Gemeenteraadsverkiezingen 16 maart 2022

meer: Den Haag – Verkiezingen DH

Meer: Verkiezingen – Omroep West

Meer: Gemeenteraadsverkiezingen Den Haag 2022 | AD.nl

Meer: Gemeente Den Haag (‘s-Gravenhage) (mijnstem.nl)

Lees: Eerste uitslag verkiezingen bekend, volg hier alle uitslagen – Omroep West

Lees: LIVE | Verkiezingen: Zoeterwoude komt als eerste in regio met verkiezingsuitslag – Omroep West

Lees: Bekijk hier straks de uitslagen van de verkiezingen | NOS

Lees: Verkiezingen | RTL Nieuws

Lees: Wie wint in jouw gemeente? Bekijk de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen | RTL Nieuws

Meer: Verkiezingen | RTL Nieuws

Meer: Verkiezingen – Omroep West

Meer: Uitslag van de gemeenteraadsverkiezing 2022 in Den Haag – indebuurt Den Haag

Meer: Hoe heeft Den Haag gestemd? Lees het hier – Den Haag FM

Lees: Bekijk hier hoe de gemeenteraadsverkiezingen zijn verlopen in Den Haag en omliggende gemeenten AD 17.03.2022

Meer: Check hier de uitslagen van de verkiezingen van jouw gemeente – Omroep West

Lees: Lokale partijen blijven de grootste én winnen meer terrein AD 17.03.2022

Lees: Dit zijn de zeven opvallendste verkiezingsuitslagen NOS 17.03.2022

Lees: UITSLAGENAVOND: De Mos blijft de grootste bij tweede tussenstand – Den Haag FM 17.03.2022

Lees: Groep de Mos is de grootste in Den Haag met negen zetels – Omroep West 17.03.2022

Lees: Met 9 zetels opnieuw grootste, maar de Mos nog niet in extase: ‘We hadden op meer gehoopt’ AD 17.03.2022

Lees: Bitterzoete uitslag Hart voor Den Haag: winnen, maar je geen winnaar voelen – Omroep West 17.03.2022

Lees: Komt de grootste partij van Den Haag wel in het stadsbestuur?  AD 17.03.2022

Lees: Zetel minder of meer: zo reageren de Haagse partijen op de uitslag in hun stad AD 17.03.2022

Lees: In een tent, mobiel en in Amare: operatie stembureau vraagt militaire precisie AD 10.02.2022

Lees: De Mos en co gaan aan kop in de peiling, maar achter de lokale partij schuilt een progressieve meerderheid AD 09.02.2022

Lees: Winst, verlies of een gelijk zetelaantal, partijen gaan na peiling vol goede moed de verkiezingen in Den HaagFM 09.02.2022

Lees: Hart voor Den Haag, PvdA en DENK op winst in peiling gemeenteraadsverkiezingen Den HaagFM 08.02.2022

Lees: Hart voor Den Haag ruim de grootste in Haagse peiling, Forum op nul zetels AD 08.02.2022

Lees: Peiling: Hart voor Den Haag wordt weer de grootste partij in Den Haag OmroepWest 08.02.2022

Lees: Minister: verkiezingen in maart kunnen veilig verlopen MSN 08.02.2022

Lees: Doen!, LEF en Zwarte Piet is Zwart doen gooi naar gemeenteraad MSN 06.02.2022

Lees: 21 partijen en 495 kandidaten op Haags stembiljet: ‘Hele opgave voor de tellers’ AD 04.02.2022

Lees: Kandidatenlijsten in orde: 21 partijen doen mee aan gemeenteraadsverkiezingen Den HaagFM 04.02.2022

Lees: Kijk hier op wie jij kunt stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen OmroepWest  04.02.2022

Lees: Deze twee jonge vrouwen willen de gemeenteraad (weer) in: ‘Laat je niet afschrikken’ RTL 02.2022

Lees: Bekende lijstduwers domineren kandidatenlijsten verkiezingen RTL 04.02.2022

Lees: Deze bekende Nederlanders sieren kandidatenlijsten raadsverkiezingen op MSN 04.02.2022

Lees: Hart voor Den Haag en Haagse Stadspartij hebben meeste niet-Haagse kandidaten Den HaagFM 04.02.2022

Elf nieuwe partijen doen mee aan verkiezingen in Den Haag

Inwoners van Den Haag brengen hun stem uit voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 in stembureau Utenbroekestraat
Inwoners van Den Haag brengen hun stem uit voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 in stembureau Utenbroekestraat © ANP

Naast de al gevestigde partijen in Den Haag, is een groot aantal nieuwkomers van plan om mee te doen aan de raadsverkiezingen in maart.

Na DENK, Forum voor Democratie en Haags Belang hebben onder meer de Nationale Bond tegen Overheidszaken, INL Den Haag en de Democratische Liberalen Den Haag hun naam bij de gemeente laten registreren.

Dat betekent dat de kiezer straks waarschijnlijk ook steun kan geven aan een partij die is opgericht door een veroordeelde moordenaar of aan een partij die belasting wil afschaffen.Nieuwe partijen die aan de gemeenteraadsverkiezingen willen meedoen, hadden tot 22 december 2021 de tijd om hun naam te registeren.

Naast de partijen die nu al in de gemeenteraad zitten, hebben elf nieuwe dat gedaan. Dat wil niet per se zeggen dat ze ook echt meedoen. Want er zijn nog een paar hobbels. Zo moeten ze nog dertig handtekeningen inleveren van mensen die de partij steunen, de zogenoemde ondersteuningsverklaringen.

Verder moeten zo nog een kandidatenlijst opstellen. Dat moet voor 31 januari 2022 gebeuren. Van een aantal nieuwe partijen was al bekend dat ze zouden meedoen aan de verkiezingen op 16 maart. Zo maakte DENK dat al in maart min of meer duidelijk. Ook de afsplitsing van die partij, Haagse Belang, kondigde een paar weken geleden aan zich te gaan inschrijven.

Vorige week werd duidelijk dat Forum voor Democratie in vijftig gemeenten om gunst van de kiezer gaat strijden. In onze regio gaat het om Alphen aan den Rijn, Den Haag, Westland en Zoetermeer. Verder hebben 50Plus, de Nationale bond tegen Overheidszaken, Partij Ramdhani, PSCC (Partij Sociaal Cultureel Centrum), Blanco, INL Den Haag, de Vrije Democratische Partij (VDP) en de Democratische Liberalen Den Haag hun naam laten registeren.

Nieuwe partijen, bekende namen

Achter nieuwe partijen zitten soms oude bekenden uit de politiek. Zo is INL (In Nederland) Den Haag de partij van voormalig D66-fractievertegenwoordiger Imro Blom. Hij zegt in een toelichting dat hij toen hij in de vorige periode voor D66 actief was, meer het geluid van mensen en het maatschappelijk middenveld in de politiek wilde laten horen. ‘Ik wilde de kennis en ervaring die ik op straat had opgedaan, meenemen naar het stadhuis.’

