Ook het gedonder met het SpuiForum gaat vrolijk weer verder en nog verder !!

AD 10.01.2020

Het peperdure cultuurpaleis Amare zit nog voor de opening al zwaar in de rode cijfers .

Volgens de nieuwste berekeningen komt de cultuurtempel op het Spuiplein straks jaarlijks een kleine drie miljoen euro tekort op de bedrijfsvoering . Dat is zes ton per jaar meer dan waarmee al rekening werd gehouden.

De Haagse politiek is geschokt, ook al doordat de bouwer een nieuwe vertraging van vier maanden heeft gemeld. ,,Ik heb geen enkel vertrouwen mee in de voortgang van dit project‘’, zei Geert Tomlow van 50Plus. Ook andere partijen  vrezen  dat het einde van de ellende voor het 210 miljoen euro kostende cultuurcomplex nog niet in zicht is.

Geldtekort 

In het nieuwe bedrijfsplan van de cultuurtempel op het Spuiplein wordt het  jaarlijks tekort op de bedrijfsvoering geschat op 2,7 miljoen euro. Dat is zes ton meer dan de tegenvaller die eerder werd gemeld.

AD 10.01.2020

De tegenvaller op de exploitatie van het Haagse cultuurpaleis staat niet op zichzelf.  Halverwege 2018 pompte kersvers wethouder Revis nog eens ruim 30 miljoen euro in de bouw van Amare. Ook werd onlangs bekend dat de oplevering van het onderwijs- en cultuurcomplex zeker vier maanden vertraging heeft opgelopen.  Het cultuurpaleis zal niet eerder dan 3 mei 2021 klaar zijn.

Timelapse Amare

Amare, het theater dat op het Spui naast het stadhuis in Den Haag wordt gebouwd, krijgt vorm. Dat is te zien op een nieuwe timelapse die de gemeente naar buiten heeft gebracht. Het kunstpaleis moet in 2021 de deuren openen en biedt dan onderdak aan het Residentie Orkest, het Nederlands Dans Theater, het Koninklijk Conservatorium en ook het huidige Zuiderstrandtheater en zijn eigen activiteiten.

Telegraaf 04.03.2020

Opening vertraagd

De Haagse gemeenteraad sprak donderdagavond 09.01.2020 over de voortgang van de bouw van Amare op het Spuiplein. Uit de laatste rapportages die Revis aan de raad stuurde, blijkt dat er discussie is met de bouwer over de oplevering van het complex dat onderdak gaat bieden aan onder meer het Residentie Orkest, het Nederlands Danstheater en het Koninklijk Conservatorium.

Tijdens deze raadsvergadering werd ook duidelijk dat bouwcombinatie Cadanz de geplande oplevering op 4 januari 2021 niet gaat halen. De bouwer heeft aangegeven vier maanden extra nodig te hebben. Maar volgens Directeur Henk Scholten van het Zuiderstrandtheater hebben de vaste gebruikers van Amare die tijd hard nodig om in september 2021 het seizoen en het schooljaar goed te kunnen beginnen.

Volgens Scholten hebben de instellingen die vier maanden volledig nodig om het gebouw aan te kleden, de technische installaties in te regelen én te verhuizen. Voordat Amare in september officieel open wordt gesteld, zou er dan vanaf mei proef kunnen worden gedraaid in het Cultuurcomplex.

Volgens wethouder Revis heeft de vertraging geen gevolgen voor de opening van  het cultuurpaleis dat gepland staat voor 1 september 2021.

Wethouder Revis maakte tijdens de raadsvergadering donderdagavond duidelijk dat de gemeente de vertraging van de bouw niet accepteert. Maar of dit ook betekent dat de oplevering nu toch eerder plaatsvindt, is niet duidelijk.

Zie ook: Ook het gedonder met het SpuiForum gaat vrolijk weer verder !!

