Amare op weg naar de nieuwe hangplek voor alle Hagenaars !!

Het is bijna zover, na 5 jaar is cultureelcentrum Amare aan het Spui bijna klaar. 

In het derde weekeinde van november moet het gebeuren: het langverwachte openingsfestival van Amare. Volgende maand begint het nieuwe huis voor podiumkunsten aan het Spui al met proefdraaien.

De imposante kathedraal voor podiumkunsten is nu nog leeg van binnen, maar straks moet het hier 365 dagen per jaar gonzen van de bedrijvigheid. Amare is de verzamelnaam voor een concertzaal met 1500 zitplaatsen, een danstheater met 1300 stoelen, een multifunctionele repetitiezaal (Amare Studio) en een conservatoriumzaal met plaats voor 600 bezoekers.

Spuiplein hét buitenplein in het centrum

In een open brief aan de gemeenteraad pleit oud-wethouder Adri Duivesteijn (PvdA) ervoor om het nieuwe Spuiplein hét buitenplein in het centrum te laten zijn. Om dat voor elkaar te krijgen zal er wel wat moeten veranderen aan het inrichtingsplan wat er nu is. ‘Kijk naar het Plein en de Plaats. Daar staat de openheid van de plek centraal.’

‘Zoals het atrium hét binnenplein is, kan het Spuiplein hét buitenplein worden van ons centrum’, vindt Duivesteijn in zijn brief. ‘Ook dit kan een plek van samenkomst zijn in tal van verschijningsvormen. Maar dat zal het alleen kunnen zijn, wanneer de inrichting van het Spuiplein dat ook toestaat.’

Met de huidige plannen voor de inrichting van het plein worden stadsgenoten niet expliciet uitgenodigd om de plek in gebruik te nemen vindt Duivesteijn. ‘Naar mijn mening zal het voorliggende inrichtingsplan deze pretentie niet kunnen waarmaken. Waarom niet? Omdat het nieuwe Spuiplein vooral uitnodigt tot ‘flaneren, zitten en kijken’, en dat vooral van de bezoekers van aanliggende instellingen. Hoe kan dat? Ik verbaas mij er over. Het lijkt wel of is nagelaten een program van eisen te schrijven op het niveau van de stad.’

‘Voor en van iedereen’

Dat de locatie hem aan het hart gaat bleek al eerder op Den Haag FM. Duivesteijn stond aan de wieg van de bouw van het stadhuis dat ruim 25 jaar geleden is opgeleverd. De bedoeling van het stadhuis is altijd geweest om een plaats te maken voor iedereen in de stad. ‘Niet voor de elite, niet voor de mensen op het zand of op het veen, maar voor en van iedereen’, zei hij in Spuigasten.

‘Moet voor iedereen gelijkwaardig toegankelijk zijn’

In het derde weekeinde van november moet het gebeuren: het langverwachte openingsfestival van Amare. Volgende maand begint het nieuwe huis voor podiumkunsten aan het Spui al met proefdraaien. ,,We willen een plek zijn waar iedereen zich thuis voelt, zeven dagen per week van negen uur ’s ochtends tot middernacht”, zegt directeur Jan Zoet.

Het imposante gebouw is nu nog leeg van binnen, maar straks moet het hier 365 dagen per jaar gonzen van de bedrijvigheid. Amare is de verzamelnaam voor een concertzaal met 1500 zitplaatsen, een danstheater met 1300 stoelen, een multifunctionele repetitiezaal (Amare Studio) met plek voor 200 en een conservatoriumzaal voor 650 bezoekers. En dan zijn er nog onnoemelijk veel andere ruimten voor ontmoetingen, congressen, evenementen, zakelijke verhuur of de gewone voorbijganger.

Lees ook;

Het nieuwe Spuiplein: groene oase van rust of open plein voor evenementen?
Amare opgeleverd, boete voor bouwbedrijf voorlopig van de baan
Sven Arne Tepl, Jan Zoet en Willemijn Maas in de concertzaal van Amare.
Sven Arne Tepl, Jan Zoet en Willemijn Maas in de concertzaal van Amare. © Frank Janse

,,We hebben niet één, maar twee hoofdingangen”, zegt directeur Jan Zoet bij een rondleiding, die begint bij de Turfmarktzijde van het gebouw. ,,Je gaat hier langs de zalen van de ene naar de andere kant van het gebouw. Dit is het kunstenplein of de Amare markt, een openbare ruimte waar de hele dag van alles valt te beleven. Dat kunnen mini-concerten zijn, installaties, maar ook tai chi in de ochtend.

