De nieuw Haagse Coalitie na 19.03.2014

Han Polman commissaris van de koning in Zeeland

Voorbereiding Nieuwe Coalitie

Collegevorming 2014 – De vorming van het nieuwe college van Den Haag is in volle gang. Hier vindt u het overzicht met de actuele stand van zaken en bijbehorende stukken.

Bijrol voor PvdA in formatie gemeentecoalities›

Coalitie Bekijk de interactieve kaart die als een database van elke gemeente precies laat zien hoe het college is samengesteld: welke partijen meedoen en welke portefeuilles zij hebben – en wie dus het verkiezingsresultaat in macht heeft omgezet.. LEES VERDER

Han Polman (commissaris van de koning in Zeeland), die door D66 in Den Haag is gevraagd om als verkenner de vorming van een nieuw stadsbestuur te onderzoeken, zal als verkenner de coalitieonderhandelingen in Den Haag voorbereiden. 

Tom de Bruijn van de Raad van State is inmiddels aangewezen als formateur.

Zetelverdeling, coalitie en oppositie

De definitieve uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014 is bekend. De Haagse gemeenteraad bestaat momenteel uit 14 fracties. De lijsttrekker van de grootste partij in Den Haag, Ingrid van Engelshoven (D66), heeft na gesprekken met alle lijsttrekkers van de politieke partijen die in de gemeenteraad zijn gekozen, de heer drs. J.M.M. (Han) Polman gevraagd als verkenner voor de college-onderhandelingen. Hierna wordt een coalitie en een oppositie gevormd Hij heeft inmiddels in een brief verslag gedaan van zijn eerste gesprekken.

Partijen zijn verdoofd

Andere gemeenten zoals Den Haag zitten nog in een fase waarin wordt afgetast. Verkenner Han Polman die de coalitieonderhandelingen in de stad begeleidt, concludeerde dit weekend na een week gesprekken voeren dat zowel de winnaars als de verliezers de uitslag niet hebben verwerkt. De partijen zouden nog verdoofd zijn.

Verkenning

Tweede verslag verkenner naar gemeenteraad Op 09.04.2014 heeft verkenner Han Polman het verslag van de tweede ronde verkenningsgesprekken aan de gemeenteraad verzonden. Het verslag is hier beschikbaar –>>tweede verslag verkenner.pdf De verkenner praat voorlopig alleen nog met D66, PvdA, Haagse Stadspartij, VVD, CDA, Groep de Mos en Christenunie/SGP. “Andere partijen kunnen mogelijk in een vervolgfase worden uitgenodigd”, schrijft Polman in een brief aan de gemeenteraad. Daarin schrijft hij onder meer dat de verkiezingsuitslag de politieke verhoudingen in de stad zo heeft opgeschud dat zowel verliezers als winnaars dat nog niet helemaal hebben kunnen verwerken. Bijna alle partijen noemen versterking van de lokale economie en een sterker internationaal karakter van de stad als belangrijke speerpunten. Daarnaast vinden ze het allemaal belangrijk dat er wordt nagedacht hoe de zorg georganiseerd wordt als de taken ervan worden overgeheveld van het rijk naar gemeenten. Ook willen de partijen dat het stadsbestuur meer in de samenleving gaat staan en dat er respectvoller met elkaar wordt omgegaan. lees verder

Coalitievorming

Tom de Bruijn van de Raad van State is inmiddels aangewezen als formateur.

Collegevorming 2014 – De vorming van het nieuwe college van Den Haag is in volle gang. Hier vindt u het overzicht met de actuele stand van zaken en bijbehorende stukken.

Eindrapportage

Hij neemt in zijn eindrapportage die hij de komende dagen uitbrengt, het o.a. het cultuurpaleis mee. De aankondiging van de in te dienen motie werd gezien als weinig tactisch. Al voor de onderhandelingen goed en wel zijn begonnen, worden partijen door de motie gedwongen om  hun kaarten op tafel leggen. Daardoor zou het lastig worden om verschillen te overbruggen. ‘Ook de voorstanders van het Spuiforum moeten zonder al te veel gezichtsverlies een draai kunnen maken,’ zegt een van de tegenstanders.

Heet hangijzer

De veelbesproken bouw van een nieuw Cultuurpaleis op het Spuiplein zal derhalve DUS één van de belangrijkste punten op de agenda zijn bij de coalitiebesprekingen. De Haagse politiek is nog altijd zwaar verdeeld of de vraag of dat Cultuurpaleis er echt moet komen. Zie ook de brief van het college van woensdag 9 april 2014.

lees ook: PvdA maar in 13 gemeenten aan zet bij coalitieonderhandelingen

zie: De toekomst van het Haagse SpuiForum !!

zie: Uitslag Haagse gemeenteraadsverkiezingen 19.03.2014

zie ook: Peiling Maurice de Hond 16.03.2014 uitslag gemeenteraadsverkiezingen 19.03.2014 – PvdA drama

zie ook: PVV de grootste bij de gemeenteraadsverkiezing 19.03.2014 ??

zie ook: Peiling TNS NIPO 13.03.2014 – Haagse gemeenteraadsverkiezingen 19.03.2014

zie ook: Peiling TNS Nipo 11.02.2014 – Haagse gemeenteraadsverkiezingen 19.03.2014

zie ook: Peiling 26-01-2014 opkomst gemeenteraadsverkiezingen 19.03.2014 – Maurice de Hond

zie ook: Peiling 07.01.2014 uitslag 19.03.2014 Haagse gemeenteraadsverkiezing

‘PvdA Den Haag wil twee wethouders’

RTVWEST 05.06.2014 De PvdA in Den Haag zet bij de collegeonderhandelingen in op twee wethoudersposten. Dat bevestigen bronnen op het Haagse stadhuis. De grootste partij van de stad, D66 zou de PvdA slechts één wethouder willen toebedelen.

Als de PvdA zijn zin krijgt zou dit betekenen dat D66 en de PvdA allebei twee wethouders leveren. De VVD, CDA en de Haagse Stadspartij krijgen er ieder één. Het nieuwe college zou met zeven wethouders kleiner zijn dan het nog zittende college dat acht bestuurders telt. Lees verder

Gerelateerde artikelen;

PvdA zet in op twee wethouders

Den HaagFM 05.06.2014 De PvdA in Den Haag zet bij de collegeonderhandelingen in op twee wethoudersposten. Dat bevestigen bronnen op het stadhuis. D66, de grootste partij, zou de PvdA slechts één wethouder willen toebedelen.

Als de PvdA zijn zin krijgt zou dit betekenen dat D66 en de PvdA allebei twee wethouders leveren. De VVD, CDA en de Haagse Stadspartij krijgen er ieder één. Het nieuwe college zou met zeven wethouders kleiner zijn dan het nog zittende college dat acht bestuurders telt. De afgelopen vier jaar heeft de PvdA drie wethouders gehad. …lees meer

Haags stadsbestuur terug naar zes wethouders

Den HaagFM 05.06.2014 Het binnenkort te benoemen nieuwe Haagse stadsbestuur krijgt nog maar zes wethouders. Nu zijn dat er nog acht.

Verschillende bronnen in het stadhuis bevestigen dat D66, als grootste winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag, twee wethouders zal leveren. De andere partijen VVD, PvdA, CDA en Haagse Stadspartij mogen dan elk één wethouder leveren.

De komende dagen onderhandelen de partijen verder over de verdeling van de portefeuilles. De kans is groot dat D66 financiën en onderwijs krijgt.…lees meer

Den Haag bij laatste vijf gemeenten zonder coalitieakkoord

Den HaagFM 05.06.2014 Ingewijden zeggen dat het niet lang meer kan duren, maar als Den Haag niet oppast is het zo de laatste stad waar een nieuw stadsbestuur kan worden aangesteld.

