Platform Stad houdt op donderdag 31 augustus 2017 een debat over hoogbouw in Den Haag.
De vraag naar woningen in de stad is groot; bouwen is derhalve noodzakelijk.
Hoogbouw is daarbij een serieuze optie.
Platform Stad is een onafhankelijk gezelschap dat veel aandacht schenkt aan stedelijke ontwikkeling en architectuur in de hofstad. Voor dit Debat over de Haagse hoogbouw (bron: AD 25.07.2018) zijn architecten, marktpartijen en bewoners uitgenodigd om te praten over de mogelijkheden en risico’s van hoogbouw.
Het stadsbestuur is nu bezig met een nieuwe hoogbouwvisie: ‘Eyeline & Skyline’. Wat het discussieplatform betreft komen er uit het debat een aantal ‘aanbevelingen’ voor die visie.
Bij het Haagse stadsgesprek schuiven onder meer de architecten Jeroen Geurst, Ruurd Gietema en Hans Kollhoff aan. Landschapsarchitect Ben Kuipers en Rob van Kalmthout van bouwbedrijf Heijmans doen eveneens mee. Net als wethouder Joris Wijsmuller (stadsontwikkeling, wonen).
Het Haagse stadsgesprek duurt van 16.00 tot 20.00 uur.
Inloop vanaf 15.30 uur.
Locatie: de New World Campus aan het Spaarneplein 2 Den Haag.
XXXXX Inmiddels verplaatst naar andere locatie: New Babylon Meeting Center Anna van Buerenplein 41a Den Haag
Op zijn Haags
Wanneer krijgt de stad een wolkenkrabber die hoger is dan New Babylon (150 meter) ? Snel wellicht. Niks is te gek voor de skyline, zolang het gebouw maar deugt: ,,Op z’n Haags.”
Wie heeft de grootste? Dat Hollandse wolkenkrabberwedstrijdje wint Den Haag niet gauw, met haar torens van 150 meter. Neem Rotterdam, waar de bouw van de Zalmhaventoren van 215 meter (!) gaat beginnen.
Ruimtegebrek
Gebrek aan vierkante meters dwingt Den Haag de lucht in (AD 24.08.2017) ,,We doen het op z’n Haags”, zei stadsbouwmeester Erik Pasveer recentelijk dan ook tijdens een werkbespreking over de Haagse hoogbouw. Politici spraken in het Nutshuis met architecten, ontwikkelaars, investeerders en vastgoedkenners over de skyline. ,,We beoordelen het project voor project, op basis van onze kwaliteitseisen”, aldus Pasveer.
Bevolkingsgroei
Dat is blijkbaar op z’n Haags: niet blind woon- en kantoorkolossen uit de grond stampen, maar duidelijke kaders stellen over het dak, de begane grond, de horizon, het ‘groen’ en de rest van de omgeving: ,,Als je een gebouw verkeerd neerzet, waait een wandelaar zo uit z’n broek”, zegt Pasveer. Dat Den Haag de lucht in moet, staat vast.
Vorig jaar al wees de gemeente zones rond de treinstations aan als plekken voor hoogbouw. De stad moet wel, met amper beschikbare bouwgrond en een inwoneraantal dat de komende twintig jaar met 60.000 tot 100.000 toeneemt.
Bouwwethouder Joris Wijsmuller (HSP) schaaft nog even aan zijn skylinevisie. De sessie van gisteren diende als inspiratiebron. Volgende maand moet de nota klaar zijn en liggen er nieuwe spelregels voor plannen die invloed hebben op het kenmerkende beeld van de Haagse horizon, met joekels als New Babylon en de ministerietorens – van circa 150 meter – en hun kleinere maar even markante broertjes als Het Strijkijzer en de Haagse Tieten.
Sfeer
Wie denkt dat omvang alles zegt in het hoogbouwdebat, heeft het mis: ,,Het gaat erom of de straat er beter van wordt, veiliger, prettiger, mooier”, zegt stedenbouwexpert Hans Karssenberg. Volgens Karssenberg en andere deskundigen ligt de sleutel vaak op ooghoogte: als de ‘plint’ van een gebouw mooi wordt – levendig, groen, toegankelijk – dan maakt de hoogte niet veel uit. ,,Je ziet in Vancouver dat het kan: heel hoge gebouwen met een prima sfeer.”
Zo’n toren heeft ook meerwaarde: de hele buurt wordt sterker, er komen extra functies, aldus Wienke Bodewes.
