Den Haag de Klos met Groep de Mos !! – de nasleep deel 4

Ja, daar worden we toch wel een beetje stil van !!

Op weg naar de ontknoping

Justitieminister Grapperhaus wist al zeker 10 maanden voor de huiszoekingen bij de Haagse wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui dat er een corruptieonderzoek tegen hen liep.

AD 07.02.2020

Dat blijkt uit stukken die Omroep West en de NOS bij het Openbaar Ministerie hebben opgevraagd via de Wet openbaarheid van bestuur (WOB).

AD 07.02.2020

Toenmalig burgemeester Krikke was in die periode bewust niet geïnformeerd over het onderzoek. Zij hoorde pas in de ochtend van 1 oktober, toen de rijksrecherche op het punt stond invallen te doen bij de wethouders, via een telefoontje van het OM over het onderzoek.

Krikke zei later die dag al tegen Omroep West dat dat geen vreemde gang van zaken was: “Het Landelijk Parket doet onderzoek en dat is iets anders dan bijvoorbeeld de lokale driehoek (burgemeester, politie en justitie, red.), of iets wat daarop lijkt.” De rijksrecherche mag daarom zelf bepalen wie en wanneer personen worden ingelicht over een onderzoek.

AD 07.02.2020

‘Melding gevoelig onderzoek’

Het corruptieonderzoek op het Haagse stadhuis begon in eerste instantie met één Haagse wethouder, vermoedelijk de inmiddels ex-wethouder Richard de Mos. Dat valt op te maken uit stukken die Omroep West en de NOS bij het Openbaar Ministerie (OM) via een zogeheten Wob-verzoek hebben opgevraagd. Kennelijk kwam Rachid Guernaoui pas later in beeld.

Uit de opgevraagde WOB-documenten komt naar voren dat in januari vorig jaar een mail met als onderwerp “melding gevoelig onderzoek” naar de top van het OM en de Haagse hoofdofficier van justitie was verstuurd. Minister Grapperhaus was toen al via een ambtsbericht op de hoogte gebracht.

In de maanden daarna blijkt uit mails dat besloten wordt burgemeester Krikke bewust niet te informeren en dat minister Grapperhaus dat steunt. Waarom Krikke niet wordt geïnformeerd, blijft onduidelijk. Er is veel informatie zwartgelakt in de WOB-documenten en het OM wil de precieze inhoud van de ambtsberichten niet prijsgeven. Dit zou het strafrechtelijke onderzoek naar de inmiddels vertrokken wethouders kunnen schaden.

Lees ook;

Lees meer

Lees meer

Op 1 oktober 2019 valt de rijksrecherche de huizen en werkkamers van De Mos en Guernaoui binnen. Het OM verdenkt de mannen, beide van Hart voor Den Haag/Groep de Mos van corruptie, omkoping en schending van het ambtsgeheim. De verdachten ontkennen.

Het onderzoek zou in 2018 zijn begonnen. Tot in elk geval 11 juli 2019 heeft justitie slechts één wethouder op de korrel. Dat blijkt uit de mails en documenten die Omroep West heeft gekregen over de Haagse zaak door een beroep te doen op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Telegraaf 28.02.2020

Nachtvergunningen

Wel wordt duidelijk dat het onderzoek onder andere zou gaan om het verlenen van vijf nachtvergunningen voor horecabedrijven, waaronder aan zalencentrum Opera. Het zalencentrum zou ook hebben geprofiteerd van subsidies. Dat is volgens het OM verdacht, omdat Opera donateur is van Hart voor Den Haag/Groep de Mos. Naast de twee ex-wethouders is ook Groep de Mos-raadslid Nino Davituliani verdachte in de zaak. Alle drie ontkennen iets fout te hebben gedaan.

Vanwege de corruptiezaak viel het Haagse college. Zowel De Mos als Guernaoui zegt niets fout te hebben gedaan.

lees: wobstuk 6-2

LEES HIER: De stukken die Omroep West heeft opgevraagd over de corruptiezaak

lees:  Omroep West heeft een reconstructie gemaakt.

Meer voor rachid guernaoui

zie ook: Bijlage 1 sv Horecavergunningen

zie ook: Bijlage 2 bij sv Horecavergunningen

zie ook: Den Haag de Klos met Groep de Mos ??!! – de nasleep deel 3

zie ook: Den Haag de Klos met Groep de Mos ??!! – de nasleep deel 2

Zie ook: Den Haag de klos met Groep de Mos ??!! – de nasleep deel 1

Zie ook: Den Haag de klos met Groep de Mos ??!!

Zie ook: Groep de Mos en het Haagse bonnetjesschandaal

Zie ook: Vriendjespolitiek in de Haagse Coalitie ??

Zie ook: Verplicht de Integriteitstoets voor Wethouders

Zie ook: Het Haagse corruptie-meldpunt versus integriteit bestuurders

Rachid Guernaoui: “Oorverdovend stil bij het Openbaar Ministerie”

Den HaagFM 28.02.2020 Ex-wethouder Rachid Guernaoui van Groep de Mos/Hart voor Den Haag is bezig met een procedure om een termijn te stellen aan het corruptieonderzoek dat hem al maanden boven het hoofd hangt. Volgens Guernaoui duurt het allemaal veel te lang. “De verdenking is al een jaar oud. Ze hebben alle tijd gehad om het te onderzoeken en er gebeurt niks”, vertelt hij in het radioprogramma Studio Haagsche Bluf op Radio West.

