Het Haagse coalitieakkoord 2018 – 2022

Coalitieakkoord 2018 – 2022

Groep De Mos, VVD, D66 en GroenLinks gaan samen de stad Den Haag besturen. Ze zijn eruit na ruim zes weken onderhandelen onder leiding van oud-VVD-minister Edith Schippers. Ze presenteerde dinsdag 29.05.2018 hun coalitieakkoord voor de komende vier jaren.

De vier partijen werden de grootste bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Samen hebben ze 26 van de 45 zetels in de gemeenteraad. De lokale partij Groep de Mos van oud-PVV’er Richard de Mos werd met acht zetels de grootste fractie, op de voet gevolgd door de VVD met zeven zetels, D66 heeft er zes en GroenLinks vijf.

Vandaag werden eindelijk de details bekendgemaakt bij de presentatie van het coalitieakkoord van Groep de Mos, VVD, D66 en GroenLinks.

Een overzicht van wat we al wisten. 
-Er komt een metrolijn naar Scheveningen.
-De raamprostitutie verhuist naar de sporendriehoek bij het Schenkviaduct, aan de rand van de Binckhorst.
-De Haagse Eneco-aandelen worden verkocht: dat levert honderden miljoenen euro’s op.
-De coalitie bezuinigt 5 procent op het ambtenarenapparaat.

De politiek richt zich de komende vier jaar op vier hoofdthema’s:

1. De groei van de stad,

2. Mobiliteit,

3. Duurzaamheid en

4. ‘Iedereen doet mee’.

Portefeuilleverdeling

De portefeuille van de acht wethouders is ook bekend.

AD 29.05.2018

Seksramen op de Doublet- en Geleenstraat verdwijnen

Na jaren van wikken, wegen, onderzoek en debat wil de nieuwe Haagse coalitie het echt gaan doen: de seksramen op de Doublet- en Geleenstraat moeten sluiten. De partijen willen de prostitutie verplaatsen naar een locatie binnen de driehoek van spoorlijnen bij de Lekstraat aan de rand van de Binckhorst.

AD 29.05.2018

Dat melden betrouwbare bronnen aan deze website. ,,Een marktpartij moet het doen, maar we denken echt constructief mee en we hebben er ook geld voor”, zegt een ingewijde.

Verplaatsing van de sekswerkers zou een doorbraak betekenen in het dossier dat al jaren muurvast zit. Verhuizing of sluiting bleek tot dusver niet realistisch en duur, bovendien was een nipte politieke meerderheid steeds tegen.

Bewonersprotest
Vooral de situatie in en rond de Doubletstraat is bewonersorganisaties al decennialang een doorn in het oog. De drugs- en geluidsoverlast in de buurt is groot door wangedrag, troep op straat en parkeerproblemen: ,,Hier bieden vrouwen uit derde wereldlanden zich onder druk van hun pooiers aan voor 30 euro per klant”, fulmineerde een buurtbewoonster tijdens een demonstratie in februari. ,,En dat in de stad van recht en vrede!” Maar plannen om het sekswerk te verplaatsen draaiden tot dusver op niks uit.

AD 29.05.2018

Betaald parkeren

Het was een van de meest beladen verkiezingsthema’s, maar het Haagse parkeercompromis is gesmeed: de controversiële uitbreiding van betaald parkeren rond de Haagse Markt wordt teruggedraaid, er komt een nieuw draagvlakonderzoek naar betaald parkeren op Scheveningen en vergunninghouders mogen hun auto straks mogelijk in meer straten parkeren.

Deze drie parkeerpunten zijn vooral voor verkiezingswinnaar Groep de Mos belangrijk. De partij ageerde tijdens de campagne fel tegen de in zijn ogen al te ruige invoer van betaald parkeren in Haagse wijken: ‘Betaald parkeren gaan we weren’, klonk het in rijm uit de luidsprekers van de grote Amerikaanse campagnebus.

Maar het stelsel van betaald parkeren blijft grotendeels overeind. Wel zijn de specifieke maatregelen voor Transvaal en Scheveningen beeldbepalend: eind november kwamen ruim honderd boze bewoners uit Schilderswijk en Transvaal naar het stadhuis om te protesteren tegen de uitbreiding van betaald parkeren rond de Haagse Markt. Zij moeten sinds 1 november ook op niet-marktdagen betalen.

AD 02.06.2018

AD 02.06.2018

AD 02.06.2018

Terugblik

Na bijna vijftig dagen onderhandelen staat er met ‘Den Haag, stad van kansen en ambities’ een coalitieakkoord waarbij de grootste partij van de stad duidelijk haar woord heeft gehouden.

Partijleider en beoogd wethouder Richard de Mos: “We hebben water bij de wijn gedaan, maar het is een goed Groep de Mos-wijntje geworden.”

De nieuwe Haagse coalitie van Hart voor Den Haag/Groep de Mos, VVD, D66 en GroenLinks presenteerde dinsdagmiddag in de Stadskwekerij in Den Haag het coalitieakkoord Den Haag, Stad van Kansen en Ambities. ‘Ik ben trots op deze stad, trots op deze coalitie en op dit akkoord. We gaan er iets moois van maken. Dat doen we met de stad, vanuit de wijk en de buurt,’ aldus de partijleider van de grootste coalitiepartij, aldus Richard de Mos.

AD 07.06.2018

AD 07.06.2018

De partijen hebben de afgelopen tijd gewerkt aan een breed pakket aan maatregelen om de stad klaar te maken voor de toekomst. Groei van de Stad, Mobiliteit, Duurzaamheid, Iedereen Doet Mee zijn de kernthema’s van dit akkoord. Veiligheid is daarbij een belangrijke randvoorwaarde.

29.05.2018

De onderhandelaars presenteren het akkoord. Van links naar rechts: Frans de Graaf en Boudewijn Revis (VVD), Richard de Mos en Rachid Gernaoui (Hart voor Den Haag/Groep de Mos), Heleen Weenink en Arjen Kapteijns (GroenLinks), Saskia Bruines en Robert van Asten (D66). Foto: Valerie Kuypers

AD 30.05.2018

Groei van de stad

Den Haag groeit de komende jaren snel. Meer en voldoende betaalbare woningen zijn daarom een prioriteit. De coalitie kiest er bewust voor om de groei te faciliteren in bepaalde delen van de stad, zoals in het Central Innovation District, daar waar de stad er beter van wordt. De partijen willen de groei van de stad gebruiken om wijken te verbeteren en om Den Haag groener en mooier te maken. ‘De groei van de stad brengt een aantal grote uitdagingen mee. Wij zien deze opgaven vooral als kans voor de stad’, aldus de onderhandelaars.

Veilig Den Haag

Veiligheid is naast de eerder genoemde kernthema’s een randvoorwaarde van deze coalitie. Er wordt deze periode geïnvesteerd in de aanpak van radicalisering, ondermijning en huiselijk geweld. Ook komen er extra handhavers in de stad.

AD 30.05.2018

Mobiliteit

Om Den Haag de komende jaren bereikbaar te houden, kiest deze coalitie voor een schaalsprong in het Openbaar Vervoer, en voor de fiets en de voetganger. Slimme parkeeroplossingen, vooral ondergronds en inpandig, moeten zorgen voor minder parkeerdruk in wijken. Daarnaast investeert deze coalitie in een betere doorstroming van het autoverkeer en het schoner maken van de lucht.

Duurzaamheid

De energietransitie wordt in stroomversnelling gebracht. De coalitie werkt samen met de stad aan een klimaatneutraal Den Haag in 2030. De komende periode worden daartoe onder meer 25 duizend tot 30 duizend huizen voorzien van duurzame energie.

Iedereen doet mee

Onder het motto Kansen voor Iedereen zet de coalitie fors in op het uit de bijstand helpen van Hagenaars. Daarbij ligt de focus op mensen activeren en laten participeren in de samenleving. Ook zullen de armoedevoorzieningen op pijl blijven.

Om de verwachte banengroei in de energie, bouw, zorg en horeca op te vangen wordt samen met de betreffende sectoren de komende jaren gewerkt aan de aansluiting van opleidingen. Ook is er aandacht voor de groei van nieuwe economische sectoren en komt er meer ruimte voor het MKB.

Kandidaat-wethouders

De vier partijen hebben inmiddels hun kandidaat-wethouders bekend gemaakt. Dit zijn:

Richard de Mos en Rachid Guernaoui (Hart voor Den Haag/Groep de Mos),

Boudewijn Revis en Kavita Parbhudayal (VVD),

Saskia Bruines en Robert van Asten (D66),

Liesbeth van Tongeren en Bert van Alphen (GroenLinks).

De kandidaat-wethouders stellen zich voor (video op het YouTube-kanaal van de gemeente)

Op 6 juni 2018  vindt het raadsdebat plaats over de inhoud van het coalitieakkoord. De installatie van de nieuwe wethouders en nieuwe raadsleden vindt op 7 juni 2018 plaats. De gemeenteraad neemt dan ook afscheid van het oude college.

Op 21 maart 2018 ging Den Haag naar de stembus en koos Hart voor Den Haag/ Groep de Mos als grootste partij van Den Haag. Na een verkenningsfase onder leiding van Hans Wiegel begon formateur Edith Schippers op 11 april aan de formatie.

lees: Coalitieakkoord_2018 2022

Klik hier voor een overzicht van  de plannen.

Eerder deze week onthulde men al andere plannen uit het akkoord.

dossier Coalitieakkoord  AD

zie ook: De return van Bert van Alphen !!

zie ook: Op weg naar het nieuwe Haagse College – deel 2

zie ook: Op weg naar het nieuwe Haagse College – deel 1

lees ook: Eindverslag verkenner Wiegel 2018

zie ook: Verkenning nieuwe Haagse Coalitie – op weg naar het nieuwe Haagse College – deel 2

zie ook: Verkenning nieuwe Haagse Coalitie – op weg naar het nieuwe Haagse College – deel 1

zie ook: Uitslag gemeenteraadsverkiezingen 21.03.2018

‘Schofferende’ verdediging coalitieakkoord wekt wrevel Haagse oppositie

OmroepWest 18.06.2018 De oppositie in de Haagse gemeenteraad is allerminst tevreden over de manier waarop de nieuwe collegepartijen hun coalitieakkoord verdedigen.

Tijdens een debat vorige week over het akkoord ergerden de oppositiepartijen zich aan de opstelling van de nieuwe coalitie van Groep de Mos, VVD, D66 en GroenLinks omdat het college onvoldoende inhoudelijk inging op vragen van de oppositie. De beloofde schriftelijke uitbreiding van de antwoorden die dit weekend verscheen, maakt het er niet beter op.

‘Een nogal schofferende reactie op onze gestelde vragen en ingediende moties’, vindt PvdA-fractievoorzitter Martijn Balster. Tijdens het debat over het coalitieakkoord was Balster zeer kritisch. Hij en andere oppositiepartijen stoorden zich aan de manier waarop de onderhandelaars de vragen vanuit de oppositie beantwoordden.

Op veel vragen kwam geen of nauwelijks uitleg, vonden ze. Ook werden ingediende moties zonder inhoudelijke reactie ter zijde geschoven door het nieuwe college.

Om aan de kritiek van de oppositie tegemoet te komen beloofde het college een aantal antwoorden schriftelijk nader toe te lichten. Ook de reactie op moties zou op papier uitgebreid worden. Dat is dit weekend gebeurd maar de oppositie blijft ontevreden.
Welzijn

Als voorbeeld noemt Balster de reactie van de onderhandelaars op de bezuinigingen op welzijn. De coalitie schrijft dat het de komende vier jaar de subsidie voor welzijnsorganisaties ‘effectiever, kleinschaliger en taak- en resultaatgerichter’ in wil zetten. Van het wegbezuinigen is geen sprake, schrijven de onderhandelaars.

Balster is ontevreden met het antwoord. Balster: ‘Wij en veel mensen in de stad hebben grote zorgen over de welzijnsplannen, maar ook over het schrappen van de wijkaanpak en de woonplannen van het college. Fikse bezuinigingen waardoor er grote veranderingen op komst zijn.

Dat vraagt om uitleg. Dat ontbreekt in deze antwoorden. Met zo’n kaalslag in het cement van de samenleving moet het college echt openstaan voor vragen en constructieve voorstellen.’

Gemiste kans

Ook de Haagse Stadspartij (HSP) mist de inhoudelijke onderbouwing van het akkoord. ‘De coalitiepartijen missen de kans om hun keuzes met verve toe te lichten’, zegt HSP-fractievoorzitter Joris Wijsmuller. ‘Bij vragen over de keuzes die ze maken, verschuilen de partijen zich steeds achter het mantra: het is een evenwichtig en uit-onderhandeld document’.

En op het gebied van welzijn, zorg, werkgelegenheid en duurzaamheid moeten de plannen nog geconcretiseerd worden. Wat een mooi debat over een voor Den Haag belangrijk politiek akkoord had kunnen zijn, gaat zo als een nachtkaars uit.’

Het CDA noemt de antwoorden ‘nogal vaag en ontwijkend’. ‘Het maakt wat mij betreft opnieuw duidelijk dat deze coalitie er op belangrijke onderdelen van het akkoord nog niet uit is’, reageert CDA-fractievoorzitter Danielle Koster. ‘Ze weten niet precies hoe ze het willen aanpakken en schuiven daarom de hete aardappel steeds vooruit.

Maar er komt een moment dat dit niet meer kan. Dan is het de vraag of de partijen bereid zijn verliezen te incasseren voor een stabiele coalitie.’

Meer over dit onderwerp: COALITIE OPPOSITIE AKKOORD COALITIEAKKOORD DEBAT

PVV eist opheldering van ‘Grote Regelaar’ over verwarring Rotterdamwet

OmroepWest 11.06.2018 De Haagse fractie van de PVV eist opheldering van het nieuwe college over de Rotterdamwet. In het radioprogramma Studio Haagsche Bluf van Omroep West ‘schiep het college onduidelijkheid’, omdat twee verschillende wethouders andere toekomstplannen voor deze wet schetsten. ‘Ik hoop dat dit gewoon klunzige communicatie is in plaats van keihard kiezersbedrog.’

