Europese verkiezingen 22 mei 2014

EP 22.05.2014

Geen veranderingen in officiële uitslag verkiezingen

NU 30.05.2014 De officiële uitslag van de verkiezingen wijkt niet af van de voorlopige uitslag afgelopen zondag. Dat heeft de Kiesraad vrijdag bekendgemaakt in de Tweede Kamer.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Verkiezingen EU

Definitieve uitslag Europese verkiezingen Den Haag

zie ook: Uitslag EP-2014 – CDA de grote winnaar  stand 25.05.2014 

zie ook: Geert Wilders PVV de grote verliezer EP-2014  tussenstand 23.05.2014 

Brussel verbiedt Nederland verkiezingsuitslag snel te melden

VK 29.04.2014 Hoewel Nederland op donderdag 22 mei naar de stembus gaat voor de Europese verkiezingen, komt de uitslag pas op zondag 25 mei, tegen middernacht. De Europese Commissie heeft Nederland verboden de voorlopige uitslag eerder bekend te maken.

Bij de vorige verkiezingen, op 4 juni 2009, stemde Nederland ook op een donderdag. De meeste andere landen laten hun inwoners echter op zondag naar de stembus gaan. De Europese verkiezingen zijn daarom altijd verspreid over vier dagen. Maar pas als het laatste stemlokaal gesloten is, mogen landen de voorlopig uitslag bekendmaken, zo is afgesproken. Anders kunnen verkiezingen in andere lidstaten worden beïnvloed.

Kandidatenlijst Europees Parlement

DH 25.04.2014 Kandidatenlijst Europees Parlement bekend en stembiljet is verstuurd.

25 Haagse kandidaten bij Europese Verkiezingen

Den HaagFM 28.04.2014 Aan de Europese Verkiezingen op 22 mei doen 25 Haagse kandidaten mee.

Van de negentien partijen waarop gestemd kan worden, heeft D66 de meeste Hagenaars op de lijst staan, namelijk 5. De Artikel 50 Partij heeft vier Haagse kandidaten. PvdA, CDA en PVV elk 3, VVD 2. De Piratenpartij, 50 Plus, Ik Kies Voor Eerlijk, Partij voor de Dieren en Aandacht en Eenvoud hebben elk 1 Hagenaar op hun kieslijst staan.

Er zijn twee partijen met Haagse lijstrekkers. Bij de VVD trekt Hans van Baalen de kar. De Artikel 50 Partij heeft Daniël van der Stoep uit Den Haag als lijsttrekker.  …lees meer

Bijna 70 Zuid-Hollanders op kieslijsten voor Europees Parlement

RTVWEST 28.04.2014 DEN HAAG – Bij de verkiezingen voor het Europees Parlement staan bijna 70 Zuid-Hollanders op de lijst, waarvan 49 kandidaten uit onze regio. Vier van hen voeren de lijst aan als lijsttrekker. Lees verder

Gerelateerde artikelen;

Front National voorop

Telegraaf 25.04.2014 Het rechtse Front National van Marine Le Pen, beoogd fractiegenoot van de PVV in het Europees Parlement, doet het goed in de peilingen: beter zelfs dan Geert Wilders en zijn PVV. Volgens diverse peilingen van afgelopen week kan de partij bij de verkiezingen van 25 mei rekenen op een kwart van de stemmen. De conservatieve UMP van oud-president Sarkozy komt op een tweede plek met iets meer dan een vijfde van de stemmen.

Zie ook: Europese verkiezingen 22 mei 2014

zie ook: Peiling 20.05.2014 EU 22.05.2014 VoteWatch EenVandaag GfK D66 versus PVV

zie ook: Peiling EU 14.05.2014 VoteWatch – 22.05.2014 D66 en PVV 5 zetels

zie ook: Peiling VoteWatch 07.05.2014 EU parlement – PVV en vrienden 38 zetels

zie: Peiling 19.04.2014 TNS NIPO EU verkiezingen 22.05.2014 – PVV winnaar

zie: Peiling: socialisten groter dan liberalen in europarlement Elsevier 06.03.2014

zie: Peiling 11.01.2014 Europese verkiezingen 22 mei 2014 – PVV 5 zetels

zie: 04-08-2013: Voortzetting van stabiele electorale periode. Opkomst cruciale factor bij GR2014 en EP2014

Volgens het EP gaat het om de belangrijkste verkiezingen tot nu toe. De EU-burgers kunnen niet alleen de politieke verhoudingen voor de komende 5 jaar bepalen. Zij kunnen ook voor het eerst rechtstreeks invloed uitoefenen op wie de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie wordt. ‘Dus wie de Europese regering gaat leiden’, licht een woordvoerster toe.

Het EP erkent dat de verkiezingen plaatsvinden op een moment dat de unie nog steeds gebukt gaat onder een zware economische crisis. Opiniepeilingen voorspellen een opkomst van anti-Europese en euroskeptische partijen.

Het EP bezweert de verkiezingscampagne ‘neutraal’ te zullen voeren. Als motto is gekozen voor Actie, Reactie, Impact.

Het debat óver Europa heeft door de krediet- en schuldencrisis sterk aan intensiteit gewonnen. Eigenlijk is er voor het eerst sinds de Europese integratie in 1951 van de grond kwam, sprake van een Europees bewustzijn, al is dat vermoedelijk sterker negatief dan positief geladen. Voordien heerste er vooral onverschilligheid, nu is er ten minste het besef dat we in één Europese ruimte verkeren met Grieken, Spanjaarden en Portugezen.

Liberale democratie als model
Veertig jaar geleden zuchtten deze volkeren nog onder dictatoriale regimes, nu maken zij met 25 andere naties deel uit van een democratische rechtsgemeenschap, die culturele verscheidenheid en individuele rechten beschermt. Hetzelfde geldt voor de volkeren in Midden- en Oost-Europa, die tot 1989 onder de knoet van de toenmalige Sovjet-Unie leefden. Zij behoren nu tot wat de politiek denker Jacques de Kadt de ‘westerse beschaving’ noemde.

zie ook: Informatiecampagne Europese verkiezingen van start

Diervriendelijk en groen stemmen met nieuwe kieswijzers

Trouw 04.05.2014 Zowel Milieudefensie als de Dierencoalitie zijn zondag gekomen met online kieswijzers voor de Europese verkiezingen. Bezoekers van de site kunnen in de ene zien hoe diervriendelijk de politieke partijen in Europa zijn, en in de andere hoe partijen zich inzetten voor het milieu. De groene kieswijzer is opgedeeld in zes verschillende onderwerpen: klimaat en energie, landbouw en voedsel, handelsbeleid, natuur en biodiversiteit, leefomgeving en mobiliteit. De dierenkieswijzer maakt inzichtelijk hoe partijen denken over dierenwelzijnsonderwerpen als de plofkip, vee-industrie en rasdierenfokkerij.

Kieswijzers over dieren en milieu

Telegraaf 04.05.2014 Zowel Milieudefensie als de Dierencoalitie zijn zondag gekomen met online kieswijzers voor de Europese verkiezingen. Bezoekers van de site kunnen in de ene zien hoe diervriendelijk de politieke partijen in Europa zijn, en in de andere hoe partijen zich inzetten voor het milieu.

Kieskompas laat zien: Europese fracties zijn los zand

Trouw 24.04.2014 Vanaf vandaag kunt u weer het Kieskompas voor de Europese Verkiezingen invullen. Maar uit een analyse van de partijstandpunten blijkt nu al: van homogene fracties, zoals wij die bijvoorbeeld in Nederland kennen, is geen sprake. Fracties in het Europees parlement zijn een bonte verzameling van standpunten en meningen.

klik de link hier om zelf het Kieskompas in te vullen Kieskompas

Wat te stemmen bij de Europese verkiezingen? Er is nu een stemwijzer

VK 22.04.2014 Goed nieuws voor mensen die (nog) geen idee hebben op welke partij ze moeten stemmen bij de aankomende Europese verkiezingen van 22 mei. Vanmiddag werd de StemWijzer Europa 2014 gepresenteerd.

De stemwijzer bestaat uit dertig stellingen waarop met ‘eens’, ‘oneens’ of ‘geen van beide’ moet worden gereageerd. Het zijn stellingen als
‘De voorzitter van de Europese Commissie moet direct door de burgers worden gekozen’ en ‘Er moet een Europees leger komen’. De stemwijzer geeft daarna aan met welke partij de meeste overeenstemming is gevonden. Daarna is per stelling te zien wat partijen ervan vinden.

Veel Europese lijsttrekkers waren vanmiddag aanwezig bij de lancering van de stemwijzer bij ProDemos, het huis voor democratie en rechtstaat in Den Haag.

Echt Europese stemwijzer
Volgende week volgt in vijftien landen ook nog een echte Europese stemwijzer, de Vote Match Europe. De vragen in die versie zijn in alle landen precies hetzelfde. De stemwijzer geeft een advies welke Europese fractie het beste aansluit.

Via een website van VoteWatch Europe, een onafhankelijke organisatie die al jaren alle stemmingen in het Europees Parlement volgt, is ook een stemwijzer te doen. Hierbij moet worden ‘gestemd’ op twintig onderwerpen, waarna de site laat zien welke politici, nationale partijen en Europese politieke fracties met deze standpunten overeenkomen.

Europese Kieskompas van start in DenHaag

Den HaagFM 22.04.2014 Donderdag wordt in Den Haag de Europese Kieskompas gelanceerd.

In de stemwijzer staan dertig vragen zoals ‘Moeten immigranten de waarden van hun nieuwe land aannemen?’, ‘Moet Nederland uit de euro stappen?’ en ‘Is de Europese eenwording te ver gegaan?’. Aan de hand van de antwoorden geeft de Kieskompas aan welke partij het beste bij iemand past.

De officiële lancering van EUvox is donderdag in het gebouw van de Campus Den Haag van de Universiteit Leiden. Jongeren die voor de eerste keer mogen stemmen zullen dan het Kieskompas invullen. In 2009 bezochten vier miljoen mensen de Europese Kieskompas. De Europese Verkiezingen zijn op 22 mei. …lees meer

‘Waarom zou je klein denken?’

Telegraaf 22.04.2014 Moeten immigranten de waarden van hun nieuwe land aannemen? Is het acceptabel dat we minder privacy hebben in de strijd tegen misdaad? Moet Nederland uit de euro stappen? Is de Europese eenwording te ver gegaan? Moeten we sancties opleggen aan Rusland? Wat is belangrijker, milieu of economie?

Dat zijn een paar vragen uit het nieuwe Kieskompas. De stemhulp op internet heeft een nieuwe lijst met stellingen gemaakt, speciaal voor de Europese verkiezingen eind mei. Dat project, EUvox, wordt komende donderdag in Den Haag gelanceerd. Op de site kunnen mensen antwoord geven op 30 uitspraken. Daarmee kunnen ze zien welke partijen het dichtst bij hun eigen meningen staan.

Verder:

EUROPESE VERKIEZINGEN

EU 22.05.2014  –  Elsevier 

EUROPESE VERKIEZINGEN Elsevier

Verkiezingen EU – NU

Verkiezingen EU

EUROPESE UNIE

EUROPESE PARLEMENTSVERKIEZINGEN

Nog geen idee op wie morgen te stemmen? Vijf tips

VK 21.05.2014 In een uiterste poging u uit uw verlammende twijfel te verlossen, verzamelden wij vijf stemhulpen voor de Europese verkiezingen. De kans is zeer aanwezig dat u er al uit bent: u gaat niet stemmen. Naar verwachting laat morgen meer dan de helft van de Nederlandse stemgerechtigden de mogelijkheid op directe invloed op de Europese politiek liggen. Mocht u echter tot de groep behoren die wel gaat stemmen en heeft u nog geen idee op wie of wat, dan bieden deze gidsen mogelijk uitkomst.

Stemwijzer

Ruim 400 duizend mensen vonden hun weg al naar deze stemhulp. De enquête van de Haagse stichting Prodemos (grotendeels bekostigd door de overheid) geniet na meerdere reïncarnaties op regionaal, provinciaal, nationaal en nu ook Europees niveau inmiddels bekendheid bij het grote publiek.

Drie redenen om wel/niet te gaan stemmen morgen

NRC 21.05.2014 Om maar meteen met de deur in huis te vallen: meer dan de helft van de Nederlanders blijft morgen thuis. Geen tijd, geen zin, tegen Europa, en zo zijn er nog miljoenen redenen. Wij zetten er drie – het moet wel behapbaar blijven – op een rij. Plus drie goede redenen om wel van je stemrecht gebruik te maken.

Eerst nog even over de opkomst. Die loopt, zoals bij de meeste verkiezingen, terug, sinds de eerste stembusgang in 1979. Bij de eerste verkiezingen bracht een krappe 62 procent van de stemgerechtigden zijn stem uit. Bij de vorige verkiezingen, in 2009, was dat 43 procent.

‘EU is een verstandshuwelijk, het wordt tijd voor het sociale gezicht van de Unie’

VK 21.05.2014 Een stelsel dat in deze tijden van overvloed de armoede vergroot – Europa als niet meer dan een vrijhandelszone – is niet houdbaar, schrijft econoom Rens van Tilburg.

De eurocrisis toonde op pijnlijke wijze zowel de onderlinge afhankelijkheid als het gebrek aan solidariteit tussen de eurolanden.

Eén op de drie huwelijken in Nederland eindigt in scheiding. Na jaren van passie en liefde resten dan veelal verwijten, teleurstelling en het gevoel te hebben gefaald. Dat in een relatie de passie van de begindagen wat luwt, hoeft geen onoverkomelijk probleem te zijn, zo bewijzen de tevreden door de duinen fietsende grijze stellen. Toch is het afnemen van de passie niet zonder risico’s. Kleine ergernissen kunnen ondraaglijk worden. Nieuwe omstandigheden zetten de partner in een nieuw, niet altijd positief, licht.

‘Europa doet veel goed, maar mag het zonder Europees Parlement?’

VK 21.05.2014 Als zij niet bestond, zou de EU morgen uitgevonden moeten worden. Maar zonder parlement, graag, schrijft Martijn de Groot.

Europagezinden voeren het Europees Parlement steevast aan als bewijs voor het democratisch gehalte van de Unie. In feite voegt het daar echter niets aan toe, maar maakt het de democratische controle moeilijker. Het laat de politieke verantwoordelijkheden verdwijnen in een dichte procedurele mist en het vertraagt de besluitvorming. Daarnaast is het een bron van publieke ergernis door berichten over afwezigheid, gesjouw met archiefkasten tussen Brussel en Straatsburg, verspilling, declaratiegedrag en te hoge beloningen. De Europese Unie zou heel goed zonder het parlement verder kunnen gaan met de besluitvormingsstructuur die er voor 1979 was. Die zou aan kiezers en nationale parlementen helderheid verschaffen én de mogelijkheid om de verantwoordelijken aan te spreken.

Voor of tegen Europa: lijsttrekkers proberen laatste kiezers over de streep te trekken

RTVWEST 21.05.2014 Op de laatste dag voor de Europese verkiezingen proberen partijen zwevende kiezers over de streep te trekken. PVV-leider Geert Wilders deed dat woensdag op de Scheveningse boulevard en D66 was onder meer in Leiden. In de campagnes gaat het vooral om de vraag of de partijen voor of tegen Europa zijn…. Lees verder

D66 heeft veel te winnen

Telegraaf 21.05.2014 D66 zit in een ideale positie voor de Europese verkiezingen donderdag. De partij kan links en rechts kiezers van andere partijen afsnoepen. Alleen bij de PVV heeft D66 niet veel te winnen. De eigen kiezers zijn juist vrij zeker van hun zaak, de kans dat ze op een andere partij stemmen is niet heel groot. Dat blijkt uit een onderzoek van het Kieskompas. Het Kieskompas vroeg meer dan 73.000 mensen om bij elke partij op een schaal van 0 tot 10 aan te geven hoe groot de kans is dat ze erop stemmen.

Scholieren stemmen PVV

Telegraaf 21.05.2014 Als het aan de scholieren in het voortgezet onderwijs en het mbo ligt, krijgt de PVV de meeste zetels in het Europees Parlement. Tweede partij bij de scholieren is de Piratenpartij. Dat is de uitslag van de scholierenverkiezingen die ProDemos woensdag naar buiten bracht.

De PVV krijgt 14,9 procent van de stemmen, de Piratenpartij 14,5 procent. De ChristenUnie/SGP neemt een verrassende derde plaats in met 11,7. Volgens ProDemos heeft een school in Veenendaal massaal gestemd, wat door de lage opkomst zwaar meeweegt in de uitslag. D66 haalde met 11,1 procent de vierde plaats.

De Europese verkiezingen: dit staat er donderdag op het spel›

NRC 20.05.2014 Donderdag stemmen we over wie er namens ons naar Brussel gaan. Maar de Europese verkiezingen gaan dit jaar over meer. Wie wordt voorzitter van de Europese Commissie en hoe groot worden de eurosceptische partijen? Een overzicht van wat er op het spel staat.LEES VERDER

Terugkijken: voodoo en rotte eieren bij het EenVandaag-verkiezingsdebat› 

LEES VERDER

Hoe werkt de EU? Hoe de universele lader voor je mobiel tot stand kwam› 

LEES VERDER

Veel afhakers voor debat bij NOS: Wilders, Roemer en Pechtold

VK 20.05.2014 Na Emile Roemer en Geert Wilders heeft ook Alexander Pechtold afgezegd voor het debat rond de Europese verkiezingen dat de NOS morgen in Rotterdam organiseert. Dat liet de NOS dinsdag weten. In een eerder stadium waren premier Mark Rutte en VVD-fractieleider Halbe Zijlstra niet op de uitnodiging ingegaan.

Politici zeggen verkiezingsprogramma af

NU 20.05.2014 Na Emile Roemer en Geert Wilders heeft ook Alexander Pechtold afgezegd voor het debat rond de Europese verkiezingen vanwege de aanwezigheid van Jeroen Dijsselbloem. Dat meldt de NOS. Het programma zou volgens de lijstrekkers niet in evenwicht zijn. De NOS maakt morgenavond vanuit Rotterdam een programma, waarin het politiek debat en het geven van informatie over de Europese verkiezingen wordt samengebracht.

Geert Mak: ‘De EU moet er ook zijn om het lokale te beschermen’

VK 20.05.2014  In de aanloop naar de Europese verkiezingen de reeks Mijn Europa, waarin deskundigen hun licht laten schijnen op Europa. Vandaag schrijver Geert Mak. Mensen ergeren zich terecht aan allerlei kleine regels vanuit Brussel, zoals de toegestane lengte van de ladders van glazenwassers. Daar moet je vanaf blijven

Wat is de grootste misvatting over Europa?
‘Europa gaat niet alleen over geld en welvaart. De landen in de EU delen bepaalde waarden. Bijvoorbeeld hoe zij aankijken tegen democratie, de rechtsstaat en de verhouding burger en overheid. We koesteren sociale betrokkenheid. Je moet niet vergeten hoe anders dit Europese kapitalisme is in vergelijking met het kapitalisme in de VS.’

VERWANT NIEUWS;

‘Europa moet weer trots varen op de oceanen’

NU 20.05.2014 De Europese Unie moet de komende jaren de rol oppakken van banenmachine, in plaats van regelneef. “Nu moeten we Europa klaar maken voor de volgende generatie”, aldus VVD-leider Mark Rutte in een interview met NU.nl.

Mensen zijn nog steeds sceptisch en cynisch over Europa. Hoe komt dat?

“Als je met mensen praat over het belang van banen in Nederland waar Europese samenwerking bij kan helpen zegt iedereen: Ja, dat snap ik, daar kan Europa een bijdrage aan leveren. Maar ze zien ook aderverkalking in Europa. Kansen die blijven liggen.”

“Als je een ‘Wirtschaftswunder’ kan laten zien, en dat kan in Europa, dan zal je zien dat mensen weer achter Europa gaan staan. Europa is nu een regelneef, in plaats van een banenmachine.”

Steunt u Verhofstadt als kandidaat namens uw liberale fractie?

“Ik kan me helaas niet uitlaten over wie voorzitter van de Europese Commissie zal worden. Dat zal ik gezamenlijk met mijn collega’s moeten besluiten.”

Lees meer over: Mark Rutte

Rutte gelooft in ‘economisch wonder’ in Europa

‘Je wilt dat dit werelddeel weer trots kan varen op de oceanen’

NU 20.05.2014 VVD-leider Mark Rutte gelooft dat Europa de mogelijkheid heeft om zeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog een nieuwe fase van ongekende groei door te gaan. Dat zegt hij in een interview met NU.nl.

“Als je een Wirtschaftswunder kan laten zien, en dat kan in Europa, dan zal je zien dat mensen weer achter Europa gaan staan”, aldus de VVD-premier.

Met de Duitse term ‘Wirtschaftswunder’ verwijst Rutte naar de spectaculaire economische groei in het naoorlogse West-Duitsland.

Lees het volledige interview

Lees meer over: Mark Rutte Verkiezingen EU

De euro-enthousiasteling bestáát

Trouw 19.05.2014 De eurofiel bestaat, maar wie de defensieve campagne voor de Europese verkiezingen volgt, zou bijna denken van niet. Verrassend genoeg is de sympathie voor Brussel de afgelopen vijf jaar toegenomen, blijkt uit verschillende enquêtes.

Atlas van de Euroscepsis – En? Hoe gaat het met de campagne? Het antwoord van de politiek leider in de Haagse wandelgangen is dezer dagen een retorische vraag: “Welke campagne?” Europa leeft niet en het Europees parlement al helemaal niet. De opkomst voor de verkiezingen van dat parlement is van oudsher laag. In 2009 nam nog maar 36,75 procent van het electoraat de moeite om naar de stembus te gaan. De Nederlander is nog steeds sceptisch over alles wat met Brussel te maken heeft. Althans, dat is het overheersende beeld.

Maar klopt die voorstelling van zaken wel? Uit de data van Kieskompas, de Europa-wijde stemwijzer van de Amsterdamse politicoloog André Krouwel komt een genuanceerder beeld naar voren. De euro-enthousiasteling bestaat nog.

Nuttige links;

Nederlander heeft kleinste kans op armoede in EU

Trouw 19.05.2014 Nederlanders lopen van alle inwoners van de Europese Unie het minste gevaar op armoede of sociale uitsluiting. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag gemeld.

Volgens het statistiekbureau bestaat voor 15 procent van de Nederlanders het risico op armoede of sociale uitsluiting. In de hele EU geldt dat voor bijna een kwart van de bevolking.

Volgens het statistiekbureau bestaat voor 15 procent van de Nederlanders het risico op armoede of sociale uitsluiting. In de hele EU geldt dat voor bijna een kwart van de bevolking. Nederland staat daarmee bovenaan de Europese ranglijst, voor Tsjechië, Zweden, Finland en Frankrijk. In Roemenië en Bulgarije is de kans op armoede het grootst.

Tang weet lijsttrekkers niet te overtuigen van Europese werkloosheidsnorm

Trouw 19.05.2014 De PvdA krijgt geen steun van andere partijen voor de Europese werkloosheidsnorm die de sociaaldemocraten voorstellen. Dat bleek vandaag in het verkiezingsdebat van EenVandaag.

PvdA-lijsttrekker Paul Tang wil dat de EU-landen de werkloosheid onder de 5 procent brengen. Volgens VVD-lijsttrekker Hans van Baalen schept een norm geen banen; die moeten komen van werkgevers in Europa en niet van ambtenaren of een banenplan. Tang verweet Van Baalen een gebrek aan ambitie. ‘De VVD heeft het over markt, markt, markt, ik heb het over werk, werk, werk.’

PvdA onder vuur

Telegraaf 19.05.2014 De PvdA krijgt geen steun van andere partijen voor de Europese werkloosheidsnorm die de sociaaldemocraten voorstellen. Dat bleek maandag in het verkiezingsdebat van EenVandaag.

PvdA-lijsttrekker Paul Tang wil dat de EU-landen de werkloosheid onder de 5 procent brengen. Volgens VVD-lijsttrekker Hans van Baalen schept een norm geen banen; die moeten komen van werkgevers in Europa en niet van ambtenaren of een banenplan. Tang verweet Van Baalen een gebrek aan ambitie. „De VVD heeft het over markt, markt, markt, ik heb het over werk, werk, werk.”

‘D66 en PVV helder over Europa’

Telegraaf 19.05.2014  PVV en D66 zijn volgens kiezers het duidelijkst over hun Europese koers. Zij waarderen de PVV hiervoor met een 7,2 en D66 met een 6,1. De SP doet het met een 5,5 wat minder. VVD en CDA scoren aanmerkelijk slechter (allebei 4,5), terwijl de PvdA niet verder komt dan een 4,2. CDA, VVD en PvdA krijgen ook van degenen die in 2012 op deze partijen hebben gestemd een 5,5 of minder.