Zie ook: Het SpuiForum gaat vrolijk weer verder !! – voortgang 17.11.2019

Zie ook: Het SpuiForum gaat als “Amare” vrolijk weer verder !! – voortgang 10.10.2019

Zie ook: Het Haagse Spuiforum na het coaltieakkoord 2018 – 2022

Zie ook: Het SpuiForum gaat vrolijk weer verder !! – voortgang 08.09.2019

Zie ook: Het SpuiForum gaat vrolijk weer verder !! – voortgang 10.07.2019

Zie ook: Het SpuiForum gaat vrolijk weer verder !!

Bewegende vloer brengt cultuurcomplex Amare ellende

Den HaagFM 05.02.2020 De Haagse politiek is zelf medeverantwoordelijk voor het oplopen van het exploitatietekort van het nieuwe cultuurpaleis Amare in het centrum van de stad. De verwachte inkomsten van het nieuwe onderkomen van het Residentie Orkest, Nederlands Danstheater en Koninklijk Conservatorium zijn fors lager omdat er in de grote concertzaal geen beweegbare vloer komt. Daardoor kan die vloer niet vlak worden gemaakt. En een zaal met een schuine vloer is minder goed te verhuren voor commerciële bijeenkomsten.

Dat blijkt uit documenten over de exploitatie van Amare die wethouder Robert van Asten (D66, cultuur) aan de gemeenteraad heeft gezonden. Twee achtereenvolgende colleges van burgemeester en wethouders én de gemeenteraad hebben anderhalf jaar geleden willens en wetens besloten om geen beweegbare vloer in het complex te willen betalen. Daarom kwam die er niet – ondanks waarschuwingen van de gebruikers dat de geplande schuine vloer ‘erg onhandig’ is en de zaal daardoor ‘minder goed te gebruiken’.

Het college van burgemeester en wethouders meldde recent dat het exploitatietekort zes ton hoger uitvalt dan eerder berekend. Het wordt nu 2,7 miljoen euro in plaats van ruim 2,1 miljoen euro. Dit leidde tot gemor in de Haagse gemeenteraad. Partijen wezen er tijdens een vergadering drie weken geleden op dat het om een structureel bedrag gaat en dus jaarlijks terugkeert.

Bewegende vloer brengt Haags cultuurcomplex Amare ellende

OmroepWest 05.02.2020 De Haagse politiek is zelf medeverantwoordelijk voor het oplopen van het exploitatietekort van het nieuwe cultuurpaleis Amare in het centrum van de stad. De verwachte inkomsten van het nieuwe onderkomen van het Residentie Orkest, Nederlands Danstheater en Koninklijk Conservatorium zijn fors lager omdat er in de grote concertzaal geen beweegbare vloer komt. Daardoor kan die vloer niet vlak worden gemaakt. En een zaal met een schuine vloer is minder goed te verhuren voor commerciële bijeenkomsten.

Dat blijkt uit documenten over de exploitatie van Amare die wethouder Robert van Asten (D66, cultuur) aan de gemeenteraad heeft gezonden. Twee achtereenvolgende colleges van burgemeester en wethouders én de gemeenteraad hebben anderhalf jaar geleden willens en wetens besloten om geen beweegbare vloer in het complex te willen betalen. Daarom kwam die er niet – ondanks waarschuwingen van de gebruikers dat de geplande schuine vloer ‘erg onhandig’ is en de zaal daardoor ‘minder goed te gebruiken’.

Het college van burgemeester en wethouders meldde recent dat het exploitatietekort zes ton hoger uitvalt dan eerder berekend. Het wordt nu 2,7 miljoen euro in plaats van ruim 2,1 miljoen euro. Dit leidde tot gemor in de Haagse gemeenteraad. Partijen wezen er tijdens een vergadering drie weken geleden op dat het om een structureel bedrag gaat en dus jaarlijks terugkeert. ‘Daar maak ik me grote zorgen over’, aldus Arjen Dubbelaar van Hart voor Den Haag/Groep de Mos. Lesley Arp van de SP vroeg zich af: ‘Wie gaat hiervoor bloeden? Andere culturele instellingen?’

