Nog meer gedonder met het SpuiForum !!

Vertrek Haagse topambtenaar Henk Harms

Aanleiding voor het vertrek is de gang van zaken bij de bouw van cultuurpaleis Amare aan het Spui. Maar als directeur Ontwikkeling en Realisatie is Harms ook de drijvende kracht achter de grootschalige huizenbouw in de hofstad, waarbij overal in de stad wolkenkrabbers verrijzen.

Opnieuw raakt een integriteitsaffaire de gemeente Den Haag in het hart. Burgemeester Remkes stuurde na onderzoek door een recherchebureau topambtenaar Henk Harms de laan uit. Deze directeur bij de Dienst Stedelijke Ontwikkeling is verantwoordelijk voor de grote bouwprojecten in de stad.

,,Harms was de man die de grote deals maakte”, vertelt Richard De Mos van Hart voor Den Haag. De in oktober weggestuurde wethouder werkte ook met hem samen. ,,Een echte probleemoplosser, hij kan constructies bedenken waardoor een project door kon gaan.”

Door in de boekhou­ding met posten te schuiven, zorgt hij dat er ogenschijn­lijk niet veel aan de hand is,

,,Harms wist dat de wensen voor Amare te duur waren, maar maakte toch de business case kloppend. Door kleine punten in het eisenpakket te veranderen, kon het toch. Maar door die wijzigingen hebben de bouwers claims voor meerwerk bij de gemeente neer kunnen leggen.”

De gemeente wil niet inhoudelijk op de zaak ingaan. Harms was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. In NRC zegt hij dat ‘niets is geconstateerd dat in strijd is met gemaakte afspraken en regels.’

Maar dat wil niet zeggen dat wethouder Revis niet in politieke problemen kan komen. Hij wist hoe Harms opereerde, zegt De Mos. “Revis en hij waren een twee-eenheid.” De Mos meent dat Harms ‘heel makkelijk’ weg lijkt te komen. ,,Iets aan verslagen toevoegen lijkt mij valsheid in geschrifte. Waarom is er geen aangifte gedaan?”

AD 04.05.2020

Terugblik

Eén van de Topambtenaren van de gemeente Den Haag vertrekt nadat uit een integriteitsonderzoek is gebleken dat hij ‘niet transparant’  heeft gewerkt rond de bouw van cultuurcomplex Amare.

AD 02.05.2020

Dat schrijft waarnemend burgemeester Johan Remkes aan de Haagse gemeenteraad. Topambtenaar Henk Harms zou onder meer achteraf passages aan verslagen hebben toegevoegd.

Het integriteitsonderzoek werd ingesteld door de gemeente, om te kijken of de medewerker bouwbedrijf VolkerWessels had bevoordeeld bij de bouw van het bijna 211 miljoen euro kostende onderwijs- en cultuurcomplex Amare.

Lees ook;

Lees meer

Lees meer

Vanwege het onderzoek was de directeur ontwikkeling en realisatie van de dienst Stedelijke Ontwikkeling al ontheven uit zijn functie als hoogst verantwoordelijke ambtenaar voor het gemeentelijk project, zo bleek uit onderzoek van NRC.

Het onderzoek rondom VolkerWessels is niet de eerste keer dat de ambtenaar in kwaad daglicht werd gesteld. Tijdens het gemeentelijk onderzoek naar de van corruptie verdachte ex-wethouder Richard de Mos werd zijn naam ook al genoemd.

Ook komt zijn naam voor in verschillende ‘verdachte’ dossiers die zijn verzameld door wethouder Saskia Bruines (D66). Zij nam na het vertrek van De Mos diens taken omtrent economische zaken over.

AD 02.05.2020

AD 02.05.2020

Onrechtmatige betalingen

In een brief aan de gemeenteraad schrijft burgemeester Remkes dat uit het integriteitsonderzoek niet is vast komen te staan dat de ambtenaar buiten zijn mandaat heeft gehandeld. Ook zouden er geen afspraken zijn gemaakt over onrechtmatige betalingen.

Toch is in het onderzoek wel vast komen te staan dat de topambtenaar zich niet aan de gedragscode van de gemeente heeft gehouden en om die reden is opgestapt.

Naast de topambtenaar is nog een tweede medewerker van de gemeente onderzocht. Ook die heeft ‘niet transparant gehandeld’, zo schrijft Remkes. Deze ambtenaar was niet in dienst van de gemeente, maar was als externe kracht ingehuurd. Deze overeenkomst is door de gemeente ook beëindigd.

AD 06.05.2020

Telegraaf 05.05.2020

Spoeddebat

De Haagse gemeenteraad is geschokt door de uitkomsten van het onderzoek. Oppositiepartijen SP, Haagse Stadspartij, Nida en Hart voor Den Haag/Groep de Mos willen een Spoeddebat.

  Lesley Arp@lesley_arp

Integriteitskwesties blijven het IJspaleis teisteren. Ontluisterende passage (draadje): “Hoffmann onderzocht onder meer de mogelijke toezegging van een bouwlocatie aan VolkerWessels – zonder aanbesteding en achter de rug van de gemeenteraad om.” https://t.co/unVB3MsT81 11:53 – 1 mei. 2020 Andere Tweets van Lesley Arp bekijken

Pieter Grinwis van de ChristenUnie/SGP vindt het goed dat burgemeester Remkes ‘doorpakt’. Grinwis: ‘Het is nu wel zaak niet alleen schoon schip te maken in ambtelijk en bestuurlijk Den Haag, maar ook recht te doen aan bewoners en bedrijven die nadeel hebben ondervonden van ‘het toevoegen van passages aan verslagen’, reageert hij.

Voor de bus gooien

Ralf Sluijs van Hart voor Den Haag/Groep de Mos wijst met de beschuldigende vinger naar wethouder Boudewijn Revis (VVD). Revis is verantwoordelijk voor de bouw van Amare. Sluijs: ‘Het college kan een topambtenaar slachtofferen, maar wie is er politiek verantwoordelijk? Het heeft er alle schijn van dat wethouder Revis zijn handen schoon wil houden en zijn eigen topambtenaar voor de bus gooit.’

 Haagse PVV@HaagsePVV

Gaat lekker brokkenpiloot @BoudewijnRevis, Den Haag moet zijn hart vasthouden dat jij als chef miljoenenverkwisten over de gemeentelijke financien gaat. https://t.co/gIZ7DyWN5x 11:52 – 1 mei. 2020 Andere Tweets van Haagse PVV bekijken

  Adeel Mahmood@AdeelMahmood

Wanneer houdt het op: Integriteitsprobleem nummer zoveel in Den Haag! Steun voor spoeddebat #raad070! Grote zorgen @NIDADenHaag over aanpak bouw- en vastgoedcriminaliteit. Bibob komen ze stralend door, 28-04 nog vragen ingediend ➡️ https://t.co/gqRnFh9i4L https://t.co/mXq2qMRryz 13:14 – 1 mei. 2020 Andere Tweets van Adeel Mahmood bekijken

Meer voor amare den haag topambtenaar

meer; CULTUURCOMPLEX OCC NIEUWBOUW DEN HAAG  AMARE

Gerelateerd; Timelapse: Cultuurcomplex vordert gestaag, toch nog 2,5 jaar wachten

Crisisberaad op Haagse stadhuis vanwege cultuurcomplex

Rondleiding bouwplaats Cultuurcomplex: ‘Het beste gebouw van Nederland’

Deel oppositie wil dat wethouder Wijsmuller zijn koffers pakt vanwege vertraging cultuurcomplex

Welstandscommissie: kwaliteitsbewaker of muggenzifter?

