Peiling 07.01.2014 uitslag 19.03.2014 Haagse gemeenteraadsverkiezing

Peiling 07.01.2014 Maurice de Hond – Uitslag Haagse gemeenteraadsverkiezing 19.03.2014

De PvdA komt niet verder dan zeven zetels; drie minder dan bij het verkiezingsresultaat in 2010 en een minder ten opzichte van de vorige peiling een maand geleden door TNS Nipo. Sinds de oprichting in 1946 heeft de PvdA nog nooit zo beroerd gescoord. Het absolute dieptepunt staat op negen zetels in 1994. Aartsrivaal PVV komt op 19 maart mogelijk als grootste uit de bus. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond onder ruim zeshonderd inwoners in opdracht van D66 in Den Haag.

Na twee peilingen is te zien dat er in maart een nek-aan-nekrace valt te verwachten tussen drie partijen: PvdA, PVV en D66.

Coalitie

Op de stelling ‘Ik vind dat de PVV in de volgende coalitie en in het stadsbestuur moet’,  is 9 procent het oneens en 43 procent zeer mee oneens. 16 procent is het er ‘zeer mee eens’ en nog eens 16 procent antwoordde ‘mee eens’. Ondanks deze uitslag komt de PVV als grootste partij uit de bus in de peiling van De Hond. Als er nu verkiezingen gehouden zouden worden, krijgt de PVV acht zetels, gevolgd door de PvdA met zeven. De PvdA verliest drie zetels ten opzichte van de verkiezingen in 2010 en de PVV blijft gelijk. D66 wint een zetel en gaat van zes naar zeven. De VVD verliest twee zetels en zou uitkomen op vijf zetels.

Eerdere peiling

Enkele weken geleden bleek uit een opiniepeiling van TNS NIPO ongeveer hetzelfde. Dit onderzoeksbureau concludeerde dat de PVV en de PvdA nagenoeg gelijk zouden eindigen met beide acht zetels. De gemeenteraadsverkiezingen zijn op 19 maart.

PVV

De afgelopen vier jaar stapten vier PVV-raadsleden uit onvrede uit de fractie. Dat zijn Paul ter Linden, Marjolein van de Waal, Arnoud van Doorn en Richard de Mos. Ter Linden en De Mos zijn als eenmansfractie verdergegaan en Van Doorn heeft zich bij de moslimpartij Partij van de Eenheidaangesloten. Van de Waal is helemaal vertrokken uit de gemeenteraad.

Cultuurpaleis

Bij de PvdA vertrok het raadslid Mustafa Okcuoglu naar GroenLinks omdat hij zich niet kon vinden in het standpunt van zijn partij over de bouw van het nieuwe cultuurpaleis op het Spuiplein. De PvdA stemde na een emotionele discussie in de partij voor het cultuurpaleis. PvdA-raadslid Verspuij bleef in de fractie maar stemde tegen het cultuurpaleis.

Deze conflicten zijn slecht voor het vertrouwen in de politiek, staat in het onderzoek. Op de stelling: ‘Partijen als de PvdA en de PVV hebben in Den Haag de afgelopen vier jaar veel te maken gehad met interne conflicten en afsplitsingen. Dat tast de betrouwbaarheid van de politiek aan’, antwoordde 33 procent ‘zeer meer eens’ en 41 procent ‘mee eens’. Met de stelling is 6 procent het oneens 2 procent is het daar zeer mee oneens.

„Ik geloof niet dat er nog een internationale instelling op het gebied van vrede en recht zich in Den Haag wil vestigen als de partij van Wilders het hier voor het zeggen krijgt. Dat kost ons niet alleen onze reputatie, maar ook miljoenen euro’s aan inkomsten en duizenden banen”, waarschuwde Van Engelshoven vanavond in een toespraak bij de start van de verkiezingscampagne van haar partij.

De Haagse D66-lijsttrekker Ingrid van Engelshoven heeft de aanval geopend op de PVV. “Als de partij van Wilders het in Den Haag voor het zeggen krijgt, dan kost ons dat niet alleen onze reputatie maar ook miljoenen inkomsten en duizenden banen.”

De D66’er haalde ook uit naar de VVD omdat de liberalen landelijk het PVV-geluid aan een meerderheid hebben geholpen. PvdA-wethouder Marnix Norder moest het ontgelden omdat hij net als Wilders sprak van een ‘tsunami aan Oost-Europeanen’.

Frontale aanval

Van alle partijen is de PvdA het vroegst begonnen met de campagne. ‘Wij starten pas ergens in februari,’ zegt Jan Marijnissen, de campagneleider van de SP, die een frontale aanval op de PvdA voorbereidt onder de verkiezingsslogan ‘100 procent sociaal’ ‘Of dat een sneer is richting de PvdA, laat ik aan u over. De SP is altijd al onder de mensen. Dan hoef je een paar maanden voor de verkiezingen niet opeens massaal langs de deuren.’

D66, de andere grote electorale concurrent van de PvdA, smaalt ook over de campagnekoorts bij de PvdA. ‘Ze maken er een soort cultus van,’ zegt D66-campagneleider Kees Verhoeven. ‘Zo van: ‘Ik ben moe dus ik ga maar eens even langs de deuren om nieuwe energie op te doen’.’

Vier jaar geleden wist de PvdA ook in de meeste grote steden weer het grootst te worden. ‘Maar de historische trend is dalende,’ zegt Kees Verhoeven, de D66-campagneleider. ‘De PvdA is een geduchte tegenstander, maar waarom zouden die bolwerken niet kunnen vallen? Het CDA leek ooit ook onverslaanbaar in het zuiden.’Code rood voor Samsom en zijn PvdA

AD 17/01/14     De gemeenteraadsverkiezingen zijn pas op 19 maart, maar Diederik Samsom geeft morgen al het startsein voor een non-stop campagne. Er staat veel op het spel voor de PvdA-leider. De peilingen zijn dramatisch, rode bolwerken wankelen en concurrenten constateren dat Samsom ‘in recordtijd’ krediet heeft verspeeld.

Lees meer over de campagne van de PvdA in het AD van vandaag.

Lees ook;

Verder:

zie ook: Peiling opkomst gemeenteraadsverkiezingen 19.03.2014 – Maurice de Hond

PvdA sluit coalitie met PVV niet uit

Den HaagFM 24.01.2014 PvdA-lijsttrekker Rabin Baldewsingh acht de kans klein om na de gemeenteraadsverkiezingen een coalitie te vormen met de PVV van Geert Wilders, maar sluit een samenwerking op voorhand niet uit. Uit opiniepeilingen blijkt dat de PvdA en de PVV in Den Haag afstevenen op een nek-aan-nek race. Beide partijen liggen heel dicht bij elkaar en kunnen op 19 maart nog de grootste worden. Ook D66 doet mee in de top.…lees meer

D66 gaat met plezier strijd aan met de PVV

PH 14.01.2014 In een bomvolle Supermarkt aan de Grote Markt heeft lijsttrekker Ingrid van Engelshoven de campagne van D66 Den Haag afgetrapt. In haar speech wond ze er geen doekjes om: D66 lust de PVV rauw. “Ik ga graag de strijd met PVV met plezier aan”, zegt van Engelshoven. Uit een peiling van Maurice de Hond in opdracht van D66 wordt een nek-aan-nek race verwacht tussen PvdA, D66 en PVV tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart.

D66 VIERKANTJE

D66: “PVV kost duizenden Haagsebanen”

Den HaagFM 08.01.2014 De Haagse D66-lijsttrekker Ingrid van Engelshoven heeft de aanval geopend op de PVV. “Als de partij van Wilders het in Den Haag voor het zeggen krijgt, dan kost ons dat niet alleen onze reputatie maar ook miljoenen inkomsten en duizenden banen.”…lees meer

Elsevier 07.01.2014 De strijd om de gemeenteraadsverkiezingen is officieel begonnen in Den Haag. De lokale D66-fractie aldaar roept inwoners op vooral niet op de PVV te stemmen omdat winst van die partij de Hofstad ‘miljoenen aan inkomsten en duizenden banen’ zal kosten. D66-lijsttrekker in Den Haag Ingrid van Engelshoven haalde in haar toespraak in Café De SuperMarkt aan de Grote Markt de bij de opening van de campagne van D66 hard uit naar de PVV, zo meldt Omroep West.

