Duindorp = Puindorp ???

Film ‘100 Jaar Duindorp’ laat positieve kanten van de wijk zien

In het kader van het honderdjarig bestaan van de wijk, maakte regisseur Bob Entrop de film ‘100 Jaar Duindorp’ die woensdag in première gaat. Duindorp is een van de bekendste wijken van Scheveningen. De film toont onder andere persoonlijke verhalen over het ontstaan van het dorp vanaf 1915, de gedeeltelijke sloop in de oorlog en de wederopbouw na de oorlog.

Tijdens een gesprek met directeur Paul Kievit van Muzee Scheveningen ontstond het idee voor de film. “Dit moest vastgelegd worden. Dadelijk is de oudere generatie er niet meer. En de verhalen van toen het nog een vissersdorp was, zijn dan verdwenen”, zei Entrop op Den Haag FM. Tot en met zijn achtste levensjaar woonde de regisseur zelf in de wijk. Entrop wil vooral de positieve kanten van de wijk laten zien. “Die foute types en rotte appels heb je in elke wijk. Daar is al zoveel aandacht aan besteed. Laten wij nou eens laten zien wat voor hechte gemeenschap Duindorp is.”

‘Duindorp 100 jaar’ gaat woensdag in première in het Omnicentrum aan de Berkenbosch Blokstraat. De film is de tweede uit een drieluik. …lees meer

 

AD 30.12.2020

Telegraaf 23.10.2020

AD 21.10.2020

Telegraaf 21.10.2020

AD 19.10.2020

AD 19.10.2020

Vernielingen en agressie in Duindorp schering en inslag !!

Van ongeveer vijftig mensen die in Duindorp overlast veroorzaken hebben we de naam, zegt de Haagse burgemeester Jan van Zanen. ‘Ze kunnen meerdere avonden iets hebben gedaan, maar ook tegen een COVID-boete zijn aangelopen.’

Van Zanen zegt dat er meerdere varianten zijn om de groep van vijftig aan te pakken. ‘Ze kunnen mee worden genomen naar het politiebureau, we gaan langs bij ouders of mensen thuis. Of het is een zaak voor jeugdwerk.’

Drie keer was de burgemeester afgelopen week in de Haagse wijk. ‘Ik neem het zeer serieus’, zegt hij over de overlast. ‘We treden op, we hebben mensen aangehouden en weten een aantal namen. Die worden nagetrokken door deskundigen. Dan hopen we dat de rust terugkeert. Want dat gun ik Duindorp.’

ME

‘Ze maken mensen het leven zuur’, zegt Van Zanen vervolgens. ‘Bewoners zijn het helemaal zat. Een aantal mensen schijnt het plezierig te vinden om spullen van anderen te slopen, molotovcocktails te gooien of vuurwerk af te steken. Daar word je niet blij van. Bewoners zijn daar bang voor. Ze zijn angstig en maken zich zorgen, het kan zomaar verkeerd aflopen.’

Vorig jaar was het begin december een tijdje onrustig in Duindorp nadat bekend werd dat de vreugdevuren niet doorgingen. Het is nu eind oktober en nieuwjaar duurt nog meer dan twee maanden. Is die lange periode met toezicht wel vol te houden voor de politie en hulpverleners? ‘Is het vol te houden voor de Duindorpers?

Dat moet je je ook afvragen’, zegt Van Zanen duidelijk. ‘Die zijn het spuugzat. Ik hoop dat we het ergste wel gehad hebben en dat de rust is teruggekeerd. Als er toch weer overlast is, dan nemen we maatregelen die nodig zijn. Soms kan dat met een woordje, maar soms moet de ME optreden en ik zal niet aarzelen om die in te zetten. Het moet stoppen.’

Vreugdevuren

Een reden voor de overlast kan de Haagse burgemeester niet noemen. ‘Als we dat wisten, dan zouden we ons daar op richten’, zegt hij dan ook. ‘We hebben nu verschillende beelden waardoor het kan komen. Het is de herfstvakantie, ze hebben niet veel te doen, of corona.’

Een ander beeld dat opdoemt is het afgelasten van de vreugdevuren. Iets waar volgens Van Zanen nog helemaal geen sprake van is. ‘Ze kijken naar televisie en horen iets over evenementen en denken dat het niet doorgaat. ‘Maar over de vreugdevuren is nog helemaal geen beslissing genomen’, verduidelijkt Van Zanen. ‘Zo lang er niets duidelijk is, kan ik er niets over zeggen.’

Burgemeester Jan van Zanen roept inwoners op zich bij de politie te melden als ze iets gezien of gehoord hebben. Dat kan volgens Van Zanen ook via Meld Misdaad Anoniem. ‘De informatie komt dan bij het juiste politieteam terecht’, aldus de burgemeester.

LEES OOK:‘Het zijn een stel hersenlozen’, zegt oud-voorzitter Wijkberaad Duindorp over onrust

De afgelopen dagen heeft een groep jongeren meerdere keren gezorgd voor overlast  in de Haagse wijk Duindorp. Dat gebeurde vooral in de omgeving van het Tesselseplein en de Pluvierstraat. Vrijdagavond moest de mobiele eenheid eraan te pas komen.

Met verkeerscontroles probeerde de politie vrijdagavond mensen die niet in Duindorp thuishoren te weren. Even werd het toch weer onrustig toen er met vuurwerk en stenen naar de politie werd gegooid. Ook is een bushokje vernield. Na optreden van de mobiele eenheid werd het rond middernacht weer rustig. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

AD 15.06.2019

AD 12.06.2019

AD 13.06.2019

Straatvraag: Is Duindorp wel of niet racistisch?

Duindorp was  onderwerp van een fel debat in de Haagse gemeenteraad, want discrimineren Duindorpers meer dan andere Hagenaars?

Onderzoek zou dat volgens een deel van de gemeenteraad moeten uitwijzen, maar er zijn ook partijen die vinden dat het onderzoek Duindorpers alleen maar in een kwaad daglicht zet. Voorlopig laat het onderzoek op zich wachten en heeft iedereen er weer iets over te zeggen, maar wat zeggen de Duindorpers er zelf eigenlijk van?

Telegraaf 16.09.2020

lees: Duindorp krijgt koffertje met 30.000 euro voor bewonersplannen OmroepWest 15.09.2020

lees: Ook Prinsjesdag in Duindorp: Bewoners krijgen gouden koffer met 30.000 euro AD 15.09.2020

Zie ook: Duindorp – het Tuigdorp van de 21e eeuw op weg naar 2020 !!

zie ook: Duindorp – het Tuigdorp van de 21e eeuw  ??

Allochtone wijkbewoners worden stelselmatig weggepest uit Duindorp.

AD 13.07.2018

Bekend werd dat allochtonen die in de wijk komen wonen stelselmatig worden weggepest uit Duindorp. Zij krijgen te maken met bedreigingen en vernielingen. Naast Vestia hebben nog drie bewoners aangifte gedaan. PvdA-Kamerlid Marcouch reageerde geschokt en heeft Kamervragen gesteld.

“Genoeg is genoeg”

NOS- verslaggever Martijn van der Zande sprak in de wijk met enkele buurtbewoners. De meningen over hun allochtone buren lopen ver uiteen. “Je weet dat je hier niet moet komen wonen als je buitenlands bent. Het is lang geaccepteerd, maar genoeg is genoeg”, zegt een man.

Vestia

Woningbouwvereniging Vestia weet dat er sinds het begin van dit jaar zeker zes incidenten zijn geweest. Zo werd bijvoorbeeld een varkenskop aan de gevel van een woning gehangen. Ook zijn er meldingen van ingegooide ruiten.

