Haagse Harry

zie ook: Kap nâh!’ standbeeld Haagse Harry 25.02.2016 onthuld op de Grote Markt

GE DIGITAL CAMERA

22.07.2016

GE DIGITAL CAMERA

22.07.2016

zie ook: Standbeeld Haagse Harry boven de tramtunnel

Rond de onthulling van het beeld verschijnen enkele nieuwe producten, zoals het stripalbum ‘De Mazzol!!’, beeldjes en sleutelhangers.

Ook worden deze maand verschillende exposities gehouden; in de Centrale Bibliotheek, stadhuis en tijdens de Stripdagen komende zaterdag en zondag in de Broodfabriek in Rijswijk.

Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende

‘Documentaire over Marnix gaat er komen, geld is opgehaald. Dank aan alle donateurs. JOTTUM!!’, schrijft Sjaak Bral op Facebook.

Marnix Rueb overleed in 2014, maar zijn gedachtegoed is nog springlevend. Twee jaar geleden werd op de Grote Markt ter nagedachtenis aan de Hagenaar al een standbeeld van Haagse Harry onthuld.

Hoe is Haagse Harry ègelijk ontstaan?

AD 15.07.2018 Alweer 3,5 jaar geleden overleed Marnix Rueb, de geestelijk vader van stripfiguur Haagse Harry. En twee jaar geleden kwam op de Grote Markt het beeld van Haagse Harry te staan, het icoon van Den Haag. Maar hoe is hij eigenlijk ontstaan?

Haage Harry: ‘Een forse vent met een matje in zijn nek, altijd gekleed in een campingsmoking met grote witte gympen. Hij banjert lekker door de straten en geeft commentaar op wat hij tegenkomt met daarbij de krachttermen die het plat Haags rijk is.’

Schilderswijk

Wist je dat Marnix Rueb eigenlijk geen platte Hagenees was? Marnix groeide op in de keurige Haagse wijk Benoordenhout en daarbij sprak hij ook keurig ABN.

Volgens de striptekenaar heeft Harry altijd in Den Haag gewoond. Zelf kwam hij hem pas tegen toen hij naar de Schilderswijk verhuisde. In zijn laatste boek staat: ‘Marnix Rueb zag vanuit zijn huurwoninkje aan de Delftselaan dagelijks Haagse Harry’s aan hem voorbij trekken. De Schilderswijk zat destijds vol met Harry’s en Anita’s: normale volkstypes in foute trainingspakken en strakke leggings’, je kent ze wel 😉

Strip Haagse Harry, Marnix Rueb

Marnix vond die Hagenezen meteen bijzondere types en ook de taal vond hij erg mooi. “Ze zijn niet agressief, ogen misschien wel zo. Maar ze zullen je geen kwaad doen”, aldus Marnix in een interview in 1994 over de ras Hagenees.

En zo is Haagse Harry ontstaan. Marnix tekende alledaagse Haagse taferelen met daarbij teksten in het fonetisch Haags. Je moet het hardop lezen om het te kunnen begrijpen. Het doel van Marnix? Het plat Haags in stand houden.

Strip

In eerste instantie was het helemaal niet de bedoeling om van Haagse Harry een opzichzelfstaande strip te maken. Marnix was huisillustrator van het uitgaansmagazine DOEN. De hoofdredacteur was op zoek naar een tekening van een Haagse dichter voor bij een artikel over dichters in Den Haag. Marnix leverde toen een tekening in van een dik mannetje met een peuk in z’n hand en een boek in z’n klauwen met een erotisch gedicht.

Strip Haagse Harry, Marnix Rueb

De redacteur was laaiend enthousiast en Marnix kreeg zijn eigen vaste strip. Haagse Harry werd bij de lezers goed ontvangen en vanwege de populariteit heeft Marnix besloten om Harry een eigen album te geven. In 1991 debuteerde de serie.

Beeld

Op het overlijden van Rueb, die stierf aan longkanker, reageerden zowel Hagenaars als Hagenezen zeer bedroefd. De toenmalige burgemeester Jozias van Aartsen zei dat Rueb “behoorde tot de Haagse cultuur, tot de levensstijl van onze Haagse samenleving. Niet alleen Haagse Harry blijft zonder vader achter, ook de stad is vandaag verweesd.” Bij ADO Den Haag klapten de supporters een minuut voor Rueb en waren er meerdere spandoeken te zien.

Op 1 april 2015 werd bekend dat de Gemeente Den Haag de Cultuurprijs voor dat jaar postuum uit wilde reiken aan Rueb. Nabestaanden vonden een standbeeld van Haagse Harry gepast en de gemeente stemde hier mee in. De locatie is opmerkelijk: het standbeeld kwam precies boven de tramtunnel die onder de Grote Markt doorloopt. Deze tunnel is door Rueb in zijn strips vaak belachelijk gemaakt vanwege de veel hoger uitvallende kosten dan vooraf begroot.

Marnix Rueb

Bron: AD, Haagse Harry

Documentaire over Marnix Rueb komt er dankzij crowdfundingsactie

OmroepWest 08.03.2018 De documentaire over striptekenaar Marnix Rueb komt er definitief. Sjaak Bral meldt dat er genoeg geld is opgehaald via een crowdfundingsactie om de film Kap Nâh te maken. Filmmakers Bart Grimbergen en Roel Wijngaards-de Meij maken de documentaire over het leven van de bedenker van Haagse Harry.

‘Documentaire over Marnix gaat er komen, geld is opgehaald. Dank aan alle donateurs. JOTTUM!!’, schrijft Sjaak Bral op Facebook.

Marnix Rueb overleed in 2014, maar zijn gedachtegoed is nog springlevend. Twee jaar geleden werd op de Grote Markt ter nagedachtenis aan de Hagenaar al een standbeeld van Haagse Harry onthuld.

‘Bijzonder verhaal’

Rueb is één van de drie zoons van een Haagse kinderrechter en groeide op in een keurige Haagse buurt. ‘Op de Wassenaarseweg, op het zand. Daarna verhuisde hij naar een volkswijk en daar heeft hij Haagse Harry verzonnen’, vertelde Grimbergen eerder op Radio West. ‘Het is een ontzettend bijzonder verhaal dat verteld moet worden.’

Om de documentaire te kunnen maken, startten de filmmakers een crowdfundingsactie. Ze hadden in totaal 9.000 euro nodig.

O, O, Den Haag

Eerder maakten Grimbergen en Wijngaards-De Meij een documentaire over het bekendste nummer van Den Haag: O, O, Den Haag, de hit van Harrie Jekkers

LEES OOK: Kap nâh; Standbeeld Haagse Harry moet worden verwijderd uit reclame Rabobank

Meer over dit onderwerp: MARNIX RUEB HAAGSE HARRY

Kap nâh; Standbeeld Haagse Harry moet worden verwijderd uit reclame Rabobank

OmroepWest 26.07.2017 De Rabobank moet posters en ander reclamemateriaal voor de verkoop van hypotheken vernietigen. De bank heeft een foto gebruikt waar het standbeeld van Haagse Harry op staat, zonder dat daar toestemming voor was gegeven door nabestaanden van Marnix Rueb, de geestelijk vader van Haagse Harry.

De bank gebruikte een overzichtsfoto van de Grote Markt, waarop het standbeeld te zien was. De nabestaanden van Rueb waren daar niet blij mee en wilde dat de campagne zou stoppen. De bank was volgens woordvoerster Vanessa Dobbe in de veronderstelling de foto te kunnen gebruiken en had daar ook toestemming van de gemeente Den Haag voor.

De moeilijkheid met de foto is, volgens de bank, dat het een foto van de openbare ruimte is waar het beeld van Haagse Harry ook op staat. Op dat standbeeld rust auteursrecht, maar op de openbare ruimte niet. Volgens het wetboek wordt het standbeeld na verloop van tijd onderdeel van de openbare ruimte, maar het is onduidelijk of dat hier ook het geval is.

2.000 euro aan goed doel

Om een rechtszaak te voorkomen hebben volgens cabaretier Sjaak Bral, die namens de familie Rueb het woord voert, de familie en de bank afgesproken dat de campagne stopt en er 2.000 euro aan een goed doel betaald wordt. Dat goede doel is het Haagse Straatconsulaat. De bank haalt zo snel mogelijk alle posters weg en vernietigt ze . Op 31 juli verdwijnt ook de poster van de reclamemast bij het stadion van ADO Den Haag.

Volgens Bral betreurt Rabo-directeur Harry Wientjes, die – geloof het of niet –  bijnaam Haagse Harry heeft,  hoe het gelopen is.

Meer over dit onderwerp: HAAGSE HARRY

Krèg nâh wat: Rabobank moet reclame met Haagse Harry verwijderen

Den HaagFM 26.07.2017 De Rabobank moet posters en ander reclamemateriaal voor de verkoop van hypotheken vernietigen. De bank heeft een foto gebruikt waar het standbeeld van Haagse Harry op staat, zonder dat daar toestemming voor was gegeven door nabestaanden van Marnix Rueb (kleine foto), de geestelijk vader van Haagse Harry.

De bank gebruikte een overzichtsfoto van de Grote Markt, waarop het standbeeld te zien is. De erven Rueb waren daar niet blij mee en wilden dat de campagne zou stoppen. De bank was in de veronderstelling de foto te kunnen gebruiken en had daar ook toestemming van de gemeente voor. De moeilijkheid met de foto is, volgens de bank, dat het een foto van de openbare ruimte is waar het beeld van Haagse Harry ook op staat. Op het standbeeld rust auteursrecht, maar op de openbare ruimte niet. Volgens de wet wordt het standbeeld na verloop van tijd onderdeel van de openbare ruimte, maar het is onduidelijk of dat hier ook het geval is.

Om een rechtszaak te voorkomen, hebben volgens cabaretier Sjaak Bral, die namens de familie Rueb het woord voert, de familie en de bank afgesproken dat de campagne stopt en er 2.000 euro aan een goed doel betaald wordt. Dat goede doel is het Haagse Straatconsulaat. De bank haalt zo snel mogelijk alle posters weg en vernietigt ze. Op 31 juli verdwijnt ook de poster van de reclamemast bij het stadion van ADO Den Haag. …lees meer

Gerelateerd

Maker van standbeeld Haagse Harry is er klaar voor

23 februari 2016

Laatste stripalbum Haagse Harry is ‘Beste boek van Den Haag 2016’

2 februari 2017

Karel Kanits blikt terug op 2016: “Onthulling standbeeld Haagse Harry hoogtepunt van het jaar”

30 december 2016

Haagse Harry niet in reclame van Rabobank

AD 26.07.2017 Rabobank Den Haag trekt al zijn reclame terug waarop het beeld van Haagse Harry prominent staat. Commercieel gebruik van het Haagse icoon is verboden. De zaak is door tussenkomst van Sjaak Bral opgelost. ‘Kap nâh!’

