Gemeenteraadsverkiezingen 16 maart 2022

Veel afval in Den Haag

Vuil op straat blijft in Den Haag probleem nummer 1

Met de Raadsverkiezingen van volgend jaar maart 2022 in zicht strompelt het stadsbestuur een beetje naar het einde. Wat ging er de afgelopen jaren mis en waar behaalden de Haagse wethouders successen? Een ding is duidelijk:

Het vuil op straat blijft probleem nummer 1. 

Waar ging het mis?

Stinkende afvalhopen

De afvalhopen naast de ondergrondse containers brengen niet alleen de Hagenaars tot wanhoop, ook het stadsbestuur worstelt al jaren met het vuilnis. Het is afzichtelijk om te zien, het stinkt en door meeuwen opgepikt verspreidt het zich over straat.

Het aantal oproepen om harder op te treden is bijna niet meer te tellen. De gemeente is ook op zaterdag afval dat náást de containers staat, gaan ophalen, er worden meer boetes uitgedeeld. Toch blijven er foto’s opduiken van ‘Napels aan de Noordzee’. Dat er twee wethouders verantwoordelijk zijn voor het afvalprobleem, kan daar niet aan veranderen.

Dunne portemonnee

Het gaat al niet erg lekker met de Haagse financiën. En dan moeten de ergste klappen nog komen. In het Haagse IJspaleis is het nog net geen paniek, maar veel scheelt het niet.

Nu al is het Haagse spaarpotje te leeg. Mede dankzij corona zit er 50 miljoen te weinig in. Ook komt Den Haag straks weer 20 miljoen tekort voor de zorg. En dan wil het rijk ook haar algemene bijdrage met 33 miljoen per jaar korten.

Voorlopig zal de stad het niet merken. Politiek zijn bezuinigingen vlak voor de lokale verkiezingen taboe. De vraag is of en hoezeer we na maart 2022 zullen moeten bloeden.

Bouwblunders

Grote bouwprojecten lijken in Den Haag een garantie voor problemen die soms het schaamrood op de kaken brengen en soms op de lachspieren werken. Hoe kan het dat het uitgerekend bij bouwblokkenpretpark Legoland, zo misgaat dat een deel van een parkeerdek permanent afgesloten dreigt te worden.

De afgelopen jaren was er ook bij het bouwen onder en boven de grond op het Koningin Julianaplein steeds opnieuw een hoop ellende. En slurpte cultuurpaleis Amare steeds meer geld op. Vergeet ook niet het hotel op Scheveningen met de ondergrondse parkeergarage die er nooit is gekomen.

Waar werden successen behaald?

Volop aan het bouwen

Den Haag is volop aan het bouwen. En dat is goed nieuws in tijden van extreme woningnood. Dit jaar worden er zeker 3000 huizen in aanbouw genomen, nog meer dan vorig jaar, toen Den Haag al de Nederlandse koploper was. Zeker zo belangrijk: 30 procent van de nieuwe huizen is betaalbaar, ofwel sociaal.

Daar komt bij dat de stad hard is gaan optreden tegen speculanten en huisjesmelkers. Het verbod op verkamering, de hogere eisen aan verhuurde kamers en binnenkort ook een de zelfbewoningsplicht bij aankoop van een huis: het zijn maatregelen die zoden aan de dijk zetten.

Hoogbouw in de wijk Bezuidenhout met appartementen en kantoren. Den Haag is momenteel koploper huizenbouw in Nederland.

Hoogbouw in de wijk Bezuidenhout met appartementen en kantoren. Den Haag is momenteel koploper huizenbouw in Nederland. © Guus Schoonewille

Scheveningen

Scheveningers wisten niet wat ze meemaakten toen de kustplaats vorig jaar compleet onder de voet werd gelopen. Racende auto’s, lachgasoverlast, vrouwen die zich onveilig voelen en badgasten die wildkampeerden en -poepten.

