Nieuwe plannen Haags Spuiforum – deel 4 definitief

Definitief

Het nieuwe theater in hartje Den Haag mag er definitief komen.

In beroep

De Raad van State heeft woensdag de bezwaren van tegenstanders afgewezen.

Hoger beroep is niet mogelijk.

Een aantal omwonenden en een café ging tegen het bestemmingsplan in beroep. Ze vonden het gebouw te hoog en te massaal. Ook vonden ze dat het huidige Lucent Danstheater en de dr. Anton Philipszaal hadden moeten blijven staan en gerenoveerd hadden moeten worden.

Terugblik
Twee eerdere plannen voor het project, door tegenstanders een ‘cultuurpaleis’ genoemd, waren afgeblazen omdat er te veel verzet tegen was. Het is de bedoeling dat de bouw dit jaar begint en in 2019 klaar is. Den Haag heeft daar 176 miljoen euro voor over.

Den Haag wil een groot nieuw cultuurcomplex neerzetten op het Spuiplein, naast het stadhuis. Daarvoor zijn het Lucent Danstheater en de Dr. Anton Philipszaal gesloopt. Het nieuwe gebouw moet onderdak bieden aan het Nederlands Danstheater, het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium.

LEES OOK: Hoe zit het nou met dat Spuikwartier in Den Haag? 9 vragen over het nieuwe ‘Cultuurpaleis’

Op de website van de gemeente Den Haag staat een boekje van de ontwikkelaars en architecten met veel informatie. Lees verder

zie ook: Nieuwe plannen Haags Spuiforum – deel 3

Zie ook:  Nieuwe plannen Haags Spuiforum – deel 2

zie ook: Nieuwe plannen Haags Spuiforum – deel 1

zie verder ook:  Haags college dient motie van wantrouwen in tegen Haagse anti-Spuiforum-bewoners

zie ook; Haagse SpuiForum terug naar de Tekentafel !!!

zie ook: De toekomst van het Haagse SpuiForum !!

zie ook: Aftrap bouw SpuiForum

zie ook: De spanningen rondom het SpuiForum namen toe !!! – deel 2

zie ook: De spanningen rondom het SpuiForum namen toe !!!  – deel 1

en zie ookGedonder bij de Haagse PvdA over het Spuiforum

en ook: Haagse PvdA is/was verdeeld over Cultuurpaleis Spuiplein

en: Motie ‘heroverweging na verkiezingen’ ALV 28 okt 2013

en: 140309 Financiele barometer Spuiforum definitief (1)

en:  140310 Persbericht financiën Spuiforum 3

Zie ook: Dossier: Spuiforum 2.0

Nu al vertraging bij bouw Onderwijs en Cultuur Complex op Spuiplein

Den HaagFM 22.06.2016 Er is nu al vertraging bij de bouw van het Onderwijs en Cultuur Complex op het Spuiplein.

Het verwijderen van asbest uit het voormalige Ministerie van Justitie gaat langer duren dan gepland, schrijft wethouder Joris Wijsmuller in een brief aan de gemeenteraad. Er wordt geprobeerd de vertraging in te lopen door eerder dan gepland te starten met de sloop van de laagbouw van het voormalige Ministerie van Binnenlandse Zaken. De gemeente hoopt dat het zo toch lukt om het gebied over anderhalve maand leeg te hebben.

Een andere vertraging wordt veroorzaakt door de Bouwcombinatie Cadanz dat voor de zomer een definitief ontwerp zou presenteren van de Vuurkorf, zoals het cultuurpaleis in de volksmond wordt genoemd. Het bedrijf laat nu weten dat het pas na de zomer klaar zal zijn. …lees meer

Gemeente mag geen evenementen meer organiseren op Spuiplein

Den HaagFM 20.06.2016 De gemeente mag geen evenementen meer organiseren of laten organiseren op het Spuiplein. Dat is de uitkomst van een uitspraak van de Raad van State in een beroepszaak tegen het bestemmingsplan Wijnhavenkwartier en Spuiplein dat was aangespannen door een omwonende.

“De Raad van State heeft de mogelijkheid om evenementen te houden op het Spuiplein vernietigd”, schrijft het stadsbestuur aan de gemeenteraad. Uit dezelfde brief blijkt ook dat de gemeente dit besluit niet zomaar overneemt. “Het college onderzoekt de mogelijkheden voor het organiseren van (kleinschaliger) evenementen binnen de nu geldende juridische kaders”, staat in de brief.

Op het Spuiplein worden vele tientallen evenementen per jaar gehouden, zoals popfestivals, sportevenementen, openluchtbioscoopvoorstellingen en verschillende manifestaties. Het gebied wordt de komende jaren opnieuw ingericht. …lees meer

Boek ‘De blijmoedige leugenaar’ over cultuurpaleis

Den HaagFM 24.04.2016  Zondag is in het Theater aan het Spui een boek gepresenteerd over het cultuurpaleis, getiteld ‘De blijmoedige leugenaar’.

Schrijver Theo Monkorst overhandigde het eerste exemplaar aan wethouder Joris Wijsmuller van Cultuur. De roman vertelt het verhaal van een wethouder die wordt vermoord en vanuit de hemel vertelt over de strijd rond het cultuurgebouw op het Spuiplein.

Monkhorst publiceerde eerder vier romans, vier bundels poëzie en twee toneelstukken. …lees meer

Toch sociale woningbouw in luxe woontorens in centrum Den Haag

RTVWEST 21.04.2016 De bouw van drie hoge torens in het Wijnhavenkwartier in Den Haag kan doorgaan. Een meerderheid in de Haagse gemeenteraad heeft geen bezwaren tegen de plannen van wethouder Joris Wijsmuller, nu VVD en CDA hun verzet tegen de bouw van 88 sociale huurwoningen in het gebied hebben gestaakt.

Wijsmuller moest daarvoor wel beloven dat hij de gemeenteraad voortaan eerder op de hoogte gaat stellen van belangrijke wijzigingen in grote bouwplannen. ‘We moeten voortaan dit soort commotie voorkomen’, zei hij woensdagavond tijdens een commissievergadering in het stadhuis. ‘Ik weet dat dit een gevoelig dossier is. Het lijkt mij verstandig om wijzigingen de volgende keer te sonderen, of hoe je dat ook noemt.’

LEES OOK: Nieuw Spuiplein mét waterpartij en groen

De oppositie in de Haagse raad én coalitiepartijen VVD en CDA bleken uitermate geprikkeld toen Wijsmuller (Haagse Stadspartij) begin maart bekend maakte dat naast het nieuwe onderwijs- en cultuurcentrum (OCC) drie torens zouden komen: twee met woningen en één met een hotel.