Rabobank Den Haag is bezig alle reclame-uitingen met daarop het beeld van Haagse Harry terug te trekken. Ook maakt de bank 2.000 euro over aan het Straat Consulaat voor dak- en thuislozen in Den Haag. Dat is overeengekomen met de nabestaanden van Marnix Rueb, geestelijk vader van het Haagse icoon. Sjaak Bral, cabaretier/columnist en hoeder van Ruebs erfgoed, heeft bemiddeld in de zaak waarbij de Rabobank zonder toestemming van de nabestaanden het beeld van Haagse Harry heeft gebruikt voor commerciële doeleinden.

,,En dat is verboden’’, zegt Bral. ,,Dat wilde Marnix Rueb niet en daar moet iedereen zich aan houden. De les van deze zaak is dat nogmaals voor iedereen duidelijk wordt dat er altijd voorafgaand aan het gebruik van iemands auteurs- en beeldmerk toestemming moet worden gevraagd.’’

Tijdens het gesprek tussen de directie van de Rabobank (‘De directeur heet Harry Wientjens, een Hagenaar, die intern zelf ook Haagse Harry wordt genoemd’, zegt Bral) en Bral werd direct duidelijk dat de Rabobank te goeder trouw had gehandeld. De bank had toestemming gevraagd en gekregen van de gemeente Den Haag, eigenaar van het standbeeld. ,,Maar de gemeente gaat niet over het beeldrecht’’, zegt Bral. ,,Daar is iets fout gegaan.’’

We hadden tonnen kunnen verdienen, maar het is de wil van Marnix dat het níet gebeurt, aldus Sjaak Bral.

Bral zegt de erfenis van Marnix Rueb goed te zullen beschermen. ,,We worden dagelijks benaderd door bedrijven, vooral in merchandise, die Haagse Harry willen gebruiken. We hadden tonnen kunnen verdienen, maar het is de wil van Marnix dat het níet gebeurt.’’

Selfies

Dagelijks worden er door mensen selfies gemaakt bij het beeld van het Haagse icoon met lange mat en hoge aaibaarheidsfactor op de Grote Markt. ,,Dat is geen probleem, maar wel als mensen T-shirts gaan bedrukken met die foto. Dat is verboden’’, zegt Bral.

Voor de Rabobank is het een tegenvaller om alle reclameuitingen te moeten laten weghalen. De bank stuurde eerst een gezamenlijk persbericht, maar voegt nu eraan toe dat de campagne toch bijna was afgelopen. Ook zou de reclame op de A12 toch altijd weggehaald moeten worden.

,,Er staat een groot bord langs de A12, waarvoor een hoogwerker moet komen’’, weet Bral.

De wervingsactie van de Rabobank stond gepland voor deze zomer. De Rabobank reageert op de kwestie door middel van een persbericht dat samen met Sjaak Bral is opgesteld.

PVV: ‘Een Pokémonpaal staat er binnen een week, maar het verlichten van Haagse Harry duurt maanden’

RTVWEST 31.08.2016 PVV-raadslid Elias van Hees is blij met het antwoord van het Haagse college van B&W op zijn vragen over het mogelijk verlichten van Haagse Harry. Hij vraagt zich wel af waarom een beslissing hierover zo lang duurt.

‘Het is een ietwat vage brief, maar zoals ik het lees staat er dat ze gaan kijken of het verlichten van Haagse Harry in de plannen past. Daar ben ik dus blij mee,’ vertelt Van Hees aan Omroep West. ‘Ik vind het alleen vreemd dat binnen een week een Pokémonpaal op Kijkduin geplaatst kan worden, maar dat het mogelijk maanden duurt voordat beslist wordt of een beeld verlicht wordt.’

Volgens een woordvoerder van de gemeente komt dit omdat de paal geen kunstwerk is en er dus snel over beslist kan worden. ‘En zoals u leest in de brief is het verlichten van de openbare ruimte en objecten daarin onderdeel van de stadsbrede lichtvisie van het college.’

‘Niet alles in oneliners zeggen’

Wat precies deze lichtvisie inhoudt, kon hij niet meteen uitleggen. ‘Ik wil niet interpreteren dus daarvoor moet ik eerst het beleidsstuk goed doornemen.’ En op de vraag waarom het antwoord van het college zo ‘vaag’ is, reageert de gemeentewoordvoerder dat ‘het college goed nadenkt over hetgeen het schrijft en niet alles in oneliners kan zeggen’.

Haagse Harry is een stripfiguur uit de pen van de in 2014 overleden tekenaar Marnix Rueb. Het standbeeld van de stripheld werd eind februari onthuld op de Grote Markt. De PVV in de Haagse gemeenteraad stelde eind juli vragen aan de raad over de zichtbaarheid van het beeld op de Grote Markt. Volgens de partij kunnen bezoekers op dit moment het beeld niet goed zien in het donker.

Meer over dit onderwerp: HAAGSE HARRY PVV DEN HAAGGROTE MARKT

Beeld Haagse Harry komt in spotlights te staan

AD 31.08.2016 Het beeld van Haagse Harry wordt in de toekomst beter verlicht. Dat laat het Haagse stadsbestuur doorschemeren als antwoord op vragen van de PVV. Die partij vindt dat de toeristische trekpleister op de Grote Markt nu ’s avonds slecht zichtbaar is.

View image on Twitter

 

  Elias van Hees @eliasvanhees

Mooi!! College omarmt voorstel PVV om standbeeld Haagse Harry beter te belichten! Maar… kan dit niet wat sneller? 4:52 PM – 31 Aug 2016

Eind juli zat PVV-raadslid Elias van Hees op de Grote Markt. Het viel hem op dat het beeld wegviel als het donker werd. ,,En dat is jammer. Ik denk dat het beeld goed tot zijn recht komt als het in de spotlights staat.”

Hij stelde vragen aan de raad. In de beantwoording daarop lijkt het erop dat het beeld inderdaad beter verlicht gaat worden. Van Hees is blij, maar vraagt zich wel af waarom er zo lang op wordt gewacht. ,,Er is breed draagvlak voor.”

Bijval
Zo kreeg hij al bijval van Sjaak Bral en nabestaanden van Marnix Rueb (striptekenaar van Haagse Harry, red).

Volgens Van Hees worden de plannen in het voorjaar van 2017 besproken. ,,Dat betekent dat het minstens nog een jaar duurt. Dat zou jammer zijn.”

PVV wil Haagse Harry op Grote Markt in the spotlights

Den HaagFM 27.07.2016 De PVV heeft in de gemeenteraad vragen gesteld over de zichtbaarheid van het beeld van Haagse Harry. Volgens de partij kunnen bezoekers op dit moment het beeld namelijk niet goed zien in het donker.

“Dat is jammer, want dan willen mensen ook het beeld zien,” vertelt PVV-raadslid Elias van Hees (kleine foto) aan Omroep West. “Dit Haagse icoon verdient het om in de spotlights te staan. Omdat er geen belichting is, is dit echter niet het geval. Dus ik hoop dat het college het licht ziet en deze suggestie van de PVV overneemt, zodat iedereen die dat wil Haagse Harry ook in het donker in vol ornaat kan bekijken.”

Haagse Harry is een stripfiguur uit de pen van de in 2014 overleden tekenaar Marnix Rueb. Het standbeeld van de stripheld werd eind februari onthuld op de Grote Markt. Op het t-shirt van Harry staat de tekst ‘Kap nàh! Lekkâh belangrèk’, een verwijzing naar de titel van het eerste album van Haagse Harry. …lees meer

‘Beeld van Haagse Harry moet in de spotlights staan’

AD 27.07.2016 De PVV in de Haagse gemeenteraad heeft vragen gesteld aan de raad over het beeld van Haagse Harry op de Grote Markt in het centrum van Den Haag. ,,Het is een mooi Haags icoon en verdient de aandacht. Het moet in de spotlights staan.”

In het donker zie je die hoop niet liggen en is het bordje niet te lezen, aldus Elias van Hees.

PVV-raadslid Elias van Hees zat zondagavond op de Grote Markt. Het viel hem op dat het beeld wegviel naarmate het donkerder werd. ,,Het is echt slecht te zien”, vertelt hij. ,,Een deel valt weg en dat is jammer. Ik denk dat het beeld goed tot zijn recht komt als het in spotlights staat.”

Hij merkt op dat er ’s avonds nog steeds veel belangstelling is voor het beeld. ,,Dan willen mensen ook selfies maken, dan zijn er ook toeristen. Maar in het donker zie je die hoop niet liggen en is het bordje niet te lezen.”

Spotlight
Van Hees besloot daarom vragen te stellen aan de raad. Hij wil het beeld, hét Haagse icoon in de spotlights hebben. Op zijn gestelde vragen heeft hij al veel reacties gekregen. ,,Op Twitter zie ik veel bijval, van mensen, nabestaanden van Marnix Rueb (striptekenaar van Haagse Harry, red) en bijvoorbeeld Sjaak Bral.” Grappend: ,,Het zou leuk zijn als het college ook het licht ziet.”

PVV wil beeld Haagse Harry zichtbaarder maken in het donker

RTVWEST 26.07.2016 De PVV in de Haagse gemeenteraad heeft de raad vragen gesteld over de zichtbaarheid van het beeld van Haagse Harry. Volgens de partij kunnen bezoekers op dit moment het beeld namelijk niet goed zien in het donker.

‘Dat is jammer, want dan willen mensen ook het beeld zien’, vertelt PVV-raadslid Elias van Hees. ‘Dit Haagse icoon verdient het om in de spotlights te staan. Omdat er geen belichting is, is dit echter niet het geval. Dus ik hoop dat het college het licht ziet en deze suggestie van de PVV overneemt, zodat iedereen die dat wil Haagse Harry ook in het donker in vol ornaat kan bekijken.’