Guernaoui wordt samen met ex-wethouder Richard de Mos verdacht van corruptie, omkoping en schending van het ambtsgeheim. Beide mannen moesten wegens de verdenkingen hun positie als wethouder verlaten. Guernaoui vindt nu dat het allemaal lang genoeg heeft geduurd. “Het is inmiddels vijf maanden geleden dat ze een inval bij mij thuis hebben gedaan, en sindsdien is het oorverdovend stil bij het ministerie. Het OM reageert niet, dus ik ben bezig met een procedure om een termijn aan het onderzoek te stellen”, vertelt Guernaoui.

Ook waarnemend burgemeester Johan Remkes wil niet dat het onderzoek nog veel langer duurt. Dat zei hij vorige maand tijdens een aflevering van radioprogramma Spuigasten van Den Haag FM. “Ik hoop dat het onderzoek niet eindeloos duurt”, zei Remkes in Spuigasten. “Het is zowel naar de betrokkenen als naar het bestuur toe – denk ik – niet goed als dit soort processen te lang duren, want dan blijft het boven de markt zweven en dat is hartstikke slecht.”

Onderzoek ligt al maanden stil
Volgens Guernaoui ligt het onderzoek zelfs al maanden stil. “Anders had ik wel geweten dat ze ambtenaren aan het spreken zijn, en dat doen ze dus niet”, vertelt hij bij Studio Haagsche Bluf. Guernaoui en De Mos hebben vanaf het eerste moment volgehouden onschuldig te zijn.

Ex-wethouder Rachid Guernaoui: ‘Oorverdovend stil bij het Openbaar Ministerie’

OmroepWest 27.02.2020 Ex-wethouder Rachid Guernaoui van Groep de Mos/Hart voor Den Haag is bezig met een procedure om een termijn te stellen aan het corruptieonderzoek dat hem al maanden boven het hoofd hangt. Volgens Guernaoui duurt het allemaal veel te lang. ‘De verdenking is al een jaar oud. Ze hebben alle tijd gehad om het te onderzoeken en er gebeurt niks’, vertelt hij in het radioprogramma Studio Haagsche Bluf.

Guernaoui wordt samen met ex-wethouder Richard de Mos verdacht van corruptie, omkoping en schending van het ambtsgeheim. Beide mannen moesten wegens de verdenkingen hun positie als wethouder verlaten. Guernaoui vindt nu dat het allemaal lang genoeg heeft geduurd. ‘Het is inmiddels vijf maanden geleden dat ze een inval bij mij thuis hebben gedaan, en sindsdien is het oorverdovend stil bij het ministerie. Het OM reageert niet, dus ik ben bezig met een procedure om een termijn aan het onderzoek te stellen’, vertelt Guernaoui.

Ook waarnemend burgemeester Johan Remkes wil niet dat het onderzoek nog veel langer duurt. Dat zei hij vorige maand tijdens een aflevering van radioprogramma Spuigasten van mediapartner Den Haag FM. ‘Ik hoop dat het onderzoek niet eindeloos duurt’, zei Remkes in Spuigasten. ‘Het is zowel naar de betrokkenen als naar het bestuur toe – denk ik – niet goed als dit soort processen te lang duren, want dan blijft het boven de markt zweven en dat is hartstikke slecht.’

Onderzoek ligt al maanden stil

Volgens Guernaoui ligt het onderzoek zelfs al maanden stil. ‘Anders had ik wel geweten dat ze ambtenaren aan het spreken zijn, en dat doen ze dus niet’, vertelt hij bij Studio Haagsche Bluf. Guernaoui en De Mos hebben vanaf het eerste moment volgehouden onschuldig te zijn.

Meer over dit onderwerp: RACHID GUERNAOUI RICHARD DE MOS HART VOOR DEN HAAG | GROEP DE MOS HAAGSE CORRUPTIEZAAK

Verdachte corruptiezaak rond Groep de Mos werd door gemeente geholpen bij vergunningen

OmroepWest 27.02.2020 De gemeente Den Haag heeft de uitbater van zalencentrum Opera geholpen zijn vergunningen en ontheffingen op orde te krijgen. Dat blijkt uit antwoorden van waarnemend burgemeester Remkes op raadsvragen van de Haagse Stadspartij over horecavergunningen. De uitbater, Atilla Akyol, is verdachte in de omkopingszaak rond Hart voor Den Haag/Groep de Mos. De omstreden nachtvergunningen staan centraal in het onderzoek van het Openbaar Ministerie.

Uit de antwoorden van Remkes blijkt dat de gemeente de nachtvergunningen had verstrekt aan twee ‘slapende bv’s’ van Akyol. Dat is tegen de regels, omdat bedrijven zonder economische activiteit niet te controleren vallen. Toch is volgens Remkes ‘te allen tijde duidelijk geweest voor wiens rekening en risico de horeca-inrichtingen worden geëxploiteerd’. Daarom was er volgens de waarnemend burgemeester geen aanleiding de vergunningen en nachtontheffingen te weigeren.

Het komt volgens Remkes weleens voor dat een ondernemer in een andere bv omzet boekt dan in de bv waarvoor de vergunningen zijn verleend. ‘Wanneer dit blijkt, bijvoorbeeld uit de gegevens van de Kamer van Koophandel, wordt de ondernemer hierop aangeschreven om de situatie weer kloppend te maken. Dat is in dit geval inmiddels ook gebeurd.’

Ex-wethouders verdacht

Twee Haagse ex-wethouders, Richard de Mos en Rachid Guernaoui (beiden Hart voor Den Haag/Groep de Mos), worden verdacht van ambtelijke corruptie, omkoping en schending van het ambtsgeheim. Zo zouden zij in ruil voor financiële steun aan de partij vergunningen hebben geregeld, onder meer voor zalencentrum Opera.

