Imam Fawaz Jneid in opstand tegen de Haagse ‘heksenjacht’

Heksenjacht

Op internet circuleert een woedende aanklacht tegen de ‘Heksenjacht’, ondertekend door 23 moslims en moslimorganisaties.

Het opleggen van een gebiedsverbod aan de omstreden ‘Haatimam’ Fawaz Jneid is “een ‘Heksenjacht’ van de staat tegen eenieder die een andere mening heeft dan de doorsnee publieke opinie”. Dat schrijven islamitische organisaties in een gezamenlijke verklaring.

De ondertekenaars van de verklaring vinden dat de overheid Fawaz monddood probeert te maken en hem van zijn vrijheden en rechten berooft.

AD 21.08.2017

AD 21.08.2017

‘We betreuren te moeten constateren dat hier sprake is van (…) een selectieve anti-Islam-maatregel die niet alleen imam Fawaz treft, maar ook de Nederlandse moslim raakt in zijn recht en vrijheden’, aldus het pamflet. 

De verklaring is ondertekend door een aantal conservatieve moslimorganisaties waaronder Al Fitrah, Moslim Jongeren en El Tawheed Amsterdam. Ook de Partij van de Eenheid in de gemeenteraad heeft de brief ondertekend.

Notabene de Partij van de Eenheid van wie de fractieleider Abdoe Khoulani ooit zijn steun uitsprak voor Isis. Onlangs riep hij opnieuw woede over zich af door Isaëlische scholieren uit te maken voor ‘toekomstige kindermoordenaars’ en ‘zionistische terroristen in wording.’

Het Haagse raadslid van de Partij van de Eenheid reageerde op Facebook op een bericht van SGP-fractieleider Kees van der Staaij. Die had gasten uit Israël op bezoek, scholieren van een young ambassadors-programma. ‘Interessant initiatief’, schrijft het Kamerlid erbij.

Maar Khoulani is het daarmee helemaal niet eens, blijkt uit diens reactie. ‘Zionistische terroristen in wording gewoon keurig op bezoek bij de SGP. Dit zijn de toekomstige kindermoordenaars en bezetters,’ stelt het raadslid.

AD 03.11.2017

AD 03.11.2017

‘Verkeerde uitspraken’

In een reactie verklaart het raadslid dat hij eerder een ‘verkeerde uitspraken’ heeft gedaan. Daarmee doelend op de steunbetuiging aan IS, van precies drie jaar geleden. ‘Leve ISIS! Op naar Bagdad om dat schorem aan te pakken,’ schreef hij toen ook al op Facebook. Van die opmerking heeft hij nog steeds spijt, zegt hij nu.

Maar kinderen uit Israël zionistische terroristen noemen, is volgens hem nu geen probleem. ‘Dat zijn het ook. Uit tientallen, honderden rapporten van onder meer de Verenigde Naties blijkt dat. De SGP staat als een blok achter Israël en dan niet de gematigde organisaties, maar de die hard zionisten.’

Haags raadslid noemt Israëlische scholieren ‘terroristen in wording …

Gemeenteraadslid 070 Abdoe Khoulani noemt Israëlische scholieren …

Gemeenteraadslid Khoulani noemt Israëlische scholieren

Haags raadslid Khoulani noemt Israelische scholieren ‘zionistische …

Israëlische scholieren toekomstige kindermoordenaars – Elsevier

Haags raadslid: Israëlische scholieren zijn toekomstige … – EJ Bron

Gestoord islamistisch raadslid Den Haag: Israëlische scholieren zijn …

Haags raadslid veroorzaakt rel rond SGP – Jonet

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende

Veel van de ondertekenaars die de zogenoemde ‘haatimam’ te hulp schieten hangen het ultra-orthodoxe salafisme aan en kwamen in het verleden in opspraak. Zo doken in de Amsterdamse El Tawheed-moskee ooit folders op waarin stond dat homo’s van flatgebouwen moesten worden gegooid. De imam van de Al- Fitrah-moskee in Utrecht leerde jongeren volgens onderzoek van NRC ‘een afkeer te hebben van ongelovigen’. Beide gebedshuizen zouden ook door dubieuze, buitenlandse financiers gesteund worden.

NPO uitzending

En ook op Facebook laat hij regelmatig van zich horen !! Facebook video 

Zie hier Faceboek en hier Faceboek.

Terugblik

Minister Blok van Veiligheid en Justitie legde het gebiedsverbod vorige week op aan imam Fawaz. Ook kreeg Fawaz Jneid vorige week van de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) te horen vanaf dat hij vanaf dinsdag 22 augustus niet langer welkom is in de Schilderswijk en Transvaal. De imam vormt volgens de veiligheidsdiensten een potentieel gevaar.

AD 26.08.2017

AD 26.08.2017

,,Hij preekt een intolerante boodschap in een gebied waar veel radicalisering is”, verklaarde een woordvoerder van de NCTV. ,,Zo draagt hij bij aan het radicaliseringsproces richting  jihadisme.” De omstreden Haagse imam kondigde afgelopen week al aan naar de rechter te stappen vanwege de beslissing van minister Blok (justitie en veiligheid)

AD 31.08.2017

AD 31.08.2017

De maatregel is opgelegd, mede op aandringen van burgemeester Pauline Krikke van Den Haag. De imam zou namelijk gebedsdiensten houden in een islamitische boekenwinkel in de Cillierstraat in Den Haag, terwijl hem dat is verboden. Hij moet daar voor morgen mee stoppen, anders start de gemeente een juridische procedure tegen de stichting Qanitoen van Fawaz.

Lees ook: Doodsbedreigingen en scheldpartijen door ‘napratende’ islamitische kleuters in Vlaanderen  VK 22.08.2017

Lees ook: Paniek op school om ‘radicaliserende kleuters’  Elsevier 22.08.2017

Lees ook: Paniek op school om ‘radicaliserende kleuters’  Elsevier 22.08.2017

Lees ook: Islam en terrorisme: een bloemlezing van scherpe opinies VK 21.08.2017

zie ook: Naughty boy Fawaz Jneid weer in de fout ???

zie ook: Haagse imam “Naughty boy” Fawaz Jneid weer in de fout ???

zie ook: Haagse imam Fawaz Jneid weer in de belangstelling – deel 2

zie ook: Ook onze Haagse imam Fawaz Jneid heeft een vrije mening

zie ook: Haagse imam Fawaz Jneid weer in de belangstelling – deel 1

zie ook: Fitna-Schadeclaim Haagse imam Fawaz Jneid afgewezen – deel 2

zie ook: Fitna-Schadeclaim Haagse imam Fawaz Jneid afgewezen – deel 1

Zie ook: Imam Fawaz Jneid uit bestuur gezet As-Soennah-moskee Den Haag

en: Imam Fawaz Jneid uit bestuur gezet As-Soennah-moskee Den Haag

zie  ook: Imam Mohammed Al-Maghraoui wel/niet in As-Soennah moskee Fruitweg ??

en verder: Gemeenteraadsverkiezingen 2010 – Haagse imam sjeik Fawaz Jneid roept op Tegen Wilders te stemmen

Burgemeester Krikke blij met uitspraak rechter over illegale moskee stichting Qanitoen

Den HaagFM 02.11.2017 Burgemeester Pauline Krikke is blij met de uitspraak van de rechter over de illegale moskee van de stichting Qanitoen aan de Cillierstraat. De rechtbank oordeelde donderdag dat er niet gebeden mag worden in de boekwinkel van imam Fawaz Jneid (kleine foto). Als de stichting zich niet aan dit gebod houdt, volgt een dwangsom van 5.000 euro per dag.

Krikke zegt zich “gesterkt” te voelen door het besluit van de rechtbank. “Goed dat de rechter met ons van oordeel is dat de stichting Qanitoen zich aan het erfpachtcontract moet houden. Het geeft ook vertrouwen dat de rechter onderschrijft dat de gemeente in deze zaak zorgvuldig heeft gehandeld”, reageert de burgemeester. “Ik hecht er ook aan dat de rechter expliciet zegt dat van inperking van de godsdienstvrijheid geen sprake is. Ik sta pal voor dat grondrecht dat ik voor iedere geloofsovertuiging even hard verdedig.”

Krikke zegt de ontwikkelingen in de Cillierstraat de komende tijd goed in de gaten te blijven houden. “Indien we alsnog overtreding van de erfpachtakte constateren — dat wil zeggen een ander gebruik dan als bedrijfsruimte, bijvoorbeeld als gebedsruimte — zal de gemeente direct de daardoor verbeurde dwangsom invorderen. Ook dat past in onze lijn om steeds juridisch zuiver en zorgvuldig te handelen binnen de grenzen van de rechtsstaat.”…lees meer

Gerelateerd;

Gemeente Den Haag stapt naar rechter wegens illegale moskee Cillierstraat

25 augustus 2017

Kort geding om illegale moskee in Cillierstraat dient op 19 oktober

30 augustus 2017

Burgemeester Krikke stapt naar rechter als imam Fawaz Jneid niet stopt met illegale moskee

8 augustus 2017

Omstreden imam Fawaz Jneid: ‘Ik ben geen terrorist’

OmroepWest 02.11.2017  ‘Natuurlijk ben ik geen terrorist of haatprediker. Dat is hoe politici me willen afschilderen.’ Dat zei de Haagse imam Fawaz Jneid na de rechtszaak van donderdagochtend waarbij hij zijn gebiedsverbod aan de kaak stelde.

‘Ik heb het gevoel dat ik buiten de wet wordt behandeld’, verduidelijkte Fawaz. ‘Geert Wilders praat tegen de islam, tegen de koran, tegen moslims, tegen Marokkanen en dat wordt vrijheid genoemd. Maar als een imam dit beantwoordt of hierover praat, wordt die haatprediker genoemd. Als we gewelddadig zouden zijn, waarom zijn we dan nog in Nederland? Waarom zijn we dan niet naar Irak of het kalifaat in Syrië gereisd?’ 
Fawaz heeft het idee dat hij vooral vanwege zijn anti-homostandpunt als radicaal en extreem wordt gezien. ‘Maar wat heeft dat met terrorisme te maken?’

Verspreiden jihadistisch gedachtengoed
Het gebiedsverbod dat Fawaz is opgelegd, geldt voor de Schilderswijk en Transvaal. ‘Daar zijn de zorgen om radicalisering groot’, legde de landsadvocaat tijdens de rechtszaak van donderdagochtend uit. Volgens hem is er bewijs dat Fawaz ‘in het verleden mensen heeft beïnvloed’. Volgens hem verspreidt Fawaz met zijn preken jihadistisch gedachtengoed.

De landsadvocaat wees de rechter erop dat Fawaz ook na het opleggen van het gebiedsverbod nog actief is geweest in Transvaal en de Schilderswijk. Hij sloot islamitische huwelijken en was 11 augustus aanwezig in de Haagse Cillierstraat, waar hij een boekwinkel heeft. Die winkel zou volgens de gemeente Den Haag en omwonenden een illegale moskee zijn waar op vrijdag diensten gehouden worden. Ook hierover diende donderdagochtend een rechtszaak.

Geen oplossing
Ergens anders gaan prediken, is volgens Fawaz geen oplossing voor het probleem. ‘Waar ik ook ga preken, er wordt voor mij gewaarschuwd. Moskeebesturen worden gebeld om op te passen, me niet uit te nodigen en te laten preken.’

Meer over dit onderwerp:

IMAM FAWAZ JNEID DEN HAAG QANITOENRECHTSZAAK

Omstreden imam mag boekhandel niet meer gebruiken als gebedshuis

Den HaagFM 02.11.2017 Er mag niet gebeden worden in de boekwinkel van stichting Qanitoen aan de Cillierstraat. Dat heeft de rechter donderdagochtend besloten in een kort geding dat de gemeente had aangespannen tegen Qanitoen en imam Fawaz Jneid. Als de stichting zich niet aan dit gebod houdt, volgt een dwangsom van 5.000 euro per dag.

Stichting Qanitoen heeft het pand aan de Cillierstraat gekocht en er een boekwinkel geopend. Maar in de praktijk is de winkel volgens de gemeente en omwonenden een illegale moskee waar vrijdag diensten gehouden worden. De gemeente wil dit niet en noemt de aanwezigheid van imam Fawaz “zeer ongewenst”, omdat hij een omstreden achtergrond heeft. Stichting Qanitoen stelt dat er geen sprake is van gebedsdiensten maar van gastlezingen die in elke boekhandel gehouden worden. De stichting gaat in beroep tegen de uitspraak.

Donderdag diende ook nog een andere zaak tegen de imam. Fawaz heeft van het Rijk een gebiedsverbod voor de wijken Transvaal en Schilderswijk gerkegen, maar vindt dat onterecht. Hierover diende donderdagochtend een andere rechtszaak. Volgens de landsadvocaat verspreidt Fawaz door zijn preken jihadistisch gedachtegoed. Volgens Fawaz’s advocaat is dit onzin. “Hij is juist tégen geweld en terrorisme. Hij roept niet op om geweld te gebruiken tegen ongelovigen.” De rechter doet in deze zaak op 23 november 2017 uitspraak.…lees meer

Gerelateerd;

Toch weer gebedsdienst in boekhandel omstreden imam

18 augustus 2017

Imam Fawaz Jneid tart gemeente: opnieuw gebedsdienst in boekhandel

31 augustus 2017

Boekhandel of illegale moskee? Rechtbank moet een oordeel geven

19 oktober 2017

Rechter verbiedt bidden in boekhandel van imam Fawaz

OmroepWest 02.11.2017 Er mag niet gebeden worden in de boekwinkel van de stichting Qanitoen aan de Cillierstraat in Den Haag. Dat heeft de rechter donderdagochtend besloten in een kort geding dat de gemeente had aangespannen tegen Qanitoen en imam Fawaz Jneid. Als de stichting zich niet aan dit gebod houdt, volgt een dwangsom van 5000 euro per dag.

Stichting Qanitoen heeft het pand aan de Cillierstraat gekocht en er een boekwinkel geopend. Maar in de praktijk is de winkel volgens de gemeente en omwonenden een illegale moskee waar vrijdag diensten gehouden worden. De gemeente wil dit niet en noemt de aanwezigheid van imam Fawaz ‘zeer ongewenst’ omdat hij een omstreden achtergrond heeft.

Stichting Qanitoen stelt dat er geen sprake is van gebedsdiensten maar van gastlezingen die in elke boekhandel gehouden worden. De stichting gaat in beroep tegen de uitspraak.

Gebiedsverbod
Fawaz heeft een gebiedsverbod voor de Haagse wijken Transvaal en Schilderswijk, maar volgens hem is dit niet terecht. Hierover diende donderdagochtend een rechtszaak.

Volgens de landsadvocaat verspreidt Fawaz door zijn preken jihadistisch gedachtengoed. Volgens Fawaz’ advocaat is dit onzin. ‘Hij is juist tégen geweld en terrorisme. Hij roept niet op om geweld te gebruiken tegen ongelovigen.’

Meer over dit onderwerp: QANITOEN BOEKHANDEL DEN HAAG  FAWAZ JNEID

Omstreden imam vecht gebiedsverbod in Den Haag aan 

NU 02.11.2017 Het gebiedsverbod dat de omstreden imam Fawaz Jneid deze zomer kreeg opgelegd van het ministerie van Justitie en Veiligheid voor twee wijken in Den Haag is onterecht en moet direct worden opgeheven. Dat betoogde de Syrisch-Libanese imam donderdag in de rechtbank in Den Haag.

Volgens Jneid belemmert het gebiedsverbod hem in zijn vrijheid van godsdienst en vrijheid van meningsuiting. Het ministerie vindt echter dat Jneid een jihadistische boodschap predikt, oproept tot geweld en daarom – zeker in de wijken waar radicalisering op de loer ligt zoals de Schilderswijk en Transvaal – daar niet mag komen.

Het gebiedsverbod is half augustus opgelegd, in nauw overleg met de Haagse burgemeester Pauline Krikke. Jneid: ”De burgemeester zegt dat ik een radicale moslim ben omdat ik anti-homo’s ben. Wat heeft dat met terrorisme te maken?”, vroeg de imam de rechter.

Jneid zou in een illegaal gebedshuis in Den Haag preken. De rechtbank heeft inmiddels besloten dat er geen gebedsdiensten meer gehouden mogen worden. Het bedrijfspand staat geregistreerd als boekwinkel, maar zou als moskee gebruikt worden. Dat is in strijd met de bepalingen in de erfpachtakte. Ook hadden omwonenden geklaagd.

Drastisch

Ondanks meerdere verzoeken om te stoppen met preken in de Cillierstraat, bleef Jneid volgens het ministerie doorgaan. Daarom is besloten tot de drastische maatregel van een gebiedsverbod van zes maanden, de maximale periode dat die maatregel opgelegd kan worden. De Cilliersstraat valt in het gebied waar Jneid niet mag komen.

De rechter doet op 23 november 2017 uitspraak over de rechtmatigheid van het gebiedsverbod.

Lees meer over: Den Haag

Omstreden imam Fawaz mag niet meer preken in Haagse boekhandel

VK 02.11.2017 De omstreden imam Fawaz Jneid mag niet langer prediken in de islamitische boekhandel van de stichting Qanitoen in de Haagse Cilliersstraat. Hij mag daar ook geen bijeenkomsten houden met zijn volgelingen. Het pand mag louter worden geëxploiteerd als bedrijfsruimte. Op overtreding van het preek- en ontmoetingsverbod staat een dwangsom van 5.000 euro per dag. Dit heeft de Haagse voorzieningenrechter donderdag bepaald.