Aangepast

Het college beloofde toen dat het de onderbouwing van het oplopende tekort naar de raad zou sturen. Dat heeft Van Asten nu gedaan. Uit het nieuwe bedrijfsplan van Amare blijkt dat verschillende posten zijn aangepast ten opzichte van het voorlopige. Een daarvan is de post ‘opbrengst zakelijke verhuur’. Die is stukken minder: aanvankelijk werd ervan uitgegaan dat dit jaarlijks ruim 1,5 miljoen euro zou kunnen opleveren. Nu is dat teruggebracht naar 914.000 euro.

In een door een externe deskundige opgestelde toelichting op die cijfers staat dat het oorspronkelijk bedrag was gebaseerd op een zaal met een vlakke vloer. Die komt er dus niet. ‘Dit heeft geleid tot een aanpassing in de omzet van de zakelijke verhuur, aangezien een zaal met een schuine vloer minder aantrekkelijk wordt voor commerciële verhuur. Aanzienlijk minder inkomsten worden nu verwacht’, staat in de toelichting. Een kleine meevaller is wel dat er vanwege de minder frequente verhuur minder personeel hoeft te worden ingezet. Dat bedrag gaat van ruim een miljoen naar 725.000 euro.

Extra geld

Toenmalig wethouder Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij) verklaarde tijdens een rondleiding op de bouwplaats in maart 2018 al dat als er een beweegbare vloer in het complex moest komen, de gemeenteraad daarvoor eenmalig extra geld zou moeten reserveren. Volgens Wijsmuller had de gemeente in het programma van eisen aan bouwcombinatie Cadanz niet vastgelegd dat er zo’n vloer in de grote zaal zou komen.

Tot grote teleurstelling van de gebruikers kwam dat geld er toen niet direct. Toenmalig directeur Henk Scholten van het Dans- en Muziekcentrum (DMC), de toekomstige huurder van het gebouw, zei destijds: ‘Het zou zonde zijn als die er niet in komt, want nu wordt die zaal veel minder goed te gebruiken.’

Geen knoop doorgehakt

Een paar maanden later blijkt er nog steeds geen knoop doorgehakt. Een complicatie is dan dat er ook verkiezingen zijn geweest. De ‘oude coalitie’ zegt geen beslissing te willen nemen, omdat ‘wij in deze periode niet het mandaat hebben om een besluit te nemen over scope-uitbreidingen’, staat in een brief uit die tijd.

De partijen die dan onderhandelen over een nieuwe coalitie – Groep de Mos, VVD, D66 en GroenLinks – blijken in het akkoord dat ze sluiten geen extra geld over te hebben voor zo’n vloer. ‘De bouw is volop gaande en zal conform de vastgestelde uitgangspunten en randvoorwaarden worden afgerond’, aldus het collegeakkoord dat ze op 29 mei presenteren. De leider van de grootste partij in Den Haag, Richard de Mos, had daarvoor ook al laten weten niets te voelen voor extra geld voor het cultuurcomplex. De gebruikers zouden volgens hem ‘dankbaar’ moeten zijn voor alles wat er wel komt.

Oplopende tekort

Uit het bedrijfsplan blijkt verder dat er meer factoren zijn die het oplopende tekort veroorzaken. Zo is er veel meer geld nodig voor energie, schoonmaak en onderhoud.

Een woordvoerder van wethouder Van Asten stelt dat het voorlopig bedrijfsplan uit 2017 is geactualiseerd met kennis die destijds nog niet voorhanden was. ‘Hierdoor ligt er nu een bedrijfsplan dat is gebaseerd op een juist inzicht in het bruto groter vloeroppervlak met daarbij horende kosten aan schoonmaak en energie, aanpassing van het huurbedrag en omzet. Het plan dat er nu ligt, schetst een zo reëel mogelijke verwachting op basis van de kennis van nu. Kennis die we bij het laatste bedrijfsplan nog niet hadden.’