Ten tijde van de vergunningverlening was bij de gemeente bekend dat uitbater Akyol in 2017 verdachte was in een ‘groot witwas- en gokonderzoek’. Dat was voor de gemeente echter geen aanleiding om de ‘nachtontheffingen’ te weigeren. Wel schrijft Remkes nu dat er ‘naar de huidige inzichten een bredere consultatie van de buurt mogelijk gewenst was geweest’.

Meer transparantie

Ook gaat de waarnemend burgemeester bekijken of er – naar Amsterdams voorbeeld – een gemeentelijke website kan komen waarop precies terug te vinden is aan wie, waar en welke horecavergunning is afgegeven en onder welke voorwaarden. ‘Het college deelt de mening dat een dergelijke website transparant is voor omwonenden en andere belanghebbenden.’

NRC meldde in december dat er in het zalencentrum een shishalounge was gevestigd. Hoewel daar geen aparte vergunning voor nodig was, geldt dat wel voor de exploitatie van het restaurant dat Akyol daarbij geopend had. Dat heeft geleid tot een schriftelijke waarschuwing van de gemeente. Inmiddels is de shishalounge gesloten, aldus Remkes.

LEES OOK: Wie is Atilla Akyol: zakenman en verdachte in corruptiezaak rond Groep de Mos

Meer over dit onderwerp: OPERA HAAGSE CORRUPTIEZAAK HART VOOR DEN HAAG | GROEP DE MOS

Richard de Mos (L) en burgemeester Pauline Krikke tijdens de raadsvergadering in het stadhuis waarin het nieuwe college geinstalleerd wordt.

Richard de Mos (L) en burgemeester Pauline Krikke tijdens de raadsvergadering in het stadhuis waarin het nieuwe college geinstalleerd wordt. © ANP

‘Bondje’ kon Krikke en De Mos niet redden

AD 07.02.2020 Burgemeester Pauline Krikke werd tot op het laatste moment buiten het corruptie-onderzoek naar Groep de Mos gehouden. De burgemeester was close met de voorman van de grootste partij in de stad.

Ze zijn bondgenoten. Twee buitenstaanders die elkaar nodig hebben in het Haagse IJspaleis. Als oud-PVV’er Richard de Mos met zijn lokale partij in 2018 de grootste wordt in de stad en als wethouder toetreedt tot het college, kan hij terecht bij burgemeester Pauline Krikke.

Lees ook;

PVV boycot raadsessie over omgangsvormen: ‘Als ik neger wil zeggen, zeg ik neger’

Lees meer

Minister wist tien maanden voor de inval bij Haagse wethouders al van corruptiezaak

Lees meer

De Mos wordt als aanvoerder van de grote, lokale volkspartij met argusogen bekeken. Krikke zelf ligt ook niet erg goed. Al bij haar uitverkiezing in maart 2017 is er teleurstelling. De ex-burgemeester van Arnhem is niet de gedroomde opvolger van zwaargewicht Jozias van Aartsen.

Tandem

De Mos en Krikke worden een tandem, merken Haagse raads- en collegeleden al gauw. De burgemeester kan op vrijwel onvoorwaardelijke steun rekenen van Richard de Mos en zijn partij; andersom helpt Pauline Krikke de leider van de grootste partij graag uit de brand. Tot het corruptieonderzoek naar de twee wethouders van Groep de Mos roet in het eten gooit.

Is het een bondje van gelijkgestemden? Van twee Haagse bestuurders die moeten opboksen tegen de scepsis van de rest? Of kunnen ze het gewoon goed vinden: hij, de politicus die zich graag presenteert als man van het volk en zij, de burgemeester die graag en met verve de rol van burgermoeder op zich neemt?

Benard

Raadslid Peter Bos van de Haagse Stadspartij spreekt van ‘een politiek verbond’ dat na de jaarwisseling van 2018/2019 aan kracht wint.  Het uit de hand gelopen vreugdevuur op Scheveningen tast dan de toch al benarde positie van de burgemeester verder aan, maar Richard de Mos steunt haar door dik en dun.

Al moet de Onderzoeksraad voor Veiligheid nog een rapport uitbrengen, de joviale wethouder vindt dat de burgemeester best kan aanblijven: ,,Het is samen uit, samen thuis’’, zegt hij.

Het is het soort handjeklap waar De Mos vaker aan doet en waar partijen zich erg aan storen

Bos

Dat was de afspraak, denkt raadslid Bos: Jij steunt mij met de vreugdevuren en ik steun jouw met andere zaken, zoals de nachtvergunningen. ,,Het is het soort handjeklap waar De Mos vaker aan doet en waar partijen zich erg aan storen.’’

Richard de Mos ontkent de deal nadrukkelijk: ,,Onzin. Dat was niet aan de orde’’, zegt hij. Maar Peter Bos is bepaald niet het enige Haagse raadslid dat gemarchandeer vermoedt.

De Mos en Krikke. © ANP

Dat komt begin mei 2019 ook naar buiten als blijkt dat het Haagse stadsbestuur vijf nachtvergunningen heeft uitgegeven aan grote horecagelegenheden. Haagse politici vermoeden onmiddellijk vuil spel, want als raadslid probeerde De Mos al eerder zo’n vergunning te regelen voor Zalencentrum Opera, waarvan de baas én sponsor én lijstduwer is van Groep de Mos/Hart voor Den Haag

De raadsfracties zijn verbijsterd als een paar dagen later blijkt dat burgemeester Krikke het uiteindelijke besluit nam over de kwestie die nu zo’n prominente rol speelt in het corruptieonderzoek naar De Mos en partijgenoot Rachid Guernaoui. ‘De burgemeester laat zich voor zijn karretje spannen’, menen partijen als Nida, HSP en PvdA.