De gemeenteraadsverkiezingen waren ruim elf weken geleden, op woensdag 19 maart. Er werd gestemd in 380 gemeenten. Het overgrote deel daarvan heeft een nieuwe college van burgemeester en wethouders, behalve in Den Haag. Amsterdam, Den Helder, Blaricum en Zutphen. …lees meer

In Den Haag verlopen de onderhandelingen nog steeds traag. PvdA, VVD, D66, CDA en de Haagse Stadspartij maakten op 21 mei hun coalitieplannen bekend, maar dit leidde nog niet tot een nieuw college.

In vijf gemeenten nog geen coalitieakkoord

Trouw 05.06.2014 Een kleine 3 maanden na de gemeenteraadsverkiezingen hebben vijf gemeenten nog steeds geen nieuw college. De onderhandelingen daar lopen nog.

Grote steden als Amsterdam en Den Haag hebben nog geen nieuw college, maar ook in de kleinere gemeenten Den Helder, Blaricum en Zutphen wordt nog gepraat. In Amsterdam voeren D66, VVD, en SP sinds een week gesprekken met elkaar in een ‘constructieve sfeer’, nadat GroenLinks uit de onderhandelingen was gestapt.

In Den Haag verlopen de onderhandelingen nog steeds traag. PvdA, VVD, D66, CDA en de Haagse Stadspartij maakten op 21 mei hun coalitieplannen bekend, maar dit leidde nog niet tot een nieuw college.

In vijf gemeenten na verkiezingen nog geen nieuw college

NU 05.06.2014 Een kleine drie maanden na de gemeenteraadsverkiezingen hebben vijf gemeenten nog steeds geen nieuw college. De onderhandelingen daar lopen nog.

Het gaat om de grote steden Amsterdam en Den Haag, maar ook in de kleinere gemeenten Den Helder, Blaricum en Zutphen wordt nog gepraat.

In Amsterdam voeren D66, VVD, en SP sinds een week gesprekken met elkaar in een ”constructieve sfeer”, nadat GroenLinks uit de onderhandelingen was gestapt.

PVV: “Opschieten met onderhandelingen voor nieuwstadsbestuur”

Den HaagFM 03.06.2014 De PVV in de gemeenteraad wil dat de onderhandelaars voor het nieuwe stadsbestuur opschieten. “De inwoners moeten snel duidelijkheid krijgen over de eventuele bezuinigingen op bijvoorbeeld de jeugdzorg en de zorg voor ouderen.”

Volgens gemeenteraadslid Willie Dille hebben ouders geen idee of ze volgend jaar nog de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. “Dat kan echt niet.” Ook zorgaanbieders zouden moeten weten waar ze aan toe zijn. De PVV is verder bang dat veel ouderen tussen wal en schip vallen. Ruim tien weken na de verkiezingen is er in Den Haag nog geen akkoord bereikt over een nieuw stadsbestuur. …lees meer

PVV: ‘Opschieten met die onderhandelingen in Den Haag!’

RTVWEST 02.06.2014 De PVV in de Haagse gemeenteraad wil dat de onderhandelaars voor het nieuwe college van B en W opschieten.

De inwoners moeten snel duidelijkheid krijgen over de eventuele bezuinigingen op bijvoorbeeld de jeugdzorg en de zorg voor ouderen. Dat stelt de PVV in schriftelijke vragen. Volgens raadslid Willie Dille hebben ouders geen idee of ze volgend jaar nog de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. ‘Dat kan echt niet.’ Lees verder

 

Geen witte rook

In het stadhuis van Den Haag blijft het intussen oorverdovend stil. De huidige collegepartijen CDA, VVD, D66 en PvdA zijn nog steeds in gesprek met de Haagse Stadspartij, een winnaar van de verkiezingen. In de wandelgangen is soms optimisme te horen, maar witte rook is er nog niet. In 2010 duurden de onderhandelingen 2,5 maanden..

Gouda en Den Haag het traagst met nieuw college

RTVWEST 02.06.2014 Ruim tien weken na de verkiezingen zijn nog maar in twee gemeenten in Zuid-Holland geen nieuwe colleges van B en W aan de slag.

De inwoners van Gouda en Den Haag wachten nog steeds op een nieuwe gemeentebestuur en de plannen voor de komende jaren. In Gouda is er wel een financieel akkoord bereikt tussen D66, PvdA, VVD, Groen Links, Gouda Positief/Gemeentebelangen Gouda. Er wordt voor 7,5 miljoen euro bezuinigd. Lees verder

gerelateerde artikelen;

Nog geen witte rook voor nieuw stadsbestuur

Den HaagFM 02.06.2014 Ruim tien weken na de gemeenteraadsverkiezingen heeft Den Haag nog steeds geen nieuw college. Samen met Gouda is de stad daarmee het traagste van alle gemeenten in de provincie Zuid-Holland.

In het stadhuis blijft het stil. De huidige collegepartijen CDA, VVD, D66 en PvdA zijn nog steeds in gesprek met de Haagse Stadspartij, een van de winnaars bij de verkiezingen. …lees meer

Wilbert Stolte CDA

Stolte maakt zich vooral zorgen over de grote veranderingen die op gemeenten afkomen. ‘Het kabinet heeft allemaal plannen met betrekking tot decentralisatie van zorgtaken. Dat moet per 1 januari beginnen. Dan is er haast geboden en kan je het niet zomaar op zijn beloop laten.’

Formatie in vier weken

Stolte was zelf van 1998 tot 2006 namens het CDA wethouder in Den Haag. In die tijd gingen formaties volgens hem heel anders.

‘Wij deden dat zonder informateurs en formateurs. De grootste partij nam gewoon de leiding, je ging bij elkaar zitten en maakte een college. Daar deden we dan vier weken over. Nu duurt het wel erg lang.’

Oud-wethouder Wilbert Stolte: Onervarenheid D66 vertraagt coalitievorming Video

RTVWEST 25.05.2014 – Voormalig Haags wethouder Wilbert Stolte vindt dat de onervarenheid van D66 de coalitievorming in Den Haag vertraagt. ‘Ze hebben het nooit eerder gedaan, maar het duurt nu wel erg lang, aldus Stolte in WestBusiness presenteert: FRITS!.

De oud-wethouder vindt het opmerkelijk dat in twee grote steden waar D66 de grootste wist te worden, Den Haag en Amsterdam,  de coalitie maar niet  wil vlotten. ‘Het duurt wel erg lang, dat zie je in Amsterdam ook. D66 heeft dit nooit eerder gedaan, maar het kan natuurlijk niet te lang duren.’ … Lees verder

Gerelateerde artikelen;

Den Haag bij laatste elf gemeenten zonder nieuw stadsbestuur

Den HaagFM 20.05.2014 Twee maanden na de gemeenteraadsverkiezingen zijn nog steeds niet in alle dorpen en steden college-akkoorden gesloten en wethouders benoemd.

Van de 380 gemeenten waar verkiezingen zijn gehouden, zijn er nog elf bezig met onderhandelingen. Dat meldt de NOS. Een daarvan is Den Haag. De andere gemeenten zonder college zijn: Amsterdam, Blaricum, Den Helder, Emmen, Gouda, Leudal, Ouder-Amstel, Pijnacker-Nootdorp, Veendam en Zutphen.

In onze stad lijkt een akkoord niet lang meer op zich te laten wachten. Vorige week was er een doorbraak over het Spuiforum. Deze week wordt verder onderhandeld tussen D66, PvdA, VVD, CDA en Haagse Stadspartij.  …lees meer

Mededeling onderhandelingen nieuw college gemeente Den Haag

VVD 15 mei 2014 Den Haag – De vijf onderhandelende partijen, D66, PvdA, HSP, VVD en CDA hebben na ruim twee weken van intensieve besprekingen een belangrijke doorbraak bereikt. Zij willen het gebied rond het Wijnhavenkwartier en het Spuiplein ontwikkelen tot een aantrekkelijk uitgaans-, woon- en leefgebied. In dit gebied worden het Nederlands Dans Theater, Residentie Orkest, Koninklijk Conservatorium en de stichting LEES VERDER

Belangrijke doorbraak bij coalitievorming

D66 15.05.2014 De vijf onderhandelende partijen, D66, PvdA, HSP, VVD en CDA hebben na ruim twee weken van intensieve besprekingen een belangrijke doorbraak bereikt. Zij willen het gebied rond het Wijnhavenkwartier … Belangrijke doorbraak bij coalitievorming

Mededeling onderhandelingen: “Belangrijke doorbraak”

PvdA 15 mei 2014 Lees hieronder de brief van de voorzitter van de Haagse coalitieonderhandelingen Tom de Bruijn: De vijf onderhandelende partijen, D66, PvdA, HSP, VVD en CDA hebben na ruim twee weken van intensieve besprekingen een belangrijke doorbraak bereikt. lees verder »

Spuiforum definitief van de baan

HSP 15.05.2014 Het plan van Neutelings Riedijk voor het Spuiforum is van de baan. Dat zijn de vijf partijen overeengekomen in de collegeonderhandelingen. Gekozen is voor een nieuwe aanpak waarbij het gebied rond het Spuiplein en het Wijnhavenkwartier integraal wordt ontwikkeld. Zo wordt o.a. het leegstaande voormalige ministerie van justitie bij de planvorming betrokken.

Joris Wijsmuller, fractievoorzitter Haagse Stadspartij: “Dit is goed nieuws voor de stad. Belangrijk voor ons is dat er een nieuw plan komt waarbij het Spuiplein behouden blijft, hergebruik tot de mogelijkheden behoort en de kosten kunnen worden beperkt. Zoals alle partijen hebben ook wij concessies moeten doen. Maar we gaan nu samen een goed en levendig stuk stad ontwikkelen.” Meer

Haags cultuurpaleis wankelt in coalitieonderhandelingen

RTVWEST 12.05.2014 De toekomst van het Haagse cultuurpaleis is ongewis. De partijen die in Den Haag onderhandelen over een nieuw college praten serieus over een optie waarbij het huidige ontwerp van tafel gaat en er een nieuw plan gemaakt wordt. Dat bevestigen bronnen op het Haagse stadhuis aan Omroep West.Lees verder

Gerelateerde artikelen;

Den Haag in 60 seconden: Toekomst cultuurpaleis onzeker

Den HaagFM 12.05.2014 In het korte nieuwsprogramma ‘Den Haag in 60 seconden’ van Den Haag FM wordt elke werkdag het belangrijkste nieuws uit den Haag doorgenomen. In de uitzending van maandag 12 mei wordt aandacht besteed aan:  – Toekomst cultuurpaleis onzeker. …lees meer

Toekomst Spuiforum blijft ingewikkeld

Den HaagFM 12.05.2014 De toekomst van het Haagse cultuurpaleis blijft een ingewikkeld punt. De partijen die in Den Haag onderhandelen over een nieuw college praten serieus over een optie waarbij het huidige ontwerp van tafel gaat en er een nieuw plan gemaakt wordt. Dat bevestigen bronnen op het Haagse stadhuis aan Omroep West. Sinds meer dan twee weken onderhandelen D66, PvdA, VVD, CDA en de Haagse Stadspartij over een coalitieakkoord. Lastig punt daarbij is de bouw van het Spuiforum, een cultureel complex dat op het Spuiplein komt en 181 miljoen euro gaat kosten.

De twee grote winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen, D66 en de Haagse Stadspartij, staan op dit punt lijnrecht tegenover elkaar. D66 is uitgesproken voorstander en de Haagse Stadspartij uitgesproken tegenstander. Ook PvdA, VVD en CDA hebben altijd achter het project gestaan. Toch proberen deze partijen tot een akkoord met de Haagse Stadspartij te komen. …lees meer

Boodschap Pierre Heijnen aan toekomstige coalities: ‘Doe iets aan jeugdwerkloosheid’

RTVWEST 11.05.2014  Pierre Heijnen, bestuursvoorzitter van ROC Mondriaan, roept coalitieonderhandelaars op werk te maken van de strijd tegen jeugdwerkeloosheid. ‘Als ze dat aanpakken slaan ze een hoop vliegen in een klap’, zegt Heijnen in WestBusiness presenteert: FRITS!

Volgens de bestuursvoorzitter zijn we bijna uit de crisis, maar blijft het probleem van de jeugdwerkloosheid onverminderd groot.  … Lees verder

Gerelateerde artikelen;

De Mos: ‘Stop vruchteloos formatiegespartel van D66 in Den Haag’

RTVWEST 09.05.2014 D66 in Den Haag moet het initiatief voor de coalitieonderhandelingen overdragen aan de Haagse Stadspartij. Deze oproep doet Groep De Mos/Ouderenpartij in een open brief aan alle partijen in de Haagse gemeenteraad. ‘Na weken van vruchteloos gespartel moet D66 het formatiestokje overdragen aan een andere winnaar van de verkiezingen, de Haagse Stadspartij.’

D66 heeft als grootste partij in Den Haag na de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart het voortouw genomen in de onderhandelingen. Na een verkenningsronde die een paar weken duurde, probeert D66 sinds twee weken een coalitie te vormen met PvdA, VVD, CDA en de Haagse Stadspartij. … Lees verder

Gerelateerde artikelen;

D66 verwacht binnen “redelijke termijn” nieuw stadsbestuur

Den HaagFM 09.05.2014 Fractievoorzitter Ingrid van Engelshoven van D66 denkt dat Den Haag binnen “een redelijke termijn” een nieuw stadsbestuur zal hebben. Dat zei zij vrijdagochtend op Den Haag FM.

D66, PvdA, Haagse Stadspartij, VVD en CDA onderhandelen al twee weken over een nieuwe coalitie. Vrijdag is er weer een overleg gepland. “Ik weet nog niet wanneer het klaar komt”, zegt Van Engelshoven. “Maar heb er alle vertrouwen in dat het goed komt.” …lees meer

Nog geen zicht op nieuw bestuur in Den Haag, Pijnacker-Nootdorp en Wassenaar

Alleen in Den Haag en Pijnacker-Nootdorp is er nog geen zicht op een akkoord. Politieke partijen moeten het in Den Haag nog eens worden over hete hangijzers als de bouw van het cultuurpaleis en bomenkap aan de Laan van Meerdervoort. In Pijnacker-Nootdorp is de gemeenteraad na de verkiezingen versplinterd in 12 partijen. Het CDA houdt openbare raadsdebatten over het collegeprogramma, daarna wordt er pas naar wethouders gezocht.

Meeste gemeenten klaar met formatie, maar Den Haag, Pijnacker-Nootdorp en Wassenaar hebben het zwaar

RTVWEST 06.05.2014 Zo’n zeven weken na de gemeenteraadsverkiezingen heeft bijna 60 procent van de gemeenten in Zuid-Holland een nieuw college van burgemeester en wethouders gevormd. Grote winnaar D66 heeft goed onderhandeld: de partij levert wethouders voor het meerendeel van de nieuwe gemeentebesturen. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep West. Lees verder

Gerelateerde artikelen

Akkoord.

Alleen in Den Haag en Pijnacker-Nootdorp is er nog geen zicht op een akkoord. Politieke partijen moeten het in Den Haag nog eens worden over hete hangijzers als de bouw van het cultuurpaleis en bomenkap aan de Laan van Meerdervoort. In Pijnacker-Nootdorp is de gemeenteraad na de verkiezingen versplinterd in 12 partijen. Het CDA houdt openbare raadsdebatten over het collegeprogramma, daarna wordt er pas naar wethouders gezocht.