Haagse Harry is een stripfiguur uit de pen van de in 2014 overleden tekenaar Marnix Rueb. Het standbeeld van de stripheld werd eind februari onthuld op de Grote Markt. Op het t-shirt van Harry staat de tekst ‘Kap nàh! Lekkâh belangrèk’, een verwijzing naar de titel van het eerste album van Haagse Harry.

LEES OOK: IN BEELD: Haagse Harry op weg naar de Grote Markt

Meer over dit onderwerp: HAAGSE HARRY PVV DEN HAAGGROTE MARKT

Haagse Harry is eâhwèâh

Den HaagFM 22.07.2016 Haagse Harry-fans kunnen hun hart weer ophalen. De 25 centimeter hoge Haagse Harry-beeldjes waren al snel uitverkocht, maar vanaf de derde week van augustus zijn ze weer verkrijgbaar.

De eerste 2.000 kleine Harry’s konden al ver voor de levering worden besteld waardoor de beeldjes al van tevoren waren uitverkocht. De nieuwe levering moet volgens initiatiefnemer Robert-Jan Rueb, broer van de overleden bedenker van Haagse Harry, Marnix Rueb, in de week van 20 augustus worden geleverd. “Uiteraard onder voorbehoud, want je weet het maar nooit met die Chinezen.” De vorige levering had maanden vertraging.

De beeldjes zijn een exacte replica van het standbeeld op de Grote Markt en kosten 34,95 euro per stuk. “Grijp niet mis want de voorraad is beperkt en het animo groot”, aldus Rueb. Bij het beeldje zitten stickers waarmee je het T-shirt van Harry kan versieren. …lees meer

Nieuwe lading Haagse Harry’s in aantocht

AD 21.07.2016 Hè is eâh wèâh! Nou ja, bijna dan. De uitverkochte replica’s van het beeld van Haagse Harry op de Grote Markt waren al snel uitverkocht. Maar goed nieuws: vanaf de derde week van augustus zijn ze weer verkrijgbaar.

De kleine Harry’s gingen als warme broodjes over de toonbank. De eerste lading van tweeduizend miniaturen (25 cm hoog) was in mum van tijd uitverkocht. Initiatiefnemer Robert-Jan Rueb, broer van de overleden bedenker van Haagse Harry, Marnix Rueb, meldt dat in de week van 20 augustus nieuwe beeldjes worden uitgeleverd. De eerste lading liep nog fikse vertraging op.

Haagse Harry op reis door Den Haag

Den HaagFM 21.04.2016  Haagse Harry lijkt een beetje op Elvis Presley. Vanuit heel Den Haag komen meldingen binnen van mensen die het stripfiguur hebben gezien. Dat blijkt te kloppen. Sinds deze week duizenden mensen eindelijk hun Haagse Harry-beeldje hebben ontvangen, duikt de Hagenees overal op in Den Haag. Zo werd hij al gesignaleerd in het Haags Historisch Museum, bij Den Haag FM en het stadsdeelkantoor Haagse Hout.

Cabaretier Sjaak Bral roept Hagenaars op foto van hun mini-Harry op een bijzondere plek te posten op Twitter met #HHwasHieah erbij. “Deel je Harry met de wereld. ga naar buiten en laat hem reizen door Den Haag”, zegt Bral in AD Haagsche Courant. “Laat maar zien waar je hem mee naar toe neemt: De Japanse Watertuin of een feest met Kim Holland.”

Er waren 2.000 beeldjes van Harry besteld in China. Die waren zo snel uitverkocht dat er nog eens 3.000 zijn bijbesteld. …lees meer

Exclusieve beeldjes Haagse Harry uitverkocht, maar 3.000 nieuwe zijn al onderweg

RTVWEST 14.04.2016 Vandaag zijn de langverwachte Haagse Harry beelden en sleutelhangers eindelijk geleverd. Fans van de Haagse stripheld kregen de kans al voor de levering een bestelling te plaatsten waardoor de 2.000 Haagse Harry beeldjes al van tevoren waren uitverkocht. Niet getreurd, er komen 3.000 nieuwe beeldjes aan, die zijn over twee maanden te bestellen.

Haagse Harry is een stripfiguur dat tot leven werd gebracht door de in 2014 overleden tekenaar Marnix Rueb. Vriend en verkoper van de exclusieve souveniers Sjaak Bral is blij met het succes. ‘Het is een gekkenhuis en dat was ook wel te verwachten. Maar niet alles is weg, vanmiddag gaan er nog zo’n 5.000 sleutelhangers van Harry in de verkoop‘, zegt hij tegen Omroep West.

LEES OOK: ‘Kap nâh!’, Standbeeld Haagse Harry onthuld

De beeldjes zijn een exacte replica van het beroemde standbeeld op de Grote Markt in Den Haag en kosten 34,95 per stuk. De beeldjes worden uitgegeven met een certificaat van echtheid, daarnaast krijg je stickers waarmee je het shirt van Haagse Harry kunt versieren.

Harry in Shanghai

De levering van de beeldjes en sleutelhangers duurde langer dan verwacht omdat het schip waarin deze werden verscheept, twee weken stil heeft gelegen in Shanghai.

Om meer mensen blij te maken met een miniatuurversie van Haagse Harry komen er nog 3.000 exemplaren aan die over twee maanden te bestellen zijn. ‘Daarna is het klaar’, laat Sjaak Bral weten.

Meer over dit onderwerp: HAAGSE HARRY BEELDEN DEN HAAGMARNIX RUEB SJAAK BRAL

Beeldjes Haagse Harry uitverkocht, maar 3.000 nieuwe zijn al onderweg

Den HaagFM 14.04.2016 Donderdag zijn de langverwachte Haagse Harry-beeldjes en sleutelhangers eindelijk aangekomen in Den Haag. Ze werden afgeleverd bij de Haeghe Groep, die de verzending van de beeldjes verzorgt.

Fans van de stripheld konden al ver voor de levering een bestelling plaatsten waardoor de 2.000 beeldjes al van tevoren waren uitverkocht. Niet getreurd, er komen 3.000 nieuwe beeldjes aan, die zijn over twee maanden te bestellen. De beeldjes zijn een exacte replica van het standbeeld op de Grote Markt en kosten 34,95 per stuk. Bij het beeldje zitten stickers waarmee je het T-shirt van Harry kunt versieren.

De levering van de beeldjes en sleutelhangers duurde langer dan verwacht omdat de boot waarin deze werden verscheept, twee weken stil lag in Shanghai.

Kijk donderdagavond naar het Haags TV Journaal op Den Haag TV naar een reportage over de aankomst van de beeldjes bij de Haeghe Groep. …lees meer

Cursus Haags dialect in restaurant in Rijswijk

RTVWEST 28.03.2016 Een cursus om het Haags dialect te leren, dat kan in Rijswijk. In restaurant de Wits spijkert cabaretier Bert Kleijweg in anderhalf uur de gasten bij. Een cursus met een knipoog.

Onder het genot van een hapje en een drankje krijgen de gasten een korte cursus Haags. Er wordt heel wat afgelachen. De gasten van het restaurant vinden de cursus vermakelijk en hilarisch.

LEES OOK: Haagse zinnen op dehaag.com ter ere van standbeeld Haagse Harry 

‘Wie heeft er nog nooit van een beschuitstuiter met zalf gehoord?’ vraagt Bert en iedereen lacht. Een enkeling weet het antwoord goed te raden, het is namelijk een gehaktbal met mayonaise. Vooral de spelling van de woorden is een lastig punt. Volgens Bert moet er altijd een dakje op de û, vergeet je het dakje in Den Haag, dan wordt het listig.

Meer over dit onderwerp: Den Haag Dialect Cursus

Mini Haagse Harry’s komen eindelijk onze kant op

AD 11.03.2016 Tweeduizend beeldjes van Haagse Harry, een replica van het beeld bij de Grote Markt, zijn eindelijk onderweg uit China naar Nederland. Dat meldt Robert-Jan Rueb, de broer van de bedenker van Haagse Harry, Marnix Rueb.

De miniaturen hadden al met de onthulling van het grote standbeeld in Nederland moeten zijn, maar de levering bleef maar uit. Na talloze belletjes en mailtjes naar de tussenpersoon in China is Rueb er eindelijk achter waarom: ,,De container heeft domweg anderhalve maand in China aan de kant op de haven gestaan,” zegt Rueb ontstemd.

De replica’s zijn intussen al nagenoeg uitverkocht en Rueb overweegt een tweede oplage. ,,Maar niet via deze tussenpersoon. De fabriek heeft prima werk geleverd, maar deze man heeft ons met allerlei smoezen aan het lijntje gehouden.”

Op 4 april moet het schip in Rotterdam aanmeren. Daarna duurt het nog een paar dagen en dan kunnen de mini Haagse Harry’s uitgeleverd worden.

Lees ook;

Haagse Harrybeeldjes eindelijk onderweg naar Nederland

Den HaagFM 10.03.2016 Honderden mensen hebben al een bestelling geplaatst, maar waar de nieuwe beeldjes van Haagse Harry toch bleven, was lange tijd onbekend. Ze waren voor het laatst gezien in een Chinese fabriek (grote foto).

“De levering heeft vertraging opgelopen tijdens het transport en het is onbekend wanneer het beeldje wordt verwacht”, meldde Robert-Jan Rueb al eerder. Hij is de broer van de eind 2014 overleden tekenaar Marnix Rueb die Haagse Harry verzon. De beeldjes zijn gemaakt in China en zouden per schip naar Nederland worden verstuurd. “Maar we hadden tot nu toe geen keihard bewijs dat de beeldjes op de boot stonden”, zegt Rueb. Ook de in China bestelde sleutelhangers van Harry waren spoorloos.

Na lang zoeken zijn de beeldjes inmiddels boven water. “De vrachtbrief van de zending was tijd zoek in China en daarmee ook onze duidelijkheid over de datum van aankomst van de boot. Die brief is nu gevonden, net als de container. Die blijkt langer dan een maand in een Chinese haven aan de kade te hebben gestaan en is pas woensdag vertrokken naar Rotterdam”, vertelt Rueb bij wie boosheid en blijheid tegelijkertijd te zien zijn. “Het goede nieuws is dus, Harry is onderweg! Het slechte nieuws: de aankomst in Rotterdam wordt verwacht rond 4 april. En daarna zal het nog een paar dagen duren voordat alle douane-formaliteiten verricht zijn.”

Traject live te volgen

Eind vorige maand werd het standbeeld van Haagse Harry geplaatst boven op de entree van de Tramtunnel bij de Grote Markt. Rondom de onthulling zouden enkele nieuwe Haagse Harry-artikelen verschijnen, maar alleen het nieuwe stripalbum ‘De Mazzol!’ is al echt te verkrijgen. De beeldjes en sleutelhangers zijn wel te bestellen, maar worden dus “iets later dan gepland” bezorgd. Het traject van het schip (cargo vessel MSC Laurence) is live te volgen op internet…lees meer

10 dingen die je moet weten over Haagse Harry

AD 25.02.2016 Donderdagavond wordt op de Grote Markt in Den Haag een standbeeld van Haagse Harry gepresenteerd. Het is een eerbetoon aan de in 2014 overleden geestelijk vader van het stripfiguur, Marnix Rueb. Om je geheugen op te frissen hier 10 weetjes over de Haagse legende!

Marnix Rueb, de geestelijk vader van Haagse Harry, in 2013 © anp.

  1. Haagse Harry is ontstaan in de tijd dat striptekenaar Marnix Rueb in de Schilderswijk ging wonen. Hij vertelde in eenintervieweens over het ontstaan van Harry: ,,Ik werd in die tijd geconfronteerd met de echte authentieke Hagenees. Ik vind dat bijzonder aansprekende types, en ik vind de Haagse taal erg mooi. Ook stralen ze iets uit wat me wel aanspreekt. Het zijn vervaarlijke types, al zullen ze je geen kwaad doen.”2. En zo werd Haagse Harry geboren, een werkloze Hagenees met een enorme buik en een matje in zijn nek die in trainingspak door Den Haag banjert. In zijn ‘vrije tijd’ rookt Harry graag blowtjes of bezoekt hij gabberfeesten en wedstrijden van FC Den Haag. In de strips wordt tijdens Harry’s avonturen alles en iedereen op de hak genomen, inclusief de Hagenezen zelf. Veel voorkomende personages zijn Koningin Beatrix, toenmalig wethouders van de stad (in de strip ‘uitvretâhs’ genoemd) en ras-Hagenees Henk Bres.3. Wist je dat het eigenlijk helemaal niet de bedoeling was dat Harry een op zich zelf staande strip zou worden? Hij verscheen oorspronkelijk in een krantje dat in het Haagse uitgaanscircuit werd geplubiceerd, dat Doenheette. De stukken van Haagse Harry werden daaruit gescheurd door de fans, de rest van het krantje nauwelijks gelezen. Vanwege de grote populariteit besloot Rueb om Haagse Harry een eigen album te geven.4. Waar de serie zijn populariteit vooral aan te danken heeft, is de Haagse taal en humor. In de strips wordt in de tekstballonnetjes alleen maar fonetisch Haags geschreven. Rueb hierover: ,,Als je Harry ziet praten moet je hem ook horen praten. Het liefst zou ik er een cassettebandje bij doen, maar dat gaat niet. Daarom heb ik er voor gekozen om de tekst fonetisch op te schrijven, om de mensen het hardop te laten zeggen.” In de strips praat iedereen fonetisch plat Haags, zelfs de wethouders en Koningin Beatrix.5. Rueb baseerde zijn strips vaak op de Haagse of landelijke actualiteit. Een voorbeeld hiervan is de hieronder afgebeelde strip over de toenmalige burgemeester van Den Haag, Wim Deetman. Die was eens nietsvermoedend met een ADO-supporter op de foto gegaan die zijn piemel uit zijn broek had gehangen. Koren op de molen voor Rueb.

De strip over Harry en Deetman © De Posthoorn.

Een door supporters gemaakt spandoek in het stadion van ADO Den Haag © Youtube – ADO Journaal.

  1. In totaal bracht Rueb vier albums uit van Haagse Harry, via zijn eigen uitgeverij Kap Nâh. Daar zit ook het in 2005 uitgekomen nulnummer Kompleitt baggâhbij, met tot dan toe niet eerder uitgebracht werk.7. Wist je dat Marnix Rueb eigenlijk helemaal geen platte Hagenees was? Hij groeide op in de keurige wijk Benoordenhout, waar ook premier Mark Rutte momenteel woont. De kunstenaar sprak zelf ook keurig ABN, zonder een spoortje van een Haags accent. Wel gaf hij aan het accent schitterend te vinden en dat hij met zijn strips ‘een deel van de Haagse cultuur in stand probeerde te houden.’8. Op het overlijden van Rueb, die stierf aan longkanker, reageerden zowel Hagenaars als Hagenezen zeer bedroefd. Burgemeester Jozias van Aartsen zei dat Rueb ,,behoorde tot de Haagse cultuur, tot de levensstijl van onze Haagse samenleving. Niet alleen Haagse Harry blijft zonder vader achter, ook de stad is vandaag verweesd.” Bij ADO Den Haag klapten de supporters een minuut voor Rueb en waren er meerdere spandoeken te zien.9. Op 1 april 2015 werd bekend dat de Gemeente Den Haag de Cultuurprijs voor dat jaar postuum uit wilde reiken Rueb. Nabestaanden vonden een standbeeld van Haagse Harry gepast en de gemeente stemde hier mee in. De locatie is opmerkelijk: het standbeeld komt precies boven de tramtunnel die onder de Grote Markt doorloopt. Deze tunnel is door Rueb in zijn strips vaak belachelijk gemaakt vanwege de veel hoger uitvallende kosten dan vooraf begroot.

10. Het standbeeld wordt donderdagavond onthuld door de nabestaanden en wethouder Joris Mijsmuller. Harry staat met zijn rug naar de Grote Markt, precies in de richting van de Boterwaag, waar Rueb een graaggeziene gast was. Het standbeeld is van klei, is twee meter lang en weegt meer dan drie ton. Ook de tekst op het witte shirt van Harry, waar altijd een inside-joke in verwerkt was, wordt dan bekend gemaakt.

Lees ook;

‘Kap nâh!’, Standbeeld Haagse Harry onthuld

RTVWEST 25.02.2016 Het standbeeld van stripheld Haagse Harry is donderdagavond even na zessen onthuld op de Grote Markt. Op het t-shirt van Harry staat de tekst ‘Kap nàh!! Lekkâh belangrèk’, een verwijzing naar de titel van het eerste album van Haagse Harry.

Donderdag werd het standbeeld vervoerd, onder grote belangstelling. Haagse Harry is een stripfiguur uit de pen van de in 2014 overleden tekenaar Marnix Rueb.

De onthulling vond plaats in aanwezigheid van zijn broer Robert-Jan, vriend Sjaak Bral, een aantal politici en uiteraard heel veel Hagenezen.

Meer over dit onderwerp: Haagse Harry Den Haag

Standbeeld Haagse Harry onthuld

Den HaagFM 25.02.2016 Donderdagavond is op de Grote Markt het standbeeld van Haagse Harry onthuld.

Striptekenaar Marnix Rueb tekende Harry in 1991 voor het eerst en liet hem regelmatig de maatschappij bekritiseren. Rueb overleed in 2014, maar won na zijn dood de Cultuurprijs van Den Haag. Met dat geld is nu het standbeeld gemaakt. Jody Koppers, de dochter van de eind 2014 overleden tekenaar Marnix Rueb (kleine foto), onthulde het beeld om 18.00 uur samen met wethouder Joris Wijsmuller van Cultuur. “Dit beeld gaat Manneke Pis in Brussel helemaal wegblazen,” aldus Wijsmuller.

Cabaretier Sjaak Bral had de eer om het beeld te presenteren, hij noemt het een eerbetoon aan zijn overleden vriend. “Marnix was een verstokt roker, dus we vonden dat er ook iets van zijn as in het beeld moest zitten. Je zou dus kunnen zeggen dat Den Haag nu om zijn as draait.”  …lees meer

Standbeeld Haagse Harry onthuld

Telegraaf 25.02.2016 Een icoon van de stad Den Haag krijgt een monument. Het gaat niet om een koning, een politicus, een kunstenaar of een zeeheld, maar om een stripfiguur: Haagse Harry. Het beeld staat op de Grote Markt in het hart van de hofstad en wordt donderdag onthuld.

Marnix Rueb, bekend als tekenaar van Haagse Harry.Foto: Phil Nijhuis / ANP

Haagse Harry is bedacht door tekenaar Marnix Rueb, die in 2014 overleed. Het figuur praat (en vooral: scheldt) in plat Haags, heeft een matje in zijn nek en loopt altijd in trainingspak. Harry verscheen in 1991 in een Haags uitgaansblad, maar bleek ook buiten de hofstad populair.

In 1994 verscheen het eerste album van Haagse Harry: Kap Nâh. Hiervan werden 140.000 stuks verkocht. Daarna volgden nog vier albums. Rueb was ook eigenaar van uitgeverij Kap Nâh. Zijn laatste publicatie was een Haagse vertaling van Nijntje van Dick Bruna. Daarin gaat Nijntje ,,naah de dùinûh ennut stgand en naah de graute zei”.

Rueb overleed op 59-jarige leeftijd aan longkanker. Na zijn dood eerde Den Haag hem met de cultuurprijs van de stad. Dat geld, 50.000 euro, werd besteed aan het 3000 kilo zware standbeeld.

Onthulling beeld Haagse Harry op de Grotuh Magt

AD 25.02.2016 Eindelijk is het zover. De nabestaanden van de overleden striptekenaar Marnix Rueb zullen donderdagavond 25 februari samen met uitvretahWijsmuller het standbeeld van stripheld Haagse Harry op de Grote Markt onthullen.

Iedere Hagenaar is bekend met de groengeile stripheld Haagse Harry. De asociale Hagenees met mat, trainingspak en Haagse teksten op zijn T-shirt zal vanaf vanavond 18:00 uur als 3000 kilo wegend en twee meter hoog standbeeld boven de ingang van de tunnel van het glèh èssâh te zien zijn.

Vanaf 17:30 uur is er een optreden van de Haagse band Ragmob. Cabaretier Sjaak Bral zal dit avondje aan elkaar lulluh.

Lees ook

Drukte op Grote Markt voor onthulling Haagse Harry

Den HaagFM 25.02.2016 De Grote Markt in Den Haag stroomt vol voor de onthulling van het standbeeld van Haagse Harry .

