Schilderswijk Shariawijk ?? en meer …!

AD 08.11.2018

AD 07.11.2018

SCHILDERSWIJK Shariawijk ??

De Haagse  Schilderswijk kwam enkele maanden geleden negatief in het nieuws omdat de sharia in dit deel van de stad ‘leidend’ zou zijn.

Organisator Marc Kersten merkt hier weinig van tijdens het oppimpen van  Slooppanden in de Haags Schilderswijk. ‘De bewoners reageren positief op de moderne schilderingen’, zegt hij. ‘We worden zelfs aangesproken door mensen die de kunststukken willen kopen.’

De wereld is een bak vol modder  door Hizir Cengiz De Groene 29.04.2017

Telegraaf 08.11.2018

zie ook: Schilderswijk Shariawijk ?? Broodje aap !!

zie ook:Arnoud van Doorn zoekt vrijwilligers voor Knokploeg Veilig Schilderswijk in Den Haag

zie ook:Het complot ISIS versus Zionisten in de Schilderswijk

zie ook:Debat 14.08.2014 over de Spanningen bij de Demonstraties in Schilderswijk

Zie ook:Vogelaarwijk is een bodemloze put ?

zie ook:De Van Ostadewoningen in de Haagse Schilderswijk

zie ook: Slooppand oppimpen in Haags Schilderswijk

en ook: Achterstandsbuurten laatste jaren verschoven

en ook:  Debat over radicalisering Haagse jongerenCold Turkey en Mussen

en ook: wijken-in-uitvoering-campus-den-haag-pdfwebsite-def(2)

Hoe een plan voor een Zuidas met fabrieken en statige huizen de Schilderswijk werd

AD 26.03.2019  Omstreeks 1840 waren er plannen om rond het Rijswijkseplein een soort Zuidas te maken, met fabrieken en statige huizen. ‘Een klein Parijs’. Maar het werd de Schilderswijk. Dit is een eyeopener uit de cursus Hagologie van het Gilde.

In de rubriek Eeuwig Den Haag wordt teruggeblikt op een historische periode of gebeurtenis in Den Haag. Deze week het ontstaan van de Schilderswijk. 

Een dertigtal cursisten komt op deze zeer winderige zaterdagmorgen bijeen in buurthuis De Mussen aan de Hoefkade, hartje Schilderswijk. De meesten zijn hier nog nooit geweest. Onder het toeziend oog van de buste van de legendarische Meester de Bruin beginnen ze aan de derde les van hun cursus Hagologie, ‘leer mij Den Haag kennen’.

,,Heeft iedereen de presentielijst getekend?” roept Rieks Toxopeus van het Gilde. Alleen met zes kruisjes als bewijs van aanwezigheid krijg je na afloop het certificaat. Het is een gemengd gezelschap: mensen die in Zuid-Afrika woonden en sinds kort in Den Haag zijn neergestreken, mensen die hier opgroeiden. Ze staken allemaal iets op van de eerste lessen. ,,We wonen in Loosduinen, maar ik wist niet dat de kustlijn verder lag.” Een ander: ,,Er zijn veel pareltjes, zoals het Haagse Hopje. Ik wist niet dat het hier bedacht was.”

Samen voor ons eigen

‘Haagse Schilderswijk was nooit een hechte gemeenschap’

RTVWEST 26.11.2013 DEN HAAG – De Schilderswijk in Den Haag is nooit een homogene, hechte gemeenschap geweest, zoals altijd werd aangenomen. Dat is de belangrijkste conclusie van een onderzoek van Diederick Klein Kranenburg naar de geschiedenis van de wijk. Hij promoveert dinsdag in Leiden op onderzoek naar de periode 1920-1985.

Bijna iedere straat in de Schilderswijk kende na de oorlog een groep bewoners met een netwerk van vrienden en familie in de buurt. Die bewoners vestigden hun autoriteit door de straat over te nemen. … Lees 

Gerelateerde artikelen

Niks geteisem !

Het wonderbaarlijke verhaal van de mussen.

‘Samen voor ons eigen’ in verdeelde Schilderswijk

Den HaagFM 21.11.2013 De Leidse historicus Diederick Klein Kranenburg heeft een promotieonderzoek gedaan naar de geschiedenis van de Schilderswijk van 1920 tot 1985.

Uit zijn onderzoek blijkt onder meer dat de saamhorigheid die er vroeger zou zijn geweest in de volksbuurt niet groter was dan nu. “De saamhorigheid hield op bij de hoek van de straat”, zegt de onderzoeker. “Politici die dromen van de participatiemaatschappij, waar niet de overheid maar buren voor elkaar zorgen, verwijzen vaak naar de saamhorigheid en burenhulp die in deze volksbuurten heel sterk zou zijn geweest. En een andere populaire aanname is dat dit veranderde in de jaren ’60 door de komst van gastarbeiders.” …lees meer

Verdere Berichten uit de Schilderswijk van Perdiep Ramesar

Schilderswijkers

“Daar waar de wereld huilt, pinkt de Schilderswijk een traantje mee”,

In deze radioserie van drie portretten wordt een realistisch beeld van de Schilderswijk in Den Haag geschilderd. Hoor je “achterstandsbuurt”, dan denken veel mensen: Schilderswijk. Toch hebben verschillende bewoners hun hart verpand aan deze roerige wijk.

 

“Daar waar de wereld huilt, pinkt de Schilderswijk een traantje mee”, zegt Peter Duivesteijn, die al vanaf zijn vroege jeugd in de buurt woont en er ook werkt. Hij houdt van zijn wijk, net als Mammar el Jabli en Itai Cohn, die vertellen hoe conflicten in de wereld in hun persoonlijke leven voelbaar worden. Hoe ga je daar mee om? Hoe positioneer je jezelf in zo’n omgeving? Wat moeten buitenstaanders weten van hun wijk? Luister naar deze drie Schilderswijkers die in oplossingen denken.

Vanuit het hart van de Schilderswijk, in theater De Vaillant, gaat Henk van Middelaar in gesprek met:

Henk van Middelaar praat met Itai Cohn over wonen in de Schilderswijk in Den Haag. De Schilderswijk wordt gezien als probleemwijk. Afgelopen zomer waren er demonstraties en rellen. Itai Cohn woont echter al jaren in de Schilderswijk en zelfs met heel veel plezier. Hij vertelt hoe het er aan toe gaat en hoe het verbeterd kan worden. 24 oktober: Itai Cohn

In de Schilderswijk wonen meer dan 100 nationaliteiten dicht op elkaar. Conflicten van de hele wereld worden hier aan den lijve gevoeld. Hoe zorg je dat mensen zich deel voelen van de grotere samenleving? Daar is Mammar El Jabli als participatie-uitvoerder iedere dag mee bezig. Een gesprek van Henk van Middelaar met Mammar El Jabli. 31 oktober:Mamar El Jabli

In de Schilderswijk wonen meer dan 100 nationaliteiten dicht op elkaar. Conflicten van de hele wereld worden hier aan den lijve gevoeld: „Daar waar de wereld huilt, pinkt de Schilderswijk een traantje mee” zegt Peter Duivesteijn. Henk van Middelaar gaat met hem in gesprek. 7 November:Peter Duivesteijn

Radio 5, 22.00 uur. Na uitzending hier te luisteren en te downloaden. Klik hiervoor met de rechtermuisknop op de betreffende uitzending en kies ‘Doel opslaan als..’

Premier Rutte in gesprek met bewoners Schilderswijk: “Het gaat veel beter met de wijk”

Den HaagFM 08.11.2018 Premier Mark Rutte heeft woensdagavond gesproken met zo’n tweehonderd bewoners uit de Schilderswijk in Den Haag. Dat ging over wat speelt in de wijk en wat de kansen zijn voor jongeren. De bijeenkomst was door de Haagse organisatie ProDemos georganiseerd.

Rutte stelt zich open tijdens de gespreksavond. Hij neemt vaak uitgebreid de tijd om de meest uiteenlopende vragen van de bewoners te beantwoorden. Zo werd er gevraagd waarom hij precies tijdens het Hindoestaanse lichtfeest Divali in gesprek gaat, waardoor veel Hindoestanen zich buitengesloten zouden voelen.

“Dat is een nadeel van een wijk met veel culturen, daar is elke dag een feest”, grapt Rutte. Snel daarna voegt hij toe dat hij binnenkort graag in gesprek gaat met Hindoestanen in de wijk.

Het gaat ook over zaken die persoonlijker zijn. “Waarom krijgt mijn zoon van achttien geen woning hier in de buurt?”, vraagt een vrouw. Een andere buurtbewoner is boos omdat haar zoon moet lenen voor zijn studie. Rutte beantwoordt het gros van de vragen in alle rust.

  Mark Rutte

✔ @MinPres

Vanavond in gesprek gegaan met bewoners van de Haagse Schilderswijk in politiek café van @ProDemos. Thema’s: het dagelijks leven in de wijk, kansen voor jongeren en inspirerend leiderschap. Er was alle ruimte om deze onderwerpen met elkaar te bespreken. Leerzame en leuke avond!

21:38 – 7 nov. 2018 · The Hague, The Netherlands

Vooruitgang
Maar de avond gaat ook over de stand van zaken in de Schilderswijk en hoe de wijk ervoor staat. “In ieder geval al veel beter dan tien, vijftien jaar geleden”, meent de premier. Bovendien zijn de rellen in 2015 volgens hem een keerpunt geweest in positieve zin.

Gerelateerd;

Premier Mark Rutte wil goed gesprek met Schilderswijkers23 oktober 2018In “Met audio”

Rutte: “Politie stevig aanwezig in de Schilderswijk”24 mei 2013In “Nieuws”

Premier Rutte op bezoek bij de politie8 december 2010In “Nieuws”

‘In de Schilderswijk sta je 1-0 achter’, zegt Yunus tegen Rutte

De bewoners mochten vragen wat zij wilden. In de Haagse Schilderswijk wonen meer dan honderd nationaliteiten samen.

NOS 07.11.2018 De bewoners van de Haagse Schilderswijk gingen vanavond in de bibliotheek in gesprek met premier Rutte. Ze mochten hem van alles vragen, en dat deden zij ook.

Een van de eerste vragen kwam van Bilal, een leerling van de middelbare school. “Ik heb hier op de basisschool gezeten. Ik kwam pas met kinderen zonder migratieachtergrond in aanraking toen ik naar de middelbare school ging. Wat doet u om te zorgen dat kinderen niet gescheiden opgroeien?”

Rutte noemt het probleem ingewikkeld. “Ouders mogen zelf bepalen waar ze hun kind op school doen. Je hebt ouders met een geschiedenis van honderden jaren in Nederland en ouders met een geschiedenis van tientallen jaren. Uiteindelijk zijn we allemaal migranten. Maar we kunnen niemand dwingen met elkaar om te gaan.”

Discriminatie

Een andere vraag ging over de negatieve berichtgeving in de media over de Schilderswijk. Rutte: “Ik zie ook dat de pers vaak op zoek gaat naar negatieve dingen. Maar ook dat kan ik niet afdwingen.” Verder gingen de vragen over kansen voor vrouwen op de arbeidsmarkt, het salaris en de spaarrekening van Rutte en discriminatie op de arbeidsmarkt.

Yunus: “Als je in de Schilderswijk bent geboren sta je 1-0 achter. Als je een bepaalde achtergrond hebt sta 2-0 achter. Dat is geen slachtofferrol maar wel de werkelijkheid.”

Rutte geeft toe dat het moeilijk is om discriminatie op de arbeidsmarkt aan te pakken, ook al is het verboden. “Het kan nog steeds gebeuren dat jij tegen een of andere lul aanloopt”, zei hij. “Maar dat wil niet zeggen dat de samenleving je niet moet.”

Vertrouwen

De premier komt al jaren regelmatig in de wijk. Hij zei tegen de aanwezige bewoners dat hij vindt dat het beter gaat met de wijk dan tien, vijftien jaar geleden. “De jongere generaties zijn veel actiever in de wijk, zij doen veel meer mee. Dat geeft mij enorm vertrouwen dat het hier helemaal goedkomt.”

Een uitgebreide samenvatting wordt regelmatig uitgezonden op NPO Politiek. U kunt hier kijken naar een korte impressie:

Video afspelen

Allerlei vragen aan premier Rutte, van zijn salaris tot discriminatie

Rutte: Positieve omslag in Schilderswijk na dood Mitch Henriquez

AD 07.11.2018 Premier Mark Rutte heeft een omslag geconstateerd in de Haagse Schilderswijk, na de dood van Mitch Henriquez in 2015. Volgens Rutte kwamen er veel positieve krachten los na de hevige rellen die kort na het overlijden van Henriquez uitbraken.

De premier spreekt vanavond in een bibliotheek aan de Koningstraat met bewoners van de Schilderswijk. Hij gaat daar met hen in gesprek over hoe Hagenaren kunnen ‘samenleven in diversiteit’.

Volgens Rutte waren er heel veel vrijwilligers voor nodig om de wijk weer op de rails te krijgen na de dood van Henriquez. De Arubaan overleed in juni 2015 na zijn arrestatie tijdens een Haags muziekfestival. Hierbij hield een van de agenten hem in een nekklem, terwijl een andere agent hem stompte en pepperspray in het gezicht spoot. Het duo werd daar vorig jaar voor veroordeeld.

Rellen in Schilderswijk na dood Mitch Henriquez, archieffoto. © ANP

Toekomst

Rutte kijkt door de positieve ontwikkelingen met vertrouwen naar de toekomst van de wijk. ,,Er komt nu een generatie aan waar ik heel optimistisch over ben. Het is indrukwekkend hoe zij zich eigenaar voelen van het samenleven en zij zich inzetten voor de wijk”, zegt hij.

Buurtbewoners legden hem verder het vuur aan de schenen over onder meer de grote kloof tussen arm en rijk, het gebrek aan starterswoningen en de hoge studiekosten. ,,Ik ben geen fan van Rutte”, zei een bewoonster. ,,Want de armen worden steeds armer en de rijken rijker.”

Verslaggeefster Ingrid de Groot was aanwezig bij de bijeenkomst van Rutte. Lees hieronder haar tweets vanuit de bibliotheek.

Tweets door ‎@ingriddegroott

Mark Rutte praat met Schilderswijk-bewoners: ‘Wijk is sterker geworden na rellen’

OmroepWest 07.11.2018 Premier Mark Rutte heeft woensdagavond gesproken met bewoners van de Schilderswijk in Den Haag. Dat ging onder meer over wat er zoal speelt in de wijk, waar hij zelf al jaren lesgeeft op het Johan de Witt College, en wat de kansen zijn voor jongeren. De bijeenkomst was door de Haagse organisatie ProDemos georganiseerd.

Lachend en zwaaiend. Het is een entree zoals we dat vaker zien van minister-president Mark Rutte. Ditmaal in de Bibliotheek van de Schilderswijk. Rutte komt woensdagavond langs om in gesprek te gaan met zo’n tweehonderd bewoners uit de wijk.

  Mark Rutte

✔ @MinPres

Vanavond in gesprek gegaan met bewoners van de Haagse Schilderswijk in politiek café van @ProDemos. Thema’s: het dagelijks leven in de wijk, kansen voor jongeren en inspirerend leiderschap. Er was alle ruimte om deze onderwerpen met elkaar te bespreken. Leerzame en leuke avond!

21:38 – 7 nov. 2018 · The Hague, The Netherlands

Rutte stelt zich open tijdens de gespreksavond. Hij neemt vaak uitgebreid de tijd om de meest uiteenlopende vragen van de bewoners te beantwoorden.

Waarom tijdens Divali?

Want waarom wordt deze avond georganiseerd tijdens het Hindoestaanse lichtfeest Divali, waardoor veel Hindoestanen zich buitengesloten zouden voelen? ‘Dat is een nadeel van een wijk met veel culturen, daar is elke dag een feest’, grapt Rutte. Die er daarna snel aan toevoegt dat hij binnenkort graag in gesprek gaat met Hindoestanen in de wijk.

Het gaat ook over zaken die persoonlijker zijn. ‘Waarom krijgt mijn zoon van achttien geen woning hier in de buurt?’, vraagt een vrouw. Een andere buurtbewoner is boos omdat haar zoon moet lenen voor zijn studie. Rutte beantwoordt het gros van de vragen in alle rust.

Keerpunt in positieve zin

Maar de avond gaat ook over de stand van zaken in de Schilderswijk. Hoe staat de wijk ervoor? ‘In ieder geval al veel beter dan tien, vijftien jaar geleden’, meent de premier. Bovendien zijn de rellen in 2015 volgens hem een keerpunt geweest in positieve zin.

LEES OOK: Minister-president legt laatste hand aan ‘grootste stoommachine ter wereld’

Meer over dit onderwerp: DEN HAAG SCHILDERSWIJK MARK RUTTE PREMIER BEWONERS BIBLIOTHEEK

‘Beruchte’ Schilderswijk onder vuur in boeken

AD 11.11.2017 Het is de beruchtste wijk van Nederland en die inspireert. Twee schrijvers komen afzonderlijk van elkaar met een boek over de Haagse Schilderswijk.

Hendrik Jan Korterink schreef een ‘misdaad-biografie’, Martin Schouten een spannende who-dunnit met in de hoofdrol politie-inspecteur Drooglever.

Toneelliefhebbers zullen hun portie ‘Schilderswijk’ misschien al hebben gehad. Tenminste, als ze deze week een bezoek hebben gebracht aan de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Daar werd het publiek getrakteerd op The Nation, een thrillermarathon over de volgens de makers ‘op hol geslagen multiculturele samenleving’, nadrukkelijk geplaatst in de Schilderswijk.

Maar niet alleen in de hofstad en ook niet alleen bij theatermakers speelt deze buurt, die zo vaak negatief in het nieuws komt, tot de verbeelding. De schrijvers Martin Schouten en Hendrik Jan Korterink hebben zich onafhankelijk van elkaar door de Schilderswijk laten inspireren. Schouten deed dat vanuit woede. In zijn vlot geschreven policier Schilderswijk probeert zijn inspecteur Drooglever nabij het Hobbemaplein een moord op te lossen. Na de door allochtone jongeren uit naam van Allah in Brussel gepleegde aanslagen vorig jaar besloot Schouten dat zijn eerstvolgende Drooglever-policier zich in het ‘Molenbeek van Nederland’ zou afspelen.

Korterink werkte op hetzelfde moment aan Crimescene Schilderswijk. Het is een – zoals hij het zelf noemt – ‘misdaadbiografie’ over de Schilderswijk, gevuld met moord en doodslag door de jaren heen.

Wat een bullshit bij elkaar, aldus Mourad Ouari.

Je zult er maar wonen, is de bijna onontkoombare slotsom na het lezen van beide boeken. Een conclusie waarmee niet iedereen die ook daadwerkelijk in de gewraakte buurt woont gelukkig mee is. ,,Daar gaan we weer”, verzucht bijvoorbeeld bewoner Karima Sahla. Zij probeert met Steunpunt Sabr vrouwen in de Schilderswijk vooruit te helpen. ,,Wat een bullshit bij elkaar”, zegt Mourad Ouari, die in de Schilderswijk jongeren aan een baan wil helpen. Scoren over de rug van de Schilderswijkers, vindt weer een ander.

Het is kritiek waar de schrijvers niet zoveel mee kunnen. Korterink beschrijft naar eigen zeggen simpelweg ‘iets dat er is’. En ook Schouten reageert laconiek. Hij wijst op de cijfers die voor zichzelf spreken: ,,De meeste Syriëgangers die vanuit Nederland afreizen komen uit de Schilderswijk en omgeving.”

De boeken

Martin Schouten Schilderswijk

Drooglever is de naam. Max Drooglever. Twee jaar geleden maakten liefhebbers van de betere spannende boeken voor het eerst kennis met de cynische inspecteur in dienst van de politie Haaglanden. Dwaalde hij toen nog door heel Den Haag, in zijn tweede avontuur moet diezelfde Drooglever een moordzaak oplossen in de Schilderswijk. En dat is geen onverdeeld genoegen. Gaandeweg gaat hij ze wel begrijpen, de jonge criminelen die hij op zijn pad vindt en hun neiging om te radicaliseren: ‘Geen wonder dat de jongens er weleens uit willen naar Syrië. Hier wil je niet dood gevonden worden, daar dus wel.’

Honderden mannen op weg naar de moskee… Ik vond het tamelijk beklemmend allemaal, aldus Martin Schouten.

Schrijver Martin Schouten (79) maakt zich er niet makkelijk van af. Hij geeft grif toe dat de observaties van zijn hoofdfiguur tot op zekere hoogte ook zijn eigen observaties zijn. ,,Drooglever liep in zijn jonge jaren al een religie-allergie op”, zegt hij na een treinreis van zijn woonplaats Amsterdam naar Den Haag, waar we elkaar in een etablissement aan het Lange Voorhout ontmoeten. ,,In die allergische reactie onderscheidt hij zich niet van mij. Ik was net nog even in de Schilderswijk, kort voordat het vrijdagmiddaggebed begon. Honderden mannen op weg naar de moskee… Ik vond het tamelijk beklemmend allemaal.”

Desondanks stond voor hem snel vast dat Drooglever juist hier een nieuw avontuur moest beleven. De vroegere journalist van onder meer De Volkskrant, Het Parool en HP De Tijd vindt het nog steeds wel zo spannend om zich tijdelijk onder te dompelen in een wereld die hij nog niet kent; in een wereld waar hij zich nog kan verbazen. En dat kon hij in dit geval aan de lopende band. ,,De Schilderswijk is natuurlijk wel het Molenbeek van Nederland”, zegt hij zonder met zijn ogen te knipperen.