Een woordvoerder van Vestia bevestigt de signalen van racisme. ‘Vroeger waren Duindorpers al tegen nieuwkomers in de wijk. De laatste tijd richten ze zich meer en meer op allochtonen.’ Vestia zegt er geen verklaring voor te hebben waarom de agressie tegen allochtonen in de wijk juist nu oplaait.

AD 26.07.2018

Burgemeester

”Dit gedrag tolereren we niet”, liet ook burgemeester Jozias van Aartsen via zijn woordvoerder weten. ”Niet in Duindorp, niet in Scheveningen, nergens in de stad.” Samen met de politie en woningcorporatie Vestia gaat er “hard en direct” worden ingegrepen.

Hij verwijst naar soortgelijke incidenten in de burgemeestersbuurt in Loosduinen, ongeveer drie jaar geleden. ”Toen hebben we hard en direct ingegrepen in samenwerking met de politie en de woningcorporatie. Dat doen we nu ook in Duindorp.”

AD 31.08.2018

Duindorp heeft bijna 6.000 inwoners en een hoog PVV-gehalte

De wijk Duindorp in Den Haag, in stadsdeel Scheveningen,  telt zo’n 6.000 inwoners. Volgens cijfers van de gemeente heeft iets meer dan de helft van de Duindorpers een laag inkomen. Het werkloosheidscijfer ligt rond het Haags gemiddelde.  Bij de gemeenteraadsverkiezingen bleek dat de PVV-stemmers in Duindorp het hoogste scoorde !!!

AD 26.07.2018

Wat voor wijk is Duindorp?

Duindorp is gebouwd in de jaren ’20. Het vissersdorp Scheveningen was overbevolkt, daarom moesten mensen daar weg. Tussen de duinen en de bossen werd een terrein braak gelegd. Daar werden woningen gebouwd die beter zouden zijn dan in Scheveningen. In dat Duindorp hebben mensen jarenlang buitengewoon goed gewoond. Veel families met hetzelfde beroep, allemaal vissers.

AD 01.09.2018

Een Ons-kent-Ons-cultuur?

Ja, een dorpje binnen Den Haag, afgescheiden van Scheveningen en Belgisch Park. Na de Tweede Wereldoorlog is dat zo doorgegaan. Het was een vrij grote gemeenschap, in Duindorp woonde toen 14.000 mensen.

Wanneer veranderde dat?

Vanaf de jaren ’70 en ’80. Toen was er  veel minder werk in de visserij, veel meer werkloosheid. Ook het kerkbezoek nam af. Duindorp was een hervormde, gereformeerde gemeenschap.

Dus de kerk bond minder en het beroep bond minder. Wat bond nog wel: de plek waar ze woonden en de families die ze kenden. Alleen trok een groot gedeelte van die families weg.  De mensen die toen achterbleven wilden behouden wat ze nog hadden en Duindorp laten zoals het was.

Maar veel woningen voldeden niet meer aan de eisen van de moderne tijd. Het ene na het andere hofje werd gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Dat is de overheid niet in dank afgenomen en daar heeft nog een felle strijd over gewoed.

Verbazen de gebeurtenissen in Duindorp u?

Dat men zich zo durft te uiten op televisie ligt in mijn ogen aan het politieke klimaat. Als politici op tv verkondigen dat er minder Marokkanen moeten zijn, dan moet het je niet verbazen dat mensen ook durven zeggen: ‘wij moeten die buitenlanders niet, we hebben liever onze eigen mensen’, aldus Stadshistoricus Wim Willems professor sociale geschiedenis aan de Campus Den Haag van de Universiteit Leiden.  lees meer

Meer

lees: Gemeentepolitiek blijkt tot op het bot verdeeld over problemen Duindorp Den HaagFM 03.09.2020

lees: Haagse politiek blijkt tot op het bot verdeeld over problemen Duindorp OmroepWest 03.09.2020

Zie ook: Duindorp op weg naar 2021 !!

zie ook: Duindorp – het Tuigdorp van de 21e eeuw op weg naar 2020 !!

zie ook: Duindorp – Tuigdorp

zie ook: Duindorp – het Tuigdorp van de 21e eeuw  ??

Duindorp  AD

Tweets door ‎@Kraaijeveld

In het anders zo onstuimige Duindorp is het nu alleen gezellig

AD 30.12.2020 Precies een jaar geleden werd de politie in Duindorp bekogeld met vuurwerk en stenen. En waar nu ook elders in Den Haag auto’s en vuilnisbakken in de fik gaan, is het in Duindorp alleen maar gezellig.

Het krioelt op het Tesselseplein, het hart van de wijk. Kinderen zitten elkaar achterna, of eten een zojuist gekregen zakje chips en drinken limonade. Het zijn er een stuk of zeventig. Over hun jas dragen veel van hen een zwarte trui. Speciale hoodies, ter herinnering aan een paar jaar terug toen er op het strand nog een levensgroot vreugdevuur mocht worden gebouwd. In de capuchon het jaartal van de editie.

En zonder jaartal: dat is de meest recente exemplaar, van dit jaar. Het jaar dat er voor het eerst weer een vreugdevuur gebouwd zou mogen worden op het strand, maar waar het coronavirus roet in het eten gooide. ‘Wij eten geen honing, wij kauwen bijen’, staat er op hun rug, naar een spreuk die over ‘echte mannen’ zou gaan.

Lees ook;

Langs het plein kijken vaders en moeders naar hun grut.  ,,Zoveel kinderen ik had het ook niet verwacht”, zegt een moeder vergenoegd.

Het verschil kan bijna nauwelijks groter met vandaag precies een jaar geleden. Toen werd de politie bekogeld met stenen en vuurwerk en trok de ME door de wijk. Het was een afsluiting van een zeer roerige maand, die zo’n beetje begon met een enorme vuurwerkbom onder een ME-bus.

Rellende jongeren in Duindorp hebben op 3 december een zware vuurwerkbom onder een busje van de Mobiele Eenheid gegooid. De Haagse politie heeft vanavond dronebeelden vrijgegeven. © Foto AD

Dit jaar veranderde lichtjes Duindorp in een kerstdorp,  met lichtjes opgehangen door de club die normaal het vreugdevuur opbouwt op het strand. Organiseren ze een gps-tocht en beult vandaag een ander deel van de wijk zich af met een bootcamp. En waar parkeerautomaten en auto’s elders in de stad in de hens staan, rookte er  gistermiddag alleen een vuilnisbak een beetje na.

Volgens moeder Paulien is het nu niet echt anders dan anders. ,,Want ik vind de sfeer in de wijk altijd positief. En met wat er vorig jaar is gebeurd, daar bemoeide ik me niet mee.” Met hart en ziel zet ze zich nu in voor de gps-tocht. ,,Anders waren we nu op het strand. Nu is er voor de kinderen toch nog wat leuks.”

,,Ik heb er jaren gewoond, mijn familie woont er nog. De saamhorigheid is hier echt groot,” meent ook voetbaltrainer Stefan.

Wij hebben het leuk. We zijn een beetje het Gallische dorpje aan zee, aldus Duindorper.

,,Onderling hebben we het altijd goed”, zegt een moeder die op het Tesselseplein tegen een voordeur leunt. Ze wordt meteen bijgevallen: ,,Hier, ik weet het zeker, is er niemand die eenzaam is of honger lijdt. Zodra we dat horen, maken we, hup, een tikkie aan, en kan iedereen wat storten. Het wordt zo geregeld.”