Stadsbouwmeester Pasveer roept vooralsnog geen maximale bouwhoogtes: ,,We gaan niet met een potloodje een lijn trekken, zo van: daar mag je maar 70 meter en daar 150. Dan heb je een discussie over hoogtes terwijl er nog geen plannen zijn.”
Daarbij: verzet tegen hoge gebouwen komt er vaak toch, of ze nou 80 of 200 meter zijn: ,,Er kan altijd weerstand komen”, weet Wienke Bodewes, als directeur van ontwikkelaar Amvest ook betrokken bij de Zalmhaventoren in Rotterdam. Daar procedeerden de buren (vergeefs) omdat ze een deel van het uitzicht verliezen. ,,Maar je moet zorgen dat het gebied er voor iedereen beter van wordt. Zo’n toren heeft ook meerwaarde: de hele buurt wordt sterker, er komen extra functies.”
zie ook: Welstandsnota Den Haag 2017
zie ook: Toekomst van Den Haag – Ruimte voor de Stad
zie ook: Toekomstvisie Den Haag 2040 – Agenda
Den Haag
- Het Ministerie van Justitie en Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zijn beide 146 meter hoog;
- De 142 meter hoge Hoftoren is in 2003 opgeleverd;
- Het Strijkijzer is 132 meter;
- Woontoren De Kroon van ruim 130 meter;
- New Babylon bestaande uit twee torens van 140 meter en 102 meter hoog is in 2012 opgeleverd.
Afbeeldingen van den haag skyline
Meer afbeeldingen voor den haag skyline
Gebouwen Den Haag – Skyline City
Skyline Den Haag – Skyline City
Skyline Den Haag – Laser Snijder
Lijst van hoogste gebouwen van Den Haag – Wikipedia
Hoogste bouwwerken · Toekomstige hoge …
The Penthouse Den Haag – Het hoogste restaurant van Nederland
Heeft Den Haag de mooiste skyline? – DenHaagDirect
Den Haag muurdecoratie – Werk aan de Muur
Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende
Rotterdam
Zalmhaventoren kan er in 2022 staan
Groen licht voor Zalmhaventoren, hoogste gebouw Nederland
De toekomst van de skyline van Rotterdam
Afbeeldingen van rotterdam skyline
Meer afbeeldingen voor rotterdam skyline
Rotterdam Skyline – KKEC The happy factory
Rotterdam Skyline – KKEC The happy factory
Rotterdam kunst op canvas – Werk aan de Muur
Panorama’s Rotterdam – Skyline City
Skyline Rotterdam – Skyline City
bol.com | Canvas schilderij (110 x 50 cm) Rotterdam Skyline in the …
Rotterdam, Skyline – Fotorondleiding
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | Volgende |
Amsterdam
Afbeeldingen van amsterdam skyline
Meer afbeeldingen voor amsterdam skyline
Nieuw torens veranderen skyline Amsterdam|Nieuws| Telegraaf.nl
Wordt dit de nieuwe skyline van Amsterdam? – Amsterdam – PAROOL
Indrukwekkende beelden: skyline Amsterdam verandert door … – AT5
Skyline Amsterdam – Skyline City
Skyline Amsterdam – Laser Snijder
Gemeente Amsterdam gelooft nog steeds in skyline van de Sluisbuurt …
Amsterdams architectenbureau bepaalt nieuwe skyline Frankfurt – AD.nl
Bouwen aan de skyline van Amsterdam | J.P. van Eesteren
doubletree by hilton hotel amsterdam centraal station
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | Volgende |
HSP vs. HSP: ‘Maximale hoogte juist behouden’
AD 10.01.2018 Uitgerekend de fractie van de Haagse Stadspartij gooit de kont tegen de krib bij het skylineplan van hun aanvoerder wethouder Joris Wijsmuller. Hoger bouwen dan 140 meter? ,,Dat is alleen maar duur en inefficiënt.”
Morgen spreekt de gemeenteraad voor het eerst over de nieuwe spelregels voor Haagse hoogbouw. In de skylinenota schrapt wethouder Joris Wijsmuller (HSP) de maximale bouwhoogte van 140 meter en staan meer voorwaarden voor woontorens.
Maar Wijsmullers partijgenoot, HSP-raadslid Gerwin van Vulpen, is niet overtuigd van het nut van megatorens. ,,Die maximale hoogte hoeft niet opgerekt te worden. We zien de noodzaak niet om van het maximum af te wijken. Het is heel duur en heel weinig efficiënt om zo hoog te bouwen.”
