Nieuwe plannen Haags Spuiforum – deel 2

Spui

Strenger plan

De oppositie wil een strenger plan en uitstel van het vaststellen ervan, zo bleek eergisteravond in de vergadering van de commissie ruimte. Maar daarvoor is geen meerderheid. De horeca in het gebied is er evenmin gerust op, bleek via de inspraakmicrofoon. ,,We houden straks één uurtje zon per dag over,” vreest Edith Smal van café Van Beek. Nog tien andere insprekers keerden zich tegen de plannen.

IMG_1183[1]

Een andere vrees die leeft bij oppositie en inspraak, is dat het Spuiplein niet met bomen kan worden ingericht. Dat zou niet kunnen door de ondergrondse parkeergarage. ,,De mogelijkheden voor groen zijn volop aanwezig,” aldus Wijsmuller, maar hierover zijn evenmin concrete zaken vastgelegd.

Het debat was soms behoorlijk scherp. ,,Ik ben ook maar een mens,” verzuchtte Wijsmuller zelfs, na een verbale aanval van PVV’ster De Winter. Drie bouwconsortia werken nu aan plannen. In augustus wordt een keuze gemaakt.

zie ook: Nieuwe plannen Haags Spuiforum

zie verder ook:  Haags college dient motie van wantrouwen in tegen Haagse anti-Spuiforum-bewoners

zie ook; Haagse SpuiForum terug naar de Tekentafel !!!

zie ook: De toekomst van het Haagse SpuiForum !!

zie ook: Aftrap bouw SpuiForum

zie ook: De spanningen rondom het SpuiForum namen toe !!! – deel 2

zie ook: De spanningen rondom het SpuiForum namen toe !!!  – deel 1

en zie ookGedonder bij de Haagse PvdA over het Spuiforum

en ook: Haagse PvdA is/was verdeeld over Cultuurpaleis Spuiplein

Motie ‘heroverweging na verkiezingen’ ALV 28 okt 2013

140309 Financiele barometer Spuiforum definitief (1)

140310 Persbericht financiën Spuiforum 3

Zie ook: Dossier: Spuiforum 2.0

Spui

Hoe zit het nou met dat Spuikwartier in Den Haag? 9 vragen over het nieuwe ‘Cultuurpaleis’

RTVWEST 16.07.2015 De plannen zijn gepresenteerd: Den Haag krijgt een nieuw centrum voor dans en muziek op de plek van het dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater, die worden gesloopt. Omdat er de afgelopen jaren zoveel is gebeurd rond het Spuiplein hebben we hieronder de 9 belangrijkste vragen over dit onderwerp op een rijtje gezet.

Hoe zat het ook alweer met de bouw op het Spuiplein?

Tot een jaar geleden ging iedereen er nog vanuit dat er een ander gebouw zou komen. Dat heette toen officieel het Spuiforum, maar werd al snel door iedereen het Cultuurpaleis genoemd. Dat plan ging niet door. Er was veel verzet in de stad. En de Haagse Stadspartij – een van de grote tegenstanders in de gemeenteraad – won bij de verkiezingen van 2014. Die partij ging ook een wethouder leveren, Joris Wijsmuller. Die is nu verantwoordelijk voor het nieuwe plan.

Hoe heet dan het nieuwe gebouw?

Het huidige voorstel beslaat een heel gebied: het Spuikwartier. Maar het pand waarin onder meer het Residentie Orkest en Nederlands Danstheater zalen krijgen en het Koninklijk Conservatorium worden ondergebracht, heeft geen naam. De ontwikkelcombinatie en de architect Patrick Fransen die het gebouw voor het grootste deel ontwierp spreken van het Onderwijs en Cultuur Cluster (OCC). Maar het kreeg via sociale media al snel tal van andere bijnamen: de tondeuse, de radiator, het frietbakje.

Wat gaat er precies gebeuren?

In ieder geval komt er dat OCC (laten we het zo voorlopig nog maar noemen!). Verder zouden er aan de kant van de Schedeldoekshaven twee torens met winkels en ongeveer 300 woningen moeten komen. En aan de achterkant van het complex een groot hotel met 150 kamers.

LEES OOK: POLL: Hoe moet het nieuwe ‘Cultuurpaleis’ op het Spui gaan heten?

Wie gaat dat bouwen?

Het consortium Boele & van Eesteren/Visser & Smit Bouw gaan in ieder geval dat OCC realiseren. Een andere bouwer, Heijmans, heeft vanwege oude afspraken met de gemeente het zogenaamde eerste ontwikkelrecht op een deel van het Wijnhavenkwartier – onder meer de toren van het ministerie; het dichtst achter de huidige zalen. Heijmans mag dus beslissen of het de andere onderdelen van het plan wil uitvoeren. Zo niet, dan gaat Boele & van Eesteren dat ook doen, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Kan de gemeenteraad nu nog ‘nee’ zeggen tegen dit plan?

Nou… Eigenlijk niet. De gemeente koos voor een nieuwe procedure. De gemeenteraad heeft vorig jaar de eisen vastgesteld waaraan bouwers moeten voldoen. Daarbij ging het onder meer om hoogte van het gebouw, de kosten en het aantal parkeerplekken voor fietsen. De winnende combinatie voldoet daaraan. Het plan werd als ‘excellent’ beoordeeld. De raad kan dus nu niet meer zeggen: ‘We vinden het gebouw niet mooi, het moet er maar niet komen’. Wel kan er nog een debat worden gevoerd over de vraag of het plan écht aan de eisen voldoet. Maar dat kan er eigenlijk niet meer toe leiden dat het plan wordt afgeblazen.

Joris Wijsmuller is als wethouder verantwoordelijk. Hij is van de Haagse Stadspartij. Die wilde toch geen grote nieuwbouw in dit gebied?

Wijsmuller en de HSP verzetten zich in het verleden sterk tegen het oude cultuurpaleis. Dat klopt. En ze wilden het liefst de zaal van het Nederlands Danstheater behouden. Volgens Wijsmuller protesteerde hij in het verleden vooral tegen de massaliteit van het oude Spuiforum. Hij vond het te hoog en zou een te groot deel van het Spuiplein in beslag nemen. Ook was het te duur. Dit plan vindt hij wel te verdedigen. Het past beter in de omgeving, is niet zo groot en goedkoper. Bovendien wordt het Spuiplein nu groen.

Even voor de zekerheid: hoe duur wordt het ook alweer?

Het oude plan voor het cultuurpaleis kostte 181 miljoen. Dit is iets goedkoper: 176,6 miljoen. Daarin zitten ook de gemaakte kosten voor bijvoorbeeld de bouw van het Zuiderstrandtheater. Critici zeggen dat de plannen duurder worden, omdat er nog bepaalde bedragen bij moeten worden opgesteld. Wijsmuller bestrijdt dat steeds.

Wat is dan nu verder de planning?

Met de bouw van het nieuwe onderkomen van de cultuurinstellingen (het OCC dus) wordt in 2016 begonnen. Dat moet in 2019 klaar zijn. De rest van de plannen – de torens, het hotel – zouden ongeveer tegelijkertijd moeten worden ontwikkeld. Maar dat deel mag ook iets later klaar zijn: uiterlijk 2022.

En als ik nog meer wil weten en alle plannen helemaal tot in detail wil lezen?

Dat kan. Op de website van de gemeente Den Haag staat een boekje van de ontwikkelaars en architecten met veel informatie. Lees verder

gerelateerde artikelen;

POLL: Hoe moet het nieuwe ‘Cultuurpaleis’ op het Spui gaan heten?

RTVWEST 16.07.2015 ‘Heb je zin om vanavond mee te gaan naar het OCC?’ Toegegeven, dat bekt niet echt lekker. Woensdag presenteerde het Haagse stadsbestuur het ontwerp voor een nieuw Onderwijs en Cultuur Cluster (OCC), zoals ambtenaren het nieuwe ‘Cultuurpaleis’ genoemd hebben. Er ontbreekt dus alleen nog een naam voor het gebouw.

Want ‘OCC’, dat klinkt meer als een ziekte dan als een plek waar je gezelligheid vindt. (‘Ik kan niet werken vandaag, ik heb OCC’). Er circuleren al enkele bijnamen op sociale media. Architect Jo Coenen noemde het goed ontvangen ontwerp zelf bijvoorbeeld ‘een mooie doos’. De ontwerper Patrick Fransen die het gebouw tekende hoorde in de wandelgangen ‘het Frietbakje’ voorbijkomen. Ook ‘de Radiator’, ‘de Tondeuse’ en ‘de Vuurkorf’ kwamen werden genoemd. En ongetwijfeld wordt dit rijtje nog aangevuld.

ZIE OOK: Zo gaat het Spuikwartier eruit zien, wethouder Wijsmuller presenteert nieuw ontwerp ‘Cultuurpaleis’

Het vorige ontwerp zou Spuiforum gaan heten, in de volksmond ‘Cultuurpaleis’. Met het oude ontwerp zijn ook die (bij)namen geschrapt. Wat vind jij een toepasselijke naam? Vul de poll in. Appgebruikers doen dat hier.

Hoe moet het nieuwe gebouw op het Spui gaan heten?

Het FrietbakjeDe DoosDe RadiatorDe TondeuseDe StemvorkDe Vuurkorf !!!!  Anders, namelijk…  Lees verder

gerelateerde artikelen;

Ruim 60 procent vindt nieuwe Spuikwartier ‘mooi’

RTVWEST 16.07.2015 Ruim 60 procent van de bezoekers van omroepwest.nl noemt het ontwerp voor het Spuikwartier ‘mooi’. Dat blijkt uit een poll met de vraag wat bezoekers van het nieuwe ‘Cultuurpaleis’ vinden. Woensdag presenteerde het stadsbestuur het plan van architect Jo Coenen.

Het plan voor een cultuurcomplex op het Spuiplein is niet nieuw. Een eerder ontwerp sneuvelde in 2014. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart dat jaar liepen de politieke gemoederen hoog op. Ook in de stad was veel weerstand tegen het oude ontwerp. Het zou te duur en te megalomaan zijn.

De coalitie van PvdA, VVD, CDA en D66 was voor de bouw van een nieuw cultureel centrum, het Spuiforum, maar verloor haar meerderheid na de verkiezingen. Felle tegenstander Haagse Stadspartij trad na de verkiezingen toe tot het college en veegde het oude ontwerp van tafel.

Spuikwartier goedkoper dan Spuiforum

De collegepartijen besloten dat er een nieuw ontwerp moest komen, dat goedkoper zou uitvallen dan het vorige. Volgens de gemeente gaat de bouw 177 miljoen euro kosten, enkele miljoenen goedkoper dan het Spuiforum.

Ruim 60 procent zegt: mooi!

Dat nieuwe ontwerp lijkt op meer goedkeuring te kunnen rekenen. In esthetische zin, althans. 61,26 procent zegt het nieuwe cultuurcomplex ‘mooi’ te vinden. Zo’n 35 procent vindt het lelijk. Slechts 3,27 procent heeft geen mening. 919 mensen vulden de poll in. Lees verder

gerelateerde artikelen;

Haagse oppositie kritisch over de plannen voor het Spuikwartier: ‘Dit is kiezersbedrog’

RTVWEST 16.07.2015 De plannen voor het Spuikwartier in hartje Den Haag, die wethouder Wijsmuller woensdag presenteerde, doen veel stof opwaaien. De oppositie in de lokale Haagse politiek kan er niet bij dat wethouder Joris Wijsmuller over zijn schaduw heenstapt om het jongste ontwerp te steunen.

‘Zo ziet kiezersbedrog eruit!’ reageert de PVV. ‘Op 19 maart 2014 sprak de stad zich massaal uit tegen de komst van een peperduur cultuurcomplex. Dankzij het anti-Spuiforum geluid van de Haagse Stadspartij behaalden zij in één klap 5 zetels. De verkiezingsbelofte dat er géén Spuiforum zou komen werd al verbroken, maar ook de belofte van hergebruik van de bestaande gebouwen is nu gebroken. Het is een schoffering van de kiezers’, aldus PVV-raadslid Danielle de Winter.

Groep de Mos is evenmin positief over de plannen. De partij is boos over de miljoenen die het project gaat kosten, en over de bestaande gebouwen als de Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Dans Theater die moeten wijken. ‘De Spuiforum-Nee-campagne van Joris Wijsmuller bleek dus alleen de snelste weg richting het pluche’, aldus Groep de Mosraadslid Arjen Dubbelaar.

‘Blokkendoos in plaats van renovatie’

Ook de SP is tegen de sloop van het Lucent Danstheater, een ontwerp van Rem Koolhaas: ‘In plaats van renovatie krijgen we een massieve blokkendoos op het Spuiplein, en ook het prijskaartje van bijna 200 miljoen lijkt ongewijzigd. Dit lijkt verdacht veel op het plan waar vrijwel iedereen in Den Haag tegen was’, stelt SP raadslid Aisha Akhiat.

GroenLinks is blij dat er in de plannen gekeken is naar de ontwikkeling van het hele Spuiplein, maar maakt zich ook zorgen over de financiele risico’s voor de gemeente. Fractievoorzitter Inge Vianen: ‘We hebben geen onderbouwing gezien van de mogelijkheden om het nieuwe ontwerp goed te exploiteren. We weten dat er bij het oude ontwerp een tekort van 900.000 euro per jaar op de exploitatie zat. Op eventuele tekorten met dit nieuwe ontwerp hebben we helemaal geen zicht.’  Lees verder

LEES OOK: Zo gaat het Spuikwartier eruit zien, wethouder Wijsmuller presenteert nieuw ontwerp ‘Cultuurpaleis’

Gerelateerde artikelen;

Kritiek opnieuw ontwerp Spuikwartier

Den HaagFM 16.07.2015 Wethouder Joris Wijsmuller van Cultuur heeft woensdag het ontwerp voor het Spuikwartier bekend gemaakt. Het nieuwe cultuurgebouw is een ontwerp van architect Jo Coenen die verwacht dat je het gebouw niet vergeet door de wisselwerking van de gebouwen op het Spuiplein “De gebouwen gaan een verhouding met elkaar aan”, zegt Coenen.

De meningen over het nieuwe ontwerp zijn sterk verdeeld. Niet alleen op social media zijn veel kritische geluiden te horen, ook de politieke partijen worden nog niet allemaal warm van het nieuwe ontwerp.  Aisha Akiat (kleine foto) van de SP noemt het een blokkendoos. “Maar niet heel lelijk”, geeft ze toe. De PVV maakt het niet uit of het mooi of lelijk is. “We willen helemaal geen cultuurpaleis. Het oude gebouw kostte bijna 200 miljoen en het nieuwe ook en dat kunnen we niet aan de Hagenaars verkopen”.

Daarentegen zijn de voorbijgangers overwegend positief. “Het past in de skyline”, “het ziet er schitterend uit”, “het is mooi, groot” zeiden mensen op het Spuiplein. Het ontwerp haalt in ieder geval de creativiteit bij de mensen naar boven, want het regent al bijnamen voor het gebouw dat in 2018 klaar zal zijn. Zo wordt het gebouw onder andere vergeleken met een mondharmonica, bomen, hark, tulpen en zelfs een stekelvarken. …lees meer

Oppositie: eerst financiën zien, dan pas bouwen in Spuikwartier

RTVWEST 16.07.2015 De oppositie in de Haagse gemeenteraad wil dat de gemeente geen keiharde afspraken maakt met de bouwer van het Spuikwartier, voordat de politiek zich nog eens over de financiën heeft gebogen.

Dat stellen vijf partijen vandaag in schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders. GroenLinks, PVV, SP, Groep de Mos en de Partij voor de Dieren willen eerst zeker weten dat de toekomstige bewoners van het nieuwe complex het gebruik ervan ook echt kunnen betalen.

Tot 4 augustus kunnen de twee bouwers die afvielen in de race om het spuigebied te mogen aanpakken, nog bezwaar maken. Daarna kan de gemeente de aanbesteding definitief gunnen. De oppositie eist nu dat dit laatste niet gaat gebeuren.

Eerst de cijfers zien

De partijen willen eerst alle berekeningen van de exploitatie van het gebouw zien. Wethouder Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij) heeft die cijfers tot nu toe nog niet naar buiten gebracht. Dat moet wel, stellen ze.