Niet met zekerheid

Zij wijst er ook op dat nog niet alle bedragen in beton zijn gegoten omdat die nog niet met zekerheid kunnen worden vastgesteld, zoals de daadwerkelijke inkoop van diensten en het aantal bezoekers. ‘Dit wordt pas in de praktijk zichtbaar.’

Het is op dit moment nog niet bekend hoe oplopend exploitatietekort moet worden opgevangen, stelt de gemeente. ‘De dekking is een ingewikkelde knoop waarvoor we de tijd nemen om deze te ontwarren. Zeker is dat de dekking kan worden gerealiseerd. Hiervoor kan de gemeenteraad binnen twee weken een voorstel verwachten’, aldus de woordvoerder.

LEES OOK: Reconstructie: het mysterie van de beweegbare vloer

Meer over dit onderwerp: AMARE ROBERT VAN ASTEN JORIS WIJSMULLER BEDRIJFSPLAN EXPLOITATIE

Directeur Zuiderstrandtheater: ‘Vertraging bouw Amare problematisch voor alle betrokken partijen’

OmroepWest 10.01.2020 Directeur Henk Scholten van het Zuiderstrandtheater maakt zich in navolging van de Haagse gemeenteraad grote zorgen over de mogelijke vertraging van de bouw van het cultuurcomplex Amare.

Tijdens de raadsvergadering donderdagavond werd duidelijk dat bouwcombinatie Cadanz de geplande oplevering op 4 januari 2021 niet gaat halen. De bouwer heeft aangegeven vier maanden extra nodig te hebben. Maar volgens Scholten hebben de vaste gebruikers van Amare die tijd hard nodig om in september 2021 het seizoen en het schooljaar goed te kunnen beginnen.

Scholten biedt als directeur van Zuiderstrandtheater tijdelijk onderdak aan het Residentie Orkest, het Nederlands Dans Theater, en de Stichting Dans- en Muziekcentrum Den Haag (DMC). Samen met het Koninklijk Conservatorium worden zij straks de vaste bespelers van Amara.

Volgens Scholten hebben de instellingen die vier maanden volledig nodig om het gebouw aan te kleden, de technische installaties in te regelen én te verhuizen. Voordat Amare in september officieel open wordt gesteld, zou er dan vanaf mei proef kunnen worden gedraaid in het Cultuurcomplex.

Omdat de programmering voor het seizoen 2021-2022 al is vastgelegd zit er volgens Scholten tijdsdruk op de oplevering van Amare: ‘De programma’s voor de vier zalen zijn al voor een belangrijk deel rond. Uitwijken naar het Zuiderstrandtheater is niet mogelijk, want daar is maar één zaal. Het kost heel veel geld als de programmering niet kan worden begonnen.’

Schopstoel

Ook directeur Henk van der Meulen van het Koninklijk Conservatorium zit niet te wachten op vertraging, maar zit minder op de schopstoel als de vaste bespelers van het Zuiderstrandtheater. ‘Wij hebben de maanden juli en augustus nodig om het nieuwe Koninklijk Conservatorium aan te kleden en in te richten.

Dus dat zou er dan om hangen. Maar mocht het echt nodig zijn dan kunnen we altijd een beroep doen op onze huidige locatie. Maar die uitwijkmogelijkheid hebben het Residentie Orkest, het Nederlands Dans Theater en DMC niet.’

Wethouder Revis maakte tijdens de raadsvergadering donderdagavond duidelijk dat de gemeente de vertraging van de bouw niet accepteert. Maar of dit ook betekent dat de oplevering nu toch eerder plaatsvindt, is niet duidelijk.

Wel verzekerde de wethouder dat de officiële ingebruikname van het cultuurcomplex in september volgend jaar ondanks de vertraging niet in gevaar komt. Maar dat bestrijdt Scholten dus. Volgende week woensdag hebben alle betrokken partijen een overleg hierover met de betrokken wethouders Revis en Van Asten.

