De spanningen rondom het SpuiForum namen toe !!! – deel 2

Leden PvdA zeggen Ja !!!

De lokale PvdA-afdeling, de grote twijfelaar binnen de gemeente, ziet uiteindelijk niets in een hernieuwd uitstel van de bouwplannen. De meeste leden zijn ook tegen het stoppen met het project, bleek maandag op een ledenvergadering.

Toch waren er flink wat leden teleurgesteld. Zij hadden namelijk al een passend afscheidskado klaarliggen voor Marnix en Henkie. De gemeenteraadsverkiezingen komen er weer aan en deze heren komen niet terug in het gemeentebestuur !!!!.

Tja, het ging allemaal ineens zo haastig tijdens het nogal eens hoog oplopende Haagse Debat  !!!!

Niet voor niets zeggen ze weleens: Haastig Spoed is zelden goed !!!!

In november vorig jaar had de gemeenteraad het plan voor het Spuiforum al aangenomen. Onder meer het Haagse Residentie Orkest, het Koninklijk Conservatorium en het Nederlands Danstheater zouden in het gebouw moeten gaan optreden.

Donderdag werd echter besloten dat als renovatie van bestaande gebouwen goedkoper is, dat plan de voorkeur heeft boven een nieuwbouwproject.

Gewijzigd voorstel Spuiforum
Het voorstel om een renovatieplan uit te werken voor een Dans- en Muziekcentrum is aangenomen door de gemeenteraad. De raad krijgt op die manier in september een keus tussen renovatie of nieuwbouw.

De oppositie toonde zich uiterst kritisch. Ze vinden het onverkoopbaar dat buurthuizen en bibliotheken moeten sluiten en ook op cultuurinstellingen fors is bezuinigd, maar dat er nu wel miljoenen worden gereserveerd voor een gloednieuw gebouw. De SP sprak van de grootste ongedekte cheque ooit.

Stemming in oktober
Het debat ging om o.m. over de kredietverlening. Om de PvdA tegemoet te komen, werd het plan inmiddels week gewijzigd. Er kwam een onderzoek naar een alternatief; mocht renovatie van bestaand panden beter zijn dan het Spuiforum, dan kan dat voorrang krijgen. De resultaten moesten in september naar buiten worden gebracht, de gemeenteraad stemt daar dan in oktober over.

In deze tijd van bezuinigingen is inmiddels dus  al flink bezuinigd op Cultuur in de wijk. Ook gingen bibliotheken en buurthuizen dicht en hebben de Welzijnsorganisatie nogal wat personeel op straat moeten zetten. Hierdoor was er dus terecht nogal wat tegenstand.

De meeste leden van de gemeenteraadsfractie stonden tot nu toe voluit achter de komst van een nieuw cultuurpaleis. Alleen Gerard Verspuij – ook in de race om lijsttrekker te worden – toonde zich steeds fel tegen. En voor Mustafa Okcuoglu was de lijn van de fractie reden om uit de partij te stappen. Hij is staat nu hoog op de kieslijst van GroenLinks.

Eerder al stem tegen

De leden van de PvdA denken er echter anders over dan de gekozenen. Zij spraken zich op een ingelaste vergadering op 8 juli van dit jaar al duidelijk uit tegen de bouw van het Spuiforum. Dat leidde tot grote onrust in de coalitie van PvdA, VVD, D66 en CDA.

Om een breuk te voorkomen, werd besloten een onderzoek uit te voeren naar een variant die was bedacht door de werkgroep Dooievaar+. Die ging uit van renovatie van de bestaande zalen aan het Spuiplein. Na een zomer studeren, werd duidelijk dat dit niet haalbaar is, aldus het Haagse college van burgemeester en wethouders.  Lees verder

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over het cultuurpaleis in het dossier

zie ook: De spanningen rondom het SpuiForum namen toe !!!  – deel 1

Vijf geruchtmakende bouwprojecten op een rij – Elsevier 01.11.2013 De gemeente Den Haag heeft definitief ingestemd met de bouw van het nieuwe Spuiforum. Kosten: 181 miljoen euro. Het is nog maar afwachten of het daarbij blijft.

Verder;

Lees meer over het cultuurpaleis in het dossier

HSP: “Norder jaagt NDT naar Amsterdam” 

HSP 28 Nov 2013. De Haagse Stadspartij heeft in een fel spoeddebat met wethouder Norder (PvdA) opheldering geëist over de onrust binnen het Nederlands Dans Theater. …>Lees verder

Dansers blijven mogelijk nog even op het Haagse Spuiplein

RTVWEST 29.11.2013 DEN HAAG – Het Nederlands Dans Theater blijft mogelijk nog tijdens de bouw van het nieuwe cultuurpaleis in Den Haag gebruik maken van het eigen gebouw op het Spuiplein. De gemeente en het NDT zijn daarover in gesprek, bevestigde … Lees verder

Stadspartij: “Norder draait als paling in emmer snot”

Den HaagFM 29.11.2013 Het Nederlands Dans Theater (NDT) blijft mogelijk tijdens de bouw van het nieuwe Spuiforum gebruik maken van het eigen g…lees meer

GroenLinks: verbijsterd over onduidelijkheid NDT

GroenLinks: verbijsterd over onduidelijkheid NDT

GL do 28 nov 2013,  – David Rietveld

GroenLinks heeft met verbijstering kennis genomen van de berichtgeving rondom het NDT vanmorgen in het AD. Terwijl de kwestie van de tijdelijke huisvesting voor het Danstheater eigenlijk al voor 1 november opgelost had moeten zijn, is er nog steeds sprake van onduidelijkheid.