Gerelateerde artikelen;

19-05: Verdeeld Europa

18-05: “Daar gaat het niet om”

Terugkijken: voodoo en rotte eieren bij het EenVandaag-verkiezingsdebat

NRC 19.95.2014 Vanavond kwamen de lijsttrekkers van de zes belangrijkste politieke partijen voor de Europese verkiezingen samen voor het debat. Het werd een confrontatie over rotte eieren, werkloosheidsnormen en voodoo.

De lijsttrekkers van PvdA, CDA, VVD, D66, SP en PVV kruisten vanavond de degens tijdens een debat op de Erasmus Universiteit Rotterdam. Veel controverse leverde de uitspraak van PVV-lijsttrekker Marcel de Graaff op die beweerde dat Nederland binnen twee jaar uit de EU en de euro kan stappen. LEES VERDER

Europees Parlement slijpt de messen voor machtsstrijd met regeringsleiders

Trouw 19.05.2014 De campagnes voor de Europese verkiezingen zijn paradoxaal genoeg geen Europese, maar nationale, soms zelfs provinciale aangelegenheden. In Nederland kun je donderdag immers alleen op Nederlandse kandidaten stemmen. Dat leidt tot rariteiten als het olijke lied waarmee Europarlementariër Lambert van Nistelrooij, nummer 7 op de CDA-lijst, in zijn eigen regio genoeg voorkeurstemmen hoopt binnen te halen (“Lambert is nie te temme, Brabant gò op ‘m stemme”).

o    Lees ook: Wat is er nou erg aan een afstandelijk Brussel? – 18/05/14

o    Lees ook: Politici, spreek u uit voor Europa! – 15/05/14

o    Lees ook: Waarom populisten juist nu winst boeken – 15/05/14

Eurotoppers onbekend bij kiezers

Telegraaf 18.05.2014 De kennis van de Nederlanders over Europa en de Europese verkiezingen van 22 mei is dramatisch. Zo kent slechts een kleine 12 procent de naam van de lijsttrekker van het CDA. Zij heet Esther de Lange en vertegenwoordigt namens ons land de grootste fractie in Straatsburg.

Dit blijkt uit een onderzoek van Bureau Consumenten Onderzoek in opdracht van deze krant. Goede tweede is Marcel de Graaff van de PVV die een bekendheidsscore van 38% haalt. Dat komt waarschijnlijk omdat hij ten tijde van deze enquête veel in de media was.

Waarom overheerst dat negativisme over de EU bij Nederlanders? Lees verder in De Telegraaf!

Veel kiezers weten niet wat ‘hun’ partij van Europa vindt

NU 18.05.2014 Veel kiezers weten eigenlijk niet goed wat ‘hun’ partij vindt van Europa. Ze schatten de standpunten van de partij van hun voorkeur verkeerd in. Dat blijkt uit een onderzoek van het Kieskompas.

Het Kieskompas vroeg ruim 10.000 mensen in te schatten hoe partijen denken over Europese integratie. Ze konden dat aangeven op een schaal van 1 (tegen, dus eurosceptisch) tot 10 (voor, dus eurofiel).

Er zijn ook veel SP-kiezers die denken dat de socialisten gematigd positief zijn over Europese eenwording. ”Het is een vluchtheuvel. Als ze niet zeker weten waar ze op moeten stemmen, komen ze uit bij een partij die volgens hen veilig in het midden staat. Veel potentiële SP-kiezers denken dat de socialisten pro-Europees zijn. Maar dat klopt niet”, zegt Krouwel.

Alles dat u moet weten over de Europese verkiezingen

Doe de NU.nl-Stemhulp

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Europese Verkiezingen

‘We gaan slordig om met Europa’

Eurocommissaris Neelie Kroes vindt dat Europa beter moet worden uitgelegd

NU 18.05.2014 De Europese Unie is “een stuk verworvenheid waar we slordig mee omgaan”, stelt eurocommissaris Neelie Kroes (VVD).  Bekijk video – Dat zegt de politica in een interview met NU.nl. “In een democratie is het kunnen kiezen in vrijheid een groot goed. Zo af en toe zijn we ons dat niet meer bewust.”

Komende week, tussen 22 en 25 mei, vinden de verkiezingen voor het Europees Parlement plaats. Nederland gaat de 22ste naar de stembus.

Alles dat u moet weten over de Europese verkiezingen

Doe de NU.nl-Stemhulp

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Neelie Kroes Verkiezingen Europees Parlement NUopzondag

Vijf standpunten partijen Europese Parlementsverkiezingen

Elsevier 17.05.2014 Hoe denken de partijen die deelnemen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement? Hier vijf standpunten van de landelijke Nederlandse partijen in het kort op een rij.

Standpunten partijen EU

Telegraaf 17.05.2014 We hebben tien partijen in de campagne voor de Europese verkiezingen gevraagd te reageren op vragen over vijf thema’s: meer of minder EU, economie en banen, buitenlands beleid, asiel en migratie en een ‘vrij’ thema, naar eigen inzicht door de partijen in te vullen.

Gerelateerde artikelen;

Trouw presenteert: de Atlas van de Euroscepsis

Trouw 17.05.2014 Hoe populair is de Europese eenwording nog in Europa? In de 28 landen van de EU vulden burgers het Kieskompas in, met daarin stellingen over de Europese integratie. Op deze kaart ziet u in een oogopslag waar Europa nog een ideaal is, en waar euroscepsis vat heeft gekregen op het electoraat.

Jan Terlouw: ‘Andere werelddelen missen de rijke Europese cultuur’

VK 16.05.2014 In de aanloop naar de Europese verkiezingen de reeks Mijn Europa, waarin deskundigen hun licht laten schijnen op Europa. Vandaag Jan Terlouw, schrijver en lijstduwer op de kieslijst van de Belgische Open VLD.

Paul Brill: ‘EU is nu vooral gebaat met dosis realisme’

VK 17.05.2014 Idealisme kan ook als zodanig niet deugen – of kan, zoals in het geval van de Europese perikelen, zijn doorgeschoten en tot nader order beter worden vervangen door realisme, schrijft Paul Brill.

De Europese integratie is een voortdenderende trein geworden, waarvan het tempo veel passagiers tegen de borst stuit.

Nieuw voor mij: er bestaat in Amsterdam een heuse afdeling van de Franse Parti Socialiste (PS). Daarvoor is het aantal Fransen in de hoofdstad namelijk groot genoeg. Wat dus wil zeggen dat in Londen wel een hele rits afdelingen zou kunnen floreren, want daar wonen en werken zo’n 300 duizend – overwegend jongere – Fransen, van wie velen de gang naar het perfide Albion hebben gemaakt omdat ze in eigen land geen deugdelijke baan konden vinden.

o    Lees ook ‘Ondanks onrust in de regio moet Israël vredesoverleg serieus nemen’ – 10/05/14

o    Lees ook ‘Als het om herdenken gaat, zwichten wij voor achteloosheid’– 03/05/14

Thierry Baudet: ‘Ik beschouw de EU als een buitenlandse bezettingsmacht’ VK 17.05.2014 

Neelie Kroes: ‘Hoe Rutte de EU verdedigt is heel oneerbiedig’

Elsevier 17.05.2014 Stemmen op D66 doet eurocommissaris Neelie Kroes (VVD) niet. Maar de manier waarop haar…

Neelie Kroes: Rutte en andere politici moeten EU beter verdedigen› NRC 17.05.2014 

Rutte: ga stemmen Telegraaf 16.05.2014

‘Burgemeester Sittard-Geleen gaf geen verkapt EU-stemadvies’ Trouw 16.05.2014 

‘Burgemeester Sittard niet in de fout met brief’ NU 16.05.2014 

EU-brief burgemeester mag Telegraaf 16.05.2014

Europees verkiezingsdebat voor jongeren

Den HaagFM 15.05.2014 In de aanloop naar de Europese Verkiezingen op 22 mei wordt in Den Haag een speciaal verkiezingsdebat voor jongeren gehouden.

De bijeenkomst is op dinsdag 20 mei in het pand van bij ProDemos aan de Hofweg. Het debat is in het Engels. De onderwerpen zijn actueel en zullen relevant zijn voor de jongeren. Aan het debat wordt meegewerkt door politici van D66, Piratenpartij en de ChristenUnie.

Het debat wordt georganiseerd door ProDemos, Platform Spartak en AEGEE The Hague. …lees meer

IQ-partij, JEZUS LEEFT: deze partijen doen óók mee aan de Europese Verkiezingen VK 15.05.2014 

‘Parlementen EU moeten samen optrekken in Brussel’ VK 15.05.2014 

‘Parlementen moeten meer samenwerken in EU’ Trouw 15.05.2014 

CDA tegen toetreding Turkije tot EU NU 15.05.2014 

Opkomst EU-verkiezingen waarschijnlijk gelijk aan 2009 NU 15.05.2014

Geen koerswijziging bij D66 na uitspraken Pechtold NU 15.05.2014

zie ook: ‘Er is geen scoop, er is geen koerswijziging’

‘Machtsstrijd in Brussel draait om de vraag: welk Europa willen we?’

VK 14.05.2014 Cameron kan bogen op een goede oogst van zijn beleid, columnist Derk Jan Eppink. ‘Toch dreigen de Conservatieven een fikse aframmeling te krijgen en de oorzaak is het Britse publieke ongenoegen over de Europese Unie.’

Een spookdiscussie, zoals ‘voor of tegen Europa’, wordt meteen een symbolendebat met de realiteit als eerste slachtoffer. De vraag is ‘welk Europa’ goed functioneert en welk momentum er is om dat te bereiken.

MEER OVER

Verkiezingen bereiken Tweede Kamer: ‘Iedereen wil meer werk in Europa’

VK 14.05.2014 Er is niets raars aan de werkloosheidsnorm die de PvdA over Europa wil laten neerdalen. Zo’n maximumpercentage voor het aantal werklozen in EU-landen bestaat namelijk al. Alleen staat het niet op 5 procent, zoals de PvdA wil, maar op 10 procent. ‘Maar 10 procent is natuurlijk geen ambitie voor Nederland’, zei minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) vandaag in een ‘verkiezingsdebat’ over Europa met de Tweede Kamer.

Met alleen steun van de kiezer redt de PVV het niet in Europa

Trouw 14.05.2014 De verkiezingen winnen is slechts het halve werk. De PVV mag dan afstevenen op een mooi resultaat bij de stembusgang van volgende week, de partij is daarmee nog niet verzekerd van invloed in Europa.

Geert Wilders behaalde bij de vorige Europese verkiezingen in 2009 vier zetels. In 2011 bleek dat Nederland recht had op een extra Europarlementariër en dat de PVV deze mocht leveren. Maar de vijf partijgenoten van Wilders speelden de afgelopen periode een bijrol. Twee hebben zich inmiddels afgescheiden. De drie overgebleven PVV’ers opereren zelfstandig in het 766 leden tellende parlement. Macht hebben ze niet.

Verwant nieuws;

‘Wilders en Le Pen blazen lancering campagne af’

NU 14.05.2014 PVV-leider Geert Wilders en de Franse politica Marine le Pen van Front National hebben een gezamenlijke lancering van hun rechtse, eurosceptische verkiezingscampagne vorige maand moeten afblazen.

Dat meldt Vrij Nederland op basis van een onderzoek waarbij met tientallen betrokkenen in binnen- en buitenland werd gesproken. Het tijdschrift maakte een reconstructie van het ontstaan van een eurosceptische, rechtsradicale alliantie.

De EU-campagne is begonnen (ja, echt waar!)

VK 13.05.2014 Binnen tien dagen kiest Nederland nieuwe Europese volksvertegenwoordigers, maar van een verhitte verkiezingsstrijd is nog weinig te merken. Wie zijn oren spitst, ontwaart nog enig politiek gekrakeel, maar alle spanning ontbreekt. Waarom willen deze verkiezingen maar niet op gang komen?

Partijen hebben grijpstuiver over voor EU-campagne

VK 13.05.2014 Wie de grote borden met verkiezingsposters goed bestudeert, trekt al snel de volgende conclusie: alle partijen houden voor de Europese Verkiezingen de hand op de knip. Veel posters met alleen het partijlogo, weinig gezichten en amper unieke slogans, vooral veel ‘minder’ en ‘nee’.

‘Europa moet gaan over meer dan markt en munt’

NU 13.05.2014 PvdA en VVD maken beiden van banen een speerpunt bij de Europese verkiezingen. Toch staan de partijen lijnrecht tegenover elkaar. “De VVD legt een bom onder de verzorgingsstaat”, aldus PvdA-lijsttrekker Paul Tang. De PvdA baarde opzien door te pleiten voor een Europese werkloosheidsnorm van 5 procent, naar model van de begrotingsnorm.

Superheld slaat Denen naar stemhokje Europese Verkiezingen – Video

 

#EP2014: dit verkiezingsfilmpje mogen Deense kiezers niet zien

Elsevier 13.05.2014 Deense parlementariërs bedachten de superheld ‘Voteman’ om jonge kiezers enthousiast te maken voor de Europese Parlementsverkiezingen. Maar het filmpje met de grove en seksbeluste Voteman veroorzaakte ophef en werd gelijk weer offline gehaald.

Net als in Nederland spreken de Europese Verkiezingen onder jongeren in Denemarken nauwelijks tot de verbeelding.

‘Europeanen hebben weinig vertrouwen in EU’

Trouw 13.05.2014 Bijna tweederde van de Europeanen heeft het gevoel dat zijn of haar stem niet gehoord wordt in Brussel. Dat blijkt een week voor de Europese verkiezingen uit twee onderzoeken, die onder diverse Europeanen werden gehouden.

Volgens de Eurobarometer denkt slechts 37 procent van bijna 28.000 ondervraagde Europeanen dat hun stem telt in Brussel. In een vergelijkbaar onderzoek van het Pew Research Center zei 29 procent van ruim 7.000 respondenten hetzelfde.

‘Amper vertrouwen in EU’

Telegraaf 13.05.2014  Bijna tweederde van de Europeanen heeft het gevoel dat zijn of haar stem niet gehoord wordt in Brussel. Dat blijkt een week voor de Europese verkiezingen uit twee onderzoeken, die onder diverse Europeanen werden gehouden.

Volgens de Eurobarometer denkt slechts 37 procent van bijna 28.000 ondervraagde Europeanen dat hun stem telt in Brussel. In een vergelijkbaar onderzoek van het Pew Research Center zei 29 procent van ruim 7.000 respondenten hetzelfde.

D66’er werft stemmen via Tinder

Telegraaf 13.05.2014  D66 heeft een wel heel bijzondere manier gevonden om stemmen te winnen voor de verkiezingen voor het Europees Parlement. Pauline Kastermans, namens de democraten kandidaat voor het Europees parlement, gooit de populaire datingapp Tinder in de strijd.

Gerelateerde artikelen;

04-03: D66 voert campagne op Grindr

Europees PvdA-lijsttrekker Paul Tang gaat werkloosheid wegtoveren

Elsevier 13.05.2014 Wat gebeurt er als de Partij van de Arbeid de absolute meerderheid krijgt in het Europees Parlement? Dan verdwijnt de werkloosheid in Europa als sneeuw voor de zon en zal er volledige werkgelegenheid zijn. Met die belofte komt de Europese lijsttrekker voor de PvdA, Paul Tang, dinsdag in de Volkskrant.

Als hij kon toveren

Tang belooft dat een Europese stem op de PvdA goed is voor ‘volledige werkgelegenheid’. Dit betekent dat alle conjuncturele werkloosheidverdwijnt.

Zijn de economische vooruitzichten zo rooskleurig, of wil de PvdA-lijsttrekker de werkloosheid wegtoveren door banen te creëren. Krijgen we na de Melkert-banen nu de ‘Tang-banen’?

Werkloosheidsnorm

Het plan van de PvdA is bekend. De sociaaldemocraten pleiten voor een Europese ‘werkloosheidsnorm’ van 5 procent. Landen die boven die norm komen, worden op de vingers getikt. Net als bij overschrijding van het begrotingstekort.

Vrije markt

Het enthousiasme voor de werkloosheidsnorm bij de PvdA is bij coalitiegenoot VVD een stuk minder groot. Premier Mark Rutte (VVD) zegt dat werkloosheid zich niet zo makkelijk laat sturen. ‘Het is de uitkomst van een economisch proces. We scheppen ook geen banen als overheid, maar zorgen voor de juiste randvoorwaarden,’ zei de premier eerder.

VVD-delegatieleider Hans van Baalen vindt dat de PvdA ‘spot met iedere economische realiteit’. ‘Als een bedrijf mensen moet ontslaan omdat de markt tegenzit dan wil Tang zo’n bedrijf straffen waardoor ze nog meer mensen moeten ontslaan,’ meent Van Balen.

Dat vrijemarktdenken is Tang zat. Volgens de PvdA’er laat de VVD daarmee zien ‘geen lessen te hebben getrokken uit de crisis’. ‘Als we de markt niet afgrenzen, leidt dat tot ongelukken,’ bepleit de sociaaldemocraat. Wie ‘Tang-banen’ wil, weet in ieder geval wat te stemmen op 22 mei.

Zie ook;

Kritiek van Buma op Pechtold: D66 verloochent principes

Elsevier 13.05.2014 D66-leider Alexander Pechtold verloochent zijn standpunten als het gaat om de Europese Unie (EU). CDA-leider Sybrand van Haersma Buma zegt dat Pechtold zijn verkiezingsbeloftes niet waarmaakt.

‘Pechtold wacht niet eens meer tot na de verkiezingen voor hij zijn verkiezingsbeloftes bij het grofvuil zet,’ zegt Buma tegen De Telegraaf.

Artsen

Van Haersma Buma zegt dat D66 in het verkiezingsprogramma pleit voorEuropese belastingen, voor toetreding van Turkije tot de EU en om de vrije vestiging van verpleegkundigen en artsen uit andere Europese landen toe te laten in de Nederlandse zorg. Zeg dat dan hardop.’

Troepen

Pechtold zei zondag in televisieprogramma Nieuwsuur dat de voorstanders van de EU niet al te zeer voor de troepen uit moeten lopen in de verdere ontwikkeling daarvan, nu er zoveel eurokritische geluiden zijn.

D66-europarlementariër Sophie in ’t Veld wilde tijdens het EU-debat vanNieuwsuur maar moeizaam erkennen dat haar partij pleit voor Europese belastingen. CDA’er Esther de Lange sprak In ’t Veld daarop aan.

Commentaar;

Carla Joosten: Nederlandse liberalen, blijf kritisch over voortdenderende Europese trein

’D66 loochent zijn EU-standpunten

Telegraaf 13.05.2014  D66 verloochent zijn eigen standpunten, nu voorman Pechtold ineens een pas op de plaats met Europa bepleit. Dat vindt CDA-leider Buma.

De christendemocraat viel van zijn stoel toen hij de doorgaans pro-Europese Pechtold dit weekend ineens hoorde vertellen dat voorstanders van de EU niet te veel voor de troepen uit moeten lopen in de verdere ontwikkeling van de unie.

Europese stembus geen feest voor de democratie

Trouw 11.05.2014 De opkomst bij de verkiezingen voor het Europees Parlement is in de lidstaten stapsgewijs gedaald van ruim zestig procent in 1979 tot 43 procent in 2009. Dat duidt op een toenemende onverschilligheid. Of juist niet?

‘Europa is niet sexy genoeg’

Telegraaf 11.05.2014 Is Europa een groot goed? Of een monsterlijk, geldslurpend gedrocht? Feit is dat het vertrouwen in Brussel laag is. Hoe kunnen Europarlementariërs de EU sexy maken?

Van Rompuy: ‘Wij hebben niet de macht willen afpakken’

Trouw 11.05.2014 Kies tijdens de Europese verkiezingen op een partij die voor het Europese project is. Dat stemadvies gaf Europees president Herman Van Rompuy zondag in televisieprogramma Buitenhof. Van Rompuy richtte zich daarbij specifiek tot kiezers die twijfelen, niet die hebben uitgemaakt niets te zien in de Europese Unie. De unie heeft vrede en welvaart gebracht.

v. Rompuy: Stem voor EU Telegraaf 11.05.2014

Van Ojik: ‘Ruttes Europa laat armen voor de crisis betalen’

VK 11.05.2014 Niet Europa bedreigt Nederlandse kernwaarden als openheid en tolerantie. Dat doen Rutte en de VVD, schrijft Bram van Ojik. ‘De premier schimpt op partijen die met oplossingen komen.’

 •  De Europese eenwording draait ook om waarden. Het vredesproject waar Rutte zo laatdunkend over spreekt is wereldwijd een uniek voorbeeld van conflictpreventie door samenwerking en vervlechting

   

 • © anp.
  GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik.

Mark Rutte veroverde in 2012 het premierschap met stoere beloften als ‘Geen cent meer naar Griekenland’ en ‘Duizend euro voor elke werkende’. Daar kwam weinig van terecht. Je zou hopen dat hij inmiddels voorzichtiger was. Zeker nu hij van ons allen de grootste verantwoordelijkheid draagt voor het oplossen van de eurocrisis. Is die crisis voorbij, zoals minister Dijsselbloem verkondigde? Wel in Wassenaar, niet in het Laakkwartier of in Thessaloniki. Nog altijd zit 1 op de 12 Nederlanders zonder baan. In Griekenland is dat 1 op 4. Een sociaal drama, maar ook politiek dynamiet onder de muntunie. Zolang de EU wel begrotingsdiscipline afdwingt maar geen halt toeroept aan belastingontwijkers, wel hervormingen eist maar geen investeringen aanjaagt, is de euro niet in veilige haven.

‘Nederland is te groot voor Europa en moet zich bevrijden van de EU’

VK 10.05.2014  De stelling: Nederland moet uit de Europese Unie. Geert Wilders en Marcel de Graaff (PVV) willen uit de EU omdat die onze welvaart belemmert. Alexander Pechtold en Sophie in ’t Veld (D66) vinden het tegendeel.

 •  Het is simpelweg niet juist dat het uitverkopen van nationale soevereiniteit aan Brussel ons welvaart en banen bracht.

   

 • Als we wel willen blijven meevoetballen met de grote jongens, zal Nederland dit moeten doen volgens de spelregels die alle landen samen opstellen

Nederland is een klein land, zonder de Europese Unie betekenen we niets, zeggen de eurofielen. Maar onze stelling is dat Nederland te groot is voor Europa en zich daarom moet bevrijden van de EU. De Europese Unie bracht ons welvaart en banen, beweren de eurofielen. Als we die welvaart willen behouden en nieuwe banen willen creëren, moeten we in de EU blijven, stellen ze. Maar de eurofielen hebben twee keer ongelijk.

Europees verkiezingendebat: ‘Nederland kan ook uit de UEFA stappen’

VK 10.05.2014 Wie dacht daar nog dat de Europese verkiezingen over Europa gaan? ‘Ik wil jullie een geheim verklappen’, schrijft premier Mark Rutte vandaag op de opiniepagina van de Volkskrant. ‘De verkiezingen van 22 mei gaan niet over Europa. Ze gaan niet over Brussel. Nee, deze verkiezingen gaan gewoon over Nederland.’

Vier politiek leiders van vier partijen (VVD, PVV, D66 en GroenLinks) debatteren er vandaag vrolijk op los in evenzoveel opiniebijdragen, twaalf dagen voor de gang naar de stembus. Rutte kiest een gulden middenweg, want volgens hem is de keuze ‘voor of tegen Europa’ een ‘nepdiscussie’. Het draait voor de VVD-leider slechts om de vraag: ‘Wat schieten wij op met de Europese samenwerking?’

o   Lees ook Rutte: ‘Ik wil een Europa dat Nederland dient’ – 09/05/14

'Europese verkiezingen draaien om meer banen'

‘Europese verkiezingen draaien om meer banen’

NU 10.05.2014 “Alles wat wij in Europa doen, moet gericht zijn op meer banen. Dat betekent inzetten op handel en economische groei. Zo ontstaan banen die we hard nodig hebben.”

‘Eén Europa, dat maken wij niet meer mee. Onze kinderen ook niet.’

Trouw 09.05.2014 In de aanloop naar de Europese verkiezingen gaat Trouw om de tafel zitten met kiezers. Vandaag staat de Europese vlag in Tilburg, bij een studentenhuis waar overwegend D66 wordt gestemd.