Met deze uitspraak boekt de gemeente Den Haag een belangrijke overwinning op de stichting en de imam. Die lapten waarschuwingen van het gemeentebestuur om te stoppen met de ‘illegale moskee’ voortdurend aan hun laars. Toen Fawaz in augustus ook nog een door de minister van Veiligheid en Justitie opgelegd gebiedsverbod overtrad, stapte burgemeester Pauline Krikke naar de rechter.

‘Kruisvaarders’

De gevel van de islamitische boekenwinkel Qanitoen.

De gevel van de islamitische boekenwinkel Qanitoen. © ANP

Zij heeft in elk geval bereikt dat Fawaz op zoek moet naar een nieuwe gebedsruimte. Vooralsnog kan dat niet in de Schilderswijk en Transvaal, waarvoor het gebiedsverbod geldt.

Op de ochtend van de uitspraak vecht Fawaz dat gebiedsverbod aan voor een andere Haagse rechter. De maatregel is genomen op basis van de op 1 maart ingevoerde Tijdelijke wet bestuurlijke maatregelen terrorismebestrijding. Die wordt nu voor het eerst juridisch getoetst.

Volgens Fawaz’ advocaat Ümit Arslan schendt de staat met het gebiedsverbod ‘de vrijheid van meningsuiting, van godsdienst en bewegingsvrijheid’ van zijn cliënt. De imam wordt onterecht afgeschilderd als een terrorist en kan zich daartegen niet verdedigen, omdat de onderbouwing is verpakt in een geheime AIVD-rapportage. Arslan: ‘Fawaz heeft zich juist publiekelijk geuit tegen de gewelddadige jihad.’

Dat de imam bezig is het jihadistisch gedachtegoed te verspreiden zou blijken uit de door hem veelgebruikte term ‘kruisvaarders’. Daarmee zou hij doelen op de vijand, het Westen. Ook zouden zijn preken druipen van ‘apocalyptische en dualistische ondertonen’ en zou hij zo dezelfde tactiek gebruiken als IS. Hij zou sjiieten barbaarser hebben genoemd dan strijders van IS en het onbegrijpelijk vinden dat het Westen desondanks de sjiitische milities steunt.

Arslan: ‘Mijn cliënt vindt IS gevaarlijk. Alleen vindt hij de sjiieten nog crimineler en gevaarlijker. Meer niet.’ Uit niets blijkt volgens de advocaat dat de imam oproept tot geweld of tot de jihadgang. Integendeel. ‘Hij roept op de onderdrukte broeders te verdedigen met het woord, de pen, de tong. Vreedzame middelen. Niet met bommen.’

‘Facadepolitiek’

Hij schept een vijandbeeld van sjiieten, van Joden, van het Westen, aldus Landsadvocaat Hirsch Ballin.

Landsadvocaat Marianne Hirsch Ballin moet toegeven dat in de teksten op zich geen directe oproep tot geweld te vinden zijn. Ze wijst op de twee gezichten van jihadisten, op hun ‘façadepolitiek’. Naar buiten toe dragen ze een andere, veel minder extreme boodschap uit dan intern.

Uit het totaal van zijn preken en gedragingen trekt zij een rode draad: Fawaz geeft zijn volgelingen de goddelijke opdracht te strijden voor hun onderdrukte broeders en zusters. Hirsh Ballin: ‘Hij schept een vijandsbeeld van sjiieten, van Joden, van het Westen.’

De imam kan zijn gedachtegoed overal verspreiden. Waarom het gebiedsverbod beperken tot de Schilderswijk en Transvaal, wil de rechter weten. ‘Omdat gebleken is dat jongeren daar het meest ontvankelijk zijn voor zijn boodschap. Uit die wijken zijn er relatief veel naar Syrië vertrokken’, verklaart Hirsch Ballin. En de imam probeert juist in die wijken steeds weer voet aan de grond te krijgen.

Fawaz zegt dat hij overal wordt opgejaagd, nergens meer terecht kan. ‘Ook als ik in Leidschendam wil prediken, wordt het moskeebestuur voor mij gewaarschuwd.’

Juist vanwege de ‘façadepolitiek’ is hard juridisch optreden tegen Fawaz  al jarenlang onmogelijk. Op 23 november doet de rechter uitspraak over het gebiedsverbod. Dan wordt duidelijk of de nieuwe tijdelijke terrorismewet de overheid meer armslag geeft.

Hoeveel zin heeft het om Fawaz een hak te zetten?

Opinie: Gebiedsverbod zal Fawaz niet weerhouden van haatpreken
Hoe ver moeten we gaan met totalitaire maatregelen om onze liberale maatschappij te beschermen? Een gebiedsverbod voor sjeik Fawaz lost niks op, volgens arabist Maarten Zeegers.

Overheid worstelt met fenomeen ‘haatimam’
In Nederland haalt de overheid al jaren alles uit de kast om de omstreden Syrisch-Nederlandse imam Fawaz Jneid de radicale mond te snoeren. Wat kan de overheid doen tegen vermoedelijke haatpredikers?

Dit is de radicale imam Fawaz Jneid
‘Feminisme is een ziekte die de gezinnen van binnen kapot maakt, zoals aidscellen het lichaam van binnen ondermijnen’. Hij smeekte Allah om Van Gogh een vreselijke ziekte en Ayaan Hirsi Ali een kanker op de tong te geven.

Groep salafisten verzet zich tegen gebiedsverbod
Een kleine groep voornamelijk salafistische moslims verzet zich tegen het gebiedsverbod dat de omstreden imam Fawaz Jneid vorige week kreeg opgelegd in Den Haag. De groep zegt ‘alle toegestane middelen te zullen inzetten om een tegengeluid te bieden aan dit soort repressieve maatregelen’.

Volg en lees meer over:  NEDERLAND  RELIGIE   TERREURDREIGING EUROPA

Stichting moet stoppen met gebedsdiensten in Haagse ‘boekwinkel’

NOS 02.11.2017 Het pand van de islamitische stichting Qanitoen aan de Cilliersstraat in Den Haag mag niet meer als gebedsruimte worden gebruikt. Dat heeft de rechtbank bepaald in een zaak die de gemeente Den Haag heeft aangespannen.

Het pand, dat als een islamitische boekhandel staat geregistreerd, zou gebruikt worden voor religieuze activiteiten. En dat is in strijd met het erfpachtcontract. Daarin staat dat het pand alleen als bedrijfsruimte mag worden gebruikt.

Als Qanitoen het pand blijft gebruiken als gebedsruimte, moet de stichting een dwangsom van 5000 euro per dag betalen, tot een maximum van 100.000 euro.

De boekhandel ligt al een poosje onder vuur omdat het een podium biedt aan de omstreden imam Fawaz Jneid, die door de Haagse burgemeester Pauline Krikke als zeer ongewenst wordt gezien vanwege zijn opvattingen. Fawaz heeft een gebiedsverbod voor de wijken Transvaal en de Schilderswijk. De burgemeester wil voorkomen dat de imam opnieuw een voet aan de grond krijgt in de stad.

Fawaz Jneid vocht het gebiedsverbod aan. Vandaag werd de zaak, die losstaat van bovenstaande, behandeld in de rechtbank. Op 23 november doet de rechter uitspraak.

Doek valt voor Fawaz, geen gebedsdiensten meer in boekwinkel

Elsevier 02.11.2017 De stichting Qanitoen mag geen gebedsdiensten meer houden in haar pand in de Cilliersstraat in het Transvaalkwartier in Den Haag. Dat heeft de rechtbank in Den Haag donderdag bepaald.

Voor elke dag dat Qanitoen zich niet houdt aan het vonnis, kan een boete worden opgelegd van 5.000 euro.

De gemeente had een kort geding tegen de stichting aangespannen. In het pand, dat geregistreerd staat als boekwinkel, worden ook gebedsdiensten gehouden. Dat is in strijd met de erfpachtakte, waarin staat dat het pand alleen mag worden gebruikt als bedrijfsruimte. Ook klaagden omwonenden, ze voelen zich onveilig. De stichting provoceert volgens de gemeente door alle regels aan haar laars te lappen.

Geen sprake van inbreuk op godsdienstvrijheid

Het verweer van de stichting dat er sprake is van een inbreuk op het recht van godsdienstvrijheid, is volgens de rechter niet aan de orde. De regels van erfpacht gelden ook voor anderen.

De islamitische stichting gaf tegenover de kortgedingrechter vorige maand voor het eerst toe dat er gebedsdiensten in het pand zijn, maar benadrukte dat het geen moskee is.

Gebiedsverbod tegen imam uitgevaardigd

Tegen imam Fawaz Jneid, die weleens zou prediken in de Cilliersstraat, was afgelopen zomer een gebiedsverbod uitgevaardigd voor het gebied waar de boekwinkel is gevestigd. Donderdag vocht hij in de rechtbank dat verbod aan. De rechter doet eind november uitspraak in die kwestie.

De gemeente voelt zich gesterkt door de uitspraak van de rechter. ‘Ik zie deze uitspraak vooral als steun in de rug van omwonenden die hun zorgen kenbaar hebben gemaakt,’ laat burgemeester Pauline Krikke (VVD) via een woordvoerder weten. ‘We zullen het pand de komende tijd goed in de gaten blijven houden. Indien we alsnog overtreding van de erfpachtakte constateren (…) zal de gemeente direct de daardoor verbeurde dwangsom invorderen.’

Meer over radicalisering: 

Nederlanders in Raqqa wisten waarvoor ze kozen

Moskee beginnen

Imam Fawaz Jneid is een omstreden salafist die al enige tijd een moskee probeert te beginnen in Den Haag. De gemeente heeft dit al een paar keer verhinderd. Jneid werd eerder de salafistische as-Soennah-moskee uitgezet omdat hij illegale shariahuwelijken sloot. Daarvoor werd hij veroordeeld tot een voorwaardelijke boete.

Onder de dekmantel van een islamitische boekhandel van stichting Qanitoen wordt sinds eind juli in het pand een gebedshuis gerund. ‘Elke vrijdagmiddag zien we mannen met opgerolde kleedjes onder de arm naar binnen gaan,’ zei een omwonende tegen De Telegraaf‘Ze zetten de auto uit het zicht en komen lopend. De imam is meerdere keren gespot. Hij rijdt in een oranje Toyota en groet iedereen die hij op straat tegenkomt.’

‘We hoorden schreeuwend prediken’

‘We hoorden schreeuwend prediken in de ruimte die was bezet door tientallen jongens en mannen die op de grond zaten,’ zei een andere omwonende tegen De Telegraaf. ‘Toen ik de gemeente belde, kreeg ik vreemd genoeg het advies via de website melding te maken van burenoverlast.’

Jneid kwam in opspraak in 2004 toen hij cineast Theo van Gogh en politicus Ayaan Hirsi Ali in een preek de dood toewenste. Ook botste hij met de voorzitter van het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart Ahmed Marcouch en noemde hem ‘afvallig en een schijnpoliticus’.

   Fleur Verbeek (1991) werkt sinds oktober 2017 op de webredactie. Ze studeerde Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Den Haag wil snel af van illegale gebedsruimte

Rechtbank verbiedt preken in boekhandel van stichting van Fawaz

AD 02.11.2017 Er mag niet meer gepredikt worden in het pand aan de Cillierstraat in de Haagse wijk Transvaal, omdat dat in tegenspraak is met het bestemmingsplan van het pand. Dat heeft de voorzieningenrechter vandaag besloten naar aanleiding van een door de gemeente Den Haag aangespannen kort geding over de illegale gebedsdiensten die daar gehouden worden.

De gemeente Den Haag en stichting Qanitoen van imam Fawaz Jneid stonden tegenover elkaar in de rechtbank omdat er in een pand aan de Cillierstraat in Transvaal gebedsdiensten zouden worden gehouden. De gemeente noemde die illegaal en wilde dat de stichting daarmee stopt, omdat het in zou gaan tegen het bestemmingsplan van het pand. De voorzieningenrechter gaf de gemeente daarin vandaag gelijk.

Qanitoen zei dat er inderdaad wordt gebeden in het pand, maar dat er van geen moskee geen sprake is. De stichting vond dat er wel meer activiteiten in het pand mochten plaatsvinden. De voorzieningenrechter is onverbiddelijk in zijn vonnis, juist door de erkenning dat er inderdaad wordt gebeden. ,,Ook als er geen sprake is van een moskee (wat door de gemeente overigens ook niet wordt gesteld) maakt dat de aard van het gebruik, te weten maatschappelijke doeleinden in plaats van bedrijfsmatig, immers niet anders. (…)

Nu er vooral sprake is van gebruik voor maatschappelijke doeleinden, staat vast dat er gehandeld wordt in strijd met de in de erfpachtakte opgenomen bestemming van het pand.”

Als de stichting zich niet aan dit gebod houdt, volgt een dwangsom van 5000 euro per dag.

Ook het verweer van de stichting dat er sprake is van een inbreuk op het recht van godsdienstvrijheid, is volgens de rechter niet aan de orde. De regels van erfpacht gelden ook voor anderen. In een reactie laat de Haagse burgemeester Pauline Krikke weten dat er ,,geen sprake” is van inperking van de godsdienstvrijheid. ,,Ik sta pal voor dat grondrecht dat ik voor iedere geloofsovertuiging even hard verdedig.”

Sommatie

De gemeente sommeerde stichting Qanitoen meermaals om te stoppen met de gebedsdiensten in de boekwinkel in Transvaal. Ondanks het ultimatum, werd er alsnog een gebedsdienst gehouden en daarom stapte de gemeente naar de rechter. Die trok in de zitting van twee weken geleden de erfpachtakte tevoorschijn, waarin staat dat het pand alleen gebruikt mag worden als bedrijfsruimte. Daar zouden maatschappelijke en religieuze activiteiten niet bij horen, stelde de gemeente.

Vandaag stonden imam Fawaz Jneid en de gemeente Den Haag ook tegenover elkaar in de rechtbank om het gebiedsverbod dat de imam had opgelegd gekregen voor de Schilderswijk en Transvaal.

‘Hij predikt, meer niet’, advocaat noemt gebiedsverbod voor imam Fawaz onterecht en vaag

OmroepWest 02.11.2017  De Haagse imam Fawaz Jneid is juist tégen geweld en terrorisme. ‘Hij roept niet op om geweld te gebruiken tegen ongelovigen’, benadrukte zijn advocaat donderdagochtend tijdens de rechtszaak die draait om het gebiedsverbod dat Fawaz is opgelegd.

Fawaz’ advocaat stelde bij het begin van de zitting het opgelegde gebiedsverbod – vanwege het verkondigen van een intolerante boodschap – aan de kaak. Hij noemde de huidige terrorismewet een ‘proefballonnetje’ van het ministerie van Justitie en Veiligheid. ‘Die is vaag en vrij in te vullen.’

Hij benadrukte dat deze wet is in het leven geroepen om terrorisme te bestrijden, om te voorkomen dat mensen zich aansluiten bij IS en uitreizen. ‘De vraag is: heeft Fawaz Jneid de wet overtreden? Kan hij in verband worden gebracht met terrorisme?’ Volgens de advocaat is dit niet het geval. Hij typeert Fawaz als een toegewijd moslim. ‘Hij predikt, meer niet.’

   Anniek Enthoven @anniekenthoven

Adv #Fawaz: jihad betekent dat je moet opkomen voor je geloof, met je pen en met je tong. Inderdaad is alleen geld geven niet genoeg. 10:23 – 2 nov. 2017

‘Er is geen wederhoor geweest’

De preek waarin Fawaz zei dat ‘als de internationale gemeenschap IS wil bestrijden in Syrië, er begonnen moet worden met het bestrijden van sjiieten in Irak’ betekent volgens de advocaat niet dat Fawaz IS steunt. ‘Maar dat hij sjiieten crimineler vindt dan IS.’

De gedragingen van Fawaz zijn niet terroristisch, benadrukte hij. ‘Er is in deze zaak geen wederhoor geweest. Niemand heeft Fawaz iets gevraagd. Hij is juist tégen geweld en terrorisme. Hij roept niet op om geweld te gebruiken tegen ongelovigen.’

‘Meer doen dan geld geven’

De landsadvocaat reageerde dat de minster een gebiedsverbod kan opleggen als preventieve maatregel, om te voorkomen dat mensen terroristische activiteiten ontplooien. ‘De wet is bedoeld om strafbare feiten te voorkomen.’

Volgens hem verspreidt Fawaz door zijn preken jihadistisch gedachtengoed. Volgens een bron van de landsadvocaat zegt Fawaz niet letterlijk dat je moet uitreizen, maar dat je ‘wel meer moet doen dan geld geven’. Hij zou onder meer prediken dat ‘afdwalen van de islam het werk is van Satan, de westerse samenleving’.

   Anniek Enthoven @anniekenthoven

Adv #Fawaz: het enige wat meneer doet is het woord van Allah verspreiden. Hij doet niets anders dan andere imams  10:17 – 2 nov. 2017

Geen gehoor

De landsadvocaat benadrukte dat Fawaz geen algemeen verbod heeft gekregen om te preken. ‘Hij mag alleen niet preken in de Schilderswijk en in Transvaal. In deze Haagse wijken zijn de zorgen om radicalisering groot. En er is bewijs dat Fawaz in het verleden mensen heeft beïnvloed.’