In de skylineplannen wijst het stadsbestuur gerichte locaties aan voor hoogbouw: rond de drie grote treinstations, op de Binckhorst en in Escamp is ruimte voor woontorens (van hoger dan vijftig meter). ,,Aan de Scheveningse kust komt geen hoogbouw. Dat beloof ik”, zei Wijsmuller eerder.
Natuur
HSP-raadslid Van Vulpen: ,,Rond natuurgebieden mag wat ons betreft ook niet hoger gebouwd worden dan dertig meter. En allerlei wilde plannen uit de stadsgesprekken, zoals vijf hoge torens in het Rode Kruisplantsoen, gaan wat ons betreft ook niet door.” Rond treinstations zijn torens best mogelijk, zegt de HSP’er, ,,maar hoogbouw is gewoon niet altijd de beste oplossing. Uit onderzoek blijkt dat 6 tot 8 bouwlagen veel efficiënter is.”
Politieke partijen hebben begrip voor de collegewens om meer de hoogte in te gaan, met een explosieve bevolkingsgroei van 100.000 inwoners extra tot 2040 en amper beschikbare bouwgrond in de stad.
Maar partijen waarschuwen wel voor nare bijeffecten. Zo vreest het CDA voor problemen met harde wind: ,,Op de Turfmarkt bij de nieuwe ministerietorens kan het op straatniveau soms echt een tochtgat zijn, daar moet je voor uitkijken”, zegt CDA-raadslid Michel Rogier.
Rond natuurgebieden mag wat ons betreft ook niet hoger gebouwd worden dan dertig meter, aldus HSP-raadslid Gerwin van Vulpen.
Pet, hoed of kroon verplicht
Den Haag gaat de komende jaren verder de lucht in. Er komen woontorens rond de treinstations, in Escamp en op de Binckhorst. De maximale hoogte van 140 meter wordt losgelaten, staat in de nota over hoogbouw. Plannen voor torens moeten voldoen aan strikte voorwaarden rond duurzaamheid, groen, zon en schaduw en de invulling van de eerste verdiepingen. Ook moet ieder gebouw een ‘hoed, pet of kroon’ krijgen, zoals Het Strijkijzer, de Hoftoren en de Haagse Tieten. Hoogbouw is nodig: Den Haag moet jaarlijks 2.500 woningen bouwen om alle nieuwe inwoners een dak boven het hoofd te bieden.
Wijsmuller: “Ieder bouwwerk moet een positieve bijdrage leveren aan Den Haag”
Den HaagFM 08.09.2017 Het stadsbestuur heeft vrijdag de nieuwe Welstandsnota gepresenteerd. “Deze nota maakt nieuwe ontwikkelingen beter en makkelijker mogelijk. Bovendien is deze nota ook veel ambitieuzer als het gaat om de verduurzaming van Haagse woningen”, zegt wethouder Joris Wijsmuller van Stedelijke Ontwikkeling, Wonen, Duurzaam en Cultuur.
In de Welstandsnota staan de regels waaraan het uiterlijk van een bouwwerk in Den Haag moet voldoen. Ook geeft het antwoord op vragen als ‘hoe kan een huis verbouwd worden of uitgebreid en hoe kan een huis duurzamer gemaakt worden?’. “Het uitgangspunt is dat ieder bouwwerk een positieve bijdrage moet leveren aan Den Haag”, aldus Wijsmuller.
Een belangrijk verschil met de vorige Welstandsnota is volgens Wijsmuller dat nieuwe nota een stuk flexibeler is. “We schrijven in deze nota niet voor welke kleur een Haagse deur moet hebben.” In plaats van regels voor de hele stad of een groot deel van de stad, neemt deze nota de directe omgeving als uitgangspunt. Iedere locatie is anders en dus gelden er voor iedere locatie andere criteria. …lees meer
Pingback: Hoogbouw rondom het Haagse Bos ??? | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen
Pingback: Hoe nu verder met de Haagse hoogbouw: Eyeline en Skyline !! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen
Pingback: De Skyline van Den Haag gaat de komende jaren drastisch veranderen | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen
Pingback: De Skyline van Den Haag gaat de komende jaren drastisch veranderen en nog verder | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen
Pingback: De herontwikkeling van het Stationspostgebouw Waldorpstraat in het HS Kwartier | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen
Pingback: De Skyline van Den Haag gaat de komende jaren drastisch veranderen en nog verder- de nasleep | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen
Pingback: De Skyline van Den Haag gaat de komende jaren hoogterecords breken | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen
Pingback: Alvast maar gedag tegen de Bellevue Towers op het Koningin Julianaplein naast Centraal Station !!?? | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen