Duindorp = Puindorp ???

Film ‘100 Jaar Duindorp’ laat positieve kanten van de wijk zien

Den HaagFM 23.11.2015 In het kader van het honderdjarig bestaan van de wijk, maakte regisseur Bob Entrop de film ‘100 Jaar Duindorp’ die woensdag in première gaat. Duindorp is een van de bekendste wijken van Scheveningen. De film toont onder andere persoonlijke verhalen over het ontstaan van het dorp vanaf 1915, de gedeeltelijke sloop in de oorlog en de wederopbouw na de oorlog.

Tijdens een gesprek met directeur Paul Kievit van Muzee Scheveningen ontstond het idee voor de film. “Dit moest vastgelegd worden. Dadelijk is de oudere generatie er niet meer. En de verhalen van toen het nog een vissersdorp was, zijn dan verdwenen”, zei Entrop op Den Haag FM. Tot en met zijn achtste levensjaar woonde de regisseur zelf in de wijk. Entrop wil vooral de positieve kanten van de wijk laten zien. “Die foute types en rotte appels heb je in elke wijk. Daar is al zoveel aandacht aan besteed. Laten wij nou eens laten zien wat voor hechte gemeenschap Duindorp is.”

‘Duindorp 100 jaar’ gaat woensdag in première in het Omnicentrum aan de Berkenbosch Blokstraat. De film is de tweede uit een drieluik. …lees meer

zie ook: Duindorp – het Tuigdorp van de 21e eeuw  ??

Allochtone wijkbewoners worden stelselmatig weggepest uit Duindorp.

Bekend werd dat allochtonen die in de wijk komen wonen stelselmatig worden weggepest uit Duindorp. Zij krijgen te maken met bedreigingen en vernielingen. Naast Vestia hebben nog drie bewoners aangifte gedaan. PvdA-Kamerlid Marcouch reageerde geschokt en heeft Kamervragen gesteld.

“Genoeg is genoeg”

NOS- verslaggever Martijn van der Zande sprak in de wijk met enkele buurtbewoners. De meningen over hun allochtone buren lopen ver uiteen. “Je weet dat je hier niet moet komen wonen als je buitenlands bent. Het is lang geaccepteerd, maar genoeg is genoeg”, zegt een man.

Vestia

Woningbouwvereniging Vestia weet dat er sinds het begin van dit jaar zeker zes incidenten zijn geweest. Zo werd bijvoorbeeld een varkenskop aan de gevel van een woning gehangen. Ook zijn er meldingen van ingegooide ruiten.

Een woordvoerder van Vestia bevestigt de signalen van racisme. ‘Vroeger waren Duindorpers al tegen nieuwkomers in de wijk. De laatste tijd richten ze zich meer en meer op allochtonen.’ Vestia zegt er geen verklaring voor te hebben waarom de agressie tegen allochtonen in de wijk juist nu oplaait.

Burgemeester

”Dit gedrag tolereren we niet”, liet ook burgemeester Jozias van Aartsen via zijn woordvoerder weten. ”Niet in Duindorp, niet in Scheveningen, nergens in de stad.” Samen met de politie en woningcorporatie Vestia gaat er “hard en direct” worden ingegrepen.

Hij verwijst naar soortgelijke incidenten in de burgemeestersbuurt in Loosduinen, ongeveer drie jaar geleden. ”Toen hebben we hard en direct ingegrepen in samenwerking met de politie en de woningcorporatie. Dat doen we nu ook in Duindorp.”

Duindorp heeft bijna 6.000 inwoners en een hoog PVV-gehalte

De wijk Duindorp in Den Haag, in stadsdeel Scheveningen,  telt zo’n 6.000 inwoners. Volgens cijfers van de gemeente heeft iets meer dan de helft van de Duindorpers een laag inkomen. Het werkloosheidscijfer ligt rond het Haags gemiddelde.  Bij de gemeenteraadsverkiezingen bleek dat de PVV-stemmers in Duindorp het hoogste scoorde !!!

Wat voor wijk is Duindorp?

Duindorp is gebouwd in de jaren ’20. Het vissersdorp Scheveningen was overbevolkt, daarom moesten mensen daar weg. Tussen de duinen en de bossen werd een terrein braak gelegd. Daar werden woningen gebouwd die beter zouden zijn dan in Scheveningen. In dat Duindorp hebben mensen jarenlang buitengewoon goed gewoond. Veel families met hetzelfde beroep, allemaal vissers.