Via deze mixed zone met radiostudio kom je op het terras dat vervolgens aansluit op Brasserie Amare, ons restaurant. Hierboven komt de Stadskantine. Daar kun je als gewone bezoeker eten en drinken en daar komen ook studenten en de medewerkers van alle instellingen voor hun lunch, diner of pauzemoment.”

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is Amare%2BSpuiplein%2BHangplein.jpg

De “Nieuwe Haagse Hangplek”

Het nieuwe cultuurcentrum Amare wil uitgroeien tot ‘hangplek voor alle Hagenaars’?. Als het gebouw begin september de deuren opent kunnen bezoekers maar ook passanten er dagelijks van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat terecht voor tal van gratis activiteiten. ,,Van klassieke muziek tot tai chi”, zegt directeur Jan Zoet van Amare.

In het gebouw wordt koortsachtig gewerkt aan de inrichting van de zalen. Het Residentie Orkest, Nederlands Dans Theater en Amare – de organisatie die de totale programmering doet – hebben hun intrek al genomen als vaste gebruikers van het ruim zeven voetbalvelden grote complex. Het Koninklijk Conservatorium verhuist de komende maanden in fasen. 

Lees ook;

De Mussen, oudste buurthuis van Nederland, wankelt: ‘We worden kapot gesaneerd’
Het lijkt mij niet meer dan logisch dat Amare tekort van buurthuis De Mussen, uit solidariteit, jaarlijks aanvult

Het driedaagse Open Festival op 19, 20 en 21 november is het weekeinde waarin Amare volop moet gaan draaien. Niet alleen de vaste gebruikers presenteren zich, ook zijn er tal van andere activiteiten die representatief zijn voor de programmering.

Zo komt er een Late night 50 jaar Haagse hits-feest op 19 en 20 november en maakt het rondreizend internationale kunstproject The Walk van Little Amal deel uit van het Open Festival. Ook worden tientallen creatieven, artiesten, amateurmuzikanten en andere stadsgenoten uitgenodigd om actief mee te doen aan een serie voorstellingen en projecten.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is c268e-amare2b252822529.jpg

Proefconcerten

Vanaf september gaat Amare proefdraaien met inspeelvoorstellingen en concerten. Violiste Janine Jansen heeft de primeur op donderdag 16 september. Met Amsterdam Sinfonietta speelt zij in de Concertzaal het populaire klassieke meesterwerk De Vier Jaargetijden van Vivaldi.

Het Residentie Orkest heeft op 21 september zijn eerste officiële uitvoering in zijn nieuwe huis. Het is nog niet bekend of er publiek aanwezig mag zijn bij het Prinsjesdagconcert, dat in elk geval live op NPO Radio 4 wordt uitgezonden.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima aanwezig bij overdracht Amare

Het is nog niet de feestelijke opening, maar de ‘overdracht’ waarbij de gemeente het nieuwe theater Amare overdraagt aan de nieuwe bewoners: het Nederlands Dans Theater (NDT), het Residentie Orkest Den Haag, het Koninklijk Conservatorium en Stichting Amare. Maar ook deze overdracht gaat gepaard met festiviteiten. Daarbij zijn ook de koning en koningin aanwezig.

Het nieuwe ‘huis voor podiumkunsten’ opent pas officieel in het derde weekend van november, maar vanaf volgende maand wordt er alvast proefgedraaid

Tijdens de overdracht zijn er verschillende activiteiten, zoals een rondleiding voor de koning en koningin, een concert en de vertoning van een timelapse-video van de bouw van Amare. Tijdens de rondleiding zullen de koning en koningin verschillende repetities van podiumkunstenaars bijwonen. Bij het concert dat daarna plaatsvindt, wordt nieuw werk van het Koninklijk Conservatorium uitgevoerd door het Residentie Orkest.

Amare moet het duurzaamste cultuurhuis van Nederland worden. Het heeft 1200 ruimtes die voor verschillende doeleinden gebruikt gaan worden.

Amare had al lang open moeten zijn

Amare had eigenlijk al lang open moeten zijn. De bedoeling was dat bouwcombinatie Cadanz het op 4 januari van dit jaar zou overdragen aan de gemeente. Maar het lukte de bouwer niet op op die datum het gebouw klaar te hebben. Daarom zou het toen op 3 mei klaar moeten zijn. Maar ook deze datum bleek te optimistisch, omdat systemen nog getest moesten worden.

Vlak voor de zomer werd duidelijk dat ook de uiteindelijke datum van 1 juli heel krap was. op de dag dat het gebouw cultuurpaleis zou moeten worden opgeleverd, bleek dat de gebruikers weigerden de sleutel in ontvangst te nemen omdat ze vonden dat het nog niet klaar was. Uiteindelijk werd het op 13 juli alsnog met terugwerkende kracht aanvaard. Het nieuwe culturele hart voor Den Haag kostte uiteindelijk 223,3 miljoen euro, dit terwijl het gemeentebestuur aanvankelijk had beloofd dat het 177 miljoen zou worden.

Amare: Open Huis | Amare | huis voor cultuur, educatie, events en ontmoeting

Lees: Ingenieur Rob Dekkers: ‘Amare is voor Den Haag wat het Guggenheim is voor Bilbao’ AD 27.09.2021

Lees: Nog niet alles is af, zo ervaren ook bezoekers van NDT AD 27.09.2021

Lees: Grote zwarte roadblocks neergezet voor nieuwe complex Amare en bij het stadhuis Den HaagFM 24.09.2021

Lees: Peter Hendrikx: ‘Als het goed gaat in Amare, dan profiteert de hele stad mee’ AD 24.09.2021

Lees: Bassist Peter Stotijn is lyrisch over Amare: ‘Hagenaars mogen best wat trotser zijn’ AD 22.09.2021

Lees: De prijs voor meest gastvrije theater verhuist mee naar Amare en is voor eeuwig AD 20.09.2021

Lees: Zomaar een donderdag in Amare: groengele tegeltjes uit Marokko, het houten skelet van een bar en de eerste concertgangers AD 17.09.2021

Lees: Filosoof Spinoza krijgt eigen foyer in cultuurcomplex Amare Den HaagFM 16.09.2021

Lees: Serie ‘Naar Amare’ toont de mensen die het nieuwe huis van de stad vorm moeten gaan geven AD 13.09.2021

Lees: Bezoekers Amare lopen in ‘totale verbazing’ rond: ‘Wow, dit is echt heel mooi’ AD 06.09.2021

Lees: Publiek kijkt de ogen uit in Amare, het nieuwe Haagse cultuurcomplex Video OmroepWest 04.09.2021

Lees: Publiek vergaapt zich aan nieuw cultuurcomplex Amare: ‘Schitterend, indrukwekkend’ OmroepWest 04.09.2021

Lees: Vandaag Residentie Orkest, morgen de Dolly Dots: Amare wil cultuurhuis zijn van alle Hagenaars AD 04.09.2021

Lees: Koninklijk paar krijgt rondleiding in nieuw cultuurhuis Amare  AD 03.09.2021

Lees: Architect Amare: ‘Dit is een gebouw voor de hele stad, niet alleen voor culturele instellingen’ OmroepWest 02.09.2021

Lees: Gemeente draagt cultuurcomplex Amare officieel over Den HaagFM 02.09.2021

Lees: Amare staat op het punt om z’n deuren te openen: hoe ziet het eruit? OmroepWest 29.08.2021

Lees: Koning Willem-Alexander en koningin Máxima aanwezig bij overdracht Amare AD 25.08.2021

Lees: Koning Willem-Alexander en koningin Máxima krijgen rondleiding in cultuurpaleis Amare Den HaagFM 25.08.2021

Lees: Koningspaar krijgt rondleiding in gloednieuw cultuurpaleis Amare  OmroepWest  24.08.2021

kijk: Fotoserie: binnenkijken in theatergebouw Amare – indebuurt Den HaagVideo (ad.nl)

Zie meer: SpuiForum – Krankjorum

Lees ook: Hoe zit het nou met dat Spuikwartier in Den Haag? 9 vragen over het nieuwe ‘Cultuurpaleis’

Lees ook: Dossier: Spuiforum 2.0

Zie ook: Het nieuwe cultuurpaleis “Amare” aan het Haagse Spui gaat eindelijk open !!!