Zijn boek werd ingegeven door de aanslagen in Brussel vorig jaar. ,,Ik was ontzettend kwaad op die aanslagplegers. Hoe haal je het in je hoofd dat er vanwege het geloof in sprookjes mensen dood moeten? Maar goed, woede is een goede drijfveer om thuis van de bank af te komen. En stiekem vind ik het wel leuk om in deze tijd, waarin het erg in zwang is om vooral politiek correct te zijn, een beetje islamofoob te zijn, of zo te doen.”

Hoofddoekjes

,,Ik kan best tegen hoofddoekjes”, vervolgt hij, ,,maar ik vraag me tegelijkertijd altijd af: is het een modeaccessoire of iets waarmee je onze wereld afwijst? Mag ik zo’n vrouw een hand geven? Of stelt ze dat niet op prijs? Als dat soort vragen door mijn hoofd spoken dan begint zo’n ontmoeting al met ongemak. Er is zo weinig, hoe zal ik het zeggen, inschikkelijkheid. Komt een Nederlander bij een Turks of Marokkaans gezin over de vloer, dan is het eerste wat hij zal vragen: zal ik mijn schoenen uitdoen? Andersom heb ik nog nooit gehoord dat een vrouw met een hoofddoek bij binnenkomst vraagt of het op prijs wordt gesteld dat ze haar hoofddoek afdoet. Terwijl het in de Hollandse traditie toch net zo gebruikelijk is om binnenshuis geen hoofddeksel te dragen.”

Ik ben vaak op het Hobbemaplein geweest, aldus Martin Schouten.

Heeft hij trouwens Syriëgangers of familieleden van afreizende jongeren gesproken voor zijn boek? Hij schudt zijn hoofd: ,,Ik ben vaak op het Hobbemaplein geweest. En op de Haagse Markt. Daar heb ik mijn ogen en oren goed open gehouden. Maar ik heb niemand gesproken. Het boek drijft op dialogen. En die verzin ik zelf wel. Samen met Drooglever natuurlijk, die als personage over mijn schouders meeleest en soms ‘nee’ in mijn oor fluistert. Zo had ik de zin in mijn hoofd: ‘Stel ik me bekeer me tot het geloof in kabouters en ik radicaliseer, hoe kom ik dan aan een wapen?’ Dat vond hij te ver gaan.”

Het boek van Schouten wordt komende week uitgebracht.

Hendrik Jan Korterink, Crimescene Schilderswijk

Het was een ‘bron’ die misdaadboekenschrijver Hendrik Jan Korterink (62, woonachtig in het oosten van het land) erop wees dat er wel eens een boek kon zitten in de Schilderswijk. Geen roman zoals het boek van Schouten, maar een ouderwets crimeboek met heftige moorden door de jaren heen, vlot geschreven en vlot beschreven. Zoveel te vertellen, zoveel variatie, zoveel verschillende mensen… En zoveel dat nooit landelijke aandacht heeft gekregen. ,,Anders dan Rotterdam en Amsterdam was er lange tijd geen landelijke krant in Den Haag gevestigd. Er zijn bijvoorbeeld liquidaties geweest die daardoor onbekend zijn gebleven.”

Korterink schrijft al lang over de Nederlandse misdaad, voor bladen als Panorama en de Nieuwe Revu. En ook voor hem waren veel verhalen nieuw, zélfs na het schrijven van zijn eerdere boek De Haagse Penoze. ,,Dat ging eigenlijk over een andere generatie criminelen.”

Hij verbaast zich over de criminele geschiedenis van de wijk. ,,Als je hoort over de liquidaties in de jaren 90 tussen de Dylae’s en de Bhytae’s, twee families. We weten allemaal over de vele afrekeningen in Amsterdam, maar hier wist ik niets van. Dat maakte het ook heel leuk om over te schrijven. Als alles al bekend is, vind ik er niets meer aan. Nu kwam ik via mijn bron in contact met Brian (een van de hoofdfiguren in de oorlog tussen twee Hindoestaanse families die in de drugshandel zaten, red.). Ik heb hem kunnen spreken in een café, met hem was er een klik. Het draait toch om vertrouwen.”

Toch zit er, hoewel het ronkende persbericht anders doet geloven, niet altijd een crimineel broeinest achter de misdaad in de Schilderswijk, die Korterink in zijn boek beschrijft. De brand in de Frans Halsstraat bijvoorbeeld, waarbij een moeder en vijf kinderen om het leven kwamen. Het blijkt uiteindelijk een miskend familielid te zijn geweest die de brandstichting op zijn geweten had. ,,Een brandweerman die er toen bij was en die ik heb gesproken, deed eerst nog stoer. Maar dát is de brand die hem het meest is bijgebleven.”

Je bent geen beest maar een monster, aldus Hendrik Jan Korterink.

Of neem de dood van het meisje Kumral Bagçi in 1995. Ze is nog maar 7 jaar als ze in stukken gesneden wordt teruggevonden in een paar plastic zakken. Voor haar dood is niemand veroordeeld, al werden acht jaar later wel een voormalige minnares van haar vader en de zoon van de minnares aangehouden voor de gruwelijke moord. Al in de cel pleegt de vrouw zelfmoord.

De manier waarop zij werd verhoord was ‘heftig’, vindt Korterink. ,,Dat een verdachte onder druk wordt gezet, oké, maar op zo’n manier?” Hij drukte passages uit het verhoor af in het boek. ,,Je bent geen beest maar een monster. Je hebt het kind ritueel afgeslacht. Je bent een ordinaire hoer, monster, een beest.” De vrouw hield vol niets met de moord op het meisje te maken te hebben.

‘Intrigerend’ vond Korterink ook de verdwijning van de 2-jarige Michelle Willard, vele jaren terug, in 1985. Ze verdween toen haar vader Dick Willard, een pooier, een cadeautje voor het meisje kocht. Een puzzeltje. Althans dat is het bekendste verhaal dat de ronde doet. De politie deed maanden onderzoek naar haar verdwijning en trekt zelfs nu nog geregeld tips na. Korterink publiceerde op zijn site misdaadjournalist.nl een stukje over haar én kreeg al een tip binnen. ,,Als die blijkt te kloppen, dan blijkt de waarheid ontnuchterend eenvoudig.”

,,Waar ik van schrok is dat het allemaal zo gewelddadig is”, besluit de schrijver. Het boek Korterink verschijnt deze week.

AD 08.11.2017

AD 08.11.2017

Schrijver Hendrik Jan Korterink nuanceert beeld van Schilderswijk als “broeinest van criminelen” en “no-go area”

Den HaagFM 07.11.2017 Schrijver Hendrik Jan Korterink nuanceert het beeld van de Schilderswijk als “broeinest van criminelen” en “no-go area” dat is ontstaan door de omschrijving van zijn nieuwe boek ‘Crimescene Schilderswijk’.

Nadat Den Haag FM een bericht plaatste over het boek stak een storm van kritiek op in de wijk. “Erg vervelend dat weer een of andere pipo de wijk gebruikt om zijn flutboek te verkopen”, zei bijvoorbeeld Karima Sahla van de Stichting Sabr.

Tegen Den Haag FM zegt de schrijver nu het “jammer” te vinden dat de ophef is ontstaan. “De meeste verhalen in het boek spelen zich af in net verleden. In de jaren tachtig en negentig was het wel iets anders dan nu. Een no go area was het toen en dat is het nu natuurlijk niet meer. Dat stond wel in het persbericht, maar dat was niet de bedoeling.”

De auteur schrijft onder meer voor Nieuwe Revu en Panorama. Eerder verschenen boeken van Korterink als ‘De BV Bruinsma’, ‘Haagse penoze’ en ‘Maffiameid’.…lees meer

Gerelateerd;

Nieuw boek over Schilderswijk als “broeinest van criminelen” 3 november 2017

Schilderswijkers reageren verontwaardigd op boek over misdaad in hun wijk 5 november 2017

Boek over Haagse misdaadwereld 2 december 2012

Schilderswijkers reageren verontwaardigd op boek over misdaad in hun wijk

Den HaagFM 05.11.2017 Het bericht op de website van Den Haag FM over een nieuw boek van Hendrik Jan Korterink over misdaad in de Schilderswijk, zorgt voor veel verontwaardigde reacties op social media. Vooral de omschrijving van de buurt als “broeinest van criminelen” en “no-go area” stuit Schilderswijkers tegen de borst.

“Ik vind het irritant voor de kinderen en jongeren die in de Schilderswijk opgroeien”, reageert Malika Chtatou, voormalig medewerker van de afdeling Communicatie en Verbinding van de politie. “Het bedrijfsleven, het onderwijs, de politiek, die allemaal uit individuen bestaan lezen dit ook en zullen dit bewust/onbewust projecteren op kinderen en jongeren.” Ook Mourad Ouari van Start Up Your Life maakt zich zorgen over de mogelijke effecten. “Nog meer jongeren die minder kans maken op een baan.”

Vital Moors, kandidaat gemeenteraadslid voor D66, kan ook niet tegen de omschrijving als “broeinest van criminelen” en “no-go area”. “Als je in de Schilderswijk wandelt is het een heel gewone wijk. Ik voel me er echt niet onveilig.” Dat vindt ook Rachid Ait Touzine. “Schilderswijkers leven in harmonie met elkaar, buiten enkele incidenten die er plaatsvinden, maar dat heb je in zoveel buurten in Nederland.”

“Flutboek”

Peter Duivesteijn, directeur van City Mondial, ziet in het boek juist aanleiding om nog harder te knokken voor zijn wijk. “Door blijven strijden. Iedere keer weer. Eens gaan ze inzien dat we allemaal nodig zijn voor een perfecte samenleving.” Dat vindt ook Karima Sahla van de Stichting Sabr. “Samen maken wij de stad. Erg vervelend dat weer een of andere pipo de wijk gebruikt om zijn flutboek te verkopen.”

Gerelateerd

Nieuw boek over Schilderswijk als “broeinest van criminelen”

3 november 2017

Kleurige speelhuisjestentoonstelling

21 juli 2008

Criminele jongeren Schilderswijk opgepakt

30 september 2012

Schilderswijk samengebracht door eigen vredeslied

AD 09.12.2015 Ruim vijftig Schilderswijkers hebben de afgelopen maanden samengewerkt aan een vredeslied. ‘Together we are one’ moest de samenhang in de wijk versterken. Dat is zeker gelukt, meent initiatiefnemer Peter Duivesteijn.

Ruim 50.000 mensen zagen in drie dagen tijd al hoe bewoners van de wijk over vrede zingen. ,,Die hoeveelheid kijkers is groter dan het aantal bewoners in de buurt. Dat betekent dat het geen lied van de wijk meer is, maar van Nederland”, aldus Duivesteijn.

In de video zijn verschillende soorten mensen te zien, donker, blank, oud, jong. Zij brengen met zijn allen dezelfde boodschap: ‘Samen zijn we een’. De beelden werden op verschillende locaties in de wijk opgenomen. Zo werd een optreden van de band op het Schilderswijk Festival gebruikt, maar in de video is ook te zien hoe een van de zangeressen het  midden op straat ten gehore brengt.

,,Het heeft zeker de samenhang versterkt in de wijk. Je ziet het ook aan de reacties op Facebook en Twitter. Mensen vinden het een goed initiatief”, aldus Duivesteijn. ,,In deze buurt wonen 120 verschillende nationaliteiten. Het is belangrijk om elkaar te leren kennen, maar ook met elkaar te leren leven.”

Natuurlijk zit er ook een enkeling tussen die het liedje, de zangers of gewoon het hele initiatief niets vindt. ,,Ik heb er geen moeite mee dat mensen ook commentaar hebben. Het betekent alleen maar dat er over gesproken wordt.”

Landelijk
Interesse van radio en televisie voor een optreden van de wijkband is er nog niet. ,,We hopen natuurlijk dat dit landelijk wordt opgepakt, maar de boodschap blijft het belangrijkste.” En de hoeveelheid kijkers dat de video nu heeft, stemt Duivesteijn al heel gelukkig. ,,Dat aantal had ik totaal niet verwacht.”

De single is ook op cd verkrijgbaar, de verkoop daarvan gaat echter wat minder hard. Tot nu toe zijn er een tiental van verkocht.
De opbrengst van het vredeslied op cd wordt geschonken aan de voedselbank van het Multi Cultureel Ontmoetingscentrum (MOC) in de Schilderswijk.

In het najaar van 2014 had Duivesteijn, directeur van City Mondial, het idee om bewoners van de Schilderswijk bij elkaar te brengen door samen een lied te maken. Nadat de wijk het toneel was geweest van demonstraties voor en tegen Islamitische Staat, was voor hem de maat vol. Tijdens een buurtbijeenkomst lanceerde hij zijn idee om een ‘Schilderswijks vredeslied’ te maken. Een jaar en een dosis nieuwe rellen later, was het liedje eerder deze week af. Zie de video hierboven voor het resultaat.

Lees ook;

Bewoners en media willen meer samen optrekken in Schilderswijk

OmroepWest 08.03.2017 De veronderstelde sharia-driehoek, rellen na de dood van Mitch Henriquez en uit de hand gelopen demonstraties voor of tegen IS. Zomaar wat nieuwsberichten uit de Schilderswijk: het is vaak negatief, zo is het beeld dat bewoners uit de wijk hebben. En dat zijn veel buurtgenoten in deze Haagse wijk zat. In de wijkbibliotheek was daarom dinsdagavond een ontmoeting tussen bewoners en de media. Belangrijkste conclusie: als je meer tijd in elkaar steekt en vaker samen optrekt, ontstaat een veel genuanceerder beeld van de wijk.

De wijkbewoners die de moeite hebben genomen om deze avond bij te wonen zijn het er bijna allemaal over eens: nee, het is gewoon prima toeven in de Schilderswijk. Het is een wijk waar je op straat nog goeiedag tegen elkaar zegt, waar mensen elkaar helpen en je er nooit alleen voor staat. En natuurlijk: er zijn problemen, maar het beeld dat door de media wordt geschetst komt niet overeen met de werkelijkheid.

Vertegenwoordigers van het AD, de NOS en Omroep West hebben het aanvankelijk zwaar te verduren op deze ontmoeting tussen wijkbewoners en media. Want of het nu de krant of de omroepen zijn: waarom staat ‘onze wijk’ nu toch zo vaak in een kwaad daglicht? Waarom wel aandacht voor rellen en niet voor de vele fijne initiatieven die in de wijk zichtbaar zijn?

Praten helpt

Maar een avondje praten helpt, zo stellen onder anderen politieman Maarten van Mierlo en sociologe Corina Duijndam – ook panelleden deze avond – vast. Duijndam, onderzoeker aan de Haagse Hogeschool, is onder meer bekend van het boek ‘de gekleurde werkelijkheid’ dat ze schreef. Dat boek gaat over haar ervaringen met jongeren in Parijs en Amsterdam. Samen met de media-vertegenwoordigers signaleren beiden in de loop van de gespreksavond hoopvolle ontwikkelingen.

Zo is er al gauw eensgezindheid over de stelling, uitgesproken door Van Mierlo, dat niet alleen de media een verantwoordelijkheid hebben in het schetsen van een evenwichtig beeld over de wijk. Zeker ook de wijkbewoners zelf hebben dat, zij zullen ook zelf hun rol moeten pakken, ideeën aandragen en – zoals gebeurde na de publicaties van Trouw over een veronderstelde ‘Sharia-driehoek in de Schilderswijk – de krachten bundelen om met andere verhalen te komen, die zo’n beeld ontkrachten.

Tegelijkertijd, zo klinken bijdragen uit de zaal, moet er ook realisme zijn. Een van de aanwezigen wijst op de mislukte stadsvernieuwing in de Schilderswijk: Waar kun je veilig fietsen? Waarom is er nauwelijks groen in de wijk? Waarom worden talentvolle mensen die iets meer verdienen al gauw verleid elders te gaan wonen? Dat helpt niet in het voorkomen van problemen, die nu eenmaal media-aandacht met zich meebrengen.

Gunstig

En toch klinkt er vooral de oproep om tegenover die onweerlegbare feiten ook andere feiten te brengen. Bewoners kunnen daar zelf een rol in spelen, maar mogen ook rekenen op gunstige ontwikkelingen binnen mediabedrijven als AD en Omroep West. Waar meer ruimte ontstaat voor onderwerpen die door het publiek worden aangedragen en ook niet louter een punt wordt gezet bij het signaleren van sores. Steeds vaker verschijnen onderwerpen gemaakt vanuit een constructieve aanpak.

En dan is er deze hoopvolle avond ook nog aandacht voor de, veelal beperkte, diversiteit op nieuwsredacties. Nederlanders met een migrantenachtergrond zijn hier, zo blijkt uit onderzoek, nogal ondervertegenwoordigd. ‘Dat helpt niet als je onderwerpen over en met mensen met een migratieachtergrond wilt belichten,’ aldus een van de insprekers. Dat hier nog een weg is te gaan, wordt op deze sessie in de Schilderswijk door niemand ontkend. ‘Kom vooral bij ons werken en meng je op deze arbeidsmarkt,’ bepleiten de mediamensen.

In een prachtig slotbetoog sluit woordkunstenaar Fakhredinne Arma de boeiende avond af. ‘Loop niet weg, doe mee,’ is een van zijn pleidooien. De 25-jarige Hagenaar, die dat vol passie verwoordt, oogst er een warm slotapplaus mee.

Meer over dit onderwerp: SCHILDERSWIJKNIEUWS

Bewoners en media willen meer samen optrekken in Schilderswijk

Den HaagFM 08.03.2017 De verzonnen sharia-driehoek, de rellen na de dood van Mitch Henriquez en uit de hand gelopen demonstraties voor of tegen IS. De Schilderswijk komt vaak negatief in het nieuws. Kan dat nou niet anders? Dinsdagavond was daarover een bijeenkomst in de bibliotheek aan de Koningstraat met bewoners en media.

Vertegenwoordigers van het AD, NOS en Omroep West hebben het eerst zwaar te verduren. “Waarom staat onze wijk zo vaak in een kwaad daglicht? Waarom wel aandacht voor rellen en niet voor de vele fijne initiatieven die in de wijk zichtbaar zijn?” De journalisten kaatsten de bal op een nette manier terug en riepen de bewoners op om meer naar buiten te treden met positieve verhalen.

Belangrijkste conclusie op de avond: als je meer tijd in elkaar steekt en vaker samen optrekt, ontstaat een veel genuanceerder beeld van de Schilderswijk. De media willen dat zelf ook graag. Steeds vaker verschijnen er onderwerpen gemaakt vanuit een constructieve aanpak.  …lees meer

Gerelateerd

Bewoners Schilderswijk zijn negatieve beeldvorming zat

23 februari 2017

”Bewoners Schilderswijk zijn negatieve verhalen in de media zat”

6 maart 2017

PvdA: “Meer pinautomaten in Schilderswijk”

3 maart 2017

Bewoners vinden het prima vertoeven in de Haagse Schilderswijk

OmroepWest 07.03.2017 De vermeende sharia-driehoek, rellen na de dood van Mitch Henriquez en uit de hand gelopen demonstraties voor of tegen ISIS. Zomaar wat nieuwsberichten uit de Schilderswijk: het is vaak negatief. En dat zijn de bewoners in deze Haagse wijk zat. In de wijkbibliotheek was daarom dinsdagavond een ontmoeting tussen bewoners en de media. Belangrijkste vraag: klopt het negatieve beeld dat de media schetst van de Schilderswijk?

De wijkbewoners die de moeite hebben genomen om deze avond bij te wonen zijn het er bijna allemaal over eens: nee, het is gewoon prima vertoeven in de Schilderswijk. En natuurlijk zijn er problemen, maar het beeld dat door de media wordt geschetst komt niet overeen met de werkelijkheid.

Probleem waar de media mee worstelt is dat meestal de aandacht uit gaat naar problemen die spelen in de maatschappij. En die worden daardoor dus uitvergroot. Het positieve nieuws sneeuwt daarbij vaak onder. Kwalijker is het dat er ook nepnieuws verschijnt.

Diversiteit

Meest wrange voorbeeld daarvan is de berichtgeving van dagblad Trouw over de vermeende sharia-driehoek in de Schilderswijk. Een nieuwsverhaal, waar later van blijkt dat er niets van klopt, maar dat wel door alle andere media kritiekloos wordt overgenomen. Beter checken dus.

Ander probleem is de diversiteit op de nieuwsredactie. Nederlanders met een migrantenachtergrond zijn hier zwaar ondervertegenwoordigd. De vertegenwoordigers van de media zien dit dinsdagavond zelf ook als een slechte zaak. De conclusie van de bijeenkomst in de bibliotheek is dan ook dat het niet alleen anders kan, maar dat het ook anders moet.

Meer over dit onderwerp: SCHILDERSWIJKNIEUWS

”Bewoners Schilderswijk zijn negatieve verhalen in de media zat”

Den HaagFM 06.03.2017 De Schilderswijk heeft in de media niet altijd de beste reputatie. Veel bewoners van de wijk zijn boos over deze ‘stigmatisering’. Daarom is er dinsdagavond het evenement ‘Wat nâh Schilderswijk?’ in de bibliotheek aan de Koningstraat, waar bewoners in gesprek gaan met de mensen die de negatieve verhalen zouden creëren: de media.