Sociale huurwoningen

De reden was dat in het plan opeens ook 88 sociale huurwoningen waren opgenomen. Het is duur om dit type woning te bouwen en daarom bleek Wijsmuller bereid om uit een speciaal potje één miljoen euro ter beschikking te stellen.

LEES OOK: Hoe zit het nou met dat Spuikwartier in Den Haag? 9 vragen over het nieuwe ‘Cultuurpaleis’

VVD en CDA lieten weten ‘onaangenaam verrast’ te zijn. Daardoor moest Wijsmuller nog drie aanvullende brieven schrijven om uit te leggen hoe de constructie precies in elkaar zat. Toch bleven de partijen kritisch. ‘Het zou niet onze keuze zijn om een miljoen euro toe te voegen aan het plan’, aldus de liberaal Arjen Lakerveld.

Zelf om gevraagd

De wethouder legde tijdens de vergadering nogmaals uit dat de gemeenteraad eerder zelf had gevraagd om meer sociale woningbouw en dat het college hiervoor ook in totaal 18 miljoen euro beschikbaar heeft gesteld.

Maar pas toen hij beloofde dat de raad voortaan eerder wordt ingelicht over belangrijke wijzigingen in een plan als dit, legden VVD en CDA zich bij de aanpassing neer. ‘Het is zo dat wij als raadsleden de wethouders moeten controleren. Wij staan aan het begin van de bouw van het nieuwe OCC en het begin van de herinrichting van het Spuiplein. Het is een enorm duur plan en een gebied dat de hele stad bezighoudt. Wij vinden dat we ons werk goed moeten uitvoeren’, aldus raadslid Michel Rogier (CDA) na afloop van het debat.

Meer over dit onderwerp: WIJNHAVENKWARTIER DEN HAAGJORIS WIJSMULLER SOCIALE WONINGENKRITIEK OCC

Toch socialewoningbouw in Spuikwartier

Den HaagFM 21.04.2016 De bouw van drie hoge torens in het Spuikwartier kan doorgaan. Een meerderheid in de Haagse gemeenteraad heeft geen bezwaren tegen de plannen van wethouder Joris Wijsmuller. Ook de VVD en CDA hebben hun verzet tegen de bouw van 88 sociale huurwoningen gestaakt.

Wijsmuller moest daarvoor wel beloven dat hij de gemeenteraad voortaan eerder op de hoogte stelt van belangrijke wijzigingen in grote bouwplannen. “We moeten voortaan dit soort commotie voorkomen”, zei hij woensdagavond tijdens een vergadering in het stadhuis. “Ik weet dat dit een gevoelig dossier is. Het lijkt mij verstandig om wijzigingen de volgende keer te sonderen, of hoe je dat ook noemt.”

De spanningen tussen de partijen die samen het Haagse stadsbestuur vormen, liepen vorige maand hoog op toen bekend werd dat de sociale woningen in de torens uit een ander potje worden betaald en het nog te bouwen cultuurcomplex daardoor duurder wordt dan afgesproken. …lees meer

Wijsmuller: ‘Kosten sociale woningen Haags Wijnhavenwartier vallen binnen spelregels gemeente’

RTVWEST 13.04.2016 De extra kosten van de bouw van sociale woningen in het Haagse Wijnhavenkwartier vallen binnen de spelregels die de gemeente daarvoor heeft opgesteld. ‘De besluitvorming door het college heeft binnen de door uw raad vastgestelde (financiële) kaders plaatsgevonden,’ aldus de Haagse wethouder Joris Wijsmuller in een derde brief over de kwestie aan de gemeenteraad.

De wethouder legt na grote druk van de raad in dat stuk nog eens de financiële constructie uit die de bouw van die sociale huurwoningen mogelijk maakt. In de politiek leven vragen over die kwestie, zo bleek tijdens een commissievergadering twee weken geleden.

De oppositie en de collegepartijen VVD en CDA denken dat de raad wellicht ten onrechte buitenspel is gezet. De kritische partijen stellen de gemeenteraad in 2014 een besluit heeft genomen waarin duidelijk staat dat de grondexploitatie voor het Wijnhavenkwartier én het Spuikwartier in totaal 9,2 miljoen euro negatief mag zijn. Maar door de bouw van de sociale huurwoningen, wordt dat bedrag met een miljoen euro overschreden.

Geen gevolgen voor onderwijs- en cultuurcentrum

Wijsmuller wijst er in zijn brief op dat de bouw van sociale woningen totaal geen gevolgen heeft voor de kosten van het in het gebied te bouwen onderwijs en cultuurcentrum (OCC). Het bedrag dat de gemeente daarvoor heeft uitgetrokken is 177,4 miljoen euro. Dat is hard en mag niet worden overschreden. Wijsmuller zelf: ‘Dit krediet is taakstellend. Overschrijding is niet toegestaan.’

Dat geldt niet voor de grondexploitatie van het grote gebied. De wethouder stelt dat de gemeenteraad zelf heeft gevraagd om sociale woningen. En dat de gemeente voor het bouwen van die huizen een speciaal potje in het leven heeft geroepen. Daaruit wordt de miljoen betaald.

Geen goedkeuring nodig van de raad

Maar, schrijft de wethouder ook, het college heeft de bevoegdheid om grondexploitaties binnen bepaalde grenzen aan te passen, zoals dat nu is gebeurd. Als dat het geval is, hoeft dat niet iedere keer ter goedkeuring worden voorgelegd aan de gemeenteraad. Wel worden aanpassingen ‘ter kennisname’ aan de raad gestuurd.

Meer over dit onderwerp: SPUIKWARTIER DEN HAAG SOCIALE WONINGBOUWKRITIEK JORIS WIJSMULLER

Wethouder Wijsmuller: “Kosten sociale woningen Wijnhavenwartier vallen binnen de spelregels”

Den HaagFM 13.04.2016 De extra kosten van de bouw van sociale woningen in het Wijnhavenkwartier vallen binnen de spelregels die de gemeente daarvoor heeft opgesteld. Dat schrijft wethouder Joris Wijsmuller in een brief aan de gemeenteraad. “De besluitvorming door het college heeft binnen de door uw raad vastgestelde (financiële) kaders plaatsgevonden.”

In de politiek leven veel vragen over die kwestie. Zo zou door de sociale woningboow het nieuwe cultuurcomplex een miljoen euro duurder worden dan afgesproken !!  Wijsmuller schrijft dat dat niet klopt. De bouw van de sociale woningen heeft volgens hem totaal geen gevolgen voor de kosten van het onderwijs en cultuurcentrum (OCC). Het bedrag dat de gemeente daarvoor heeft uitgetrokken is en blijft 177,4 miljoen euro.