Nog onduidelijk of nieuw Cultuurcomplex in Den Haag duurder wordt

Wijsmuller: bouw cultuurcomplex gaat weer verder

Zie ook: Dossier: Spuiforum 2.0

Zie ook: Het SpuiForum anno 03.04.2020: “We zijn er bijna maar nog niet helemaal !!” – vervolg

En ook nog: Het gedonder met de “Sonate” in het Haagse Wijnhavenkwartier

zie ook: Het SpuiForum anno 19.03.2020: “We zijn er bijna maar nog niet helemaal !!”

zie ook: Ook het gedonder met het SpuiForum gaat vrolijk weer verder en nog verder !!

Zie ook: Ook het gedonder met het SpuiForum gaat vrolijk weer verder !!

Zie ook: Het SpuiForum gaat vrolijk weer verder !! – voortgang 17.11.2019

Zie ook: Het SpuiForum gaat als “Amare” vrolijk weer verder !! – voortgang 10.10.2019

Zie ook: Het Haagse Spuiforum na het coaltieakkoord 2018 – 2022

Zie ook: Het SpuiForum gaat vrolijk weer verder !! – voortgang 08.09.2019

Zie ook: Het SpuiForum gaat vrolijk weer verder !! – voortgang 10.07.2019

Zie ook: Het SpuiForum gaat vrolijk weer verder !!

Zie ook: En weer gaat het gedonder met het SpuiForum vrolijk verder !! – deel 2

Zie ook: En weer gaat het gedonder met het SpuiForum vrolijk verder !! – deel 1

zie ook: Het nieuwe onderwijs en cultuur complex op het Spuiplein – SvZ 15.09.2018

zie ook: De eerste paal voor het nieuwe Onderwijs en Cultuur Complex op het Spuiplein

en zie ook: Het gedonder met het SpuiForum gaat vrolijk weer verder !!

zie dan ook: Het Spuiforum na het coaltieakkoord 2018 – 2022

zie ook:  Het Haagse coalitieakkoord 2018 – 2022

en zie ook: Crisis en nog meer vertraging nieuwe plannen Haags Spuiforum

zie dan ook: Nog meer vertraging nieuwe plannen Haags Spuiforum – deel 8

verder zie ook: Bouw Haags cultuurpaleis gaat eindelijk beginnen

zie verder ook: Vertraging nieuwe plannen Haags Spuiforum – deel 7

zie ook nog: Vertraging nieuwe plannen Haags Spuiforum – deel 6

en zie ook dan: Nieuwe plannen Haags Spuiforum bijna definitief – deel 5

dan zie ook: Nieuwe plannen Haags Spuiforum – deel 4 definitief

en zie dan ook: Nieuwe plannen Haags Spuiforum – deel 3

zie verder ook: Nieuwe plannen Haags Spuiforum – deel 2

zie dan ook nog: Nieuwe plannen Haags Spuiforum – deel 1

zie verder ook:  Haags college dient motie van wantrouwen in tegen Haagse anti-Spuiforum-bewoners

zie ook; Haagse SpuiForum terug naar de Tekentafel !!!

zie ook: De toekomst van het Haagse SpuiForum !!

zie ook: Aftrap bouw SpuiForum

zie ook: De spanningen rondom het SpuiForum namen toe !!! – deel 2

zie ook: De spanningen rondom het SpuiForum namen toe !!!  – deel 1

Revis: Geen schimmige deals gesloten met bouwer

OmroepWest 06.05.2020 De Haagse gemeenteraad debatteerde vanmiddag tot laat in de avond voor het eerst over het vertrek van topambtenaar Henk Harms, die de integriteitsregels overtrad rond de bouw van cultuurpaleis Amare. De rapen zijn gaar bij de oppositie, want het gaat de laatste tijd opvallend vaak mis bij gemeentelijke bouwprojecten.

De Haagse wethouder Boudewijn Revis zegt ‘geschrokken’ te zijn van het feit dat een ambtenaar die direct voor hem werkte, niet integer heeft gehandeld. Maar hij ontkent dat er schimmige deals zijn gemaakt met bouwer Volker Wessels, bijvoorbeeld over het onderhands gunnen van een bouwproject op de plek van een kerk in de internationale zone.

‘Dit raakt me’, aldus Revis (VVD, stadsontwikkeling), woensdag tijdens een uren durend debat over de integriteitsschending door de ambtenaar. Revis benadrukte daarbij ook dat dit soort dingen niet moet kunnen bij de gemeente. ‘We moeten hier wat aan doen en dat gebeurt ook.’

De topambtenaar van de Dienst Stedelijke Ontwikkeling, zo bleek vorige week, had passages in gespreksverslagen aangepast en daarmee de gedragscode van de gemeente overschreden. Bovendien ging hij in op uitnodigingen van bouwer Volker Wessels om wedstrijden van Feyenoord vanuit een skybox te bekijken. ‘Onaanvaardbaar’, aldus burgemeester Johan Remkes. ‘Dat zien concurrenten en zo ontstaat een beeld van afhankelijkheid en bevoordeling.’

Afscheid genomen

Afgelopen vrijdag maakte de waarnemend burgemeester bekend dat de ambtenaar ‘in goed overleg’ en met een regeling vertrekt bij de gemeente. Ook van een externe medewerker is afscheid genomen vanwege de kwestie. NRC Handelsblad berichtte dat de eerste de bouwer van het cultuurpaleis Amare zou hebben bevoordeeld.

Zo zou onder diens verantwoordelijkheid de kosten hebben kunnen oplopen. Ook zou hij om Volker Wessels tegemoet te komen, dat bedrijf willen laten bouwen op de plek van de Kerk van de Heilige Martelaren van Gorcum aan het Stadhoudersplantsoen.

Revis verklaarde vandaag tijdens een uren durend debat in het Haagse stadhuis dat er geen sprake is van extra kosten die de gemeente ophoestte zonder dat de raad daarvan weet. Hij deelde namelijk zelf al in rapportages over het Spuikwartier mee dat de gemeente de bouwer anderhalf miljoen euro moet betalen omdat de bouwplaats van een van de nieuwe torens naast het cultuurpaleis niet op tijd kan worden opgeleverd.

Dit heeft weer te maken met een vertraging bij de bouw van Amare. Overigens zei hij ook dat dit bedrag nog lager kan uitvallen omdat ook de bouw van de toren is vertraagd.

Gevraagd

De wethouder ontkende met stelligheid dat de gemeente heeft toegezegd dat bouwer Volker Wessels mag bouwen op de plek van de kerk. De bouwer zou daarom wel een paar keer hebben gevraagd. Maar volgens Revis is er straks sprake van een openbare inschrijving. Iedereen die er wil bouwen, mag zich melden.