Organisator en bewoner Mohammed Chohabi heeft juist een goed beeld van de Schilderswijk. “Ik ben hier getogen en ik vind het een prachtwijk.” Chohabi hoopt dat een gesprek met redacteuren van de NOS, Omroep West en het AD het beeld zal doen veranderen. “Een open gesprek zal hopelijk leiden tot meer begrip van beide kanten, want bewoners van de Schilderswijk zijn het negatieve imago meer dan zat.”

‘Wat nâh Schilderswijk?’ begint dinsdagavond om 19.00 uur in de Bibliotheek Schilderswijk. Deelname is gratis, maar je moet je wel even opgeven via schilderswijk@bibliotheekdenhaag.nl   ‘…lees meer

Gerelateerd;

Bewoners Schilderswijk zijn negatieve beeldvorming zat

23 februari 2017

PvdA: “Meer pinautomaten in Schilderswijk”

3 maart 2017

Moslimjongeren uit de Schilderswijk in theaterstuk over radicalisering

20 januari 2017

Bewoners Schilderswijk zijn negatieve beeldvorming zat

Den HaagFM 23.02.2017 Als je uit de Schilderswijk komt, heb je meteen afgedaan. Tenminste, zo voelen veel bewoners dat. In de media lijkt het allemaal ellende, maar dat is gewoon niet zo, zegt een groep Schilderswijkers.

De stigmatisering en het negatieve imago van hun buurt maakt bewoners boos. Als er geen negatieve verhalen zijn, worden ze wel gecreëerd door de media, vinden de bewoners. Ze hebben daarom het initiatief genomen voor een debat tussen wijkbewoners en journalisten.

Welke rol spelen de media in de beeldvorming rond deze inmiddels beruchte Haagse wijk? Waarom zijn vooral negatieve berichten in het nieuws? En hoe wordt dat nieuws gemaakt? Twee panels van wijkbewoners en redacteuren van TV West, NOS en het AD gaan hierover op dinsdag 7 maart om 19.00 uur in gesprek in de Bibliotheek Schilderswijk.  …lees meer

“Geen derde seizoen ‘Rondkomen in de Schilderswijk’”

Den HaagFM 31.10.2015 Er komt geen derde seizoen van het RTL4-televisieprogramma ‘Rondkomen in de Schilderswijk’. Tenminste niet als het aan de bewoners ligt. Op social media laten Schilderswijkers weten zich te ergeren aan het programma.

Het eerste seizoen van het programma liet vooral de vrolijke kant van de wijk zien, maar in het tweede seizoen overheersen de conflicten in de wijk. Ook zouden door het programma ruzies zijn ontstaan tussen bewoners. “Vooral rond het Fakonahof zijn de verhoudingen tussen mensen ernstig verstoord”, schrijft de krant AD.

Ook Peter Duivesteijn (kleine foto), van de Ooievaart en City Mondial, is klaar met het programma zegt hij in de krant. “Vorig jaar ging het nog wel met die serie, maar nu straalt de negativiteit er vanaf.” Volgens hem geeft het programma een vertekend beeld van de bewoners. “Van de bewoners hier is 93 procent allochtoon. Maar dat programma gaat bijna alleen maar over witte wijkbewoners. Er komt zegge en schrijven één keer een allochtoon positief in beeld.” …lees meer

Scherpe kritiek op RTL-serie over de Schilderswijk

AD 31.10.2015 Positieve dingen en verbondenheid zeiden de makers van de RTL-serie Rondkomen in de Schilderswijk te willen laten zien. Maar nu de tweede serie wordt uitgezonden is daar weinig meer van te zien. Bewoners en critici zeggen dat de camera’s de onderlinge verhoudingen rond de Fakonahof juist ernstig hebben verstoord.

De woensdagmiddag is donker en grijs. Het speeltuintje in het plantsoen bij de Fakonahof, vernoemd naar de omliggende Falck-, Koninginne- en Naaldwijksestraat, wordt bevolkt door jongeren. Twee van hen spelen tafeltennis met de beheerder van het Haagse Hopje, dat huist in een kroonvormig paviljoentje. Dat was een tijd dicht, maar is sinds de zomer weer open. Alles dik in orde, op het eerste gezicht.

Totdat de jongens de fotografe van de krant in de gaten krijgen. Er wordt geroepen dat ze onder geen beding op de foto willen. Waarom niet? Daarom niet. Ze balen van ‘de media’. ,,Jullie halen er altijd alleen maar negatieve dingen uit”, roept een van tafeltennissers.

De man die het paviljoen nu namens de welzijnsinstelling Zebra beheert weigert elk commentaar en wil zelfs zijn naam niet zeggen. Hij wil alleen maar kwijt dat de serie iets was van Mies en Dirk Marijt- te zien op tv en de mensen achter Stichting Fakonahof – en dat we bij hen moeten zijn.

Welkom terug in de Schilderswijk

Telegraaf 13.09.2015 De Haagse Schilderswijk was vorig jaar wereldnieuws na een reeks IS-demonstraties. Hoe is het nu in de bekende achterstandswijk?

Telegraaf TV trok de wijk in en sprak met bewoners, ondernemers en een politicus. Allen woonachtig in of rond de Schilderswijk.

Zijn er nog ronselaars? Wat vinden ze van het ‘Haagse jihadproces’? En helpt een nieuwe megasubsidie om radicalisering te bestrijden?

Welkom terug in de Schilderswijk!

Lees meer overschilderswijk

Trouw stelt Ombudsman aan na verzonnen verhalen Schilderswijk

Den HaagFM 05.09.2015 De krant Trouw heeft een Ombudsman aangesteld. Directe aanleiding daarvoor is de affaire met de verzonnen verhalen over de Schilderswijk.

De Haagse journalist Perdiep Ramesar schreef in 2013 een serie verhalen over een Sharia Driehoek in de Schilderswijk. De aantijgingen werden direct door burgemeester Jozias van Aartsen als ‘totale nonsens‘ van de hand gewezen, maar gingen toch een eigen leven leiden. Later gaf de krant toe dat de verhalen verzonnen warenen werd Ramesar ontslagen. Aan de Schilderswijkers werd door Trouw excuses aangeboden.

Om te voorkomen dat zoiets nog eens gebeurd, is Adri Vermaat aangesteld als Ombudsman bij de krant. “We moeten er alerter op zijn dat in de krant niet zomaar anonieme citaten komen”, zegt hij. “Ik wil Trouw beter maken.” De hoofdredacteur van de krant omschreef eerder op Den Haag FM de affaire als “een nachtmerrie“. …lees meer

Schilderswijkers organiseren ‘behind the scenes’tours door hun wijk

Den HaagFM 05.09.2015 Schilderswijkers gaan zelf tours organiseren door hun wijk om belangstellenden een kijkje ‘behind the scenes’ te geven.

“Het idee is geboren uit liefde voor de wijk en haar bewoners. We willen inzicht geven in het unieke karakter van de wijk, en meer toeristen trekken, wat weer goed is voor de wijkeconomie,” aldus initiatiefnemer Itai Cohn. Een punt in de tour is bijvoorbeeld theater de Vaillant. “We willen het verhaal van de Schilderswijk vertellen vanuit het perspectief van de bewoners dus zij zullen in de tour vertellen wat het theater voor hen betekent en hoe ze de periode van de rellen hebben meegemaakt.”

Cohn benadrukt dat zijn rondleidingen “een aanvulling” zijn op het bestaande aanbod van tours in de wijk “en geen vervanging hiervan”. Maar ook merkt hij op dat “veel bewoners en ondernemers in de wijk nog niet meeprofiteren van de toename in wijkgebonden toerisme.” Hij wil dat zowel bewoners als ondernemers direct financieel profijt hebben van de toename van het aantal toeristen in de wijk. …lees meer

Schilderswijk transformeert in culturele oase

AD 25.08.2015 De Schilderswijk staat met enig regelmaat negatief in het nieuws, door onder meer de rellen die in juli de wijk een paar dagen teisterden. Maar op zondag 13 september gaat de multiculturele wijk laten zien dat het ook veel te bieden heeft.

Het Schilderswijk Festival heeft dit jaar het thema culturele oase en speelt daarmee in op de onrust die er de afgelopen tijd was.

Op het Jacob van Campenplein presenteren van 12.00 tot 18.30 uur de vele culturen die de wijk rijk is zich in de tenten, kraampjes en op de podia. Daar worden workshops gegeven zoals het plaatsen van een hennatatoeage.

Nieuw zijn vier tenten met een specifiek onderwerp: een dichterstent, een kunsttent, een danstent en een creatieve tent. Dichters uit onder meer Nederland, Turkije, Marokko, Irak, Pakistan en de Antillen lezen uit eigen werk voor in hun eigen dichterstent.

Verzonnen verhalen over ‘Sharia-driehoek’ in Haagse Schilderswijk waren nachtmerrie, zegt Trouw

RTVWEST  20.06.2015 De verzonnen verhalen die in dagblad Trouw verschenen over de vermeende ‘Sharia-driehoek’ in de Haagse Schilderswijk waren een nachtmerrie. Dat heeft hoofdredacteur Cees van der Laan gezegd tegen de lokale radiozender Den Haag FM. De verhalen werden geschreven door de Haagse journalist Perdiep Ramesar, die door de krant is ontslagen.

Het ontslag van Ramesar was terecht, oordeelde de rechter in december vorig jaar. Het draaide allemaal om de bronnen van Ramesar. Die zouden de journalist hebben verteld dat een gedeelte van de Haagse Schilderswijk een ‘Sharia-driehoek’ zou zijn, waar radicale moslims de dienst uit maken en er hun eigen streng islamitische wetgeving op na houden.

Maar die bronnen waren niet traceerbaar, zo bleek uit onderzoek van een onafhankelijke commissie. Trouw trok daarom haar handen af van in totaal 126 artikelen aan de hand van de prijswinnende Haagse journalist.
Hoofdredacteur twijfelde aan zichzelf
De hoofdredactie van de krant verbond geen conclusies over haar eigen positie aan de affaire, vertelt hoofdredacteur Cees van der Laan aan Den Haag FM. ‘Ik heb nooit overwogen om op te stappen, maar was door de affaire wel van slag’, zo zegt hij. ‘Ik was veertien maanden zijn directie chef. Je twijfelt ook aan je eigen inschattingsvermogen.’ Lees verder

gerelateerde artikelen;

Trouw-hoofdredacteur noemt verzonnen verhalen over Schilderswijk een “nachtmerrie”

Den HaagFM  20.06.2015 Cees van der Laan, de hoofdredacteur van de krant Trouw noemde zaterdag op Den Haag FM verzonnen verhalen in zijn krant over een ´Shariadriehoek´ in de Schilderswijk een “nachtmerrie”.

Van der Laan was te gast in het radioprogramma Nieuwslicht waarin hij uitgebreid terugkeek op de affaire. De Haagse journalist Perdiep Ramesar bleek keer op keer nepverhalen in de krant te plaatsen. “Ik kan mezelf nog recht in de spiegel aankijken”, zegt Van der Laan. “Op het moment dat het op mijn bord kwam heb ik hem geschorst en later ontslagen.” De hoofdredacteur, die ook in Den Haag woont, zegt nooit overwogen te hebben zelf op te stappen, maar was door de affaire wel van slag. “Ik was bijna veertien maanden zijn directe chef. Je twijfelt ook aan je eigen inschattingsvermogen.”

Volgens de krantenbaas heeft Trouw nog steeds last van de affaire. “De schade voor de krant is afschuwelijk geweest. Je wenst het niemand toe: jezelf niet, en de krant ook niet. We vertrouwen elkaar, en dan overkomt je dit. Het is heel emotioneel geweest voor mezelf en alle collega’s.” …lees meer

PVV vs D66: moet je maar wennen aan niet-westerse meerderheid?

Trouw 30.05.2015 Accepteer dat straks een meerderheid van de inwoners van Den Haag en andere steden een niet-westerse afkomst heeft, zo zei de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen onlangs in Trouw in een interview over de Schilderswijk. De fracties van D66 en de PVV in de Haagse gemeenteraad meldden zich na dat interview samen bij deze krant om elk een opiniestuk te schrijven over de oproep van Van Aartsen. D66 is de grootste coalitiepartij in het Haagse gemeentebestuur. De PVV is de grootste oppositiepartij in Den Haag.

 •  Met types als Van Aartsen winnen we die oorlog niet

   

Nee: Stad kan massa-immigratie en islamisering nu al niet meer aan
Léon de Jong, Fractievoorzitter PVV in Haagse gemeenteraad

Alleen dwazen leggen zich neer bij nog meer criminaliteit, nog meer uitkeringsafhankelijkheid en een nog verdergaande islamisering van Den Haag. Want dat is wat er zal gebeuren als wij ons neerleggen bij een niet-westerse meerderheid.

PVV-raadslid Elias van Hees kan uitspraken Van Aartsen over islamisering niet geloven

Den HaagFM 19.05.2015 PVV-raadslid Elias van Hees vindt het ongelofelijk dat burgemeester Jozias van Aartsen het geen probleem vindt als de meerderheid van de Haagse inwoners een niet-westerse afkomst heeft. “Hij steekt zijn kop in het zand voor de problemen”, vindt Van Hees.

Van Aartsen deed de uitspraken in dagblad Trouw. Hij zegt “enorm trots” te zijn op de wijk. “De afgelopen tien jaar is de leefbaarheid verbeterd. Het is schoner en veiliger geworden.” De burgemeester noemt het ‘positief’ dat de Schilderswijk her en der op ‘Istanbul’ lijkt. “Accepteer dat straks een meerderheid van de stadsbewoners een niet-westerse afkomst heeft. En handel ernaar”, zei hij.

“Eigenlijk geeft Van Aartsen toe dat er een verandering aan de gang is, die ook een aanpassing vergt”, zegt Van Hees. “Er is altijd een minderhedenbeleid geweest. Alleen nu is er geen minderhedenbeleid meer, maar moeten mensen zich aanpassen die hier al tig jaren wonen. Dat kan niet.” …lees meer

Tevreden reactie op Schilderswijk-special in Trouw

Den HaagFM 15.05.2015 Een stap in de goede richting. Dat vindt Bert van Alphen van de uitgebreide bijlage van dagblad Trouw over de Schilderswijk. Van Alphen schreef eind vorig jaar samen met zeventien andere bewoners van de Schilderswijk een open brief aan Trouw waarin zij de krant verweten de wijk te stigmatiseren.

Aanleiding was het ontslag van Trouw-journalist Perdiep Ramesar. Hij had artikelen geschreven over de Schilderswijk waarin hij stelde dat er een Sharia Driehoek zou bestaan. Deze verhalen bleken verzonnen. Trouw heeft Ramesar daarom ontslagen en excuses aangeboden. Vrijdag publiceerde Trouw een uitgebreide bijlage waarin de Schilderswijk op verschillende manieren wordt belicht. Belangrijke conclusie is dat de Sharia Driehoek niet bestaat. Oud-wethouder Bert van Alphen: “Maar dat is natuurlijk nooit een compensatie voor hetgene dat er is aangericht. De indruk werd gewekt dat je in de Schilderswijk in een slechte wijk woont en dat je niet te vertrouwen bent. Dat is wat de wijk is aangedaan.”

Toch vindt hij het bewonderenswaardig dat Trouw de kritiek heeft opgepakt. “De krant had het ook naast zich neer kunnen leggen onder het mom van persvrijheid. Dat heeft de hoofdredactie niet gedaan. Wat mij betreft zijn de excuses van de krant aanvaard.” …lees meer

Trouw: geen ‘Sharia Driehoek’ in Schilderswijk

VK 15.05.2015 Van een ‘Sharia Driehoek’ in de Haagse Schilderswijk is geen sprake. Dat concludeert dagblad Trouw na diepgaand journalistiek onderzoek. In een 28 pagina’s tellende bijlage over de veelbesproken Haagse wijk neemt de krant vandaag nogmaals afstand van die kwalificatie. Die werd gebruikt in een reportage uit 2013 van de inmiddels ontslagen journalist Perdiep Ramesar.

Hoofdredacteur Cees van der Laan noemt de Schilderswijk in een commentaar wel ‘een buurt met slechte cijfers’. Maar hij stelt tevens vast dat de wijk een bevolking telt die voor 90 procent allochtoon is en 110 nationaliteiten behelst. ‘Als die diversiteit wordt gekoppeld aan de cijfers, is het een wonder dat het nog zo goed gaat in deze buurt.’
Van der Laan noemt de werkelijkheid ‘complexer en omvangrijker dan wij twee jaar geleden beschreven. Radicalisme komt voor, maar een Sharia Driehoek troffen we niet aan’.

De journalist die altijd (te) sterke verhalen schreef

Twijfels over zijn werkwijze waren er al heel lang bij collega’s van dagblad Trouw. Hoe kon journalist Perdiep Ramesar toch doorgaan? Lees hier de reconstructie.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Bewonersorganisatie: ‘Berichten Sharia-driehoek zijn angstaanjagende stemmingmakerij’

‘Enclave orthodoxe moslims in Haagse wijk’

Asscher tempert onrust over Schilderswijk

Bewoners: ‘Trouw-bijlage over Schilderswijk is moedige poging om schade te herstellen’

RTVWEST 15.05.2015 Een stap in de goede richting. Dat vindt Bert van Alphen van de uitgebreide bijlage van dagblad Trouw over de Haagse Schilderswijk. Van Alphen schreef eind vorig jaar samen met zeventien andere bewoners van de Schilderswijk een open brief aan Trouw waarin zij de krant verweten de wijk te stigmatiseren.

Aanleiding van de brief van 26 december 2014 was het ontslag van Trouw-journalist Perdiep Ramesar. Hij had artikelen geschreven over de Schilderswijk waarin hij stelde dat er een Sharia Driehoek zou bestaan. Deze verhalen bleken gebaseerd op niet bestaande bronnen. Trouw heeft Ramesar daarom ontslagen en excuses aangeboden.

LEES OOK: Van Aartsen: ‘Accepteer niet-westerse meerderheid in Den Haag’

Een terechte stap, vonden de briefschrijvers, maar tegelijkertijd is de Schilderswijk met een kater blijven zitten. ‘Sharia Driehoek is nog altijd trending topic: de wijk heeft een bijnaam gekregen die zij niet meer kwijtraakt en de reputatieschade is in dat opzicht niet te overzien’, schreven ze. En: ‘De bewoners van de Schilderswijk verdienen een oprecht gebaar van de hoofdredactie van Trouw, breed uitgemeten in de krant.’

Uitgebreid bijlage

Dit heeft de krant ter harte genomen en vrijdag publiceerde Trouw een uitgebreide bijlage waarin de Schilderswijk op verschillende manieren wordt belicht. Belangrijke conclusie is dat de Sharia Driehoek niet bestaat. Lees verder

gerelateerde artikelen;

Trouw neemt na onderzoek nogmaals afstand van term ‘Sharia Driehoek’

NU 15.05.2015  Van een ‘Sharia Driehoek’ in de Haagse Schilderswijk is geen sprake. Dat concludeert dagblad Trouw na onderzoek.

In een 28 pagina’s tellende bijlage over de veelbesproken Haagse wijk neemt de krant vrijdag nogmaals afstand van die kwalificatie. Die werd gebruikt in een reportage uit 2013 van de inmiddels ontslagen journalist Perdiep Ramesar.

Hoofdredacteur Cees van der Laan noemt de Schilderswijk in een commentaar wel ”een buurt met slechte cijfers”. Maar hij stelt tevens vast dat de wijk een bevolking telt die voor 90 procent allochtoon is en 110 nationaliteiten behelst. ”Als die diversiteit wordt gekoppeld aan de cijfers, is het een wonder dat het nog zo goed gaat in deze buurt.”

Van der Laan noemt de werkelijkheid ”complexer en omvangrijker dan wij twee jaar geleden beschreven. Radicalisme komt voor, maar een Sharia Driehoek troffen we niet aan”.

Lees meer over: 

Perdiep RamesarTrouwSchilderswijk

Gerelateerde artikelen;

Twitter ontploft na uitspraak Jozias van Aartsen over Haagse bevolkingsssamenstelling

Den HaagFM 15.05.2015 De opmerking van burgemeester Jozias van Aartsen in dagblad Trouw dat mensen moeten accepteren “dat straks een meerderheid van de stadsbewoners een niet-westerse afkomst heeft” levert op Twitter honderden negatieve reacties op.

“Pedant gedrag”, “totaalmalloot”, “islamknuffelaar”, “onacceptabel”, “exit aub” en “opperdhimmi” zijn nog de meest beleefde verwensingen die de burgemeester naar zijn hoofd krijgt van de ‘reaguurders’. Tweede Kamerlid Machiel de Graaf van de PVV vraagt zich af of “het ondertussen niet eens tijd wordt dat Van Aartsen, de slechtste burgemeester van Den Haag ooit, een enkele reis naar een islamitisch land neemt?”. Fractievoorzitter Leon de Jong van de PVV in de gemeenteraad noemt Van Aartsen “knettergek”.