Een Ons-kent-Ons-cultuur?

Ja, een dorpje binnen Den Haag, afgescheiden van Scheveningen en Belgisch Park. Na de Tweede Wereldoorlog is dat zo doorgegaan. Het was een vrij grote gemeenschap, in Duindorp woonde toen 14.000 mensen.

Wanneer veranderde dat?

Vanaf de jaren ’70 en ’80. Toen was er  veel minder werk in de visserij, veel meer werkloosheid. Ook het kerkbezoek nam af. Duindorp was een hervormde, gereformeerde gemeenschap.

Dus de kerk bond minder en het beroep bond minder. Wat bond nog wel: de plek waar ze woonden en de families die ze kenden. Alleen trok een groot gedeelte van die families weg.  De mensen die toen achterbleven wilden behouden wat ze nog hadden en Duindorp laten zoals het was.

Maar veel woningen voldeden niet meer aan de eisen van de moderne tijd. Het ene na het andere hofje werd gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Dat is de overheid niet in dank afgenomen en daar heeft nog een felle strijd over gewoed.

Verbazen de gebeurtenissen in Duindorp u?

Dat men zich zo durft te uiten op televisie ligt in mijn ogen aan het politieke klimaat. Als politici op tv verkondigen dat er minder Marokkanen moeten zijn, dan moet het je niet verbazen dat mensen ook durven zeggen: ‘wij moeten die buitenlanders niet, we hebben liever onze eigen mensen’, aldus Stadshistoricus Wim Willems professor sociale geschiedenis aan de Campus Den Haag van de Universiteit Leiden.  lees meer

En ook

Baldewsingh: “Afgraven vuilstort Westduinpark niet nodig”

Den HaagFM 24.05.2014 Wethouder Rabin Baldeswingh vindt het nog steeds niet nodig om de voormalige vuilstortplaats op het Westduinpark af te graven. Een nieuw onderzoek naar verschillende saneringsmethoden hebben hem niet op andere gedachten gebracht.

Een paar weken geleden concludeerde GGD Haaglanden dat het aantal kankergevallen in het nabijgelegen Duindorp welliswaar hoger ligt dan gemiddeld in Den Haag, maar dat niet bewezen is dat dat komt door de vuilstortplaatsen. Helemaal uitsluiten kan de GGD dat echter ook niet. …lees meer

Wethouder: ‘Vuilstort Westduinpark niet afgraven’

RTVWEST 23.05.2014 Wethouder Rabin Baldeswingh (PvdA) van Den Haag ziet nog altijd geen aanleiding om de voormalige vuilstorten op het Westduinpark af te graven. Een nieuw onderzoek naar verschillende saneringsmethoden hebben hem niet op andere gedachten gebracht. Lees verder

Gerelateerde artikelen

Duindorpers maken zich nog meer zorgen over vuilstort

Den HaagFM 09.05.2014 Duindorpers die bij de gemeente hebben aangedrongen op onderzoek naar de gezondheidsrisico’s van de oude vuilstort in het Westduinpark, zijn niet gerustgesteld door de uitkomsten ervan.

Uit het onderzoek dat door de GGD Haaglanden is uitgevoerd, blijkt dat het aantal kankergevallen in Duindorp hoger is dan in de rest van Den Haag en Zuid-Holland. Bewoners denken dat dit komt doordat zij vroeger op de vuilstort hebben gespeeld. Maar dit verband is volgens de GGD niet aan te tonen maar ook niet uit te sluiten. Andere factoren zoals leefstijl spelen mogelijk een rol. “De GGD zegt eigenlijk dat ze het niet weet, dat maakt onze ongerustheid zeker niet minder”, zegt Jaap Spaans. Hij heeft samen met een andere bewoner een petitie ingediend waarin gevraagd wordt om nader onderzoek. …lees meer

Onrust over vuilstort Duindorp blijft

RTVWEST 08.05.2014 DEN HAAG – De bewoners van de Haagse wijk Duindorp die bij de gemeente Den Haag hebben aangedrongen op onderzoek naar de gezondheidsrisico’s van de oude vuilstort in het Westduinpark, zijn niet gerustgesteld door de uitkomsten ervan. Lees verder

Gerelateerde artikelen

Mogelijk toch verband tussen vuilstort en kanker in Duindorp

Den HaagFM 08.05.2014 Er is mogelijk toch een verband tussen het hoge aantal gevallen van kanker in de Haagse wijk Duindorp en de oude vuilstort in Westduinpark.