Ook moeten die cijfers nog eens door een externe deskundige opnieuw tegen het licht worden gehouden. ‘Wij willen zeker weten dat de instellingen die gebruik gaan maken van het OCC dit ook financieel rond kunnen breien,’ zegt fractievoorzitter Inge Vianen van GroenLinks in een toelichting op de vragen.

LEES OOK: Hoe zit het nou met dat Spuikwartier in Den Haag? 9 vragen over het nieuwe ‘Cultuurpaleis’

De oppositie wil dat de raad anders zelf de cijfers laat doorrekenen door een onafhankelijk bureau. Vianen: ‘Je zag bij Tivoli in Utrecht ook dat er een exploitatietekort ontstond. Wij willen niet dat deze instellingen straks omvallen. Het moet geen theater worden zonder orkest.’ . Lees verder

gerelateerde artikelen;

Oppositie: eerst financiën zien, dan pas bouwen in Spuikwartier

Den HaagFM 16.07.2015 De oppositie in de gemeenteraad wil dat de gemeente pas keiharde afspraken maakt met de bouwer van het Spuikwartier, als de politiek zich nog eens over de financiën heeft kunnen buigen. Dat stellen vijf partijen donderdag in schriftelijke vragen aan het stadsbestuur.

GroenLinks, PVV, SP, Groep de Mos en de Partij voor de Dieren willen eerst zeker weten dat de toekomstige huurders van het nieuwe complex het gebruik ervan ook echt kunnen betalen. Tot 4 augustus kunnen de twee bouwers, die afvielen in de race om het Spuigebied te mogen aanpakken, nog bezwaar maken. Daarna kan de gemeente de aanbesteding definitief gunnen. De oppositie eist nu dat dit laatste niet gaat gebeuren.

De partijen willen eerst alle berekeningen van de exploitatie van het gebouw zien. Wethouder Joris Wijsmuller heeft die cijfers tot nu toe niet naar buiten gebracht. Dat moet wel, vindt de oppositie. Ook zouden die cijfers door een externe deskundige tegen het licht moeten worden gehouden. De oppositie wil dat de raad anders zelf de cijfers kan laten doorrekenen door een onafhankelijk bureau. …lees meer

Wethouder Wijsmuller: ‘Ik kan het Spuikwartierplan 100 procent verdedigen’

RTVWEST 16.07.2015 Als fractievoorzitter en lijsttrekker van de Haagse Stadspartij verzette Joris Wijsmuller zich sterk tegen de bouw van het Spuiforum in Den Haag. Hij had toen onder meer grote zorgen over de kosten en over hoe het Spuiplein in beslag zou worden genomen door het Cultuurpaleis.

Diezelfde Wijsmuller moest woensdag als wethouder van Cultuur het plan voor het Spuikwartier verdedigen, dat onder zijn regie tot stand kwam. In het nieuwe voorstel gaat het om een veel minder massaal gebouw dan het Cultuurpaleis destijds. Het Spuikwartier moet naast een culturele instelling ook een groene plek worden, met bomen en water. Maar ook in de nieuwe plannen gaat het om grote gebouwen: een hoog hotel vlak achter de culturele instellingen en twee torentjes aan de kant van de Schedeldoekshaven.

Toch vindt Wijsmuller dat hij dit plan beter kan verdedigen dan het oude, zegt hij tegen Omroep West. ‘In het oude plan ging het om een iconisch gebouw, waar alles inpandig moest gebeuren. Dit keer gaat het meer om gebiedsontwikkeling van het Spuiplein. Het is een gebouw dat een interactie met de omgeving aangaat en de omgeving versterkt. En ook financieel en qua hoogte: ik kan het plan honderd procent verdedigen.’

‘Een fantastisch plan’

Wijsmuller is zelfs enthousiast over de plannen: ‘Ik vind het een fantastisch plan’. Volgens hem pakt het Spuikwartier een kans die al jaren voor het grijpen ligt. ‘Dit kan een ontzettend leuk stukje centrum worden met reuring en een prettig verblijfsklimaat.’ Maar volgens de wethouder doet het meer. ‘Er worden nieuwe verbindingen gelegd met de omgeving: met de Rivierenbuurt en het oude centrum.’

Daarnaast kwam het team onder leiding van architect Jo Coenen met het voorstel om een heel nieuw plein te creëren, aan wat nu de achterkant van het stadhuis is. Dat werd omschreven als ‘het hart’ van het gebied. Wijsmuller: ‘Het plan overtuigt dat dit een aantrekkelijk en levendig gebied kan worden.’ Lees verder

gerelateerde artikelen;

Wethouder Wijsmuller verdedigt nieuw plan Spuikwartier (fotoserie)

Den HaagFM 15.07.2015 Als lijsttrekker van de Haagse Stadspartij verzette Joris Wijsmuller zich sterk tegen de bouw van het Spuiforum. Hij had toen onder meer grote zorgen over de kosten en over hoe het Spuiplein in beslag zou worden genomen door het cultuurpaleis.

Diezelfde Wijsmuller verdedigt nu als wethouder van Cultuur hetnieuwe plan voor het Spuikwartier. In het nieuwe voorstel gaat het om een veel minder massaal gebouw dan het Spuiforum destijds. “In het oude plan ging het om een iconisch gebouw, waar alles inpandig moest gebeuren. Dit keer gaat het meer om gebiedsontwikkeling van het Spuiplein”, zegt Wijsmuller. “Het is een gebouw dat een interactie met de omgeving aangaat en de omgeving versterkt. Ik kan het plan honderd procent verdedigen, ook financieel en qua hoogte.” Wijsmuller is ook blij dat er meer groen en een fontein in het gebied komt. “Dit gebouw gaat de binnenstad wakker kussen.”

Volgens Wijsmuller pakt het Spuikwartier een kans die al jaren voor het grijpen ligt. “Dit kan een ontzettend leuk stukje centrum worden met reuring en een prettig verblijfsklimaat. Er worden nieuwe verbindingen gelegd met de omgeving: met de Rivierenbuurt en het oude centrum. Ik vind het een fantastisch plan. Het is meer dan waar we om hadden gevraagd.” …lees meer

POLL: Wat vind jij van het nieuwe ontwerp voor het Spuikwartier?

RTVWEST 15.07.2015 Het nieuwe ontwerp voor het Spuikwartier is bekend. Woensdag presenteerde het stadsbestuur het ontwerp van architect Jo Coenen.

Er is veel te doen geweest over de inrichting van het Spuikwartier. Een eerder ontwerp voor een cultuurcomplex (het Spuiforum, of ‘Cultuurpaleis’) sneuvelde tijdens de formatie van het huidige college van burgemeester en wethouder.

Ook op dit ontwerp was kritiek, nog voor het gepresenteerd werd. Gekscherend werd het ‘Cultuurpaleis 2.0.’ genoemd. Maar wat vind jij van dit nieuwe ontwerp? Vul de poll in. Appgebruikers kunnen hier hun mening geven.
Lees verder

gerelateerde artikelen;

Zo komt het Spuikwartier in Den Haag eruit te zien

VK 15.07.2015 Het Lucent Danstheater van architect Rem Koolhaas, de Dr. Anton Philipszaal en het oude ministerie van Binnenlandse Zaken en Justitie in de Haagse binnenstad worden gesloopt om plaats te maken voor een nieuwe cultuurcomplex.

‘We gaan het silhouet van de binnenstad afmaken’, zei architect Jo Coenen woensdag bij de presentatie van het nieuwe spuikwartier. Samen met architect Patrick Fransen (HH architecten) en Bouwbedrijf VolkerWessels won hij de aanbesteding van twee andere consortia.

De sloop van de oude gebouwen ligt gevoelig in de stad, maar Coenen zegt na technisch onderzoek en veel studie geen andere weg te zien. ‘Wil je het duurzaam doen, dan moet je slopen.’

GERELATEERD NIEUWS;

D-day voor wethouder Wijsmuller

Nieuw bordje moet mensen verleiden tot omrijden

Jo Coenen ontwerpt nieuwe cultuurpaleis Spui

Architect Peter Drijver over Spuikwartier: “Aan zalen hebben wij helemaal geen gebrek”

Den HaagFM 15.07.2015 Wethouder Joris Wijsmuller van Cultuur heeft woensdag het ontwerp voor het Spuikwartierbekend gemaakt. Zoals dinsdag al uitlekte, is het cultuurgebouw inderdaad een ontwerp van architect Jo Coenen. Inge Vianen, fractievoorzitter van GroenLinks en architect Peter Drijver hebben beiden kritiek op de plannen.

Architect Peter Drijver ontwikkelde eerder eeneigen plan voor het gebied. Hij is het niet eens met de huidige plannen. “In een tijd dat orkestleden ontslagen worden en het voortbestaan van het Nederlands Danstheater op het spel staat, denk ik dat wij aan zalen helemaal geen gebrek hebben”, aldus Drijver tegen Den Haag FM.

Fractievoorzitter Inge Vianen van GroenLinks maakt zich zorgen over de financiële onderbouwing van de plannen. “Wij hebben de financiële onderbouwing als volksvertegenwoordigers niet gezien. GroenLinks heeft geen enkele berekening gezien of daadwerkelijk die grondexploitatie wel bol te werken is en of daadwerkelijk de instellingen de kosten wel kunnen dragen. Daar maak ik mij echt zorgen over”, aldus Vianen. …lees meer

Nu al veel bijnamen voor nieuw gebouw Spuikwartier

Den HaagFM 15.07.2015 Mondharmonica, radiator, hark, vuurkorf, patatbak, vlooienkam, tondeuse, stemvork, stekelvarken, het regent nu al bijnamen voor het nieuwe cultuurgebouw dat op het Spuiplein moet komen.

Andere mensen vinden het door architect Jo Coenen ontworpen gebouw heel erg lijken op de onderste verdiepingen van het World Trade Center in New York dat in 2001 bij een terrorische aanslag instorte.

Wethouder Joris Wijsmuller presenteerde woensdag het ontwerp van het gebouw. Politieke partijen in de gemeenteraad reageren gemengd op het ontwerp. Enkele politici wijzen op eerdere “blunders” van de architect in Utrecht en Maastricht. …lees meer

Gemengde reacties op nieuw ontwerp Spuikwartier (fotoserie)

Den HaagFM 15.07.2015 Het nieuwe ontwerp voor het Spuiwartier wordt – zoals verwacht – gemengd ontvangen door de politieke partijen in de Haagse gemeenteraad. De partijen die samen het gemeentebestuur vormen zijn overwegend positief, de oppositiepartijen zijn vooral negatief over het ontwerp van architect Jo Coenen.

SP-raadslid Aisha Akhiat noemt het ontwerp een “massieve blokkendoos”. “Dit lijkt verdacht veel op het plan waar vrijwel iedereen in Den Haag tegen was”. Groep de Mos stelt dat met het voorstel het “kiezersbedrog van de Haagse Stadspartij nu definitief een feit is”. “Een schoffering van de eigen achterban”. De PVV laat zich in dezelfde woorden uit. GroenLinks heeft grote zorgen over de financiële risico’s voor de gemeente en voor de instellingen die straks van het gebouw gebruik gaan maken.

Coalitiepartij VVD is positief over de nieuwe plannen, zegt raadslid Arjen Lakerveld. Hij noemt het plan een “ingetogen maar zelfverzekerd ontwerp dat goed past in de omgeving”. Ook D66-fractievoorzitter Robert van Asten is positief. “Het Spuikwartier wordt een bruisend stuk Den Haag waar letterlijk muziek in zit.” Fractievoorzitter Peter Bos van de Haagse Stadspartij noemt het gebouw “compact en aantrekkelijk”. “Niet te hoog, geen icoon, geen gestapelde zalen en erg open en uitnodigend.” …lees meer

Lucent tegen de vlakte

Telegraaf 15.07.2015   Het Lucent Danstheater en de Dr. Anton Philipszaal in Den Haag worden definitief gesloopt. Op de plek komt een nieuw cultuurcomplex. Ook een leegstaande toren ernaast, waar vroeger de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie zaten, gaat tegen de vlakte.

Dat hebben wethouder Joris Wijsmuller en architect Jo Coenen woensdag bekendgemaakt. Er waren al eerder plannen om het Lucent en de Philipszaal te slopen, maar die waren afgeblazen na de gemeenteraadsverkiezingen. Wijsmuller was toen een van de grootste tegenstanders. De afgelopen maanden is een nieuw plan gemaakt.

De bouw begint volgend jaar en moet in 2019 klaar zijn. Den Haag heeft er ongeveer 180 miljoen euro voor over. Het complex moet de thuisbasis van het Residentie Orkest, het Koninklijk Conservatorium en het Nederlands Danstheater worden.

Politici: “Architect Jo Coenen niet onomstreden” (fotoserie)

Den HaagFM 15.07.2015 Architect Jo Coenen (links vooraan op grote foto), die het nieuwe plan voor het Spuiwartierontwierp, is niet onomstreden. In de gemeenteraad maken verschillende partijen zich zorgen door eerdere “blunders” van de architect.

SP-raadslid Aisha Akhiat en PVV-raadslid Danielle de Winter (kleine foto) wijzen daarbij op gebouwen in Utrecht en Maastricht waarvoor Coenen eerder mede-verantwoordelijk was. “Over het Centre Ceramique in Maastricht was Coenen achteraf teleurgesteld dat het gebied rond dit centrum niet levendiger is geworden”, zegt Akhiat. “Bovendien stortten in 2003 vijf balkons van het complex neer, waardoor een echtpaar om het leven kwam.”

De PVV brengt in herinnering dat de Utrechtse concertzalen TivoliVredenburg het eerste jaar een exploitatietekort van 1,2 miljoen euro hadden. De PVV vreest dat dit soort “financiële catastrofes de Haagse belastingbetaler nu ook te wachten staat”. TivoliVredenburg bleek verder een geluidslek te hebben tussen de verschillende zalen in het gebouw. …lees meer

Zo gaat het Spuikwartier eruit zien, wethouder Wijsmuller presenteert nieuw ontwerp ‘Cultuurpaleis’

RTVWEST 15.07.2015 Wethouder Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij) van Cultuur heeft het ontwerp voor het Spuikwartier zojuist bekend gemaakt. Het gaat inderdaad om een ontwerp van architect Jo Coenen, zoals woensdagochtend al bekend werd.

Volgens wethouder Wijsmuller zal het gebouw gerealiseerd worden ‘binnen de door de gemeenteraad gestelde planologische en financiële kaders’. Architect Jo Coenen werkt samen met Patrick Fransen van Studio HH. De bouw is in handen van Boele van Eesteren/Visser Smit Bouw. Dit consortium zal het onderhoud de komende 25 jaar voor zijn rekening nemen.

POLL: Wat vind jij van het nieuwe ontwerp voor het Spuikwartier?

‘Het nieuwe ontwerp zorgt voor een levendig en aangenaam verblijfsklimaat’, zegt wethouder Wijsmuller. Het nieuwe gebouw krijgt meerdere voordeuren. Met een hoogte van 38 meter is het gebouw kleiner dan het naastgelegen stadhuis (het IJspaleis), dat 50 meter hoog is. Het Lucent Danstheater en de Dr. Anton Philipszaal worden definitief gesloopt. Ook de leegstaande toren ernaast, waar vroeger de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie zaten, gaat tegen de vlakte.

Wijsmuller: ‘Zeer duurzaam ontwerp’

Volgens Wijsmuller gaat het ook nog om een ‘zeer duurzaam’ ontwerp. Volgens hem komt dat door de ‘compacte opzet en de hoge energiezuinigheid’. Ook komen er zonnepanelen op het dak.

Het nieuwe cultuur- en onderwijscomplex gaat onderdak bieden aan:
– het Residentie Orkest
– het Nederlands Danstheater
– Dans- en Muziekcentrum Den Haag
– Het Koninklijk Conservatorium

Daarnaast gaat het gebouw ruimte bieden aan:
– woningen
– horeca
– een hotel
– winkels
– een fietsenstalling voor 1500 fietsen

Bij de verkiezingen van 2014 was er veel te doen om het Spuiforum, of ‘Cultuurpaleis’. Tegenstanders, waaronder de Haagse Stadspartij, spraken van een megalomaan vastgoedproject. De coalitie (voor het Spuiforum) verloor bij de gemeenteraadsverkiezingen haar meerderheid in de raad.