Van Aartsen sprak met de krant naar aanleiding van een dikke bijlage over de Schilderswijk. De wijk kwam in het verleden vaak negatief in het nieuws, met name dankzij de later ingetrokken Trouw-artikelen van journalist Perdiep Ramesar. Die doopte een deel van de wijk tot ‘Sharia Driehoek’, maar van die benaming heeft de krant afstand genomenRamesar werd ontslagen, omdat hijveel van zijn verhalen verzon. …lees meer

Van Aartsen: ‘Accepteer niet-westerse meerderheid in Den Haag’

RTVWEST 15.05.2015 Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag noemt het ‘positief’ dat de Schilderswijk her en der op ‘Istanbul’ lijkt. ‘Accepteer dat straks een meerderheid van de stadsbewoners een niet-westerse afkomst heeft. En handel ernaar.’ Dat zegt de burgemeester in dagblad Trouw.

Van Aartsen sprak met de krant naar aanleiding van een dikke bijlage over de Haagse wijk. De wijk kwam in het verleden vaak negatief in het nieuws, met name dankzij de later ingetrokken Trouw-artikelen van journalist Perdiep Ramesar. Hij doopte een deel van de wijk tot ‘Sharia Driehoek’, maar van die benaming heeft de krant afstand genomen. Ramesar werd ontslagen, omdat veel van zijn ‘bronnen’ uit de Schilderswijk niet verifieerbaar bleken.

Volgens Van Aartsen fietst de burgemeester regelmatig door de wijk. ‘Mensen schieten me aan’, zegt Van Aartsen. ‘En dan luister ik gewoon even. Het gebeurt zelden dat er op mijn bureau een probleem ligt dat ik niet zelf eerder op de fiets heb gesignaleerd.’
Lees verder

LEES OOK:‘Orthodoxe enclave in Schilderswijk’

LEES OOK: Bewoners: ‘Trouw-bijlage over Schilderswijk is moedige poging om schade te herstellen’

gerelateerde artikelen;

Jozias van Aartsen: “Accepteer dat straks een meerderheid van de stadsbewoners een niet-westerse afkomst heeft”

Den HaagFM 15.05.2015 Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag noemt het ‘positief’ dat de Schilderswijk her en der op ‘Istanbul’ lijkt. “Accepteer dat straks een meerderheid van de stadsbewoners een niet-westerse afkomst heeft. En handel ernaar”, zegt hij in dagblad Trouw.

http://denhaagfm.nl/wp-content/uploads/2015/05/trouw-de-verdieping-schilderswijk-192×300.jpgVan Aartsen sprak met de krant naar aanleiding van een dikke bijlage over de Haagse wijk. De wijk kwam in het verleden vaak negatief in het nieuws, met name dankzij de later ingetrokken Trouw-artikelen van journalist Perdiep Ramesar. Hij doopte een deel van de wijk tot ‘Sharia Driehoek’, maar van die benaming heeft de krant afstand genomen. Ramesar werd ontslagen, omdat veel van zijn ‘bronnen’ uit de Schilderswijk niet verifieerbaar bleken.

Van Aartsen fietst regelmatig door de wijk. “Mensen schieten me aan”, zegt hij. “En dan luister ik gewoon even. Het gebeurt zelden dat er op mijn bureau een probleem ligt dat ik niet zelf eerder op de fiets heb gesignaleerd.” Van Aartsen zegt “enorm trots” te zijn op de wijk. “De afgelopen tien jaar is de leefbaarheid verbeterd. Het is schoner en veiliger geworden.” …lees meer

Dagblad Trouw duikt na ‘Perdiep’ opnieuw Haagse Schilderswijk in en publiceert 24 pagina’s dikke bijlage

RTVWEST 15.05.2015 Er is geen Sharia Driehoek of een klein kalifaat in de Schilderwijk. Dat is de conclusie van dagblad Trouw in het 24 pagina’s dikke katern De Verdieping van de krant waarin vrijdag uitgebreid wordt stilgestaan bij de veelbesproken Haagse wijk.

Aan die conclusie is uitgebreid onderzoek vooraf gegaan. De redactie heeft met ruim zeventig verschillende bronnen gesproken, met in totaal zo’n honderd uur aan interviews. Volgens hoofdredacteur Cees van der Laan heeft de Schilderswijk onmiskenbaar problemen: ‘Er is hier wel radicalisme, net zoals in andere wijken, maar een ‘Sharia Driehoek’ of een ‘klein kalifaat’, dat hebben we niet kunnen vinden.’

De speciale bijlage van Trouw is een reactie op eerdere berichtgeving van de krant over de Haagse wijk. Daarin omschreef de omstreden en inmiddels ontslagen journalist Perdiep Ramesar een deel van de wijk als de ‘Sharia Driehoek’ en een ‘klein kalifaat’. Na uitgebreid onderzoek bleken veel bronnen niet te bestaan en heeft Trouw de berichtgeving ingetrokken en excuses hiervoor aangeboden.

Het beeld dat in Trouw ontstaat van de Haagse wijk is herkenbaar: ‘De Schilderswijk is het dichtstbevolkte gedeelte van Nederland. De criminaliteitscijfers zijn hoog. De werkloosheid is hoog. Je kunt het vergelijken met andere volkswijken in andere steden. Daarin wijkt het eigenlijk niet af.’

Weerzin en argwaan

Veel politici en media doken op het verhaal over de ‘Sharia Driehoek’en ‘klein kalifaat’. En dat zit veel bewoners nog steeds niet lekker. Van der Laan: ‘Er is heel veel weerzin tegen de media. En argwaan.’ Een bewoner bevestigt dat beeld: ‘De media beschrijft het anders dan het eigenlijk hier is. Het lijkt alsof hier alleen maar criminelen zitten. Maar er zijn hier hartstikke normale mensen.’ Lees verder

gerelateerde artikelen;

Trouw: “Er is geen ShariaDriehoek of een klein kalifaat in de Schilderwijk”

Den HaagFM 15.05.2015 Er is geen Sharia Driehoek in de Schilderwijk. Dat is nu ook de conclusie van dagblad Trouw. Journalist Perdiep Ramesar schreef twee jaar geleden in de krant over een klein kalifaat in de wijk, maar later bleek hij die verhalen te hebben verzonnen. Vrijdag publiceerde de krant een 28 pagina’s dikke special over de Schilderswijk.

Aan die conclusie is uitgebreid onderzoek vooraf gegaan. De redactie heeft met ruim zeventig verschillende bronnen gesproken, met in totaal zo’n honderd uur aan interviews. Volgens hoofdredacteur Cees van der Laan heeft de Schilderswijk onmiskenbaar problemen. “Er is hier wel radicalisme, net zoals in andere wijken, maar een ‘Sharia Driehoek’ of een ‘klein kalifaat’, dat hebben we niet kunnen vinden.” …lees meer

Trouw-special over de Schilderswijk

Den HaagFM 15.05.2015 Dagblad Trouw brengt vrijdag een special over de Schilderswijk bij de krant. Twee jaar geleden schreef de krant als eerste over een ‘sharia-driehoek’ in de wijk, een moslimenclave waar islamitische regels zouden gelden.

Later bleek het verhaal te zijn verzonnen door journalist Perdiep Ramesar. Trouw bood excuses aan en beloofde een nieuw artikel over de Schilderswijk te maken. Redacteuren van Trouw ploegden daarom talloze rapporten door die over de Schilderswijk zijn opgesteld, ze doken in de statistieken en onderzochten de geschiedenis van de buurt. Ook verzamelden ze meer dan honderd uur aan interviews met bewoners, werkers, deskundigen en bestuurders. …lees meer

Terug in de Schilderswijk

Trouw 14.05.2015 Een half jaar geleden moest Trouw een verhaal over de Schilderswijk intrekken. Morgen doen we het nog een keer over, en deze keer goed, met een speciale bijlage over de Haagse wijk. Hoofdredacteur Cees van der Laan legt alvast uit hoe de bijlage tot stand is gekomen.

Zou het mogelijk zijn opnieuw naar de Schilderswijk te kijken, met een open blik, breder en dieper dan we eerder deden?, aldus Cees van der Laan.

“Mijn hele leven woon ik in de Haagse Schilderswijk, en tóch bestaan hier werelden die ik niet ken.” Het was een zin die bleef hangen, die avond in januari van dit jaar, toen de hoofdredactie van Trouw op bezoek was bij een delegatie van inwoners van deze in alle opzichten bijzondere buurt.

Ze hadden de krant een open brief geschreven, als reactie op wat de ‘bronnenaffaire‘ is gaan heten. Voormalig Trouw-verslaggever Perdiep Ramesar had twee jaar eerder in een artikel een deel van hun buurt als ‘Sharia Driehoek’ neergezet. Omdat de bronnen voor dit verhaal niet verifieerbaar waren, was de hoofdredactie genoodzaakt (ook) dit artikel terug te trekken. Het gewraakte stuk bleek destijds het startsein van een lange, onrustige periode, schreven de bewoners. Met veel internationale pers, Kamervragen en ministers op werkbezoek. En de wijk bleef nu met een kater achter. Daarover ging het die avond.

Verwant nieuws;

De Schilderswijk: slechte cijfers, maar wel veel veerkracht

Trouw 15.05.2015 Terug in de Haagse Schilderswijk. In de Jan de Baenstraat is de nieuwbouw drielaags en opgetrokken uit lichtgele baksteen. De kozijnen zijn bordeauxrood en de deuren blauw. Zeg maar: sociale woningbouw-blauw dat overal in Nederland opdoemt. In het midden van de straat ligt een pleintje waarop wat kinderen steppen en in de parkeerhavens staan keurige middenklassers. De bomen zijn net frisgroen uitgekomen. Documentairemaker Hans Koekoek liep in 1969 met een draaiende camera door een heel andere Jan de Baenstraat, van vóór de sloop. De straat leek smaller en was grauw en verlaten. Koekoek liet de camera in één lang zwartwit-shot door een openstaande voordeur gaan, via krakende treden de smalle trap op en kwam in het gezin van Rinus terecht. Die woonde in deze driekamerwoning met zijn Bep en zeven kinderen.

Dit is één van de vele verhalen uit de speciale bijlage over de Schilderswijk, die vandaag bij Trouw verschijnt. Onze verslaggevers spraken de afgelopen maanden met 75 bronnen, en namen meer dan 100 uur interviews af voor dit project. Lees hierhoofdredacteur Cees van der Laan over het project

Verwant nieuws;

Van Aartsen wil eenzijdigheid van de Schilderswijk doorbreken

Trouw 15.05.2015 Burgemeester Van Aartsen van Den Haag hoopt met duurdere koopwoningen en studentenhuisvesting in de Schilderswijk nieuwe mensen te trekken, en succesvolle bewoners voor de buurt te behouden. Dat de wijk her en der op ‘Istanbul’ of ‘een stad in de Maghreb’ lijkt, vindt hij positief. ‘Accepteer dat straks een meerderheid van de stadsbewoners een niet-westerse afkomst heeft. En handel ernaar.’

Ik heb grenzeloze bewondering voor al die mensen die op hun plek, soms in een heel klein stukje van de buurt, zo geëngageerd proberen hun wijk leefbaar te houden.

Hij fietst regelmatig door de Haagse Schilderswijk. Via de Hoefkade, de Vaillantlaan, een stukje Van Ostadelaan. “Mensen schieten me aan”, zegt Jozias van Aartsen. “Met: ‘Hé, burgemeester!’ En dan luister ik gewoon even. Het gebeurt zelden dat er op mijn bureau een probleem ligt dat ik niet zelf eerder op de fiets heb gesignaleerd.”

Verwant nieuws;

Bewoners Schilderswijk krijgen ‘anti-islambrief’

AD 28.01.2015 Op minimaal drie adressen in de Schilderswijk in Den Haag hebben bewoners een ‘anti-islambrief ontvangen. Aan de ene kant van de brief staat: ‘We zijn hier in Nederland’, op de andere kant prijkt het woord ‘islam’, waarbij de ‘i’ in de vorm van een middelvinger is gegoten.

Zeker een van de ontvangers heeft aangifte gedaan. Een vrouw van Turkse afkomst wilde slechts aan Omroep West kwijt ‘ontzettend geschrokken’ te zijn. ‘Want,’ zei ze, ‘is het alleen bangmakerij of is het meer?’ De brief is, zo lijkt het, specifiek verstuurd naar bewoners van niet-Westerse afkomst. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Lees ook;

Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende

Meer nieuws voor Schilderswijk krijgen anti islambrief

Wethouder Wijsmuller opent fotoproject over Schilderswijk toen en nu

Den HaagFM 16.01.2015 Zaterdag verzorgt wethouder Joris Wijsmuller de officiële opening van het fotoproject ‘Opnieuw in de Schilderswijk’. Voor dit project maken fotograaf Ad Nuis en schrijver Arthur van den Boogaard foto’s van dezelfde mensen die al op de foto staan op dezelfde plek.

Nuis en Van den Boogaard spreken regelmatig mensen aan in de wijk met de vraag of zij foto’s van zichzelf hebben uit hun verleden in de Schilderswijk. Als dat het geval is, maken Nuis en Van den Boogaard deze foto opnieuw met dezelfde mensen op dezelfde plek. De foto’s worden gepubliceerd in het dagblad NRC.

Tot nu toe hebben de twee al zo’n vijftien foto’s opnieuw gemaakt. Ze hopen uit te komen op dertig foto’s van toen en nu. Interesse om mee te doen? Mail naar opnieuwindeschilderswijk@gmail.com en Nuis en Van den Boogaard komen misschien wel snuffelen in jouw fotoalbum. …lees meer

Makers ‘Happy Faces in de Schilderswijk’ werk en aan documentaire

Den HaagFM 15.10.2015 Het filmpje ‘Happy Faces in de Schilderswijk’ is volgens filmmaker Elias Brugs al meer dan 120.000 keer bekeken.

Het filmpje is nog maar een start om de beeldvorming van de wijk te verbeteren. “We willen hiermee een inspiratiebron zijn voor nieuwe creatieve dingen”, vertelt initiatiefnemer Nordin Halladi op Den Haag FM. “Wij willen met de makers van het filmpje, de komende tijd nog meer dingen doen om de beeldvorming over de Schilderswijk te nuanceren. We willen bijvoorbeeld een kleine documentaire maken.”

Er zijn veel positieve reacties gekomen op de video. Zo noemt iemand op Twitter het “een leuke reactie op de verzonnen artikelen in Trouw“. Ook wordt het een “goed initiatief” genoemd. De video is deze week regelmatig te zien op Den Haag TV. …lees meer

‘Feelgoodmovie’ over Schilderswijk op Den HaagTV

Den HaagFM 15.10.2015 Den Haag TV gaat de ‘Feel good movie’ die jongeren uit de Schilderswijk over hun wijk hebben gemaakt, deze week meerdere keren uitzenden op televisie. De jongeren waren het negatieve imago van hun buurt zo zat, dat ze een video hebben gemaakt met de ‘happy faces van de Schilderswijk’.

Nordin Halladi vertelt op de website Voorbeeld Allochtoon hoe het idee is ontstaan. “We gingen brainstormen. We wilden niet een positief maar realistisch beeld laten zien van de Schilderswijk.” Nordin maakte vervolgens met vijf mensen het ‘feel good’ filmpje over de wijk. “Het is opgenomen in de zogenaamde Sharia driehoek. We wilden laten zien dat het niet is wat mensen ervan denken. Er wonen mensen met heel veel verschillende afkomsten en religies in harmonie met elkaar. Dat is wat we ook wilden laten zien.”

Met de door Elias Brugs gemonteerde video hoopt Nordin ook te bereiken dat meer mensen zijn wijk bezoeken. “Iedereen heeft een mening over de wijk, maar veel mensen zijn er niet eens geweest.” …lees meer

Hoe Nederland in veertig jaar een immigratieland werd

Elsevier 01.12.2014 In het najaar van 2014 telt Nederland 3,5 miljoen inwoners van buitenlandse komaf: 2 miljoen van niet-westerse herkomst, de rest uit westerse landen. Hoe werd Nederland een immigratieland?

Het is najaar 2014 en immigratieland Nederland staat op z’n kop. Niet voor het eerst en vast ook niet voor het laatst. De oogst van een nazomer.

Bevrijden

In Den Haag, stad van de vrede en het internationale recht, is de grotendeels door islamitische immigranten bewoonde Schilderswijk een belegerde veste. Enerzijds radicale moslimjongeren die het koppensnellerskalifaat van IS in Irak en Syrië een heel goed idee vinden. Anderzijds nationalistische witte actiegroepen die de Schilderswijk willen ‘bevrijden’.

Vooralsnog minder bloeddorstig, maar toch goed voor veel lawaai, is het jaarlijkse Nationale Zwarte Piet-debat. Een nieuwe generatie Surinamers en Antillianen, vaak aan de Noordzee geboren, is het neerbuigende stereotype van Zwarte Piet zat. Witte Nederlanders die Piet zo zwart mogelijk willen houden, worden voor racist uitgemaakt – het kan verkeren.

Dat doet iedere politicus die pleit voor minder, minder, minder Marokkanen. Beide type politici zijn in gelijke mate valse profeten. Immigratieland Nederland is een feit en here to stay.

Verder:

Dagblad Trouw betuigt spijt aan Schilderswijk

Den HaagFM 24.02.2015 Bewoners van de Schilderswijk is nu ook officieel excuses aangeboden voor de onbetrouwbare berichtgeving over een ‘sharia-driehoek’ in hun wijk.

In de nieuwe editie van de Schilderswijkkrant betuigt hoofdredacteur Cees van der Laan van Trouw spijt aan de Schilderswijk voor het in mei 2013 plaatsen van het omstreden artikel van Perdiep Ramesar (groet foto). De journalist werd eind vorig jaar ontslagen omdat de redactie van het dagblad niet langer in kon staan voor de bronnen die hij opvoerde in zijn artikelen.

“Kort na het verschijnen van het artikel is al discussie ontstaan over het brongebruik. Als we daar met de kennis van nu naar kijken, moeten we vaststellen dat het artikel in die vorm niet in de krant had gemogen”, aldus Van der laan in de Schilderswijkkrant. Van der laan kondigt in het artikel aan in het voorjaar een gedeelte van de krant in te ruimen voor verhalen over de Schilderswijk en haar bewoners. “Veel mensen zullen dit zien als een goedmakertje, maar wij gaan dat op onze voorwaarden doen, onafhankelijk en met open vizier.” …lees meer

IS-clan blijft actief in Schilderswijk

Telegraaf 02.12.2014 Dat de kopstukken van de Haagse IS-clan langer achter slot en grendel blijven zitten, betekent niet meteen het einde van de polderjihad in achterstandsbuurten als Transvaal en de Schilderswijk. Na de hete zomer is de rust weergekeerd, maar de ronselpraktijken gaan gewoon door.

“Onomkeerbare schade aangericht door Trouwartikel”

Den HaagFM 13.11.2014 H et stuk van de Haagse journalist Perdiep Ramesar over de ‘sharia-driehoek’ heeft “onomkeerbare schade aan de Schilderswijk gericht”. Dit zegt Abderrazak Afkir in het programma van Ron Davids op Den Haag FM.

Abderrazak woont op een steenworp afstand van de zogenaamde ‘sharia-driehoek’ en zegt dat hij zich nooit heeft herkend in het beeld dat destijds door Perdien Ramesar (kleine foto) werd geschetst en toen al twijfels had bij het stuk. “Het is een krant, waarvan je het niet verwacht. Trouw staat bekend als een kwaliteitskrant”, aldus Afkir. “Zo’n grote landelijk krant komt met een stuk waar eigenlijk geen woord van waar is. Dat was even schrikken.”

Woensdag bleek dat Ramesar door Trouw ontslagen is omdat ook zij ernstig twijfelen aan de juistheid van zijn artikelen. Ramesar schreef veel stukken over radicale moslims in de Schilderswijk en Transvaal. …lees meer

PvdE: “Schande  dat  politiek  wordt  weggestuurd bij bewoners bijeenkomst politie”

Den HaagFM 23.10.2014 De Partij van de Eenheid (PvdE) in de Haagse gemeenteraad vindt het een schande dat politici niet waren uitgenodigd voor een bijeenkomst in de Schilderswijk met bewoners en politie om te praten over de spanningen in de wijk.

“Uiteraard waren wij als betrokken partij toch aanwezig”, schrijft raadslid Abdoe Khoulani in een boze brief aan het stadsbestuur. “Maar tot onze grote verbazing werden we bij de bijeenkomst weggestuurd omdat deze besloten zou zijn. De PvdE tilt er zwaar aan dat het werk van gekozen volksvertegenwoordigers op deze wijze wordt belemmerd.” …lees meer

Vervolging voor bedreiging joodse bewoner Schilderswijk  – foto’s

Den HaagFM 23.10.2014 De jongen die vorige maand een joodse bewoner van Schilderswijk bedreigde toen hij met een cameraploeg van de EO door de wijk liep, wordt vervolgd.

Het slachtoffer droeg een keppeltje en werd daarom uitgescholden voor kankerjood, omvergereden met een brommer en geschopt. De man deed aangifte bij de politie. Die heeft inmiddels achterhaald wie de scooterrijder is.

De joodse man had al eerder geklaagd over bedreigingen door jongeren in de buurt. …lees meer

‘3Onderzoekt’, Danny Ghosen en Fabrice in de Schilderswijk

Trouw 12.10.2014 De Haagse Schilderswijk stond deze week weer negatief in het nieuws. Bij herhaling weliswaar, want het was al weken geleden bekend wat er in de tv-uitzending van het EO-programma ‘3Onderzoekt’ zou komen. Toen het item werd opgenomen werd de politie ingeschakeld, stond het ‘nieuws’ al overal op het internet en sociale media: joodse man met keppeltje belaagd in de Schilderswijk.