Onderzoekers van GGD Haaglanden hebben daarvoor geen bewijs gevonden, maar durven het ook niet uit te sluiten. Het aantal kankergevallen in Duindorp is hoger dan in de rest van Den Haag en Zuid-Holland. Volgens GGD levert de huidige situatie bij de vuilstort geen gevaar op voor de volksgezondheid, ondanks dat er chemische stoffen zijn aangetroffen. De gemeente houdt de locatie nauwlettend in de gaten. Dat er meer ziektegevallen zijn kan ook andere oorzaken hebben zegt de GGD, zoals slechte leefomstandigheden. …lees meer

De Mos wil nieuw onderzoek naar vuilstort Duindorp

RTVWEST 08.05.2014 Groep de Mos / Ouderen Partij in de Haagse gemeenteraad wil een nieuw onderzoek naar de relatie tussen het hoge aantal gevallen van kanker in de Haagse wijk Duindorp en de oude vuilstort in het Westduinpark.

Richard de Mos is ontevreden over de uitkomsten van het vandaag gepresenteerde onderzoek van GGD Haaglanden. ‘Ik ben verbolgen over de ‘Gaat u maar rustig slapen houding’ van de onderzoekers van de GGD. Meer gevallen van kanker maakt die houding onacceptabel’, aldus de lokale politicus. Lees verder

Gerelateerde artikelen

Verband kanker Haagse wijk Duindorp en vuilstort onduidelijk

RTVWEST 08.05.2014 Er valt geen verband aan te tonen tussen het hoge aantal gevallen van kanker in de Haagse wijk Duindorp en de oude vuilstort in Westduinpark. Dat blijkt uit onderzoek van GGD Haaglanden. Toch sluiten de onderzoekers ook niet uit dat er wél een relatie bestaat. Het aantal kankergevallen in Duindorp is hoger dan in de rest van Den Haag en Zuid-Holland.

Afgraven

Het GGD-onderzoek is ingesteld door wethouder Rabin Baldewsingh (PvdA) omdat in Duindorp al jarenbezorgdheid is over het grote aantal ziektegevallen. Bewoners denken dat dit komt door de oude vuilstort en willen dat deze afgegraven wordt. Tot nu toe wil de gemeente dat niet omdat verschillende onderzoeken de afgelopen jaren geen reden gaven tot ongerustheid. Uit die onderzoeken blijkt dat de oude vuilstort geen gevaar oplevert voor de gezondheid van de bewoners. Lees verder

Gerelateerde artikelen

en verder:

Twee aanhoudingen voor poging doodslag Houtrustweg Duindorp

RTVWEST 16.06.2014  Voor een zware mishandeling van een 16-jarige jongen op de Houtrustweg in Den Haag heeft de politie maandagochtend twee verdachten aangehouden. De twee Hagenaars, een 20-jarige vrouw en een 32-jarige man zouden het slachtoffer zo hebben ernstig toegetakeld dat hij daar twee gebroken nekwervels en een hersenschudding aan overhield. Lees verder

Mishandeling Houtrustweg: gebroken nekwervels en hersenschudding

Den HaagFM 16.06.2014 Voor een zware mishandeling van een zestienjarige jongen heeft de politie maandagochtend twee personen aangehouden.

De twee Hagenaars, een twintigjarige vrouw en een 32-jarige man zouden de jongen op de Houtrustweg zo ernstig hebben toegetakeld dat hij daar twee gebroken nekwervels en een hersenschudding aan overhield. De politie spreekt zelfs van een poging tot doodslag.

Het slachtoffer werd op 30 april jl. door een aantal auto’s aangereden en door een groep jongens mishandeld. Wat het exacte verhaal is zal uit onderzoek moeten blijken.

De politie sluit niet uit dat nog meer mensen worden aangehouden voor de mishandeling. …lees meer

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s