Is de sfeer in de wijk nu werkelijk zo anders dan vorig jaar? Nee dus, vinden ze. ,,Wij hebben het leuk. We zijn een beetje het Gallische dorpje aan zee”, vat een man in het gezelschap van de moeders samen. Weer een ander: ,,Ik weet wel dat het al snel gnezegd wordt, maar de meeste die vorig jaar herrie schopten, kwamen niet uit de wijk.”

Meer willen ze over december 2019 niet kwijt. ,,We moeten wat leuks doen, anders gaat het hier alleen maar in de fik,” zegt een van de organisatorenr, maar na zijn opmerking  ‘je kon er vorig jaar op wachten’ wil hij er niet langer over praten. Dan zijn we immers terug bij af.

En: het AD, vertolkt hij gevoelens die ook bij veel anderen leven, dat is immers de krant die alleen maar slechte dingen over de wijk schrijft. Daar wil hij het liefst niet mee praten. ,,Dat je nu komt kijken, dat is oké, maar dan moet het daar ook over gaan. Kijk eens hoe leuk die kinderen bezig zijn.”

En dat zijn ze. Een agent die op de politiemotor naar de nasmeulende vuilnisbak komt kijken, verdwijnt uit het zicht. Hij komt niet meer terug.

Vernielingen en agressie in Duindorp schering en inslag

Telegraaf 17.10.2020 De afgelopen dagen heeft een groep jongeren meerdere keren gezorgd voor overlast in de Haagse wijk Duindorp. Dat gebeurde vooral in de omgeving van het Tesselseplein en de Pluvierstraat. Vrijdagavond moest de mobiele eenheid eraan te pas komen.

Met verkeerscontroles probeerde de politie vrijdagavond mensen die niet in Duindorp thuishoren te weren. Even werd het toch weer onrustig toen er met vuurwerk en stenen naar de politie werd gegooid. Ook is een bushokje vernield. Na optreden van de mobiele eenheid werd het rond middernacht weer rustig. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Woensdagavond stichtte een aantal jongeren brand en zijn de ruiten van een HTM-bus ingegooid. De avond erna zijn containers in brand gestoken en twee politievoertuigen bekogeld met flessen.

Vooral vorig jaar was er veel overlast in Duindorp, dat vlakbij het strand en de haven van Scheveningen ligt. Nadat de gemeente geen toestemming had gegeven voor de traditionele vreugdevuren was het dagenlang erg onrustig en was er veel agressie en geweld.

BEKIJK MEER VAN; misdaad jeugdcriminaliteit politie Duindorp

HTM en agenten doen aangifte tegen onruststokers in Duindorp

AD 17.10.2020 De HTM en agenten hebben aangifte gedaan van vernieling naar aanleiding van de rellen in Duindorp de afgelopen dagen. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht. Maar de recherche start een onderzoek naar de verdachten en neemt ‘deze incidenten uiterst serieus’, aldus de politie. Ook burgemeester Jan van Zanen is niet te spreken over de acties: “Als de politie verdachten aanhoudt, zal ik waar mogelijk gebiedsverboden opleggen.”

De wijk wordt al enkele dagen geteisterd door onruststokers. Zo werd er woensdagavond rond 22.00 uur door een groep jongeren brand gesticht en werden de ruiten van een HTM-bus ingegooid. ‘De bus is doorgereden in verband met de veiligheid van de chauffeur. In overleg met de HTM reed de bus de route de rest van de dienst niet meer’, aldus de politie.

Lees ook;

Politievoertuigen

Afgelopen donderdagavond werden containers in brand gestoken en twee politievoertuigen bekogeld met flessen. Hierdoor werden de ruiten van politievoertuigen vernield. Gisteravond en vannacht was het weer raak.

De politie laat weten dat de inzet van agenten gisteravond al was gericht op het voorkomen van nieuwe incidenten. Om die reden werden onder meer verkeerscontroles uitgevoerd om mensen die niet in de wijk thuishoorden uit Duindorp te weren. Maar toch werd het weer flink onrustig.

Zo werd de politie onder meer bekogeld met vuurwerk en stenen en werden verschillende objecten verwoest, zoals een bushokje. Ook werd er onder meer een ondergrondse container en een scooter in brand gestoken. Uiteindelijk werd besloten om de ME de wijk in te sturen om de rust rond middernacht terug te laten keren.

Om de haverklap

Vorig jaar waren er in de laatste maanden voorafgaand aan oud en nieuw om de haverklap rellen in Duindorp. Een van de redenen was dat het traditionele vreugdevuur niet doorging. De organisatie die jaarlijks het bouwen van het vreugdevuur op het strand bij Duindorp regelt, besloot dat jaar geen stapel te bouwen.

De regels voor het bouwen van vreugdevuren waren flink aangescherpt nadat de vuurstapels in Duindorp en Scheveningen twee jaar geleden voor een zeer gevaarlijke situatie zorgden.

Toen ontstond er een vonkenregen. De Duindorpers zagen vorig jaar geen kans om aan de nieuwe regels te voldoen. Of de vreugdevuren dit jaar plaats gaan vinden is nog onduidelijk. Ook het coronavirus kan voor liefhebbers van de vreugdevuren roet in het eten gooien.

De gemeente Den Haag vroeg aan haar inwoners beeldmateriaal in te sturen na vonkenregen bij vreugdevuren in Scheveningen tijdens de jaarwisseling. © Gemeente Den Haag

Naar aanleiding van de onrust in Duindorp is er vanochtend een extra driehoeksoverleg geweest waarin de burgemeester, de officier van justitie en de korpschef van de politie de situatie hebben besproken. Burgemeester Jan van Zanen is in ieder geval niet te spreken over de acties van de afgelopen dagen. “Geweld tegen de hulpdiensten is onacceptabel.

Er is gescholden tegen hulpverleners en ze werden bekogeld, waarbij de autoruit van een politievoertuig sneuvelde. Er zijn een flink aantal vernielingen verricht. Dat is allemaal zeer verwerpelijk. Tegen de mensen die verantwoordelijk zijn voor de ongeregeldheden zeg ik: gebruik je verstand en beheers je.”

Gebiedsverboden

Hij vervolgt: “Duindorp is een mooie wijk, maar deze groep mensen verstiert het voor al die Duindorpers die graag met de wijk vooruit willen. De welwillenden vinden mij aan hun zijde, degenen die ongeregeldheden veroorzaken vinden mij op hun pad.  Als de politie verdachten aanhoudt, zal ik waar mogelijk gebiedsverboden opleggen en de schade die zij hebben aangericht op ze verhalen.”

HTM en politieagenten doen aangifte na onregeldheden in Duindorp

OmroepWest 17.10.2020  De HTM en politieagenten hebben aangifte gedaan na de ongeregeldheden in de Haagse wijk Duindorp. Bushokjes werden vernield en de agenten werden met vuurwerk en stenen bekogeld. De ME moest er aan te pas komen om de rust terug te laten keren. Er werd niemand aangehouden.

De onrust in de Haagse wijk begon woensdagavond al. Een groep jongeren stichtte een brandje en de ruiten van een HTM-bus werden ingegooid. Een dag later werden containers in de brand gestoken en werden twee politievoertuigen bekogeld met flessen. Hierbij sneuvelden de ruiten van de auto’s.

Om de situatie te beheersen controleerde de politie de auto’s die de wijk in wilden. Mensen die niet in Duindorp thuishoorden werden door de politie geweerd. Het werd toch onrustig toen er met vuurwerk en stenen naar de politie werd gegooid.

Aangifte van vernieling

Rond middernacht kwam de Mobiele Eenheid (ME) in actie om de rust in de wijk terug te laten keren. De HTM en de agenten hebben inmiddels aangifte gedaan van de vernieling. De recherche is begonnen met een onderzoek naar de onrust in de wijk.

 Ismaël de Bruijn@IsmaeldeBruijn

De schade op het Tesselseplein in Den Haag, na de rellen van gisteravond. #Duindorp #DenHaag

10:55 – 17 okt. 2020

Andere Tweets van Ismaël de Bruijn bekijken

LEES OOK: Onrustige avond Duindorp: brandstichting, kapot bushokje en harde knallen

Meer over dit onderwerp: DUINDORP

Aangiftes na onregeldheden in Duindorp

Den HaagFM 17.10.2020 De HTM en politieagenten hebben aangifte gedaan na de ongeregeldheden in Duindorp. Bushokjes werden vernield en de agenten werden met vuurwerk en stenen bekogeld. De ME moest er aan te pas komen om de rust terug te laten keren. Er werd niemand aangehouden.

De onrust begon woensdagavond al. Een groep jongeren stichtte een brandje en de ruiten van een HTM-bus werden ingegooid. Een dag later werden containers in de brand gestoken en werden twee politievoertuigen bekogeld met flessen. Hierbij sneuvelden de ruiten van de auto’s.

Om de situatie te beheersen controleerde de politie de auto’s die de wijk in wilden. Mensen die niet in Duindorp thuishoorden werden door de politie geweerd. Het werd toch onrustig toen er met vuurwerk en stenen naar de politie werd gegooid. Rond middernacht kwam de Mobiele Eenheid (ME) in actie om de rust in de wijk terug te laten keren.

‘Onrust in Haagse wijk Duindorp, groepen jongeren stichten brandjes’

NU 17.10.2020 In de wijk Duindorp in Den Haag is vrijdagavond veel politie op de been. Een woordvoerder van de politie meldt aan Omroep West dat er meerdere meldingen van overlast door groepen jongeren zijn binnengekomen en dat er onder meer brand is gesticht.

Volgens Omroep West circuleerde vrijdagmiddag al een bericht op sociale media waarin werd opgeroepen tot ‘chaos’ in de Haagse wijk.

De politie controleerde daarom al eerder op de dag automobilisten, fietsers en voetgangers bij verschillende ingangen van Duindorp.

Op beelden is te zien dat jongeren met capuchons en gezichtsmaskers door de wijk lopen. De brandweer zou onder meer zijn uitgerukt om een in brand gestoken container en scooter te blussen. Ook is er een bushokje vernield en er zijn harde knallen te horen in de wijk. Waarschijnlijk worden die door vuurwerk veroorzaakt.

Het is niet duidelijk om hoeveel jongeren het gaat. Ook is het nog niet bekend of er aanhoudingen zijn verricht door de politie.

Onrust in Duindorp: vernielingen en brandstichting

Lees meer over: Den Haag Binnenland

Onrustig in Haagse wijk Duindorp, jongeren stichten brandjes

NOS 17.10.2020 In de Haagse wijk Duindorp was het gisteravond en aan het begin van de nacht onrustig. Volgens de politie is er “best wel wat” overlast veroorzaakt door jongeren die brandjes stichtten. Op foto’s is te zien dat een brommer in brand is gezet, ondergrondse vuilcontainers zijn uitgebrand en een bushokje is vernield.

De politie heeft eerder op de avond bij alle toegangswegen tot Duindorp automobilisten, fietsers en voetgangers gecontroleerd. Agenten waren volop aanwezig in de wijk.

Ook zijn er ME’ers ingezet, met schild en wapenstok !!

ME trekt Duindorp in om rust te herstellen

Volgens Omroep West circuleerde gistermiddag al een bericht op sociale media waarin werd opgeroepen tot ‘chaos’ in de wijk. De politie zegt inderdaad aanwijzingen te hebben gehad dat er iets ging gebeuren.

BEKIJK OOK;

Onrust in Duindorp

Den Haagfm 17.10.2020 In Duindorp was vrijdagavond veel politie op de been. Volgens een woordvoerder van de politie waren er meerdere meldingen van overlast binnengekomen en is er brand gesticht. De politie heeft daarom controles uitgevoerd en was in groten getale aanwezig in de wijk. Dat schrijft mediapartner Omroep West.

Op de sociale media circuleerde vrijdagmiddag al een bericht waarin wordt opgeroepen tot ‘chaos’ in de wijk. Op beelden is te zien dat jongeren met capuchons op en gezichtsbedekking voor door de wijk lopen, de brandweer een brandje in een container blust, er een scooter in brand is gestoken en een bushokje is vernield. Ook zijn er harde knallen te horen die waarschijnlijk door vuurwerk worden veroorzaakt.

Bij verschillende ingangen van Duindorp controleerde de politie daarom automobilisten, fietsers en voetgangers die de wijk in willen.

Onrust in Haagse wijk Duindorp: scooter in brand, politie bekogeld met vuurwerk en bushokje vernield

AD 16.10.2020 Het is gisteravond en afgelopen nacht onrustig geweest in de Haagse wijk Duindorp. Er was veel politie in en rondom de wijk aanwezig. Omstreeks 22.30 uur zou de politie bekogeld zijn met vuurwerk en stenen, dat meldt calamiteitensite Regio15. Uiteindelijk werd besloten om de Mobiele Eenheid in te zetten.

In de wijk heeft omstreeks 23.00 uur een scooter vlam gevat, vermoedelijk is de brand aangestoken. Er werd in de wijk een bushokje vernield en in de omgeving van Duindorp zouden harde knallen van vuurwerk te horen zijn. Ook werd er eerder op de avond een ondergrondse container in brand gestoken. De containerbrand is door de brandweer, onder begeleiding van de politie, geblust.

Veel politie in en rondom Duindorp © Regio15

In de omgeving reed veel politie rond, ook zou er een politiehelikopter boven de wijk rond vliegen. Automobilisten, fietsers en wandelaars die Duindorp in willen worden gecontroleerd. Volgens calamiteitensite Regio15 zou het de afgelopen dagen onrustig zijn in Duindorp en zou daarom de politie op de been zijn.

Mobiele Eenheid

Nadat agenten werden bekogeld met stenen en vuurwerk werd besloten om ‘tijdelijk terug te trekken’, aldus Regio15. Uiteindelijk is de Mobiele Eenheid ingezet om in de wijk op te treden. Voor zover bekend zijn er geen aanhoudingen verricht.

Onrust in Duindorp © Regio15

Onrust in Duindorp © Regio15

Onrustig op straat in Haagse wijk Duindorp

RTL 16.10.2020 Vrijdagavond was het onrustig in- en bij Duindorp. Er werden brandjes gesticht en er kwamen meldingen binnen van overlast. Groepen jongeren steken vuurwerk af, richten vernielingen aan en zoeken de confrontatie met de politie.

Ook worden er brandjes gesticht. De politie controleert alle toegangswegen tot de wijk. Politieagenten zouden zijn bekogeld met stenen, maar dat kan de politie niet bevestigen.

Volgens Omroep West circuleerde de hele dag al op sociale media een bericht dat opriep om te gaan rellen in de wijk.

Ook vorig jaar was het rondom de jaarwisseling meerdere avonden onrustig in Duindorp. Vanwege de ongeregeldheden heeft de Mobiele Eenheid (ME) toen ook diverse malen opgetreden.

RTL Nieuws; Den Haag

Onrustige avond Duindorp: brandstichting, kapot bushokje en harde knallen

OmroepWest 16.10.2020  Het was vrijdagavond onrustig in de Haagse wijk Duindorp. De politie kreeg meerdere meldingen van overlast en er is brand gesticht. De politie was met een flink aantal agenten aanwezig om controles uit te voeren.