Veel partijen in de gemeenteraad maken zich grote zorgen over de kwestie, zo bleek ook tijdens het debat. ‘Er is sprake van een patroon van mismanagement’, aldus Peter Bos van de Haagse Stadspartij.

Hij pleitte ook voor onderzoek naar andere dossiers waarbij de ambtenaar was betrokken. Ralf Sluijs van Hart voor Den Haag sprak van een ‘ongekende veenbrand’. En Bülent Aydin van de PvdA: ‘Dit geeft geen fraai beeld van de stad die toch al onder een vergrootglas ligt.’

Positie in gevaar

De partijen wilden ook weten of er iets mis is binnen de gemeentelijke organisatie. Enkele fracties lieten zelfs duidelijk doorschemeren dat de positie van Revis in gevaar kon komen. ‘U bent niet boven iedere twijfel verheven.

Vandaar dat u beter de eer aan uzelf kan houden’, aldus Sebastiaan Kruis (PVV). De Islam Democraten gingen nog verder. Die zeiden afgelopen week per Tweet het vertrouwen in het hele college op.

Waarnemend burgemeester Remkes vertelde dat midden september vorig jaar signalen binnenkwamen over de betreffende ambtenaar. Die kwamen terecht bij de directeur van de dienst en integriteitscoördinator van de gemeente.

Na gesprekken werd een onafhankelijk onderzoek ingesteld en werd juridisch advies ingewonnen. Uiteindelijk was dus de conclusie dat de gedragscode was overschreden en dat hij moest vertrekken. De waarnemend burgemeester benadrukte ook geen sprake was van valsheid in geschifte.

Systemen

Volgens hem toont de gang van zaken aan dat de systemen binnen de gemeente die in werking moeten treden bij bewust fout gedrag van ambtenaren, inderdaad werken. Maar dat er nog wel meer moet gebeuren om integriteit binnen het ambtelijke apparaat te bevorderen.

Daarom is het ook nodig om bijvoorbeeld meer deskundige ambtenaren in dienst te nemen. Zodat de gemeente ‘wat steviger in de schoenen staat’ bij onderhandelingen met onder meer grote bouwers.

Revis verklaarde dat hij – zeker omdat hij vanwege zijn portefeuille bouwen – zich altijd bewust is van de risico’s op het gebied van integriteit. Daarom spreekt hij nooit in z’n eentje met bouwers af.

En sluit hij nooit deals in tijdens van drank doordrenkte bijeenkomsten in bovenkamertjes van cafés. ‘Dat gebeurt gewoon in mijn werkkamer met een kopje koffie.’

Meer over dit onderwerp: AMARE BOUDEWIJN REVIS JOHAN REMKES VOLKER WESSELS

Hart voor Den Haag: ‘Laat justitie Haagse topambtenaar Harms onderzoeken’

AD 06.05.2020 De Haagse gemeenteraad debatteert vanmiddag voor het eerst over het vertrek van topambtenaar Henk Harms, die de integriteitsregels overtrad rond de bouw van cultuurpaleis Amare. De rapen zijn gaar bij de oppositie, want het gaat de laatste tijd opvallend vaak mis bij gemeentelijke bouwprojecten.

Groep de Mos/Hart voor Den Haag zal in de commissievergadering, die vanaf 16.00 op deze site te volgen is, vragen om een strafrechtelijk onderzoek van de Rijksrecherche.

De grootste partij van Den Haag is verbolgen dat haar wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui vorig jaar gedwongen moesten aftreden om een nog niet bewezen verdenking van corruptie, terwijl Harms bij zijn gedwongen vertrek vermoedelijk een flinke gouden handdruk meekrijgt en er geen aangifte wordt gedaan.

Lees ook;

Lees meer

Lees meer

Veel partijen in Haagse politiek vrezen dat bouwer VolkerWessels, een van de aannemers die Amare bouwt, vaker is bevoordeeld in schimmige afspraken met de gemeente. In het dossier over het cultuurcomplex aan het Spui, waar het conservatorium, het Nationaal Dans Theater en het Residentie Orkest hun nieuwe thuis gaan vinden, is bijvoorbeeld gesproken over het stilletjes verkopen tegen een vriendenprijsje van een leegstaande kerk tegenover het Museon. Op deze zeer geliefde locatie zou de bouwer dan een appartementencomplex mogen bouwen.

Verhit debat

Naast wethouder Revis (verantwoordelijk voor bouwprojecten) zijn ook wethouders Bruines (personeelszaken) en waarnemend burgemeester Remkes naar de raad geroepen. Het belooft een verhit debat te worden, omdat het college een groot deel van de discussiepunten achter gesloten deuren wil bespreken.

Dat maakt discussië­ren erg lastig, omdat je erg moet opletten wat wel en wat niet al in de media is gekomen, aldus Lesley Arp.

De raad heeft het onderzoek van Hofman Bedrijfsrecherche naar Harms, dat de aanleiding voor zijn vertrek vormt, mogen lezen. Voorwaarde was wel dat de inhoud niet in het debat gebruikt mag worden.

Omwille van de privacy van Harms moesten de volksvertegenwoordigers tekenen voor geheimhouding. ,,Dat maakt discussiëren erg lastig, omdat je erg moet opletten wat wel en wat niet al in de media is gekomen”, vertelt SP-raadslid Lesley Arp. Zij is een van de aanvragers van het spoeddebat.

Remkes moet op eieren lopen bij de discussie over wat wel en niet achter gesloten deuren moet worden besproken. Na de affaire-De Mos zei hij namelijk dat integriteitskwesties zoveel mogelijk ‘open en transparant’ dienen te worden afgehandeld.

Verslaggever Jan-Willem Navis was bij de vergadering aanwezig en twitterde mee: https://twitter.com/jwnavis?ref_src=twsrc%5Etfw

Cultuurcomplex Amare in aanbouw. © Frank Jansen

 Hart voor Den Haag: “Justitie moet onderzoek doen naar misstanden op Haags stadhuis”

Den HaagFM 06.05.2020 Hart voor Den Haag/Groep de Mos wil dat justitie een strafrechtelijk onderzoek start naar de Dienst Stedelijke Ontwikkeling (DSO) van de gemeente Den Haag.

Aanleiding is het vertrek van een topambtenaar, omdat hij volgens het college de gedragscode niet heeft nageleefd en niet transparant heeft gehandeld. NRC Handelsblad schrijft dat deze ambtenaar het bouwbedrijf Volker Wessels zou hebben bevoordeeld. “Als het college geen aangifte doet, dan doen wij dat”, zegt Ralf Sluijs van Hart voor Den Haag/Groep de Mos.

Woensdagmiddag praat een raadscommissie van de gemeenteraad over de kwestie. Afgelopen vrijdag schreef het college in een brief aan de gemeenteraad dat de projectdirecteur van bouwproject Amare vertrekt bij de gemeente.

Hij was eindverantwoordelijk voor de bouw van het nieuwe onderwijs- en cultuurcomplex op het Spuiplein. Eind november vorig jaar werd de ambtenaar al van het project gehaald omdat hij mogelijk niet integer zou hebben gehandeld.

Uit onderzoek dat het college vervolgens heeft laten uitvoeren is gebleken dat hij de gedragscode niet heeft nageleefd en dat hij op meerdere vlakken niet transparant heeft gehandeld, bijvoorbeeld door het toevoegen van passages aan verslagen. Daarom vertrekt hij bij de gemeente.