Afgelopen donderdag was de volledige nieuwe wethoudersploeg te gast bij Studio Haagsche Bluf. Na verloop van tijd kwam het gesprek op de beoogde Rotterdamwet. Hierin is bepaald dat de gemeente mensen met een te laag inkomen of criminele achtergrond kan weren uit bepaalde wijken. GroenLinks-wethouder Bert van Alphen zorgde voor verwarring. ‘Ik vermoed dat we de Rotterdamwet niet gaan toepassen’, zei de wethouder.

Richard de Mos van Groep de Mos / Hart voor Den Haag reageerde met een koel: ‘We zullen zien’. De Mos heeft zich tijdens de verkiezingen en formatie sterk gemaakt voor deze wet.

‘Wat bedoelt de Grote Regelaar?’

PVV-raadslid Willie Dille wil dat het kersverse college één lijn trekt. ‘Ik hoop dat dit klunzige communicatie is in plaats van keihard kiezersbedrog’, aldus Dille. Ze heeft zeven vragen opgesteld voor het college. Zo wil Dille weten wat de spagaat tijdens de radio-uitzending heeft veroorzaakt en ‘wat de Grote Regelaar bedoelt met: “we zullen zien”‘.

Ook wil het PVV-raadslid duidelijkheid of de Rotterdamwet deze collegeperiode wel of niet wordt toegepast. De fractie hoopt nog voor het zomerreces antwoord te krijgen van het reeds geïnstalleerde college.

LEES OOK: Coalitieakkoord gepresenteerd: ‘Den Haag, stad van kansen en ambities’

Meer over dit onderwerp: POLITIEK ROTTERDAMWET RICHARD DE MOS BERT VAN ALPHEN

Gefeliciteerd heren !!!!

‘We halen onze neus niet op voor kleine successen’

AD 02.06.2018 Voor Richard de Mos en Rachid Guernaoui van Groep de Mos komt hun grote droom uit: ze worden wethouder van Den Haag. ,,Het is supergaaf, maar ik voel de druk wel.”

Als je had gezegd: ‘jullie gaan een politiek duo vormen’, had ik gevraagd: ‘glaasje te veel op?’, aldus De Mos.

Coalitie akkoord. © Frank Jansen

De voorbije weken was ‘mensenmens’ Richard de Mos niet helemaal zijn joviale zelf. Een beetje chagrijnig, kortaf ook. ‘Sorry nog’, zegt hij op het terras van café-restaurant Pavlov.

De verontschuldiging is niet op zijn plaats. Bijna zeven weken bivakkeerde het Groep de Mos-duo Richard en Rachid (tweede man Guernaoui) in de hogedrukpan van de coalitieonderhandelingen. Een mentaal uitputtend spel van geven en nemen, met slopend lange dagen en discussies op het scherp van de snede.

Een spel ook waar honderden miljoenen mee zijn gemoeid. ,,Ja, ik voelde een enorme druk om het goed te doen”, zegt De Mos. ,,Ik moest het vertrouwen van andere partijen winnen maar mocht dat van onze achterban niet schaden. Het was zwaar.”

Maar drie dagen na het akkoord, in hemdsmouwen op een zonnig terras, is de ontspanning daar. De gulle lach is terug, net als het zelfvertrouwen. Het dikkeplannenboek van het nieuwe college mag een compromis zijn, de Groep de Mos-kiezer wordt bladzijde na bladzijde na bladzijde bediend, pocht De Mos.

Kompaan Guernaoui doet niet voor hem onder: ,,Voor elke zin, elk wóórd in het akkoord hebben we geknokt. Er is met de vuist op tafel geslagen,we zijn wel eens weggelopen, maar het is gelukt.”

Hoe gaat dat tussen jullie, de Haagse volksjongen en het oud-raadslid van elitepartij D66?
Guernaoui: ,,Richard is de politieke leider. De Grote Man. Hij heeft het beste politieke gevoel, weet ook het best hoe je een campagne moet voeren.”

De Mos: ,,Rachid en ik zijn geen natuurlijke vrienden. We hebben elkaar in het verleden niet zo aardig gevonden. Als je had gezegd: ‘jullie gaan een politiek duo vormen’, had ik gevraagd: ‘glaasje te veel op?’ Maar sinds ons eerste gesprek over een overstap naar Groep de Mos, nu anderhalf jaar geleden, hebben we elkaar goed leren kennen.

Rachid is politiek heel ervaren, zegt ook gewoon: ‘Richard, nu sla je de plank mis’. Tijdens de campagne waarschuwde hij ook: ‘Houd nog wel wat energie over, Richard. Die heb je straks hard nodig voor de onderhandelingen’. Dan stuurde hij me naar huis om bij te slapen.”

Onderhandelaar Guernaoui had nogal een grote mond, hoorden we.
De Mos, lachend: ,,Rachid is soms pittiger dan ik. Hij kan korzelig zijn: ‘Zo willen we het en niet anders’. Ik ben meer een mensenmens, een man van de lach en de schouderklop.”

Guernaoui: ,,Klopt. Ik was aan de onderhandelingstafel ook de eerste die explodeerde.”

De Mos: ,,Ik kan heel lang met mensen meegaan. Maar als ik het gevoel heb dat ik word belazerd, dan ontplof ik ook!”

De Haagse formatie verliep vrij vlekkeloos. Ondanks soms levensgrote verschillen tussen Groep de Mos, VVD, D66 en GroenLinks slaagden de onderhandelaars er onder leiding van formateur Edith Schippers in om zonder al te veel heibel een akkoord te smeden. Om teamgeest te kweken, ging de formatieploeg naar ADO en werd er gezellig gebarbecued en gepeddeld op de Noordzee. De Mos: ,,We zijn bijna allemaal generatiegenoten, er was respect voor elkaar.

Natuurlijk knetterde het wel eens en dan loop je boos naar buiten. Dan kwam Edith snel naar me toe en zei: ‘Ik snap het allemaal Richard, maar kom maar gewoon naar binnen want hier heb ik geen zin in’. ‘Oké, mevrouw Schippers’, zei ik dan.”

Voelde ik wat op m’n been, dacht ik: ‘Is dit Rachids hand?’ Bleek het de hond van Edith, aldus De Mos.

Wat was Schippers’ geheime wapen?
De Mos: ,,Ze heeft veel ervaring en gezag. Als Schippers wat zegt, neemt iedereen het aan. Dat was voor ons als jonge partij ook belangrijk. Wij moesten met serieuze mensen komen om vertrouwen te winnen. Dat lukte, eerst met Wiegel, daarna met Schippers.”

Guernaoui: ,,En vergeet haar hond niet: Max!”

De Mos: ,,Ja, zo’n grote lieve poedel, die nam ze weleens mee. Voelde ik wat op m’n been, dacht ik: ‘Is dit Rachids hand?’ Bleek het de hond van Edith.”

Vanaf dag één van de formatie leek duidelijk: dit móet lukken.
Guernaoui: ,,Deze combinatie was de wens van de kiezer: de drie winnaars en de derde partij van de stad gaan samen.”

De Mos: ,,We hebben de anderen ook comfort geboden. Zo mocht iedereen twee wethouders leveren, ook de kleinste partij.”

Werd het ooit echt penibel aan de formatietafel?
De Mos: ,,Het was spannend rond de statushoudersdiscussie, bij het parkeren en bij de klimaatplannen. Maar nooit zo heftig dat het lijntje bijna brak.”

Het coalitieak­koord is een compromis, maar onze kiezer wordt bediend, aldus Guernaoui.

Sommige Groep de Mos-kiezers klagen: hoe kunnen ze samengaan met die ‘klimaatfundamentalisten’ van GroenLinks?
De Mos: ,,GroenLinks is geen natuurlijke bondgenoot voor ons, maar als het gaat om armoedebeleid, de Wmo, de daklozenopvang, op al die punten vormden we een bondje.”

Guernaoui: ,,Het coalitieakkoord is een compromis, maar onze kiezer wordt bediend. Sla het er maar op na: er komt een Popmuseum, het Zuiderpark krijgt een zwembad, betaald parkeren in Transvaal wordt teruggedraaid en de hondenbelasting verdwijnt.”

Ondertussen betalen mensen met twee auto’s jaarlijks 70 euro extra voor de parkeervergunning.
De Mos: ,,Dat is vervelend, ja. Maar het geld klotst niet tegen de plinten, we moeten maatregelen nemen. Gelukkig hebben we Amsterdamse toestanden kunnen voorkomen, hier geen megatarieven. Andere partijen wilden overal betaald parkeren invoeren, daar zijn we ook voor gaan liggen.”

Halen jullie niet vooral kleine puntjes binnen? Zo’n zwembad, een paar boa’s extra.
De Mos: ,,Vele kleintjes maken ook een grote, heb ik geleerd.”

Guernaoui: ,,Er komen ook grote projecten voor betere bereikbaarheid, zoals wij wilden. Maar klei- ne dingen zijn even belangrijk.”

De Mos: ,,Zie je ons Groep de Mos-sausje niet bij de veiligheids-paragraaf? De Rotterdamwet wordt ingevoerd. En kijk naar het hoofdstuk horeca: we krijgen meer reuring, we moeten meer feesten hier krijgen, soepeler omgaan met vergunningen.”

We zijn toch geen dorp?!, aldus Guernaoui.

Maar hoe? Dat staat niet in het akkoord.
De Mos: ,,Er komen meer ontheffingen voor feesten. En geloof me: horeca valt onder mij, dus daar gaan we alles aan doen! Meer nachtleven in Den Haag, meer evenementen, meer congressen.”

Guernaoui: ,,We zijn toch geen dorp!?”

De Mos: ,,We kijken vooral hoe we dingen mógelijk kunnen maken, we werken mee.”

Wat verwachten jullie van de komende tijd?
De Mos: ,,Ik popel om de stad in te gaan, naar de Haagse Markt, naar de mensen toe. Maar het is ook een hele verantwoordelijkheid, een zware druk. We moeten onze kiezers echt laten zien dat we het gaan waarmaken.

En het waren pittige weken met die formatie, al heb ik gisteren nog het meest gezweet: mijn vriendin wilde zo’n grote Franse kast. Of ik die even in elkaar wilde zetten. Kloteding, ik ben wel drie kilo afgevallen joh. Het college was makkelijker in elkaar te sleutelen.”

Pieter Grinwis over coalitieakkoord: “Ik gun deze coalitie het allerbeste”

Den HaagFM 31.05.2018 Het coalitieakkoord is dinsdag door de partijen Groep De Mos, VVD, D66 en GroenLinks ondertekend. Daarmee is ook de oppositie voor de komende periode bepaald, waaronder de SP en ChristenUnie/SGP. “Met de groene agenda en dertig procent sociale huur in de hele stad kunnen wij ook goed uit de voeten”, vertelde Pieter Grinwis van de ChristenUnie/SGP op Den Haag FM.

De kleine fracties zien best goede punten in het akkoord. Zo is Hanne Drost van de SP blij met meer budget voor kinderen in beweging. “Ik vind het schoolzwemmen in een waterrijke stad als Den Haag toch echt heel belangrijk.” Op de thuiszorg zou “niet beknibbeld worden” en dat krijgt ook steun van Drost. “Maar in de financiële paragraaf las ik ineens dat er miljoenen bezuinigd gaan worden. Daar maak ik me echt zorgen over.”

Ook Grinwis ziet bezuinigingen op ambtenaren en welzijn niet zomaar gebeuren. “Het is maar kijken of het gaan lukken om daar miljoenen vandaan te halen.”

Opmerkelijk vindt Grinwis het verschil met het vorige coalitieakkoord. “Er staat in dit akkoord nog veel over ‘pilots’ en bestuderen.” Beide partijen zien als kleine fracties genoeg kansen om invloed te kunnen hebben op de wensen in het coalitieakkoord. Zowel Drost als Grinwis gaan positief het debat in volgende week. “Maar ga ook problemen benoemen. Dat zijn er meer dan alleen de thuiszorg,” aldus Drost.…lees meer

Gerelateerd

Hanne Drost (SP): “Meer geld voor bereikbaarheid van alle wijken” 12 februari 2018

VERKIEZINGSREEKS: ‘Het Den Haag van…’ Pieter Grinwis van ChristenUnie/SGP 14 maart 2018

Pieter Grinwis opnieuw lijsttrekker ChristenUnie/SGP 31 augustus 2017

PvdA en HSP over coalitieakkoord: “Minder erg dan verwacht”

Den HaagFM 30.05.2018 Het coalitieakkoord is dinsdag door de partijen Groep De Mos, VVD, D66 en GroenLinks ondertekend.

View image on Twitter

   Danielle Koster@KosterDanielle

Felicitaties aan het nieuwe stadsbestuur van @GDMDenHaag @VVDDenHaag @D66DenHaag en @GroenLinksDH . @RicharddeMos @BoudewijnRevis @RobertvanAsten en @ArjanKapteijns presenteren nu hun akkoord. Ik ga het met belangstelling lezen! 4:10 PM – May 29, 2018

See Danielle Koster’s other Tweets

Daarmee is ook de oppositie voor de komende periode bepaald, waaronder de Haagse Stadspartij (HSP) en de PvdA. “We willen dolgraag met de PvdA blijven samenwerken, nu vanuit de oppositie”, vertelde Peter Bos van de HSP op Den Haag FM.

   Janneke Holman@JannekeHolman

Mooi hoor! 33% sociale huur, woonplicht om beleggers tegen te gaan, meer geld naar daklozenopvang, uitbreiding armoedegelden, 24-uurs opvang ongedocumenteerden, uitbreiding milieuzone, autoluwe binnenstad. Aan de onderhandelaars in Den Haag zou ik zeggen: copy, paste, strik erom. https://twitter.com/parool/status/999561203927175168 …  11:00 AM – May 24, 2018

See Janneke Holman’s other Tweets

Janneke Holman van de PvdA reageerde enthousiast op de linkse coalitie in Amsterdam. Over de Haagse is ze iets minder positief. “Die is niet zo mooi links maar er staan zeker goeie dingen in zoals het armoedebeleid en de daklozenopvang.” Toch kijkt ze op van sommige punten in het akkoord. “Ik vind het schokkend dat er 10 miljoen op welzijn wordt bezuinigd.”