Op de sociale media circuleerde vrijdagmiddag al een bericht waarin werd opgeroepen tot ‘chaos’ in de Haagse wijk. Op beelden is te zien dat jongeren met capuchons op en gezichtsbedekking voor door de wijk lopen, de brandweer een brandje in een container blust, er een scooter in brand is gestoken en een bushokje is vernield. Ook zijn er harde knallen te horen die waarschijnlijk door vuurwerk worden veroorzaakt.

Bij verschillende ingangen van Duindorp controleerde de politie daarom automobilisten, fietsers en voetgangers die de wijk in wilden.

De politie controleert mensen die Duindorp in willen | Foto: Regio15

LEES OOK: Haagse politiek tot op het bot verdeeld over problemen Duindorp

Meer over dit onderwerp: DUINDORP OVERLAST DEN HAAG POLITIE

‘Wegwezen apen, ik gooi je ruiten in’, man probeert potentiële buren weg te jagen

OmroepWest 31.08.2018  ‘Ik wil geen buitenlanders. Wegwezen, apen!’ Met die woorden ontving een 63-jarige Hagenaar zijn potentiële nieuwe buren. De man stond vrijdag voor de politierechter voor discriminatie.

Op vrijdag 23 mei bezichtigen mensen van Antilliaanse en Marokkaanse afkomst een leegstaand huis in Den Haag. De buurman vindt dat maar niks, meldt het Openbaar Ministerie (OM). Nadat hij ze uitmaakt voor apen, vervolgt hij zijn tirade. ‘Kanker aap, als je hier komt wonen dan is je huis niet veilig. Ik gooi je ruiten in’, roept hij vanuit zijn deuropening.

De man bekent later bij de politie dat hij zoiets inderdaad heeft geroepen. Hij was kwaad, zegt hij. ‘Ik moet die zooi niet naast me. Mijn straat zat vol met die allochtonen. Ik heb gewoon antipathie tegen die lui. Negerinnen, hoofddoeken.’

‘Hij is een grens overgegaan’

Het OM noemt de uitlatingen ‘zeer ernstig, walgelijk en kwetsend’. De slachtoffers voelden zich volgens de officier beledigd, vernederd en bedreigd en hadden kinderen bij zich. ‘Verdachte heeft recht op zijn eigen denkbeelden’, zei de officier van justitie, ‘maar door dit soort teksten over de openbare weg te schreeuwen is hij een grens over gegaan. Zo draagt hij bij aan discriminatie en verdeeldheid’.

Het OM eiste 40 uur werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken. De politierechter legde een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand op. Omdat de verdachte is afgekeurd, zag de rechter af van een werkstraf.

LEES OOK: Man mishandelt zwangere vriendin: ‘Ik heb een kort lontje’

Meer over dit onderwerp: OPENBAAR MINISTERIE RECHTBANK POLITIERECHTER DEN HAAGDISCRIMINATIE

Discrimine­ren­de Duindorper veroor­deeld tot voorwaarde­lij­ke celstraf

AD 31.08.2018 De Haagse politierechter heeft een 63-jarige man uit Duindorp veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van één maand vanwege discriminatie van mensen die naast hem een huurhuis kwamen bezichtigen. “Ik wil geen buitenlanders”, zou hij geroepen hebben. “Wegwezen, apen!”

Tegen een gesluierde vrouw die de woning van woningstichting Vestia kwam bezichtigen, zou Arie H. “kankerhoofddoek” geroepen hebben. En ook een vrouw die met haar schoonmoeder uit Curaçao een kijkje in het huis nam, zou uitgescholden zijn. “Als je hier gaat wonen, ga ik stenen tegen je ramen gooien”, hoorde ze H. zeggen.

Mark Rutte

Bij de Haagse politierechter ontkende de Duindorper vrijdag dat hij gedreigd heeft de ruiten in te gooien. Hij zou alleen gezegd hebben dat de jeugd van Duindorp ze zou vernielen. Hij gaf toe dat hij geen buitenlanders als buren wil. “Vluchtelingen, asielzoekers, noem maar op, heel Nederland heeft last van die gasten”, zei hij bij de rechter. “In Benoordenhout, bij Mark Rutte, zie je ze niet.”

De man ontkende wel dat hij het woord “apen” in de mond had genomen. Vestia heeft H. een gele kaart gegeven vanwege de scheldpartijen. Als hij nog een keer over de schreef gaat, staat hij op straat.

De officier van justitie eiste vrijdag tegen de Duindorper een werkstraf van veertig uur, en een voorwaardelijke celstraf van twee weken. “Dit zijn walgelijke uitspraken”, zei de aanklager. “Als je dit soort dingen op de openbare weg schreeuwt, ga je echt een grens over.”

Arie H. is eerder beboet vanwege discriminatie. Volgens de rechter verdiende hij voor de “kwalijke” uitlatingen op 23 mei “een stevige straf”. Omdat H. kampt met gezondheidsproblemen, hield de rechter het toch bij een voorwaardelijke celstraf van één maand. Wel moet H. de uitgescholden vrouwen ieder 300 euro smartengeld betalen. Ze hebben afgezien van de huurwoning in Duindorp.

Duindorp eist excuses van de raad

AD 26.07.2018 Duindorpers eisen publieke excuses van de Haagse gemeenteraad. Vlak voor de vakantie gelaste de raad een onderzoek naar racisme, bejegening en veiligheid in de buurt. Duindorpers vinden dat zij hierdoor verketterd worden, maar volgens Martijn Balster (PvdA) is er geen reden om excuses te maken.

AD 26.07.2018 / Duindorpers aan de Breezandstraat in hun wijk. Ze vinden dat ze door de gemeente worden weggezet als racisten en eisen excuses. © Anjali Ramnandanlall

Hart voor Den Haag / Groep de Mos: stop demonisering Duindorp

12.07.2018 De grootste coalitiepartij in de Haagse gemeenteraad, Hart voor Den Haag/Groep de Mos, wil dat het demoniseren en stigmatiseren van de wijk Duindorp stopt. De partij vindt het ronduit beschamend dat ondermeer de PvdA, de Haagse Stadspartij, CDA en CU/SGP de wijk Duindorp in een kwaad daglicht te stellen.

Raadslid Nino Davituliani: “De heer Balster van de PvdA deed eerder in een commissievergadering een bizarre uitspraak over coke snuivende ouders op schoolpleinen in Duindorp. Een schandelijke uitspraak die heel diep zit bij de mensen in Duindorp. Balster weigert echter daar afstand van te nemen, laat staan excuses te maken! Het is je reinste demonisering en hij scheert de Duindorpers over één kam. Helaas doen andere oppositiepartijen hier doodleuk aan mee. Individuen moeten echter op hun gedrag worden aangesproken en niet hele wijken of groepen mensen. Wat Balster heeft gezegd en gedaan is een volksvertegenwoordiger onwaardig!”

Onderzoek naar discriminatie in Duindorp

AD 12.07.2018 De gemeente Den Haag gaat een onderzoek doen naar de situatie en discriminatie in Duindorp. Aanleiding zijn meerdere incidenten waarbij Hagenaars met een andere culturele achtergrond het mikpunt werden in de buurt.

Ramen ingegooid in Duindorp. © AD

Bij een vrouw, met een Surinaamse achtergrond, werden dit voorjaar de ramen ingegooid. De daders zijn nooit gevonden. En al eerder waren er incidenten rond bewoners met een andere culturele achtergrond.

Een motie die het onderzoek naar misstanden mogelijk maakt, is vanmiddag aangenomen door de gemeenteraad met 26 stemmen voor. Groep De Mos, VVD en de PVV stemden als enige partijen tegen.

Ook burgemeester Pauline Krikke verzette zich aanvankelijk tegen zo’n onderzoek, omdat het volgens haar stigmatiserend is voor Duindorp en voor Scheveningen. Van stelselmatige discriminatie is volgens haar zeker geen sprake. ,,Ik ben er fel op,” zei ze, omdat het volgens haar onterecht een hele wijk in een kwaad daglicht zet.

Ook Hart voor Den Haag/Groep de Mos vindt het onderzoek te ver gaan. ,,De PvdA en HSP doen er alles aan om Duindorp in een kwaad daglicht te stellen en te stigmatiseren als geheel. Hart voor Den Haag doet hier niet aan mee,” aldus die partij. Die meldde terloops ook ,,trots te zijn op de burgemeester.”

Onderzoek naar veiligheid

Met de aangenomen motie wordt opdracht gegeven een onderzoek te doen naar de veiligheids- en woonbeleving van de bewoners in Duindorp en de mate waarin sprake is van discriminatie en onheuse bejegening en intimidatie.

Krikke ontraadde de motie uiteindelijk niet, maar liet het aan de raad over. Ze deelde ook mee dat er al een groot onderzoek in de koker zit, geleid door wethouder Revis (VVD) naar alle facetten in Duindorp. Veiligheid kan ook een onderdeel zijn van dat brede onderzoek, stelde de burgemeester.

Weggepeste Marina: ‘Ik voel me niet meer veilig, ik wil rust’

AD 01.07.2018 De Surinaamse Marina (35) kiest eieren voor haar geld. Ze verhuist uit Duindorp na jarenlange pesterijen van geboren Duindorpers onder het motto ‘je hoort hier niet, je moet weg’. ,,Ik zal niet de laatste zijn”, voorspelt Marina.

Iedereen die haar verhaal hoort, vindt het een wonder dat ze het nog acht jaar heeft volgehouden in de Pluvierstraat, kloppend hart van Duindorp. Dorp achter de duinen met z’n specifieke cultuur waarin de geboren Duindorpers de toon zetten. Marina – geen achternaam omdat ze niet haar hele verdere leven die mevrouw wil zijn die uit Duindorp is weggepest – heeft vanaf haar verhuizing naar een sociale huurwoning in de Pluvierstraat moeten voelen dat ze ‘hier niet hoort en weg moet’.

Stille getuige van de aanslag met een blijl op een van haar voorruiten. © AD

Ze was zó blij met haar benedenwoning met een tuintje. ,,Ik had er voor gebeden”, zegt Marina, belijdend christen. Vanaf de eerste dag dat ze haar ramen had gezeemd na de verhuizing gingen er eieren tegenaan. ,,Ik rende naar buiten. Hou hier mee op!” Maar daarna volgden zakken met ijsblokken. Nog later ingegooide ruiten. Tot het laatste keiharde geweld in april waarbij haar auto en ruiten met een hakbijl zijn vernield. ,,Een volwassen man die met een hakbijl op mijn ramen afkwam.” Het werd ondanks een eerste standvastige reactie van Marina toch de druppel.

Ook nu is er achter de opnieuw ingegooide ramen – uit voorzorg al extra versterkt door de woningbouwvereniging – hout getimmerd. ,,Dat heb ik zelf gedaan. Ik ben het gewend en ik vind het ook vervelend dat de woningbouwvereniging er steeds voor moet opdraaien. Ik heb wel altijd een brandblusser in de buurt. Ik ben bang dat ze brand stichten.” Er is een cameraatje te zien vanuit een raampje in het portiek dat op haar deur is gericht. Zo kan ze zelf ook als ze niet thuis is haar huis in de gaten houden. Er zitten politiestickers op de deur. In het portiek hangt een vrolijk pamflet van de woningbouwvereniging over ‘prettig wonen’ met elkaar.

Het is in die acht jaar wonen in Duindorp ook perioden goed gegaan, zegt Marina. ,,Opmerkingen van mij op de website ‘Wat is het fijn om Duindorper te zijn’ zijn geliked. Ik heb een Duindorp T-shirt en ik sponsor het vreugdevuur van Duindorp altijd”, zegt Marina in het donker vanwege de dichtgetimmerde ramen en tussen de verhuisdozen. Aan de rustige periode kwam in november vorig jaar een einde toen ze reageerde op een tweet van de gemeente dat ze het er helemaal mee eens was dat Zwarte Piet veranderde. ,,Duindorp online maakte er een screenshot van en plaatste dat op zijn facebookpagina.” Daarna ging het los.

Ik ga meestal woedend naar buiten om te zeggen dat ze moeten ophouden, aldus Marina.

Ze is klein van stuk, maar onverschrokken. De grootste emotie die Marina voelt bij het geweld tegen haar persoon is woede. ,,Ik ga meestal woedend naar buiten om te zeggen dat ze moeten ophouden. En ik fotografeer de daders. Daar worden ze dan weer boos over. Maar voor mij is het bewijs. Ik wil ze ook niets aandoen. Ik ga daarom ook weg uit zelfbescherming. Ik heb nu nog schone handen. Ze zeggen dat je de sterkste in de groep moet aanpakken. Ik ga dat niet doen en de politie doet het ook niet.”

Vernielingen

Er is nooit iemand aangehouden voor de vernielingen. ,,De politie jaagt ze weg voor mijn deur en zeggen dan ‘Zo, dan kan je weer rustig slapen’. Ik heb de politie hoog zitten, maar niet voor wat betreft Duindorp. Ze doen niets. Of ze mogen niets. Ik wil daarover niet oordelen. Maar er gebeurt hier veel meer dan naar buiten komt, omdat slachtoffers hun mond houden uit angst. Ik heb nooit mijn mond gehouden, maar ik voel me niet meer veilig. Ik wil rust. Van andere slachtoffers heb ik gehoord dat de buurtbewoners net zolang blijven pesten totdat je weg bent.”

Ze kunnen buiten doen wat ze willen, van binnen kunnen ze me niet raken, aldus Marina.

Ze lacht over de verbazing over haar strijdbare, niet bange en in eerste instantie verzoenende houding. ,,Ik wilde in gesprek met ze. Er was zelfs al een mediator geregeld, maar ik was de enige die kwam opdagen. Ik heb veel steun aan mijn geloof. Dat beschermt mij. Er is hier wel eens een pastor binnen geweest en die zei het ook: ‘Er is hier bescherming’. Ze kunnen buiten doen wat ze willen, van binnen kunnen ze me niet raken.”

Steun heeft ze van vrienden en familie. Over wie dat zijn wil ze niets zeggen. ,,Om ze te beschermen. Ik wil niet dat ze in deze situatie worden meegesleept.” Haar enige uitlaatklep zijn de sociale media, zegt ze. ,,Ik deel graag mijn gedachten via die media. Dat doet iedereen de hele dag, waarom zou ik dat niet kunnen doen?”

Spijt

Ze voelt zich dan ook niet aangesproken door de oproep van burgemeester Pauline Krikke na de laatste onrust in Duindorp – waaraan vorige maand een gemeenteraadsdebat is gewijd – waarin zij bewoners opriep elkaar met rust te laten. ‘Ook via sociale media’, aldus de burgemeester. ,,Ik hou van mijn vrijheid. Ik wil kunnen zeggen op sociale media wat ik wil. Ik wil niet dat ze op elk klein dingetje gaan aanvallen.” Oké, ze heeft spijt dat ze in een tweet heeft gesproken over ‘tuig en criminelen’ na de aanval op haar auto die total loss werd geslagen. ,,Dat heb ik verwijderd. En als zij hun verontschuldigingen aanbieden, doe ik het ook. Praten willen ze niet. Dan houdt het op.”

