Chuck Deely R.I.P 1954 – 2017

R.I.P  10 februari 1954  9 januari 2017

In het Paard van Troje werd maandagavond 16.01.2017 een herdenkingsdienst gehouden voor Chuck. Deze werd vanaf 19.55 uur live uitgezonden bij Omroep West.

De herdenkingsbijeenkomst in het Paard werd gepresenteerd door Sjaak Bral. Tussen 20.00 en 21.00 uur waren er verschillende sprekers, zoals nachtburgemeester Rene Bom, en optredens van onder anderen Tim Akkerman, het Couperus Cello Kwartet, het trio Remmelt, Muus en Femke en singer-songwriter Pijke de Grood.

Telegraaf 18.06.2019

AD 18.06.2019

Op 14 januari 2017 zaterdag kon tussen 17.30 uur tot 19.30 uur afscheid worden genomen van Chuck tijdens een rouwbezoek op de gemeentelijke begraafsplaats Westduin. Hier kon ook het condoleanceregister worden getekend dat later aan de familie van Chuck werd overhandigd.

De uitvaart van de bekende Haagse straatmuzikant is in overleg met de in Amerika woonachtige broer van Chuck Deely tot stand gekomen. Na de crematie zou de as aan hem worden overgedragen en worden bijgezet in het graf van zijn ouders en een eerder overleden broer op het Holy Sepulchre Cemetery in Southfield, Michigan.

Chuck Deely overleed afgelopen maandag op 62-jarige leeftijd in het ziekenhuis, nadat hij zondag op straat onwel was geworden.

Chuck Deely (62), die in de Haagse Grote Marktstraat en op het Centraal Station speelde,  was een bekend gezicht in de Haagse binnenstad. Eind vorig jaar startte Alexander Spoor een inzamelingsactie voor Chuck, omdat hij door ziekte een paar dagen niet kon spelen. Voor de HEMA, een van zijn vaste speelplekken, zijn toen verrassend veel bloemen gelegd.

LEES OOK: Dossier Chuck Deely

Het dossier “Straatmuzikant Chuck Deely overleden”

Chuck Deleey  Haagspraak

(http://nl.wikipedia.org/wiki/Chuck_Deely)

Zie ook: Terugblik eerste festival “The Streets of Chuck Deely” 25.08.2019

Zie ook: Zondag 25.08.2019 eerste editie festival “The Streets of Chuck Deely”

Zie ook: Aankondiging Haags festival op 25.08.2019 “The Streets of Chuck Deely”

Zie ook: Haagse straatmuzikant Chuck Deely vereeuwigd in de Tramtunnel bij de Haagse Turfmarkt

zie ook: Het gedonder over Chuck Deely gaat verder

zie ook: Haags residentieorkest helpt straatmuzikant Chuck Deeley

Gemeentelijke subsidie voor Chuck Deely-festival en 15 andere evenementen Den HaagFM 18.04.2019

Eerbetoon Chuck Deely maandagavond live bij Omroep West  RTVWEST 12.01.2017

Maandag afscheidsbijeenkomst Chuck Deely in Paard van Troje, dinsdag besloten uitvaart Den HaagFM 12.01.2017

Den Haag eert straatmuzikant  Telegraaf 12.01.2017

Stukafest zoekt muzikant voor eerbetoon aan Chuck Deely  RTVWEST 12.01.2017

Familie overleden straatmuzikant Chuck Deely gevonden  RTVWEST 12.01.2017

Meer voor chuck deely

Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende

Audities voor straatmuzikanten? Den Haag voelt er niet veel voor

OmroepWest 25.01.2019 Den Haag krijgt geen audities voor straatmuzikanten. Volgens het gemeentebestuur is daar ‘geen noodzaak’ toe. Het ziet ‘voldoende kansen’ voor muzikanten om op straat te spelen met de regels die nu gelden.

Raadslid Damiën Zeller van Hart voor Den Haag/Groep de Mos pleitte in november bij Omroep West voor het invoeren van jaarlijkse audities voor straatmuzikanten. Dat zou volgens hem leiden tot ‘meer openbare optredens van hoog niveau’ in de stad. De goedgekeurde artiesten moesten vervolgens op vaste plekken en tijden gaan spelen.

Zeller wees het college van burgemeester en wethouders er ook op dat in steden als Rome en New York optredens van artiesten veel belangstelling trekken vanwege het hoge niveau. ‘Mensen blijven daar echt staan om een optreden te bekijken en te beluisteren. Dit heeft ook een positief effect op de atmosfeer in de stad en de Haagse economie’, stelde hij.

Gejengel van rondtrekkende bedelaars

Het nieuwe systeem zou ook een einde kunnen maken aan het ‘gejengel van rondtrekkende bedelaars’ en overlast op straat. Het raadslid: ‘Door audities te houden voorkomen we dit en creëren we niveau. We missen Chuck Deely natuurlijk enorm en hoe mooi zou het zijn als iemand in zijn voetsporen kan treden.’

Wethouder Robert van Asten (D66, cultuur) antwoordt nu dat Den Haag al een heel systeem heeft opgetuigd voor straatmuzikanten. Zij mogen na een melding bij de politie muziek maken. Wel is er een uitzondering: het is niet toegestaan je panfluit, harmonica of gitaar tevoorschijn te halen in de binnenstad – het ‘kernwinkelgebied’.

Wanneer je wel muziek mag maken

Dat wil niet zeggen dat hier helemaal geen muziek mag worden gemaakt. Er geldt in die straten de regel dat als een muzikant aantoont namens de lokale ondernemers of ‘met draagvlak’ te spelen, hij of zij toch een evenementenvergunning kan krijgen.

Van Asten: ‘Op deze manier heeft de lokale ondernemer een grote stem in wie er bij hem/haar voor de deur speelt. Door de ondernemer op deze manier te betrekken bij de keuze om een straatmuzikant in de straat te laten spelen, en zo ja welke, sluit de eventuele muziek aan bij de behoefte en de wensen van de ondernemers. Bovendien vindt er op deze manier impliciet al een selectie plaats.’

Festival straatmuzikanten

Het stadsbestuur houdt ook liever vast aan deze vorm van selecteren dan een het instellen van een vakjury. Want: ‘Bij selectie door een vakjury zou deze vakjury op afstand voor Haagse lokale ondernemers gaan bepalen of, en zo ja welke, straatartiest past in hun omgeving.

Het college is van mening dat ondernemers uitstekend in staat zijn om zelf in onderling overleg te bepalen of zij straatartiesten uit willen nodigen en welke dat zouden moeten zijn.’

Van Asten laat Zeller niet helemaal met lege handen achter. Hij wijst erop dat in het coalitieakkoord staat dat er een festival komt voor getalenteerde straatmuzikanten. ‘Het college geeft graag de suggestie mee aan de eventuele organisator van het festival om een juryelement toe te voegen.’

Meer over dit onderwerp: STRAATMUZIKANTEN AUDITIES DAMIëN ZELLER ROBERT VAN ASTEN

Haagse straatmuzikanten hoeven niet op auditie

Den HaagFM 24.03.2019 Het stadsbestuur ziet geen noodzaak om audities te organiseren voor straatmuzikanten. Dat blijkt uit de antwoorden op schriftelijke vragen die Groep de Mos afgelopen heeft november ingediend. De partij wil dat er jaarlijks audities worden gehouden voor straatartiesten. Dat zou moeten leiden tot “meer openbare optredens van hoog niveau” in de stad.

De gemeente denkt daar anders over. “We zien namelijk voldoende kansen in de mogelijkheid die er nu is voor artiesten om volgens de voorschriften op straat muziek te maken.” Straatmuzikanten mogen in de stad na een melding bij de lokale politie op gemelde locaties muziek maken. Om toestemming te krijgen om in het drukke winkelgebied op te treden, moet aan kunnen tonen namens de lokale ondernemers te spelen.

“Het stadsbestuur geeft de voorkeur aan deze vorm van selectie boven een selectie door een vakjury”, staat in de beantwoording. “Bij selectie door een vakjury zou deze voor Haagse lokale ondernemers gaan bepalen of, en zo ja welke, straatartiest past in hun omgeving.” De gemeente is van mening dat ondernemers bij uitstekend in staat zijn om zelf in onderling overleg te bepalen of zij straatartiesten uit willen nodigen en welke dat zouden moeten zijn.

Gerelateerd;

Audities voor Haagse straatartiesten moeten voor hoge kwaliteit zorgen 29 november 2018

“Geen verbod maar regels voor straatmuzikanten” 18 mei 2013

Protestlied tegen verbod op straatmuzikanten 18 mei 2013

‘Cd’s van Chuck Deely horen thuis in de bibliotheek’

AD 11.01.2019 Twee jaar na zijn overlijden is straatmuzikant Chuck Deely nog volop aanwezig in Den Haag. En dat hoort hij ook te zijn in de bibliotheek, vinden sommigen. 

Muziekleraar Dennis van Duijn doet een oproep aan allen die een cd van Chuck Deely hebben, om deze uit te lenen aan de bibliotheek in het centrum. ,,Zodat alle Hagenezen en Hagenaars zijn muziek kunnen blijven luisteren”, aldus Van Duijn, die eerder streed voor een Haags muzikantenfestival. 

Ook bracht hij samen met leerlingen een ode aan de straatmuzikant. Maar ‘veel’ heeft hij zelf niet gedaan voor Chuck, zegt hij: ,,Dat is te veel eer!”

Twee jaar na zijn dood is Chuck Deely nog steeds in de stad te vinden

AD 09.01.2019 Het is vandaag precies twee jaar geleden dat Chuck Deely overleed. Sinds zijn overlijden is er voor gezorgd dat Den Haag ‘haar’ straatmuzikant niet vergeet. Twee jaar na zijn sterfdatum is Chuck nog steeds in de stad te vinden.

Portret van Chuck Deely op het Paard van Troje. © Frank Jansen

Deely was een fenomeen in de stad. Met zijn gitaarspel en karakteristieke stem raakte de geboren Amerikaan het hart van menig voorbijganger bij Centraal Station en in de Grote Marktstraat. Den Haag hield van Chuck en hij hield van Den Haag. De schok was dan ook groot toen op 10 januari 2017 bekend werd gemaakt dat hij een dag eerder op 62-jarige leeftijd was overleden in het HMC Westeinde.

Op de zaterdag na zijn overlijden konden mensen afscheid nemen bij een rouwdienst op de gemeentelijke begraafplaats Westduin. De maandag daarop was er een herdenkingsdienst in een propvol Paard van Troje. Onder meer cabaretier Sjaak Bral en toenmalig nachtburgemeester René Bom bewezen laatste eer. Op de gevel van de poptempel hing ruim een maand lang een portret van muzikant.

Het bleef niet bij die ene herdenkingsdienst. Nog geen maand na zijn dood werd Deely op 5 februari geëerd tijdens het studentenkamerfestival Stukafest Den Haag, waar hij eigenlijk zelf op zou treden.

Muurschildering

Leraar Ben brengt met zijn leerlingen een eerbetoon aan Chuck Deely. © Jacques Zorgman

Je kon hem eigenlijk niet missen, aldus Sophia Brems.

In het najaar van 2017 begon kunstenares Sophia Brems met een muurschildering van Deely in de Haagse tramtunnel. Het kunstwerk van vier meter hoog en twintig meter breed is tot op heden nog steeds te zien. ,,Je kon hem eigenlijk niet missen. Ik heb altijd met veel liefde naar hem geluisterd’’, vertelde ze destijds. Op de schildering is Chuck te zien met ‘flardes’ die kenmerkend zijn voor Den Haag: de Haagse tieten, een tram en zijn gitaar.

Precies een jaar na zijn overlijden kwam de oude stek van Deely – hij was vaak te vinden bij de Bijenkorf in de Grote Marktstraat – weer tot leven. Met een gitaar, tamboerijn, ukelele en cajon bracht meester Dennis van de Paul Krugerschool met een aantal leerlingen een eerbetoon.

,,Ik zag hem vaak spelen en heb veel spijt dat ik nooit een cd van hem kocht. Hoe langer ik me in hem verdiep, hoe meer ik wou dat ik hem beter had leren kennen. We delen dezelfde passie voor muziek’’, gaf de docent als reden voor het eerbetoon.

Een gigantische muurschildering, een herdenkingsdienst, een eerbetoon. Het eerste jaar na de dood van Chuck was hij toch niet helemaal uit Den Haag verdwenen. Ook het afgelopen jaar bleef hij de gemoederen bezighouden. Zo werd in juni 2018 een boek over zijn leven gelanceerd, toepasselijk op zijn vaste stek bij de Bijenkorf in het centrum. De titel: Chuck was in Den Haag.

Schrijfster Ineke Bosman was al met de biografie bezig voordat Deely overleed. ,,Toen Chuck een keer bij ons thuis kwam eten – mijn man is ook Amerikaans – heb ik hem gevraagd of ik zijn levensverhaal mocht horen. Hij zei ja. Ook zei hij: ‘Ik ken iedereen, maar niemand kent mij. Ik wil graag mijn eigen levensverhaal terughoren.’ Wat niemand toen nog wist, was dat hij in zijn laatste levensjaar zat.’’

Audities

Hoe mooi zou het zijn als iemand in zijn voetsporen kan treden, aldus Damiën Zeller .

Ook de politiek was gek op Chuck. De lokale partij Groep de Mos vroeg eind november aan het stadsbestuur om jaarlijkse audities te organiseren voor Haagse straatartiesten. ,, We missen Chuck Deely natuurlijk enorm. Hoe mooi zou het zijn als iemand in zijn voetsporen kan treden’’, meende raadslid Damiën Zeller.
In diezelfde periode werd het tot nu toe laatste en blijvende eerbetoon aan Deely onthuld. Bij Centraal Station staat een beeldje van de straatmuzikant, waardoor  hij altijd een beetje in de stad zal blijven.

Chuck Deely. © robert van stuyvenberg

Groep de Mos hoopt op eerste Chuck Deely Festival deze zomer

Den HaagFM 09.01.2019 Naar alle waarschijnlijkheid krijgt Den Haag een festival voor straatmuzikanten, het Chuck Deely Festival. Dat vertelt raadslid Ralf Sluijs van Groep de Mos woensdag, op de sterfdag van de Haagse straatmuzikant. “Het ziet er naar uit dat het dit jaar gaat gebeuren”, zegt hij op Den Haag FM.

Het festival wordt op poten gezet door de organisatie achter het Bevrijdingsfestival en de Stichting Marketing Haagse Binnenstad. “Ze zijn uitgenodigd door gemeente om te kijken hoe we het voor elkaar kunnen krijgen om dit jaar de eerste editie te organiseren.” Vorig jaar wilde de partij ook al dat het festival er kwam, maar dat ging toen niet door. “Het is belangrijk om een mooi festival neer te zetten dat cultuur en het festivalgevoel met elkaar verbindt. Dat vind ik dan prachtig om in het teken van Chuck Deely te zetten”, aldus Sluijs.