Maar uiteindelijk kreeg hij daarvoor toch onvoldoende de kans, zegt de maatschappelijk ondernemer. ‘Dit speelt trouwens niet alleen bij D66, maar bij alle partijen.’Blom hoopt dat hij er nu voor kan zorgen dat er naast een Partij voor de Dieren ook een partij voor de mensen in de raad komt. ‘De Haagse politiek heeft de expertise van de bewoners hard nodig.’ De oprichter van de partij benadrukt daarbij ook dat hij aandacht wil schenken aan de economie in Den Haag en kunst en cultuur.

Multiculturele migrantenpartij

De PSCC (Partij Sociaal Cultureel Centrum) omschrijft zichzelf als een Surinaams-Nederlandse multiculturele politieke migrantenpartij. De partij deed al eerder met weinig succes mee aan andere verkiezingen en kent naar eigen zeggen een aantal ‘pijlers’, zoals inclusiviteit en veiligheid, geloof en innovatie, armoede en klimaat en minder hoogopgeleiden in de politiek.Inspiratiebronnen voor oprichter Galiek Habied zijn Martin Luther King, Mahatma Gandhi, Johan Cruijff en Koningin Wilhelmina.

‘Wij zijn een politieke partij die laveert tussen linkse en rechtse politiek, zich centraal opstelt en meehelpt om het beste politieke resultaat te behalen binnen Nederland en Europese Unie’, aldus een verklaring. ‘De PSCC wil een brug slaan tussen culturen en acceptatie van diversiteit en inclusiviteit bewerkstelligen waarbij gelijkheid tussen mensen daadwerkelijk gelijk blijft.’

61 messteken

De Vrije Democratische Partij is opgericht door Burhan Gökalp uit Zaandam. Deze voormalig eigenaar van een visrestaurant is een niet geheel onomstreden politicus. Zo bleek dat hij in 1989 zijn ex-schoonzus had vermoord. Hij bracht haar met 61 messteken om het leven nadat deze zijn broer had verlaten, meldde NH Nieuws destijds. Gökalp kwam eerder in het nieuws wegens discriminerende uitspraken jegens homoseksuelen en Joden.

De partij deed ook mee aan de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2017 en haalde toen 177 stemmen.Het hebben van een strafblad is geen beletsel om te kunnen worden gekozen in een gemeenteraad. Partijen zijn zelf verantwoordelijk voor het screenen van kandidaten. Gökalp ziet in zijn strafblad ook geen belemmering om politiek actief te zijn. Volgens hem zijn blanke mensen er gewoon ‘happig op om hem te veroordelen’, verklaarde hij in een interview. ‘Niemand is perfect.’

Tegen belasting

De Nationale Bond tegen Overheidszaken werd vooral bekend van acties tegen het betalen van belasting. Dit omdat de overheid door de oprichters wordt gezien als ‘criminele organisatie’.De partij vindt volgens de eigen website dat de ‘schade die de overheid toebrengt aan de Nederlandse bevolking ontoelaatbaar groot is geworden’. Daarbij wordt onder meer gewezen naar de coronamaatregelen. Ook voert de bond rechtszaken namens bezorgde burgers om 5G-straling te beperken. Die werden niet gewonnen.

Wassenaarse partij naar Den Haag

De Democratische Liberalen Den Haag is een zus van de Democratische Liberalen Wassenaar. Dat is de partij waar Ben Paulides de grote man is. Hij stapte in 2011 uit de VVD en werd landelijk bekend tijdens de seksrel in het villadorp.Inmiddels is er een koepel opgericht – Democratische Liberalen – en daaronder vallen nu beide partijen, vertelt Roland Pluut die onder meer betrokken is bij het oprichten van de Haagse tak. Volgens hem is een kandidatenlijst bijna rond en het verkiezingsprogramma ook. ‘Wij zijn een liberale partij die zich erg richt op de transparantie van bestuur’, licht hij alvast een tipje van de sluier op.

‘De overheid moet met burgers overleggen in plaats van ertegen te procederen.’Partijen die zich nu nog niet hebben geregistreerd, maar alsnog mee willen doen, hebben daarvoor ook nog wel even tijd. Maar omdat ze dat niet voor 22 december hebben gedaan, kunnen ze zich niet meer een naam laten registreren. Die partijen worden dan een ‘lijst’. Er staat dan alleen een nummer bovenaan de kandidatenlijst, geen naam.

Lees: Elf nieuwe partijen doen mee aan verkiezingen in Den Haag OmroepWest 05.01.2022

Stembureau

Primeur in Den Haag: kiezers kunnen óók stemmen op onderwerp

OmroepWest 21.12.2021 Een deel van de Hagenaars kan de komende gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar niet alleen stemmen op partij en op kandidaat-raadslid, maar ook op thema. Het stadsbestuur start een proef met themastemmen in een aantal wijken.

De hele Haagse gemeenteraad heeft een voorstel van Hart voor Den Haag/Groep de Mos hierover aangenomen. Stemmen op onderwerp moet de betrokkenheid van burgers bij de lokale politiek verbeteren.Themastemmen is onderdeel van het initiatiefvoorstel ‘Gooi die luiken open’ van fractievoorzitter Richard de Mos.

Daarin staan verschillende manieren om bewoners beter te betrekken bij het beleid dat op het stadhuis wordt uitgestippeld. Het gaat om het organiseren van burgertoppen en een burgerjury die het beleid moet beoordelen, tot het opstellen van een burgerbegroting. En dus het stemmen op onderwerp.

‘Bij de komende verkiezingen in maart volgend jaar komt op de gemeentelijke website een lijst te staan met onderwerpen waaruit bewoners uit een aantal wijken kunnen kiezen’, legt De Mos uit. ‘Het gaat om thema’s als zwerfafval of verkeersoverlast. Als dit wordt ingevuld, dan weet je als stadsbestuur waar je je druk over moet maken en welke thema’s je na 16 maart als eerste moet oppakken.’

Verwachtingen

De Mos verwacht niet dat burgers teleurgesteld zullen raken als de politiek bepaalde verwachtingen rond het themastemmen niet waar kan maken. ‘Maar je moet wel aan de voorkant duidelijk maken hoe je met verwachtingen om gaat’, zegt hij. ‘Wij beloven dat wij echt met die thema’s aan de slag gaan, zodat mensen niet voor niets naar de stembus gaan.

En in het initiatiefvoorstel staan meerdere handvatten om teleurstelling te voorkomen, zoals een burgerbesluit. We hebben afgesproken om elke burgertop af te sluiten met een bindend burgerbesluit.’Het aangenomen initiatiefvoorstel van De Mos sluit volgens hem aan bij de ombudspolitiek die zijn partij bedrijft. Zelf omschrijft hij het als politiek die voorbij gaat aan het links-rechts denken en vanuit de wijk wordt gevoerd.

Kersthuis

Het Groep de Mos-kersthuis dat vorige week aan het Noordeinde is geopend, is daar een voorbeeld van, vindt hij. Het is een pop-up kersthuis met grote banners aan de muren met daarop standpunten van de partij, folders op tafels en een kerstwensboom.Ook is het een inzamelpunt voor voedselpakketten die binnenkort worden uitgedeeld. ‘Mensen kunnen hier langskomen om hun ideeën over de stad aan ons kenbaar te maken en kennis met onze partijleden te maken’, zegt De Mos.