Scheveningen eiste ingrijpen en het college leverde. Er is een compleet actieplan opgetuigd, met een eigen code rood. Wie overlast ervaart, kan dat melden via een speciale app. Er lopen meer handhavers en agenten langs de kust en er komt een slagboom om de Strandweg af te sluiten. Maar eerlijk is eerlijk: de echte vuurdoop moet nog komen, als het in de zomervakantie tropisch wordt.

Daklozen onderdak

De coronalockdown maakte het zichtbaar: Den Haag telde vorig jaar veel meer daklozen dan gedacht. Het ging om zeker honderd mannen en vrouwen voor wie de gemeente een plekje moest zoeken. Daar kwamen ook nog veel reguliere daklozen bij die niet hutje mutje in de opvang konden blijven.

Den Haag is er wonderwel in geslaagd. Daar komt bij het stadsbestuur dit jaar al zeker 150 extra (flex-)woningen regelde voor daklozen die uit de opvang stromen. En er zijn nog meer woningen op komst. Wie goed voor z’n meest kwetsbare mensen zorgt, verdient complimenten.

De koek is op in de Haagse coalitie

Het Haagse stadsbestuur strompelt  een beetje naar het einde. De koek is wel op in de coalitie die ruim anderhalf jaar geleden uit nood geboren werd. Na het dramatische vertrek van de twee wethouders van Hart voor Den Haag/Groep de Mos kwamen PvdA en CDA het college versterken. Maar de nieuwe bestuurdersploeg werd geen hechte club.

Lees ook;

Slagboom tegen flanerende patserbakken op Scheveningen
Lege winkelpanden in Haagse binnenstad aangepakt door speciale leegstandsmakelaar

Er wordt hard gewerkt, maar de wethouders gaan vooral hun eigen gang, doen vooral hun eigen ding. Eenheid is er niet”, aldus Raadslid.

‘Los zand’, zo typeert een raadslid van de coalitie het huidige stadsbestuur. ,,Er wordt  hard gewerkt, maar de wethouders gaan vooral hun eigen gang, doen vooral hun eigen ding. Eenheid is er niet’’. En dat is al het geval sinds VVD-wethouder  Boudewijn Revis, de natuurlijke leider van het Haagse college, het vorig jaar na de zomer voor gezien hield.

Zo kan het dat de D66-wethouder mobiliteit de auto in Den Haag verder terugdringt, zonder dat zijn collega-bestuurders op rechts op de rem trappen. En zo kan het dat de integratie-wethouder van GroenLinks een ‘verbindingsnota’ door het college krijgt die door de rechtse oppositie gefileerd wordt als een product van ‘op hol geslagen links’.  

In de raad levert het gekibbel op. Vorige week moest er een etentje aan te pas komen om de coalitiepartijen en hun wethouders weer wat op één lijn te krijgen. Ze moeten het natuurlijk wel tot de verkiezingen van maart  met elkaar uithouden. 

Ondertussen beginnen de wethouders met ambitie zich politiek te profileren. Hun successen venten ze steeds nadrukkelijker uit via persberichten op de sociale media verschijnen meer en meer gezellige actiekiekjes van de bestuurders. 

Na het zomerreces zal dat niet minder worden. De Haagse begroting voor 2022 lijkt de laatste grote klus te worden voor het college van VVD, D66, GroenLinks, CDA en PvdA. Daarna kunnen ze elkaar gaan bestrijden in de verkiezingscampagnes.

Van Binnenhof naar IJspaleis: deze politieke partijen mengen zich in Haagse gemeenteraadsverkiezing

Een golf van landelijke politieke partijen maakt de oversteek van het Binnenhof naar het andere Den Haag. Na Denk maken ook Volt en Bij1 zich op om zich te mengen in de verkiezingen voor de Haagse gemeenteraad volgend jaar maart.

Denk doet mee met de verkiezingen in 2022 en is daarvoor samengegaan met de Islam Democraten.

De aankondiging van Denk kwam afgelopen week al niet echt als een verrassing. De partij had in maart bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer flink vertrouwen getankt doordat ze qua stemmen de vierde grootste partij werd. Om versplintering te voorkomen is de Islam Democraten ingelijfd. Gesprekken met Nida worden nog altijd gevoerd. 

