De volgende gemeenteraadsverkiezingen vinden plaats op 21 maart 2018 !!!!!
LEES ALLES OVER DE GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN IN ONS DOSSIER OmroepWest
zie ook: Uitslag gemeenteraadsverkiezingen 21.03.2018
zie ook: Aftrap Haagse gemeenteraadsverkiezingen 21 maart 2018
zie ook: Op weg naar 21 maart 2018 !!!
zie ook: Gemeenteraadsverkiezingen 21 maart 2018
LIJSTDUWER LEX SCHOENMAKER, VOETBALICOON
BB 15.02.2018 In de achterhoedes van de Haagse gemeentepolitiek is een felle strijd ontstaan om de fraaiste lijstduwer. Welke politieke partij treft bij de gemeenteraadsverkiezingen de kiezers met de meest Haagse Hagenees, onder aan de kandidatenlijst? Wint darter Raymond van Barneveld (Groep De Mos), wordt het winnares Annemarie Pronk van Heel Holland Bakt (CU/SGP)? Of juicht de echte Hagenaar het liefst voor Lex Schoenmaker, icoon van de plaatselijke voetbalwereld? Want Mister ADO duwt de lijst van het CDA.
Met de gemeenteraadsverkiezingen in zicht maakt Binnenlands Bestuur een serie over bekende lijstduwers die door lokale partijen ingezet worden als stemmentrekkers. Eerder verscheen in deze serie Voice of Holland kandidate Kira Dekker.
Begenadigd voetballer
Schoenmaker (71) was van 1965 tot 1982 profvoetballer, daarna werd hij trainer. Hij is vooral bekend van ADO, het latere FC Den Haag, maar heeft ook vier jaar bij Feyenoord gespeeld. Daar werd hij in 1974 Europees topscorer met tien treffers. In totaal scoorde hij in zijn voetballoopbaan 25 Europese doelpunten en 144 eredivisiegoals. Na zijn voetbalcarrière werd hij trainer, hoofdzakelijk bij FC Den Haag. Nu is hij clubambassadeur bij ADO Den Haag. En door zijn lijstduwerschap ook ambassadeur van het lokale CDA.
Ouderenzorg
Echt politiek actief is Schoenmaker nooit geweest. Wel groeide hij op in een katholiek arbeidersgezin. ‘Het was hard werken, weinig verdienen. Mijn vader was maatschappelijk betrokken en lid van de Katholieke Volkspartij. Zo is ook bij mij genegenheid voor het CDA ontstaan. Het past bij mij. Goede zorg voor ouderen zie ik als een van de speerpunten. Bij mijn schoonouders heb ik gezien dat we de zorg voor ouderen goed geregeld moeten hebben. Ik vind het vreselijk wanneer er in verzorgingshuizen te weinig mensen rondlopen om ouderen hulp te bieden.’
Zorg voor trainingsvelden
Ook vanwege de sport vindt Schoenmaker het logisch om op de CDA-kandidatenlijst te staan. ‘Het CDA heeft mooie sportevenementen naar de stad gehaald en onder meer gezorgd voor trainingsvelden. Wat betreft de relatie tussen de gemeente en ADO is er nog wel werk aan de winkel, we moeten nader tot elkaar komen. Daarbij hebben we de betrokkenheid van de gemeente nodig. Dat vind ik terug in het CDA-programma’, vertelt Schoenmaker.
Persoonlijk gevraagd
Lex Schoenmaker is persoonlijk gevraagd voor het lijstduwerschap door CDA-wethouder en -lijstrekker Karsten Klein. ‘Ik ben niet echt politiek ingesteld, maar heb altijd goede contacten met Karsten gehad’, vertelt Schoenmaker. Klein overhandigde hem in 2014 de oeuvreprijs van het Haagse Sportgala, vanwege zijn grote verdiensten als speler en trainer. Schoenmaker heeft meteen ‘ja’ gezegd toen hij werd gevraagd als lijstduwer. ‘Ook al lijkt het of elke bekende Nederlander tegenwoordig de politiek in wil. Maar dat is ieders goed recht.’
Liever geen lokale partij
Toch is Lex Schoenmaker wel sceptisch geweest over de politiek. Er waren tijden dat hij er niet veel om gaf als er een nieuw bestuur van stad of land moest worden gekozen. Dat is veranderd. Nu roept de lijstduwer iedereen op vooral van zich te laten horen op 21 maart. ‘Zelf stem ik uiteraard CDA. Maar niet op mijzelf, hoor!’ Kleine lokale partijen ziet hij niet zitten. ‘Ze roepen hard, maar eenmaal in het bestuur zie je hun beloftes snel vervagen. In het CDA heb ik vertrouwen, wat ze zeggen doen ze ook. Daar hou ik van.’
GERELATEERDE ARTIKELEN;
- 10-02-2018 Hoogleraar kraakt valse kandidatuur lijstduwers
- 08-02-2018 Lijstduwer Kira Dekker, The Voice of Holland
Weet je al op wie je gaat stemmen? StemWijzer komt online
OmroepWest 14.02.2018 Over vijf weken, woensdag 21 maart, mogen we naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. Om te helpen met kiezen gaat woensdagochtend de StemWijzer online. Er zijn in ieder geval 44 gemeentes met een StemWijzer, zeven in onze regio.
Kiezers in Alphen aan de Rijn, Den Haag, Katwijk, Leidschendam-Voorburg, Nieuwkoop, Rijswijk en Zuidplas kunnen gebruik maken van dit online hulpmiddel bij het maken van een partijkeuze. De StemWijzer bevat maximaal dertig stellingen. Ze zijn te beantwoorden met ‘eens’, ‘oneens’ of ‘geen van beide’.
Volgens ProDemos is de StemWijzer op maat gemaakt met de belangrijkste verkiezingsthema’s van de desbetreffende gemeente. Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag en directeur Eddy Habben Jansen van samensteller ProDemos verrichten in het Haagse stadhuis de aftrap.
Online hulpmiddel
Behalve de StemWijzer zijn ook Kieskompas en MijnStem actief als online hulpmiddel bij het maken van een partijkeuze. Het Kieskompas staat 21 februari compleet online, MijnStem gaat gefaseerd live.
ProDemos is een door de overheid gesteunde organisatie die uitlegt wat de spelregels zijn van de democratie en de rechtsstaat. Ze laat zien wat de burger kan doen om invloed uit te oefenen.
Waar moeten de gemeenteraadsverkiezingen over gaan? HEB JIJ ONZE POLL AL INGEVULD?
Meer over dit onderwerp: GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN VERKIEZINGEN
StemWijzer voor de gemeenteraadsverkiezingen online
Den HaagFM 14.02.2018 Weet jij al op welke politiek partij je 21 maart gaat stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen? Om ja daarbij te staat woensdag de StemWijzer online.
Volgens ProDemos is de StemWijzer op maat gemaakt met de belangrijkste verkiezingsthema’s van Den Haag, en bevat maximaal dertig stellingen. Ze zijn te beantwoorden met ’eens’, ’oneens’ of ’geen van beide’. Burgemeester van Pauline Krikke en directeur Eddy Habben Jansen van samensteller ProDemos verrichten in het stadhuis de aftrap.
Behalve de StemWijzer zijn ook Kieskompas en MijnStem actief als online hulpmiddel bij het maken van een partijkeuze. Het Kieskompas staat 21 februari compleet online, MijnStem gaat gefaseerd live. …lees meer
Gerelateerd;
Stemwijzer nu al populair 15 augustus 2012
Burgemeester Krikke te gast in talkshow ‘De Slag om het IJspaleis’ 5 februari 2018
Stemwijzer 2012 gelanceerd (met audio) 13 augustus 2012
StemWijzer voor raadsverkiezingen online
Telegraaf 14.02.2018 De StemWijzer gaat woensdagochtend online. De stemhulpen voor 44 gemeenten zijn bedoeld voor de raadsverkiezingen van 21 maart. De burgemeester van Den Haag Pauline Krikke en directeur Eddy Habben Jansen van samensteller ProDemos verrichten in het Haagse stadhuis de aftrap.
De StemWijzer bevat maximaal dertig stellingen. Ze zijn te beantwoorden met ’eens’, ’oneens’ of ’geen van beide’. Volgens ProDemos is de StemWijzer op maat gemaakt met de belangrijkste verkiezingsthema’s van de desbetreffende gemeente.
StemWijzer is in Nederland gebruikt voor alle soorten verkiezingen. Het is een van de meest gebruikte internetapplicaties in verkiezingstijd. Bij de parlementsverkiezingen van 2012 werd deze stemhulp door ruim 4 miljoen geraadpleegd.
Behalve StemWijzer zijn ook Kieskompas en MijnStem actief als online hulpmiddel bij het maken van een partijkeuze. Kieskompas staat 21 februari compleet online, MijnStem gaat gefaseerd live.
ProDemos is een door de overheid gesteunde organisatie die uitlegt wat de spelregels zijn van de democratie en de rechtsstaat. Ze laat zien wat de burger kan doen om invloed uit te oefenen.
Deze partijen doen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen Den Haag
AD 12.02.2018 Nog een paar weken en we mogen weer de stemhokjes in. Op 21 maart kiezen wij in Den Haag voor de gemeenteraad. Op wie we kunnen stemmen? In Den Haag doen maar liefst 20 partijen met bij elkaar 546 kandidaten mee. Om het allemaal wat overzichtelijker te maken hebben wij de partijen op een rijtje gezet.
Haagse partijen en lijsttrekkers:
- D66 met Robert van Asten
- Pvv met Karen Gerbrands
- PvdA met Martijn Balster
- Haagse Stadspartij met Joris Wijsmuller
- VVD met Boudewijn Revis
- CDA met Karsten Klein
- Groep de Mos/ Hart voor Den Haag met Richard de Mos
- SP met Hanne Drost
- GroenLinks Arjen Kapteijns
- Islam Democraten Hasan Küçük
- Partij van de Eenheid Arnoud van Doorn
- ChristenUnie/ SGP Pieter Grinwis
- Partij voor de Dieren Christine Teunissen
- Blanco Lijst Jordy Zwarts
- 50Plus met Frans Hoijnck van Papendrecht
- NIDA metCemil Yilmaz
- Dynamo Den Haag met Istvan Kops
- Bond voor Studenten Actie met Gilberto Morishaw
- Haagse Toekomst met Jane Kuldip-Singh
- Samen070 met Joy Bindraban
Informatie
Wil je meer weten over de partijen en hun kandidaten? Kijk dan even op denhaag.allekandidaten.nl. Op die website kun je ook zien uit welke wijken de kandidaten komen. Altijd leuk. Verder kun je daar de laatste peiling volgen. Op dit moment staat D66 bovenaan met 8 zetels, daaronder VVD met 6 zetels en GroenLinks en Groep de Mos daaronder met 5 zetels.
Meer weten over de gemeenteraadsverkiezingen? Lees dan dit:
Hoe zat het ook alweer: De gemeenteraadsverkiezingen 2018 in Den Haag
Het is weer zover. Woensdag 21 maart duiken we met zijn allen de stemhokjes in om een vakje …
Het is weer zover.
Woensdag 21 maart duiken we met zijn allen de stemhokjes in om een vakje in te kleuren. Deze keer gaan we naar de stembussen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Maar hoe zat het ook alweer?
Eens in de vier jaar mogen wij stemmen voor de gemeenteraad. Deze raad vormt samen met het College van Burgemeester en Wethouders het dagelijkse bestuur van onze gemeente. Dus dat is best wel belangrijk.
Wat doet de gemeenteraad?
De gemeenteraad bereidt het beleid voor dat door de wethouders uitgevoerd moet worden. Zij bepalen bijvoorbeeld dat we afval moeten gaan scheiden en vervolgens moeten de wethouders dat plan uitvoeren. Als een wethouder dat niet goed doet, kan de wethouder weggestuurd worden. Bij het bedenken van een beleid luistert de gemeenteraad naar de inwoners van Den Haag. Daarom is het dus ook belangrijk om als inwoners van Den Haag te gaan stemmen. Verder gaat de raad over het verstrekken van subsidies. In grote steden bestaat de raad uit 45 leden in kleinere steden uit negen mensen.
Hoe verlopen de verkiezingen?
Vandaag (9 februari) wordt vastgesteld welke partijen meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag en welke kandidaten zich verkiesbaar stellen. Daarna lanceert de burgemeester de website www.denhaag.allekandidaten.nl waarop je meer informatie kan vinden over de kandidaat raadsleden. Vervolgens gaan we stemmen en daarna moet er binnen acht dagen een nieuwe gemeenteraad komen. De vertegenwoordigers leggen dan een eed af en zijn vervolgens officieel gemeenteraadslid.
Wie mogen er stemmen?
Ben je 18 jaar en ouder en heb je een Nederlandse nationaliteit? Dan mag je stemmen! Ook EU-burgers en niet EU-burgers die minimaal vijf jaar legaal in Nederland wonen mogen stemmen. Om in Den Haag te mogen stemmen moet je voor 5 februari 2018 ingeschreven zijn. Sta je niet in Den Haag ingeschreven? Dan krijg je geen stempas.
Waar kan ik stemmen?
De stembureaus zijn in Den Haag van 07.30 tot 21.00 uur geopend. Hier vind je de hele lijst van stembureau’s: stembureaus in den haag. Er zijn een aantal op bijzondere plekken zoals: Hotel Des Indes, de Tweede Kamer en de Caballero Fabriek. Leuk voor de stemfie 😉 Je kunt overal in Den Haag stemmen, je bent dus niet gebonden aan een stembureau in jouw wijk.
Niet vergeten!
Wanneer je gaat stemmen, ben je verplicht je identificatiebewijs (rijbewijs, paspoort, ID-kaart) mee te nemen. Vergeet ook je stempas niet mee te nemen. Zonder identiteitsbewijs en stempas mag je namelijk niet stemmen. Je ontvangt in de week van 26 februari een stempas.
Met de Stemtram! biedt AD Haagsche Courant eerste hulp bij verkiezingskoorts. Aan boord wekelijks twee lijsttrekkers. Zij beantwoorden uw vragen en gaan in debat over de belangrijkste thema’s. Komende maandag is de eerste rit.
Op 21 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Weet u al op wie u gaat stemmen? De verkiezingen worden hoe dan ook spannend, in het verbrokkelde en platgeslagen politieke landschap van Den Haag. Maar liefst vier partijen – D66, VVD, GroenLinks en Groep de Mos – doen mee om de hoofdprijs, bleek bij de eerste peiling vorige week.
Maar wat willen de lijsttrekkers met de belangrijke dossiers? Hoe zorgen ze ervoor dat de grote groep van 30.000 mensen uit de bijstand komt? Waar moeten die jaarlijks duizenden nieuwe huizen worden gebouwd? In hoge torens langs de kust? En blijft de tweede parkeervergunning goedkoop, of kiezen partijen rigoureus voor ov en de fiets? En hoe integreren de nieuwkomers uit Syrië en Eritrea het beste? Hoe regelen ze de thuiszorg?
We proberen u op weg te helpen. Alle grote onderwerpen komen vanaf volgende week aan bod in de AD Stemtram. We halen de politici uit het stadhuis, hun politieke bastion op het Spui, en gaan wekelijks met twee lijsttrekkers de stad in. In de tram gaan ze met elkaar in debat en beantwoorden de politici vragen van lezers en tramreizigers. In ons ‘Haags minuutje’ leer je de lijsttrekkers beter kennen via meer persoonlijke vragen en dilemma’s.
Verschillend
Volgende week bijten VVD-lijsttrekker Boudewijn Revis en HSP-lijsttrekker Joris Wijsmuller het spits af, in onze eerste aflevering over het thema Mobiliteit & Ruimte. De VVD en HSP zijn collega’s in de huidige vijfpartijencoalitie, maar ze denken totaal verschillend over bijvoorbeeld openbaar vervoer, parkeren en woningbouw.
Zo wil de Stadspartij auto’s weren uit de binnenstad met een pleidooi voor minder parkeergarages in het centrum. Maar de VVD wil juist méér garages. De HSP wil de prijs van een tweede parkeervergunning fors omhoog, de VVD absoluut niet. En de liberalen op hun beurt, willen een ondertunneling van de N44 bij Wassenaar, terwijl de Haagse Stadspartij gruwelt van zo’n tunnelplan. Wijsmuller en co moeten nog bijkomen van de Rotterdamse-baan, laat staan dat ze zo’n Amsterdamsebaan willen.
Dat belooft dus een pittig debat volgende week. Ziet u de zwart-rode HTM-tram met ons logo rijden? Stap gerust in, en wij helpen u op weg naar 21 maart.
Van de meeste partijen in de Haagse gemeenteraad is inmiddels bekend wie volgend jaar op 21 maart 2018 als lijsttrekker meedoet aan de Haagse gemeenteraadsverkiezingen.
Bij GroenLinks is dat Arjen Kapteijns. Bij D66 is dat Robert van Asten, Martijn Balster won de lijsttrekkersverkiezing van de PvdA.
Joris Wijsmuller gaat weer de kar trekken voor de Haagse Stadspartij, Boudewijn Revis wordt VVD-lijstrekker, het CDA koos Karsten Klein.
De Partij van de Eenheid heeft Arnoud van Doorn voorgedragen en Richard de Mos leidt zijn eigen Groep de Mos.
De SP, Islam Democraten en de PVV hebben nog geen keuze bekendgemaakt.
Kleine partijen
De kleinere partijen in de Haagse gemeenteraad zijn klaar voor de verkiezingscampagne. Allemaal hebben ze een lijsttrekker gekozen en in alle gevallen levert dat geen verrassingen op. De huidige fractievoorzitters van de Islam Democraten (nu twee zetels), GroenLinks, ChristenUnie/SGP en Partij voor de Dieren (allemaal één zetel) worden allen lijsttrekker voor hun partij bij de raadsverkiezingen van maart 2018. Alleen de Partij van de Eenheid koos niet voor de huidige aanvoerder.
Maandag werd bekend dat fractievoorzitter Hasan Kucuk weer de nummer één is van de Islam Democraten. ‘Ik heb er het volste vertrouwen in dat we verkiezingswinst zullen behalen en verder zullen groeien als partij’, stelt hij in een verklaring. De Islam Democraten moet de rest van de kieslijst en een verkiezingsprogramma nog samenstellen.
De leden van GroenLinks stelden zaterdag de definitieve kandidatenlijst vast. Zij besloten dat Arjen Kapteijns de man is die die hun lijst mag aanvoeren. En zijn ook vol vertrouwen. GroenLinks denkt naar eigen zeggen ‘flink te groeien’.
‘IJzersterk team’
Volgens de lijsttrekker komt dat ook door een ‘een ijzersterk team met zeer ervaren, getalenteerde en bevlogen mensen die gaan knokken voor Den Haag’. Bij die partij staat Erlijn Wenink op nummer twee. Zij is al lang actief voor GroenLinks. De derde op de lijst is oud-campagneleider Maarten De Vuyst. Hij zet zich bij Oxfam Novib in voor het verduurzamen van bedrijven in ontwikkelingslanden.
Serpil Ates volgt op vier. Zij werkt als psychosociale hulpverlener in de Schilderswijk en studeert binnenkort af als sociologe. Op vijf staat Mariëlle Vavier, werkzaam in de jeugdzorg en momenteel fractievertegenwoordiger bij GroenLinks Den Haag. Oud-wethouder Bert van Alphen, emeritus-hoogleraar aan de TU Delft Kees Duijvestein, en voormalig Tweede Kamerlid Farah Karimi zijn lijstduwers.
Wisseling van de wacht
Bij de Partij van de Eenheid is er wel een wisseling van de wacht. Daar wordt Arnoud van Doorn lijsttrekker. Hij volgt daarmee Abdou Khoulani op. Khoulani is één van de oprichters van de partij en bij de vorige verkiezingen nog aanvoerder. Van Doorn kwam in 2012 voor de PVV in de Haagse raad. Hij werd uit de fractie gezet, bekeerde zich tot de islam en sloot zich aan bij de Partij voor de Eenheid. Van Doorn verving Khoulani al enige tijd als raadslid, toen die overwerkt was.
De leden van de ChristenUnie en SGP hebben Pieter Grinswis gekozen tot lijsttrekker. Hij is naast raadslid ook werkzaam voor de Eerste- en Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie.
Vleugje humor
ChristenUnie-voorzitter Guido Bos is zeer lovend over het raadslid. Volgens hem heeft Grinwis het de afgelopen periode ‘ontzettend goed gedaan’. Bos, in een verklaring: ‘Grinwis luistert écht naar de mensen in de stad en is ijzersterk op de inhoud. Door zich daarnaast altijd open en waar nodig stevig op te stellen en hier en daar een vleugje humor in het debat te brengen, heeft Pieter zich de afgelopen vier jaar ontpopt tot een verbindend en succesvol raadslid en een capabele fractievoorzitter.’
Eerder werd Christine Teunissen gekozen als lijsttrekker voor de Partij voor de Dieren. Ook die partij prijst haar successen van de afgelopen jaren. ‘Dankzij de PvdD vergoedt de gemeente het vervoer van gewonde in het wild levende dieren, hanteert zij een ontmoedigingsbeleid voor roofvogelshows, is een begin gemaakt met het vergroenen van versteende wijken en het klimaatneutraal maken van woningen.’
Duurzaam en diervriendelijk
Teunissen zelf vindt dat Den Haag komende jaren ‘groen, duurzaam en diervriendelijk’ moet worden. ‘De groei van Den Haag legt een enorm beslag op de leefomgeving van mens en dier. Wij zijn de enige partij die die groei niet voor lief neemt en een leefbare omgeving voor mens en dier, voor nu en komende generaties voorop stelt.’ De nummer twee op de lijst is Robert Barker. Momenteel is hij fractievertegenwoordiger voor de PvdD in Den Haag. Derde op de lijst is Robin Smit. Hij is sinds 2013 werkzaam als fractiemedewerker.
De Haagse gemeenteraad kent op dit moment nog drie eenmansfracties: de Groep van der Helm, de Groep Okcuoglu en de Groep Brands. Fractievoorzitter Chris van der Helm van die eerste partij staat op nummer zeven van de kieslijst van de VVD voor de aankomende verkiezingen. De andere partijen doen in maart niet mee.
LEES ALLES OVER DE GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN IN ONS DOSSIER OmroepWest
zie ook: Aftrap Haagse gemeenteraadsverkiezingen 21 maart 2018
zie ook: Op weg naar 21 maart 2018 !!!
zie ook: Gemeenteraadsverkiezingen 21 maart 2018
Twintig partijen doen mee aan gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag
Den HaagFM 11.02.2018 Aan de verkiezing van de Haagse gemeenteraad op 21 maart doen in totaal twintig partijen mee: D66, PVV, PvdA, Haagse Stadspartij, VVD, CDA, Groep de Mos, SP, GroenLinks, Islam Democraten, Partij van de Eenheid, ChristenUnie/SGP, Partij voor de Dieren, Blanco Lijst, 50PLUS, Nida, Dynamo Den Haag, Bond voor Studenten Actie, Haagse Toekomst en Samen070.
Vrijdag werd bepaald welke plek de partijen op de stembiljetten krijgen. De partijen die al in de gemeenteraad zitten zijn gerangschikt op het aantal stemmen dat zij bij de vorige gemeenteraadsverkiezing hebben behaald. Er is geloot om te bepalen welke lijstnummers worden toegewezen aan de partijen die momenteel niet in de gemeenteraad zitten.
In totaal doen dit jaar 546 kandidaten mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. In 2014 deden er negentien partijen mee en stonden er 424 kandidaten op het stembiljet. …lees meer
Gerelateerd;
Nog maar weinig nieuwe partijen voor gemeenteraadsverkiezingen 18 september 2013
VERKIEZINGEN 2010: “Enquête negeert lokale partijen” 30 oktober 2009
Rotterdamse partij Nida doet mee aan gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag 2 januari 2018
GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN: DRIE POLITIEKE PEILINGEN VOOR GEMEENTE DEN HAAG
BB 24.01.2018 Op woensdag 21 maart 2018 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. In Den Haag kunnen circa 400.000 kiesgerechtigden bepalen hoe de 45 zetels over de partijen verdeeld worden.