De joodse Schilderswijker Fabrice werd door de kersverse EO-verslaggever Danny Ghosen – voorheen PowNews – uitgenodigd om een keppeltje op te doen en met cameraploeg en verslaggever met microfoon door de wijk te lopen. En er gebeurde wat Ghosen hoopte dat gebeurde: de wandelende Fabrice werd uitgescholden voor ‘kankerjood’ en hij werd afgesneden door een Marokkaanse jongen op een scooter.

‘Liefdevolle gerechten’ moeten integratie bevorderen; samen eten in de Haagse Schilderswijk

RTVWEST 01.10.2014  Thuis ‘met liefde’ een gerecht maken en dat dan samen met anderen opeten om zo een brug te slaan tussen diverse culturen.

Dat is het idee achter het Nationaal Integratie Diner dat op 9 oktober op 200 plekken in Nederland wordt gehouden. Tijdens de eerste editie, vier jaar geleden, deden er 650 mensen mee. Vorig jaar waren dat er al 10.000. Nu hopen de organisatoren op minimaal 15.000 eters.

Zij komen samen op 200 zeer diverse plekken: in buurthuizen, bij bedrijven, op universiteiten en in ziekenhuizen. In buurthuis de Mussen in de Haagse Schilderswijk is een, volgens de organisatoren, extra bijzonder diner. Lees verder

Gerelateerde artikelen:

Schilderswijkse kinderen brengen positiviteit terug

Trouw 28.09.2014 Tegen alle negatieve berichtgeving in vecht een groep kunstenaars in de Haagse Schilderswijk voor een beter imago van hun wijk. De kinderen hebben de toekomst, zeggen ze, en daarom moet bij hen de kiem worden gelegd om weer positiviteit in de wijk te brengen. En dat lijkt de kunstenaars van Art-S-Cool goed af te gaan. Op woensdag 1 oktober start in de Haagse Centrale Bibliotheek de expositie ‘Schilderswijk Catwalk’.

De tentoonstelling werd samengesteld tijdens het Schilderswijkfestival op 14 september in Theater De Vaillant aan de Hobbemastraat in de Schilderswijk. Onder leiding van de kunstenaars van Art-S-Cool maakten meer dan veertig kinderen kleding, hoeden, kostuums, tassen en accessoires. Ze konden daarin al hun fantasie kwijt, qua model, kleuren en materialen. Fotografe Henriëtte Guestmaakte van ieder kind een modelfoto en die foto’s staan in de ‘grote bibliotheek’, zoals de hoofdvestiging van de Haagse bibliotheken ook wel wordt genoemd.

Meer over;

Van Aartsen: “Schilderswijk geen speelplaats voor extremisten”

Den HaagFM 27.09.2014 Burgemeester Jozias van Aartsen heeft in een artikel in de Schilderswijkkrant de bewoners van die wijk een hart onder de riem gestoken.

“De afgelopen maanden hebben allerlei mensen, voor een groot deel afkomstig van buiten Den Haag, geprobeerd om de Schilderswijk te misbruiken als podium voor hun politieke doeleinden”, schrijft Van Aartsen. “De bewoners van de Schilderswijk hebben duidelijk gemaakt wat zij willen: hier rustig en normaal kunnen leven.” en “Het laatste waarop zij zitten te wachten, zijn figuren die denken dat zij in de Schilderswijk zieltjes kunnen winnen of onrust kunnen stoken.”

“De Schilderswijk is een prachtwijk, waar mensen wonen die keihard werken aan hun toekomst, op eigen kracht. Huilende wolven, in welk bos dan ook, brengen ons daarbij niet van de wijs”, besluit Van Aartsen. De Schilderswijkkrant wordt huis-aan-huis thuisbezorgd in de wijk.…lees meer

Gerelateerde artikelen;

18-09: ’Had Marcouch mij maar meegenomen’

‘Nederland moet niet meedoen met deze kruistocht tegen de islam’

Trouw 26.09.2014 Islamitische bewoners van de Haagse buurten Schilderswijk en Transvaalkwartier zijn bang, boos of onverschillig over het Nederlandse bondgenootschap met de Verenigde Staten (en andere landen) in Irak. Vrees voor aanslagen en spanningen in de wijk, haat jegens de Amerikanen met Nederland als brave volger en het idee ‘ik heb mijn eigen problemen op te lossen’ voeren de boventoon.

Mijn vrienden haten door hun persoonlijke omstandigheden al bijna iedereen die iets met de Nederlandse overheid te maken heeft

In de twee Haagse wijken liepen de spanningen afgelopen zomer op tussen sympathisanten van de extreem-djihadistische Islamitische Staat (IS) en mensen die de werkwijze van IS volledig afkeuren. “Dat Nederland aan de oorlog tegen IS meedoet, is begrijpelijk, want wat die extremisten doen is verwerpelijk en niet mijn islam. Maar ik ben bang dat het probleem van de gewapende djihad naar de wijk wordt gehaald”, zegt de Marokkaans-Nederlandse Esma Hajiloui (32).

De onrust in de Schilderswijk.

Bepaalde momenten in Duivesteijn’s leven waren explosief. Soms ook letterlijk. Zo is er ooit een bom geplaatst in zijn kantoor. Die ging door een mankement niet af. “Het heeft niet mijn leven bepaald. Dit soort krankzinnigheden, die zijn er. De grote opgave is hoe mensen met elkaar omgaan.” Explosief is ook de prostaatkanker waarvoor Duivesteijn al sinds 2006 wordt behandeld. De ziekte is niet meer te opereren. “Het is zoals het is. Ik weet nu niet beter. Het hoort nu bij het leven. Het kost meer energie om goed te functioneren. Maar ik kan een aantal dingen doen en dat blijf ik gewoon doen. De mensen zijn nog niet van mij af!”

Oud-wethouder Adri Duivesteijn: “Mensen zijn nog niet van mij af!” Vide0

Den HaagFM 11.09.2014 Oud-wethouder Adri Duivesteijn was donderdag te gast in Haagse Ochtendradio op Den Haag. Duivesteijn is voor de PvdA lid van de Eerste Kamer. De Hagenaar groeide op in de Schilderswijk en de onrust van de afgelopen maanden gaat hem dan ook aan het hart. Samen met drie andere Haagse oud-bestuurders schreef hij een manifest.

“Ik heb een sterke mening over wat er in de Schilderswijk gebeurt. Uiteindelijk moet je kijken naar de positieve krachten en hoe je ermee aan de slag kan. Je moet met elkaar samenleven”, aldus Duivesteijn. Hebben we nog wel respect voor elkaar? “Het respect is in de hele samenleving weg. Het is onvoorstelbaar wat er soms in de Tweede Kamer wordt gezegd. Daar zou je voor op je vingers worden getikt in het klaslokaal.” …lees meer

Jood met keppeltje bedreigd en beledigd in Haagse Schilderswijk

RTVWEST 07.09.2014 Een joodse bewoner van de Haagse Schilderswijk is bedreigd en beledigd toen hij vrijdagavond met een cameraploeg van de EO door de wijk liep. De man droeg een keppeltje en werd daarom uitgescholden voor ‘kankerjood’ door een groep jongeren. Een van hen probeerde de joodse man omver te rijden met een brommer en te schoppen.Lees verder

Gerelateerde artikelen;

Joodse bewoner Schilderswijk bedreigd en geschopt

Den HaagFM 06.09.2014 Een joodse bewoner van Schilderswijk is bedreigd toen hij vrijdagavond met een cameraploeg van de EO door de wijk liep.

De man droeg een keppeltje en werd daarom uitgescholden voor kankerjood, omvergereden met een brommer en geschopt. De omroep EO bevestigt de incidenten. De man heeft zaterdagmiddag aangifte gedaan bij de politie. . …lees meer

Wel of geen extra geld naar Schilderswijk?

Den HaagFM 04.09.2014 In de gemeenteraad is veel weerstand tegen de plannen van de PvdA om de Schilderswijk een extra impuls te geven. “Tuig maakt nog steeds de dienst uit in de wijk”, zegt de PVV.

De “schouders eronder” vinden gemeenteraadslid Rajesh Ramnewash en fractievoorzitter Martijn Balster van de PvdA. Zij vinden dat de onlusten in de Schilderswijk voor een onjuist beeld van de wijk hebben gezorgd. De gemeente zou wat hen betreft er juist voor moeten zorgen dat er meer woningen voor studenten worden gebouwd, dat er meer werkgelegenheid komt en dat radicalisering wordt tegengegaan. De PvdA-politici willen weten wat de inspanningen van de afgelopen jaren om de wijk op te peppen hebben opgeleverd, maar vragen ook om nieuwe voorstellen. …lees meer

Gemeenteraad steggelt over nieuwe impuls Schilderswijk

RTVWEST 03.09.2014 DEN HAAG – Opnieuw moet de Haagse Schilderswijk een extra impuls krijgen. Dat vindt de Haagse PvdA. Maar andere partijen in de gemeenteraad voelen niet veel voor weer nieuwe plannen voor de Schilderswijk. ‘Tuig maakt nog steeds de de dienst uit in de wijk’, zegt de PVV…. Lees verder

Gerelateerde artikelen;

ChristenUnie/SGP Den Haag: ‘In de klas praten over radicalisering in Schilderswijk’

RTVWEST 01.09.2014 Een kleine veertig scholen in de Haagse Schilderswijk en Transvaal hebben een zogenoemde ‘bemoedigingsbrief’ ontvangen van de ChristenUnie/SGP. Met de brief wil de partij ‘ouders, docenten en leerlingen’ een hart onder de riem steken na de zomerperiode die gekenmerkt werd door uit de hand lopende demonstraties in de Schilderswijk.

Een breed palet aan extremistische groeperingen demonstreerde de afgelopen weken in de Schilderswijk, zowel voor als tegen IS (voorheen ISIS). Die demonstraties liepen zodanig uit de hand dat burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) demonstreren in alle Haagse woonwijken voor twee maanden verbood.

Raadslid Pieter Grinwis (ChristenUnie/SGP) overhandigde de brief maandagochtend aan directeur Patrick Vogelaar van de Koningin Beatrixschool in de Saenredamstraat. In de brief gaat Grinwis in op de problematiek in de wijk en roept hij docenten op het in de klas te hebben over radicalisering, discriminatie en racisme. ‘Waarschijnlijk ten overvloede’, schrijft hij, ervan uitgaande dat docenten dat toch al van plan waren. … Lees verder

Gerelateerde artikelen;

Christen Unie/SGP: “Praat in de klas over radicalisering in Schilderswijk”

Den HaagFM 01.09.2014 Een kleine veertig scholen in de Schilderswijk en Transvaal hebben een zogenoemde ‘bemoedigingsbrief’ ontvangen van de Haagse gemeenteraadsfractie van de ChristenUnie/SGP. Met de brief wil de partij “ouders, docenten en leerlingen” een hart onder de riem steken na de zomerperiode die gekenmerkt werd door uit de hand lopende demonstraties in de Schilderswijk.

Een breed palet aan extremistische groeperingen demonstreerde de afgelopen weken in de Schilderswijk, zowel voor als tegen IS (voorheen ISIS). Die demonstraties liepen zodanig uit de hand dat burgemeester Jozias van Aartsen demonstreren in alle woonwijken voor twee maanden verbood. …lees meer

Bemoedigingsbrief voor de Schilderswijk

Trouw 01.09.2014 “Professioneel als u bent, zult u de draad weer oppakken in het nieuwe schooljaar. Maar we kunnen ons goed voorstellen dat het na deze zomer toch net een grotere uitdaging is dan anders. Dat is dan ook de reden voor deze brief, die bedoeld is als hart onder de riem; als een bemoediging voor u en jullie aan het begin van dit nieuwe schooljaar”, staat in de ‘bemoedigingsbrief’ te lezen van de Haagse ChristenUnie/SGP aan scholen in de Schilderswijk en Transvaalkwartier in Den Haag.

Meer over;

Jihadronselaars waren nergens meer welkom in de Schilderswijk

Den HaagFM 30.08.2014 Verscholen in een hoekhuis in de Schilderswijk zit de enige moskee waar ronselaars Azzedine C. en Rudolph H. nog binnen mochten. “Iedereen is hier welkom”, zegt eigenaar Abdelmajid.

Dat Azzedine C. en Rudolph H. ronselden voor de jihad wist hij niet. “Als ik dat had geweten had ik melding gedaan bij de overheid. Dat is niet de bedoeling. Daar zijn we echt tegen.” Dat de aangehouden ronselaars ‘grote vissen’ zijn, zoals burgemeester Jozias van Aartsen donderdag beweerde, wordt door jongeren in de buurt bestreden. ‘Ik heb zelf met Rudolph in de bak gezeten’, zegt een van hen. ‘Hij stelt helemaal niets voor. Het zijn gewoon rotzooi-mensen, geen grote vissen.’ …lees meer

‘Ronselaars waren nergens meer welkom in Haagse Schilderswijk’

RTVWEST 29.08.2014 Verscholen in een hoekhuis in de Haagse Schilderswijk zit de enige moskee waar ronselaars Azzedine C. en Rudolph H. nog binnen mochten. ‘Iedereen is hier welkom’, zegt eigenaar Abdelmajid.

Volgens wijkbewoners kwamen de ronselaars de meeste moskeeën al niet meer binnen. Ze waren nog maar op één plek welkom: bij Abdelmajid. ‘Iedereen mag hier komen bidden’, zegt de eigenaar, die eigenlijk slager is. ‘Maar voor andere dingen zijn ze niet welkom.’

Dat Azzedine C. en Rudolph H. ronselden voor de jihad wist hij niet. ‘Als ik dat had geweten had ik melding gedaan bij de overheid. Dat is niet de bedoeling. Daar zijn we echt tegen.’

‘Rotzooi-jongens’

Dat de aangehouden ronselaars ‘grote vissen’ zijn, zoals burgemeester Jozias van Aartsen donderdag beweerde, wordt door jongeren in de buurt bestreden. ‘Ik heb zelf met Rudolph in de bak gezeten’, zegt een van hen. ‘Hij stelt helemaal niets voor. Het zijn gewoon rotzooi-mensen, geen grote vissen.’

Associatie

De jongeren lijken oprecht pissig dat ze nu met Azzedine C., Rudolph H. en de gewapende strijd in het Midden-Oosten worden geassocieerd. ‘Bij die Pro Patriademonstratie bijvoorbeeld wilden wij alleen onze wijk verdedigen. Daarom stonden wij daar. Er zijn toen IS-aanhangers zoals Azzedine en Rudolph bij komen staan. Nu wordt alles op één hoop gegooid en hangen wij ook ineens IS aan.’

Volgens de jongeren komen Azzedine C. en Rudolph H. niet eens uit de Schilderswijk. Rudolph zou in het Laakkwartier wonen. ‘En Azzedine komt uit het Westland. Die is pas een jaar of vijf geleden naar hier verhuisd.’ . Lees verder

gerelateerde artikelen;

Met aanhouding Abou Moussa zijn radicale moslims bekendste gezicht kwijt

VK 29.08.2014 Met de aanhouding van Azzedine C., alias Abou Moussa, zijn de radicale moslims in Nederland hun bekendste gezicht kwijt. De AIVD hield hem in de gaten.

 • Moussa zat enkele jaren geleden in het ‘beloftenklasje’ van Fawaz Jneid, de radicale imam van de Haagse As Soennahmoskee.

Als radicale moslims de afgelopen jaren ergens in Nederland de confrontatie zochten, dan kon je er donder op zeggen dat Azzedine C. – beter bekend als Abou Moussa – er bij was. Donderdag werd hij in Zuid-Duitsland samen met zijn tweede vrouw gearresteerd. Hij wordt ervan verdacht jongeren te hebben geronseld voor de jihad.

VERWANT NIEUWS;

Van Aartsen: ‘Schilderswijk snakte naar aanhouding drie jihadisten, dit zijn grote vissen’

RTVWEST 28.08.2014 Volgens burgemeester Van Aartsen kwamen de drie jihadisten die donderdag zijn aangehouden allemaal uit de Schilderswijk. Dat vertelde hij donderdag tijdens een speciale persconferentie naar aanleiding van de arrestaties. ‘De Schilderswijk snakte ernaar dat deze lieden zouden worden aangehouden. Dit zijn grote vissen, ze speelden een belangrijke rol bij radicalisering en rekrutering’, aldus Van Aartsen.

Het onderzoek naar de verdachten begon in 2013 nadat er aangiftes bij de politie binnenkwamen. Families van wie de kinderen waren afgereisd naar Syrië of Irak vertelden dat aan de politie. Volgens burgemeester Van Aartsen snakte de Schilderswijk naar de aanhouding van de jihadisten, van wie twee man en een vrouw.  Lees verder

Gerelateerde artikelen;

‘Er wordt te veel gepraat en te weinig gedaan in Schilderswijk’

RTVWEST 28.08.2014  ‘Er gebeurt geen flikker in de Haagse Schilderswijk. Al jaren wordt er geld gepompt in allerlei stichtingen die zogenaamd iets doen. Het wordt tijd dat er structureel iets veranderd.’ Jongerenwerker Mustafa Laari laat er deze geen twijfel over bestaan dat het huidige beleid faalt. ‘Een uitje naar Duinrell lost geen maatschappelijk probleem op.’

Laari reageert fel op het idee van een kwartet oud-politici. Onder meer oud-wethouder van Den Haag Adri Duivesteijn (PvdA) wil dat het gemeentebestuur kiest voor wat hij noemt ‘een nieuw overkoepelend gemeentelijk beleid voor de Schilderswijk’. PVV’er Leon de Jong ziet daar niets in. Lees verder

Gerelateerde artikelen;

Jongerenwerker:“Erwordt teveel gepraat en te weinig gedaan in Schilderswijk”

Den HaagFM 28.08.2014 V Volgens de Haagse jongerenwerker Mustafa Laari (kleine foto) “gebeurt er geen flikker in de Schilderswijk”. “Al jaren wordt er geld gepompt in allerlei stichtingen die zogenaamd iets doen. Het wordt tijd dat er structureel iets veranderd”, aldus Laari.

Hij reageert fel op het idee van een kwartet oud-politici. Onder meer de Haagse oud-wethouder Adri Duivesteijn (PvdA) wil dat het gemeentebestuur kiest voor wat hij noemt “een nieuw overkoepelend gemeentelijk beleid voor de Schilderswijk”. …lees meer

PVV’er Léon de Jong ziet niks in manifest Schilderswijk: ‘Elite wil niet erkennen dat islam probleem is’

RTVWEST 28.08.2014 Het manifest dat Adri Duijvesteijn, Theo Monkhorst, Hanneke Gelderblom en Dowlatram Ramlal schreven naar aanleiding van de recente problematiek in de Schilderswijk in Den Haag slaat de plank volledig mis. Dat meent PVV-leider Léon de Jong.

Duivesteijn analyseerde de situatie in de Schilderswijk onlangs op zijn website. Het manifest met de drie andere invloedrijke oud-bestuurders kwam daar uit voort.

‘Veroorzakers problemen vooral van buiten wijk’

De Schilderswijk kwam de afgelopen weken uitvoerig in het nieuws met uit de hand gelopen demonstraties en het ronselen van strijders voor IS. Woensdagavond bracht burgemeester Jozias van Aartsen een bezoek aan de wijk. Hij vindt dat het meevalt met alle spanningen. ‘Negentig procent van de mensen uit de Schilderswijk wil er iets moois van maken. De veroorzakers van de problemen komen vooral van buiten de wijk.’ Lees verder

Gerelateerde artikelen;

PVV’er Leon de Jong: “Elite erkent probleem islam niet”

Den HaagFM 28.08.2014 Het manifest dat Adri Duijvesteijn (kleine foto), Theo Monkhorst, Hanneke Gelderblom en Dowlatram Ramlal schreven naar aanleiding van de recente problematiek in de Schilderswijk slaat de plank volledig mis. Dat zegt Leon de Jong (grote foto), de PVV-fractievoorzitter in de Haagse gemeenteraad.

Duivesteijn analyseerde de situatie in de Schilderswijk onlangs op zijn website. Het manifest met de drie andere invloedrijke oud-bestuurders kwam daar uit voort. Volgens de vier zit er weinig samenhang in het huidige gemeentebeleid. Ze willen een dominantere rol voor de burgemeester. Volgens Duivesteijn moet de problematiek uit de sfeer van partijpolitiek gehaald worden. Ook zou het beleid niet langer in de ivoren toren van het stadhuis moeten worden gemaakt, maar “in samenspraak met de mensen om wie het gaat”. …lees meer

RTL maakt realityprogramma in Haagse Schilderswijk

RTVWEST 28.08.2014  RTL is bezig met opnames voor een nieuw realityprogramma in de Schilderswijk in Den Haag. ‘Rondkomen in de Schilderswijk’ heet het nieuwe programma dat RTL 4 dit najaar gaat uitzenden.

RTL heeft dat bekend gemaakt tijdens de presentatie van de najaarsprogrammering. In ‘Rondkomen in de Schilderswijk’ zijn de belevenissen van wijkbewoners te volgen in de lente, de zomer en de herfst. RTL omschrijft de Schilderswijk als een wijk met veel armoede, maar ook met gemeenschapszin.  Lees verder

‘Positief tegengeluid’ op Schilderswijk Festival, ook voor mensen van buiten wijk

RTVWEST 28.08.2014  Op zondag 14 september wordt het jaarlijkse Schilderswijk Festival gehouden. Het thema ‘Atlijd wat te beleven’ lijkt deze zomer een understatement. De wijk was veelvuldig in het nieuws na demonstraties van IS-aanhangers en nationalistische groeperingen. Daarom wil de organisatie ‘een positief tegengeluid’ laten horen.