Meerderheid gemeenten klaar met formatie, D66 boert goed

RTVWEST 06.05.2014 DEN HAAG – D66 heeft wethoudersposten veroverd in een meerderheid van de nieuwe gemeentebesturen. Dat blijkt uit een inventarisatie van Omroep West. Bijna zeven weken na de verkiezingen heeft 57 procent van de gemeenten in … Lees verder

Gerelateerde artikelen;

NIEUW COLLEGE DEN HAAG NOG NIET IN ZICHT

BB 02.05.2014 De gemeenteraadsverkiezingen zijn al meer dan 6 weken geleden, maar nog altijd heeft Den Haag geen uitzicht op een nieuw stadsbestuur. Er zijn ,,verschillen van inzicht”  tussen de vijf partijen die onderhandelen over een nieuw college. In de komende periode gaan ze kijken hoe die verschillen ,,overbrugd kunnen worden”.

2,5 maand

Hoofdonderhandelaar Tom de Bruijn meldde dat vrijdag in een tussenstand. Het is niet duidelijk hoelang de partijen nodig hebben. Na de vorige verkiezingen, in 2010, duurde het 2,5 maand voordat Den Haag een nieuw college had. Toen was de uitslag eenvoudiger dan nu. De onderhandelingen gaan tussen D66, PvdA, VVD, CDA en de lokale Haagse Stadspartij (HSP).

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Haagse Stadspartij: ‘Vertrouwen in coalitieonderhandelingen’

RTVWEST 02.05.2014 VideoDEN HAAG – Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij (HSP) is na een week onderhandelen bijgedraaid. Vorige week noemde hij de keuze voor een coalitie met D66, PvdA, VVD, CDA en de HSP nog ‘onverstandig’. Inmiddels is het vertrouwen gegroeid, zegt hij. … Lees verder

gerelateerde artikelen;

Haagse Stadspartij: “Suggesties overovereenkomsten zijn voorbarig”

Den HaagFM 02.05.2014 Fractievoorzitter Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij neemt afstand van de brief die onderhandelaar Tom de Bruijn heeft geschreven over de onderhandelingen tussen D66, PvdA, Haagse Stadspartij, VVD en CDA over een nieuw stadsbestuur.

“Er wordt geschreven en gespeculeerd over de collegeonderhandelingen”, zegt Wijsmuller. “Feit is dat veel tijd verloren is gegaan met de verkenningen en gedoe over het stil leggen van de voorbereidende werkzaamheden voor het Spuiforum. En nu zitten we ruim een week met vijf partijen aan tafel.” Volgens Wijsmuller valt er eigenlijk niet meer te vertellen en zijn er al helemaal geen afspraken over onderwerpen gemaakt. …lees meer

Hoofdonderhandelaar Tom de Bruijn meldde dat vrijdag in een tussenstand. Het is niet duidelijk hoelang de partijen nodig hebben. Na de vorige verkiezingen, in 2010, duurde het 2,5 maand voordat Den Haag een nieuw college had. Toen was de uitslag eenvoudiger dan nu.

De onderhandelingen gaan tussen D66, PvdA, VVD, CDA en de lokale Haagse Stadspartij (HSP).

Geen college  voor Den Haag

Telegraaf 02.05.2014 De gemeenteraadsverkiezingen zijn al meer dan zes weken geleden, maar nog altijd heeft Den Haag geen uitzicht op een nieuw stadsbestuur. Er zijn „verschillen van inzicht” tussen de vijf onderhandelende partijen en in de komende periode gaan ze kijken hoe die verschillen „overbrugd kunnen worden”.

Een belangrijk verschil van mening tussen de vier ‘oude’ coalitiepartijen en de HSP is de bouw van een nieuw groot cultuurpaleis op het Spuiplein. D66, PvdA, VVD en CDA waren voorstander van dit Spuiforum, de HSP was altijd fel tegen. Volgens onderhandelaar De Bruijn geven alle vijf partijen nu aan te willen komen tot een “gedragen en ambitieus akkoord dat tot doel heeft de grote opgaven voor de stad de komende periode voortvarend op te pakken”.

‘Constructieve gesprekken’ over coalitie in Den Haag

RTVWEST 02.05.2014 DEN HAAG – De onderhandelingen tussen D66, PvdA, Haagse Stadspartij, VVD en CDA over een nieuwe coalitie in Den Haag verlopen in een ‘goede en constructieve sfeer.’ Dat stelt onderhandelaar Tom de Bruijn vrijdag in een verklaring. Lees verder

Gerelateerde artikelen;

Coalitieonderhandelingenverlopenin“goedesfeer”

Den HaagFM 02.05.2014 De onderhandelingen tussen D66, PvdA, Haagse Stadspartij, VVD en CDA over een nieuwe coalitie in Den Haag verlopen in een ‘goede en constructieve sfeer.’ Dat schrijft onderhandelaar Tom de Bruijn vrijdag.

De vijf partijen zijn nu ruim een week met elkaar in overleg. Dat de sfeer goed is, is opvallend omdat fractievoorzitter Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij vorige week donderdag nog liet weten niet enthousiast te zijn over gesprekken tussen die vier partijen die de afgelopen jaren het college vormden en zijn partij. …lees meer

Overeenstemming over Spuiforum lijkt dichtbij

Den HaagFM 02.05.2014 De vijf partijen die onderhandelen over een nieuw stadsbestuur hebben deze week grote stappen gezet, melden bronnen rondom de formatie. Zelfs een akkoord over het Spuiforum lijkt nabij. Op het hoofdkwartier van het The Hague Institute for Global Justice aan de Sofialaan hebben de onderhandelaars belangrijke knopen doorgehakt.

Volgens een van de bronnen hopen D66, PvdA, VVD, CDA en de Haagse Stadspartij nog deze week overeenstemming te bereiken op het belangrijkste pijnpunt: het Spuiforum. Volgende week zouden de partijen akkoorden willen sluiten over de andere belangrijke thema’s, zoals armoedebestrijding, geld voor ouderenzorg, bestrijding van de werkloosheid en een vernieuwde bestuurscultuur. “Op alle belangrijke dossiers zijn er flinke vorderingen gemaakt,” zo zegt de bron. De voorspoedige coalitievorming is verrassend, omdat de Haagse Stadspartij vorige week met tegenzin aan de onderhandelingstafel leek te schuiven.

Inhoudelijk willen de bronnen niet veel zeggen. Zo is het onbekend welk besluit de partijen over het Spuiforum willen nemen. Het ligt voor de hand dat het cultuurpaleis niet in de huidige vorm doorgaat. …lees meer

SP, GL en De Mos: ‘Zet VVD uit Haagse coalitieonderhandelingen’

RTVWEST 01.05.2014 Drie partijen in de Haagse gemeenteraad zijn een offensief begonnen tegen de coalitieonderhandelingen. De SP, Groep De Mos/Ouderenpartij Den Haag en GroenLinks roepen de Haagse Stadspartij (HSP) op om de VVD uit de onderhandelingen te zetten. Daarnaast hebben ze een ‘Spuicafé-akkoord’ getekend waarin staat dat ze de vier zittende collegepartijen nooit aan een meerderheid zullen helpen…. Lees verder

Gerelateerde artikelen;

Spuicafé-akkoord: “VVD uit Haags stadsbestuur”

Den HaagFM 01.05.2014 Drie partijen in de Haagse gemeenteraad hebben met elkaar afgesproken dat ze de vier partijen in het vorige stadsbestuur nooit aan een meerderheid zullen helpen voor de komende raadsperiode.