Exploitatiekosten

Scholten reageerde ook op de commotie die is ontstaan over de opgelopen exploitatiekosten. In 2017 werd nog gedacht dat de bedrijfsvoering jaarlijks 2,1 miljoen extra zou kosten. Recent is gebleken dat dit 2,7 miljoen wordt. Het verschil zit volgens Scholten voor bijna de helft in de verhoging van de onroerend zaakbelasting van de gemeente Den Haag.

Deze exploitatiekosten komen op de huidige subsidie van 2,8 miljoen die het Zuiderstrandtheater nu al krijgt. Maar volgens Scholten is dat bedrag goed uit te leggen: ‘De bedrijfsvoering kost gewoon veel geld. Dan moet je denken aan bijvoorbeeld energiekosten, schoonmaakkosten, personeelskosten, beveiliging.

Het Zuiderstrandtheater heeft een oppervlak van 10.000 vierkante meter, Amare krijgt 50.000 vierkante meter. Vergeleken met andere grote Haagse instellingen als bijvoorbeeld Het Kunstmuseum, Het Nationale Theater of een vergelijkbaar gebouw als TivoliVredenbrug is 5,5 miljoen helemaal niet zoveel.’

Meer over dit onderwerp: AMARE ZUIDERSTRANDTHEATER BOUDEWIJN REVIS ROBERT VAN ASTEN RESIDENTIE ORKEST NEDERLANDS DANS THEATER

Haagse politiek maakt zich zorgen over voortgang bouw cultuurcomplex Amare

OmroepWest 10.01.2020 De Haagse gemeenteraad maakt zich grote zorgen over nieuwe problemen die zijn opgedoken bij de bouw van het cultuurpaleis Amare in het centrum van de stad. De bouwer heeft de gemeente meegedeeld dat er vertragingen zijn opgetreden, waardoor het maanden later wordt opgeleverd dan gepland.

Ook vertoont de exploitatie straks een veel grote financieel gat dan aanvankelijk gedacht. In 2017 werd nog gedacht dat de bedrijfsvoering jaarlijks een tekort zou kennen van 2,1 miljoen; recent is gebleken dat dit 2,7 miljoen wordt.

‘Dit dossier baart ons zorgen. Wij hebben totaal geen vertrouwen meer in de voortgang’, aldus Geert Tomlow van 50Plus. En veel andere partijen delen die kritiek in meer of mindere mate. Maar volgens wethouder Boudewijn Revis (VVD, stadsontwikkeling) is er geen reden voor paniek. ‘Een project waarbij nooit iets aan de hand is, bestaat alleen in sprookjes. Maar dit blijft binnen de tijd en kost niet meer geld.’

De Haagse gemeenteraad sprak donderdagavond over de voortgang van de bouw van Amare op het Spuiplein. Uit de laatste rapportages die Revis aan de raad stuurde, blijkt dat er discussie is met de bouwer over de oplevering van het complex dat onderdak gaat bieden aan onder meer het Residentie Orkest, het Nederlands Danstheater en het Koninklijk Conservatorium.

Bouwcombinatie Cadanz heeft aan de gemeente laten weten dat het de geplande oplevering op 4 januari 2021 niet haalt. De bouwer zou vier maanden extra nodig hebben, onder meer omdat een belangrijke onderaannemer failliet is gegaan.

Niet accepteren

Revis maakte eerder al duidelijk dat de gemeente dit niet kan accepteren. Dit herhaalde hij in de vergadering. ‘Dat heb ik de directeur van het concern, die daarvoor helemaal uit Holten hier naartoe is gekomen, ook gemeld’, aldus de wethouder. Of dit ook betekent dat de oplevering nu toch eerder plaats heeft, is niet duidelijk. ‘Daarover zijn we nog met elkaar in gesprek.’