Hij wees de rechter erop dat Fawaz ook na het opleggen van het gebiedsverbod nog actief is geweest in de wijken. Hij sloot islamitische huwelijken en was 11 augustus aanwezig in de Haagse Cillierstraat, waar hij een boekhandel heeft. ‘Aan Fawaz was gevraagd om te stoppen met preken in het pand. Daar heeft hij geen gehoor aan gegeven. Toen besloot de minister snel maatregelen te nemen.’ Donderdag 23 november doet de rechter uitspraak.

LEES OOK: Rechter verbiedt bidden in boekhandel van imam Fawaz       Anniek Enthoven @anniekenthoven

Als ik iets doe tegen de wet, verdien ik straf. Maar ik doe niets wat niet mag zegt #Fawaz  10:13 – 2 nov. 2017

Meer over dit onderwerp: IMAM FAWAZ JNEID DEN HAAG KORT GEDING QANITOEN

‘Haatimam’ strijdt bij rechter tegen gebiedsverbod

AD 02.11.2017 Imam Fawaz Jneid en de gemeente Den Haag staan vandaag lijnrecht tegenover elkaar in de rechtbank om het gebiedsverbod dat Fawaz voor de Haagse wijken Schilderswijk en Transvaal heeft opgelegd gekregen. Verslaggeefster Angelique Mulders deed live verslag via Twitter.

In augustus verklaarde het kabinet een deel van Den Haag tot verboden gebied voor de omstreden prediker, omdat hij een moskee zou runnen in de Cillierstraat in Transvaal. Hij predikte een intolerante boodschap in een gebied waar veel radicalisering is, aldus de gemeente.

Fawaz noemde het verbod onrechtvaardig en ging dan ook daartegen in beroep. ,,Wat doet hij dat in verband met terrorisme kan worden gebracht?” zegt de advocaat van Fawaz vandaag in de rechtbank. ,,Jneid is een moslim die zijn uitgebreide kennis over de islam deelt.” Volgens de advocaat wordt Fawaz gecensureerd.

De gemeente stelt vandaag in de rechtbank dat de imam een vijandbeeld van niet-moslims neerzet in zijn preken. ,,Jneid voert façade-politiek. Naar buiten toe heeft hij een gematigde toon, maar in kleinere kring preekt hij extremer”, aldus de advocate van de gemeente.

Boekhandel

Het gebiedsverbod geldt voor zes maanden. De rechter zal moeten bepalen of zijn uitspraken en activiteiten inderdaad gevaarlijk zijn en aanzetten tot radicalisering. De rechter doet op 23 november uitspraak over de rechtmatigheid van het gebiedsverbod.

Vandaag wordt ook bepaald of de boekhandel in Transvaal mag blijven. Volgens de gemeente bevindt zich daar een illegale moskee, maar volgens stichting Qanitoen is van illegale praktijken geen sprake.

Tweets door ‎@LiekMulders

Fawaz Jneid – Facebook

تعليقاً على خبر في قناة العربية اليوم

Omstreden Haagse imam Fawaz Jneid voor de rechter Video

Een Vandaag 24.10.2017 –  De omstreden Haagse imam Fawaz Jneid staat vandaag opnieuw voor de rechter vanwege een geschil met de gemeente Den Haag. Volgens het gemeentebestuur gebruikt Fawaz zijn islamistische boekwinkel in de probleemwijk Transvaalkwartier als dekmantel voor een illegale moskee. Ook zou hij daar een radicale boodschappen verkondigen aan zijn volgelingen.

Sheikh Fawaz Jneid is omstreden, heeft radicale ideeën en fanatieke volgelingen. Burgemeester Pauline Krikke wil zijn extreme gedachtengoed niet in haar stad. “De gemeente Den Haag haalt al vijftien jaar lang alles uit de kast om hem het zwijgen op te leggen. Tevergeefs helaas. Fawaz blijft gewoon doorgaan met preken. Is het niet in een moskee dan wel in een boekwinkel of op Facebook of Youtube.”

Vandaag een nieuw hoofdstuk in de al jaren slepende ruzie tussen Den Haag en Fawaz. Het kort geding gaat over de islamitische boekwinkel van de stichting Qanitoen. Tegen de afspraak in gebruikt Fawaz de winkel om in te preken en te bidden. Het is een illegale moskee, zegt de gemeente en dat mag niet volgens het erfpachtcontract.

Op het Haagse stadhuis weten ze zich geen raad met de radicale imam Fawaz Jneid. CDA-raadslid Danielle Koster is al jaren bezig om Fawaz weg te krijgen, uit de stad. Zij houdt Fawaz verantwoordelijk voor het ophitsen van moslimjongeren in de Haagse As Soennah moskee waar hij jarenlang preekte. Fawaz zou extreme gedachten in de hoofden van moslimjongeren planten en die jongeren vertrokken vervolgens naar Syrie voor de gewapende jihad.

Gebiedsverbod

Inmiddels heeft Fawaz een gebiedsverbod opgelegd gekregen van de minister van Justitie. Fawaz mag zich niet meer vertonen in de Haagse wijk Transvaalkwartier en de naastgelegen Schilderwijk. Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding is Fawaz een gevaar voor de nationale veiligheid. Fawaz gaat in beroep tegen het gebiedsverbod.

De internationale politieke moslimpartij Hizb ut-Tahrir denkt ook dat het gebiedsverbod voor Fawaz veel te ver gaat. “De rechten van moslims worden steeds verder ingeperkt en ik wil dat de moslimgemeenschap hiertegen gaat ageren”, aldus woordvoerder Okay Pala.

Ook auteur en journalist Maarten Zeegers zet kritische kanttekeningen bij de manier waarop de overheid Fawaz aanpakt. Hij noemt het een heksenjacht. “Als je Fawaz aanpakt moet je ook 15 tot 20 andere salafistsiche geestelijken in Den Haag aanpakken.” Zeegers kent Fawaz en bezocht zijn preken.

Hij deed dat voor zijn boek: Ik was een van hen. Zeegers ging drie jaar undercover bij moslims in de het Haagse Transvaalkwartier. Voor het eerst gaat hij terug naar Transvaalkwartier en de moskee waar hij vaak kwam.

DEN HAAG WIL SNEL AF VAN ILLEGALE GEBEDSRUIMTE

BB 19.10.2017 De gemeente Den Haag wil dat de stichting Qanitoen snel stopt met gebedsdiensten in haar pand in de Cilliersstraat in het Transvaalkwartier. De islamitische stichting gaf voor de kortgedingrechter voor het eerst toe dat er gebedsdiensten plaatsvinden, maar benadrukte dat het geen moskee is. Ze verweet de gemeente haar al jaren opzettelijk te belemmeren om te voorkomen dat ze een voet aan de grond krijgt.

Alleen bedrijfstruimte
Voor de gemeente is het simpel: in de erfpachtakte staat dat het pand alleen mag worden gebruikt als bedrijfsruimte. Maatschappelijke en religieuze activiteiten horen daar niet bij, betoogde advocaat Alain de Jonge donderdag. De stichting provoceert volgens hem door alle regels aan haar laars te lappen. Uitnodigingen om te praten worden genegeerd. Als Qanitoen het anders wil, moet ze een officieel verzoek daartoe indienen, net zoals voor alle andere tienduizenden erfpachthouders geldt.

Salafisme

Qanitoen vindt dat er volgens een ruimer bestemmingsplan wel meer activiteiten in het pand mogen plaatsvinden, naast haar boekhandel. Volgens advocaat Menno Boorder haalt de gemeente alles uit de kast om Qanitoen tegen te werken en als extremistisch weg te zetten. Er zijn wel salafistische bezoekers, maar dat mag in Nederland, zei Boorder.

Rechtsprocedure

De vorige eigenaar van het pand hield daar ook gebedsdiensten en dat werd ongemoeid gelaten. De houding van de gemeente is in strijd met de vrijheid van godsdienst en van meningsuiting, aldus Boorder. Ook zou een gewone rechtsprocedure volgens hem beter zijn om alles goed uit te zoeken. (ANP)

GERELATEERDE ARTIKELEN;

‘Gemeente Den Haag voert hetze tegen imam Fawaz en zijn stichting’

OmroepWest 19.10.2017 De gemeente Den Haag voert een hetze tegen de stichting Qanitoen. Dat vindt de stichting van de omstreden imam Fawaz. De gemeente heeft een kort geding aangespannen tegen de stichting, omdat de islamitische boekenwinkel van Qanitoen in de Cillierstraat volgens het stadsbestuur in werkelijkheid een illegale moskee is. Den Haag wil dat de gebedsdiensten stoppen.

De stichting Qanitoen ontkent dat in de boekenwinkel gebedsdiensten worden gehouden. ‘Er zijn koranlessen, bezoekers kunnen boeken lezen en lenen en als er behoefte aan is, dan kan er gebeden worden,’ stelde advocaat Menno de Boorder van stichting Qanitoen. Maar dat maakt de boekenwinkel nog geen moskee.’

Volgens de advocaat heeft de gemeente het gemunt op de stichting. ‘Qanitoen wordt stelselmatig tegengewerkt door de gemeente.’ Het wordt de stichting volgens de advocaat onmogelijk gemaakt om huisvesting in Den Haag te krijgen. ‘Bovendien suggereert de gemeente dat Qanitoen en imam Fawaz sympathie hebben voor IS en hiervoor werven. Dat is niet waar. Zij hebben zich steeds uitgesproken tegen dit gedachtengoed. De gemeente wekt de indruk dat salafistische moslims aanhangers zijn van IS en beschuldigt ze in feite van terrorisme. Daar is totaal geen grondslag voor.’

‘Stichting houdt zich niet aan afspraken’
De gemeente ontkent dat het stadsbestuur een hetze voert tegen de Qanitoen. De stichting houdt zich niet aan de afspraken in het erfpachtcontract, zegt de gemeente. In dat contract staat dat er alleen bedrijfsactiviteiten mogen plaatsvinden en geen maatschappelijke activiteiten zoals gebedsdiensten.

‘Er worden elke week gebedsdiensten gehouden, ook afgelopen vrijdag 13 oktober weer’, zei Alain de Jonge, advocaat van de gemeente. ‘Omwonenden hebben daar last van en voelen zich onveilig. Ze vrezen dat de preken tot grote onrust zullen leiden.’

‘Gemeente wordt genegeerd’
Volgens de advocaat van de gemeente is de stichting Qanitoen geregeld gewezen op het feit dat de stichting zich niet aan de afspraken houdt. ‘Maar de gemeente wordt keer op keer genegeerd.’

De gemeente wil dat de stichting stopt met de gebedsdiensten, omdat imam Fawaz een omstreden achtergrond heeft. Zo is hij al eens veroordeeld voor het sluiten van illegale islamitische huwelijken. Fawaz heeft al een gebiedsverbod opgelegd gekregen voor Transvaal en de Schilderswijk omdat hij een ‘intolerante boodschap’ verkondigt.

De rechter doet over twee weken uitspraak.

Meer over dit onderwerp: IMAM FAWAZ JINED DEN HAAG RECHTSZAAKSTICHTING QANITOEN GEBEDSDIENSTENBOEKWINKEL

Boekhandel of illegale moskee? Rechtbank moet een oordeel geven

Den HaagFM 19.10.2017 In de Haagse rechtbank dient donderdag het kort geding dat de gemeente heeft aangespannen tegen de Stichting Qanitoen van de omstreden imam Fawaz Jined (grote foto). De gemeente eist dat de stichting stopt met de illegale gebedsdiensten in de islamitische boekenwinkel in de Cillierstraat.

Qanitoen heeft het pand in de Cillierstraat gekocht en er een boekenwinkel geopend. Maar in de praktijk is de winkel volgens de gemeente en omwonenden een illegale moskee waar op vrijdag diensten gehouden worden. De gemeente wil dit niet en noemt de aanwezigheid van imam Fawaz “zeer ongewenst” omdat hij een omstreden achtergrond heeft. Zo is hij al eens veroordeeld voor het sluiten van illegale islamitische huwelijken. Eerder legde het Ministerie van Veiligheid en Justitie imam Fawaz een gebiedsverbod op van zes maanden voor de Schilderswijk en Transvaal vanwege “het verkondigen van een intolerante boodschap”.

De gemeente grijpt het erfpachtcontract aan om de stichting te dwingen de boekenwinkel te sluiten. In dat contract staat volgens Den Haag dat in het pand alleen bedrijfsactiviteiten mogen plaatsvinden en dat er geen gebedsdiensten mogen worden gehouden. Qanitoen stelt dat er geen sprake is van gebedsdiensten maar van gastlezingen die in elke boekhandel gehouden worden. …lees meer

Gerelateerd;

Tientallen mensen naar gebedsdienst illegale moskee Cillierstraat

1 september 2017

Gemeente Den Haag stapt naar rechter wegens illegale moskee Cillierstraat

25 augustus 2017

Kort geding om illegale moskee in Cillierstraat dient op 19 oktober

30 augustus 2017

Den Haag eist voor rechter opnieuw einde aan illegale gebedsdiensten

NOS 19.10.2017 De islamitische stichting Qanitoen moet onmiddellijk stoppen met gebedsdiensten in een bedrijfspand in Den Haag, eist de gemeente bij de rechter. Den Haag heeft al vaker gezegd dat Qanitoen het pand niet langer als gebedsruimte mag gebruiken.

In het gebouw aan de Cilliersstraat is officieel een islamitische boekwinkel gevestigd, maar volgens de gemeente worden er geregeld diensten gehouden. Zo zou er elke vrijdag een vrijdaggebed plaatsvinden, terwijl in de erfpachtakte staat dat het pand alleen als bedrijfsruimte mag worden gebruikt.

Qanitoen spreekt de beschuldigingen tegen en zegt dat leden van de stichting alleen samenkomen en samen lezen in de boekwinkel. Een woordvoerder zei in de rechtbank dat de gemeente de stichting systematisch tegenwerkt. Qanitoen zou anders worden behandeld dan andere religieuze organisaties.

Omstreden imam

De gemeente tikte de stichting eerder ook op de vingers omdat de omstreden imam Fawaz Jneid in het pand aan de Cilliersstraat preekte. Jneid vervloekte in het verleden onder anderen columnist Theo van Gogh en politica Ayaan Hirsi Ali. De imam kreeg in augustus een gebiedsverbod. Volgens de stichting Qanitoen is hij sindsdien niet meer in de boekwinkel geweest.

Na eerdere aanmaningen wil de gemeente nu via de rechter afdwingen dat Qanitoen stopt met de gebedsdiensten in het pand. Als de stichting er toch wil bidden, moet zij een officieel verzoek daartoe indienen. “Ze hebben zelf een pand gekocht dat daar niet voor mag worden gebruikt”, zei de advocaat van de gemeente. “Terwijl 200 meter verderop een moskee is.”

BEKIJK OOK;

Imam kondigt gebedsdienst in Haagse boekhandel aan

Den Haag in actie tegen illegale gebedsruimte

Den Haag eist einde aan preken ‘haatimam’ in boekwinkel

Den Haag wil snel af van illegale gebedsruimte

Elsevier 19.10.2017 De gemeente Den Haag wil dat er zo snel mogelijk een eind komt aan de gebedsdiensten in het pand van de stichting Qanitoen. Dat zei advocaat Alain de Jonge donderdag tijdens een kort geding.

De islamitische stichting gaf tegenover de kortgedingrechter voor het eerst toe dat er wordt gebeden in de boekhandel aan de Cilliersstraat in het Transvaalkwartier. Maar ze benadrukt dat het pand geen moskee is. De stichting verwijt de gemeente haar al jaren opzettelijk te belemmeren en zo te voorkomen dat ze voet aan de grond krijgt.

De tegenwerking van de gemeente is in strijd met de vrijheid van godsdienst en de vrijheid van meningsuiting, aldus de advocaat van de stichting, Menno de Boorder. Volgens een ruimere uitleg van het bestemmingsplan mogen er, behalve de boekhandel, meer activiteiten in het pand zijn, vindt de stichting.

Voor de gemeente is het simpel: in de erfpachtakte staat dat het pand alleen mag worden gebruikt als bedrijfsruimte. Maatschappelijke en religieuze activiteiten horen daar niet bij, betoogde de advocaat van de gemeente, Alain de Jonge, in de rechtbank.

De stichting provoceert volgens hem door alle regels aan haar laars te lappen. ‘Er worden elke week gebedsdiensten gehouden, ook afgelopen vrijdag 13 oktober weer. Omwonenden hebben daar last van en voelen zich onveilig.’

Meer over radicalisering: Nederlanders in Raqqa wisten waarvoor ze kozen

Meer activiteiten

Imam Fawaz Jneid van de stichting Qanitoen is een omstreden salafist die al enige tijd probeert om een moskee te beginnen in Den Haag. De gemeente heeft dit al een paar keer verhinderd. Jneid werd eerder de salafistische as-Soennah-moskee uitgezet, omdat hij illegale shariahuwelijken sloot. Daarvoor werd hij veroordeeld tot een voorwaardelijke boete. Demissionair minister van Veiligheid en Justitie Stef Blok (VVD) gaf hem in augustus een gebiedsverbod voor zes maanden.

Jneid kwam in opspraak in 2004 toen hij cineast Theo van Gogh en politicus Ayaan Hirsi Ali in een preek de dood toewenste. Ook botste hij met Ahmed Marcouch, de latere voorzitter van het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart in.