Richard de Mos ruimt zijn kersthuis op
Richard de Mos ruimt zijn kersthuis op© Omroep West

Maar corona gooit voor het politieke kersthuis van De Mos roet in het eten. Omdat Nederland sinds dit weekend weer in lockdown is, moet ook het kersthuis dicht. ‘Ik heb aan de burgemeester gevraagd of wij open mogen blijven, maar dat is niet mogelijk’, zegt De Mos.’Uit solidariteit met de winkeliers gaan wij dus dicht.’ De Mos hoopt later in de campagne op meer plekken in de stad pop-up winkels te openen. ‘Hier gaat het jammer genoeg op slot, maar wij zijn de hele campagne op straat te vinden.’

Lees ook: Haagse raad wil grotere invloed van bewoners: maar hoe? 

Zie ook: Themastemmen wordt proef bij gemeenteraadsverkiezingen

Haagse coalitie gaat vlak voor verkiezingen van crisis naar crisis: ‘Venijn en zurigheid hebben de overhand’

AD 11.12.2021 Het is oppassen geblazen in de Haagse politiek. Sinds de zomer gaat de coalitie van crisisoverleg naar crisisoverleg. Elk plan dat voorligt, kan zomaar getorpedeerd worden. En de irritatie groeit. ,,Dan spreken we duidelijk af om elkaar heel te houden, gaat het het onmiddellijk weer mis.

Ballentent. Ruben L. Oppenheimer

Het is nauwelijks meer bij te benen. Zo vaak schieten de vijf coalitiepartijen in de gemeenteraad de plannen van elkaars wethouders af. Sinds de zomer liggen bondgenoten VVD, CDA, PvdA en GroenLinks vaker met elkaar in de clinch dan met de oppositie.

Een kleine greep uit het gedoe. D66-wethouder Saskia Bruines moet van vier van haar coalitiegenoten Parkpop in het Zuiderpark houden, of ander de subsidie van het gratis festival intrekken. Ook al is zo’n keiharde ingreep volgens haar juridisch niet haalbaar.

En het grote  VVD-plan voor een nieuwe prostitutiezone werd deze week vakkundig om zeep geholpen door de bondgenoten die een vervolgonderzoek naar de verhuizing van sekswerkers weigerden. Al hadden ze er meer dan voldoende budget voor geregeld in het doorgaans zo heilige coalitieakkoord.

Affikken

Maar het kan nog bijzonderder. De VVD-fractie torpedeerde onlangs een plan van haar eigen bouwwethouder. Anne Mulder moest met lede ogen toezien hoe de woontorens van het bouwplan Bellevue naast het KJ-plein letterlijk een kopje kleiner werden gemaakt. Het gevolg: de bouwer trok zich terug, want hij kreeg het project niet meer rond. Achter de schermen spatte de politieke woede over het (voorlopige) verlies van 1200 woningen er vanaf.

Maar dat is nog niet het pijnlijkste incident vanuit het oogpunt van de coalitie. Zo dreigde de VVD onlangs ook een motie van wantrouwen van de voltallige oppositie tegen PvdA-wethouder Martijn Balster te omarmen. Die zou saillante informatie hebben achtergehouden over de opknapbeurt van Zuidwest. Nog altijd wil VVD-raadslid Jan Pronk meer helderheid, voordat de Haagse VVD besluit om de wethouder te laten zitten of alsnog weg te sturen.

Jan Pronk VVD Den Haag
Jan Pronk VVD Den Haag © Anne Kompag000

Voor sommige coalitiepolitici heeft scheidend politicus Pronk het gedaan. Hij was immers ook de VVD’er die Bellevue-torens pers se lager wilde (om de bewoners tegemoet te komen) en zo het plan voorlopig om zeep zou hebben geholpen. ,,Als je weggaat, hoef je de boel nog niet af te fikken’’, heet het. Zelf noemt Jan Pronk zich onafhankelijk en dualistisch.

Schimmig

Het is ook te simpel geredeneerd. Het VVD-raadslid krijgt in zijn ‘rebellie’ immers zijn eigen fractie mee. Vandaar dat ook de hardnekkige klacht over het gebrek aan liberaal leiderschap weer flink opgepoetst wordt: Sinds het vertrek van VVD-wethouder Boudewijn Revis eind 2020 zou er geen echte baas meer zijn in de VVD (en in het college).

PVV’er Sebastian Kruis was er deze week klaar mee. Een debat over het grote plan voor sloop en nieuwbouw op de locatie van het oude minister van Sociale Zaken in Bezuidenhout ontaardde in een schimmige steekspel over alternatieven die in de gemeenteraad circuleren. ,,Ik ben geschokt door het totale gebrek aan regie in dit college, het totale gebrek ook aan overredingskracht van wethouder Anne Mulder, verzuchtte hij. ,,Wat moet de stad hier van denken?’’

Desgevraagd licht hij zijn uitbarsting toe: ,,Het verbaast me hoeveel plannen er sneuvelen. De prostitutiezone, de bouwprojecten. Dat heb ik de wethouder ook verweten. Als je wil dat de stad met tienduizenden mensen groeit – en voor ons hoeft dat dus niet – dan moet je daarin wel het voortouw nemen en verdedigen wat je wilt gaan doen.”

Venijn

Binnen de coalitie praten de raadsleden niet graag openlijk over de ‘schiet maar raak’-mentaliteit die de politiek in z’n greep lijkt te houden. Maar fractieleider Marielle Vavier van GroenLinks doet er niet moeilijk over. Ze herkent het beeld van wrijving en afgebrande plannen.

,,Het gaat vooral in de richting van het college. Ik merk het eigenlijk op alle dossiers’’, zegt ze. ,,En het is niet één coalitiepartij die dwars ligt en niet één wethouder die er last van heeft. Het wisselt. Dat  betekent inderdaad dat we als coalitie vaak de koppen bij elkaar moeten steken om plooien glad te strijken. Maar dat is goed: dan is er de bereidheid om eruit te komen.’’

Marielle Vavier, fractieleider van GroenLinks Den Haag: ,,Dat we zoveel overleggen is goed. Dan is er de bereidheid om eruit te komen
Marielle Vavier, fractieleider van GroenLinks Den Haag: ,,Dat we zoveel overleggen is goed. Dan is er de bereidheid om eruit te komen © GroenLinks

Natuurlijk heeft veel van het gedoe te maken met de aanstaande raadsverkiezingen van maart. Partijen staan al met één been in de campagne. De raad gaat ook niet meer echt in debat en is meer bezig met partijprofilering, meent Vavier. Ze ziet het zeker ook bij de oppositie: ,,Het venijn en de zurigheid krijgen de overhand.’’

Maar juist in deze tijd zal de Haagse coalitie moeten oppassen voor ongelukjes, zoals misschien wel het wegsturen van een wethouder.  Vavier ziet het gevaar: ,,Het is alsof je terugkeert van een vakantie en na 2000 kilometer bijna thuis bent. Dan is het zaak om op te letten dat je niet achter het stuur in slaap valt.’’