Net zoals het ondoenlijk is om altijd met ingegooide ruiten te zitten en bang te moeten zijn voor wie er nu op de ramen gaat slaan, aanbellen of roepen. Marina denkt dat ze niet bang is omdat ze ‘gehard is in het leven’. Haar moeder overleed toen ze negen maanden was. ,,Ik ben de dochter geworden van de hartsvriendin van mijn moeder. Ik heb geweldige pleegfamilie en hele lieve biologische familie.” Over de overige omstandigheden die haar in het leven hebben gehard, wil ze in de krant niets kwijt. Ze wil als een onbeschreven blad in een nieuwe woonomgeving opnieuw beginnen. Waar dat is, weet ze zelf nog niet eens. ,,Maar iedereen mag weten dat ik hier weg ben.”

Burgemeester: ‘Beheers je!’ Eigen rechter spelen Duindorpers ‘onacceptabel’

OmroepWest 30.05.2018 ‘Beheers je!’, schrijft burgemeester Pauline Krikke van Den Haag via de gemeenteraad aan de inwoners van de Scheveningse wijk Duindorp. Aanleiding is een reeks incidenten in april, waarbij Duindorpers elkaar en elkaars spullen te lijf gingen.

‘Het is totaal idioot en onacceptabel dat mensen met een bijl het huis en de auto van anderen vernielen’, schrijft de burgemeester. ‘Dit moet stoppen.’

Na vragen van het PvdA-raadslid Balster gaat burgemeester Krikke uitgebreid in op de incidenten. Zij beschrijft hoe het op vrijdag 13 april begint met een grote Marokkaanse bruidsstoet van zo’n 40 auto’s, die luid toeterend door Duindorp reed. Toen één van de auto’s werd bekogeld met een pot mayonaise sloeg de vlam in de pan.

Niets met incident te maken

Bij de confrontatie tussen een aantal bewoners en de bruiloftsgasten die daarop volgde deelde één van de gasten een kopstoot uit. Eén van de bruiloftsgangers trapte willekeurig een deur in, waarna men de woning binnendrong van een bejaard echtpaar dat niets met het incident te maken had.

Later werden de ramen van de ouders van het bruidspaar ingegooid. Tot twee keer toe werden bij een andere buurtbewoner een ruit en de auto vernield. De politie ‘trad repressief op’, beschrijft Krikke.  Er zijn meerdere aangiftes gedaan en justitie heeft de zaken in behandeling. Ook moet het OM en later de rechter uitmaken of er sprake was van racisme.

‘Eerst praten, dan politie’

Volgens de burgemeester is het handhaven van de orde een zaak van de politie. Als bewoners overlast ondervinden van anderen ‘hoort daar eerst een gesprek over te worden gevoerd.’

‘Pas daarna komt handhaving door de politie in beeld. De wijze waarop betrokkenen hebben gehandeld is onacceptabel.’

Vloggende Duindorpers laten mooiste van de wijk zien: “Ik bener trots op dat ik Duindorper mag zijn.”

Den HaagFM 29.05.2018 Hoewel Duindorp niet altijd even positief in het nieuws is zijn de bewoners bijzonder trots op hun wijk. In de film Duidelijk Duindorp laten de bewoners al vloggend zien waarom ze er zo graag wonen.

Davy is een van de vier filmsterren. Hij is nog maar 10 jaar, maar speelt een hele belangrijke rol de film. Davy laat namelijk zien wat Duindorp allemaal doet voor het Vreugdevuur. “We hebben gewonnen met een record in het Guinness boek of records. Ik ben er trots op dat ik Duindorper mag zijn.” …lees meer

Gerelateerd

Extra aandacht politie voor Duindorp 23 juli 2009

Angst in Duindorp voor vervuilde grond 9 maart 2013

PvdA en Stadspartij willen actie gemeente na bedreigingen over Zwarte Piet-tweet 21 november 2017

‘Ik fiets al zes jaar niet meer door Duindorp’

AD 30.05.2018 Politieke partijen vergaderen vanmiddag over de spanningen in de wijk Duindorp. Over de aanpak van de problemen zijn de politici verdeeld.

De bijeenkomst wordt afgetrapt door insprekers die hun ervaringen in de wijk delen. ,,Uitsluiten, lelijk bejegenen en wangedrag. Ik voel me voor mezelf en 2 prachtige zonen niet altijd veilig en gesteund door de overheid”, vertelt de eerste spreker, een donkere vrouw.

Sanne de Bruin, eveneens een donkere vrouw, zegt niet meer door de wijk te durven fietsen. Zij werd twee jaar geleden belaagd in een racistische aanval. Ze durfde er nooit over te praten, tot vandaag.

Wetteloosheid

PvdA vraagt aan burgemeester Krikke hoe er ‘zo’n grote wetteloosheid kan heersen in delen van Duindorp’. ,,Ouders komen met coke aan de neus op school”, licht een Martijn Balster van de partij toe. PvdA wil dat er twee keer zoveel politie en straatcoaches worden ingezet. Groep de Mos heeft vertrouwen in de politie en wacht het onderzoek af naar de gewelddadigheden in Duindorp. De partij ziet nog geen structuur in de incidenten.

Ook vandaag zou er weer een incident geweest met een racistisch motief, meent Cemil Yilmaz van Nida. Een deur van een Surinaamse bewoner zou zijn gesloopt. ,,Wat is er nodig om oude en nieuwe college in te laten zien dat er xenofobe en racistische krachten zijn in Duindorp?”, vraagt de islamitische partij zich af.  Nur Icar van Islam Democraten: ,,Als we niet ingrijpen, tolereren we dit gedrag.”

Selectieve verontwaardiging

Hanneke van der Werf van D66 raakt in het debat zo geëmotioneerd dat haar inbreng wordt opgeschorst. Het raadslid kent enkele slachtoffers van de racistische incidenten persoonlijk.

PVV-raadslid Willie Dille vindt dat er selectieve verontwaardiging is over de incidenten. Dille zegt dat er weinig ophef is geweest over het Nederlandse bejaarde echtpaar bij wie de deur is ingetrapt bij de rel rond de Marokkaanse bruidstoet.

Volgens het PVV-raadslid zijn de inwoners van Duindorp het spuugzat dat overlastgevende Marokkanen niet worden aangepakt. ,,Alles had voorkomen kunnen worden als de politie zou hebben opgetreden tegen toeterende Marokkanen.”

Rellen

Aanleiding voor het debat is de uit de hand gelopen confrontatie tussen een Marokkaanse bruidsstoet en bewoners van Duindorp. Twee verdachten van dit incident meldden zich vandaag bij de politie. De een wordt verdacht van vernieling van een ruit van de bruidsauto en de ander van mishandeling als reactie op de vernielingen.

‘Verschrikkelijk’, dat vinden alle partijen het bekogelen van een Marokkaanse bruidsstoet, het ingooien van ruiten van de ouders van de bruid en het met een bijl inhakken op een raam en de auto van een Surinaamse medebewoonster. Dat geldt ook voor het intrappen van een deur door iemand uit de bruidsstoet van een ouder echtpaar, dat niets te maken had met de rel.

Maar de wijk wegzetten als racistisch, wil niemand van de PvdA, VVD, PVV, Groep de Mos en CDA. Dit op basis van de gesprekken die ze er zelf hebben gevoerd in aanloop naar het debat. Eens zijn ze het ook over het afkeuren van geweld.

spanningen in Duindorp © AD

Tweets door ‎@KraaijeveldM

En ook

Baldewsingh: “Afgraven vuilstort Westduinpark niet nodig”

Den HaagFM 24.05.2014 Wethouder Rabin Baldeswingh vindt het nog steeds niet nodig om de voormalige vuilstortplaats op het Westduinpark af te graven. Een nieuw onderzoek naar verschillende saneringsmethoden hebben hem niet op andere gedachten gebracht.