GroenLinks verbijsterd over aanpassingplan Spuiforum

Den HaagFM 28.11.2013 GroenLinks is verbijsterd over de gang van zaken rond de verhuizing van het Nederlands Dans Theater (NDT). De AD Haagsch…lees meer

Scheveningen vreest overlast van Zuiderstrandtheater

RTVWEST 20.11.2013  Scheveningers maken zich zorgen over het tijdelijke Zuiderstrandtheater dat op het Norfolkterrein in Scheveningen komt. In het theater zullen de voorstellingen te zien zijn van het Residentie Orkest en het Nederlands Danstheater, tijdens de bouw van het cultuurpaleis op het Spuiplein in Den Haag. Maar bewoners vrezen voor verkeersoverlast.

Woensdagmiddag werd de eerste paal geslagen voor het Zuiderstrandtheater waar plaats is voor duizend bezoekers.  Lees verder

Gerelateerde artikelen

Eerste stap gezet naar cultuurpaleis Den Haag

RTVWEST 20.11.2013 Den Haag heeft woensdag de eerste stap gezet naar zijn nieuwe cultuurpaleis. Op Scheveningen is de eerste paal geslagen voor het Zuiderstrandtheater.

In het gebouw op het voormalige Norfolkterrein worden de komende jaren de voorstellingen gegeven van het Residentieorkest en het Nederlands Danstheater. Hun huidige thuisbasis in het centrum van Den Haag wordt gesloopt; op dezelfde plek komt het cultuurpaleis. . Lees verder

Gerelateerde artikelen;

Eerste paal Zuiderstrandtheater geslagen

Den HaagFM 20.11.2013 Den Haag heeft woensdag de eerste stap echte gezet naar het Spuiforum. Op het Norfolkterrein in Scheveningen hebben wethouders Marnix Norder en Marjolein de Jong de eerste paal geslagen voor het Zuiderstrandtheater. …lees meer

Eerste paal geslagen voor nieuw cultuurpaleis Den Haag

Trouw 20.11.2013 Den Haag heeft woensdag de eerste stap gezet naar zijn nieuwe cultuurpaleis. In Scheveningen is de eerste paal geslagen voor het Zuiderstrandtheater. Het gebouw wordt de komende jaren het onderkomen van het Residentieorkest en het Nederlands Danstheater. Hun huidige thuisbasis in het centrum van Den Haag wordt gesloopt; op dezelfde plek komt het zogeheten Spuiforum.

Na de zomer van volgend jaar wil het college van burgemeester en wethouders beginnen met de aanbesteding van het Spuiforum. Rond die tijd start ook de sloop van de oude theaters en verhuizen de muzikanten en dansers naar het tijdelijke theater. In 2015 verwacht het college te kunnen bouwen en in 2018 moet het Spuiforum klaar zijn.

Eerste paal voor tijdelijk Zuiderstrandtheater

Den HaagFM 15.11.2013 Wethouders Marjolein de Jong en Marnix Norder slaan woensdag gezamenlijk de eerste paal voor de bouw van Zuiderstrandtheater.

In dit tijdelijke theater op het voormalige Norfolk/terrein gaan het Residentie Orkest en het Nederlands Danstheater vanaf volgend jaar voorstellingen geven tijdens de sloop- en bouwwerkzaamheden op het Spuiplein. Daar wordt de komende jaren het Spuiforum gebouwd. …lees meer

Handboek voor megaprojecten

In het ‘Handboek voor megaprojecten’ geven Priemus en Van Wee tips hoe politici miljoenen euro’s kunnen besparen bij grote projecten. Het boek is vooral gericht op transportprojecten zoals de hogesnelheidslijn en de A4 door Midden-Delfland.

In ons dossier kun je alles vinden over het cultuurpaleis.