Het ‘Spuicafé-akkoord’ is ondertekend door SP, Groep De Mos en GroenLinks. Zij roepen de Haagse Stadspartij op om de VVD uit de onderhandelingen voor het nieuwe stadsbestuur te zetten. Sinds vorige week onderhandelen D66, PvdA, VVD en CDA – de vier partijen uit de oude coalitie – met de Stadspartij over een akkoord. …lees meer

ANALYSE: Partijen in Den Haag aan tafel, maar nieuw stadsbestuur is allerminst gelopen race

RTVWEST 24.04.2014 D66, CDA, PvdA, VVD en de Haagse Stadspartij gaan in Den Haag praten over het samen vormen van een nieuw stadsbestuur, maar een gelopen race is dat allerminst. Dat blijkt uit een nadere beschouwing van de situatie door politiek verslaggeefster Lot van Bree van Omroep West.

Het cultuurpaleis is en blijft voorlopig het heikele punt bij de coalitieonderhandelingen, ook al spreken de vijf partijen nu met elkaar. ‘Het cultuurpaleis is het probleem en het is dus de vraag of de partijen eruit komen.’

De Haagse Stadspartij, hoewel nu aan tafel, heeft al laten weten de keuze voor deze coalitie onverstandig en overhaast te vinden. Voor een partij die moet meedoen aan de gesprekken een opvallende uitspraak. Lees verder

ADVIES FORMATEUR TELEURSTELLEND VOOR STAD

SP 23-04-2014•De SP vindt dit advies van formateur De Bruijn teleurstellend. De formateur stelt voor om een stadsbestuur te formeren met de Spuiforumcoalitie van D66, VVD, PvdA en CDA aangevuld met de Haagse Stadspartij. SP-fractievoorzitter Bart van Kent: “Met dit advies is de SP voorlopig buitenspel gezet. Dit is jammer en slecht nieuws voor de stad. We hadden graag bijgedragen aan het socialer maken van de stad. We hebben een aantal goede voorstellen op het gebied van menswaardige zorg, het aan het werk helpen van mensen en het ondersteunen van het midden- en kleinbedrijf. Doordat de formateur kiest voor de zittende collegepartijen, aangevuld met een nieuwe partij, vrezen wij voortzetting van de oude politiek waar juist mee is afgerekend deze verkiezingen”. › Lees verder

Bedenkingen bij start collegeonderhandelingen

HSP 23.04.2014 De Haagse Stadspartij is niet gelukkig met het besluit van onderhandelaar Tom de Bruijn om de collegeonderhandelingen te starten met de vier huidige collegepartijen plus de Haagse Stadspartij. Fractievoorzitter Joris Wijsmuller: “De twee grote verliezers van de verkiezingen (PvdA en VVD) worden op het collegeschild gehesen nog voordat we met onderhandelen zijn begonnen. Dat is merkwaardig … Meer

Haags college wil door mét Haagse Stadspartij

AD  23.04.2014  Den Haag maakt zich op voor een college van D66, PvdA, VVD, CDA en de Haagse Stadspartij. De eerste vier partijen vormen nu het stadsbestuur, maar verloren bij de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart hun meerderheid.

Lees ook

COLLEGE DEN HAAG STAPJE DICHTERBIJ

BB 23.04.2014 De gemeente Den Haag is een klein stapje dichter bij een nieuw stadsbestuur gekomen. Vijf partijen starten donderdag de inhoudelijke onderhandelingen. Dat zijn D66, PvdA, VVD, CDA en de Haagse Stadspartij (HSP). Onderhandelaar Tom de Bruijn schrijft dat woensdag in een brief aan de gemeenteraad.

Lot cultuurpaleis onduidelijk

D66, PvdA, VVD en CDA vormden de afgelopen 4 jaar het Haagse college. Zij besloten vorig jaar een omstreden cultuurpaleis in de stad te laten bouwen. Dat was een geesteskind van D66. De volledige oppositie, waaronder de HSP, was en is fel tegen. De toekomst van het project is onduidelijk.

Bemiddelaar nieuw stadsbestuur gelooft in goede afloop

Den HaagFM 23.04.2014 De vijf politieke partijen die gaan onderhandelen over een nieuw stadsbestuur hebben “de wil en wens er ook uit te komen”. Dat schrijft bemiddelaar Tom de Bruijn in een brief aan de gemeenteraad.

Woensdag werd bekend dat de huidige coalitiepartijen D66, PvdA, VVD, CDA en de Haagse Stadspartij samen gaan proberen een nieuw gemeentebestuur te vormen. In de brief van De Bruijn staat dat de vijf donderdag onder zijn leiding gaan onderhandelen. Volgens de onderhandelar is de keuze op deze partijen gevallen omdat in ieder geval de grootste partij – D66 – en een van de grootste winnaars – Stadspartij – in een nieuwe coalitie zouden moeten deelnemen. …lees meer

‘Vijf partijen in Den Haag willen eruit komen’

RTVWEST 23.04.2014 AudiofragmentDEN HAAG – De vijf partijen die in Den Haag gaan onderhandelen over een nieuwe coalitie hebben ‘de wil en de wens’ om er uit te komen. Dat schrijft bemiddelaar staatsraad Tom de Bruijn in een brief aan de Haagse gemeenteraad. Lees verder

Gerelateerde artikelen;

Haagse Stadspartij: ‘Keuze voor deze coalitie onverstandig en overhaast’

RTVWEST 23.04.2014 VideoAudiofragmentDEN HAAG – De Haagse Stadspartij is niet blij met de beslissing verder te onderhandelen met de huidige vier coalitiepartijen (D66, CDA, PvdA, VVD) en de Haagse Stadspartij. Lees verder

Gerelateerde artikelen;

Stadspartij had liever met andere partijen onderhandeld

Den HaagFM 23.04.2014 De Haagse Stadspartij is niet blij met de beslissing voorlopig alleen nog over een nieuw stadsbestuur te onderhandelen met D66, CDA, PvdA, VVD en de Haagse Stadspartij.

“De twee grote verliezers van de verkiezingen worden op het collegeschild gehesen nog voordat we met onderhandelen zijn begonnen. Dat is merkwaardig en doet geen recht aan de verkiezingsuitslag”, aldus fractievoorzitter Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij. Hij wil graag meer “vers bloed” in het nieuwe stadsbestuur, maar zegt erbij wel in gesprek te willen blijven. “Maar deze keuze vinden we onverstandig en overhaast”, zegt Wijsmuller. …lees meer

D66, PvdA, VVD, CDA en Haagse Stadspartij gaan onderhandelen over coalitie

RTVWEST 23.04.2014 DEN HAAG – D66, PvdA, VVD, CDA en Haagse Stadspartij gaan onderhandelen om te komen tot een nieuwe coalitie in Den Haag. Dat staat in een brief die bemiddelaar Tom de Bruijn woensdag aan de gemeenteraad heeft gezonden. Lees verder

Gerelateerde artikelen;

Coalitie Den Haag: D66, PvdA, VVD, CDA en Haagse Stadspartij

Den HaagFM 23.04.2014 Den Haag krijgt zeer waarschijnlijk een coalitie van D66, PvdA, VVD, CDA en Haagse Stadspartij. Dat heeft partijleider Joris Wijsmuller van de Stadspartij bevestigd.

De eerste vier partijen vormden tot nu toe ook al het stadsbestuur in Den Haag, maar ze verloren hun meerderheid na de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart. Daardoor was het noodzakelijk dat er een extra partij aanschoof. De Stadspartij was een van de grote winnaars van de verkiezingen en ging van twee naar vijf zetels. …lees meer

‘Bij een meerderheid van de partijen leeft de opvatting dat de grootste partij (D66) en een van de grootste winnaars (Haagse Stadspartij) deel zouden moeten uitmaken van een nieuwe coalitie’, schrijft informateur Tom de Bruijn in zijn eerste verslag aan de gemeenteraad. De staatsraad is op maandag 14 april begonnen als opvolger van verkenner Han Polman, de Zeeuwse commissaris van de koning.