Onrust tijdens het festival

De organisatie is niet bang voor onrust tijdens het festival. ‘Uiteraard hebben we wel extra beveiliging ingeschakeld, vanwege de onrust in de wijk’, zegt de organisator. Verschillende groepen hebben aangekondigd een week na het festival te willen demonstreren in Den Haag… Lees verder

Gerelateerde artikelen;

Van Aartsen: Schilderswijk is geen kalifaat

Elsevier 27.08.2014 Tijdens een bezoek aan de Schilderswijk nam de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) het nog eens voor de bewoners op. ‘Het is hier geen kalifaat,’ zei de burgemeester.

‘Het is echt onzin,’ zei Van Aartsen woensdagavond in de Schilderswijk. De woorden werden opgetekend door Omroep West.

Problemen

De burgemeester liep woensdag mee met een preventieteam en bracht onder meer een bezoek aan een internetcafé aan de Hoefkade en een voetbalproject.

‘Negentig procent van de mensen uit de Schilderswijk wil er iets moois van maken. De veroorzakers van de problemen komen vooral van buiten de wijk,’ zei Van Aartsen. Om die reden besloot de burgemeester om de bewoners voorlopig niet opnieuw op te zadelen met de onrust van demonstraties. Ook aangekondigde protesten in aanliggende wijken worden door Van Aartsen tegengehouden.

Lees ook…

Het Openbaar Ministerie en de gemeente Den Haag worstelen met een groep IS-sympathisanten die regelmatig protesteert en steeds fellere leuzen hanteert. Lees verder…

Koppen met baarden

‘Opgeflikkerd uit onze Schilderswijk, anders gaan er koppen met baarden rollen,’ zeiden inwoners van de Schilderswijk eerder tegen De Telegraaf.

Veel inwoners hebben het gehad met de radicale IS-sympathisanten die anderen lastigvallen met hun praatjes en intimidaties. ‘Ik heb twee rechercheurs gevraagd waarom ze deze ISIS-gekken niet gewoon komen arresteren. Dan zijn wij van ze af. De mannen zijn allemaal bekend bij de politie. Ook bij de burgemeester. Ophalen en heel lang opsluiten graag.’

De IS-radicalen, die voor een deel uit België komen, hebben zich al een tijdje niet meer laten zien in de wijk.

zie ook: “Haagse IS-aanhangers duiken onder”

Burgemeester Van Aartsen bij wijkbezoek: ‘Schilderswijk is geen kalifaat’

RTVWEST 27.08.2014 DEN HAAG – De Haagse Schilderswijk is geen kalifaat. Dat zei de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen woensdagavond tijdens een bezoek aan de geplaagde Schilderswijk. ‘Het is echt onzin’, alsdus de burgervader. Lees verder

Gerelateerde artikelen;

Van Aartsen noemt verhalen over ‘kalifaat in Schilderswijk’ onzin

Den HaagFM 27.08.2014 De Schilderswijk is geen kalifaat. Dat zei de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen woensdagavond tijdens een bezoek aan de wijk. “Het is echt onzin.”

De wijk kwam de afgelopen weken uitvoerig in het nieuws met uit de hand gelopen demonstraties en het ronselen van strijders voor IS. Van Aartsen vindt dat het wel meevalt. “Negentig procent van de mensen uit de Schilderswijk wil er iets moois van maken. De veroorzakers van de problemen komen vooral van buiten de wijk.” …lees meer

Schilderswijk geen kalifaat’

Telegraaf 27.08.2014 De Haagse Schilderswijk is geen kalifaat, zegt de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen. De burgervader bracht woensdagavond een bezoek aan de wijk, die in het nieuws kwam door demonstraties voor en tegen terreurgroep ISIS.

Gerelateerde artikelen

27-08: Stenengooier Den Haag opgepakt

26-08: ‘Ronselaar moet land uit’

25-08: Den Haag praat over protest

Regering: “Geen kalifaat in de Schilderswijk”

Den HaagFM 26.08.2014 De Nederlandse politie heeft niet gecapituleerd voor jihadistische demonstranten en de Schilderswijk maakt geen deel uit van het islamitisch kalifaat. Dat schrijft minister Ivo Opstelten namens de regering als antwoord op kamervragen van Geert Wilders.

De fractievoorzitter van de PVV in de Tweede Kamer was boos dat op 10 augustus een demonstratie van Pro Patria door de Schilderswijk moest worden omgeleid om een confrontatie met boze buurtbewoners te voorkomen. “Is de Haagse Schilderswijk nog Nederlands grondgebied of al onderdeel van het islamitisch kalifaat?” vroeg Wilders aan de regering. Opstelten gaat niet direct in op die vraag, maar benadrukt dat volgens hem de politie er goed aan deed de route aan te passen ter voorkoming van wanordelijkheden. “Het is de taak van de politie om te waarborgen dat demonstraties in goede orde verlopen. De politie treedt daarbij regulerend op. De politie heeft escalatie voorkomen. Door het optreden van de agenten is er geen gewelddadige confrontatie tussen de twee groepen geweest.”

Geert Wilders is niet tevreden met de brief van Opstelten. “Nietszeggende flutantwoorden”, noemt hij de reactie van de minister. …lees meer

“Haagse IS-aanhangers duiken onder”

Den HaagFM 24.08.2014 Extremistische aanhangers van IS in de Schilderswijk zijn afgelopen week ondergedoken na een storm van kritiek en bedreigingen uit de eigen moslimgemeenschap. Dat meldt De Telegraaf.

Hun positie in de wijk is onhoudbaar geworden door ronselpraktijken onder Marokkaanse kinderen en het herbergen van een wegens doodslag op zijn eigen baby veroordeelde IS-aanhanger. Volgens de krant is een deel van de groep uitgeweken naar hun ’jihadcollega’s’ in België.

Abe Moussa, die vaak optreedt als leider van de IS-aanhangers, ontkent op de website De Ware Religie dat zijn roep zou zijn ondergedoken. “Ik ben naar Belgie gegaan inderdaad. Niet om onder te duiken maar om familie te bezoeken. Daar doe ik ook niet geheimzinnig over. Als dat onderduiken is, waarom zou ik het dan op social media gooien?” …lees meer

Bericht uit de Schilderswijk: ‘geen djihad in de straat’

Trouw 24.08.2014 De kleurrijke Schilderswijk in Den Haag stond de afgelopen weken geregeld in de publiciteit. Voornamelijk vanwege uit de hand gelopen demonstraties. Maar nu de mediakaravaan naar de volgende ‘brandhaard’ trekt, blijft Trouw-redacteur Perdiep Ramesar hangen in deze veelbesproken wijk. In ‘Bericht uit de Schilderswijk’ volgt hij de wijk in slechte én goede tijden. Vandaag een terugblik op de radicaal-rechtse demonstratie tegen sympathisanten van terreurgroep IS.

Schilderswijkers dreigenIS-aanhangers de buurt uit te slaan

Den HaagFM 22.08.2014 De Nederlandse aanhangers van IS (Islamitische Staat) hoeven zich niet meer in de Schilderswijk te vertonen. Dat zegt een grote groep jongeren in de wijk tegen de NOS. Aanhangers van de islamitische extremisten worden als het aan hen ligt met harde hand de wijk uitgezet. De jongeren zijn de praktijken van een groep IS-aanhangers in de wijk meer dan zat.

“Ze doen alsof veel jongeren hier in de wijk ze steunen. Maar de meeste jongeren hier weten niet eens waar IS’ers voor staan“, zegt Zakaria, een ondernemer die veel invloed zou hebben op een groep jongeren en dertigers. Vooral de pro-Gaza-demonstratie van enkele weken terug heeft kwaad bloed gezet, zegt hij. “Jongens uit de wijk gingen kijken. Ik ook. Maar het bleek een verkapte demonstratie voor IS. Sommige jonge kinderen kregen ineens een vlag in hun handen geduwd. Die dachten: wat leuk, een vlag die wappert. Maar die jihadisten deden net of onze jongeren met hen sympathiseerden. Dat willen we niet meer hebben. We zijn in de maling genomen.”

Nu burgemeester Van Aartsen een demonstratieverbod heeft afgekondigd in Haagse wijken, is het ook tijd dat de IS-aanhangers de Schilderswijk met rust laten, vinden de jongeren. “Normaal gesproken zie je ze niet in de wijk. De meesten komen niet eens hier uit de buurt, maar uit Gouda en Zoetermeer. Als we ze hier nog een keer zien, grijpen we in.“ De groep jihadisten die de Schilderswijk hebben uitgekozen als uitvalsbasis bestaat volgens kenners uit maximaal dertig personen. …lees meer

“IS’ers Schilderswijk uitzetten” AUDIO

NOS 22.08.2014 De Nederlandse aanhangers van IS (Islamitische Staat) hoeven zich niet meer in de Schilderswijk in Den Haag te vertonen. Dat zegt een grote groep jongeren in de wijk.

Aanhangers van de islamitische extremisten worden als het aan hen ligt met harde hand de wijk uitgezet. De jongeren zijn de praktijken van een groep IS-aanhangers in de wijk meer dan zat.

“Ze doen alsof veel jongeren hier in de wijk ze steunen. Maar de meeste jongeren hier weten niet eens waar IS’ers voor staan”, zegt Zakaria, een ondernemer die veel invloed heeft op een groep jongeren en dertigers.

Ingrijpen

Nu burgemeester Van Aartsen een demonstratieverbod heeft afgekondigd in Haagse wijken, is het ook tijd dat de IS-aanhangers de Schilderswijk met rust laten, vinden de jongeren. “Normaal gesproken zie je ze niet in de wijk. De meesten komen niet eens hier uit de buurt, maar uit Gouda, Zoetermeer. Als we ze hier nog een keer zien, grijpen we in.”

Trefwoorden: Den HaagjongerendemonstratiesSchilderswijkaanhangersislamitische staatIS

Bekijk ook…

‘Joden en moslims leven gebroederlijk samen in Haagse Schilderswijk’

RTVWEST 22.08.2014 De Joodse kunstenaar Itai Cohn woont en werkt al jaren in de Haagse Schilderswijk. Hij vindt het heel storend dat zijn buurt alleen nog maar negatief in het nieuws komt. Hij wil ook de andere kant van de wijk laten zien: ‘Joden en moslims leven hier gebroederlijk samen.’

Toch heeft ook Cohn de uit de hand gelopen demonstraties van dichtbij meegemaakt, maar volgens hem komen de mensen die echt vervelend deden niet allemaal uit de Schilderswijk. Lees verder

Gerelateerde artikelen;

“Joden en moslims levengebroederlijk samen in Schilderswijk”

Den HaagFM 22.08.2014 De Joodse kunstenaar Itai Cohn woont en werkt al jaren in de Haagse Schilderswijk. Hij vindt het heel storend dat zijn buurt alleen nog maar negatief in het nieuws komt. Hij wil ook de andere kant van de wijk laten zien: “Joden en moslims leven hier gebroederlijk samen.”

Toch heeft ook Cohn de uit de hand gelopen demonstraties van dichtbij meegemaakt, maar volgens hem komen de mensen die echt vervelend deden niet allemaal uit de Schilderswijk. “Het gaat om een kleine groep van tien tot vijftien extremisten. Ik heb het nagevraagd en de meesten komen hier niet vandaan”, aldus Cohn. “Ik vind de Schilderswijk een mooie wijk, een multiculturele smeltkroes waar joden en moslims prima naast elkaar leven.”

De mening van Cohn is opmerkelijk. Donderdag nog zeiden Joodse bewoners van de Schilderswijk juist weg te willen uit de wijk vanwege het opkomende antisemitisme. …lees meer

Joodse schrijver: ‘Al drie joden verhuisd door antisemitisme’

RTVWEST 22.08.2014 Er zijn al drie Joden uit de Haagse Schilderswijk vertrokken door het toenemende antisemitisme. Dat zegt de Joodse schrijver Fabrice Schomberg. Hij overweegt zelf ook te verhuizen.

Schomberg woont al vier jaar in een gezellig hofje in de Schilderswijk. In dat hofje wonen meer mensen uit de Joodse gemeenschap. ‘Er zijn al drie joden door het toenemende antisemitisme verhuisd.

Druppel die emmer deed overlopen

Fabrice Schomberg werd al regelmatig nageroepen als hij met zijn keppel op naar de synagoge liep. Maar het scanderen van de leuzen ‘dood aan de joden’, tijdens een demonstratie in de Schilderswijk, was de druppel die de emmer deed overlopen. ‘Burgemeester Van Aartsen zei dat er geen grens was overschreden en dat zorgt ervoor dat mensen zich comfortabel voelen om deze uitdrukking te gebruiken’, zegt een bezorgde Schomberg.

Schomberg weerspreekt hiermee de Joodse kunstenaar Itai Cohn die zegt dat er geen spanningen zijn tussen Joden en moslims in de Schilderswijk. Fabrice Schomberg: ‘Met een deel van de moslims ga ik echt goed om, maar ik ben niet naief.’ Lees verder

Gerelateerde artikelen;

Joden willen weg uit Schilderswijk

Den HaagFM 21.08.2014  Sommige joden willen vertrekken uit de Schilderswijk. Midden in de wijk is een ‘joods hofje’. Veel bewoners voelen zich bedreigd door antisemitisme in de buurt en sommigen eisen dat de gemeente ze een nieuw onderkomen geeft. Dat meldt The Post Online donderdag.

De joodse enclave ligt in een overwegend islamitische wijk. Vlakbij het hofje waren de afgelopen maand een paar onrustige protesten. Radicale moslims riepen antisemitische leuzen. Ook werd de Hitlergroet gebracht.…lees meer

Joden willen weg

Telegraaf 21.08.2014 Sommige joden willen vertrekken uit de Schilderswijk in Den Haag. Midden in de probleemwijk is een ‘joods hofje’. Veel bewoners voelen zich bedreigd door antisemitisme in de buurt en sommigen eisen dat de gemeente ze een nieuw onderkomen geeft.

Schilderswijk centraal in Nieuwslicht op Den HaagFM

Den HaagFM 16.08.2014 Het radioprogramma Nieuwslicht op Den Haag FM staat zaterdag in het teken van de Schilderswijk.

De volksbuurt speelt een hoofdrol in het nationale nieuws deze weken. Nieuwslicht gaat op zoek naar de krachten, de mooie dingen en de ambities van de Schilderswijk. Ook zet Nieuwslicht de problematiek in een cultuur-historisch perspectief: hoe heeft de buurt zich de afgelopen decennia ontwikkeld? Te gast zijn Alexander Bakker, journalist van de Telegraaf en Amine El Morabit, student European Studies en geboren en getogen in de Schilderswijk.

Nieuwsuur is elke zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur te horen op Den Haag FM en wordt afwisselend gepresenteerd door Jeroen Bijl, Ivar Lingen en Wouter Booij. …lees meer

NOS  krijgt kritiek op term ‘buitenlanders’ in Schilderswijk

Den HaagFM 16.08.2014 Politicoloog Nizar Mourabit ergert zich aan het gebruik van de term ‘buitenlanders’ in artikelen van de NOS over de bevolkingssamenstelling van de Schilderswijk.

“De NOS plaatste onlangs het artikel ‘Onrust en onbegrip in Schilderswijk‘ op hun website, een op zich uitermate informatief achtergrondartikel”, zo schrijft hij op zijn weblog. “Overzichtelijk, genuanceerd en gestaafd met grafieken en tabellen. Op het eerste oog een neutraal artikel, zoals je van de NOS mag verwachten.

Toch doemt er een ouderwetse, discriminerende en feitelijk onjuiste term op in de tekst: buitenlanders.” “Wanneer werden Nederlanders waarvan de grootouders in een ander land geboren zijn ook al weer voor het laatst buitenlanders genoemd?”, vraagt Mourabit zich af. “Was dat niet in de tijd waarin wij de toorn en paranoia van Hans Janmaat over ons uitgestort kregen? Jaren ´80, begin jaren ´90. Pim Fortuyn en zelfs Geert Wilders durfden die term niet eens meer te gebruiken.

De NOS vindt het blijkbaar tijd worden dat de term weer in ere hersteld wordt. Tenzij het asielzoekers, mensen met een werkvisum of toeristen zijn, zijn het natuurlijk gewoon Nederlanders. Waarom de NOS anno 2014 de term buitenlanders wenst te gebruiken is mij een raadsel. Al zouden de redacteuren daar ook bevangen kunnen zijn door de xenofobie waar wij als samenleving nu mee worstelen.” …lees meer

Kritiek PVV

PVV-raadslid Daniëlle de Winter vroeg zich op Twitter af waarom de VVD dan vier jaar geleden niet het PVV-voorstel voor een onderzoek heeft gesteund. ‘Er is toen toegezegd dat er het een en ander zou worden uitgewerkt in een subsidieregister’, zegt Wörsdörfer. ‘ Wij vonden een onderzoek toen niet meer nodig.’

Hij vervolgt: ‘Wij staan er ook anders in dan de PVV. De PVV wil alles stoppen en er een hek omheen zetten. Wij willen de Schilderswijk niet laten vallen.’

zie ook:Machiel de Graaf PVV – onderzoek naar gesubsidieerde islamitische stichtingen

zie ook:Daniëlle de Winter PVV Den Haag – Vogelaarwijk is een bodemloze put

VVD wil onderzoek naar besteding overheidsgeld in Schilderswijk

RTVWEST 14.08.2014 De Haagse VVD wil onderzoek naar de besteding van overheidsgeld in de Schilderswijk. Fractievoorzitter Martin Wörsdörfer wil dit donderdagavond in het spoeddebat over de spanningen in de wijk ter sprake brengen en gaat samen met het CDA schriftelijke vragen stellen over de verstrekte subsidies.

Spoeddebat

Het spoeddebat van de Haagse gemeenteraad over de spanningen in de Schilderswijk begint donderdagavond om 19.30 uur. Het debat is live te volgen bij Omroep West, op tv en internet…. Lees verder

Gerelateerde artikelen

De slechtste plek van NL

Telegraaf 09.08.2014 De allochtone bewoners van de Schilderswijk willen baas zijn in eigen wijk. Agenten van buiten zijn niet welkom. Radicale moslims willen er een kalifaat stichten. De bekendste achterstandsbuurt van Den Haag is een tikkende tijdbom.

“Enkele jaren geleden begonnen de pesterijen gericht tegen bewoners en medewerkers”, zegt Dewy Blokvoort. Inmiddels spreekt de stichting niet langer van pesterijen, maar van terreur. “De situatie is onhoudbaar. Bewoners worden door buurtjongeren bespuugd, uitgescholden of beroofd waardoor zij de deur niet meer open durven te doen en zo min mogelijk op straat komen. Ze voelen zich gevangen in hun eigen huis.” Volgens de woordvoerster had de wijkagent toegezegd de controles op te schroeven, “maar dit heeft niet tot verbetering geleid.”

Noodgedwongen verhuizing

De Stichting Anton Constandse ziet geen andere oplossing meer dan de bewoners elders een veiliger onderkomen te bieden. Waar de bewoners gaan wonen en waar de medewerkers gaan werken, wordt nu onderzocht. De stichting heeft 180 adressen in de stad Den Haag waar deze kwetsbare doelgroep is gehuisvest. “Nog nooit zijn bewoners op deze extreme wijze geterroriseerd, zodat geen andere optie bestaat dan verhuizen. Iedereen in de stad Den Haag zou deze situatie onacceptabel moeten vinden.”

Schilderswijk verjaagt psychiatrische patiënten

AD 11.07.2014 Psychiatrische patiënten die wonen in de Haagse Schilderswijk, worden stelselmatig getreiterd, belaagd en beroofd door jongeren uit de buurt. Stichting Anton Constandse haalt haar cliënten daarom weg.

Een keer of vijf is Julio de afgelopen jaren door jongens op straat beroofd. De tel van het aantal scheldpartijen en treiterijen is hij allang kwijt. ‘En bij mij valt het nog mee hoor, mij laten ze soms een paar maanden met rust. Anderen hebben het slechter, die worden voortdurend belaagd.’

Lees ook;

Den Haag: ‘Bekend met pesterijen, niet met aanhoudend geweld’

RTVWEST 10.07.2014Video – De gemeente Den Haag is op de hoogte van de overlast die cliënten en medewerkers van Stichting Anton Constandse in de Schilderswijk ervaren, maar uit eerder contact zou nooit zijn gebleken dat er sprake is van aanhoudend  geweld. Dit zegt de gemeente naar aanleiding van de klachten van de stichting. Woensdag bracht Stichting Anton Constandse de ervaringen voor het eerst naar buiten. De directie liet in een persbericht weten geen andere optie te zien dan te verhuizen. De PVV in Den Haag reageerde verontwaardigd en stelde vragen in de gemeenteraad.. Lees verder

Gerelateerde artikelen;

Gemeente kreeg geen signalen van overlast en onveiligheid in Schilderswijk

Den HaagFM 10.07. 2014 De gemeente is al een tijdje op de hoogte van de overlast die cliënten en medewerkers van Stichting Anton Constandse in de Schilderswijk ervaren, maar uit eerder contact zou nooit zijn gebleken dat er sprake is van aanhoudend geweld.