Zie: En weer gaat het gedonder met het cultuurpaleis Amare gewoon weer verder !! – de nasleep

Zie ook: En het gedonder met het cultuurpaleis Amare gaat gewoon weer verder !!

zie verder ook: Centrum Den Haag één grote groene tuin voor het cultuurgebouw Amare

Zie dan ook: Muziektheater Amare – inrichting nieuwe Spuiplein

Zie ook: Nog meer gedonder met het SpuiForum “Amare” !!

Zie verder: En weer gedonder met het cultuurpaleis Amare !!

Zie ook: Cultuurcomplex Amare vordert gestaag !!! – stand van zaken 22.10.2020

Zie dan ook: Het nieuwe cultuurpaleis Amare aan het Spui in Den Haag is bijna klaar

Zie ook: Het nieuwe cultuurpaleis Amare aan het Spui in Den Haag bijna open

Zie ook: Nog meer gedonder met het SpuiForum !! – debat 06.05.2020 – de nasleep

Zie ook: Nog meer gedonder met het SpuiForum !! – debat 06.05.2020

Zie ook: Nog meer gedonder met het SpuiForum !!

zie ook: Het SpuiForum anno 03.04.2020: “We zijn er bijna maar nog niet helemaal !!” – vervolg

zie ook: Het SpuiForum anno 19.03.2020: “We zijn er bijna maar nog niet helemaal !!”

Zie ook: Ook het gedonder met het SpuiForum gaat vrolijk weer verder en nog verder !!

Zie ook: Ook het gedonder met het SpuiForum gaat vrolijk weer verder !!

Zie ook: En weer gaat het gedonder met het SpuiForum vrolijk verder !! – deel 2

En zie ook: En weer gaat het gedonder met het SpuiForum vrolijk verder !! – deel 1

zie ook: Het nieuwe onderwijs en cultuur complex op het Spuiplein – SvZ 15.09.2018

zie:  De eerste paal voor het nieuwe Onderwijs en Cultuur Complex op het Spuiplein

zie ook nog: Het gedonder met het SpuiForum gaat vrolijk weer verder !!

zie ook nog: Het Spuiforum na het coaltieakkoord 2018 – 2022

zie dan ook:  Het Haagse coalitieakkoord 2018 – 2022

zie ook nog: Crisis en nog meer vertraging nieuwe plannen Haags Spuiforum

en zie ook Vertraging nieuwe plannen Haags Spuiforum – deel 8

zie verder ook: Bouw Haags cultuurpaleis gaat eindelijk beginnen

zie ook: Vertraging nieuwe plannen Haags Spuiforum – deel 7

zie ook: Vertraging nieuwe plannen Haags Spuiforum – deel 6

zie ook: Nieuwe plannen Haags Spuiforum bijna definitief – deel 5

zie ook: Nieuwe plannen Haags Spuiforum – deel 4 definitief

en zie ook: Nieuwe plannen Haags Spuiforum – deel 3

zie verder ook:  Nieuwe plannen Haags Spuiforum – deel 2

zie dan ook: Nieuwe plannen Haags Spuiforum – deel 1

zie verder ook nog:  Haags college dient motie van wantrouwen in tegen Haagse anti-Spuiforum-bewoners

zie verder ook; Haagse SpuiForum terug naar de Tekentafel !!!

zie dan ook nog: De toekomst van het Haagse SpuiForum !!

en zie verder ook: Aftrap bouw SpuiForum

zie ook: De spanningen rondom het SpuiForum namen toe !!! – deel 2

zie ook: De spanningen rondom het SpuiForum namen toe !!!  – deel 1

en zie ook nog evenGedonder bij de Haagse PvdA over het Spuiforum

en dan ook nog: Haagse PvdA is/was verdeeld over Cultuurpaleis Spuiplein

en verder: Motie ‘heroverweging na verkiezingen’ ALV 28 okt 2013

en og verder: Financiele barometer Spuiforum definitief (1)

en meer:  Persbericht financiën Spuiforum 3

zie dan ook nog maar even: Dossier: Spuiforum 2.0

Oud-wethouder in open brief: ‘Spuiplein kan hét buitenplein worden van ons centrum’

Den HaagFM 18.08.2021 In een open brief aan de gemeenteraad pleit oud-wethouder Adri Duivesteijn (PvdA) ervoor om het nieuwe Spuiplein hét buitenplein in het centrum te laten zijn. Om dat voor elkaar te krijgen zal er wel wat moeten veranderen aan het inrichtingsplan wat er nu is. ‘Kijk naar het Plein en de Plaats. Daar staat de openheid van de plek centraal.’