 •  Veel mensen zijn anti, maar ze weten niet waarom. Ik wil een tegenstem laten horen

   

De zes studenten in het Tilburgse studentenhuis eten voor een raam waarop een poster van D66 bungelt. Dat affiche is een gevoelig puntje, zeggen ze. De oprichter van hun dispuut is nu raadslid voor de VVD. Zelf stemmen ze, op een na, D66. En allemaal zijn ze vóór Europa.

o   Lees ook: De Groenen hebben macht in Brussel – 08/05/14

o   Lees ook: Diervriendelijk en groen stemmen met nieuwe kieswijzers – 04/05/14

o   Lees ook: Liefhebbers buitenlandse keuken voelen zich meer Europeaan – 01/05/14

Dag  Europa zegt Dijsselbloem niets Telegraaf 09.05.2014

Dag van Europa zegt Dijsselbloem niet veel

NU 09.05.2014 Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën ”zegt het niet zo veel” dat het vrijdag Dag van Europa is. ”Het is elke dag wel een dag ergens van”, zei hij vrijdag na de ministerraad.

Het is Europadag, maar wat valt er eigenlijk te vieren? Elsevier 09.05.2014

Rutte zoekt confrontatie PVV en D66 bij EU-verkiezingen

VK 09.05.2014 Premier Mark Rutte hekelt het alles-of-niets-debat dat over Europa volgens hem wordt gevoerd tussen enerzijds PVV en anderzijds D66 en GroenLinks. Die partijen voeren een ‘nepdiscussie’, zei hij vanavond op een bijeenkomst van Leidse studenten.

 •  Zou u een pinpas willen delen met de rest van Europa?

De Europese Parlementsverkiezingen gaan niet over Europa, stelt hij, maar over Nederlands eigenbelang binnen Europa. De premier meent dat de tegenstelling ‘voor of tegen Europa’ een schijnkeuze is. De PVV gooit met het dichtgooien van de luiken ‘namelijk ook onze glazen in’.

o  Lees ook Rutte: ‘Ik wil een Europa dat Nederland dient’ – 09/05/14

Rutte: ‘Ik wil een Europa dat Nederland dient’

VK 09.05.2014  Als Nederland vrijer, veiliger en welvarender wordt van Europa, moeten wij het omarmen, schrijft premier Mark Rutte.

Al sinds het referendum over de Europese Grondwet in 2005 worden de vragen over Europa versmald tot ‘Ben je voor of tegen Europa’? Het resultaat is een schijnkeuze, alsof het gaat om een ‘alles-of-niets-Europa’. Ik heb mijzelf altijd de vraag gesteld: wat schieten wij op met de Europese samenwerking?

Rutte opent aanval Telegraaf 09.05.2014

Rutte hekelt ‘nepdiscussie’ over Europa

Volgens premier kijkt VVD pragmatisch naar Europa

NU 09.05.2014 Premier Mark Rutte heeft vrijdagavond kritiek geuit op de PVV, D66 en GroenLinks. Volgens de VVD-leider voeren de partijen die zich alleen uitspreken voor of tegen Europa ”een nepdiscussie”.

Rutte: oneerlijke PVV en D66 voeren ‘nepdiscussie’ over Europa

Elsevier 09.05.2014 Premier Mark Rutte (VVD) heeft vrijdagavond flink uitgehaald naar de PVV, D66 en GroenLinks. Deze…

‘Wie het niet aandurft kan maar beter weggaan’ NU 09.05.2014

zie: Nederlander minst geïnteresseerd in EU

Jesse Klaver roept eurofiele BN’ers op uit de kast te komen

Elsevier 08.05.2014 GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver vraagt bekende Nederlanders hun liefde voor de Europese Unie vrijdag te tonen. ‘Wij steken

Weinig animo EP-verkiezing Telegraaf 08.05.2014

Nederlander haalt schouders op voor Europese verkiezingen

Elsevier 08.05.2014 In geen enkele andere lidstaat van de Europese Unie is de animo voor de Europese Parlementsverkiezingen van 22 mei zo laag als

Nederlander minst geïnteresseerd in EU

NU 08.05.2014 Van de kiezers in elf Europese landen zijn de Nederlanders het minst geïnteresseerd in de verkiezingen voor het Europees Parlement. Slechts 20 procent van de Nederlandse kiezers heeft interesse. Dat heeft het onderzoeksbureau Ipsosvastgesteld.

Neelie Kroes pleit voor vernieuwing Europese Unie

Neelie Kroes pleit voor vernieuwing Europese Unie

NU 08.05.2014 De Europese Unie moet zichzelf vernieuwen om succesvol te blijven. Er moet meer ruimte komen voor nationale verschillen. Dat heeft eurocommissaris Neelie Kroes (VVD) woensdag gezegd in een lezing in Nijmegen.

Pro Europa dus tegen de EU: een alternatief voor de Unie

Elsevier 08.05.2014 Bijna twee jaar geleden legde Thierry Baudet in Elseviers H.J. Schoo-lezing uit waarom we kritisch zouden moeten zijn over

Kroes: achter de dijken terugtrekken is historische fout Elsevier 07.05.2014

PVV eist opheldering Telegraaf 08.05.2014

‘VERKAPT STEMADVIES’ SITTARD MAAKT PVV BOOS

BB 08.05.2014 De PVV in de Tweede Kamer wil dat minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk burgemeester Sjraar Cox (PvdA) van Sittard-Geleen op het matje roept wegens het sturen van een volgens de partij ‘verkapt stemadvies’ pro Europa.

Brief
De gemeente Sittard-Geleen deed bij de stempassen voor de Europese verkiezingen een brief waarin wordt gerept van de grote voordelen van de Europese samenwerking. De PVV vindt het ‘onacceptabel dat een gemeente het stemgedrag van haar burgers probeert te beïnvloeden door een pro-EU stemadvies rond te sturen’.

PVV boos over 'verkapt stemadvies' Sittard

PVV boos over ‘verkapt stemadvies’ Sittard

NU  08.05.2014 De PVV in de Tweede Kamer wil dat minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen op het matje roept wegens het sturen van een volgens de partij ‘verkapt stemadvies’ pro Europa.

Burgemeester looft Europese samenwerking in stemoproep

VK 08.05.2014 De burgemeester van Sittard-Geleen stuurde onlangs een opmerkelijke brief naar zijn stadgenoten om ze te bewegen te gaan stemmen bij de Europese verkiezingen van 22 mei. Ten geleide van de stempas schreef burgemeester Sjraar Cox: ‘Buiten kijf staat dat de samenwerking op Europees niveau ons de afgelopen tientallen jaren geen windeieren heeft gelegd. (…) We ervaren dagelijks dat het nodig is om tot gemeenschappelijke afspraken te komen.’

Voor de burgemeester misschien gewoon feitelijke constateringen, anderen zien het als een ‘verkapt stemadvies’ pro-Europa. De PVV heeft al Kamervragen gesteld aan minister Plasterk van Binnenlandse Zaken. Volgens PVV-leider Wilders probeert de gemeente ‘het stemgedrag van haar burgers te beïnvloeden door een pro-EU stemadvies rond te sturen’.

Gemeente Sittard stuurt inwoners brief met pro-Europees verhaal

Elsevier  08.05.2014 De gemeente Sittard-Geleen verstuurde de afgelopen dagen niet alleen stempassen voor de Europese verkiezingen, maar

 

‘Het Verenigd Koninkrijk is (net als Nederland) beter af binnen de EU’

VK 07.05.2014 Een vertrek uit de Europese Unie schaadt met name de financiële sector in het Verenigd Koninkrijk – een les die ook voor Nederland geldt, schrijven Hans van Meerten en Pascal Borsjé, advocaten bij Clifford Chance. Een vrijhandelszone met de EU voor het Verenigd Koninkrijk zal geen volledige toegang tot de Europese interne markt van de financiële diensten kunnen garanderen

 • Naar aanleiding van een verkiezingsbelofte van premier David Cameron zal in het Verenigd Koninkrijk mogelijk een referendum plaatsvinden over het lidmaatschap van de EU. Het resultaat van zo’n volksraadpleging zou ingrijpende gevolgen kunnen hebben voor het Verenigd Koninkrijk in de komende decennia. Het is belangrijk om de juridische aard te begrijpen van een eventuele exit.

‘Het hoge woord is eruit: ik ben voor de Verenigde Staten van Europa’

VK 06.05.2014 Alleen een federaal Europa verkleint de afstand tot de burger en maakt de arbeidsmarkt gezond, schrijft Maarten Albers, scholier (6 gymnasium) uit Almere. ‘Het project van Europese samenwerking is in een fase beland waarin het ondenkbaar en onmogelijk is om eruit te stappen.’

Meepraten in Brussel en thuis de gemakkelijke boodschap van ‘minder Europa’ verkopen levert aanzien in Europa op en zetels in Den Haag.

Ik ben voorstander van de Verenigde Staten van Europa. Zo, het hoge woord is eruit. Het lijkt tegenwoordig wel alsof mensen zoals ik tot een of andere sekte behoren: deze krant meldde dinsdag dat Guy Verhofstadt zich moet verdedigen tegen ‘het verwijt dat hij een superstaat nastreeft’ en CDA-lijsttrekster Esther de Lange wierp het als een beschuldiging naar Sophie in ’t Veld van D66 tijdens het Nieuwsuur-lijsttrekkersdebat.

Lijsttrekkers steggelen over hoe Brussel ‘rode kaart’ moet kunnen krijgen

VK 05.05.2014 Nationale parlementen moeten meer macht krijgen in de Europese Unie. Ze moeten plannen uit Brussel kunnen tegenhouden als een meerderheid er niet voor voelt. Daarover zijn de Nederlandse lijsttrekkers voor de Europese verkiezingen van 22 mei het eens. Nu steggelen ze nog over de manier waarop de parlementen zo’n ‘rode kaart’ moeten bemachtigen.

Vertrouwen in de politiek

Telegraaf 04.05.2014 Nederlanders hebben in vergelijking met andere Europeanen nog veel vertrouwen in politici en politieke partijen. De partijen en hun vertegenwoordigers krijgen ook in Nederland onvoldoendes, maar in veel Europese landen zijn de rapportcijfers veel lager.

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en een onderzoek van de Europese Unie gaven Nederlanders in 2012 gemiddeld een 5,1 als rapportcijfer voor het vertrouwen in politici. Politieke partijen krijgen hetzelfde rapportcijfer. Alleen politici in Denemarken en Zwitserland (beiden 5,2) scoren hoger.

Voldoendes worden nergens gehaald. Diepe onvoldoendes worden des te meer gescoord in Europa. Van vertrouwen in politici in bijvoorbeeld Bulgarije en Portugal is nagenoeg geen sprake; ze krijgen daar een 1,8. Gemiddeld gezien is het rapportcijfer voor de politici een 3,4 over alle 23 onderzochte Europese landen. Het Europees Parlement scoort bijvoorbeeld een stuk hoger met een 4,3.

Het vertrouwen van Nederlanders in het Europese Parlement is overigens met een rapportcijfer 4,8 relatief hoog binnen Europa, maar opvallend lager dan het rapportcijfer voor politici in het algemeen.

Het vertrouwen van Nederlanders in het Europese Parlement is overigens met een rapportcijfer 4,8 relatief hoog binnen Europa, maar opvallend lager dan het rapportcijfer voor politici in het algemeen.

Nederlander heeft relatief veel vertrouwen in politiek

NU 04.05.2014 Nederlanders hebben in vergelijking met andere Europeanen nog veel vertrouwen in politici en politieke partijen.

 De partijen en hun vertegenwoordigers krijgen ook in Nederland onvoldoendes, maar in veel Europese landen zijn de rapportcijfers veel lager.

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en een onderzoek van de Europese Unie gaven Nederlanders in 2012 gemiddeld een 5,1 als rapportcijfer voor het vertrouwen in politici.

We hebben onszelf de EU ingerommeld

VK 04.05.2014 Maar liefst 56 procent van de kiezers vindt dat Nederland de Europese Unie is ‘ingerommeld’. Dat bleek vorige week uit een enquête van Maurice de Hond. Correspondent Marc Peeperkorn ontleedde twee maanden geleden, in de Vonk van 1 maart, het gerommel. Zijn conclusie? We zijn er niet zomaar ingerommeld, we waren er zelf bij. Decennium na decennium.

Als ‘wij’ het slachtoffer zijn, is er natuurlijk ook een dader: zij! Die wordt niet expliciet genoemd – uitleg doodt de uitspraak – maar wel impliciet. ‘Zij’ dat zijn de eurocraten, volksvijand nummer 1.

Ze is van een meedogenloze schoonheid: de combinatie EU met ‘we zijn erin gerommeld’. Met één klap is duidelijk dat Wij, het Volk der Nederlanden, ergens in een niet eens zo heel ver verleden, op gruwelijke wijze in het pak zijn genaaid. We zijn beroofd van onze gulden, gestript van onze soevereiniteit en gezuiverd van onze identiteit. Al wat ons autonome Nederlanders rest, is een EU-horigenbestaan. Alles voor Brussel, Brussel voor alles.

10 jaar na de EU-uitbreiding: Bedrijven blij, burgers bezorgd

NU 02.05.2014 De Europese Unie beleefde tien jaar geleden een mega-uitbreiding: van 15 naar 25 lidstaten. Wat heeft het de nieuwe én oude lidstaten gebracht?

Wie regelmatig in de auto zit, kan het niet ontgaan: het aantal vrachtwagens met Oost-Europese nummerplaten is enorm toegenomen.

Eurocommissaris Stefan Füle (Uitbreiding) noemde afgelopen week ook een getal: volgens zijn ambtenaren heeft de uitbreiding Nederland tot nog toe 11 miljard euro opgeleverd. Uit opinieonderzoek blijkt keer op keer dat behoorlijk wat Nederlanders zich zorgen maken over hun komst. In een enquête van het SCP zei de helft van de ondervraagden eind 2013 dat Oost-Europeanen wat hen betreft in Nederland mogen werken.

Een kwart staat daar neutraal tegenover. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat veel mensen bezorgd zijn over verdringing op de arbeidsmarkt, criminaliteit en ‘uitkeringstoerisme’: 62 procent vindt die nadelen groter dan de voordelen.

Er is gewoonweg geen verenigd Europa

Trouw 30.04.2014 U kunt op 22 mei stemmen op de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Althans, er is een kansje. Een miniem kansje. U bent niet alleen bij die verkiezingen; honderden miljoenen kiezers in andere Europese landen doen ook een poging de commissievoorzitter aan te wijzen.

In Nederland zal de belangstelling niet noemenswaardig groeien, zelfs niet nu de verkiezingen een referendum voor of tegen Europa worden

Maar toch, mocht dit gaan werken, dan heeft u als kiezer meer rechtstreekse invloed op de persoon van de ‘regeringsleider’ dan u op nationaal niveau heeft. In de Haagse politiek blijft het tobben met dit soort rechtstreekse invloed van de kiezer.

o  Lees ook: ‘Wij zijn echt geen Mickey-Mouse parlement’ – 06/04/14

o  Lees ook: Wie neemt Barroso’s machtige zetel over? – 06/03/14

 Lees ook: Wachten tot de roeiboot kapseist – 27/01/14

Driekwart positief over EU

Telegraaf 28.04.2014  Bijna driekwart van de kiezers (73 procent) staat positief tegenover de Europese Unie. Wel vindt 33 procent hiervan dat er te veel bevoegdheden zijn overgedragen aan Brussel en noemt 28 procent de Europese besluitvorming ondoorzichtig en ondemocratisch. Ook zegt 56 procent van de kiezers dat Nederland de EU is „ingerommeld”.

Londense bankenlobby waarschuwt voor gevolgen EU-exit

Elsevier 28.04.2014 Een vertrek uit de Europese Unie (EU) zou desastreuze gevolgen hebben voor de financiële wereld in Londen. Daarmee zou het de Britse economie ‘isoleren’. Dat is de conclusie van een rapport van TheCityUK, een lobbygroep van de Londense financiële wereld.

Geen droomscenario

De lobbygroep liet de kosten doorrekenen van een Brits vertrek uit de Europese Unie en de eurozone. Het resultaat is alles behalve een droomscenario te noemen.

Zo zullen de prijzen stijgen waardoor er minder Britse producten worden afgenomen. Ook zal de werkloosheid toenemen en wordt het lichte economisch herstel van de afgelopen maanden in één klap tenietgedaan. Al met al zal een exit vele honderden miljarden euro’s gaan kosten

Met het rapport probeert de Londense banken en -zakenwereld de discussie over een EU-exit in Groot-Brittannië te sturen. De Britse premier David Cameron heeft beloofd dat de Britten in 2017 per referendum over een exit mogen stemmen, indien zijn Conservatieve partij volgend jaar de verkiezingen wint.

Volgens Elsevier;

Eric Vrijsen: Terwijl David Cameron durft, duikt Mark Rutte weg

zie ook

Nederland moet net zo kritisch zijn over de EU als de Britten

Trouw 28.04.2014 Het Europadebat is versimpeld tot een plat ‘voor’ of ‘tegen’. Gedomineerd door abstracties en angsten enerzijds en concrete voordeeltjes (afschaffing roamingtarieven) en voorbeelden van overdreven Europese regelzucht (verbod op olijfoliekannetjes) anderzijds. Groot-Brittannië leert dat het ook anders kan.

In het Verenigd Koninkrijk zijn ze duidelijk verder dan wij in Nederland. Premier David Cameron heeft zijn voornemen om in 2017 (ingeval hij herkozen wordt) een referendum te organiseren over het Britse EU-lidmaatschap gekoppeld aan een uitgebreide analyse van de machtsverdeling tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk.

Verwant nieuws;

Europese topkandidaten bekritiseren eurosceptische partijen

NU 28.04.2014 Eurosceptische partijen bieden volgens de topkandidaten van de grootste Europese fracties geen oplossingen, maar leggen de schuld enkel bij anderen neer.  Dat zeggen de vier politici tijdens het eerste debat tijdens deze Europese verkiezingen. De Europese verkiezingen vinden tussen 22 en 25 mei plaats. Nederland gaat de 22ste naar de stembus.

Alles dat u moet weten over de Europese verkiezingen

Lees meer over: Europese Verkiezingen

EU-kopstukken waarschuwen bij debat in Maastricht voor euroscepsis

Trouw 28.04.2014 De anti-Europese en eurosceptische partijen in de Europese Unie bieden geen oplossingen voor de huidige problemen. Dat stelden de kopstukken van de grote Europese politieke families vanavond in Maastricht tijdens hun eerste debat in aanloop naar de Europese parlementsverkiezingen eind mei.

De sociaaldemocraat Martin Schulz waarschuwde dat dergelijke partijen alleen maar staan voor haat, xenofobie en antisemitisme. Zij geven de schuld voor alles aan zondebokken. Om te voorkomen dat zij nog succesvoller worden, moeten ‘we de democratische meerderheid mobiliseren’, aldus de Duitser.

Tv-debat kopstukken EU

Telegraaf 28.04.2014 De anti-Europese en eurosceptische partijen in de Europese Unie bieden geen oplossingen voor de huidige problemen. Dat stelden de kopstukken van de grote Europese politieke families maandagavond in Maastricht tijdens hun eerste debat in aanloop naar de Europese parlementsverkiezingen eind mei.

EU-kopstukken in eerste grote televisiedebat

NU 28.04.2014 Politieke kopstukken uit de Europese Unie hebben maandagavond in Maastricht hun eerste grote televisiedebat voor de Europese parlementsverkiezingen eind mei. Bij de toppolitici gaat het om de belangrijkste kandidaten voor het voorzitterschap van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Europese Parlementsverkiezingen

Vlaamse wrevel over ‘solidariteit’ via Brussel

Trouw 28.04.2014 In bijna twee eeuwen is het niet gelukt om van België één land te maken. Dat voorspelt weinig goeds voor het ontstaan van een Europees gemeenschapsgevoel, schrijft Patrick van Schie. De Vlamingen worden in zeker opzicht nog altijd door hun Waalse landgenoten uitgezogen

Met de tv-serie ‘In Vlaamse velden’ begonnen onze zuiderburen onlangs de herdenking van het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, nu een eeuw geleden. Waar in Nederland met ‘de oorlog’ altijd de Tweede Wereldoorlog wordt bedoeld, is voor België de Eerste Wereldoorlog de ‘Grote Oorlog’. De vijf personen uit het Gentse gezin die in de TV-serie werden gevolgd kwamen geen van allen ongeschonden uit die oorlog. Twee lieten het leven, de drie overlevers kregen elk hun eigen decepties op het gebied van liefde, bedrog, dood en verderf te verduren

Verwant nieuws

Nederland moet net zo kritisch zijn over de EU als de Britten

Trouw 27.04.2014 Het Europadebat is versimpeld tot een plat ‘voor’ of ‘tegen’. Gedomineerd door abstracties en angsten enerzijds en concrete voordeeltjes (afschaffing roamingtarieven) en voorbeelden van overdreven Europese regelzucht (verbod op olijfoliekannetjes) anderzijds. Groot-Brittannië leert dat het ook anders kan.

In het Verenigd Koninkrijk zijn ze duidelijk verder dan wij in Nederland. Premier David Cameron heeft zijn voornemen om in 2017 (ingeval hij herkozen wordt) een referendum te organiseren over het Britse EU-lidmaatschap gekoppeld aan een uitgebreide analyse van de machtsverdeling tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk.

o   Lees ook: Ratio tegen gevoel, dat debat verlies je altijd van de eurofoben – 25/04/14

o   Lees ook: Kieskompas laat zien: Europese fracties zijn los zand – 24/04/14

o   Lees ook: Terwijl de EU uiteenvalt, sterven in Oekraïne burgers voor Europese waarden – 12/04/14

Ratio tegen gevoel, dat debat verlies je altijd van de eurofoben

Trouw 26.04.2014 Met de Europese verkiezingen in aantocht word ik al moe van de gedachte getrakteerd te worden op gemakzuchtige clichés als EUSSR, geldverslindende Brusselse moloch en federale superstaat. Bovendien zijn discussies tussen voor- en tegenstanders allang geen discussies meer.Een mooi voorbeeld was de woordenwisseling tussen het kamerlid van GroenLinks Jesse Klaver en ondernemer Erik de Vlieger tijdens ‘Pauw & Witteman’ van vorige week. In praatprogramma’s moet de controverse worden gezocht en er valt altijd wel iemand te vinden die tegendraadse opinies wil vertolken.

Verwant nieuws

Rutte: ‘Als Europa niet bestond, zouden we het moeten uitvinden’

VK 25.04.2014 Premier Mark Rutte heeft vandaag in de aanloop naar de Europese Parlementsverkiezingen een lans gebroken voor Europa. ‘Als Europa niet bestond, zouden we het morgen moeten uitvinden’, zei hij.

Hij zei zich de komende weken te gaan inzetten om mensen zo ver te krijgen te gaan stemmen op 22 mei. Naar verwachting zal de opkomst tegenvallen. De premier beschouwt dat echter niet als zijn ‘persoonlijke verantwoordelijkheid’, maar als een gedeelde verantwoordelijkheid van alle kiesgerechtigde Nederlanders. Hij zal via de media ‘de boodschap van Europa’ uitdragen.

Rapport: politici dragen zelf bij aan wantrouwen Europa›

NRC 24.04.2014 Politici zijn met hun halfslachtige houding over Europa mede oorzaak van het gebrek aan vertrouwen van veel burgers in de Europese Unie. Bewindslieden en volksvertegenwoordigers moeten duidelijk maken dat zij zelf medeverantwoordelijk zijn voor genomen besluiten en zich niet “zoals nu vaak het geval is” tegenover de Europese instellingen opstellen.

‘Politici willen de Europese verkiezingen zo onbelangrijk mogelijk houden’

VK 18.04.2014 Opgejaagd door het anti-Europa sentiment zijn de politieke partijen die het kabinet vormen angstige konijnen geworden die in de koplampen staren van een twitterende Wilders, schrijft Meindert Fennema. ‘Spanjaarden pakken het heel anders aan.’

Hoewel de hoeveelheid illegale immigranten groot is, bestaat er geen anti-immigratie partij, zoals in andere West-Europese landen. Er is ook geen anti-Europa partij

Wie met de trein van Madrid naar Salamanca reist en dat 30 jaar geleden ook eens gedaan heeft, verbaast zich over de vooruitgang. Hij zit in een treinstel van de beste kwaliteit, de gebouwde omgeving onderweg is smaakvol. Ook buiten het historisch centrum van Salamanca zijn de flatwoningen goed onderhouden. Het nieuwe gebouw van de rechtenfaculteit is mooi van ontwerp en prachtig ingericht. Van armoede op straat is weinig te merken. Toch moet ook in Salamanca de werkloosheid onder jongeren gigantisch zijn.