Toch is er nog veel onduidelijk over hoe het festival er uit gaat zien. “Ik sta open voor van alles en de organisatoren mogen met ideeën komen.” Ook de datum ligt niet vast, maar Sluijs doelt wel op de zomer. “Het wordt natuurlijk wel ergens in het festivalseizoen.”

Gerelateerd;

Groep de Mos wil Chuck Deely Festival in samenwerking met studenten28 juni 2018

Chuck Deely wint Haagse Popprijs 15 oktober 2009

“Sinds de dood van Chuck Deely klinkt het geluid in de stad niet meer hetzelfde” 9 januari 2018

Beeldje van Chuck Deely bij CS gezet

AD 27.11.2018 De in januari 2017 overleden straatmuzikant Cheek Deeley heeft een blijvend eerbetoon gekregen in de zogeheten stadsentree Haagse Loper bij het Centraal Station.

Gisteren onthulde wethouder Rachid Guernaoui een beeldje van hem, gemaakt door kunstenaar Vincent de Kievit. Het staat op de plek waar Chuck bijna dagelijks speelde.

Deeley werd al geëerd met een boek, een muurschildering en verschillende muzikale eerbetonen op de plek naast de Bijenkorf waar hij altijd zijn gitaar bespeelde. De muzikant, een bekend gezicht in het Haagse centrum, overleed op 62-jarige leeftijd na een kort ziekbed.

‘Permanent podium’ voor Chuck Deeley bij stadsentree Haagse Loper

Den HaagFM 26.11.2018 De in januari 2017 overleden straatmuzikant Chuck Deeley heeft een ‘permanent podium’ gekregen in de stadsentree Haagse Loper bij Den Haag Centraal. Deeley – die tot januari 2017 bijna dagelijks optrad op deze plek – wordt langs de route geëerd met een bronzen beeld, gemaakt door kunstenaar Vincent de Kievit.

De wandelroute Haagse Loper, van de Theresiastraat tot aan Spui, heeft ter hoogte van de onderdoorgang bij het gebouw Rijnstraat 8, naast Den Haag Centraal, nieuwe bestrating gekregen. Ook is meteen de afvoer van regenwater goed aangepakt. Verder is de verlichting verbeterd en zijn er zitjes gekomen.

Wethouder Rachid Guernaoui van Financiën en Stadsdelen verrichtte maandag de officiële opening van de Haagse Loper door samen met staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties lichtjes in een kerstboom te ontsteken.

Gerelateerd;

Residentie Orkest helpt Chuck Deeley (met audio) 16 mei 2012

Chuck Deely wint Haagse Popprijs 15 oktober 2009

Stadsentree Haagse Loper aan de Turfmarkt officieel geopend (fotoserie) 9 januari 2017

GroepdeMos wil Chuck Deely Festival in samenwerking met studenten

Den HaagFM  28.06.2018 De vorige keer mislukte het nog, maar nu wil raadslid Ralf Sluijs van Groep de Mos/Hart voor Den Haag het nog eens proberen. Het Chuck Deely Festival organiseren in Den Haag. Het moet in samenwerking gebeuren met de studenten die het festival eerder al probeerden te organiseren op 16 juni. “Ambities en teleurstellingen liggen vaak dicht bij elkaar, het is fantastisch als we dit kunnen ombuigen naar iets moois”, zegt Sluijs.

Rob Kemperman in gesprek met Ralf Sluijs

Het festival moet een podium bieden voor getalenteerde straatmuzikanten. “Helemaal in de geest van Chuck. De studenten hadden hetzelfde plan met studenten straatmuzikanten. Hoe mooi zou het zijn om dit samen te brengen? Jong en oud, is goud!” Aldus een enthousiaste Sluijs.

Volgend jaar 
Hoe het festival er precies uit moet komen te zien weet Sluijs nog niet. Wethouder De Mos heeft in ieder geval de toezegging gedaan dat de samenwerking met de studenten onderzocht gaat worden. Een exacte datum heeft Sluijs ook nog niet: “Ik hoop op volgend jaar.”…lees meer

‘In Den Haag had Chuck zijn plek: hij verbond mensen’

AD 18.06.2018 Voor de Bijenkorf aan de Grote Marktstraat, de plek waar Chuck Deely jarenlang liedjes zong voor het winkelend publiek, werd zaterdag een boek over het leven van de straatmuzikant gelanceerd. Als eerbetoon aan de overleden Deely schreef Ineke Bosman ‘Chuck was in Den Haag’.

Hoe verliep de eerste ontmoeting tussen u en Chuck? 
,,Ik vond hem intrigerend. Hij had een hele heldere blik. Dat trof mij en van het één kwam het ander.”

Hoe ontstond het idee een boek over het leven van deze Haagse straatmuzikant te schrijven? 
,,Toen Chuck een keer bij ons thuis kwam eten – mijn man is ook Amerikaans – heb ik hem gevraagd of ik zijn levensverhaal mocht horen. Hij zei ja. Ook zei hij: ‘Ik ken iedereen, maar niemand kent mij. Ik wil graag mijn eigen levensverhaal terughoren.’ Wat niemand toen nog wist, was dat hij in zijn laatste levensjaar zat.”

Wanneer voerde u gesprekken met Chuck? 
,,We zaten elke maandagochtend drie uur lang op de Turfmarkt. Hij had altijd veel te vertellen. Drie maanden lang spraken we iedere week af, tot ik naar Afrika vertrok. Chuck en ik spraken af dat wanneer ik het jaar erop terug zou zijn in Den Haag, ik hem nog een aantal vragen zou stellen. Toen ik terugkwam, was hij overleden.”

Wat voor man was Chuck? 
,,Hij was een indiaan. Eigenlijk paste hij niet in het leven, waar dan ook. Hier ook niet, maar toch weer wel. In Den Haag had hij zijn plek: hij verbond mensen. Ondanks dat het niet zijn idee was, bracht hij ze toch samen. Bij zijn uitvaart was dat terug te zien.”

De opbrengst van ‘Chuck was in Den Haag’ gaat naar Operation Clear Mind Ghana, een Ghanese stichting die mensen met een alcoholverslaving bijstaat.

© Nico Schouten

Boek over leven straatmuzikant Chuck Deely gepresenteerd

Omroepwest 16.06.2018 Het boek ‘Chuck was in Den Haag’, over het leven van de vorig jaar overleden straatmuzikant Chuck Deely, is zaterdagmiddag gepresenteerd. Schrijfster Ineke Bosman overhandigde het eerste exemplaar aan de Haagse wethouder Bert van Alphen. Dat deed ze in de Grote Marktstraat, waar Deely vaak zat.

‘Chuck was zo echt. Ik sprak hem aan en dat is geëindigd in een boek’, vertelde Ineke vrijdag op Radio West bij het programma Broodje Bral. De geliefde straatmuzikant overleed anderhalf jaar geleden op 62-jarige leeftijd in het ziekenhuis. Deely was bij veel mensen in Den Haag geliefd. Hij speelde al jaren met zijn gitaar op straat in de stad, bijvoorbeeld tegenover de Hema in de Grote Marktstraat.

Ineke nodigde Chuck uit om te eten. De twee raakten aan de praat. ‘Ik zei tegen Chuck: ”Chuck vind je het leuk als we samen praten over jouw leven?” En dat kwam goed uit voor hem. Hij zei: ”Eigenlijk ken ik iedereen en ik ken niemand. Ik heb eigenlijk niemand om mijn verhaal te vertellen.” Daarna hadden wij elke maandagochtend een ontbijtje op de Turfmarkt. Hij vertelde en ik luisterde en nam het op.’ Daarnaast sprak ze met mensen die de straatmuzikant goed kenden.