Opgerolde kleedjes

Onder de dekmantel van een islamitische boekhandel van Stichting Qanitoen wordt sinds eind juli in het pand dus toch een gebedshuis gerund. ‘Elke vrijdagmiddag zien we mannen met opgerolde kleedjes onder de arm naar binnen gaan,’ zei een omwonende tegen De Telegraaf‘Ze zetten de auto uit het zicht en komen lopend. De imam is meerdere keren gespot. Hij rijdt in een oranje Toyota en groet iedereen die hij op straat tegenkomt.’

‘We hoorden schreeuwend prediken in de ruimte die was bezet door tientallen jongens en mannen die op de grond zaten,’ zei een andere omwonende tegen De Telegraaf. ‘Toen ik de gemeente belde, kreeg ik vreemd genoeg het advies via de website melding te maken van burenoverlast.’

Zeer ongewenst

‘De activiteiten van Jneid en de stichting vind ik zeer ongewenst,’ zei de burgemeester van Den Haag, Pauline Krikke (VVD), in een reactie. ‘De lijn van de gemeente blijft onveranderd scherp: in dat pand is het niet mogelijk een moskee te vestigen. Wij hebben de stichting Qanitoen hierover al op 4 juli aangeschreven.’

De rechter doet over twee weken uitspraak.

    Fleur Verbeek (1991) werkt sinds oktober 2017 op de webredactie. Ze studeerde Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht.

Stichting fel tegen gemeente: ‘Geen illegale moskee in boekhandel’

AD 19.10.2017 De gemeente Den Haag wil dat de stichting Qanitoen snel stopt met gebedsdiensten in haar pand in de Cilliersstraat in het Transvaalkwartier. De islamitische stichting, bekend van imam Fawaz Jneid, gaf voor de kortgedingrechter voor het eerst toe dat er gebeden wordt. Maar van een moskee is geen sprake. ‘Als christenen thuis bidden voor het eten, is het ook niet meteen een kerk.’

© arie kievit

Voor de gemeente is het simpel: in de erfpachtakte staat dat het pand alleen mag worden gebruikt als bedrijfsruimte. Maatschappelijke en religieuze activiteiten horen daar niet bij, betoogde advocaat Alain de Jonge vandaag. ,,De gemeente heeft 70.000 erfpachtcontracten. ,,Als die contracten niet worden nageleefd gaan we naar een chaotische samenleving, dat moeten we niet willen’’, aldus de advocaat van de gemeente. De stichting provoceert volgens hem door alle regels aan haar laars te lappen.

Volgens de advocaat van stichting Qanitoen is de boekhandel echter helemaal geen moskee. Qanitoen vindt dat er volgens een ruimer bestemmingsplan wel meer activiteiten in het pand mogen plaatsvinden, naast haar boekhandel. ,,Als een christelijk gezin thuis bidt voor het eten, is het ook niet meteen een kerk”, zei de advocaat vandaag.

Hij vervolgde: ,,Het is een ruimte waar van alles wordt gedaan: er worden lezingen gegeven, activiteiten georganiseerd en iedereen is welkom om gedachten uit te wisselen. Daar wordt dan ook wel eens gebeden. Maar dat maakt het geen moskee, waar vijf keer per dag wordt gebeden.”

De tegenwerking is in strijd met de vrijheid van godsdienst en van meningsuiting, zei haar advocaat Menno Boorder.

Sommatie

De gemeente sommeerde de stichting Qanitoen meermaals om te stoppen, maar in augustus werd er ondanks het ultimatum van de gemeente toch een gebedsdienst gehouden in de boekhandel in Transvaal. ,,Mijn geduld raakt op”, meldde burgemeester Pauline Krikke toen in een verklaring: ,,Nu de stichting weigert te stoppen rest ons niets anders dan juridische stappen.”

© anp

Imam Fawaz Jneid kreeg al eerder in die maand een gebiedsverbod van zes maanden opgelegd, omdat hij ‘een intolerante boodschap preekt in een gebied waar veel radicalisering is’, aldus de gemeente. ,,Zo draagt hij bij aan het radicaliseringsproces richting jihadisme.” Na het gebiedsverbod dat hij kreeg opgelegd, namen andere voorgangers het stokje over in de boekhandel.

Over twee weken wordt er uitspraak gedaan. 

Gebedsdiensten of gastlezingen? Gemeente Den Haag en imam Fawaz treffen elkaar in rechtbank

OmroepWest 19.10.2017 In de Haagse rechtbank dient donderdag het kort geding dat de gemeente Den Haag heeft aangespannen tegen de Stichting Qanitoen van de omstreden imam Fawaz Jneid. De gemeente eist dat de stichting stopt met de illegale gebedsdiensten in de islamitische boekenwinkel in de Cillierstraat.

Rechtbank

Stichting Qanitoen heeft het pand in de Cillierstraat gekocht en hier een boekenwinkel geopend. Maar in de praktijk is de winkel volgens de gemeente en omwonenden een illegale moskee waar op vrijdag diensten gehouden worden.

De gemeente wil dit niet en noemt de aanwezigheid van imam Fawaz ‘zeer ongewenst’ omdat hij een omstreden achtergrond heeft. Zo is hij al eens veroordeeld voor het sluiten van illegale islamitische huwelijken.

Geen gebedsdiensten, maar gastlezingen
De gemeente grijpt het erfpachtcontract aan om de stichting te dwingen de boekenwinkel te sluiten. In dat contract staat volgens Den Haag dat er in het pand van Qanitoen alleen bedrijfsactiviteiten mogen plaatsvinden en dat er geen gebedsdiensten mogen worden gehouden. De Stichting Qanitoen stelt dat er geen sprake is van gebedsdiensten maar van gastlezingen die in elke boekhandel gehouden worden.

Eerder legde het ministerie van Veiligheid en Justitie imam Fawaz een gebiedsverbod op van zes maanden voor de Schilderswijk en Transvaal vanwege het verkondigen van een intolerante boodschap‘.

LEES OOK: Tientallen mensen naar islamitische ‘boekhandel’ voor gebedsdienst

Meer over dit onderwerp: IMAM FAWAZ JINED DEN HAAG RECHTSZAAKSTICHTING QANITOEN GEBEDSDIENSTENBOEKWINKEL

Naam ‘boekwinkel’ weg

Telegraaf 13.09.2017 De salafistische imam Fawaz Jneid noemt zijn illegale moskee in Den Haag niet langer islamitische boekhandel. Terwijl het gebedshuis verstopt zit achter een groot dekzeil vanwege gevelwerkzaamheden, is de tekst op de deur stiekem weggepoetst.

De stichting Qanitoen krabbelt terug nu de gemeente een kort geding heeft aangespannen, omdat de omstreden sjeik in de ’boekwinkel’ maandenlang heeft gepreekt. Dit is verboden, omdat het pand volgens burgemeester Krikke alleen mag worden gebruikt als bedrijfsruimte.

Zelf zegt de imam dat de naam is weggehaald, omdat het niet de lading dekt: „De gemeente heeft het steeds maar over boekwinkel, maar de stichting organiseert ook maatschappelijke, onderwijskundige en godsdienstige activiteiten”, aldus Jneid.

Ideale moslimvrouw

In het pand zelf wijst vrijwel niets op een boekenwinkel: in de lege ruimte, bedoeld voor vrouwen, staat slechts een tafeltje met een handjevol in plastic verpakte boeken met de titel ’De ideale moslimvrouw’.

Fawaz Jneid kreeg recent een gebiedsverbod opgelegd voor de wijken Transvaal en Schilderswijk. Hoewel het vrijdagmiddaggebed gewoon doorgaat, is sindsdien het aantal moskeebezoekers teruggelopen. Volgens de sjeik komt dat omdat veel mensen speciaal voor hem komen.

LEES MEER OVER;

FAWAZ JNEID DEN HAAG MOSKEE

Tientallen mensen naar islamitische ‘boekhandel’ voor gebedsdienst

OmroepWest 01.09.2017 Tientallen mensen zijn vrijdagochtend naar de islamitische boekwinkel van Stichting Qanitoen aan de Cillierstraat in Den Haag gekomen. Daar is een gebedsdienst begonnen vanwege het Offerfeest. De gemeente Den Haag wil niet dat er in het pand diensten worden gehouden en houdt in de gaten wat er gebeurt.

De omstreden Syrisch-Libanese imam Fawaz Jneid heeft deze week via Facebook een oproep gedaanom naar zijn winkel aan de Cillierstraat toe te komen voor de gebedsdienst. Hij zou daar zelf niet bij aanwezig zijn.

Met de oproep zocht Fawaz rechtstreeks de confrontatie met de gemeente Den Haag: de gemeente wil namelijk dat de ruimte aan de Cillierstraat alleen als bedrijfsruimte wordt gebruikt en niet als moskee. De gemeente beroept zich op het erfpachtcontract en heeft een kort geding aangespannen.

Afbeelding weergeven op Twitter

  Volgen  Frank van Deutekom @frank_deut

Enkele tientallen bezoekers in de ‘boekwinkel’ van Fawaz in Den Haag @omroepwest  07:59 – 1 sep. 2017

Vrijdaggebed

‘Het feit dat men nu zelf actief oproept om morgen te komen naar een gebedsdienst, sterkt de gemeente alleen maar in haar stellingname dat de zogenaamde boekhandel niet meer dan een dekmantel is,’ zei een woordvoerder van de gemeente donderdag. De gemeente houdt de boekwinkel daarom in de gaten rond het vrijdaggebed.

De gemeente heeft aangegeven tot het kort geding van 19 oktober geen eventuele nieuwe stappen te nemen. Als Fawaz in de straat verschijnt, treedt de politie daar wel tegen op. Hij heeft namelijk een gebiedsverbod voor de wijken Transvaal en Schilderswijk.

Meer over dit onderwerp:  FAWAZ IMAN MOSKEE CILLIERSTRAAT DEN HAAG

Tientallen mensen naar gebedsdienst illegale moskee Cillierstraat

Den HaagFM 01.09.2017 Tientallen mensen zijn vrijdagochtend naar de islamitische boekwinkel van Stichting Qanitoen aan de Cillierstraat gekomen. Daar is een gebedsdienst begonnen vanwege het Offerfeest. De gemeente wil niet dat er in het pand diensten worden gehouden en houdt in de gaten wat er gebeurt.

De omstreden Syrisch-Libanese imam Fawaz Jneid (grote foto) deed eerder deze week via Facebook een oproep om naar de winkel aan de Cillierstraat te komen voor de gebedsdienst. Hij zou daar zelf niet bij aanwezig zijn. Fawaz Jneid heeft een gebiedsverbod gekregen voor de Schilderswijk en Transvaal.

Met de oproep zocht Fawaz rechtstreeks de confrontatie met de gemeente: die wil dat de ruimte aan de Cillierstraat alleen als bedrijfsruimte wordt gebruikt en niet als moskee. De gemeente beroept zich op het erfpachtcontract en heeft een kort geding aangespannen. CDA-fractievoorzitter Daniëlle Koster reageerde in het radioprogramma Hou je Haags! op Den Haag FM op het nieuws: “Ik kan me voorstellen dat de gemeente deze oproep gaat aanvoeren als reden waarom de zaak dicht moet.” …lees meer

Gerelateerd;

Toch weer gebedsdienst in boekhandel omstreden imam

18 augustus 2017

Imam Fawaz Jneid tart gemeente: opnieuw gebedsdienst in boekhandel

31 augustus 2017

Den Haag trekt huurovereenkomst Fawaz in

21 februari 2013

Gemeente Den Haag wacht gebedsdienst bij boekhandel af

AD 31.08.2017 De gemeente Den Haag zal vrijdag in de gaten houden wat er gebeurt bij het pand waar de stichting Qanitoen een islamitische boekwinkel heeft. De omstreden Syrisch-Libanese imam Fawaz Jneid heeft via Facebook een oproep gedaan om naar de Cillierstraat te komen voor een gebedsdienst voor het Offerfeest. De gemeente wil alleen niet dat in het pand diensten worden gehouden, omdat het alleen als bedrijfsruimte mag worden gebruikt.

Inmiddels heeft gemeente Den Haag een kort geding aangespannen, omdat er toch diensten plaatsvinden. ,,Het feit dat men nu zelf actief oproept om morgen te komen naar een gebedsdienst, sterkt de gemeente alleen maar in haar stellingname dat de zogenaamde boekhandel niet meer dan een dekmantel is”, meldt een woordvoerder.

Gebiedsverbod

Het geding dient op 19 oktober. Tot aan de uitspraak van de rechter zal de gemeente geen eventuele nieuwe stappen nemen. De imam meldt dat hij niet zelf naar het pand in de Cillierstraat komt. Hij heeft van minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie een gebiedsverbod opgelegd gekregen voor de wijken Transvaal en Schilderswijk.

De reden daarvoor is dat hij een intolerante boodschap zou uitdragen en daarmee bijdraagt aan radicalisering in buurten waar al spanning is. Jneid is het daar niet mee eens en vecht dat op zijn beurt aan. Mocht de imam de maatregel overtreden, dan zal de politie wel meteen optreden, aldus de gemeente.

Bijeenkomsten Qanitoen mogen voorlopig doorgaan

AD 31.08.2017 Boekhandel Qanitoen aan de Cilliersstraat in Den Haag kan nog tot minimaal 19 oktober religieuze bijeenkomsten organiseren. Dan pas dient het kort geding van de gemeente tegen Qanitoen en de omstreden imam Fawaz Jneid.

De gemeente Den Haag stelt dat het pand alleen gebruikt mag worden als boekhandel. De stichting Qanitoen en Fawaz trekken zich daar echter niets van aan. Zo was er vorige week nog een gebedsdienst en ook voor morgen staar er een gepland. Daarop kondigde burgemeester Krikke aan naar de rechter te stappen.

Inmiddels is bekend dat het kort geding op 19 oktober dient bij de Haagse rechtbank. Daarnaast is Fawaz ook nog in strijd verwikkeld met minister Blok (Veiligheid). Die legde de imam eerder deze maand een gebiedsverbod op voor de Schilderswijk en Transvaal. De ‘haatimam’ vormt volgens de veiligheidsdiensten een potentieel gevaar.

app-facebook  Fawaz Jneid  17 uur geleden

Assalaam aleikom beste broeders en zusters in Den Haag en omgeving.

Aanstaande vrijdag 1 september 2017 valt 3ied aladhaa en zal er om 8 uur bij Stichting Qanitoen het 3ied gebed gehouden worden.

Een student van kennis zal het 3ied gebed leiden en in de middag bet vrijdag gebed leiden….Meer weergeven

Fawaz wil dat de rechter dit verbod van tafel veegt. De rechtbank laat weten dat hier nog geen zittingsdatum voor is vastgesteld.

Morgen is er ook weer een bijeenkomst  in de boekwinkel. Fawaz roept op zijn facebookpagina op morgen naar de Cilliersstraat te komen.

Sjeik provoceert opnieuw

Telegraaf 31.08.2017 De omstreden imam Fawaz Jneid gaat opnieuw de confrontatie aan met de gemeente Den Haag. De Syrische sjeik, die een gebiedsverbod opgelegd heeft gekregen van het kabinet, roept op om vrijdag in zijn illegale moskee het offerfeest te vieren.

De gemeente Den Haag laat donderdag weten dat de oproep van de imam ‘de gemeente alleen maar sterkt in haar stellingname dat de zogenaamde boekhandel niet meer is dan een dekmantel’

Jneid, die zijn oproep tot gebed doet op Facebook, houdt tegen de regels in elke vrijdagmiddag een gebedsdienst in een pand aan de Cillierstraat in de wijk Transvaal. Omdat de sjeik niet van wijken wil weten, heeft de gemeente een kort geding tegen hem aangespannen. De zaak dient op 19 oktober, maar tot die tijd lijkt de prediker gewoon door te gaan. Op Facebook schrijft de imam, die eerder werd veroordeeld voor het afsluiten van illegale Sharia-huwelijken, dat de dienst op 1 september zal worden geleid door ‘een student van kennis’.

Zie ook: Gebiedsverbod Jneid ’heksenjacht’

De twee Haagse panden van de Stichting Qanitoen, waarin mannen en vrouwen apart van elkaar worden ontvangen, mogen alleen worden gebruikt voor bedrijfsactiviteiten. Om die reden werden de ruimtes voor de zomer omgetoverd tot ‘boekwinkel met ruimte voor gebed’. De gemeente probeert al jaren te voorkomen dat de in Leidschendam woonachtige Jneid voet aan de grond kan krijgen in de wijken Transvaal en Schilderswijk, waar veel van zijn volgelingen vandaan komen.

Vrouw gaat naar binnen bij Stichting Qanitoen | Foto: ANP

Imam provoceert gemeente: Gebedsdienst in boekhandel

OmroepWest 31.08.2017 De Haagse imam Fawaz Jneid roept op Facebook op om vrijdag naar de boekwinkel van Stichting Qanitoen te komen voor een gebedsdienst ter gelegenheid van het Offerfeest. De imam lijkt daarmee te erkennen dat de boekhandel tevens dienst doet als gebedshuis en zoekt zo rechtstreeks de confrontatie met de gemeente Den Haag.

Onder aanvoering van burgemeester Pauline Krikke wil de gemeente namelijk dat de ruimte aan de Cillierstraat alleen als bedrijfsruimte wordt gebruikt en niet als moskee. De gemeente beroept zich op het erfpachtcontract. Daarin zou staan dat er in het pand alleen bedrijfsactiviteiten mogen plaatsvinden.  Op 19 oktober dient hierover een kort geding, dat is aangespannen door de gemeente.