Irritaties

Aankomende verkiezingen, vertrekkende raadsleden die nadrukkelijk hun eigen koers varen. Een coalitie waarbinnen de uitersten van VVD en GroenLinks politiek wel erg ver uit elkaar liggen: het helpt allemaal niet om het einde van de raadsperiode heelhuids te halen.

En dan zijn er nog de opgebouwde irritaties die na jaren samenwerken een uitweg zoeken: Zo moesten VVD’er Jan Pronk en Martijn Balster elkaar vanaf het begin niet, maar is die relatie nu wel naar een dieptepunt gezakt, zo klinkt het rond het stadhuis. ,,Als de wethouder dan weigert om zijn excuses te maken voor het achterhouden van informatie, heb je de poppen aan het dansen.’’

Bestuurskundige Arno Korsten verbaast het niet. Tegen het einde van een termijn moet een wethouder soms erg op eieren lopen:  ,,Zeker als de raad versnipperd is, er rekeningen open staan uit het verleden en de gunfactor klein is.’’ Daarom is het ook verre van handig om nu nog over een prostitutiezone te gaan beslissen. ,,Dat ligt altijd gevoelig. Dat is dynamiet.’’

Krediet verspeeld

Zozeer zelfs dat er deze week niet  veel meer nodig was om het plan definitief af te blazen ,,De VVD heeft haar krediet wel verspeeld’’, zegt een raadslid van de Haagse coalitie over het einde van het liberale prostitutie-plan.

Maar helpt het, al die profileringsdrang, zo vlak voor de verkiezingen? Niet echt, suggereert emeritus hoogleraar Korsten: , Heel veel kiezers kennen geen raadsleden of wethouders. En de helft oriënteert zich landelijk.’’

Het stadhuis van Den Haag

Piepend en krakend sleept Haagse politiek zich richting verkiezingen

OmroepWest 11.12.2021 Het schuurt in de Haagse coalitie. Grote bouwplannen zoals de woontorens bij Den Haag Centraal en het voormalige ministerie van Sociale Zaken dreigen te stranden of lopen grote vertraging op. Maar ook de verhuizing van de raamprostitutie en de bouwplannen in Zuidwest zorgen voor geknetter in het stadhuis. Voor de collegepartijen is het aftellen tot de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022.In het late voorjaar van 2021 is het voor collegepartijen VVD, D66, GroenLinks, CDA en PvdA helder: nog voor de zomervakantie moet deze coalitie knopen doorhakken over lastige politieke dossiers.

Na de vakantie zal dat een stuk ingewikkelder worden, want vanaf dat moment zijn alle ogen strak gericht op de gemeenteraadsverkiezingen en willen partijen zich zoveel mogelijk profileren. Dan kan je er als coalitie maar beter voor zorgen dat je geen al te gevoelige politieke besluiten moet nemen.En dat is precies wat zich nu wreekt. Zoals gebruikelijk in een periode voor de verkiezingen wordt ook deze keer elkaar wat meer ruimte gegund. Maar een aantal belangrijke politieke besluiten over onder meer de bouw van duizenden woningen in de stad, lijkt nu met maart 2022 in zicht in gevaar te komen. Dat blijkt een grote bron voor irritaties binnen de coalitie.

Tot het bot verdeeld

Direct na de zomervakantie ontstaan de eerste problemen als de gemeenteraad zich moet buigen over de plannen voor de sloop van het voormalige ministerie van Sociale Zaken bij station Laan van NOI. Het opvallende gebouw van architect Herman Hertzberger moet plaatsmaken voor de bouw van een wooncomplex voor 1200 woningen met torens van tussen de 75 en 125 meter hoog.

De nieuwbouw bij Laan van NOI moet duurzaam en groen worden.
De nieuwbouw bij Laan van NOI moet duurzaam en groen worden.© Barcode Architects/VORM

Maar omwonenden vrezen de hoogte van de torens en de omvang van het wooncomplex, en alhoewel wethouder Anne Mulder (VVD) groen licht wil geven voor de plannen, beginnen coalitiepartijen te schuiven. Meest opvallend is de VVD, die het de eigen wethouder moeilijk maakt door duidelijk te stellen dat de partij de torens lager wil hebben. Welke kant het opgaat met dit bouwplan is momenteel volstrekt onduidelijk, want de coalitie is tot op het bot verdeeld.

Streep door woontorens

Voor het project Bellevue is de toekomst minstens even ongewis. Naast Den Haag Centraal moeten twee woontorens komen van 180 meter hoog waarin 1200 woningen moeten komen. Ook dit project wordt door het college ondersteunt. Maar net als bij het ministerie van Sociale Zaken klinkt er vanuit de stad kritiek op de hoogte van de torens en roert de VVD zich. De partij maakt een aangepast voorstel waarbij de torens verlaagd worden naar maximaal 165 meter.

Plannen voor wolkenkrabbers bij Den Haag Centraal| Artist impression: Rijnboutt
Plannen voor wolkenkrabbers bij Den Haag Centraal| Artist impression: Rijnboutt

Dit voorstel blijkt het hele plan te torpederen. Het amendement van de VVD wordt begin oktober door de hele raad aangenomen, op Hart voor Den Haag/Groep de Mos na. Maar hierdoor blijkt het plan voor ontwikkelaar Patrizia financieel onhaalbaar. Daarom stapt het Duitse concern uit het project. Zo gaat er voorlopig een streep door Bellevue en de bouw van die 1200 woningen.

Vertraging

In de wandelgangen wordt gemopperd over het vastlopen van Bellevue en de chaos rond het ministerie van Sociale Zaken aan de Anna van Hannoverstraat. Er ontstaat vertraging, terwijl zoveel mensen een woning nodig hebben en Den Haag juist daarom duizenden woningen zou moeten bijbouwen.Coalitiebronnen wijzen naar de VVD.

Met het vertrek van voormalig wethouder en partijleider Boudewijn Revis is de partij stuurloos geworden en opvolger en lijsttrekker Anne Mulder zou geen regie voeren, zo valt te horen. Hij neemt bouwplannen terug of probeert ze met veel concessies toch door de raad te loodsen. Maar dat neemt niet weg dat ook coalitiepartijen D66, GroenLinks, CDA en PvdA in het project Bellevue een gebaar naar de stad wilden maken door het VVD-voorstel te steunen.

Raamprostitutie gaat niet door

De sfeer in de coalitie is er in elk geval niet beter op geworden en die zal na afgelopen week niet zijn verbeterd. De verplaatsing van de raamprostitutie uit de Doubletstraat en de Geleenstraat naar de sporendriehoek aan de rand van de Binckhorst is woensdag in het zicht van de verkiezingen gestrand. Ditmaal gaan GroenLinks en D66 voorop in het verzet.

Zo had het nieuwe erotisch centrum eruit moeten komen te zien
Zo had het nieuwe erotisch centrum eruit moeten komen te zien© UNstudio

In het coalitieakkoord staat dat de coalitie ‘welwillend staat tegenover particuliere initiatieven voor de verplaatsing van de ramen in de Doublet- en Geleenstraat’. Het moet er voor zorgen dat de sekswerkers onder veiliger omstandigheden kunnen werken en bewoners rondom de Doubletstraat verlost worden van de jarenlange overlast. Daarom voert projectontwikkelaar Heijmans een uitgebreid haalbaarheidsonderzoek uit. Maar er blijken nog grote risico’s te kleven aan de verhuizing naar de sporendriehoek.

Vluchtroute van stal gehaald

GroenLinks en D66 zien hun kans schoon om een al lang gekoesterde wens van de VVD om zeep te helpen. De collegepartijen zijn tot 16 maart volgend jaar gebonden aan het coalitieakkoord en ze kunnen dus niet helemaal onder een onderzoek uit. Maar een vluchtroute is er wel: een motie van Hart voor Den Haag/Groep de Mos wordt van stal gehaald waarin staat dat er een onderzoek moet komen naar het samenvoegen van de Geleenstraat en de Doubletstraat in de Geleenstraat.

De Meppelweg in Den Haag Zuidwest
De Meppelweg in Den Haag Zuidwest© Omroep West

Een andere element is dat de relatie tussen de PvdA en de VVD ondertussen ook flink is bekoeld. De aanval van de VVD op PvdA-wethouder Martijn Balster tijdens een debat over een advies van de Welstandscommissie over het beschermd stadsgezicht van Den Haag Zuidwest, zit de sociaaldemocraten behoorlijk dwars. Urenlang liet de VVD de mogelijkheid boven de markt hangen dat de liberalen zouden meestemmen met een motie van wantrouwen van de oppositie tegen Balster.

Dat gebeurde niet, maar VVD-raadslid Jan Pronk stelde de wethouder wel onder curatele. Voordat hij een politiek oordeel wil vellen, zei hij eerst gespreksverslagen te willen zien van de contacten tussen het stadhuis en de Welstandscommissie. ‘Pas dan kan ik oordelen over het handelen van de wethouder’, zei Pronk. Die gespreksverslagen zijn nog niet opgedoken.

Weerslag op belangrijke dossiers

Het loopt een paar maanden voor de verkiezingen wel vaker hoog op binnen een coalitie. Maar deze keer lijkt het venijn groter dan andere jaren. Daarnaast hebben de fricties hun weerslag op belangrijke dossiers. Daarbij speelt natuurlijk ook mee dat deze coalitie niet op een normale manier tot stand is gekomen.

De Haagse (kandidaat-)wethouders bij de presentatie van het nieuwe coalitieakkoord in 2019.
De Haagse (kandidaat-)wethouders bij de presentatie van het nieuwe coalitieakkoord in 2019.© Omroep West

De vijf partijen zijn in 2019 tot elkaar veroordeeld, omdat het college met Hart voor Den Haag/Groep de Mos uit elkaar is gevallen na de inval bij de partij vanwege de corruptiezaak. Voor de huidige coalitie is daarom minder tijd overgebleven om grote dossiers af te ronden. Daarbij komt nog dat de helft van de acht wethouders ook lijsttrekker is voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. De vrees voor het nemen van te grote risico’s is bij de lijsttrekkers aanwezig, net als de wens om zich te profileren.

Gesprekken tussen partijen

De coalitie wordt op dit moment nog overeind gehouden door regelmatig overleg tussen de partijen. Dat gebeurt doorgaans ook, maar de frequentie is nu wel flink opgevoerd. Toch heeft dat de verhoudingen op dit moment nog niet echt gladgestreken, vertellen betrokkenen. Daarbij speelt ook het feit mee dat deze huidige coalitie op dit moment geen echte ‘leider’ heeft.

Met het vertrek van Revis is het voor velen niet alleen onduidelijk wie de regie voert binnen de VVD, maar ook binnen het stadsbestuur.Daarbij wordt – weer – vooral gekeken naar de grootste partij in de coalitie, de VVD. Officieel is wethouder Kavita Parbhudayal eerste locoburgemeester, maar zij heeft – vertellen coalitiegenoten – niet het gezag om met de vuist op tafel te slaan. Mulder zit er nog te kort om gezag te genieten, bovendien worstelt hij met zijn bouwdossiers.

Vacuüm in het stadhuis

Het zorgt voor een vacuüm in het stadhuis. Met als gevolg dat sommige mensen vrezen dat ook de nieuwbouwplannen voor de torens aan de Anna van Hannoverstraat weleens zouden kunnen sneuvelen. Dat zou als consequentie hebben dat in luttele weken de plannen voor de bouw van in totaal bijna 3000 woningen niet doorgaan.

En dit in een tijd van een enorme crisis in de woningmarkt.Het vele overleg en de wetenschap dat zonder deelname van Hart voor Den Haag in de praktijk geen andere coalitie mogelijk is, houdt de boel nog een beetje bij elkaar. Maar uiteindelijk kunnen alleen de gemeenteraadsverkiezingen Den Haag uit deze politieke wurggreep verlossen.

Lees ook: Verkiezingen, corruptiezaak en raadsonderzoek: Haagse raad wacht hectisch jaar 

Veel afval in Den Haag

Vuil op straat blijft in Den Haag probleem nummer 1

Met de Raadsverkiezingen van volgend jaar maart 2022 in zicht strompelt het stadsbestuur een beetje naar het einde. Wat ging er de afgelopen jaren mis en waar behaalden de Haagse wethouders successen? Een ding is duidelijk:

Het vuil op straat blijft probleem nummer 1. 

Waar ging het mis?

Stinkende afvalhopen

De afvalhopen naast de ondergrondse containers brengen niet alleen de Hagenaars tot wanhoop, ook het stadsbestuur worstelt al jaren met het vuilnis. Het is afzichtelijk om te zien, het stinkt en door meeuwen opgepikt verspreidt het zich over straat.

Het aantal oproepen om harder op te treden is bijna niet meer te tellen. De gemeente is ook op zaterdag afval dat náást de containers staat, gaan ophalen, er worden meer boetes uitgedeeld. Toch blijven er foto’s opduiken van ‘Napels aan de Noordzee’. Dat er twee wethouders verantwoordelijk zijn voor het afvalprobleem, kan daar niet aan veranderen.

Dunne portemonnee

Het gaat al niet erg lekker met de Haagse financiën. En dan moeten de ergste klappen nog komen. In het Haagse IJspaleis is het nog net geen paniek, maar veel scheelt het niet.

Nu al is het Haagse spaarpotje te leeg. Mede dankzij corona zit er 50 miljoen te weinig in. Ook komt Den Haag straks weer 20 miljoen tekort voor de zorg. En dan wil het rijk ook haar algemene bijdrage met 33 miljoen per jaar korten.

Voorlopig zal de stad het niet merken. Politiek zijn bezuinigingen vlak voor de lokale verkiezingen taboe. De vraag is of en hoezeer we na maart 2022 zullen moeten bloeden.

Bouwblunders

Grote bouwprojecten lijken in Den Haag een garantie voor problemen die soms het schaamrood op de kaken brengen en soms op de lachspieren werken. Hoe kan het dat het uitgerekend bij bouwblokkenpretpark Legoland, zo misgaat dat een deel van een parkeerdek permanent afgesloten dreigt te worden.

De afgelopen jaren was er ook bij het bouwen onder en boven de grond op het Koningin Julianaplein steeds opnieuw een hoop ellende. En slurpte cultuurpaleis Amare steeds meer geld op. Vergeet ook niet het hotel op Scheveningen met de ondergrondse parkeergarage die er nooit is gekomen.

Waar werden successen behaald?

Volop aan het bouwen

Den Haag is volop aan het bouwen. En dat is goed nieuws in tijden van extreme woningnood. Dit jaar worden er zeker 3000 huizen in aanbouw genomen, nog meer dan vorig jaar, toen Den Haag al de Nederlandse koploper was. Zeker zo belangrijk: 30 procent van de nieuwe huizen is betaalbaar, ofwel sociaal.

Daar komt bij dat de stad hard is gaan optreden tegen speculanten en huisjesmelkers. Het verbod op verkamering, de hogere eisen aan verhuurde kamers en binnenkort ook een de zelfbewoningsplicht bij aankoop van een huis: het zijn maatregelen die zoden aan de dijk zetten.

Hoogbouw in de wijk Bezuidenhout met appartementen en kantoren. Den Haag is momenteel koploper huizenbouw in Nederland.

Hoogbouw in de wijk Bezuidenhout met appartementen en kantoren. Den Haag is momenteel koploper huizenbouw in Nederland. © Guus Schoonewille

Scheveningen

Scheveningers wisten niet wat ze meemaakten toen de kustplaats vorig jaar compleet onder de voet werd gelopen. Racende auto’s, lachgasoverlast, vrouwen die zich onveilig voelen en badgasten die wildkampeerden en -poepten.

Scheveningen eiste ingrijpen en het college leverde. Er is een compleet actieplan opgetuigd, met een eigen code rood. Wie overlast ervaart, kan dat melden via een speciale app. Er lopen meer handhavers en agenten langs de kust en er komt een slagboom om de Strandweg af te sluiten. Maar eerlijk is eerlijk: de echte vuurdoop moet nog komen, als het in de zomervakantie tropisch wordt.

Daklozen onderdak

De coronalockdown maakte het zichtbaar: Den Haag telde vorig jaar veel meer daklozen dan gedacht. Het ging om zeker honderd mannen en vrouwen voor wie de gemeente een plekje moest zoeken. Daar kwamen ook nog veel reguliere daklozen bij die niet hutje mutje in de opvang konden blijven.

Den Haag is er wonderwel in geslaagd. Daar komt bij het stadsbestuur dit jaar al zeker 150 extra (flex-)woningen regelde voor daklozen die uit de opvang stromen. En er zijn nog meer woningen op komst. Wie goed voor z’n meest kwetsbare mensen zorgt, verdient complimenten.


De koek is op in de Haagse coalitie

Het Haagse stadsbestuur strompelt  een beetje naar het einde. De koek is wel op in de coalitie die ruim anderhalf jaar geleden uit nood geboren werd. Na het dramatische vertrek van de twee wethouders van Hart voor Den Haag/Groep de Mos kwamen PvdA en CDA het college versterken. Maar de nieuwe bestuurdersploeg werd geen hechte club.

Lees ook;

Slagboom tegen flanerende patserbakken op Scheveningen
Lege winkelpanden in Haagse binnenstad aangepakt door speciale leegstandsmakelaar

Er wordt hard gewerkt, maar de wethouders gaan vooral hun eigen gang, doen vooral hun eigen ding. Eenheid is er niet”, aldus Raadslid.

‘Los zand’, zo typeert een raadslid van de coalitie het huidige stadsbestuur. ,,Er wordt  hard gewerkt, maar de wethouders gaan vooral hun eigen gang, doen vooral hun eigen ding. Eenheid is er niet’’. En dat is al het geval sinds VVD-wethouder  Boudewijn Revis, de natuurlijke leider van het Haagse college, het vorig jaar na de zomer voor gezien hield.

Zo kan het dat de D66-wethouder mobiliteit de auto in Den Haag verder terugdringt, zonder dat zijn collega-bestuurders op rechts op de rem trappen. En zo kan het dat de integratie-wethouder van GroenLinks een ‘verbindingsnota’ door het college krijgt die door de rechtse oppositie gefileerd wordt als een product van ‘op hol geslagen links’.  

In de raad levert het gekibbel op. Vorige week moest er een etentje aan te pas komen om de coalitiepartijen en hun wethouders weer wat op één lijn te krijgen. Ze moeten het natuurlijk wel tot de verkiezingen van maart  met elkaar uithouden. 

Ondertussen beginnen de wethouders met ambitie zich politiek te profileren. Hun successen venten ze steeds nadrukkelijker uit via persberichten op de sociale media verschijnen meer en meer gezellige actiekiekjes van de bestuurders. 

Na het zomerreces zal dat niet minder worden. De Haagse begroting voor 2022 lijkt de laatste grote klus te worden voor het college van VVD, D66, GroenLinks, CDA en PvdA. Daarna kunnen ze elkaar gaan bestrijden in de verkiezingscampagnes.

Van Binnenhof naar IJspaleis: deze politieke partijen mengen zich in Haagse gemeenteraadsverkiezing

Een golf van landelijke politieke partijen maakt de oversteek van het Binnenhof naar het andere Den Haag. Na Denk maken ook Volt en Bij1 zich op om zich te mengen in de verkiezingen voor de Haagse gemeenteraad volgend jaar maart.

Denk doet mee met de verkiezingen in 2022 en is daarvoor samengegaan met de Islam Democraten.

De aankondiging van Denk kwam afgelopen week al niet echt als een verrassing. De partij had in maart bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer flink vertrouwen getankt doordat ze qua stemmen de vierde grootste partij werd. Om versplintering te voorkomen is de Islam Democraten ingelijfd. Gesprekken met Nida worden nog altijd gevoerd. 

Lees ook;

Denk en Islam Democraten  gaan samen in Den Haag: ‘We mikken op minstens vijf zetels’
Iedereen die in de gemeenteraad met een slecht idee komt - die flikkeren we d’r meteen uit
Mariam El Maslouhi is een van de gekozen bestuursleden voor Bij1.

Mariam El Maslouhi is een van de gekozen bestuursleden voor Bij1. © Henriette Guest

Volt en Bij1 zijn nieuwkomers op het landelijk podium, die pas sinds maart in de Tweede Kamer vertegenwoordigd zijn. Bij die verkiezingen haalden ze respectievelijk 8250 en 3800 stemmen. Beide partijen hebben onlangs een bestuur gekozen voor de lokale Haagse afdelingen en maken de balans op voor komend voorjaar, als de Hagenaar naar de stembus mag om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. 