Syp Wynia: ‘De vraag is of Nederland ooit pro-Europa was’

Elsevier 17.04.2014 Nederlanders hebben zich nooit erg geïnteresseerd voor Europa. Deze relatie verslechterde vanaf het moment dat Nederland meer aan Brussel ging betalen en tegelijkertijd minder invloed in Europa kreeg. De Nederlandse animo voor de Europese Verkiezingen staat intussen op een dieptepunt.

Dat zegt Elsevier-redacteur en -columnist Syp Wynia donderdag in een interview met BNR-nieuwsradio, naar aanleiding van zijn nieuwste boekVervlogen Visioenen. In deze bundel zijn de beste stukken verzameld die Wynia sinds 1997 in Elsevier heeft gepubliceerd over de Europese eenwording en de rol van Nederland daarin.

Nettobetaler

Wynia stelde in de uitzending de vraag of ‘Nederland überhaupt ooit wel pro-Europa is geweest’. Volgens de redacteur hebben Nederlanders nooit een innige band gehad met Europa en interesseerde het grote publiek zich simpelweg niet voor Brussel. Deze onverschilligheid verdween op het moment dat Nederland de grootste nettobetaler werd, er meer bevoegdheden naar Brussel gingen en de Unie naar het oosten uitbreidde.

Verkiezingen

Wynia denkt dat euro-sceptische stemming indirect van invloed kan zijn op de sfeer in Brussel. Euro-tegenstanders binnen het Europees Parlement organiseren zich nu beter dan vroeger. Een ‘anti-Europese’verkiezingsuitslag op 22 mei zal daarom veel staatshoofden aan het schrikken brengen en leiden tot een sceptischere houding naar Europa.

Wynia’s Week

Syp Wynia vertelt over zijn boek Vervlogen visioenen

Bijeenkomst over Europe
severkiezingen in DenHaag

Den HaagFM11.04.2014 Op donderdag 22 mei zijn de Europese verkiezingen. Al jaren zijn dit de minst populaire verkiezingen in ons land met in 2009 een opkomstpercentage van slechts 36,8 procent.

ProDemos in Den Haag wil daar samen met de Stichting Lize iets aan doen en organiseert daarom de komende weken een aantal voorlichtingsbijeenkomsten over de Europese verkiezingen. De eerste bijeenkomst vindt zaterdag plaats aan de Hofweg 1. …lees meer

TOESPRAAK MARTIN VISSER

‘Politiek, wees eerlijk over Europa’

Telegraaf 11.04.2014  De Europese Unie kan niet functioneren zonder draagvlak van de kiezers. Als politici consequent “minder Europa” blijven roepen, maar “meer Europa” doen, zal het project op den duur ten onder gaan. Dat betoogt DFT-columnist Martin Visser op een bijeenkomst van CDA Europa in Utrecht.

‘Het is niet de tijdom het glas te heffen maar om de stormbal te hijsen’

VK 06.04.2014 In Europa zitten bestuurders klem en valt er voor kiezers dus steeds minder te halen, schrijft Martin Sommer in zijn column.

Mark Rutte heeft weer een visiespeech gehouden, ditmaal voor de liberale vrienden van de FDP in Berlijn. De Europese verkiezingen komen eraan en de Duitse liberalen kunnen wel een ruggesteuntje gebruiken. Na de laatste verkiezingen voor de Bondsdag zijn ze op sterven na dood, en dan zijn er ook nog eens twee smaken – de Berlijnse FDP die neigt naar de VVD, en die in Brussel met een hang naar D66-liberalisme. Die gespletenheid moet Rutte vertrouwd voorkomen, maar daar kom ik zo op.

‘Wij zijn echt geen Mickey-Mouse parlement’

Trouw 06.04.2014 De Europese verkiezingen staan voor de deur, maar weinig kiezers hebben enig idee van wat zo’n Europarlement uitspookt. De parlementariërs worstelen met een slecht imago. Negen Nederlandse Europarlementariërs over ‘de zin van hun bestaan’. Ik krijg af en toe wel buikpijn van de toon van het debat, maar ik ben blij dat het er is

Soms zegt een tweet meer dan duizend boeken.”Verbazingwekkend hoe media je vier jaar lang nauwelijks weten te vinden en de afgelopen dagen plotseling de deur/telefoon bij je platlopen”, twitterde Europarlementariër Lucas Hartong (PVV) op 23 maart. Hij werd opeens bestookt door de pers vanwege de ophef over de Marokkanen-uitspraken van partijleider Geert Wilders en het opstappen van onder anderen Hartongs delegatieleider in het Europarlement, Laurence Stassen, op 21 maart.

Tegenstanders EU hebben voorsprong

Telegraaf 05.04.2015 De economen Willem Vermeend en Rick van der Ploeg menen dat de anti Europa partijen een grote kans maken op verkiezingswinst bij de komende verkiezingen voor het Europees Parlement. Met hun simpele boodschap dat de EU de schuld is van alle ellende in hun land, zoals een hoge werkloosheid, een zware lastendruk en buitenlanders die banen inpikken, scoren ze vooral bij kiezers die getroffen zijn door de economische crisis.

Het zielloze Europa van onze premier

Trouw 05.04.2014 Er is een Europa dat inspireert en er is een Europa dat irriteert. Voor premier Mark Rutte bestaat eigenlijk alleen die laatste variant, en hij vindt een groot deel van de burgers aan zijn zijde: zeven van de tien Nederlandse kiezers willen de rol van de Europese Unie beperken of er helemaal uit stappen. Rutte sloot zich deze week in een speech voor zijn liberale geloofsgenoten in Berlijn aan bij de overheersende scepsis – en in één adem door reduceerde hij de Europese samenwerking precies tot de ‘anonieme, formele en onpersoonlijke bestuurslaag’ die hij zegt te willen bestrijden.

Lees ook: Mark Rutte heeft een accent: get over it – 29/03/14

Lees ook: Tweede Kamer heeft EU ineens hard nodig – 01/04/14

Lees ook: Softe EU-politiek is vrijbrief voor Poetin – 31/03/14

‘Debatteer over EU-beleid, niet over ‘Europa”

VK 04.04.2014 Over twee maandjes vinden verkiezingen voor het Europees Parlement plaats en dus wordt het debat over de EU weer aangezwengeld.

Politici geven weer kritiek op Europa met de roep om afschaffing of inperking hiervan. En vervolgens legt iemand anders ons uit dat de EU ons veel economische voordelen en vrede brengt. Het debat wordt hiermee gereduceerd tot een valse tegenstelling tussen meer of minder en voor of tegen de EU.

‘De toppers redden het niet’

Telegraaf 03.04.2014  Premier en VVD-leider Mark Rutte gelooft niet dat het vertrouwen in Europa hersteld wordt door het aanwijzen van topkandidaten bij de verkiezingen in mei. De nationale parlementen zullen zich volgens hem intensiever met de besluitvorming in Brussel moeten bemoeien. Rutte zal dat donderdag zeggen tijdens een lezing bij de liberale Friedrich-Naumann-Stiftung in Berlijn.

‘Topkandidaten gaan Europa niet redden’

NU 03.04.2014 Premier en VVD-leider Mark Rutte gelooft niet dat het vertrouwen in Europa hersteld wordt door het aanwijzen van topkandidaten bij de verkiezingen in mei.

De nationale parlementen zullen zich volgens hem intensiever met de besluitvorming in Brussel moeten bemoeien. Rutte zal dat donderdag zeggen tijdens een lezing bij de liberale Friedrich-Naumann-Stiftung in Berlijn.

Rutte: EU heeft het vertrouwen van de burger zelf verkwanseld

NRC 03.04.2014 Premier Rutte gelooft niet dat de nieuwe Europese lijsttrekkers zullen bijdragen aan het herstel van vertrouwen in de Europese Unie. Dat zegt hij vanmiddag in een rede in Berlijn die vandaag in NRC Handelsblad verschijnt.

Voor de komende Europese verkiezingen hebben alle Europese fracties voor het eerst lijsttrekkers (‘Spitzenkandidaten’) aangewezen: de kandidaat van de grootste fractie zal na 22 mei naar voren worden geschoven als voorzitter van de Europese Commissie. LEES VERDER

Lees meer

3 APR Rutte: EU heeft het vertrouwen van de burger zelf verkwanseld›

3 APR Geloof in Europa ontstaat niet door EU-verkiezingen›

29 MRT Schrijver Jan Terlouw lijstduwer in België›

26 MRT ‘VVD en PvdA hebben mogelijk belang bij heftige reactie op Wilders’›

22 MRT Laten we ideeën najagen, geen normen voor douchekoppen›

Geloof in het nut van de Europese Unie brokkelt af

VK 31.03.2014 Bijna zeven op de tien Nederlanders (68 procent) en ruim de helft van de Europeanen (53 procent) wil de macht van de Unie beperken of er helemaal uit stappen. Dit blijkt uit het rapport European Pulse van Ipsos dat morgen verschijnt. Tweederde van de Nederlanders én Europeanen denkt niet dat ze er door het EU-lidmaatschap economisch op vooruit zijn gegaan.

‘Het Europees parlement is in feite overbodig’ – VK 26.02.2014 Hoe kan er sprake zijn van een Europees parlement als er niet zoiets is als een Europees volk? Dit orgaan vertegenwoordigt de burgers niet, schrijft Jean Wanningen.

Een parlement, een volksvertegenwoordiging, veronderstelt een volk. Maar er is geen Europees volk.

‘In mei valt voor het eerst echt wat te kiezen’, schreef Michiel van Hulten (de Volkskrant, 8 februari) als reactie op Adriaan Schout, die betoogde dat het Europees Parlement (EP) geen echt parlement was. De heer Van Hulten stelt daartegenover dat het EP wel degelijk wat voorstelt en op vrijwel gelijke voet staat met de Europese Raad van Ministers. Hij heeft natuurlijk gelijk dat het belangrijk is om te gaan stemmen op 22 mei: het is de laatste kans voor de kiezer om het proces van sluipende soevereiniteitsoverdracht aan Brussel te stoppen en waar mogelijk terug te draaien. Maar Van Hultens visie op het democratisch gehalte van het EP behoeft enige nuancering.

Elsevier 06.03.2014 Socialistische partijen gaan meer stemmen krijgen dan de liberalen tijdens de Europese verkiezingen van mei, suggereert een peiling die peilingen van alle 28 lidstaten van de EU meerekent. De fractie van de Socialisten & Democraten, waarbij de PvdA is aangesloten, zou de grootste worden.

De peiling is gepubliceerd op europedecides.eu en combineert de verschillende peilingen die in elk land al zijn gedaan. Voor Nederland zijn bijvoorbeeld ramingen van Ipsos, GfK en TNS Nipo gebruikt.

De politieke partijen uit verschillende landen hebben zich aangesloten bij internationale fracties. Zo zitten VVD en D66 in de liberale fractie ALDE, is het CDA aangesloten bij de European People’s Party (EPP), de PvdA bij de Socialisten & Democraten (S&D) de SP bij de linkse fractie GUE/NGL.

Peiling: anti-europa partijen groot, maar niet grootste

VK 19.02.2014 Eurosceptische partijen zullen de grote winnaars zijn bij de verkiezingen voor het Europees Parlement maar het aantal zetels dat ze krijgen blijft ver achter bij dat van de pro-Europese sociaal- en christendemocraten. Opvallend genoeg blijft de PVV op vijf zetels hangen, GroenLinks duikt van 3 naar 1 zetel. Dat blijkt uit de eerste pan-Europese opiniepeiling in aanloop naar de Europese verkiezingen, die vandaag werd gepresenteerd.

Misverstanden over Europa wegnemen

Telegraaf 01.02.2014 De verkiezingscampagne voor het Europees Parlement moet gebruikt worden voor een betere voorlichting over de voor- en nadelen van Europese samenwerking, vinden economen Willem Vermeend en Rick van der Ploeg. Landen die de euro afschaffen kennen de consequenties; volgens de gangbare interpretatie van de Europese regels verliezen ze het lidmaatschap van de EU (zie ECB-rapport Withdrawal and Expulsion from EU and EMU). In november 2011 heeft de Europese Commissie nog een keer bevestigd dat een exit uit de euro, maar niet uit de EU, onmogelijk is.

Kan Europa eindelijk de last der beschaving aan?

Trouw 19.01.2014 Een van de grootste bezwaren tegen de Europese Unie is dat dit verband bestuurlijk te groot is voor een democratische bedding. De volkeren zijn cultureel te verscheiden, de economieën in kracht te verschillend om in één politiek verband samen te brengen. Het ontbreekt bovendien aan een gezamenlijke taal en daarmee aan publiek debat, dat toch van de democratie de ademtocht is. Het is beter met de overdracht van nationale soevereiniteit aan de Unie te stoppen en de natiestaat te koesteren.

Trouw 07.12.2013  In mei zijn verkiezingen voor het Europees Parlement. Dat is nog ver genoeg weg om er niet wakker van te liggen. Nu lig ik en liggen velen met mij bepaald niet wakker van Europese verkiezingen. Ik heb eerder de neiging ze voor het gemak te vergeten, omdat ik geen flauw idee heb waarom en op wie ik zou moeten gaan stemmen.

Datum Europese verkiezingen definitief

NU 14.06.2013 De verkiezingen voor een nieuw Europees Parlement worden in mei 2014 gehouden. De EU-lidstaten hebben vrijdag definitief ingestemd met de datum. De verkiezingen zullen plaatsvinden in de week van 22 tot 25 mei. Nederland gaat donderdag 22 mei naar de stembus, de meeste andere EU-lidstaten zondag 25 mei.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over; Europees Parlement Duitsland

Duitse kiesdrempel Europees Parlement omlaag

NU 14.06.2013 Kleine Duitse partijen maken bij de volgende verkiezingen voor het Europees Parlement (EP) in 2014 meer kans om zetels te bemachtigen dan voorheen. De Duitse Bondsdag heeft donderdag besloten dat de kiesdrempel wordt verlaagd van 5 procent naar 3 procent van de uitgebrachte stemmen.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Europees Parlement Duitsland

Kiesdrempel EP omlaag

Telegraaf 13.06.2013  Kleine Duitse partijen maken bij de volgende verkiezingen voor het Europees Parlement (EP) in 2014 meer kans om zetels te bemachtigen dan voorheen. De Duitse Bondsdag heeft donderdag besloten dat de kiesdrempel wordt verlaagd van 5 procent naar 3 procent van de uitgebrachte stemmen.

Datum EU-verkiezing definitief

Telegraaf 13.06.2013 De verkiezingen voor een nieuw Europees Parlement worden in mei 2014 gehouden. De EU-lidstaten hebben vrijdag definitief ingestemd met de datum.

Europese verkiezingen 2014 vervroegd naar mei

NU 12.03.2013 De Europese Parlementsverkiezingen 2014 worden vervroegd van juni naar mei. De stembusgang wordt verschoven op verzoek van het parlement zelf.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Europees Parlement

Europese verkiezingen 2014 vervroegd naar mei

Trouw 12.03.2013 De Europese Parlementsverkiezingen 2014 worden vervroegd van juni naar mei. De stembusgang wordt verschoven op verzoek van het parlement zelf.

Het nieuw gekozen parlement heeft dan meer tijd om zich voor te bereiden op de verkiezing van de voorzitter van de Europese Commissie. Ook kan de verschuiving zorgen voor een hogere opkomst.

Verder:

CDA wil snelle kopgroepen in Europese Unie

Trouw 30.04.2014 Het CDA wil dat kleinere groepen van landen in de EU sneller kunnen samenwerken zonder door de achterblijvers te worden opgehouden. Die kerngroepen kunnen onder meer de handen ineen slaan op het gebied van de interne markt, bij het financieel toezicht en het innovatiebeleid en op het gebied van defensiesamenwerking.

CDA wil snelle kopgroepen EU

Telegraaf 30.04.2014 Het CDA wil dat kleinere groepen van landen in de EU sneller kunnen samenwerken zonder door de achterblijvers te worden opgehouden. Die kerngroepen kunnen onder meer de handen ineen slaan op het gebied van de interne markt, bij het financieel toezicht en het innovatiebeleid en op het gebied van defensiesamenwerking.

Regeringspartij Italië zoekt in Europa aansluiting met PvdA

Trouw 27.02.2014 De grootste regeringspartij van Italië, de Democratische Partij (PD), zoekt aansluiting bij de Partij van Europese Sociaaldemocraten (PES), waar ook de PvdA bij hoort. Dit heeft het partijbestuur in Rome besloten. De stap was niet onomstreden: een deel van de PD’ers heeft geen sociaaldemocratische achtergrond. Dat is afkomstig uit de linkervleugel van de voormalige christendemocratische DC.

De PES zal het toetredingsverzoek morgen tijdens een congres in Italië unaniem goedkeuren, zo verwacht partijvoorzitter Sergej Stanisjev, aldusde krant la Repubblica.

Regeringspartij Italië wil in zee met PvdA

NU 27.02.2014 De grootste regeringspartij van Italië, de Democratische Partij (PD), zoekt aansluiting bij de Partij van Europese Sociaaldemocraten (PES), waar ook de PvdA bij hoort.  Dit heeft het partijbestuur in Rome donderdag besloten.

De stap was niet onomstreden: een deel van de PD’ers heeft geen sociaaldemocratische achtergrond. Dat is afkomstig uit de linkervleugel van de voormalige christendemocratische DC.

Groenen kiezen twee boegbeelden EU-verkiezingen

Trouw 29.01.2014 De Duitse Ska Keller (32) en de Franse anti-McDonald’s-activist José Bové (60) worden de boegbeelden van de Europese Groenen voor de Europese parlementsverkiezingen eind mei. De twee werden gekozen bij een referendum binnen de Europese groene partij, waarvan de uitslag woensdag werd bekendgemaakt.

Het duo versloeg onder anderen de Duitse Rebecca Harms, die deze zittingsperiode samen met Daniel Cohn-Bendit de Groenen-fractie in het Europees Parlement leidt. De bekende linkse activist Cohn-Bendit stopt ermee.

Keller en Bové boegbeelden Groenen voor EU-verkiezingen

NU 29.01.2014 De Duitse Ska Keller (32) en de Franse anti-McDonald’s-activist José Bové (60) worden de boegbeelden van de Europese Groenen voor de Europese parlementsverkiezingen eind mei.

De twee werden gekozen bij een referendum binnen de Europese groene partij, waarvan de uitslag woensdag werd bekendgemaakt.

Herkent de kiezer zich straks wél in nieuwe EU-voorzitter?

Trouw  17.01.2014  ‘Verkiezingskoorts’ is niet meteen een term die burgers in verband brengen met Europese verkiezingen. De laatste keer, in 2009, werd een EU-breed opkomstdieptepunt bereikt van 43 procent. Dat moet dit jaar anders worden, vinden zowel de gevestigde als de eurosceptische partijen ruim vier maanden voor de stembusgang.

De grote partijen in het Europees Parlement komen voor het eerst met een ‘topkandidaat’ op de proppen. Dat is de man of vrouw die zij naar voren schuiven voor het voorzitterschap van de Europese Commissie, als opvolger voor de Portugees José Manuel Barroso, die eind oktober aftreedt. Op die manier hopen ze een democratische link te leggen tussen de parlementsverkiezingen van eind mei en de keuze voor die nieuwe voorzitter van het dagelijkse EU-bestuur.

en functionarissen bij politie en justitie ontslagen of overgeplaatst.

Geen fractie in Den Haag kan er omheen: het is weer campagnetijd

VK 14.01.2014 Hoewel de gemeenteraadsverkiezingen nog ruim twee maanden op zich laten wachten en de Europese verkiezingen pas over vier maanden plaatsvinden, kan geen Haagse fractie er meer omheen: het is campagnetijd. De spagaat is pijnlijk maar onvermijdelijk, de Haagse partijen moeten zich in de lokale verkiezingsstrijd werpen en hengelen naar de gunsten van de lokale kiezer.

MEER OVER:

Gemeenteraadsverkiezingen Politiek Kabinet-Rutte II Tweede Kamer

Telegraaf 11.01.2014 In mei van dit jaar vinden er verkiezingen plaats voor het Europese Parlement. Met het oog daarop zien we in verschillende lidstaten de opmars van politieke tegenstanders van de EU die zich sterk maken voor een onttakeling en het opblazen van de eurozone. Peilingen geven aan dat  politieke partijen die terug willen naar de oude nationale munten en de EU willen verlaten tot voor kort de wind mee hadden. De Europese schuldencrisis speelde daarbij een belangrijke rol. Maar door de opleving van de Europese economie is de vaart in de verschillende polls er een beetje uit.

NRC 11.01.2014 Nederlanders zijn extremer gaan denken over de Europese Unie. Het aantal tegenstanders is het meest gegroeid, maar ook het aantal stellige voorstanders van Europa neemt toe. Vooral de PVV profiteert van de polarisatie. De partij van Geert Wilders scoort in een eerste peiling niet alleen het hoogst, maar trekt ook de meeste stemmers die zeggen al zeker te zijn van hun stem (42 procent). Opvallend is dat bij de meest uitgesproken pro-Europese partij, D66, juist relatief weinig kiezers zeggen al zeker te zijn van hun stem: 15 procent.

zie ook: 11-01: Waarom wij voor de EU kiezen

Lees meer;

2013 Akkoord over Europese begroting van volgend jaar ›

2013 Marine Le Pen wil Wilders helpen bij campagne Europese verkiezingen ›

2013 Europa zet rem op biobrandstof – ‘belandt te veel voedsel in de tank’ ›

2013 Verplichte apk-keuring voor motoren en caravans ›

2013 VVD en PvdA: EU-akkoord goed nieuws – GroenLinks vindt begroting ouderwets ›

Rutte bemiddelt bij liberale kandidaat voor Europese Commissie

Trouw 19.12.2013 Binnen de Europese liberale familie, de ALDE, strijden twee personen om kandidaat-voorzitter van de Europese Commissie te worden: de Belgische oud-premier Guy Verhofstadt en de Finse EU-commissaris voor economische zaken Olli Rehn. Er komt een nieuwe Europese Commissie na de verkiezingen voor een nieuw Europees Parlement, volgend jaar mei.

Meer over;

Rutte bemiddelt bij EU

Telegraaf 19.12.2013  Premier Mark Rutte gaat in zijn rol als VVD-leider uitzoeken wie de Europese liberalen het beste naar voren kunnen schuiven als hun kandidaat voor het voorzitterschap van de nieuwe Europese Commissie. Die opdracht kreeg hij samen met de Duitse liberaal Christian Lindner donderdag in Brussel bij een bijeenkomst van de Europese fractie, aldus bronnen rond het overleg tegen het ANP.

‘Rutte bemiddelt bij liberale EU-kandidaten’

NU 19.12.2013 Premier Mark Rutte gaat in zijn rol als VVD-leider uitzoeken wie de Europese liberalen het beste naar voren kunnen schuiven als hun kandidaat voor het voorzitterschap van de nieuwe Europese Commissie. Die opdracht kreeg hij samen met de Duitse liberaal Christian Lindner donderdag in Brussel bij een bijeenkomst van de Europese fractie, aldus bronnen rond het overleg.

Rechtszaak tegen kiesdrempel EP

Telegraaf 18.12.2013  Het Federale Constitutionele Hof van Duitsland heeft woensdag een klacht tegen de kiesdrempel van 3 procent behandeld die bij de Europese verkiezingen in 2014 gaat gelden. Een bont gezelschap van kleine partijen heeft de klacht ingediend, zoals de extreem rechtse NPD en de piraten. Zij voelen zich benadeeld omdat in Duitsland 790.000 stemmen nodig zijn om de kiesdrempel te halen. In Estland of Cyprus zijn al 35.000 stemmen genoeg om op 3 procent te komen, zo redeneren de ‘kleintjes’.

De lijsttrekkersverkiezingen zijn een treurige vertoning’

VK 16.11.2013 Het wil maar niet vlotten met de lijsttrekkerverkiezingen voor het Europees Parlement. De campagnes en de debatten zijn niet aansprekend en maar weinig leden brengen een stem uit. Roderik van Grieken, directeur van het Nederlands Debat Instituut, geeft drie suggesties om dit in de toekomst beter te doen.

Uitslagen EU-verkiezing later

Telegraaf 05.11.2013 Het kabinet ziet geen mogelijkheid om de uitslagenavond van de verkiezingen voor het Europees Parlement volgend jaar te vervroegen. In Nederland vinden deze verkiezingen op donderdag 22 mei plaats, maar de resultaten mogen pas op de zondag daarna bekend gemaakt worden. Pas dan zijn de verkiezingen in alle EU-landen achter de rug. „Dat is Europees zo bepaald en wij voegen ons daarnaar”, zei minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) dinsdag in de Tweede Kamer.