Besparingstips voor Haags cultuurpaleis

RTVWEST 12.11.2013 DEN HAAG – De gemeente Den Haag kan flink geld besparen bij de bouw van het cultuurpaleis door goede risicospreiding en betrouwbare samenwerkingspartners. Dat zegt Hugo Priemus van de TU Delft. Hij schreef samen met Bert van Wee het ‘Handboek voor megaprojecten’…. Lees verder

gerelateerde artikelen;

Spuiforum gaat de stad opbreken

SP 04-11-2013 • Ondanks het grote verzet uit de stad en de vele miljoenen euro’s aan risico, heeft afgelopen donderdag de kleinst mogelijke meerderheid van de gemeenteraad ingestemd met het nieuwbouwplan voor het Spuiforum. De SP stemde, net als de voltallige oppositie, tegen het prestigeproject. SP-fractievoorzitter Ingrid Gyömörei: “De stad wordt nu opgezadeld met een miljoenenproject met zeer grote financiële risico’s. Daarnaast geeft meer dan driekwart van de inwoners aan niets te zien in het project. Reden genoeg voor de SP om tegen te stemmen en voor een renovatievariant te stemmen. Ik voorspel dat dit prestigeproject de stad in de toekomst nog akelig gaat opbreken, zowel in financiële als in politieke zin.” › Lees verder…

Bouwwerkzaamheden voor Spuiforum van start

Den HaagFM 02.11.2013  Op het voormalige Norfolkterrein op Scheveningen is gestart met het bouwrijp maken van de grond voor het tijdelijke theater dat daar moet komen. thea…lees meer

Eerste werkzaamheden Haags cultuurpaleis al begonnenVideo

RTVWEST 01.11.2013 Een paar uur na het finale besluit over het Haagse cultuurpaleis zijn de eerste voorbereidende werkzaamheden voor het miljoenenproject al begonnen. Op het Norfolkterrein op Scheveningen is vrijdagochtend gestart met het bouwrijp maken van de grond voor het tijdelijke theater. Donderdagavond gaf een meerderheid van de Haagse gemeenteraad groen licht voor de bouw van het Spuiforum.

Gerelateerde artikelen: ‘Keuze voor Verspuij maakt PvdA onbetrouwbaar’

Voorlopig einde aan emotionele discussie over Haags cultuurpaleis

RTVWEST 01.10.2013 De steun die donderdagavond door de Haagse gemeenteraad is uitgesproken voor het cultuurpaleis, markeert het voorlopige einde van de discussie over het omstreden miljoenenproject. De afgelopen maanden voerden de voor- en tegenstanders emotionele discussies die vaak hoog opliepen. Lees verder

Eindelijk besluit Spuiforum

D66 01.11.2013 D66 is blij dat de gemeenteraad eindelijk een knoop heeft durven doorhakken over het Spuiforum. Dat zegt D66-raadslid Martijn Bordewijk in reactie op het besluit van de raad om een nieuw onderkomen te bouwen voor het Residentie Orkest, het Nederlands Danstheater, het Koninklijk Conservatorium en het Dans- en Muziekcentrum. “In de afgelopen zeven jaar heeft de raad alle verschillende mogelijkheden en risico’s onderzocht en vastgesteld dat nieuwbouw van het Spuiforum de beste optie is. Door de knoop door te hakken, kan de gemeente nu eindelijk aan de slag. Dat is wat de Haagse binnenstad en de culturele sector nodig hebben.”

GroenLinks stemt tegen Spuiforum

GL vr 1 nov 2013 – Inge Vianenspuiforum – Gisteravond heeft, na vele tientallen uren bespreking, de coalitie ingestemd met de komst van het Spuiforum. De PvdA, D66, VVD en CDA hebben, na 25% bezuinigingen op de culturele sector in Den Haag, nu besloten minimaal 181 miljoen uit te geven aan de komst van het Spuiforum. GroenLinks heeft tegengestemd.  Lees meer

De volledige bijdrage van Inge is bijgevoegd. 1 bijlage

Het debat terugkijken kan hierDownloads;

VVD stemt in met realisatie Spuiforum

VVD 1 november 2013  De VVD-gemeenteraadsfractie in Den Haag heeft bij de behandeling van het Spuiforum ingestemd met de realisatie van het nieuwe theater op het Spui. Om extra financiële zekerheid in te bouwen, heeft VVD-raadslid Arjen Lakerveld tijdens de behandeling extra voorwaarden gesteld, die risico’s en eventuele kostenoverschrijding bij de verdere uitwerking van het Spuiforum kunnen opvangen. Met LEES VERDER

Verslag ALV 28 oktober over het Spuiforum

PvdA Do 31 Okt 2013 – Arthur Karelse – Het bestemmingsplan Spuiplein was onderwerp van de Algemene Ledenvergadering (ALV) van de PvdA afdeling Den Haag, die maandag 28 oktober in theater De Vaillant werd gehouden. Er waren ongeveer 130 leden aanwezig. Lees verder »

Van Aartsen: Norder is zorgvuldig omgegaan met proces cultuurpaleis

RTVWEST 01.10.2013 Wethouder Marnix Norder (PvdA) van Stadsvernieuwing is zorgvuldig omgegaan met het vraagstuk rond het cultuurpaleis en het is een democratisch proces geweest. Dat zegt burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag tegen Omroep West. Het college van burgemeester en wethouders is erg geraakt door de beschuldiging dat ze Hagenaars zou ‘belazeren’met het plan voor het Spuiforum aldus de burgervader. Lees verder