Goede doel

Het boek gaat onder andere over de jeugd van Chuck, over zijn moeder, over zijn Indiaanse roots en over de liefde: ‘Het mooiste stuk van het boek is zijn liefdesverhaal. Dat was de leidraad van zijn leven. Het was heel mooi.’

De opbrengst van het boek gaat naar een goed doel. Ineke heeft een project opgezet in Ghana waar mensen worden geholpen om aan een baan te komen en met de nazorg van het afkicken.

Meer over dit onderwerp: CHUCK DEELY DEN HAAG STRAATMUZIKANT

Zaterdag presentatie boek over straatmuzikant Chuck Deely

Den HaagFM 15.06.2018 De begin vorig jaar overleden straatmuzikant Chuck Deely wordt geëerd met een boek van schrijfster Ineke Bosman. Het wordt zaterdag gepresenteerd op de plek in de Grote Marktstraat waar Chuck vaak speelde.

Het boek heet ‘Chuck was in Den Haag’ en is geschreven door Ineke Bosman, die bevriend was met de muzikant. Al tijdens zijn leven begon zij aan een biografie over de Amerikaan. “Over drie maanden tijd heb ik elke week een uur met hem gesproken. Zijn leven ontrolde zich voor mijn ogen en zo heb ik het ook neergeschreven. Muziek was zijn passie. Hij deed er alles voor.”

‘Chuck was in Den Haag’ wordt uitgegeven door de Haagse uitgever U2pi. Zaterdag om 12.30 uur wordt het boek muzikale wijze gelanceerd op Chuck’s oude plek bij de Bijenkorf. Wethouder Bert van Alphen van Sociale Zaken krijgt een van de eerste exemplaren overhandigd. De opbrengst van het boek gaat naar de stichting Clear Mind, die achtergestelde mensen bijstaat in Ghana.…lees meer

Gerelateerd

Boek over Haagse straatmuzikant Chuck Deeley 27 oktober 2017

Chuck Deely geëerd met boek 1 juni 2018

“Sinds de dood van Chuck Deely klinkt het geluid in de stad niet meer hetzelfde” 9  januari 2018

Chuck Deely geëerd met boek

Den HaagFM 02.06.2018 De begin vorig jaar overleden straatmuzikant Chuck Deely wordt geëerd met een boek van schrijfster Ineke Bosman. Het wordt gepresenteerd tijdens de eerste editie van het nieuwe straatmuzikantenfestival van Den Haag.

De daklozenkrant Straatnieuws ‘ontdekte’ dat het boek en het festival tegelijkertijd plaatsvonden, zonder dat van elkaar te weten. Nu slaan de organisatoren, Impulsion Events, studentenbureau ACKU en schrijfster Ineke Bosman de handen ineen.

Op zaterdag 16 juni om 12.30 uur wordt het boek, getiteld ‘Chuck was in Den Haag’ en uitgegeven door de Haagse uitgever U2pi, op muzikale wijze gelanceerd op Chuck’s oude plek bij de Bijenkorf. De opbrengst van het boek gaat naar de stichting Clear Mind, die achtergestelde mensen bijstaat in Ghana.

Tijdens het festival die dag spelen jonge muzikanten tussen 12.00 en 16.00 uur ieder een half uur op een plek, waarna ze rouleren naar de volgende locatie. Locaties zijn: Herengracht, Plein, Lange Poten, Hofplaats, Spui, Passage en Buitenhof. Aan het festival is een wedstrijd verbonden. Een jury bepaalt wie van de straatmuzikanten prijzen winnen. wor…lees meer

Gerelateerd;

Boek over Haagse straatmuzikant Chuck Deeley 27 oktober 2017

“Sinds de dood van Chuck Deely klinkt het geluid in de stad niet meer hetzelfde” 9 januari 2018

Familie overleden straatmuzikant Chuck Deely gevonden 12 januari 2017

AD 10.01.2018

AD 10.01.2018

“Sinds de dood van Chuck Deely klinkt het geluid in de stad niet meer hetzelfde”

Den HaagFM 09.01.2018  Precies een jaar geleden overleed straatmuzikant Chuck Deely. Na zijn dood werd hij door de stad geëerd. Op veel van zijn ‘vaste plekjes’ werden bloemen gelegd, zijn herdenkingsdienst werd live uitgezonden en sinds november is Chuck vereeuwigd in de tramtunnel aan de Turfmarkt.

Alexander Spoor kende Deely persoonlijk en zamelde een bedrag voor hem in van 5.000 euro. Tien dagen voor zijn dood, kreeg het toen zieke icoon het kerstcadeau geschonken. In de dagen die daarop volgde kregen Alexander en Chuck veel media-aandacht. Omdat de Amerikaanse muzikant, voor zover bekend was, geen naasten had, werd Spoor al eerste ingelicht over de ziekenhuisopname van Chuck Deely.

Alexander mist Chuck. “Het geluid in de stad klinkt niet meer hetzelfde, als ik een andere straatmuzikant hoor spelen op ‘zijn plek’ klinkt het goed, maar niet zoals Chuck.” Spoor is blij dat de Deely nog steeds geëerd wordt. “Ik hoop dat we aan hem herinnerd blijven worden, wie weet wordt er door de jaren heen nog iets aan hem gewijd, dat zou mooi zijn”, vertelt hij bij de muurschildering van Deely.…lees meer

Gerelateerd;

Al duizend euro voor inzamelactie Chuck Deely28 december 2016

Waar is de familie van de zieke straatmuzikant Chuck?9 januari 2017

Haagse straatmuzikant Chuck Deely overleden10 januari 2017

Haagse held Chuck Deely kwam vandaag weer even tot leven

AD 09.01.2018 De plek waar straatmuzikant Chuck Deely jaar in jaar uit ‘Rockin’ in the free world’ speelde, kwam vandaag weer heel even tot leven.

Leraar Ben van Duijn brengt samen met leerlingen Paul Krugerschool ode aan Chuck Deely. © Jacques Zorgman

Leraar Ben van Duijn brengt samen met leerlingen Paul Krugerschool ode aan Chuck Deely. © Jacques Zorgman

Precies een jaar na zijn dood is de oude stek van straatmuzikant Chuck in de Grote Markstraat voor het eerst weer bezet. Gewapend met gitaar, tamboerijn, ukelele en cajon brengen meester Dennis van Duijn en zijn leerlingen vandaag voor de Hema een eerbetoon aan hun Haagse held.

Met nieuwsgierige blikken van voorbijgangers op hen gericht spelen ze nummers van Neil Young en Bob Dylan. Nummers die Chuck – in ‘54 geboren in het Amerikaanse Detroit – altijd graag speelde voor zijn publiek. Hij zat er altijd, speelde door weer en wind. ,,Nu merk ik pas echt hoe moeilijk zijn bestaan was’’, zegt meester Dennis, leraar op de Paul Krugerschool, met bibberende handen. ,,Het is koud en probeer mensen dan maar eens geboeid te krijgen en te houden met jouw muziek. Ik speel liever bij terrassen, dan kan niemand weglopen, haha.’’

Toch is hij vastbesloten Chuck dit postuum eerbetoon te brengen. ,,Ik zag hem vaak spelen en heb veel spijt dat ik nooit een cd van hem kocht. Hoe langer ik me in hem verdiep, hoe meer ik denk ‘had ik hem maar beter leren kennen’. We delen dezelfde passie voor muziek.’’