Jody Koppers, de dochter van de eind 2014 overleden tekenaar Marnix Rueb (kleine foto), onthult het beeld om 18.00 uur samen met wethouder Joris Wijsmuller van Cultuur. Striptekenaar Marnix Rueb tekende Harry in 1991 voor het eerst en liet hem regelmatig de maatschappij bekritiseren. Rueb overleed in 2014, maar won na zijn dood de Cultuurprijs van Den Haag. Met dat geld is nu het standbeeld gemaakt.

Cabaretier Sjaak Bral neemt de presentatie voor zijn rekening. De onthulling wordt voorafgegaan door een optreden van de band Ragmob. …lees meer

Haagse Harry boegbeeld van stripdagen

Den HaagFM 25.02.2016  Zaterdag en zondag kan je in de Broodfabriek in Rijswijk naar de Stripdagen, een grote beurs met uitgevers en meer dan vijftig tekenaars die komen signeren.

Het tweedaagse evenement bestaat al jaren en trekt altijd duizenden stripfanaten. Dit jaar is het voor eerst in de Broodfabriek in Rijswijk. Haagse Harry is dit jaar het uithangbord van de Stripdagen. “Toen we hem tot boegbeeld maakten, bleek al snel dat ze de stripheld tot diep in Groningen kennen”, zegt festivaldirecteur Ton Schuringa op Den Haag FM.

Tijdens het evenement is er expositie over de Haagse stripheld. Ook wordt zondag om 15.30 uur het nieuwe stripalbum ‘De Mazzol!’ van Haagse Harry gepresenteerd. De groep De Règâhs sluit het festival af met een optreden. …lees meer

Tekst op shirt Haagse Harry uitgelekt; regen maakt afplakpapiertje doorschijnend

RTVWEST 25.02.2016 Het moest tot donderdag 18.00 uur geheim blijven, maar Den Haag FM weet al wat er op het shirt van Haagse Harry staat. Door de regen is volgens de radiozender de tekst door het afplakpapiertje heen gelekt. ‘Kap Nâh!! Lekkâh Belangrèk’, staat er op Harry zijn bovenlichaam.

‘Kap Nâh’ is de naam van het eerste album van Haagse Harry in 1994. Hiervan werden 140.000 exemplaren verkocht. Daarna volgden nog vier albums.

ZIE OOK: IN BEELD: Haagse Harry op weg naar de Grote Markt!

Tekenaar Marnix Rueb overleed in 2014 aan longkanker. Na zijn dood ontving hij de cultuurprijs van Den Haag. Het gewonnen geld maakte vervolgens het standbeeld mogelijk.

LEES OOK: Haagse zinnen op dehaag.com ter ere van standbeeld Haagse Harry

Meer over dit onderwerp: Haagse Harry Den Haag Grote Markt

Tekst op T-shirt Haagse Harrystandbeeld lekt uit: ‘Kap Nâh!! Lekkâh Belangrèk’

Den HaagFM 25.02.2016 Het was de bedoeling het tot 18.00 uur geheim te houden, maar door de regen was de tekst op het T-shirt van het beeld van Haagse Harry donderdagochtend letterlijk door het afplakpapiertje heen uitgelekt. Rond 12.00 arriveerde het beeld op de Grote Markt.

‘Kap Nâh!! Lekkâh Belangrèk’ staat op het beeld dat donderdag om 18.00 uur onthuld wordt door wethouder Joris Wijsmuller en Jody Koppers, de dochter van de eind 2014 overleden tekenaar Marnix Rueb die Haagse Harry bedacht. In april vorig jaar bleek al dat ‘Kap Nâh’ favoriet was als tekst voor het standbeeld. ‘Kap Nâh’ is de naam van het eerste stripalbum van Haagse Harry in 1994. Hiervan werden 140.000 exemplaren verkocht. Daarna volgden nog vier albums. Het was ook de naam van de uitgeverij van Marnix Rueb.

Iedereen is welkom bij de onthulling van het standbeeld. Cabaretier Sjaak Bral neemt de presentatie voor zijn rekening. De onthulling wordt voorafgegaan door een optreden van de band Ragmob. …lees meer

Standbeeld Haagse Harry gearriveerd op Grote Markt

Den HaagFM 25.02.2016 Het standbeeld van Haagse Harry is donderdag rond het middaguur gearriveerd op Grote Markt.

Jody Koppers, de dochter van de eind 2014 overleden tekenaar Marnix Rueb (kleine foto), onthult het beeld om 18.00 uur samen met wethouder Joris Wijsmuller van Cultuur. Striptekenaar Marnix Rueb tekende Harry in 1991 voor het eerst en liet hem regelmatig de maatschappij bekritiseren. Rueb overleed in 2014, maar won na zijn dood de Cultuurprijs van Den Haag. Met dat geld is nu het standbeeld gemaakt.

Iedereen is welkom bij de onthulling van het standbeeld. Cabaretier Sjaak Bral neemt de presentatie voor zijn rekening. De onthulling wordt voorafgegaan door een optreden van de band Ragmob. …lees meer

IN BEELD: Haagse Harry op weg naar de Grote Markt!

RTVWEST 25.02.2016 Het langverwachte standbeeld van Haagse Harry krijgt donderdag zijn eindbestemming op de Grote Markt. Striptekenaar Marnix Rueb tekende Harry in 1991 voor het eerst en liet hem regelmatig de maatschappij bekritiseren. Rueb overleed in 2014, maar won na zijn dood de cultuurprijs van Den Haag. Met dat geld is nu het standbeeld gemaakt. En Harry door de stad: dat levert mooie plaatjes op!

Meer over dit onderwerp: Den Haag Haagse Harry

VVV Den Haag twittert ‘vedaag uitsluited innut Haags’ ter ere van Haagse Harry

RTVWEST 25.02.2016 Wie de keurige berichtjes van twitteraccount @VVVDenHaag gewend is, moet donderdag even twee keer met zijn ogen knipperen. Het account tweet namelijk de hele dag in het Haags vanwege de onthulling van het standbeeld van Haagse Harry op de Grote Markt in Den Haag.

‘Teâh ere van Marnix Rueb en Haagse Harry, die vedaag vereeuwag zulle wogde op de Graute Marrek, twittere wè vedaag ùitslùited innut Haags’, is te lezen op Twitter. De culturele websitedenhaag.com is vanaf woensdag ook in het Haags te vinden via dehaag.com.

Ook de ‘biografie’ van het account is in onvervalst Haags geschreven. ‘Wil je iets weite auvâh De Haag? Tweit ons je vraag, wè hellepe je graag!’

Haagse Harry

Vanaf donderdagavond kan iedereen de ruim 2 meter hoge sculptuur van Haagse Harry bewonderenop de Grote Markt in Den Haag. Maandenlang werkte kunstenaar Rob Daenen aan het standbeeld van de stripheld van tekenaar Marnix Rueb.

Rueb overleed in oktober 2014 aan longkanker. Hij kreeg postuum de Haagse Cultuurprijs van de gemeente. Het bedrag dat aan de prijs verbonden is, is gebruikt om het standbeeld te maken.

Meer over dit onderwerp: Haagse Harry VVV Haags TwitterMarnix Rueb Standbeeld Den Haag

Standbeeld Haagse Harry donderdag onthuld; bekijk de making-of

RTVWEST 24.02.2016 Nog één nachtje slapen en dan kan iedereen de ruim twee meter hoge sculptuur van Haagse Harry bewonderen op de Grote Markt in Den Haag. Maandenlang werkte kunstenaar Rob Daenen en consorten aan het standbeeld van de stripheld van tekenaar Marnix Rueb. Bekijk hier de making-of video.

Haagse Harry krijgt een prominente plek boven de tramtunnel aan de Grote Markt. Wethouder van Cultuur Joris Wijsmuller en Rueb’s dochter Jody zullen het beeld donderdagavond om 18.00 uur onthullen in het bijzijn van familie en vrienden.

De in oktober 2014 overleden Marnix Rueb kreeg postuum de Haagse Cultuurprijs van de gemeente. Het daaraan verbonden geldbedrag is gebruikt voor het maken van het standbeeld.

LEES OOK: Standbeeld Haagse Harry weer stap dichterbij: schoenen uit de oven

Zo’n 3.000 kilo klei was nodig voor het beeld. Om Harry te kunnen bakken en glazuren, moest ‘ie in stukken worden gesneden en gedroogd. De as van Rueb werd er ook in verwerkt.
Meer over dit onderwerp: Haagse Harry Standbeeld Grote MarktMarnix Rueb

Haagse zinnen op dehaag.com ter ere van standbeeld Haagse Harry

Den HaagFM 24.02.2016 De website van Den Haag Marketing, denhaag.com, is vanaf nu ook beschikbaar in het plat Haags. Aanleiding voor de nieuwe site dehaag.com is de onthulling van het standbeeld van Haagse Harry donderdag.

Directeur Marco Esser van Den Haag Marketing legt de reden van de bijzondere stunt uit. “Ut wegd wel un keâh tèd dat we op onze website de bezoekâhs in onze ège taal wellekom hetûh! Ut is tenslotte de mauiste taal achtâh de dùinûh.”

Haagse Harry werd getekend door Marnix Rueb. Hij bedacht voor het platpratende stripkarakter een fonetische spelling van het Haagse dialect. De regels voor de Haagse spelling legde Rueb met zijn broer Robert-Jan en cabaretier Sjaak Bral vast in verschillende taalboeken. Begin 2015 kreeg Rueb, die in 2014 overleed aan longkanker, postuum de Haagse cultuurprijs. Bij die prijs hoorde 50.000 euro. Met dat geld is het standbeeld op de Grote Markt betaald.…lees meer

Cultureel nieuws Den Haag nu ook in plat Haags te lezen

AD 24.02.2016 Ter ere van de onthulling van het beeld van de stripheld Haagse Harry, die vanaf donderdagavond 25 februari boven de tunnel van het glèhijzah op de Grote Markt te zien zal zijn, is denhaag.com vanaf die datum ook in het plat Haags te lezen. De nieuwsberichten en activiteiten op de culturele, toeristische website zijn op dehaag.com (zonder n dus) volgens de spelregels van het groengeile boekje geschreven.

Marco Esser, directeur van Den Haag Marketing meldt het volgende over de keuze voor dehaag.com: ,,Dehaag.com kent un antal taalvegsies: Neidâhlans, Engels, Dùits, Frans en – zellufs – Chineis. Ik ben heil blè dat we nâh èndelijk auk un Haagse taalvegsie hebbûh.”