Mede om de opkomst te bevorderen heeft de gemeente Den Haag I&O Research opdracht gegeven voorafgaand aan de verkiezingen een drietal peilingen uit te voeren. Hiermee geeft I&O Research een beeld van de stemintentie van stemgerechtigde inwoners van Den Haag en de onderwerpen die Haagse kiezers belangrijk vinden.
De publicatie van de uitkomsten zal – naar verwachting – de transparantie en dynamiek rondom de verkiezingsstrijd ten goede komen.
De uitkomsten van de peilingen worden door onderzoekers Peter Kanne en Laurens Klein Kranenburg van I&O Research gepresenteerd in de foyer van het Haagse stadhuis, op de volgende data:
- Woensdag 31 januari om 13.00 uur
- Woensdag 21 februari om 13.00 uur
- Woensdag 14 maart om 13.00 uur
Wilt u meer weten over ons onderzoeksaanbod?
I&O Research brengt door lokale peilingen in beeld in hoeverre kiesgerechtigden in een gemeente van plan zijn te gaan stemmen, op welke partij dat is en wat de eventuele redenen zijn om niet naar de stembus te gaan. Klik hier voor meer informatie.
Meer informatie Gemeente Den Haag:
Monique Vermin | Raadsvoorlichter | 06 83 64 69 05
Gemeente Den Haag
Griffie
Postbus 19157
2500 CD Den Haag
www.denhaag.nl/gemeenteraad
Zeven nieuwelingen op jacht naar Haagse zetels
AD 18.01.2018 De partijen ‘Stadouders’ en de ‘Bond voor Studenten Actie’ zijn de nieuwste aanwinsten voor de Haagse raadsverkiezingen van 21 maart. Het totaal aantal nieuwe partijen komt daarmee op zeven.
Eerder meldden zich al vijf andere politieke partijen aan die nog niet meededen aan verkiezingen. Het gaat om Dynamo Den Haag, Samen070, Haagse Toekomst, en de Haagse afdelingen van Nida en 50plus.
Zes van de zeven nieuwelingen staan op een langere lijst van partijen die zich geregistreerd hebben in Den Haag. Op die lijst staan ook partijen die er in maart niet bij zullen zijn. Zo is de Politieke Partij Scheveningen ter ziele en laat ouderenpartij HOOP van voormalig PvdA-kopstuk Constant Martini weten deelname nu uit te sluiten.
Onduidelijk is nog of de partij ‘Familia (Directe Democraten)’ opnieuw een gooi doet naar een Haagse gemeenteraadszetel. In 2014 haalde de partij in Den Haag 171 stemmen.
Kandidatenlijsten
Vijf februari wordt er meer duidelijk. Dan moeten alle partijen die in Den Haag op het kiesbiljet willen staan hun kandidatenlijst en de bijbehorende stukken hebben ingeleverd.
Dat geldt ook voor alle partijen die landelijk geregistreerd staan, zoals bijvoorbeeld nieuwkomer 50plus dat voor het eerst aan de raadsverkiezingen meedoet in Den Haag. Na controle volgde op 9 december de definitieve deelnamelijst.
Politieke partij Forum voor Den Haag moet naam veranderen
OmroepWest 17.01.2018 De politieke partij Forum voor Den Haag mag niet onder deze naam meedoen met de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart in Den Haag. Dat heeft de Raad van State woensdag besloten. De partij diende een beroep in tegen het centraal stembureau, dat verwarring met Forum voor Democratie wilde voorkomen.
Het centraal stembureau van Den Haag vindt dat de partijnaam te veel lijkt op de partij Forum voor Democratie van Thierry Baudet en wil verwarring bij de kiezers voorkomen. De Raad van State laat weten het hiermee eens te zijn.
Forum voor Den Haag stelde in het beroep dat het woord ‘forum’ een algemeen karakter heeft. ‘Het woord forum wordt bovendien door vele organisaties gebruikt en het is onjuist om één organisatie het alleenrecht op het woord forum te gunnen’, zeggen de initiatiefnemers.
LEES OOK: Rechtszaak om partijnaam Forum voor Den Haag
Meer over dit onderwerp: FORUM VOOR DEN HAAG FORUM VOOR DEMOCRATIE RECHTSZAAKGEMEENTERAADSVERKIEZINGEN CENTRAAL STEMBUREAU RAAD VAN STATE
Partijnaam Forum voor Den Haag mag niet
Den HaagFM 17.01.2018 Het centraal stembureau heeft terecht besloten dat de politieke partij Forum voor Den Haag niet onder die naam mag meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. Dat heeft de Raad van State (RvS) bepaald.
Het centraal stembureau had de naam eind december afgewezen omdat deze te veel lijkt op het bestaande Forum voor Democratie van Thierry Baudet (kleine foto). Hiertegen had Forum voor Den Haag op 10 januari beroep ingesteld bij de Raad van State.
De RvS oordeelt echter net als het centraal stembureau dat de naam Forum voor Den Haag te weinig onderscheidend is. Omdat bij kiezers de indruk kan ontstaan dat de partij onderdeel uitmaakt van Forum voor Democratie, is de naam misleidend, aldus de RvS, dat het beroep dan ook ongegrond verklaarde. …lees meer
’Forum voor Den Haag’ mag niet
Telegraaf 17.01.2018 Het centraal stembureau heeft terecht besloten dat de politieke partij Forum voor Den Haag niet onder die naam mag meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. Dat heeft de Raad van State (RvS) bepaald.
Het centraal stembureau had de naam eind december afgewezen omdat deze te veel lijkt op het bestaande Forum voor Democratie van Thierry Baudet. Hiertegen had Forum voor Den Haag op 10 januari beroep ingesteld bij de Raad van State.
De RvS oordeelt echter net als het centraal stembureau dat de naam Forum voor Den Haag te weinig onderscheidend is. Omdat bij kiezers de indruk kan ontstaan dat de partij onderdeel uitmaakt van Forum voor Democratie, is de naam misleidend, aldus de RvS, dat het beroep dan ook ongegrond verklaarde.
‘Forum voor Den Haag’ mag niet meedoen aan verkiezingen
AD 17.01.2018 De lokale partij Forum voor Den Haag mag niet meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen van maart. De Raad van State vindt dat de naam teveel lijkt op de landelijke partij Forum voor Democratie. Dat is verwarrend voor de kiezer.
Forum voor Den Haag staat los van Thierry Baudets Forum voor Democratie, maar volgens de Raad van State is dat niet duidelijk genoeg: ,,bij de kiezer kan de indruk ontstaan dat het gaat om een onderdeel van Forum voor Democratie, zodat die aanduiding misleidend is”, stelt de bestuursrechter woensdag.
Forum voor Den Haag was naar de rechter gestapt om deelname alsnog af te dwingen.
‘Leefbaar Den Haag was in het begin net een ingescheurde duimnagel’
AD 12.01.2018 Je kon erop wachten: een gelukszoeker die zich aanmeldt voor de verkiezingen met een partijnaam die verdacht veel lijkt op die van een ander. ‘Forum voor Den Haag’ hangt, evident, als een zuigvis in de nek van Thierry Baudet. Profiteren
Na de onfortuinlijke dood van Pim dook er ineens een partij op die zich ‘Leefbaar Den Haag’ noemde. Veel Hagenezen, zo heeft de wetenschap inmiddels empirisch bewezen, hebben een hekel aan lezen. Wij zijn snel afgeleid. Beter gezegd: verveeld. Na het lezen van ‘Leefbaar’ stopten we d’r dus al mee. Hagenezen hebben aan één woord genoeg. En zo kwamen Michel Dufresne en drie andere dwaallichten in de Haagse raad. Dufresne was een querulant in de waarste zin des woords. Toegegeven, hij kwam ook wel eens núchter naar de raadszaal. Maar in de rookpauze pafte Michel een pretsigaret. Hij had meerdere malen aanvaringen met raadsleden die het toch allemaal een stuk serieuzer namen dan iemand die alleen weet hoe je een naam jat.
Leefbaar Den Haag was in het begin net een ingescheurde duimnagel: irritant, maar op een bepaalde manier ook lekker. Om mee te spelen. De raadsvragen van Leefbaar Den Haag over het gerucht dat er een krokodil in de Hofvijver zou zitten had nog wel iets schijtlolligs. Toen Dufresne en zijn mede-gekkies besloten van gemeenschapsgeld zonnebrillen en een radiografisch bestuurbare auto te kopen verbleekte de lol. De gekte van Dufresne en zijn partijgenoten – waarmee hij letterlijk op de vuist ging in het IJspaleis – leverde niets op. Waarom zouden we dan nu Forum voor Democratie wel vertrouwen?
Jori Zwarts wil met de naam Forum voor Den Haag meedoen, maar wordt geweigerd door het Haagse stembureau. Zij vinden de naam misleidend. Waarom? Dat heeft u hierboven kunnen lezen. Als u tenminste niet eerder al bent afgehaakt. De naam Forum voor Den Haag is sowieso jeukmakend: als wij érgens een hekel aan hebben gekregen is het wel iets met een forum. Terecht, dat deze jatmoosjes worden geweigerd. Hun naam is even misleidend als CD&A, D666, Groep de Mus of de Partij voor de Ieren.
‘Naam Forum voor Den Haag moet gewoon kunnen met gemeenteraadsverkiezingen’
OmroepWest 11.01.2018 De landelijke Kiesraad verwacht geen verwarring of misleiding van de kiezer met Forum voor Den Haag op de kieslijst. Hoewel de partijnaam op Forum voor Democatie lijkt zijn de woorden ‘Den Haag’ en ‘Democratie’ onderscheidend genoeg, meent de Kiesraad.
Als de lokale partij Forum voor Democratie Den Haag was genoemd was het wel een probleem,’ zei de kiesraadadviseur bij de Raad van State. Oprichter Hagenaar Jordy Zwarts sloot zich daar bij aan en benadrukte dat hij voor het woord Forum heeft gekozen omdat die naam meer openheid benadrukt dan partij. Hij was naar de Raad van State gegaan omdat het Haagse stembureau de registratie van de naam Forum Den Haag afwees.
Volgens de woordvoerder van het Haagse Stembureau kunnen Hagenaars wel degelijk in verwarring raken als ze Forum voor Den Haag op de kieslijst zien staan. Den Haag is een grote stad en er bestaan grote verschillen in geletterdheid. ‘Wij willen niet dat mensen denken dat ze op een lokale Forum voor Democratie stemmen. Als ik op Google het woord “forum” intik krijg ik toch echt dertig hits die alleen over Forum voor Democratie gaan.’
Forum voor Democratie voor weigering
Het Haagse Stembureau kreeg veel bijval van Henk Otten van Forum voor Democratie. Hij is het geheel eens met de weigering van Forum voor Den Haag. Volgens Otten is de partij zich druk aan het beraden of en hoe ze gaan optreden tegen de opkomst van allerlei lokale Forum-partijen die willen meeliften op het succes. De Raad van State beslist volgende week woensdag of Zwarts Forum al dan niet mee mag doen op 21 maart 2018.
Meer over dit onderwerp: FORUM VOOR DEN HAAG FORUM VOOR DEMOCRATIE RAAD VAN STATEGEMEENTERAADSVERKIEZINGEN DEN HAAG
Kibbelende ‘Forums’ in rechtbank
AD 11.01.2018 Als de landelijke partij Forum voor Democratie in Den Haag niet meedoet aan de komende gemeenteraadsverkiezingen, dan kunnen Haagse kiezers toch niet in verwarring raken als hier een andere partij naar de kiezersgunst dingt onder de naam Forum voor Den Haag?
Jordi Zwarts van Forum voor Den Haag snapt niet dat het Haagse Stembureau registratie van zijn lokale stroming afwees. Het gaat er bij hem niet in dat kiezers zijn nieuwe partij verwarren met de snel opkomende landelijke partij Forum voor Democratie.
Dus stapte hij gisteren naar de Raad van State in de hoop alsnog op 21 maart met zijn Forum aan de verkiezingen mee te mogen doen. En opmerkelijk genoeg weet Zwarts de landelijke Kiesraad aan zijn zijde. Een woordvoerder van de Kiesraad legde tijdens de zitting uit dat zij geen verwarring of misleiding van de kiezer verwacht met Forum voor Den Haag op de kieslijst.
Onderscheidend
Hoewel de partijnaam op Forum voor Democratie lijkt zijn de woorden ‘Den Haag’ en ‘Democratie’ onderscheidend genoeg, meent de Kiesraad. Toch sloeg het Haagse Stembureau het advies van de Kiesraad in de wind. Volgens de woordvoerder van het Haagse Stembureau kunnen stemmers de kluts kwijtraken als ze Forum voor Den Haag op de kieslijst zien: ,,Er bestaan grote verschillen in geletterdheid in Den Haag. Wij willen niet dat mensen denken dat ze op een lokale Forum voor Democratie stemmen. Als ik Google en Forum in tik krijg ik 30 hits over Forum voor Democratie.”
Het Haagse Stembureau kreeg bijval van Henk Otten van Forum voor Democratie. Hij is het eens met de weigering van Forum voor Den Haag. Volgens Otten beraadt zijn partij zich of en hoe ze gaan optreden tegen de opkomst van lokale Forum-partijen die meeliften op het succes van Baudets beweging. De Raad van State beslist volgende week of Zwarts Forum mee mag doen op 21 maart.
De woorden ‘Forum’ en ‘Democratie’ zijn onderscheidend genoeg, aldus Kiesraad.
Versplintering bij moslimpartijen geeft onderlinge frictie
Elsevier 02.01.2018 Aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart doet een ongekend aantal migrantenpartijen mee. De Rotterdamse partij NIDA wil ook meedoen in Den Haag, tot grote ergernis van de Haagse Partij van de Eenheid.
NIDA is nu alleen nog actief in Rotterdam maar hoopt daar in maart verandering in te brengen. NIDA maakt haar kandidatenlijst over twee weken bekend.
Al twee islampartijen in Den Haag
‘Een nieuwe verbindende kracht is nodig. Vanuit ons geloof, in de stad Den Haag, kunnen wij zoveel meer bijdragen dan er tot op heden is gedaan,’ laat de partij weten. Volgens partijvoorzitter Nurullah Gerdan is NIDA door mensen uit Den Haag gevraagd om daar mee te doen. Volgens de partij is er behoefte aan een ‘verbindend verhaal over emancipatie, diversiteit en duurzaamheid’ en dat bieden de bestaande partijen niet genoeg, zegt hij in dagblad Trouw.
NIDA is opgericht in Rotterdam. De partij deed in 2014 voor het eerst mee aan de gemeenteraadsverkiezingen en haalde toen twee zetels. Voorman is oud-GroenLinks-raadslid Nourdin El Ouali. Nida is een begrip uit de Koran en betekent oproep of stem.
In Den Haag zijn al twee islamitische partijen: de Islam Democraten, die al sinds 2006 in de gemeenteraad zitten (twee zetels), en de Partij van de Eenheid (PvdE), een afsplitsing van die partij.
De PvdE reageerde dinsdag geïrriteerd op de komst van NIDA. De PvdE zou eerder contact hebben gezocht met NIDA voor een mogelijke samenwerking, maar werd afgewezen: ‘Helaas hebben wij vernomen dat NIDA mee gaat doen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag. Dat betreuren wij,’ schrijft PvdE-raadslid Arnoud van Doorn (ex-PVV) in een verklaring op Facebook. ‘Vanaf het begin hebben wij contact gezocht met NIDA om samen te werken. Deze uitgestoken hand hebben ze nooit geaccepteerd. Nu ontstaat er nóg meer verdeeldheid, daar waar we juist eenheid nodig hebben,’ aldus Van Doorn. De PvdE zou destijds met opzet niet in Rotterdam hebben meegedaan, om NIDA niet dwars te zitten.
‘Was het niet NIDA die recentelijk klaagde over “fitna” en verdeeldheid toen DENK besloot mee te doen in Rotterdam? Zij doen dit nu zelf in Den Haag,’ aldus een boze Van Doorn, die vindt dat NIDA ‘lekker in Rotterdam moet blijven’ en dat Den Haag aan twee islamitische partijen genoeg heeft.
Meer partijen voor specifieke migratieachtergrond
Intussen heeft DENK aangekondigd in elf steden mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. In Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Schiedam en Veenendaal presenteerde de partij al kandidatenlijsten.
Ook Sunny en Sylvana hebben het tij niet eeuwig mee, schreef Philip van Tijn vorige week.
Naast de islamitische partijen is er in Rotterdam nog een partij voor Nederlanders met een migratieachtergrond: Ubuntu Connected Front zegt op te komen voor Caribische en Afrikaanse Nederlanders, en wil strijden tegen racisme en ‘afrofobie’. En maandag presenteerde BIJ1, de nieuwe partij van voormalig DENK-lid Sylvana Simons, haar kandidatenlijst. Daarop prijken namen als Sunny Bergman, Gloria Wekker en Anja Meulenbelt. De partij doet vooralsnog alleen mee in Amsterdam.
Elif Isitman (1987) is sinds oktober 2014 online redacteur bij Elsevier Weekblad.
Nieuwe partij voor Haagse gemeenteraadsverkiezingen: Samen070
Den HaagFM 17.11.2017 De nieuwe politieke partij Samen 070 doet volgend jaar mee aan de Haagse gemeenteraadsverkiezingen.
De partij is opgericht door oud-SP’er Joy Bindraban. Die hoopt een flink aantal Hindoestaanse stemmers achter zich te krijgen, nu Rabin Baldewsingh en Rajesh Ramnewash van de PvdA beiden hebben besloten zich niet meer verkiesbaar te stellen. Ook bij de andere politieke partijen staan vooralsnog geen Hindoestaanse kandidaten op een verkiesbare plaats.
Eerder kondigden ook de nieuwe partij Dynamo Den Haag en 50plusaan volgend jaar mee te zullen doen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag. De partij Schevenings Belang liet deze week juist weten dat het hen niet gaat lukken om op tijd klaar te zijn voor de verkiezingen op 21 maart 2018.…lees meer
Gerelateerd;
Nog maar weinig nieuwe partijen voor gemeenteraadsverkiezingen 18 september 2013
Nieuwe partij: Stem op Scheveningen 5 januari 2014
PPS weet nog niet of het meedoet aan de verkiezingen 4 juni 2013
Nieuwe lichting staat klaar voor Haagse verkiezingen
AD 17.11.2017 Het wordt dringen op het politieke podium van Den Haag. Drie nieuwe partijen melden zich in de verkiezingsstrijd van volgend jaar: 50Plus, Dynamo Den Haag en de partij Samen070.
Ouderenpartij 50Plus maakte al eerder bekend de vleugels lokaal uit te slaan. Nu voegen zich daar twee andere partijen bij: Dynamo Den Haag en Samen070, een initiatief van oud-SP’er Joy Bindraban.
De nieuwkomers willen verandering brengen. ,,We gaan voor echte verbindingspolitiek”, zegt Bindraban. De partij werkt met ‘de drie v’s: vorming, vitaliteit en verbinding.’
Dynamo Den Haag is op sociale media al een tijdje actief als politiek platform. ,,Wij willen een levendigere en dynamischere stad. Den Haag is nu te bedaagd,” zegt voorman Wouter Catshoek.
Oud sp-er Joy Bindraban begint eigen partij Samen070. © Frank Jansen
‘We zijn niet zomaar een politiek partijtje’ – Samen070
Joy Bindraban (50) is de beoogd lijsttrekker van nieuwkomer Samen070.
Wie zijn jullie? Bindraban stond voor de SP nog op plek 15 van de kieslijst. Hij is geboren in Suriname en woont al 25 jaar in Den Haag. ,,Ik ben hier getrouwd, mijn dochter is hier geboren, hier kreeg ik mijn eerste baan. Ik ben gevormd door Den Haag. Sterker: ik ben gemaakt door Den Haag.” Bindraban is jurist, werkte jarenlang als rijksambtenaar en is nu presentatie- en vitaliteitscoach.
Wat willen jullie bereiken? ,,We geloven in de drie v’s: vorming, vitaliteit, verbinding. Daarom willen we meer geld voor scholen en kennis. Iedere Hagenaar moet vitaal 100 jaar kunnen worden en we willen culturen en economieën verbinden. Veel partijen investeren in stenen, maar die zijn koud. Ik geloof in mensen. Ik heb veel geleerd van de SP, maar Den Haag heeft nu behoefte aan een stroming met andere mensen, andere vormen.”
Wat voegen jullie toe aan de bestaande politiek? ,,We gaan uit van onze eigen kracht. Ik hoor geen andere partijen over de drie v’s. En we zullen samenwerken met andere lokale partijen. Bij landelijke partijen zie je te veel dat de politici de gemeenteraad als springplank gebruiken voor hun carrière. Ik ben een groot netwerker. Ik ben de enige politicus die weet wat er leeft in de stad: ik kom overal, van coöperatie De Volharding tot de Rabobank.”
Hoeveel zetels gaan jullie halen? ,,Een groot aantal. We streven er echt naar om straks een wethouder te leveren die zich sterk maakt voor de drie v’s. Samen070 is niet zomaar een partijtje dat na 2018 niet meer bestaat!”
De heer W. Catshoek van de nieuwe lokale partij Dynamo Den Haag © Fred Leeflang
‘Meer ambitie, meer levendigheid’– Dynamo Den Haag
Wander Catshoek (41) is een van de drijvende krachten achter Dynamo Den Haag.
Wie zijn jullie? ,,Wij zijn een kleine groep gelijkgestemde Hagenaars die al een tijdje als politiek forum actief is op sociale media. We bekijken nu of we een stap gaan zetten richting een politieke partij. Over een paar weken weten we definitief of we met Dynamo Den Haag meedoen aan de raadsverkiezingen. ,,Als de basis goed is, doen we mee.”
Wat willen jullie bereiken? ,,We willen meer levendigheid, meer dynamiek in de stad. We zijn enorm trots op Den Haag, maar de stad is wel wat bedaagd als je haar vergelijkt met andere grote steden. Het mag hier wel wat meer gaan bruisen.”
Wat voegen jullie toe aan de bestaande politiek? ,,Iets meer ambitie en durf. Er mag groter gedacht worden. Zo willen wij graag dat Den Haag een volwaardige universiteitsstad wordt, met een breed scala aan opleidingen. Zo kunnen we Haagse jongeren die gaan studeren voor de stad behouden en nieuw talent aantrekken. Wij willen ook graag een stad die toegankelijk is voor rijk en arm, waar iedereen elkaar ontmoet, met veel cultuur en met meer ruimte voor horeca buiten het centrum. Van ons mogen de historische kanten van de stad versterkt worden, bijvoorbeeld door grachtontdemping, maar is er ook plaats voor ambitieuze hoogbouw.”
Hoeveel zetels gaan jullie halen? Als we straks meedoen, gaan we voor een zetel. Meer is niet reëel als je zo laat de verkiezingen in gaat. Het gaat ons ook niet om de macht, maar om onze idealen. Om de ideeën die we nu niet terugzien bij de andere Haagse partijen. Was dat wel zo geweest, dan waren we niet aan dit avontuur begonnen.”
De partij van Henk Krol © ANP
Blik voortdurend gericht op oudere Hagenaars – 50plus den haag
Frans Hoynck (57) is de lijsttrekker van de Haagse seniorenpartij
Wie zijn ze? De partij van Henk Krol gaat lokaal. En niet zo’n beetje ook. De seniorenpartij, die nu met vier zetels in de Tweede Kamer zit, gaat in zeker veertien gemeenten meedoen aan de lokale verkiezingen van 21 maart 2018.