Lees ook;

Denk en Islam Democraten  gaan samen in Den Haag: ‘We mikken op minstens vijf zetels’
Iedereen die in de gemeenteraad met een slecht idee komt - die flikkeren we d’r meteen uit
Mariam El Maslouhi is een van de gekozen bestuursleden voor Bij1.

Mariam El Maslouhi is een van de gekozen bestuursleden voor Bij1. © Henriette Guest

Volt en Bij1 zijn nieuwkomers op het landelijk podium, die pas sinds maart in de Tweede Kamer vertegenwoordigd zijn. Bij die verkiezingen haalden ze respectievelijk 8250 en 3800 stemmen. Beide partijen hebben onlangs een bestuur gekozen voor de lokale Haagse afdelingen en maken de balans op voor komend voorjaar, als de Hagenaar naar de stembus mag om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. 

Bij1 Den Haag hield afgelopen weekend een algemene ledenvergadering, waarbij de nieuwe bestuursleden werden gekozen. De partij wil meedoen aan de komende gemeenteraadsverkiezingen. ,,We hebben een goede basis in Den Haag”,  zegt kersvers bestuurslid Mariam el Maslouhi. ,,Met de landelijke verkiezingen is er al veel geflyerd. We zijn een ‘grassroots-organisatie’ dat wil zeggen dat we vooral in de wijken willen zitten en willen checken bij de stad of de onderwerpen aanslaan.” 

Armoede

Bij1 wil zich vooral richten op armoedebestrijding, de problemen op de woningmarkt en gelijkwaardigheid. ,,De meerderheid van de jongeren in Den Haag is van kleur, of heeft een migratieachtergrond. Zij leven vaak in de marge, in armoede. Ze krijgen bijvoorbeeld lagere schooladviezen: vmbo terwijl hun cito-score havo-niveau is. Ons bestuur bestaat volledig uit mensen van kleur, dat is uniek. We maken persoonlijk mee hoe het systeem in Den Haag faalt. Mensen van boven de 30 die nog thuis wonen, twijfel of je wel met je eigen naam moet solliciteren of hoe moeilijk het is om een ruimte te vinden om dansles te geven.”

Het zijn die punten die El Maslouhi te weinig terug ziet komen bij andere politieke partijen. Ze denkt daarom dat Bij1 daarmee juist de kiezers aan kan spreken, die daarmee te maken hebben. ,,Zij zien zichzelf niet terug in de politiek en zien hun issues niet terugkomen. Dan ga je ook niet stemmen. Veel jongeren van kleur wantrouwen de politiek. Ze zien politici in verkiezingstijd in Laak, de Schilderswijk en Zuidwest komen. Maar daarna gebeurt er niets.”

Klimaat en gelijke kansen

Ook Volt is onlangs lokaal van start gegaan. De partij die in verschillende Europese landen actief is probeert zich steeds verder de haarvaten van de verschillende landen in te werken. In hoeverre die slag gemaakt kan worden, moet nog blijken. Het is bijvoorbeeld de vraag wat het op Europa gerichte Volt de Hagenaar lokaal te bieden heeft. Landelijke speerpunten zijn onder meer klimaat, migratie en gelijke kansen. De partij heeft zo’n 700 leden in de hofstad. ,,Met name na de verkiezingen zijn we snel gegroeid”,  zegt Julia Smit, citylead van Volt Den Haag.

We zijn ons aan het oriënteren wat we willen en kunnen doen, aldus Julia Smit.

De lokale afdeling is inmiddels drie jaar actief is. Anderhalve week geleden is een eerste congres gehouden en zijn bestuursleden gekozen. Of de afdeling klaar is voor de verkiezingen in 2022 wordt de komende maanden beoordeeld: Smit: ,,We zijn ons aan het oriënteren wat we willen en kunnen doen. We hopen daar eind juli meer duidelijkheid over te hebben.” Een concreet programma van lokale speerpunten is er dus nog niet. ,,We zijn ons goed aan het beraden.”

Actief voor de Haagse Stadspartij en tegelijkertijd lid van een andere partij: is dat een probleem?