D66, PvdA, Stadspartij, VVD en CDA onderhandelen over Haags college

VK 23.04.2014 In de gemeente Den Haag gaan D66, PvdA, Haagse Stadspartij, VVD en CDA inhoudelijk onderhandelen over een nieuw stadsbestuur. Dat betekent dat SP, ChristenUnie/SGP en Groep De Mos/Ouderenpartij niet langer deelnemen aan de gesprekken. Eerder viel onder meer de PVV al af.

Coalitie in Den Haag met vijf partijen

Telegraaf 23.04.2014 Vijf partijen in Den Haag gaan met elkaar een coalitie vormen. Dat staat in de brief van formateur Tom de Bruijn die vanmiddag verschijnt. De huidige coalitie van D66, CDA, PvdA en VVD gaan samen met de Haagse Stadspartij onderhandelen.

Gerelateerde artikelen

18-04: ‘Wilders moet zich distantiëren’

14-04: Den Haag wacht op college

09-04: Geen debat cultuurpaleis

Raad sprak over eindverslag verkenner

DH 18.04.2014 De raad sprak op donderdag 17 april over het eindverslag van de verkenner de heer H. Polman. Allereerst vond de beëdiging plaats van een tijdelijk vervanger van het raadslid mevrouw De Jong, de beëdiging van de fractievertegenwoordigers en de beëdiging van twee leden van de Rekenkamer. Hierna sprak de raad over het eindverslag van verkenner de heer H. Polman.

Poging D66 Den Haag voor open bestuurscultuur ‘weinig ambitieus’

RTVWEST 17.04.2014  Een aantal partijen in de Haagse gemeenteraad is kritisch over de poging van D66 om afspraken te maken over een nieuwe bestuurscultuur op het stadhuis. Het concept-raadsakkoord dat D66 donderdag door de gehele raad wil laten ondertekenen zou te veel open deuren intrappen en te weinig ambitieus zijn…. Lees verder

Gerelateerde artikelen;

Poging D66 voor open bestuurscultuur “weinigambitieus”

Den HaagFM 17.04.2014 Een aantal partijen in de gemeenteraad is kritisch over de poging van D66 om afspraken te maken over een nieuwe bestuurscultuur op het stadhuis. Het concept-raadsakkoord dat D66 donderdag door de gehele raad wil laten ondertekenen zou te veel “open deuren intrappen” en “te weinig ambitieus” zijn.…lees meer

Wijsmuller ontevreden over Haagse verkenning

RTVWEST 15.04.2014 Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij (HSP) wil een openbaar debat over de eindrapportage van verkenner Han Polman. Wijsmuller vindt dat het verkenningsresultaat van Polman te wensen overlaat. ‘Ik herken mij onvoldoende in het eindverslag’.

Wijsmuller vindt dat Polman die de coalitieonderhandelingen in Den Haag heeft begeleid, teveel inzet op het doorgaan van de bouw van het cultuurpaleis. Lees verder

Gerelateerde artikelen;

Stadspartij niet tevreden over eindverslag verkenner coalitiebesprekingen

Den HaagFM 15.04.2014 Fractievoorzitter Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij in de gemeenteraad is niet tevreden over het eindverslag van verkenner Han Polman over de besprekingen voor een nieuw stadbestuur.

“Ik herken mij onvoldoende in het eindverslag”, zegt Wijsmuller, die een openbaar debat wil over de eindrapportage. Wijsmuller vindt dat Polman teveel inzet op het doorgaan van de bouw van het Spuiforum. “Hij legt nadruk op de stappen die de gemeente al heeft genomen in het bouwproject en dat is merkwaardig”, zegt Wijsmuller. “Want na de verkiezingen is de politieke realiteit veranderd en is er geen meerderheid meer voor het Spuiforum.”…lees meer

Verkenningsproces op agenda eerste raad

Verkenningsproces op agenda eerste raad

HSP 15.04.2014 De Haagse Stadspartij heeft zich altijd al hard gemaakt voor een open bestuurscultuur en meer transparantie in de Haagse politiek. Vanuit die gedachte heeft de Haagse Stadspartij het derde verslag van verkenner Han Polman op de agenda gezet van de eerste raadsvergadering van de nieuwe gemeenteraad, om zo de besprekingen inzichtelijker te maken voor het … Meer

Haagse PvdA wil onderhandelen met GroenLinks

RTVWEST 15.04.2014  De Haagse PvdA wil GroenLinks betrekken bij de coalitieonderhandelingen. Verkenner Han Polman, die de afgelopen weken in Den Haag de collegebesprekingen heeft begeleid, adviseert de onderhandelingen juist vooralsnog zonder GroenLinks te starten. Deze partij zou door de andere partijen het minst genoemd zijn als samenwerkingspartner.

Maandag heeft verkenner Polman zijn eindrapportage gepresenteerd. Hij concludeert dat de onderhandelingen in Den Haag kunnen beginnen met acht partijen. De grootste partij D66 neemt het voortouw en gaat om tafel met PvdA, Haagse Stadspartij, VVD, CDA, Groep De Mos/Ouderenpartij Den Haag, SP en ChristenUnie/SGP…. Lees verder

Gerelateerde artikelen

PvdA wil onderhandelen met GroenLinks

Den HaagFM 15.04.2014 De PvdA wil GroenLinks betrekken bij de onderhandelingen voor een nieuw stadsbestuur. Verkenner Han Polman, die de afgelopen weken de collegebesprekingen heeft begeleid, adviseert de onderhandelingen juist zonder GroenLinks te starten. Deze partij zou door de andere partijen het minst genoemd zijn als samenwerkingspartner.

Tijdens een extra ledenvergadering van de PvdA vorige week over de verkiezingsuitslag, liet een aantal partijleden zich kritisch uit over het aan de kant zetten van GroenLinks door Polman. Toen stelde Baldewsingh al dat de PvdA bij Polman niet negatief is geweest over GroenLinks. …lees meer

D66 wil coalitieakkoord op hoofdlijnen en andere bestuurscultuur

Den HaagFM 15.04.2014 Ingrid van Engelshoven, de lijsttrekker van D66 tijdens de gemeenteraadsverkiezingen, wil de komende weken allereerst met zeven andere partijen praten over een opener bestuurscultuur in Den Haag. D66 werd tijdens de verkiezingen de grootste partij van Den Haag en neemt daarom het voortouw bij de vorming van een nieuw stadsbestuur. Omdat meerdere partijen hebben laten blijken werk te willen maken van de bestuurscultuur, heeft D66 een voorstel voor een Raadsakkoord op papier gezet en naar alle raadsleden gestuurd. “Ik wil nog deze week een akkoord over de bestuurscultuur sluiten met alle partijen in de gemeenteraad”, zegt Van Engelshoven.…lees meer

Hagenaars mogen niet meepraten over collegeakkoord

RTVWEST 14.04.2014 DEN HAAG – De gemeente Den Haag gaat het collegeakkoord, als dat er eenmaal is, niet voorleggen aan de bevolking. D66-lijsttrekker Ingrid van Engelshoven zei dat tijdens de presentatie van verkenner Han Polman. In Zoetermeer houdt D66 een extra raadpleging onder de inwoners over de eerste teksten van het collegeakkoord. De politici zullen de reacties serieus nemen. Pas daarna gaat het akkoord naar de gemeenteraad. Lees verder

Gerelateerde artikelen;

D66 neemt voortouw in coalitieonderhandelingen Den Haag

RTVWEST 14.04.2014  AudiofragmentDEN HAAG – D66 gaat in Den Haag het initiatief nemen tijdens de coalitieonderhandelingen. De partij won met acht zetels de gemeenteraadsverkiezingen en neemt nu op advies van verkenner Han Polman het voortouw.