De extra kosten hebben te maken met de grondexploitatie van het gebied. De wethouder stelt dat de gemeenteraad zelf heeft gevraagd om sociale woningen. En dat de gemeente voor het bouwen van die huizen een speciaal potje in het leven heeft geroepen. Daaruit wordt de miljoen betaald.  …lees meer

Spui

spui2

Spanning in Haagse coalitie over sociale woningen in Wijnhavenkwartier loopt op

RTVWEST 01.04.2016  De spanningen in de Haagse coalitie over de bouw van 88 sociale huurwoningen in het Wijnhavenkwartier in het centrum van de stad lopen op.

De VVD en het CDA hebben grote moeite met de manier waarop voorstellen daarvoor aan de Haagse gemeenteraad worden gepresenteerd. De Haagse Stadspartij en de PvdA zijn juist heel blij met de komst van betaalbare woningen voor lage inkomens naar de plek die zij een ‘triple A-locatie’ noemen. D66 vindt dat ook een prima idee.

Wethouder Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij) moest donderdagavond tijdens een commissievergadering beloven dat hij opnieuw een brief aan de raad gaat sturen waarin hij uitlegt hoe de constructie precies in elkaar zit en uit welke potjes dit wordt betaald. Dat wordt dan al de derde brief die hij over de kwestie schrijft.

Gemeente moet miljoen bijdragen

Midden maart maakte Wijsmuller bekend dat rond het nieuw te bouwen onderwijs- en cultuurcentrum (OCC) drie nieuwe torens komen te staan. Twee met woningen en een met een hotel. Van die in totaal 400 woningen zijn er 88 sociale huur. Die zijn duur om te bouwen. Om dat toch mogelijk te maken, draagt de gemeente ruim een miljoen euro bij. Dat komt uit een potje dat speciaal in het leven is geroepen om de bouw van sociale woningen te stimuleren.

VVD en CDA – gesteund door onder meer oppositiepartijen PVV, Groep de Mos, SP en ChristenUnie/SGP – vinden dat Wijsmuller niet goed kan uitleggen hoe de financiële constructie in elkaar zit en wat dat voor gevolgen heeft voor de totale kosten van de bouw in het gebied. Raadslid Arjen Lakerveld (VVD) zei de plannen met ‘emotie van verbazing en verrassing’ te hebben bestudeerd.

Zure reactie

Dat leidde weer tot een vinnige reactie van fractieleider Peter Bos van de Haagse Stadspartij. Die verweet Lakerveld ‘wat zuur’ te zijn. Bos vindt de komst van sociale huurwoningen ‘helemaal geen probleem’. Sterker: ‘Het is juist een verrijking van het plan.’

Maar de critici wijzen erop dat de gemeenteraad in 2014 een besluit heeft genomen waarin duidelijk staat dat de grondexploitatie voor het Wijnhavenkwartier (het gebied met de woningen en hotel) én het Spuikwartier (waar het OCC komt) in totaal 9,2 miljoen euro negatief mag zijn.

Heel nieuw voorstel maken

Raadslid Daniëlle de Winter van de PVV benadrukte daarom dat de gemeenteraad dus een compleet nieuw besluit moet nemen voor de bouw hier. En dat niet even nu snel moet worden ingestemd met het nieuwe voorstel van de wethouder.

Wijsmuller zei tijdens de vergadering dat er niets mis is met de constructie en dat er tijdens het verder uitwerken van plannen voor grote projecten wel vaker meer geld beschikbaar wordt gesteld dan aanvankelijk geraamd. Maar onder druk van vooral coalitiegenoten VVD en CDA gaat hij dit toch nog eens helder op papier zetten. Die brief wordt binnen twee weken verwacht. Daarna praat de gemeenteraad verder over de bouw van de woningen.

Meer over dit onderwerp: WIJNHAVENKWARTIER DEN HAAG SOCIALE WONINGBOUW SPANNING JORIS WIJSMULLER

Plannen Spuikwartier leiden tot nog meer spanning in Haagse coalitie

Den HaagFM 01.04.2016 De spanningen tussen de partijen die samen het Haagse stadsbestuur vormen over de bouw van 88 sociale huurwoningen in het Spuikwartier lopen op.

De Haagse Stadspartij en PvdA zijn blij met de komst van betaalbare woningen voor lage inkomens, maar de VVD en CDA hebben grote moeite met het feit dat die woningen uit een ander potje worden betaald. Het nog te bouwen cultuurcomplex wordt daardoor volgens hen duurder dan afgesproken.

Volgens Wijsmuller is er niets mis met de constructie. Onder druk van het stadsbestuur gaat hij dit nog eens helder op papier zetten. Die brief wordt binnen twee weken verwacht. Daarna praat de gemeenteraad verder over de bouw van de woningen. …lees meer

Tram blijft gewoon rijden in Spuikwartier

Den HaagFM 29.03.2016 Het stadsbestuur is niet bereid om de trambanen over het Spui te verplaatsen, zodat er een mooier plein ontstaat tussen het nieuwe cultuurgebouw op het Spuiplein en de theaters en de Nieuwe Kerk er tegenover.

In een brief aan de gemeenteraad schrijft het stadsbestuur dat “uiterlijk in het derde kwartaal van 2016” het zogenoemde Beeldkwaliteitsplan klaar moet zijn. Architect Jo Coenen (kleine foto) suggereerde bij de presentatie van De Vuurkorf, zoals het nieuwe cultuurcomplex in de volksmond wordt genoemd, dat de trambaan weg zou moeten. De gemeente laat nu weten dat daaraan in het Beeldkwaliteitsplan geen gehoor zal worden gegeven. “De suggestie om de trambaan te verleggen wordt hierin niet overgenomen.”

In De Vuurkorf worden de stichting Dans- en Muziekcentrum Den Haag, het Koninklijk Conservatorium, het Nederlands Danstheater en het Residentie Orkest gezamenlijk gehuisvest. Daarnaast komen in het Spuikwartier ongeveer 300 woningen, horeca, een hotel met 150 kamers, winkels en een fietsenstalling voor 1.500 fietsen. …lees meer

Commissie spreekt over Spuikwartier

DH 25.03.2016 De commissie Ruimte spreekt donderdag 31 maart onder meer over een herziening voor het projectdocument Spuikwartier.

De commissie bespreekt het Collegebesluit herziening projectdocument Spuikwartier, aangaande 2e allonge bij de OUOK Wijnhavenkwartier fase 2. Met deze herziening wordt een volgende belangrijke stap gezet in de realisatie van een nieuw Spuikwartier met een aantrekkelijk verblijfsklimaat, een onderwijs- en cultuurcomplex (OCC) en een commercieel programma. Ook deelt het college mee dat zekerheid is verkregen over de realisatie van een hoge kwaliteit van de buitenruimte met een groen Spuiplein en een waterpartij. Daarnaast wordt een gedifferentieerd woningprogramma van ruim vierhonderd koop-, dure en middeldure huurwoningen gerealiseerd. Binnen dit woningbouwprogramma is bovendien ruimte gevonden voor de realisatie van 88 sociale huurwoningen.

De vergadering begint om 19.30 uur in de raadzaal en is online te volgen.

Plan Spuikwartier oogst kritiek: ‘te duur’

AD 18.03.2016 De Haagse wethouder Joris Wijsmuller (HSP) mag dan ‘superblij’ zijn met het nieuwe Spuikwartier;  partijen in de raad reageren chagrijnig op de laatste aanpassingen: ‘De wethouder breekt zijn verkiezingsbelofte’.

Meteen bij het eerste voortgangsbericht worden we geconfronteerd met uitbreiding van de plannen, waar ook een nog meer geld voor nodig is, aldus CDA-raadslid Michel Rogier.

Zelfs coalitiepartijen waren verrast door Wijsmullers update van de Spuiplannen vorige week. ,,Meteen bij het eerste voortgangsbericht worden we geconfronteerd met uitbreiding van de plannen, waar ook een nog meer geld voor nodig is,” zegt CDA-raadslid Michel Rogier. En volgens de VVD kan het niet zo zijn dat er ‘allerlei wensen worden toegevoegd die geld kosten’. ,,Dan is het nogal wiedes dat we kritisch zijn”, meldt VVD’er Arjen Lakerveld.

Sneller klaar
Het chagrijn van rechts volgt op de brief van  Spui-wethouder Joris Wijsmuller (HSP) van vorige week. Zijn boodschap: het gebied rond het nieuwe cultuurcomplex is waarschijnlijk sneller klaar dan verwacht. Behalve een hotel, winkels en een ‘groen’ plein met waterpartij komen er 427 huizen, waarvan ook nog eens 88 sociale huurwoningen. ,,Ik ben superblij,” zei de wethouder meermaals bij de perspresentatie. Eén nadeel: nu er minder winkels komen en wel sociale huurwoningen valt het project 1,3 miljoen euro  duurder uit. Dat tekort wordt gedekt uit een ander potje: ,,We blijven mooi binnen de afgesproken begrotingsruimte.”

Pittig debat
Zo mooi vinden de partijen dat dus niet. Opvallend: op verzoek van zijn collega’s stuurde de wethouder aan het begin van de week nieuwe brief waarin hij alle aanpassingen uitgebreider toelicht. Dat toont aan hoe gevoelig het Spuidossier in de politiek nog steeds ligt. ,,Nu is in ieder geval transparant en duidelijk dat het plan uitgebreid is en duurder wordt”, benadrukt VVD’er Lakerveld. Wijsmuller zal in het debat moeten proberen zijn kritische coalitiepartners mee te krijgen.

Belofte
Oppositiepartij SP vindt ondertussen dat de wethouder zijn verkiezingsbelofte breekt dat er geen cent extra naar het Spuikwartier gaat: ,,En we maken ons ernstige zorgen over de tegenvallers die nog zullen volgen”, zegt SP-raadslid Aisha Akhiat. De PvdA vindt de brief van Wijsmuller juist ‘uitstekend’, zeker omdat er nu ook eens sociale huurwoningen komen op een toplocatie.

Het Spuiplein zoals het er straks uit moet komen te zien. © Jo Coenen/ Architectuurstudio HH.

Lees ook

Financiële tegenvallers bij nieuwe bouwplannen Haags Spuikwartier

RTVWEST 17.03.2016 De gemeente Den Haag gaat geen winst maken op de grond in het Wijnhavenkwartier, zoals eerder gedacht, maar een verlies.

Dat blijkt uit een rapport dat de Haagse wethouder Joris Wijsmuller wel aan de gemeenteraad heeft gezonden, maar niet is te vinden in het openbaar raadsinformatiesysteem.

Uit de stukken blijkt dat de gemeente nu een verlies van een miljoen euro gaat lijden op de grondexploitatie in het gebied. Dit terwijl eerder nog was uitgegaan van een winst van een miljoen euro en in het uiterste geval zelfs tien miljoen.

‘Wethouder breekt belofte’
De SP in Den Haag maakt zich op basis van de nieuwe cijfers ernstig zorgen over mogelijke tegenvallers bij de uitwerking van nieuwe plannen voor het Spuikwartier. Volgens de partij ‘breekt wethouder Wijsmuller nu al zijn belofte dat er geen cent extra naar dit prestigeproject gaat.’

En bovendien vreest raadslid Aisha Akhiat dat het hierbij niet gaat blijven. ‘Ik vind het zelf ook vervelend om te herhalen en ik word er ook wel moe van, maar wij hebben in het verleden steeds gezegd dat de prognoses te optimistisch waren. En nu krijgen we gelijk. De vraag is nu welke tegenvallers zich tijdens het bouwen nog zullen voordoen,’ zegt zij.

Reden nog geheim
De reden voor de tegenvaller wordt niet openbaar gemaakt, die is vertrouwelijk aan de raad gestuurd. De SP in de Haagse raad noemt dit ‘een kwalijke zaak, vooral omdat deze stad vreselijke ervaringen heeft met uit de hand gelopen prestigeprojecten’, aldus raadslid Aisha Akhiat. De SP zegt te gaan eisen dat de oorzaken van de risico’s nu alsnog openbaar worden gemaakt.

In een andere brief aan de raad zijn wel aanknopingspunten te vinden voor de tegenvallende grondexploitatie. Daarin schetst Wijsmuller namelijk een aantal reden voor het aanpassen ervan. Zo wordt er simpelweg minder gebouwd dan eerder gedacht. Met als gevolg dat er bijvoorbeeld aan de Turfmarkt een extra plein komt. Verder zou de kwaliteit van de inrichting van het gebied van een hoger niveau worden en wordt een fontein die er komt ‘van een hoger kwaliteitsniveau’.

Dak van garage moet versterkt
Bovendien moet het dak van de garage onder het Spuiplein worden versterkt. Dat is nodig om het mogelijk te maken dat straks ook taxibusjes bezoekers naar het nieuwe onderwijs- en cultuurcomplex (OCC) kunnen rijden.

Vorige week werd al duidelijk dat de VVD en het CDA grote moeite hebben met de plannen van wethouder Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij). Omdat er 88 sociale huurwoningen in het gebied komen, moet de gemeente financieel bijspringen. Dat kost de stad ruim een miljoen euro. Hiervoor wordt geld gehaald uit een potje dat is bestemd voor het stimuleren van sociale woningbouw.