Elsevier 02.11.2013 Europarlementariër Esther de Lange is bij de Europese parlementsverkiezingen op 22 mei 2014 lijsttrekker voor het CDA. Zij won in een lijsttrekkersverkiezing van Wim van de Camp, die bij de vorige parlementsverkiezingen in 2009 de lijst aanvoerde. Het partijcongres in Leeuwarden koos haar zaterdagmiddag met 62 procent van de stemmen. De 38-jarige De Lange is sinds april 2007 lid van het Europees Parlement.

Grote meerderheid

Bij D66 werd Sophie in ’t Veld met grote meerderheid van stemmen herkozen tot lijsttrekker, meldde haar partij vanochtend. In ’t Veld, die de Europese fractie van D66 aanvoert sinds 2004, kreeg zestig procent van de stemmen.

Zij versloeg daarmee haar enige concurrent, europarlementariër Marietje Schaake. ‘Ik ben ontzettend blij met de steun en het vertrouwen dat ik heb gekregen van de leden,’ zegt In ’t Veld in een eerste reactie.

Eerder vandaag werd voormalig VVD’er Toine Mandersdoor de algemene ledenvergadering van 50PLUS gekozen tot aanvoerder van de kandidatenlijst voor het Europese Parlement.

Carla Joosten: ‘Superzaterdag rond Europese verkiezingen: drie partijen kiezen lijsttrekker

Informatiecampagne Europese verkiezingen van start

Trouw 10.09.2013 In het Europees Parlement (EP) in Straatsburg is dinsdag het startschot gelost voor de informatiecampagne voor de Europese verkiezingen 2014. In totaal is 16 miljoen euro uitgetrokken om de Europese burgers in 24 talen op de hoogte te brengen van de stembusgang, die van 22 tot 25 mei plaatsvindt. Dat is iets meer dan 3 cent per burger.

Kritiek op dure EU-campagneVideo

Telegraaf 10.09.2013 De Europese Unie lanceert vandaag een grootschalige mediacampagne. Het doel: zoveel mogelijk mensen naar de stembus lokken voor de verkiezing van een nieuw Europees Parlement in mei 2014. Daarbij worden kosten noch moeite gespaard. De gelikte pr-show kost ruim 6,6 miljoen euro belastinggeld. Een absurd hoog bedrag, aldus tegenstanders.

Slechts 42 procent van de kiezers geeft momenteel aan naar het stembureau te zullen gaan. Dat blijkt zondag uit de enquête van Maurice de Hond. Bij de vorige lokale verkiezingen, in 2010, was de opkomst 54 procent. De reden is niet bekend.

De lokale animo is het grootst onder de kiezers van VVD en PvdA. Iets meer de helft van hun landelijke kiezers zal ook voor de gemeenteraad gaan stemmen: 53 procent van de PvdA’ers en 52 procent bij de VVD. Van de D66- en CDA-kiezers is 51 procent van plan te gaan stemmen.

Bij PVV en 50PLUS zullen juist weinig kiezers de moeite nemen naar het stembureau te gaan. De PVV doet maar in een paar gemeenten mee, 50PLUS werkt samen met een paar lokale ouderenpartijen maar doet niet zelfstandig mee.

De Hond verwacht daarom dat de lokale uitslag afwijkt van de landelijke tendens. In de peilingen doen VVD en PvdA het namelijk al tijden slecht, PVV en 50PLUS boeken een flinke winst.

De gemeenteraadsverkiezingen zijn in maart volgend jaar. Enkele maanden later wordt er gestemd voor het Europees Parlement. De animo daarvoor is nog lager. Ongeveer een op de drie Nederlanders wil daarvoor stemmen. Dat is vergelijkbaar met de vorige Europese verkiezingen.

Opkomst PVV, SP en 50PLUS lager bij verkiezingen 2014

Verschil in opkomst maskeert mogelijk zwakke positie PvdA en VVD

NU 04.08.2013 Kiezers van de PVV, SP en 50PLUS lijken minder op te gaan komen bij de verkiezingen in 2014 (gemeenteraad en Europees Parlement) dan de kiezers van VVD, PvdA, CDA en D66. Dat meldt Maurice de Hond zondagochtend op peil.nl

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Maurice de Hond VVD PvdA PVV

Verder:

PVV

 1. PVV presenteert verkiezingsprogramma Europees Parlement 2014
 2. Wilders: ik heb de waarheid gesproken en niets verkeerd gezegd
 3. PVV presenteert kandidatenlijst Europees Parlement
 4. PVV’er Marcel de Graaff lijsttrekker Europese verkiezingen
 5. PVV-verkiezingsprogramma EU 2014Open pdf (25 kB)
 6. Klik hier om het PVV verkiezingsprogramma te lezen

‘Desnoods Rutte op gulden’

Telegraaf 12.05.2014  ”Zelfs al staat het hoofd van de premier op de biljetten, als de gulden maar terugkomt.” Met die boodschap bij het aanbieden van 315 duizend handtekeningen van Nederlanders die voor afscheid van de euro zijn trapte PVV-leider Wilders gisteren als laatste de campagne af voor de Europese verkiezingen.

‘Ruttes dreigement was even grof als ongeloofwaardig’

Wilders belooft: ik ga niet in Europees Parlement zitten

Elsevier 30.04.2014 PVV-leider Geert Wilders zegt dat hij, ondanks de moeilijkheden in zijn partij, trouw zal blijven aan het werk in Den Haag. Hij belooft dat hij niet in het Europees Parlement gaat zitten. ‘No way,’ zegt hij in deze week in weekblad Elsevier.

Vlucht

Onder PVV’ers en voormalige PVV’ers wordt gespeculeerd over een ‘vluchtroute’ van Wilders. Hij zou het geharrewar in zijn partij achter zich kunnen laten en de vlucht naar voren kunnen kiezen richting het grotere, Europese forum. Wilders besteedde altijd al veel aandacht aan toespraken en optredens in het buitenland.

De zittende, maar niet-herkiesbare PVV-Europarlementariër Lucas Hartong, zegt in Elsevier dat Wilders oog heeft voor het leiderschap van een internationale rechtse fractie in Straatsburg en Brussel. De meest waarschijnlijke leider van zo’n fractie is Marine Le Pen van het Front National, maar zij wil president van Frankrijk worden.

Overgang

Eind vorig jaar zou Wilders met toenmalige vertrouwelingen in de PVV hebben gesproken over een mogelijke overgang van de Tweede Kamer naar het Europees Parlement. Wilders staat op plaats tien van de Europese PVV-lijst.

Puinruimen

Na de verkiezingen van 22 mei heeft Wilders tot 25 juni om te beslissen of hij een eventuele voorkeurszetel in het Europees Parlement aanvaardt. Zo ja, dan moet hij zijn Kamerzetel vaarwel zeggen.

Een ‘dubbelmandaat’ is niet toegestaan. Blijft Wilders in de Tweede Kamer, dan kan hij later alsnog de overstap maken. Hij kan als eerste een Europese zetel claimen, zodra een PVV’er – eventueel op aandringen van Wilders zelf – tussentijds vertrekt.

Voormalig PVV-fractiesecretaris en nu onafhankelijk Kamerlid Louis Bontes zegt daarover: ‘Die tiende plek op de lijst is een slimme zet van Wilders. Hij trekt er veel stemmen mee én hij creëert voor zichzelf een permanente terugval-optie. Hij doet nu vooral aan ‘puinruimen’ in zijn eigen fractie, weet Bontes.

Volgens Elsevier;

Syp Wynia: ‘Mogelijke versplintering hoeft goede uitslag PVV bij Europese verkiezingen niet in de weg te staan

zie ook

‘Utopie Verenigde Staten van Europa lijkt wel religieus’

Elsevier 11.04.2014 Voor veel europarlementariërs heeft de utopie van een Verenigde Staten van Europa een bijna religieuze aantrekkingskracht. Dit geloof in de EU is over het algemeen gestoeld op drie aannames die worden gebracht als onomstotelijke waarheden.

Deze speech werd door europarlementariër Laurence Stassen vrijdagochtend uitgesproken tijdens de boekpresentatie van  Spanning in Europa (diverse auteurs) en Vervlogen Visioenen (Syp Wynia) in het Huis van Europa in Den Haag.

Anti-EU-campagne van Geert Wilders komt VVD goed uit

Elsevier 10.04.2014 Met een niet al te sprankelend debat voor de Nederlandse gemeenschap in Brussel werd dinsdagavond een debattenreeks geopend over de verkiezingen van het Europees Parlement op 22 mei. In de verkiezingscampagne lijkt er een kentering op komst.

De afwezigheid van de PVV, die weigerde deel te nemen aan het debat, was merkbaar. In 2009 nam de toenmalige PVV-lijsttrekker Barry Madlener wel nog deel aan de Brusselse opmaat op de Europese verkiezingscampagne.

Dat de kiezer geen extremen wil, is ook de overtuiging binnen de VVD. ‘Nu Wilders uit de Europese Unie wil, is de PVV een veel minder groot gevaar voor ons geworden,’ zegt Patrick van Schie. Net als Cuperus denkt de directeur van de Teldersstichting, het wetenschappelijk bureau van de VVD, dat de meeste kiezers wel kritisch zijn, maar niet in die mate dat ze uit de Europese Unie willen – het standpunt van Wilders.

zie ook;

Wilders gaat door op minder-thema op verkiezingsposter: Minder EU

VK 06.04.2014 De controverse over de ‘minder Marokkanen’-uitspraken tijdens de verkiezingsbijeenkomst van de PVV op 19 maart heeft de PVV totaal niet gedeerd. Sterker nog, met de verkiezingsposter Minder EU lijkt de partij van Wilders nog even voort te borduren op het thema.

De PVV presenteerde vorige week haar verkiezingsprogramma voor de Europese Parlementsverkiezingen op 22 mei. Op het programma, dat slechts één A4’tje telt, staat dat de partij uit de EU wil en terug naar de gulden, dat de grenzen op slot gaan voor arbeidsmigranten, de partij wil de ‘islamisering’ tegengaan en het geld terugvorderen dat Nederland heeft bijgedragen aan de Europese noodsteun tijdens de crisis.

MEER OVER;

PVV-verkiezingsprogramma tegen Europa: één A4

VK 28.03.2014 Eén A4’tje, zeven punten. Aan duidelijkheid laat het niets te wensen over. De PVV presenteerde vandaag haar verkiezingsprogramma voor de Europese Parlementsverkiezingen in mei. Geen persconferentie, geen aankondiging vooraf, gewoon een mailtje met een pdf naar de nieuwsredacties. Veel korter kan een partijprogramma niet zijn en toch gebruikt PVV-leider Geert Wilders nog vrij veel woorden om zijn Europastandpunten te omschrijven. Hij had kunnen volstaan met: ‘Weg met Europa’.

·                            PVV-verkiezingsprogramma EU 2014Open pdf (25 kB)

Klik hier om het PVV verkiezingsprogramma te lezen

PVV 28.03.2014 De Partij voor de Vrijheid maakt vandaag het verkiezingsprogramma voor de verkiezingen van het Europees Parlement bekend.

‘Op 22 mei 2014 beslist de kiezer over de toekomst van Nederland. De Partij voor de Vrijheid gelooft in de kracht van Nederland. Wij geloven in een sterke en onafhankelijke natie met een eigen identiteit. Een stem voor de PVV betekent een stem voor minder Europese Unie en het behoud van onze soevereiniteit.’, aldus Geert Wilders.

Lees meer: PVV presenteert kandidatenlijst Europees Parlement

PVV 24.03.2014 De Partij voor de Vrijheid maakt vandaag de kandidatenlijst voor het Europees Parlement bekend.

Huidig fractievoorzitter van de PVV in de Eerste Kamer, Marcel de Graaff, voert de lijst aan.

‘Wat een geweldige lijst en voortreffelijke kandidaten! Zij geloven in de kracht van Nederland. Wij kunnen weer baas worden over eigen geld, eigen wetten en eigen grenzen.
Daarover gaat het bij de Europese verkiezingen op 22 mei: uw geld, uw baan en uw vrijheid!’, aldus Geert Wilders.

Gezocht: PVV-kandidaten voor Europese verkiezingen

Trouw 24.03.2014 Als het woord ‘boemerang’ ergens op van toepassing is, dan is het wel het tekstbordje ‘En nu: 22 mei’ dat woensdagavond tijdens de historische Marokkanen-rede van Geert Wilders aan diens lessenaar hing.

Zijn Haagse toespraak diende als startschot voor de Europese verkiezingscampagne. Op díe donderdag in mei hoopt de PVV-leider zijn slag te slaan door de grootste partij van Nederland te worden en dit land ‘terug te veroveren’ op de ‘boeven in Brussel’.
Wilders begon zijn retorische drieslag, die een climax bereikte in ‘meer of minder Marokkanen’, met de vraag: “Willen jullie meer of minder Europese Unie?”

Verder:

Nummer 3 op Europese PVV-lijst demonstreerde tegen Wilders

VK 02.05.2014 Olaf Stuger, nummer 3 op de PVV-lijst voor de komende Europese verkiezingen, keerde zich in 2006 nog fel tegen PVV-leider Geert Wilders. Stuger vond destijds dat het gedrag van Wilders ertoe leidde ‘dat de samenleving steeds verder uit elkaar gedreven wordt’. Hij vond Wilders bovendien ‘een humorloos type’, een politicus die bijdroeg ‘aan de verzuring van de politiek’.

NRC 11.01.2014 Nederlanders zijn extremer gaan denken over de Europese Unie. Het aantal tegenstanders is het meest gegroeid, maar ook het aantal stellige voorstanders van Europa neemt toe. Vooral de PVV profiteert van de polarisatie. De partij van Geert Wilders scoort in een eerste peiling niet alleen het hoogst, maar trekt ook de meeste stemmers die zeggen al zeker te zijn van hun stem (42 procent). Opvallend is dat bij de meest uitgesproken pro-Europese partij, D66, juist relatief weinig kiezers zeggen al zeker te zijn van hun stem: 15 procent.

zie ook: 11-01: Waarom wij voor de EU kiezen

Lees meer;

2013 Akkoord over Europese begroting van volgend jaar ›

2013 Marine Le Pen wil Wilders helpen bij campagne Europese verkiezingen ›

2013 Europa zet rem op biobrandstof – ‘belandt te veel voedsel in de tank’ ›

2013 Verplichte apk-keuring voor motoren en caravans ›

2013 VVD en PvdA: EU-akkoord goed nieuws – GroenLinks vindt begroting ouderwets ›

PvdD

Cabaretier Guido Weijers lijstduwer Partij voor de Dieren

NU 30.03.2014Cabaretier Guido Weijers en actrice Babette van Veen staan als lijstduwers op de kandidatenlijst voor de Europese verkiezingen van de Partij voor de Dieren. Ook regisseur Eddy Terstall is lijstduwer van de partij. De partij maakte zondag de kandidatenlijst bekend.

Opvallend is het grote aantal lijstduwers, onder wie schrijvers als A. F. Th. van der Heijden, Maarten Biesheuvel, Jan Siebelink en de Zuid-Afrikaanse Nobelprijswinnaar John Coetzee. Dat er ook buitenlandse kandidaten op de lijst staan, is volgens de partij een primeur. Het blijkt volgens de Kieswet te mogen.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Guido Weijers Partij voor de Dieren

Amerikaan en Canadees op Europese lijst Partij voor de Dieren

Trouw 31.03.2014 De Partij voor de Dieren is er weer in geslaagd een aantal bekende Nederlanders en ook buitenlanders op te nemen op de kandidatenlijst voor de Europese Verkiezingen. De Zuid-Afrikaanse schrijver J.M Coetzee, winnaar van de Nobelprijs, is lijstduwer, evenals zijn Nederlandse collega’s Jan Siebelink, Maarten Biesheuvel, A.F.Th. van der Heijden en Mensje van Keulen.

Anja Hazekamp Europees lijsttrekker PvdD

Trouw 03.03.2014 Anja Hazekamp is voorgedragen als lijsttrekker van de Partij voor de Dieren voor de verkiezingen in mei voor het Europees Parlement. Dat maakte de partij vandaag bekend. De bioloog Hazekamp zit momenteel in de Provinciale Staten van Groningen.

SP

ROEMER EN DE JONG: ‘NEE, TEGEN DEZE EU’

SUPERSTAAT NEE, SAMENWERKEN JA

SP 28.04.2014 Op donderdag 22 mei heeft u het voor het zeggen. Dan beslist u over de toekomst van Nederland en de Europese Unie. De SP staat positief tegenover Europese samenwerking: de vrede bewaren, de welvaart bevorderen en democratische en sociale rechten beschermen. Maar juist die doelen worden door de eurofielen (D66, GroenLinks, VVD, CDA, PvdA) bedreigd met hun beleid van méér en méér Europa. Zij werken aan een Europese Superstaat waarin bureaucraten in Brussel bepalen wie een sociale huurwoning krijgt, wie er in Nederland mag werken en hoe we onze pensioenen en onze sociale zekerheid regelen.

Roemer en De Jong trappen campagne af

SP 22-03-2014 SP-leider Emile Roemer en SP-lijsttrekker voor het Europees Parlement Dennis de Jong hebben vanochtend in Amersfoort de campagne afgetrapt voor de verkiezingen voor het Europees Parlement op 22 mei. Roemer: ‘De SP is dé partij voor mensen die zich willen uitspreken tegen de Europese Superstaat en tegen het rechts-extremisme dat Nederland en Europa bedreigt. Wij staan voor samenwerking tussen landen in Europa en verzetten ons tegen ondemocratische partijen die de invloed van Brussel willen vergroten ten koste van de macht van burgers. De SP zegt ‘nee’ tegen deze EU.’

Dennis de Jong voorgedragen voor Europese SP-lijst

Trouw 23.11.2013 Europarlementariër Dennis de Jong is door de partijraad van de SP zaterdag voorgedragen als lijsttrekker voor de verkiezingen van een nieuw Europees Parlement, volgend jaar mei. De Jong is nu ook delegatieleider van de SP in het Europarlement.

De Jong voorgedragen als lijsstrekker Europese SP-lijst

NU 23.11.2013 Europarlementariër Dennis de Jong is door de partijraad van de SP zaterdag voorgedragen als lijsttrekker voor de verkiezingen van een nieuw Europees Parlement, volgend jaar mei.  De Jong is nu ook delegatieleider van de SP in het Europarlement.

”De SP wil een democratisch Europa en geen technocratisch Europa. Wij willen samenwerking tussen de lidstaten en verzetten ons tegen een centraal bestuur in Brussel. Wij willen sociaal beleid in plaats van neoliberaal beleid”, aldus De Jong.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Dennis de Jong SP Europees Parlement

50plus

Europoliticus Manders bezorgd om imago na arrestatie naamgenoot

VK 01.02.2014 50PLUS-Europarlementariër Toine Manders maakt zich zorgen om zijn herverkiezingscampagne nu zijn naamgenoot, voorzitter van de Libertarische Partij, is gearresteerd door de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst FIOD. Hij is het beu om steeds te moeten uitleggen dat het niet om hem gaat als ‘de andere Toine Manders’ in het nieuws komt, aldus de Europarlementariër gisteren in een verklaring.

Manders last van Manders

Telegraaf 01.02.2014  De politicus Toine Manders is opgepakt en daar is de politicus Toine Manders niet blij mee. „Steeds weer wanneer de andere Toine Manders, voorzitter van de Libertarische Partij, in het verleden in het nieuws kwam, moest ik aan mensen uitleggen dat het niet om mij ging”, meldde de Toine Manders die bij de komende Europese verkiezingen lijsttrekker voor 50PLUS is. Die Manders is bang „dat dit onnodig negatief afstraalt op de verkiezingscampagne”, zei hij vrijdag in een verklaring.

Toine Manders (VVD) lijsttrekker 50Plus bij Europese Verkiezingen

Trouw 17.10.2013 Toine Manders, nu nog voor de VVD in het Europees Parlement, wordt lijsttrekker voor 50Plus bij de Europese verkiezingen. Dat heeft het hoofdbestuur van 50Plus besloten, aldus een woordvoerder donderdag.

Manders (57) wordt als enige kandidaat voor het lijsttrekkerschap voorgedragen tijdens de algemene ledenvergadering op zaterdag 2 november in Hilversum. De verdere lijst is nog niet rond.

VVD’er Manders stapt over naar 50PLUS

NU 17.10.2013 VVD-Europarlementariër Toine Manders stapt over naar 50PLUS. Hij wordt als enige kandidaat voorgedragen voor het lijsttrekkerschap van de seniorenpartij bij de Europese verkiezingen in mei 2014, zo werd donderdag bekend.

”Ik ga rechtdoor voor Europa, terwijl de VVD in de loop van de jaren rechtsaf is geslagen, wellicht onder druk van het populisme”, zegt de 57-jarige Manders in een toelichting op zijn besluit over te stappen.

Gerelateerde artikelen

Lees meer over: 50Plus Toine Manders

Manders verlaat VVD voor Europees lijsttrekkersschap 50Plus

Elsevier 17.10.2013 Europarlementariër Toine Manders wordt lijsttrekker namens 50Plus bij de Europese verkiezingen van volgend jaar. De 57-jarige liberaal heeft zijn lidmaatschap bij de VVD opgezegd. Dat heeft 50Plus donderdag bekendgemaakt.

Manders is de enige kandidaat voor de functie en zal 2 november door het hoofdbestuur officieel worden benoemd. De Brabander zit sinds 1999 namens de VVD in het Europees Parlement en was intussen bezig aan zijn derde termijn.

Manders (VVD) naar 50PLUS

Telegraaf 17.10.2013  VVD-Europarlementariër Toine Manders stapt over naar 50PLUS. Hij wordt als enige kandidaat voorgedragen voor het lijsttrekkerschap van de seniorenpartij bij de Europese verkiezingen in mei 2014, zo werd donderdag bekend. „Ik ga rechtdoor voor Europa, terwijl de VVD in de loop van de jaren rechtsaf is geslagen, wellicht onder druk van het populisme”, zegt de 57-jarige Manders in een toelichting op zijn besluit over te stappen.

VVD’er Manders lijsttrekker 50Plus in Europa›

NRC 17.10.2013  Europarlementariër voor de VVD Toine Manders wordt lijsttrekker voor ouderenpartij 50Plus bij de Europese verkiezingen van volgend jaar mei. De 57-jarige Manders wordt door het hoofdbestuur als enige kandidaat voorgedragen, maakte 50Plus donderdag bekend.

CU/SGP

Peter van Dalen lijsttrekker in Europa voor ChristenUnie en SGP

Trouw 22.11.2013 Peter van Dalen is de beoogde voorman van de gecombineerde lijst van ChristenUnie/SGP voor de verkiezingen voor het Europees Parlement in mei volgend jaar. Hij is lid van de ChristenUnie en zit al in het Europees Parlement.

Van Dalen Europees lijsttrekker SGP en ChristenUnie

NU 22.11.2013 Peter van Dalen wordt lijsttrekker van de gecombineerde lijst van ChristenUnie en de SGP bij de Europese verkiezingen in mei volgend jaar.

Het landelijk bestuur van de ChristenUnie heeft Van Dalen vrijdag unaniem gekozen. De SGP gaat met die keuze akkoord.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Europese verkiezingen SGP ChristenUnie Europees Parlement

ChristenUnie en SGP weer samen bij EU-verkiezingen

Trouw 15.10.2013 De ChristenUnie en de SGP trekken weer gezamenlijk op bij de Europese parlementsverkiezingen. De twee partijen komen met één kandidatenlijst voor de stembusgang volgend jaar mei.

Dat maakten de partijen dinsdag bekend. Door samen te werken krijgt het christelijk geluid in Europa een krachtiger stem, motiveren de ChristenUnie en de SGP in een verklaring.

Gezamenlijke Europese lijst ChristenUnie en SGP

NU 15.10.2013 ChristenUnie en SGP komen opnieuw met een gezamenlijke lijst bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in mei volgend jaar.  Dat hebben de twee partijen dinsdag bekendgemaakt.

CU en SGP samen

Telegraaf 15.10.2013 De ChristenUnie en de SGP trekken weer gezamenlijk op bij de Europese parlementsverkiezingen. De twee partijen komen met één kandidatenlijst voor de stembusgang volgend jaar mei.