Als Bij1 zich komend voorjaar in de gemeenteraadsverkiezingen mengt, zorgt dat voor een bijzondere positie van Fatima Said. Ze is lijsttrekker voor de Haagse Stadspartij en zette zich vier maanden geleden nog in om Sylvana Simons van Bij1 naar de Tweede Kamer te helpen. 

Haar lidmaatschap van de toen nog Amsterdamse en landelijke partij Bij1 werd eerder al een discussie. Die liep zo hoog op dat een HSP-lid geroyeerd dreigde te worden en opstapte. Die had er grote moeite mee dat Fatima Faid zich aan twee verschillende partijen bindt. Opmerkelijk volgens Faid zelf, want ze is zeker niet de eerste binnen de HSP-gelederen die een dubbel lidmaatschap heeft. 

Fatima Faid (rechts) en Mariam el Maslouhi  (links) zetten zich begin vorig jaar allebei namens de HSP in voor bijvoorbeeld dakloze moeders.

Fatima Faid (rechts) en Mariam el Maslouhi (links) zetten zich begin vorig jaar allebei namens de HSP in voor bijvoorbeeld dakloze moeders. © Frank Jansen

Heel open over

,,Ik ben al twintig jaar lid van de HSP. Er zijn mensen die ook lid zijn van de SP, of de PvdA. Dat is nooit een probleem geweest, totdat het om een vrouw van kleur gaat. Dat is wel apart dat het dan zo’n discussie wordt. In de ledenvergadering is de uitspraak gedaan dat het geen probleem is. Dat is formeel vastgelegd.” 

Hanno van Megchelen, partijvoorzitter van de HSP, beaamt dat er meer leden zijn die ook een andere partij steunen. Hij ziet er dan ook geen enkel probleem in, mocht Bij1 tijdens de komende verkiezingen een raadszetel halen. ,,SP, PvdA, of GroenLinks. Laatst iemand die ook lid is van Volt, daar kun je bij ons heel open over zijn. Wij zijn in die zin een club van los zand, maar dan op een positieve manier. Natuurlijk zijn er ook wel partijen met een gedachtegoed dat niet te combineren is met dat van de HSP.”

Zwarte, vrouwelijke fractievoorzitter

Wel werden er inderdaad binnen de partij ook vragen gesteld over het Bij1-lidmaatschap van Faid. ,,Dat kan ik me ook wel voorstellen als je er van een afstandje naar kijkt. De onderwerpen van die partij gaan haar erg ter harte. Er is een stevige overlap, maar de thema’s van die partij zijn thema’s waar de HSP het al langer over heeft”,  aldus Van Megchelen. ,,Fatima heeft Sylvana Simons gesteund toen die stemmen nodig had.”

Simons haalde uiteindelijk genoeg stemmen binnen om een Kamerzetel te bemachtigen. Faid: ,,Het is belangrijk dat er een zwarte, vrouwelijke fractievoorzitter in de Tweede Kamer is gekomen. Daar heb ik mijn bijdrage aan willen leveren. Historisch en heel gaaf dat het gelukt is.”

Veel bredere focus

Mariam el Maslouhi, voormalig fractiemedewerker van de HSP, is inmiddels gekozen tot bestuurslid van Bij1.  Bang dat andere actieve HSP-leden ook die overstap gaan maken, is Faid niet. ,,De HSP heeft een veel bredere focus, ook duurzaamheid en klimaat bijvoorbeeld. Dat is logisch, want we zijn ook een veel oudere partij, de oudste lokale partij van Nederland.

We zijn écht links en ook anarchistisch. Natuurlijk zijn er ook raakvlakken, neem bijvoorbeeld armoede. Maar het is alleen maar fijn om op dat gebied bondgenoten te hebben. Meer partijen op links is alleen maar goed. De Haagse gemeenteraad is best rechts, dus dat is niet erg. Dat schudt de boel lekker op. Dat Denk mee gaat doen is ook heel leuk en verfrissend.”