Bij de formatie schoof de Haagse Stadspartij aan (tegen het Spuiforum). De coalitiepartijen kozen voor een compromis: een nieuw ontwerp, voor een kleiner en goedkoper complex. Lees verder

gerelateerde artikelen;

Wethouder Wijsmuller presenteert nieuw ontwerp Spuikwartier (fotoserie)

Den HaagFM 15.07.2015 Wethouder Joris Wijsmuller van Cultuur heeft het ontwerp voor het Spuikwartier woensdag bekend gemaakt. Zoals dinsdag al uitlekte, is het cultuurgebouw inderdaad een ontwerp van architect Jo Coenen (links op de kleine foto). Voor het nieuwe complex worden het Lucent Danstheater, de Dr. Anton Philipszaal en de toren waarin vroeger de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie zaten, gesloopt.

Volgens Wijsmuller wordt het gebouw gerealiseerd “binnen de door de gemeenteraad gestelde planologische en financiële kaders.” “Het nieuwe ontwerp zorgt voor een levendig en aangenaam verblijfsklimaat”, zegt wethouder Wijsmuller. “Het zal de binnenstad wakker kussen.” Het nieuwe gebouw krijgt meerdere voordeuren. Met een hoogte van 38 meter is het gebouw kleiner dan het naastgelegen stadhuis, dat vijftig meter hoog is. Volgens Wijsmuller gaat het ook nog om een “zeer duurzaam” ontwerp. Volgens hem komt dat door de “compacte opzet en de hoge energiezuinigheid.” Ook komen er zonnepanelen op het dak.

Het nieuwe cultuur- en onderwijscomplex gaat onderdak bieden aan het Residentie Orkest, het Nederlands Danstheater, Dans- en Muziekcentrum Den Haag en Het Koninklijk Conservatorium. Daarnaast gaat het gebouw ruimte bieden aan ongeveer 300 woningen, horeca, een hotel met 150 kamers, winkels en een fietsenstalling voor 1.500 fietsen. Voor het complex is een consortium opgezet met Boele & van Eesteren en Visser & Smit Bouw, samen met de architectenbureaus Architectuurstudio HH, Jo Coenen en NL Architects. …lees meer

Dit is ‘m: het nieuwe cultuurpaleis in Den Haag

AD 15.07.2015 Het nieuwe cultuurcomplex op het Spui in Den Haag wordt een bescheiden gebouw. Met 38 meter wordt het maar half zo hoog als het gesneefde Spuiforum. De ‘doos van Coenen’ gaat maximaal 176 miljoen euro kosten en is in 2019 klaar.

Het winnende ontwerp is woensdagmiddag gepresenteerd door het stadsbestuur, de architecten en de bouwers. Opvallend: het Lucent Dans Theater gaat tegen de vlakte, net als de oude justitietoren. Velen pleiten juist voor hergebruik van deze gebouwen.
Architecten zijn Jo Coenen en Patrick Fransen van Architectuurstudio HH (Herman Hertzberger). Bouwers zijn Boele en Van Eesteren en Visser en Smit. Coenen liet tijdens de onthulling weten dat hij het gebouw snel moest ontwerpen. ,,Dat was een hele opgave, we hebben er echt op los geschetst.”
Het nieuwe onderkomen van het Koninklijk Conservatorium, het Residentie Orkest en het Nederlands Dans Theater wordt een compacte ‘doos’ met ranke pijlers. Het gebouw komt tussen het stadhuis, de Schedeldoekshaven en het Mercure Hotel aan het Spui te liggen. De zalen van de gezelschappen worden niet gestapeld zoals in het oude plan, maar komen naast elkaar. Dit moet het geluid goed isoleren.

D-day voor wethouder Wijsmuller

AD 15.07.2015 Mede door zijn verzet tegen het oude Spuiforum won Joris Wijsmuller de raadsverkiezingen in Den Haag. Vanaf vandaag, woensdag 15 juli, moet uitgerekend hij een kostbaar cultuurcomplex verdedigen.

Zijn politieke lot ligt deels in handen van Jo Coenen en Architectuurstudio HH (van Herman Hertzberger). Vanmiddag maakt de wethouder officieel bekend dat de ontwikkelaars Boele en Van Eesteren en Visser en Smit het langverwachte complex mogen bouwen.
Architect Coenen is in Den Haag bekend van de herbouw van de Vaillantlaan, Hertzberger ontwierp het gebouw van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Theater aan het Spui.
Samen met bouwers en architecten zal Wijsmuller (HSP) uitleggen wat de stad krijgt voor de 176 miljoen euro die ze uittrekt voor het nieuwe onderkomen van het Koninklijk Conservatorium, het Residentie Orkest en het Nederlands Dans Theater.
Conservatorium
Zijn verlies heeft Wijsmuller al genomen: tijdens de coalitieonderhandelingen ging hij onder meer akkoord met de verhuizing van het conservatorium naar de binnenstad. De wethouder ontmantelde het explosieve dossier deels door te kiezen voor een bijzondere aanbesteding. Hij legde het volledige ontwerp- en bouwproces in handen van ontwikkelaars. Zij betalen de rekening van budgetoverschrijdingen.

Lees ook;

Geachte leden van de Haagse gemeenteraad, Hagenaars, stemmers,

Op 8 juli organiseerde Pulchri Studio een stadsdebat: Spui Haven versus Spui Forum.

Aan het woord kwamen onder meer initiatiefnemer Renee Strijland, schrijver Christiaan Weijts, wethouder Joris Wijsmuller en architect Peter Drijver.

Strijland suggereerde dat de winst van het plan van Coenen al lang bekend was.

Vanuit de zaal met meer dan 200 bezoekers (!) werden kritische vragen gesteld over het stadsbeeld, het gebruik van de openbare ruimte, het waterverband en de economie. In de zaal was weinig waardering voor de huidige planvorming die weliswaar het Spuiplein behoudt ‘maar er weinig kwaliteit aan toevoegt’.

Vanuit de zaal werden oproepen gedaan om de huidige consortia af te kopen en de tijd te nemen voor een echt stedenbouwkundig plan.

De gemeenteraad heeft immers altijd de mogelijkheid en middelen om NIET TE GUNNEN. Het is alleen de vraag of met name de coalitiepartijen dat zélf inzien (opening van het complex, inclusief kinderziektes en budgetoverschrijdingen zijn voor een volgend college en voor de volgende directies van DMC/KC/RO/NDT). Misschien moeten ze er door de afgewezen consortia hardhandig op worden gewezen.

Er is een keuze! Plan Coenen/Boele of toch maar Spui Haven?

Download hier de illustraties en toelichting van plan Spui Haven:

www.Spuihaven.com

Download hier de reportage van Omroepwest:

www.omroepwest.nl/nieuws/08-05-2015/plan-spui-haven-graaft-oude-haagse-grachten-open

Jo Coenen ontwerpt nieuwe cultuurpaleis Spui

AD 14.07.2015 Voormalig rijksbouwmeester Jo Coenen krijgt de opdracht voor het nieuwe cultuurcomplex op het Spui. Het ontwerp wordt woensdagmiddag gepresenteerd in Den Haag.

Coenen maakte samen met architect Herman Hertzberger het winnende ontwerp voor het nieuwe onderkomen van het Koninklijk Conservatorium, het Residentie Orkest en het Nederlands Danstheater. Een selectiecommissie koos Coenens plan op basis van een lange lijst eisen en voorwaarden van de gemeente Den Haag.

Controverse
Na het de controverse rond het oude plan, het Spuiforum, heeft Den Haag voor een bijzondere opzet gekozen: de kosten van het cultuurpaleis zijn voor Den Haag maximaal 176 miljoen euro, de ontwikkelaars betalen de rekening als het meer wordt.

‘Architect Jo Coenen ontwerpt nieuw cultuurcomplex Spuikwartier’

RTVWEST 14.07.2015 Architect Jo Coenen gaat het nieuwe cultuurcomplex in het centrum van Den Haag ontwerpen. Dat meldt de krant Den Haag Centraal. De naam van de winnende architect wordt woensdagmiddag officieel bekendgemaakt. Dan onthult de gemeente ook wat Coenen precies van plan is. Hij werkt samen met de bouwbedrijven Boele & van Eesteren en Visser & Smit.

Het nieuwe gebouw in het Spuikwartier moet onderdak bieden aan het Nederlands Danstheater, het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium. Twee eerdere plannen voor het project, door tegenstanders een ‘cultuurpaleis’ genoemd, waren afgeblazen omdat er te veel verzet tegen was. Het is de bedoeling dat de bouw volgend jaar begint en in 2019 klaar is. Den Haag heeft daar ongeveer 176 miljoen euro voor over.