‘Zoals het atrium hét binnenplein is, kan het Spuiplein hét buitenplein worden van ons centrum’, vindt Duivesteijn in zijn brief. ‘Ook dit kan een plek van samenkomst zijn in tal van verschijningsvormen. Maar dat zal het alleen kunnen zijn, wanneer de inrichting van het Spuiplein dat ook toestaat.’

Met de huidige plannen voor de inrichting van het plein worden stadsgenoten niet expliciet uitgenodigd om de plek in gebruik te nemen vindt Duivesteijn. ‘Naar mijn mening zal het voorliggende inrichtingsplan deze pretentie niet kunnen waarmaken. Waarom niet? Omdat het nieuwe Spuiplein vooral uitnodigt tot ‘flaneren, zitten en kijken’, en dat vooral van de bezoekers van aanliggende instellingen. Hoe kan dat? Ik verbaas mij er over. Het lijkt wel of is nagelaten een program van eisen te schrijven op het niveau van de stad.’

‘Het Spuiplein is statisch’

Met de plannen die er nu zijn is het volgens Duivesteijn niet geschikt als ‘plaats van samenkomst’ tussen Hagenaars en Hagenezen. ‘Het Spuiplein is statisch. De bloembakken met de betonnen randen zijn intolerant en laten geen enkele andere functies toe dan het genoemde ‘flaneren, zitten en kijken’. Waar het plein wel open is, is het een restruimte die vanaf het Spui zelf niet zichtbaar is.’

Inrichting vergelijkbaar met het Plein en de Plaats

In zijn open brief pleit de oud-wethouder voor meer openheid bij de inrichting van het Spuiplein, vergelijkbaar met het Plein en de Plaats. ‘Daar staat de openheid van de plek centraal. De terrassen worden gecombineerd met majestueuze bomen. Deze openheid laat toe dat er telkens weer andere activiteiten mogelijk zijn. Anders gezegd, maak een vergelijkbaar bescheiden inrichtingsplan met bomen dat in zichzelf een schoonheid uitstraalt en welke – net als het Atrium – open van karakter is, waardoor de bewoners en haar organisaties met een veelvoud van activiteiten de kans krijgen om er te zijn.’

‘Voor en van iedereen’

Dat de locatie hem aan het hart gaat bleek al eerder op Den Haag FM. Duivesteijn stond aan de wieg van de bouw van het stadhuis dat ruim 25 jaar geleden is opgeleverd. De bedoeling van het stadhuis is altijd geweest om een plaats te maken voor iedereen in de stad. ‘Niet voor de elite, niet voor de mensen op het zand of op het veen, maar voor en van iedereen’, zei hij in Spuigasten.

Hart voor Den Haag omarmt oproep van oud-wethoudervoorDenHaagomarmtoproepvanoud-wethouder

Hart voor Den Haag/ Groep de Mos sluit zich aan bij de oproep van de oud-wethouder. De grootste partij vindt ook dat het Spuiplein moet worden omgevormd tot evenementen- en cultuurplein. ‘We moeten als Den Haag vol inzetten op het binnenhalen van (internationale) congressen en (culturele) evenementen die aansluiten bij het karakter van Vrede & Recht van onze stad. Een mooiere plek dan het Spuiplein kun je daar niet voor vinden’, aldus raadslid Ralf Sluijs

LEES OOK:

Het voorontwerp van het nieuwe Spuiplein in Den Haag.
Het voorontwerp van het nieuwe Spuiplein in Den Haag. © Gemeente Den Haag

Amare wil plek worden waar iedereen zich thuis voelt: ‘Moet voor iedereen gelijkwaardig toegankelijk zijn’

AD 18.08.2021 In het derde weekeinde van november moet het gebeuren: het langverwachte openingsfestival van Amare. Volgende maand begint het nieuwe huis voor podiumkunsten aan het Spui al met proefdraaien. ,,We willen een plek zijn waar iedereen zich thuis voelt, zeven dagen per week van negen uur ’s ochtends tot middernacht”, zegt directeur Jan Zoet.