SGP

SGP’er stapt boos op wegens plek op kandidatenlijst

Trouw 08.10.2013 Een adviseur van de SGP in de Tweede Kamer, Marcel de Haas, stapt op bij de partij. Hij is kwaad omdat hij op de vierde plaats komt van de kandidatenlijst voor het Europees Parlement.

Bij de vorige verkiezingen stond hij nog derde. De man, die door de SGP met enige regelmaat om advies over met name Buitenlandse Zaken werd gevraagd, wijt de lagere plaats zelf aan problemen die hij heeft gehad met Defensie en ook aan zijn scheiding. Volgens de SGP hebben die helemaal geen rol gespeeld, maar wil de partij de lijst ‘verjongen’ en staat hij daarom vooralsnog niet zo hoog op de lijst. De procedure is echter nog gaande.

SGP’er stapt boos op

Telegraaf 08.10.2013  Een adviseur van de SGP in de Tweede Kamer, Marcel de Haas, stapt op bij de partij. Hij is kwaad omdat hij op de vierde plaats komt van de kandidatenlijst voor het Europees Parlement.

Bij de vorige verkiezingen stond hij nog derde. De man, die door de SGP met enige regelmaat om advies over met name Buitenlandse Zaken werd gevraagd, wijt de lagere plaats zelf aan problemen die hij heeft gehad met Defensie en ook aan zijn scheiding. Volgens de SGP hebben die helemaal geen rol gespeeld, maar wil de partij de lijst ‘verjongen’ en staat hij daarom vooralsnog niet zo hoog op de lijst. De procedure is echter nog gaande.

D66

Een slagvaardiger en democratischer Europa, Ja!

D66 25.11.2013 – Het concept verkiezingsprogramma van D66 voor de komende verkiezingen van het Europees Parlement op 22 mei 2014 is kritisch over de huidige staat van de Europese Unie. Europa moet democratischer, transparanter en slagvaardiger. En ja, D66 kiest voor de euro en meer economische samenwerking. Eerder kozen de leden van D66 al Sophie In ’t Veld als lijsttrekker voor de komende verkiezingen.

U vindt hier het volledige concept programma, zowel in een lees- als in een werkversie. Deze laatste, printvriendelijke, versie is voorzien van pagina- en regelnummers t.b.v. het opstellen van amendementen. Op deze pagina vindt u een overzicht van de discussiebijeenkomsten met data en locaties. Lees meer   Europese verkiezingen 2014

D66 pleit in conceptprogramma voor federale EU

VK 25.11.2013 De Europese Unie moet transparanter, democratischer en slagvaardiger. Bovendien kan de unie alleen werken als het een ware politieke unie wordt in de vorm van een federatie. Dat schrijft D66 in het maandag verschenen conceptverkiezingsprogramma voor de Europese verkiezingen van mei volgend jaar. ‘Europa kan veel beter, moet veel beter en verdient beter.’

VERDER:

Pechtold opent campagnewinkel D66 op Korte Poten

Den HaagFM 24.04.2014 Donderdag heropent fractievoorzitter Alexander Pechtold de D66-campagnewinkel op de Korte Poten.

De campagnewinkel werd tijdens de gemeenteraadsverkiezingen voor het eerst gebruikt en wordt nu de uitvalsbasis om campagne te voeren voor de Europese Verkiezingen op 22 mei. D66 houdt als enige partij in Den Haag de winkel open na de verkiezingen van maart om in contact te blijven met de Haagse kiezer. In de winkel zullen tot aan de verkiezingen op 22 mei campagnetrainingen, gespreksavonden en een Europa spreekuur georganiseerd worden. …lees meer

D66: steek geld in kennis

Telegraaf 22.02.2014  De agrarische en grondstoffeneconomie van Europa moet met spoed worden omgevormd tot innovatie- en kenniseconomie. Daartoe roept D66-lijsttrekker voor de Europese Verkiezingen Sophie In ’t Veld zaterdag op in Het Financieele Dagblad

Oud-minister Brinkhorst duwt EU-lijst D66

Trouw 16.01.2014 Oud-minister voor Landbouw Laurens Jan Brinkhorst is de lijstduwer voor D66 bij de Europese verkiezingen in mei. Dat blijkt uit de vandaag gepresenteerde concept-kandidatenlijst van de partij. Brinkhorst was in het verleden ook Europarlementariër.

Oud-minister Brinkhorst duwt EU-lijst D66

NU 16.01.2014 Oud-minister voor Landbouw Laurens Jan Brinkhorst is de lijstduwer voor D66 bij de Europese verkiezingen in mei.

Dat blijkt uit de donderdag gepresenteerde concept-kandidatenlijst van de partij. Brinkhorst was in het verleden ook Europarlementariër.

Europarlementariër en delegatieleider Sophie In ’t Veld zal, zoals al eerder verkozen, de lijst aanvoeren. Op de conceptlijst met in totaal dertig namen prijken de namen van Europarlementariërs Gerben Jan Gerbrandy en Marietje Schaake op plekken twee en drie.

Gerelateerde artikelen;

Oud-minister duwt EU-lijst D66

Telegraaf 16.01.2014  Oud-minister voor Landbouw Laurens Jan Brinkhorst is de lijstduwer voor D66 bij de Europese verkiezingen in mei. Dat blijkt uit de donderdag gepresenteerde concept-kandidatenlijst van de partij. Brinkhorst was in het verleden ook Europarlementariër.

In ’t Veld Europees lijsttrekker D66

Trouw 02.11.2013 Sophie in ’t Veld is opnieuw verkozen tot lijsttrekker van D66 bij de Europese verkiezingen in 2014. Van de D66-leden die een stem hebben uitgebracht, heeft een meerderheid een voorkeur voor haar uitgesproken, zo heeft de partij zaterdag laten weten.

Sophie in ’t Veld Europees lijsttrekker D66

NU 02.11.2013 Sophie in ’t Veld is opnieuw verkozen tot lijsttrekker van D66 bij de Europese verkiezingen in 2014.  Van de D66-leden die een stem hebben uitgebracht, heeft een meerderheid een voorkeur voor haar uitgesproken, zo heeft de partij zaterdag laten weten. e is ”blij en trots dat ik de D66-lijst mag aanvoeren”. ”Dank aan de D66’ers voor het vertrouwen”, aldus In ’t Veld viaTwitter.

Sophie in ’t Veld opnieuw lijsttrekker D66 bij Europese verkiezingen›

 NRC 02.11.2013 0Sophie in ’t Veld is opnieuw de lijsttrekker van D66 bij de Europese parlementsverkiezingen van volgend jaar. Datmeldde de partij vanochtend. In ’t Veld, die de Europese fractie van D66 aanvoert sinds 2004, kreeg zestig procent van de stemmen en versloeg daarmee haar enige concurrent, europarlementariër Marietje Schaake.

In ’t Veld lijsttrekker D66

Telegraaf 02.11.2013  Sophie in ’t Veld is opnieuw verkozen tot lijsttrekker van D66 bij de Europese verkiezingen in 2014. Van de D66-leden die een stem hebben uitgebracht, heeft een meerderheid een voorkeur voor haar uitgesproken, zo heeft de partij zaterdag laten weten.

Marietje Schaake wil EU-lijst D66 trekken

NU 01.10.2013 Marietje Schaake wil lijsttrekker worden van D66 bij de EU-verkiezingen volgend jaar mei.

Ze heeft dat dinsdag bekendgemaakt. Schaake, die nu al in het Europees Parlement zit, zegt dat het tijd is voor nieuwe energie en nieuwe ideeën in de discussie over Europa in Nederland en de wereld. ”Daarom wil ik met initiatief, ambitie en daadkracht verder met Europa.”

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: D66 Europese verkiezingen Marietje Schaake

Marietje Schaake wil EU-lijst D66 trekken

Trouw 01.10.2013 Marietje Schaake wil lijsttrekker worden van D66 bij de EU-verkiezingen volgend jaar mei. Ze heeft dat dinsdag bekendgemaakt. Schaake, die nu al in het Europees Parlement zit, zegt dat het tijd is voor nieuwe energie en nieuwe ideeën in de discussie over Europa in Nederland en de wereld. ‘Daarom wil ik met initiatief, ambitie en daadkracht verder met Europa.’

Schaake wil EU-lijst D66 trekken

Telegraaf 01.10.2013 Marietje Schaake wil lijsttrekker worden van D66 bij de EU-verkiezingen volgend jaar mei. Ze heeft dat dinsdag bekendgemaakt. Schaake, die nu al in het Europees Parlement zit, zegt dat het tijd is voor nieuwe energie en nieuwe ideeën in de discussie over Europa in Nederland en de wereld. „Daarom wil ik met initiatief, ambitie en daadkracht verder met Europa.”

GroenLinks

Persuitnodiging congres zaterdag 14 december, Vredenburg Leidsche Rijn Utrecht
Op zaterdag 14 december vindt het GroenLinks-congres plaats in Vredenburg Leidsche Rijn, Utrecht. De belangrijke inhoudelijke punten van het congres zijn de kandidaatstelling voor de Europese verkiezingen en het Europese programma. De middag, vanaf ca. 15 uur, staat in het teken van de campagne 2014 voor de gemeenteraden en Europa. Er is een gevarieerd programma met onze kandidaten en inspirerende speeches uit binnen- en buitenland.Programma10.00 uur Opening, orde van het congres & benoemingen, financiën, verkiezing Toezichtraad;10.30 uur vaststellen verkiezingsprogramma Europees Parlement;

12.10 uur speech voorzitter DWARS, GroenLinkse jongeren (Hugo van Halder);

12.15 uur lunch & diverse activiteiten;

13.45 uur (actuele) moties;

13.55 uur verkiezing kandidatenlijst Europees Parlement;

15.00 uur politiek middagprogramma: onder andere speech Lijsttrekker GroenLinks Europa en speech partijleider Bram van Ojik;

16.30 uur sluiting en borrel.
Naar het volledige programma Routebeschrijving

Meer informatie

zie ook: Gerommel bij de eurofractie van Groenlinks

Eickhout lijsttrekker GroenLinks in Europa – Van Ojik: gaat weer goed met partij

NRC 14.12.2013  Bas Eickhout is de lijsttrekker voor GroenLinks bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. Het GroenLinks-congres heeft zijn lijsttrekkerschap vanmiddag in Utrecht officieel bekrachtigd.

De afgelopen vijf jaar zat de 37-jarige Eickhout al in het Europarlement, sinds begin dit jaar als delegatieleider, nadat Judith Sargentini die functie had neergelegd na een conflict over de onderlinge samenwerking. Sargentini staat nu op de tweede plek. LEES VERDER

Bram Ojik: ‘Ik twijfel niet, al is er kritiek’

Trouw 14.12.2013 Zal GroenLinks bij de gemeenteraads- en Europese verkiezingen opkrabbelen? Politiek leider Bram van Ojik heeft er vertrouwen in. Vandaag komen de leden bijeen in Utrecht. U bent nu een jaar politiek leider van GroenLinks. Hoe gaat het? Ik ben nog steeds de meest onervaren fractievoorzitter, op Norbert Klein van 50Plus na

GroenLinks presenteert ontwerp-verkiezingsprogramma ‘Ons Europa’

GL do 3 okt 2013 – Op 22 mei gaat Nederland naar de stembus om zijn vertegenwoordigers in het Europees Parlement te kiezen. GroenLinks presenteerde afgelopen weekend Bas Eickhout als de lijsttrekker die de kar zal trekken voor een groen en sociaal Europa. Donderdag overhandigde de voorzitter van de programmacommissie, senator Tineke Strik, hem het ontwerp-verkiezingsprogramma. Strik komt in het programma met vergaande maatregelen om Europa bewaker te laten zijn van sociaal beleid en motor van banen in een duurzame economie. GroenLinks wil de landen in crisis financieel overeind helpen zonder dat ten koste gaat van haar inwoners.

Video: Klik hier om de video te bekijken.

Tags: Europa  video

GroenLinks hoopt drie zetels in Europees Parlement te behouden

NU 03.10.2013 Dat zei lijsttrekker Bas Eickhout donderdag bij de presentatie van het conceptverkiezingsprogramma. In mei 2014 zijn de verkiezingen voor een nieuw Europees Parlement.

”Groeien is niet heel reëel. Als we de drie zetels behouden, zijn wij heel erg blij”, aldus Eickhout. ”In ieder geval twee.”

GroenLinks hoopt 3 zetels in EU te behouden

Trouw 03.10.2013 GroenLinks hoopt met drie zetels in het Europees Parlement te blijven. Dat zei lijsttrekker Bas Eickhout donderdag bij de presentatie van het conceptverkiezingsprogramma. In mei 2014 zijn de verkiezingen voor een nieuw Europees Parlement.

‘EU moet socialer, groener’

Telegraaf 03.10.2013  Europa moet socialer en groener. Dat schrijft GroenLinks in het conceptprogramma voor de verkiezingen voor een nieuw Europees Parlement volgend jaar mei. Zo moeten eurolanden ook afgerekend kunnen worden op hun sociaal- en duurzaamheidsbeleid. Hoe doen deze landen het als het gaat om werkgelegenheid en klimaatdoelstellingen?

Bas Eickhout wordt lijsttrekker GroenLinks EU

Trouw 27.09.2013 Bas Eickhout is de enige overgebleven kandidaat om lijsttrekker te worden van GroenLinks bij de Europese parlementsverkiezingen op 22 mei volgend jaar. Tegenkandidaat Marije Cornelissen trok zich vrijdagmiddag terug nadat zij duidelijk minder stemmen had gekregen bij een referendum onder leden van de partij.

Bas Eickhout lijsttrekker GL EU

Telegraaf 27.09.2013 Bas Eickhout is de enige overgebleven kandidaat om lijsttrekker te worden van GroenLinks bij de Europese parlementsverkiezingen op 22 mei volgend jaar. Tegenkandidaat Marije Cornelissen trok zich vrijdagmiddag terug nadat zij duidelijk minder stemmen had gekregen bij een referendum onder leden van de partij.

Gerelateerde artikelen:

11-09: EU-parlement begrenst gebruik biobrandstoffen

08-09: Twee kandidaten EU-lijst GL

01-07: Lijsttrekkerschap in trek

26-06: Akkoord over hervorming EU-landbouwbeleid

Twee kandidaat-lijsttrekkers EU-lijst GroenLinks

NU 08.09.2013 De strijd om het lijsttrekkerschap bij GroenLinks voor de Europese verkiezingen gaat tussen Europarlementariërs Bas Eickhout en Marije Cornelissen.  Dat werd dit weekend bekend.

Het tweetal zal het land doorgaan om stemmen te werven onder de GroenLinks-leden, die via een referendum hun favoriet kiezen. Zo gaan Eickhout en Cornelissen in Den Haag, Tilburg, Amsterdam en Groningen met elkaar in debat. Wie op de eerste plaats van de kieslijst komt te staan, wordt bekend op 28 september.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Europese Verkiezingen

Twee kandidaten EU-lijst GL

Telegraaf 08.09.2013  De strijd om het lijsttrekkerschap bij GroenLinks voor de Europese verkiezingen gaat tussen Europarlementariërs Bas Eickhout en Marije Cornelissen. Dat werd dit weekend bekend.

Eickhout en Cornelissen willen EU-fractie GroenLinks leiden

Trouw 01.07.2013 Europarlementariërs Bas Eickhout en Marije Cornelissen hebben zich kandidaat gesteld voor het lijsttrekkersschap van GroenLinks bij de Europese Verkiezingen in 2014. Beiden maakten hun kandidatuur maandag via sociale media bekend. Eickhout studeerde scheikunde en milieukunde aan de Radboud Universiteit te Nijmegen.

Lijsttrekkerschap in trek

Telegraaf 01.07.2013 Europarlementariër Bas Eickhout wil de lijsttrekker worden van GroenLinks bij de Europese Verkiezingen in 2014. Ook zijn collega in het EP, Marije Cornelissen wil de lijst gaan trekken. Beiden maakten hun kandidatuur maandag via sociale media bekend.

Lijsttrekkerschap EU-fractie GroenLinks in trek

NU 01.07.2013 Europarlementariër Bas Eickhout wil de lijsttrekker worden van GroenLinks bij de Europese Verkiezingen in 2014. Ook zijn collega in het EP, Marije Cornelissen wil de lijst gaan trekken.

PvdA

Hoe diep kan Diederik Samsom nog buigen?

NRC 02.04.2014 Zou de PvdA de verkiezingen voor het Europees Parlement al hebben opgegeven? Voor u als kiezer is het misschien nog wat vroeg om al met het hoofd bij de volgende stembusgang te zijn. Maar 22 mei, dat is morgen al voor partijen die nog aan het bijkomen zijn van de gemeenteraadsverkiezingen van gisteren (voor u en mij waren die nu twee weken geleden).

Met verkiezingen op komst hebben leiders van partijen doorgaans geen trek in discussie over de koers. In campagnetijd moet je vechten, niet twijfelen. Dat is lastig als je net verloren hebt, zoals regeringspartijen VVD en PvdA bij de lokale verkiezingen.  LEES VERDER

Onze kandidaten voor Europa

PvdA door De Redactie op 16 februari 2014Het Congres van de Partij van de Arbeid heeft de kandidatenlijst voor de Europese verkiezingen van 22 mei vastgesteld. lees verder »

De Speld: ‘Hologram Drees lijsttrekker Europese verkiezingen’

VK 03.04.2014 Het hologram van Willem Drees wordt de PvdA-lijsttrekker bij de Europese verkiezingen, meldt satirisch weblog De Speld. Het is voor het eerst dat een hologram zo hoog op de lijst staat bij de sociaal-democraten. Ook Felix Rottenberg en het hologram van Felix Rottenberg leken lange tijd belangrijke kandidaten. Voormalig PvdA-minister Jan Pronk is sceptisch over de nieuwe lijsttrekker: ‘De realiteit is dat Drees’ hologram weinig tot geen politieke ervaring heeft

Partijvoorzitter Spekman noemt Drees een droomkandidaat: ‘Wim staat aan de wieg van de Europese samenwerking en zijn hologram kan dat als geen ander uitdragen.’

Gisteravond kondigde Drees’ hologram in Nieuwsuur de speerpunten aan voor zijn campagne: ‘Ons werelddeel staat thans voor grote beproevingen ten aanzien van kolen, staal en cybercrime. Dientengevolge dient de Europese volksvertegenwoordiging al wat in haar macht is aan te wenden deze zo gewichtige onderwerpen haar volle aandacht te geven.’

Verder:

Voormalig PvdA’er Jan Pronk voert toch weer campagne voor zijn oude partij

RTVWEST 11.05.2014 Nog geen jaar nadat hij zijn lidmaatschap van de PvdA heeft opgezegd voert oud-politicus Jan Pronk toch weer campagne voor de sociaal-democraten. In een filmpje op YouTube doet de Scheveninger voor de PvdA een stemoproep in aanloop naar de Europese verkiezingen.

Pronk was jarenlang een vooraanstaand PvdA-politicus, maar zorgde vorig jaar voor onrust binnen de partij door op te stappen als lid. Vanwege het vreemdelingenbeleid en ontwikkelingssamenwerking konPronk zich niet meer vinden in de idealen van ‘zijn’ partij.

In de stemoproep rept Pronk met geen woord over zijn afscheid en doet hij alsof hij nooit is weggeweest. Hij pleit voor een sterke, sociaal-democratische partij en neemt het op voor lijsttrekker Paul Tang en nummer twee op de lijst, Agnes Jongerius. Lees verder

Gerelateerde artikelen;

Oud-ministerJanPronkterugbijdePvdA

Den HaagFM  11.05.2014 Nog geen jaar nadat hij zijn lidmaatschap van de PvdA had opgezegd, voert oud-minister Jan Pronk uit Scheveningen toch weer campagne voor de partij.

In een filmpje op YouTube doet Pronk voor de PvdA een stemoproep in aanloop naar de Europese verkiezingen. De oud-politicus zorgde vorig jaar voor onrust binnen de partij door op te stappen als lid. Vanwege het vreemdelingenbeleid en ontwikkelingssamenwerking kon Pronk zich niet meer vinden in de idealen van de partij. …lees meer

Oud-PvdA’er Pronk roept op te stemmen op PvdA

Trouw 11.05.2014 Oud-PvdA’er en oud-minister Jan Pronk roept kiezers op tijdens de verkiezingen voor het Europees Parlement te stemmen op de PvdA. Hij doet dat in een filmpje op YouTube. Pronk stapte in mei vorig jaar uit de Partij van de Arbeid.

Pronk bevestigde het bericht op Omroep West. Hij zei vandaag in een toelichting te kijken naar het grotere geheel in het Europees Parlement en alleen maar via de PvdA te kunnen stemmen op de sociaaldemocraten. Volgens hem is de macht van de christendemocraten in het EP te groot. Bij verkiezingen in Nederland zou hij niet op de PvdA stemmen, legde hij uit. Maar hij zal ook niet ‘tegen de partij schoppen’, zoals hij het omschrijft.

Verwant nieuws

Pronk: stem  PvdA

Telegraaf 11.05.2014  Oud-PvdA’er en oud-minister Jan Pronk roept kiezers op tijdens de verkiezingen voor het Europees Parlement te stemmen op de PvdA. Hij doet dat in een filmpje op YouTube. Pronk stapte in mei vorig jaar uit de Partij van de Arbeid.

Haagse Iraniër Sander Terphuis wil Europa in

RTVWEST 16.04.2014 VideoDEN HAAG – Hij streed al met succes tegen het strafbaar stellen van illegaliteit in Nederland. En nu wil Sander Terphuis, Hagenaar met Perzische wortels, naar het Europees parlement. Om daar te zorgen voor een socialere wereld. ‘Een Europa dat mensen en hun zorgen centraal stelt. Zorgt voor banen en een meer sociaal beleid. En niet investeert in miljoenen kostende gebouwen.’

Terphuis (1972) werd geboren als Ahmad Queleich Khany in Teheran, Iran. Op zoek naar vrijheid vluchtte hij op zijn achttiende zonder familie naar Nederland en vroeg politiek asiel aan. ‘Ik voelde me onderdrukt. Was niet vrij, werd in een keurslijf gejaagd door de ayatollahs.’  Lees verder

gerelateerde artikelen;

Luis in de pels Terphuis wil strijd voortzetten in EU-parlement

VK 02.04.2014 PvdA-lid Sander Terphuis, de nagel aan de doodskist van de strafbaarstelling van illegaliteit, hoopt op 50.000 voorkeurstemmen in mei en daarmee een zetel in het Europees Parlement. Hij is ervan overtuigd dat hem dat gaat lukken. Sinds het schrappen van de strafbaarstelling wordt hij overladen met complimenten. Hij hoopt zijn humanitaire agenda voort te zetten in Europa.

Deze week gooide PvdA-leider Diederik Samsom de handdoek in de ring en klopte aan bij VVD-collega Halbe Zijlstra. Samsom wilde af van de afspraak over het strafbaar stellen van illegaal verblijf in Nederland. De kwestie bleef maar ‘oppoppen’, hoe vaak hij de afspraak ook verdedigde. Telkens als het over ‘de strafbaarstelling’ ging, was daar het actieve lid Sander Terphuis, een Iraniër die in 1990 naar Nederland vluchtte en een Nederlandse naam aannam.

o Lees ook Waarom na 1,5 jaar strijd nu toch deal over illegaliteit? – 01/04/14

PvdA stelt lijst Europese verkiezingen vast

Trouw 16.02.2014 De Partij van de Arbeid zal op de tweede dag van het congres in Breda formeel de kandidatenlijst vaststellen voor de Europese verkiezingen. De lijsttrekker is ex-Kamerlid Paul Tang, die zal spreken op het congres.

PvdA lijst EU-verkiezingen

Telegraaf 16.02.2014  Op de tweede dag van het congres van de Partij van de Arbeid in Breda komen de kopstukken van de partij aan het woord. ’s Ochtends spreekt vicepremier Lodewijk Asscher en de dag eindigt met een toespraak van partijleider Diederik Samsom.

De definitieve lijst wordt door de leden vastgesteld tijdens het Congres op 15 en 16 februari.

conceptlijst;

Jongerius vond zichzelf te onervaren voor lijsttrekkerschap

Trouw 25.01.2014 Oud-FNV-voorzitter Agnes Jongerius wilde geen lijsttrekker worden voor de PvdA tijdens de Europese verkiezingen. Ze zei dat vandaag in TROS Kamerbreed. Ze is nu op plek 2 komen te staan, na lijsttrekker Paul Tang.

Jongerius zei in Kamerbreed dat ze zichzelf te onervaren in de politiek vindt om lijsttrekker te worden. Ze heeft wel ruime bestuurservaring, zodoende kent ze Brussel goed vanuit haar jaren in de vakbeweging.