De wethouder verzekerde wel dat de officiële ingebruikname van het cultuurcomplex in september volgend jaar ondanks de vertraging niet in gevaar komt. Volgens de insprekers van SOS Den Haag, die de bouw van wat sinds kort Amare heet al vanaf het begin kritisch volgen, is dat wel degelijk het geval. Zij denken dat de instellingen die er gebruik van gaan maken veel meer tijd nodig hebben dan een paar maanden om het gebouw goed in te richten.

Rolstoel

Bovendien heeft SOS Den Haag grote vraagtekens bij de toegankelijkheid voor mindervaliden. Zo zouden er in de grote zaal slechts drie plekken zijn voor mensen in een rolstoel en veel te weinige parkeerplekken in de garage onder het complex voor mensen met een beperking. Veel partijen in de raad wilden daarom ook opheldering hierover van de wethouder. ‘Dit is voor ons een belangrijk punt’, verklaarde D66-raadslid Daniël Scheper.

Revis ziet echter op dat punt geen enkel probleem. Het complex zou volgens de hiervoor geldende regels worden ingericht. ‘Hier wordt serieus en op een goede manier aan gewerkt.’ Als er bij oplevering nog wel zaken die niet in orde zijn aan het licht komen, moeten die door de bouwer worden verholpen, aldus de wethouder.

Veel extra kosten

Dan is er nog de bedrijfsvoering. In de laatste voortgangsrapportage meldt Revis kort dat het tekort met dertig procent omhoog is gegaan van 2,1 naar 2,7 miljoen euro per jaar. Raadslid Peter Bos van de Haagse Stadspartij herinnerde eraan dat de vorige raming van drie jaar geleden al ruim was. Daar waren toen al veel extra kosten in meegenomen. Hij wilde daarom weten hoe het kon dat er toch een nog forser bedrag nodig is.

Zijn collega Arjen Dubbelaar van Hart voor Den Haag/Groep de Mos voegde daaraan toe dat het ook nog eens om een structureel tekort gaat, een bedrag dat dus ieder jaar terugkomt. ‘Daar maak ik me grote zorgen over.’ Lesley Arp van de SP: ‘Wie gaat hiervoor bloeden? Andere culturele instellingen?’

Meer uitsluitsel

Revis kon de partijen daarover niet veel meer melden dat zijn collega Robert van Asten (D66, cultuur) nu aan het uitzoeken is hoe dat tekort zo kan oplopen. Nog in het eerste kwartaal van het dit jaar komt daarover meer uitsluitsel. Dan moet ook blijken hoe de gemeente dit denkt op te vangen.

LEES OOK: ‘Exploitatie cultuurcomplex werd eerder veel te positief ingeschat’

Meer over dit onderwerp: AMARE ONDERWIJS- EN CULTUURCOMPLEX CULTUURCOMPLEX

Zorgen over voortgang bouw cultuurcomplex Amare

Den HaagFM 10.01.2020 De gemeenteraad maakt zich grote zorgen over nieuwe problemen die zijn opgedoken bij de bouw van het cultuurpaleis Amare in het centrum van de stad. De bouwer heeft de gemeente meegedeeld dat er vertragingen zijn opgetreden, waardoor het maanden later wordt opgeleverd dan gepland.

Ook vertoont de exploitatie straks een veel grote financieel gat dan aanvankelijk gedacht. In 2017 werd nog gedacht dat de bedrijfsvoering jaarlijks een tekort zou kennen van 2,1 miljoen; recent is gebleken dat dit 2,7 miljoen wordt.

De gemeenteraad sprak donderdagavond over de voortgang van de bouw van Amare op het Spuiplein. Uit de laatste rapportages die wethouder Revis aan de raad stuurde, blijkt dat er discussie is met de bouwer over de oplevering van het complex dat onderdak gaat bieden aan onder meer het Residentie Orkest, het Nederlands Danstheater en het Koninklijk Conservatorium.