   Peter Bos@HSPeterBos

Ik hield m’n hart vast voor het nieuwe coalitieakkoord en inderdaad, er staan een paar nare punten in, maar het valt me reuze mee. Het vorige college had de meeste shit al opgeruimd en koers blijft min of meer ongewijzigd. Had best Vertrouwen op Haagse Kracht 2.0 mogen heten. 4:25 PM – May 29, 2018

See Peter Bos’s other Tweets

Peter Bos van de HSP is wat positiever. “Ik had een kil en rechts akkoord met een groen strikje verwacht, maar het valt nog mee.” Bos vindt dat er naast behoud ook verbetering van ‘zijn’ beleid terug te lezen is. “Bijvoorbeeld het openen van de bibliotheek in Bouwlust en aandacht voor broedplaatsen.”

CDA feliciteert de nieuwe coalitie
Samen willen de raadsleden volgende week “messcherp” ingaan op de plannen van de coalitie. Andere oppositiepartijen hebben zich positief uitgelaten over het akkoord.

   Hanne Drost@HanneDrost

Wat ik nou wel echt tof vind van het Haagse coalitieakkoord is dat schoolzwemmen en meer sporten & bewegen van kinderen echt aandacht krijgt van het nieuwe college  8:27 PM – May 29, 2018

See Hanne Drost’s other Tweets

Zo is Hanne Drost van de SP blij met de aandacht voor schoolzwemmen en beweging voor kinderen en is Danielle Koster van de CDA feliciteert de nieuwe coalitie. Ze zegt met belangstelling het akkoord te lezen. …lees meer

Duurzaam Den Haag: Plannen nieuw stadsbestuur niet mogelijk zonder extra geld

Den HaagFM 30.05.2018 Het coalitieakkoord van de partijen die komende vier jaar het stadsbestuur vormen is goed ontvangen door de organisatie Duurzaam Den Haag. Toch maakt directeur Heleen Weening zich ook zorgen. “Er zijn fors meer middelen nodig voor het realiseren van die ambities.”

Volgens Weening biedt het akkoord “volop aanknopingspunten voor een bottom-up beweging naar een duurzaam Den Haag”. De directeur spreekt van “super uitgangspunten” als het gaat om de ambities ten aanzien van de energietransitie en de aandacht voor groen en klimaatbestendigheid. “We zijn blij met de hoge ambitie, dit betekent wel dat alles in het werk moet worden gezet om dit te organiseren en waar te maken, voor de komende periode, maar ook nu al voor de periode daarna.

Deze ambitie betekent namelijk dat tussen 2023 en 2030 ruim 20.000 woningen per jáár van het gas af moeten”, aldus Weening. Maar wie gaat dat betalen? “Daarvoor is 150 tot 180 miljoen euro nodig. Voor de aanpassing van je huis heb je namelijk gemiddeld 26.000 euro nodig, 6.000 euro daarvan verdien je niet terug, die zou door de gemeente of het Rijk betaald moeten worden.”

Voor de komende vier jaar stelt het nieuwe stadsbestuur 4,5 miljoen euro per jaar beschikbaar voor de energietransitie. Na de verkoop van Eneco-aandelen komt er in 2020 naar verwachting 135 miljoen beschikbaar voor de duurzaamheidsplannen. “Of dit voldoende is moet blijken”, zegt Weening.

“Er is een groot gat tussen de ambitie en de middelen die nu beschikbaar zijn. Daarmee komt het aan op het organiseren van financiële middelen vanuit het Rijk. Beoogd wethouder Liesbeth van Tongeren heeft een goed landelijk netwerk, dus kan lobbyen voor gunstige uitvoering voor Den Haag van het landelijke akkoord.”  …lees meer

LEES OOK: Oppositiepartijen niet te spreken over plannen nieuw stadsbestuur

Gerelateerd

Duurzaam Den Haag: “Drie Haagse wijken klimaatneutraal in 2018” 23 januari 2018

Duurzaam Den Haag: “Stad is met huidig tempo niet klimaatneutraal in 2040” 4 maart 2017

Heleen Weening partijvoorzitter GroenLinks 11 februari 2012

 

Rachid Guernaoui is eindelijk wethouder: “Ik heb de hoofdprijs”

Den HaagFM 30.05.2018 De partijen Groep de Mos, VVD, D66 en GroenLinks zijn eruit. Gistermiddag presenteerden zij het nieuwe coalitie-akkoord. Tijdens de bijeenkomst in Stadsboerderij Duttendel werden ook de nieuwe wethouders gepresenteerd.

Namens Groep de Mos krijgt Rachid Guernaoui een flinke wethouders portefeuille. Rachid zat jarenlang voor D66 in de Haagse gemeenteraad, maar stapte in 2017 over naar Groep de Mos omdat hij geen wethouder kon worden. Nu heeft hij die functie dus toch gekregen.

Guernaoui wordt wethouder financiën, integratie, stadsdelen, participatie, dienstverlening en media. “Het is een flink pakket”, zegt een blije Guernaoui in het programma Haagse Ochtendradio. “Als je de grootste partij bent moet je ook de grootste verantwoordelijkheid dragen.”

Vooral met de portefeuille media is Rachid erg tevreden. “Het is de mooiste portefeuille, de hoofdprijs”, vervolgt hij. “De stad kan niet zonder goede media. Lokale media laat zien wat er goed, maar ook wat er fout gaat in de stad.”

Het nieuwe stadsbestuur krijgt volgende week woensdag vanaf 17.00 uur de kans hun nieuwe akkoord te verdedigen tegenover de gemeenteraad. De donderdag erna volgt het afscheid van de huidige wethouders en de installatie van de nieuwe, waaronder dus Guernaoui. Die vergadering start om 19.30 uur. Alle vier de partijen leveren twee wethouders aan het nieuwe bestuur.

Namens Groep de Mos is dat naast Rachid Guernaoui ook lijsttrekker Richard de Mos. Namens de VVD blijft Boudewijn Revis wethouder, aangevuld door Kavita Parbhudayal. Saskia Bruines blijft wethouder namens D66 samen met lijsttrekker Robert van Asten. Tot slot komen Bert van Alphen en Liesbeth van Tongeren in het bestuur..…lees meer

Gerelateerd

D66-afsplitser Rachid Guernaoui sluit zich aan bij Groep de Mos 12 april 2017

Guernaoui in gesprek met Groep de Mos 27 maart 2017

Kamerlid Liesbeth van Tongeren wordt wethouder Duurzaamheid 25 mei 2018

Oppositiepartijen niet te spreken over plannen nieuw stadsbestuur

Den HaagFM 30.05.2018 De plannen van Groep de Mos, D66, VVD en GroenLinks, die samen de komende vier jaar het stadsbestuur van Den haag vormen, vallen niet in goede aarde bij de oppositiepartijen in de gemeenteraad.

“De Haagse kiezer stemde op Groep de Mos en de VVD, maar krijgt een GroenLinks- en D66-beleid’, zegt fractievoorzitter Karen Gerbrands van de PVV. “Geen echte lastenverlichting, geen aanpak van de integratieproblemen, geen extra geld naar de zorg, en er wordt twee keer zoveel geïnvesteerd in bomen als in extra handhavers’, vervolgt Gerbrands.

‘Jihadisten en asielzoekers worden extra geknuffeld, betaald parkeren blijft gewoon bestaan en wordt in het centrum zelfs onbetaalbaar, er komen milieuzones, en ga zo maar door. Dit coalitieakkoord lijkt wel het handboek van Greenpeace. Het is een gifgroen college dat de echte problemen van onze stad negeert.”

Ook Arnoud van Doorn van Partij van de Eenheid reageert op de parkeerkosten. “Parkeerbelasting is omhoog, parkeervergunning duurder, toeristenbelasting omhoog. De burger is weer de klos”, schrijft hij.

“Onbegrijpelijke keuze”
De SP noemt het “een gemiste kans” dat het nieuwe college niet extra inzet op meer betaalbare woningen en extra werkgelegenheid voor vakmensen. “Alleen door hier fors op in te zetten houden we onze stad de komende jaren toegankelijk voor iedereen. Op de zorg wordt de komende jaren dertig miljoen bezuinigd, een onbegrijpelijke keuze!”

“Rekening bij huurders”
Volgens de PvdA hebben de coalitiepartijen te weinig naar betaalbare huurwoningen gekeken. “Tussen de villa’s in Duttendel vergaten de onderhandelaars de woningnood die Den Haag teistert. Vocht- en schimmelproblemen worden pas aangepakt als er geld is uit de verkoop van Eneco. Waar de helft van de nieuwe Hagenaars op zoek is naar een sociale woning, investeert het college nauwelijks in nieuwe betaalbare woningen en krijgen de projectontwikkelaars vrij spel”, reageert fractievoorzitter Martijn Bolster.

“Kip met de gouden eieren geslacht”
De ChristenUnie reageert minder negatief op het coalitieakkoord. “Blij dat er veel aandacht is voor waardig ouder worden in nieuw akkoord. Bestrijding van eenzaamheid, betere ondersteuning van mantelzorgers en kwetsbare ouderen. Complimenten!”, schrijft de partij. Ook kan de partij het waarderen dat het college duizenden huizen van het gas wil afhalen en overstappen op duurzame warmtebronnen. “Alleen zonde dat de leverancier van die duurzame energie, Eneco, in de verkoop gaat. Zo wordt de kip met de gouden eieren geslacht”, aldus de ChristenUnie.

“Meeste shit al opgeruimd”
Gemeenteraadslid Peter Bos reageert namens de Haagse Stadspartij op het coalitieakkoord. “Ik hield m’n hart vast voor het nieuwe coalitieakkoord en inderdaad, er staan een paar nare punten in, maar het valt me reuze mee. Het vorige college had de meeste shit al opgeruimd en koers blijft min of meer ongewijzigd. Had best Vertrouwen op Haagse Kracht 2.0 mogen heten.” …lees meer

Gerelateerd

D66 wil college met PvdA en VVD 1 april 2010

FOTOSERIE: 45 Raadsleden geïnstalleerd 30 maart 2018

De Mos: ‘laat Hommerson ook de Pier redden’ 22 januari 2013

‘Niet knetterlinks, niet knetterrechts’: dit staat er in het coalitieakkoord

Elsevier 29.05.2018 Waar Amsterdam een ‘kneiterlinks’ college kreeg, zijn in Den Haag alle kleuren van het politieke spectrum vertegenwoordigd in de nieuwe coalitie. Althans, dat beweren Groep De Mos, VVD, D66 en GroenLinks dinsdagmiddag bij de presentatie van het nieuwe coalitieakkoord. Alle partijen leveren twee wethouders, waarvan oud-Kamerleden Richard de Mos (GdM) en Liesbeth van Tongeren (GL) de bekendste zijn.

Volgens formateur en voormalig VVD-minister Edith Schippers is het akkoord een ‘megaprestatie’, ook gezien de grote politieke verschillen tussen de vier partijen. ‘Het akkoord is niet knetterlinks, niet knetterrechts, maar een akkoord voor de hele stad.’ Volgens fractievoorzitter Richard de Mos van de grootste partij Groep de Mos verliepen onderhandelingen af en toe fel en gingen die soms ‘gepaard met dichtslaande deuren en boos weglopen’. Maar met dank een Edith Schippers, die hij een ‘moordwijf’ noemt, is het uiteindelijke akkoord ‘in balans’, aldus De Mos.

Er zijn vier hoofdthema’s, lichten De Mos, Boudewijn Revis (VVD), Robert van Asten (D66) en Arjen Kapteijns (GroenLinks) dinsdagmiddag toe tijdens een persconferentie: groei van de stad, mobiliteit, duurzaamheid en ‘iedereen doet mee’. Met het laatstgenoemde thema is ook rekening gehouden bij de toewijzing van de wethoudersposten, iedere partij krijgt er twee.

De wethouders op een rij

 Richard de Mos (GdM): horeca/mkb/sport

 Rachid Guernaoui (GdM): financiën

 Boudewijn Revis (VVD): ruimtelijke ordening en Spuiforum

Kavita Parbhudayal (VVD): zorg/jeugd

 Saskia Bruines (D66): onderwijs/internationale stad

Robert van Asten (D66): verkeer

 Liesbeth van Tongeren (GL): duurzaamheid/energietransitie

 Bert van Alphen (GL): welzijn/integratie

De speerpunten uit het akkoord op een rij

Mobiliteit – Betaald parkeren in de stad blijft en parkeren in het centrum wordt verhoogd naar 4,50 euro per uur. Er wordt flink geïnvesteerd in een (duurzame) tramrail en een fietstunnel.

Duurzaamheid – De stad krijgt een milieuzone, wat betekent dat vervuilende bestelwagens en auto’s straks niet meer het centrum van de stad in mogen. Voor extra groen en bomen wordt 2,5 miljoen euro per jaar uitgetrokken en 25.000 huizen in de stad worden verduurzaamd. De verduurzaming moet banen creëren.

Vluchtelingen – Het nieuwe college is minder ruimhartig met het opvangen van vluchtelingen en stopt met de opvang van meer vluchtelingen dan het verplicht is. De ambitie van 700 extra statushouders die de stad zou opnemen, wordt dus geschrapt.

Veiligheid – De Mos noemt veiligheid als randvoorwaarde en daarom komen er meer handhavers. ‘Dat betekent korte metten maken met discriminatie en radicalisering,’ zegt hij daarover. Straatintimidatie (sissen naar vrouwen) wordt strafbaar. Voor dat laatste geldt in Rotterdam een vergelijkbare wet sinds 1 januari van dit jaar.

Economie – Robert van Asten van D66 ziet economie als belangrijk speerpunt. Toerisme wordt daarom meer gepromoot.

Cultuur/overig – Plannen voor een Migratie Museum worden geschrapt. In plaats daarvan verhuist een popmuseum naar de stad. Er komt geen Haags vuurwerkverbod. Shishalounges krijgen een vergunningplicht.