D66: “PVV kost duizenden Haagse banen”

Den HaagFM 07.01.2013 De Haagse D66-lijsttrekker Ingrid van Engelshoven heeft de aanval geopend op de PVV. “Als de partij van Wilders het in Den Haag voor het zeggen krijgt, dan kost ons dat niet alleen onze reputatie maar ook miljoenen inkomsten en duizenden banen.”…lees meer

‘Vertrek organisaties bij macht PVV’

Telegraaf 07.01.2014 De Haagse D66-lijsttrekker Ingrid van Engelshoven vreest voor het vertrek van internationale organisaties als de PVV aan de macht komt in de gemeente Den Haag.

Gerelateerde artikelen;

07-01: Historische nederlaag PvdA

D66 in Den Haag haalt uit naar de PVV: ‘PVV kost duizenden banen’

RTVWEST 07.01.2014 Video De Haagse D66-lijsttrekker Ingrid van Engelshoven heeft de frontale aanval geopend op de PVV. ‘Als de partij van Wilders het in Den Haag voor het zeggen krijgt, dan kost ons dat niet alleen onze reputatie maar ook miljoenen inkomsten en duizenden banen.’ Lees verder

Gerelateerde artikelen;

“PvdA gaat flink verliezen bij gemeenteraadsverkiezingen”

Den HaagFM 07.01.2014 Uit een nieuwe peiling van Maurice de Hond blijkt dat de PvdA flink veel stemmen gaat verliezen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen.

De peiling onder ruim 600 Hagenaars is uitgevoerd in opdracht van D66. De PvdA zou nog maar zeven zetels kunnen halen in de gemeenteraad. Nu zijn dat er nog tien. De PVV zou de grootste partij worden in Den Haag met acht zetels. …lees meer

Hagenaars: Ruzie in PVV en PvdA tast betrouwbaarheid politiek aan

RTVWEST 08.01.2014 De interne conflicten en afsplitsingen in de Haagse fracties van de PVV en de PvdA, tasten de betrouwbaarheid van de politiek aan. Dat vindt 74 procent van de Hagenaars. Verder wil meer dan de helft van de Hagenaars, 51 procent, de PVV niet in het volgende college.

Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond onder ruim zeshonderd inwoners in opdracht van D66 in Den Haag.

“Ruzies politieke fracties tast betrouwbaarheid aan”

Den HaagFM 07.01.2014  De conflicten in de Haagse fracties van de PVV en de PvdA, tasten de betrouwbaarheid van de politiek aan. Dat vindt 74 procent van de Hagenaars, blijkt uit de peiling van Maurice de Hond. Verder wil meer dan de helft van de Hagenaars de PVV niet in het volgende college .…lees meer

Historische nederlaag PvdA

Telegraaf 07.01.2014 De PvdA in Den Haag stevent af op een historische nederlaag bij de gemeenteraadsverkiezingen. Aartsrivaal PVV komt op 19 maart mogelijk als grootste uit de bus.

11 Reacties op “Peiling 07.01.2014 uitslag 19.03.2014 Haagse gemeenteraadsverkiezing

 1. Pingback: Betaald parkeren definitief per 05.02.2014 | Het leven in stadsdeel Laak

 2. Pingback: Betaald parkeren definitief per 03.02.2014 | Het leven in stadsdeel Laak

 3. Pingback: Haagse Verkiezingsstrijd gemeenteraadsverkiezingen 19 maart 2014 losgebarsten | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 4. Pingback: Peiling opkomst gemeenteraadsverkiezingen 19.03.2014 – Maurice de Hond | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 5. Pingback: Peilingen 26.01.2014 gemeenteraadsverkiezingen 19.03.2014 – opkomst laag « Debat in de Digitale Hofstad

 6. Pingback: Stunten tijdens de Haagse verkiezingsstrijd | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 7. Pingback: Peiling TNS Nipo 11.02.2014 – Haagse gemeenteraadsverkiezingen 19.03.2014 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 8. Pingback: Peiling TNS NIPO 13.03.2014 – Haagse gemeenteraadsverkiezingen 19.03.2014 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 9. Pingback: Peiling Maurice de Hond 16.03.2014 uitslag gemeenteraadsverkiezingen 19.03.2014 – PvdA drama | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 10. Pingback: Peiling Maurice de Hond 16.03.2014 uitslag gemeenteraadsverkiezingen 19.03.2014 – PvdA drama « Debat in de Digitale Hofstad

 11. Pingback: De nieuw Haagse Coalitie na 19.03.2014 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s