Het imposante gebouw is nu nog leeg van binnen, maar straks moet het hier 365 dagen per jaar gonzen van de bedrijvigheid. Amare is de verzamelnaam voor een concertzaal met 1500 zitplaatsen, een danstheater met 1300 stoelen, een multifunctionele repetitiezaal (Amare Studio) met plek voor 200 en een conservatoriumzaal voor 650 bezoekers. En dan zijn er nog onnoemelijk veel andere ruimten voor ontmoetingen, congressen, evenementen, zakelijke verhuur of de gewone voorbijganger.

Lees ook;

Het nieuwe Spuiplein: groene oase van rust of open plein voor evenementen?
Amare opgeleverd, boete voor bouwbedrijf voorlopig van de baan
Sven Arne Tepl, Jan Zoet en Willemijn Maas in de concertzaal van Amare.
Sven Arne Tepl, Jan Zoet en Willemijn Maas in de concertzaal van Amare. © Frank Janse

,,We hebben niet één, maar twee hoofdingangen”, zegt directeur Jan Zoet bij een rondleiding, die begint bij de Turfmarktzijde van het gebouw. ,,Je gaat hier langs de zalen van de ene naar de andere kant van het gebouw. Dit is het kunstenplein of de Amare markt, een openbare ruimte waar de hele dag van alles valt te beleven. Dat kunnen mini-concerten zijn, installaties, maar ook tai chi in de ochtend.

Via deze mixed zone met radiostudio kom je op het terras dat vervolgens aansluit op Brasserie Amare, ons restaurant. Hierboven komt de Stadskantine. Daar kun je als gewone bezoeker eten en drinken en daar komen ook studenten en de medewerkers van alle instellingen voor hun lunch, diner of pauzemoment.”

Duurzaamste van het land

Halverwege komt de balie voor informatie en kaartverkoop van de verschillende gebruikers: Amare, het Residentie Orkest, Nederlands Dans Theater (NDT) en het Koninklijk Conservatorium. Het liefst had Zoet gezien dat de automatische touniquetdeuren de hele dag openstonden, maar dat is om klimaattechnische redenen niet mogelijk. Amare moet namelijk het duurzaamste theater van Nederland worden. 

Willemijn Maas en Sven Arne Tepl in een van de repetitieruimten van het NDT.
Willemijn Maas en Sven Arne Tepl in een van de repetitieruimten van het NDT. © Frank Jansen

Zo is er led-verlichting in het hele gebouw en staat het dak vol zonnepanelen. Het gebouw is niet alleen 40 meter hoog, het gaat ook zo diep de grond in. Onder het complex bevindt zich een parkeergarage. Een ondergrondse fietsenstalling komt eveneens rechtstreeks uit in de centrale bezoekersruimte.

Overal in het gebouw heeft de bezoeker de keuze om per roltrap, gewone trap of lift naar boven te gaan. ,,Ook de invalidenliften bevinden zich op een centrale plek en niet in achterafhoekjes”, zegt Jan Zoet. ,,Het gebouw moet voor iedereen gelijkwaardig toegankelijk zijn.”

Een van die roltrappen leidt naar de toekomstige garderobe op de eerste verdieping. Daarboven hangt de concertzaal. Net als de andere zalen in het gebouw staat deze op zijn eigen fundering. Door met dilatatievoegen te werken wordt voorkomen dat geluidstrillingen doordringen naar andere delen van het gebouw. Jan Zoet: ,,Als er veel activiteiten tegelijk bezig zijn, mogen we geen hinder van elkaar hebben.”

Kijken bij repetities

Directeur Sven Arne Tepl van het Residentie Orkest kan niet wachten op het nieuwe concertseizoen. Vooral de akoestiek is bijzonder. ,,Waar je ook in de zaal zit, je kunt letterlijk elk instrument traceren”, zegt hij. ,,Met klankschermen en akoestische panelen kunnen we het geluid nog verder verfijnen. Dat biedt ons als orkest enorme mogelijkheden. Of het nu een grote Mahler is, een Mozart-avond of het Requiem van Verdi, alles komt hier perfect naar voren.”

De Amare Studio doet dienst als repetitieruimte voor het Residentie Orkest. Bezoekers kunnen meekijken bij de repetities.
De Amare Studio doet dienst als repetitieruimte voor het Residentie Orkest. Bezoekers kunnen meekijken bij de repetities. © Frank Jansen

Voor Tepl biedt het gebouw ongekende mogelijkheden om een nog veel breder publiek in aanraking te brengen met muziek. Op de dagen dat het orkest repeteert is het publiek welkom om mee te kijken. Jan Zoet: ,,En op de dagen dat deze ruimte, de Amare Studio, niet in gebruik is, kunnen we andere activiteiten organiseren. Ik denk dan aan singer-songwriters uit de stad of concerten van fanfare- en blaasorkesten op de zaterdagochtend.”

De theaterzaal is de plek waar het NDT zijn voorstellingen heeft en waar opera’s, musicals en vrije producties worden geprogrammeerd.
De theaterzaal is de plek waar het NDT zijn voorstellingen heeft en waar opera’s, musicals en vrije producties worden geprogrammeerd. © Frank Jansen

Amare is 55.000 vierkante meter ofwel zevenenhalf voetbalveld groot en telt 1200 ruimten die voor velerlei toepassingen beschikbaar zijn. Dat geldt evenzogoed voor het deel van het gebouw waar straks het Koninklijk Conservatorium met 1200 studenten intrekt en voor veel leven in de brouwerij gaat zorgen. De ruimte op de vierde etage gaat onder de noemer Club 4 dienst doen voor ontmoetingen, verrassingsconcerten en optredens van dj’s.

De uitvoeringszaal van het conservatorium oogt prachtig met zijn eiken parket, wandbekleding van houten akoestische stroken en stucwerk met beton. ,,Het reliëf in de wandbekleding staat, net als alles in het gebouw, geheel ten dienste van de akoestiek”, zegt Jan Zoet. ,,Als iets functioneel goed is, dan blijkt het echter ook voor het oog bijna altijd mooi te zijn.”

Het Paard

Voor zakelijk directeur Willemijn Maas van Nederlands Danstheater (NDT) voelt Amare als thuiskomen, hoewel het gezelschap eigenlijk nooit echt weg is geweest van zijn plek. ,,We zijn altijd op het Spuiplein gebleven met onze repetitieruimten”, zegt ze. ,,Onze nieuwe theaterzaal is nagenoeg een kopie van het oude danstheater. Die was door zijn zichtlijnen en brede podium speciaal voor dans gemaakt, destijds een unicum voor de wereld.”

De repetitieruimte van het NDT is een zaal apart en heet Black Box. In principe is deze niet voor publiek toegankelijk, maar tussen het garderobegebied en NDT Black Box zit een raam waardoor bezoekers toch een glimp van de voorbereidingen kunnen opvangen.

Een van de oefenruimten voor studenten van het Koninklijk Conservatorium.
Een van de oefenruimten voor studenten van het Koninklijk Conservatorium. © Frank Jansen

Het theater is ook de plek waar andersoortige vrije voorstellingen worden geprogrammeerd zoals opera en musicals. ,,Maar ook als uitloop voor bijvoorbeeld Het Nationale Theater, waarmee we voorstellingen kunnen neerzetten die niet in de Koninklijke Schouwburg passen”, zegt Jan Zoet. ,,De Couperus-trilogie van Ivo van Hove is een voorbeeld van een productie die anders Den Haag voorbij zou gaan en die toch echt in deze stad hoort.

En zo kunnen we de Concertzaal ombouwen tot popzaal waar zonder stoelen 1500 bezoekers in passen. Uiteraard programmeren we in samenwerking met het Paard. Amare wil andere culturele instellingen in de stad niet in de weg lopen. Integendeel, wij zijn juist een aanvulling. En dan niet alleen voor de grote instellingen maar ook voor de cultuurankers, de nieuwe Hagenaars, de amateurs, noem maar op. Echt een huis voor de stad.”

Amare
Amare © Foto AD

Wordt dit de ‘hangplek voor alle Hagenaars’?

AD 18.08.2021 Het nieuwe cultuurcentrum Amare wil uitgroeien tot ‘hangplek voor alle Hagenaars’. Als het gebouw begin september de deuren opent kunnen bezoekers maar ook passanten er dagelijks van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat terecht voor tal van gratis activiteiten. ,,Van klassieke muziek tot tai chi”, zegt directeur Jan Zoet van Amare.

In het gebouw wordt koortsachtig gewerkt aan de inrichting van de zalen. Het Residentie Orkest, Nederlands Dans Theater en Amare – de organisatie die de totale programmering doet – hebben hun intrek al genomen als vaste gebruikers van het ruim zeven voetbalvelden grote complex. Het Koninklijk Conservatorium verhuist de komende maanden in fasen. 

Lees ook;

De Mussen, oudste buurthuis van Nederland, wankelt: ‘We worden kapot gesaneerd’
Het lijkt mij niet meer dan logisch dat Amare tekort van buurthuis De Mussen, uit solidariteit, jaarlijks aanvult

Het driedaagse Open Festival op 19, 20 en 21 november is het weekeinde waarin Amare volop moet gaan draaien. Niet alleen de vaste gebruikers presenteren zich, ook zijn er tal van andere activiteiten die representatief zijn voor de programmering.

Zo komt er een Late night 50 jaar Haagse hits-feest op 19 en 20 november en maakt het rondreizend internationale kunstproject The Walk van Little Amal deel uit van het Open Festival. Ook worden tientallen creatieven, artiesten, amateurmuzikanten en andere stadsgenoten uitgenodigd om actief mee te doen aan een serie voorstellingen en projecten.

Proefconcerten

Vanaf september gaat Amare proefdraaien met inspeelvoorstellingen en concerten. Violiste Janine Jansen heeft de primeur op donderdag 16 september. Met Amsterdam Sinfonietta speelt zij in de Concertzaal het populaire klassieke meesterwerk De Vier Jaargetijden van Vivaldi.

Het Residentie Orkest heeft op 21 september zijn eerste officiële uitvoering in zijn nieuwe huis. Het is nog niet bekend of er publiek aanwezig mag zijn bij het Prinsjesdagconcert, dat in elk geval live op NPO Radio 4 wordt uitgezonden.

In de nasleep van de coronacrisis heeft Amare, net als alle andere culturele instellingen, nog steeds met veel onzekerheden te maken. Met het loslaten van de 1,5 meter maatregel, zouden theaters vanaf 20 september weer op volle capaciteit kunnen draaien. Voorwaarde is wel dat bezoekers van concerten of voorstellingen een coronatoegangsbewijs kunnen overleggen. Als de coronaregels per 1 november verder worden versoepeld zou ook die eis vervallen. 

Gratis water

Als het aan Jan Zoet ligt worden de openbare ruimtes van Amare een plek waar het de hele dag gonst van de activiteiten. ,,Van de mensen die dagelijks langs het gebouw lopen op weg van het centraal station naar de binnenstad, hoop ik dat ze de weg binnendoor nemen”, zegt hij. ,,We willen een ontmoetingsplek creëren voor iedereen. Er komt een fontein op ons binnenterras en er is een tappunt met gratis water.”

“Amare is de ideale plek voor een waardige opvolger van North Sea Jazz”, aldus Jan Zoet.

Nieuwsgierige Hagenaars kunnen zich op de site van Amare inschrijven voor de gratis rondleidingen die in het eerste weekeinde van september worden gehouden. Amare telt 1200 ruimten, waaronder veel studio’s voor conservatoriumstudenten. Alle zalen zijn multifunctioneel te gebruiken. Zo telt de Concertzaal 1.500 zitplaatsen, maar kan die met de stoelen eruit worden omgebouwd tot popzaal voor 2.500 bezoekers. 

Opera’s

Het Danstheater met 1.300 stoelen wordt ook ingezet voor opera’s, musicals en vrije theaterproducties. Verder fungeert de repetitieruimte van het Residentie Orkest als extra zaal en telt de Conservatoriumzaal nog eens 600 zitplaatsen. Ook is Amare de plek voor feestdagen en festivals van lokale communities. ,,Iedereen kan hier terecht, van intiem optreden tot groot festival met duizenden mensen tegelijk”, zegt Jan Zoet. ,,Amare is de ideale plek voor een waardige opvolger van North Sea Jazz.”

Een Reactie op “Amare op weg naar de nieuwe hangplek voor alle Hagenaars !!

  1. Pingback: Op weg naar de Raadsenquête cultuurcomplex AMARE | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s