,,As eâhbetaun an Marnix Rueb en zèn creijasie Haagse Harry. Ut wegd wel un keâh tèd dat we op onze website de bezoekâhs in onze ège taal wellekom hetûh! Ut is tenslotte de mauiste taal achtâh de dùinûh.”

Lees ook;

Maker van standbeeld Haagse Harry is er klaar voor

Den HaagFM 23.02.2106 Het standbeeld van Haagse Harry is helemaal af. Donderdag wordt het beeld geplaatst op de entree van de Tramtunnel bij de Grote Markt.

Kunstenaar Rob Daenen is er klaar voor. “Het meeste keramiek wat je ziet in Den Haag is door ons bedrijf gemaakt, daarom hadden wij de eer om het te maken.” vertelt hij op Den Haag FM. Het standbeeld is voorzien van een uniek T-shirt. De tekst op het shirt blijft tot donderdag geheim.

Jody Koppers, de dochter van de eind 2014 overleden tekenaar Marnix Rueb (kleine foto), zal samen met wethouder Joris Wijsmuller van Cultuur het standbeeld onthullen. Cabaretier Sjaak Bral neemt de presentatie voor zijn rekening. De onthulling is donderdag om 18.00 uur, voorafgegaan door een optreden van de band Ragmob. …lees meer

Onzeker of Haagse Harrybeelden en sleutelhangers op tijd in Nederland zijn

Den HaagFM 22.02.2016 Donderdag wordt het standbeeld van Haagse Harry geplaatst boven op de entree van de Tramtunnel bij de Grote Markt. Rondom de onthulling verschijnen enkele nieuwe Haagse Harry-artikelen, maar het is nog maar de vraag of die op tijd in Nederland zijn.

Tijdens de Stripdagen in de Broodfabriek komend weekend wordt het nieuwe stripalbum ‘De Mazzol!’ van Haagse Harry gepresenteerd. Volgens Robert-Jan Rueb, de broer van de eind 2014 overleden striptekenaar Marnix Rueb, is het boek in ieder geval wel op tijd klaar. Maar of de in China bestelde beeldjes en sleutelhangers ook op tijd in Nederland zijn, is nog maar de vraag.

Vast staat dat ze in een container op een boot op weg naar Nederland staan, maar onbekend is wanneer de lading in Rotterdam aan land wordt gebracht en hoe lang het dan duurt voordat de douane de spullen doorlaat. De beeldjes en sleutelhangers zijn wel al te bestellen, maar worden mogelijk dus iets later dan gepland bezorgd.  …lees meer

ACTIE: Win Haagse Harry-stripalbum, beeld, sleutelhanger en vrijkaarten Stripdagen

Den HaagFM 18.02.2016 Den Haag FM staat volgende week voor een groot deel in het teken van de onthulling van het standbeeld van Haagse Harry, donderdag 25 februari bij de Grote Markt.

Rond de onthulling van het beeld verschijnen enkele nieuwe producten, zoals het stripalbum ‘De Mazzol!!’, beeldjes en sleutelhangers. Ook worden deze maand verschillende exposities gehouden; in de Centrale Bibliotheek, stadhuis en tijdens de Stripdagen op 27 en 28 februari in de Broodfabriek in Rijswijk.

Wil jij het stripalbum, een beeldje, een sleutelhanger en twee kaarten voor de Stripdagen winnen? Vul dan snel hieronder je gegevens in en hou volgende week je telefoon goed in de gaten. Justin (07.00-10.00 uur) en Jordy (15.00-18.00) bellen elke dag live met een winnaar., …lees meer

Het ontwerp. Het T-shirt is nu nog helemaal wit.

Onthulling standbeeld Haagse Harry

DH 17.02.2016 Op donderdag 25 februari is de onthulling van het standbeeld van stripfiguur Haagse Harry op de Grote Markt.

Haagse Harry werd bedacht en getekend door de op 23 oktober 2014 overleden striptekenaar Marnix Rueb. Door het Haags te schrijven zoals het wordt uitgesproken, was Rueb bijzonder belangrijk voor de ontwikkeling van het Haags.

Met zijn plat Haags en typisch Haagse humor groeide Haagse Harry uit tot een nationale bekendheid. Rauw maar eerlijk geeft hij commentaar op alles wat er in zijn Den Haag gebeurt.

Programma 

  • De nabestaanden van de overleden tekenaar Marnix Rueb zullen om 18.00 uur samen met wethouder van cultuur Joris Wijsmüller het beeld onthullen. Dan wordt ook bekend welke tekst er op het T-shirt van het standbeeld komt te staan. Fans van de stripheld hebben hiervoor ideeën aangedragen.
  • Voorafgaand aan de onthulling (vanaf 17.30 uur) is er een optreden van de Haagse band Ragmob. Cabaretier Sjaak Bral treedt op als presentator.

Cultuurprijs

Het meer dan 3000 kilo zware beeld werd betaald met het prijzengeld van de Haagse Cultuurprijs. Marnix Rueb kreeg deze postuum toegekend voor zijn complete werk.

Kunstenaar Bouke Schuemie maakte het ontwerp van het beeld. Keramiekatelier Struktuur68 zorgde voor de uitvoering.

ACTIE: Win Haagse Harry-stripalbum, beeld, sleutelhanger en vrijkaart en Stripdagen

Den HaagFM 16.02.2016 Den Haag FM staat volgende week voor een groot deel in het teken van de onthulling van het standbeeld van Haagse Harry, donderdag 25 februari bij de Grote Markt.

Rond de onthulling van het beeld verschijnen enkele nieuwe producten, zoals het stripalbum ‘De Mazzol!!’, beeldjes en sleutelhangers. Ook worden deze maand verschillende exposities gehouden; in de Centrale Bibliotheek, stadhuis en tijdens de Stripdagen op 27 en 28 februari in de Broodfabriek in Rijswijk.

Wil jij het stripalbum, een beeldje, een sleutelhanger en twee kaarten voor de Stripdagen winnen? Vul dan snel hieronder je gegevens in en hou volgende week je telefoon goed in de gaten. Justin (07.00-10.00 uur) en Jordy (15.00-18.00) bellen elke dag live met een winnaar.  …lees meer

Laatste stripalbum Haagse Harry heet ‘DeMazzol!!’

Den HaagFM 10.02.2016   Het allerlaatste stripalbum van Haagse Harry gaat ‘De Mazzol!!’ heten. In het 144 pagina’s tellende boek staan niet eerder of weinig geziene tekeningen die de in 2014 overleden Marnix Rueb (grote foto) maakte. Het boek is samengesteld door zijn broer Robert-Jan Rueb.

Het is de bedoeling het stripalbum te presenteren tijdens de Stripdagen die 27 en 28 februari worden gehouden in de Broodfabriek in Rijswijk. Rond die tijd worden ook de unieke beeldjes van Haagse Harry verwacht, die in een beperkte oplage in China zijn gemaakt. De stripalbums en beeldjes zijn nu al te bestellen op de website Iklulhaags.nl.

In de aanloop naar de onthulling van het standbeeld van Haagse Harry, donderdag 25 februari op de Grote Markt, zijn deze maand exposities in de Centrale Bibliotheek en het Atrium van het stadhuis.

Haagse Cultuurprijs

Begin vorig jaar kreeg de in oktober 2014 aan kanker overleden tekenaar Marnix Rueb postuum de Haagse Cultuurprijs. Met de bijbehorende 50.000 euro is het standbeeld bekostigd. Hagenaars mochten zelf een tekst verzinnen voor het T-shirt van Haagse Harry. De beste tekst zal voor altijd te zien zijn op het beeld.

Haagse Harry Week op Den Haag FM

Den Haag FM houdt van maandag 22 februari tot en met vrijdag 26 februari een Haagse Harry Week. Je hoort dan veel meer informatie over alle activiteiten die dan plaatsvinden en je maakt elke dag kans op een uniek beeldje, het nieuwe stripboek en twee vrijkaarten voor de Stripdagen.  …lees meer

Exposities over Haagse Harry van start in bieb en stadhuis (fotoserie)

Den HaagFM 02.02.2016 In de Centrale Bibliotheek en het Atrium van het stadhuis zijn dinsdag twee exposities over Haagse Harry van start gegaan.

In de Centrale Bibliotheek zijn onder andere boeken, T-shirts, persoonlijke prenten, wensen en tekeningen te bekijken. Bij het Haags Gemeentearchief in het Atrium is een aantal memorabilia te zien. Een derde deel van de tentoonstelling zal te zien zijn tijdens de Stripdagen die op 27 en 28 februari worden gehouden in de Broodfabriek in Rijswijk. Dat deel zal zich vooral concentreren op de politieke cartoons van van de in 2014 overleden striptekenaar Marnix Rueb, waarin Harry de hoofdrol speelt.

De tentoonstellingen in het stadhuis en de bieb zijn te bezoeken tot vrijdag 18 maart. Op donderdag 25 februari wordt op de Grote Markt een standbeeld onthuld van Haagse Harry.

Luister morgen om 08.00 uur naar Den Haag FM voor een reportage over de exposities. …lees meer

Bedrijvigheid rond onthulling van Haagse Harry-beeld

AD 02.012016 Terwijl in een bedrijfspand in Zoetermeer de laatste hand wordt gelegd aan het langverwachte en veelbesproken beeld van Haagse Harry, kunnen fans vanaf dinsdag 2 februari al plezier beleven aan onder meer exposities over de stripfiguur en zijn geestelijke vader Marnix Rueb.

Marnix Rueb. © Martijn Beekman.

In oktober 2014 overleed Rueb. In de maand februari staat heel Den Haag in het teken van zijn rondborstige Haagse stripfiguur Haagse Harry.
In de Centrale Bibliotheek en het Atrium van het stadhuis zijn vanaf vandaag twee parallelle exposities te zien. Om 16.30 uur wordt het eerste deel van de tentoonstelling onthuld. In het Atrium gebeurt dat aan de hand van 16 panelen en memorabilia.

De tentoonstelling in de bibliotheek besteedt niet alleen aandacht aan Haagse Harry, maar ook aan andere creaties van zijn bedenker Rueb. Hier kunnen bezoekers onder meer boeken, T-shirts, persoonlijke prenten, wensen en tekeningen bekijken.

Drie ton
Op 25 februari wordt het drie ton zware en meer dan twee meter lange kunstwerk onthuld op de Grote Markt in Den Haag. Het standbeeld komt boven de ingang van de tramtunnel.