De imam schrijft op Facebook dat hij zelf niet aanwezig zal zijn maar dat de dienst geleid zal worden door ‘een student van kennis’. Imam Fawaz heeft voor de Schilderswijk en Transvaal een gebiedsverbod opgelegd gekregen door minister Blok (Veiligheid). Hij mag dus niet in de Cillierstraat komen.

Compilatiefoto: Facebook

LEES OOK: 

Meer over dit onderwerp: IMAM FAWAZ JNEID STICHTING QANITOENCILLIERSTRAAT

Imam Fawaz Jneid tart gemeente: opnieuw gebedsdienst in boekhandel

Den HaagFM 31.08.2017 De omstreden imam Fawaz Jneid (grote foto) roept op Facebook op om vrijdag naar de boekwinkel van Stichting Qanitoen te komen voor een gebedsdienst ter gelegenheid van het Offerfeest. De imam lijkt daarmee te erkennen dat de boekhandel dienstdoet als gebedshuis en zoekt zo rechtstreeks de confrontatie met de gemeente.

Onder aanvoering van burgemeester Pauline Krikke wil de gemeente namelijk dat de ruimte aan de Cillierstraat alleen als bedrijfsruimte wordt gebruikt en niet als moskee. De gemeente beroept zich op het erfpachtcontract. Daarin zou staan dat er in het pand alleen bedrijfsactiviteiten mogen plaatsvinden.

Op 19 oktober dient hierover een kort geding, dat is aangespannen door de gemeente.

De imam schrijft op Facebook dat hij zelf niet aanwezig zal zijn maar dat de dienst geleid zal worden door “een student van kennis”. Imam Fawaz heeft voor de Schilderswijk en Transvaal een gebiedsverbod opgelegd gekregen door minister Blok (Veiligheid). Hij mag dus niet in de Cillierstraat komen.…lees meer

Gerelateerd;

Toch weer gebedsdienst in boekhandel omstreden imam

18 augustus 2017

Den Haag trekt huurovereenkomst Fawaz in

21 februari 2013

Gebiedsverbod voor iman Fawaz Jneid

15 augustus 2017

Haatimam tart gemeente: ‘Kom bidden in boekhandel’

Elsevier 31.08.2017 De soap rond ‘haatimam’ Fawaz Jneid en zijn illegale moskee in de Haagse Transvaalbuurt is nog niet voorbij. De gemeente spande vorige week een kort geding tegen hem aan omdat hij illegaal een moskee runt in een boekhandel, maar Fawaz roept zijn volgelingen doodleuk op om vrijdag te komen bidden in de ‘moskee’.

De illegale moskee is gevestigd in de boekwinkel van de Stichting Qanitoen. Fawaz Jneid roept zijn volgelingen op om vrijdag naar de boekwinkel te komen voor een gebedsdienst ter ere van het Offerfeest, meldt Omroep West donderdag.

  app-facebook Fawaz Jneid 18 uur geleden

Assalaam aleikom beste broeders en zusters in Den Haag en omgeving.

Aanstaande vrijdag 1 september 2017 valt 3ied aladhaa en zal er om 8 uur bij Stichting Qanitoen het 3ied gebed gehouden worden.

Een student van kennis zal het 3ied gebed leiden en in de middag bet vrijdag gebed leiden….Meer weergeven

De imam schrijft op Facebook dat de dienst zal worden geleid door een ‘student van een kennis’. Fawaz Jneid kreeg eerder van minister Stef Blok (VVD) van Justitie een gebiedsverbod voor de Schilderswijk en de Transvaalbuurt.

Oproep, ondanks gebiedsverbod

De oproep tot gebed lijkt een directe provocatie van de gemeente Den Haag. Die wil dat het pand aan de Cillierstraat wordt gebruikt waarvoor het is bedoeld: als bedrijfsruimte, en niet als moskee. Zo staat het ook in de erfpachtakte.

Leven als de Profeet: vijf vragen over salafisme 

Fawaz is herhaaldelijk gevraagd om te stoppen met gebedsdiensten, maar hij lijkt zich niets van die verzoeken aan te trekken. Daarom spande de gemeente vorige week een kort geding aan tegen Qanitoen.

De gemeente stelde de stichting eerder een ultimatum. Dat ultimatum verliep vorige week maandag. ‘Mijn geduld met deze stichting raakt op,’ zei de Haagse burgemeester Pauline Krikke vorige week. ‘Nu de stichting weigert te stoppen met gebedsdiensten in dat pand, rest ons niets anders dan juridische stappen te ondernemen en de nakoming van de erfpachtakte via een kort geding af te dwingen.’

Activiteiten ontoelaatbaar

Eerder werd bekend dat de boekwinkel aan de Cillierstraat in de Transvaalbuurt wordt gebruikt als moskee. Buurtbewoners meldden dat er elke vrijdag tientallen mannen met opgerolde kleedjes naar binnen gaan. Gebruik als gebedsruimte is verboden omdat volgens het erfpachtcontract alleen bedrijfsmatige activiteiten in het pand zijn toegestaan. Krikke: ‘Een dergelijk gebruik, ook als nevenactiviteit, is dus niet toegestaan.’

Meer over Fawaz Jneid; Haatimam Fawaz woedend over straatverbod: ‘Dit is propaganda’

Qanitoen gaf geen gehoor aan eerdere oproepen van de gemeente Den Haag om te stoppen met de gebedsactiviteiten. ‘Het is ontoelaatbaar dat de stichting Qanitoen steeds opnieuw de regels overtreedt. Die boodschap hebben we hen op verschillende momenten en op verschillende manieren gegeven. Wat mij betreft is nu de maat vol en daarom vragen we de rechter om een uitspraak,’ aldus Krikke. Het kort geding tegen Qanitoen dient op 19 oktober.

In 2016 probeerde de stichting Qanitoen, de stichting waaronder Fawaz Jneid opereert, in het pand aan de Cilliersstraat een gebedshuis op te richten. Toenmalig burgemeester Jozias van Aartsen gaf daarvoor geen toestemming. Volgens het erfpachtcontract is de begane grond bestemd voor bedrijfsactiviteiten. Van Aartsen liet camera’s installeren om toe te zien of Qanitoen zich aan de regels hield. Daarvan trok de stichting zich niets aan.

De salafist Fawaz Jneid, die ervan wordt beschuldigd een haatprediker te zijn, werd in 2014 weggestuurd uit de eveneens omstreden salafistische As-Soennah-moskee in Den Haag. Hij is onder meer veroordeeld voor het sluiten van illegale islamitische huwelijken. In een preek wenste hij destijds islamcritici als Theo van Gogh en Ayaan Hirsi Ali de dood toe.

  Elif Isitman (1987) is sinds oktober 2014 online redacteur bij Elsevier Weekblad.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Gemeente is klaar met illegale moskee

Gemeente in actie tegen weigerachtige haatimam

Haatimam gaat stug door met verboden gebedshuis

Zaak over ‘illegale moskee’ dient op 19 oktober

OmroepWest 30.08.2017 De gemeente Den Haag en de stichting Qanitoen treffen elkaar op donderdag 19 oktober bij de rechtbank. Dan dient het kort geding dat de gemeente heeft aangespannen tegen de stichting omdat een winkel – volgens de gemeente – illegaal wordt gebruik als gebedshuis, schrijft loco-burgemeester Saskia Bruines aan de gemeenteraad.

De gemeente Den Haag kondigde afgelopen vrijdag al aan een rechtszaak aan te spannen tegen de stichting. Dit omdat er toen weer was vastgesteld dat in een pand van Qanitoen aan de Cillierstraat een gebedsdienst plaatsvond.

De maandag daarvoor was het ultimatum verlopen dat burgemeester Pauline Krikke de stichting had opgelegd om het pand alleen nog als bedrijfsruimte te gebruiken, zoals in de erfpachtakte is vastgelegd.

Gesprek

De gemeente had de stichting Qanitoen al op 4 juli van dit jaar aangeschreven. Op 25 juli werd nog eens in een gesprek met de stichting de boodschap overgebracht dat het pand alleen als bedrijfsruimte gebruikt mag worden. Weer een paar dagen later, op 9 augustus, heeft de gemeente de stichting gesommeerd per direct met de gebedsdiensten te stoppen.

Den Haag wil nu bij de rechter afdwingen dat het pand – op straffe van een dwangsom – niet voor een andere bestemming dan als bedrijfsruimte mag worden gebruikt. Tot er een uitspraak is van de rechter, worden geen andere stappen ondernomen.

Meer over dit onderwerp: STICHTING QANITOEN MOSKEE CILLIERSTRAAT SASKIA BRUINES


Kort geding om illegale moskee in Cillierstraat dient op 19 oktober

Den HaagFM 30.08.2017 Het kort geding van de gemeente Den Haag tegen de stichting Qanitoen dient op 19 oktober. Vorige week maakte de gemeente bekend dat ze naar de rechter stapt omdat in een pand van de stichting aan de Cillierstraat een illegale moskee zou huizen. Dat is in strijd met de erfpachtakte.

https://i0.wp.com/denhaagfm.nl/wp-content/uploads/2017/03/IMG_9335.jpg?zoom=2&resize=150%2C150

Burgemeester Pauline Krikke (kleine foto) had de stichting een ultimatum gegeven om te stoppen met gebedsdiensten in het pand, waar officieel een boekwinkel in zou huizen. Toch werd “vastgesteld dat er opnieuw gebedsdiensten plaatsvonden“. Daarom stapt de gemeente nu naar de rechter. “Mijn geduld met deze stichting raakt op”, zei burgemeester Krikke.

De omstreden imam Fawaz Jneid zou eerder ook gepredikt hebben in het pand. Hij heeft inmiddels een gebiedsverbod opgelegd gekregen voor Schilderswijk en Transvaal. Fawaz Jneid is daarom ook zelf naar de rechter gestapt, om dat gebiedsverbod ongedaan te maken. De rechtbank laat weten dat hier nog geen zittingsdatum voor is vastgesteld. …lees meer

Gerelateerd;

Gemeente Den Haag stapt naar rechter wegens illegale moskee Cillierstraat

25 augustus 2017

Burgemeester Krikke stapt naar rechter als imam Fawaz Jneid niet stopt met illegale moskee

8 augustus 2017

Toch weer gebedsdienst in boekhandel omstreden imam

18 augustus 2017

Voorlopig geen einde aan religieuze bijeenkomsten Qanitoen

AD 30.08.2017 Boekhandel Qanitoen aan de Cilliersstraat kan nog tot minimaal 19 oktober religieuze bijeenkomsten organiseren. Dan pas dient het kort geding van de gemeente tegen Qanitoen en imam Fawaz Jneid.

De gemeente Den Haag stelt dat het pand alleen gebruikt mag worden als boekhandel. De stichting Qanitoen en Fawaz trekken zich daar echter niets van aan. Zo was er vorige week nog een gebedsdienst. Daarop kondigde burgemeester Krikke aan naar de rechter te stappen. Vandaag werd bekend dat het kort geding op 19 oktober dient bij de Haagse rechtbank.

Daarnaast is Fawaz ook nog in strijd verwikkeld met minister Blok (Veiligheid). Die legde de omstreden imam eerder deze maand een gebiedsverbod op. Fawaz wil dat de rechter dit verbod van tafel veegt. De rechtbank laat weten dat hier nog geen zittingsdatum voor is vastgesteld.

Zaak over ‘illegale moskee’ dient op 19 oktober

OmroepWest 30.08.2017 De gemeente Den Haag en de stichting Qanitoen treffen elkaar op donderdag 19 oktober bij de rechtbank. Dan dient het kort geding dat de gemeente heeft aangespannen tegen de stichting omdat een winkel – volgens de gemeente – illegaal wordt gebruik als gebedshuis, schrijft loco-burgemeester Saskia Bruines aan de gemeenteraad.

De gemeente Den Haag kondigde afgelopen vrijdag al aan een rechtszaak aan te spannen tegen de stichting. Dit omdat er toen weer was vastgesteld dat in een pand van Qanitoen aan de Cillierstraat een gebedsdienst plaatsvond.

De maandag daarvoor was het ultimatum verlopen dat burgemeester Pauline Krikke de stichting had opgelegd om het pand alleen nog als bedrijfsruimte te gebruiken, zoals in de erfpachtakte is vastgelegd.

Gesprek

De gemeente had de stichting Qanitoen al op 4 juli van dit jaar aangeschreven. Op 25 juli werd nog eens in een gesprek met de stichting de boodschap overgebracht dat het pand alleen als bedrijfsruimte gebruikt mag worden. Weer een paar dagen later, op 9 augustus, heeft de gemeente de stichting gesommeerd per direct met de gebedsdiensten te stoppen.

Den Haag wil nu bij de rechter afdwingen dat het pand – op straffe van een dwangsom – niet voor een andere bestemming dan als bedrijfsruimte mag worden gebruikt. Tot er een uitspraak is van de rechter, worden geen andere stappen ondernomen.

Meer over dit onderwerp: STICHTING QANITOEN MOSKEE CILLIERSTRAAT SASKIA BRUINES

DEN HAAG EIST STOP OP GEBEDSDIENSTEN IN BEDRIJFSPAND

BB 26.08.2017 De gemeente Den Haag spant een kort geding aan tegen de stichting Qanitoen. Volgens de gemeente is vastgesteld dat vrijdagmiddag in het pand van de stichting aan de Cilliersstraat een gebedsdienst plaatsvond, terwijl dat pand alleen mag worden gebruikt als bedrijfsruimte.

Intolerant
De omstreden Syrisch-Libanese imam Fawaz Jneid was, voor zover bekend bij de gemeentewoordvoerder, niet in het pand. Minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) heeft de man onlangs een gebiedsverbod opgelegd. Volgens het ministerie verkondigt de imam een intolerante boodschap en draagt hij zo bij aan radicalisering.

Ultimatum

Maandag verliep een ultimatum dat de Haagse burgemeester Pauline Krikke de stichting had opgelegd om het pand, waar een islamitische boekwinkel van de stichting zit, alleen nog als bedrijfsruimte te gebruiken, zoals in de erfpachtakte is vastgelegd.

Ontoelaatbaar

Krikke zegt in een persbericht: ‘Het is ontoelaatbaar dat de stichting Qanitoen steeds opnieuw de regels overtreedt. Die boodschap hebben we op verschillende momenten en op verschillende manieren aan hen verteld. Wat mij betreft is nu de maat vol en daarom vragen we de rechter om een uitspraak.’

Dwangsom

De gemeente eist dat het pand alleen nog maar gebruikt wordt als bedrijfspand, op straffe van een dwangsom. Krikke noemde de diensten al eerder ,,zeer ongewenst”. Wanneer het kort geding dient, is nog onduidelijk.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Den Haag naar rechter om illegale moskee Fawaz

OmroepWest 25.08.2017 De gemeente Den Haag sleept de stichting Qanitoen voor de rechter. Vrijdagmiddag maakte de gemeente bekend dat ze een kort geding aanspannen omdat in een pand van de stichting aan de Cillierstraat in Den Haag een illegale moskee zou huizen. Dat is volgens de gemeente in strijd met de erfpachtakte.

Burgemeester Pauline Krikke had de stichting een ultimatum gegeven om te stoppen met gebedsdiensten in het pand, waar officieel een boekwinkel in zou huizen.

Vrijdag heeft de gemeente vastgesteld dat er opnieuw gebedsdiensten plaatsvonden, schrijven zij in een persbericht. Daarom stappen ze nu naar de rechter. ‘Mijn geduld met deze stichting raakt op’, aldus Krikke.

Gebiedsverbod

De omstreden imam Fawaz Jneid zou ook gepredikt hebben in het pand. Hij heeft inmiddels een gebiedsverbod opgelegd gekregen.

De gemeente zegt dat ze de stichting al vanaf begin juli op verschillende manieren hebben laten weten dat het pand alleen als bedrijfsruimte gebruikt mag worden. Vrijdag is er een brief gestuurd aan de stichting en aan drie bestuursleden. Het is nog niet bekend waneer de zitting dient.

Meer over dit onderwerp: FAWAZ QANITOEN MOSKEE

Gemeente Den Haag stapt naar rechter wegens illegale moskee Cillierstraat

Den HaagFM 25.08.2017 De gemeente Den Haag sleept de stichting Qanitoen voor de rechter. Vrijdagmiddag maakte de gemeente bekend dat ze een kort geding aanspannen omdat in een pand van de stichting aan de Cillierstraat in Den Haag een illegale moskee zou huizen. Dat is volgens de gemeente in strijd met de erfpachtakte.

Burgemeester Pauline Krikke (kleine foto) had stichting een ultimatum gegeven om te stoppen met gebedsdiensten in het pand, waar officieel een boekwinkel in zou huizen. Vrijdag heeft de gemeente vastgesteld dat er opnieuw gebedsdiensten plaatsvonden, schrijven zij in een persbericht. Daarom stappen ze nu naar de rechter. “Mijn geduld met deze stichting raakt op”, aldus de burgemeester.

De omstreden imam Fawaz Jneid zou ook gepredikt hebben in het pand. Hij heeft inmiddels een gebiedsverbod opgelegd gekregen. …lees meer

Gerelateerd;

Burgemeester Krikke stapt naar rechter als imam Fawaz Jneid niet stopt met illegale moskee

8 augustus 2017

Toch weer gebedsdienst in boekhandel omstreden imam

18 augustus 2017

Omstreden imam koopt pand Cillierstraat

10 december 2016

Den Haag sleept islamitische stichting voor de rechter na verboden gebedsdienst: ‘De maat is vol’

VK 25.08.2017 Het Haagse stadsbestuur spant een kort geding aan tegen de omstreden islamitische stichting Qanitoen. Volgens de gemeente werd vrijdag in het pand van de stichting een gebedsdienst gehouden, terwijl het gebouw alleen mag worden gebruikt als bedrijfsruimte. Imam Fawaz Jneid, die een gebiedsverbod heeft gekregen, was volgens de gemeente niet aanwezig in het pand.