Twee andere architectenbureaus waren ook in de race. Het ging om OMA van Rem Koolhaas en het bureau van architecten Felix Claus en Dick van Wageningen. Jo Coenen (66) was van 2000 tot 2004 rijksbouwmeester. Daarin bewaakte hij de kwaliteit van de architectuur van rijksgebouwen. Als architect ontwierp hij onder meer de Openbare Bibliotheek in Amsterdam, de Vestedatoren in Eindhoven en het Centre Céramique in Maastricht.
Lees verder

gerelateerde artikelen;

“Architect Jo Coenen ontwerpt nieuw Spuikwartier”

Den HaagFM 14.07.2015 Architect Jo Coenen gaat het nieuwe cultuurcomplex in het centrum van Den Haag ontwerpen. Dat meldt de krant Den Haag Centraal. De naam van de winnende architect wordt pas woensdagmiddag officieel bekendgemaakt.

Het nieuwe Spuikwartier moet onderdak bieden aan het Nederlands Danstheater, het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium. Het is de bedoeling dat de bouw volgend jaar begint en in 2019 klaar is. Den Haag heeft daar ongeveer 176 miljoen euro voor over.

Jo Coenen (66) was van 2000 tot 2004 rijksbouwmeester. Daarin bewaakte hij de kwaliteit van de architectuur van rijksgebouwen. Als architect was hij onder meer verantwoordelijk voor de nieuwe inrichting van de Vaillantlaan in de Schilderswijk.

Spuiforum

In 2010 was Coenen ook een van de zestien inzenders die een ontwerp (grote foto) maakten voor het Spuiforum. Het toenmalige stadsbestuur had echter een voorkeur voor een ontwerp van Neutelings Riedijk architects. Dat plan werd na de gemeenteraadsverkiezingen door het nieuwe stadsbestuur in de prullenbak gegooid. …lees meer

Coenen ontwerpt cultuurpaleis

Telegraaf 14.07.2015 Architect Jo Coenen gaat een nieuw cultuurcomplex in het centrum van Den Haag ontwerpen. Dat hebben bronnen rond het project dinsdagavond bevestigd na een bericht van lokale krant Den Haag Centraal. De naam wordt woensdagmiddag officieel bekendgemaakt. Dan onthult de gemeente ook wat Coenen precies van plan is. Hij werkt samen met de bouwbedrijven Boele & van Eesteren en Visser & Smit.

Het nieuwe gebouw moet onderdak bieden aan het Nederlands Danstheater, het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium. Het complex komt op het Spuiplein, naast het stadhuis. Daar staan nu het Lucent Danstheater en de Dr. Anton Philipszaal. Die worden gesloopt of opgeknapt.

Twee eerdere plannen voor het project, door tegenstanders een ‘cultuurpaleis’ genoemd, waren afgeblazen omdat er te veel verzet tegen was. Het is de bedoeling dat de bouw volgend jaar begint en in 2019 klaar is. Den Haag heeft daar ongeveer 176 miljoen euro voor over.

Wie mag bouwen in het Haags Spuikwartier? Woensdag weten we meer

RTVWEST 14.07.2015 Hoe gaat het Haagse Spuiplein en het gebied daar omheen eruit zien? Woensdag komt er meer duidelijkheid over de toekomst van dit belangrijke plein. Dan maakt de gemeente bekend welke bouwer Den Haag een nieuw cultureel hart mag geven.

In het nieuwe Spuikwartier komt onder meer het nieuwe cultuur- en onderwijscomplex. Daarin is plek voor het Residentie Orkest, Nederlands Danstheater, de Stichting Dans- en Muziekcentrum Den Haag en het Koninklijk Conservatorium. Daarnaast komen er woningen, horeca, winkels en 1.500 parkeerplekken voor fietsers.

De bouwers Heijmans (met architectenbureau Felix Claus Dick van Wageningen), Ballast Nedam en BAM (met OMA van architect Rem Koolhaas) en Boele & Van Eesteren en Visser & Smit (met de architecten Herman Hertzberger en Jo Coenen) hadden zich ingeschreven om in het gebied aan de slag te mogen.

Plannen maken duurt al tien jaar

De kwestie houdt Den Haag nu al bijna tien jaar in zijn greep. Onder de vorige stadsbesturen werd het plan gemaakt voor wat later het cultuurpaleis is gaan heten. Een groot, 181 miljoen euro kostend complex. Maar de Haagse Stadspartij verzette zich hier hevig tegen. En die partij won ruim een jaar geleden bij de gemeenteraadsverkiezingen. Voormalig lijsttrekker Joris Wijsmuller is nu de wethouder die een nieuw voorstel door de raad moet loodsen.

Wijsmuller beloofde een jaar geleden een totaal andere aanpak. Het oude plan ging in een diepe la. Het gaat nu niet meer alleen om een gebouw, maar om een gebied. De drie bouwers moeten er ook voor zorgen dat het plein mooier wordt en als het even kan een oud ministerie een tweede leven krijgt. En dat voor maximaal 176 miljoen euro.

Tegenstanders: plan is nog te duur

De tegenstanders in de politiek wijzen erop dat de Haagse Stadspartij van Wijsmuller vorig jaar groot werd door het verzet tegen het oude plan. Zij vinden het onbegrijpelijk dat hij nu toch met een voorstel komt dat zoveel geld kost.

Tijdens lange vergaderingen legde de gemeenteraad de eisen vast waaraan het nieuwe plan moet voldoen. Via een ingewikkelde en geheime selectieprocedure bepaalde een onafhankelijke commissie welke bouwer het beste aan de eisen voldoet. Die mag daar dan nu ook echt aan de slag. Deze constructie betekent ook dat de gemeenteraad nu ook geen oordeel meer kan vellen over het definitieve plan. Lees verder

gerelateerde artikelen;

Woensdag presentatie nieuwe plannen Spuikwartier

Den HaagFM 14.07.2015 Wethouder Joris Wijsmuller van Stadsontwikkeling en Cultuur maakt woensdag om 15.00 uur in het stadhuis de winnende inzending bekend voor het Spuikwartier.

In het nieuwe Spuikwartier wordt onder meer het nieuwe cultuur- en onderwijscomplex gerealiseerd waarin het Residentie Orkest, Nederlands Danstheater, Stichting Dans- en Muziekcentrum Den Haag en het Koninklijk Conservatorium samen komen. Daarnaast komen er woningen, horeca en winkels. In het gebied wordt ook ruimte gemaakt voor 1.500 fietsparkeerplekken.

Aan drie bouwconsortia werd gevraagd alle ideeën en randvoorwaarden te vertalen en te komen tot een gebiedsvisie en een plan voor de ontwikkeling van het Spuikwartier. Heijmans, BAM en Ballast Nedam of Boele & Van Eesteren met Visser & Smit zijn hiervoor in de race. Deze consortia hebben op hun beurt respectievelijk architecten Felix Claus en Dick van Wageningen, OMA (Rem Koolhaas) en Herman Hertzberger en Jo Coenen gevraagd een ontwerp te maken. …lees meer

Opengraven Grachten Den Haag: Spui Forum vs. Spui Haven.

09.07.2015 Op woensdag 8 juli werd in Pulchri Studio, onder het mom van een debat, een alternatief plan gepresenteerd, voor het Spui gebied (die verlate vlakte met Anton Philipszaal en Nederlands Danstheater).  MEER

vogelvlucht spuihaven

Uitnodiging

Geachte leden van de Haagse gemeenteraad, Hagenaars, stemmers,

De wethouder heeft aangegeven het ‘winnende plan’ van één van de drie consortia medio juli te willen publiceren. De stad, de stemmers en de gemeenteraad heeft echter nog alle mogelijkheden om een héél andere keuze te maken.

Een keuze voor een onderscheidende kwaliteit van dit gebied, een keuze voor behoud van zalen en een keuze voor een ontspannen havenbuurt waar de stedelijke economie én het wonen een nieuwe impuls kunnen krijgen met-iets-wat-nog-nergens-is.

Op 8 juli 2015 aanstaande organiseert Pulchri Studio daarom een stadsdebat. Spui Haven versus Spui Forum.