Bouwcombinatie Cadanz heeft aan de gemeente laten weten dat het de geplande oplevering op 4 januari 2021 niet haalt. De bouwer zou vier maanden extra nodig hebben, onder meer omdat een belangrijke onderaannemer failliet is gegaan.

Revis maakte eerder al duidelijk dat de gemeente dit niet kan accepteren. Dit herhaalde hij in de vergadering. “Dat heb ik de directeur van het concern, die daarvoor helemaal uit Holten hier naartoe is gekomen, ook gemeld”, aldus de wethouder. Of dit ook betekent dat de oplevering nu toch eerder plaats heeft, is niet duidelijk. “Daarover zijn we nog met elkaar in gesprek”‘ De wethouder verzekerde wel dat de officiële ingebruikname van het cultuurcomplex in september volgend jaar ondanks de vertraging niet in gevaar komt.

Volgens de insprekers van SOS Den Haag, die de bouw van wat sinds kort Amare heet al vanaf het begin kritisch volgen, is dat wel degelijk het geval. Zij denken dat de instellingen die er gebruik van gaan maken veel meer tijd nodig hebben dan een paar maanden om het gebouw goed in te richten.

Cultuurpaleis Amare kan zichzelf niet bedruipen, jaarlijks tekort straks bijna drie miljoen

AD 09.01.2020 Op het peperdure cultuurpaleis-in-aanbouw Amare moet na opening nog meer worden toegelegd dan al werd gedacht. In het nieuwe bedrijfsplan van de cultuurtempel op het Spuiplein wordt het jaarlijks tekort op de bedrijfsvoering geschat op 2,7 miljoen euro. Dat is zes ton meer dan de tegenvaller die eerder werd gemeld.

Haagse politici reageren geschokt : ,,Ik vind dit heftig”, zegt raadslid Lesley Arp van de Haagse SP. ,,We zijn nog niet eens begonnen of het gaat al mis. Ik wil vooral weten wat dit gaat betekenen voor de Haagse cultuursector. Het mag wat ons betreft niet zo zijn dat de cultuurinstellingen in de Haagse wijken voor het extra tekort moeten bloeden.”

Lees ook;

Lees meer

Lees meer

Flinke zorgen

Ook Pieter Grinwis van ChristenUnie/SGP maakt zich flinke zorgen over de toekomstige bedrijfsvoering van het prestigeproject: ,,De grote vraag is hoe het jaarlijkse gat van 600.000 euro gedicht gaat worden. Wat mij betreft komt dat zeker niet op het bordje van de Haagse burger.” De politiek praat vanavond over de voortgang van het cultuurpaleis.

Er gaat geen cent extra belasting­geld naar toe, aldus Joris Wijsmuller

Het eerder bekende  exploitatietekort van 2,1 miljoen euro per jaar wist  toenmalig HSP-wethouder Joris Wijsmuller eind 2016 met financiële kunstgrepen langdurig op te lossen. Dankzij soepelere begrotingsregels en goedkopere leningen kon hij destijds 30 miljoen euro vrijspelen. ,,Er gaat geen cent extra belastinggeld naar toe”, zei hij toen.

Vertraging

Waarom de bedrijfsvoering van  het 210 miljoen euro kostende nieuwe huis van het Residentie Orkest, het Nederlands Dans Theater en het Koninklijk Conservatorium nog eens zes ton per jaar duurder wordt, kan het stadsbestuur nog niet  zeggen. Wethouders Boudewijn Revis en Robert van Asten laten de oorzaken onderzoeken.

De Haagse PVV  is niet zo verbaasd over het  extra tekort op de bedrijfsvoering van cultuurtempel Amare. ,, Kunstbobo’s hebben vaak een gat in hun hand.  Wat ons betreft  worden de tekorten opgevangen uit het Haagse cultuurbudget.‘’, zegt fractieleider Sebastian Kruis. ,,Mensen die zo graag cultuur willen, mogen er dan ook voor betalen.‘’

De tegenvaller op de exploitatie van het Haagse cultuurpaleis staat niet op zichzelf.  Halverwege 2018 pompte kersvers wethouder Revis nog eens ruim 30 miljoen euro in de bouw van Amare. Ook werd onlangs bekend dat de oplevering van het onderwijs- en cultuurcomplex zeker vier maanden vertraging heeft opgelopen.  Het cultuurpaleis zal niet eerder dan 3 mei 2021 klaar zijn.