Haatimam

De overheid haalt al jaren alles uit de kast om de omstreden Syrisch-Nederlandse imam Fawaz Jneid de radicale mond te snoeren. Het nieuwste instrument dat van stal is gehaald is het opleggen van een gebiedsverbod aan Fawaz, die voorlopig niet meer mag prediken in zijn islamitische boekhandel in de Haagse wijk Transvaal. Kunnen vermoedelijke haatpredikers de mond worden gesnoerd? Lees dit artikel (+) van verslaggever Janny Groen hoe de overheid worstelt met het fenomeen ‘haatimam’.

De in opspraak geraakte Syrisch-Libanese imam kreeg onlangs van minister Blok van Veiligheid en Justitie een gebiedsverbod opgelegd.

Volgens het ministerie verkondigt Jneid een intolerante boodschap en draagt hij zo bij aan radicalisering. Op maandag liep een ultimatum ten einde dat burgemeester Krikke de stichting had opgelegd om het pand, waar een islamitische boekwinkel van de stichting zit, alleen nog als bedrijfsruimte te gebruiken, zoals in de erfpachtakte is vastgelegd.

‘Het is ontoelaatbaar dat de stichting Qanitoen steeds opnieuw de regels overtreedt’, aldus Krikke. ‘Die boodschap hebben we op verschillende momenten en op verschillende manieren aan hen doorgegeven. Wat mij betreft is nu de maat vol en daarom vragen we de rechter om een uitspraak.’

De gemeente eist dat het pand aan de Cilliersstraat alleen nog maar gebruikt wordt als bedrijfspand, op straffe van een dwangsom. Krikke noemde de diensten al eerder ‘zeer ongewenst’. Wanneer het kort geding dient, is nog onduidelijk.

Fawaz Jneid gaat zijn gebiedsverbod voor de rechter aanvechten, zo bevestigde het ministerie vrijdag. Volgens het departement heeft dit verweer overigens geen schorsende werking op het verbod. Wanneer zijn zaak, die vrijdag is ingediend, voor de rechter komt moet nog bepaald worden.

Belgische imams

Imam Sjeik Fawaz Jneid spreekt tijdens een middaggebed in de As Soennah-moskee in Den Haag. © ANP

Ook in België loopt een discussie over vermeende haatimams. De Belgische minister van Justitie Geens wil in kaart gaan brengen welke imams in het land preken en aan welke moskee ze verbonden zijn. De Moslimexecutieve, het vertegenwoordigende orgaan van de moslims in België, moet hierbij helpen. Het orgaan moet de informatie doorspelen aan de Dienst voor de Veiligheid van de Staat.

De minister deed zijn uitspraken in het tv-programma Terzake nadat bekend werd dat het vermoedelijke brein achter de aanslagen in Catalonië ook een link had met België. De Spaanse imam Abdelbaki Es Satty verbleef tussen januari en maart 2016 in België, en was mogelijk nog vaker in het land. Hij zou drie maanden actief zijn geweest in de Youssef-moskee in Diegem, waar hij werd weggestuurd omdat hij geen bewijs van goed gedrag kon tonen.

Geens stelt dat zijn land geen schuld heeft aan de aanslagen. ‘Es Satty was een toevallig passant die door de moslimgemeenschap zelf al snel is verwijderd’, aldus de bewindsman. ‘We moeten die gemeenschap daarvoor loven en prijzen. Bovendien heeft de Spaanse overheid ons nooit duidelijk gemaakt dat hij gevaarlijk was, hoewel hij lang in Spanje heeft gewoond.’

Volg en lees meer over:  DEN HAAG   ‘S-GRAVENHAGE   ISLAM   RELIGIE  ZUID-HOLLAND


Den Haag spant kort geding aan tegen stichting om gebed in pan
d

NU 25.08.2017 De gemeente Den Haag spant een kort geding aan tegen de stichting Qanitoen. Volgens de gemeente is vastgesteld dat vrijdagmiddag in het pand van de stichting aan de Cillierstraat een gebedsdienst plaatsvond, terwijl dat pand alleen mag worden gebruikt als bedrijfsruimte.

De omstreden Syrisch-Libanese imam Fawaz Jneid was, voor zover bekend bij de gemeentewoordvoerder, niet in het pand. Minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) heeft de man onlangs een gebiedsverbod opgelegd.

Volgens het ministerie verkondigt de imam een intolerante boodschap en draagt hij zo bij aan radicalisering.

Maandag verliep een ultimatum dat de Haagse burgemeester Pauline Krikke de stichting had opgelegd om het pand, waar een islamitische boekwinkel van de stichting zit, alleen nog als bedrijfsruimte te gebruiken, zoals in de erfpachtakte is vastgelegd.

Krikke zegt in een persbericht: ”Het is ontoelaatbaar dat de stichting Qanitoen steeds opnieuw de regels overtreedt. Die boodschap hebben we op verschillende momenten en op verschillende manieren aan hen verteld. Wat mij betreft is nu de maat vol en daarom vragen we de rechter om een uitspraak.”

De gemeente eist dat het pand alleen nog maar gebruikt wordt als bedrijfspand, op straffe van een dwangsom. Krikke noemde de diensten al eerder ”zeer ongewenst”. Wanneer het kort geding dient, is nog onduidelijk.

Lees meer over: Den Haag Fawaz Jneid

Kort geding tegen Haagse haatsjeik

Telegraaf 25.08.2017 De gemeente Den Haag spant een kort geding aan tegen de omstreden sjeik Fawaz Jneid. De imam en zijn stichting Qanitoen hielden vrijdag opnieuw een gebedsdienst in de illegale moskee in de wijk Transvaal.

Het is niet bekend of de imam zelf, die vorige week een gebiedsverbod kreeg opgelegd, ook daadwerkelijk lijfelijk aanwezig was. De stichting Qanitoen, die de gebedsdienst organiseerde, is echter van Jneid.

Burgemeester Krikke laat weten dat haar geduld met de stichting ’op is’. „Nu de stichting weigert te stoppen rest ons niets anders dan juridische stappen te ondernemen.” De sjeik, die eerder werd veroordeeld wegens het sluiten van illegale Sharia-huwelijken, overtreedt de regels omdat er in het pand alleen bedrijfsmatige activiteiten gehouden mogen worden.

Gebiedsverbod aanvechten

Fawaz Jneid gaat zijn gebiedsverbod voor de rechter aanvechten, zo meldde een woordvoerder van Veiligheid en Justitie vrijdag. Volgens hem heeft dit verweer overigens geen schorsende werking op het verbod. Wanneer de zaak, die vrijdag is ingediend, voor de rechter komt is nog niet bekend.

Opnieuw bezoekers ‘boekwinkel’ imam Fawaz: ‘Ik ga bidden, want het is hier toch een moskee’

OmroepWest 25.08.2017  In de islamitische boekenwinkel van de stichting Qanitoen in de Haagse Cillierstraat wordt deze vrijdagmiddag toch weer een gebedsdienst gehouden. Zo’n twintig mensen gingen daar rond gebedstijd het pand binnen. Een van de bezoekers zegt tegen Omroep West: ‘Ik ga hier bidden, want het is toch een moskee?’ De gemeente Den Haag heeft verboden om in de boekenwinkel gebedsdiensten te houden.

Een nieuwe juridische procedure om de Haagse imam Fawaz tegen te houden lijkt nu onafwendbaar. De gemeente stelde de stichting Qanitoen van Fawaz een ultimatum. Als de stichting niet stopt met de gebedsdiensten dan start de gemeente een juridische procedure zoals bijvoorbeeld een kort geding. De gemeente heeft de imam 10 dagen de tijd gegeven om te stoppen met deze activiteiten. Dat ultimatum verstreek afgelopen maandag, op 21 augustus.


Vorige week legde minster Blok van Veiligheid en Justistie ook al een gebiedsverbod op aan de omstreden imam. Fawaz mag zich 6 maanden niet ophouden in de Haagse Schilderswijk en de wijk Transvaal omdat hij een ‘intolerante boodschap verkondigt’. Burgemeester Krikke heeft aangedrongen op dit gebiedsverbond vanwege de achtergrond van de imam. Zo is hij veroordeeld vanwege het sluiten van sharia-huwelijken.

  lot van bree @lotvanbree

Ook deze week lijkt boekenwinkel (waarvan gevel onderhouden wordt) in de Cillierstraat weer moskee. Kleine 20 mensen deze keer @omroepwest  14:12 – 25 aug. 2017

BEKIJK OOK: Imam Fawaz: ‘Het wordt moskeeën onmogelijk gemaakt vrijuit te spreken’

Meer over dit onderwerp:

MOSKEE IMAM FAWAZ CILLIERSTRAATDEN HAAG GEBIEDSVERBOD

Weer gebedsdienst in clandestiene moskee: gemeente naar de rechter

AD 25.08.2017 Vrijdagmiddag is er weer een gebedsdienst gehouden in de boekhandel in de Cillierstraat in Transvaal. De gemeente stapt naar de rechter: de stichting Qanitoen – gelieerd aan de omstreden imam Fawaz – mag het pand niet als moskee gebruiken. ‘De maat is vol’.

View image on Twitter

  Niels Klaassen @NielsKlaassen

‘Is hier ergens de moskee?’ Vraagt een man die het pand van boekhandel Qanitoen (bekend van Fawaz) aan de Cillierstraat ingaat. (1/2)  1:50 PM – Aug 25, 2017

De dienst duurde ongeveer een uur, van twee tot drie. ,,Is hier ergens de moskee?’’ vraagt een man die het pand van de boekhandel ingaat. ,,Ik ga hier bidden,’’ zegt een ander. Ongeveer vijftien tot twintig mensen gaan naar binnen. Het gebouw staat in de steigers omdat de gevel wordt gerenoveerd. Na afloop willen de bezoekers niks zeggen over de dienst.

Ultimatum

Het pand in Cilliersstraat mag van de gemeente alleen worden gebruikt als boekhandel. Afgelopen maandag verstreek het ultimatum dat Den Haag aan de stichting had opgelegd vanwege illegale gebedsdiensten. Daarom spant de gemeente nu een kort geding aan. ,,Mijn geduld raakt op, de maat is vol”, zegt burgemeester Pauline Krikke in een verklaring. ,,Nu de stichting weigert te stoppen met de gebedsdiensten rest ons niets anders dan juridische stappen te ondernemen.”

Zelf was Fawaz Jneid vrijdagmiddag niet aanwezig. De imam heeft van het kabinet een gebiedsverbod opgelegd gekregen vanwege zijn intolerante boodschappen aan moslims. Fawaz gaat daartegen in beroep.

Den Haag klaar met illegale moskee en haatimam: ‘Geduld is op’

Elsevier 25.08.2017 Het geduld van de gemeente Den Haag met de islamitische stichting Qanitoen, die haatimam Fawaz Jneid eerder een podium bood, is op. De gemeente spant een kort geding aan tegen de stichting.

Qanitoen gebruikte het pand in de Haagse Transvaalbuurt, officieel een boekhandel, als gebedshuis. Ook Fawaz preekt daar met regelmaat.

Geen gebedsactiviteiten

De gemeente onder leiding van burgemeester Pauline Krikke (VVD) stelde eerder vast dat dit niet mocht, omdat in de erfpachtakte staat opgenomen dat het pand alleen als bedrijfsruimte mag worden gebruikt. De gemeente stelde de stichting een ultimatum. Dat ultimatum is maandag al verlopen. ‘Mijn geduld met deze stichting raakt op,’ laat Krikke weten in een verklaring. ‘Nu de stichting weigert te stoppen met de gebedsdiensten in dat pand rest ons niets anders dan juridisch stappen te ondernemen en de nakoming van de erfpachtakte via een kort geding af te dwingen.’

Lees ook; Hoe haatimam Fawaz stiekem een gebedshuis opende

Eerder werd bekend dat de boekwinkel aan de Cillierstraat in Transvaal wordt gebruikt als moskee. Buurtbewoners meldden dat er elke vrijdag tientallen mannen met opgerolde kleedjes naar binnen gaan. Het is verboden omdat volgens het erfpachtcontract alleen bedrijfsmatige activiteiten in het pand zijn toegestaan. Krikke: ‘Een dergelijk gebruik, ook niet als nevenactiviteit, is dus niet toegestaan.’

Qanitoen gaf geen gehoor aan eerder oproepen van de gemeente Den Haag om te stoppen met de gebedsactiviteiten. ‘Het is ontoelaatbaar dat de stichting Qanitoen steeds opnieuw de regels overtreedt. Die boodschap hebben we op verschillende momenten en op verschillende manieren aan hen verteld. Wat mij betreft is nu de maat vol en daarom vragen we de rechter om een uitspraak,’ aldus Krikke vrijdag.

Eerder werden al maatregelen getroffen tegen haatimam Fawaz: het Ministerie van Veiligheid en Justitie legde hem twee weken geleden een straatverbod op voor de Transvaalbuurt en de Schilderswijk. Hij reageerde woedend, en noemde de beslissing ‘propaganda’.

Meer over Fawaz Jneid
Haatimam Fawaz woedend over straatverbod: ‘Dit is propaganda’

Fawaz vindt dat hij onterecht wordt bejegend: ‘Dit verbod is gericht tegen de islam. Het ministerie van Justitie weet heel goed dat ik geen terrorist ben.’ Fawaz gaat tegen de beslissing van het ministerie in beroep.

Haatimam heeft een reputatie

De haatimam werd in 2014 uit de omstreden salafistische As-Soennah-moskee in Den Haag verbannen. Hij werd onder meer veroordeeld voor het sluiten van illegale shariahuwelijken. Ook wenste hij Theo van Gogh en Ayaan Hirsi Ali in een preek de dood toe.

Leven als de Profeet: vijf vragen over salafisme 

Fawaz liet eerder deze week weten niet van plan te zijn te stoppen met zijn Haagse gebedshuis, waarop de gemeente al dreigde met juridische stappen.  Fawaz noemt de gebeden ‘maatschappelijke bijeenkomsten’. ‘Moslims moeten een paar keer per dag bidden. Je kunt die mensen toch niet in de regen op straat sturen?’ zegt de imam.

In 2016 probeerde de stichting Qanitoen, de stichting waaronder Fawaz opereert, in het pand op de Cilliersstraat een gebedshuis op te richten. Toenmalig burgemeester Jozias van Aartsen verleende daarvoor geen toestemming. Volgens het erfpachtcontract moet de begane grond van het pand gebruikt worden voor bedrijfsactiviteiten. Van Aartsen liet camera’s installeren om toe te zien of stichting Qanitoen zich aan de regels hield. Maar ook hiervan trok de stichting zich dus niets aan.

  Elif Isitman (1987) is sinds oktober 2014 online redacteur bij Elsevier Weekblad.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Gemeente in actie tegen weigerachtige haatimam

Haatimam gaat stug door met verboden gebedshuis

Deze moslimextremisten steunen pamflet voor haatimam

Gebiedsverbod sjeik Fawaz lost niets op

Maatregelen werken eerder averechts, volgens arabist Maarten Zeegers

Dit soort maatregelen werken eerder averechts…

VK 23.08.2017  Hoe ver moeten we gaan met totalitaire maatregelen om onze liberale maatschappij te beschermen? Een gebiedsverbod voor sjeik Fawaz lost niks op, volgens arabist Maarten Zeegers.

Deze week legde minister Blok op aandringen van de gemeente Den Haag een gebiedsverbod op aan de salafistische sjeik Fawaz Jneid. De geestelijke zou een intolerante boodschap verkondigen en mag daarom niet meer in de Haagse Schilderswijk en het Transvaalkwartier komen.

Door de gemeente werd op alles gezet om Fawaz als imam te weren

Sjeik Fawaz kreeg bekendheid als imam van de As-Soennah moskee om zijn controversiële uitspraken. Zo sprak hij onder meer een vloek uit over Ayaan Hirsi Ali en Theo van Gogh en sloot hij ondanks een uitdrukkelijk verbod islamitische huwelijken in zijn moskee. Daarmee wekte hij ergernis bij de gemeente Den Haag. In 2002 werd hij onder druk van de Nederlandse overheid (en mogelijk ook de Marokkaanse geheime dienst) door het bestuur van de moskee ontslagen.

Daarmee was de rol van de imam niet uitgespeeld. Sjeik Fawaz beschouwt zijn imamschap haast als een profetische roeping en wil zijn boodschap koste wat kost verkondigen aan het publiek. In de jaren na zijn ontslag dook hij veelvuldig op als ‘gastimam’ in moskeeën binnen en buiten Den Haag. Tijdens de ramadan huurde hij een zaal af in een partycentrum op een industrieterrein in Transvaal. Op bijeenkomsten tijdens het Suiker- en Offerfeest kwamen meer dan duizend gelovigen af.

Ondertussen probeerde Fawaz via zijn stichting Qanitoen geld in te zamelen voor de aankoop van een eigen moskee. De gemeente wist daar met bestuurlijke maatregelen steeds een stokje voor te steken. Dan weer werd druk gezet op de verkopende partij om af te zien van de verkoop. Dan weer werd een bouwvergunning op het laatste moment ingetrokken. Alles werd op alles gezet om Fawaz als imam te weren.