Een paar weken geleden concludeerde GGD Haaglanden dat het aantal kankergevallen in het nabijgelegen Duindorp welliswaar hoger ligt dan gemiddeld in Den Haag, maar dat niet bewezen is dat dat komt door de vuilstortplaatsen. Helemaal uitsluiten kan de GGD dat echter ook niet. …lees meer

Wethouder: ‘Vuilstort Westduinpark niet afgraven’

RTVWEST 23.05.2014 Wethouder Rabin Baldeswingh (PvdA) van Den Haag ziet nog altijd geen aanleiding om de voormalige vuilstorten op het Westduinpark af te graven. Een nieuw onderzoek naar verschillende saneringsmethoden hebben hem niet op andere gedachten gebracht. Lees verder

Gerelateerde artikelen

Duindorpers maken zich nog meer zorgen over vuilstort

Den HaagFM 09.05.2014 Duindorpers die bij de gemeente hebben aangedrongen op onderzoek naar de gezondheidsrisico’s van de oude vuilstort in het Westduinpark, zijn niet gerustgesteld door de uitkomsten ervan.

Uit het onderzoek dat door de GGD Haaglanden is uitgevoerd, blijkt dat het aantal kankergevallen in Duindorp hoger is dan in de rest van Den Haag en Zuid-Holland. Bewoners denken dat dit komt doordat zij vroeger op de vuilstort hebben gespeeld. Maar dit verband is volgens de GGD niet aan te tonen maar ook niet uit te sluiten. Andere factoren zoals leefstijl spelen mogelijk een rol. “De GGD zegt eigenlijk dat ze het niet weet, dat maakt onze ongerustheid zeker niet minder”, zegt Jaap Spaans. Hij heeft samen met een andere bewoner een petitie ingediend waarin gevraagd wordt om nader onderzoek. …lees meer

Onrust over vuilstort Duindorp blijft

RTVWEST 08.05.2014 DEN HAAG – De bewoners van de Haagse wijk Duindorp die bij de gemeente Den Haag hebben aangedrongen op onderzoek naar de gezondheidsrisico’s van de oude vuilstort in het Westduinpark, zijn niet gerustgesteld door de uitkomsten ervan. Lees verder

Gerelateerde artikelen

Mogelijk toch verband tussen vuilstort en kanker in Duindorp

Den HaagFM 08.05.2014 Er is mogelijk toch een verband tussen het hoge aantal gevallen van kanker in de Haagse wijk Duindorp en de oude vuilstort in Westduinpark.

Onderzoekers van GGD Haaglanden hebben daarvoor geen bewijs gevonden, maar durven het ook niet uit te sluiten. Het aantal kankergevallen in Duindorp is hoger dan in de rest van Den Haag en Zuid-Holland. Volgens GGD levert de huidige situatie bij de vuilstort geen gevaar op voor de volksgezondheid, ondanks dat er chemische stoffen zijn aangetroffen. De gemeente houdt de locatie nauwlettend in de gaten. Dat er meer ziektegevallen zijn kan ook andere oorzaken hebben zegt de GGD, zoals slechte leefomstandigheden. …lees meer

De Mos wil nieuw onderzoek naar vuilstort Duindorp

RTVWEST 08.05.2014 Groep de Mos / Ouderen Partij in de Haagse gemeenteraad wil een nieuw onderzoek naar de relatie tussen het hoge aantal gevallen van kanker in de Haagse wijk Duindorp en de oude vuilstort in het Westduinpark.

Richard de Mos is ontevreden over de uitkomsten van het vandaag gepresenteerde onderzoek van GGD Haaglanden. ‘Ik ben verbolgen over de ‘Gaat u maar rustig slapen houding’ van de onderzoekers van de GGD. Meer gevallen van kanker maakt die houding onacceptabel’, aldus de lokale politicus. Lees verder

Gerelateerde artikelen

Verband kanker Haagse wijk Duindorp en vuilstort onduidelijk

RTVWEST 08.05.2014 Er valt geen verband aan te tonen tussen het hoge aantal gevallen van kanker in de Haagse wijk Duindorp en de oude vuilstort in Westduinpark. Dat blijkt uit onderzoek van GGD Haaglanden. Toch sluiten de onderzoekers ook niet uit dat er wél een relatie bestaat. Het aantal kankergevallen in Duindorp is hoger dan in de rest van Den Haag en Zuid-Holland.

Afgraven

Het GGD-onderzoek is ingesteld door wethouder Rabin Baldewsingh (PvdA) omdat in Duindorp al jarenbezorgdheid is over het grote aantal ziektegevallen. Bewoners denken dat dit komt door de oude vuilstort en willen dat deze afgegraven wordt. Tot nu toe wil de gemeente dat niet omdat verschillende onderzoeken de afgelopen jaren geen reden gaven tot ongerustheid. Uit die onderzoeken blijkt dat de oude vuilstort geen gevaar oplevert voor de gezondheid van de bewoners. Lees verder

Gerelateerde artikelen

en verder:

Twee aanhoudingen voor poging doodslag Houtrustweg Duindorp

RTVWEST 16.06.2014  Voor een zware mishandeling van een 16-jarige jongen op de Houtrustweg in Den Haag heeft de politie maandagochtend twee verdachten aangehouden. De twee Hagenaars, een 20-jarige vrouw en een 32-jarige man zouden het slachtoffer zo hebben ernstig toegetakeld dat hij daar twee gebroken nekwervels en een hersenschudding aan overhield. Lees verder

Mishandeling Houtrustweg: gebroken nekwervels en hersenschudding

Den HaagFM 16.06.2014 Voor een zware mishandeling van een zestienjarige jongen heeft de politie maandagochtend twee personen aangehouden.

De twee Hagenaars, een twintigjarige vrouw en een 32-jarige man zouden de jongen op de Houtrustweg zo ernstig hebben toegetakeld dat hij daar twee gebroken nekwervels en een hersenschudding aan overhield. De politie spreekt zelfs van een poging tot doodslag.

Het slachtoffer werd op 30 april jl. door een aantal auto’s aangereden en door een groep jongens mishandeld. Wat het exacte verhaal is zal uit onderzoek moeten blijken.

De politie sluit niet uit dat nog meer mensen worden aangehouden voor de mishandeling. …lees meer

10 Reacties op “Duindorp = Puindorp ???

  1. Pingback: Duindorp – het Tuigdorp van de 21e eeuw | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  2. Pingback: Duindorp – het Tuigdorp van de 21e eeuw op weg naar 2020 !! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  3. Pingback: De voortgang van de Vogelaarwijk versus de Verhuurdersheffing « Debat in de Digitale Hofstad

  4. Pingback: Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  5. Pingback: De voortgang van de Vogelaarwijken versus de Verhuurdersheffing | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  6. Pingback: Duindorp op weg naar 2021 !! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  7. Pingback: Tijd voor alweer een nieuwe impuls in de “Vogelaarwijken” « Debat in de Digitale Hofstad

  8. Pingback: Tijd voor alweer een nieuwe impuls in de “Vogelaarwijken” versus Den Haag Zuidwest | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  9. Pingback: Tijd voor alweer een nieuwe impuls in de “Vogelaarwijken” – de nasleep « Debat in de Digitale Hofstad

  10. Pingback: Tijd voor alweer een nieuwe impuls in de “Vogelaarwijken” versus Den Haag Zuidwest – deel 2 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s