Chuckvirus

Van Duijn heeft zijn leerlingen inmiddels ook ‘besmet’ met het Chuckvirus. ,,Hij was best wel een coole gast’’, zegt Dilara (12), die de cajon (soort trommel) bespeelt. ,,Hij maakte mooie muziek en zat altijd op straat, terwijl hij al best oud was.’’

Samen met Miroslav (tamboerijn) en Adi (ukelele) kreeg ze voor deze gelegenheid speciaal een paar uurtjes vrij van school. ,,Hier leren ze ook veel van hoor’’, zegt Van Duijn. ,,Bijvoorbeeld samenwerken. We hebben voor dit optreden geoefend. Bovendien sluit het aan bij mijn lessen in de klas. Ik maak gebruik van muziek om hun woordenschat te vergroten. Een woord als snauwen kenden ze niet. Nu weten ze dat mensen kunnen snauwen als ze niet blij zijn als je voor hun neus een liedje speelt.’’

Dat gebeurt vandaag gelukkig niet. Voorbijgangers zijn vol lof. Eén oudere dame drukt Van Duijn acht euro in de hand als dank voor ‘het mooie optreden’. ,,Dit is niet bedoeld om geld op te halen!’’, roept hij haar na. Maar ze staat erop dat hij het houdt. ,,Ach,’’ zegt hij, ,,dan houden de kinderen er een leuk zakcentje aan over.’’

Leraar Ben van Duijn brengt samen met leerlingen Paul Krugerschool ode aan Chuck Deely. © Jacques Zorgman

Leraar Ben van Duijn brengt samen met leerlingen Paul Krugerschool ode aan Chuck Deely. © Jacques Zorgman

Tramonderdoorgang Turfmarkt

AD 16.11.2017

Terwijl Den Haag nog slaapt, komt Chuck Deely tot leven

AD 15.11.2017 In het holst van de nacht brengt Sophia den Breems Chuck Deely tot leven. In de tramtunnel bij de Turfmarkt schildert zij een levensgroot portret van de overleden straatmuzikant.

Den Breems werkt het liefst met kwastjes, rollers en ‘gewone’ verf, in plaats van met spuitbussen. © AD

De 27-jarige Haagse kunstenares werkt al zes nachten aan het enorme portret van de begin dit jaar overleden Haagse straatmuzikant Chuck Deely en het eindresultaat wordt al goed zichtbaar. Het kunstwerk strekt zich uit over een oppervlakte van twintig meter breed en vier meter hoog. Als bonus kreeg Den Breems ook twee pilaren tot haar beschikking.

Het ontwerp is een eerbetoon aan de straatmuzikant. ,,Je kon hem eigenlijk niet missen. Ik heb altijd met heel veel liefde naar hem geluisterd’’, vertelt Den Breems. Ze omringt Chuck met ‘flardes’ die kenmerkend zijn voor Den Haag. ,,De ‘Haagse tieten’, een rijdende tram en natuurlijk de gitaar van Chuck.’’ Op deze manier probeert ze de schoonheid van de muzikant, die ze soms ook iets triests vond uitstralen, op een zo mooi mogelijke manier te vereeuwigen.

Beginpunt voor het enorme schilderij vormt een tekening, die op de muur is geprojecteerd. ,,Het is eigenlijk een hele grote kleurplaat, die we nu aan het inkleuren zijn.’’ Dit gebeurt niet, zoals bij ‘echte’ graffity-artiesten, met spuitbussen, maar met veertig liter muurverf, rollers en kwasten. ,,Voor nu gaat dit nog steeds goed.’’

Ritme

Den Breems vindt het, ondanks het tijdstip, ‘fantastisch’ dat ze voor deze klus benaderd is. Op initiatief van de gemeente werd een aantal ontwerpen uitgekozen, waarop gestemd kon worden. Het ontwerp van Den Breems kwam als winnaar uit de bus en zodoende staat de Haagse kunstenares in de nachtelijke uurtjes in de tunnel.

Hiervoor gooide zij haar ritme volledig om. ,,We moeten elke nacht tussen 01.30 en 04.30 uur werken, als de tram niet rijdt.’’ Hoewel het haar aanvankelijk opbrak, is ze inmiddels gewend aan haar nieuwe ritme. Wel blijft het werken in het licht van een straatlantaarn en ook in de beperkte tijd die er per nacht is, lastig. ,,Dan zit je er eigenlijk net lekker in, en moet je alweer opruimen.’’

Gelukkig staat ze er niet alleen voor. Elke nacht krijgt ze hulp. Behalve haar vriend wisselt de samenstelling van het team. Vrienden, familie, eigenlijk iedereen uit haar omgeving die een kwast vast kan houden, komt in aanmerking. ,,Het is puur vlakjes vullen, dat kan iedereen.’’

Tramritje

Naar verwachting zijn nog vijf nachten nodig voordat het kunstwerk écht af is. Vervelen hoeft ze zich daarna niet, want zodra de puntjes op de i zijn gezet, begint alweer een nieuwe, grote klus. Maar voordat Den Breems daaraan begint, staat er eerst een tramritje op de planning. ,,Ik kijk er naar uit om mijn werk straks zelf van een afstandje te kunnen bekijken.’’

Er kan alleen gewerkt worden als de trams niet rijden. In de praktijk betekent dit tussen 01.30 en 04.30 uur. © AD

Muurschildering Chuck Deely op tramtunnel vordert gestaag

Den HaagFM 10/11.1017 Kunstenares Sophia den Breems (kleine foto) is deze week begonnen met het maken van haar eerbetoon aan Chuck Deely in de tramtunnel aan de Turfmarkt. “Het gaat sneller dan verwacht, we zijn met zoveel,” zei Sophia over de hulp die ze heeft gekregen.

Ondanks dat het werk vlot gaat verwacht de kunstenares nog wel een week bezig te zijn. “Ik kan dat nooit zo goed inschatten, maar bij drie grote pilaren moet de tekening er nog op en het moet nog ingekleurd worden,” vertelde Sophia  in het radioprogramma Hou je Haags op Den Haag FM.

Omdat de tramtunnel overdag gewoon in gebruik is kan er alleen ’s nachts gewerkt worden aan het kunstwerk. “Het is wel even wennen aan het ritme.” Ook moet er flink doorgepakt worden door het team van Sophia. “Per nacht hebben we drie uur om eraan te werken.”…lees meer

Gerelateerd;

“Van zoveel liefde voor muziek wordt iedereen gelukkig” 27 september 2017

Familie overleden straatmuzikant Chuck Deely gevonden 12 januari 2017

Al duizend euro voor inzamelactie Chuck Deely 28 december 2016

Boek over Haagse straatmuzikant Chuck Deeley

Den HaagFM 27.10.2017 Er komt een boek over de begin januari overleden Haagse straatmuzikant Chuck Deely. Schrijfster Ineke Bosman stelde het boek samen. “We hebben regelmatig met elkaar gesproken na zijn optreden op de Turfmarkt en die verhalen komen in het boek,” vertelde Ineke in het radioprogramma Hou je Haags op Den Haag FM.

Het boek gaat ‘Chuck in Den Haag’ heten en verschijnt eind maart bij uitgeverij U2pi van Jeroen van der Sterre. Het wordt een tweetalig boek, met bijdragen in het Nederlands en Engels over de in Amerika geboren muzikant. “Het bevat foto’s, zijn eigen verhaal en veel reacties en verhalen van vrienden van hem”, vertelt schrijfster Ineke Bosman. Een deel van de opbrengsten van het boek worden beschikbaar gesteld aan de organisatie Clear Mind voor hulpverlening aan verslaafden in Ghana.