Van Aartsen over Spuiforum: “We hebben niemand belazerd”

Den HaagFM 01.10.2013 Het college van burgemeester en wethouders is erg geraakt door de beschuldiging dat ze Hagenaars zou “belazeren” met het plan voor het Spuiforum, zegt burgemeester Jozias van Aartsen. “Ik weet hoe zorgvuldig er met dit vraagstuk is omgegaan. Als de renovatievariant had gekund, was daarvoor gekozen. Belazeren is wel het laatste dat aan de orde is geweest”, aldus Van Aartsen.…lees meer

Tegenstanders cultuurpaleis leggen zich niet neer bij besluit

RTVWEST 01.10.2013 De tegenstanders van het cultuurpaleis leggen zich niet neer bij het besluit van de Haagse gemeenteraad, die donderdagavond de plannen voor het project steunde.

De tegenstanders, georganiseerd in werkgroep Dooievaar+, zijn van plan naar de Raad van State te stappen.

De tegenstanders vinden het project een verspilling van belastinggeld. Ze zijn bang dat het cultuurpaleis veel duurder wordt dan begroot en zien liever dat de bestaande gebouwen worden gerenoveerd. De gemeente heeft die mogelijkheid in de zomer laten onderzoeken, maar daaruit bleek dat sloop en nieuwbouw goedkoper zou zijn, en bovendien meer zou opleveren. Andere critici wijzen op het historisch belang: het Lucent Danstheater uit 1987 was het eerste grote ontwerp van de nu wereldberoemde architect Rem Koolhaas.

Cultuurpaleis niet populair in Den Haag

Het project is niet populair in Den Haagblijkt uit peilingen. Maar Norder is optimistisch. ‘Draagvlak ontstaat als je begint. Dit wordt geweldig, een brandpunt van cultuur midden in de stad. Het is zo helder dat dit een verbetering is’, zegt Norder. De oppositie diende donderdagavond een motie van wantrouwen in tegen hem.  Lees verder

Tegenstanders Spuiforum strijden door

Den HaagFM 01.10.2013 De tegenstanders van het Spuiforum willen blijven strijden tegen het nieuwe gebouw.

Groen licht voor Haags cultuurpaleis

RTVWEST 01.10.2013 In Den Haag komt in 2018 een nieuw cultuurpaleis. Een meerderheid van de Haagse gemeenteraad steunde donderdagavond het plan om de bestaande theaters op het Spuiplein te slopen en hiervoor een nieuw gebouw neer te zetten. Wel diende de hele oppositie een motie van wantrouwen in tegen wethouder Marnix Norder (PvdA).Lees verder

Nieuwbouw Spuiforum gaat door

Den HaagFM 01.10.2013 De Haagse gemeenteraad heeft donderdagnacht zoals verwacht ingestemd met de bouw van het Spuiforum op het Spuiplein. Een meerderheid van VVD, CDA, D66 en PvdA (in totaal 24 raadsleden) stemde voor. Eén raadslid van de PvdA stemde samen met de oppositiepartijen (bij elkaar 21 stemmen) tegen het plan.…lees meer

Den Haag In 60 Seconden: Gemeenteraad kiest voor nieuwbouw cultuurpaleis

Den HaagFM 01.10.2013 In het nieuwsprogramma Den Haag in 60 seconden van Den Haag FM zie je elke werkdag het belangrijkste nieuws uit je stad. Dit zijn onze onderwerpen van donderdag 31 oktober: – Gemeenteraad kiest voor nieuwbouw cultuurpaleis. …lees meer

Den Haag stemt definitief voor nieuw cultuurpaleis

Trouw 01.11.2013 In het centrum van Den Haag verrijst tussen nu en 2018 een groot cultuurpaleis. De gemeenteraad ging daar donderdagavond laat definitief mee akkoord. Over het zogeheten Spuiforum was en is veel te doen. Door de ophef dreigde de Haagse coalitie in de zomer te vallen.

Lees ook: Motie van wantrouwen tegen Haagse wethouder verworpen – 01/11/13

Groen licht voor cultuurpaleis Den Haag

NU 01.11.2013 In het centrum van Den Haag verrijst tussen nu en 2018 een groot cultuurpaleis. De gemeenteraad van de hofstad ging daar donderdagavond definitief mee akkoord. Over het zogeheten Spuiforum was en is veel te doen. Door de ophef dreigde de Haagse coalitie in de zomer te vallen.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over; Cultuurpaleis Spuiforum Den Haag

Den Haag gaat definitief door met omstreden nieuwbouw Spuiforum

Elsevier 01.11.2013 Den Haag laat definitief de omstreden nieuwbouw van ‘cultuurpaleis’ Spuiforum doorgaan. Een meerderheid van de Haagse gemeenteraad stemde vannacht in met de bouw. Verantwoordelijk wethouder Marnix Norder (PvdA) overleefde een motie van wantrouwen die door alle elf oppositiepartijen werd ingediend, meldt Den Haag FM. PvdA’er Mustafa Okcuoglu keerde zijn partij daarom in de zomer de rug toe vanwege de kwestie, en ook afgelopen nacht was zijn oude partij nog verdeeld. Het PvdA-raadslid Gerard Verspuij stemde als enige sociaal-democraat tegen. Uit onderzoek van de Haagse Stadspartij blijkt dat de kosten van de nieuwbouw wel eens flink zouden kunnen tegenvallen: in het ergste geval kost het uiteindelijk 243 miljoen euro.