Financiën – De nieuwe coalitie haalt 10 miljoen uit reserves. Daarnaast wordt de Amerikaanse ambassade verkocht (11,5 miljoen). De toeristenbelasting gaat omhoog en moet strengere parkeercontrole 6 miljoen over 4 jaar opleveren. Ook de prijzen voor een eerste en tweede parkeervergunning gaan omhoog. Subsidies voor ‘ontwrichtende organisaties’ zoals de As-Soennah moskee worden geschrapt. De hondenbelasting wordt afgeschaft. Het aandelenbezit van de gemeente in energiebedrijf Eneco in de verkoop, dat moet 300 miljoen opleveren. Van het geld zal onder andere een duurzaam energiefonds worden opgericht.

Met de presentatie van het coalitieakkoord komt een einde aan meer dan vijftig dagen onderhandelen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart van dit jaar werd Groep de Mos de grootste partij in Den Haag met acht zetels. De week daarna werd VVD-prominent Hans Wiegel aangesteld als verkenner. Hij adviseerde om te komen tot een college dat bestaat uit de grootste partijen in de raad: Groep de Mos, VVD, D66 en GroenLinks.

Lees ook deze column van Gerry van der List: Het machteloze geschreeuw van Geert Wilders en zijn PVV

‘Gifgroen college dat problemen negeert’

Oppositiepartijen reageren kritisch op de plannen. ‘Het is een gifgroen college dat de echte problemen van onze stad negeert’, stelt PVV-fractievoorzitter Karen Gerbrands in het AD. ‘De Haagse kiezer stemde op Groep de Mos en de VVD maar zij krijgen GroenLinks- en D66-beleid. Geen echte lastenverlichting, geen aanpak van de integratieproblemen, geen extra geld naar de zorg en er wordt twee keer zoveel geïnvesteerd in bomen als in extra handhavers. Jihadisten en asielzoekers worden extra geknuffeld, betaald parkeren blijft gewoon bestaan en wordt in het centrum zelfs onbetaalbaar, er komen milieuzones, en ga zo maar door. Dit coalitieakkoord lijkt wel het handboek van Greenpeace. Het is een gifgroen college dat de echte problemen van onze stad negeert.’

Ook de Partij van de Eenheid staat niet achter het coalitieakkoord. ‘Gaat lekker met het nieuwe Haagse coalitie akkoord: parkeerbelasting omhoog, ozb omhoog, parkeervergunning duurder, toeristenbelasting omhoog. De burger is weer de klos,’ schrijft PvdE-raadslid Arnoud van Doorn op Twitter.

   Arnoud van Doorn

✔@ArnoudvDoorn

Gaat lekker met het nieuwe Haagse coalitie akkoord: parkeerbelasting omhoog, ozb omhoog, parkeervergunning duurder, toeristenbelasting omhoog. De burger is weer de klos. #raad070 #PvdE   14:55 – 29 mei 2018

Andere Tweets van Arnoud van Doorn bekijken

Dit is het opvallendst in de nieuwe plannen voor Den Haag

OmroepWest 29.05.2018 De nieuwe coalitie van Den Haag heeft dinsdagmiddag de plannen voor de komende vier jaar gepresenteerd. Het is met 88 pagina’s nogal een boekwerk, dus hebben wij voor jou alvast de opvallendste punten eruit gehaald.

De belangrijkste thema’s in de nieuwe plannen zijn: mobiliteit, duurzaamheid, groei van de stad en ‘iedereen doet mee’. Ook voor veiligheid is er veel aandacht. Zo wordt er volop ingezet op actie tegen huiselijk geweld en het tegengaan van radicalisering. Ook komen er extra handhavers.

In het onderwijs wordt de kansenongelijkheid aangepakt. Volgens het nieuwe college is het ‘de verantwoordelijkheid van de hele stad dat ieder kind zijn leven begint met een eerlijke kans op een mooie toekomst’.

Groei van de stad

Den Haag groeit met ongeveer 5.000 inwoners per jaar. Dat vraagt om meer groen, maar tegelijkertijd ook aandacht voor het behouden van monumentale panden, vindt het college.

Het splitsen van grotere huizen in appartementen wordt ook aan banden gelegd. Daar waar het de leefbaarheid en het karakter van de buurt aantast, roept het nieuwe college dat een halt toe.

Gebieden op de schop

Een aantal gebieden in de stad wordt flink uitgebreid en verbouwd. Zo komt er in het gebied rondom het Centraal Station en het Spuikwartier woningbouw, kan de Universiteit Leiden gaan uitbreiden en komt de Koninklijke Bibliotheek op een nieuwe plek in het gebied.

Ook bij station Laan van NOI staat een hoop op stapel. Samen met de gemeente Leidschendam-Voorburg wordt het gebied aangepakt. En ook hier komen nieuwe huizen. Die verschijnen ook bij de Utrechtse Baan, waar boven de weg wordt gebouwd. In Laakhaven komt een nieuw stadspark en station Moerwijk wordt opgeknapt.

Veranderingen op Scheveningen, gracht weer open

Er komen geen grote cruiseschepen op Scheveningen. In dat gebied verdwijnt ook het Zuiderstrandtheater, ondanks de roep van sommigen om dat te behouden. Wel moet hier een ‘publiekstrekker’ komen.

Verder blijkt uit de plannen dat de gracht bij het Piet Heinplein weer opengaat, zodat er een looproute en ruimte voor terrassen richting het Zeeheldenkwartier ontstaat.

Geen plek voor haatzaaiers en straatintimidatie

Opmerkelijk is ook dat het college niet alleen radicalisering wil aanpakken door mensen bijvoorbeeld een gebiedsverbod op te leggen, maar ook door ‘haatzaaiende content te verwijderen’. Daarvoor gaat Den Haag zich samen met het rijk en social media platforms inzetten, staat in het akkoord.

Ook gaat Den Haag bekijken of ‘straatintimidatie’ voortaan strafbaar kan worden gesteld: sissen op straat, bijvoorbeeld. Daarvoor zou de Algemeen Plaatselijke Verordening misschien moeten worden aangepast. Dat is eerder al gebeurd in Amsterdam en Rotterdam. Ook loverboys en mensenhandel krijgen meer aandacht. Gemeentelijke handhavers worden op proef uitgerust met een bodycam.

Mensen verleiden: meer openbaar vervoer

De gemeente wil reizigers in de toekomst nog meer gaan verleiden gebruik te gaan maken van het openbaar vervoer. Daarom wordt onderzocht of er een metrolijn kan komen vanaf Leidschenveen via het ADO stadion, De Binckhorst, Station CS naar Scheveningen met een aftakking naar de Internationale Zone. Ook wordt bekeken of er een metrolijn vanaf de tramtunnel richting Leyenburg kan komen.

Het nieuwe college wil nieuwe woonwijken als Vroondaal en het Norfolkterrein een goede OV-verbinding geven. Maar voor de ontsluiting van het Norfolkterrein komt er geen tram over de Westduinweg. Daarmee wordt een langlopende discussie beslecht. ‘We kijken naar alternatieve tracés’, aldus het nieuwe stadsbestuur. Op korte termijn gaat er een elektrische bus rijden tussen Madurodam en het Norfolkterrein.

Meer aandacht voor fietsers, minder auto’s in het centrum

Fietsers krijgen van het nieuwe college meer aandacht. Zo komen er meer stallingsplekken bij drukke locaties en wordt er gekeken naar een fietstunnel onder de Zuid-Hollandlaan. Daarmee zou de drukte op de fietsroute tussen het Centraal station, het centrum en Scheveningen moeten worden aangepakt. Het nieuwe college wil ook onderzoeken of de fiets uit de Grote Marktstraat kan verdwijnen. Als alternatieve route is de Gedempte Gracht in beeld. Die moet dan wel opnieuw worden ingericht.

De auto moet nog meer uit het centrum verdwijnen. De Mauritskade wordt eenrichtingverkeer. Bij het Malieveld komt misschien een nieuwe garage, waarvan de inrit bij de Utrechtsebaan moet komen te liggen. Voor mensen met helikopters wordt het een stuk lastiger. Het nieuwe college trekt de steun voor de helihaven in Ypenburg in.

Betaald parkeren

Den Haag gaat de komende jaren flink bouwen, maar bij nieuwbouwwoningen wordt geen parkeervergunning voor op straat meer uitgegeven. In plaats daarvan moeten mensen bijvoorbeeld een deelauto of het openbaar vervoer gaan gebruiken. Het betaald parkeren in het Geuzen- en Statenkwartier en bij de Scheveningse haven wordt tegen het licht gehouden. De gemeente gaat onderzoeken of er wel draagvlak voor is, zo niet dan wordt het teruggedraaid.

In delen van Transvaal en de Schilderswijk wordt vergunningparkeren op niet-marktdagen teruggedraaid. Op de Keizerstraat en Denneweg veranderen de maximale tijden. In de Keizerstraat mag straks maximaal drie uur geparkeerd worden, op de Denneweg wordt dat vier uur. In het Geuzenkwartier komt een bewonersparkeergarage onder het St. Alegondeplein.

Milieuzone

Een betere luchtkwaliteit vindt het nieuwe college ook erg belangrijk. Daarom wordt gewerkt aan een uniforme milieuzone. De meest vervuilende bestel- en personenauto’s mogen daardoor straks niet meer in het centrum komen. Ook zijn tweetakt-brommers vanaf 2020 niet meer welkom in Den Haag. Brommers en scooters moeten van het fietspad verdwijnen, behalve wanneer ze elektrisch zijn.

Verder krijgt de stad meer oplaadpunten voor elektrische auto’s, wordt de parkeerplaats van touringcars op de Koninginnegracht verplaatst naar de Boorlaan, moeten taxi’s zoveel mogelijk elektrisch gaan rijden en zal er meer gehandhaafd worden op illegale taxi’s.

Weg met aardgas

Het streven van het nieuwe college is om de stad in 2030 kilmaatneutraal te hebben, dus aardgas uit te bannen. Daarom worden alleen al in de komende vier jaar 25.000 woningen voorzien van duurzame energie. Daardoor kunnen ook de bewoners profiteren van een lagere energierekening.

De gemeente denkt dat alle plannen op milieugebied een stevige impuls zijn voor de werkgelegenheid. Volgens het coalitieakkoord kan de energietransitie duizenden arbeidsplaatsen opleveren.

Den Haag gaat weer bruisen

De horecasector is voor het nieuwe college erg belangrijk. Horecaondernemers krijgen ruimere openingstijden, ‘realistische’ geluidsnormen en een soepeler terras- en vergunningsbeleid. Ook komt er een impuls voor de dancescene. Daarnaast komt er een proef om ook horeca buiten de bestaande uitgaanskernen een nachtvergunning te geven.

Verder is opmerkelijk dat er een festival komt ter ere van de overleden Chuck Deely, de beroemdste straatmuzikant uit de Haagse geschiedenis. Ook lijkt popmuseum RockArt na vele jaren steggelen nu eindelijk tóch naar Den Haag te komen. Het Migratiemuseum, waarin de geschiedenis van Den Haag als ‘migratiestand’ gepotretteerd moest worden, komt er niet.

Prostitutie verdwijnt, grootschalige opvang asielzoekers ook

De gemeente gaat bekijken of de raamprostitutie vanuit de Doubletstraat en Geleenstraat kan verhuizen naar een nieuwe plek, in de buurt van het Schenkviaduct. Want, zo zegt het college: ‘De omstandigheden waarin de sekswerkers hun werk verrichten is verre van ideaal.’

De grootschalige opvang van asielzoekers verdwijnt ook. Statushouders worden voortaan via Haagse woningcorporaties aan een eigen huis geholpen. Huizen die nu gereserveerd zijn voor statushouders maar nog niet in gebruik zijn genomen, worden straks weer aan anderen verhuurd die al op een wachtlijst staan.

Nog wat opmerkelijke punten

Tenslotte nog even wat opmerkelijke punten in kort bestek:

  • Anoniem solliciteren binnen de gemeente blijft en wordt uitgebreid
  • De voormalige Amerikaanse ambassade wordt verkocht
  • De toeristenbelasting gaat met 1 euro per persoon per nacht omhoog
  • De aandelen van Den Haag in Eneco worden verkocht
  • De hondenbelasting verdwijnt per 2021
  • De bibliotheek in Bouwlust gaat weer open
  • Het zwembad Zuiderpark krijgt – net als vroeger – weer een buitenbad

Tot zover onze samenvatting. Krijg je er maar geen genoeg van, dan kun je hier het hele akkoord lezen.

En mocht je er iets van vinden, dan ben je van harte welkom om te reageren in onze radio-uitzending van Studio Haagsche Bluf. Daar is ook een aantal politici te gast.

LEES OOK

Meer over dit onderwerp: DEN HAAG COALITIEAKKOORD POLITIEK

Oppositie reageert op coalitieakkoord: ‘Het lijkt wel het handboek van Greenpeace’

OmroepWest 29.05.2018  ‘De Haagse kiezer stemde op Groep de Mos en de VVD, maar krijgt een GroenLinks- en D66-beleid’, zegt Karen Gerbrands, fractievoorzitter van de de oppositiepartij PVV in Den Haag. Ze reageert daarmee op het coalitieakkoord dat dinsdagmiddag door Groep de Mos, VVD, D66 en GroenLinks in de Stadskwekerij in Den Haag is gepresenteerd.

‘Geen echte lastenverlichting, geen aanpak van de integratieproblemen, geen extra geld naar de zorg, en er wordt twee keer zoveel geïnvesteerd in bomen als in extra handhavers’, vervolgt Gerbrands. ‘Jihadisten en asielzoekers worden extra geknuffeld, betaald parkeren blijft gewoon bestaan en wordt in het centrum zelfs onbetaalbaar, er komen milieuzones, en ga zo maar door. Dit coalitieakkoord lijkt wel het handboek van Greenpeace. Het is een gifgroen college dat de echte problemen van onze stad negeert’, besluit de PVV.

Ook Arnoud van Doorn van Partij van de Eenheid reageert op de parkeerkosten. ‘Parkeerbelasting is omhoog, parkeervergunning duurder, toeristenbelasting omhoog. De burger is weer de klos’, schrijft hij in een tweet.