Ook het contract van een extern ingehuurde kracht is ontbonden, schrijft het college aan de raad. Maar uit het onderzoek is volgens het college niet gebleken dat “er buiten een mandaat is gehandeld noch dat er afspraken over onrechtmatige betalingen zijn gemaakt.”

Uit onderzoek van NRC Handelsblad blijkt echter dat de topambtenaar zijn functie wel degelijk misbruikte om bouwer Volker Wessels te bevoordelen. Bovendien zou wethouder Boudewijn Revis (VVD) van een aantal toezeggingen die de ambtenaar deed op de hoogte zijn geweest.

Het is voor Hart voor Den Haag/Groep de Mos aanleiding om een strafrechtelijk onderzoek te eisen naar de gang van zaken. Dat is opvallend want er loopt ook al een rijksrechercheonderzoek naar partijleider en ex-wethouder Richard de Mos en ex-wethouder Rachid Guernaoui. Zij worden door justitie verdacht van corruptie maar zeggen onschuldig te zijn.

“Wij horen al zeven maanden niets van de rijksrecherche en tegen ons is een onderzoek gestart zonder een greintje van bewijs”, zegt raadslid Ralf Sluijs van Hart voor Den Haag/Groep de Mos. “Er liggen hier geen splinters, maar hele balken aan bewijs. Het stadsbestuur moet direct aangifte doen, doen zij dat niet dan gaan wij het doen.”

Hart voor Den Haag: ‘Justitie moet onderzoek doen naar misstanden op Haags stadhuis’

OmroepWest 06.05.2020  Hart voor Den Haag/Groep de Mos wil dat justitie een strafrechtelijk onderzoek start naar de Dienst Stedelijke Ontwikkeling (DSO) van de gemeente Den Haag. Aanleiding is het vertrek van een topambtenaar, omdat hij volgens het college de gedragscode niet heeft nageleefd en niet transparant heeft gehandeld.

NRC Handelsblad schrijft dat deze ambtenaar het bouwbedrijf Volker Wessels zou hebben bevoordeeld. ‘Als het college geen aangifte doet, dan doen wij dat’, zegt Ralf Sluijs van Hart voor Den Haag/Groep de Mos.

Woensdagmiddag praat een raadscommissie van de gemeenteraad over de kwestie. Afgelopen vrijdag schreef het college in een brief aan de gemeenteraad dat de projectdirecteur van bouwproject Amare vertrekt bij de gemeente.

Hij was eindverantwoordelijk voor de bouw van het nieuwe onderwijs- en cultuurcomplex op het Spuiplein. Eind november vorig jaar werd de ambtenaar al van het project gehaald omdat hij mogelijk niet integer zou hebben gehandeld.

Uit onderzoek dat het college vervolgens heeft laten uitvoeren is gebleken dat hij de gedragscode niet heeft nageleefd en dat hij op meerdere vlakken niet transparant heeft gehandeld, bijvoorbeeld door het toevoegen van passages aan verslagen.

Daarom vertrekt hij bij de gemeente. Ook het contract van een extern ingehuurde kracht is ontbonden, schrijft het college aan de raad. Maar uit het onderzoek is volgens het college niet gebleken dat ‘er buiten een mandaat is gehandeld noch dat er afspraken over onrechtmatige betalingen zijn gemaakt’.

Toezeggingen

Uit onderzoek van NRC Handelsblad blijkt echter dat de topambtenaar zijn functie wel degelijk misbruikte om bouwer Volker Wessels te bevoordelen. Bovendien zou wethouder Boudewijn Revis (VVD) van een aantal toezeggingen die de ambtenaar deed op de hoogte zijn geweest.

Het is voor Hart voor Den Haag/Groep de Mos aanleiding om een strafrechtelijk onderzoek te eisen naar de gang van zaken. Dat is opvallend want er loopt ook al een rijksrechercheonderzoek naar partijleider en ex-wethouder Richard de Mos en ex-wethouder Rachid Guernaoui. Zij worden door justitie verdacht van corruptie maar zeggen onschuldig te zijn.

Aangifte doen

‘Wij horen al zeven maanden niets van de rijksrecherche en tegen ons is een onderzoek gestart zonder een greintje van bewijs’, zegt raadslid Ralf Sluijs van Hart voor Den Haag/Groep de Mos. ‘Er liggen hier geen splinters, maar hele balken aan bewijs. Het stadsbestuur moet direct aangifte doen, doen zij dat niet dan gaan wij het doen.’

Meer over dit onderwerp: HART VOOR DEN HAAG | GROEP DE MOS RALF SLUIJS TOPAMBTENAAR WETHOUDER REVIS INTEGRITEIT

Oppositie slijpt messen na ‘trits misstappen’ bij bouwprojecten

AD 03.05.2020 De oppositie in de gemeenteraad is helemaal klaar met de schandalen rond gemeentelijke vastgoedprojecten. Dat de deals van de weggestuurde topambtenaar Henk Harms nu door de rijksrecherche zouden worden onderzocht, maakt het onderwerp helemaal politiek explosief.

De partij Hart voor Den Haag vermoedt dat Harms is geslachtofferd om politieke problemen te voorkomen. De SP wijst erop dat de politieke baas van Harms, wethouder Boudewijn Revis, afwist van stilzwijgende afspraken. ,,Dit is een schandaal na een trits van andere misstappen”, zegt Tahsin Cetinkaya van Islam Democraten. Hij zegde zelfs per tweet het vertrouwen op in het college.

Lees ook;

Cultuurcomplex Spuiforum.

Lees meer

Cultuurcomplex Spuiforum.

Lees meer

Onderzoek

Het college houdt zich officieel nog even stil, maar een insider wijst erop dat Revis meteen een onderzoek heeft laten doen nadat hij de vermoedens van misstanden onder ogen kreeg. Volgens NRC Handelsblad heeft de rijksrecherche de stukken opgevraagd van een pakket afspraken rond bouwprojecten dat werd gemaakt in 2018, ten tijde van de coalitieonderhandelingen.

Aannemersgroep Cadanz kreeg hierdoor 31 miljoen euro extra voor de bouw van Amare, het nieuwe cultuurcentrum aan het Spui.

Meerkosten

Dat had niet gemogen, stellen stedenbouwkundigen die in hun vereniging SOS Den Haag de gang van zaken kritisch volgen. Voorzitter Guust Baartmans: ,,Voor de bouw is een totaalprijs afgesproken die de gemeente betaalt voor ontwerp, bouw en onderhoud. Meerkosten zouden voor Cadanz horen te zijn.” Cadanz is een consortium met daarin bouwreus VolkerWessels.

SOS Den Haag analyseerde de meerkosten, en concludeerde dat veel van het opgevoerde extra werk helemaal geen nieuwe zaken betrof, maar eisen die al in het oorspronkelijke plan waren vastgelegd.

Maar omdat de gebruikers nieuwe wensen hadden, of hun plannen niet duidelijk genoeg op papier hadden gezet, kon hierover toch een geschil ontstaan met de aannemer. Die ruzie liep zo hoog op, dat in de maanden voor de extra financiële injectie de bouw van Amare een tijdje heeft stilgelegen.