Vrijdagpreken

Draconische maatregelen als een gebiedsverbod of spreekverbod gaan veel te ver om onwelgevallige meningen tegen te gaan

Dit jaar wist Fawaz middels zijn stichting de hand te leggen op een pand aan in de Cilliersstraat, honderd meter van mijn voormalige woning. Hoewel het officieel ging om een boekhandel, dubbelde het ondertussen als plek voor vrijdagpreken van Fawaz. De geestelijke leek de gemeente ditmaal te snel af, maar omwonenden belden de krant.

Om Fawaz tegen te houden stelde de gemeente aanvankelijk dat het pand alleen gebruikt mocht worden voor commerciële activiteiten. Ironisch genoeg deed het pand, voordat het in handen kwam van Fawaz, ook al dienst als moskee.

Bovendien wemelt het in Transvaal van islamitische gebedsruimtes zonder dat deze als zodanig geregistreerd staan. In een ultieme poging om Fawaz te elimineren besloot de gemeente daarop met de antiterreurwet in de hand een gebiedsverbod af te dwingen.

De rechter zal waarschijnlijk gehakt maken van dit gebiedsverbod. Dergelijke maatregelen uit de terreurwet zijn bedoeld om potentieel gevaarlijke individuen uit gebieden te weren om een aanslag te voorkomen, niet om iemand de mond te snoeren. Het is zonder meer waar dat de ideologie van Fawaz op veel punten botst met westerse waarden en normen.

Ze is antidemocratisch, anti-integratief en dubbelzinnig op het gebied van de militaire jihad in Syrië en Irak. Dat alles is niet wenselijk, maar toch zeker ook niet strafbaar. Draconische maatregelen als een gebiedsverbod of spreekverbod gaan veel te ver om onwelgevallige meningen tegen te gaan.

Niets belet Fawaz om een moskee te beginnen net buiten de grenzen van het Transvaalkwartier

En waar ligt de grens? Fawaz staat in zijn opvattingen heus niet alleen. Ik kan zo een lijst geven van tientallen imams die vrijwel exact dezelfde ideologie uitdragen. Moeten die dan ook een spreekverbod krijgen? En hoe zit het dan met andere groepen die botsen met de democratische rechtsorde zoals extreem-rechts of Antifa? Hoe ver moeten we gaan met totalitaire maatregelen om onze liberale maatschappij te beschermen?

De poging om Fawaz te elimineren middels een gebiedsverbod is daarnaast niet effectief. Niets belet hem om een moskee te beginnen net buiten de grenzen van het Transvaalkwartier of zijn preken uit te zenden in hetzelfde pand via een livestreamverbinding of sociale media. Of wil de gemeente hem misschien ook een Twitterverbod opleggen?

Populariteit

Op Twitter doet de hashtag ‘Wij zijn allemaal sjeik Fawaz’ inmiddels de ronde

Dit soort maatregelen werken dan ook eerder averechts, omdat de populariteit van Fawaz erdoor alleen maar toeneemt. Op Twitter doet de hashtag ‘Wij zijn allemaal sjeik Fawaz’ inmiddels de ronde. Daarnaast geeft het voer aan het discours van islamisten dat moslims door de Nederlandse overheid worden onderdrukt. Enkele salafistische organisaties en geestelijken spraken in een verklaring van een heksenjacht die alle moslims in hun vrijheden treft.

Het uitgevaardigde gebiedsverbod is dan ook niet zozeer een weldoordachte beleidsmaatregel, als wel de laatste aflevering in een persoonlijke vete tussen Fawaz en de gemeente Den Haag. Beide partijen lijken in deze soap geen centimeter te willen toegeven. Het is nu aan de rechter om te bepalen wie moet buigen en wie kan barsten.

Maarten Zeegers is arabist.Hij woonde in het Transvaalkwartier preken van Fawaz Jneid bij.

Lees meer over de omstreden imam Fawaz;

Overheid worstelt met fenomeen ‘haatimam’
In Nederland haalt de overheid al jaren alles uit de kast om de omstreden Syrisch-Nederlandse imam Fawaz Jneid de radicale mond te snoeren. Wat kan de overheid doen tegen vermoedelijke haatpredikers?

Dit is de radicale imam Fawaz Jneid
‘Feminisme is een ziekte die de gezinnen van binnen kapot maakt, zoals aidscellen het lichaam van binnen ondermijnen’. Hij smeekte Allah om Van Gogh een vreselijke ziekte en Ayaan Hirsi Ali een kanker op de tong te geven.

Groep salafisten verzet zich tegen gebiedsverbod
Een kleine groep voornamelijk salafistische moslims verzet zich tegen het gebiedsverbod dat de omstreden imam Fawaz Jneid vorige week kreeg opgelegd in Den Haag. De groep zegt ‘alle toegestane middelen te zullen inzetten om een tegengeluid te bieden aan dit soort repressieve maatregelen’.

Volg en lees meer over:  ‘S-GRAVENHAGE  OPINIE   DEN HAAG   ISLAM   NEDERLAND   RELIGIE   ZUID-HOLLAND

Steun voor Jneid

Telegraaf 22.08.2017  De omstreden haatprediker Fawaz Jneid krijgt steun van moslims die nog veel extremer zijn.

Een van de imams die zich verzetten tegen het gebiedsverbod voor Fawaz Jneid was volgens een Spaanse overheidsfunctionaris zelfs bevriend met Mohammed Atta, aanvoerder van de kapers van 11 september. Een andere steunbetuiger zong islamitische lofliederen over martelaren op het slagveld.

Lees meer in De Telegraaf van vandaag.

Telegraaf 22.08.2017 De omstreden haatprediker Fawaz Jneid krijgt steun van moslims die nog veel extremer zijn. Een van de imams die zich verzetten tegen het gebiedsverbod voor Fawaz Jneid was volgens een Spaanse overheidsfunctionaris zelfs bevriend met Mohammed Atta, aanvoerder van de kapers van 11 september. Een andere steunbetuiger zong islamitische lofliederen over martelaren op het slagveld.

Een handvol Nederlandse moslimactivisten kwam dit weekend in opstand tegen het gebiedsverbod dat de rechter oplegde aan de omstreden Haagse imam Fawaz Jneid. Daags na de aanslagen in Barcelona verscheen een vlammend betoog tegen wat de groep het ’demoniseren van onze religie’ noemt. Het gebiedsverbod voor Fawaz Jneid is volgens deze mensen Heksenjacht.

Deze moslimextremisten steunen pamflet voor haatimam

Elsevier 22.08.2017 Haatimam Fawaz Jneid kreeg vorige week een gebiedsverbod opgelegd voor de Haagse Transvaalbuurt en Schilderswijk. Imams en moslimactivisten reageerden verontwaardigd: een gebiedsverbod is ‘het demoniseren van de religie’. Van wie komt die verontwaardiging?

De achtergrond van de activisten die Fawaz een hart onder de riem steken, is op zijn zachtst gezegd omstreden. Dat meldt De TelegraafDe schrijvers beklaagden zich over het gebiedsverbod voor de haatimam: Fawaz zou volgens de ondertekenaars het slachtoffer zijn van een heksenjacht.

Verboden gebedshuis

Aanleiding voor het gebiedsverbod was het heimelijk openen van een gebedshuis in de Haagse Cilliersstraat. Onder het mom van een islamitische boekhandel organiseerde Stichting Qanitoen er preken door de radicale imam Fawaz. Eerder bad Fawaz voor de dood van Theo van Gogh en Ayaan Hirsi Ali, na de film Submission in 2004.

Islamitische organisaties zijn boos op het ministerie van Veiligheid en Justitie, dat ingreep en Fawaz een gebiedsverbod oplegde. Hij zou worden ‘onderdrukt en beroofd van zijn vrijheid’, aldus de moslimorganisaties.

Omstreden imam

Eén van de imams die het pamflet ondertekende, is Abdelhamid Aynelhayat. Hij preekte in Helmond, waar hij onder meer zei dat democratie ervoor zorgt dat ‘mannen met mannen kunnen trouwen en vrouwen met vrouwen. Dat mensen kunnen zeggen wat ze willen, dat ze kunnen vloeken.’ Aynelhayat bepleitte de afschaffing van de democratie, ‘de oorzaak van conflicten’.

Maar er is meer. Aynelhayat was volgens De Telegraaf een van de oprichters van de radicaalste moskee van Spanje in het Catalonische stadje Reus. Die moskee bevordert de haat tegen niet-moslims. Dat schreef de Spaanse krant El País op basis van bronnen bij de Spaanse inlichtingendienst.

Connectie met 11 september

Saillant detail is dat Mohammed Att – een van de sleutelfiguren in de aanslagen op 11 september 2001 in de Verenigde Staten – voorafgaand aan die aanslagen de moskee van Aynelhayat bezocht. Mogelijk had hij banden met Aynelhayat, die nu in de bres springt voor de haatimam uit de Transvaalbuurt.

Ook wordt het pamflet voor Fawaz ondertekend door de salafistische alFitrah-moskee in Utrecht, die PvdA-leider Lodewijk Asscher er eerder van beschuldigde dat hij moslims hun islamitische identiteit probeert af te nemen. Asscher noemde de moskee eerder ‘zeer verwerpelijk’.

Ook Arnoud van Doorn, van de Partij van de Eenheid in de gemeente Den Haag tekende het pamflet. Hij werd eerder veroordeeld voor het leveren van drugs aan minderjarigen.

Fawaz is niet van plan te stoppen met het verboden gebedshuis, en wil de activiteiten voortzetten, desnoods met hulp van andere imams.

Haatimam Fawaz woedend over straatverbod: ‘Dit is propaganda’

  Berend Sommer (1990) is online redacteur bij Elsevier Weekblad. Hij studeerde geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Zijn debuut Duchamp verscheen in juni 2017 bij Uitgeverij Prometheus.

Salafistische organisaties veroordelen gebiedsverbod Haagse imam

NOS 21.08.2017 Het gebiedsverbod dat minister Blok heeft opgelegd aan de omstreden imam Fawaz Jneid is in strijd met de grondwet. Dat stellen salafistische organisaties in een reactie op Facebook. Volgens de organisaties maakt het verbod deel uit van een heksenjacht van de staat op iedereen die een andere mening heeft dan de publieke opinie.

Minister Blok legde de imam vorige week een gebiedsverbod op voor de Haagse wijken Transvaal en de Schilderswijk. Hij mag nu zes maanden niet meer prediken in en rond de boekwinkel aan de Cilliersstraat.

Intolerante boodschap

Volgens Blok verkondigt de imam een intolerante boodschap waarmee hij bijdraagt aan de radicalisering van jongeren. Burgemeester Krikke van Den Haag had aangedrongen op het gebiedsverbod.

De organisaties schrijven in hun verklaring dat Jneid nooit is veroordeeld voor opruiing of haatzaaien. Ze noemen het gebiedsverbod een selectieve anti-islam maatregel die de Nederlandse moslim raakt in zijn vrijheden en rechten.

“Een dergelijke onderdrukkende maatregel draagt niet bij aan het in stand houden of bevorderen van een harmonieuze samenleving. Het in de hoek zetten van andersdenkenden middels wankele wetgeving werkt enkel averechts”, staat in de verklaring.

Oorlog tegen salafisme

De imam zelf reageerde vorige week op de maatregel. “Dit is de zoveelste stap in de oorlog tegen het salafisme in Nederland.” Hij zegt dat hij tegen extremisme is en dat hij jongeren vaak genoeg heeft tegengehouden om naar IS-gebied te gaan.

Jneid werd in het verleden weggestuurd bij de Haagse As-soennah moskee vanwege het sluiten van illegale huwelijken. Ook vervloekte hij de vermoorde cineast Theo van Gogh en politica Ayaan Hirsi Ali.

Bekijk ook;

Minister en NCTV leggen imam in Den Haag gebiedsverbod op

Imam met gebiedsverbod: ik ben tegen extremisme

Den Haag eist einde aan preken ‘haatimam’ in boekwinkel

Salafistische moslims fel tegen gebiedsverbod omstreden imam Den Haag: ‘Onwettige vrijheidsberoving’

VK 21.08.2017 Een groep voornamelijk salafistische moslims verzet zich tegen het gebiedsverbod dat de omstreden imam Fawaz Jneid vorige week kreeg opgelegd in Den Haag. De maatregel van minister Blok (Veiligheid en Justitie) noemen zij in een verklaring ‘een onwettige vorm van onderdrukking en vrijheidsberoving’. De groep zegt ‘alle toegestane middelen te zullen inzetten om een tegengeluid te bieden aan dit soort repressieve maatregelen’.

De verklaring is ook ondertekend door de Haagse Partij voor de Eenheid (PvdE), die vorige week na het opleggen van het verbod direct zei dat de overheid met dubbele maat meet. ‘Omstreden orthodoxe rabbijnen of evangelisten kunnen ongestoord hun gang gaan’, aldus de partij, die erop wees dat Fawaz nooit is veroordeeld voor haatzaaien, opruien of ronselen.

View image on Twitter

  Martijn de Koning @Martijn5155

verklaring van diverse islamitische organisaties en individuen nav gebiedsverbod imam Fawaz Jneid: ‘stop inperking burgerrechten moslims’ 2:43 PM – Aug 20, 2017  Twitter Ads info and privacy

Een gebiedsverbod zou volgens de PvdE radicalisering juist in de hand werken. Ook Stichting Islamitisch Onderwijs, die dit schooljaar na veel verzet de tweede islamitische middelbare school in Nederland opent, is een van de 23 ondertekenaars.

Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) is niet benaderd door de initiatiefnemers en staat ook niet achter de ‘te scherpe boodschap’, zegt woordvoerder Rasit Bal. ‘De manier waarop Fawaz de islam uitdraagt is niet onze lijn’, zegt hij. ‘Het is te streng, te strikt. Dit werkt eerder polariserend dan verbindend.’

Net als het CMO vertrouwt het Uitvoerend comité van de Vereniging van Imams in Nederland (VIN) erop dat de betrokken instanties ‘gegronde’ redenen hebben de maatregel tegen de prediker. ‘Als iemand op basis van feiten een dreiging vormt voor samenleving, dan is het terecht als hij gebiedsverbod krijgt’, zegt Charif Slimani van VIN.

Intolerante boodschap

In maart werd de tijdelijke wet Bestuurlijke Maatregelen Terrorismebestrijding van kracht, waarmee de minister in strijd tegen terrorisme onder meer gebiedsverboden kan opleggen zonder tussenkomst van een rechter. Vorige week gebruikte hij tegen de salafistische prediker Fawaz zijn bevoegdheid voor de derde keer. Hij zou volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie tijdens illegale preken – in een ruimte op de grens van de Schilderswijk en Transvaal – een intolerante boodschap verkondigen en daarmee bijdragen aan radicalisering.

Niks van waar, beweert de groep die het nu voor hem opneemt. ‘Zijn boodschap is er een van tolerantie, saamhorigheid en het bestrijden van extremisme en terrorisme’, schrijven zij. ‘We betreuren dan ook te moeten constateren dat hier sprake is van censuur en een selectieve anti-islammaatregel die niet enkel imam Fawaz treft, maar de Nederlandse moslim direct raakt in zijn vrijheden en rechten.’

Veheerlijkte martelaarschap en tegen emancipatie moslimvrouwen

Een man loopt langs de islamitische stichting Qanitoen © ANP

Zijn eigen uitspraken uit het verleden schetsen een heel ander beeld van de man die in 1992 naar Nederland kwam. Zo verheerlijkte hij het martelaarschap, keerde zich tegen de emancipatie van moslimvrouwen en riep zijn volgelingen op de Nederlandse gewoonten en gebruiken te negeren.

Het was ook Fawaz die Allah smeekte Theo van Gogh een vreselijke ziekte en Ayaan Hirsi Ali een kanker op de tong te geven. Voor haatzaaien kon hij niet worden aangepakt, omdat hij Allah vroeg die twee iets aan te doen, en niet mensen rechtstreeks aanzette tot het gebruik van geweld.

In 2012 nam zijn werkgever, de As Soenah-moskee, wel maatregelen: Fawaz werd ontslagen vanwege het sluiten van illegale islamitische huwelijken. Dit gebeurde nadat ook vrouwenclubjes zich steeds vaker verzetten tegen Fawaz’ ‘lucratieve shariahandel’.

Aan de Volkskrant legde Fawaz eens de zegeningen van een islamitisch huwelijk uit en maakte hij zijn afkeur van vrouwenrechten duidelijk. ‘Feminisme is een ziekte die de gezinnen van binnen kapot maakt, zoals aidscellen het lichaam van binnen ondermijnen.’

Stichting ‘zeer ongewenst’

De Haagse burgemeester Pauline Krikke was nauw betrokken bij het opleggen van het gebiedsverbod door de minister. Ze noemt de gebedsdiensten in een boekhandel van een van de ondertekenaars, Fawaz’ eigen stichting Qanitoen, al weken ‘zeer ongewenst’ en eiste dat hier een einde aan zou komen.

Het gebiedsverbod geldt in de Schilderswijk en Transvaal, waar de stichting aan de Cillierstraat is gevestigd als ‘een boekhandel’. In deze wijken zijn al langer grote zorgen over radicalisering. Krikke zei eerder ‘samen met politie, Openbaar Ministerie en NCTV alles op alles te zetten voorkomen dat hij voet aan de grond krijgt in onze stad’.