Gevolgen voor OCC onderduidelijk
Het is niet duidelijk of door de lagere grondexploitatie ook de bouw van het OCC zelf duurder wordt. Na de gemeenteraadsverkiezingen van twee jaar geleden werd het oude plan voor het cultuurpaleis afgeblazen en werd een nieuw ontwerp gemaakt voor een kunst- en cultuurcentrum. Dat is goedkoper dan het oude plan.

De gemeente was donderdagavond niet bereikbaar voor commentaar.

Meer over dit onderwerp: Spuikwartier Den Haag SP Aisha AkhiatDuurder

SP waarschuwt voor miljoenenstrop bij cultuurcomplex Spuiplein

Den HaagFM 17.03.2016  De gemeente Den Haag gaat geen winst maken op de grond in het Wijnhavenkwartier, zoals eerder gedacht, maar een verlies. Dat blijkt uit een rapport dat wethouder Joris Wijsmuller aan de gemeenteraad heeft gezonden.

Uit de stukken blijkt dat de gemeente verwacht een verlies van een miljoen euro te lijden op de grondexploitatie in het gebied. Eerder was nog uitgegaan van een winst van een miljoen euro en in het uiterste geval zelfs tien miljoen.

De SP in Den Haag maakt zich op basis van de nieuwe cijfers ernstig zorgen over mogelijke tegenvallers bij de uitwerking van nieuwe plannen voor het Spuikwartier. Volgens gemeenteraadslid Aisha Akhiat “breekt wethouder Wijsmuller nu al zijn belofte dat er geen cent extra naar dit prestigeproject gaat. De vraag is nu welke tegenvallers zich tijdens het bouwen nog zullen voordoen”, zegt zij.

“Een kwalijke zaak”

De reden voor de tegenvaller wordt niet openbaar gemaakt, die is vertrouwelijk aan de raad gestuurd. De SP noemt dat “een kwalijke zaak”. “Vooral omdat deze stad vreselijke ervaringen heeft met uit de hand gelopen prestigeprojecten”, aldus Akhiat. De SP wil dat de oorzaken van de risico’s alsnog openbaar worden gemaakt. .…lees meer

Onrust in Haagse coalitie over plannen voor sociale woningen in Wijnhavenkwartier

RTVWEST 11.03.2016 In de Haagse coalitie is onrust ontstaan over de plannen van wethouder Joris Wijsmuller (HSP). Hij wil rondom het Spuikwartier 88 sociale huurwoningen bouwen. Dat maakt het plan voor het Spuikwartier in totaal ruim een miljoen euro duurder. Coalitiepartners VVD en CDA hebben daar grote moeite mee.

Deze week werd bekend dat de gemeente een akkoord heeft gesloten met een bouwer voor woningen, een hotel, winkels en horeca in het gebied. De bedoeling is dat er rond het nog te bouwen onderwijs- en cultuurcentrum (OCC) drie torens komen. Twee met woningen aan de kant van de Schedeldoekshaven, een met een hotel. Die laatste komt aan een nieuw plein achter dat OCC.

Van de ruim 400 woningen die in het Spuikwartier komen, zijn er 88 sociale huurwoningen. Vooral de Haagse Stadspartij en PvdA zijn hier blij mee. ‘Wij zijn ontzettend tevreden en trots dat er 88 huurwoningen komen op een AAA-locatie. We moeten geen Amsterdam worden, geen yuppenstad. Wij moeten ervoor zorgen dat er in de hele stad sociale huurwoningen komen en niet alleen in bepaalde wijken, zegt PvdA-raadslid Rajesh Ramnewash.

‘De stad is van iedereen’

Volgens hem laten de plannen voor het Spuikwartier dat nu ook zien. ‘De stad is van iedereen, van de postbodes tot artsen. Iedereen moet in Den Haag op elke plek kunnen wonen.’

Ook volgens Wijsmuller is het plan goed te verdedigen. Volgens hem is er bij de coalitieonderhandelingen geld gereserveerd voor de bouw van sociale huurwoningen. Uit het potjec hiervoor komt ook die extra miljoen die nu nodig is. ‘Het is belangrijk. Want het openbare gebied moet van de hele stad worden en ook de woningen moeten toegankelijk worden voor alle groepen in de stad,’ zegt hij.

‘Onaangenaam verrast’

Maar de VVD en CDA denken daar toch iets anders over. Die partijen zitten er kritisch in. CDA’er Michel Rogier zegt ‘onaangenaam verrast te zijn’ door de plannen van wethouder Wijsmuller. ‘Het CDA had niet zoveel wensen, maar een ervan was: ga niet over het budget. En dat gebeurt nu wel.’

Volgens Rogier heeft zijn partij daarom ‘nog heel wat uitleg’ nodig, voordat het CDA akkoord gaat. ‘Wij hebben nog heel wat vragen.’

Nieuwe informatie

Ook bij de VVD leven grote zorgen. De liberaal  Arjen Lakerveld wil zelfs niet zeggen of zijn partij daarom nu wel kan instemmen met de plannen. Het idee is dat verantwoordelijk wethouder Joris Wijsmuller eerst nog met aanvullende informatie komt. ‘Wij hebben nu nog geen standpunt,’ zegt hij.

Meer over dit onderwerp: Spuikwartier Onrust Sociale woningbouwOnderwijs- en cultuurcentrum Joris Wijsmuller

Spuikwartier Den Haag is sneller klaar

AD 10.03.2016 Het nieuwe Spuikwartier, in het hart van de stad, kan al over dik 5 jaar helemaal klaar zijn. De bouwer van het cultuurpaleis tekent nu ook voor de horeca, huizen en winkels eromheen. Dat scheelt tijd.

Woensdag stuurde cultuurwethouder Joris Wijsmuller een update van zijn Grote Project – het nieuwe cultuurpaleis aan het Spui – naar de Haagse gemeenteraad. De wethouder is ‘superblij’ met de voortgang: het bestemmingsplan voor het Spuikwartier is vrijwel definitief, er komen maar liefst 427 nieuwe huizen in alle segmenten, waarvan tot grote vreugde van linkse partijen 88 sociale huurwoningen.

Water

Het Spuiplein wordt daarbij open en groen, precies zoals beloofd, met een heus waterbassin. Dat stond al op het wensenlijstje van het stadsbestuur, maar het was nog even de vraag of het ook allemaal zou lukken. De afgelopen tijd zijn daarover meer afspraken gemaakt.