Na het overlijden van de straatmuzikant werd een grote afscheidsbijeenkomst gehouden in poppodium Paard. Chuck werd daarna in besloten kring gecremeerd. Zijn as is bijgezet in een familiegraf in Amerika. Chuck Deely werd ook geëerd tijdens het festival Stukafest en met een groot geveldoek. Binnenkort komt er een muurschildering met een portret van de muzikant.…lees meer

Gerelateerd;

Chuck Deely wint Haagse Popprijs

15 oktober 2009

Waar is de familie van de zieke straatmuzikant Chuck?

9 januari 2017

Den Haag rouwt om overlijden Chuck Deely

11 januari 2017

Wie gaat de wandschildering van Chuck Deely maken?

Den HaagFM 28.09.2017 In het tramtunneltje ter hoogte van de Turfmarkt verschijnt binnenkort een muurschildering van de begin dit jaar overleden straatmuzikant Chuck Deely (kleine foto). Via een online stemming kunnen Hagenaars zelf bepalen welk van de drie kunstenaars het project toegewezen krijgt.

Donderdagochtend spraken we met kandidaten Sjors Kouthoofd en Dominic Brown in Haagse Ochtendradio op Den Haag FM. “Ik heb een zo realistisch mogelijk beeld geprobeerd te schetsen”, vertelde Kouthoofd. “Het eindresultaat wordt een stuk gedetailleerder dan het ontwerp (grote foto). Op de muur van vier meter hoog kan ik echt losgaan.” Zijn concurrent Dominic vertelde dat het donkere tunneltje vooral veel kleur kan gebruiken. “Ik heb Chuck laten stralen. Het lijkt net alsof hij in de hemel aan het gitaarspelen is (kleine foto).”

Stemmen kan nog tot en met donderdagavond. Maandag 2 oktober wordt de winnaar bekend gemaakt. …lees meer  
“Van zoveel liefde voor muziek wordt iedereen gelukkig”

Den HaagFM 27.09.2017 In het tramtunneltje ter hoogte van de Turfmarkt verschijnt binnenkort een muurschildering van de begin dit jaar overleden straatmuzikant Chuck Deely. Via een online stemming kunnen Hagenaars zelf bepalen welk van de drie kandidaten het project toegewezen krijgt.

Een van de kandidaten, Sophia den Breems (kleine foto), was woensdagochtend te gast in het programma Haagse Ochtendradio op Den Haag FM. “De gemeente heeft The Hague Street Art benaderd”, aldus Sophia. “Zij hebben vervolgens drie geschikte kandidaten gezocht. Om de buurt mee te laten beslissen hebben ze deze online wedstrijd verzonnen.” Volgens Den Breems heeft Chuck ondanks zijn droevige uitstraling heel veel mensen gelukkig gemaakt. “Hij had zoveel liefde en passie voor muziek, daar wordt iedereen gelukkig van.”

Stemmen kan nog tot en met donderdag 28 september. Maandag 2 oktober wordt de winnaar bekend gemaakt. …lees meer

Straatmuzikant Chuck Deely krijgt muurschildering in Tramtunnel

OmroepWest 18.09.2017 De vorig jaar overleden Haagse straatmuzikant Chuck Deely wordt in de Tramtunnel bij de Turfmarkt vereeuwigd met een muurschildering.

De tekening van Deely krijgt een oppervlakte van vier meter hoog bij twintig meter breed. Hagenaars mogen uit drie ontwerpen kiezen welke schildering op de wand wordt gemaakt, daarvoor organiseert de gemeente Den Haag een verkiezing.

De muurschildering is onderdeel van het project Haagse Iconen, waarbij in de binnenstad vijf muurschilderingen worden gemaakt door straatkunstenaars. Vorige maand werd de eerste schildering op Het Lucent Danstheater aan het Spui onthuld. Tot 28 september kan gestemd worden op een van de drie schilderingen van Chuck Deely. Op 2 oktober maakt het stadsbestuur bekend welk ontwerp wordt uitgevoerd.

Geliefd

Deely was bij veel mensen in Den Haag geliefd. Hij speelde jarenlang met zijn gitaar op straat in de stad, bijvoorbeeld tegenover de Hema in de Grote Marktstraat. Deely heette eigenlijk Charles Edward Deely III. Hij werd op 10 februari 1954 geboren in Detroit. Tijdens zijn militaire dienstplicht kwam hij in Duitsland terecht.

Via allerlei omzwervingen werd hij muzikant aan de Spaanse kust, waar hij samenwoonde met een Nederlandse vrouw. Omdat hij visumproblemen kreeg verhuisde hij naar Nederland. Het was de bedoeling dat zijn vrouw ook zou overkomen, maar dat is nooit gebeurd.

Hartaanval

Straatmuzikant Chuck Deely overleed op 62-jarige leeftijd. Hij was al een paar dagen ziek. Deely werd een paar dagen eerder met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht, maar onderweg kreeg hij een hartaanval. Het lukte toen nog hem te reanimeren, maar niet veel later overleed hij alsnog.

In het Paard van Troje vond de afscheidsdienst van de muzikant plaats. Na zijn dood werd een groot portret van de straatmuzikant aan de gevel van het Paard van Troje onthuld. Het portret werd ontworpen door kunstenaarscollectief Bier en Brood.

LEES OOK: Dossier Chuck Deely

Meer over dit onderwerp: CHUCK DEELY TURFMARKT HAAGSE ICONEN

Muurschildering overleden straatmuzikant Chuck Deely in Tramtunnel

Den HaagFM 18.09.2017 De tramtunnelonderdoorgang bij de Turfmarkt wordt binnenkort opgesierd met een muurschildering van de vorig jaar overleden Haagse straatmuzikant Chuck Deely.

Er zijn drie ontwerpen in de race om vereeuwigd te worden op de muur in de Tramtunnel. De winnaar krijgt een oppervlakte van vier meter hoog en twintig meter breed tot hun beschikking, plus een pilaar. Hagenaars mogen zelf aangeven welk ontwerp er uiteindelijk op de wand wordt geschilderd. De gemeente organiseert daarvoor een wedstrijd waarbij Hagenaars uiterlijk 28 september hun voorkeur kunnen aangeven. Maandag 2 oktober maakt de het stadsbestuur bekend welk ontwerp wordt uitgevoerd.

Het kunstwerk valt onder het project Haagse Iconen, waarbij in de binnenstad vijf muurschilderingen worden gemaakt door street art-kunstenaars. De gemeente heeft hiervoor 50.000 euro beschikbaar gesteld. Het Lucent Danstheater aan het Spui had vorige maand de primeur met een enorme zwart-witte wandschildering van kunstenaarscollectief Bier & Brood.  …lees meer

Gerelateerd;

Waar is de familie van de zieke straatmuzikant Chuck?

9 januari 2017

Chuck Deely wint Haagse Popprijs

15 oktober 2009

Familie overleden straatmuzikant Chuck Deely gevonden

12 januari 2017

Chuck vereeuwigd op wand Tramtunnel

AD 18.09.2017 De begin dit jaar overleden straatmuzikant Chuck Deely wordt vereeuwigd op een muur van de Haagse Tramtunnel. Bij de tramonderdoorgang bij de Turfmarkt zit komt zijn beeltenis metersbreed op de muur.