Na de onthulling is er, naast de exposities, tijdens de stripdagen op 27 en 28 februari in de Broodfabriek in Rijswijk onder de aanhef ‘Kèk mè nâh’ speciale aandacht voor de tekenaar. Verder verschijnt een laatste stripalbum met niet eerder gepubliceerd werk.

De tentoonstellingen zijn tot en met 18 maart te bezoeken.

Twee Haagse Harryexposities dinsdag van start

Den HaagFM 26.01.2016 De dubbeltentoonstelling ‘Kèk mè nâh – Marnix Rueb en Haagse Harry’ gaat komende dinsdag van start in het stadhuis en de Centrale Bibliotheek.

In het Atrium van het stadhuis worden Rueb en Harry uitgelicht in zestien panelen. Op de eerste etage van de Centrale Bibliotheek zijn vitrines ingericht met allerlei materiaal van zowel Marnix als Harry. De tentoonstellingen zijn tot stand gekomen met medewerking van Robert-Jan Rueb en vrienden van Marnix.

Op donderdag 25 februari wordt op de Grote Markt een standbeeld van Haagse Harry onthuld. Rond die tijd verschijnt ook een nieuwe bundel met niet eerder uitgebrachte tekeningen. …lees meer

Kap nâh! Haagse Harry beeldjes, exposities en nieuw stripboek op komst

RTVWEST 22.01.2016  Rond de onthulling van het standbeeld van Haagse Harry, donderdag 25 februari op de Grote Markt in Den Haag, verschijnt een aantal nieuwe artikelen van de Haagse stripheld. Dat meldt mediapartner Den Haag FM. In de Centrale Bibliotheek aan het Spui, het Atrium van het stadhuis en tijdens de Stripdagen in Rijswijk zijn in februari en maart exposities te zien met tekeningen en objecten van Haagse Harry.

In China wordt momenteel hard gewerkt aan het maken van beeldjes van Haagse Harry. In de opslag van de fabrikant staat een terracottaleger aan beeldjes (grote foto) te wachten op verscheping. De beeldjes zijn vanaf medio februari te bestellen op de website iklulhaags.nl.

LEES OOK: Kap nâh, lekkeâh belangrèk, kek mijn nâh: uitspraken Haagse Harry stromen binnen 

Rond die tijd verschijnt ook een nieuw stripalbum met niet eerder of weinig geziene tekeningen die Marnix Rueb (kleine foto) maakte van Haagse Harry. Het boek wordt samengesteld door zijn broer Robert-Jan Rueb. Het is de bedoeling het nieuwe stripalbum te presenteren tijdens de Stripdagen die 27 en 28 februari worden gehouden in de Broodfabriek in Rijswijk.
Haagse Cultuurprijs
Begin vorig jaar won de in oktober 2014 aan kanker overleden tekenaar Marnix Rueb postuum de Haagse Cultuurprijs. Met de bijbehorende 50.000 euro is het beeld bekostigd. In het standbeeld zal as van de tekenaar worden verwerkt. Hagenaars mochten zelf een tekst verzinnen voor het T-shirt van Haagse Harry. De beste tekst zal voor altijd te zien zijn op het beeld.

Meer over dit onderwerp:

Marnix Rueb Haagse Harry Den Haag Standbeeld

Kapnâh! Haagse Harrybeeldjes, exposities en nieuw stripboek op komst

Den HaagFM 22.01.2016 Rond de onthulling van het standbeeld van Haagse Harry, donderdag 25 februari op de Grote Markt, verschijnt een aantal nieuwe artikelen van de Haagse stripheld. In de Centrale Bibliotheek aan het Spui, het Atrium van het stadhuis en tijdens de Stripdagen in Rijswijk zijn in februari en maart exposities te zien met tekeningen en objecten van Haagse Harry.

In China wordt momenteel hard gewerkt aan het maken van Haagse Harry beeldjes. In de opslag van de fabrikant staat een terracottaleger aan beeldjes (grote foto) te wachten op verscheping. De beeldjes zijn vanaf medio februari te bestellen op de website Iklulhaags.nl.

Rond die tijd verschijnt ook een nieuw stripalbum met niet eerder of weinig geziene tekeningen die Marnix Rueb (kleine foto) maakte van Haagse Harry. Het boek wordt samengesteld door zijn broer Robert-Jan Rueb. Het is de bedoeling het nieuwe stripalbum te presenteren tijdens de Stripdagen die 27 en 28 februari worden gehouden in de Broodfabriek in Rijswijk.

Haagse Cultuurprijs

Begin vorig jaar werd kreeg de in oktober 2014 aan kanker overleden tekenaar Marnix Rueb postuum de Haagse Cultuurprijs. Met de bijbehorende 50.000 euro is het beeld bekostigd. In het standbeeld zal as van de tekenaar worden verwerkt. Hagenaars mochten zelf een tekst verzinnen voor het T-shirt van Haagse Harry. De beste tekst zal voor altijd te zien zijn op het beeld.

Haagse Harry Week op Den Haag FM

Den Haag FM houdt van maandag 22 februari tot en met vrijdag 26 februari een Haagse Harry Week. Je hoort dan veel meer informatie over alle activiteiten die dan plaatsvinden en je maakt elke dag kans op een uniek beeldje, het nieuwe stripboek en twee vrijkaarten voor de Stripdagen. …lees meer

Hoofd van standbeeld Haagse Harry is af

Den HaagFM 14.01.2016 Het hoofd van Haagse Harry is af. Het laatste deel van het standbeeld van de bekende stripfiguur kwam – samen met de middelvinger en een drol – als laatste uit de oven.

“De glimlach op het hoofd was het lastigst, want er is nauwelijks een tekening te vinden waarop hij een tevreden en vriendelijke glimlach heeft,” zegt kunstenaar Rob Daenen. “We wilden een vriendelijke lach want het beeld moet geschikt zijn voor een foto met het gezicht, maar met een kleine cynische hoek, want hij steekt wel zijn middelvinger op.”

Het beeld kon gemaakt worden dankzij het geldbedrag dat hoort bij de postuum uitgereikte Haagse Cultuurprijs van de gemeente voor de vorig jaar overleden tekenaar Marnix Rueb. Het beeld wordt eind februari onthuld op de Grote Markt. …lees meer

Haagse Harry en Marnix Rueb als eersten in nieuwe Heldengalerij ADO DenHaag

Den HaagFM 22.11.2015 Zaterdag is in het Kyocera Stadion van ADO Den Haag de eerste graffititekening van de nieuwe heldengalerij onthuld.

Op een van de pilaren zijn de beeltenissen van striptekenaar Marnix Rueb en zijn creatie Haagse Harry onthuld. Rueb overleed een jaar geleden aan de gevolgen van kanker.

De tekening is gemaakt door ADO-fan Patrick Goos van het Haags Graffiti Platform. Het is de bedoeling de galerij de komende jaren uit te breiden met nieuwe portretten. ADO-fans kunnen daarvoor zelf suggesties doen.

Kijk komende vrijdagavond naar het ADO Journaal op Den Haag TV voor een verslag van de onthulling van het eerste portret. …lees meer

Haes maakt eerbetoon aan Haagse Harry en Marnix Rueb

Den HaaagFM 23.10.2015 Marnix Rueb, de bedenker van Haagse Harry, is vrijdag precies een jaar geleden overleden. Als ode aan Rueb en zijn stripheld maakte striptekenaar Haes (Hugo Seriese) een strip over Harry in een winkel vol stripboeken.

Seriese liep al een tijdje rond met het idee om een ode te brengen aan Marnix Rueb en Haagse Harry. “Rueb was een geniale vakman. Hij gebruikt zijn tekenstijl, achtergronden en tekst om een erg gelaagd verhaal te vertellen. Haagse Harry zelf moet van gelaagde verhalen en intellectuele strips helemaal niks hebben. En dat zie je hier in deze strip.”

Marnix Rueb overleed op 23 oktober vorig jaar aan de gevolgen van longkanker. Als eerbetoon is kunstenaar Rob Daenen bezig met een standbeeld van Haagse Harry dat begin volgend jaar op de Grote Markt komt te staan.  …lees meer

Haes tekent strip Haagse Harry als eerbetoon aan vorig jaar overleden Marnix Rueb

RTVWEST 23.10.2015  Marnix Rueb, de bedenker van stripcultheld Haagse Harry, is vrijdag precies een jaar geleden overleden. Als ode aan Rueb en zijn banale stripheld maakte striptekenaar haes (Hugo Seriese) een strip over Harry in een winkel vol stripboeken.

Seriese, die de strip donderdag maakte, liep al een tijdje rond met het idee om een ode te brengen aan Marnix Rueb en zijn Haagse Harry. ‘Rueb was een geniale stripvakman. Hij gebruikt zijn tekenstijl, achtergronden en tekst om een erg gelaagd verhaal te vertellen. Haagse Harry zelf moet van gelaagde verhalen en intellectuele strips helemaal niks hebben. En dat zie je hier in deze strip.’
LEES OOK: Nostalgie: 14 dingen van vroegâh die Hagenaars en Hagenezen missen
Marnix Rueb overleed op 23 oktober 2014 aan de gevolgen van longkanker. Als eerbetoon is kunstenaar Rob Daenen bezig met een standbeeld van Haagse Harry, dat begin volgend jaar op de Grote Markt in Den Haag moet komen te staan.

Meer over dit onderwerp:

Haagse Harry Ode Marnix Rueb Den HaagHaes Striptekenaar Overleden Eerbetoon Haesjager Stripboek

Eerbetoon precies jaar na dood tekenaar Marnix Rueb

AD 23.10.2015 Vandaag, vrijdag 23 oktober, is het precies een jaar geleden dat striptekenaar Marnix Rueb overleed. De geestelijk vader van de stripfiguur Haagse Harry overleed op 59-jarige leeftijd aan de gevolgen van de longkanker.

Zijn dood inspireerde collega Hugo Seriese tot het maken van een eerbetoon aan Marnix Rueb. Het resultaat is te zien op zijn website mijnnaamishaes.nl, waar Haagse Harry opduikt in een strip die de banaliteit van de personage en de genialiteit van zijn bedenker benadrukt. Haes is het pseudoniem van de eveneens Haagse striptekenaar Hugo Seriese, die zijn eigen stripblad De Haesjager uitbrengt. Zijn interesse in Haagse Harry werd opnieuw gewekt nadat hij hierover een vraag had gekregen bij TV West. ,,Ik had het stripalbum Kap Nâh vroeger wel gelezen, maar eigenlijk altijd een beetje gearchiveerd onder het kopje banaal,” zegt hij. ,,Toen ik wat dingen ging herlezen viel pas op hoe geniaal Rueb zijn strips eigenlijk opbouwde.”