Bij1 Den Haag hield afgelopen weekend een algemene ledenvergadering, waarbij de nieuwe bestuursleden werden gekozen. De partij wil meedoen aan de komende gemeenteraadsverkiezingen. ,,We hebben een goede basis in Den Haag”,  zegt kersvers bestuurslid Mariam el Maslouhi. ,,Met de landelijke verkiezingen is er al veel geflyerd. We zijn een ‘grassroots-organisatie’ dat wil zeggen dat we vooral in de wijken willen zitten en willen checken bij de stad of de onderwerpen aanslaan.” 

Armoede

Bij1 wil zich vooral richten op armoedebestrijding, de problemen op de woningmarkt en gelijkwaardigheid. ,,De meerderheid van de jongeren in Den Haag is van kleur, of heeft een migratieachtergrond. Zij leven vaak in de marge, in armoede. Ze krijgen bijvoorbeeld lagere schooladviezen: vmbo terwijl hun cito-score havo-niveau is. Ons bestuur bestaat volledig uit mensen van kleur, dat is uniek. We maken persoonlijk mee hoe het systeem in Den Haag faalt. Mensen van boven de 30 die nog thuis wonen, twijfel of je wel met je eigen naam moet solliciteren of hoe moeilijk het is om een ruimte te vinden om dansles te geven.”

Het zijn die punten die El Maslouhi te weinig terug ziet komen bij andere politieke partijen. Ze denkt daarom dat Bij1 daarmee juist de kiezers aan kan spreken, die daarmee te maken hebben. ,,Zij zien zichzelf niet terug in de politiek en zien hun issues niet terugkomen. Dan ga je ook niet stemmen. Veel jongeren van kleur wantrouwen de politiek. Ze zien politici in verkiezingstijd in Laak, de Schilderswijk en Zuidwest komen. Maar daarna gebeurt er niets.”

Klimaat en gelijke kansen

Ook Volt is onlangs lokaal van start gegaan. De partij die in verschillende Europese landen actief is probeert zich steeds verder de haarvaten van de verschillende landen in te werken. In hoeverre die slag gemaakt kan worden, moet nog blijken. Het is bijvoorbeeld de vraag wat het op Europa gerichte Volt de Hagenaar lokaal te bieden heeft. Landelijke speerpunten zijn onder meer klimaat, migratie en gelijke kansen. De partij heeft zo’n 700 leden in de hofstad. ,,Met name na de verkiezingen zijn we snel gegroeid”,  zegt Julia Smit, citylead van Volt Den Haag.

We zijn ons aan het oriënteren wat we willen en kunnen doen, aldus Julia Smit.

De lokale afdeling is inmiddels drie jaar actief is. Anderhalve week geleden is een eerste congres gehouden en zijn bestuursleden gekozen. Of de afdeling klaar is voor de verkiezingen in 2022 wordt de komende maanden beoordeeld: Smit: ,,We zijn ons aan het oriënteren wat we willen en kunnen doen. We hopen daar eind juli meer duidelijkheid over te hebben.” Een concreet programma van lokale speerpunten is er dus nog niet. ,,We zijn ons goed aan het beraden.”

Actief voor de Haagse Stadspartij en tegelijkertijd lid van een andere partij: is dat een probleem?

Als Bij1 zich komend voorjaar in de gemeenteraadsverkiezingen mengt, zorgt dat voor een bijzondere positie van Fatima Said. Ze is lijsttrekker voor de Haagse Stadspartij en zette zich vier maanden geleden nog in om Sylvana Simons van Bij1 naar de Tweede Kamer te helpen. 

Haar lidmaatschap van de toen nog Amsterdamse en landelijke partij Bij1 werd eerder al een discussie. Die liep zo hoog op dat een HSP-lid geroyeerd dreigde te worden en opstapte. Die had er grote moeite mee dat Fatima Faid zich aan twee verschillende partijen bindt. Opmerkelijk volgens Faid zelf, want ze is zeker niet de eerste binnen de HSP-gelederen die een dubbel lidmaatschap heeft. 

Fatima Faid (rechts) en Mariam el Maslouhi  (links) zetten zich begin vorig jaar allebei namens de HSP in voor bijvoorbeeld dakloze moeders.

Fatima Faid (rechts) en Mariam el Maslouhi (links) zetten zich begin vorig jaar allebei namens de HSP in voor bijvoorbeeld dakloze moeders. © Frank Jansen

Heel open over

,,Ik ben al twintig jaar lid van de HSP. Er zijn mensen die ook lid zijn van de SP, of de PvdA. Dat is nooit een probleem geweest, totdat het om een vrouw van kleur gaat. Dat is wel apart dat het dan zo’n discussie wordt. In de ledenvergadering is de uitspraak gedaan dat het geen probleem is. Dat is formeel vastgelegd.” 

Hanno van Megchelen, partijvoorzitter van de HSP, beaamt dat er meer leden zijn die ook een andere partij steunen. Hij ziet er dan ook geen enkel probleem in, mocht Bij1 tijdens de komende verkiezingen een raadszetel halen. ,,SP, PvdA, of GroenLinks. Laatst iemand die ook lid is van Volt, daar kun je bij ons heel open over zijn. Wij zijn in die zin een club van los zand, maar dan op een positieve manier. Natuurlijk zijn er ook wel partijen met een gedachtegoed dat niet te combineren is met dat van de HSP.”

Zwarte, vrouwelijke fractievoorzitter

Wel werden er inderdaad binnen de partij ook vragen gesteld over het Bij1-lidmaatschap van Faid. ,,Dat kan ik me ook wel voorstellen als je er van een afstandje naar kijkt. De onderwerpen van die partij gaan haar erg ter harte. Er is een stevige overlap, maar de thema’s van die partij zijn thema’s waar de HSP het al langer over heeft”,  aldus Van Megchelen. ,,Fatima heeft Sylvana Simons gesteund toen die stemmen nodig had.”

Simons haalde uiteindelijk genoeg stemmen binnen om een Kamerzetel te bemachtigen. Faid: ,,Het is belangrijk dat er een zwarte, vrouwelijke fractievoorzitter in de Tweede Kamer is gekomen. Daar heb ik mijn bijdrage aan willen leveren. Historisch en heel gaaf dat het gelukt is.”

Veel bredere focus

Mariam el Maslouhi, voormalig fractiemedewerker van de HSP, is inmiddels gekozen tot bestuurslid van Bij1.  Bang dat andere actieve HSP-leden ook die overstap gaan maken, is Faid niet. ,,De HSP heeft een veel bredere focus, ook duurzaamheid en klimaat bijvoorbeeld. Dat is logisch, want we zijn ook een veel oudere partij, de oudste lokale partij van Nederland.

We zijn écht links en ook anarchistisch. Natuurlijk zijn er ook raakvlakken, neem bijvoorbeeld armoede. Maar het is alleen maar fijn om op dat gebied bondgenoten te hebben. Meer partijen op links is alleen maar goed. De Haagse gemeenteraad is best rechts, dus dat is niet erg. Dat schudt de boel lekker op. Dat Denk mee gaat doen is ook heel leuk en verfrissend.”