Gespreksleider Ton Voets, met onder andere initiatiefnemer Renee Strijland, schrijver Christiaan Weijts, wethouder Joris Wijsmuller, architect Peter Drijver.

Toegang vrij, inclusief bezichtiging Mesdag-tentoonstelling.

We zien U allen graag de 8e in Pulchri!

Download hier de reportage van Omroepwest: www.omroepwest.nl/nieuws/08-05-2015/plan-spui-haven-graaft-oude-haagse-grachten-open

IMG_1178

Laatste aanval op Spuiplan in Pulchri Studio

DenHaagOrg 29.06.2015 posted on Vrienden van Den Haag:  Eén week voor de gemeente op 15 juli bekendmaakt welk plan voor het cultuurgebouw het moet worden, proberen de tegenstanders nog één keer stad en politiek op andere gedachten te brengen. Op 8 juli is er een groot debat in Pulchri Studio. ,,We willen in elk geval nog… Lees meer over dit bericht

Vrees voor valse start cultuurcomplex Spui

AD 17.06.2015 Het Residentie Orkest en het Nederlands Dans Theater moeten op voldoende geld kunnen rekenen van het kabinet, waarschuwt Den Haag. Anders dreigt voor het kostbare cultuurcomplex aan het Spui een valse start.

Ik vind dat het Residentie Orkest beloond moet worden voor de omslag die het heeft gemaakt, aldus Joris Wijsmuller, wethouder.

Het Residentie Orkest heeft zichzelf na zware bezuinigingen opnieuw uitgevonden. Maar de financiële basis van het Haagse muziekgezelschap blijft wankel, stelt cultuurwethouder Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij. Daarom roept hij de regering per brief op om ook na 2016 genoeg geld beschikbaar te stellen.

Bestemmingsplan Wijnhavenkwartier aangenomen

Tijdens de raadsvergadering werd het bestemmingsplan Wijnhavenkwartier en Spuiplein aangenomen. Het bestemmingsplan maakt de ontwikkelingen in het gebied mogelijk. Ook geeft het ruimte aan de bouw van een cultuurgebouw aan het Spuiplein. Dat wordt het nieuwe onderkomen van het Residentie Orkest, het Nederlands Danstheater en het Koninklijk Conservatorium.

De hele oppositie, op Groep van der Helm na, stemde tegen het bestemmingsplan. PVV, SP, GroenLinks en Partij voor de Dieren vinden dat de raad buitenspel is gezet doordat marktpartijen op basis van te ruime kaders plannen ontwikkelen.

‘Daarmee lever je het hart van onze stad uit aan de markt’, zei GroenLinks-fractievoorzitter Inge Vianen. Volgens PVV-raadslid Danielle de Winter is het proces onverantwoord. ‘Het is moedwillig roulette spelen met belastinggeld.’ En SP-raadslid Aisha Akhiat zei dat de raad wel mee kan praten maar niet meebeslissen.

‘Raad bewaakt de kaders’

Collegepartij de Haagse Stadspartij vindt dat de raad helemaal niet buitenspel is gezet. ‘De raad heeft in november kaders vastgesteld waar het ontwerp aan moet voldoen, ‘ zei HSP-fractievoorzitter Peter Bos.  ‘De raad moet en kan deze kaders bewaken.’

Langverwacht Spuiplan komt eerder naar buiten

AD 12.06.2015 Het nieuwe plan voor het Spuiplein komt een maand eerder dan gedacht. Aan het begin van de vakantieperiode presenteert het stadsbestuur het winnende bouwplan van een van de drie bouwconsortia.

Tot dusver werd er altijd van uit gegaan dat pas eind augustus een keuze zou worden gemaakt. Volgens wethouder Joris Wijsmuller (HSP) kan de procedure sneller, meldde hij donderdagavond in de raadsvergadering. ,,Iedereen in de stad is hartstikke nieuwsgierig.”

Als de speciale commissie het beste plan heeft geselecteerd kunnen de verliezers nog bezwaar maken, maar de gemeente heeft juridisch getoetst of ze al eerder de winnaar bekend kan maken. Dat kan dus. Oppositiefracties toonden zich opnieuw kritisch over de opzet via de onafhankelijke commissie.

Lees ook

Plannen Spuikwartier over een maand al bekend

Den HaagFM 12.06.2015 Het nieuwe plan voor het Spuikwartier wordt half juli bekendgemaakt in plaats van begin september. Dat meldt wethouder Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij) donderdagavond tijdens een raadsvergadering.

De wethouder wil het plan zo snel mogelijk bekendmaken vanwege de “nieuwsgierigheid” van de stad. Het plan komt in plaats van het voorstel van het vorige college van burgemeester en wethouders voor de bouw van een groot cultuurpaleis aan het Spuiplein. Marktpartijen hebben op basis van de door de gemeente bepaalde eisen een plan voor het hele gebied gemaakt. Bedrijven die het beste aan de eisen voldoen krijgen de opdracht. Een van de belangrijkste is dat het project niet duurder mag worden dan 176,6 miljoen euro.

Tijdens de raadsvergadering werd het bestemmingsplan Wijnhavenkwartier en Spuiplein aangenomen. Het bestemmingsplan maakt de ontwikkelingen in het gebied mogelijk. Ook geeft het ruimte aan de bouw van een cultuurgebouw aan het Spuiplein. Dat wordt het nieuwe onderkomen van het Residentie Orkest, het Nederlands Danstheater en het Koninklijk Conservatorium. De hele oppositie, op Groep van der Helm na, stemde tegen het bestemmingsplan. …lees meer

Nieuw plan Spuikwartier in Den Haag over een maand al bekend

RTVWEST 11.06.2015 Het nieuwe plan voor het Spuikwartier in Den Haag wordt half juli bekendgemaakt in plaats van begin september. Dat meldt wethouder Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij) donderdagavond tijdens een raadsvergadering.

De wethouder wil het plan zo snel mogelijk bekendmaken vanwege de ‘nieuwsgierigheid’ van de stad. Het plan komt in plaats van het voorstel van het vorige college van burgemeester en wethouders voor de bouw van een groot cultuurpaleis aan het Spuiplein.

Marktpartijen hebben op basis van de door de gemeente bepaalde eisen een plan voor het hele gebied gemaakt. Bedrijven die het beste aan de eisen voldoen krijgen de opdracht. Een van de belangrijkste is dat het project niet duurder mag worden dan 176,6 miljoen euro.   Lees verder

gerelateerde artikelen;

RAAD WEER BUITENSPEL IN DISCUSSIE SPUIFORUM 2.0

SP 02-06-2015•Een half jaar nadat wethouder Wijsmuller (Haagse Stadspartij) een blanco chequeaf gaf voor de bouw van het ‘Spuiforum 2.0’ mag de Haagse raad voor spek en bonen praten over het bestemmingsplan Spuiplein. Een plan dat zo ruim is opgesteld dat het winnende ontwerp er hoe dan ook in zal passen. “Terwijl bestemmingsplannen juist bedoeld zijn om kaders vast te stellen. Dit plan is in feite een wassen neus, waarmee de gemeenteraad weer buitenspel wordt gezet”, stelt SP raadslid Aisha Akhiat.    › Lees verder

Zie ook:

‘Zon blijft schijnen op Spuiplein’

AD 29.05.2015  Hagenaars hoeven niet bang te zijn dat er op het Spuiplein en langs de Turfmarkt een 90 meter hoge kolos komt te staan. Dat verzekerde wethouder Wijsmuller de gemeenteraad gisteravond.

We houden straks één uurtje zon per dag over, aldus Edith Smal, café Van Beek.

Het ontwerp-bestemmingsplan staat weliswaar een grote bouwhoogte toe, maar in aanvullende regels is vastgelegd dat niet het hele gebied mag worden volgebouwd. Ook zei Wijsmuller dat de Turfmarkt fraai wordt ingericht en dat rekening wordt gehouden met de ‘bezonning’ van terrassen en met windhinder. Maar deze zaken worden niet hard vastgelegd in het bestemmingsplan. Dat is bewust ‘globaal’ om een goed bouwplan mogelijk te maken.

Commissie sprak over Bestemmingsplan Wijnhavenkwartier en Spuiplein

DH 29.05.2015 De commissie Ruimte sprak op donderdag 28 mei onder meer over het Bestemmingsplan Wijnhavenkwartier en Spuiplein.