Lees ook: 181 miljoen euro voor een Haags ‘cultuurpaleis’: waarom (niet)?

Jelte Wiersma: Een Spuiforum voor 181 miljoen euro? Doe maar niet

zie ook;

Haagse gemeenteraad stemt toch nog in met cultuurpaleis Spuiforum›

NRC 01.11.2013 De gemeenteraad in Den Haag heeft gisteravond ingestemd met de bouw van het nieuwe cultuurpaleis Spuiforum. Het nieuwe onderkomen van het Residentie Orkest, Nederlands Dans Theater, Koninklijk Conservatorium en het Dans- en Muziekcentrum Den Haag moet in 2018 zijn deuren openen.

Den Haag kiest voor ‘duur’ cultuurpaleis

AD 01.11.2013 In het centrum van Den Haag verrijst tussen nu en 2018 een groot cultuurpaleis. De gemeenteraad ging daar donderdagavond laat definitief mee akkoord. Over het zogeheten Spuiforum was en is veel te doen. Door de ophef dreigde de Haagse coalitie in de zomer te vallen.

Lees ook

Motie van wantrouwen tegen Haagse wethouder verworpen

AD 01.11.2013  De voltallige oppositie in de gemeenteraad van Den Haag heeft in de nacht van donderdag op vrijdag geëist dat wethouder Marnix Norder (Cultuur) vertrekt. De elf fracties dienden een motie van wantrouwen in. Die werd verworpen. De oppositie stemde voor, de coalitie was tegen.

lees ook: Cultuurpaleis Den Haag stap dichterbij

Motie van wantrouwen tegen Haagse wethouder verworpen

Trouw 01.11.2013 De voltallige oppositie in de gemeenteraad van Den Haag heeft in de nacht van donderdag op vrijdag geëist dat wethouder Marnix Norder (Cultuur) vertrekt. De elf fracties dienden een motie van wantrouwen in. Die werd verworpen. De oppositie stemde voor, de coalitie was tegen.

Spuiforum – Spreektekst Jos de Jong

PvdA 31.10.2013 Vanavond ronden wij het besluitvormingsproces over het Spuiforum af. Geen makkelijk proces, maar het ging dan ook ergens over.

Nut en noodzaak
De huidige onderkomens van Koninklijk Conservatorium (KC), Nederlands Danstheater (NDT) en Residentie Orkest (RO) voldoen niet meer aan de eisen en voorwaarden die nodig zijn om goed en toekomstbestendig te kunnen functioneren. Daar zal iets mee moeten gebeuren. En dat hebben wij hier in november vorig jaar in meerderheid met elkaar vastgesteld. Lees verder »

Het bestemmingsplan Spuiforum werd aangenomen.

De raadsvergadering kunt u hier terugzien >>

Live volgen: Raadsvergadering 31-10-13 (19:30)

Agendapunten & sprekers

Bekijk de originele agenda van deze vergadering…

Documenten;

A. Vaststelling agenda

Raadsvergadering Spuiforum live op Den Haag TV Video

Den HaagFM 31.10.2013 Den Haag TV zendt donderdagavond live de gemeenteraadsvergadering uit waarin een definitief besluit wordt genomen over het Spuiforum.

De uitkomst van de vergadering staat eigenlijk al vast. Een meerderheid van de raadsleden steunt de bouw van een nieuw cultuurpaleis op het Spuiplein. De Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater worden gesloopt. Ook het Koninklijk Conservatorium krijgt een plek in het nieuwe Spuiforum. In 2018 moet het gebouw klaar zijn. …lees meer

Stadspartij: “Discussie over kosten Spuiforum wordt gesaboteerd”

Den HaagFM 31.10.2013 Joris Wijsmuller, fractievoorzitter van de Haagse Stadspartij, heeft in een boze brief burgemeester van Aartsen gevraagd om wethouder Norder terug te fluiten.…lees meer

Cultuurpaleis: Bral vs ZuiderwijkVideo

RTVWEST 31.10.2013  Donderdag velt de Haagse politiek het definitieve oordeel over het cultuurpaleis. Het nieuwe gebouw moet op het Spuiplein komen en wordt het nieuwe onderkomen van het Residentie Orkest, het Nederlands Danstheater en het Koninklijk Conservatorium. Het omstreden nieuwbouwproject van 181 miljoen euro heeft de stad de afgelopen maanden tot op het bot verdeeld…. Lees verder

gerelateerde artikelen;

Den Haag beslist over cultuurpaleis

Trouw 31.10.2013 Den Haag beslist donderdagavond of er een groot theater in het stadscentrum komt. Maar een dramatische ontknoping komt er niet, de hoofdrolspelers hebben hun keuze gemaakt. Na een hectische discussie over het zogeheten Spuiforum, die het Haagse college bijna ten val bracht, is er nu een duidelijke meerderheid. Het cultuurpaleis komt er.