    Arnoud van Doorn

✔@ArnoudvDoorn

Gaat lekker met het nieuwe Haagse coalitie akkoord: parkeerbelasting omhoog, ozb omhoog, parkeervergunning duurder, toeristenbelasting omhoog. De burger is weer de klos. #raad070 #PvdE  14:55 – 29 mei 2018

Andere Tweets van Arnoud van Doorn bekijken

Rekening bij huurders

Volgens oppositiepartij PvdA hebben de coalitiepartijen te weinig naar betaalbare huurwoningen gekeken. ‘Tussen de villa’s in Duttendel vergaten de onderhandelaars de woningnood die Den Haag teistert. Vocht- en schimmelproblemen worden pas aangepakt als er geld is uit de verkoop van Eneco.

Waar de helft van de nieuwe Hagenaars op zoek is naar een sociale woning, investeert het college nauwelijks in nieuwe betaalbare woningen en krijgen de projectontwikkelaars vrij spel’, reageert fractievoorzitter Martijn Bolster.

‘De rekening komt bij huurders te liggen. Met astronomische huurstijgingen wordt Den Haag onbewoonbaar voor starters en mensen met een modaal inkomen.’

‘Complimenten’

De ChristenUnie reageert minder negatief op het coalitieakkoord. ‘Blij dat er veel aandacht is voor waardig ouder worden in nieuw akkoord. Bestrijding van eenzaamheid, betere ondersteuning van mantelzorgers en kwetsbare ouderen. Complimenten!’, schrijft de partij op Twitter.

Ook kan de partij het waarderen dat het college duizenden huizen van het gas wil afhalen en overstappen op duurzame warmtebronnen. ‘Alleen zonde dat de leverancier van die duurzame energie, Eneco, in de verkoop gaat. Zo wordt de kip met de gouden eieren geslacht’, aldus de ChristenUnie.

   Pieter Grinwis@Pieter_Grinwis

Kortom, een nieuwe coalitie – van zand en veen, vol energie en ambitie, met veel goede en enkele minder goede plannen – gaat aan de slag voor ons mooie Den Haag. Wij van de @CUSGPDenHaag gaan het constructief en gezond kritisch volgen: https://twitter.com/CUSGPDenHaag/status/1001447289628569600 … #DenHaagvoorelkaar  16:25 – 29 mei 2018

Andere Tweets van Pieter Grinwis bekijken

LEES OOK: Coalitie-akkoord gepresenteerd: ‘Den Haag, stad van kansen en ambities’

Meer over dit onderwerp: COALITIEAKKOORD DEN HAAG COLLEGE POLITIEKGEMEENTERAAD OPPOSITIE PVV PVDA CHRISTENUNIE

Coalitie hield rekening met verlanglijstje van ‘burgers’: jouw mening is meegewogen

OmroepWest 29.05.2018 De nieuwe coalitie van Den Haag heeft bij het opstellen van haar plannen ook rekening gehouden met de verlanglijstjes die lezers via Omroep West hebben ingestuurd. Dat blijkt uit het voorwoord van het nieuwe collegeprogramma, dat dinsdag werd gepubliceerd.

In de afgelopen weken riepen we jou op te melden wat de onderhandelaars van Groep de Mos, VVD, D66 en GroenLinks moesten meenemen in hun akkoord. En dat is niet onopgemerkt gebleven bij de onderhandelaars. ‘Wij ontvingen van inwoners via Omroep West 270 suggesties, tips en adviezen om vraagstukken op te lossen die varieerden van de aanpak van gevaarlijke verkeerssituaties, tot aandacht voor duurzaamheid en zorgen om betaald parkeren’, zo staat te lezen in het voorwoord van het uiteindelijke akkoord.

‘Veel, maar niet alles, van deze inbreng is terug te vinden in dit coalitieakkoord’, schrijven de ondertekenaars. Het verlanglijstje werd eind vorige maand afgeleverd bij de onderhandelaars die een akkoord aan het smeden waren. Toen gaven de politici al aan jullie reacties mee te nemen aan de onderhandelingstafel.

Constructieve journalistiek

Waarnemend hoofdredacteur Henk Ruijl van Omroep West is bijzonder verheugd dat de reacties van het publiek via Omroep West het akkoord hebben bereikt. Het past in het beleid rond constructieve journalistiek, een speerpunt van de omroep, zegt hij.

Ruijl: ‘Dit is hoe we vanuit Omroep West vinden dat we met elkaar moeten omgaan. Luisteren naar ons publiek, zonder dat het is: u vraagt, wij draaien. Met elkaar optrekken, niet alleen problemen signaleren, maar ook kijken of er oplossingen zijn en hoe mensen elkaar verder kunnen helpen’, zegt hij. ‘Het is hoopgevend dat het nieuwe college luisteren naar de mensen in de stad blijkbaar serieus neemt.’

Ook vandaag kun je weer reageren

Het publiek van Omroep West – jij dus – kan ook deze dinsdag reageren op de uitkomst van de onderhandelingen. Dat nemen we dan mee in onze radio-uitzending.

LEES OOK: Dit is het opvallendst in de nieuwe plannen voor Den Haag

Meer over dit onderwerp: VERLANGLIJSTJE COALITIEAKKOORD DEN HAAG HENK RUIJLOMROEP WEST CONSTRUCTIEVE JOURNALISTIEK

Wie bent u? Dit zijn de nieuwe wethouders van Den Haag

OmroepWest 29.05.2018 De plannen van het nieuwe stadsbestuur zijn dinsdagmiddag bekendgemaakt, maar wie gaat ze uitvoeren? In het huidige Haagse college zitten vier wethouders, maar dat worden er acht. Alle vier de coalitiepartijen, Hart voor Den Haag/Groep de Mos, VVD, D66 en GroenLinks, leveren er twee. Het gaat om bekende gezichten, maar ook een aantal nieuwelingen.

Dit zijn ze:

Richard de Mos en Rachid Guernaoui van Groep de Mos. Foto: Gemeente Den Haag / beeldbewerking Omroep West

Richard de Mos, lijsttrekker Groep de Mos
Hij wordt de nieuwe wethouder voor sport en horeca, en daarnaast de locoburgemeester. De Mos begon ooit bij de PVV van Geert Wilders, maar begon in 2014 zijn eigen partij in Den Haag. Groep de Mos werd bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart met acht zetels de grootste.

Rachid Guernaoui, Hart voor Den Haag/Groep de Mos
Hij krijgt onder meer de portefeuille financiën onder zijn hoede. Guernaoui zat jarenlang voor D66 in de Haagse gemeenteraad, maar stapte in 2017 over naar Groep de Mos omdat hij geen wethouder kon worden. Nu heeft hij die functie dus toch gekregen.

Boudewijn Revis en Kavita Parbhudayal van de VVD. Foto: Gemeente Den Haag / beeldbewerking Omroep West

Boudewijn Revis, lijstrekker VVD
Hij wordt verantwoordelijk voor ruimtelijke ordening en het Spuiforum. Revis is inmiddels een bekend gezicht in het gemeentehuis. Sinds 2010 zit hij in de raad. De afgelopen jaren was de oud-militair wethouder binnenstad, stadsontwikkeling kerngebieden en buitenruimte.

Kavita Parbhudayal, VVD
Ze krijgt de portefeuille zorg en jeugd. Parbhudayal is een nieuw gezicht in de politiek, maar niet in het Haagse stadhuis, want zij is nu directeur financiën. Ze werd geboren in Suriname en woont en werkt al twintig jaar in Den Haag. In 2017 werd zij genomineerd als etnische vrouwelijke manager van het jaar.

Robert van Asten & Saskia Bruines van D66. Foto: Gemeente Den Haag / beeldbewerking Omroep West

Robert van Asten, lijsttrekker D66
Hij wordt wethouder voor verkeer en vervoer. Van Asten is al lang actief in de partij. In 2014 werd hij raadslid en vervolgens fractievoorzitter en lijsttrekker van D66 in Den Haag. Hij groeide op in Rijswijk en woont tegenwoordig in Loosduinen.

Saskia Bruines, D66
Zij is nu wethouder voor onderwijs, en zal dat in het nieuwe college blijven. Ze heeft veel politieke ervaring. Eerder was ze acht jaar lang wethouder in Amsterdam en daarna in Leidschendam-Voorburg.

Bert van Alphen en Liesbeth van Tongeren van GroenLinks. Foto: Gemeente Den Haag / beeldbewerking Omroep West

Bert van Alphen, GroenLinks
Hij wordt verantwoordelijk voor onder meer het armoedebeleid in Den Haag. Hij is geen onbekende; van 2006 tot 2010 was hij al wethouder in de stad. Van Alphen groeide op in de Schilderswijk en woont daar nog steeds. Momenteel werkt hij als Jeugdombudsman.

Liesbeth van Tongeren, GroenLinks
Zij krijgt de portefeuille duurzaamheid en energietransitie. Van Tongeren maakt na acht jaar de overstap van de Tweede Kamer naar het gemeentebestuur. Ze is dus nieuw in de Haagse raad. Voorheen was zij directeur van Greenpeace en werkte ze voor verschillende maatschappelijke organisaties in Australië.

LEES OOK: ‘Dit is het opvallendst in de nieuwe plannen voor Den Haag’

Meer over dit onderwerp: DEN HAAG COLLEGE WETHOUDERS STADSBESTUUR POLITIEK

Nieuw Haags college zet in op duurzaam en veilig

Trouw 29.05.2018 In de Hofstad zijn ze eruit: Groep de Mos, VVD, D66 en GroenLinks presenteerden vandaag hun coalitieakoord.

Na zeven weken pittig onderhandelen waarbij af en toe flink met deuren is geslagen, heeft Den Haag weer een nieuw stadsbestuur. De partijen Groep de Mos, VVD, D66 en GroenLinks hebben elkaar kunnen vinden op van tevoren als lastig ingeschatte thema’s als veiligheid, duurzaamheid en welzijn. Het college van b. en w. telt straks acht wethouders – keurig verdeeld over vier partijen – onder wie nieuwkomers als Richard de Mos en Liesbeth van Tongeren.

Opmerkelijk is het voornemen van de vier partijen om de aandelen van energieconcern Eneco te verkopen. Vorig jaar oktober besloot de Haagse raad nog vast te houden aan de 16,5 procent – alleen Rotterdam heeft een groter aandeel – van de Eneco-aandelen die de stad bezit. Een meerderheid vreesde destijds dat een mogelijke koper zich niets van duurzaamheid zou aantrekken. Het college zal bij een mogelijke verkoop dan ook eisen stellen in die richting.

De opbrengst die in de honderden miljoenen euro’s kan lopen, komt terecht in een ‘duurzaamheidsfonds’. Uit deze pot wil Den Haag de vele plannen betalen die het heeft op het gebied van openbaar vervoer en fietsen. Bovendien is er geld om de overgang naar elektrisch verkeer een handje te helpen. Daarnaast heeft het nieuwe bestuur het voornemen om met dit geld een flink aantal oudere huizen te isoleren en duurzamer te maken, onder meer door bewoners te helpen met de aanschaf van warmtepompen en zonnecollectoren. Alle nieuwbouwhuizen worden aardgasvrij en bij grootschalige renovaties wordt dat het uitgangspunt.

Kernthema is ook veiligheid, een belangrijk punt voor Groep de Mos en VVD. De stad zal meer toezichthouders en handhavers aanstellen om zaken aan te pakken zoals radicalisering en huiselijk geweld. Voor GroenLinks was belangrijk dat minima die gebruikmaken van de Wet maatschappelijke ondersteuning daarvoor geen eigen bijdrage hoeven te betalen.

Bijstand

De stad Den Haag heeft ongeveer 20.000 inwoners die al geruime tijd een bijstandsuitkering hebben. Dat drukt enorm op de begroting, maar vooral steekt het de vier partijen dat het contact met deze mensen volkomen verloren is gegaan. Daarom wil het nieuwe college dat door extra inspanningen ieder jaar minstens 500 mensen uit dat bestand betaald werk krijgen.

Bij de presentatie vandaag in de Haagse stadskwekerij stelde oud-PVV’er Richard de Mos met enige zelfspot dat hij bekendstaat als de ‘meest duurzame persoon van het westelijk halfrond’. In werkelijkheid heeft hij vaak genoeg vraagtekens gezet bij de onheilspellende berichten over klimaatverandering. De verwachting was dat zijn partij, die op 21 maart niet alleen enorme winst boekte maar ook veruit de grootste partij werd, op dit thema flink zou botsen met D66 en GroenLinks.

Het knetterde dan ook regelmatig bij de onderhandelingen. Alle onderhandelaars gaven gisteren complimenten aan oud-minister Edith Schippers (VVD), die volgens hen op de juiste momenten streng opriep om ‘weer normaal te doen’ en met passende compromissen en nieuwe ideeën de zaak op de rails kreeg. “Als ik het op z’n Haags moet zeggen: ik vind je een moordwijf”, zo zei De Mos, die erkende dat hij inmiddels ‘Edith’ tegen haar mocht zeggen.

Wethouder De Mos: PVV, das war einmal

Richard de Mos en GroenLinks vormen op het eerste gezicht niet echt een match, maar dat is een achterhaald beeld, volgens De Mos zelf, die tot 2012 voor de PVV in de Tweede Kamer zat. Over zijn verleden bij de partij van Wilders zei hij dat iedereen zo zijn heksen heeft. “En de PVV is mijn heks. Maar ach, das war einmal. Ik begin nu met een nieuw hoofdstuk.”

Samenwerken met linkse partijen als GroenLinks is, nu de harde noten over duurzaamheid zijn gekraakt, geen probleem meer. Hij kijkt uit naar samenwerking met Liesbeth van Tongeren, die voor GroenLinks wethouder wordt. Met haar heeft hij in de Kamer verschillende keren goed samengewerkt op gebied van afvalverwerking. “Ik zie, kortom, geen obstakel”, zo zei De Mos.

Lees ook: Richard de Mos grote winnaar in Den Haag

Het moet in Den Haag raar lopen wil Groep de Mos/Hart voor Den Haag onder leiding van ex-PVV’er Richard de Mos straks niet in het college van B en W terecht komen. De partij steeg van vier naar negen zetels en wordt daarmee de grootste in de raad.