De commissie startte met een hoorzitting over het Ontwerp-bestemmingsplan Wijnhavenkwartier en Spuiplein. De indieners van 11 zienswijzen op dit ontwerp-bestemmingsplan werden gehoord.

Vervolgens sprak de commissie over het raadsvoorstel Vaststelling van het Bestemmingsplan Wijnhavenkwartier en Spuiplein. De leden stelden onder andere vragen over de financiële situatie bij Ballast Nedam en Heijmans, over de capaciteit voor parkeerplaatsen, een groen Spuiplein en bezonning en windhinder met betrekking tot de terrassen aan de Turfmarkt. Ook werd er gesproken over het aantal vierkante meters detailhandel, het plan Spui-Haven en mogelijkheden voor (zwaardere) horeca.

De volledige vergadering is terug te zien via Mijn Raad.

Bijlagen:

C. Beraadslaging over het raadsvoorstel vaststelling van het bestemmingsplan Wijnhavenkwartier en Spuiplein (RIS 282303) # 1

Plan Spui Haven graaft oude Haagse grachten open

RTVWEST 08.05.2015  De historie van Den Haag moet terugkomen in het centrum. Dat willen de initiatiefnemers van het Plan Spui Haven. Ze hebben een ontwerp gemaakt voor de omgeving van het Spuiplein waarbij de grachten van vroeger weer opengegraven worden. Ze gaan hiermee de strijd aan met de drie consortia die in opdracht van de gemeente een plan voor het Spuikwartier ontwikkelen.

Het Haagse college van burgemeester en wethouders wil het Spuikwartier veranderen in een cultureel centrum met horeca en woningen. Het middelpunt van de wijk moet een muziekgebouw worden waar het Residentie Orkest, het Nederlands Danstheater en het Koninklijk Conservatorium alle drie een plek krijgen. Het plan komt in plaats van het cultuurpaleis dat het vorige college wilde bouwen.

Drie consortia waar bouwers en architecten in samenwerken, zijn in opdracht van de gemeente bezig met het ontwikkelen van een plan hiervoor. De bekende architecten Rem Koolhaas, Jo Coenen, Felix Claus en Dick van Wageningen maken de ontwerpen. In augustus beslist de gemeente welk consortium de opdracht krijgt.

Havenwijk

Maar daar wachten stedenbouwkundige Rene Strijland en architect Peter Drijver niet op. Zij hebben een eigen ontwerp gemaakt dat teruggrijpt op de historie van Den Haag. ‘Vroeger was het gebied rond het Spuiplein een havenwijk’, zegt Strijland. ‘Ammunitiehaven, Schedeldoekshaven, Spui, Wijnhaven, Turfgracht. De namen verwijzen allemaal naar de historische grachten. Het zou mooi zijn als we de grachten weer opengraven.’

De ruimte voor het water ontstaat doordat Strijland het oostelijke deel van het stadhuis gebruikt om het Koninklijk Conservatorium in onder te brengen. ‘Dat deel van het stadshuis aan de Kalvermarkt staat leeg en kan goed gebruikt worden voor het Conservatorium. Voordeel is dat het muziekgebouw minder groot en hoog hoeft te worden en dat er ruimte overblijft voor het opengraven van de grachten.’

Binnen het budget

De initiatiefnemers zijn optimistisch over hun kansen, ook al zijn de drie consortia in opdracht van de gemeente al maanden aan het werk. Strijland: ‘Bouwen is draagvlak. En dit plan heeft in onze ogen meer draagvlak dan de hoogbouwplannen waar de consortia mee bezig zijn. Wij denken dat we dit plan kunnen gaan uitvoeren.’

De twee mannen verzekeren dat het Plan Spui Haven binnen het gestelde budget van 176,6 miljoen euro blijft.

gerelateerde artikelen;

43 Reacties op “Nieuwe plannen Haags Spuiforum – deel 2

 1. Pingback: Nieuwe plannen Haags Spuiforum – deel 3 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 2. Pingback: Nieuwe plannen Haags Spuiforum – deel 4 definitief | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 3. Pingback: Nieuwe plannen Haags Spuiforum definitief | Kunst in de Wijk

 4. Pingback: Nieuwe plannen Haags Spuiforum definitief « Debat in de Digitale Hofstad

 5. Pingback: Nieuwe plannen Haags Spuiforum bijna definitief – deel 5 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 6. Pingback: Vertraging nieuwe plannen Haags Spuiforum – deel 5 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 7. Pingback: Vertraging nieuwe plannen Haags Spuiforum – deel 7 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 8. Pingback: Bouw Haags cultuurpaleis gaat eindelijk beginnen | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 9. Pingback: Vertraging nieuwe plannen Haags Spuiforum – deel 8 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 10. Pingback: Nog meer vertraging nieuwe plannen Haags Spuiforum – deel 8 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 11. Pingback: Crisis en nog meer vertraging nieuwe plannen Haags Spuiforum | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 12. Pingback: Het Spuiforum na het coaltieakkoord 2018 – 2022 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 13. Pingback: Het Haagse Spuiforum na het coaltieakkoord 2018 – 2022 | Kunst in de Wijk

 14. Pingback: Het gedonder met het SpuiForum gaat vrolijk weer verder !! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 15. Pingback: De eerste paal voor het nieuwe Onderwijs en Cultuur Complex op het Spuiplein | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 16. Pingback: En weer gaat het gedonder met het SpuiForum vrolijk verder !! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 17. Pingback: En weer gaat het gedonder met het SpuiForum vrolijk verder !! – deel 2 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 18. Pingback: Het SpuiForum gaat vrolijk weer verder !! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 19. Pingback: Nog meer gedonder met het SpuiForum !! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 20. Pingback: Nog meer gedonder met het SpuiForum !! – debat 06.05.2020 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 21. Pingback: Nog meer gedonder met het SpuiForum !! – debat 06.05.2020 – de nasleep | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 22. Pingback: Het nieuwe cultuurpaleis Amare aan het Spui in Den Haag bijna open | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 23. Pingback: Het nieuwe cultuurpaleis Amare aan het Spui in Den Haag bijna klaar | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 24. Pingback: Cultuurcomplex Amare vordert gestaag !!! – stand van zaken 22.10.2020 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 25. Pingback: En weer gedonder met het cultuurpaleis Amare !! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 26. Pingback: Nog meer gedonder met het SpuiForum !! – debat 06.05.2020 – de nasleep – deel 2 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 27. Pingback: Nog meer gedonder met het SpuiForum “Amare” !! – debat 06.05.2020 – de nasleep – deel 2 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 28. Pingback: Muziektheater Amare – inrichting nieuwe Spuiplein | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 29. Pingback: En het gedonder met het cultuurpaleis Amare gaat gewoon weer verder !! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 30. Pingback: Dan maar een Raadsenquête naar de bouw van het cultuurpaleis Amare ?? | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 31. Pingback: En weer gaat het gedonder met het cultuurpaleis Amare gewoon weer verder !! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 32. Pingback: En weer gaat het gedonder met het cultuurpaleis Amare gewoon weer verder !! – de nasleep | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 33. Pingback: Het nieuwe cultuurpaleis “Amare” aan het Haagse Spui gaat eindelijk open !!! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 34. Pingback: Amare op weg naar de nieuwe hangplek voor alle Hagenaars !! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 35. Pingback: Op weg naar de Raadsenquête cultuurcomplex AMARE | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 36. Pingback: Opening 19.11.2021 nieuwe cultuurpaleis Amare aan het Spui in Den Haag | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 37. Pingback: Amare – van de kinderziektes zijn er nog maar 20 over !!! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 38. Pingback: De kinderziektes van het nieuwe cultuurpaleis “Amare” aan het Spui | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 39. Pingback: De kinderziektes van het nieuwe cultuurpaleis “Amare” aan het Spui – de nasleep | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 40. Pingback: Op weg naar de Raadsenquête cultuurcomplex AMARE – deel 2 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 41. Pingback: Het nieuwe Cultuurpaleis Amare aan het Spui in Den Haag vanaf november 2022 eindelijk ‘full swing’ | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 42. Pingback: Aftrap Raadsenquête cultuurcomplex AMARE | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 43. Pingback: Laatste ronde Raadsenquête cultuurcomplex AMARE | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s