Beslissing over cultuurpaleis

Telegraaf 31.10.2013 Den Haag beslist donderdagavond of er een groot theater in het stadscentrum komt. Maar een dramatische ontknoping komt er niet, de hoofdrolspelers hebben hun keuze gemaakt. Na een hectische discussie over het zogeheten Spuiforum, die het Haagse college bijna ten val bracht, is er nu een duidelijke meerderheid. Het cultuurpaleis komt er.

181 miljoen euro voor een Haags ‘cultuurpaleis’: waarom (niet)?

Elsevier 31.10.2013 De kosten van het nieuwe dans- en muziektheater op het Spuiplein in Den Haag, het Spuiforum, worden op 181 miljoen euro geraamd. In het nieuwe cultuurgebouw op het Spui moeten het Residentie Orkest, het Nederlands Danstheater en het Koninklijk Conservatorium onderdak krijgen.

Haagse Stadspartij: “Discussie over bouwkosten Spuiforum wordt gesaboteerd” 

HSP 30 Okt 2013. Joris Wijsmuller, fractievoorzitter van de Haagse Stadspartij, heeft in een boze brief burgemeester van Aartsen gevraagd om wethouder Norder terug te fluiten. Volgens Wijsmuller tracht de wethouder de second opinion van BBN over de bouwkosten…>Lees verder

SP: “Renovatie honderd miljoen goedkoper dan Spuiforum”

Den HaagFM 30.10.2013 De Socialistische Partij in de Haagse gemeenteraad zegt dat het renoveren van de bestaande theaterzalen op het Spuiplein…lees meer

Renovatie veel goedkoper dan nieuwbouw Spuiforum

SP 30-10-2013 • De SP stelt dat een alternatief renovatieplan veel goedkoper kan dan het voorgestelde nieuwbouwplan voor het Spuiforum. Het renovatieplan wat de SP voorstelt is zo’n honderd miljoen goedkoper dan het nieuwbouwplan van het gemeentebestuur. SP-fractievoorzitter Ingrid Gyömörei: “Door de bestaande zalen op het Spuiplein te renoveren en het Koninklijk Conservatorium te renoveren op de bestaande plek, kan een hoop geld bespaard worden. Ook kent dit plan fors minder risico’s dan het nieuwbouwplan van het gemeentebestuur.” › Lees verder…

Afrondend debat Spuiforum nodig

SP 29-10-2013 • De SP roept de Haagse gemeenteraad op een afrondend debat te houden over het Spuiforum en het alternatieve renovatieplan. Vooralsnog wordt dit niet mogelijk gemaakt, de gemeenteraad bespreekt aanstaande donderdag alleen het bestemmingsplan Spuikwartier. SP-fractievoorzitter Ingrid Gyömörei: “Het bestemmingsplan regelt alleen dat er een gebouw bijkomt op het Spuiplein. Niet of dit de nieuwbouwvariant wordt van het gemeentebestuur, of een alternatief renovatieplan. Wat de SP betreft moet eerst deze discussie afgerond worden. Dit verdient de stad en haar inwoners ook, gezien de enorme kosten en impact voor de stad van dit plan.” › Lees verder…

Cultuurpaleis Den Haag dichterbij

Telegraaf 28.10.2013 Het omstreden cultuurpaleis in Den Haag is maandagavond een stap dichterbij gekomen. De plaatselijke PvdA, de grote twijfelaar binnen de gemeente, ziet niets in nieuw uitstel van de bouwplannen. De leden zijn ook tegen het stoppen met het project. Dat bleek op een ledenvergadering. Vier kritische moties werden er weggestemd.

Gerelateerde artikelen;

25-09:  Akkoord met bouw cultuurpaleis

23-09:  ‘Cultuurpaleis goedkoopste optie’

20-09:  ‘Cultuurpaleis kan voor 181 mln.’

18-09:  ‘Cultuurpaleis valt duurder uit’

19-07:  181 miljoen voor cultuurpaleis

18-07:  ‘draagvlak Spuiforum zorgelijk’

18-07:  Directeur NDT stapt op

18-07:  Spannende avond cultuurpaleis

17-07:  Morgen besluit cultuurpaleis

16-07:  ‘Uitstel over Spuiforum’

10-07:  PvdA worstelt met megaproject

09-07:  PvdA beraadt zich over cultuurpaleis

09-07:  PvdA-leden tegen Spuiforum

08-11:  Den Haag krijgt cultuurpaleis

04-11:  Haagse PvdA hopeloos verdeeld

Haagse PvdA steunt bouw van nieuw cultuurpaleis

RTVWEST 28.10.2013 De leden van de PvdA in Den Haag verzetten zich niet langer tegen de bouw van een nieuw cultuurpaleis in het centrum van de stad.