The Hague Street Art (THSA) wil de muur bij de Turfmarkt, die nu onder de graffiti zit, voorzien van een grote muurschildering van Chuck Deely, die 62 werd. Drie kleurrijke ontwerpen zijn er al, gemaakt door de Haagse kunstenaars Sophia den Breems, Sjors Kouthoofd en Dominic Brown. Ze krijgen een oppervlakte van vier meter hoog en twintig meter breed tot hun beschikking, plus een pilaar.

Wedstrijd

De Hagenaars mogen zelf aangeven welke uiteindelijk op de muur komt, de gemeente Den Haag organiseert daarvoor een poll waarbij Hagenaars uiterlijk 28 september  hun voorkeur kunnen aangeven. Maandag 2 oktober maakt de gemeente bekend welk ontwerp wordt uitgevoerd.

Voor de locatie is gekozen omdat het centraal is gelegen tussen locaties waar Deeley vaak was te vinden en omdat er dagelijks honderden passanten zijn. ‘En de wanden zitten permanent onder de graffiti en het geheel oogt enigszins verloederd’, aldus een woordvoerder van de gemeente. Er wordt gehoopt dat als het eerbetoon er eenmaal staat, graffitispuiters de wanden met rust laten.

Eerder dit jaar sierde een enorm portret van Chuck de voorgevel van het Paard aan de Prinsegracht. Dit was een tijdelijk kunstwerk gemaakt door kunstenaarscollectief Bier en Brood. Ook dit was een initiatief van THSA.

Het ontwerp van Sophia den Breems © Gemeente Den Haag / Sophia den Breems

Het ontwerp van Dominic Brown © Gemeente Den Haag / Dominic Brown

Haagse straatmuzikant brengt ode aan Chuck Deely

Den HaagFM 14.09.2017 Dankzij het gepingel van de vijftienjarige Pleun Stork lijkt het er even op of de begin januari overleden Haagse legende Chuck Deely terug is op zijn vaste plek bij de Hema in de Grote Marktstraat.

Volgens Pleun is het nog steeds een groot gemis dat de klanken van de van oorsprong Amerikaanse straatmuzikant niet meer te horen zijn in de binnenstad. Daarom doet zij een poging in zijn voetsporen te treden. “Chuck is mijn inspiratievoorbeeld. Het is knap dat hij hier iedere dag voor zoveel mensen heeft gespeeld”, vertelt ze aan Den Haag FM.

Voorlopig zijn alleen bekende gitaarsolo’s te horen, waarvan een hoop uit het repertoire van de overleden straatmuzikant. “Ik kan niet zingen als Chuck, maar misschien is er iemand die dat wel kan en naast mij wil staan”, vertelt ze. Wie Pleun in levende lijve wil zien en horen maakt alleen in het weekend kans haar te zien optreden. Op zaterdag of zondag staat zij vaak tussen 14.00 uur en 16.00 te rammen op haar gitaar.…lees meer

Gerelateerd;

Waar is de familie van de zieke straatmuzikant Chuck?

9 januari 2017

Chuck Deely wint Haagse Popprijs

15 oktober 2009

Familie overleden straatmuzikant Chuck Deely gevonden

12 januari 2017

Bij het bericht plaatste Patrick een foto van Chuck en zijn broers, naast Patrick zelf (links) had Chuck (rechts) nog een broer. Raymond Deely overleed in 1992.

Bij het bericht plaatste Patrick een foto van Chuck en zijn broers, naas Patrick zelf (links) had Chuck (rechts) nog een broer. Raymond Deely overleed in 1992.

Broer van Chuck Deely onder de indruk van populariteit overleden straatmuzikant

Den HaagFM 14.01.2017 Patrick Deely (kleine foto) is ontroerd door de vele reacties op het overlijden van zijn broer Chuck Deely. De 62-jarige Haagse straatmuzikant overleed afgelopen week na een kort ziektebed.

“Namens Chuck’s familie bedankt voor alle vriendelijke woorden en herinneringen”, schrijft de broer op Facebook. “Het is hartverwarmend om te horen hoeveel levens hij raakte met zijn muziek. Hij is nu herenigd met onze moeder die hij liefhad.” Bij het bericht plaatste Patrick een foto van Chuck en zijn broers, naast Patrick zelf (links) had Chuck (rechts) nog een broer. Raymond Deely overleed in 1992.

Maandag wordt een voor iedereen toegankelijke herdenkingsbijeenkomst voor de straatmuzikant georganiseerd in het Paard van Troje. De bijeenkomst start om 20.00 uur. Er zijn verschillende sprekers, zoals nachtburgemeester Rene Bom, en optredens van onder anderen Tim Akkerman, Couperus Cello Kwartet, Remmelt, Muus en Femke en Pyke de Grood. …lees meer

Gerelateerd; 

Maandag afscheidsbijeenkomst Chuck Deely in Paard van Troje, dinsdag besloten uitvaart

“Hou uitvaart straatmuzikant Chuck Deely in Paard van Troje”

Den Haag rouwt om overlijden Chuck Deely

LEES OOK: Broer Chuck Deely: ‘Bedankt voor jullie lieve woorden en herinneringen’

lees ook: Afscheid nemen van Haagse straatmuzikant Chuck Deely: ‘Hij was niet zielig’

Iedereen hield van straatmuzikant Chuck Deely. Wat maakte hem zo bijzonder?

RTVWEST 11.01.2017 Het zal geen Hagenaar of Hagenees zijn ontgaan dat afgelopen maandag rasmuzikant Chuck Deely is overleden. Het is opeens stil in de Grote Marktstraat, er liggen massa’s bloemen voor de Hema en in de nieuwe Haagse Loper bij het Centraal Station. Maar wat maakte de van oorsprong Amerikaanse Deely nou zo geliefd?

Sjaak Bral
Sjaak Bral schreeft maandagochtend in zijn column in AD Haagsche Courant een soort hommage aan Deely. Wat was er volgens hem zo bijzonder aan de muzikant? ‘Hij had een soort eigenheid, het was echt een uniek mannetje. Niet de eerste de beste straatmuzikant’, zegt hij tegen Omroep West. ‘Daarnaast zag iedereen ook wel de donkere kant van die man. Er kwam toch ook een zielig hoopje mens tevoorschijn dat op straat ligt, probeert te overleven en daar de kracht voor vindt. Toch een beetje de romantische zelfkant van de maatschappij’, zegt hij hoorbaar aangedaan.

En, vervolgt Bral: ‘Het was iemand waar je ook medelijden mee had. Dit soort dingen kan iedereen overkomen, zeker in deze tijd. Eén verkeerde afslag in je leven en je ligt ernaast, dat herkent iedereen wel.’ Bral gaat hem ontzettend missen: ‘Het was altijd prettig om hem te horen daar in de Grote Marktstraat. Die is een groot deel van zijn aantrekkingskracht kwijt nu, die kracht kwam niet uit de her-inrichting maar die kwam bij Chuck vandaan.’

Darpan van Kuik
De Hagenaar die druk bezig is om samen met het Paard van Troje een uitvaart voor de overleden muzikant te bewerkstelligen, vertelt: ‘Hij raakte mensen echt. Hij speelde vanuit zijn energie.’ Van Kuik kwam Deely regelmatig tegen. ‘De afgelopen maand liep ik vaak langs op weg om mijn vader te bezoeken. Dan zat ik er even doorheen, maar dankzij hem voelde ik me beter. Alsof hij zei: ‘Ga ertegenaan en neem de dag zoals hij komt’.’

