Conclusie raadsenquête cultuurcomplex AMARE

Conclusies enquête Amare

Wethouders misleidden de raad bij de bouw van Amare, maar de raad zelf faalde in zijn controlefunctie. En er is opnieuw veel meer geld nodig.

Achtereenvolgende colleges van B en W hebben de gemeenteraad op tal van punten misleid aangaande cultuurgebouw Amare. Tot die snoeiharde conclusie kwam de enquêtecommissie van de gemeenteraad in een op vrijdagochtend 08.09.2023 gepresenteerd, achthonderd pagina’s dik rapport. ‘Op aspecten is de raad niet volledig geïnformeerd en op aspecten is de raad misleid door het college,’ schrijft de commissie.

Dit gebeurde bij de keuze voor het omstreden bouwcontract (‘design, build, maintain’) waarin alle kosten vast zouden liggen en vooral bij het voorspiegelen van onrealistische kostenramingen. Dat was het geval bij miljoenen sponsorgeld, die nooit kwamen, en de opzet van de exploitatie van het gebouw. De te lage huurprijs voor het Koninklijk Conservatorium werd ‘stelselmatig niet gemeld’. Er werd de raad ‘een onrealistisch gunstig bedrijfsresultaat’ voorgehouden.

Dat laatste speelt nog door: het is volgens de commissie onvermijdelijk dat er jaarlijks minimaal één miljoen euro extra wordt uitgetrokken als je Amare op niveau wilt laten functioneren. ‘Dit alles,’ zo concludeert de commissie, ‘laat een patroon in de besluitvorming zien dat de raad niet wordt behandeld als het hoogste orgaan dat belangrijke beslissingen neemt, maar als een horde die moet worden genomen.’ 

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is amare.jpg

De totale kosten van het project op de gemeentefinanciën worden door de commissie op meer dan 500 miljoen euro geraamd, ongeveer twee keer zo veel als waar de gemeenteraad vanuit ging.

De gemeenteraad besloot twee jaar geleden tot het instellen van raadsenquête naar de totstandkoming van Amare. Hij kwam daartoe mede op grond van aanbevelingen van de Haagse Rekenkamer, die de financiering van het cultuurcomplex in 2020 doorlichtte. De rekenkamer concludeerde onder meer ‘dat het college (van B en W, red.) onvoldoende transparant geweest is over de kosten van het complex’.

Bij de enquête stonden twee vragen centraal: ‘op basis van welke kaders zijn besluiten genomen en heeft de raad [zijn] controlerende en kaderstellende taak ingevuld?’ en: ‘op welke manier zijn dit soort grote projecten georganiseerd waardoor we beter grip kunnen krijgen op dit soort projecten’. De enquêtecommissie verhoorde in februari en maart van dit jaar enige tientallen getuigen, onder wie (oud-)wethouders en ambtenaren.

Niet transparant

Veel van wat er gebeurde tussen stadhuis en bouwers was niet transparant. Het rapport: ‘Zo ontbreken verslagen van overleggen waarin vergaande afspraken met het consortium (de bouwers, red.) worden gemaakt, zijn met het consortium gemaakte afspraken verschillende keren niet transparant voor bij de projecten betrokken ambtenaren en leden van de projectorganisatie en wordt geprobeerd om afspraken vast te leggen in al bestaande verslagen, terwijl deze afspraken niet in de betreffende vergadering zijn gemaakt.

Dit leidt onder meer tot een integriteitsaffaire.’ Vooral één ambtenaar, de vertrokken Henk Harms, gaat ver. Maar dat deed hij met rugdekking van wethouders. ‘Wethouders hielden van zijn onorthodoxe stijl, omdat hij met deze stijl resultaat boekte op moeilijke dossiers,’ aldus het rapport.

De wethouders en dan met name de centrale figuren Marnix Norder, Joris Wijsmuller en Boudewijn Revis komen er slecht vanaf. Er heerst op het stadhuis volgens de commissie een ‘wethouderscultuur’. ‘Door onvoldoende ruimte voor tegengeluid van ambtenaren worden politieke beslissingen dominant,’ aldus het rapport.

‘Beslissingen worden uitgevoerd omdat de wethouder het wil, ook wanneer er onvoldoende argumentatie voor is (…). Ook de meerderheid van de raad is hierin te gedwee meegegaan.’ De raad heeft ook in bredere zin zijn controlerende taak veronachtzaamd. ‘De debatten in de raad vinden voornamelijk plaats langs de lijnen van coalitie en oppositie. Van dualisme in de raad is in het dossier Amare weinig sprake geweest.’

Harde noten

De enquêtecommissie kraakt in het rapport nog veel meer harde noten. Volgens haar is nooit goed beschreven wat de gemeente ‘wil bereiken’ met Amare en wat het ‘publiek belang’ is. En dat leidt ertoe dat er een ‘prachtig, multifunctioneel cultuurgebouw’ staat met en programmering die tekortschiet.

Het rapport: ‘Het resultaat is dat er een duur gebouw staat van hoge kwaliteit, onder meer met een concertzaal met akoestiek van wereldklasse, maar dat er geen budget is voorzien om een programmering te verzorgen die bij een dergelijk cultuurgebouw past.’ Andere ingewikkelde hoofdstukken blijven de aanbesteding en het bouwcontract.

De commissie concludeert hier volledig in lijn met wat altijd door de werkgroepen D’Ooievaar plus en SOS Den Haag is gezegd. ‘Als klap op de vuurpijl wordt een ongeldige bieding voor de bouw van Amare tot winnaar uitgeroepen’. Sterker nog niet één van de drie biedingen (eigenlijk waren het er maar twee) voldeed ‘volledig aan de gestelde eisen (…). Aangezien het gelijkheidsbeginsel daarbij wordt geschonden, had dit niet op deze wijze gemogen.’

Leden Enquêtecommissie (van links naar rechts): Rutger de Ridder, Fatima Faïd (plaatsvervangend voorzitter), Andrew van Esch, Arjen Dubbelaar (voorzitter), Isabel Bos. Jaap van Oeveren (secretaris) en Jasper de Pater (trainee). | Foto: Gemeente Den Haag

Raadslid Arjen Dubbelaar (Hart voor Den Haag) was voorzitter van de enquêtecommissie. Hij schetste vrijdag op de persconferentie hoe de commissie te werk is gegaan. “We hebben meer dan tachtig betrokkenen gesproken en ruim 30.000 pagina’s informatie bekeken. We zijn daarbij niet bezig geweest met het zoeken naar een zondebok. Ons doel was waarheidsvinding. Wij hopen dat ons rapport ook met die bril wordt gelezen.”

De commissie komt met een reeks aanbevelingen die vooral gaan over aansturing van grote projecten. Maar ook de hele cultuur op het stadhuis moet anders. ‘Creëer als college en raad een cultuur waarin transparantie het uitgangspunt vormt.

Verbeter de transparantie door minder geheimhouding op documenten te leggen.’ De gemeenteraad zal zich de komende weken of maanden buigen over het rapport. Directe politieke consequenties zijn onwaarschijnlijk, omdat de wethouders op wie de meeste kritiek zich richt niet meer in functie zijn.

Meer: Je hebt gezocht naar amare – Den Haag Centraal

Meer: Den Haag – Enquêtecommissie Amare

Lees: Haagse motie van afkeuring brengt de poppen niet aan het dansen: ‘Dan is het streep-eronder-en-weer-door’ | Den Haag | AD.nl 23.12.2023

Lees: Wethouders hoeven niet weg om foutencircus Amare, maar raad keurt misleiding af – Omroep West 22.12.2023

Lees: Gemeenteraad keurt handelen college bij bouw Amare af, wethouders blijven aan – Den Haag FM 22.12.2023

Lees: Gemeenteraad keurt handelen college bij bouw Amare af, wethouders blijven aan – Den Haag FM 22.12.2023

Lees: Wethouders overleven moeizaam Amare-debat (denhaagcentraal.net) 21.12.2023

Lees: Haagse raad stemt voor motie van afkeuring om cultuurcomplex Amare (msn.com) 21.12.2023

Lees: ‘Gevoeligste dossier van de afgelopen 20 jaar’ eist geen politieke slachtoffers: ‘Maar dit is zeer stevig signaal’ | Den Haag | AD.nl 21.12.2023

Lees: Wethouders overleven moeizaam Amare-debat (denhaagcentraal.net) 21.12.2023

Lees: Politieke dreiging: motie van afkeuring om fouten cultuurcomplex Amare – Omroep West 19.12.2023

Lees: Komend jaar bijna miljoen euro extra voor Amare – Den Haag FM 13.12.2023

Lees: Gemeenteraad worstelt met politieke verantwoordelijkheid: ‘Misleiding is een doodzonde’ – Den Haag FM 09.12.2023

Lees: Heeft stadsbestuur wel geleerd van vernietigend Amare-rapport? ‘Dit gaat nog heel veel pijn doen’ | Dit zijn onze topverhalen | AD.nl 08.12.2023

Lees: Wie is verantwoordelijk? Debat over raadsenquête Amare nadert eindfase – Den Haag FM 07.12.2023

Lees: Wethouders niet van plan zelf op te stappen om Amare-rapport, gemeenteraad twijfelt nog – Omroep West 07.12.2023

Lees: Moeten er wethouders sneuvelen voor foutencircus Amare? Gemeenteraad worstelt – Omroep West 06.12.2023

Lees: Noodlijdend Amare: gemeente pompt mogelijk meer geld in cultuurcomplex – Den Haag FM 22.11.2023

Lees: Noodlijdend Amare: gemeente pompt mogelijk meer geld in cultuurcomplex – Omroep West 22.11.2023

Lees: Politiek offer voor foutencircus Amare? ‘Alle hoofdrolspelers zijn gevlogen’ – Omroep West 13.10.2023

Lees: Fouten bij bouw Amare leiden waarschijnlijk niet tot politieke slachtoffers – Den Haag FM 13.10.2023

Lees: Haags stadsbestuur biedt excuses aan voor misleiding en andere aantijgingen uit vernietigend Amarerapport  AD 13.10.2023

Lees: Enquêtecommissie Amare tikt college op de vingers: ‘Kijkt onvoldoende naar zichzelf’ – Omroep West 12.10.2023

Lees: Politieke spanningen over afwikkeling raadsenquête Amare (denhaagcentraal.net) 11.10.2023

Lees: Actiegroep dreigt met aangifte tegen wethouders vanwege bouw Amare – Omroep West 26.09.2023

Lees: Snoeiharde conclusies enquête Amare: misleiding, wensdenken, politiek falen (denhaagcentraal.net) 08.09.2023

Lees: Den Haag – Onderzoek raadsenquêtecommissie Amare afgerond 08.09.2023

Lees: Bouwer VolkerWessels wilde stoppen met cultuurcomplex Amare – Den Haag FM 17.05.2023

Lees: Bouwer VolkerWessels wilde stoppen met cultuurcomplex Amare – Omroep West 16.05.2023

Lees: Culturele instellingen vrezen voor toekomst: ‘Amare houdt hele sector gegijzeld’ – Omroep West 11.05.2023

Lees: Onderzoek cultuurcomplex Amare duurder, kosten lopen op naar 1,6 miljoen – Omroep West 25.04.2023

lees: Schimmige kosten, hoge werkdruk en pittige ruzies: zo ging het bij cultuurcomplex Amare – Omroep West 25.03.2023

lees: Gemeente nam grote risico’s met financiering Spuiforum (denhaagcentraal.net) 20.02.2023

lees: Raadsenquête begint: waarom werd Amare steeds duurder? (denhaagcentraal.net)19.02.2023

lees: Bouwers willen schriftelijk reageren in Amare-onderzoek: ‘Schoffering als ze niet meewerken’  AD 23.09.2022

Terugblik:

Zie ook: De laatste ronde Raadsenquête cultuurcomplex AMARE

Zie ook: Het nieuwe Cultuurpaleis Amare aan het Spui in Den Haag vanaf november 2022 eindelijk ‘full swing’

Zie ook: De kinderziektes van het nieuwe cultuurpaleis “Amare” aan het Spui – de nasleep – deel 2

Zie ook: De kinderziektes van het nieuwe cultuurpaleis “Amare” aan het Spui – de nasleep – deel 1

Zie ook: De kinderziektes van het nieuwe cultuurpaleis “Amare” aan het Spui

Zie ook: Amare – van de mankementen zijn er nog maar 20 over !!!

Zie ook: Opening 19.11.2021 nieuwe cultuurpaleis Amare aan het Spui in Den Haag

Zie ook: Gedonder met de Woontorens op het Spuiplein naast Amare

Lees ook: Hoe zit het nou met dat Spuikwartier in Den Haag? 9 vragen over het nieuwe ‘Cultuurpaleis’

Zie ook: Spuiforum-Krankjorum/

Zie ook:  Op weg naar de Raadsenquête cultuurcomplex AMARE

Zie ook: Amare op weg naar de nieuwe hangplek voor alle Hagenaars !!