Polman presenteerde maandagmiddag het resultaat van zijn gesprekken met de partijen in Den Haag. Hoewel het ‘de meest complexe uitslag van de G4‘ was, zijn alle partijen in Den Haag bereid hun verantwoordelijkheid te nemen, aldus het Haagse oud-raadslid. Economie en werk zijn de belangrijkste speerpunten. De jeugdwerkloosheid in Den Haag is erg hoog. Partijen zijn ervan doordrongen dat het nieuwe gemeentebestuur het vestigingsbeleid voor bedrijven moet verbeteren. Lees verder

Gerelateerde artikelen

Onderhandelingen nieuwstadsbestuur nu echt van start

Den HaagFM 14.04.2014 RRuim drie weken na de gemeenteraadsverkiezingen gaan de onderhandelingen over een nieuw stadsbestuur nu pas echt van start.

Han Polman, de Commissaris van de Koning in Zeeland, was door D66 gevraagd als verkenner. Hij adviseert in zijn eindverslag acht partijen om met elkaar in gesprek te gaan: D66, PvdA, Haagse Stadspartij, VVD, CDA, Groep de Mos en Christenunie/SGP. Tom de Bruijn van de Raad van State is aangewezen als formateur. …lees meer

GEEN UITZICHT OP NIEUW COLLEGE DEN HAAG

BB 14.04.2014 Den Haag heeft nog altijd geen uitzicht op een nieuw stadsbestuur. Bijna 4 weken na de gemeenteraadsverkiezingen is de verkenner klaar met zijn werk en kunnen de onderhandelingen beginnen.

Inhoudelijk akkoord
Acht partijen doen daaraan mee. Ze zijn het met elkaar eens ,,wat de belangrijkste opgaven van de stad zijn”, verklaarde verkenner Han Polman maandag, maar een inhoudelijk akkoord is er nog niet. Het is ook niet duidelijk welke van de acht partijen uiteindelijk in het college komen. De verkiezingen hebben in Den Haag gezorgd voor een ingewikkelde puzzel. Polman sprak maandag van ,,misschien wel de meest complexe uitslag van Nederland”.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Den Haag wacht op college

Telegraaf 14.04.2014  Den Haag heeft nog altijd geen uitzicht op een nieuw stadsbestuur. Bijna 4 weken na de gemeenteraadsverkiezingen is de verkenner klaar met zijn werk en kunnen de onderhandelingen beginnen. Acht partijen doen daaraan mee. Ze zijn het met elkaar eens „wat de belangrijkste opgaven van de stad zijn”, verklaarde verkenner Han Polman maandag, maar een inhoudelijk akkoord is er nog niet. Het is ook niet duidelijk welke van de acht partijen uiteindelijk in het college komen.

Den Haag begint eindelijk onderhandelingen college

NU 14.04.2014 Den Haag heeft nog altijd geen uitzicht op een nieuw stadsbestuur. Bijna vier weken na de gemeenteraadsverkiezingen is de verkenner klaar met zijn werk en kunnen de onderhandelingen beginnen.

Acht partijen doen daaraan mee. Ze zijn het met elkaar eens ”wat de belangrijkste opgaven van de stad zijn”, verklaarde verkenner Han Polman maandag, maar een inhoudelijk akkoord is er nog niet. Het is ook niet duidelijk welke van de acht partijen uiteindelijk in het college komen.

De verkiezingsuitslag per gemeente l Dossier gemeenteraadsverkiezingen

Lees meer over Den Haag Gemeenteraadsverkiezingen

GroenLinks niet betrokken bij verdere verkenningen nieuw gemeentebestuur

Tweede verslag verkenner naar gemeenteraad

DH  07.04.2014 Vandaag heeft verkenner Han Polman het verslag van de tweede ronde verkenningsgesprekken aan de gemeenteraad verzonden. Het verslag is hieronder beschikbaar. tweede verslag verkenner.pdf  

De verkenner praat voorlopig alleen nog met D66, PvdA, Haagse Stadspartij, VVD, CDA, Groep de Mos en Christenunie/SGP. “Andere partijen kunnen mogelijk in een vervolgfase worden uitgenodigd”, schrijft Polman in een brief aan de gemeenteraad.

Polman roept het huidige college nogmaals op een ‘pas op de plaats te maken, zodat het verkenningsproces niet onnodig wordt belemmerd’. Maar hij doet ook een beroep op de raad. ‘Ik verzoek de leden van de gemeenteraad in die vergadering in hun bijdrage eveneens rekening te houden met het lopende verkenningsproces dat er op gericht is tot samenwerking en overeenstemming te komen.’

Geen gesprekken meer over coalitie Den Haag: PVV en GroenLinks balen

RTVWEST 07.04.2014 De PVV en GroenLinks in Den Haag vinden het jammer dat zij voorlopig buitenspel staan bij de vorming van een nieuw stadsbestuur. ‘Wij hadden graag doorgesproken. Het is voor ons ook niet duidelijk waarom er nu geen gesprekken met ons worden gevoerd,’ zegt fractievoorzitter Léon de Jong van de PVV. Zijn collega Inge Vianen van GroenLinks: ‘Ik ben verrast dat wij eruit liggen.’

Verkenner Han Polman maakte maandag bekend dat hij de komende tijd met acht partijen in de raad verder gaat praten over samenwerking in een nieuw college van burgemeester en wethouders. De PVV, GroenLinks, de Islam Democraten en de Partij van de Eenheid zitten daar niet bij. Niet helemaal uitgesloten is dat ze later nog wel in beeld komen, stelt de verkenner. … Lees verder

Gerelateerde artikelen;

PVV en GroenLinks niet blij met uitsluiting coalitiebesprekingen

Den HaagFM 07.04.2014 De PVV en GroenLinks zijn niet blij dat zij voorlopig buitenspel staan bij de vorming van een nieuw stadsbestuur.

Han Polman, die op verzoek van D66 kijkt welke partijen willen samenwerken, maakte maandag bekend dat hij de komende tijd met acht partijen in de raad verder gaat praten over samenwerking in een nieuw college van burgemeester en wethouders. De PVV, GroenLinks, de Islam Democraten en de Partij van de Eenheid zitten daar niet bij. Niet helemaal uitgesloten is dat ze later nog wel in beeld komen. …lees meer

Verkenner gemeenteraad praat verder met achtpartijen

Den HaagFM 07.04.2014 Verkenner Han Polman, die op verzoek van D66 kijkt welke partijen in de Haagse gemeenteraad willen samenwerken in een coalitie, praat met acht partijen verder.

