Nieuwe Haagse college officieel geïnstalleerd

Coalitie-Onderhandelingen Moeilijk.

De onderhandelingen tussen de vijf partijen verliepen de afgelopen 3 maanden erg moeilijk. Dat kwam doordat het vorige stadsbestuur besloot een omstreden cultuurpaleis te bouwen in het centrum van Den Haag. Dat Spuiforum-project was het geesteskind van D66. De grootste tegenstander was de HSP. De vijf partijen bereikten half mei een compromis over het project. Er komt een nieuw complex, maar het wordt opnieuw ontworpen. HSP-leider Joris Wijsmuller wordt als wethouder verantwoordelijk voor het project.

zie ook: Spuiforum terug naar de tekentafel

zie ook: De nieuw Haagse Coalitie na 19.03.2014

Marnix Norder, Peter Smit en Marjolein de Jong hebben woensdag tijdens een receptie in het stadhuis afscheid genomen van Den Haag. Ze vertrekken als wethouder.

Marnix Norder van de PvdA was bijna 10 jaar wethouder in Den Haag. Hij werd vooral bekend als bouwwethouder met een uitgesproken voorkeur voor hoogbouw. Hij zorgde ervoor dat de nieuwbouw in Den Haag Zuidwest door kon gaan, ondanks de financiële problemen bij woningcorporatie Vestia. Ook heeft hij zich sterk gemaakt voor de bouw van het cultuurpaleis op het Spuiplein. Dit project is door het nieuwe college van tafel geveegd; er komt een nieuw plan.

VVD’er Peter Smit is de afgelopen zeven jaar onder andere verantwoordelijk geweest voor de portefeuille verkeer en vervoer. Het verkeerscirculatieplan in de binnenstad van Den Haag is een van zijn eerste wapenfeiten. Ook de aanleg van de Rotterdamse baan ziet Smit als een belangrijke klus die hij geklaard heeft. Smit wilde de bomen op de Laan van Meerdervoort kappen om hiervoor parkeerplaatsen aan te leggen. De buurt verzette zich hiertegen en het nieuwe college heeft besloten de bomen voorlopig te laten staan.

Marjolein de Jong stopt als wethouder maar vertrekt niet echt. Ze keert terug als raadslid van D66 in de Haagse gemeenteraad. De Jong was de afgelopen vier jaar cultuurwethouder en heeft grote bezuinigingen doorgevoerd. Ook was zij verantwoordelijk voor de komst van het hoofdkantoor van Eurojust naar de wijk Zorgvliet. Ze is er trots op dat Den Haag onder haar verantwoordelijkheid is uitgeroepen tot ‘beste binnenstad’.  De Jong was de afgelopen tijd niet op het Haagse stadhuis omdat ze wordt behandeld voor kanker. Ze denkt na de zomer weer aan de slag te kunnen.

Dinsdagavond nam ook Henk Kool afscheid als wethouder. Hij was acht jaar wethouder Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie. Kool kreeg kritiek vanwege zijn dienstreizen naar China. Anderen roemden hem juist door zijn inzet om internationale bedrijven naar Den Haag te halen.

Haagse wethouders worden uitgezwaaid

RTVWEST 02.07.2014 DEN HAAG – Marnix Norder, Peter Smit en Marjolein de Jong hebben woensdag tijdens een receptie in het stadhuis afscheid genomen van Den Haag. Ze vertrekken als wethouder. Lees verder

gerelateerde artikelen

‘Ik verklaar en beloof..’, Haagse wethouders kunnen beginnenVideo

RTVWEST 27.06.2014 VideoDEN HAAG – De nieuwe wethouders in Den Haag kunnen officieel aan de slag. De zes bestuurders van D66, PvdA, VVD, CDA en de Haagse Stadspartij legden donderdagavond in een raadzaal met een volle publieke tribune de eed of de belofte af. Lees verder

gerelateerde artikelen;

Nieuwe Haagse wethouder Tom de Bruijn enthousiast aan de slag

RTVWEST 27.06.2014 VideoDEN HAAG – Tom de Bruijn heeft ‘enorm veel zin’ om aan de slag te gaan als wethouder in Den Haag. Lees verder

Gerelateerde artikelen;

Gemeente Den Haag heeft nieuw stadsbestuur

RTVWEST 26.06.2014 Den Haag heeft een nieuw college van burgemeester en wethouders. De zes – twee nieuwe en vier terugkerende – bestuurders legden donderdagavond om precies acht uur de eed of belofte af.

Ingrid van Engelshoven en Tom de Bruijn (D66) en Joris Wijsmuller kregen de steun van alle 44 van de aanwezige raadsleden. Karsten Klein (CDA) en Boudewijn Revis (VVD) kregen 41 stemmen. De Groep de Mos is tegen de herbenoeming van deze bestuurders. Rabin Baldewsingh (PvdA) kreeg nog minder steun, omdat hij ook nog eens geen stemmen kreeg van de zes PVV’ers in de raad.

Tijdens de gemeenteraadsvergadering werd donderdagavond ook afscheid genomen van Marjolein de Jong (D66), Marnix Norder en Henk Kool (PvdA) en Peter Smit (VVD). Zij keren in het nieuwe college niet terug. Lees verder

Gerelateerde artikelen;

Nieuwe wethouders officieel geïnstalleerd (fotoserie)

Den HaagFM  26.06.2014 Donderdagavond, 99 dagen na de gemeenteraadsverkiezingen, is het nieuwe stadsbestuur van Den Haag officieel geïnstalleerd in een bijzondere vergadering van de gemeenteraad.

Den Haag heeft nu zes wethouders, twee minder dan de afgelopen vier jaar. Het nieuwe college bestaat uit D66, Partij van de Arbeid, VVD, CDA en de Haagse Stadspartij. Alleen D66 heeft twee wethouders, de rest allemaal één. Oud-gedienden Ingrid van Engelshoven (D66), Karsten Klein (CDA), Rabin Baldewsingh (PvdA) en Boudwijn Revis (VVD) gaan voor ‘four more years’. Nieuwkomers zijn de wethouders Tom de Bruin van D66 en Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij. …lees meer

Haags college geinstalleerd

Telegraaf 26.06.2014 Den Haag heeft officieel een nieuw stadsbestuur. De zes nieuwe wethouders hebben donderdagavond de eed afgelegd. Daarmee komt, 99 dagen na de gemeenteraadsverkiezingen, een definitief einde aan een moeilijke collegevorming.

Het Haagse college bestaat uit vijf partijen: D66, PvdA, VVD, CDA en de Haagse Stadspartij (HSP). Zij bereikten 2 weken geleden een akkoord. Ze willen onder meer 10.000 van de 40.000 werkloze Hagenaars aan een baan helpen. Ook moeten er meer toeristen naar de stad komen en wil Den Haag elk jaar minstens één groot internationaal sportevenement houden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s