Lees verder;

Islamitische basisscholen verzetten zich tegen nieuwe islamitische middelbare school in Amsterdam
Vijftien islamitische basisscholen zijn in verzet gekomen tegen de tweede Nederlandse islamitische middelbare school, die per 1 september de deuren opent in Amsterdam. De basisscholen zullen ouders adviseren hun kinderen niet naar de Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO) te sturen. Ze zijn van mening dat het bestuur ‘totaal geen ervaring of affiniteit met het onderwijs heeft‘.

Veiligheidsminister Blok maakt gebruik van nieuwe bevoegdheid: gebiedsverbod voor Haagse ‘haatprediker’
De omstreden imam Fawaz Jneid, die in Den Haag tegen de zin van de gemeente in gebedsdiensten houdt, heeft een gebiedsverbod gekregen. Hij zou volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie een intolerante boodschap verkondigen en daarmee bijdragen aan radicalisering.

Dit is de radicale imam Fawaz Jneid: ‘verkondiger van een intolerante boodschap’
Met een gebiedsverbod poogt Den Haag de radicale imam Jneid af te remmen. In zijn islamitische boekhandel zou hij intolerante preken afsteken. (+)

Volg en lees meer over:  ISLAM   ‘S-GRAVENHAGE   DEN HAAG   RELIGIE   STEF BLOK   ZUID-HOLLAND

Moslimorganisaties boos op minister

Telegraaf 21.08.2017 Een groot aantal islamitische organisaties is woest op minister Blok (Veiligheid en Justitie), die de omstreden Syrische prediker Fawaz Jneid een gebiedsverbod heeft opgelegd.

Jneid wordt ’onderdrukt en beroofd van zijn vrijheid’, stellen diverse islamitische organisaties, waaronder de Stichting Islamitisch Onderwijs. In een gezamenlijke verklaring spreken zij van ’een heksenjacht op een ieder die een andere mening heeft dan de doorsnee publieke opinie’.

Minister Blok bepaalde vorige week dat de prediker, die is veroordeeld voor het afsluiten van illegale sharia-huwelijken, zich de komende zes maanden niet in de Haagse wijken Transvaal en Schilderswijk mag vertonen. Hij kwam, mede op initiatief van de Haagse burgemeester Krikke, tot het gebiedsverbod nadat De Telegraaf had onthuld dat Jneid en zijn stichting Qanitoen een illegale moskee runden in een boekwinkel op de grens van de Transvaalwijk en Schilderswijk.

Een groot aantal islamitische stichtingen vindt nu dat Jneid monddood wordt gemaakt en wordt beroofd van zijn vrijheid en rechten. „Wij betreuren dan ook te moeten constateren dat hier sprake is van censuur en een selectieve anti-islammaatregel die niet enkel imam Fawaz treft, maar de Nederlandse moslim direct raakt. Wij zullen dan ook niet langer stilzwijgend toekijken hoe onze religie wordt gedemoniseerd’, aldus de organisaties in hun verklaring.

De radicale sjeik liet gisteren desgevraagd weten in beroep te gaan tegen het opgelegde gebiedsverbod. „Ik voel me gesteund door een groot aantal moskeeën en imams die zich zorgen maken. Hun grote vrees is dat zij straks aan de beurt zijn.”

LEES MEER OVER; SCHILDERSWIJK JNEID FAWAZ MINISTER BLOK

Moslimorganisaties woedend om straatverbod haatimam

Elsevier 21.08.2017 Nederlandse islamitische organisaties zijn woedend op minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie. Hij had de omstreden Syrische prediker Fawaz Jneid in Den Haag geen gebiedsverbod mogen opleggen, vinden zij.

Nadat Jneid de afgelopen weken een illegale moskee opende in een islamitische boekhandel in Den Haag, heeft het ministerie forse maatregelen genomen tegen de haatimam.

Uit het weekblad  – leven als de Profeet: vijf vragen over salafisme 

‘Onderdrukt en beroofd van vrijheid’

Hij zou met zijn preken in de moskee in de Schilderswijk intolerantie en radicalisering stimuleren, terwijl er in die wijk al grote zorgen zijn over radicalisering. Ook is Jneid in het verleden veroordeeld voor het sluiten van sharia-huwelijken. Reden voor Blok om, samen met burgemeester Pauline Krikke, een straatverbod af te kondigen. Jneid mag zich niet in de buurt van de Schilderswijk en de wijk Transvaal  begeven.

Islamitische organisaties zijn boos op het ministerie, dat ingreep naar aanleiding van haatpreken van Jneid. Hij zou worden ‘onderdrukt en beroofd van zijn vrijheid’, aldus de organisaties volgens De Telegraaf. Een van de organisaties is de Stichting Islamitisch Onderwijs, die een aantal basisscholen heeft in Nederland.

‘Selectieve anti-islammaatregel’

Jneid, die het straatverbod zelf wegzette als ‘propaganda’, wordt bijgestaan door islamitische organisaties. Die spreken van ‘censuur’. ‘Wij betreuren te moeten constateren dat hier sprake is van een selectieve anti-islammaatregel die niet enkel imam Jneid betreft, maar de Nederlandse moslim direct raakt.’

De organisaties beweren dat de islam ‘wordt gedemoniseerd’, en weigeren hierbij ‘stilzwijgend toe te kijken’. Volgens hen is het ministerie bezig met een heksenjacht tegen ‘iedereen die een andere mening heeft dan de doorsnee publieke opinie’.

Afbeelding weergeven op Twitter

   Volgen  Martijn de Koning @Martijn5155

verklaring v diverse islamitische organisaties en individuen nav gebiedsverbod imam Fawaz Jneid: ‘stop inperking burgerrechten moslims’

14:43 – 20 aug. 2017

  Nikki Sterkenburg: de-radicaliseren vergt openheid over resultaat

Krikke waarschuwde Jneid

De reactie van de islamitische organisaties is opvallend, aangezien burgemeester Krikke (VVD) Jneid eerder al een ultimatum stelde. De stichting van Jneid, Qanitoen, moest stoppen met het organiseren van gebedsdiensten, voordat de gemeente maatregelen zou treffen. Die waarschuwing van de burgemeester werd genegeerd.

Vorige week kondigde Jneid al aan dat hij in beroep gaat tegen het gebiedsverbod. ‘Dit verbod is gericht tegen de islam. Het ministerie van Justitie weet heel goed dat ik geen terrorist ben,’ aldus Jneid.

  Bauke Schram (1993) is sinds april 2016 online redacteur bij Elsevier Weekblad.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Haatimam woedend over straatverbod: ‘Dit is propaganda’

Haatimam gaat stug door met verboden gebedshuis

Hoe haatimam Fawaz stiekem een gebedshuis opende

Salafisten schieten ‘haatimam’ te hulp 

AD 20.08.2017 Een groep voornamelijk salafistische moslims en moslimorganisaties keert zich fel tegen het gebiedsverboddat de Haagse ‘haatimam’ Fawaz Jneid onlangs kreeg opgelegd. Op internet circuleert een woedende aanklacht tegen deze ‘heksenjacht’, ondertekend door 23 moslims en moslimorganisaties.

‘Deze maatregel is een onwettige vorm van onderdrukking,’ zo staat in het pamflet te lezen . De onbekende schrijver verwijst naar een uitspraak van hoogleraar algemene rechtswetenschap Jan Brouwer die het gebiedsverbod op radio 1 ‘gewoon censuur’ noemde en ‘in strijd met de Nederlandse grondwet. Problematisch zou vooral zijn dat Fawaz Jneid nooit vervolgd is voor opruiing of haatzaaien.

‘We betreuren te moeten constateren dat hier sprake is van (…) een selectieve anti-Islam-maatregel die niet alleen imam Fawaz treft, maar ook de Nederlandse moslim raakt in zijn recht en vrijheden’, aldus het pamflet.

Radicalisering

Fawaz Jneid kreeg vorige week van de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) te horen vanaf dat hij vanaf dinsdag 22 augustus niet langer welkom is in de Schilderswijk en Transvaal. De imam vormt volgens de veiligheidsdiensten een potentieel gevaar. ,,Hij preekt een intolerante boodschap in een gebied waar veel radicalisering is”, verklaarde een woordvoerder van de NCTV. ,,Zo draagt hij bij aan het radicaliseringsproces richting jihadisme.” De omstreden Haagse imam kondigde afgelopen week al aan naar de rechter te stappen vanwege de beslissing van minister Blok (justitie en veiligheid)

Fawaz Jneid wenste ooit Theo van Gogh een dodelijke ziekte toe en smeekte Allah ‘de vijanden van de islam te vernietigen’. Door de Haagse As Soennah-moskee werd hij in 2012 ontslagen vanwege het sluiten van ongeoorloofde islamitische huwelijken. Daarvoor werd hij ook veroordeeld.

Folders

Veel van de ondertekenaars die de zogenoemde ‘haatimam’ te hulp schieten hangen het ultra-orthodoxe salafisme aan en kwamen in het verleden in opspraak. Zo doken in de Amsterdamse El Tawheed-moskee ooit folders op waarin stond dat homo’s van flatgebouwen moesten worden gegooid. De imam van de Al- Fitrah-moskee in Utrecht leerde jongeren volgens onderzoek van NRC ‘een afkeer te hebben van ongelovigen’. Beide gebedshuizen zouden ook door dubieuze, buitenlandse financiers gesteund worden.

Op de lijst staat ook de de Haagse Partij van de Eenheid van wie de fractieleider Abdoe Khoulani ooit zijn steun uitsprak voor Isis. Onlangs riep hij opnieuw woede over zich af door Isaëlische scholieren uit te maken voor ‘toekomstige kindermoordenaars’ en ‘zionistische terroristen in wording.’

 

Islamitische organisaties keren zich tegen gebiedsverbod voor imam Fawaz Jneid

Den HaagFM 20.08.2017 Het opleggen van een gebiedsverbod aan de omstreden imam Fawaz Jneid is “een heksenjacht van de staat tegen eenieder die een andere mening heeft dan de doorsnee publieke opinie”. Dat schrijven islamitische organisaties in een gezamenlijke verklaring.

Fawaz heeft voor zes manden een gebiedsverbod gekregen voor de Schilderswijk en Transvaal. Minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie legde het gebiedsverbod vorige week op omdat de imam een “intolerante boodschap” predikt. De imam bleek gebedsdiensten te houden in een islamitische boekenwinkel in de Cillierstraat. De gemeente heeft hem dat verboden. Fawaz werd eerder veroordeeld voor het sluiten van illegale islamitische huwelijken. Ook kwam hij in opspraak door het vervloeken van VVD-politica Ayaan Hirshi Ali en de vermoorde Theo van Gogh.

De ondertekenaars van de verklaring vinden dat de overheid Fawaz monddood probeert te maken en hem van zijn vrijheden en rechten berooft. “Wij betreuren dan ook te moeten constateren dat hier sprake is van censuur en een selectieve anti-Islaam maatregel die niet enkel imam Fawaz treft, maar de Nederlandse moslim direct raakt in zijn vrijheden en rechten”, schrijven zij. De verklaring is ondertekend door een aantal conservatieve moslimorganisaties waaronder AlFitrah, MoslimJongeren en El Tawheed Amsterdam. Ook de Partij van de Eenheid in de gemeenteraad heeft de brief ondertekend. …lees meer

Gerelateerd;

Imam Fawaz Jneid stapt naar rechter om gebiedsverbod ongedaan te maken

16 augustus 2017

Toch weer gebedsdienst in boekhandel omstreden imam

18 augustus 2017

Imam Fawaz geschorst door bestuur As-Soennah

31 maart 2012

‘Gebiedsverbod imam Fawaz is heksenjacht van de staat tegen andersdenkenden’

OmroepWest 20.08.2017 Het opleggen van een gebiedsverbod aan de omstreden imam Fawaz is ‘een heksenjacht van de staat tegen eenieder die een andere mening heeft dan de doorsnee publieke opinie’. Dat stellen meerdere islamitische organisaties in een gezamenlijke verklaring. Voor Fawaz is de komende zes maanden de Haagse Schilderswijk en Transvaal verboden terrein omdat hij haat zou zaaien.

  app-facebook

Arnoud Van Doorn  19 uur geleden

PERSBERICHT – Gezamenlijke verklaring van islamitische organisaties.

“Stop inperking burgerrechten van moslims”

Naar aanleiding van het gebiedsverbod dat imam Fawaz Jneid opgelegd heeft gekregen van minister Blok van Veiligheid en Justitie, zonder dat ook maar enige vorm van juridische rechtsgang heeft plaatsgevonden, verklaren wij het volgende: …Meer weergeven

Minister Blok van Veiligheid en Justitie legde het gebiedsverbod vorige week op aan imam Fawaz. Volgens de minister en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV) verkondigt de imam een ‘intolerante boodschap’.

De maatregel is opgelegd, mede op aandringen van burgemeester Pauline Krikke van Den Haag. De imam zou namelijk gebedsdiensten houden in een islamitische boekenwinkel in de Cillierstraat in Den Haag, terwijl hem dat is verboden. Hij moet daar voor morgen mee stoppen, anders start de gemeente een juridische procedure tegen de stichting Qanitoen van Fawaz.

Beroofd

De ondertekenaars van de verklaring vinden dat de overheid Fawaz monddood probeert te maken en hem van zijn vrijheden en rechten berooft.

‘Wij betreuren dan ook te moeten constateren dat hier sprake is van censuur en een selectieve anti-Islaam maatregel die niet enkel imam Fawaz treft, maar de Nederlandse moslim direct raakt in zijn vrijheden en rechten’, schrijven zij.

Conservatief

De verklaring is ondertekend door een aantal conservatieve moslimorganisaties waaronder stichting AlFitrah, stichting MoslimJongeren en de stichting El Tawheed Amsterdam. Maar ook de Haagse politieke partij Partij van de Eenheid (PvdE) en PvdE-fractievertegenwoordiger Arnoud van Doorn.

Imam Fawaz is omstreden omdat hij is veroordeeld voor het sluiten van illegale islamitische huwelijken. Ook kwam hij in opspraak door het vervloeken van VVD-politica Ayaan Hirshi Ali en de vermoorde Theo van Gogh.

LEES OOK: Tientallen mensen bezoeken pand van Fawaz op tijdstip van vrijdagmiddaggebed

Meer over dit onderwerp: IMAM MOSKEE DEN HAAG CILLIERSTRAAT PAULINE KRIKKE VERKLARING

‘Heksenjacht’ op Jneid

Telegraaf 20.08.2017  ’Het gebiedsverbod van haatsjeik Fawaz Jneid is een heksenjacht tegen iedereen die een andere mening heeft dan de doorsnee publieke opinie’. Dit schrijft een aantal islamitische organisaties zondag, waaronder de Stichting Islamitisch Onderwijs, in een gezamenlijke verklaring.

De omstreden prediker, die werd veroordeeld voor het sluiten van illegale Sharia-huwelijken kreeg vorige week een gebiedsverbod voor de Haagse wijken Schilderswijk en Transvaal, omdat hij volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV) een intolerante boodschap verkondigt.

De maatregel volgde, nadat de Telegraaf onthulde dat de imam met zijn Stichting Qanitoen een illegale moskee runt in twee bedrijfspanden aan de Cillierstraat – onder het mom van een boekenwinkel. De protesterende organisaties spreken van ’een onwettige vorm van onderdrukking en vrijheidsberoving, die in strijd is met de Nederlandse grondwet’.

„Wij betreuren dan ook te moeten constateren dat hier sprake is van censuur en een selectieve anti-Islam maatregel die niet enkel imam Fawaz treft, maar de Nederlandse moslim direct raakt in zijn vrijheden en rechten.”

Uiterlijk maandag 21 augustus moet de haatimam een einde hebben gemaakt aan het illegale gebedshuis. Gebeurt dat niet, dan begint burgemeester Krikke van Den Haag een kort geding tegen Qanitoen.

13 Reacties op “Imam Fawaz Jneid in opstand tegen de Haagse ‘heksenjacht’

  1. Pingback: Gebiedsverbod in Den Haag voor Imam El Alami Amaouch !! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  2. Pingback: Gebiedsverbod in Den Haag voor Imam El Alami Amaouch !! « Debat in de Digitale Hofstad

  3. Pingback: Gebiedsverbod in Den Haag Imam Fawaz Jneid definitief | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  4. Pingback: Gebiedsverbod in Den Haag Imam Fawaz Jneid – de nasleep | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  5. Pingback: Gebiedsverbod in Den Haag Imam Fawaz Jneid – de nasleep « Debat in de Digitale Hofstad

  6. Pingback: As-Soennah-moskee in Den Haag onder de loep | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  7. Pingback: As-Soennah-moskee in Den Haag onder de loep « Debat in de Digitale Hofstad

  8. Pingback: Gebiedsverbod in Den Haag Imam Fawaz Jneid – de nasleep – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad

  9. Pingback: Gebiedsverbod in Den Haag Imam Fawaz Jneid – de nasleep – deel 2 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  10. Pingback: Gebiedsverbod in Den Haag Imam Fawaz Jneid – de nasleep – deel 3 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  11. Pingback: Intrekking gebiedsverbod in Den Haag Imam Fawaz Jneid | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  12. Pingback: Intrekking gebiedsverbod in Den Haag Imam Fawaz Jneid « Debat in de Digitale Hofstad

  13. Pingback: Ook maar een Gebiedsverbod voor Imam Mohamed M. van de Al Madinah moskee | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

Plaats een reactie