Daar heeft partijvoorzitter Van Megchelen echter nog wel een kanttekening bij: ,, Het zou natuurlijk jammer zijn als zij net geen zetel halen en wel stemmen bij ons weghalen. Maar zo moet je eigenlijk niet denken. Samen kunnen we misschien ook meer mensen mobiliseren om te gaan stemmen. Het is fijn als er op links meer geluiden zijn als tegenwicht voor het treurige orkest op rechts.” 

NIDA doet niet mee

De politieke partij Nida doet in het voorjaar niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. De beweging, die zich laat inspireren door de islam, gaat door als actie-, lobby- en netwerkvereniging.

De partij, die dit jaar nog een vergeefse poging deed om de Tweede Kamer binnen te komen, streeft naar “een politiek en samenleving waarin de volgende generatie opgroeit met islam als inspiratie voor de oplossing” en niet als “oorzaak van het probleem”.

Maar juist de politieke partij zit dat doel in de weg. Die roept “negatieve energie” op bij zichzelf en bij bondgenoten, stelt Nida. “De strijd van de partij om zetels en lijfsbehoud gaat ten koste van de hogere strijd.”

Wel regionaal actief

Nida werd in 2013 opgericht en zit sinds 2014 in de Rotterdamse gemeenteraad. In 2018 kwam de partij ook in de gemeenteraad van Den Haag en in 2019 in die van Almere. Begin dit jaar stapte een van de drie Amsterdamse Denk-gemeenteraadsleden over naar Nida.

Zie ook: Aftrap verkiezingsdebat op weg naar de Haagse gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022

Lees: Geert Tomlow moet zorgen voor terugkeer van 50PLUS in gemeenteraad Den HaagFM 14.10.2021

lees ook: Pittig migratiedebat voorspelt hete verkiezingsstrijd: ‘Geen vluchtelingen meer opvangen? Schandalig’ AD 16.09.2021

lees: Spuigasten met VVD-lijsttrekker Anne Mulder en drie kandidaat-lijsttrekkers van GroenLinks Den HaagFM 09.09.2021

Lees ook: Verkiezingen, corruptiezaak en raadsonderzoek: Haagse raad wacht hectisch jaar OmroepWest 01.09.2021

Lees ook: Vestigingsklimaat Den Haag moet beter, vinden ondernemers: ‘Gemeente moet blijven investeren’ AD 11.07.2021

Zie ook: Gedonder bij partij BIJ1, de Haagse afdeling stapt op

Lees: Nog geen groen licht voor Haagse Bij1-afdeling, kritische houding leden ‘speelt geen rol’ AD 27.07.2021

Zie ook: Partij Volt niet meer op weg naar de Haagse gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022

Lees: Derde moslimpartij in Den Haag stopt ermee: Denk krijgt bij verkiezingen vrij spel AD 05.10.2021

Lees: Islampartij Nida doet niet meer mee aan verkiezingen, wordt lobbygroep NOS 05.10.2021

Lees: Islampartij Nida verlaat politiek en wil bredere beweging worden AD 05.10.2021

Lees:  NIDA doet niet mee aan gemeenteraadsverkiezingen Den HaagFM 05.10.2021

Lees ook: Fatima Faid gaat de Haagse Stadspartij leiden AD 26.03.2021

zie ook: Ook de Haagse 50PLUS op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022

Zie ook: Ook de Haagse SP op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022

Zie ook: Ook de Haagse PVV op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022

Zie ook: Ook INL Den Haag op weg naar de Haagse gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022

Zie ook: SGP op weg naar de Haagse gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022

Zie ook: VVD op weg naar de Haagse gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022

Zie ook: Ook de Partij voor de Dieren (PvdD) op weg naar de Haagse gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022

Zie ook: Ook de Haagse D66 op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022

Zie ook: Ook Groep de Mos op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022

Zie ook: Ook de Haagse GroenLinks op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022

Zie ook: Haagse CDA op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022

Zie ook: Ook de Haagse PvdA op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022

Zie ook: Op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022 versus de return van Richard de Mos !!

Zie ook: Denk ook in Den Haag op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022