Zelfspot
Zelfspot is Hugo Seriese niet vreemd. Hij heeft zijn analyse, ‘een intellectuele duiding’ van Ruebs strips, vervat dat in een tekening en laat Haagse Harry daarover zijn licht schijnen. Die scheurt de tekeningen van Haes direct doormidden en zegt op de hem bekende manier in (fonetisch) plat Haags: ‘Doet men ma un klassiekèr’.

De dood van Marnix Rueb leidde vorig jaar tot geschokte reacties, ook bij bestuurders die vaak zelf het onderwerp van spot waren. ,,Niet alleen Haagse Harry verloor zijn vader: heel Den Haag blijft verweesd achter,” reageerde burgemeester Jozias van Aartsen. Op 1 april kreeg Marnix Rueb postuum de Cultuurprijs van de gemeente Den Haag. Van het bijbehorende geldbedrag, 50.000 euro, laten de erven Rueb een twee meter hoog standbeeld van Haagse Harry maken. Dat beeld moet in februari 2016 worden onthuld op de Grote Markt, de favoriete plek van zowel de stripfiguur als zijn geestelijk vader.

Standbeeld Haagse Harry in februari onthuld

AD 23.10.2015 Het standbeeld van Haagse Harry wordt naar verwachting in februari 2016 onthuld.

De afgelopen maanden is in het atelier van Struktuur68 gewerkt aan de twee meter hoge sculptuur. Het wordt nu geglazuurd en in stukken gebakken, waarna de montage volgt.

Het is een eerbetoon aan de vorig jaar overleden geestelijk vader en striptekenaar Marnix Rueb. Haagse Harry komt op een plek boven de ingang van de Tramtunnel met de Haagse toren op de achtergrond en – aldus de initiatiefnemers – ‘met zijn reet naar de Grote Markt’.

Standbeeld Haagse Harry in stukken, maar begin 2016 klaar voor onthulling op Grote Markt

RTVWEST 22.10.2015 Het standbeeld van Haagse Harry, dat binnenkort op de Grote Markt in Den Haag moet komen te staan, ligt in stukken gezaagd op de grond. Momenteel lijkt het beeld nog allesbehalve klaar. Maar kunstenaar Rob Daenen is er zeker van dat het beeld over een paar maanden toch echt klaar is.

Het is vrijdag precies een jaar geleden dat Marnix Rueb overleed. De geestelijk vader van Haagse Harry kreeg postuum de Haagse Cultuurprijs van de gemeente. Het daaraan verbonden geldbedrag wordt gebruikt voor het maken van het standbeeld. De verwachting is dat het beeld in februari of maart kan worden onthuld.
LEES OOK: Standbeeld van Haagse Harry weer een stapje dichterbij; ‘Harry droogt mooi op’
Tot nu toe is zo’n 3.000 kilo klei verwerkt in het beeld. En dat stop je niet zomaar even in een oven.Het twee meter hoge beeld moet dus in stukken worden gesneden, gedroogd, gebakken en geglazuurd.
Standbeeld komt op Tramtunnel
Daarna wordt het weer in elkaar gezet, meldt Den Haag FM, en kan het naar zijn definitieve plek worden gebracht. Het standbeeld komt op de Tramtunnel te staan, ter hoogte van de Grote Markt.

Meer over dit onderwerp:

Den Haag Haagse Harry Beeld StandbeeldMarnix Rueb Rob Daenen

Haagse Harry wordt volgende week onthoofd

Den HaagFM 21.10.2015 Wie deze dagen het atelier van kunstenaar Rob Daenen binnenloopt zal even schrikken; het beeld van Haagse Harry , waaraan hij al maanden werkt, ligt deels in stukken gezaagd op de grond.

Tot nu toe is zo’n 3.000 kilo klei verwerkt in het beeld en dat stop je niet zomaar even in een oven. En dus wordt het beeld in stukken gesneden, gedroogd, gebakken en geglazuurd. “Zijn armen liggen er al af. Volgend week gaat onder publieke belangstelling zijn hoofd eraf”, aldus kunstenaar Rob Daenen. Daarna wordt het weer in elkaar gezet. “Zeker met zo een buik als hij heeft, ga je toch een naad blijven zien. Maar die kan je weer inkleuren zodat je dat op een afstand niet ziet”, zegt Rob Daenen op Den Haag FM.

Het beeld van de stripfiguur kon gemaakt worden dankzij het geldbedrag dat hoort bij de postuum uitgereikte Haagse Cultuurprijs van de gemeente voor de vorig jaar overleden tekenaar Marnix Rueb, de bedenker van Haagse Harry. De verwachting is nu, dat het beeld in februari of maart kan worden onthuld. …lees meer

Beeld Haagse Harry in stukken gezaagd

Den HaagFM 16.10.2015 Wie deze dagen het atelier van kunstenaar Rob Daenen binnenloopt zal even schrikken; het beeld van Haagse Harry , waaraan hij al maanden werkt, ligt in stukken gezaagd op de grond.

Tot nu toe is zo’n 3.000 kilo klei verwerkt in het beeld en dat stop je niet zomaar even in een oven. En dus wordt het beeld in stukken gesneden, gedroogd, gebakken en geglazuurd. Daarna wordt het weer in elkaar gezet en kan het naar zijn definitieve plek worden gebracht. Het standbeeld komt op de Tramtunnel te staan, ter hoogte van de Grote Markt.

Het beeld van de stripfiguur kon gemaakt worden dankzij het geldbedrag dat hoort bij de postuum uitgereikte Haagse Cultuurprijs van de gemeente voor de vorig jaar overleden tekenaar Marnix Rueb, de bedenker van Haagse Harry. De verwachting is nu, dat het beeld in februari of maart kan worden onthuld.  …lees meer

Standbeeld van Haagse Harry weer een stapje dichterbij; ‘Harry droogt mooi op’

RTVWEST 26.09.2015 Het standbeeld van Haagse Harry lijkt bijna af. Haags cabaretier Sjaak Bral zette vrijdag een foto van het beeld van kunstenaar Rob Daenen op Instagram: ‘Haagse Harry droogt aardig op.’

De 2,30 meter hoge sculptuur, die ongeveer drie ton weegt, moet nog wel een lik verf krijgen. Het beeld komt op de Grote Markt in Den Haag te staan en vormt een eerbetoon aan striptekenaar Marnix Rueb, de geestelijk vader van Haagse Harry. Rueb overleed vorig jaar oktober op 59-jarige leeftijd aan longkanker.

LEES OOK: Aanhang ADO Den Haag eert tekenaar Marnix Rueb met spandoek

Meer over dit onderwerp:

Sjaak Bral Haagse Harry Marnix RuebStriptekenaar Den Haag Grote MarktStandbeeld Beeld Sculptuur Rob Daenen

En ook:

Niet eerder uitgebrachte strips Haagse Harry alsnog uitgegeven

RTVWEST 30.09.2015  Onbekend werk van de Haagse cartoonist Marnix Rueb wordt alsnog uitgegeven. Het gaat om strips van Haagse Harry, die nu nog in het archief van de overleden illustrator liggen.

De broer van de tekenaar, Robert-Jan Rueb, beheert het archief. Hij wil met het uitbrengen van een dikke stripcatalogus de niet eerder uitgebrachte cartoons een podium geven. In combinatie met Haagse Harry-hoogtepunten moet het boekwerk een postuum eerbetoon worden aan de in oktober 2014 overleden tekenaar.
Collega’s van Rueb stonden dinsdagmiddag stil bij zijn overlijden tijdens de uitreiking van de jaarlijkse Inktspotprijs in Den Haag. De tekenaar was tot aan zijn dood een vaste bezoeker van de prijsuitreiking voor de beste politieke cartoon. Hoewel Rueb zelf nooit genomineerd was voor de prijs, vervulde hij altijd een markante rol tussen de collega’s.
Onderbuik
‘Rueb vertegenwoordigde de stem van het volk’, zegt Jean-Mark van Tol. Volgens de bedenker van de stripfiguren Fokke & Sukke gaat het er bij de politieke tekenaars vaak serieus aan toe, terwijl Rueb vanuit een andere kant met de actualiteit bezig was.

‘Marnix tekende vanuit zijn onderbuik. Het was zijn manier om dingen in perspectief te zetten. Dat mis ik wel het meest, nu hij er niet meer is.’
Standbeeld
De catalogus met niet eerder verschenen Haagse Harry-strips zal waarschijnlijk begin 2016 in de winkel liggen. In januari wordt een standbeeld van het stripfiguur onthuld op de Grote Markt in Den Haag. Broer Robert-Jan hoopt dan ook het verzamelwerk te kunnen presenteren.

Meer over dit onderwerp:

Haagse Harry Marnis Rueb InktspotprijsVerzamelalbum

Niet eerder uitgebrachte strips Haagse Harry alsnog uitgegeven

Den HaagFM 30.09.2015 Onbekend werk van de cartoonist Marnix Rueb (kleine foto) wordt alsnog uitgegeven. Het gaat om strips van Haagse Harry, die nu nog in het archief van de overleden illustrator liggen. De broer van de tekenaar, Robert-Jan Rueb, beheert het archief.

Robert-Jan wil met het uitbrengen van een dikke stripcatalogus de niet eerder uitgebrachte cartoons een podium geven. In combinatie met Haagse Harry-hoogtepunten moet het boekwerk een postuum eerbetoon worden aan de in oktober vorig jaar overleden tekenaar. De catalogus met niet eerder verschenen strips zal waarschijnlijk begin volgend jaar in de winkel liggen. In januari wordt een standbeeld van het stripfiguur onthuld op de Grote Markt. Broer Robert-Jan hoopt dan ook het verzamelwerk te kunnen presenteren.

Collega’s van Rueb stonden dinsdagmiddag stil bij zijn overlijden tijdens de uitreiking van de jaarlijkse Inktspotprijs in Den Haag. De tekenaar was tot aan zijn dood een vaste bezoeker van de prijsuitreiking voor de beste politieke cartoon. Hoewel Rueb zelf nooit genomineerd was voor de prijs, vervulde hij altijd een markante rol tussen de collega’s. , …lees meer