Tijdens een ledenvergadering van die partij, maandagavond, sprak een meerderheid zich uit tegen een aantal voorstellen om de bouw helemaal af te blazen of een beslissing over de raadsverkiezingen  van maart volgend jaar te tillen.

PvdA-leden steunen bouw Spuiforum

Den HaagFM 28.10.2013 Tijdens een maandagavond gehouden ledenvergadering heeft de achterban van de Haagse PvdA in meerderheid voor de bouw van het Spuiforum gestemd.

Cultuurpaleis Den Haag stap dichterbij

Trouw 28.10.2013 Het omstreden cultuurpaleis in Den Haag is een stap dichterbij gekomen. De lokale PvdA-afdeling, de grote twijfelaar binnen de gemeente, ziet niets in hernieuwd uitstel van de bouwplannen. De leden zijn ook tegen het stoppen met het project, bleek maandag op een ledenvergadering. Vier kritische moties werden weggestemd. De Haagse gemeenteraad wil donderdag de knoop doorhakken. Dan wordt er gestemd over het bestemmingsplan voor het gebied. De tegenstanders geven de strijd echter nog niet op. Ze willen naar de Raad van State stappen om hun gelijk te halen.

Lees ook: ‘Haags cultuurpaleis van 181 miljoen euro is goedkoopste optie’ – 23/09/13

Lees ook: Onderzoek: Driekwart Hagenaars tegen bouw cultuurpaleis – 15/07/13

Lees ook: Den Haag krijgt cultuurpaleis aan Spuiplein – 08/11/12

Cultuurpaleis Den Haag stap dichterbij

AD 28.10.2013 Het omstreden cultuurpaleis in Den Haag is een stap dichterbij gekomen. De lokale PvdA-afdeling, de grote twijfelaar binnen de gemeente, ziet niets in hernieuwd uitstel van de bouwplannen. De leden zijn ook tegen het stoppen met het project, bleek maandag op een ledenvergadering. Vier kritische moties werden weggestemd.

GERELATEERD NIEUWS

‘Haags cultuurpaleis van 181 miljoen euro is goedkoopste optie’

‘Kosten van Spuiforum gaan de pan uitrijzen’

Onderzoek: Driekwart Hagenaars tegen bouw cultuurpaleis

Bouwkostenexpert: “Spuiforum duurder en oneerlijk begroot”

HSP 28 Okt 2013. Na bouwkostenbureau BBN stelt ook het bouwexpertisebureau OPPS dat het Spuiforum veel duurder wordt dan de 181 miljoen die de gemeente ons voorspiegelt.

De Haagse Stadspartij presenteerde eerder al op 18 september 2013 het onderzoek van BBN naar de kosten van het Spuiforum. De uitkomst daarvan: Spuiforum wordt 60 miljoen duurder.Lees verder

zie ook: 

Haagse stadsgesprekken Spuiforum Krankjorum 2013

Stadsgesprek SpuiForum 18.04.2013

Stadsgesprekken “Spuiforum Krankjorum ???”

Spuiforum weer in hottalk

Massaal protest tegen cultuurpaleis

Actie tegen komst Cultuurpaleis

Haagse PvdA is/was verdeeld over Cultuurpaleis Spuiplein

Gemeente en inwoners grote verliezer met bouw Spuiforum

GroenLinks: ‘Kiezers moeten zich uitspreken over cultuurpaleis’

Noodzaak schrappen Spuiforum steeds groter

De tijd is gekomen in Theater aan het Spui

Geen cultuurpaleis, maar bibliotheken

Gemeente en inwoners grote verliezer met bouw Spuiforum

Stadspartij wil onderzoek naar besluitvorming Cultuurpaleis

Voorbereidingen bouw cultuurpaleis Den Haag gaan sneller dan gepland

Charme-offensief om nieuwbouw cultuurpaleis te realiseren

Bouw cultuurpaleis is volgens stadsbestuur Den Haag echt te betalen

Duidelijkheid over Haags cultuurpaleis

Stadsbestuur presenteert nieuw ontwerp Spuiforum

Rode Loper van Spuiplein naar Anna van Buerenplein

Tijdelijk Cultuurpaleis voor Den Haag CS

Fractievoorzitter ChristenUnie: ‘Besluit cultuurpaleis onverstandig’

Den Haag stemt in met bouw omstreden cultuurcentrum

RAAD STEMT VOOR: CULTUURPALEIS KOMT ER

Cultuurpaleis tegen zere been Hagenaar

PvdA trekt zich niets aan van mening Hagenaars over cultuurpaleis

Cultuur in uw stadsdeel

51 Reacties op “De spanningen rondom het SpuiForum namen toe !!! – deel 2

 1. Pingback: Aftrap bouw SpuiForum | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 2. Pingback: Start bouw Haags spuiForum | Kunst in de Wijk

 3. Pingback: En weer gedonder bij de Haagse PvdA | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 4. Pingback: De toekomst van het Haagse SpuiForum !! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 5. Pingback: De toekomst van het Haagse SpuiForum !! | Kunst in de Wijk

 6. Pingback: Spuiform terug naar de tekentafel | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 7. Pingback: SpuiForum terug naar de Tekentafel !!! | Kunst in de Wijk

 8. Pingback: Nieuwe plannen Haagse SpuiForum | Kunst in de Wijk

 9. Pingback: Nieuwe plannen Haags Spuiforum | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 10. Pingback: spui | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 11. Pingback: Nieuwe plannen Haags Spuiforum – deel 2 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 12. Pingback: Nieuwe plannen Haags Spuiforum – deel 3 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 13. Pingback: Weer gedonder bij de Haagse PvdA | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 14. Pingback: Nieuwe plannen Haags Spuiforum – deel 4 definitief | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 15. Pingback: Nieuwe plannen Haags Spuiforum definitief | Kunst in de Wijk

 16. Pingback: Nieuwe plannen Haags Spuiforum definitief « Debat in de Digitale Hofstad

 17. Pingback: Nieuwe plannen Haags Spuiforum bijna definitief – deel 5 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 18. Pingback: Vertraging nieuwe plannen Haags Spuiforum – deel 5 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 19. Pingback: Vertraging nieuwe plannen Haags Spuiforum – deel 7 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 20. Pingback: Vertraging nieuwe plannen Haags Spuiforum – deel 8 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 21. Pingback: Nog meer vertraging nieuwe plannen Haags Spuiforum – deel 8 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 22. Pingback: Crisis en nog meer vertraging nieuwe plannen Haags Spuiforum | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 23. Pingback: De eerste paal voor het nieuwe Onderwijs en Cultuur Complex op het Spuiplein | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 24. Pingback: En weer gaat het gedonder met het SpuiForum vrolijk verder !! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 25. Pingback: En weer gaat het gedonder met het SpuiForum vrolijk verder !! – deel 2 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 26. Pingback: Het SpuiForum gaat vrolijk weer verder !! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 27. Pingback: Nog meer gedonder met het SpuiForum !! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 28. Pingback: Nog meer gedonder met het SpuiForum !! – debat 06.05.2020 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 29. Pingback: Nog meer gedonder met het SpuiForum !! – debat 06.05.2020 – de nasleep | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 30. Pingback: Het nieuwe cultuurpaleis Amare aan het Spui in Den Haag bijna open | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 31. Pingback: Het nieuwe cultuurpaleis Amare aan het Spui in Den Haag bijna klaar | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 32. Pingback: Cultuurcomplex Amare vordert gestaag !!! – stand van zaken 22.10.2020 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 33. Pingback: En weer gedonder met het cultuurpaleis Amare !! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 34. Pingback: Nog meer gedonder met het SpuiForum !! – debat 06.05.2020 – de nasleep – deel 2 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 35. Pingback: Nog meer gedonder met het SpuiForum “Amare” !! – debat 06.05.2020 – de nasleep – deel 2 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 36. Pingback: Muziektheater Amare – inrichting nieuwe Spuiplein | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 37. Pingback: En het gedonder met het cultuurpaleis Amare gaat gewoon weer verder !! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 38. Pingback: Dan maar een Raadsenquête naar de bouw van het cultuurpaleis Amare ?? | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 39. Pingback: En weer gaat het gedonder met het cultuurpaleis Amare gewoon weer verder !! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 40. Pingback: En weer gaat het gedonder met het cultuurpaleis Amare gewoon weer verder !! – de nasleep | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 41. Pingback: Het nieuwe cultuurpaleis “Amare” aan het Haagse Spui gaat eindelijk open !!! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 42. Pingback: Amare op weg naar de nieuwe hangplek voor alle Hagenaars !! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 43. Pingback: Op weg naar de Raadsenquête cultuurcomplex AMARE | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 44. Pingback: Opening 19.11.2021 nieuwe cultuurpaleis Amare aan het Spui in Den Haag | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 45. Pingback: Amare – van de kinderziektes zijn er nog maar 20 over !!! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 46. Pingback: De kinderziektes van het nieuwe cultuurpaleis “Amare” aan het Spui | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 47. Pingback: De kinderziektes van het nieuwe cultuurpaleis “Amare” aan het Spui – de nasleep | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 48. Pingback: Op weg naar de Raadsenquête cultuurcomplex AMARE – deel 2 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 49. Pingback: Het nieuwe Cultuurpaleis Amare aan het Spui in Den Haag vanaf november 2022 eindelijk ‘full swing’ | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 50. Pingback: Aftrap Raadsenquête cultuurcomplex AMARE | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 51. Pingback: Laatste ronde Raadsenquête cultuurcomplex AMARE | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s