Ze zijn ook verontwaardigd dat Krikke hun klacht over mogelijke vriendjespolitiek niet serieus neemt. Even later blijkt dat Zalencentrum Opera twee van de vijf nachtvergunningen heeft weten te bemachtigen door als snelste een aanvraag in te leveren.

Onwetend

Is de relatie tussen Richard de Mos en Pauline Krikke te close? Naar nu blijkt, dankzij stukken die Omroep West en de NOS boven water hebben gekregen, spreken het Openbaar Ministerie (OM) en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in een vroeg stadium van het onderzoek naar Haagse corruptie af om burgemeester Krikke onwetend te laten.

Zo ontstaat de bijzondere situatie dat in de zogenoemde veiligheidsdriehoek van politie, gemeente en OM, de hoofdofficier van Justitie en de baas van de eenheid Den Haag van de politie wel weten dat er een onderzoek loopt, terwijl Krikke als verantwoordelijke namens de gemeente Den Haag geen idee heeft.

Pauline Krikke. © ANP

Is het het bondgenootschap tussen wethouder en burgemeester? Of het feit dat Krikke uiteindelijk het besluit nam om de zo gewraak-te nachtvergunningen te verlenen? Misschien is er wel een heel andere, logische verklaring voor het niet informeren van de burgemeester. Het Openbaar Ministerie reageerde gisteren niet op vragen hierover.

Hoe dan ook: van het tandem Richard de Mos en Pauline Krikke bleef na de invallen van de rijksrecherche niets over. Het Haagse stadsbestuur nam meteen afscheid van wethouders Rachid Guernaoui en Richard de Mos en van hun lokale partij. Andersom vroeg Groep de Mos een paar dagen later na een vernietigend rapport over de vreugdevuren onmiddellijk om het opstappen van de burgemeester.

Zo kwam Guernaoui in het vizier

De Haagse corruptieaffaire begon, zo blijkt nu, met een onderzoek – Tyrus genaamd – naar omkoping van een ambtenaar van de gemeente door de salesmanager van zalencentrum Opera, Erding A. Al vlot kwam ook diens broer Atilla A. in beeld.

Dat blijkt uit de stukken die ex-wethouder Rachid Guernaoui van het OM heeft gekregen. Justitie vermoedde in het najaar van 2018 dat Erding A. ‘mogelijk samen’ met zijn partner Nino Davituliani (Groep de Mos-raadslid) vergunningen kon regelen op het stadhuis tegen betaling van 15.000 euro.

Op basis van die verdenking is de telefoon van Erding A. van half oktober 2018 tot half april 2019 afgetapt, ook de telefoon van zijn broer Atilla is afgeluisterd, van januari 2019 tot begin mei 2019.

Schending
In twee gesprekken duikt Guernaoui op, daarna richt het OM het vizier ook op de wethouder. De ex-wethouder van Groep de Mos wordt verdacht van corruptie en schending ambtsgeheim, vanwege ‘vermoedelijke betrokkenheid bij het tegen betaling verstrekken van subsidies die (deels) weer ten goede komen van het zalencentrum’, schrijft het OM in het proces-verbaal.

Een woordvoerder van het Landelijk Parket wil geen toelichting geven op het onderzoek. Ook kan hij niet zeggen wanneer het OM naar verwachting een besluit neemt over eventuele vervolging van de corruptieverdachten. Volgens de advocaat van raadslid Davituliani en de partij Groep de Mos komt er in het onderzoek een ‘informant’ voor. Het OM kan daarover geen mededelingen doen.

OM richtte zijn pijlen eerst op één Haagse wethouder

OmroepWest 06.02.2020 Het corruptieonderzoek op het Haagse stadhuis begon in eerste instantie met één wethouder, vermoedelijk de inmiddels ex-wethouder Richard de Mos. Dat valt op te maken uit stukken die Omroep West en de NOS bij het Openbaar Ministerie (OM) via een zogeheten Wob-verzoek hebben opgevraagd. Kennelijk kwam Rachid Guernaoui pas later in beeld. Zolang het strafrechtelijk onderzoek loopt, wil het OM hier niet op reageren.

Op 1 oktober 2019 valt de rijksrecherche de huizen en werkkamers van De Mos en Guernaoui binnen. Het OM verdenkt de mannen, beide van Hart voor Den Haag/Groep de Mos van corruptie, omkoping en schending van het ambtsgeheim. De verdachten ontkennen.

Het onderzoek zou in 2018 zijn begonnen. Tot in elk geval 11 juli 2019 heeft justitie slechts één wethouder op de korrel. Dat blijkt uit de mails en documenten die Omroep West heeft gekregen over de Haagse zaak door een beroep te doen op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

De Wet openbaarheid van bestuur (Wob) regelt het recht op informatie van de overheid. Overheidsinformatie is altijd openbaar, tenzij de Wob of andere wetgeving bepaalt dat de gevraagde informatie niet geschikt is om openbaar te maken. Dat geldt bijvoorbeeld voor documenten die aan de strafrechter zijn voorgelegd.

Eén wethouder

De inhoud van veel documenten is weggelakt, omdat het volgens justitie het strafrechtelijke onderzoek zou kunnen schaden. Duidelijk is wel dat Gerrit van der Burg, de topman binnen het OM, op dinsdag 9 april om 7.21 uur een vertrouwelijke mail ontvangt. Hierin wordt gesproken over slechts één wethouder, in enkelvoud dus.

‘Goedemorgen Gerrit, hierbij de update inzake de wethouder.’ Diezelfde dag ontvangt hij ook een memo over een formeel overleg met de minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus met daarin als agendapunt: ‘Gevoelige zaak wethouder (onderzoek…)’

‘De zaak van de wethouder’

Ook een paar weken later gaat het nog steeds om één wethouder. In een memo van 30 april 2019 staan verschillende onderwerpen die aan bod zullen komen tijdens een gesprek met de minister. Een van die onderwerpen blijkt ‘de zaak van de wethouder.’

Ten slotte krijgt Van der Burg via de mail op 11 juli 2019 om 10.43 uur nog de volgende update van een collega. ‘Ha Gerrit, Voor volledigheid nog korte terugkoppeling stand van zaken in (dan is een klein deel weggelakt, red.) (wethouder).’

Twee losstaande zaken

In een reactie laat Peter Plasman, advocaat van De Mos, het volgende weten: ‘Ik heb begrepen dat de zaken van de collega-wethouders deels los van elkaar staan.’ Deze conclusie deelt Job Knoester, de advocaat die Rachid Guernaoui bijstaat: ‘Het is niet voor niets dat de betrokkenen niet gezamenlijk optrekken. Zo treden ze ook niet gezamenlijk naar buiten.’

Tot ongenoegen van de verdachten hebben zij nog niet het complete strafdossier gekregen. Plasman: ‘Mijn cliënt wil met name graag weten waar de verdenking concreet op is gebaseerd zodat hij zich kan verdedigen. Op dit moment hebben we enkel een summier aanvangsproces-verbaal ontvangen.’

Knoester: ‘Mijn cliënt en ik hebben, na continu aandringen bij justitie, inmiddels iets meer. Maar ik vind het ongepast en ongehoord. Sinds oktober ligt het leven van mijn cliënt volledig overhoop. Op basis van de stukken die wij nu hebben, snap ik werkelijk niet waarom.’

LEES HIER: De stukken die Omroep West heeft opgevraagd over de corruptiezaak

LEES OOK: Minister wist al maanden vóór inval De Mos van corruptiezaak

Meer over dit onderwerp: RICHARD DE MOS RACHID GUERNAOUI HAAGSE CORRUPTIEZAAK

Minister wist maanden voor inval bij Haagse wethouders al van corruptiezaak

NOS 06.02.2020 Justitieminister Grapperhaus wist al zeker tien maanden voor de huiszoekingen bij de Haagse wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui dat er een corruptieonderzoek tegen hen liep. Dat blijkt uit stukken die Omroep West en de NOS bij het Openbaar Ministerie hebben opgevraagd via de Wet openbaarheid van bestuur (WOB).

Toenmalig burgemeester Krikke was in die periode bewust niet geïnformeerd over het onderzoek. Zij hoorde pas in de ochtend van 1 oktober, toen de rijksrecherche op het punt stond invallen te doen bij de wethouders, via een telefoontje van het OM over het onderzoek.

Krikke zei later die dag al tegen Omroep West dat dat geen vreemde gang van zaken was: “Het Landelijk Parket doet onderzoek en dat is iets anders dan bijvoorbeeld de lokale driehoek (burgemeester, politie en justitie, red.), of iets wat daarop lijkt.” De rijksrecherche mag daarom zelf bepalen wie en wanneer personen worden ingelicht over een onderzoek.

‘Melding gevoelig onderzoek’

Uit de opgevraagde WOB-documenten komt naar voren dat in januari vorig jaar een mail met als onderwerp “melding gevoelig onderzoek” naar de top van het OM en de Haagse hoofdofficier van justitie was verstuurd. Minister Grapperhaus was toen al via een ambtsbericht op de hoogte gebracht.

In de maanden daarna blijkt uit mails dat besloten wordt burgemeester Krikke bewust niet te informeren en dat minister Grapperhaus dat steunt. Waarom Krikke niet wordt geïnformeerd, blijft onduidelijk. Er is veel informatie zwartgelakt in de WOB-documenten en het OM wil de precieze inhoud van de ambtsberichten niet prijsgeven. Dit zou het strafrechtelijke onderzoek naar de inmiddels vertrokken wethouders kunnen schaden.

Vanwege de corruptiezaak viel het Haagse college. Zowel De Mos als Guernaoui zegt niets fout te hebben gedaan.

Bekijk ook;

Minister wist tien maanden voor de inval bij Haagse wethouders al van corruptiezaak

AD 06.02.2020 Justitieminister Grapperhaus wist tien maanden voor de invallen bij de Haagse wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui al dat er een corruptieonderzoek tegen de mannen liep. Dat melden Omroep West en de NOS op basis van stukken die zij hebben opgevraagd bij het Openbaar Ministerie via de Wet openbaarheid van bestuur (WOB).

Grapperhaus was dus al vroegtijdig geïnformeerd, terwijl toenmalig burgemeester Krikke bewust niet op de hoogte werd gebracht over het onderzoek, zo blijkt uit de stukken. Zij kreeg op 1 oktober, vlak voordat de rijksrecherche de woningen binnenviel, pas te horen wat er aan de hand was. Via een telefoontje van het OM.

Lees ook;

Lees meer

Lees meer

Maar omdat het Landelijk Parket, dat het onderzoek deed, niet onder de lokale driehoek van burgemeester, politie en justitie valt, mag de rijksrecherche zelf bepalen wie wordt ingelicht over een onderzoek en wanneer.

Gesjoemel met gemeentegeld

De corruptie-affaire in het Haagse stadhuis draait behalve om nachtvergunningen ook om gesjoemel met gemeentegeld. Volgens justitie regelde Rachid Guernaoui, een van de twee Groep de Mos-wethouders, een subsidie waar een bevriend zalencentrum profijt van had. Betrokkenen ontkennen.

Zo kwam Guernaoui in het vizier

De Haagse corruptieaffaire begon, zo blijkt nu, met een onderzoek – Tyrus genaamd – naar omkoping van een ambtenaar van de gemeente door de salesmanager van zalencentrum Opera, Erding A. Al vlot kwam ook diens broer Atilla A. in beeld.

Dat blijkt uit de stukken die ex-wethouder Rachid Guernaoui van het OM heeft gekregen. Justitie vermoedde in het najaar van 2018 dat Erding A. ‘mogelijk samen’ met zijn partner Nino Davituliani (Groep de Mos-raadslid) vergunningen kon regelen op het stadhuis tegen betaling van 15.000 euro.

Op basis van die verdenking is de telefoon van Erding A. van half oktober 2018 tot half april 2019 afgetapt, ook de telefoon van zijn broer Atilla is afgeluisterd, van januari 2019 tot begin mei 2019.

Schending
In twee gesprekken duikt Guernaoui op, daarna richt het OM het vizier ook op de wethouder. De ex-wethouder van Groep de Mos wordt verdacht van corruptie en schending ambtsgeheim, vanwege ‘vermoedelijke betrokkenheid bij het tegen betaling verstrekken van subsidies die (deels) weer ten goede komen van het zalencentrum’, schrijft het OM in het proces-verbaal.

Een woordvoerder van het Landelijk Parket wil geen toelichting geven op het onderzoek. Ook kan hij niet zeggen wanneer het OM naar verwachting een besluit neemt over eventuele vervolging van de corruptieverdachten. Volgens de advocaat van raadslid Davituliani en de partij Groep de Mos komt er in het onderzoek een ‘informant’ voor. Het OM kan daarover geen mededelingen doen.

Meer lezen over de corruptie zaak? Dat kan hier! 

Minister wist al maanden voor inval De Mos van corruptiezaak

Den HaagFM 06.02.2020 Minister Fred Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (CDA) wist al tien maanden vóór de huiszoekingen bij de ex-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui dat er een corruptieonderzoek liep op het stadhuis in Den Haag. Toenmalig burgemeester Pauline Krikke werd niet geïnformeerd.

Zij kreeg pas op het moment van de invallen een telefoontje van het Openbaar Ministerie (OM). Dat blijkt uit stukken die Omroep West en de NOS bij het OM via een Wob-verzoek opvroegen. “Hierbij een melding van een zeer gevoelig onderzoek.”

Dinsdagochtend 1 oktober 2019 gaat de actie van start. De Rijksrecherche valt in alle vroegte de huizen en werkkamers van De Mos en Guernaoui binnen. De twee zijn verbijsterd. Diezelfde dag maakt het OM bekend dat ze de mannen verdenkt van corruptie, omkoping en schending van het ambtsgeheim.

Omroep West heeft een reconstructie gemaakt.

Minister wist al maanden voor inval bij De Mos van corruptiezaak

OmroepWest 06.02.2020 Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (CDA) wist al tien maanden vóór de huiszoekingen bij de Haagse ex-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui dat er een corruptieonderzoek liep op het stadhuis in Den Haag. Toenmalig burgemeester Pauline Krikke werd niet geïnformeerd. Zij kreeg pas op het moment van de invallen een telefoontje van het Openbaar Ministerie (OM). Dat blijkt uit stukken die Omroep West en de NOS bij het OM via een Wob-verzoek opvroegen. ‘Hierbij een melding van een zeer gevoelig onderzoek.’ Een reconstructie.

Richard de Mos en Rachid Guernaoui zijn maandag 30 september 2019 begonnen aan een nieuwe werkweek. De twee wethouders van Hart voor Den Haag/Groep de Mos weten dat het een spannende week wordt, want donderdag 3 oktober komt het langverwachte onderzoeksrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) naar de Scheveningse vonkenregen uit. De uitkomst kan grote politieke gevolgen hebben.

LEES HIER: De stukken de Omroep West heeft opgevraagd over de corruptiezaak

Pauline Krikke zet zich om dezelfde reden schrap voor een pittige week op het stadhuis. De burgemeester krijgt niet alleen te maken met de presentatie van het OvV-rapport op donderdag, ze moet ook een demonstratie van boze boeren in goede banen leiden. Dinsdag 1 oktober komen ze op hun tractoren massaal naar Den Haag. De burgemeester en de wethouders weten op dat moment niet dat hun week een totaal andere en dramatische wending zal krijgen.

Puntjes op de i

Dezelfde maandag worden binnen het OM namelijk de puntjes op de i gezet van een lang voorbereide inval in de woningen en werkkamers van de wethouders. Dat wordt duidelijk uit de documenten die Omroep West heeft gekregen door een beroep te doen op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

De Wet openbaarheid van bestuur (Wob) regelt het recht op informatie van de overheid. Overheidsinformatie is altijd openbaar, tenzij de Wob of andere wetgeving bepaalt dat de gevraagde informatie niet geschikt is om openbaar te maken. Dat geldt bijvoorbeeld voor documenten die aan de strafrechter zijn voorgelegd.

Op maandag 30 september 2019 om 17.37 uur krijgen Gerrit van der Burg en Theo Hofstee, de top van de landelijke leiding van het OM, een vertrouwelijke mail van een plaatsvervangend afdelingshoofd van het OM. Het gaat over de inval die de dag erna zal plaatsvinden.

Korte headsup

‘Ha Gerrit en Theo, (…). Morgen om 07.00 uur wordt BM (burgemeester red.) door Michiel ingelicht. Ik begreep al dat Gerrit vanavond nog even een korte headsup geeft aan de minister.’ Van der Burg antwoordt om 20.34 uur. ‘Inmiddels met Theo overlegd. Minister wist het al. (…).’ Het persbericht voor ‘de actie’ ligt dan al klaar.

Dinsdagochtend 1 oktober 2019 gaat de actie van start. De Rijksrecherche valt in alle vroegte de huizen en werkkamers van De Mos en Guernaoui binnen. De twee zijn verbijsterd. Diezelfde dag maakt het OM bekend dat ze de mannen verdenkt van corruptie, omkoping en schending van het ambtsgeheim. Volgens het Landelijk Parket is het onderzoek in 2018 begonnen, maar tot op heden laat het OM over de precieze inhoud niets los.

Rechercheurs aan het werk bij woning wethouder De Mos | Beeld OMROEP WEST

Nachtvergunningen

Wel wordt duidelijk dat het onderzoek onder andere zou gaan om het verlenen van vijf nachtvergunningen voor horecabedrijven, waaronder aan zalencentrum Opera. Het zalencentrum zou ook hebben geprofiteerd van subsidies. Dat is volgens het OM verdacht, omdat Opera donateur is van Hart voor Den Haag/Groep de Mos. Naast de twee ex-wethouders is ook Groep de Mos-raadslid Nino Davituliani verdachte in de zaak. Alle drie ontkennen iets fout te hebben gedaan.

De opgevraagde stukken geven een beeld van het verloop van de corruptiezaak. De eerste documenten die Omroep West krijgt, zijn van begin januari 2019. Uit een mail blijkt dat het onderzoek zo groot wordt, dat een Haagse officier van justitie zich genoodzaakt voelt om de top van het OM erop te wijzen. Ook de minister is dan al via een ambtsbericht op de hoogte gebracht van de corruptiezaak.

Zeer gevoelig onderzoek

Op maandag 7 januari 2019 om 20.02 uur schrijft de officier een mail met als onderwerp: ‘melding gevoelig onderzoek’. Hij schrijft: ‘Ha, hierbij de melding (zie in de bijlage een AB (ambtsbericht, red.)) van een zeer gevoelig RR-onderzoek (Rijksrechercheonderzoek, red.).’

De mail is gericht aan de top van het OM. De Haagse hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen en zijn plaatsvervanger Michiel Zwinkels zitten in de cc en krijgen de melding dus ook. Een dikke maand later, op zondag 24 februari 2019, volgt om 19.41 uur een update van de zaak aan dezelfde ontvangers.

Zwart gemaakt

De precieze inhoud van de ambtsberichten geeft het Openbaar Ministerie niet prijs. Dit zou het strafrechtelijke onderzoek naar de twee Haagse verdachten kunnen schaden, zo redeneert het OM. Ook zijn alle mails en memo’s slechts gedeeltelijk leesbaar. Veel informatie is zwart gemaakt.

Maar duidelijk is wel dat vanaf begin januari 2019 de zaak bekend is bij de minister, de top van de landelijke leiding van het OM en bij de top van het OM in Den Haag. Het OM en minister Grapperhaus voeren bovendien minimaal twee formele overleggen over het corruptieonderzoek.

Burgemeester niet geïnformeerd

Wie dan nog van niets weet, is burgemeester Pauline Krikke. Zij wordt bewust niet geïnformeerd. In een mail van woensdag 1 mei 2019 staat een verslag van het overleg dat Grapperhaus heeft gehad met het OM over de zaak. ‘Er is gesproken over het onderzoek tegen de wethouder. VZ (voorzitter Van der Burg, red.) geeft aan dat de BM (burgemeester, red.) niet wordt geïnformeerd. De minister steunt deze lijn en zal het e.e.a. op papier zetten.’ De reden voor het niet informeren van de burgemeester valt niet op te maken uit de stukken.

Pauline Krikke. | Foto: ANP

Zomerborrel

Op vrijdag 5 juli staat er weer een persoonlijk gesprek tussen de top van het OM en de minister gepland. ‘Ha Gerrit, De minister is vrijdag tot 19.00 uur op de zomerborrel. In overleg met de hoofdofficier van het parket Den Haag zal worden bepaald wanneer en op welke wijze de burgemeester wordt geïnformeerd.’

Dan breekt de zomervakantie aan en komt het onderzoek op een lager pitje te staan. In augustus gaat het werk verder waar het is geëindigd en beginnen de voorbereidingen van de inval op dinsdag 1 oktober. Het Haagse OM stuurt op vrijdag 27 september 2019 de stand van zaken van het onderzoek naar het Landelijk Parket. ‘Ha, ik hoop dat je een heerlijke vakantie hebt gehad! Je staat vast te popelen om weer te beginnen.’

Ondankbare taak

Een paar dagen later is het zover, de dag van de inval bij de wethouders. Zoals afgesproken krijgt Krikke om 07.00 uur in de ochtend een telefoontje. De actie is dan net begonnen. Michiel Zwinkels heeft de ondankbare taak om de burgemeester te vertellen dat twee wethouders in haar college verdacht worden van corruptie. Zwinkels is waarnemend hoofdofficier van justitie, omdat Bart Nieuwenhuizen een paar maanden eerder is afgezwaaid.

De inval is een ongekende klap voor het Haagse stadhuis. Pauline Krikke zegt in een interview met Omroep West dat ze enorm geschrokken is en dat ze niet wist dat het corruptieonderzoek liep. Op de vraag of het gebruikelijk is dat de burgemeester hier niet van op de hoogte wordt gesteld, antwoordt ze dat dit niet vreemd is. ‘Het is een onderzoek van het Landelijk Parket en dat is iets totaal anders dan bijvoorbeeld de driehoek.’