De PVV, de op een na grootste partij, zit daar niet bij. Ook GroenLinks, Islam Democraten, Partij van de Eenheid, Partij voor de Dieren en SP hoeven niet meer aan tafel te schuiven. De verkenner praat voorlopig alleen nog met D66, PvdA, Haagse Stadspartij, VVD, CDA, Groep de Mos en Christenunie/SGP. “Andere partijen kunnen mogelijk in een vervolgfase worden uitgenodigd”, schrijft Polman in een brief aan de gemeenteraad…lees meer

Nog geen zicht op nieuw stadsbestuur in Den Haag

RTVWEST 07.04.2014 In Den Haag is nog geen direct zicht op een nieuw stadsbestuur. De partijen hebben in gesprekken met de verkenner, Han Polman, ook nu nog geen voorkeur voor een coalitie uitgesproken. Bovendien hangt de bouw van het cultuurpaleis Spuiforum als een schaduw boven de vorming van een nieuwe coalitie. Polman roept het huidige college nogmaals op een ‘pas op de plaats te maken, zodat het verkenningsproces niet onnodig wordt belemmerd’. Maar hij doet ook een beroep op de raad. ‘Ik verzoek de leden van de gemeenteraad in die vergadering in hun bijdrage eveneens rekening te houden met het lopende verkenningsproces dat er op gericht is tot samenwerking en overeenstemming te komen.’Lees verder

Verkenner Polman: ‘Pas op de plaats’ voor Cultuurpaleiscoalitie

RTVWEST 07.04.2014 Het huidige gemeentebestuur in Den Haag moet pas op de plaats maken als het gaat om voorbereidende werkzaamheden voor de komst van het Cultuurpaleis. Dat zegt Han Polman, die als verkenner optreedt bij de formatie van een nieuw college van burgemeester en wethouders.Lees verder

PVV WELLICHT NIET IN HAAGS COLLEGE

BB 07.04.2014 Het lijkt erop dat de PVV niet in het college van Den Haag komt. In de stad is een verkenner al wekenlang aan het kijken welke partijen kunnen samenwerken en voorlopig praat hij verder met acht van de veertien partijen. De PVV, de tweede partij van de stad, is daar niet bij.

Tussenstand
Verkenner Han Polman stuurde maandag een tussenstand van zijn werk naar de gemeenteraad. Polman zal ,,de verkenning verdiepen” met D66, PvdA, de Haagse Stadspartij, VVD, CDA, Groep de Mos/Ouderenpartij Den Haag en Christenunie/SGP. Zo wil hij zien wie met elkaar kunnen samenwerken en welke afspraken ze kunnen maken. Het is niet bekend hoe lang hij daarvoor nog nodig heeft.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

PVV waarschijnlijk niet in Haags college

Trouw 07.04.2014 Het lijkt erop dat de PVV niet in het college van Den Haag komt. In de stad is een verkenner al wekenlang aan het kijken welke partijen kunnen samenwerken en voorlopig praat hij verder met acht van de veertien partijen. De PVV, de tweede partij van de stad, is daar niet bij.

‘PVV niet in Haags college’

Telegraaf 07.04.2014 Polman is al weken bezig als verkenner. Hij moet een uitweg zoeken uit de politieke puzzel in Den Haag. De 45 zetels in de Haagse gemeenteraad zijn verdeeld over inmiddels 14 partijen. Acht partijen praten de komende tijd verder: D66, PvdA, Haagse Stadspartij, VVD, CDA, Groep de Mos/Ouderenpartij Den Haag, SP en ChristenUnie/SGP. Zo wil Polman zien wie met elkaar kunnen samenwerken en welke afspraken ze kunnen maken. Het is niet bekend hoe lang hij daarvoor nog nodig heeft. PVV en GroenLinks zijn voorlopig afgevallen.

Den Haag traagste grote stad in vormen nieuw stadsbestuur

RTVWEST 04.04.2014 Er is nog geen zicht op het echt op gang komen van formatiebesprekingen in Den Haag. Ingrid van Engelshoven van D66, nu de grootste partij van de stad, zegt niets kwijt te willen ‘om de onderhandelingen de ruimte te geven.’

Bronnen bevestigen dat verkenner Han Polman nog in een moeizame fase zit bij het vormen van een nieuw stadsbestuur.Ook de voorlichter van het stadhuis in deze kwestie kan nog geen indicatie geven wanneer er meer duidelijkheid komt. Verkenner Han Polman die de coalitieonderhandelingen in de stad begeleidt, concludeerde afgelopen weekend nog dat na een week gesprekken voeren zowel de winnaars als de verliezers de uitslag nog niet hebben verwerkt. De partijen zouden nog ‘verdoofd zijn‘.

De grootste partij in Den Haag is D66 met acht zetels, direct gevolgd door de PvdA en de PVV met beide zes zetels. Het zittende college (PvdA, VVD, CDA en D66) heeft geen meerderheid meer. Het vinden van een vijfde partij is lastig omdat niemand anders zich kan vinden in het besluit over het Spuiforum.

Spuiforum

Mogelijk is de komende week cruciaal. Dan houdt de raad een spoeddebat over het voorbereidende werk voor het Spuiforum dat vooralsnog gewoon doorgaat. Ook is er een extra ledenvergadering van de PvdA waar onder andere gesproken gaat worden over de verkiezingsuitslag. Verwacht wordt dat daarbij ook het Spuiforum besproken wordt. Partijleden zouden de fractie kunnen aansporen om stelling te nemen tegen het bouwproject.

In de rest van onze regio heeft slechts een klein deel van de gemeenten op dit moment een duidelijk zicht op een nieuw college. … Lees verder

Gerelateerde artikelen;

Nog geen zicht op nieuw stadsbestuur DenHaag

Den HaagFM 04.04.2014 Er is nog geen zicht op het echt op gang komen van formatiebesprekingen in Den Haag. Ingrid van Engelshoven van D66, nu de grootste partij van de stad, zegt niets kwijt te willen “om de onderhandelingen de ruimte te geven”.

Bronnen bevestigen dat verkenner Han Polman nog in een moeizame fase zit bij het vormen van een nieuw stadsbestuur. Den Haag loopt daarbij inmiddels ver achter bij Utrecht, Rotterdam en Amsterdam. In die drie andere grote steden in het land gaat het een stuk voorspoediger met de onderhandelingen. …lees meer

Wijsmuller tegen verkenner: ‘Stop bouw Haags cultuurpaleis’

RTVWEST 04.04.2014 Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij heeft in de gesprekken met verkenner Han Polman aangegeven dat hij wil stoppen met de bouw van het cultuurpaleis in Den Haag. Wel wil de voorman van de HSP praten over investeren in de bestaande theaters. Polman begeleidt de coalitieonderhandelingen in Den Haag. Lees verder

Gerelateerde artikelen;

Verliezers PvdA en VVD nog in de race

Trouw 04.04.2014 PvdA en VVD, de grote verliezers bij de gemeenteraadsverkiezingen, doen in de grote steden toch nog volop mee bij de onderhandelingen voor een nieuw college. De PvdA zit nog in zeker twintig steden aan tafel, de VVD praat mee in achttien steden.

De collegevorming in acht van de grote steden verkeert nog in zo’n pril stadium, dat er nog niets te zeggen valt over de afloop

In vrijwel geen van de grote steden heeft PvdA of VVD nog de leiding bij de besprekingen. Die hebben ze moeten overdragen aan D66, de grote winnaar van de raadsverkiezingen. “Het spectrum is verschoven. De spilfunctie is van PvdA naar D66 gegaan”, zei oud-minister Hayo Apotheker daar deze week over in Groningen, waar hij de vorming van een nieuw college begeleidt. Zijn uitspraak geldt voor veel meer van de formaties in de grootste gemeenten.

o Lees ook: Politieke aardverschuivingen na gemeenteraadsverkiezingen– 27/03/14

‘Tijd nemen is belangrijk bij onderhandelingen’

RTVWEST 02.04.2014  Slechts een klein deel van de gemeenten in onze regio heeft op dit moment een duidelijk zicht op een nieuw college. Daar weten de partijen met wie ze de komende tijd verder onderhandelen over een coalitieakkoord. Volgens hoogleraar Bestuurskunde Jouke de Vries is dat niet verwonderlijk. ‘Het is belangrijk om voor coalitieonderhandelingen de tijd te nemen.’Lees verder

3 Reacties op “De nieuw Haagse Coalitie na 19.03.2014

  1. Pingback: Haagse coalitie bijna rond met Pinsterakkoord | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  2. Pingback: Nieuwe Haagse college officieel geïnstalleerd | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  3. Pingback: Meer zeggenschap voor Buurtbewoners | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

Plaats een reactie