Coalitie is klaar: honderden miljoenen voor groen, veilig en leefbaar Den Haag

AD 29.05.2018 De Haagse parkeertarieven gaan omhoog, de hondenbelasting wordt afgeschaft. Er komen meer handhavers in de stad en  de Amerikaanse ambassade wordt verkocht. Verder wordt de stad de komende jaren groener, met in totaal voor tien miljoen euro aan extra straatbomen.

Ziehier een kleine greep uit het dikke plannenboek dat ‘Den Haag, stad van kansen  en ambities’ heet . Vanmiddag presenteerde het gloednieuwe Haagse stadsbestuur van Groep de Mos,  VVD, D66 en GroenLinks zijn coalitieakkoord van 84  pagina’s.  

Het nieuwe college heeft veel geld gevonden:  de komende vier jaar steekt ze dik 300 miljoen euro extra in de stad. Er is voor elke partij wat wils:  zo gaat er 50 miljoen extra naar de versterking van de Haagse economie, 10 miljoen naar meer bomen en groen en 30 miljoen naar (sociale) woningbouw in Den Haag.  Veel geld gaat er ook naar een betere opvang van de Haagse dak- en thuislozen: in vier jaar tijd maar liefst 18 miljoen.

Ook belangrijk: het zeer ruimhartige beleid  op het punt van armoedebestrijding  van vertrekkend PvdA-wethouder Rabin Baldewsingh blijft voorlopig overeind. Net als de 100 procent compensatie van de eigen bijdrage in de zorg  voor minima (kosten: 12 miljoen).

Eerder deze week onthulde deze website al andere plannen uit het akkoord.

Het coalitie-akkoord is getekend. © Frank Jansen

Eneco

Maar voor – niet de minste – ambities van de coalitie van zand en veen  moeten de Haagse wethouders en burgemeester wachten op de verkoop van energiebedrijf Eneco die naar gehoopt  ongeveer 300 miljoen euro in het Haagse laatje brengt.  Dat ‘monsterbedrag’ wil het nieuwe stadsbestuur  voor 50 procent steken in fiets en openbaar vervoer, zoals de snellere lightrail-verbinding tussen Scheveningen en de Binckhorst.

Voor 30 procent wordt het Eneco-geld straks aangewend voor een energiefonds waarmee onder meer 25.000 tot 30.000 bestaande huizen worden verduurzaamd.  Voor 20 procent gaat de miljoenen naar nog meer in extra groen en naar Haagse woningbouw.

Parkeertarieven

De  driehonderd miljoen euro die het nieuwe stadsbestuur nog zonder de Eneco-opbrengsten in de stad steekt,  wordt voor een deel betaald uit bezuinigingen. Zo gaat het mes in de ambtelijke organisatie , wat  structureel zo’n 45 miljoen euro  oplevert. Zo’n twintig miljoen per jaar  wordt bespaard op welzijn dat veel dichter op de buurt wordt ingericht.

Nog eens 30 miljoen euro wordt vrijgespeeld door de parkeertarieven te verhogen. Op straat parkeren in het centrum gaat 4,50 euro per uur kosten. Ook de  parkeervergunning voor bewoners (zowel de eerste als de tweede ) wordt duurder.

Actiegroep tegen betaald parkeren met spandoeken in het stadhuis. © Frank Jansen

Ambassade, grachten,  en Chuck Deely-festival

Kleinere, maar zeker ook bijzondere plannetjes uit het dikke coalitieakkoord:  de gracht bij het Piet Heijn-plein komt terug. Bij het zwembad n het Zuiderpark komt een buitenbad. De toeristenbelasting gaat omhoog.  De Amerikaanse ambassade wordt verkocht. Voor de verhuizing van popmuseum RockArt naar Den Haag is er een half miljoen beschikbaar. De Rotterdamwet (meer invloed op wie waar mag wonen) wordt ingevoerd. En:  er komt meer reuring in de stad, meer ruimte voor horeca . En als ode aan de overleden straatmuzikant Chuck Deely  komt er een speciaal straatmuziekfestival in Den Haag.

Klik hier voor een overzicht van  de plannen.

 Niels Klaassen@NielsKlaassen

4h  Replying to @NielsKlaassen

-Prijs parkeervergunningen omhoog: eerste vergunning gaat 5,- per maand kosten, de tweede gaat 22.50 per maand kosten.
-Welzijnssubsidies maatwerk beschermd wonen schrappen voor totaal 10 mln totaal.

  Niels Klaassen@NielsKlaassen

En de coalitie van zand en veen deelt natuurlijk ook uit:
-uitbreiding college van 6 naar 8 kost in totaal bijna 5 mln…
-4.5 mln per jaar naar daklozenopvang
-hondentaks afgeschaft
-eigen bijdrage minima wmo wordt vergoed
-6 mln voor verplaatsen Doublet

2:54 PM – May 29, 2018

See Niels Klaassen’s other Tweets

Coalitie-akkoord gepresenteerd: ‘Den Haag, stad van kansen en ambities’

OmroepWest 29.05.2018 Tussen de planten van de Stadskwekerij in Den Haag is dinsdagmiddag het coalitieakkoord gepresenteerd. De fractieleiders van de vier partijen, Groep de Mos, VVD, D66 en GroenLinks, zetten hun handtekening onder de plannen. ‘Den Haag, stad van kansen en ambities’, is het motto voor de komende jaren.

Formateur Edith Schippers noemt het akkoord een ‘megaprestatie’. ‘Er is zeven weken hard gewerkt. Het akkoord is niet knetter links, niet knetter rechts, maar een akkoord voor de hele stad. De partijen gaan niet vier jaar op hun handen zitten, ze gaan de problemen aanpakken’, zegt ze.

Richard de Mos, fractievoorzitter van de grootste partij, is blij met het resultaat. ‘Het akkoord is in balans. De onderhandelingen gingen soms gepaard met dichtslaande deuren en boos weglopen. Maar met streng optreden van Edith Schippers ging het toch goed’, grapt hij. Hij overhandigde de formateur een bloemetje. ‘Edith, om het op zijn Haags te zeggen, je bent een moordwijf.’

Frisse wind

In het akkoord staan duurzaamheid, mobiliteit en het feit dat iedereen in de stad mee moet kunnen doen, centraal. Volgens Boudewijn Revis van de VVD gaat er met dit akkoord een frisse wind door de stad waaien. ‘Leefbaarheid staat in alle opzichten centraal.’

Afbeelding weergeven op Twitter

   lot van bree@lotvanbree

Edith Schippers: akkoord is niet knetter links en niet knetter rechts. Het sluiten van dit akkoord is megaprestatie 14:01 – 29 mei 2018

Andere Tweets van lot van bree bekijken

    lot van bree@lotvanbree

De Mos: vier kernthema’s: groei van de stad, mobiliteit, duurzaamheid en iedereen doet mee 14:09 – 29 mei 2018

Andere Tweets van lot van bree bekijken

Afbeelding weergeven op Twitter

   lot van bree@lotvanbree

Met het voorwoord: veel (maar niet alles) van de inbreng via het Verlanglijstje van @omroepwest is terug te vinden in het akkoord  14:32 – 29 mei 2018

Andere Tweets van lot van bree bekijken

Meer over dit onderwerp: DEN HAAG COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS POLITIEKGEMEENTEBESTUUR GEMEENTERAAD

Coalitieakkoord ligt op tafel: ‘Den Haag, stad van kansen en ambities’

Den HaagFM 29.05.2018 Een uniforme milieuzone in de binnenstad, verplichte vergunningen voor shishalounges en een fikse verhoging van het parkeertarief in de binnenstad. Het zijn enkele speerpunten in het nieuwe coalitieakkoord met de naam ‘Den Haag, stad van kansen en ambities’ dat dinsdagmiddag in de Stadskwekerij in Duttendel is gepresenteerd.  “We hebben een akkoord bereikt om uw vingers bij af te likken”, zei fractievoorzitter Richard de Mos van Groep de Mos tijdens de presentatie van het akkoord.

De partijen willen een leefbare stad, maar ook een stad die bereikbaar is en blijft en een groene stad. Een aantal hoofdlijnen uit het akkoord:

  • Den Haag voert een milieuzone voor vervuilende auto’s in en trekt daarbij op met andere grote steden
  • Betaald parkeren blijft, maar wel onderzoekt het college vaker of bewoners het eens zijn met de invoering ervan. Betaald parkeren rond de Haagse markt draait het college terug;
  • De aandelen van Eneco gaan in de verkoop, de opbrengst gaat naar een duurzaamheidsfonds
  • De raamprostitutie in de Doubletstraat verhuist uit de binnenstad
  • Het nieuwe college is minder ruimhartig met het opvangen van vluchtelingen. De stad stopt met de opvang van meer vluchtelingen dan Den Haag verplicht is

Parkeren in de binnenstad wordt minder aantrekkelijk gemaakt door een verhoging van het parkeertarief. Wie zijn auto in de binnenstad wil parkeren, moet daar op de korte termijn 4,50 euro per uur voor gaan betalen. Buiten het centrum gaat het parkeertarief met 10 cent omhoog. Vergunninghouders gaan zowel voor de eerste als tweede bewonersvergunning meer betalen.

Eerste reacties partijleiders: ‘Het is een Groep de Mos-wijntje geworden’

Kandidaat-wethouder Richard de Mos van Groep de Mos/Hart voor Den Haag is tevreden met het resultaat. “We hebben water bij de wijn gedaan, maar het is een goed Groep de Mos-wijntje geworden.”

Partijleider en kandidaat-wethouder Boudewijn Revis (VVD): “De VVD is ontzettend trots op de resultaten. Er gaat een frisse wind door de stad waaien.”

Fractievoorzitter Robert van Asten (D66) heeft er alle vertrouwen in dat de vier partijen de komende vier jaar door een deur kunnen. “Het is ons gelukt om een akkoord te schrijven met concrete afspraken over een duurzame toekomst voor de stad en gelijke kansen voor iedereen”, zei hij tegen Den Haag FM.

GroenLinks fractievoorzitter Arjen Kapteijns heeft tijdens de onderhandelingen een flinke stempel op het akkoord gedrukt. Zijn grootste verdienste is het instellen van een uniforme milieuzone en extra geld voor daklozenopvang. “GroenLinks is enthousiast over dit stevige coalitieakkoord met eerlijke kansen en groene ambities.

We zetten in op een koers om in 2030 klimaatneutraal te kunnen zijn, we gaan de lucht schoner maken en zorgen ervoor dat mensen die het minder hebben écht ondersteund worden. Er gaat extra geld naar onder andere de daklozenopvang, de zorg, beschut werk en (natuurlijk) naar groen en bomen”, laat hij aan Den Haag FM weten.

 

Het coalitieakkoord ‘Den Haag, stad van kansen en ambities in het kort

Kansen voor iedereen
Het nieuwe college investeert extra geld in onderwijs, pakt het lerarentekort aan en maakt cultuureducatie ook op middelbare scholen mogelijk. Samen met schoolbesturen wordt segregatie aangepakt en werken we aan gelijke kansen voor iedereen. Het breed toegankelijk maken van vroegschoolse voorzieningen is daarin een belangrijke factor, zeker voor kinderen met een taalachterstand.

Daarnaast is een betere aansluiting van beroepsopleidingen op de arbeidsmarkt een uitdaging die dit college de komende tijd samen met scholen oppakt en verhoogt daarmee de kans voor jongeren op een goede start op de arbeidsmarkt.

Een passende woning moet voor iedereen bereikbaar zijn. Daarom is afgesproken dat er meer huur- en koopwoningen in het middeldure segment komen. Op die manier komt de doorstroming beter op gang en nemen wachtlijsten voor sociale huurwoningen af. Ook houdt Den Haag bij nieuwbouw vast aan 30 procent sociale huurwoningen in de stad.

Sterke economie
Met de groei van het inwoneraantal, groeit ook de vraag naar banen op alle niveaus. Waar mogelijk maken we regelgeving simpeler en verdwijnen obstakels waar ondernemers tegenaan lopen. Het stadsbestuur stimuleert specifiek drie sectoren die belangrijk zijn voor een sterke economie.

Dat zijn het MKB, toerisme en Den Haag als internationale stad van Vrede & Recht. De drie vormen een banenmotor van onze stad. Ook de Haagse horeca kan ontwikkelen met ruimere openingstijden, realistische geluidsnormen en een soepel terrassen- en vergunningsbeleid.

Een sterke economie en nieuwe banen zijn onder meer een kans voor inwoners die nu afhankelijk zijn van een bijstandsuitkering. Helaas is het aantal Hagenaars in de bijstand traditioneel erg hoog, ten opzichte van andere grote steden in Nederland.

Het college pakt dit de komende jaren aan en focust zich op mensen die langdurig in de bijstand zitten. Jaarlijks worden 500 mensen uit die groep richting een baan geholpen. Tevens gaat dit college door met de bed-bad-broodregeling. In Den Haag slaapt niemand tegen zijn zin op straat.

Nieuw vervoer
Den Haag blijft mobiel dankzij flinke investeringen in openbaar vervoer en de fiets. Het aanstaande stadsbestuur onderzoekt de mogelijkheden voor een metrolijn tussen Leidschenveen en Scheveningen en een lijn tussen het centrum en Leyenburg. Door de inzet van ruimere tramstellen en optimalisering van de ruimte op het tramspoor, wordt ook al op korte termijn de passagiersgroei opgevangen.

De Haagse fietser krijgt ruim baan. Het snelfietsnetwerk wordt uitgebreid en het aantal stallingen gaat verde omhoog. Gelijktijdig wordt de doorstroming van het autoverkeer verbeterd. Door de ergste knooppunten aan te pakken, wordt de luchtkwaliteit beter.

De belangrijke OV- en fietsinvesteringen worden mogelijk gemaakt door opbrengsten uit betaald parkeren. Wie in het Haagse centrum een auto op straatniveau parkeert, gaat in de nabije toekomst 4.50 per uur betalen. Buiten het centrum gaat het parkeertarief met 10 cent omhoog. Vergunninghouders gaan zowel voor de eerste als tweede bewonersvergunning meer betalen.

Groene stad
Dit stadsbestuur zet concrete stappen richting een klimaatneutraal Den Haag in
2030. Het is prettiger en gezonder wonen in een stad met schone lucht. De Haagse binnenstad krijgt daarom een uniforme milieuzone en wordt zo vrij van het meest vervuilende verkeer.