Christi Kater
‘Ik kende Chuck al twintig jaar,’ zo vertelt Christi Kater. ‘Hij heeft zelfs een liedje voor me geschreven, Christi’s Song.’ In die twintig jaar deelden ze veel bijzondere herinneringen. ‘Ik nodigde hem uit om bij me thuis te komen eten. Dat had hij nog nooit meegemaakt. Ik maakte spaghetti bolognese, zijn lievelingseten. Toen zat hij daar, bij mij aan tafel, en toen heeft hij op mijn balkon om zes uur ’s ochtends Christi’s Song geschreven.’ Hun vriendschap ging nog verder dan pasta en muziek. Via RTL4’s Koffietijd deed Kater een oproep, en won ze voor Deely een nieuwe Postcode Loterij-fiets. Kortom: twintig jaar vol bijzondere verhalen.

LEES OOK: Dit was Chuck Deely: een Haagse historie van een bijzonder mens

Meer over dit onderwerp: CHUCK DEELY DEN HAAG STRAATMUZIKANT

Dit was Chuck Deely: een Haagse historie van een bijzonder mens

RTVWEST 11.01.2017 De markante straatmuzikant Chuck Deely overleed maandagavond in Den Haag. Bijna iedereen lijkt van hem te houden: de initiatieven om zijn nagedachtenis te eren schieten uit de grond. Maar wie was Chuck, en wat maakte hij in de decennia dat hij Den Haag opluisterde allemaal mee? We halen een aantal bijzondere herinneringen op.

2003: Alexander Gorsen volgt de Haagse straatmuzikant op zijn dagelijkse gang door de stad in de documentaire ‘Chuck Deely in City Life’.

2005: Omroep West-presentator Johan Overdevest volgt Chuck een dagje in de serie ‘Zomaar een dag’.

2008: Op 28 maart krijgt hij een bekeuring voor spelen zonder vergunning. Die wordt op 29 maart weer ingetrokken, omdat de politie in Den Haag vindt dat ‘Chuck een speciale waarde heeft voor de stad.’

2009: Chuck Deely wordt het gezicht van Haagse Popweek 2009. Ook wint hij de Haagse Popprijs voor zijn oeuvre, die hij uitgereikt krijgt door Jakhals Frank in De Wereld Draait Door.

2011: West-verslaggever Arbel Eshet maakt in het tv-programma ‘Het Andere Oog’ een reportage over ‘De Hema Zanger’, oftewel Chuck Deely.

2012: Het Residentieorkest zamelt 1400 euro in voor Chuck, omdat hij door de crisis minder inkomsten heeft en zijn huur niet meer kan betalen.

2013: Op 14 mei berichten we dat het bedel- en straatmuziekverbod niet van toepassing is op Chuck en dat hij een ‘vergunning voor het leven’ heeft. Dat komt omdat burgemeester Van Aartsen Deely in 2008 op basis van een nu niet meer bestaand APV-artikel persoonlijk een permanente ontheffing heeft gegeven.

2014: Chuck Deely krijgt een makeover van Omroep Max. Hij trad op 17 december op tijdens het‘Max Maakt Mogelijk Kerstdiner’ in de Grote Kerk in Den Haag.

2016: Hagenaar Alexander Spoor start een inzamelingsactie voor Chuck, omdat hij last had van griep en dus geen muziek kon maken. Dat betekende dat hij geen inkomsten had rondom kerst.

2017: Deely wordt opgenomen in het ziekenhuis en overlijdt. De politie is op zoek naar zijn familie.

Foto: Maurice van Woggelum

Meer over dit onderwerp: CHUCK DEELY STRAATARTIEST MUZIKANTARTIEST DEN HAAG

Den Haag rouwt om overlijden Chuck Deely

Den HaagFM 11.01.2017 Geschokte reacties op het overlijden van straatmuzikant Chuck Deely. De in Den Haag wereldberoemde muzikant overleed dinsdagochtend op 62-jarige leeftijd. Volgens de huisgenoten van Chuck is een hartaanval hem fataal geworden. “We hebben twee dagen geleden zelf de ambulance gebeld. Dinsdagochtend stond de politie ineens bij ons voor de deur”, zegt een huisgenoot.

Ondertussen overspoelt de Facebookpagina van de straatmuzikant met condoleances. Er worden ook veel ideeën geopperd om Deely te eren. Zo wil Derpan van Kuik een uitvaart in het Paard van Troje. Damy Koetsier pleit voor een jamsessie met lokale muzikanten bij Den Haag Centraal, een van de plekken waar Chuck vaak speelde. Ook zijn daar bloemen neergelegd.

Ook komen er veel steunbetuigingen binnen voor een standbeeld van Chuck. Al is nog niet iedereen het er over eens hoe dat er uit zou moeten zien. Er zijn ideeën voor een ‘gewoon’ stenen standbeeld, een grote televisie met beelden en muziek van Chuck of een simpele gedenkplaat.

Ibrahim Wijbenga  Ibrahim Wijbenga @Ibrahimwijbenga

Den Haag neemt afscheid van straatmuzikant Chuck Deely

17:52 – 10 januari 2017

…lees meer

Gerelateerd

Haagse straatmuzikant Chuck Deely overleden

In “Met audio”

“Hou uitvaart straatmuzikant Chuck Deely in Paard van Troje”

Wie helpt straatmuzikant Chuck Deely de winter door?

Eerbetoon aan Chuck Deely: De mooiste beelden

RTVWEST 10.01.2017 Chuck Deely, de bekendste straatmuzikant van Den Haag, is niet meer. De 62-jarige geboren Amerikaan overleed maandagavond in het ziekenhuis. Omroep West sprak Deely regelmatig, over zijn leven, zijn verslaving en zijn muziek. We selecteerden de mooiste reportages. Op TV West kun je de documentaire ‘Chuck Deely in City Life’ vanaf 17.00 uur elk uur terugkijken.

Presentator Johan Overdevest interviewde Deely in 2005 en liep een dag met hem mee in ‘Zomaar een Dag’.

Nog eerder, in 2003, volgde West-cameraman Alexander Gorsen de markante Haagse straatmuzikant op zijn dagelijkse gang door de stad in de documentaire ‘Chuck Deely in City Life’, die we dinsdagavond om 17.00 uur uitzenden en daarna ieder uur herhalen. Je kunt hem ook via onderstaande link bekijken.

In de documentaire bedankt Deely alle ‘goede mensen die ik op straat ontmoet’ en draagt hij een liedje aan hen op. Bekijk hier alvast een fragment.

Kippenvel: Chuck Deely bedankt alle goede mensen. Wat gaan we hem missen! Jij ook? Reageer, dan komt jouw verhaal op de radio!

Meer over dit onderwerp: CHUCK DEELY STRAATMUZIKANT DEN HAAG

Haagse straatmuzikant Chuck Deely overleden

Den HaagFM 10.01.2017 De bekende Haagse straatmuzikant Chuck Deely is niet meer. De politie bevestigt zijn overlijden tegenover Den Haag FM. Deely speelde bijna dagelijks op straat voor de HEMA in de Grote Markstraat.

Charles Edward Deely, die in 1951 werd geboren in de Amerikaanse stad Detroit, trok naar Den Haag en werd als straatmuzikant bekend in de Haagse binnenstad. Hij overleed in het Westeinde Ziekenhuis. De politie is nog altijd op zoek naar familieleden van Chuck. Als die niet worden gevonden, verzorgt de gemeente zijn uitvaart.

Toen Chuck vorige maand werd geveld door de griep, plaatste Hagenaar Alexander Spoor een oproep op Facebook. Daarin vroeg hij mensen om geld te doneren, omdat Chuck niet kon spelen tijdens de drukke feestdagen. Dit leverde een bedrag   ..lees meer