Daar heeft partijvoorzitter Van Megchelen echter nog wel een kanttekening bij: ,, Het zou natuurlijk jammer zijn als zij net geen zetel halen en wel stemmen bij ons weghalen. Maar zo moet je eigenlijk niet denken. Samen kunnen we misschien ook meer mensen mobiliseren om te gaan stemmen. Het is fijn als er op links meer geluiden zijn als tegenwicht voor het treurige orkest op rechts.” 

NIDA doet niet mee

De politieke partij Nida doet in het voorjaar niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. De beweging, die zich laat inspireren door de islam, gaat door als actie-, lobby- en netwerkvereniging.

De partij, die dit jaar nog een vergeefse poging deed om de Tweede Kamer binnen te komen, streeft naar “een politiek en samenleving waarin de volgende generatie opgroeit met islam als inspiratie voor de oplossing” en niet als “oorzaak van het probleem”.

Maar juist de politieke partij zit dat doel in de weg. Die roept “negatieve energie” op bij zichzelf en bij bondgenoten, stelt Nida. “De strijd van de partij om zetels en lijfsbehoud gaat ten koste van de hogere strijd.”

AD 17.12.2021

Lees: Ellende bij Denk zet Arnoud aan het denken: ‘We doen toch maar mee aan verkiezingen, maar zonder mij’ AD 17.12.2021

Lees: Islam Democraten en NIDA gaan op ‘verzoek van de achterban’ samen door OmroepWest 13.12.2021

Lees: NIDA en Islam Democraten gaan tot aan verkiezingen intensiever samenwerken Den HaagFM 13.12.2021

Wel regionaal actief

Nida werd in 2013 opgericht en zit sinds 2014 in de Rotterdamse gemeenteraad. In 2018 kwam de partij ook in de gemeenteraad van Den Haag en in 2019 in die van Almere. Begin dit jaar stapte een van de drie Amsterdamse Denk-gemeenteraadsleden over naar Nida.

Stemmers in de rij op het Binnenhof eerder dit jaar.

Nationale Bond tegen Overheidszaken en 50Plus willen meedoen aan de verkiezingen

AD 24.11.2021 De Nationale Bond tegen Overheidszaken en 50Plus lijken zich warm te lopen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag. Zij waren aanwezig bij een informatiebijeenkomst voor partijen die de gemeente onlangs hield. 

Zestien partijen lieten zich zien tijdens de informatiebijeenkomst. Onder hen sowieso de meerderheid van de partijen die nu al in de gemeenteraad vertegenwoordigd is. De islamitische partijen Nida, Partij van de Eenheid en de Islam Democraten waren er niet bij. Zij staan volgend jaar niet meer op het Haagse stembiljet. De Islam Democraten ging samen met Denk, dat wel aanwezig was. 

Naast Denk waren nog twee ‘nieuwe’ partijen bij de bijeenkomst. De eerste is de Nationale Bond tegen Overheidszaken, die onlangs de naam liet registreren voor de verkiezingen. Ook 50Plus was van de partij. Die deed vorige keer eveneens mee met de raadsverkiezingen, maar raadslid Frans Hoynck van Papendrecht stapte eerst over naar de Partij voor de Toekomst en sloot zich later aan bij Groep de Mos. 

Te weinig kandidaten

Twee andere partijen die bezig zijn lokale Haagse afdelingen op poten te zetten, Bij1 en Volt, zijn nog niet klaar voor de verkiezingen in maart volgend jaar. Het Haagse bestuur van Bij1 wilde dat dolgraag, maar het landelijk bestuur stak daar een stokje voor. De lokale afdeling van Volt trok er zelf vroegtijdig de stekker uit, omdat er te weinig geschikte kandidaten te vinden waren die een evenwichtige lijst konden vormen.  

Partijen hebben tot 20 december de tijd om hun naam te laten registreren voor de verkiezingen en kunnen tot 31 januari een kandidatenlijst inleveren.

Zie ook: Aftrap verkiezingsdebat op weg naar de Haagse gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022

Zie ook: Doet Thierry (FvD) de “Slingeraar” ook mee in Den Haag op 16 maart 2022 ??

Lees: Geert Tomlow moet zorgen voor terugkeer van 50PLUS in gemeenteraad Den HaagFM 14.10.2021

lees ook: Pittig migratiedebat voorspelt hete verkiezingsstrijd: ‘Geen vluchtelingen meer opvangen? Schandalig’ AD 16.09.2021

lees: Spuigasten met VVD-lijsttrekker Anne Mulder en drie kandidaat-lijsttrekkers van GroenLinks Den HaagFM 09.09.2021

Lees ook: Verkiezingen, corruptiezaak en raadsonderzoek: Haagse raad wacht hectisch jaar OmroepWest 01.09.2021

Lees ook: Vestigingsklimaat Den Haag moet beter, vinden ondernemers: ‘Gemeente moet blijven investeren’ AD 11.07.2021

Zie ook: Gedonder bij partij BIJ1, de Haagse afdeling stapt op

Lees: Nog geen groen licht voor Haagse Bij1-afdeling, kritische houding leden ‘speelt geen rol’ AD 27.07.2021

Zie ook: Partij Volt niet meer op weg naar de Haagse gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022

Lees: Derde moslimpartij in Den Haag stopt ermee: Denk krijgt bij verkiezingen vrij spel AD 05.10.2021

Lees: Islampartij Nida doet niet meer mee aan verkiezingen, wordt lobbygroep NOS 05.10.2021

Lees: Islampartij Nida verlaat politiek en wil bredere beweging worden AD 05.10.2021

Lees:  NIDA doet niet mee aan gemeenteraadsverkiezingen Den HaagFM 05.10.2021

Lees ook: Fatima Faid gaat de Haagse Stadspartij leiden AD 26.03.2021

Lees: Ook gemeenteraadsverkiezingen ’coronaproof’ MSN 30.10.2021

Zie ook: Forum voor Democratie (FvD) ook in Den Haag op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022

Zie ook: Haags Belang ook op weg naar de Haagse gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022

Zie ook: Haagse Stadspartij (HSP) ook op weg naar de Haagse gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022 – deel 2

Zie ook: Ook de Haagse Stadspartij (HSP) op weg naar de Haagse gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022 – deel 1

Zie ook: Haagse Stadspartij (HSP) ook op weg naar de Haagse gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022

Zie ook: Ook de Haagse 50PLUS op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022

Zie ook: Ook de Haagse SP op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022

Zie ook: Ook de Haagse PVV op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022

Zie ook: Ook INL Den Haag op weg naar de Haagse gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022

Zie ook: SGP op weg naar de Haagse gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022

Zie ook: VVD op weg naar de Haagse gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022

Zie ook: Ook de Partij voor de Dieren (PvdD) op weg naar de Haagse gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022

Zie ook: Ook de Haagse D66 op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022

Zie ook: Op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022 versus de return van Richard de Mos !! – deel 2

Zie ook: Ook Groep de Mos op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022 – deel 1

Zie ook: Ook de Haagse GroenLinks op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022

Zie ook: Haagse CDA op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022

Zie ook: Ook de Haagse PvdA op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022

Zie ook: Op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022 versus de return van Richard de Mos en ook Denk doet mee !!

Zie ook: Denk ook in Den Haag op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022