Zie ook: Het nieuwe cultuurpaleis “Amare” aan het Haagse Spui gaat eindelijk open !!!

Zie: En weer gaat het gedonder met het cultuurpaleis Amare gewoon weer verder !! – de nasleep

Zie ook: En het gedonder met het cultuurpaleis Amare gaat gewoon weer verder !!

zie verder ook: Centrum Den Haag één grote groene tuin voor het cultuurgebouw Amare

Zie dan ook: Muziektheater Amare – inrichting nieuwe Spuiplein

Zie ook: Nog meer gedonder met het SpuiForum “Amare” !!

Zie verder: En weer gedonder met het cultuurpaleis Amare !!

Zie ook: Cultuurcomplex Amare vordert gestaag !!! – stand van zaken 22.10.2020

Zie dan ook: Het nieuwe cultuurpaleis Amare aan het Spui in Den Haag is bijna klaar

Zie ook: Het nieuwe cultuurpaleis Amare aan het Spui in Den Haag bijna open

Zie ook: Nog meer gedonder met het SpuiForum !! – debat 06.05.2020 – de nasleep

Zie ook: Nog meer gedonder met het SpuiForum !! – debat 06.05.2020

Zie ook: Nog meer gedonder met het SpuiForum !!

zie ook: Het SpuiForum anno 03.04.2020: “We zijn er bijna maar nog niet helemaal !!” – vervolg

zie ook: Het SpuiForum anno 19.03.2020: “We zijn er bijna maar nog niet helemaal !!”

Zie ook: Ook het gedonder met het SpuiForum gaat vrolijk weer verder en nog verder !!

Zie ook: Ook het gedonder met het SpuiForum gaat vrolijk weer verder !!

Zie ook: En weer gaat het gedonder met het SpuiForum vrolijk verder !! – deel 2

En zie ook: En weer gaat het gedonder met het SpuiForum vrolijk verder !! – deel 1

zie ook: Het nieuwe onderwijs en cultuur complex op het Spuiplein – SvZ 15.09.2018

zie:  De eerste paal voor het nieuwe Onderwijs en Cultuur Complex op het Spuiplein

zie ook nog: Het gedonder met het SpuiForum gaat vrolijk weer verder !!

zie ook nog: Het Spuiforum na het coaltieakkoord 2018 – 2022

zie dan ook:  Het Haagse coalitieakkoord 2018 – 2022

zie ook nog: Crisis en nog meer vertraging nieuwe plannen Haags Spuiforum

en zie ook Vertraging nieuwe plannen Haags Spuiforum – deel 8

zie verder ook: Bouw Haags cultuurpaleis gaat eindelijk beginnen

zie ook: Vertraging nieuwe plannen Haags Spuiforum – deel 7

zie ook: Vertraging nieuwe plannen Haags Spuiforum – deel 6

zie ook: Nieuwe plannen Haags Spuiforum bijna definitief – deel 5

zie ook: Nieuwe plannen Haags Spuiforum – deel 4 definitief

en zie ook: Nieuwe plannen Haags Spuiforum – deel 3

zie verder ook:  Nieuwe plannen Haags Spuiforum – deel 2

zie dan ook: Nieuwe plannen Haags Spuiforum – deel 1

zie verder ook nog:  Haags college dient motie van wantrouwen in tegen Haagse anti-Spuiforum-bewoners

zie verder ook; Haagse SpuiForum terug naar de Tekentafel !!!

zie dan ook nog: De toekomst van het Haagse SpuiForum !!

en zie verder ook: Aftrap bouw SpuiForum

zie ook: De spanningen rondom het SpuiForum namen toe !!! – deel 2

zie ook: De spanningen rondom het SpuiForum namen toe !!!  – deel 1

en zie ook nog evenGedonder bij de Haagse PvdA over het Spuiforum

en dan ook nog: Haagse PvdA is/was verdeeld over Cultuurpaleis Spuiplein

2 Reacties op “Conclusie raadsenquête cultuurcomplex AMARE

  1. Pingback: Raadsdebat 21.12.2023 over de Raadsenquête “Cultuurcomplex AMARE” | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  2. Pingback: En weer financiële problemen met het Cultuurpaleis “Amare” aan het Spui !!!! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

Plaats een reactie