‘Geen lijsttrekker’

Telegraaf 25.01.2014 Oud-FNV-voorzitter Agnes Jongerius wilde geen lijsttrekker worden voor de PvdA tijdens de Europese verkiezingen. Ze zei dat zaterdag in TROS Kamerbreed. Ze is nu op plek 2 komen te staan, na lijsttrekker Paul Tang.

Jongerius zei in Kamerbreed dat ze zichzelf te onervaren in de politiek vindt om lijsttrekker te worden. Brussel kent ze goed vanuit haar jaren in de vakbeweging.

Gerelateerde artikelen

25-01: Bezorgdheid over namen op PvdA-lijst

25-01: Bezorgdheid over namen op PvdA-lijst

Jongerius wil werkloosheidsnorm naast begrotingsnorm

NU 25.01.2014 Naast een begrotingsnorm moet er in Europa een werkloosheidsnorm komen.  Dat zegt Agnes Jongerius in het Radio 1-programma Kamerbreed.

De Europese Unie moet landen aanspreken als ze te weinig doen om de werkloosheid aan te pakken.

Ze zei ook dat ze vanaf de zomer gesprekken had gevoerd met de PvdA over haar kandidatuur voor de Europese verkiezingen. Ze solliciteerde ook voor het burgemeesterschap in Utrecht, maar legde het daar af tegen VVD’er Jan van Zanen.

Gerelateerde artikelen

Lees meer over: Agnes Jongerius

Jongerius: Europese norm voor werkloosheid naast begrotingsnorm

Telegraaf NRC 25.01.2014 Naast een begrotingsnorm moet er in Europa een werkloosheidsnorm komen. De Europese Unie moet landen aanspreken als ze te weinig doen om de werkloosheid aan te pakken, zei Agnes Jongerius in het Radio 1-programma Kamerbreed. Zij staat namens de PvdA op de tweede plaats bij de verkiezingen voor het Europees Parlement die in mei worden gehouden.

De economische koers van Europa is volgens haar sterk gericht op het in toom houden van het begrotingstekort. Jongerius:

“Het draait om financiële parameters. Maar Europa moet ook aandacht hebben voor goede publieke voorzieningen en zaken als werkloosheid. Dat moeten we meer terugzien in de Europese agenda.”  LEES VERDER

Lees meer

22 JAN Nieuwe klimaatdoelstellingen EU op ‘veel terreinen weinig ambitieus’ ›

22 JAN Agnes Jongerius PvdA-kandidaat Europese verkiezingen ›

2013 Paul Tang lijsttrekker PvdA bij verkiezingen Europa – ‘keuze logisch’ ›

2013 Samsom in NRC: referendum bij nieuw Europees Verdrag ›

2013 VVD en PvdA: EU-akkoord goed nieuws – GroenLinks vindt begroting ouderwets ›

Bezorgdheid over namen op PvdA-lijst

Telegraaf 25.01.2014 PvdA’ers aan het Binnenhof maken zich zorgen over de samenstelling van de kandidatenlijst voor de Europese verkiezingen die deze week bekend werd gemaakt. Prominente politici vrezen ongeleide projectielen in de nieuwe Europese fractie, nu mensen als voormalig Journaalcorrespondent Paul Sneijder en Sander Terphuis, die partijleider Samsom in het nauw dreef rond het vreemdelingenbeleid van het eigen kabinet, kandidaat zijn.

Oud-correspondent Paul Sneijder en Sander Terphuis op Europese PvdA-lijst

Trouw 23.01.2014 Voormalig NOS-correspondent Paul Sneijder staat vijfde op de kandidatenlijst van de PvdA voor de Europese verkiezingen. Lijsttrekker Paul Tang presenteerde de conceptlijst vandaag in Amsterdam. Een andere opvallende naam op de lijst is die van Sander Terphuis.

‘Ik ben altijd geïntrigeerd en gebiologeerd door Europa’, zegt Sneijder. De 58-jarige heeft lang voor de NOS de ontwikkelingen in Brussel gevolgd. Hij runt daar momenteel een communicatiebureau. Ondanks de slechte stand van de PvdA in de peilingen is hij overtuigd een zetel te winnen.

Journalist NOS op PvdA-lijst

Telegraaf 23.01.2014 Voormalig NOS-correspondent Paul Sneijder staat vijfde op de kandidatenlijst van de PvdA voor de Europese verkiezingen. Lijsttrekker Paul Tang presenteerde de conceptlijst donderdag in Amsterdam.

Gerelateerde artikelen;

22-01: Jongerius 2e op lijst PvdA EP

Oud-correspondent Paul Sneijder op PvdA-lijst

NU 23.01.2014 Voormalig NOS-correspondent Paul Sneijder staat vijfde op de kandidatenlijst van de PvdA voor de Europese verkiezingen. Lijsttrekker Paul Tang presenteerde de conceptlijst donderdag in Amsterdam. ”Ik ben altijd geïntrigeerd en gebiologeerd door Europa”, zegt Sneijder. De 58-jarige heeft lang voor de NOS de ontwikkelingen in Brussel gevolgd. Hij runt daar momenteel een communicatiebureau.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Paul Sneijder Europese verkiezingen

Voormalig NOS-journalist op PvdA-lijst Europese verkiezingen

Elsevier 23.01.2014 De Europese lijsttrekker voor de PvdA Paul Tang heeft donderdag de concept-kandidatenlijst voor de Europese verkiezingen gepresenteerd. Op plek vijf van de lijst prijkt de naam van voormalig NOS-correspondent in Brussel: Paul Sneijder. Jarenlang was Sneijder het trouwe gezicht voor de NOS vanuit Brussel. Eerder was hij politiek verslaggever op de Haagse redactie van het NOS Journaal en correspondent in de Verenigde Staten voor de NOS en televisieprogramma NOVA. De Europese fractie van die partij heeft Sneijder op plek vijf van de kandidatenlijst voor de Europese verkiezingen geplaatst. De voormalige journalist staat achter lijsttrekker Paul Tang, Agnes Jongerius, Kati Piri en Michiel Emmelkamp.

Uit de kast

Dat de lijn met de PvdA in huize Sneijder zeer kort was, bleek al in 2007 toen Sneijders toenmalige vrouw Anna Nijsters persvoorlichter werd bij de PvdA-fractie in Brussel.

Na zijn ex-vrouw, die er met PvdA-europarlementariër Thijs Berman vandoor ging, is Sneijder zelf uit de kast gekomen als PvdA’er.

Elatik en Terphuis

Op de lijst prijken verder nog de namen van de Amsterdamse stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik die in 2010 moest opstappen vanwege verschillende schandalen en later weer terugkwam.

Ook de Iraanse Nederlander Sander Terphuis heeft met zijn stuurse gedrag binnen de PvdA over de strafbaarstelling van illegaliteit een plekje op de lijst bemachtigd.

Paul Sneijder op Europese lijst PvdA, Fatima Elatik lijstduwer

NRC 23.01.2014 Voormalig NOS-journalist Paul Sneijder staat op de kandidatenlijst voor de PvdA bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. Andere opvallende namen op de vandaag gepresenteerde lijst zijn asielactivist Sander Terphuis en de Amsterdamse politica Fatima Elatik.

Elatik staat als nummer 45 op de lijst, en fungeert als lijstduwer. Ze is stadsdeelvoorzitter in Amsterdam-Oost maar moest in 2010 aftreden wegens een paar financiële kwesties. Terphuis staat als elfde op de conceptlijst. Hij is bekend geworden als een voorvechter van een humaner asielbeleid. Sneijder, die op vijf staat, was voorheen bekend als correspondent voor de NOS in Brussel en Washington.

NUMMER 1 EN 2 AL BEKEND

De lijsttrekker van de PvdA voor het Europees Parlement was al bekend: oud-Kamerlid Paul Tang, nadat hij in november de lijsttrekkersverkiezing van de PvdA won. Zijn voormalige opponenten Zit Schellekens en Robbert Baruch staan niet op de lijst, Bernard Naron wel. Gisteren bleek dat voormalig FNV-voorzitter Agnes Jongerius zich ook gekandideerd heeft. Zij staat op nummer twee. LEES VERDER

Agnes Jongerius kandidaat PvdA voor Europarlement

VK 22.01.2014 Oud-FNV-voorzitter Agnes Jongerius staat op de lijst met kandidaten voor de PvdA bij de aanstaande Europese verkiezingen in mei.

Jongerius op plek twee, na de in november tot lijsttrekker verkozen Paul Tang. Jongerius, die in juni 2012 definitief stopte als voorzitter van de FNV, werd in 2009 al eens benaderd om lijsttrekker voor de PvdA in Europa te worden, maar bedankte. In de Volkskrant zei ze dat toenmalig partijvoorzitter Lilianne Ploumen haar belde met de vraag om de PvdA-lijst te gaan leiden, maar dat ze in vijf minuten klaar waren. ‘ik heb nu de mooiste baan van Nederland’.

Agnes Jongerius nummer 2 op PvdA-lijst Europarlement

NU 22.01.2014 Oud-FNV-voorzitter Agnes Jongerius wil het Europees Parlement in. Ze staat nummer 2 op de kandidatenlijst van de PvdA. Dat heeft Paul Tang, lijsttrekker voor de PvdA bij de Europese verkiezingen, woensdag bevestigd. Jongerius was van mei 2005 tot juni 2012 voorzitter van vakcentrale FNV.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Agnes Jongerius PvdA

Jongerius 2e op lijst PvdA EP

Telegraaf  22.01.2014  Oud-FNV-voorzitter Agnes Jongerius wil het Europees Parlement in. Ze staat nummer 2 op de kandidatenlijst van de PvdA. Paul Tang, lijsttrekker voor de PvdA bij de Europese verkiezingen, heeft dat woensdag in Brussel gemeld. Hij wilde niet ingaan op de rest van de lijst, die donderdag bekend wordt gemaakt.

Oud-FNV-voorzitter Jongerius nummer 2 op Europese PvdA-lijst

Elsevier 22.01.2014Voormalig FNV-voorzitter Agnes Jongerius (53) wil in het Europees Parlement. Zij staat op nummer 2 op de kandidatenlijst van de PvdA.

Agnes Jongerius PvdA-kandidaat Europese verkiezingen

NRC 22.01.2014 Voormalig vakbondsvoorzitter Agnes Jongerius kandideert zich namens de PvdA voor de Europese verkiezingen. Dat heeft een woordvoerder van het partijbestuur bevestigd aan persbureau Novum. De vakbondsvrouw wordt tweede op de lijst na Paul Tang. LEES VERDER

Rechter: Spekman mocht Merkies bekritiseren

VK 29.11.2013 PvdA-voorzitter Hans Spekman hoeft zijn uitspraken over Europarlementariër Judith Merkies niet te rectificeren. Dit bepaalde de rechter vandaag. Merkies vond dat Spekman haar naam bezoedeld had, door te suggereren dat zij niet zuiver was omgegaan met dagvergoedingen. Zij eiste in een kort geding rectificatie. Van de rechter hoeft dit dus niet.

PvdA wint kort geding van Judith Merkies

Trouw  29.11.2013 De PvdA heeft een kort geding dat was aangespannen door Europarlementariër Judith Merkies, gewonnen. Partijvoorzitter Hans Spekman hoeft zijn eerdere kritische uitlatingen over Merkies niet te rectificeren. De voorzieningenrechter in Amsterdam heeft dat besloten.

PvdA wint kort geding van Judith Merkies

NU 29.10.2013 De PvdA heeft een kort geding dat was aangespannen door Europarlementariër Judith Merkies, gewonnen. Partijvoorzitter Hans Spekman hoeft zijn eerdere kritische uitlatingen over Merkies niet te rectificeren. De rechter in Amsterdam heeft dat vrijdag besloten.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Judith Merkies PvdA

PvdA wint zaak van Merkies

Telegraaf 29.11.2013 De PvdA heeft een kort geding dat was aangespannen door Europarlementariër Judith Merkies, gewonnen. Partijvoorzitter Hans Spekman hoeft zijn eerdere kritische uitlatingen over Merkies niet te rectificeren. De voorzieningenrechter in Amsterdam heeft dat vrijdag besloten.

Europarlementariër Merkies verliest kort geding PvdA

Elsevier 29.11.2013 PvdA-europarlementariër Judith Merkies krijgt geen gelijk van de voorzieningenrechter in Amsterdam. De PvdA wint het kort geding dat door Merkies was aangespannen. Merkies spande een kort geding aan tegen haar eigen partij, omdat Spekman haar verweet niet integer te zijn geweest. De europarlementariër ontving ten onrechte een dagvergoeding voor parlementariërs. Hoewel Merkies de onkostenvergoeding uiteindelijk terugbetaalde mocht zij zich niet kandidaat stellen voor de lijsttrekkersverkiezing voor de PvdA in het Europees Parlement. In het kort geding eiste Merkies eerherstel.

De rechter gaf Merkies en Spekman nog even de tijd om samen een oplossing te vinden voor het conflict, maar zij slaagden daar niet in.

PvdA’er Merkies verliest zaak tegen partijtop

NRC 29.11.2013 PvdA-Europarlementariër Judith Merkies heeft de zaak die ze had aangespannen tegen haar partij om haar naam te zuiveren verloren. De rechtbank in Amsterdam bepaalde vandaag dat de PvdA, die Merkies verweet niet zuiver te zijn geweest met onkostenvergoedingen, niet hoeft te rectificeren. De PvdA kan zich nu richten op de verkiezingscampagne, zei Spekman. Gisteren werd bekend dat oud-Kamerlid Paul Tang de lijsttrekker wordt. LEES VERDER

Hagenaar Baruch geen lijsttrekker Euro-PvdA

RTVWEST 28.11.2013 DEN HAAG – Het is Hagenaar Robbert Baruch niet gelukt om lijsttrekker van de PvdA voor de Europese verkiezingen te worden. Lees verder

Paul Tang lijsttrekker PvdA voor Europese verkiezingen

Trouw 28.11.2013 Paul Tang is door de leden van de Partij van de Arbeid gekozen tot lijsttrekker voor de Europese parlementsverkiezingen in mei volgend jaar. Tang won met ruim 52 procent van de stemmen. Een kleine 30 procent van de PvdA-leden bracht de afgelopen week een stem uit.

Paul Tang wordt EU-lijsttrekker PvdA 

NU 28.11.2013 Oud-Kamerlid Paul Tang wordt lijsttrekker voor de PvdA bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in mei volgend jaar.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Paul Tang PvdA

Tang PvdA-lijsttrekker EU

Telegraaf 28.11.2013 – Paul Tang is door de PvdA-leden gekozen tot lijsttrekker voor de Europese verkiezingen volgend jaar mei. Tang haalde in de ledenraadpleging 52,2 procent. 28,8 procent van de PvdA-leden bracht hun stem uit. De uitslag werd donderdag bekendgemaakt door PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman.

Paul Tang lijsttrekker PvdA bij verkiezingen Europa – ‘keuze logisch’›

NRC 28.11.2013  Paul Tang is lijsttrekker voor de Partij van de Arbeid (PvdA) tijdens de Europese verkiezingen van volgend jaar. Dat heeft partijvoorzitter Hans Spekman bekendgemaakt. Tang kreeg 52 procent van de stemmen, in totaal stemden bijna dertig procent van de leden. Huidig Europarlementariër Judith Merkies wilde ook meedingen naar het lijsttrekkerschap,maar mocht niet meedoen van de partijtop. Volgens het partijbestuur zou ze onzuiver zijn omgesprongen met de dagvergoeding van het Europees Parlement. Merkies vindt dat haar integriteit onterecht in twijfel is getrokken. Ze eist via de rechter eerherstel.

Lees meer;

19 NOV Merkies en PvdA lossen onderling conflict niet zelf op ›

15 NOV Europarlementariër Merkies en PvdA proberen conflict te schikken ›

12 NOV PvdA-prominenten: Spekman moet gevecht bij rechter vermijden ›

8 NOV PvdA-Europarlementariër Merkies spant kort geding aan tegen eigen partij ›

25 OKT PvdA schrapt kandidatuur Judith Merkies voor leiding eurofractie ›

PvdA en Merkies lossen conflict niet op

Trouw 19.11.2013 De PvdA en PvdA-Europarlementariër Judith Merkies zijn er niet in geslaagd hun onderlinge conflict op te lossen. De rechtbank in Amsterdam had hen daar afgelopen vrijdag tot dinsdagmiddag 17 uur de tijd voor gegeven, maar het is niet gelukt er samen uit te komen, meldde de woordvoerder van PvdA-voorzitter Hans Spekman.

Hans Spekman en Judith Merkies komen er samen niet uit

Elsevier  19.11.2013 De PvdA en europarlementarier Judith Merkies(PvdA) zijn er niet in geslaagd hun onderlinge conflict over te veel ontvangen onkostenvergoedingen op te lossen. Een kortgedingrechter zal zich nu op 29 november over de kwestie uitspreken. De rechtbank in Amsterdam had de twee partijen tot dinsdagmiddag 17.00 uur de tijd gegeven om samen uithet conflict te komen, maar dat is niet gelukt.

Europarlementariër Merkies eist in het kort geding eerherstel, nadat Spekman haar had verweten dat ze niet integer was geweest met het terugbetalen van te veel ontvangen onkostenvergoedingen voor haar werk in het Europees Parlement.

PvdA en Merkies lossen onderling conflict niet op

NU  19.11.2013 De PvdA en PvdA-Europarlementariër Judith Merkies zijn er niet in geslaagd hun onderlinge conflict op te lossen. Dat melden de PvdA en de advocaat van Merkies.

De rechtbank in Amsterdam had de PvdA en Merkies afgelopen vrijdag tot dinsdagmiddag 17.00 uur de tijd gegeven om tot een oplossing te komen, maar daar zijn zij niet in geslaagd.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: PvdA Judith Merkies

Conflict PvdA-Merkies duurt voort

Telegraaf 19.11.2013  De PvdA en PvdA-Europarlementariër Judith Merkies zijn er niet in geslaagd hun onderlinge conflict op te lossen. De rechtbank in Amsterdam had hen daar afgelopen vrijdag tot dinsdagmiddag 17 uur de tijd voor gegeven, maar het is niet gelukt er samen uit te komen, meldden de PvdA en de advocaat van Merkies.

Gerelateerde artikelen;

15-11: PvdA en Merkies moeten praten

08-11: Merkies eist eerherstel

25-10: Merkies kandidaat af

23-10: PvdA-politica ontving teveel

PvdA-commisslid boos over handelwijze Spekman in zaak-Merkies

Elsevier 15.11.2013 Een lid van de PvdA-commissie Naleving Gedragscode heeft haar functie weggelegd, omdat zij ontevreden is over de gang van zaken rond europarlementariër Judith Merkies. Volgens commissielid Annemarie Mijnsbergen heeft de PvdA-delegatie in Brussel zich gehouden aan de gedragscode. Dat blijkt uit een e-mail van Mijnsbergen gericht aan PvdA-voorzitter Hans Spekman en Merkies die in handen is van de Volkskrant. De rechter heeft nog geen uitspraakgedaan, maar geeft Merkies en de PvdA tot dinsdag om het conflict af te handelen. Als dat niet lukt, volgt over twee weken een uitspraak.

VK 15.11.2013 De Partij van de Arbeid en Judith Merkies gaan opnieuw proberen tot een schikking te komen over rehabilitatie voor Merkies. De PvdA-Europarlementariër stond vrijdag tegenover haar partij in de rechtbank om een rectificatie af te dwingen van eerdere uitlatingen door partijvoorzitter Hans Spekman, waarin hij haar integriteit in twijfel trok. In afwachting van een mogelijke schikking heeft het lid van de PvdA-commissie Naleving Gedragscode Annemarie Mijnsbergen uit onvrede met de gang van zaken haar functie neergelegd.

Lees ook PvdA-prominenten: Spekman en Merkies moeten rechtsgang vermijden – 12/11/13

Lees ook PvdA-europarlementariër begint proces tegen PvdA – 08/11/13

PvdA en Merkies moeten praten

Telegraaf 15.11.2013 PvdA-europarlementariër Judith Merkies zou de dagvergoedingen die ze kreeg zelf hebben willen houden. Dat betoogde de advocaat van de PvdA vrijdag in een kort geding dat Merkies had aangespannen.

Rechter wil dat PvdA en Merkies gaan praten

NU 15.11.2013 De rechtbank in Amsterdam heeft de PvdA en PvdA-Europarlementariër Judith Merkies gevraagd nog een poging te doen hun onderlinge conflict samen op te lossen.  Ze hebben daarvoor tot dinsdagmiddag 17.00 uur de tijd gekregen.

Merkies had vrijdag een kort geding aangespannen tegen de PvdA. Zij eist eerherstel, nadat PvdA-voorzitter Hans Spekman haar had verweten dat ze niet integer was geweest met het terugbetalen van te veel ontvangen onkostenvergoedingen voor haar werk in het Europees Parlement.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Judith Merkies PvdA

‘PvdA’er Merkies betaalde EU-geld pas terug onder grote druk’

Elsevier 15.11.2013 PvdA-europarlementariër Judith Merkies en de PvdA hebben vrijdag nog geen duidelijkheid gekregen over het kort geding dat Merkies heeft aangespannen. Volgens de advocaat van de PvdA was Merkies pas onder grote druk bereid de te veel ontvangen vergoeding terug te betalen. Tijdens het kort geding dat vrijdag plaatshad, werd duidelijk dat Merkies het EU-geld in eerste instantie niet wilde terugbetalen, meldt de NOS.

Volgens Merkies is haar integriteit publiekelijk en onterecht in twijfel getrokken. Merkies spande het kort geding aan vanwege het harde oordeel van PvdA-voorzitter Hans Spekman

Europarlementariër Merkies en PvdA proberen conflict te schikken

NRC 15.11.2013 PvdA-Europarlementariër Judith Merkies gaat het conflict dat ze met haar partij heeft, proberen te schikken. Dat was de conclusie van het kort geding dat Merkies vandaag tegen haar partij had aangespannen. Merkies wil eerherstel, omdat de PvdA haar verweet niet zuiver te zijn geweest met onkostenvergoedingen.  Lees verder

PvdA-prominenten: Spekman moet gevecht bij rechter vermijden›

NRC 12.11.2013 Prominente PvdA’ers roepen partijvoorzitter Hans Spekman op alsnog tot een vergelijk te komen met Europarlementariër Judith Merkies. Vrijdag dient voor de rechtbank in Amsterdam een kort geding van Merkies tegen de PvdA. De politica eist dat Spekman opmerkingen over haar declaratiegedrag in Brussel rectificeert.

Drie weken geleden maakte Spekman bekend dat Merkies niet mag meedoen aan de ledenraadpleging voor het PvdA-lijsttrekkerschap bij de Europese verkiezingen, komend voorjaar. Volgens Spekman is zij medeverantwoordelijk voor de ‘problematische samenwerking’ binnen de PvdA-eurodelegatie in de afgelopen jaren.

Rutte en Samsom ruziën niet over EU-post

NU08.11.2013 Premier en VVD-leider Mark Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom hebben in de kabinetsformatie afgesproken dat ze ”niet gaan ruziemaken” over wie er volgend jaar de nieuwe Nederlandse eurocommissaris moet worden.  Rutte zei dat vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Hij wilde er verder niets over kwijt.

Geen ruzie over EU-post

Telegraaf 08.11.2013  Premier en VVD-leider Mark Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom hebben in de kabinetsformatie afgesproken dat ze „niet gaan ruziemaken” over wie er volgend jaar de nieuwe Nederlandse eurocommissaris moet worden. Rutte zei dat vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Hij wilde er verder niks over kwijt.

PvdA-europarlementariër begint proces tegen PvdA

VK 08.11.2013 PvdA-europarlementariër Judith Merkies eist in een kort geding zuivering van haar naam door de PvdA, die haar heeft verweten niet zuiver te zijn geweest met onkostenvergoedingen. Tot donderdag was Merkies met het partijbestuur in gesprek om te schikken. Nu dat is mislukt, volgt een kort geding. Merkies wilde graag lijsttrekker worden voor de PvdA bij de Europese verkiezingen in mei. Het partijbestuur achtte haar echter ongeschikt voor de functie. Partijvoorzitter Hans Spekman liet in een brief aan alle PvdA-leden weten dat Merkies’ omgang met dagvergoedingen een reden was.

Te laat betaald
De Europarlementariër ontving van 2009 tot 2012 ruim 84 duizend euro EU-geld te veel. Ze betaalde dit bedrag afgelopen zomer terug, maar deed dit vier jaar te laat.