31 Reacties op “Ook het gedonder met het SpuiForum gaat vrolijk weer verder en nog verder !!

  1. Pingback: Het SpuiForum anno 19.03.2020: “We zijn er bijna maar nog niet helemaal !!” | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  2. Pingback: Het SpuiForum anno 03.04.2020: “We zijn er bijna maar nog niet helemaal !!” – vervolg | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  3. Pingback: Nog meer gedonder met het SpuiForum !! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  4. Pingback: Nog meer gedonder met het SpuiForum !! – debat 06.05.2020 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  5. Pingback: Nog meer gedonder met het SpuiForum !! – debat 06.05.2020 – de nasleep | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  6. Pingback: Het nieuwe cultuurpaleis Amare aan het Spui in Den Haag bijna open | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  7. Pingback: Het nieuwe cultuurpaleis Amare aan het Spui in Den Haag bijna klaar | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  8. Pingback: Cultuurcomplex Amare vordert gestaag !!! – stand van zaken 22.10.2020 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  9. Pingback: En weer gedonder met het cultuurpaleis Amare !! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  10. Pingback: Nog meer gedonder met het SpuiForum !! – debat 06.05.2020 – de nasleep – deel 2 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  11. Pingback: Nog meer gedonder met het SpuiForum “Amare” !! – debat 06.05.2020 – de nasleep – deel 2 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  12. Pingback: Weer gerommel bij de Gemeente Den Haag ??!! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  13. Pingback: Muziektheater Amare – inrichting nieuwe Spuiplein | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  14. Pingback: En het gedonder met het cultuurpaleis Amare gaat gewoon weer verder !! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  15. Pingback: Dan maar een Raadsenquête naar de bouw van het cultuurpaleis Amare ?? | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  16. Pingback: En weer gaat het gedonder met het cultuurpaleis Amare gewoon weer verder !! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  17. Pingback: En weer gaat het gedonder met het cultuurpaleis Amare gewoon weer verder !! – de nasleep | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  18. Pingback: Het nieuwe cultuurpaleis “Amare” aan het Haagse Spui gaat eindelijk open !!! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  19. Pingback: Amare op weg naar de nieuwe hangplek voor alle Hagenaars !! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  20. Pingback: Op weg naar de Raadsenquête cultuurcomplex AMARE | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  21. Pingback: Opening 19.11.2021 nieuwe cultuurpaleis Amare aan het Spui in Den Haag | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  22. Pingback: Amare – van de kinderziektes zijn er nog maar 20 over !!! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  23. Pingback: De kinderziektes van het nieuwe cultuurpaleis “Amare” aan het Spui | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  24. Pingback: De kinderziektes van het nieuwe cultuurpaleis “Amare” aan het Spui – de nasleep | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  25. Pingback: Op weg naar de Raadsenquête cultuurcomplex AMARE – deel 2 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  26. Pingback: Het nieuwe Cultuurpaleis Amare aan het Spui in Den Haag vanaf november 2022 eindelijk ‘full swing’ | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  27. Pingback: Aftrap Raadsenquête cultuurcomplex AMARE | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  28. Pingback: Laatste ronde Raadsenquête cultuurcomplex AMARE | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  29. Pingback: Conclusie raadsenquête cultuurcomplex AMARE | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  30. Pingback: Raadsdebat 21.12.2023 over de Raadsenquête “Cultuurcomplex AMARE” | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  31. Pingback: En weer financiële problemen met het Cultuurpaleis “Amare” aan het Spui !!!! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

Plaats een reactie