Niet onbelangrijk: de boel kan al in 2021 klaar zijn, een paar jaar sneller dan verwacht. Dat is deels te danken aan de overzichtelijkheid voor  bouwer VolkerWessels. Een dochterbedrijf van de aannemer was geselecteerd voor de bouw van het cultuurpaleis en VolkerWessels gaat nu ook de rest doen. Wijsmuller: ,,Dit is een heel groot project in een belangrijk stuk van de stad. Dan heb je liever niet jarenlang een grote bouwput.”

Tekort

Eén tegenvaller: omdat er minder winkels komen en wel een flink aantal sociale huurhuizen ontstaat er een tekort van bijna 1,3 miljoen euro. Dat wordt gedekt uit het coalitiepotje voor sociale huurwoningen en uit het reservebudget van dit project. ,,We blijven mooi binnen de afgesproken begrotingsruimte.”

Nieuw Spuiplein mét waterpartij en groen

RTVWEST 09.03.2016 Op het nieuwe Spuiplein in Den Haag komt definitief veel groen en een waterpartij. Naast het nieuwe onderwijs- en cultuurcentrum worden ook 400 woningen, horeca en een hotel gebouwd. De gemeente Den Haag heeft hierover afspraken gemaakt met bouwer VolkerWessels.

Op het Spuiplein komt op de plek van het Lucent Danstheater en de inmiddels gesloopte Dr. Anton Phililpszaal een groot onderwijs- en cultuurcomplex (OCC). Het wordt het nieuwe onderkomen van het Residentie Orkest, het Koninklijk Conservatorium en het Nederlands Danstheater.

De gemeente wil het gebied rond het OCC ook ontwikkelen. Bouwer VolkerWessels gaat dit op zich nemen en gaat 400 koop- en huurwoningen bouwen. Ook komen er 88 sociale huurwoningen. Die sociale woningbouw was een grote wens van vooral PvdA en Haagse Stadspartij in de gemeenteraad. Daarnaast is er plaats voor een hotel met 170 kamers en horeca.

Niet volgebouwd

Volgens de gemeente zal het Spuikwartier niet compleet worden volgebouwd. De nieuwbouw, inclusief het OCC is zestig procent van wat het bestemmingsplan toestaat. Het aantal vierkante meters buitenruimte neemt toe.

De bouw van het OCC start in 2016. De kosten voor het project zijn 176 miljoen euro en in 2019 moet het nieuwe Spuikwartier klaar zijn.

Meer over dit onderwerp: OCC Spuikwartier Residentie OrkestKoninklijk Conservatorium Nederlands Danstheater

Haags ‘cultuurpaleis’ mag definitief komen

BB 17.02.2016 Het nieuwe theater in hartje Den Haag mag er definitief komen. De Raad van State heeft woensdag de bezwaren van tegenstanders afgewezen. Hoger beroep is niet mogelijk.

Cultuurcomplex

Den Haag wil een groot nieuw cultuurcomplex neerzetten op het Spuiplein, naast het stadhuis. Daarvoor zijn het Lucent Danstheater en de Dr. Anton Philipszaal gesloopt. Het nieuwe gebouw moet onderdak bieden aan het Nederlands Danstheater, het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium. Ook het gebied eromheen gaat op de schop. Zo moet een leegstaande toren ernaast ook tegen de vlakte. Daarin zaten vroeger de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie. In het gebied moeten ook winkels, woningen en een hotel komen.

Te groot

De klagers vonden dat het nieuwe gebouw te hoog en te groot werd. Ook vonden ze dat het oude complex had moeten worden opgeknapt in plaats van gesloopt. Twee eerdere plannen voor het project, door tegenstanders een ‘cultuurpaleis’ genoemd, waren afgeblazen omdat er te veel verzet tegen was. Het is de bedoeling dat de bouw dit jaar begint en in 2019 klaar is. Den Haag heeft daar 176 miljoen euro voor over. (ANP)

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Groen licht voor nieuw cultuurgebouw op Spuiplein in Den Haag, Raad van State wijst bezwaren af

RTVWEST 17.02.2016 Het nieuwe cultuurgebouw op het Haagse Spuiplein mag er definitief komen. De Raad van State heeft woensdag de bezwaren van tegenstanders afgewezen. Hoger beroep is niet mogelijk.

Den Haag wil een groot nieuw cultuurcomplex neerzetten op het Spuiplein, naast het stadhuis. Daarvoor zijn het Lucent Danstheater en de Dr. Anton Philipszaal gesloopt. Het nieuwe gebouw moet onderdak bieden aan het Nederlands Danstheater, het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium.

LEES OOK: Hoe zit het nou met dat Spuikwartier in Den Haag? 9 vragen over het nieuwe ‘Cultuurpaleis’

Ook het gebied eromheen gaat op de schop. Zo moet een leegstaande toren ernaast ook tegen de vlakte. Daarin zaten vroeger de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie. In het gebied moeten ook winkels, woningen en een hotel komen.

In beroep

Een aantal omwonenden en een café ging tegen het bestemmingsplan in beroep. Ze vinden het gebouw te hoog en te massaal. Ook vinden ze dat het huidige Lucent Danstheater en de dr. Anton Philipszaal hadden moeten blijven staan en gerenoveerd hadden moeten worden.

Twee eerdere plannen voor het project, door tegenstanders een ‘cultuurpaleis’ genoemd, waren afgeblazen omdat er te veel verzet tegen was. Het is de bedoeling dat de bouw dit jaar begint en in 2019 klaar is. Den Haag heeft daar 176 miljoen euro voor over.

Meer over dit onderwerp: Spuiplein Den Haag Cultuurgebouw CultuurResidentie Orkest Nederlands DanstheaterKoninklijk Conservatorium

Groen licht voor Haags ‘cultuurpaleis’

Telegraaf 17.02.2016 Het nieuwe theater in hartje Den Haag mag er definitief komen. De Raad van State heeft woensdag de bezwaren van tegenstanders afgewezen. Hoger beroep is niet mogelijk.

Den Haag wil een groot nieuw cultuurcomplex neerzetten op het Spuiplein, naast het stadhuis. Daarvoor zijn het Lucent Danstheater en de Dr. Anton Philipszaal gesloopt. Het nieuwe gebouw moet onderdak bieden aan het Nederlands Danstheater, het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium. Ook het gebied eromheen gaat op de schop. Zo moet een leegstaande toren ernaast ook tegen de vlakte. Daarin zaten vroeger de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie. In het gebied moeten ook winkels, woningen en een hotel komen.

De klagers vonden dat het nieuwe gebouw te hoog en te groot werd. Ook vonden ze dat het oude complex had moeten worden opgeknapt in plaats van gesloopt.