Judith Merkies begint proces tegen PvdA

NU 08.11.2013 PvdA-europarlementariër Judith Merkies heeft een kort geding aangespannen tegen haar partij. Merkies wil zuivering van haar naam.

Dat meldt de Volkskrant vrijdag. Merkies meent dat haar integriteit onterecht in twijfel is getrokken. “Dat wil ik gerectificeerd zien.”

PvdA-europarlementariër begint kort geding tegen eigen partij

Elsevier 08.11.2013 Europarlementariër Judith Merkies (PvdA) spant een kort geding aan tegen haar eigen partij. Het PvdA-bestuur achtte haar ongeschikt om de partij te leiden bij de Europese verkiezingen, omdat zij gedragscodes van de PvdA had overtreden.

Merkies kreeg vorige maand van partijvoorzitter Hans Spekman te horen dat zij geen lijsttrekker mocht worden voor de Europese verkiezingen van 22 mei.

In een brief oordeelt Spekman hard over Merkies: zij heeft de gedragscode van de partij geschonden toen zijn van 2009 tot 2012 ruim 84.000 euro te veel ontving van de Europese Unie, en ‘het heeft vier jaar geduurd’ tot zij dit bedrag terugbetaalde.

Daarnaast oordeelde de partij hard over de rol van Merkies binnen de Europese fractie van de PvdA. Volgens de Volkskrant wil Merkies dat alle leden een brief krijgen waarin haar naam wordt gezuiverd.

PvdA-Europarlementariër Merkies spant kort geding aan tegen eigen partij›

NRC 08.11.2013  PvdA-Europarlementariër Judith Merkies heeft een kort geding aangespannen tegen haar partij. De politica wil zuivering van haar naam door de PvdA, die haar heeft verweten niet zuiver te zijn geweest met onkostenvergoedingen. Dat schrijft de Volkskrant vandaag.

Kandidaat-lijsttrekkers Europese verkiezingen

PvdA – door Hans Spekman 25 oktober 2013 – Op 22 mei 2014 zijn de Europese verkiezingen. Belangrijke verkiezingen voor onze partij, belangrijke verkiezingen voor Nederland. Als Partij van de Arbeid willen we met een zo sterk mogelijke lijsttrekker campagne voeren voor ons Europa.

Wie die kandidaat is dat bepalen we samen. Van 18 tot en met 26 november kunnen de leden na een intensieve campagne en debatperiode hun stem uitbrengen op een van de vier toegelaten kandidaten. Het gaat in alfabetische volgorde om Robbert Baruch, Bernard Naron, Zita Schellekens en Paul Tanglees verder »

Merkies mag van PvdA niet meedoen aan verkiezingen Europarlement

Trouw 25.10.2013 Judith Merkies is niet langer kandidaat-lijsttrekker voor de PvdA bij de verkiezing voor het Europees Parlement in mei volgend jaar. Het partijbestuur heeft haar laten weten dat ze niet mee mag doen aan de interne verkiezingen, meldde ze vrijdag.

‘Niet verstandig’

Merkies zegt het besluit te betreuren. ‘Persoonlijk had ik juist in een nieuwe periode, met de door mij opgedane ervaring, als lijsttrekker de verkiezingen in willen gaan’, schrijft ze in een verklaring. ‘Ik acht het ook niet verstandig om, juist in het complexe Europese speelveld, alle opgedane ervaring op deze wijze niet meer in te zetten.’

Merkies kandidaat af

Telegraaf 25.10.2013 Judith Merkies is niet langer kandidaat-lijsttrekker voor de PvdA bij de verkiezing voor het Europees Parlement in mei volgend jaar. Het partijbestuur heeft haar laten weten dat ze niet mee mag doen aan de interne verkiezingen, meldde ze vrijdag.

Merkies geen kandidaat-lijsttrekker PvdA meer

NU 25.10.2013 Judith Merkies is niet langer kandidaat-lijsttrekker voor de PvdA bij de verkiezing voor het Europees Parlement in mei volgend jaar. Het partijbestuur heeft haar laten weten dat ze niet mee mag doen aan de interne verkiezingen, meldde ze vrijdag.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Judith Merkies

Judith Merkies mag van PvdA geen lijsttrekker worden

Elsevier 25.10.2013 De onlangs in opspraak geraakte PvdA’er Judith Merkies is niet langer kandidaat-lijsttrekker voor haar partij bij de verkiezingen voor het Europees Parlement op 22 mei volgend jaar. Het partijbestuur heeft haar laten weten dat zij niet mee mag doen aan de interne verkiezingen. De sociaal-democraten willen ‘schoon schip’ maken en ‘een geheel nieuwe delegatie’ naar het Europees Parlement sturen, meldt Merkies vrijdag.

Brief

In een brief aan de leden schrijft PvdA-voorzitter Spekman dat het partijbestuur ‘helaas’ het besluit moest nemen om Merkies niet toe te laten tot de verkiezingsprocedure. Judith Merkies voldoet volgens de adviescommissie onder leiding van oud-fractievoorzitter van de PvdAJob Cohen ‘op het gebied van samenwerking niet aan de profielschets’.

Onkostenvergoeding

Merkies ontving van juli 2009 tot eind 2012 ruim 84.000 euro onkostenvergoeding te veel voor haar werk in het Europees Parlement. Ze betaalde het geld afgelopen juli terug.

zie ook;

Strijden om de hoogste plek

Carla Joosten over de Europese verkiezingen: ‘Kandidaten staan te dringen voor het lijsttrekkerschap.’ Wilt u weten waarom? Lees dan het artikel in ons online archief.

PvdA schrapt kandidatuur Judith Merkies voor leiding eurofractie

NRC  25.10.2013 Judith Merkies mag zich niet kandidaat stellen als lijsttrekker voor de PvdA bij de Europese verkiezingen. Het partijbestuur wil de huidige PvdA-Europarlementariër niet toelaten tot de ledenraadpleging voor het lijsttrekkerschap, zo laat de partij vandaag weten.

PvdA-Europarlementariër Bozkurt gaat niet voor derde termijn

Trouw 08.10.2013 Europarlementariër Emine Bozkurt (PvdA) stopt na de Europese parlementsverkiezingen volgend jaar mei. Ze is niet beschikbaar voor een derde termijn als EP-er, maakte ze dinsdag in Straatsburg bekend. ‘Nu is het tijd voor een nieuwe uitdaging.’

Bozkurt, die in 2004 in het Europees Parlement (EP) kwam, zette zich onder meer in voor de rechten van minderheden en vrouwen. Ook hield ze zich bezig met de strijd tegen matchfixing in de sport.

PvdA-Europarlementariër Bozkurt stopt

NU 08.10.2013 Europarlementariër Emine Bozkurt (PvdA) stopt na de Europese parlementsverkiezingen volgend jaar mei. Ze is niet beschikbaar voor een derde termijn als EP-er, maakte ze dinsdag in Straatsburg bekend.  ”Nu is het tijd voor een nieuwe uitdaging.”

Bozkurt, die in 2004 in het Europees Parlement (EP) kwam, zette zich onder meer in voor de rechten van minderheden en vrouwen. Ook hield ze zich bezig met de strijd tegen matchfixing in de sport.

Paul Tang is vijfde PvdA’er die partij wil leiden in Europa

Trouw 06.10.2013 Paul Tang stelt zich verkiesbaar als lijsttrekker van de PvdA voor de verkiezingen van het Europees Parlement in 2014. Dat maakte het oud-Tweede Kamerlid zondag bekend. Daarmee is hij de vijfde kandidaat.

De econoom Tang zat van 2007 tot 2010 voor de PvdA in de Tweede Kamer. Volgens een woordvoerder van de partij is Tang gevraagd door twee partijleden om zich verkiesbaar te stellen. Hij gaat de strijd om het lijsttrekkerschap aan met Zita Schellekens, Judith Merkies, Robbert Baruch en Bernard Naron.

Ook Paul Tang kandidaat

Telegraaf 06.10.2013 – Paul Tang stelt zich verkiesbaar als lijsttrekker van de PvdA voor de verkiezingen van het Europees Parlement in 2014. Dat maakte het oud-Tweede Kamerlid zondag bekend. Daarmee is hij de vijfde kandidaat.

Ook Paul Tang wil PvdA leiden in Europa

NU 06.10.2013 Paul Tang stelt zich verkiesbaar als lijsttrekker van de PvdA voor de verkiezingen van het Europees Parlement in 2014.Dat maakte het oud-Tweede Kamerlid zondag bekend. Daarmee is hij de vijfde kandidaat.

Haagse politicus Baruch wil PvdA in Europa leiden

RTVWEST 01.10.2013 Hagenaar Robbert Baruch wil lijsttrekker worden van de PvdA bij de Europese verkiezingen in mei 2014.

Hij heeft zich officieel kandidaat gesteld en de benodigde handtekeningen ingeleverd op het partijkantoor. Baruch wil campagne voeren tegen het cynisme onder de bevolking over de Europese Unie. Volgens de Hagenaar moet de discussie niet meer of minder macht uit Brussel zijn, maar een sociaal Europa dat voor iedereen werkt. Lees verder

Haagse politicus wil Europese lijsttrekker PvdA worden

DenHaag FM 01.10.2013 De in Den Haag wonende politicus Robbert Baruch wil lijsttrekker worden van de PvdA bij de Europese verkiezingen in mei …lees meer

Vierde kandidaat PvdA

Telegraaf 27.09.2013 Bij de PvdA heeft zich een vierde kandidaat gemeld om lijsttrekker te worden van de partij bij de Europese parlementsverkiezingen volgend jaar mei. Het gaat om Zita Schellekens, geboren in 1984, werkzaam bij Heineken en in het kabinet Balkenende-IV politiek assistent van staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken).

Berman geen lijsttrekker PvdA

Telegraaf 25.09.2013 Thijs Berman stelt zich niet kandidaat als lijsttrekker van de PvdA voor de Europese parlementsverkiezingen op 22 mei volgend jaar. Hij trok de vorige keer in 2009 wel de kar.

Thijs Berman geen lijsttrekker PvdA Europa

NU 24.09.2013 Thijs Berman stelt zich niet kandidaat als lijsttrekker van de PvdA voor de Europese parlementsverkiezingen op 22 mei volgend jaar. Hij trok de vorige keer in 2009 wel de kar.

“Het is tijd voor nieuwe energie, het is tijd voor nieuwe kandidaten”, zo motiveerde de sociaaldemocratische politicus dinsdagavond zijn stap. Hij wil nog wel een nieuwe termijn als Europees parlementariër.

Thijs Berman geen lijsttrekker PvdA Europa

Trouw 25.09.2013 Thijs Berman stelt zich niet kandidaat als lijsttrekker van de PvdA voor de Europese parlementsverkiezingen op 22 mei volgend jaar. Hij trok de vorige keer in 2009 wel de kar.

Merkies mengt zich in strijd EU-lijsttrekerschap PvdA

Trouw  20.09.2013 PvdA-Europarlementariër Judith Merkies wil lijsttrekker van haar partij worden bij de verkiezingen van het Europees Parlement in mei volgend jaar. Ze maakte vrijdag bekend dat ze zich daarvoor kandidaat stelt.

Merkies (46) is de tweede kandidaat die zich publiekelijk voor de post heeft gemeld. Eerder deed Robbert Baruch, oud-wethouder van de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord, dat al.

Merkies wil ook EU-lijsttrekker PvdA worden

NU  20.09.2013 PvdA-Europarlementariër Judith Merkies wil lijsttrekker van haar partij worden bij de verkiezingen van het Europees Parlement in mei volgend jaar.

Partijvoorzitter Spekman: burger moet PvdA-lijsttrekker gaan kiezen

RTVWEST 04.09.2013 Audiofragment DEN HAAG- De lijsttrekkers van de PvdA – zowel landelijk als op lagere niveaus – moeten in de toekomst door alle kiezers en niet alleen meer door leden van die partij worden gekozen. Lees verder

Trouw 04.09.2013 In de PvdA lijkt een levendige strijd te ontbranden om het lijsttrekkerschap bij de Europese verkiezingen van volgend jaar. Zittend lijsttrekker Thijs Berman krijgt concurrentie van de Rotterdamse oud-stadsdeelwethouder Robbert Baruch en wellicht van oud-onderwijsminister Jo Ritzen.

‘Hervorming begrotingspact’

Telegraaf 03.09.2013   Een sociaal Europa, met een begrotingspact waarin niet alleen gekeken wordt naar boekhoudkundige regels. Dat is de inzet van Robbert Baruch, die zich dinsdag kandidaat heeft gesteld om lijsttrekker van de PvdA te worden bij de verkiezingen van het Europees parlement in mei volgend jaar.

Gerelateerde artikelen;

02-09: Baruch wil voor PvdA naar EU

Baruch wil voor PvdA naar EU

Telegraaf 02.09.2013 Robbert Baruch wil lijsttrekker van de PvdA worden bij de verkiezingen van het Europees Parlement in mei volgend jaar, zo heeft hij maandag bekendgemaakt. Baruch (1967) was in de jaren 2006 tot 2009 wethouder van de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord.

‘Europarlementariërs PvdA hoeven niet meer terug te komen na verkiezingen’

Trouw 19.06.2013 De Partij van de Arbeid wil bij de verkiezingen van 2014 de voltallige afvaardiging in het Europarlement vervangen. De drie Europarlementariërs die op dit moment namens de PvdA in het Europees Parlement zitten, Thijs Berman, Emine Bozkurt en Judith Merkies, zullen het advies krijgen om zich niet meer kandidaat te stellen. Dit meldt de NOS op basis van bronnen binnen de fractie.

PvdA loost EU-parlementariërs

Telegraaf 19.06.2013 De PvdA wil af van zijn drie huidige Europarlementariërs. Thijs Berman, Emine Bozkurt en Judith Merkies zijn wat de partijtop betreft niet geschikt voor hun functie. Ze hoeven zich dan ook niet meer kandidaat te stellen. Deze maand nog volgen er gesprekken zijn met de drie parlementariërs, om ze ervan te overtuigen dat ze zich beter kunnen terugtrekken voor de verkiezingen van 2014. Dat meldt de NOS op basis van diverse bronnen. Het drietal zou niet zichtbaar genoeg zijn in Brussel. Bovendien is er behoefte aan “vernieuwing.”

‘PvdA wil af van alle drie huidige europarlementariërs’

NRC 19.06.2013  De PvdA geeft Thijs Berman, Emine Bozkurt en Judith Merkies het advies zich bij de komende Europese verkiezingen niet meer kandidaat te stellen. De drie Europarlementariërs die op dit moment namens de PvdA in het Europees Parlement zitten, zijn bij de verkiezingen van volgend jaar niet meer welkom. De top van de Partij van de Arbeid wil van ze af, schrijft nos.nl. Lees verder

Lees meer;

13 mrt Druk op Europarlement om begroting te steunen – ‘nog niet gebeld door Rutte’ ›

2012 Oud PvdA-parlementariër Edith Mastenbroek (37) overleden ›

2012 Parlementaire top EU wel in Paramaribo, Bouterse niet welkom ›

2012 Kroes is niet onder de indruk van dreigement Vodafone ›

2012 Europarlementariërs roepen op tot boycot Nederland om meldpunt ›

Samenstelling programmacommissie Europese verkiezingen

Samenstelling programmacommissie Europese verkiezingen

door De Redactie op 24 april 2013 – Foto Flickr / PvdA Het partijbestuur heeft bekendgemaakt wie het PvdA-programma voor de Europese Parlementsverkiezingen in 2014 gaan schrijven. De commissie zal worden geleid door Diederik Samsom. Lees verder voor alle namen. Voorzie de commissie van munitie via www.watwiljijmeteuropa.nl.

Diederik Samsom (voorzitter)
Politiek leider Partij van de Arbeid.

VVD

VVD-LEDEN BEVESTIGEN VOLGORDE EUROPESE KANDIDATENLIJST

VVD 18 december 2013− VVD-leden hebben tijdens de ledenraadpleging de volgorde van de Europese Kandidatenlijst zonder wijzigingen goedgekeurd. Daarmee is de kandidatenlijst definitief. LEES VERDER

Hagenaar Hans van Baalen lijsttrekker VVD in Europa

Den HaagFM 24.11.2013 Haagse politici staan hoog op de kandidatenlijst van de VVD voor de verkiezingen van het Europees Parlement. Hagenaar Ha…lees meer

Zuid-Hollandse VVD-politici hoog op kandidatenlijst Europees Parlement

RTVWEST 24.11.2013 DEN HAAG – Politici uit Zuid-Holland staan hoog op de kandidatenlijst van de VVD voor de verkiezingen van het Europees Parlement. Lees verder

Gerelateerde artikelen;

VVD-Kamerlid Van Nieuwenhuizen wil naar Europa

Trouw 03.10.2013 VVD-Tweede Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen wil naar Europa. De 50-jarige politica staat achter lijsttrekker Hans van Baalen op plek 2 van de conceptkandidatenlijst voor de Europese verkiezingen in mei 2014. De VVD publiceerde donderdag de lijst.

Kamerlid Van Nieuwenhuizen wil naar Europa

NU03.10.2013 VVD-Tweede Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen wil naar Europa. De 50-jarige politica staat achter lijsttrekker Hans van Baalen op de tweede plek van de conceptkandidatenlijst voor de Europese verkiezingen in mei 2014. 

Hans van Baalen lijsttrekker Europees Parlement

VVD 27 april 2013 − Hans van Baalen (52) wordt de VVD-lijsttrekker voor de Europese Verkiezingen. Van Baalen: “Het is een bijzondere eer en een grote uitdaging om wederom de VVD-lijst voor de Europese verkiezingen in 2014 te mogen leiden. Het gaat er daarbij om de Nederlandse belangen en de liberale beginselen van vrijheid en democratie in Europa veilig te stellen.” Lees verder

CDA

‘CDA moet zijn EU-traditie niet verloochenen’

NU 20.11.2013 Het CDA moet als het om Europa gaat niet gaan lijken op populistische partijen die van de EU af willen.

Die oproep deed Jaap de Hoop Scheffer woensdag. Volgend jaar mei zijn er verkiezingen voor het Europese Parlement.

De christendemocratische oud-minister van Buitenlandse Zaken en voormalige secretaris-generaal van de NAVO vindt dat het CDA niet ”in de namaak moet gaan”. Volgens hem kan de partij haar Europese traditie van decennia ook niet voor de kiezer verloochenen.

Gerelateerde artikelen

Lees meer over: Europees Parlement CDA Jaap de Hoop Scheffer

CDA kiest voor de ‘stoute, scherpe koers’

Trouw 04.11.2013 ‘Stouter en scherper’, gaat Esther de Lange namens het CDA campagne voeren bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. De 38-jarige in Limburg geboren europarlementariër werd zaterdag door de leden gekozen tot lijsttrekker. Zij verwierf 62 procent van de stemmen. De Lange versloeg een oudgediende, de 60-jarige Wim van de Camp.

lees: CDA zet Van de Camp opzij, D66 kiest vertrouwd gezicht

De Lange lijsttrekker

Telegraaf 02.11.2013 Europarlementariër Esther de Lange zal bij de Europese parlementsverkiezingen volgend jaar de lijsttrekker zijn voor het CDA. Ze werd zaterdag op een partijcongres in Leeuwarden met 62 procent van de stemmen gekozen, meldde de partij.

Esther de Lange lijsttrekker CDA in Europa

Trouw 02.11.2013 Europarlementariër Esther de Lange zal bij de Europese parlementsverkiezingen volgend jaar de lijsttrekker zijn voor het CDA. Ze werd zaterdag op een partijcongres in Leeuwarden met 62 procent van de stemmen gekozen, meldde de partij.

Esther de Lange gekozen tot lijsttrekker CDA Europa

NRC 02.11.2013 Esther de Lange (38) is zojuist verkozen tot lijsttrekker van het CDA bij de Europese Verkiezingen. Ze werd gekozen met 62 procent van de stemmen op het partijcongres in Leeuwarden. Lees verder

Kandidaat-lijsttrekkers CDA: Europa moet terug naar de kern

Elsevier 23.09.2013 Twee europarlementariërs van het CDA, Wim van de Camp en Esther de Lange, zijn door het partijbestuur voorgedragen als kandidaat-lijsttrekkers voor de Europese parlementsverkiezingen. Beide kandidaten zeggen dat de christen-democraten voor een slanker Europa gaan.

Twee kandidaten voor CDA-lijsttrekkerschap EU

NU 23.09.2013 Het CDA heeft twee kandidaten geselecteerd als lijsttrekker van de partij bij de Europese parlementsverkiezingen in mei volgend jaar

Het partijbestuur maakte maandagavond de namen bekend na een selectieprocedure. Zeven personen hadden. Het gaat om de vorige lijsttrekker Wim van de Camp en mede-Europarlementariër Esther de Lange.

2 kandidaten lijsttrekker CDA

Telegraaf 23.09.2013  Het CDA heeft twee kandidaten geselecteerd als lijsttrekker van de partij bij de Europese parlementsverkiezingen in mei volgend jaar. Het gaat om de vorige lijsttrekker Wim van de Camp en mede-Europarlementariër Esther de Lange.

Twee kandidaten voor CDA-lijsttrekkerschap EU

Trouw  23.09.2013 Het CDA heeft twee kandidaten geselecteerd als lijsttrekker van de partij bij de Europese parlementsverkiezingen in mei volgend jaar. Het gaat om de vorige lijsttrekker Wim van de Camp en mede-Europarlementariër Esther de Lange.

Zeven kandidaten lijsttrekkerschap CDA bij Europese verkiezingen

Trouw 15.07.2013 Zeven personen hebben zich aangemeld om de CDA-lijsttrekker te worden voor de Europese verkiezingen in mei 2014. Maandag sloot de termijn.

Het CDA wil de namen van de sollicitanten niet kwijt, maar eerder meldden delegatieleider Wim van de Camp en zijn collega-Europarlementariërs Esther de Lange en Lambert van Nistelrooij al dat zij zich hebben aangemeld. De overige vier sollicitanten zijn geen lid van de Eerste of Tweede Kamer, voegde een zegsman van de partij desgevraagd toe.

Meer over: Europese Verkiezingen CDA Europese Unie Politiek

Europese verkiezingen in mei 2014

Veel animo lijsttrekkerschap EU-fractie CDA

NU 15.07.2013  Zeven personen hebben zich aangemeld om de CDA-lijsttrekker te worden voor de Europese verkiezingen in mei 2014. Maandag sloot de termijn. Het CDA wil de namen van de sollicitanten niet kwijt, maar eerder meldden delegatieleider Wim van de Camp en zijn collega-Europarlementariërs Esther de Lange en Lambert van Nistelrooij al dat zij zich hebben aangemeld.

Gerelateerde artikelen

Lees meer over: CDA Wim van de Camp Esther de Lange Lambert van Nistelrooij

EU-fractie CDA: 7 mogelijke lijsttrekkers

Telegraaf 15.07.2013 Het CDA wil de namen van de sollicitanten niet kwijt, maar eerder meldden delegatieleider Wim van de Camp en zijn collega-Europarlementariërs Esther de Lange en Lambert van Nistelrooij al dat zij zich hebben aangemeld. De overige vier sollicitanten zijn geen lid van de Eerste of Tweede Kamer, voegde een zegsman van de partij desgevraagd toe.

CDA-lijsttrekkerschap EU-verkiezingen in trek

Trouw 03.06.2013 Het lijsttrekkerschap bij het CDA voor de Europese verkiezingen is in trek. Zeker twee CDA’ers zien het zitten om de lijst te gaan aanvoeren en dat aantal kan nog toenemen.

Meer over: CDA gaat altijd lijsttrekker kiezen

CDA-lijsttrekkerschap EU-verkiezingen in trek

NU 03.06.2013 Het lijsttrekkerschap bij het CDA voor de Europese verkiezingen is in trek. Zeker twee CDA’ers zien het zitten om de lijst te gaan aanvoeren en dat aantal kan nog toenemen.

Gerelateerde artikelen

Lees meer over: CDA Verkiezingen Europees Parlement Europees Parlement

Animo voor CDA in de EU

Telegraaf 03.06.2013 Het lijsttrekkerschap bij het CDA voor de Europese verkiezingen is in trek. Zeker twee CDA’ers zien het zitten om de lijst te gaan aanvoeren en dat aantal kan nog toenemen.

CDA gaat altijd lijsttrekker kiezen

VK 01.06.2013 Het CDA heeft zaterdag definitief besloten de lijsttrekker voor de verkiezingen van de Tweede Kamer en het Europees Parlement altijd te gaan kiezen. Een resolutie hiertoe werd op het voorjaarscongres van de partij in Den Bosch aangenomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s