Volgens het stadsbestuur is er tijdens gesprekken met de politie en woningbouwcorporatie Haag Wonen wel gesproken over pesterijen van buurtkinderen die aan het licht kwamen dankzij een logboek van de stichting. “Maar signalen van overlast en onveiligheid kwamen toen niet naar voren”, zegt een woordvoerder. Woensdag liet de stichting weten geen andere optie te zien dan te verhuizen vanwege de straatterreur tegen van de psychiatrische patienten. De PVV in de Haagse gemeenteraad reageerde verontwaardigd en wil tekst en uitleg van het stadsbestuur. De gemeente betreurt de situatie. “Het kan natuurlijk niet zo zijn dat een stichting zich vanwege pesterijen gedwongen ziet te verhuizen. We zijn in gesprek met de directie van Anton Constandse om een juiste oplossing te vinden.” …lees meer

Psychiatrische patiënten ‘weggepest’ uit Haagse Schilderswijk, PVV stelt vragen

RTVWEST 10.07.2014 Uitgescholden, bespuugd en bekogeld worden. Bewoners en medewerkers van Stichting Anton Constandse in de Haagse Schilderswijk zeggen al jaren niets anders mee te maken. Inmiddels is de maat vol. Het bestuur concludeert dat verhuizen de enige optie is.Lees verder

Gerelateerde artikelen;

Weggepest uit SchilderswijkVideo

 

Telegraaf 10.07.2014 Na jarenlange terreur door buurtjongens moet een groep psychiatrische patiënten waarschijnlijk verhuizen uit de Haagse Schilderswijk. Volgens de directeur van Anton Constandse, een stichting voor beschermd wonen en ambulante opvang, is dat de enige oplossing voor de voortdurende problemen. Zowel de patiënten als de medewerkers durven de straat niet meer op, zegt directeur Lidy Zaat van de stichting in een persbericht: ,,Bewoners worden door buurtjongeren bespuugd, uitgescholden of beroofd waardoor zij de deur niet meer open durven te doen en zo min mogelijk op straat komen. Ook medewerkers durven hun werklocatie niet langer alleen te verlaten.

Gerelateerde artikelen;

PVV eist keiharde aanpak straatterreur Schilderswijk

Den HaagFM 09.07.2014 De PVV in de Haagse gemeenteraad stelt schriftelijke vragen over de noodgedwongen verhuizing van Stichting Anton Constandse. De bewoners en werknemers van twee vestigingen in de Schilderswijk hebben dagelijks te maken met straatterreur door buurtjongeren,bleek woensdag uit een brandbrief van de organisatie aan Den Haag FM. De psychiatrische patiënten worden bespuugd, uitgescholden en beroofd.

De PVV vindt het van de zotte dat deze situatie al jarenlang bekend is bij de gemeente, politie en woningcorporatie Haag Wonen, maar ondertussen steeds verder escaleert, zegt raadslid Andre Elissen. “Dit straattuig moet keihard worden aangepakt. Het is de omgekeerde wereld dat deze mensen een ander onderkomen moeten gaan zoeken.” De PVV roept het stadsbestuur op om alles in het werk te stellen om een einde te maken aan de terreur, zodat de stichting op de huidige locaties gehuisvest kan blijven. …lees meer

“Psychiatrische patiënten geterroriseerd in Schilderswijk”

Den HaagFM 09.07.2014 Psychiatrische patiënten van de Stichting Anton Constandse in de Schilderswijk worden geterroriseerd door buurtjongeren. Dat schrijft de stichting in een brandbrief aan Den Haag FM.

In de Schilderswijk liggen de beschermende woonvormen Terwestenpad en Terwestenstraat van de stichting. Op deze twee locaties wonen mensen met een langdurige psychiatrische diagnose. “Al jaren worden de bewoners en medewerkers bedreigd en lastiggevallen door jongeren uit de buurt”, zegt woordvoerster Dewy Blokvoort. “De gemeente, politie en woningcorporatie Haag Wonen zijn hiervan op de hoogte, maar tot nu toe heeft alle inzet geen vruchten afgeworpen. …lees meer

Kijken: docu over politie in Schilderswijk wint Stan Storimans Prijs

NRC 14.05.2014 Onrust, veel criminaliteit en onmacht bij de politie. Cameraman Erik Kooyman filmde enkele weken het werk van de politie in de Haagse Schilderswijk. De documentaire, “Als iedereen verdacht is”, heeft vandaag de Stan Storimans Prijs gewonnen, zo meldt zijn werkgeverOmroep West.

Lees meer

15 MEI Omroep West Storimansprijs voor Haagse film

Wie bedacht idee politiedrones boven Schilderswijk?

Den HaagFM 19.02.2014 Het plan van de VVD in Den Haag om drones te laten vliegen boven de Schilderswijk heeft veel losgemaakt in het stadhuis …lees meer

CDA Den Haag: VVD kaapt de drones van ons

RTVWEST 18.02.2014 De proefballon van de VVD in Den Haag om drones te laten vliegen boven de Schilderswijk heeft veel losgemaakt in het stadhuis en daarbuiten.

Het CDA herkent direct een punt uit het eigen verkiezingsprogramma. Lijsttrekker Karsten Klein is verbaasd dat de liberalen er nu een eigen draai aan geven. ‘Het is uit zijn verband gerukt’, zegt hij. Lees verder

CDA: VVD steelt onze drones

Telegraaf 18.02.2014  Het plan van de VVD om drones boven de beruchte Schilderswijk te laten vliegen is uitgemond in een verkiezingsrel in Den Haag.

Het CDA beschuldigt de liberalen van politieke diefstal. “Wij hebben in ons verkiezingsprogramma al langer staan dat we voorstander zijn van surveilleren en opsporen vanuit de lucht met drones.

Wethouder over drones: ‘Privacy belangrijk, maar oppakken misdadigers belangrijker’

RTVWEST 17.02.2014 ‘We vinden privacy belangrijk, maar het oppakken van misdadigers en achter slot en grendel zetten vinden we nog belangrijker’ aldus VVD-lijsttrekker Boudewijn Revis over zijn plan om drones in te zetten. De vliegende robotcamera’s kunnen volgens de Haagse wethouder van financiën een belangrijke rol spelen in het opsporen van inbraakverdachten en overvallers.

‘Als er nu iets aan de hand is moet er vanuit Schiphol een helikopter opstijgen. Dat is duur en geeft veel geluidsoverlast’, aldus Revis. ‘Een drone kan je bij wijze van spreken vanuit de achterbak van een politiewagen oplaten.’ Lees verder

‘Vliegende robotcamera boven Haagse Schilderswijk’

RTVWEST 17.02.2014 DEN HAAG – De politie moet drones inzetten boven de Schilderswijk in Den Haag. Op die manier worden jeugdbendes en ernstige overlastgevers volgens VVD-lijsttrekker Boudewijn Revis sneller en goedkoper opgespoord. ‘Het werkt sneller als we drones laten opstijgen bij wijkbureaus en misschien later zelfs vanuit de achterbak van politiewagens’, zegt Revis in De Telegraaf. ‘Met name boven de Schilderswijk is het goed als de politie meer ogen heeft. Het is een mooie manier om vanuit de lucht hinderlijk gedrag op straat aan te pakken.’ Lees verder

VVD: “Vliegende robotcamera boven de Schilderswijk”

Den HaagFM 17.02.2014 De politie moet drones inzetten boven de Schilderswijk. Op die manier worden jeugdbendes en ernstige overlastgevers volgens VVD-lijsttrekker Boudewijn Revis sneller en goedkoper opgespoord, schrijft De Telegraaf.…lees meer

Drones boven Schilderswijk

Telegraaf 17.02.2014 De politie moet drones inzetten boven de beruchte Schilderswijk in Den Haag. Op die manier worden jeugdbendes en ernstige overlastgevers volgens VVD-lijsttrekker Boudewijn Revis sneller en goedkoper in de kiem gesmoord.

Drones inzetten om criminelen op te sporen, wat levert het op?

Trouw 17.02.2014 Als het aan de Haagse wethouder Boudewijn Revis van financiën ligt, vliegen er binnenkort drones over de stad om criminelen op te sporen. Het plan stuitte al op kritiek. Zo vreest Yasmina Haifi van het actiecomité Herstel van Vertrouwen voor nog meer spanning in de Schilderswijk. Anderen klagen over de schending van privacy van Hagenaren. Revis licht toe.

Elsevier 17.02.2014 Als het aan de Haagse VVD ligt, gaat de politie drones inzetten om de Schilderswijk in de gaten te houden. Jeugdbendes en overlastgevers kunnen zo sneller en goedkoper worden gepakt.

Er zijn nu al bijna dagelijks helikopters actief boven de probleemwijk, maar VVD-lijsttrekker in Den Haag Boudewijn Revis ziet liever drones boven de wijk, meldt De Telegraaf maandag.

Den Haag: PVV ziet sharia oprukken

PH 07.02.2014  Er is nauwelijks een keuriger winkel dan Manzaram aan de Hobbemastraat te bedenken. Toch zijn hier afkeurende teksten op ramen en kledingposters gekalkt (‘schande’). Modellen in avondkleding tonen blote armen, wat is er mis? Op internet wordt de link gelegd met de moskee aan de overkant ‘waar Manzaram maar geen rekening mee wilde houden’. De PVV in Den Haag stelt dat de ‘mohammedaanse graffiti’ getuigt van de oprukkende sharia in de stad en stelt het gemeentebestuur vragen.

PVV wil “de Schilderswijk heroveren”

Den HaagFM 03.02.2014 De PVV in de Haagse gemeenteraad heeft vragen gesteld aan het stadsbestuur over het bekladden van posters van een winkel…lees meer

PVV: ‘Herover macht in de Schilderswijk’

RTVWEST 03.02.2014 DEN HAAG – De Haagse PVV zegt zeer ontstemd te zijn door het bekladden van posters van een winkel in de Haagse Schilderswijk. Dat staat in schriftelijke vragen aan het gemeentebestuur.Lees verder

Gerelateerde artikelen;

Schaars geklede dames verwijderd van Haagse winkel

RTVWEST 03.02.2014 DEN HAAG – De Turkse kledingwinkel Manzaram op het Hobbemaplein in de Haagse Schilderswijk heeft de reclame-uitingen op de ramen vandaag verwijderd. Lees verder

Gerelateerde artikelen;

Turkse kledingwinkel verwijdert reclame schaars geklede vrouwen

Den HaagFM 03.02.2014 De Turkse kledingwinkel Manzaram op het Hobbemaplein in de Schilderswijk heeft de reclame op de ramen vandaag verwijderd…lees meer

Schilderswijk wil geen ‘onzedelijke’ reclameborden

Den HaagFM 03.02.2013 Onbekenden hebben in de Schilderswijk een aantal ‘onzedelijke’ reclameborden gekuisigd.

Op de reclameborden van modewinkel Manzaram stonden deels ontklede vrouwen afgebeeld. Blijkbaar niet tot iedereens plezier, want enkele borden zijn voorzien van graffiti.

Op een van de reclameposters is het woord ‘schaamte’ gekladderd. Kledingwinkel Manzaram is op het Hobbemaplein gevestigd. Er zijn ook winkels in Rotterdam en Amsterdam. Op de website van de winkel dragen alle modellen een hoofddoek. …lees meer

De Syrische lokroep en het paradijs vol maagden

Trouw 22.11.2013 Moeders in de Haagse Schilderswijk zijn bang. Ze vrezen dat hun kinderen naar Syrië gaan om te vechten tegen het leger van president Assad. Hun angsten spraken ze woensdag uit tijdens een bijeenkomst in buurthuis De Mussen.

Haagse moslimvrouwen bang dat kinderen naar Syrië gaan

’Het liefst breng ik mijn andere zoon aan de hand naar zijn werk’

AD 20.11.2013DEN HAAG In de Haagse Schilderswijk kwamen vandaag 150 moslimvrouwen bijeen om te praten over de angst dat hun kind wordt geronseld voor de strijd in Syrië. Vier kinderen uit de wijk zijn momenteel in het door burgeroorlog verscheurde land, een vijfde stierf er afgelopen zomer. Ook moeders van die kinderen deden hun emotionele verhaal. ‘Hij pakte ’s morgens zijn rugzak om naar school te gaan en kwam niet meer terug,’ zei een moeder volgens Omroep West.

Moeders in Schilderswijk bang dat kinderen geronseld worden

RTVWEST 20.11.2013 Moslimvrouwen in de Haagse Schilderswijk zijn erg bang dat hun kinderen geronseld worden voor de strijd in Syrië. Dat bleek woensdagochtend tijdens een bijeenkomst in buurthuis de Mussen. Op dit moment zijn vier kinderen uit de wijk in Syrië. Afgelopen zomer is een vijfde omgekomen. De vrouwen hopen door met elkaar te praten erachter te komen waarom sommige kinderen vatbaar zijn om overgehaald te worden naar Syrië af te reizen… Er zijn drie vrouwen bij van wie kinderen uit de familie vertrokken zijn. Volgens wijkagenten van de Schilderswijk, die ook aanwezig waren, zijn de vier verdwenen jongeren uit de buurt voor hun vertrek nooit in aanraking geweest met de politie. Opvallend is het verhaal van een jong meisje dat contact heeft met jongeren in Syrië. ‘Ze hebben het daar beter dan dat ze het hier hadden. Ze zijn gelukkig daar.’ Zij wijst erop dat lang niet alle jongeren gedwongen naar Syrië gegaan zijn.. Lees verder

Gerelateerde artikelen;

“Haagse jihadstrijders in Syrië zijn daar beter af”

Den HaagFM 20.11.2013 Tijdens een bijeenkomst in de Schilderswijk werd woensdagochtend door een van de aanwezigen gezegd dat de Haagse jihadstrijders in Syrië het daar beter hebben dan voorheen in Den Haag.…lees meer

‘Shariawijk’ kanshebber woord van het jaar 2013

RTVWEST 15.11.2013 Het Genootschap Onze Taal heeft vrijdag de tien woorden bekendgemaakt waaruit zaterdag het woord van het jaar wordt gekozen. Kanshebbers zijn ‘pietitie’ (Facebook-petitie voor het behoud van Zwarte Piet) en ‘shariawijk’, een wijk waar veel orthodoxe moslims wonen.

In mei noemde dagblad Trouw de Haagse Schilderswijk een ‘enclave van orthodoxe moslims, die anderen hun regels willen opleggen’. Het deel van de wijk dat de krant beschreef, werd ‘Sharia Driehoek’ gedoopt. Het Haagse college van burgemeester en wethouders ontkende dat er in Den Haag ‘shariawijken’ zouden zijn. Ook bewoners zouden niet merken dat strenggelovige moslims het in de wijk voor het zeggen hebben. , … Lees verder

Gerelateerde artikelen;

‘Shariawijk’ kanshebber Woord van het Jaar

DEN HAAGFM 15.11.2013 Het woord ‘Shariawijk’ is een van de kanshebbers. In mei noemde dagblad Trouw de Schilderswijk een ‘enclave van orthodoxe moslims, die anderen hun regels willen opleggen’. Het deel van de wijk dat de krant beschreef, werd ‘Sharia Driehoek’ gedoopt.…lees meer

ChristenUnie gelooft ‘goed nieuwsshow’ over Haagse Schilderswijk niet

RTVWEST 05.09.2013 DEN HAAG – De gemeente Den Haag brengt ‘een goed nieuwsshow’ over de Schilderswijk en miskent daardoor de grote problemen die er zijn. Het Tweede Kamerlid Gert-Jan Segers van de ChristenUnie zei dat donderdag tijdens het debat over … Lees verder

Christen Unie: “‘Goednieuws-show’ over Schilderswijk onterecht”

Den HaagFM 05.09.2013 De gemeente Den Haag brengt ‘een goed nieuws-show’ over de Schilderswijk en miskent daardoor de grote proble…lees meer

Kabinet: Alleen de Nederlandse wet geldt in de Schilderswijk

RTVWEST 05.09.2013 DEN HAAG – In de Haagse Schilderswijk geldt maar één rechtssysteem en dat is de Nederlandse wet. De ministers Lodewijk Asscher en Ivo Opstelten hebben dat gezegd tijdens het Kamerdebat over shariawijken. Lees verder

Kabinet: “Alleen Nederlandse wet geldt in Schilderswijk”

Den HaagFM 05.09.2013 In de Schilderswijk geldt maar één rechtssysteem en dat is de Nederlandse wet. De ministers Lodewijk Asscher en Ivo Opst…lees meer

Kabinet: geen eigen ordehandhaving moslims in Haagse Schilderwijk

Trouw 05.09.2013 Er is geen sprake van dat buurtinterventieteams in de Haagse Schilderswijk volgens islamitische normen de orde handhaven. De teams opereren onder het gezag van van de politie en die bepaalt wat er gebeurt. De ministers Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) benadrukten dat donderdag in de Tweede Kamer, nadat er door diverse Kamerleden vragen over waren gesteld.

‘Geen eigen ordehandhaving moslims in Schilderswijk’

NU 05.09.2013 Er is geen sprake van dat buurtinterventieteams in de Haagse Schilderswijk volgens islamitische normen de orde handhaven.  De teams opereren onder het gezag van van de politie en die bepaalt wat er gebeurt. De ministers Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) benadrukten dat donderdag in de Tweede Kamer, nadat er door diverse Kamerleden vragen over waren gesteld.

Kabinet: geen eigen ordehandhaving moslims

Telegraaf 05.09.2013 Er is geen sprake van dat buurtinterventieteams in de Haagse Schilderswijk volgens islamitische normen de orde handhaven. De teams opereren onder het gezag van van de politie en die bepaalt wat er gebeurt. De ministers Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) benadrukten dat donderdag in de Tweede Kamer, nadat er door diverse Kamerleden vragen over waren gesteld.

PVV wil onderzoek naar ‘shariawijken’

RTVWEST 04.09.2013 DEN HAAG – De PVV wil dat er een onderzoek komt naar de omvang van ‘shariawijken’ in onder meer Den Haag. Ze zal daar donderdag voor pleiten in een debat met minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. Lees verder

Gerelateerde artikelen;

PVV wil onderzoek naar ‘Shariawijken’

Den HaagFM 04.09.2013 De PVV wil dat er een onderzoek komt naar de omvang van ‘shariawijken’ in Nederland. De partij zal daar dond…lees meer

PVV wil onderzoek naar ‘shariawijken’

NU 04.09.2013 De PVV wil dat er een onderzoek komt naar de omvang van ‘shariawijken’ in Nederland. Ze zal daar donderdag voor pleiten in een debat met minister Lodewijk Assscher van Sociale Zaken.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: ShariawijkenPVV

PVV wil onderzoek naar ‘shariawijken’

Trouw 04.09.2013 De PVV wil dat er een onderzoek komt naar de omvang van ‘shariawijken’ in Nederland. Ze zal daar donderdag voor pleiten in een debat met minister Lodewijk Assscher van Sociale Zaken.

PVV wil onderzoek naar ‘shariawijken’

Telegraaf 04.09.2013  De PVV wil dat er een onderzoek komt naar de omvang van ‘shariawijken’ in Nederland. Ze zal daar donderdag voor pleiten in een debat met minister Lodewijk Assscher van Sociale Zaken.

Burgemeesters: uitbuiting en gettovorming in gemeenten met veel Oost-Europeanen›

NRC 04.09.2013  Burgemeesters in gemeenten met veel Midden- en Oost-Europese arbeidsmigranten maken zich zorgen over misstanden rond deze groepen, zoals gettovorming, uitbuiting en criminaliteit. Het ontbreekt gemeenten aan “adequate instrumenten” om op te treden, zeggen burgemeesters vandaag in NRC Handelsblad.

Burgemeesters: veel misstanden met Oost-Europeanen

Elsevier  04.09.2013  Burgemeesters van gemeenten met veel arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa maken zich zorgen om de misstanden rond deze groepen. Er is sprake van gettovorming, uitbuiting en criminaliteit, en de gemeenten hebben niet voldoende instrumenten om er iets aan te doen. Dat schrijft NRC Handelsblad woensdag.

Wanhoop in Haagse wijk: ‘Ik kan hier wel om janken’

’Onze mooie straat is Wild West-scène geworden’

AD 19.07.2013 De komende weken loopt meer politie rond op de Haagse Hoefkade, om de buurt extra in de gaten te houden. Dat heeft burgemeester Van Aartsen besloten, nadat bewoners en ondernemers wanhopig bij hem aanklopten. ‘Ze staan hier soms te huilen in m’n winkel.’

Van Aartsen: meer politietoezicht op de Hoefkade

RTVWEST 18.07.2013 DEN HAAG – De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen kondigt donderdag meer politietoezicht aan op de Hoefkade. Hij reageert daarmee op een petitie van de Partij van de Eenheid, waarin wordt opgeroepen om in te grijpen op de … Lees verder

Gerelateerde artikelen;

Van Aartsen: “Geen straatterreur maar overlast op Hoefkade”

DenHaagFM 18.07.2013  Burgemeester Jozias van Aartsen gaat meer politietoezicht inzetten op de Hoefkade. Hij reageert daarmee op een noodkreet…lees meer

Bewoners Hoefkade Den Haag zijn straatterreur beu

RTVWEST 17.07.2013 Video DEN HAAG – Bewoners en ondernemers van de Hoefkade in Den Haag zijn de jarenlange straatterreur spuugzat. Zo’n tachtig ondernemers en bewoners steunen de petitie van de Partij van de Eenheid, die het gemeentebestuur oproept om in te … Lees verder

Gerelateerde artikelen;

Noodkreet ondernemers en bewoners Hoefkade over veiligheid

Den HaagFM 17.07.2013 Bewoners en ondernemers van de Hoefkade hebben een noodkreet verstuurd aan de gemeente Den Haag over de veiligheid in hun buurt.