Twee eerdere plannen voor het project, door tegenstanders een ‘cultuurpaleis’ genoemd, waren afgeblazen omdat er te veel verzet tegen was. Het is de bedoeling dat de bouw dit jaar begint en in 2019 klaar is. Den Haag heeft daar 176 miljoen euro voor over.

Gerelateerde artikelen;

14-07: Coenen ontwerpt cultuurpaleis

Raad van State wijst alle bezwaren tegen Cultuurgebouw op Spuiplein af

Den HaagFM 17.02.2016 Het nieuwe Cultuurgebouw op het Spuiplein mag er definitief komen. De Raad van State heeft woensdag alle bezwaren van tegenstanders afgewezen. Hoger beroep is niet mogelijk.

Voor de Vuurkorf, zoals het cultuurcomplex in de volksmond al wordt genoemd, zijn het Lucent Danstheater en de Dr. Anton Philipszaal gesloopt. Het nieuwe gebouw gaat onderdak bieden aan het Nederlands Danstheater, Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium. In het gebied komen ook winkels, woningen en een hotel. Den Haag heeft daar 176 miljoen euro voor over.

Twee eerdere plannen voor het project, door tegenstanders het Cultuurpaleis genoemd, werden afgeblazen omdat er te veel verzet tegen was. Het is de bedoeling dat de bouw van de Vuurkorf dit jaar begint en in 2019 klaar is.  …lees meer

Groen licht voor Haags ‘cultuurpaleis’

AD 17.02.2016 Het nieuwe theater in hartje Den Haag mag er definitief komen. De Raad van State heeft woensdag de bezwaren van tegenstanders afgewezen. Hoger beroep is niet mogelijk.

Den Haag wil een groot nieuw cultuurcomplex neerzetten op het Spuiplein, naast het stadhuis. Daarvoor zijn het Lucent Danstheater en de Dr. Anton Philipszaal gesloopt. Het nieuwe gebouw moet onderdak bieden aan het Nederlands Danstheater, het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium. Ook het gebied eromheen gaat op de schop. Zo moet een leegstaande toren ernaast ook tegen de vlakte. Daarin zaten vroeger de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie. In het gebied moeten ook winkels, woningen en een hotel komen.

De klagers vonden dat het nieuwe gebouw te hoog en te groot werd. Ook vonden ze dat het oude complex had moeten worden opgeknapt in plaats van gesloopt.

Twee eerdere plannen voor het project, door tegenstanders een ‘cultuurpaleis’ genoemd, waren afgeblazen omdat er te veel verzet tegen was. Het is de bedoeling dat de bouw dit jaar begint en in 2019 klaar is. Den Haag heeft daar 176 miljoen euro voor over.

Lees ook

42 Reacties op “Nieuwe plannen Haags Spuiforum – deel 4 definitief

 1. Pingback: Nieuwe plannen Haags Spuiforum definitief | Kunst in de Wijk

 2. Pingback: Nieuwe plannen Haags Spuiforum bijna definitief – deel 5 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 3. Pingback: Nieuwe plannen Haags Spuiforum definitief « Debat in de Digitale Hofstad

 4. Pingback: Vertraging nieuwe plannen Haags Spuiforum – deel 5 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 5. Pingback: Vertraging nieuwe plannen Haags Spuiforum – deel 7 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 6. kine polis wat betkent polis nou eigenlijk precies

  Volgend op het optreden van Toontje Lager, jawel dat is best relevant en alles is relatief, had ik een prettig wegbladerend stukje met veel WittemanSylvia citaten index, knalfeest 50 jaar, nu kan het nog, crypto punker met de bisbilles, je kent dat wel. Tijdsomstandigheden nopen dan toch tot een serieuzere toon. Wedstrijd hobbybrouwers vs Professionals te Zaltbommel. Belgian style blond Iel met youpig grijnzende Swinkels erboven. Duvel op tap. Een bioscoop is een kinepolis op zon- en feestdagen want in Holland staat een huis 3x. Waar wil hij heen? Dat in de harde techniek de onderaannemers in Sap mogen om g**betert tenminste nog aan je contingent inserts te komen, anders staat ook dit mijoenenverslindende brok monolithisch design ook stil .. dat boertige Twentenaren zichzelf nu als FPC@UT uitdossen .. dat een kabel zoals ze die in 1925 bij de Draka maakten naar Denemarken gelegen wordt en dat dat ziljoenen op gaat leveren, waarom hebben we het nooit eerder gedaan .. dat -kortom- het allemaal niet meezit in de wereld van de gewone 9 tot 5, wil niet meteen zeggen dat alles met horeca te allen tijde, ohne Weiteres n’importe quoi The Midas Touch is. Heineken ook nog es aan de actie Grote Berg in een keer een scheepsladen pubs binnengekruid, maakt een mens niet geruster. Devaluatie aanstaand, so kichern zufrieden Kunden Cabaretqueue.de nemen we er ook noch bei, zijn we ineens boven Jan. En nu voor iets geheel anders, het betekent dat u de Wetenschappelijk geschraagde tekst tegoed houdt, dat de eighties jeugdcultuur in de rest integreerde feat Gates en Diana en gewoner ogende mensen -al zijn ze dan rijk, daar zie je niks van- want tot dan toe was het atijd Pas Op u betreedt jeugdcultuur, diploma of handicap vereist, roughstriketest tegen grasrichting kan u als sanctie opgelegd worden, feat. googlecast @iOS.
  Eender als bij premiummende bedrijven schiet de kalnt er iook zo vaak zo weinig mee op, als men een bona vide financier gevonden heeft die op de werkplek anoniem verkiest te blijven terwijl Van Nieuwkasteele gewoon heel leuk bezig is, ijn vrouw zegt het ook. Neem bijvoorbeeld de zaal in Bibelot: nu weet ik wat er onder een systeemplafond schuilgaat, en heb in ongevraagd nagedacht of de oto eigenlijk wel tectyl heeft en zo ja, of dat 21 jaar meegaat, ik zal het de Hoge heren hoogste versnelling eens gaan vragen. Wat niet wegneemt dat blauw licht tegen de hamsterwangetjes van de bezoeksters -van onderaf- niet heel faltteus werkt. Dat de sinaasappelsap nogal metalig van afdronk is, is gewoon een weekie te vroeg, Delain is er dan wel en nu niet. Enfin terzake, wat we *ook nodig hebben (heeft u pen en papier bij de hand)?
  Belgie is altijd erger, non Sous rire en Sandra Kim en Evi goffin, en er komp nooit niks van terecht. Dat moet, anders dealbreaker. Voor verder lezend popfoto vs Joepie, dr Klavan et al. Stephan Wienjus moet ook nog onder Thomas tol’s juk gezoegd hebben, en zijn fretpatent moet nog geldig zijn, schiet me even aan na de les als ik te snel ga. Alle 13 goed ook mono afspeelbbaar, voor de niet zo snelle denkers de platenhoezen er ook bij op de achterkant, anders kom je niet met Vicky Leadros thuis maar met you kou la de loupi, als je meedoet geeft ome Tol een snoepie, leg dat thuis maar es uit aan Cornelis Tarwewijk. Men moet ten kantore van de boerenleenbank niet al juichen als er uberhaupt een platenwinkel is op een steenworp maak daarvan kanonschot afstand, maar dat moet ook nog allemaal een beetje aansluiten op. Wist u lieve lezer, dat Het Goede Doel eens epr 25 jaar optreedt en het Curry-deel vand e fanbase daarmee naar tevrendeneheid bedient (marketing voor beginners mensen, Curry senior met de piramide, wel even meedoen en inhaken)? Ik heb dit uit een open bron.
  Dat cq als Erik mesie nog wat zangoefening nodigheeft dan zeg ik, een land vol geschoold gestemde zangeressen die dat voo rheel blikkijke tarieven aanpakken, if she doesn’t even have to take her top of en binnen 90 dagen netto, dan is liesbeth cordia spekknijper (oeps, dat hou je toch). Aalsmeers visagerende stylistes, hele Zuiderzeeen kun je ermee inpolderen (Mr T droeg iets wat zo is afgesproken met goed bevriende accouttypees uit pas de Calais, inzake de bekleder van de C3 metropolitan hype siciliano .. neuh hoor, dat lossen we wel op. Daarmee stopt het nog niet, maar wel bijna, want ik weet wat je nodig hebt, ‘t is een beetje van mezelf en de rest haal ik gewoon van de Kus DVD dan weet ik alles toch. Elton of backstreet, als Shania het kan, how hard can it be? met haar competities.
  Waarmee ik maar wil zeggen en eigenlijk net al zei, die lik lithep hraisse EP2, de mastic de finition 8470 AE Wolvega dat regelen we, dat gaat helemaal goedkomen. Stedelijke levendigheid & drukte omgedefinieerd naar 2 H&M en 1 C&A en een Eurocinema, userless empire unlimited, daar wil ik u als powers that are op wijzen. Dan kun je wel in een gettogether naar Jesse Ilco of wie er die maand verder nog uit de Girlz hunkslijst naast Shia leBouef staan wisecracken, dat spijk 150 % van de jongeren heeft en wij de podia en festiva, dan heb je ze tuk op het provinciehuis, maar land nadat het binnenpretje weggebt is, resteert het verlies, of hoe zei de maker van staatshoofdencarosserien dat ook alweer.
  http://www.telegraaf.nl/dft/bedrijven/heineken/27569370/__Heineken_verwerft_groot_deel_Britse_pubs__.html