Lokale driehoek

Krikke doelt op de lokale driehoek. Daarin zitten de burgemeester, de politiechef en de hoofdofficier van justitie. Zij voeren wekelijks overleg. De maanden voor de inval heeft zich dus de situatie voorgedaan dat hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen, en later Michiel Zwinkels, wist dat er een corruptieonderzoek op het Haagse stadhuis liep, maar dit niet deelde met de burgemeester.

Volgens een woordvoerder van het Haagse stadhuis is dat een gevolg van de keuzes die de Rijksrecherche maakt. ‘De Rijksrecherche maakt in samenspraak met het OM zelf een afweging of, wie en op welk moment geïnformeerd wordt over een lopend onderzoek’, zegt zij. ‘De partijen binnen de driehoek bepalen zelf welke punten zij ter bespreking inbrengen.’

Gevolgen zijn groot

De gevolgen van het corruptieonderzoek zijn groot. Richard de Mos en Rachid Guernaoui zijn na een motie van wantrouwen opgestapt als wethouders. Vervolgens wilden coalitiegenoten VVD, DD6 en GroenLinks niet meer verder met Hart voor Den Haag/Groep de Mos en zetten zij de partij uit het college. De Mos is inmiddels weer terug in het stadhuis. Niet als wethouder, maar als fractievoorzitter van zijn partij. Rachid Guernaoui heeft nog geen nieuwe baan.

Pauline Krikke haalde de nieuwe werkweek op het stadhuis ook niet. Zij nam op zondagavond 6 oktober 2019 ontslag na het vernietigende OvV-rapport over de vonkenregen. Den Haag zoekt nu een nieuwe burgemeester. Tot 1 juli is Johan Remkes aangesteld als waarnemer. Langzaam krabbelt Den Haag weer op na een net zo bizarre, als dramatisch eerste week van oktober 2019.

LEES OOK: OM richtte haar pijlen eerst op één Haagse wethouder

Meer over dit onderwerp: CORRUPTIE HAAGSE CORRUPTIEZAAK RICHARD DE MOS RACHID GUERNAOUI OPENBAAR MINISTERIE

32 Reacties op “Den Haag de Klos met Groep de Mos !! – de nasleep deel 4

  1. Pingback: Den Haag de Klos met Burgemeester Richard de Mos ???! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  2. Pingback: Nieuwe Haagse Burgemeester onderweg !!! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  3. Pingback: Nog meer gedonder met het SpuiForum !! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  4. Pingback: Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  5. Pingback: Den Haag de Klos met Groep de Mos !! – de nasleep deel 5 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  6. Pingback: De nieuwe Burgemeester in Den Haag is Jan van Zanen (VVD) | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  7. Pingback: De Mos | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  8. Pingback:  Den Haag de Klos met Groep de Mos !! – de nasleep deel 6 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  9. Pingback: De nieuwe Haagse Burgemeester Jan van Zanen (VVD) aan de slag | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  10. Pingback: Den Haag de “Firma List en Bedrog”? | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  11. Pingback: Den Haag de Klos met Groep de Mos !! – de nasleep deel 7 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  12. Pingback: Den Haag de Klos met Groep de Mos !! – de nasleep deel 8 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  13. Pingback: Richard de Mos en de sprong naar de Tweede Kamer | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  14. Pingback: Code Oranje versus Richard de Mos en de sprong naar de Tweede Kamer | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  15. Pingback: Code Oranje versus Richard de Mos en de vlucht naar de Tweede Kamer | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  16. Pingback: Code Rood voor de Haagse PvdA en CDA versus de Groep de Mos affaire !! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  17. Pingback: Is voorheen wethouder Richard de Mos nu toch echt wel de Klos ??? | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  18. Pingback: Is voorheen wethouder Richard de Mos nu dan echt de Klos ??? | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  19. Pingback: Is voorheen wethouder Richard de Mos nu dan echt de Klos ??? – deel 2 – de nasleep | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  20. Pingback: Met Richard de Mos weer terug in de Haagse Coalitie ??? | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  21. Pingback: Stand van zaken rechtzaak ex-wethouder Richard de Mos en medeverdachten | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  22. Pingback: Op 4 oktober 2022 eerste zitting corruptiezaak ex-wethouder Richard de Mos en medeverdachten | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  23. Pingback: Op 23 januari 2023 is de volgende zitting van de corruptiezaak ex-wethouder Richard de Mos en medeverdachten | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  24. Pingback: Uitspraak rechtzitting corruptiezaak ex-wethouder Richard de Mos en medeverdachten – strafeis | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  25. Pingback: Verdediging in de corruptiezaak ex-wethouder Richard de Mos en medeverdachten – pleidooi vanaf 06.02.2023 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  26. Pingback: Verdediging in de corruptiezaak ex-wethouder Richard de Mos en medeverdachten – laatste pleidooi 02.03.2023 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  27. Pingback: Op 21 april 2023 uitspraak van de rechter in corruptiezaak ex-wethouder Richard de Mos en medeverdachten | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  28. Pingback: Corruptiezaak ex-wethouder Richard de Mos en medeverdachten – uitspraak van de rechter 21.04.2023 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  29. Pingback: Corruptiezaak ex-wethouder Richard de Mos en medeverdachten – Vrijspraak 21.04.2023 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  30. Pingback: Corruptiezaak ex-wethouder Richard de Mos en medeverdachten – Vrijspraak 21.04.2023 « Debat in de Digitale Hofstad

  31. Pingback: De terugkeer van Richard de Mos, of toch maar niet !? | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  32. Pingback: Geen terugkeer van Richard de Mos !……. of toch maar wel !?!? | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s