In de brief schrijven de buurtbewoners dat de straat “een Wild West Scène geworden is”. Afgelopen zondag vond in de straat een schietpartij plaats, waarbij volgens de briefschrijvers ook doden hadden kunnen vallen. Volgens de schrijvers staat de schietpartij niet op zichzelf. “Het is hier al maanden onveilig en onleefbaar door de aanwezigheid van groepen overlastgevers. Sinds jaar en dag hangen hier allerlei duistere figuren rond die de buurt terroriseren met vechtpartijen, steekpartijen, vernielingen en verbale terreur.” …lees meer

Verschillende geluiden over Schilderswijk zorgwekkend

Verschillende geluiden over Schilderswijk zorgwekkend

GL 11 jul 2013Inge Vianen – Gistermiddag heeft de Commissie Samenleving gesproken over de Haagse Krachtwijken. GroenLinks vindt het zorgwekkend dat Den Haag is geconfronteerd met twee onderzoeken die bijna het tegenovergestelde zeggen over de ontwikkeling van deze Haagse wijken. Aan de ene kant hebben we de gemeentelijke wijkmonitor, waaruit het college de conclusie trekt dat het beter gaat in de Krachtwijken en aan de andere kant een landelijk onderzoek waaruit blijkt dat de leefbaarheid in krachtwijken juist achteruit gaat. Lees meer

Veel vakantieactiviteiten in Schilderswijk

Den HaagFM 03.07.2013 Een groot aantal buurthuizen, sporthallen en de Haagse Hopjes in de Schilderswijk hebben de handen ineengeslagen om ervo…lees meer

Den Haag In 60 Seconden: “Leefbaarheid in krachtwijken wel verbeterd”

Den HaagFM 26.06.2013 In het korte nieuwsprogramma ‘Den Haag in 60 seconden’ van Den Haag FM wordt elke werkdag het belangrijkste nieuws uit d…lees meer

Norder: “Leefbaarheid in krachtwijken wel verbeterd”

Den HaagFM 26.06.2013 De Haagse wethouder Marnix Norder is verbaasd over de slechte resultaten voor Den Haag van het onderzoek naar de leefbaarheid in Nederlandse krachtwijken. .lees meer

Leefbaarheid verbeterd

Telegraaf 26.06.2013 Aanhoudende werkloosheid en de economische crisis hebben in een derde van de gemeenten gezorgd voor een daling van de leefbaarheid. Vooral Den Haag is een opvallend slecht presterende gemeente.

Leefbaarometer: leefbaarheid licht verbeterd

BB 26.06.2013 De leefbaarheid in Nederland is tussen 2010 en 2012 licht verbeterd, blijkt uit de Leefbaarometer van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De leefbaarheid heeft zich de afgelopen vier jaar gestabiliseerd, maar er ligt een grote variatie aan ontwikkelingen onder verscholen.

Haagse krachtwijken achteruitgegaan
De leefbaarheid heeft zich het meest positieve ontwikkeld in de 40 aandachtswijken. Dit komt vooral door verbeteringen in bevolkingssamenstelling, veiligheid en woningvoorraad. Dit geldt niet voor de Haagse krachtwijken. De leefbaarheid is daar vooral door een verslechtering van de veiligheid achteruitgegaan. Overigens willen verbeteringen in de andere wijken niet zeggen dat de problemen daar voorbij zijn, stelt het rapport. De achterstanden zijn “substantieel” en er is nog steeds leefbaarheidsproblematiek in grote delen van de wijken.

Gerelateerde artikelen;

Norder: ‘Het gaat juist beter in de krachtwijken’

RTVWEST 25.06.2013 De Haagse wethouder Norder is verbaasd over de slechte resultaten voor Den Haag van het onderzoek naar de leefbaarheid in Nederlandse wijken. Uit het onderzoek in opdracht van minister Blok van Wonen blijkt dat de leefbaarheid vrijwel overal is verbeterd, behalve in de Haagse achterstandswijken. Maar uit onderzoek van de gemeente Den Haag blijkt juist het tegendeel…. Lees verder

gerelateerde artikelen;

‘Wat is er met het geld van de krachtwijken gebeurd?’

RTVWEST 25.06.2013 Video DEN HAAG – Gaat het nu goed of slecht met de leefbaarheid in de Haagse achterstandswijken? Uit een rapport van minister Blok van wonen dat gisteren verscheen, blijkt dat het overal goed gaat met de leefbaarheid, behalve in Transvaal, Zuidwest, de Stationbuurt en de Schilderswijk in Den Haag…. Lees verder

Gerelateerde artikelen;

CDA wil opheldering over slechte staat van Haagse krachtwijken

RTVWEST 24.06.2013 DEN HAAG – Jarenlang werd er fors geïnvesteerd in de vier Haagse krachtwijken, maar nu blijkt uit onderzoek dat de leefbaarheid alleen maar achteruit is gegaan. Het CDA in de Haagse gemeenteraad wil van het college van burgemeester  en wethouders weten hoe dat komt. In de krachtwijken zijn steeds meer mensen werkeloos en het aantal mensen met een minimuninkomen stijgt. Ook worden er steeds meer geweldsmisdrijven gepleegd. Het CDA wil weten of het college naar aanleiding van de nieuwe onderzoeksresultaten bereid is om juist deze problemen aan te pakken…. Lees verder

Leefbaarheid in vier Haagse krachtwijken kachelt achteruit

RTVWEST 24.06.2013 DEN HAAG – De leefbaarheid in de vier Haagse krachtwijken is ondanks alle maatregelen die daar zijn genomen tussen 2010 en 2012 verslechterd. Dit terwijl de leefbaarheid in heel Nederland er in diezelfde periode juist op vooruit is gegaan. ‘De verslechtering van de leefbaarheid in de gemeente Den Haag blijkt het gevolg van een toename van de werkloosheid, een toename van geweldsmisdrijven en een toename van het aantal minimuminkomens in sommige gebieden.’ Dat  staat in een omvangrijk onderzoek naar de leefbaarheid in Nederland in opdracht van minister Stef Blok (VVD, wonen) is opgesteld.

Opvallend

De onderzoekers noemen het ‘opvallend’ dat het in Den Haag zo slecht gaat in de vier krachtwijken (Stationsbuurt, Transvaal, Schilderswijk en Zuidwest).  Lees verder

Gerelateerde artikelen;

Leefbaarheid in krachtwijken verslechterd

Den HaagFM 24.06.2013 De leefbaarheid in de vier Haagse krachtwijken is ondanks alle maatregelen die daar zijn genomen tussen 2010 en 2012 ver…lees meer

Het leven in probleemwijken is prettiger geworden›

NRC 24.06.2013  De leefbaarheid in Nederland is de afgelopen twee jaar licht verbeterd. Ook in de meeste ‘Vogelaarwijken’, de veertig probleemwijken in Nederland, is de leefbaarheid gestegen. Dat blijkt uit cijfers die minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst, VVD) vanmiddag naar de Tweede Kamer stuurt.

Vooral in Eindhoven, Amsterdam en Utrecht is de leefsituatie in de probleemwijken verbeterd, blijkt uit de ‘Leefbarometer’ van minister Blok. Maar “ondanks de verbetering in de meeste wijken, is de achterstand in veel wijken nog altijd groot”, schrijven de onderzoekers in hun rapport.

In Den Haag is de leefbaarheid tussen 2010 en 2012 nog achteruit gegaan: in de Schilderswijk, Stationsbuurt en Transvaalbuurt nam de onveiligheid toe. Ook in de Rotterdamse wijken Overschie, Vreewijk en de Zuidelijke Tuinsteden is de achterstand verder opgelopen.

Lees meer;

21 jun Kabinet wil criminelen weren uit probleemwijken ›

20 jun Asscher uit zorgen over ronseling in Nederland voor jihad ›

24 apr ‘Straatcoaches maken buurten niet veiliger’ ›

21 mrt Opvallend meer gebruik antidepressiva buiten Randstad ›

21 mrt Voor het eerst sinds 1984 meer dan 600.000 werklozen ›

Asscher: aanpak ‘shariawijken’ lokale aangelegenheid

Trouw 23.06.2013 De aanpak van ‘shariawijken’ is vooral een taak van gemeenten. Dat heeft minister Lodewijk Asscher (sociale zaken) gezegd in een interview met NU.nl. “Het moet in de eerste plaats van de lokale overheid komen. Die hebben een beeld en kunnen snel ingrijpen”, aldus Asscher. De politieke discussie over ‘shariawijken’ ontsproot na een reportage van Trouw over de ‘vergeten driehoek’ in de Haagse Schilderswijk. Eerder deze week reageerde Asscher schriftelijk op Kamervragen over het artikel in Trouw waar de zogenoemde ‘vergeten driehoek’ in de Haagse Schilderswijk aan bod komt.

Lees ook: Haagse buurt domein orthodoxe moslims – 18/05/13

Lees ook:Kamerleden bezorgd over moslimenclave Den Haag – 21/05/13

Asscher: ‘Aanpak shariawijken taak van gemeenten’

RTVWEST 23.06.2013 DEN HAAG – De aanpak van ‘shariawijken’ in onder meer Den Haag is een taak van de gemeente. Dat zegt minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken op Nu.nl. Lees verder

Gerelateerde artikelen

‘Aanpak shariawijken taak van gemeenten’

Asscher meer realistisch dan optimistisch over integratie

NU 23.06.2013 Het aanpakken van ‘shariawijken’ is een taak van de gemeente. Dat zegt minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) tegen NU.nl. “Het moet in de eerste plaats van de lokale overheid komen. Die hebben een beeld en kunnen snel ingrijpen”, aldus de minister.

“Het moet duidelijk zijn dat de overheid één lijn trekt: als de vrijheid van ons allen wordt aangetast zullen we niet schromen om in te grijpen.”

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Lodewijk AsscherShariaSchilderswijk

Minister toch bezorgd over ‘moslimenclave’

Den HaagFM 21.06.2013 Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken denkt niet dat er in de buurt De Vergeten Driehoek in de Schilderswijk sprak…lees meer

“Krachtwijken zijn het Somalië van Den Haag”

Den HaagFM 13.06.2013 De krachtwijken zijn het Somalië van Den Haag. Dat zei PVV-gemeenteraadslid Daniëlle de Winter donderdag in Haagse Ochte…lees meer

Sneller aan een baan en stage in Haagse Schilderswijk

RTVWEST 13.06.2013 DEN HAAG – Den Haag heeft een zogeheten WijkLeerbedrijf geopend in de Schilderswijk. Lees verder

Musical over de Schilderswijk

Den HaagFM 09.06.2013 Jongeren uit de Schilderswijk hebben een musical gemaakt waarmee ze willen laten zien dat er ook veel goeds gebeurt in hun wijk en dat veel jongeren hard bezig zijn om hun toekomst te verbeteren.…lees meer

Buzz Bus trekt de Schilderswijk in

Den HaagFM 05.06.2013 De organisatie City Mondial gaat woensdag met een Buzz Bus de Schilderswijk in. Het is de bedoeling dat medewerkers van …lees meer

Speciale bus om meningen over Schilderswijk te peilen

RTVWEST 05.06.2013 Audiofragment DEN HAAG – Wat is er leuk aan de Haagse Schilderswijk en wat kan er beter? City Mondial gaat de komende tijd met een speciale bus de wijk in daar de mening onder bewoners, bezoekers en ondernemers te peilen. Lees verder

gerelateerde artikelen;

‘Je bent moslim of je bent het niet. Je kunt ook niet ‘een beetje’ in Allah geloven’

VK 03.06.2013 Er zijn geen orthodoxe, liberale of gematigde moslims, schrijft Hasan Küçük in zijn antwoord op Shashi Roopram. ‘Je kunt ook niet ‘een beetje’ in Allah geloven.’ De ‘Vergeten Driehoek’ kent geen moslimprobleem, maar een anti-moslimprobleem. Wij hebben inderdaad een kanttekening geplaatst bij de objectiviteit van de betreffende Trouw-journalist. Niet zoals u beweert, omdat hij van hindostaanse afkomst is, maar omdat hij volgens ons een eenzijdig beeld schetst van de buurt. Dat beeld komt te veel overeen met de PVV-retoriek.

Lees ook ‘Als er één buurt is waar moslims welkom zijn, dan is het de Haagse Schilderswijk’ – 30/05/13

Von der Dunk: ‘Is een hoofddoek erger dan een lange rok?’

VK 02.06.2013 We hebben het over zedenmeesters in een  Haagse shariawijk, maar binnen de reformatorische Gomarusscholengemeenschap in Gorinchem kan men er ook wat van. ‘Wat is erger?’, vraagt columnist Thomas von der Dunk zich af. ‘Een hoofddoek hoort. Dan kan de buitenwereld ook zie dat je moslima bent’. Ze hebben alleen moeite met de voorgeschreven lengte. Bij tijd en wijlen wordt dat gecontroleerd. ‘Dan staan er overal docenten en trekken wij snel de hoofddoek een stuk naar voren

Lees ook‘Politici: doe iets aan de sociaal-economische verpaupering van de Schilderswijk’ – 01/06/13

Lees ook‘Als er één buurt is waar moslims welkom zijn, dan is het de Haagse Schilderswijk’ – 30/05/13

VK 01.06.2013 De stoet politici die de Schilderswijk onlangs bezochten, hebben boter op hun hoofd, schrijven Mitra Rambaran en Ibrahim Wijbenga. ‘In plaats van zich te laten meesleuren door het anti-islam spook van Wilders en consorten, hadden ze de sociaal-economische verpaupering van de Schilderwijk moeten aanpakken.’

Lees ook Ook Den Haag zelf ontkent ‘shariawijken’ – 25/05/13

Lees ook ‘Politie stevig aanwezig in Schilderswijk’ – 24/05/13

Buzz Bus trekt de Schilderswijk in

Informatiecentrum wil toerisme in Haagse Schilderswijk bevorderen

Burgemeester: Sharia-politie? Totale nonsens

OPROEP: Woon je in een ‘shariawijk’?

Norder: ‘Vergeten Driehoek geen shariawijk’

Haagse politiek verdeeld over ‘shariawijk’

College: ‘Nergens in Den Haag legt een groep normen op aan anderen’

Haagse politiek verdeeld over ‘shariawijk’

Wilders: ‘Schilderswijk is Nederland en geen Marokko’

Wilders naar Haagse Schilderswijk om orthodoxe enclave

Politie: ‘Macht niet uit handen in Schilderswijk’

‘Onrust in columnistenland: het integratiedebat dreigt te verstommen’

VK 31.05.2013  Het gaat best aardig met de integratie. Het aantal Nederlanders dat het land vol acht, is op het laagste niveau ooit beland. ‘Nu staat die hele opinie-industrie dus op instorten. Het is een monocultureel drama van heb ik jou daar’, schrijft Rutger Bregman.

Onrust in columnistenland. Het integratiedebat dreigt te verstommen. Martin Sommer trekt aan de bel: ‘De islamitische olifant in de Kamer wordt niet genoemd.’ De naïviteit van de jaren negentig giert weer rond, stemt René Cuperus in (Opinie & Debat, 27 mei). ‘Goeie‘, twittert minister Asscher, laten we vooral niet moe worden van het integratiedebat.

Lees ook ‘De islamitische olifant in de kamer wordt niet genoemd’ – 26/05/13

Na de raad – Schilderswijk, Parkeergarages en Bestemmingsplannen

PvdA Do 30 mei 2013  Anderhalve week geleden schreef het dagblad Trouw over een deel van de Schilderswijk. Na veel media-aandacht en een uitgebreide behandeling in de commissie werd de discussie vandaag oplossingsgericht voortgezet, in ieder geval door het grootste gedeelte van de raad. Lees verder »

GL  ma 27 mei 2013, – Inge Vianen  Vorige week ontstond er grote commotie over de door Trouw tot ‘shariadriehoek’ gebombardeerde buurt in de Haagse Schilderswijk. De politie zou er niet meer de baas zijn en de wetten van de sharia zouden er gelden. Het is jammer, dat er door deze overdrijving geen ruimte lijkt te zijn voor nuance. Van sharia is namelijk geen sprake. Wat er in de Schilderswijk gebeurt, is op geen enkele manier te vergelijken met de situatie die ik zelf heb ervaren toen ik een aantal jaar geleden voor de VN werkte in een shariagebied in Indonesië. Bovendien herkent de politie het beeld niet. Maar het artikel raakt wel degelijk een gevoelig punt. Namelijk dat van een mogelijk buitenissige sociale controle en het opleggen van de eigen leefregels aan anderen door orthodoxe moslims. Het is de vraag of dit daadwerkelijk zo is en zo ja, wat er dan moet gebeuren. Lees meer

Ophef over Schilderswijk niet terecht

PvdA Zo 26 Mei 2013 De PvdA-fractie wil aanstaande woensdag met raad en college in gesprek over de ontstane ophef over de Schilderswijk. Woordvoerder Rajesh Ramnewash: “Met de brief van het college en reacties van bewoners en professionals uit de wijk hebben we stof voor een debat waarin hopelijk het welzijn van de bewoners centraal zal staan.”  Lees verder »

Sharia in de Schilderswijk?

PvdA Di 21 Mei 2013 Is er sprake van een ‘klein kalifaat’ of een ‘sharia driehoek’ in de Schilderswijk? Wij hebben daarvoor nog geen onweersproken signalen ontvangen (…)  Lees verder »

Schilderswijk: na de mediashow nu aan de slag

SP 21-05-2013 • De SP wil dat de problemen die in de gehele Schilderswijk spelen, opgelost worden. De afgelopen dagen was een deel van de Schilderswijk, de ‘Vergeten Driehoek’ veelvuldig in het nieuws, omdat hier verschillende problemen spelen. “Ik verbaas me over alle lokale en landelijke politici die nu opeens de Schilderswijk ingaan en van alles vinden. In 2010 al ging de SP met onze lokale raadsleden en landelijke kamerleden zelf de Schilderswijk in en sprak met de bewoners. Toen bleek dat veel bewoners zich onveilig voelen en er sprake was van veel armoede en segregatie. Dit beperkt zich niet alleen tot de zogenaamde ‘Driehoek’. Helaas heeft de meerderheid in de politiek niets gedaan met onze aanbevelingen en zijn de problemen niet opgelost. Na de mediashow van de afgelopen dagen nu aan de slag!” aldus SP-raadslid Bart van Kent. › Lees verder…

Wilders wandelt door de wijk (Demonstraties)
Regio15 21.05.2013 Den Haag – Na de  recente berichten in de dagbladen over een deel van de Schilderswijk waar de politie geen zeggenschap zou hebben, kondigde Geert Wilders een werkbezoek aan deze ‘Sharia driehoek’ …  Read more…

Shariawijk

Tweede Kamer in debat over ‘moslimenclave’ Den Haag

Shariawijk

20 Reacties op “Schilderswijk Shariawijk ?? en meer …!

 1. Pingback: De armoede ook in de Haagse Schilderswijk | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 2. Pingback: Ruzie tussen de PvdA en de PVV op weg naar 19 maart 2014 « Debat in de Digitale Hofstad

 3. Pingback: Ruzie tussen de PvdA en de PVV op weg naar 19 maart 2014 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 4. Pingback: Geert Wilders PVV – broodje Marokkaan « Debat in de Digitale Hofstad

 5. Pingback: Dreigen er terroristische acties van ISIS-activisten ook in Den Haag ??? deel 2 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 6. Pingback: Dreigen er terroristische acties van ISIS-activisten ook in Den Haag ??? « Debat in de Digitale Hofstad

 7. Pingback: Anti-ISIS demonstratie 20.09.2014 Schilderswijk en Transvaal | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 8. Pingback: Debat 14.08.2014 over de Spanningen bij de Demonstraties in Schilderswijk | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 9. Pingback: Terugblik Debat 14.08.2014 spanningen Demonstraties Haagse Schilderswijk « Debat in de Digitale Hofstad

 10. Pingback: Schilderswijk Shariawijk ?? Broodje aap !! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 11. Pingback: Terugblik ISIS-strijders op het Zandje – Veilig Spoorwijk

 12. Pingback: Vluchtauto aanslag Telegraaf: waarom al op 6 maart gestolen? – Misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink: over achtergronden misdaad! – Zvakt

 13. Pingback: Het Haagse Welzijnswerk “Nieuwe Stijl” versus onderzoek naar Xtra | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 14. Pingback: De voortgang van de Vogelaarwijk versus de Verhuurdersheffing « Debat in de Digitale Hofstad

 15. Pingback: Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 16. Pingback: De voortgang van de Vogelaarwijken versus de Verhuurdersheffing | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 17. Pingback: Tijd voor alweer een nieuwe impuls in de “Vogelaarwijken” « Debat in de Digitale Hofstad

 18. Pingback: Tijd voor alweer een nieuwe impuls in de “Vogelaarwijken” versus Den Haag Zuidwest | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 19. Pingback: Tijd voor alweer een nieuwe impuls in de “Vogelaarwijken” – de nasleep « Debat in de Digitale Hofstad

 20. Pingback: Tijd voor alweer een nieuwe impuls in de “Vogelaarwijken” versus Den Haag Zuidwest – deel 2 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s