 7. Pingback: Bouw Haags cultuurpaleis gaat eindelijk beginnen | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 8. Pingback: Vertraging nieuwe plannen Haags Spuiforum – deel 8 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 9. Pingback: Nog meer vertraging nieuwe plannen Haags Spuiforum – deel 8 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 10. Pingback: Crisis en nog meer vertraging nieuwe plannen Haags Spuiforum | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 11. Pingback: Het Spuiforum na het coaltieakkoord 2018 – 2022 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 12. Pingback: Het Haagse Spuiforum na het coaltieakkoord 2018 – 2022 | Kunst in de Wijk

 13. Pingback: Het gedonder met het SpuiForum gaat vrolijk weer verder !! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 14. Pingback: De eerste paal voor het nieuwe Onderwijs en Cultuur Complex op het Spuiplein | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 15. Pingback: En weer gaat het gedonder met het SpuiForum vrolijk verder !! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 16. Pingback: En weer gaat het gedonder met het SpuiForum vrolijk verder !! – deel 2 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 17. Pingback: Het SpuiForum gaat vrolijk weer verder !! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 18. Pingback: Nog meer gedonder met het SpuiForum !! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 19. Pingback: Nog meer gedonder met het SpuiForum !! – debat 06.05.2020 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 20. Pingback: Nog meer gedonder met het SpuiForum !! – debat 06.05.2020 – de nasleep | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 21. Pingback: Het nieuwe cultuurpaleis Amare aan het Spui in Den Haag bijna open | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 22. Pingback: Het nieuwe cultuurpaleis Amare aan het Spui in Den Haag bijna klaar | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 23. Pingback: Cultuurcomplex Amare vordert gestaag !!! – stand van zaken 22.10.2020 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 24. Pingback: En weer gedonder met het cultuurpaleis Amare !! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 25. Pingback: Nog meer gedonder met het SpuiForum !! – debat 06.05.2020 – de nasleep – deel 2 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 26. Pingback: Nog meer gedonder met het SpuiForum “Amare” !! – debat 06.05.2020 – de nasleep – deel 2 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 27. Pingback: Muziektheater Amare – inrichting nieuwe Spuiplein | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 28. Pingback: En het gedonder met het cultuurpaleis Amare gaat gewoon weer verder !! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 29. Pingback: Dan maar een Raadsenquête naar de bouw van het cultuurpaleis Amare ?? | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 30. Pingback: En weer gaat het gedonder met het cultuurpaleis Amare gewoon weer verder !! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 31. Pingback: En weer gaat het gedonder met het cultuurpaleis Amare gewoon weer verder !! – de nasleep | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 32. Pingback: Het nieuwe cultuurpaleis “Amare” aan het Haagse Spui gaat eindelijk open !!! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 33. Pingback: Amare op weg naar de nieuwe hangplek voor alle Hagenaars !! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 34. Pingback: Op weg naar de Raadsenquête cultuurcomplex AMARE | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 35. Pingback: Opening 19.11.2021 nieuwe cultuurpaleis Amare aan het Spui in Den Haag | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 36. Pingback: Amare – van de kinderziektes zijn er nog maar 20 over !!! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 37. Pingback: De kinderziektes van het nieuwe cultuurpaleis “Amare” aan het Spui | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 38. Pingback: De kinderziektes van het nieuwe cultuurpaleis “Amare” aan het Spui – de nasleep | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 39. Pingback: Op weg naar de Raadsenquête cultuurcomplex AMARE – deel 2 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 40. Pingback: Het nieuwe Cultuurpaleis Amare aan het Spui in Den Haag vanaf november 2022 eindelijk ‘full swing’ | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 41. Pingback: Aftrap Raadsenquête cultuurcomplex AMARE | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 42. Pingback: Laatste ronde Raadsenquête cultuurcomplex AMARE | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s