Tweetakt brommers zijn vanaf 2020 zelfs helemaal verboden in Den Haag. Om het leefklimaat voor Hagenaars verder te verbeteren, maken we de stad groener. Versteende plekken krijgen beplanting en waterbergingen.

Een gasloze stad is ook een belangrijk onderdeel van een toekomstbestendige stad. Nieuwe gebouwen zullen daarom aardgasvrij zijn en bij grootschalige renovaties van panden is dat ook het uitgangspunt.

Ook worden minimaal 25.000 bestaande woningen van duurzame energie voorzien de komende periode. Voor het verwarmen van de stad, ziet het stadsbestuur op korte termijn kansen in restwarmte uit de Rotterdamse Haven. Dat nieuwe netwerk moet eveneens geschikt zijn voor toekomstige warmte-initiatieven, zoals geothermie.

Veilig leven
In onze stad van Vrede & Recht moet iedereen zichzelf kunnen zijn en in een veilig omgeving wonen. De vaak hoge drempel om aangifte te doen van discriminatie en geweld op grond van seksuele en genderdiversiteit wordt aangepakt. De lopende pilot bij de politie met zogenoemde MEOS-app, krijgt steun van het nieuwe stadsbestuur.

Met die app wordt genoteerd hoe en waarom iemand staande is gehouden. Bewoners spelen ook een belangrijke rol bij veilige woonwijken. Daarom kunnen initiatieven zoals buurtinterventieteams en (buurt)WhatsAppgroepen rekenen op ondersteuning.

Om aan de veiligheid in wijken te werken, wil het college shishalounges vergunningsplichtig maken. Het college heeft een positieve houding ten opzichte van de landelijke pilot gereguleerde wietteelt. Natuurlijk is er in deze tijd ook ruim aandacht voor het verbeteren van cyberveiligheid en stimuleert het nieuwe college kennis op dit gebied bij Haagse ondernemers en inwoners.…lees meer

Gerelateerd

CDA tegen betaald parkeren3 juni 2008In “Nieuws”

PvdA: “In hele stad betaald parkeren”27 september 2013In “Met video”

PVV: website tegen betaald parkeren10 november 2010In “Nieuws”

Richard de Mos: van gewipt bij de PVV tot locoburgemeester van Den Haag

OmroepWest 29.05.2018 Een mijlpaal. Zo noemt Richard de Mos het zelf. Dinsdag wordt het coalitieakkoord gepresenteerd van Groep de Mos, VVD, D66 en GroenLinks. En dat betekent dat De Mos wethouder en locoburgemeester van Den Haag wordt.

Het is zomer 2012 en waarschijnlijk het dieptepunt in het politieke leven van Richard de Mos. Hij zit dan in de Tweede Kamer en de gemeenteraad voor de PVV. Maar als Geert Wilders de kieslijst van zijn partij voor de Tweede Kamer bekend maakt, staat De Mos daar niet meer op.

Vanwege de enorme teleurstelling denkt De Mos erover om helemaal uit de politiek te stappen, maar goede bekenden halen hem over. Hij stapt uit de PVV en gaat voor zichzelf verder. Groep De Mos is geboren. ‘Het is tijd voor een lokale partij. Tijd voor een partij die echt denkt aan de belangen van de Hagenezen en Scheveningers’, zei Richard de Mos toen.

Bouwen aan de partij

Voor de verkiezingen van 2014 bundelt De Mos de krachten met de Ouderen Partij Den Haag. De Mos hoopt stiekem wethouder te worden, maar de partij haalt slechts drie zetels en komt niet in het college.

De Mos geeft de moed niet op en bouwt rustig verder aan zijn partij. In april 2017 slaat De Mos opnieuw toe. De Mos haalt voormalig D66-raadslid Rachid Guernaoui over om zich bij zijn partij te voegen. ‘Wij denken dat we elkaar kunnen versterken, om van Groep de Mos de grootste partij van Den Haag te maken’, aldus De Mos.

Een nieuwe coalitie

En wat volgens De Mos zelf eigenlijk al vier jaar eerder had moeten gebeuren, gebeurt dan toch in maart 2018: Groep de Mos wordt de grootste partij in Den Haag. Na een aantal feestjes volgt daarna snel het serieuze werk: onder leiding van eerst Hans Wiegel en later Edith Schippers komt er een nieuwe coalitie. En zo is Richard de Mos van een gewipt kamerlid tot locoburgemeester van Den Haag geworden.

LEES OOK: De man die Den Haag voor zich won: dit is Richard de Mos

Meer over dit onderwerp: GROEP DE MOS GEMEENTERAAD COALITIE RICHARD DE MOSLOCOBURGEMEESTER PVV

Parkeerdeal Haagse coalitie: Transvaal krijgt lucht, Scheveningen onder de loep

AD 29.05.2018 Het was een van de meest beladen verkiezingsthema’s, maar het Haagse parkeercompromis is gesmeed: de controversiële uitbreiding van betaald parkeren rond de Haagse Markt wordt teruggedraaid, er komt een nieuw draagvlakonderzoek naar betaald parkeren op Scheveningen en vergunninghouders mogen hun auto straks mogelijk in meer straten parkeren.

Bronnen rond de Haagse formatie bevestigen de parkeerplannen aan deze website. Vanmiddag presenteren Groep de Mos, VVD, D66 en GroenLinks hun coalitieakkoord.

Deze drie parkeerpunten zijn vooral voor verkiezingswinnaar Groep de Mos belangrijk. De partij ageerde tijdens de campagne fel tegen de in zijn ogen al te ruige invoer van betaald parkeren in Haagse wijken: ‘Betaald parkeren gaan we weren’, klonk het in rijm uit de luidsprekers van de grote Amerikaanse campagnebus.

Maar het stelsel van betaald parkeren blijft grotendeels overeind. Wel zijn de specifieke maatregelen voor Transvaal en Scheveningen beeldbepalend: eind november kwamen ruim honderd boze bewoners uit Schilderswijk en Transvaal naar het stadhuis om te protesteren tegen de uitbreiding van betaald parkeren rond de Haagse Markt. Zij moeten sinds 1 november ook op niet-marktdagen betalen.

Niels Klaassen@NielsKlaassen

. @RicharddeMos op campagne op de Loosduinse Markt. Grote bus erbij – uit de luidsprekers slogans op rijm, zoals: ‘betaald parkeren gaan we weren’. En: ’65 plus, gratis met tram en bus’. 3:12 PM – Mar 7, 2018

See Niels Klaassen’s other Tweets

Richard de Mos maakte van betaald parkeren een groot campagnethema. © MARTIJN BEEKMAN

De nieuwe coalitie draait dat dus terug. ,,Uitbreiding van betaald parkeren is in dit armlastige gebied een directe aanslag op de portemonnee”, foeterde Richard de Mos vorig najaar.

En op Scheveningen, waar het betaald parkeren vanaf december werd ingevoerd in het Haven- en Statenkwartier, volgt een nieuw draagvlakonderzoek, melden bronnen. Dan moet duidelijk worden of er onder bewoners en bedrijven voldoende steun is voor het betaald parkeren. Groep de Mos betwist dat steeds. Als blijkt dat er geen draagvlak is, zal de coalitie ook die maatregel terugdraaien.

Groter vergunninggebied
Pluspunt voor automobilisten: de Haagse parkeervergunningen voor bewoners worden mogelijk in een groter gebied geldig. Dan kan je de auto in meer straten parkeren.

Tweede vergunning duurder
Autobezitters gaan volgens een ingewijde wel meer betalen voor een parkeerplek. De tarieven op straat ‘stijgen licht’, ook de prijs van de tweede bewonersvergunning (nu jaarlijks 210,- euro) gaat omhoog: niet naar het oude bedrag van 420,- euro per jaar, ‘maar het wordt wel meer’, aldus deze bron.

Vanmiddag wordt het Haagse coalitieakkoord gepresenteerd, de afgelopen week onthulde deze website al een aantal opvallende punten. Een overzicht van wat we nu weten.
-Er komt een metrolijn naar Scheveningen.
-De raamprostitutie verhuist naar de spoorzone bij het Schenkviaduct, aan de rand van de Binckhorst.
-De Haagse Eneco-aandelen worden verkocht: dat levert honderden miljoenen euro’s op.
-De uitbreiding van betaald parkeren op de Haagse Markt wordt teruggedraaid.
-Draagvlak voor betaald parkeren in Haven- en Statenkwartier Scheveningen wordt opnieuw gepeild.
-De coalitie bezuinigt 5 procent op het ambtenarenapparaat.
-De politiek richt zich de komende vier jaar op vier hoofdthema’s: 1. De groei van de stad, 2. mobiliteit, 3. duurzaamheid en 4. ‘iedereen doet mee’.
-De portefeuilleverdeling van de acht wethouders is ook grotendeels bekend.

‘Trots op deze mijlpaal’: Partijen presenteren dinsdag nieuw Haagse coalitieakkoord en wethouders

OmroepWest 28.05.2018 Hart voor Den Haag/Groep de Mos, VVD, D66 en GroenLinks presenteren dinsdag om 14.00 uur het coalitieakkoord voor Den Haag dat ze hebben gesloten. Dat heeft de gemeente maandag bekend gemaakt. ‘Ik ben blij met deze mijlpaal. Het is een mooi resultaat dat we morgen gaan presenteren’, aldus partijleider Richard de Mos van de grootste partij in de gemeenteraad.

https://omroepwest.bbvms.com/p/regiogrid/c/2947572.html?inheritDimensions=true

De vier partijen zijn sinds 11 april onder leiding van formateur Edith Schippers met elkaar aan het praten over een nieuw stadsbestuur. Bronnen rond de onderhandelaar spreken van ‘zeer prettige gesprekken’. Dat komt, volgens betrokkenen, ook omdat er drie partijen aan tafel zaten die de verkiezingen hadden gewonnen: Groep de Mos, VVD en GroenLinks. Een groot verschil met vier jaar geleden toen er een coalitie werd gevormd met partijen waarvan een deel nog behoorlijk chagrijnig was omdat ze hadden verloren en daaraan flink moesten wennen.

Bronnen binnen de partijen melden dan ook nu grote tevredenheid over het resultaat. ‘Het wordt een heel mooi akkoord, waarin partijen veel van hun wensen terugzien.’

Stadskwekerij

De presentatie van het akkoord heeft plaats in de kas van de Stadskwekerij in Duttendel. Hier kwamen de onderhandelaars het grootste deel van de tijd bij elkaar, onder leiding van formateur Edith Schippers. De oud-minister wordt door ingewijden geprezen. ‘Zij gaf gas als dat nodig was en bood ook juist ruimte om even na te denken op precies het goede moment.’

De afgelopen dagen lekte al uit wie de wethouders worden in Den Haag. Namens Hart voor Den Haag/Groep de Mos worden dat Richard de Mos die onder meer verantwoordelijk wordt voor sport en horeca. Rachid Guernaoui krijgt onder meer de portefeuille financiën.

Nieuw gezicht

Voor de VVD treden Boudewijn Revis en Kavita Parbhudayal aan. De eerste is nu al wethouder binnenstad, stadsontwikkeling kerngebieden en buitenruimte. Hij wordt straks onder meer verantwoordelijk voor bouwen en wonen. Parbhudayal is een nieuw gezicht in de politiek, maar niet in het Haagse stadhuis, want zij is nu directeur financiën. Zij zou de portefeuille zorg krijgen.

Saskia Bruines en Robert van Asten worden wethouder namens D66. Bruines is nu ook al wethouder krijgt weer onderwijs. Van Asten zou verantwoordelijk worden voor verkeer en vervoer.

Kamerlid

GroenLinks levert het huidig Kamerlid Liesbeth van Tongeren; zij krijgt de portefeuille duurzaamheid. De huidige kinderombudsman Bert van Alphen gaat onder meer armoedebeleid doen. Hij was van 2006 tot 2010 al een keer wethouder in Den Haag.

Meer over dit onderwerp: COALITIE DEN HAAG ONDERHANDELAARS COALITIEAKKOORD

‘Trots op deze mijlpaal’: Partijen presenteren dinsdag nieuw coalitieakkoord en wethouders

Den HaagFM 28.05.2018 Hart voor Den Haag/Groep de Mos, VVD, D66 en GroenLinks presenteren dinsdag om 14.00 uur het coalitieakkoord dat ze hebben gesloten. Dat heeft de gemeente maandag bekend gemaakt. “Ik ben blij met deze mijlpaal. Het is een mooi resultaat dat we morgen gaan presenteren”, aldus partijleider Richard de Mos van de grootste partij in de gemeenteraad.

De vier partijen zijn sinds 11 april onder leiding van formateur Edith Schippers met elkaar aan het praten over een nieuw stadsbestuur. Bronnen rond de onderhandelaar spreken van ‘zeer prettige gesprekken’. Dat komt, volgens betrokkenen, ook omdat er drie partijen aan tafel zaten die de verkiezingen hadden gewonnen: Groep de Mos, VVD en GroenLinks.

Een groot verschil met vier jaar geleden toen er een coalitie werd gevormd met partijen waarvan een deel nog behoorlijk chagrijnig was omdat ze hadden verloren en daaraan flink moesten wennen.

Bronnen binnen de partijen melden dan ook grote tevredenheid over het resultaat. ‘Het wordt een heel mooi akkoord, waarin partijen veel van hun wensen terugzien.’

Stadskwekerij

De presentatie van het akkoord heeft plaats in de kas van de Stadskwekerij in Duttendel. Hier kwamen de onderhandelaars het grootste deel van de tijd bij elkaar, onder leiding van formateur Edith Schippers. De oud-minister wordt door ingewijden geprezen. ‘Zij gaf gas als dat nodig was en bood ook juist ruimte om even na te denken op precies het goede moment.’

De afgelopen dagen lekte al uit wie de wethouders worden in onze stad. Namens Hart voor Den Haag/Groep de Mos worden dat Richard de Mos die onder meer verantwoordelijk wordt voor sport en horeca. Rachid Guernaoui krijgt onder meer de portefeuille financiën.