Wat willen ze bereiken? De eerste man in Den Haag, Frans Hoynck, was gisteren niet bereikbaar voor uitleg. Maar een blik op de standpunten van 50Plus in andere gemeenten maakt voldoende duidelijk. Een speerpunt is ‘werk voor senioren’. Heel weinig 55-plussers komen tegenwoordig nog aan de bak als ze hun baan kwijt zijn. Bedrijven moeten de waarde van de oudere medewerker weer inschatten, zegt de partij onder meer in Rotterdam. Ook een zekerheidje: de seniorenpartij zet in Den Haag volop in op betaalbare en aangepaste woningen, zodat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen.
Wat voegen ze toe aan de bestaande politiek? Een voortdurende focus op het belang van senioren, zoals de Partij voor de Dieren in Den Haag altijd haar blik gericht houdt op het wel en wee van amfibieën, reptielen, vogels en zoogdieren. De partij van Henk Krol zou een flinke concurrent kunnen hebben in Groep De Mos/Ouderenpartij Den Haag, ware het niet dat die partij de seniorenafdeling zojuist heeft opgedoekt.
Hoeveel zetels gaan ze halen? Eén zou zeker moeten kunnen. Dat vindt 50Plus in Rotterdam ook. Al hopen ze stiekem toch op drie.
DEN HAAG HEEFT STEMBILJETTEN VOOR 160 PROCENT OPKOMST
BB 25.10.2017 De gemeente Den Haag gaat bij de komende gemeenteraadsverkiezingen voor de voorraad stembiljetten uit van een opkomst van 160 procent. De gemeente hoopt op die manier te voorkomen dat er een tekort aan stembiljetten ontstaat, zoals gebeurde tijdens de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen.
Tekort
Bij die verkiezingen in maart, toen kiesgerechtigden in het hele land hun stem konden uitbrengen, kampten sommige stembureaus tijdelijk met een tekort. Volgens burgemeester Pauline Krikke mag dat nooit meer gebeuren. Ook al kunnen mensen bij de gemeenteraadsverkiezingen alleen in de eigen gemeente stemmen, toch wil de gemeente het zekere voor het onzekere nemen mocht bij een bepaald stembureau de opkomst veel hoger zijn dan verwacht, zegt een woordvoerder van de burgemeester. ‘Het mag niet zo zijn dat mensen hun stem niet kunnen uitbrengen.’
Stadsdelen
Elk stembureau krijgt daarom genoeg stembiljetten voor 120 procent van de verwachte opkomst. De overige 40 procent wordt verspreid over de stadsdelen, zodat eventuele tekorten direct kunnen worden aangevuld. De overgebleven stembiljetten, naar verwachting een flink aantal, worden drie maanden na de verkiezingen gerecycled.
Drempel
De gemeente laat ook weten met extra voorzieningen te komen om de drempel voor met name ouderen, scholieren en studenten om te gaan stemmen verder te verlagen. Zo trekt een mobiele stembus langs Haagse scholen, wat bij de pilot tijdens de Kamerverkiezingen met name bij het ROC Mondriaan extra stemmers opleverde, aldus de gemeente.
Pop-up
Ook komen pop-up stembureaus in woonzorgcentra waarin geen vast stembureau is. Bij de proef hiermee tijdens de verkiezingen afgelopen maart bleken de pop-up stembureaus vooral bij zorgcentra een succes.
Nijmegen
Ook in Nijmegen ontstond tijdens de Tweede Kamerverkiezingen een chaos waarvoor burgemeester Hubert Bruls zelfs zijn excuses moest aanbieden aan de Kiesraad. Uit een evaluatie is gebleken dat de bezetting van het centrale verkiezingsbureau te onervaren was. Het bureau was in de loop van de dag telefonisch niet meer bereikbaar, terwijl er geen overzicht was van de stand van zaken per stembureau. Het centrale bureau wordt nu beter bemand en er komt een groepsapp, zodat informatie snel gedeeld kan worden. (ANP)
GERELATEERDE ARTIKELEN;
- 15-09-2017 Experiment met centraal stemmen tellen wekt interesse
- 30-05-2017 VNG wil snel duidelijkheid over hulp bij stemmen tellen
- 06-03-2017 Instructie stemmen tellen gemeenten ‘rijkelijk laat’
- 03-03-2017 Onderzoek: hulpprogramma Kiesraad onveilig
Jong en oud worden ‘extra verleid’ om te stemmen
AD 25.10.2017 Hagenaars moeten bij de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart nóg makkelijker hun stem kunnen uitbrengen. Vooral ouderen en scholieren worden ‘extra verleid’.
Op de dag van de lokale verkiezingen trekken twee mobiele stembussen langs Haagse scholen. Leerlingen die voor het eerst mogen stemmen, kunnen zo in de pauze of na schooltijd eenvoudig hun ‘democratische plicht vervullen’.
,,Lang niet alle jongeren groeien op in een omgeving waar politiek elke dag aan de keukentafel wordt besproken’’, legt burgemeester Pauline Krikke uit. ,,Voor hen zetten we daarom graag een stapje extra.’’ Als het mogelijk is, zet Den Haag op de gekozen routes twee klassieke schoolbussen in.
‘Pop-up’
Ook ouderen krijgen extra hulp. Zo zet Den Haag op 21 maart zogenoemde pop up-stembureau’s in, om de bewoners van woonzorgcentra (zonder vast kieslokaal) tegemoet te komen. Omdat elk pop-up-bureau op verschillende locaties kan worden ingezet, hoopt de gemeente een ‘heel groot deel’ van de bewoners van woonzorgcentra te bereiken.
Al met al staan er in Den Haag volgend jaar maart 270 stembureau’s op 252 locaties in de stad. Dat zijn er 26 meer dan vier jaar geleden. Nieuw zijn bijvoorbeeld de dubbele stembureaus op locaties met hoge opkomst, zoals boekhandel Paagman. Ook voor het eerst: stemmen in de Caballero-fabriek (Binckhorst) en in de Sportcampus in het Zuiderpark.
Verder gaan de kieslokalen op de drukke stations Den Haag Centraal en Holland Spoor op verkiezingsdag al om 6.30 uur open. Een uur eerder dan anders.
Tekort
De gemeente trekt ook lering uit de Tweede Kamerverkiezingen in de stad. Toen kampten sommige stembureaus met een tekort aan stemformulieren. ,,Dat mag nooit meer gebeuren’’, herhaalt de burgemeester. En dus slaat Den Haag groots in: 608.000 stembiljetten op zo’n 380.000 kiezers. Elk stembureau krijgt voor 120 procent van de verwachte opkomst formulieren. Nog eens 40 procent extra gaat naar de Haagse stadsdelen, om eventuele tekorten onmiddellijk te kunnen aanvullen.
Het is geen recht waar we losjes mee moeten omgaan, aldus Pauline Krikke.
,,Op diverse plekken in de wereld strijden mensen voor hun stemrecht’’, stelt Krikke. ,,Het is geen recht waar we losjes mee moeten omgaan. Daarom doen we er alles aan om de opkomst te vergroten.’’
Meer stembureaus en stembiljetten voor gemeenteraadsverkiezingen in maart
Den HaagFM 25.10.2017 De gemeente Den Haag gaat het stemmen bij de gemeenteraadsverkiezing in maart volgend jaar nog laagdrempeliger maken. Burgemeester Pauline Krikke kondigt extra voorzieningen aan voor met name ouderen, scholieren en studenten.
“Op verschillende plekken in de wereld strijden mensen nu nog voor hun stemrecht. Dat laat zien hoezeer we dit moeten koesteren. Het is geen recht waar we zomaar losjes mee om moeten gaan”, aldus Krikke. “Vanuit die overtuiging wil ik zorgen dat zoveel mogelijk mensen meedoen en gaan stemmen.” Zo komen er pop-up stembureaus voor bewoners van woonzorgcentra. “Voor hen is stemmen vaak een hele onderneming, omdat ze nu eenmaal vaker fysieke beperkingen hebben. We willen we hen daarom letterlijk tegemoet komen met een pop-upstembureau in eigen huis.”
Verder zal de gemeente met een mobiele stembus langs Haagse scholen trekken. “Ik vind het van groot belang dat we jongeren meer betrekken bij onze besluitvorming’, zegt de burgemeester. “Het gaat over hun stad, hun toekomst.”
Extra veel stembiljetten
Bij de verkiezing op 21 maart volgend jaar richt de gemeente 270 stembureaus in op 252 locaties. Dit zijn 26 locaties meer dan bij de gemeenteraadsverkiezing van 2014. Nieuwe, locaties zijn onder meer de voormalige Caballero Fabriek en de Sportcampus Zuiderpark. Op de treinstations Den Haag Centraal en Hollands Spoor gaan de stembussen een uur eerder open. Om te voorkomen dat er weer een tekort aan stemformulieren ontstaat, krijgt elk stembureau stembiljetten voor 120 procent van de verwachte opkomst. Op alle stadsdelen komen reserveformulieren klaar te liggen..…lees meer
Gerelateerd;
Van Aartsen wil stembureau in de Albert Heijn
14 september 2012
Meer Hagenaars naar de stembus met Nach en tram
19 juni 2009
Campagne om meer expats te laten stemmen voor gemeenteraad
27 september 2013
Den Haag krijgt extra stembiljetten voor verkiezingen gemeenteraad
OmroepWest 25.10.2017 De gemeente Den Haag gaat bij de komende gemeenteraadsverkiezingen voor de voorraad stembiljetten uit van een opkomst van 160 procent. De gemeente hoopt op die manier te voorkomen dat er een tekort aan stembiljetten ontstaat, zoals gebeurde tijdens de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen.
Het mag niet zo zijn dat mensen hun stem niet kunnen uitbrengen.Pauline Krikke.
Bij die verkiezingen in maart, toen kiesgerechtigden in het hele land hun stem konden uitbrengen, kampten sommige stembureaus tijdelijk met een tekort. Volgens burgemeester Pauline Krikke mag dat nooit meer gebeuren.
Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen mogen mensen alleen in de eigen gemeente stemmen. Wel is er de vrije keuze waar je stemt. Dus wil de gemeente het zekere voor het onzekere nemen. Mocht bij een stembureau populair zijn, waardoor de opkomst veel hoger zijnis dan verwacht, dan zijn er genoeg stembiljetten. ‘Het mag niet zo zijn dat mensen hun stem niet kunnen uitbrengen’, aldus burgemeester Pauline Krikke.
Na de verkiezingen gerecycled
Elk stembureau krijgt daarom genoeg stembiljetten voor 120 procent van de verwachte opkomst. De overige 40 procent wordt verspreid over de stadsdelen, zodat eventuele tekorten direct kunnen worden aangevuld. De overgebleven stembiljetten, naar verwachting een flink aantal, worden drie maanden na de verkiezingen gerecycled.
De gemeente laat ook weten met extra voorzieningen te komen om de drempel voor met name ouderen, scholieren en studenten om te gaan stemmen verder te verlagen. Zo trekt een mobiele stembus langs Haagse scholen, wat bij de pilot tijdens de Kamerverkiezingen met name bij het ROC Mondriaan extra stemmers opleverde, aldus de gemeente.
Pop-up stembureaus
Ook komen pop-up stembureaus in woonzorgcentra waarin geen vast stembureau is. Bij de proef hiermee tijdens de verkiezingen afgelopen maart bleken de pop-up stembureaus vooral bij zorgcentra een succes. De verkiezingen zijn op 21 maart 2018.
LEES OOK: Haagse PvdA houdt zich niet aan eigen genderneutraal beleid: toch m/v op lijst en ook geen x
Meer over dit onderwerp: VERKIEZINGEN GEMEENTERAADSVERKIEZINGENPAULINE KRIKKE STEMBILJETTEN GR2018
Op weg naar de verkiezingen: Als zelfs feestjes verdacht zijn
AD 13.10.2017 Het duurt nog even, maar de verkiezingen in maart zetten de debatten in het stadhuis nu al op scherp. ,,Niet liegen, mevrouw. Dat is niet netjes.’’
In het Haagse stadhuis wordt er al sinds de zomer geregeld over geklaagd: het belabberde niveau van het politieke debat. De toon zou te fel zijn, de politici te hijgerig. Raadsleden zouden nog maar weinig oog hebben voor de inhoud en politiek opportunisme en theater laten prevaleren boven feiten. ,,Ze vliegen elkaar in de haren, iedereen zoekt profiel’’, mopperde een ingewijde.
Als (coalitie)partijen bezwaren hebben tegen de verkoop van Eneco-aandelen en het dure feestjaar ‘200 jaar badplaats Scheveningen’, wordt dat door opponenten weggezet als een signaal van vroege verkiezingskoorts. En als de VVD na consultatie van bewoners vraagtekens zet bij de sloop van het Zuiderstrandtheater sneert een coalitiegenoot van D66 dat de liberalen moeten stoppen met ‘De Mosje spelen’.
Zo zet de stembusgang van maart de Haagse debatten steeds verder op scherp. Met een versplinterde gemeenteraad en kiezers op drift is er voor alle politieke partijen veel te winnen èn te verliezen. Zelfs de doorgaans wat saaie begrotingsbesprekingen die deze week begonnen worden zo een voorproefje op de campagnetijd.
1. ‘Niet debatteren, wel geld opstrijken!’
PVV’er verwijt oud-PVV’er @ArnoudvDoornniet te debatteren, maar wel geld op te strijken. Van Doorn ontkent: ‘krijg niet betaald per debat’. https://twitter.com/WDille/status/918072060529831938 …
PVV-raadslid Willie Dille is het zat. Ze ziet Arnoud van Doorn, voormalig partijgenoot en tegenwoordig fractievertegenwoordiger van de Partij van de Eenheid, stoer twitteren dat hij gaat debatteren, maar vervolgens is hij er niet voortdurend en heeft hij ook geen inbreng. ,,Niet meedoen en wel een vergoeding opstrijken: ontoelaatbaar’’, meldt Dille tijdens het economiedebat woensdag. ,,Niet liegen, mevrouw Dille. Dat is niet netjes. Ik ben er gewoon’’, reageert Van Doorn al snel met een foto vanuit de raadzaal.
Later begint Dille er in het debat opnieuw over: ,,Fractievertegenwoordigers krijgen een vergoeding als ze een commissiedebat doen. Maar moeten we daar niet meer eisen aan stellen? We merken dat sommigen even inloggen, een fotootje rondsturen en dan weggaan. Dat lijkt ons verkwisting van belastinggeld.’’ Van Doorn is weer terug in de zaal: ,,Volgens mij spreekt mevrouw Dille mij aan. Bij ons krijgen fractievertegenwoordigers géén vergoeding per debat, dat doen wij niet.’’ Later in de foyer zegt Van Doorn: ,,De verkiezingen zijn zeker al begonnen!?’’
2: ‘Wíj worden de grootste’
Rachid Guernaoui. © Marco De Swart
Je zou het wel zeggen, ja. Neem Rachid Guernaoui: het raadslid kon altijd al fel uit de hoek komen, maar zo bont als deze donderdagmiddag maakte hij het niet eerder. De oud-D66’er gaat op ongekend hoge en beschuldigende toon tekeer tegen oud-partijgenoten Robert van Asten (fractieleider) en Tom de Bruijn (wethouder verkeer). De kersverse Groep de Mos’er werpt zich in het debat over de spoorvervanging langs de Scheveningseweg op als ‘de bomenknuffelaar’ van de raad en verwijt zijn partijgenoot op het pluche zo’n beetje een kettingzaagsyndroom.
De rustige De Bruijn houdt zich lange tijd hoorbaar in, maar kan een sneer uiteindelijk niet onderdrukken: ,,’s Ochtends zegt u dit en ’s middags zegt u dat. Ik vind het lastig te volgen.’’ Ook in de wandelgangen heerst verbazing. Een coalitiegenoot slaat zijn ogen ten hemel: ,,Zag je Rachid? Ongelooflijk?’’
Het raadslid zelf is zich van geen kwaad bewust. Guernaoui is nu van de oppositie en gaat vól voor ‘zijn’ Groep de Mos. Dinsdag riep hij het nog bij de campagneaftrap in restaurant Burrata: ,,D66 is nu de grootste, wíj gaan ze inhalen.’’
3: ‘Verkiezingsstunt zonder financiële dekking’
Je moest eens weten hoe lang ik hier al mee bezig ben, aldus Martijn Balster.
Het hoeft niet altijd de toon te zijn die de muziek maakt. Ook inhoudelijk zie je in de Haagse politiek de gemeenteraadsverkiezingen zo nu en dan met rasse schreden naderen.
Zo wachtten PvdA, Haagse Stadspartij, SP, Groep de Mos en een trits kleinere partijen de begrotingsdebatten van deze week niet af om hun eigen stempel op 2018 te drukken. Tegen de wens van het stadsbestuur in dwongen ze wethouder Karsten Klein (CDA, zorg) eind september al om de eigen bijdragen in de Haagse zorg (minus die voor de huishoudelijke hulp) af te schaffen. Dat zette kwaad bloed in de coalitie. Een kwalijke verkiezingsstunt met geld van anderen, vonden CDA en VVD. Nota bene één zonder financiële dekking voor de jaren na 2018: ,,Dat doe je niet.’’
Maar collegepartijen PvdA en HSP maakten zich niet erg sappel over de ergernis bij de coalitiegenoten, te druk als ze waren met het vieren van de overwinning. ,,Ik ben dolblij’’, verzuchtte PvdA’er Martijn Balster. Maar een vroege verkiezingsstunt? ,,Welnee, je moest eens weten hoe lang ik hier al mee bezig ben.’’
Haagse CDA-lijsttrekker Klein zet vraagtekens bij geloofwaardigheid HSP en PvdA
OmroepWest 18.08.2017 Alle Haagse lijsttrekkers kunnen zich vinden in de oproep van VVD’er Boudewijn Revis om een positieve campagne te voeren. Hij deed deze oproep tijdens een debat in Studio Haagsche Bluf van Radio West. Toch zijn er ook sneren uitgedeeld. Zo vindt CDA-lijsttrekker Karsten Klein dat de Haagse Stadspartij en de PvdA aan geloofwaardigheid hebben ingeboet.
Omroep West hield een debat met vijf lijsttrekkers uit Den Haag, Robert van Asten (D66), Martijn Balster (PvdA), Boudewijn Revis (VVD), Karsten Klein (CDA) en Richard de Mos (Groep de Mos). Hiermee werd het politieke seizoen, met als hoogtepunt de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar, afgetrapt. Centrale vraag was waar de verkiezingen over zouden moeten gaan.
Volgens Klein is dat de geloofwaardigheid van de politiek. ‘De politiek in Den Haag moet geloofwaardigheid gaan uitstralen’, vindt hij. ‘De standpunten van je partij moeten voor de verkiezingen duidelijk zijn en na de verkiezingen moet je bij die standpunten blijven. Dat vind ik heel erg belangrijk.’
Spuiforum
Als voorbeeld komt Klein met de Haagse Stadspartij (HSP) en hoe die partij is omgegaan met het Spuiforum, het nieuwbouwproject op het Spuiplein. Daarin komen het Residentie Orkest, het Koninklijk Conservatorium en het Nederlands Danstheater terecht.
Klein: ‘De afgelopen vier jaar zagen we een partij die zich voor de verkiezingen fel tegen het Spuiforum keerde en na de verkiezingen verantwoordelijk is voor de uitvoering ervan. Dat vind ik nogal bijzonder en ik denk dat behoorlijk wat mensen teleurgesteld zijn hierover.’
Compromis
Klein vindt de opstelling van de HSP niet geloofwaardig. ‘Ik heb altijd goed uitgelegd waar ik voor stond. Ik ben altijd voor het Spuiforum geweest; toen ik in de oppositie zat en nu nog steeds. Natuurlijk moet je altijd wel ergens een compromis sluiten, maar er zijn wel grenzen aan. Je kan niet zomaar alles beloven en dat vervolgens weer breken.’
HSP-lijsttrekker Joris Wijsmuller was door verplichtingen elders niet bij het debat aanwezig, maar hij verdedigt zich in eerdere discussies hierover met het standpunt dat zijn project geheel anders is dan het Spuiforum. Het ontwerp van het cultuurcomplex dat momenteel gebouwd wordt, is bijvoorbeeld minder massaal dan dat van het Spuiforum. Bovendien wordt het gehele Spuikwartier opgeknapt.
Brandweer
Klein viel ook PvdA-lijsttrekker Martijn Balster aan vanwege de kabinetsbezuinigingen op de zorg. En in dat kabinet zit de partij van Balster: de PvdA. ‘Martijn Balster maakt zich heel druk over de 75 procent bezuinigingen op de zorg’, zei Klein. ‘Daardoor is hij de pyromaan die de brandweer verwijt dat het vuur nog steeds aan is. Hier snappen mensen niets van en je laat ze in verwarring achter.’
Balster reageerde woest op het verwijt. ‘Hij heeft het over landelijke bezuinigingen die wij hier lokaal hebben teruggedraaid. Hij zegt dit, terwijl wij hem de afgelopen drie jaar als wethouder zorg achter de broek hebben moeten zitten, om te voorkomen dat mensen die zorg nodig hebben in een bureaucratisch moeras terechtkomen. Mensen kunnen de zorg die ze zo hard nodig hebben niet bereiken, omdat de dienstverlening zo slecht is georganiseerd. Ik vind het onbestaanbaar dat Klein met dit verwijt komt aan de PvdA.’
lees: Waar moeten de gemeenteraadsverkiezingen over gaan? ‘We moeten waarmaken wat we beloven’
lees: Haagse lijsttrekkers hopen op positieve campagne
Meer over dit onderwerp: GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN VERKIEZINGEN DEBAT LIJSTTREKKERS LIJSTTREKKERSDEBAT STUDIO HAAGSCHE BLUF KARSTEN KLEIN CDA HSP SPUIFORUM MARTIJN BALSTER
Haagse lijsttrekkers hopen op positieve campagne
OmroepWest 17.08.2017 De toon van de campagne in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 zou positief moeten zijn. Dat is de conclusie van de lijsttrekkers van vijf lokale partijen die in Studio Haagsche Bluf op Radio West met elkaar in debat gingen.
Komende maandag start het nieuwe politieke seizoen met in maart de gemeenteraadsverkiezingen. Met het debat werd alvast de aftrap gegeven voor deze verkiezingen op 21 maart.
‘Als je kijkt naar hoe debatten nu worden gevoerd: Het is dan vaak het een of het ander’, zegt Karsten Klein (CDA). ‘Je bent een fascist als niemand meer het land in mag. Of je bent een theedrinkende allochtonenknuffelaar als je meer open moet staan voor die groep. Dat vind ik niet goed.’
Maar vanwege een felle discussie tussen Klein en PvdA’er Balster wordt de CDA’er zelf ook op de vingers getikt door Boudewijn Revis (VVD). Klein en PvdA’er Balster vliegen elkaar in de haren over de zorg. Balster verwijt Klein dat hij als wethouder te weinig gedaan heeft aan de papieren rompslomp waardoor de zorg ontoegankelijk was. Klein verwijt Balster op zijn beurt dat de landelijke PvdA verantwoordelijk was voor de bezuiniging in de zorg. Klein noemt Balster daarom ‘de pyromaan die nu de brandweer de schuld geeft dat het vuur nog steeds aan is.’ Balster vindt die opmerking ‘onbestaandbaar’.
Boudewijn Revis wordt een beetje verdrietig van de discussie. ‘Hier zie je dat gekissebis en ik heb helemaal geen zin om daar zeven maanden lang mee bezig te zijn. We kunnen beter laten zien wat er allemaal goed gaat in de stad.’
Toch komt het goed, denkt Martijn Balster. ‘Ik denk dat we heel goed positief kunnen zijn en dat ook laten zien in de debatten die we voeren. Maar we mogen elkaar wel inhoudelijk bestrijden.’
Groep de Mos in het college?
Waar we Richard de Mos kennen als felle debatteerder en uitdager van het college, was De Mos nu gematigder. Hij geeft verschillende complimenten aan het huidige stadsbestuur. Aan Pauline Krikke over hoe ze de situatie met imam Fawaz aan had gepakt, aan wethouder Karsten Klein voor zijn economiebeleid. En ook de roep om positiviteit van Boudewijn Revis kan op een compliment rekenen.
Groep de Mos lijkt zo een plekje in het college te willen veroveren. Zien de andere partijen het zitten? Boudewijn Revis: ‘Het is belangrijk dat we met elkaar het gesprek aan gaan, maar het is ook belangrijk dat je laat zien dat je resultaten kan bereiken. Dat je niet alleen langs de zijlijn staat te roepen.’ Karsten Klein is het met Revis eens. ‘Op bepaalde onderwerpen moet hij nog kleur bekennen waar hij precies staat. Want met gezellige praatjes hier aan tafel komen we er niet.’
Robert van Asten denkt dat een samenwerking met Groep de Mos lastig wordt. ‘Als je kijkt naar de statushouders, denk ik dat we een heel ander verhaal hebben dan Groep de Mos, dus dat zal heel lastig zijn.’ Volgens Martijn Balster is de houding van de partij wel veranderd. ‘Ik hoop dat met de komst van Rachid Guernaoui De Mos wat naar links opschuift.’ De Mos grapt dat als de PvdA nog zetels overhoudt, ze best zaken kunnen doen.
lees: Omroep West verkiezingsdebat, waar gaan de gemeenteraadsverkiezingen over?
Meer over dit onderwerp: GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018 GROEP DE MOSVVD D66 CDA PVDA DEN HAAG
Haagse lijsttrekkers bijna allemaal bekend, maar wie gaat de PVV leiden?
AD 22.06.2017 Met de formele kandidatuur van wethouder Karsten Klein voor het CDA zijn zo’n beetje alle Haagse lijsttrekkers voor volgend jaar bekend. Vraagtekens zijn er vooral nog bij de PVV, de SP en Islam Democraten.
Met Klein voor het CDA en Balster voor de PvdA is het politieke speelveld bij de lokale verkiezingen van volgend jaar vrijwel rond. Fractieleider Robert van Asten gaat D66 aanvoeren, wethouder Joris Wijsmuller de HSP, zijn collegecollega Boudewijn Revis leidt de VVD. Richard de Mos (GDM) zal zijn eigen partij leiden, zo was eerder al duidelijk.
PVV
Wie lijsttrekker voor de PVV wordt, blijft nog even afwachten. De kans is klein dat fractieleider Karen Gerbrands een poging waagt, zij is inmiddels ook Tweede Kamerlid. Partijgenoten tippen PVV-talent Elias van Hees als kanshebber.
Massaal vertrek van wethouders
AD 08.05.2017 In aanloop naar de raadsverkiezingen van 2018 pakken gemeentebestuurders bij bosjes hun biezen. Alleen al in de Haagse regio stapten het laatste halfjaar acht wethouders en twee burgemeesters op. ,,Het is een trend.”
De acht vertrekkende wethouders uit de Haagse regio kozen er de laatste maanden nadrukkelijk zelf voor om hun bestuurstermijn niet af te maken.
Wethouders uit Den Haag (Van Engelshoven, D66) en Westland (Weverling, VVD) zochten bijvoorbeeld hun heil in de landelijke politiek. En collega-wethouders uit Zoetermeer (Mariëtte van Leeuwen) en Westland (Mohamed el Mokaddem) maakten een vroege overstap naar het bedrijfsleven.
Onder druk
Twee bestuurders stapten onder druk op: In Leidschendam-Voorburg hield wethouder Rozenberg het in april voor gezien, nadat de politiek hem dreigde weg te stemmen vanwege onbehoorlijk bestuur. Drie maanden eerder ruimde burgemeester Hoekema van Wassenaar het veld, nadat hij het politieke vertrouwen kwijt was.
Werkgevers zitten niet te wachten op oud-politici. Zeker niet als je bedenkt dat hun gemiddelde leeftijd rond de 55 jaar ligt, aldus Ton Roerig (directeur landelijke Wethoudersvereniging).
Volgens directeur Ton Roerig van de landelijke Wethoudersvereniging is er sprake van een trend. Vooral wethouders die aan het einde van hun tweede termijn komen, haken steeds vaker voortijdig af om een andere baan aan te nemen. Sterker, de belangenvereniging keurt dat goed. ,,Wij zeggen: in het laatste jaar voor de verkiezingen is dat heel aanvaardbaar.’’
Dat heeft alles te maken met de matige arbeidskansen voor oud-wethouders. ,,Wij weten uit onderzoek dat zij niet in een gespreid bedje terecht komen. Werkgevers zitten niet te wachten op oud-politici. Zeker niet als je bedenkt dat hun gemiddelde leeftijd rond de 55 jaar ligt.’’
Twee termijnen
Die uittocht van gemeentebestuurders in deze regio heeft dus alles te maken met veranderende mores. Het wordt steeds minder als ‘onbehoorlijk’ gezien dat een wethouder z’n klus niet afmaakt, bevestigt Marcel Boogers, hoogleraar regionale en lokale overheden. ,,De politieke houdbaarheid van een wethouder is maximaal twee termijnen. Daarna is het gewoon op. Dan moet je bijtijds om je heen gaan kijken.”
En een jaartje eerder weg uit het stads- of dorpsbestuur is bovendien zo’n drama niet. ,,Natuurlijk verliezen gemeenten zo bestuurservaring’’, stelt Boogers. ,,Maar de laatste driekwart jaar voor de verkiezingen gebeurt er toch niks nieuws. En een nieuwe wethouder kan best op de winkel passen.’’
‘Als iedere vrouw nee zegt, verandert er dus nooit wat!’
AD 15.04.2017 Waar blijven de vrouwelijke lijsttrekkers? Twee dertigers uit de Haagse raad aan het woord. ,,Ik wil mijn dochter ook nog eens zien.”
Aisha Akhiat © Frank Jansen
SP-raadslid Aisha Akhiat (36) beschrijft graag haar worsteling. Want het besluit om niet voor het lijsttrekkerschap te gaan, ging gepaard met twijfel: ,,Maar”, zegt ze vrij snel na het begin van het telefoongesprek, ,,mag ik je zo even terugbellen? Mijn dochter zit er de hele tijd doorheen.”
Het populaire cartoonvarkentje Peppa Big biedt soelaas. Dochter Famke is het komende kwartier stil achter de tv, zodat Akhiat kan uitleggen waarom ze past voor het lijsttrekkerschap terwijl ze als eerstvolgende op de lijst wel in aanmerking zou komen: ,,Ik ben net een eigen bedrijf in de advocatuur begonnen en wil m’n dochtertje van anderhalf ook veel blijven zien.”
Ze heeft stevig gedubd, juist omdat er zo weinig vrouwen op politieke topposities zitten: ,,Als iedere vrouw die zo’n kans krijgt nee zegt, verandert er nooit wat. Het scheelt dat we met Hanne Drost ook een vrouw hoog op de lijst hebben.”
Strijd
De lijsttrekkersstrijd volgend jaar dreigt wederom een mannengevecht te worden. In 2014 deden bij de gevestigde partijen drie vrouwelijke lijsttrekkers mee. Ditmaal is er vooralsnog zicht op één, misschien twee vrouwen in de arena.
Terwijl voor veel mannen hun kandidatuur al vaststaat, is er bij de dames één zekerheid: Christine Teunissen van de PvdD. Zij noemt het treurig dat niet meer vrouwen vooraan staan: ,,Het is een verschijnsel van het begin van de twintigste eeuw, zou je zeggen.”
Het beperkt aantal vrouwen blijft een kwestie. Bij de landelijke verkiezingen vorige maand waren er maar een paar vrouwelijke aanvoerders. Uiteindelijk sleepte alleen Marianne Thieme zetels binnen.
De Haagse raadsnestor Jeltje van Nieuwenhoven (PvdA) baalt ervan: ,,Laat alle vrouwen zich melden!” Zelf peinst ze niet over het lijsttrekkerschap: ,,Ik ben 73, ik mag afbouwen. Andere vrouwen moeten aan de bak, haha.”
Mysterie
SP’er Akhiat noemt het gebrek aan vrouwen op topposities ‘het mysterie van deze tijd’. ,,Ik zie twee problemen: mannen krijgen niet de kansen die vrouwen krijgen, en andersom. Verlof voor vaders is nog steeds niet overal geaccepteerd, zoals carrière maken voor vrouwen ook niet overal normaal wordt gevonden. Daarom voel ik ook een verantwoordelijkheid om het plafond te doorbreken. Nu ik voor het gezinsleven kies, bevestig ik weer die vooroordelen: zie je nou wel, vrouwen kiezen voor de kinderen.”
De politiek is intensief. Als er iets speelt, moet je paraat zijn. Voor een moeder is dat vrij lastig te combineren, aldus Christine Teunissen.
Christine Teunissen © Frank Jansen
Teunissen (31, geen kinderen) herkent de twijfels van haar SP-collega. ,,Die kan ik me goed voorstellen. De politiek is intensief: het is niet van negen tot vijf. Als er iets speelt, moet je paraat zijn. Voor een moeder is dat vrij lastig te combineren.”
De wetten en regels rond verlof moeten anders, vinden ze. ,,Maar het is ook een cultuurding: kijk naar de ophef rond de papadag van Jesse Klaver. Dat zou vanzelfsprekend moeten zijn”, zegt Teunissen. Akhiat: ,,En bij mannen heet zo’n dag dan een papadag. Bij vrouwen is het echt geen mamadag. Een klein verschil, maar het zegt veel.”
Daarbij moeten vrouwen wat brutaler zijn: ,,Vrouwen zijn erg zelfkritisch. Mannen zijn sneller geneigd om te denken: ik doe het gewoon”, zegt Teunissen.
Akhiat: ,,Toen ik gevraagd werd voor de lijst in 2014 twijfelde ik: stel nou dat ik zwanger word? Maar kom op, alsof mannen dat ook doen. Nee, die denken gewoon: fuck it. Dus dat dacht ik toen ook. Het werkt!”
Wordt lijsttrekkersstrijd reünie? Amper verrassingen, amper vrouwen
AD 15.04.2017 Onder de beoogd lijsttrekkers die volgend jaar de Haagse arena ingaan, zijn vooral vertrouwde gezichten. Veel wethouders en fractieleiders gaan hun partij (opnieuw) aanvoeren. En er is pas van één vrouw zeker dat ze het wil doen: Christine Teunissen van de PvdD.
HSP-wethouder Joris Wijsmuller wil weer lijsttrekker worden. © Frank Jansen
Het lijsttrekkerschap is bij ons een open procedure, ja. Maar ik word het, aldus Richard de Mos.
Dat blijkt uit een rondgang van deze krant. Het lijsttrekkerschap van VVD-wethouder Boudewijn Revis wordt komende week officieel. HSP-veteraan Joris Wijsmuller wil ook de lokale verkiezingen in als aanvoerder: ,,Ik sta voor m’n zaak en ik wil er voor gaan. Richting de kiezer heb ik wel wat te verantwoorden.” Waarschijnlijk gaat wethouder Karsten Klein de strijd aan namens het CDA, voor D66 is fractieleider Robert van Asten tot dusver de enige gegadigde.
Oppositie
Richard de Mos wordt lijsttrekker van zijn Groep de Mos. Concurrentie komt er niet: ,,Het lijsttrekkerschap is bij ons een open procedure, ja. Maar ik word het. Haha.” Namens GroenLinks wil raadslid Arjen Kapteijns de kar trekken. ,,Landelijk zijn we bezig om een heel mooie beweging neer te zetten, dat gaan we in Den Haag ook doen.” Pieter Grinwis wil door voor CU/SGP, Christine Teunissen zal de Partij voor de Dieren aanvoeren. Voor de SP is Hanne Drost in beeld. Veel partijen moeten de voordracht nog formeel bevestigen.
Lees ook
Groen rechtse Haagse VVD: meesterzet of blunder?
Wie bij de PvdA?
Vraagtekens zijn er onder meer bij Islam Democraten, de PVV en de PvdA . Bij de sociaaldemocraten zijn twee potentiële kandidaten: nestor wethouder Rabin Baldewsingh overweegt nog een rondje mee te doen, fractieleider Martijn Balster wil waarschijnlijk ook. De twee gaan binnenkort uitmaken wie het gaat doen: een interne verkiezing, compleet met debatavonden en persoonlijke campagnes, ziet de partij niet zitten na beroerde lokale en landelijke ervaringen. Bij de PVV wordt talent Elias van Hees getipt als kanshebber nu Karen Gerbrands Kamerlid is geworden.
Vooralsnog heeft zich slechts één vrouw gemeld in de strijd. Waar blijven de vrouwelijke lijsttrekkers? Lees hier het interview met twee vrouwen uit de Haagse raad.
Geloof het of niet, maar het verkiezingscircus draait alweer
Trouw 10.04.2017 Partijleden krijgen amper kans om op adem te komen. Nu de verkiezingen voorbij zijn, richten de partijen zich alweer op de volgende ronde. ‘Jullie moeten allemaal dóór.’
Haar vraag begon formeel, alsof ze hem niet al best lang kent. “Beste Jesse”, vroeg de 28-jarige Janneke van der Heijden in januari aan haar partijleider van GroenLinks, tijdens zo’n beruchte GroenLinks-meetup. “Wat gebeurt er ná de verkiezingen op 15 maart? Vallen we dan in een zwart gat?”
Het antwoord was voor de bühne: zelf wist ze het al, want Janneke van der Heijden is campagneleider van GroenLinks in Utrecht. Twee weken eerder had ze de Utrechtse leden al voorbereid op de volgende fase: de gemeenteraadsverkiezingen.
Te midden van de enorme opwinding die het succes van Jesse Klaver op het Utrechtse partijkantoor teweegbracht, stuurde zij een oproep de wereld in voor een andere lijsttrekker: die voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Een ‘strategische denker en doener’ moest het zijn.
“Jullie moeten allemaal dóór”, zei Jesse Klaver die avond via haar tot de vrijwilligers en de leden. “Je kunt misschien een weekje vrij nemen – dat doe ik zelf misschien ook – maar daarna moeten we met zijn allen gaan zorgen dat we overal in Nederland macht weten te vormen.”
Verkiezingscircus
Dat weekje werd bij GroenLinks in Utrecht twee weken, maar toen begon het hele verkiezingscircus opnieuw. Eind maart werden de namen van twee kandidaat-lijsttrekkers voor volgend jaar bekend. Komende week gaan ze voor het eerst met elkaar in debat. In Amsterdam ging het eerste team GroenLinks-vrijwilligers afgelopen weekeinde langs de deuren, in de K-buurt in de Bijlmer.
Het moge zo zijn dat kiezers in Nederland het even gehad hebben met verkiezingen, dat het nog even onduidelijk blijft van welke politieke kleur het volgende kabinet zal zijn – partijen zijn allang weer bezig met de volgende ronde.
Want GroenLinks is niet eens de eerste partij die zich al bezighoudt met de gemeenteraadsverkiezingen: de VVD in Utrecht koos zijn lijsttrekker doodleuk precies tijdens de landelijke verkiezingen, op 15 maart. Het Utrechtse VVD-bestuur droeg een week ervoor de huidige fractievoorzitter voor als lijsttrekker en benoemde hem twee weken later, op 21 maart. Zo heeft justitie-ambtenaar Dimitri Gilissen precies een jaar om nóg meer kiezers te overtuigen.
Blik naar voren
Ook is Utrecht niet de uitzondering. In Elburg en Harderwijk heeft de SGP bijvoorbeeld al een lijsttrekker, net als het CDA in Boxtel, D66 in Sliedrecht en GroenLinks in Ede. Zelfs de PvdA is op sommige plaatsen al zo ver. “De PvdA Nieuwegein richt haar blik naar voren”, schreef Johan Steen, bestuursvoorzitter van de PvdA Nieuwegein twee weken nadat de partij 29 zetels verloor bij de landelijke verkiezingen. Steen maakte bekend dat Hans Adriani, op dit moment PvdA-wethouder, de komende verkiezingen de lijst zal aanvoeren.
“We zijn er al een paar maanden mee bezig”, zegt Steen. “Ik zou het nog niet direct campagne noemen, maar de komende maanden beginnen we wel om aan kiezers en leden uit te leggen waar de PvdA voor staat. We willen vertellen wat onze verdienste is, dat is de afgelopen tijd niet altijd even goed duidelijk geworden.”
Nieuwegein is er vroeg bij, want het landelijk kantoor van de PvdA heeft ‘verkiezing lijsttrekker’ in een aan alle afdelingen gestuurd tijdpad medio juni gepland, al is er ruimte ingebouwd om dat eerder te doen. De eerste bijeenkomst van het lokale campagneteam staat in de agenda voor augustus.
Maar niet alles valt vanuit een landelijk partijkantoor te regisseren. Er zijn nu eenmaal mensen als Peter Maas Geesteranus uit de Ronde Venen. “Start campagne gemeenteraadsverkiezingen”, stond in zijn agenda voor 16 maart, de dag na de landelijke verkiezingen. De dag ervoor had zijn partij D66 zetels gewonnen.
De plaatselijke campagneleider schreef zijn leden een dankbaar bericht, waarin hij duidelijk maakte dat stilzitten niet aan de orde is: ‘Dank voor uw steun. We hebben uw stem volgend jaar ook nodig, en die van uw buurman of buurvrouw ook’.
Nieuwkomers Denk en FvD doen ook mee met gemeenteraadsverkiezingen
Ook 50plus stelt zich verkiesbaar in de gemeente
VK 24.03.2017 De nieuwe politieke partijen Denk en Forum voor Democratie draaien zich, amper een week na hun entree in de Tweede Kamer, al warm voor deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen. Dat de twee partijen meteen doordenderen is opvallend. 50Plus en PVV, hiervoor de twee laatste nieuwkomers in Den Haag, doen bij de verkiezingen op 21 maart 2018 ook pas voor het eerst grootschalig mee.
Met name Denk, dat zich met drie zetels overtuigend op het Binnenhof vestigde, heeft grote plannen. De partij van fractievoorzitter Tunahan Kuzu heeft al aangekondigd in tien gemeenten mee te gaan doen. Denk registreerde bovendien al webadressen in 41 van de 100 grootste gemeenten in Nederland. Het uiteindelijke aantal gemeenten waarin de partij zal strijden om raadszetels ligt daar vermoedelijk tussenin. De bij Turkse Nederlanders populaire partij zal vooral hopen op deelname in gemeenten in Zuid-Holland en in Amsterdam, waar het landelijk goed scoorde.
De deelname van 50Plus aan de gemeenteraadsverkiezingen is wellicht de grootste verrassing
Thierry Baudets Forum voor Democratie (FvD) is minder ver gevorderd dan Denk, maar heeft wel de ambitie volgend jaar ‘in zoveel mogelijk gemeenten’ mee te doen. Dat zegt FvD-voorzitter Paul Frentrop. ‘We zijn nog even aan het bijkomen van de Tweede Kamerverkiezingen, maar gaan zo snel mogelijk onze vrijwilligers bellen om ze te polsen voor functies in de gemeente.’
50Plus’ deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen is wellicht de grootste verrassing. Voorzitter Jan Nagel was lang wars van de ‘baantjeszoekers’ die op gemeenteraadsfuncties afkomen en liet zelfs in de statuten van de partij opnemen dat de gemeente verboden terrein was. Die beslissing draaide Nagel een jaar geleden terug, waardoor 50Plus in 2018 van de partij is. Mogelijk gaan diverse bestaande ouderenpartijen in de gemeente door onder de naam 50Plus. ‘De gesprekken lopen’, zegt Nagel.
Zetels die Denk zou hebben gehaald bij gemeenteraadsverkiezingen op basis van de Tweede Kamerverkiezingen van 2017
De 100 grootste gemeenten zijn onderzocht. Hieronder staan de 10 gemeenten waar Denk naar verhouding het beste heeft gescoord alsmede een webadres heeft geregistreerd.
Volg en lees meer over: FORUM VOOR DEMOCRATIE 50PLUS TWEEDE KAMERVERKIEZINGEN POLITIEK DENK POLITIEKE PARTIJEN NEDERLAND
Verder
Dynamo Den Haag
Oproep
Het gekrakeel rond de Haagse gemeenteraadsverkiezingen is losgebarsten. We spelen voorzichtig met het idee om mee te doen. We zijn een nietig en onervaren partijtje vergeleken met de grote en ervaren raadspartijen, die vaak ook een landelijke partij hebben. Maar we hebben wel veel hart voor Den Haag. We zien graag een levendig en dynamisch Den Haag. Een échte volwaardige universiteitsstad met ruim studieaanbod en minstens 20.000 universiteitsstudenten, studentenstad, cultuurstad en horecastad, een stad die niet meer de naam heeft ‘saai’ te zijn, maar werkelijk bruist en erg aantrekkelijk is voor jonge mensen tussen de 18 en de 30. En ook voor 0-18 jarigen en 31-120 jarigen natuurlijk 🙂
Een stad die aantrekkelijk is voor bedrijven en startups. Een stad waar voor iedereen ruimte is, voor echte Hagenezen en voor nieuwkomers. Een stad waar ruimte is voor ambitieuze hoogbouw op geschikte plekken, maar waar het historisch aanzicht in ere wordt gehouden en waar mogelijk versterkt en hersteld, denk aan grachtontdemping. Een stad waar bevolkingsgroepen meer mengen en waar aandacht is voor de armere wijken en waar de kinderen uit die wijken extra aandacht krijgen op het gebied voor onderwijs. Een groene stad, waar we de natuur in ere houden en dus niet Madurodam uitbreiden ten koste van bos of strandhuisjes plaatsen. Waar we bomen en groen willen planten in de meest versteende wijken.
Het is nog zeer de vraag of Dynamo daadwerkelijk gaat deelnemen aan de verkiezingen. Dat is ook een kwestie van capaciteit, tijd en voldoende geïnteresseerden. Ben je geïnteresseerd om op Dynamo te stemmen, een keer met ons te praten of zelfs om je kandidaat te stellen? Laat het dan hier weten en je hoort van ons. Meer weergeven
zie ook: https://www.facebook.com/DynamoDenHaag/
Politieke beweging Dynamo Den Haag zoekt potentiële raadsleden
Den HaagFM 01.11.2017 De nieuwe politieke beweging Dynamo Den Haag is op zoek naar kandidaat raadsleden. De toekomstige partij wil meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen en probeert daarom een grotere achterban te creëren. “Wij willen van Den Haag echt een dynamische, jonge ambitieuze stad maken”, zei Wander Catshoek van Dynamo Den Haag in het radioprogramma Hou je Haags! op Den Haag FM. “Den Haag moet een plek zijn waar iedereen z’n dromen kan verwezenlijken.”
Wander wil vooral proberen om van Den Haag een universiteitsstad te maken. “We hebben nu slechts twee kleine dependances van de Universiteit Leiden en van de Universiteit Delft en dat is zeer mager.” Dynamo hoopt de stad aantrekkelijker te maken voor studenten en starters op de arbeidsmarkt. “We merken dat er een braindrain ontstaat, want mensen blijven na hun studie meestal in die stad wonen. Den Haag staat nu bekend als saaie duffe ambtenarenstad en daar moeten we vanaf. Wij vinden de achttien tot dertigjarigen juist heel belangrijk voor de stad.”
Ook wil de partij zich hard maken voor meer en betere hoogbouw. “De stad groeit en we zijn dus voor kwalitatief sterke hoogbouw op de juiste plaatsen.” Toch willen Wander en zijn partijgenoten eerst meer Hagenaren achter zich zien te scharen. “Mensen die zich in onze ideeën kunnen vinden kunnen zich melden via Facebook. We zijn nu nog op zoek naar potentiële raadsleden. Aan de hand daarvan beslissen we of we ook meedoen aan de aankomende gemeenteraadsverkiezingen.” …lees meer
50PLUS
Aftrap
50PLUS wil in 23 gemeenten meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Het gaat onder meer om Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Eindhoven en Maastricht.