Aannemers

Het Rijksrechercheonderzoek richt zich volgens NRC met name op de deal met de aannemers. Een bron bij de gemeente bevestigt dat de rijksrecherche inderdaad met deze package-deal met aannemer Cadanz bezig is, maar om een andere reden dan mogelijke malversaties van ambtenaar Harms.

,,Het collegestuk met bedrijfsgevoelige informatie zou door de toenmalige wethouders De Mos en Guernaoui gedeeld zijn in een appgroep met hun adviseurs.” Daar zit onder meer concurrerend projectontwikkelaar NU bij.

Het dossier zou betrokken worden bij het al sinds vorig jaar lopende rijksrechercheonderzoek naar de oud-wethouders.

Een woordvoerder van het Landelijk Parket wilde gisteren geen commentaar geven op het verhaal. Ook de gemeente houdt zich stil.

Hij ondersteun­de bijvoor­beeld bij plannen om nieuwe attracties naar de stad te halen, aldus Richard de Mos.

Richard de Mos (Hart voor Den Haag) had als wethouder ook te maken met de nu weggestuurde topambtenaar Harms. De Mos: ,,Hij ondersteunde bijvoorbeeld bij plannen om nieuwe attracties naar de stad te halen.’’

Zo was Harms volgens de ex-wethouder ook de man achter de omstreden erfpachtdeal voor Legoland Scheveningen. Het toenmalige college met Revis en Karsten Klein (CDA) ging bijna ten onder aan deze voor Legoland gunstige afspraken, waarbij de gemeente de verbouwing betaalde, in ruil voor een pachtsom achteraf.

Kelderdak

Ook bij Legoland is er nu een geschil over extra bouwkosten. De aannemer heeft het kelderdak (onder de Scheveningse boulevard) niet sterk genoeg gemaakt voor zware vrachtwagens. Dat was wel de eis, maar toch weigert de aannemer de meerkosten te betalen. Hierover dient een arbitragezaak.

De oppositie in de raad vindt dat het stadsbestuur heel wat uit te leggen heeft. Die eis heeft wethouder Revis de laatste tijd vaker gehoord, vorige week nog in de kwestie rond de verkoop, voor een spotprijs, van een statig pand naast paleis Noordeinde aan Omar Munie.

Hart voor Den Haag, de Haagse Stadspartij en de SP hebben al een spoeddebat aangevraagd. Ook de coalitie ziet de ernst van de zaak in, zeggen de fractievoorzitters van VVD en GroenLinks.

Integriteitsaffaire raakt Den Haag in het hart: Johan Remkes stuurt topambtenaar weg die ‘geld kon toveren’

AD 02.05.2020 Opnieuw raakt een integriteitsaffaire de gemeente Den Haag in het hart. Burgemeester Remkes stuurt na onderzoek door een recherchebureau topambtenaar Henk Harms de laan uit. Deze directeur bij de Dienst Stedelijke Ontwikkeling is verantwoordelijk voor de grote bouwprojecten in de stad.

Aanleiding voor het vertrek is de gang van zaken bij de bouw van cultuurpaleis Amare aan het Spui. Maar als directeur Ontwikkeling en Realisatie is Harms ook de drijvende kracht achter de grootschalige huizenbouw in de hofstad, waarbij overal in de stad wolkenkrabbers verrijzen.

Lees ook;

Lees meer

Lees meer

,,Harms was de man die de grote deals maakte”, vertelt Richard De Mos van Hart voor Den Haag. De in oktober weggestuurde wethouder werkte ook met hem samen. ,,Een echte probleemoplosser, hij kan constructies bedenken waardoor een project door kon gaan.”

Door in de boekhou­ding met posten te schuiven, zorgt hij dat er ogenschijn­lijk niet veel aan de hand is, aldus Guust Baartmans.

Na een start als financieel controller bij de gemeente werkte Harms zich snel op. Hij werd directeur van de dienst die de wijk Leidschenveen liet verrijzen. Na een uitstapje naar een dochterbedrijf van bouwer Heijmans keerde hij terug als directeur Ontwikkeling, een functie waarbij hij de ontwikkelaars moest verleiden in de hofstad te bouwen.

Politieke problemen

Vriend en vijand roemen hoe hij daarbij zijn boekhoudkundige kunde gebruikt. Dat doet zelfs Guust Baartmans van SOS Den Haag, een groep Haagse stedenbouwkundigen die onder meer de bouw van Amare bekritiseert. ,,Hij kan geld toveren, als ergens een tekort dreigt. Door in de boekhouding met posten te schuiven, zorgt hij dat er ogenschijnlijk niet veel aan de hand is. Hierdoor komen wethouders niet in politieke problemen.”

Bouwbedrijven plukken hier de financiële vruchten van, bleek de afgelopen jaren keer op keer bij gemeentelijke vastgoedprojecten. ,,Er wordt meerwerk in rekening gebracht dat eigenlijk helemaal geen extra werk is”, zegt Baartmans bijvoorbeeld over de bouwstop die volgt op een conflict over 30 miljoen euro bij het bouwen van Amare in 2018. Er volgden meer kostenstijgingen.

Hij wilde zorgen dat kon worden doorge­bouwd, aldus De Mos.

Over die onvoorziene rekeningen kwam vorig jaar een boze mail van een extern ingehuurde projectleider terecht bij de baas van Harms. Het beeld leek dat Harms tegen de regels in VolkerWessels bevoordeelde. Gisteren meldde Remkes dat hiervoor in de geldstromen rond Amare geen aanwijzingen te vinden zijn.

Wel kwam aan het licht waarbij Harms de gemeentelijke integriteitsregels overtrad. Zo heeft hij achteraf passages toegevoegd aan verslagen van besprekingen. Ook liet hij zich volgens NRC Handelsblad, dat de affaire aan het licht bracht, fêteren door VolkerWessels in de skybox van Feyenoord.

Aanbesteding

De krant schreef gisteren dat Harms probeerde VolkerWessels te matsen bij het verkopen van een leegstaande kerk tegenover het Museon, ten behoeve van woningbouw. Zo’n project moet de gemeente via aanbesteding verkopen aan de hoogste bieder. Met dit achterkamertjesakkoord kon VolkerWessels worden gecompenseerd voor extra kosten die de bouwer opvoerde bij Amare. Maar de deal ging niet door, vanwege het integriteitsonderzoek.

Deed Harms dit uit eigen gewin? ,,Nee, hij wilde zorgen dat kon worden doorgebouwd”, denkt De Mos. Ook SOS Den Haag vermoedt dat hij vooral beroepseer nastreefde. Baartmans: ,,Harms wist dat de wensen voor Amare te duur waren, maar maakte toch de business case kloppend. Door kleine punten in het eisenpakket te veranderen, kon het toch. Maar door die wijzigingen hebben de bouwers claims voor meerwerk bij de gemeente neer kunnen leggen.”

De gemeente wil niet inhoudelijk op de zaak ingaan. Harms was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. In NRC zegt hij dat ‘niets is geconstateerd dat in strijd is met gemaakte afspraken en regels.’

Maar dat wil niet zeggen dat wethouder Revis niet in politieke problemen kan komen. Hij wist hoe Harms opereerde, zegt De Mos. “Revis en hij waren een twee-eenheid.” De Mos meent dat Harms ‘heel makkelijk’ weg lijkt te komen. ,,Iets aan verslagen toevoegen lijkt mij valsheid in geschrifte. Waarom is er geen aangifte gedaan?”

Oppositie wil opheldering van stadsbestuur over vertrek topambtenaar

Den HaagFM 01.05.2020 Hart voor Den Haag/Groep de Mos en de Haagse Stadspartij hebben een spoeddebat aangevraagd over het vertrek van een topambtenaar van de gemeentelijke Dienst Stedelijke Ontwikkeling.

De topambtenaar van de gemeente vertrekt nadat uit een integriteitsonderzoek is gebleken dat hij “niet transparant” te werk is gegaan, zo blijkt uit een brief van waarnemend burgemeester Johan Remkes. Volgens Hart voor Den Haag is een debat nodig over de politieke verantwoordelijkheid in deze kwestie. Ook andere oppositiepartijen in de gemeenteraad eisen opheldering van het stadsbestuur.

De gemeente Den Haag onderzocht of de topambtenaar bouwbedrijf VolkerWessels had bevoordeeld bij de bouw van het bijna 211 miljoen euro kostende onderwijs- en cultuurcomplex Spuiforum, dat inmiddels Amare heet. Volgens een interne integriteitsmelding zou dat onder meer zijn gebeurd door meerwerk-verzoeken van de bouwer te honoreren.

De melding kwam van de projectdirectie, aldus de bronnen aan NRC. Ook zou de topambtenaar de verdeling van de kosten voor de bouwplaats in het Spuikwartier op eigen houtje hebben aangepast ten gunste van de aannemer. Ook bezocht de topambtenaar thuiswedstrijden van Feyenoord in de skybox van de bouwer in de Rotterdamse Kuip, zonder dat aan de gemeente te melden.

Hart voor Den Haag/Groep de Mos vraagt zich af “welke veenbrand er op het stadhuis woedt”. Volgens de partij zou wethouder Boudewijn Revis (VVD) “zijn topambtenaar voor de bus willen gooien om zijn handen schoon te houden, maar hij is zelf politiek verantwoordelijk”.

De partij richt ook haar pijlen op oud-wethouder Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij) en oud-burgemeester Pauline Krikke. “Welke rollen hebben zij gespeeld in de wanorde die bij de Dienst Stedelijke Ontwikkeling heerst?”

De Haagse Stadspartij noemt het bij monde van gemeenteraadslid Peter Bos “een heftig bericht”. Fractievertegenwoordiger Tim de Boer vult via Twitter aan: “Bij eerdere integriteitsonderzoeken was het verslag in te zien voor raadsleden. Daar heb ik nu ook weer om gevraagd namens de Haagse Stadspartij. Want de brief van de burgemeester is best wel cryptisch.”

Ook de SP wil duidelijkheid. “Dit moet zeker gauw opgehelderd worden! Veel vragen over de passage in het NRC-artikel over de afgeketste deal rond de Heilige Martelaren van Gorcum-kerk om een miljoenenoverschrijding binnen het Amare-project te verdoezelen.

De raad heeft recht op duidelijkheid hierover”, twittert SP-fractievoorzitter Lesley Arp. Ook de Partij voor de Dieren noemt het vertrek van de topambtenaar en de berichtgeving hierover “erg heftig”. Fractievoorzitter Robert Barker: “Het stadsbestuur heeft wat uit te leggen.”

De bouw van Amare, het onderwijs- en cultuurcomplex in het centrum van Den Haag. Foto Remko de Waal/ANP

Hij was dik met de vastgoedwereld. En toen kwam het integriteitsonderzoek – en zijn vertrek

NRC 01.05.2020 Henk Harms, topambtenaar bij de gemeente Den Haag, was dik met de vastgoedwereld. Het leidde tot een integriteitsonderzoek, en zijn vertrek. Een reconstructie van de methode-Harms.

Het onderzoek ging onder meer over de betrokkenheid van vastgoedambtenaar Henk Harms bij de bouw van het onderwijs- en cultuurcomplex Amare, het vroegere Spuiforum, in Den Haag. Foto Wiebe Kiestra

Topambtenaar Den Haag vertrekt na integriteitsonderzoek

NRC 01.05.2020 De gemeente liet onderzoek doen naar de rol van Henk Harms bij de bouw van cultuurcomplex Amare, het vroegere Spuiforum. Daaruit is onder meer gebleken dat Harms „niet transparant heeft gehandeld”.

De belangrijkste vastgoedambtenaar van Den Haag vertrekt bij de gemeente na een integriteitsonderzoek naar zijn rol in het bevoordelen van bouwer VolkerWessels. Dat maakt burgemeester Johan Remkes (VVD) deze vrijdag bekend aan de Haagse gemeenteraad.

Meer:

Topambtenaar weg wegens ‘niet transparant’ handelen

NRC 01.05.2020 Rijksrecherche vroeg stukken op over deal die de gemeente in 2018 sloot met VolkerWessels over cultuurcomplex Amare.

De Rijksrecherche heeft bij de gemeente Den Haag documenten opgevraagd over de bouw van het ruim 200 miljoen euro kostende cultuur- en onderwijscomplex Amare. De stukken zijn vorige week geleverd.

’Haagse topambtenaar vertrekt na integriteitsonderzoek’

Telegraaf 01.05.2020 Topambtenaar Henk Harms stapt op. De gemeente Den Haag heeft een onderzoek laten doen naar diens rol bij de bouw van complex Amare. Harms zou onder meer ’niet transparant hebben gehandeld’.

Dat meldt NRC, die Harms de belangrijkste vastgoedambtenaar van Den Haag noemt, naar aanleiding van een een zitting van de Haagse gemeenteraad deze vrijdag.

Burgemeester Johan Remkes maakte middels een brief aan de gemeenteraad bekend dat Harms vertrekt. Harms was werkzaam als directeur ontwikkeling en realisatie van de Dienst Stedelijke Ontwikkeling (DSO).

In de brief van Remkes staat te lezen dat de gemeente en Harms ’gezamelijk tot de conclusie zijn gekomen dat voorzetting van het dienstverband niet verstandig is’. Harms zou op meerdere vlakken niet transparant hebben gehandeld.

Iemand die door de gemeente Den Haag extern was ingehuurd, moet ook vertrekken. Ook die persoon “heeft op meerdere momenten niet transparant gehandeld”.

Hoofdpijndossier

De problemen spelen rond het onderwijs- en cultuurcomplex Amare, dat naast het Haagse stadhuis wordt gebouwd. Het project is een hoofdpijndossier dat al jaren duurt. De bouw ervan kost ongeveer 200 miljoen euro. Het cultuurpaleis moet volgend jaar zijn deuren openen.

Het zal dan onderdak bieden aan onder meer het Residentie Orkest, het Nederlands Dans Theater en het Koninklijk Conservatorium. Voor het nieuwe gebouw werden de Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater gesloopt.

BEKIJK MEER VAN; lokale autoriteiten Henk Harms Den Haag

Topambtenaar Henk Harms stapt op na integriteitsonderzoek gemeente Den Haag

AD 01.05.2020 Na een integriteitsonderzoek van de gemeente Den Haag naar een corruptiemelding, is vandaag bekend geworden dat topambtenaar Henk Harms vertrekt. Hij zou ‘niet transparant’ te werk zijn gegaan bij de bouw van cultuurcomplex Spuiforum. Dat blijkt onder meer uit een brief die burgemeester Johan Remkes vandaag naar de Haagse gemeenteraad stuurde.

Afgelopen november kwam de corruptiemelding in het stadhuis aan het licht.  Aannemer VolkerWessels zou door Harms bevoordeeld zijn bij de bouw. De gemeente besloot onderzoek te doen. Harms werd van het project gehaald, maar mocht in de tussentijd nog wel aan andere bouwdossiers blijven werken.

Lees ook;

Lees meer

Lees meer

Na de meldingen deed de gemeente onderzoek naar Harms en nog een medewerker die extern werd ingehuurd. De geruchten over VolkerWessels worden in de brief van Remkes niet bevestigd. Ook is niet vastgesteld dat er verslagen zijn gemaakt van overleggen die niet zijn gevoerd of dat er afspraken werden gemaakt over ‘onrechtmatige betalingen’.

Gezamen­lijk tot de conclusie gekomen dat voortzet­ting van het dienstver­band niet verstandig is, aldus Johan Remkes.

Wel bleek er ‘niet transparant’ gehandeld te zijn, door bijvoorbeeld passages aan verslagen toe te voegen. De gemeente ging hierop in gesprek met Harms over zijn handelen. ‘Op basis van de gesprekken en wat er is gebeurd, zijn we gezamenlijk tot de conclusie gekomen dat voortzetting van het dienstverband niet verstandig is’, valt in de brief te lezen.

Spoeddebat

Groep de Mos, de Haagse Stadspartij en de SP hebben inmiddels een spoeddebat aangevraagd over de politieke verantwoordelijkheid. Groep de Mos vraagt zich af: ‘Welke veenbrand woedt er op het stadhuis?’

Daarmee wordt niet alleen gewezen naar deze kwestie, maar ook naar de schimmige vastgoeddeal rond het pand aan het Noordeinde van tassenmaker Omar Munie. Vorige week werd daar nog een raadsonderzoek voor aangevraagd.

,,Politiek gezien draagt het college altijd de volle verantwoordelijkheid voor hun handelen, niet de ambtenaren die handelen in opdracht van. Als de fouten dermate groot zijn dat de hoogste ambtelijke baas bij DSO moet vertrekken, dan kan dat dus niet zonder gevolgen blijven voor de politieke leiding”, aldus raadsleden De Blok en Sluijs.

Corruptie

De corruptiemelding was afgelopen november de ‘zoveelste’ in korte tijd. In oktober werd bekend dat de toenmalige wethouders Rachid Guernaoui en Richard de Mos van corruptie werden verdacht. De twee werden op non-actief gezet, de coalitie klapte en uiteindelijk namen ze ontslag. De Mos is inmiddels teruggekeerd als raadslid van zijn partij Groep de Mos.

Toenmalige burgemeester Pauline Krikke stapte in diezelfde periode op na een vernietigend rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar de vonkenregen in Scheveningen tijdens de jaarwisseling van 2018-2019.

Tegen de vertrouwenscommissie die uiteindelijk Krikke koos als burgemeester werd in oktober 2019 aangifte gedaan, omdat een van de leden twee namen lekte van mensen die ook in de race waren voor het burgemeesterschap.  Toenmalig minister Ronald Plasterk en staatssecretaris Martin van Rijn dongen mee. Twee namen die nooit naar buiten hadden mogen komen.

Topambtenaar Den Haag vertrekt na integriteitsonderzoek rond bouw Amare

OmroepWest 01.05.2020 Eén van de topambtenaren van de gemeente Den Haag vertrekt nadat uit een integriteitsonderzoek is gebleken dat hij ‘niet transparant’ heeft gewerkt rond de bouw van cultuurcomplex Amare.

Dat schrijft waarnemend burgemeester Johan Remkes aan de Haagse gemeenteraad. De man zou onder meer achteraf passages aan verslagen hebben toegevoegd.

Het integriteitsonderzoek werd ingesteld door de gemeente, om te kijken of de medewerker bouwbedrijf VolkerWessels had bevoordeeld bij de bouw van het bijna 211 miljoen euro kostende onderwijs- en cultuurcomplex Amare.

Vanwege het onderzoek was de directeur ontwikkeling en realisatie van de dienst Stedelijke Ontwikkeling al ontheven uit zijn functie als hoogst verantwoordelijke ambtenaar voor het gemeentelijk project, zo bleek uit onderzoek van NRC.

Het onderzoek rondom VolkerWessels is niet de eerste keer dat de ambtenaar in kwaad daglicht werd gesteld. Tijdens het gemeentelijk onderzoek naar de van corruptie verdachte ex-wethouder Richard de Mos werd zijn naam ook al genoemd.

Ook komt zijn naam voor in verschillende ‘verdachte’ dossiers die zijn verzameld door wethouder Saskia Bruines (D66). Zij nam na het vertrek van De Mos diens taken omtrent economische zaken over.

Onrechtmatige betalingen

In een brief aan de gemeenteraad schrijft burgemeester Remkes dat uit het integriteitsonderzoek niet is vast komen te staan dat de ambtenaar buiten zijn mandaat heeft gehandeld. Ook zouden er geen afspraken zijn gemaakt over onrechtmatige betalingen.

Toch is in het onderzoek wel vast komen te staan dat de topambtenaar zich niet aan de gedragscode van de gemeente heeft gehouden en om die reden is opgestapt.

Naast de topambtenaar is nog een tweede medewerker van de gemeente onderzocht. Ook die heeft ‘niet transparant gehandeld’, zo schrijft Remkes. Deze ambtenaar was niet in dienst van de gemeente, maar was als externe kracht ingehuurd. Deze overeenkomst is door de gemeente ook beëindigd.

Spoeddebat

De Haagse gemeenteraad is geschokt door de uitkomsten van het onderzoek. Oppositiepartijen SP, Haagse Stadspartij, Nida en Hart voor Den Haag/Groep de Mos willen een spoeddebat.

  Lesley Arp@lesley_arp

Integriteitskwesties blijven het IJspaleis teisteren. Ontluisterende passage (draadje): “Hoffmann onderzocht onder meer de mogelijke toezegging van een bouwlocatie aan VolkerWessels – zonder aanbesteding en achter de rug van de gemeenteraad om.” https://t.co/unVB3MsT81 11:53 – 1 mei. 2020

Andere Tweets van Lesley Arp bekijken

Pieter Grinwis van de ChristenUnie/SGP vindt het goed dat burgemeester Remkes ‘doorpakt’. Grinwis: ‘Het is nu wel zaak niet alleen schoon schip te maken in ambtelijk en bestuurlijk Den Haag, maar ook recht te doen aan bewoners en bedrijven die nadeel hebben ondervonden van ‘het toevoegen van passages aan verslagen’, reageert hij.

Voor de bus gooien

Ralf Sluijs van Hart voor Den Haag/Groep de Mos wijst met de beschuldigende vinger naar wethouder Boudewijn Revis (VVD). Revis is verantwoordelijk voor de bouw van Amare. Sluijs: ‘Het college kan een topambtenaar slachtofferen, maar wie is er politiek verantwoordelijk? Het heeft er alle schijn van dat wethouder Revis zijn handen schoon wil houden en zijn eigen topambtenaar voor de bus gooit.’

 Haagse PVV@HaagsePVV

Gaat lekker brokkenpiloot @BoudewijnRevis, Den Haag moet zijn hart vasthouden dat jij als chef miljoenenverkwisten over de gemeentelijke financien gaat. https://t.co/gIZ7DyWN5x 11:52 – 1 mei. 2020

Andere Tweets van Haagse PVV bekijken

  Adeel Mahmood@AdeelMahmood

Wanneer houdt het op: Integriteitsprobleem nummer zoveel in Den Haag! Steun voor spoeddebat #raad070! Grote zorgen @NIDADenHaag over aanpak bouw- en vastgoedcriminaliteit. Bibob komen ze stralend door, 28-04 nog vragen ingediend ➡️ https://t.co/gqRnFh9i4L https://t.co/mXq2qMRryz 13:14 – 1 mei. 2020

Andere Tweets van Adeel Mahmood bekijken

LEES OOK: Remkes hoopt dat corruptieonderzoek ‘zo snel mogelijk wordt afgerond’

Meer over dit onderwerp: DEN HAAG INTEGRITEIT  AMARE

Topambtenaar gemeente Den Haag vertrekt na integriteitsonderzoek

Den HaagFM 01.05.2020 Een topambtenaar van de gemeente Den Haag vertrekt nadat uit een integriteitsonderzoek is gebleken dat hij “niet transparant” te werk is gegaan.

Dat staat in een brief van waarnemend burgemeester Johan Remkes aan de Haagse gemeenteraad. “Op basis van de gesprekken en wat er is gebeurd, zijn we gezamenlijk tot de conclusie gekomen dat voortzetting van het dienstverband niet verstandig is”, aldus Remkes.

De gemeente Den Haag onderzocht of een topambtenaar bouwbedrijf VolkerWessels had bevoordeeld bij de bouw van het bijna 211 miljoen euro kostende onderwijs- en cultuurcomplex Spuiforum, dat nu Amare heet.

Vanwege het onderzoek was de directeur ontwikkeling en realisatie van de dienst Stedelijke Ontwikkeling al ontheven uit zijn functie als hoogst verantwoordelijke ambtenaar voor het gemeentelijk project, zo bleek uit onderzoek van NRC.

Volgens een interne integriteitsmelding zou dat onder meer zijn gebeurd door meerwerk-verzoeken van de bouwer te honoreren. De melding kwam van de projectdirectie, aldus de bronnen aan de krant.

Ook zou de topambtenaar de verdeling van de kosten voor de bouwplaats in het Spuikwartier op eigen houtje hebben aangepast ten gunste van de aannemer. VolkerWessels bouwt niet alleen Amare maar ook drie hoge woontorens ernaast.

Bouwer van de torens is de combinatie Sonate, net als Amare-aannemer Cadanz, een dochteronderneming van VolkerWessels. Beide projecten delen de bouwplaats. Ook bezocht de topambtenaar thuiswedstrijden van Feyenoord in de skybox van de bouwer in de Rotterdamse Kuip, zonder dat aan de gemeente te melden.

Het onderzoek betrof ook een tweede betrokkene, iemand die door de gemeente was ingehuurd. Deze persoon heeft op meerdere momenten niet transparant gehandeld, schrijft Remkes. “Daarom is besloten om op passende wijze de overeenkomst te beëindigen.”

33 Reacties op “Nog meer gedonder met het SpuiForum !!

  1. Pingback: Nog meer gedonder met het SpuiForum !! – debat 06.05.2020 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  2. Pingback: Nog meer gedonder met het SpuiForum !! – debat 06.05.2020 – de nasleep | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  3. Pingback: Den Haag de “Firma List en Bedrog”? | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  4. Pingback: Het nieuwe cultuurpaleis Amare aan het Spui in Den Haag bijna open | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  5. Pingback: Den Haag de “Firma List en Bedrog”? – deel 2 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  6. Pingback: Het nieuwe cultuurpaleis Amare aan het Spui in Den Haag bijna klaar | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  7. Pingback: Cultuurcomplex Amare vordert gestaag !!! – stand van zaken 22.10.2020 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  8. Pingback: En weer gedonder met het cultuurpaleis Amare !! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  9. Pingback: Nog meer gedonder met het SpuiForum !! – debat 06.05.2020 – de nasleep – deel 2 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  10. Pingback: Nog meer gedonder met het SpuiForum “Amare” !! – debat 06.05.2020 – de nasleep – deel 2 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  11. Pingback: Weer gerommel bij de Gemeente Den Haag ??!! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  12. Pingback: Muziektheater Amare – inrichting nieuwe Spuiplein | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  13. Pingback: En het gedonder met het cultuurpaleis Amare gaat gewoon weer verder !! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  14. Pingback: Dan maar een Raadsenquête naar de bouw van het cultuurpaleis Amare ?? | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  15. Pingback: En weer gaat het gedonder met het cultuurpaleis Amare gewoon weer verder !! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  16. Pingback: En weer gaat het gedonder met het cultuurpaleis Amare gewoon weer verder !! – de nasleep | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  17. Pingback: Weer gerommel bij de Gemeente Den Haag ??!! – de nasleep | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  18. Pingback: Het nieuwe cultuurpaleis “Amare” aan het Haagse Spui gaat eindelijk open !!! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  19. Pingback: Amare op weg naar de nieuwe hangplek voor alle Hagenaars !! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  20. Pingback: Op weg naar de Raadsenquête cultuurcomplex AMARE | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  21. Pingback: Weer gerommel bij de Gemeente Den Haag ??!! – de nasleep – deel 2 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  22. Pingback: Opening 19.11.2021 nieuwe cultuurpaleis Amare aan het Spui in Den Haag | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  23. Pingback: Amare – van de kinderziektes zijn er nog maar 20 over !!! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  24. Pingback: De kinderziektes van het nieuwe cultuurpaleis “Amare” aan het Spui | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  25. Pingback: De kinderziektes van het nieuwe cultuurpaleis “Amare” aan het Spui – de nasleep | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  26. Pingback: Op weg naar de Raadsenquête cultuurcomplex AMARE – deel 2 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  27. Pingback: Het nieuwe Cultuurpaleis Amare aan het Spui in Den Haag vanaf november 2022 eindelijk ‘full swing’ | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  28. Pingback: Weer gerommel bij de Gemeente Den Haag – de kwestie met de paspoorten | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  29. Pingback: Aftrap Raadsenquête cultuurcomplex AMARE | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  30. Pingback: Laatste ronde Raadsenquête cultuurcomplex AMARE | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  31. Pingback: Conclusie raadsenquête cultuurcomplex AMARE | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  32. Pingback: Raadsdebat 21.12.2023 over de Raadsenquête “Cultuurcomplex AMARE” | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  33. Pingback: En weer financiële problemen met het Cultuurpaleis “Amare” aan het Spui !!!! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

Plaats een reactie