Nieuw gezicht 

Voor de VVD treden Boudewijn Revis en Kavita Parbhudayal aan. De eerste is nu al wethouder binnenstad, stadsontwikkeling kerngebieden en buitenruimte. Hij wordt straks onder meer verantwoordelijk voor bouwen en wonen. Parbhudayal is een nieuw gezicht in de politiek, maar niet in het Haagse stadhuis, want zij is nu directeur financiën. Zij zou de portefeuille zorg krijgen.

Saskia Bruines en Robert van Asten worden wethouder namens D66. Bruines is nu ook al wethouder krijgt weer onderwijs. Van Asten zou verantwoordelijk worden voor verkeer en vervoer.

Kamerlid

GroenLinks levert het huidig Kamerlid Liesbeth van Tongeren; zij krijgt de portefeuille duurzaamheid. De huidige kinderombudsman Bert van Alphen gaat onder meer armoedebeleid doen. Hij was van 2006 tot 2010 al een keer wethouder in Den Haag.…lees meer

Gerelateerd

Guernaoui in gesprek met Groep de Mos 27 maart 2017

Edith Schippers gaat Haagse coalitie vormen 10 april 2018

Richard de Mos komt met partijlied 1 oktober 2013

De Mos, VVD, D66 en GroenLinks vormen samen Haagse coalitie

NU 28.05.2018 Groep De Mos, VVD, D66 en GroenLinks gaan samen de stad Den Haag besturen. Ze zijn eruit na ruim zes weken onderhandelen onder leiding van oud-VVD-minister Edith Schippers.

Ze presenteren dinsdag hun coalitieakkoord voor de komende vier jaren, zo heeft de gemeente meegedeeld.

De vier partijen werden de grootste bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Ze begonnen op 11 april aan hun gesprekken. Voorafgaand aan deze fase had VVD-coryfee Hans Wiegel de eerste verkenningen gevoerd.

Zie ook: Wiegel aangesteld als verkenner in Den Haag

Lees meer over: Den Haag  Gemeenteraadsverkiezingen 2018

De Mos, VVD, D66 en GL vormen Haagse coalitie

Telegraaf 28.05.2018 Groep De Mos, VVD, D66 en GroenLinks gaan samen de stad Den Haag besturen. Ze zijn eruit na ruim zes weken onderhandelen onder leiding van oud-VVD-minister Edith Schippers. Ze presenteren dinsdag hun coalitieakkoord voor de komende vier jaren, zo heeft de gemeente meegedeeld.

De vier partijen werden de grootste bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Samen hebben ze 26 van de 45 zetels in de gemeenteraad. De lokale partij Groep de Mos van oud-PVV’er Richard de Mos werd met acht zetels de grootste fractie, op de voet gevolgd door de VVD met zeven zetels, D66 heeft er zes en GroenLinks vijf.

De vier partijen begonnen op 11 april aan hun gesprekken. Voorafgaand aan deze fase had VVD-coryfee Hans Wiegel de eerste verkenningen gevoerd om te kijken of er een mogelijkheid was dat deze partijen met uiteenlopende signatuur samen konden én wilden werken.

Belangrijk

Vier belangrijke punten waar het in de formatie volgens Wiegel vooral om zou gaan draaien, waren duurzaamheid, groei van de stad/leefbaarheid, ’iedereen doet mee’ en mobiliteit. Rondom de onderhandelingen wilden Schippers en de partijen absolute stilte, tot aan de presentatie van het bestuursakkoord.

Wiegel adviseerde acht wethouders aan te stellen en die gelijk te verdelen over de partijen. Kandidaten hiervoor zijn Richard de Mos zelf en zijn tweede man Rachid Guernaoui; voor de VVD zijn dat zittend wethouder Boudewijn Revis en top-ambtenaar Kavita Parbhudayad. D66 heeft huidig wethouder Saskia Bruines en lijsttrekker Robert van Asten op het oog, en GroenLinks gaat uit van Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren en de Haagse jeugdombudsman Bert van Alphen.

LEES MEER OVER haagse coalitie  gl d66  vvd groep de mos

© AD

Haagse prostitutiestraten sluiten: nieuwe plek aan rand Binckhorst

AD 28.05.2018 Na jaren van wikken, wegen, onderzoek en debat wil de nieuwe Haagse coalitie het echt gaan doen: de seksramen op de Doublet- en Geleenstraat moeten dicht. De partijen willen de prostitutie verplaatsen naar een locatie binnen de driehoek van spoorlijnen bij de Lekstraat aan de rand van de Binckhorst.

Demonstratie tegen de raamprostitutie in de Doubletstraat, februari van dit jaar. © Frank Jansen

Dat melden betrouwbare bronnen aan deze website. ,,Een marktpartij moet het doen, maar we denken echt constructief mee en we hebben er ook geld voor”, zegt een ingewijde. Morgen worden de details bekendgemaakt bij de presentatie van het coalitieakkoord van Groep de Mos, VVD, D66 en GroenLinks.


Verplaatsing van de sekswerkers zou een doorbraak betekenen in het dossier dat al jaren muurvast zit. Verhuizing of sluiting bleek tot dusver niet realistisch en duur, bovendien was een nipte politieke meerderheid steeds tegen.

Dat is met de nieuwe coalitie veranderd: vooral Groep de Mos en de VVD zijn voor verplaatsing, D66 en GroenLinks willen vooral dat de prostitutie niet compleet uit het zicht raakt. Met de keuze voor de locatie bij het Schenkviaduct is een compromis gevonden: de prostitutie verdwijnt praktisch uit het centrum, maar blijft toch in beeld. Den Haag telt naar schatting nog een paar honderd prostitutieramen.

Bewonersprotest
Vooral de situatie in en rond de Doubletstraat is bewonersorganisaties al decennialang een doorn in het oog. De drugs- en geluidsoverlast in de buurt is groot door wangedrag, troep op straat en parkeerproblemen: ,,Hier bieden vrouwen uit derde wereldlanden zich onder druk van hun pooiers aan voor 30 euro per klant”, fulmineerde een buurtbewoonster tijdens een demonstratie in februari. ,,En dat in de stad van recht en vrede!”

Maar plannen om het sekswerk te verplaatsen draaiden tot dusver op niks uit.

Het meest recente initiatief voor een ‘humaan Haags bordeel’ van de ideële stichting Non Nobis werd vorig jaar lauw ontvangen op het stadhuis. Het blijft wachten op een marktpartij om de nieuwe prostitutieplek te ontwikkelen, stelde het college toen. Volgens Non Nobis is het initiatief nog altijd ‘springlevend’.

‘Dildo city’
In de politiek klinkt ondertussen kritiek op het nieuwe coalitieplan. ,,Ik vind het een gemiste kans dat het college de raamprostitutie niet wil beëindigen, maar verplaatsen’’, zegt CU/SGP’er Pieter Grinwis. Een andere coalitiepoliticus vreest voor het beeld dat treinreizigers krijgen als ze straks langs de prostitutielocatie rijden: ,,Dan zie je Den Haag, dildo city….’’

Dinsdag wordt het Haagse coalitieakkoord gepresenteerd, maar de afgelopen week onthulde deze website al een aantal opvallende punten.

Een overzicht van wat we nu weten. 
-Er komt een metrolijn naar Scheveningen.
-De raamprostitutie verhuist naar de sporendriehoek bij het Schenkviaduct, aan de rand van de Binckhorst.
-De Haagse Eneco-aandelen worden verkocht: dat levert honderden miljoenen euro’s op.
-De coalitie bezuinigt 5 procent op het ambtenarenapparaat.
-De politiek richt zich de komende vier jaar op vier hoofdthema’s: 1. De groei van de stad, 2. mobiliteit, 3. duurzaamheid en 4. ‘iedereen doet mee’.
-De portefeuilleverdeling van de acht wethouders is ook grotendeels bekend.

Den Haag heeft na zes weken onderhandeling nieuwe coalitie

NOS 28.05.2018 Den Haag heeft een nieuwe coalitie van vier partijen. Groep De Mos, VVD, D66 en GroenLinks gaan samen de stad besturen. Er is meer dan zes weken onderhandeld.

Bij de raadsverkiezingen van maart werd Groep De Mos de grootste in Den Haag. De partij haalde negen zetels.

De formatie in Den Haag werd geleid door oud-minister Edith Schippers, nadat VVD-coryfee Hans Wiegel de eerste verkenningen had gevoerd.

Morgen presenteren de vier partijen hun coalitieakkoord voor de komende vier jaren.

  Newsroom Den Haag

@Newsroom070

Dinsdag 29 mei presenteren de onderhandelaars van @GDMDenHaag @VVDDenHaag @D66DenHaag en @GroenLinksDH het coalitieakkoord 2018 – 2022 #coalitieakkoord #denhaag

Coalitie van zand en veen presen­teert dinsdag het akkoord: ‘het was pittig’

AD 28.05.2018 Dinsdagmiddag presenteert de nieuwe Haagse coalitie ‘van zand en veen’ het lijvige coalitieakkoord. Dat meldt de gemeente in een persverklaring.

De presentatie is in de stadskwekerij in het lommerrijke Duttendel, zoals deze website vorige week al meldde. Daar onderhandelden Groep de Mos, VVD, D66 en GroenLinks 50 dagen lang over het bestuursakkoord dat zich richt op vier hoofdthema’s: ,,De groei van de stad, mobiliteit, duurzaamheid en ‘iedereen doet mee”’, zoals een betrokkene vertelde.

Coalitieleider Richard de Mos is blij met het resultaat: ,,Dit is een mooie mijlpaal. Het waren pittige onderhandelingen, maar we hebben het goede gevoel dat we er samen uit zijn gekomen.”

De radiostilte van het stadhuis hield lang stand, maar vorige week lekten er al plannen uit, ook een fors deel van de portefeuilleverdeling is bekend.

View image on Twitter

Niels Klaassen@NielsKlaassen

Meer vrouwen, minder ervaring, veel veertigers.

Lees hier over de acht beoogde Haagse wethouders en hun portefeuilles: ‘Richard doet de stad, Rachid het stadhuis’ https://www.ad.nl/den-haag/dit-is-het-nieuwe-haagse-stadsbestuur-meer-vrouwen-minder-ervaring~a593abe2/ …

8:27 AM – May 26, 2018

See Niels Klaassen’s other Tweets

38 Reacties op “Het Haagse coalitieakkoord 2018 – 2022

  1. Pingback: Het Spuiforum na het coaltieakkoord 2018 – 2022 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  2. Pingback: Het Haagse Spuiforum na het coaltieakkoord 2018 – 2022 | Kunst in de Wijk

  3. Pingback: Groep de Mos en het Haagse bonnetjesschandaal | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  4. Pingback: De Haagse wethouders aan de slag | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  5. Pingback: Het gedonder met het SpuiForum gaat vrolijk weer verder !! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  6. Pingback: Gedonder over de aandelen van Eneco versus het Haagse coalitieakkoord 2018 – 2022 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  7. Pingback: De eerste paal voor het nieuwe Onderwijs en Cultuur Complex op het Spuiplein | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  8. Pingback: En weer gaat het gedonder met het SpuiForum vrolijk verder !! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  9. Pingback: En weer gaat het gedonder met het SpuiForum vrolijk verder !! – deel 2 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  10. Pingback: Het SpuiForum gaat vrolijk weer verder !! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  11. Pingback: Op weg naar het nieuwe Haagse College 2019 !! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  12. Pingback: Het Haagse Spuiforum na het coalitie-akkoord 2018 – 2022 | Kunst in de Wijk

  13. Pingback: Het nieuwe Haagse College op weg naar 2020 !! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  14. Pingback: Nog meer gedonder met het SpuiForum !! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  15. Pingback: Nog meer gedonder met het SpuiForum !! – debat 06.05.2020 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  16. Pingback: Nog meer gedonder met het SpuiForum !! – debat 06.05.2020 – de nasleep | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  17. Pingback: Het nieuwe cultuurpaleis Amare aan het Spui in Den Haag bijna open | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  18. Pingback: Het nieuwe cultuurpaleis Amare aan het Spui in Den Haag bijna klaar | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  19. Pingback: Cultuurcomplex Amare vordert gestaag !!! – stand van zaken 22.10.2020 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  20. Pingback: En weer gedonder met het cultuurpaleis Amare !! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  21. Pingback: Nog meer gedonder met het SpuiForum !! – debat 06.05.2020 – de nasleep – deel 2 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  22. Pingback: Nog meer gedonder met het SpuiForum “Amare” !! – debat 06.05.2020 – de nasleep – deel 2 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  23. Pingback: Muziektheater Amare – inrichting nieuwe Spuiplein | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  24. Pingback: En het gedonder met het cultuurpaleis Amare gaat gewoon weer verder !! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  25. Pingback: Dan maar een Raadsenquête naar de bouw van het cultuurpaleis Amare ?? | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  26. Pingback: En weer gaat het gedonder met het cultuurpaleis Amare gewoon weer verder !! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  27. Pingback: En weer gaat het gedonder met het cultuurpaleis Amare gewoon weer verder !! – de nasleep | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  28. Pingback: Het nieuwe cultuurpaleis “Amare” aan het Haagse Spui gaat eindelijk open !!! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  29. Pingback: Amare op weg naar de nieuwe hangplek voor alle Hagenaars !! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  30. Pingback: Op weg naar de Raadsenquête cultuurcomplex AMARE | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  31. Pingback: Opening 19.11.2021 nieuwe cultuurpaleis Amare aan het Spui in Den Haag | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  32. Pingback: Amare – van de kinderziektes zijn er nog maar 20 over !!! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  33. Pingback: De kinderziektes van het nieuwe cultuurpaleis “Amare” aan het Spui | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  34. Pingback: De kinderziektes van het nieuwe cultuurpaleis “Amare” aan het Spui – de nasleep | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  35. Pingback: Op weg naar de Raadsenquête cultuurcomplex AMARE – deel 2 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  36. Pingback: Het nieuwe Cultuurpaleis Amare aan het Spui in Den Haag vanaf november 2022 eindelijk ‘full swing’ | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  37. Pingback: Aftrap Raadsenquête cultuurcomplex AMARE | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  38. Pingback: Laatste ronde Raadsenquête cultuurcomplex AMARE | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s