Door de regionale besturen van de ouderenpartij waren in totaal ongeveer 50 gemeenten voorgedragen. Het bestuur heeft uiteindelijk over 23 een „voorlopig positief besluit genomen”. Relatief grote plaatsen waar de partij ook in de gemeenteraad wil zijn Assen, Almere, Apeldoorn, Nijmegen, Breda, Den Bosch en Tilburg.
zie ook: 50Plus – aftrap gemeenteraadsverkiezingen 21.03.2018
Denk NL
Aftrap DenkNL
De politieke partij Denk doet bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in maart in zeker vijf plaatsen mee. Het gaat om Amsterdam, Utrecht, Alkmaar, Roermond en Veenendaal.
Daarnaast heeft de partij nog zeven andere gemeenten op het oog, waarvan Schiedam ‘bijna’ zeker is, aldus fractievoorzitter in de Tweede Kamer Tunahan Kuzu. Over deelname in Rotterdam, waar Denk zijn hoofdkantoor heeft, wil Kuzu nog niets kwijt. ,,Dat is voor jou een vraag en voor mij een weet.”
zie ook Denk NL – Aftrap gemeenteraadsverkiezingen 21 maart 2018
SP
KANDIDAAT RAADSLEDEN 2018: MELD JE AAN!

Kandidatenlijst onderweg
Op 21 maart 2018 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Onze SP afdeling is daarvoor aan de slag om een winnende kandidatenlijst samen te stellen. Zie jij het zitten om namens de SP kandidaat te zijn? Wil jij onze partij in de gemeenteraad van Den Haag vertegenwoordigen? Meld je dan aan met een brief of mail aan de kandidatencommissie. LEES VERDER
zie ook: SP – Aftrap Haagse gemeenteraadsverkiezingen 21 maart 2018
CU/SGP
Pieter Grinwis opnieuw lijsttrekker Christen Unie/SGP
Den HaagFM 31.08.2017 Pieter Grinwis wordt opnieuw lijsttrekker voor de ChristenUnie/SGP bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart volgend jaar. De besturen van de twee partijen hebben de 37-jarige Grinwis als enige kandidaat voorgedragen. Op 6 september stemmen de leden van de ChristenUnie over de voordracht. De ledenvergadering van de SGP is al akkoord.
Grinwis is op dit moment al fractievoorzitter van ChristenUnie/SGP in Den Haag. Hij is raadslid sinds 2014. Daarnaast werkt hij voor de Eerste en Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie. “Hij luistert écht naar de mensen in de stad en is ijzersterk op de inhoud”, zegt ChristenUnie-voorzitter Guido Bos. “Door zich daarnaast altijd open en waar nodig stevig op te stellen met hier en daar een vleugje humor, heeft Pieter zich ontpopt tot een verbindend en succesvol raadslid en een capabele fractievoorzitter. We zien de verkiezingscampagne dan ook met veel vertrouwen tegemoet.”
Van de meeste partijen in de gemeenteraad is nu bekend wie volgend jaar op 18 maart maart als lijsttrekker meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen. Bij D66 is dat Robert van Asten, Martijn Balster won de lijsttrekkersverkiezing van de PvdA, GroenLinks gaat verder met Arjen Kapteijns, Joris Wijsmuller gaat weer de kar trekken voor de Haagse Stadspartij, Boudewijn Revis wordt VVD-lijstrekker, het CDA koos Karsten Klein, de Partij van de Eenheid heeft Arnoud van Doorn voorgedragen en Richard de Mos leidt zijn eigen Groep de Mos. De SP, Islam Democraten en de PVV hebben nog geen keuze bekendgemaakt. …lees meer
Gerelateerd;
Pieter Grinwis lijsttrekker ChristenUnie-SGP
18 december 2013
Raadslid Khoulani overweegt aangifte te doen tegen Grinwis van ChristenUnie/SGP
6 juni 2017
ChristenUnie en SGP stoppen samenwerking
17 december 2008
GroenLinks
zie ook: GroenLinks – Aftrap Haagse gemeenteraadsverkiezingen 21 maart 2018
Arjen Kapteijns beoogd lijsttrekker van GroenLinks Den Haag
OmroepWest 17.08.2017 Arjen Kapteijns is door het afdelingsbestuur voorgedragen als kandidaat-lijsttrekker van GroenLinks in Den Haag. Kapteijns is de enige kandidaat. De gemeenteraadsverkiezingen zijn in maart volgend jaar.
Kapteijns volgde Inge Vianen in 2015 op als fractievoorzitter van GroenLinks Den Haag en is sinds 2011 gemeenteraadslid.
Arjen Kapteijns ziet de voordracht als een grote eer. Kapteijns: ‘We gaan knokken voor een groenere stad waar iedereen zich thuis voelt en eerlijke kansen krijgt.’
Effectief politicus
Bestuursvoorzitter Kees Verhaar is blij met de keuze voor Kapteijns als beoogd lijsttrekker: ‘Arjen Kapteijns is een zeer effectief politicus met visie en stevige ervaring. Hij kent Den Haag goed en weet precies wat er speelt, zowel binnen als buiten het stadhuis.’
In september stemmen de Haagse leden van GroenLinks formeel over de voordracht van Kapteijns.
Meer over dit onderwerp: ARJEN KAPTEIJNS GROENLINKS LIJSTTREKKERKANDIDAAT VOORDRACHT GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN
Arjen Kapteijns wordt lijsttrekker GroenLinks
Den HaagFM 17.08.2017 Het bestuur van de Haagse afdeling van GroenLinks heeft Arjen Kapteijns voorgedragen als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. In september stemmen de partijleden hier nog formeel over maar er is geen andere gegadigde.
“Arjen Kapteijns is een zeer effectief politicus met visie en stevige ervaring”, zegt bestuursvoorzitter Kees Verhaar. “Hij kent Den Haag goed en weet precies wat er speelt, zowel binnen als buiten het stadhuis. Zijn open en benaderbare houding past ook heel goed bij onze partij.” Kapteijns zelf noemt de voordracht “een grote eer”. “We gaan knokken voor een groenere stad waar iedereen zich thuis voelt en eerlijke kansen krijgt.” Kapteijns is sinds 2011 gemeenteraadslid. Hij volgde in 2015 Inge Vianen op als fractievoorzitter.
Van de meeste partijen in de gemeenteraad is nu bekend wie volgend jaar op 18 maart maart als lijsttrekker meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen. Bij GroenLinks is dat Arjen Kapteijns. Bij D66 is dat Robert van Asten, Martijn Balster won de lijsttrekkersverkiezing van de PvdA, Joris Wijsmuller gaat weer de kar trekken voor de Haagse Stadspartij, Boudewijn Revis wordt VVD-lijstrekker, het CDA koos Karsten Klein, De Partij van de Eenheid heeft Arnoud van Doorn voogedragen en Richard de Mos leidt zijn eigen Groep de Mos. De SP, Islam Democraten en de PVV hebben nog geen keuze bekendgemaakt.…lees meer
Gerelateerd:
GroenLinks kiest lijsttrekker met referendum
8 september 2013
‘Extra boom voor elke extra parkeerplaats’
17 oktober 2012
GroenLinks wil meer stallingen tegen fietsendiefstal
8 oktober 2013
HSP
Joris Wijsmuller opnieuw lijsttrekker voor Haagse Stadspartij
Den HaagFM 28.06.2017 Joris Wijsmuller (kleine foto) is voor de zesde keer op rij gekozen tot lijsttrekker van de Haagse Stadspartij. De partijleden wezen hem dinsdagavond unaniem aan als voorman.
Wijsmuller zit sinds 1998 in de gemeenteraad. De eerste tijd had hij een eenmansfractie maar de laatste jaren zat hij in de lift. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2014 boekte de partij een grote winst en steeg van twee naar vijf zetels. De partij stapte in het college en Wijsmuller werd wethouder van Stadsontwikkeling, Wonen, Duurzaamheid en Cultuur.
CDA’er Karsten Klein werd dinsdagavond ook officieel door de leden aangewezen als lijsttrekker. Klein, die ook wethouder is, maakte al eerder bekend dat hij de lijst weer zou aanvoeren. …lees meer
Gerelateerd;
Joris Wijsmuller weer lijsttrekker Haagse Stadspartij
27 november 2013
Joris Wijsmuller lijsttrekker Stadspartij
3 juli 2009
Joris Wijsmuller opnieuw lijsttrekker voor Haagse Stadspartij
OmroepWest 27.06.2017 Joris Wijsmuller is voor de zesde keer op rij gekozen tot lijsttrekker van de Haagse Stadspartij. De partijleden wezen hem dinsdagavond unaniem aan als voorman van de lokale partij.
Wijsmuller zit sinds 1998 voor de Haagse Stadspartij in de gemeenteraad. De eerste tijd had hij een eenmansfractie maar de laatste jaren zat hij in de lift. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2014boekte hij een grote winst en steeg van twee naar vijf zetels.
Zijn partij stapte in het college en Wijsmuller werd wethouder. Hij beheert sindsdien de portefeuille Stadsontwikkeling, Wonen, Duurzaamheid en Cultuur. Hij is deze periode verantwoordelijk voor lastige dossiers zoals de bouw van het cultuurcomplex op het Spuiplein en de opvang van vluchtelingen in de stad.
Karsten Klein
CDA’er Karsten Klein werd dinsdagavond ook officieel door de leden aangewezen als lijsttrekker. Klein, die ook wethouder in Den Haag is, maakte al eerder bekend dat hij de lijst voor de Christen Democraten zou aanvoeren.
De gemeenteraadsverkiezingen zijn in maart 2018.
Joris Wijsmuller lijsttrekker Haagse Stadspartij
HSP 27.06.2017 De Algemene Ledenvergadering (ALV) van de Haagse Stadspartij heeft dinsdagavond 27 juni 2017 Joris Wijsmuller – voor de zesde achtereenvolgende keer – gekozen als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 21 maart 2018. Joris Wijsmuller was de enige kandidaat.
Joris Wijsmuller is sinds 2014 wethouder in Den Haag met de portefeuille Stadsontwikkeling, Wonen, Duurzaamheid en Cultuur en stadsdeelvoorzitter van Segbroek. Hiermee nam de Haagse Stadspartij – naast vijf zetels in de gemeenteraad – ook bestuurlijke verantwoordelijkheid.
Tijdens zijn kandidaatstelling benadrukte Joris Wijsmuller zijn focus op het verantwoordelijkheid nemen voor de stad, open en betrokken zijn en de durf om te kiezen. Hij kreeg hiervoor brede steun van de partijleden. Lees verder
Partij van de Eenheid
Arnoud van Doorn kandidaatlijsttrekker Partij van de Eenheid
Den HaagFM 22.06.2017 Arnoud van Doorn is voorgedragen als kandidaatlijsttrekker van de Partij van de Eenheid voor de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar. Dat heeft de Haagse partij donderdag bekend gemaakt. Partijleden moeten de voordracht nog wel goedkeuren.
Mocht Van Doorn de nieuwe lijsttrekker worden voor de partij in de Haagse gemeenteraad dan volgt hij fractieleider Abdoe Khoulani op. Khoulani, die tijdens de laatste twee gemeenteraadsverkiezingen lijsttrekker was, kwam de afgelopen tijd meerdere keren in opspraak.
Het raadslid noemde een groep Israëlische scholieren op bezoek in Den Haag “terroristen in wording”. Eerder had hij zijn steun verklaard aan terreurorganisatie ISIS. …lees meer
Gerelateerd;
Groep van Doorn en Partij van de Eenheid verder als één partij
12 september 2013
Arnoud van Doorn lijsttrekker bij Tweede Kamerverkiezingen
16 januari 2014
Khoulani en Van Doorn duo-lijsttrekker Partij van de Eenheid
27 december 2013
Oud-PVV’er Van Doorn gaat islampartij leiden
AD 22.06.2017 De tot de islam bekeerde oud-PVV’er Arnoud van Doorn wordt hoogstwaarschijnlijk de lijsttrekker van de Partij van de Eenheid voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018.
Hij wordt door het bestuur als kandidaat naar voren geschoven, zo maakte de Haagse islampartij zojuist via Twitter bekend. De leden van de PvdE moeten de voordracht nog wel goedkeuren.
Van Doorn volgt fractieleider Abdoe Khoulani op die bij twee voorgaande gemeenteraadsverkiezingen de partij aanvoerde.
Opspraak
Khoulani raakte onlangs niet – voor de eerste keer – in opspraak. Een groep schoolkinderen op bezoek bij de SGP-fractie in de Tweede Kamer betitelde hij op Facebook als ‘toekomstige kindermoordenaars’ en ‘zionistische terroristen in wording’. Ondanks een storm van kritiek nam hij geen afstand van zijn woorden.
In 2014 was het ook al raak. Destijds schreef Khoulani op Facebook: ‘Leve Isis, op naar Bagdad’. Later trok hij zijn steun aan de terroristische groepering in en bood hij zijn excuses aan in de gemeenteraad.
Verbindend
Volgens Arnoud van Doorn hebben de incidenten rond Khoulani niets te maken met de keuze van het partijbestuur voor hem als kandidaat-lijsttrekker. ,,Mijn naamsbekendheid speelde een rol. En ook het feit dat ik geen stroming binnen onze achterban vertegenwoordig heeft mij geholpen. Het bestuur ziet mij als de meer verbindende persoon.’’
Arnoud van Doorn zat eerder in de Haagse gemeenteraad namens de PVV. Niet lang nadat hij vanwege financiële perikelen was gestopt, maakte hij bekend dat hij zich bekeerd had tot de islam.
Van bijna alle Haagse partijen zijn inmiddels de lijstrekkers bekend. Alleen de PVV en SP hebben hun keuze nog niet bekendgemaakt.
PVDA
Wie bij de PvdA?
Bij de sociaaldemocraten zijn twee potentiële kandidaten: nestor wethouder Rabin Baldewsingh overweegt nog een rondje mee te doen, fractieleider Martijn Balster wil waarschijnlijk ook. De twee gaan binnenkort uitmaken wie het gaat doen: een interne verkiezing, compleet met debatavonden en persoonlijke campagnes, ziet de partij niet zitten na beroerde lokale en landelijke ervaringen.
zie ook: PvdA – aftrap Haagse gemeenteraadsverkiezingen 21.03.2018
zie ook: Tot ziens wethouder Rabin Baldewsingh PvdA !!!
De Haagse PvdA-surpriseparty die niemand wilde DHTK 27.05.2017
PvdA strijd tussen Martijn Balster en Rabin Baldewsingh breekt los DHTK 25.07.2017
De PvdA-surpriseparty die niemand wilde
AD 27.05.2017 De lijsttrekkersverkiezing van de Haagse PvdA moet een feestje van de partijdemocratie worden. Maar een fikse kater dreigt, nu fractieleider Martijn Balster de strijd aangaat met wethouder Rabin Baldewsingh: ,,Doe dit niet!”
Een politicus van deze tijd weet dat je het nooit in je eentje kunt, aldus Martijn Balster.
Er is wat te kiezen! ,,De PvdA is straks helemaal klaar voor de verkiezingen. Ik ben ontzettend blij dat we goede kandidaten hebben.” Wie de teksten van de lokale PvdA-voorzitter leest, denkt dat de lijsttrekkersverkiezing tussen partijveteraan Rabin Baldewsingh en nieuwkomer Martijn Balster perfect gescript is.
Maar nee. Eigenlijk was het de bedoeling dat de PvdA net als veel andere partijen ditmaal met slechts één kandidaat zou komen. Even geen openlijke twist om het leiderschap, het feestje van de partijdemocratie mag wel een keertje overgeslagen worden, klonk het. Want de afdronk van de vinnige strijd tussen Samsom en Asscher is slecht. En een reprise van de thriller van 2014, toen dissident Gerard Verspuij nipt verloor van Baldewsingh, ziet ook niemand zitten. Toch staan Balster en Baldewsingh nu tegenover elkaar. Ze kwamen er vooraf niet uit: dertiger Balster lijkt weinig trek te hebben om te wachten.
Escaleren
Rabin Baldewsingh. © Angelo Blankespoor
Maar wat gaat deze verkiezing de PvdA opleveren? In ieder geval een lijsttrekker. En mogelijk een nieuw trauma. De ervaren Baldewsingh laat zich echt niet zomaar opzijschuiven. Zijn uitdager Balster staat evenmin bekend als een vrolijk verliezer. Dus geheel in de partijtraditie kan de strijd zomaar escaleren.
Betrokkenen beweren dat het een keurige en eerlijke campagne wordt. Maar iedereen die Baldewsingh kent, weet dat de wethouder grote woorden en vileine aanvallen niet schuwt: in 2014 noemde hij tegenstrever Verspuij een ‘gevaar voor de partij’, herinnert de dissident zich: ,,Want ik zou er wel eens voor kunnen kiezen om niet in het college te gaan.”
Inhoudelijk liggen Baldewsingh en Balster dicht bij elkaar, met hun strijd tegen de Haagse tweedeling, armoede en discriminatie. Verschillen zijn er alleen in stijl en aanpak. Balster zal benadrukken dat hij op vernieuwende wijze de partij uit het slop kan trekken, problemen het liefst oplost samen met Hagenaars: ,,Politiek betekent op je fiets stappen, met mensen in gesprek gaan. Een politicus van deze tijd weet dat je het nooit in je eentje kunt”, stelt Balster.
Gevecht
Ik ben de vernieuwing, aldus Rabin Baldewsingh.
Het is een subtiele sneer richting Baldewsingh, de eigengereide wethouder die ondanks de bescheiden omvang van de PvdA (zes van de 45 zetels) veel weet binnen te slepen. Neem de vele miljoenen voor armoedemaatregelen of de duizend rabin-banen, gesubsidieerde arbeidsplaatsen bij scholen, sportclubs en in de zorg.
Maar Baldewsingh boekt resultaat op klassiek-bestuurlijke wijze: met spierballenpolitiek in collegekamer en raadzaal. ,,Ik ben de vernieuwing”, zegt de wethouder zelf. ,,De vorige keer zette ik de stip links op de horizon. Dat was een breuk met het liberaal-socialisme.”
Het gevecht is inmiddels begonnen. Verspuij had het al met al verstandiger gevonden als er geen verkiezing was geweest: ,,Bij de vorige verkiezingen stemde nog geen kwart van de ongeveer achttienhonderd partijleden. Mijn gevoel is: doe het helemaal niet.”
Baldewsingh: ‘Zet mij niet bij het grofvuil’
DHC 24.05.2017 Opnieuw stort de PvdA zich in een interne lijsttrekkersverkiezing. Fractievoorzitter Martijn Balster (36) maakte afgelopen weekend bekend dat hij zich kandidaat stelt. Daarmee is hij de uitdager van wethouder en partijleider Rabin Baldewsingh (54), die zich eveneens heeft opgeworpen om de kar te gaan trekken voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018.
In 2014 deed hij dat ook, nadat hij op het nippertje de toenmalige interne verkiezingen had gewonnen.
De grote vraag bij een dergelijke verkiezing is uiteraard: wat valt er te kiezen? Er is deze keer dan wel geen partij splijtende kwestie, geen Spuiforum met pro- en contrakandidaten, maar toch is er verschil: het zijn de verjonging en de verandering met Balster versus de herkenning en de felheid met Baldewsingh. Misschien is het wel, zoals een partijlid zegt, de keuze tussen de soms ingewikkelde idealen van de partij en electoraal gewin.
Balster is niet de enige in de Haagse PvdA-fractie die heeft overwogen om zich kandidaat te stellen voor het lijsttrekkerschap. Maar de opdracht: de partij constant houden, of in ieder geval het verlies beperken, is geen makkelijke. Al drie verkiezingen op rij heeft de PvdA zetels verloren: van vijftien naar tien en nu slechts zes zetels. Om over de pas geleden nederlaag bij de landelijke verkiezingen maar niet te beginnen.
Een logisch gevolg is: behoefte aan verandering. Volgens de zittende wethouder is die verandering allang ingezet. “Er is drieënhalf jaar geleden een nieuwe koers ingezet: afrekening met het liberaal socialisme en het pragmatisme in de partij en duidelijk inzetten op links beleid. Dat heb ik belichaamd. Laat Rabin, de linksbuiten van deze coalitie, het werk afmaken. Een winning team moet je niet te snel veranderen. Zet mij niet bij het grofvuil.”
Balster knokt om lijsttrekkerschap PvdA-fractie
Den HaagFM 22.05.2017 Wethouder Rabin Baldewsingh (kleine foto) en fractievoorzitter Martijn Balster (grote foto) hebben zich beide kandidaat gesteld als lijsttrekker van de PvdA bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart. De partijleden mogen in juni stemmen. “Er moet nieuwe energie in de partij komen. Ik hoop de stad te overtuigen”, zei Balster in het radioprogramma Hou je Haags! op Den Haag FM.
Binnenkort is er een lijsttrekkersdebat waarbij beiden hun kandidatuur kunnen toelichten. “Op een aantal vlakken verschillen Baldewsingh en ik, maar we hebben ook veel overeenkomsten. Wij willen de vraag gewoon voorleggen aan onze leden.” Balster wil dat de PvdA een nieuwe koers gaat varen. “De partij moet actiever worden. Wat mij betreft komt er een nieuwe benadering, waarbij we knokken voor de belangen van stadsgenoten.”
De ledenraadpleging zal plaatsvinden tussen 7 en 14 juni. Ieder lid van de Haagse PvdA krijgt de mogelijkheid haar of zijn stem digitaal of per post uit te brengen. De uitslag wordt donderdag 15 juni bekendgemaakt. “Ik blijf sowieso in de fractie als ik het niet wordt”, aldus Balster. …lees meer
Gerelateerd;
PvdA: Baldewsingh en Balster willen lijsttrekker worden
20 mei 2017
Martijn Balster: “PvdA heeft te veel water bij de wijn gedaan”
25 maart 2017
PvdA wil samenwerken met andere linkse partijen
14 januari 2011

wethouder Rabin Baldewsingh en fractievoorzitter Martijn Balster
Lijsttrekkersverkiezing levert partij lang niet altijd winst op
OmroepWest 22.05.2017 De afdelingsvoorzitter van de Haagse PvdA is ‘ontzettend blij’ met de twee kandidaten voor het lijsttrekkerschap voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. ‘Onze leden hebben echt wat te kiezen’, stelt Paulien van der Hoeven in een verklaring. Maar levert de tweestrijd tussen wethouder Rabin Baldewsingh en fractievoorzitter Martijn Balster ook stemmen op, in maart volgend jaar? Waarschijnlijk niet, is de ervaring.
Een lijsttrekkersverkiezing heeft vaak alleen een positief effect op korte termijn, zegt politicoloog dr. Josje den Ridder die als wetenschappelijk medewerker is verbonden aan het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Dat komt dan omdat media in een periode van zo’n verkiezing veel aandacht besteden aan een partij. Maar op lokaal niveau speelt dat wel iets minder, denkt zij.
Een lijsttrekkersverkiezing zorgt ook voor tegengestelde effecten, is de ervaring. Aan de ene kant kan die ervoor zorgen dat het goed is voor een imago van een partij. Bijvoorbeeld omdat leden mogen meedoen en het idee ontstaat van een open partij. Zeker als niet alleen de leden mogen meestemmen, maar iedereen.
Ruzie
Tegelijk is er een risico. Mensen kunnen ook denken dat er sprake is van ruzie of een partij zonder kleur, die iets moet doen of mensen te activeren. De resultaten in de praktijk zijn dan ook wisselend, stelt Den Ridder. De laatste landelijke lijsttrekkersverkiezing – tussen Diederik Samsom en Lodewijk Asscher – was niet bepaald een succes.
Maar het kan ook anders. Want in 2002 hield de PvdA een intern partijreferendum over het lijsttrekkerschap bij de Tweede Kamerverkiezingen van het jaar erna. De strijd ging tussen Wouter Bos, Jeltje van Nieuwenhoven, Jouke de Vries en Klaas de Vries. De eerste won glansrijk. Het zorgde voor een compleet nieuw elan bij de sociaal-democraten, die in 2002 harde klappen hadden gekregen. Den Ridder: ‘De partij straalde daarmee uit de lessen te hebben begrepen van de periode ervoor. Het zorgde voor een nieuw imago.’ De PvdA groeide in 2003 met negentien zetels en werd net niet de grootste partij van Nederland.
Opnieuw uitvinden
De PvdA staat nu weer voor zo’n punt en moet zichzelf weer na desastreuze uitslag van 15 maart opnieuw uitvinden. Maar het is de vraag hoe een lokale lijsttrekkersverkiezing daaraan kan bijdragen. Eerst moet landelijk een nieuwe koers worden uitgezet voordat de kiezer weer massaal wordt aangesproken door de PvdA, denkt de politicoloog. Wel heeft de verkiezing mogelijk een effect op de lokale leden, die geactiveerd worden. ‘Het kan leiden tot enthousiasme.’
De PvdA in Den Haag heeft wel een traditie van lijsttrekkersverkiezingen. In 2005 mochten de leden kiezen tussen Jetta Klijnsma en Marnix Norder, toen won de eerste. In 2009 deed Norder weer mee, toen was Jeltje van Nieuwenhoven zijn tegenkandidaat. Zij won. Vier jaar geleden deden zelfs vier mensen mee aan de verkiezingen: Marieke Bolle, Jos de Jong, Gerard Verspuij en ook Rabin Baldewsingh. De laatste won toen met slechts zeven stemmen verschil van Verspuij.
Bergafwaarts
Maar een direct verband tussen een ledenraadpleging en succes bij de verkiezingen daarna, lijkt er niet direct te zijn. Want alleen bij de verkiezingen van 2006, won de PvdA veel zetels en groeide van tien naar vijftien. De jaren daarna ging het bergafwaarts. De zes zetels die de partij nu heeft, zijn het absolute dieptepunt tot nu toe.
Speelt ook mee dat het resultaat van lokale verkiezingen voor een groot deel wordt bepaald hoe de partij het landelijk doet. Een tweestrijd Baldewsingh-Balster moet wel heel erg gaan leven in Den Haag wil het de PvdA aan populariteit helpen, zegt Den Ridder. ‘Je hebt leden die de lokale politiek erg interessant vinden en voor wie dit meespeelt. Maar voor veel mensen is het interessanter wat de PvdA landelijk gaat doen.’
Meer over dit onderwerp: LIJSTTREKKERSVERKIEZING PVDA DEN HAAGMARTIJN BALSTER RABIN BALDEWSINGH
Schevenings Belang
We doen niet mee
Scheveninger Jaap Spaans zegt in AD Haagsche Courant “nog niet klaar” te zijn voor de verkiezingen. “We hebben ideeën genoeg, maar de organisatie is nog niet zover
Schevenings Belang doet niet mee aan gemeenteraadsverkiezingen
Den HaagFM 14.11.2017 De kans lijkt klein dat er volgend jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen weer kan worden gestemd op een Scheveningse partij. Voor Schevenings Belang komen de verkiezing te vroeg om mee te kunnen doen.
Scheveninger Jaap Spaans zegt in AD Haagsche Courant “nog niet klaar” te zijn voor de verkiezingen. “We hebben ideeën genoeg, maar de organisatie is nog niet zover. Dus we blijven even aan de zijlijn. Het is jammer, maar het is niet anders.”
De nieuwe partij had het gat moeten vullen dat ontstond nadat de Politieke Partij Scheveningen (PPS) met ruzie uit elkaar viel. Spaans was voorzitter van die partij. De PPS zat van 1998 tot 2014 in de gemeenteraad, de eerste acht jaar met drie zetels, de laatste twee perioden met slechts één zetel. In 2014 kreeg de partij te weinig stemmen voor een zetel in de raad.…lees meer
Gerelateerd
Schevenings Belang wil meedoen aan gemeenteraadsverkiezingen27 april 2017In “Met audio”
Toch Scheveningse partij bij gemeenteraadsverkiezingen 201418 juni 2013In “Nieuws”
PPS weet nog niet of het meedoet aan de verkiezingen4 juni 2013In “Nieuws”
Nieuwe politieke partij: Schevenings Belang
AD 27.04.2017 De bekendste badplaats van het land krijgt weer een eigen politieke partij. Na de implosie van de PPS waagt een groep Scheveningers een nieuwe poging met Schevenings Belang. Belangrijkste campagnepunt: ‘Het dorp wordt volgepropt’. Zelfs informateur Edith Schippers weet dat inmiddels.
We worden volgepropt: attractiepark Legoland komt, miniatuurstad Madurodam wordt uitgebreid, aldus Jaap Spaans.
Die tunnel komt er. Voor mede-oprichter en voorzitter Jaap Spaans van Schevenings Belang staat dat vast. De badplaats slibt dicht. De enige manier om dat aan te pakken is het verkeer ondergronds te brengen, vindt de nieuwe politieke partij: ,,Het is tijd voor échte oplossingen.”
Kortweg komt het voor Spaans hierop neer: uit het Haagse stadhuis komt het ene na het andere top-idee voor een toeristentrekker, maar er wordt te weinig gedaan om de massa’s bezoekers vervolgens soepel van en naar het vissersdorp te begeleiden. ,,We worden volgepropt: attractiepark Legoland komt, miniatuurstad Madurodam wordt uitgebreid, de haven wordt volgestampt met woningen.”
Allemaal leuk en aardig, ,,maar als het goed weer is, staat er een file tot aan de Sportlaan in Den Haag.”
De net aangekondigde maatregelen in de verkeersvisie zijn slechts een doekje voor het bloeden, vindt Spaans. Zijn nieuwe partij moet een doorbraak forceren. Daarom is er alvast een bericht naar informateur Edith Schippers gegaan: een lobbybrief voor de tunnel. ,,Lokaal Den Haag heeft het geld niet, dus moeten we naar het rijk”, zegt Spaans.
Partijruzies
Schevenings Belang is een doorstart van de door interne ruzies en slechte resultaten geïmplodeerde Politieke Partij Scheveningen (PPS).
Deze ‘PPS-toestanden’ moeten voorkomen worden met een strakkere regie: ,,Over het verleden praten we niet meer. We gaan voor twee of drie zetels volgend jaar.” Kandidaten worden nu benaderd, na de zomer volgt het programma.
De badplaats is van oudsher politiek strijdgebied. Partijen als de VVD, het CDA, Groep de Mos en PVV doen er veel aan om de Scheveningse stem binnen te halen. Oppositieraadslid Richard de Mos: ,,Ik wens ze veel succes. De PPS lag intern overhoop, ondertussen hebben wij laten zien dat de Scheveningse stem bij ons in goede handen is.”
Schevenings Belang wil meedoen aan gemeenteraadsverkiezingen
Den HaagFM 27.04.2017 De kans lijkt groot dat er volgend jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen weer kan worden gestemd op een Scheveningse partij.
Scheveninger Jaap Spaans kondigde donderdag in AD Haagsche Courant de oprichting van Schevenings Belang aan. De nieuwe partij moet het gat vallen dat ontstond nadat de Politie Partij Scheveningen (PPS) met ruzie uit elkaar viel. Spaans was voorzitter van die partij. In de krant zegt hij dat de nieuwe partij vooral werk wil maken van de verkeerschaos in de badplaats. Spaans pleit voor een tunnel. “Het slibt dicht. De enige manier om dat aan te pakken is het verkeer ondergronds te brengen.” Schevenings Belang hoopt op twee of drie zetels bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018. Kandidaten worden nu benaderd, na de zomer volgt het verkiezingsprogramma.
De PPS zat van 1998 tot 2014 in de gemeenteraad, de eerste acht jaar met drie zetels, de laatste twee perioden met slechts één zetel. In 2014 kreeg de partij te weinig stemmen voor een zetel in de raad. …lees meer
Gerelateerd;
Toch Scheveningse partij bij gemeenteraadsverkiezingen 2014
18 juni 2013
“D66 grootste partij in Den Haag”
1 mei 2013
Wörsdörfer: “Mooie slag VVD verandert niets aan machtsverhouding in gemeenteraad”
18 maart 2017
CDA
Karsten Klein opnieuw lijsttrekker CDA bij gemeenteraadsverkiezingen Den Haag
OmroepWest 22.06.2017 – Karsten Klein is voor de derde keer op rij lijsttrekker van het CDA bij de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag. Hij was de enige kandidaat. De verkiezingen zijn in maart 2018.
Klein is sinds 2010 wethouder in Den Haag. In 2014 kreeg Klein de portefeuille Stedelijke economie, Zorg en Havens onder zijn hoede. Ook is hij stadsdeelvoorzitter van Scheveningen. De CDA’er kwam in 2006 in de Haagse gemeenteraad en was een paar jaar fractievoorzitter.
Het CDA heeft drie zetels in de Haagse gemeenteraad.
LEES OOK: Martijn Balster verrassend gekozen tot nieuwe PvdA-lijsttrekker in Den Haag
Meer over dit onderwerp: KARSTEN KLEIN LIJSTTREKKER CDAGEMEENTERAADSVERKIEZINGEN DEN HAAG
Karsten Klein opnieuw lijsttrekker CDA bij gemeenteraadsverkiezingen
Den HaagFM 22.06.2017 Wethouder Karsten Klein is voor de derde keer op rij lijsttrekker van het CDA bij de gemeenteraadsverkiezingen. Hij was de enige kandidaat.
Klein is sinds 2010 wethouder. In 2014 kreeg hij de portefeuille Stedelijke economie, Zorg en Havens onder zijn hoede. Ook is hij stadsdeelvoorzitter van Scheveningen. De CDA’er kwam in 2006 in de Haagse gemeenteraad en was een paar jaar fractievoorzitter. Het CDA heeft drie zetels in de Haagse gemeenteraad.
Van de meeste partijen in de gemeenteraad is nu bekend wie volgend jaar op 18 maart maart als lijsttrekker meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen. Bij D66 is dat Robert van Asten, Martijn Balster won de lijsttrekkersverkiezing van de PvdA, Joris Wijsmuller gaat weer de kar trekken voor de Haagse Stadspartij, Boudewijn Revis wordt VVD-lijstrekker, het CDA koos dus Karsten Klein en Richard de Mos leidt zijn eigen Groep de Mos. De SP, Islam Democraten en de PVV hebben nog geen keuze bekendgemaakt. ...lees meer
Gerelateerd;
Karsten Klein vrijwel zeker CDA-lijsttrekker
20 maart 2013
Karsten Klein verkozen tot CDA-lijsttrekker
21 maart 2013
CDA wil Pools gemeenteraadslid
25 april 2013
CDA: “Meer handhaving en extra geld voor verbeteringen in de wijk”
Den HaagFM 27.04.2017 Den Haag moet een investeringsfonds krijgen van waaruit geld kan worden gehaald om de kwaliteit van het leven in de stad op peil te houden. Uit dat speciale potje kunnen verbeteringen van speeltuinen of straatmeubilair worden betaald. Dat is één van de plannen waarmee het CDA mee wil gaan doen aan de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar.
Verder wil de partij meer handhavers, zodat er meer fietswrakken worden verwijderd en de gemeente kan optreden tegen mensen die overlast veroorzaken of foute shisha lounges die steeds opnieuw terugkeren. Fractievoorzitter Daniëlle Koster wijst erop dat Den Haag de komende jaren fors gaat groeien. De verwachting is dat Den Haag in 2020 ruim 530.000 inwoners heeft en in 2030 maar liefst 552.000. De kans is volgens Koster groot dat er dan ook meer burenoverlast zal zijn. Den Haag moet zich daarop voorbereiden.
Volgens Koster is de politie tegenwoordig terughoudend met optreden tegen mensen die overlast veroorzaken. De gemeente zou in dat gat moeten springen, maar dat gebeurt onvoldoende. “Dit terwijl de stad enorm gaat groeien en er steeds meer mensen op een kleine ruimte komen te wonen. Dat betekent dat we goed met elkaar moeten omgaan om ervoor te zorgen dat het leefbaar blijft.” …lees meer
CDA wil bij verkiezingen veel aandacht voor leefbaar houden van Den Haag
OmroepWest 26.04.2017 DEN HAAG – De volgende collegeperiode moet er in Den Haag een investeringsfonds komen waaruit geld kan worden gehaald om de kwaliteit van het leven in de stad op peil te houden. Uit dat speciale potje kunnen verbeteringen van speeltuinen of straatmeubilair worden betaald.
Verder wil de partij volgende collegeperiode meer handhavers, zodat eerder en meer fietswrakken worden verwijderd en de gemeente kan optreden tegen bijvoorbeeld mensen die overlast veroorzaken of foute shisha lounges die steeds opnieuw terugkeren.
Daarvoor pleit CDA-fractievoorzitter Daniëlle Koster. Zij wijst erop dat Den Haag de komende jaren fors gaat groeien. De verwachting is dat Den Haag in 2020 ruim 530.000 inwoners heeft en in 2030 maar liefst 552.000. Maar de groei heeft vooral binnen de bestaande grenzen plaats. Dat betekent dat er op dezelfde oppervlakte als nu veel meer Hagenaars wonen.
Burenoverlast
De kans is groot dat er dan bijvoorbeeld ook meer burenoverlast zal optreden en dat de bestaande voorzieningen veel intensiever zullen worden gebruikt. Den Haag moet zich daarop voorbereiden. De VVD pleitte voorafgaand aan de voorgaande raadsverkiezingen voor een investeringsfonds voor infrastructuur. Het CDA wil nu hetzelfde voor de wat meer softe kant’, zegt Koster.
Zij en haar liberale collega Ingrid Michon maakten vandaag bekend dat ze willen dat de Haagse burgemeester aan de slag gaat met de nieuwe landelijke aso-wet. Burgemeesters kunnen door die nieuwe wet bevoegdheden krijgen waardoor ze mensen die hun buren het leven zuur maken harder aan kunnen pakken. Hiervoor moeten de plaatselijke regels (APV) wel aangepast worden. Wat het CDA en VVD betreft doet het college dat snel.
Aso-wet
Koster en Michon willen in eerste instantie vooral weten of burgemeester Pauline Krikke van plan is om de Aso-wet in Den Haag te gaan gebruiken en – als dat zo is op welke manier ze dat gaat vormgeven. Maar de raadsleden hebben ook al wel zelf ideeën welke kant het moet opgaan.
Michon vindt dat de wet actief moet worden toegepast’. Zodat de burgemeester met de nieuwe bevoegdheden straks kan aangeven wat een vervelende buur moet doen of laten om de situatie te verbeteren,’verder moet ze boete kunnen opleggen aan raddraaiers en in een uiterste geval zelfs iemand uit huis plaatsen.
Terughoudend
Koster van het CDA wijst erop dat de politie tegenwoordig terughoudend is met optreden tegen mensen die overlast veroorzaken. De gemeente zou in dat gat moeten springen, maar dat gebeurt niet voldoende. Dit terwijl de stad enorm gaat groeien en er steeds meer mensen op een kleine ruimte komen te wonen. Dat betekent dat we goed met elkaar moeten omgaan om ervoor te zorgen dat het leefbaar blijft.’
Tegen mensen die dat niet willen, moet kunnen worden opgetreden. Maar ook tegen zaken als bijvoorbeeld overbewoning, het illegaal splitsingen van huizen, troep op straat en fout geparkeerde fietsen. Daarvoor is er nu nog te weinig capaciteit bij de gemeente, vindt Koster. Daarop moeten we dus in de nieuwe collegeperiode veel meer inzetten. Handhaving wordt voor het CDA een belangrijk punt bij de volgende verkiezingen.’
Meer over dit onderwerp: DEN HAAG CDA HANDHAVING
VVD
Aftrap
De Haagse VVD heeft het conceptverkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 gepresenteerd. Frits Huffnagel, die het programma heeft geschreven, heeft het programma overhandigd aan lijsttrekker Boudewijn Revis. Volgens Boudewijn biedt dit programma een goede basis om ook de komende vier jaar de handen uit de mouwen te steken om Den Haag nog mooier te maken: ‘Dit is een modern programma dat is gemaakt met en voor Hagenaars, met praktische en realistische oplossingen voor problemen waar Hagenaars dagelijks tegenaan lopen en waar zij zich zorgen om maken.’
zie ook: VVD – aftrap Haagse gemeenteraadsverkiezingen 21.03.2018
Ex-PVV’er Van der Helm wil op kieslijst van VVD
AD 26.08.2017 Voormalig PVV-raadslid Chris van der Helm wil de volgende periode namens de VVD in de Haagse gemeenteraad. Hij heeft zich aangemeld voor de kandidatenlijst, bevestigt Van der Helm. ,,Ik ben al drie jaar lid van de VVD en werk nauw samen met de fractie.”
Van der Helm stapte in 2014, net als verschillende andere PVV’ers, uit de partij na Wilders’ minder Marokkanen-uitspraak.
Sinds het najaar van 2015 werkt hij innig samen met de lokale liberalen. ,,De komende tijd kijken we hoe het ons en hem bevalt’, zei de VVD-fractieleider toen. Van der Helm stemt standaard mee met de VVD, is aanwezig bij de fractievergaderingen en dient ook raadsvragen in namens de VVD. Maar formeel zit de voormalige PVV’er op dit moment nog als eenling in de gemeenteraad. Het gebeurt overigens niet vaak dat PVV’ers overstappen naar de VVD.
Lijsten
Vanaf volgende maand komen de partijen met de (concept-)kieslijsten en verkiezingsprogramma’s. Vrijwel alle lijsttrekkers voor de verkiezingen van maart zijn wel al bekend.
Boudewijn Revis VVD
Hij is dinsdagavond door de partijleden gekozen als lijsttrekker van de VVD Den Haag. Revis is wethouder Binnenstad, Stadsontwikkeling Kerngebieden en Buitenruimte op het Haagse stadhuis. In maart 2018 zijn de gemeenteraadsverkiezingen.
Revis is sinds 2012 wethouder in Den Haag. In de vorige raadsperiode was hij wethouder Financiën en Stadsbeheer. In 2008 kwam hij als raadslid de gemeenteraad in en in 2010 werd hij fractievoorzitter.
Revis was bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2014 ook al lijstrekker voor de VVD. Zijn partij verloor toen en zakte van zeven naar vier raadszetels.
Boudewijn Revis lijsttrekker VVD Den Haag OmroepWest 19.04.2017
Boudewijn Revis opnieuw lijsttrekker VVD Den HaagFM 19.04.2017
D66
Dit wil D66 met Den Haag – opvallende punten uit het verkiezingsprogramma 2018 – 2022
– Meer snelfietsroutes, fietsers krijgen vaker voorrang
– Fietspad Zuid-Hollandlaan ondertunnelen
– Nieuwe OV-lijnen tussen Escamp en centrum
– Snelle (deels ondergrondse) metrolijn Scheveningen – Rotterdam
– Uitbreiding milieuzone, straatparkeren wordt ontmoedigd
– Vuurwerkshows op centrale plek, in uiterste geval algeheel vuurwerkverbod
– Restwarmte uit Rotterdamse haven naar Den Haag
– Ondergrondse afvalcontainers ook voor plastic, blik en drankkartons
– Start een lerarenopleiding in Den Haag
– Iedere school moet Brede Buurtschool worden voor kinderen van 2,5 jaar
– Den Haag moet een ‘echte studentenstad’ worden met introweek
– Schoolontbijt voor ieder kind
– Den Haag moet vooroplopen met experimenten gereguleerde wietteelt
– Gratis sportapp met alle sportopties in de stad
– Prostitutie niet verplaatsen naar afgelegen plekken
– 1 miljoen euro per jaar voor ‘burgerbegroting’
Het Concept-Verkiezingsprogramma-2018-2022 van D66 Den Haag is officieel gepresenteerd. Op 15 september 2017 worden leden uitgenodigd voor een presentatie en inhoudelijke discussie in de Cortenaer tijdens de opening van het politieke seizoen.
Lees hier het Concept Verkiezingsprogramma van D66 Den Haag.
D66 presenteert Concept Verkiezingsprogramma
Drie Haagse D66’ers nemen afscheid van de raad
Verkiezingsprogramma bijna naar de leden
zie ook: D66 – aftrap Haagse gemeenteraadsverkiezingen 21.03.2018
Fietsbeleid D66 een ‘nekschot’ voor winkeliers aan Haags Noordeinde
OmroepWest 06.09.2017 De winkeliersvereninging van Het Noordeinde is niet blij met het fietsbeleid van D66. Volgens de vereniging is het Noordeinde geen wijkcentrum waar je even op de fiets naar toe gaat voor een boodschapje, maar een winkelgebied met internationale modehuizen, galleries, interieur en design stores.
De winkeliers reageren hiermee op het concept verkiezingsprogramma van D66, waarin de fiets prioriteit krijgt. Bestuurslid van de winkeliersvereniging, Martijn Takes, geeft aan dat de mensen die de winkels aan het Noordeinde bezoeken nu niet bepaald snel op de fiets stappen; ‘Moeten onze klanten hun maatpak, galajurk of schilderij in hun fietstas proppen? Veel van onze klanten hebben een druk leven en weinig tijd voor een fietstochtje naar centrum Den Haag. Dit programma is een nekschot voor de Haagse binnenstad, voor toerisme, retail en luxury shopping.’
De kwestie loopt al sinds 2012. In dat jaar wijzigde oud-wethouder Peter Smit de verkeerssituatie waardoor het fietsen in de winkelstraten werd toegestaan. Uit het verkiezingsprogramma blijkt nu dat D66 de fiets verkiest boven de auto. De winkeliers vinden het daarom nu echt tijd voor verandering. ‘Met het verkiezingsprogramma van D66 blijft Den Haag een dorp en geen metropool voor mode, kunst en cultuur.’
Onafhankelijk onderzoek
Op aandringen van de winkeliersvereniging is er onafhankelijk onderzoek gedaan naar het fietsen in de winkelstraten. Hieruit bleek dat het fietsen in voetgangersgebied onveilig, onduidelijk en ongastvrij is. Naar aanleiding van deze resultaten heeft het onderzoeksteam een dringend advies voor een fietsverbod afgegeven aan de gemeente.
Takes vindt dat de gemeente deze problematiek voor zich uitstelt en overweegt daarom juridische stappen te nemen. ‘Ook is na vele beloftes en een beleidsplan de gemeente niet in staat gebleken om voldoende fietsparkeergelegenheid te faciliteren waardoor de fietser zijn fiets tegen etalages en monumenten stalt. Wij kunnen de fietser dit niet kwalijk nemen, want er is een structureel tekort aan fietsenstalling voor dit gebied. Inmiddels is de maat na zes jaar wel vol.’ De gemeente moet volgens de winkeliersvereniging nu echt in actie komen.
LEES OOK: Haagse D66-lijsttrekker bij presentatie verkiezingsprogramma: ‘Wij doen niet aan autootje pesten
Meer over dit onderwerp: FIETS D66 NOORDEINDE
Haagse D66-lijsttrekker bij presentatie verkiezingsprogramma: ‘Wij doen niet aan autootje pesten’
OmroepWest 06.09.2017 D66 in Den Haag kiest voor de fiets boven de auto. In het concept verkiezingsprogramma staat dat de partij 17 miljoen euro extra wil uittrekken voor fietsvriendelijke plannen. De auto krijgt het daarentegen moeilijker. ‘We kunnen niet ongebreideld parkeervergunningen voor tweede auto’s uit blijven geven’, zegt D66-lijsttrekker Robert van Asten.
Woensdag presenteerde de grootste partij in de Haagse gemeenteraad het concept verkiezingsprogramma ‘Onze nieuwe stad: kansen voor iedereen’. Hierin staat dat de fiets prioriteit krijgt, zowel in beleid als in de inrichting van de openbare ruimte. Dat betekent onder andere aanleg van meer vrijliggende fietspaden, meer fietsparkeerplekken en het ondertunnelen van het fietspad bij de Zuid-Hollandlaan.
Automobilisten krijgen juist minder ruimte. De vergunning voor een tweede auto moet flink omhoog, net als het tarief voor parkeren op straat. Voor Hagenaars buiten het centrum geldt dat er één auto per huishouden geparkeerd moet kunnen worden in de eigen buurt. Maar voor inwoners van het centrum waar veel openbaar vervoer is, hoeft dit uitgangspunt niet te gelden, vindt D66.
Leefbaarheid
‘We moeten kijken naar de leefbaarheid in de stad’, legt D66-lijsttrekker Robert van Asten uit. ‘Als we ongebreideld vergunningen blijven geven voor de tweede auto, dan raken de straten verstopt. Dat is slecht voor de veiligheid op straat. Bovendien kan je in overvolle straten niet meer spelen, je kan geen groen meer aanleggen en dat is waar deze stad ook behoefte aan heeft.’
Volgens Van Asten jaagt D66 de auto niet de stad uit. ‘We doen niet aan autootje pesten. Weet je wat wij doen? We zorgen ervoor dat de mobiliteit van iedereen gewaarborgd blijft. De stad groeit en we hebben straks 600 duizend inwoners. Als deze mensen allemaal een auto hebben, dan slibt de stad dicht. Dat kunnen we niet aan. We investeren in de fiets, we investeren in het openbaar vervoer en ja, voor de auto is straks ook nog plek.’
Wethouder De Bruijn
Woensdag maakte D66-wethouder Tom de Bruijn bekend dat hij niet op de kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018 wil. Wel is hij beschikbaar voor een tweede termijn als wethouder.
LEES OOK: Haagse VVD botst met gemeenteraad over vluchtelingenopvang
Meer over dit onderwerp: D66 VERKIEZINGSPROGRAMMA ROBERT VAN ASTEN LIJSTTREKKER GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN
D66: ‘Fietser op nummer 1 in Den Haag’
OmroepWest 06.09.2017 Als het aan D66 ligt krijgt de fietser ruim baan in Den Haag. De partij verkiest de fiets boven de auto. Dat staat in het concept verkiezingsprogramma ‘Onze nieuwe stad: kansen voor iedereen’, dat woensdag wordt gepresenteerd.
Volgens D66 is fietsen gezond en duurzaam. Bovendien neemt de tweewieler weinig ruimte in beslag. Zowel in beleid als in de inrichting van de openbare ruimte wil de partij daarom prioriteit worden gegeven aan de fiets. ‘We gaan nog meer vrijliggende (snel)routes aanleggen’, staat in het concept-verkiezingsprogramma. ‘Fietsers krijgen daar een voorkeursbehandeling bij verkeerslichten. De lichten gaan vaker en langer op groen.’
Bij herinrichtingen gaat de partij kijken of het fietspad verbreed moet worden om veilig fietsen te garanderen. ‘Als dat het geval is, zal het fietspad verbreed worden ten laste van de weg.’ Ook stoepranden worden zoveel mogelijk vervangen voor fietsvriendelijke randen zonder hoogteverschil tussen fietspad en stoeprand. Het fietspad bij de Zuid-Hollandlaan wil D66 ondertunnelen ‘zodat zowel fietser als het overige verkeer beter kunnen doorrijden’.
Nieuwe ruimte in het centrum
Verder heeft de partij grootste plannen met het spooremplacement van het Centraal Station en Hollands Spoor. Deze sporen vormen samen met de Utrechtse Baan een barrière tussen het centrum en Bezuidenhout. Dat wil D66 oplossen door ‘nieuwe ruimte’ te creëren. ‘De groei van de stad en de ontwikkeling van de Binckhorst en het Beatrixkwartier bieden een unieke kans om met een veelomvattend plan de stad een nieuw aanzien te geven. Door de sporen te overbouwen of de sporen ondergronds te brengen verbinden we de stadsdelen en vergroten we mogelijkheden voor woningbouw, vergroening en nieuwe bedrijvigheid.’
Burgerbegroting
D66 wil ook gaan experimenteren met nieuwe manieren van inspraak. Hiervoor roept de partij onder meer een ‘burgerbegroting’ in het leven, waar jaarlijks 1 miljoen euro in wordt gestopt. Hagenaars met goede ideeën kunnen dit geld vrij besteden. ‘Via een burgerbegroting worden Hagenaars betrokken bij het uitgeven van geld door de gemeente. De gemeente geeft daarmee een groot vertrouwen aan inwoners.’
D66 is nu de grootste partij in de Haagse gemeenteraad en is de eerste partij die zijn verkiezingsprogramma presenteert. De leden moeten het programma nog goedkeuren. De gemeenteraadsverkiezingen zijn in maart 2018.
LEES OOK: Steeds meer Hagenaars gaan met de fiets naar het werk
Meer over dit onderwerp: D66 VERKIEZINGSPROGRAMMA FIETSERS FIETSSTAD
D66 zet “fietsers op 1” in verkiezingsprogramma
Den HaagFM 06.09.2017 Als het aan D66 in de gemeenteraad ligt krijgt de fietser ruim baan in Den Haag. De partij verkiest de fiets boven de auto. Dat staat in het concept verkiezingsprogramma ‘Onze nieuwe stad: kansen voor iedereen‘, dat woensdag is gepresenteerd.
Zowel in beleid als in de inrichting van de openbare ruimte wil de partij prioriteit geven aan de fiets. “We gaan nog meer vrijliggende (snel)routes aanleggen”, staat in het concept-verkiezingsprogramma. “Fietsers krijgen daar een voorkeursbehandeling bij verkeerslichten. De lichten gaan vaker en langer op groen.” Bij herinrichtingen gaat de partij kijken of het fietspad verbreed moet worden om veilig fietsen te garanderen. “Als dat het geval is, zal het fietspad verbreed worden ten laste van de weg.” Het fietspad bij de Zuid-Hollandlaan wil D66 ondertunnelen, “zodat zowel fietser als het overige verkeer beter kunnen doorrijden”.
D66 wil ook experimenteren met nieuwe manieren van inspraak. Hiervoor roept de partij onder meer een ‘burgerbegroting’ in het leven, waar jaarlijks een miljoen euro in wordt gestopt. Hagenaars met goede ideeën kunnen dit geld vrij besteden. “Via een burgerbegroting worden Hagenaars betrokken bij het uitgeven van geld door de gemeente. De gemeente geeft daarmee een groot vertrouwen aan inwoners.”
Tien zetels
D66 is met zeven zetels de grootste partij in de gemeenteraad en is de eerste partij die zijn verkiezingsprogramma presenteert. De leden moeten het programma nog goedkeuren. Bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018 mikt de partij op tien zetels. …lees meer
Gerelateerd;
D66 presenteert concept verkiezingsprogramma
6 september 2013
28 december 2011
D66: proeftuin voor elektrisch rijden
10 augustus 2011
D66 wil meer fiets en minder auto
AD 06.09.2017 Met een ferme aanval op de auto trapt D66, de grootste partij van de stad, haar verkiezingscampagne af. In het programma dat vandaag wordt gepresenteerd, pleiten de democraten voor meer fiets en meer ov. ,,Er is simpelweg geen plek voor zoveel auto’s.’’
In het verkiezingsprogramma kiest D66 voor extra fietsvoorzieningen en nieuwe ov-lijnen, wordt de milieuzone uitgebreid voor vervuilende diesels en tweetaktscooters, en wordt parkeren op straat duurder. Het moet wel, vindt de partij, met oog op de almaar groeiende stad. ,,Er is dan simpelweg geen plek voor zoveel auto’s’’, zegt lijsttrekker en fractieleider Robert van Asten. ,,We moeten een betere leefomgeving creëren, ook voor toekomstige generaties.’’
In de binnenstad mag de parkeernorm daarom overboord van D66. Parkeren op straat wordt beperkt in tijd. De tweede parkeervergunning voor bewoners moet weer 420 euro gaan kosten (in plaats van 210 euro per jaar nu). En als de parkeerdruk ergens boven de 90 procent uitkomt, worden er geen vergunningen meer verstrekt.
Fiets
Daartegenover staan plannen voor fietssnelwegen, meer fietsparkeerplekken en nieuwe ov-lijnen, zoals een metrotunnel onder Scheveningen en (lightrail)verbindingen met de Binckhorst. ‘Fietsers staan op één’, stelt de partij.
De mobiliteitskwestie verdeelt de Haagse gemeenteraad. Door de bevolkingsgroei – in 2040 zal de stad ongeveer 600.000 inwoners tellen, 75.000 meer dan nu – wordt de politiek gedwongen ingrijpende besluiten te nemen over autogebruik, parkeren, ov en de fiets.
In het D66-verkiezingsprogramma staat verder een reeks nieuwe plannen. Zo wil D66 voor basisscholieren het Haags schoolontbijt invoeren, zodat niemand meer met een lege maag aan de dag begint. En om de betrokkenheid van Hagenaars bij de politiek te vergroten wil D66 experimenteren met een ‘burgerbegroting’ van 1 miljoen euro.
Alles bij elkaar verspijkert de partij van Van Asten voor ruim 250 miljoen euro, met eenmalige investeringen die oplopen tot 130 miljoen euro en eenzelfde bedrag voor structurele investeringen. Dat geld gaat naar duurzaamheid (40 miljoen euro), verkeersmaatregelen (samen ruim 30 miljoen euro), brede buurtscholen (12 miljoen euro) en de veiligheidscampus (10 miljoen euro).
We willen doorgroeien naar tien zetels, Aldus Robert van Asten.
Ook gaan er extra euro’s naar het kunstenplan (een plus van 5 miljoen), woningbouw (1,9 miljoen euro erbij) en conducteurs op de tram (2 miljoen euro extra). D66 werd bij de vorige verkiezingen de grootste partij van Den Haag, met 8 van de 45 zetels.
Van Asten mikt opnieuw op zetelwinst: ,,We willen doorgroeien naar tien zetels.’’
Dit wil D66 met Den Haag – opvallende punten uit het verkiezingsprogramma
– Meer snelfietsroutes, fietsers krijgen vaker voorrang
– Fietspad Zuid-Hollandlaan ondertunnelen
– Nieuwe OV-lijnen tussen Escamp en centrum
– Snelle (deels ondergrondse) metrolijn Scheveningen – Rotterdam
– Uitbreiding milieuzone, straatparkeren wordt ontmoedigd
– Vuurwerkshows op centrale plek, in uiterste geval algeheel vuurwerkverbod
– Restwarmte uit Rotterdamse haven naar Den Haag
– Ondergrondse afvalcontainers ook voor plastic, blik en drankkartons
– Start een lerarenopleiding in Den Haag
– Iedere school moet Brede Buurtschool worden voor kinderen van 2,5 jaar
– Den Haag moet een ‘echte studentenstad’ worden met introweek
– Schoolontbijt voor ieder kind
– Den Haag moet vooroplopen met experimenten gereguleerde wietteelt
– Gratis sportapp met alle sportopties in de stad
– Prostitutie niet verplaatsen naar afgelegen plekken
– 1 miljoen euro per jaar voor ‘burgerbegroting’
Drie D66’ers keren niet terug in gemeenteraad
Den HaagFM 05.09.2017 Drie D66’ers hebben aangekondigd na de verkiezingen op 21 maart volgend jaar niet terug te keren in de gemeenteraad. Mehmet Eser, Anne Toeters en Kim Waanders (grote foto) stellen zich niet herkiesbaar.
Waanders zit van het drietal het langst in de raad, sinds 2010, dus ruim zeven jaar. Ze heeft zich altijd hard gemaakt voor beter onderwijs, de Haagse LHBT-gemeenschap en was de drijvende kracht achter de jaarlijkse Conciërge van het Jaar-verkiezing. Eser, die sinds 2014 deel uitmaakt van de raad, hield zich bezig met het creëren van een zo goed mogelijk ondernemersklimaat in met name de Schilderswijk en Transvaal. Toeters zette zich sinds 2015 in voor het verduurzamen van de stad.
Fractievoorzitter en lijsttrekker Robert van Asten roemt de inzet van Kim, Anne en Mehmet in de afgelopen jaren. “Ze hebben zich tijdens vele werkbezoeken en vergaderingen ingespannen om Den Haag voor iedereen een betere stad te maken. Ik ben blij dat zij hun ervaring willen doorgeven aan opvolgers die na de verkiezingen in de fractie komen.” …lees meer
Gerelateerd;
Scholen kiezen weer conciërge van het jaar (met audio)
17 december 2012
D66 organiseert Haagse Conciërge van het Jaar verkiezing
22 december 2013
Hanneke van der Werf nieuwe voorzitter presidium gemeenteraad
24 maart 2017
D66’ers Eser, Toeters en Waanders niet terug in gemeenteraad
AD 04.09.2017 Drie D66’ers zullen na de verkiezingen van volgend jaar in ieder geval niet terugkeren in de Haagse gemeenteraad, hebben ze aangekondigd.
Mehmet Eser, Anne Toeters en Kim Waanders stellen zich niet herkiesbaar. Waanders zit van het drietal het langst in de raad, sinds 2010, dus ruim zeven jaar. Eser maakt er sinds 2014 deel van uit, Toeters sinds 2015.
Anne Toeters. © Gratis
Mehmet Eser © Gratis
Robert van Asten gekozen als lijsttrekker D66
Den HaagFM 05.06.2017 De leden van de Haagse afdeling van D66 hebben de huidige fractievoorzitter Robert van Asten gekozen tot lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Hij was de enige kandidaat.
De partijleden besloten ook dat Van Asten en de afdelingsvoorzitter Emily van de Vijver niet in de commissie zitting mogen nemen die de andere kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen gaat selecteren. Dat besluit hangt samen met het gedoe rond de opvolging van wethouder Ingrid van Engelshoven die naar de Tweede Kamer is vertrokken. Haar vetrek leidde tot een strijd tussen beoogd opvolger Saskia Bruines en gemeenteraadslid Rachid Guernaoui.
Toen een meerderheid van de gemeenteraad koos voor Bruines stapte Guernaoui over naar oppositiepartij Groep de Mos. Het landelijk partijbestuur liet toen weten dat het ‘wijzer’ is als een onafhankelijke commissie de kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen gaat selecteren. …lees meer
Gerelateerd;
Marjolein de Jong geen lijsttrekker D66
10 mei 2013
D66 presenteert kandidatenlijst
20 september 2013
Saskia Bruines nieuwe wethouder namens D66 (fotoserie)
16 februari 2017
Van Asten definitief D66-lijsttrekker
AD 05.06.2017 D66-fractievoorzitter Robert van Asten is definitief gekozen als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar.
De stemming was weinig spannend: er waren geen tegenkandidaten. Bij veel Haagse partijen is inmiddels duidelijk wie de lijsttrekker wordt. Vraagtekens zijn er nog bij de PVV en de PvdA, waar wethouder Baldewsingh tegen fractieleider Balster strijdt om het lijsttrekkerschap.
‘Rachidgate’
Bij D66 is na de ‘couppoging’ van raadslid Guernaoui wel besloten om Van Asten niet langer een beslissende stem te geven bij de samenstelling van de kandidatenlijst. Intern klonk kritiek op het gebrek aan regie bij de partijleiding. Het voorstel om Van Asten meer op afstand te plaatsen, is een tegemoetkoming aan de criticasters. ,,Deze afspraak hebben we in de fractie gemaakt. En overigens blijf ik een rol houden in het proces”, zegt Van Asten.
Robert van Asten lijsttrekker D66 Den Haag: ‘Wij hebben het beste verhaal’
OmroepWest 28.04.2017 Het verbinden van de verschillende wijken van Den Haag wordt een van de grootste opdrachten voor de volgende collegeperiode. ‘Nu zijn er nog te veel eilandjes. Zo moeten we mensen uit de Schilderswijk écht de stad intrekken. Bijvoorbeeld door de jongeren uit die wijk te laten coachen door jongeren uit andere wijken.’
Dat zegt Robert van Asten. Hij is nu nog fractievoorzitter van D66 in de Haagse gemeenteraad, maar wordt bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 zeer waarschijnlijk lijsttrekker van de sociaal-liberalen. Aanstaande maandag sluit de inschrijvingstermijn en hij is de enige die zich tot nu toe kandidaat heeft gesteld. Voor zover bekend zijn er ook geen andere mensen die dat wel gaan doen. ‘D66 heeft het beste verhaal voor de stad. En ik ga er alles aan doen om ook dan weer de grootste partij te worden,’ belooft hij.
Van Asten (38 jaar) is al lang actief voor zijn partij. Hij was al afdelingsvoorzitter, werd in 2014 raadslid en is nu fractieleider. Deze collegeperiode is de eerste waarbij zijn partij de grootste is in Den Haag. Het raadslid is trots op wat is bereikt. ‘We hebben op het gebied van onderwijs echt een verandering kunnen maken. Veel meer verantwoording bij de scholen neergelegd. De brede buurtschool over de hele stad uitgerold.’
Omslag
Daarnaast heeft een omslag in de economie plaatsgevonden, constateert hij. ‘Van een ambtenarenstad zijn we de stad geworden van security, van vrede en recht. We hebben een veel meer internationale blik gekregen.’
Ook vindt Van Asten dat Den Haag een meer open stad is geworden. Voor bijvoorbeeld vluchtelingen. ‘Dat is iets waarvoor we echt moeten staan: iedereen moet mee kunnen doen. De strijd tegen conservatieve denkbeelden is een belangrijke taak. En een die bij D66 past.’
Moeilijke periode
D66 ging de laatste maanden door een moeilijke periode. De vorige lijsttrekker en wethouder Ingrid van Engelshoven vertrok, daarna barste een strijd los over wie haar moest opvolgen. Een meerderheid wilde Saskia Bruines, maar er ontstond verzet. Uiteindelijk werd Bruines nipt gekozen door de raad. Zij is trouwens, volgens Van Asten, niet alleen voor dit laatste collegejaar maar ook voor een mogelijke volgende periode aangetrokken. Dus mocht D66 ook in de volgende periode weer in het college komen, dan is zij weer wethouderskandidaat.
Van Asten ziet nu wel dat de roerige periode is afgesloten en dat iedereen in de fractie ‘het nu weer prima met elkaar kan vinden.’ Bovendien bloeit de partij. Al vijftig leden hebben masterclasses gemeentepolitiek gevolgd, in de wijken zijn mensen actief, er wordt driftig met bewoners, bedrijven en instellingen aan het programma geschreven, en er komt een groot stadscongres.
Voetsporen
De afgelopen jaren stond de Haagse afdeling van D66 onder leiding van Van Engelshoven, die inmiddels in de Tweede Kamer zit. Van Asten wil nu in haar voetsporen stappen. ‘Gemeenteraadspolitiek is heel leuk. Je leert ontzettend veel van de stad, je ontmoet allerlei mensen. Zo woon ik vlakbij de Bethelkerk. Die staat op de nominatie om te worden gesloopt. Dan zie je dat er in de buurt initiatieven worden ontplooid om hem te behouden. Ik zie het als mijn rol om die mensen te helpen. Wij willen ervoor zorgen dat mensen écht kunnen meepraten. Wij willen mensen uitdagen, maar ze moeten het dan wel zelf doen.’
De fractievoorzitter ziet D66 als partij die ‘echt naar de toekomst kijkt. We leven in een periode waarin de waan van de dag regeert en er te weinig oog is voor de lange termijn,’ zegt hij. Waarmee hij direct een ander belangrijk thema voor de komende vier jaar raakt: de groei van Den Haag.
Nieuwe inwoners
De stad krijgt enorm veel nieuwe inwoners. De verwachting is dat er nog eens 60.000 mensen bijkomen. En dat binnen de bestaande grenzen. Geen grote nieuwbouwwijken op weilanden. Dat vraag veel. ‘Den Haag is ooit ingericht op 500.000 mensen. Wat moeten we eraan doen om ervoor te zorgen dat iedereen hier straks ook nog kan wonen en recreëren?’ Van Asten wil het vooral positief bekijken. ‘We kunnen zo bijvoorbeeld Den Haag Zuidwest opnieuw opbouwen, maar dan duurzaam.’
Want dat is ook het derde grote onderwerp, staat in het verkiezingsprogramma waaraan nu wordt gewerkt. In 2040 moet Den Haag echt duurzaam zijn en dat vraagt stevige keuzes. ‘Er moet een echt actieprogramma komen.’
Auto
Een van de overtuigingen van de beoogd lijsttrekker is dat de auto niet meer het vervoermiddel van de toekomst is. Waar andere partijen overal ondergrondse parkeergarages willen bouwen of bijvoorbeeld een tunnel naar Scheveningen, wil D66 meer investeren in het openbaar vervoer: meer rail en vrijliggende busbanen. ‘Ik snap wel dat de auto voor veel mensen heilig is, maar we moeten bereid zijn daar anders over te gaan denken. Het wordt een gevecht om de ruimte. Als de stad groeit en iedereen twee parkeerplekken voor de deur wil, blijft er geen plek over voor kinderen om te spelen.’
Meer over dit onderwerp: ROBERT VAN ASTEN D66 LIJSTTREKKERVERKIEZINGEN 2018
D66 Den Haag zoekt lijsttrekker
OmroepWest 07.04.2017 D66 in Den Haag is op zoek naar een lijsttrekker. De partij houdt in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 een verkiezing waarbij de leden hun ideale kandidaat kunnen aanwijzen. Kandidaat-lijsttrekkers kunnen zich melden tot maandag 1 mei, 17.00 uur.
De gedroomde kandidaat van D66 is ‘een gedreven sociaalliberale politicus, die inspireert en kiezers en leden aan de partij weet te binden’. Dat staat in een profiel dat de partij heeft opgesteld. Ook moet de lijsttrekker ‘communicatief sterk zijn en op overtuigende, sympathieke wijze kunnen debatteren’. Ook is een goede omgang met de media een pre.
Alleen kandidaten die minimaal een half jaar lid zijn van D66 mogen zich melden. Bovendien moet de kandidaat-lijsttrekker minimaal 50 ondersteuningsverklaringen met zich meebrengen van stemgerechtigde D66-leden.
Van Engelshoven
Op 20 mei is er een lijsttrekkersdebat en een dag later tot en met 4 juni kunnen de leden stemmen op hun ideale D66-kandidaat. De vorige lijsttrekker was Ingrid van Engelshoven. Zij is inmiddels Tweede Kamerlid.
LEES OOK: Rachid Guernaoui over machtsstrijd wethouderschap: ‘Ik heb twee dagen gehuild’
Meer over dit onderwerp: D66 LIJSTTREKKERSVERKIEZING LIJSTTREKKERKANDIDAAT GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN
Haagse D66 zoekt lijsttrekker, aanmelden kan tot 1 mei
Den HaagFM 07.04.2017 D66 in de Haagse gemeenteraad is op zoek naar een nieuwe lijsttrekker. De partij houdt in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 een verkiezing waarbij de leden hun ideale kandidaat kunnen aanwijzen. Kandidaat-lijsttrekkers kunnen zich melden tot maandag 1 mei, 17.00 uur.
De gedroomde kandidaat van D66 is “een gedreven sociaal-liberale politicus, die inspireert en kiezers en leden aan de partij weet te binden”. Dat staat in een profiel dat de partij heeft opgesteld. Ook moet de lijsttrekker “communicatief sterk zijn en op overtuigende, sympathieke wijze kunnen debatteren”. Een goede omgang met de media een pre. Alleen kandidaten die minimaal een half jaar lid zijn van D66 mogen zich melden. Bovendien moet de kandidaat-lijsttrekker minimaal vijftig ondersteuningsverklaringen met zich meebrengen van stemgerechtigde partijleden.
Op 20 mei is er een lijsttrekkersdebat. Daarna kunnen de leden tot en met 4 juni stemmen op hun ideale kandidaat. De vorige lijsttrekker was Ingrid van Engelshoven. Zij is inmiddels Tweede Kamerlid. …lees meer
Gerelateerd;
Marjolein de Jong geen lijsttrekker D66
10 mei 2013
Rachid Guernaoui wil lijsttrekker D66 worden
10 april 2013
Karsten Klein vrijwel zeker CDA-lijsttrekker
20 maart 2013
Forum voor Democratie FVD
Forum voor Democratie wil in gemeenteraden
NU 21.03.2017 Forum voor Democratie, dat vanuit het niets twee zetels won bij de verkiezingen, wil ook in gemeenteraden komen. De partij van Thierry Baudet is van plan mee te doen aan de lokale verkiezingen van 21 maart volgend jaar in een aantal nog te bepalen gemeenten.
Dat maakte de FVD dinsdag bekend. ”Nederland gaat nog veel van ons horen”, aldus fractievoorzitter Baudet in een verklaring.
Het partijbestuur gaat nu op een ”rustige en gecontroleerde” manier de organisatie verder uitbouwen met onder meer provinciale afdelingen, een wetenschappelijk instituut en een jongerenafdeling.
In verband met zijn beëdiging als Kamerlid donderdag zal Baudet aftreden als voorzitter van het bestuur van FVD. Paul Frentrop, nu lid van de raad van advies, is benoemd als tijdelijk opvolger. In het najaar houdt de FVD een congres.
Lees meer over: Forum voor Democratie
Telegraaf 21.03.2017 Forum voor Democratie (FVD), dat vanuit het niets twee zetels won bij de verkiezingen, wil ook in gemeenteraden komen. De partij van Thierry Baudet is dan ook van plan mee te doen aan de lokale verkiezingen van 21 maart volgend jaar in een aantal nog te bepalen gemeenten.
Dat maakte de FVD dinsdag bekend. „Nederland gaat nog veel van ons horen”, aldus fractievoorzitter Baudet in een verklaring. Het partijbestuur gaat nu op een „rustige en gecontroleerde” manier de organisatie verder uitbouwen met onder meer provinciale afdelingen, een wetenschappelijk instituut en een jongerenafdeling.
In verband met zijn beëdiging als Kamerlid donderdag zal Baudet aftreden als voorzitter van het bestuur van FVD. Paul Frentrop, nu lid van de raad van advies, is benoemd als tijdelijk opvolger. In het najaar houdt de FVD een congres.
LEES MEER OVER; TWEEDE KAMER THIERRY BAUDET FVD FORUM VOOR DEMOCRATIE
PVV
zie ook: Geert Wilders PVV – Aftrap gemeenteraadsverkiezingen 2018 deel 2
zie ook: Aftrap Gemeenteraadsverkiezingen 21 maart 2018 deel 1
lees ook: Geert Wilders PVV – oproep nieuwe gemeenteraadsleden
Dilemma: Wie moet PVV’er Elias van Hees opvolgen?
OmroepWest 04.08.2017 De opvolging van raadslid Elias van Hees stelt de PVV in Den Haag voor een dilemma. De kieslijst staat vol met kandidaten die uit de PVV zijn gestapt of al een andere functie als volksvertegenwoordiger hebben. Mogelijk keert PVV’er Léon de Jong terug in de gemeenteraad. Maar als hij weigert, kan de PVV deze periode een tweede raadszetel verliezen.
Van Hees kondigde vorige week zijn vertrek aan als raadslid voor de PVV in Den Haag. Hij zegt werk en privé niet meer te kunnen combineren en stopt op 21 september, een half jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018. Hij blijft wel werken als fractiemedewerker van de PVV in de Tweede Kamer.
Nu er een vacature bij de PVV is ontstaan, komt de voorzitter van het centraal stembureau in actie. Hij benoemt de kandidaat die het hoogst staat op de lijst waarop het vertrekkende gemeenteraadslid is verkozen. Hij gaat daarbij uit van de lijstvolgorde zoals die na de verkiezingen is vastgesteld. De kandidaten die al benoemd zijn als raadslid kunnen de vrijkomende zetel uiteraard niet innemen.
Dit is de kieslijst die na de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 is vastgesteld:
1. Léon de Jong. Hij komt als eerste in aanmerking voor de zetel van Van Hees. De voormalig lijsttrekker en fractievoorzitter van de Haagse PVV, vertrok in het najaar van 2015 uit de gemeenteraad om naar Brussel te gaan. Sinds de verkiezingen afgelopen maart zit hij in de Tweede Kamer. Als hij instemt zou hij dus twee functies moeten combineren tot de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. Het is onduidelijk of hij dit wil doen want hij is onbereikbaar voor commentaar.
2.Danielle de Winter. Zij is benoemd als raadslid in Den Haag en komt daarom niet in aanmerking voor de vrijkomende zetel.
3. Elias van Hees. Zijn zetel is dus per 21 september vacant.
4. Karen Gebrands. Zij is al benoemd als raadslid en fractievoorzitter in Den Haag. Ze bekleedt een dubbelfunctie omdat ze sinds de verkiezingen in maart van dit jaar ook is gekozen als Tweede Kamerlid.
5. Chris van der Helm. Hij is in 2014 uit de fractie gestapt. Van der Helm vertrok een dag na de gemeenteraadsverkiezingen vanwege de minder-minder uitspraak van Geert Wilders. Hij nam zijn zetel mee en heeft sindsdien een eenmansfractie onder de naam Groep van der Helm. De PVV verloor toen dus een zetel en heeft er nu nog zes.
6. Andre Elissen. Hij is al raadslid in den Haag. Ook hij bekleedt een dubbelfunctie, want hij is sinds juni van dit jaar naast raadslid ook Europarlementariër.
7. Willie Dille. Zij is al raadslid in Den Haag.
8. Bart Brands. Hij is de eerste die, als Leon de Jong weigert, in beeld lijkt te komen als opvolger van Van Hees. Brands zat eerder in de Haagse gemeenteraad en was statenlid in de provincie Zuid-Holland. Maar hij stapte in 2014 uit de PVV. Ook hij vond de minder-minder uitspraak van Geert Wilders niet te verkroppen.
Als Brands de zetel accepteert, dan mag hij op eigen titel de raad ingaan. Dat zou betekenen dat de PVV een tweede zetel verliest en er nog vijf overhoudt. Brands houdt zich op de vlakte over zijn plannen met een mogelijke zetel en verwijst naar de eerste opvolger, Léon de Jong.
De kans is overigens aanwezig dat hij geen aanspraak wil of kan maken op de PVV-zetel. Bij het vertrek van De Jong uit de gemeenteraad was Brands – toen al geen PVV’er meer – de eerste opvolger. Hij heeft de zetel destijds niet ingenomen omdat hij dat niet netjes vond tegenover de PVV. ‘Dat zit niet in mijn aard’, zei hij toentertijd tegen Omroep West.
9. Norbert Solms. Hij zou ook in aanmerking kunnen komen voor de zetel van Van Hees. Maar hij is al benoemd als fractievertegenwoordiger van de Haagse PVV-fractie. Er zou dan dus een andere fractievertegenwoordiger aangesteld moeten worden.
10. Tim Vermeer. Hij is al raadslid.
11. Ingrid Wulff. Ook zij is momenteel fractievertegenwoordiger van de Haagse PVV.
12. Shailaya Harangi-Nanda. Zij heeft nu nog geen functie als volksvertegenwoordiger.
13. Bart Privé. Hij is statenlid op het Provinciehuis.
14. Teun van Dijck. Hij is Tweede Kamerlid.
15. Machiel de Graaf. Hij is Tweede Kamerlid.
PVV-fractievoorzitter Karen Gebrands wil niets kwijt over de opvolging van Van Hees. ‘Dat is nog niet bekend’, reageert zij.
Meer over dit onderwerp: POLITIEK PVV ELIAS VAN HEES OPVOLGINGKIESLIJST KANDIDATENLIJST VERKIEZINGENGEMEENTERAAD DEN HAAG LEON DE JONG
Geert Wilders maakt lokale start in Rucphen NOS 13.04.2017
Wilders wil kandidaat-raadsleden werven: ‘Brabant weer van ons’ Elsevier 13.04.2017
Deelname PVV vergroot polarisatie Rotterdamse politiek Trouw 03.04.2017
PVV wil in zeven gemeenten meedoen aan gemeenteraadsverkiezingen 2018 VK 01.04.2017
PVV wil ook meedoen aan gemeenteraadsverkiezingen Rotterdam NU 01.04.2017
Wilders wil meedoen in R’dam Telegraaf 01.04.2017
In Rotterdam wil PVV strijd aangaan met DENK Elsevier 01.04.2017
PVV wil meedoen in Twente Telegraaf 31.03.2017
PVV wil meedoen aan gemeenteraadsverkiezingen in Urk en Twente
NU 31.03.2017 De PVV wil volgend jaar in Urk en de Twentse gemeenten Enschede, Almelo en Twenterand meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen.
PVV-leider Geert Wilders heeft dat vrijdag bevestigd na berichtgeving door de krant Tubantia.
“We hebben inderdaad de wens en intentie daar mee te doen en als we voldoende kandidaten hebben gaan we er ook meedoen”, aldus Wilders.
Langzaam wordt zo duidelijk in welke plaatsen de partij van Wilders wil proberen in de gemeenteraad te komen. In december zei Wilders al dat de PVV in 2018 in zoveel mogelijk gemeenten mee wil gaan doen. De PVV zit momenteel alleen in Den Haag en Almere in de gemeenteraad.
Lees meer over: PVV Geert Wilders
Groep de Mos
zie ook: Groep de Mos – Aftrap Haagse gemeenteraadsverkiezingen 21 maart 2018
Hagenaars schrijven mee aan verkiezingsprogramma Groep de Mos
OmroepWest 04.08.2017 Groep de Mos in de Haagse gemeenteraad roept Hagenaars op om met ideeën te komen voor het verkiezingsprogramma ‘Hart voor Den Haag’. Een verkiezingscommissie met daarin de raadsleden Richard de Mos, Rachid Guernaoui en Arjen Dubbelaar beoordeelt de voorstellen.
Groep de Mos zegt de stad te willen betrekken bij het schrijven van het verkiezingsprogramma. ‘We roepen mensen op om ons massaal te mailen en zo mee te schrijven aan ons programma’, stelt de commissie. Ook trekken we de komende maanden actief de stad in om meningen te peilen.
De gemeenteraadsverkiezingen zijn in maart 2018.
LEES OOK: Haagse Behangkoning John van Zweden in 2018 in gemeenteraad?
Meer over dit onderwerp: GROEP DE MOS VERKIEZINGSPROGRAMMACOMMISSIE RICHARD DE MOS
Behangkoning John van Zweden: “Ik hoop op een mooie plek op de lijst van Groep de Mos”
Den HaagFM 24.07.2017 Behangkoning John van Zweden (kleine foto) wil de gemeenteraad in. In maart doet hij daarom opnieuw mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. “Ik was vier jaar geleden al lijstduwer van Richard de Mos, maar nu wil ik me echt hard gaan maken voor de ondernemers. Ik hoop op een mooie plek op de lijst van Groep De Mos”, vertelde John in het radioprogramma Hou je Haags! op Den Haag FM.
“Mijn zoon draait nu de winkel en ik ben met voetbalclub Swansea gestopt. Stilzitten is niks voor mij.” John staat er om bekend dat hij zijn mening niet onder stoelen of banken steekt. “Ik zal concessies moeten doen. Ik denk dat ik voor de stad best wat kan betekenen.” John heeft een “goed gesprek” gehad met Richard de Mos. “Ik heb gezegd dat ik er voor hem ben als hij me nodig heeft. Hoe het verder gaat lopen, gaan we binnenkort naar buiten brengen.”
De Behangkoning wil zich naast sport vooral bezig houden “met het hele gebeuren omtrent ondernemers.” “Ik heb zelf het geluk aan mijn zijde gehad met mijn zaak. Eigenlijk heb ik nooit problemen met de gemeente gehad. Maar als ik anderen hoor dan denk ik: jongens, jongens, wat een gemierenneuk om die regeltjes.” Binnenkort maakt Groep de Mos bekend welke plek John van Zweden op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen zal krijgen. …lees meer
Gerelateerd;
John van Zweden steunt Groep de Mos
13 februari 2013
Behangkoning John van Zweden wil Haagse gemeenteraad in
21 juli 2017
John Medley lijstduwer Groep de Mos
8 september 2013
Haagse Behangkoning John van Zweden in 2018 in gemeenteraad?
OmroepWest 21.07.2017 John van Zweden wil de gemeenteraad in. Dat laat de ondernemer weten in een interview met de Nieuwe Revu. De Haagse Behangkoning was bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen lijstduwer voor Groep de Mos en hoopt voor de komende verkiezingen in 2018 op een hoge plek op de lijst.
Van Zweden wil dat Groep de Mos bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 de grootste gaat worden. ‘Maar ik zie mijzelf geen wethouder worden’, laat hij weten in het interview. ‘Daarvoor mis ik de bestuurlijke knowhow. Gemeenteraadslid lijkt me wel wat.’’
Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 was Van Zweden lijstduwer van Groep de Mos. Hij hield zich toen vooral bezig met het werven van sponsors en meedenken over het verkiezingsprogramma van de partij. Destijds vertelde Van Zweden dat hij ruzie met zijn vrouw zou krijgen als hij in de gemeenteraad plaats zou nemen.
LEES MEER: Groep de Mos wil voederverbod in de buurt van broodcontainers
Meer over dit onderwerp: JOHN VAN ZWEDEN BEHANGKONING GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018 GROEP DE MOS
Van Zweden gaat de politiek in: ‘Ik doe iets terug voor de stad’
AD 21.07.2017 Behangkoning John van Zweden gaat de politiek in. Hij hoopt volgend jaar een plekje in de Haagse gemeenteraad te veroveren voor Groep de Mos. ‘Ik wil voor de hele stad opkomen.’
Ik weet het zeker, we worden volgend jaar de grootste partij van Den Haag. aldus John van Zweden.
Vier jaar geleden had Van Zweden het nog te druk voor een politiek carrière, ondanks zijn plek op de kandidatenlijst. Maar bij deze verkiezingen, nu hij zijn aandelen in het bedrijf Swansea City heeft verkocht, gaat hij er helemaal voor. ,,Ik was te druk om de politiek in te gaan, maar nu heb ik de tijd. Ik zie zelf wel voor me dat ik op plek zeven of acht kom te staan, maar volgende week gaan we daarover in gesprek. Dan ga ik rond de tafel met Richard en de rest van de fractie. We zullen een partijprogramma moeten maken en bedenken hoe we campagne gaan voeren.’’
Met de stap richting de politiek zegt Van Zweden eindelijk iets terug te kunnen doen voor zijn geliefde stad. ,,Die ambitie is er altijd al geweest. De ideeën van Groep de Mos staan me aan, zoals wel meer mensen. Ik weet het zeker, we worden volgend jaar de grootste partij van Den Haag. Tommy Beugelsdijk maakt zich hard voor de partij en ik ken wat Scheveningers. Let maar op: we worden de grootste verrassing bij de verkiezingen.’’
De behang- en ADO-koning wil zich hard maken voor ondernemers en voor de sport in de stad. ,,Ik hoop tijdens de campagnetijd Tommy naast mij te hebben staan. Ik wil iets terugdoen voor de stad. Ik vind dat er veel te veel regeltjes zijn. Daar moet iets tegen gedaan worden.’’
Mochten de politieke Goden hem goed gezind zijn en hij mag volgend jaar een plekje in de raad zich toe-eigenen, weet Van Zweden dat hij niet de sterkste politicus zal zijn. ,,Ik heb geen ervaring, dus mij moet je niet op een wethouders-plek zetten. Ik ben geen goede leider, ik heb altijd een heleboel mensen om mij heen gehad die mij steunden. Zo wil ik het ook doen in de politiek. Ik heb zát ideeën. Richard zie ik wel een plekje als wethouder pakken. Misschien iets in de economie, of ook in de sport, want dat ligt precies in zijn straatje.’’
Behangkoning John van Zweden wil Haagse gemeenteraad in
Den HaagFM 21.07.2017 John van Zweden, bekend van zijn winkel De Behangkoning, wil de Haagse gemeenteraad in. Dat zegt de ondernemer in een interview met het weekblad Nieuwe Revu.
John van Zweden, die lange tijd mede-eigenaar was van voetbalclub Swansea City in Engeland, was bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen lijstduwer voor Groep de Mos. Bij de komende verkiezingen hoopt hij op een hogere plek op de lijst.
“Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 gaat Groep de Mos de grootste van Den Haag worden. Let maar op”, zegt Van Zweden in het interview. “Maar ik zie mijzelf geen wethouder worden. Daarvoor mis ik de bestuurlijke knowhow. Gemeenteraadslid lijkt me wel wat.” …lees meer
Gerelateerd;
John van Zweden rijdt auto in de prak
22 september 2013
John van Zweden steunt Groep de Mos
13 februari 2013
John Medley lijstduwer Groep de Mos
8 september 2013
Eten om De Mos aan ‘knaken’ te helpen
AD 05.04.2017 Richard de Mos heeft, zoals hij het op zijn Haags zegt, ‘knaken nodig’ voor de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgende jaar. Hij heeft geen landelijke partij, dus krijgt hij geen subsidie. ,,Dat geeft niet, hoor. Dan regelen we het gewoon zelf,” zegt de lijsttrekker. Dus wordt er gegeten voor de partij, een ‘fundraisediner’.
Ik begrijp het spelletje wel. Maar ik ben nu niet belangrijk, aldus John van Zweden.
Voor 250 euro schuiven mensen die De Mos een warm hart toedragen aan op de tweede etage van Catch, het populaire restaurant van Allie Simonis in Scheveningen. ‘Donaties zijn fiscaal aftrekbaar’ stond er onderaan de uitnodiging.
De tafels zitten vol. ,,Alle mooie mensen van Den Haag zijn er!”, zegt Jelle Meinesz, voorzitter van de Club van Honderd, sympathisanten van Groep De Mos, tijdens het welkomswoord.
Grootste?
Ze hebben momenteel drie zetels in de Haagse gemeenteraad, maar Richard de Mos denkt dat zijn partij de grootste kan worden. ,,Het worden minstens zeven zetels”, weet John van Zweden, behangkoning en voetbalbestuurder. ,,We kunnen hier wel dollen en lachen, maar van nul naar drie zetels was al een mooie stap. Dat worden er straks nóg veel meer. Richard de Mos is iemand die de mensen in Den Haag aanspreekt.”
De Mos vertelt dat het klaarstomen van zijn mensen voor de gemeenteraad al is begonnen. Van Zweden was bij de vorige verkiezingen lijstduwer en stond op de onverkiesbare 25ste plaats van de lijst. Nu twijfelt hij, misschien wil hij de raad wel in. ,,Ik ben gestopt met werken, dus heb ik de tijd. Ik denk dat ik een aardige politicus zou zijn. Ik begrijp het spelletje wel. Maar ik ben nu niet belangrijk. Daar staat-ie: Richard de Mos.”
Eerst krijgen de gasten Canadese wilde zalm als voorgerecht, daarna neemt de lijsttrekker het woord. ,,Wij geloven er in”, roept hij. ,,We willen aan de knoppen zitten, wethouders leveren en van Den Haag een nog leukere stad maken. Met jullie steun gaan we de grootste worden, zes, zeven, acht zetels!”
Tommie Beugelsdijk steunt Groep de Mos
Den HaagFM 14.01.2017 ADO-speler Tommie Beugelsdijk gaat Groep de Mos steunen. Mogelijk doet de ‘Hagenaar van het Jaar 2016’ zelfs mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2018.
“Ik ben een echte Haagse jongen en Groep de Mos staat voor de stad Den Haag”, schrijft Beugelsdijk in een persbericht. De onderwerpen die hij belangrijk vindt zijn de strijd voor het behoud van De Pier, het opkomen voor de Haagse Markt en het verbeteren van het ondernemersklimaat op de Leyweg.
Fractievoorzitter Richard de Mos is blij met de steun van de voetballer. “Zijn onverzettelijkheid op het veld, waar hij knokt voor iedere meter, getuigt van de juiste mentaliteit. Wij doen elke dag hetzelfde, maar dan voor onze mooie stad.” Voorlopig spreekt Beugelsdijk alleen publiekelijk zijn steun uit voor Groep de Mos. Naar een eventuele andere rol bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 wordt in een later stadium gekeken. …lees meer
Groep De Mos lonkt naar Tom Beugelsdijk voor kieslijst
AD 13.01.2017 Fractieleider Richard de Mos van Groep de Mos / Ouderen Partij ziet hem in 2018 het liefst op zijn kieslijst belanden, maar vooralsnog moet de Haagse politicus het ‘enkel’ doen met een steunbetuiging van de cultheld van ADO Den Haag, Tom Beugelsdijk.
Beugelsdijk won onlangs nog de Hagenaar van het Jaar-verkiezing van deze krant. ‘Tommie staat voor alles wat Haags is. Zijn onverzettelijkheid op het veld, waar hij knokt voor iedere meter, getuigt van de juiste mentaliteit’, stelt een Richard de Mos die in zijn nopjes is met de steun van de bekende ADO-speler.
De club van Beugelsdijk treedt morgenavond, bij de hervatting van de eredivisie, aan in Friesland waar ADO te gast is bij sc Heerenveen.
Liberale Volkspartij Roermond (LVR)
Voor corruptie veroordeelde Van Rey gaat weer voor raadszetel Roermond
NU 30.03.2017 Jos van Rey is in 2018 opnieuw verkiesbaar voor de gemeenteraad van Roermond. De wegens corruptie veroordeelde 71-jarige politicus is lijstduwer voor de tienkoppige fractie van de Liberale Volkspartij Roermond (LVR). Hij verwacht met voorkeurstemmen terug te keren in de gemeenteraad.
Tegen van Rey loopt een hoger beroep na een veroordeling wegens corruptie. Eerder veroordeelde de rechtbank hem tot een taakstraf van 240 uur.
Van Rey geeft zichzelf desondanks goede kansen voor de verkiezingen. Voor de Midden-Limburgse regionale omroep TVellef zei hij donderdagavond dat er in oktober een boek over hem uit komt. “Dat zal helderheid brengen”, zei hij.
De LVR werd in 2013 opgericht nadat de VVD zich afkeerde van Van Rey. De LVR zit als enige partij in de oppositie in Roermond. De andere partijen willen niet met Van Rey in een coalitie zitten. Lijsttrekker voor de komende verkiezingen voor de LVR is fractievoorzitter Dré Peters.
Zie ook: Meerderheid raad Roermond wil dat raadslid Jos van Rey vertrekt
Lees meer over: Jos van Rey Roermond
Telegraaf 30.03.2017 Jos van Rey is in 2018 opnieuw verkiesbaar voor de gemeenteraad van Roermond. De wegens corruptie veroordeelde 71-jarige politicus is lijstduwer voor de tienkoppige fractie van de Liberale Volkspartij Roermond (LVR). Hij verwacht met voorkeurstemmen terug te keren in de gemeenteraad.
Tegen van Rey loopt een hoger beroep na een veroordeling wegens corruptie. Eerder veroordeelde de rechtbank hem tot een taakstraf van 240 uur. Van Rey geeft zichzelf desondanks goede kansen voor de verkiezingen. Voor de Midden-Limburgse regionale omroep TVellef zei hij donderdagavond dat er in oktober een boek over hem uit komt. ,,Dat zal helderheid brengen’’, zei hij.
De LVR werd in 2013 opgericht nadat de VVD zich afkeerde van Van Rey. De LVR zit als enige partij in de oppositie in Roermond. De andere partijen willen niet met Van Rey in een coalitie zitten. Lijsttrekker voor de komende verkiezingen voor de LVR is fractievoorzitter Dré Peters.
Van Rey is veroordeeld voor corruptie en enkele andere zaken, maar toont geen enkele inkeer, vonden zeven coalitiepartijen uit de gemeenteraad van Roermond vorig jaar september. Zij eisten zijn vertrek.
De AVROTROS en producent Pieter Kuijpers maken eendriedelige tv-serie over de voor corruptie veroordeelde politicus. De serie, die naar verwachting volgend jaar op tv is te zien, is gebaseerd op het boek El Rey, Van Jager Tot Prooi.
LEES MEER OVER; JOS VAN REY ROERMOND
GERELATEERDE ARTIKELEN;
- 10 MRT 2017: Tv-serie in de maak over Jos van Rey
- 08 SEP 2016: Meerderheid raad Roermond wil vertrek Van Rey