Topinkomens Haagse publieke instellingen alsnog aanpakken

Aanpakken die Slurpbakken !!!!!

De gemeente gaat toch door met aanpakken van topinkomens van bestuurders van onder andere woningcorporaties en zorginstellingen. Eerder besloot wethouder Tom de Bruijn daarmee te stoppen omdat de juridische risico’s te groot zouden zijn en omdat de landelijke overheid de regels voor topinkomens al had aangescherpt. Maar de gemeenteraad heeft hem teruggefloten.

Sinds 2011 mochten bestuurders van instellingen die door de gemeente Den Haag worden gesubsidieerd niet meer verdienen dan 194.000 euro per jaar. Wanneer dat wel het geval was, werden de organisaties gekort op hun subsidies met het bedrag waarmee de norm werd overschreden. De korting heeft geleid tot twee beroepszaken, ingediend bij de rechtbank Den Haag. Daarnaast lopen er twee bezwaarprocedures bij de Adviescommissie Bezwaarschriften. De zittingen moeten nog plaatsvinden.

Sinds dit jaar zijn de landelijke regels aangescherpt. Een jaarsalaris van bestuurders mag niet hoger zijn dan 178.000 euro, dat is net zoveel als het salaris van een minister. De gemeente Den Haag neemt deze nieuwe landelijke norm over.

Verder:

IMG_0440[1]

Wet Normering Topinkomens.

Vanaf 1 januari 2015 is de nieuwe Wet Normering Topinkomens van kracht voor functionarissen in de publieke en semipublieke sector. Volgens de NVZD was een wettelijk maximum niet nodig, omdat de branche zelf al een zogeheten ‘Beloningscode’ had ingesteld.

IMG_0477

Balkenende-norm

De rechtbank stelde eerder al vast dat zorgbestuurders die nu méér verdienen dan het nieuwe maximum, voldoende tegemoet worden gekomen omdat de nieuwe wet een overgangsregeling bevat. Vakbond Abvakabo FNV is blij met de uitspraak. De bond vindt dat belastinggeld voor de zorg aan de zorg moet worden besteed en niet aan ‘buitensporige salarissen van directeuren’.

Woningcorporaties.

Woonminister Stef Blok (VVD) vindt het echter voor zijn terrein, de corporaties, te kort dag, schrijft hij aan de Tweede Kamer. „Ik acht de resterende termijn tot 1 januari 2015 te kort om nog in 2014 op een zorgvuldige wijze te komen tot een evenwichtige indeling in klassen met bijbehorende bedragen voor de woningcorporaties.”

Dus blijven de salarissen in corporatieland nog een jaar zoals ze zijn. Alleen de bazen van de grootste corporaties zitten overigens op 130 procent van een ministerssalaris.

Het gaat om een paradepaardje van de PvdA uit het regeerakkoord met de VVD.

PvdA-Tweede Kamerlid John Kerstens zegt in een reactie op de brief van Blok dat de „invoering uiteraard zorgvuldig moet plaatsvinden”. Daardoor ontstaat volgens Kerstens altijd een soort overgangssituatie. „Desondanks zie ik ‘t niet gebeuren dat woningcorporaties het komende jaar de grenzen van de nieuwe wet gaan opzoeken. De PvdA zal daar in ieder geval scherp op letten.”

VVD is tegen

Afgelopen jaar was er weer een hoop te doen om het gedrag van juist enkele corporatiebazen. De Eerste Kamer kwam maandag terug van reces om de wet op de topinkomens nog voor het nieuwe jaar te behandelen, zodat die meteen kon ingaan.

Coalitiepartner VVD stemde tegen, net als CDA, D66 en OSF. De bovengrens van 130 procent bestaat nog maar kort. Verdere verlaging is voortijdig en onzorgvuldig, vindt onder meer de VVD in de Senaat, want de effecten van de eerste zijn nog niet duidelijk.

De afspraak was volgens VVD-senator Heleen Dupuis dan ook dat de verscherping van 130 naar 100 procent van een ministerssalaris niet „met stoom en kokend water” zou worden doorgevoerd. De toezegging van een evaluatie van de huidige situatie is genegeerd, klaagde Dupuis. Plasterk is volgens haar „gewoon doorgeraasd”, aldus Heleen Dupuis VVD in KRO’s De Ochtend van 4.

VVD stemde uiteindelijk dus tegen, ondanks dat de afspraak stond opgenomen in hetregeerakkoord. Verdere verlaging is voortijdig en onzorgvuldig, vindt de VVD in de Senaat, want de effecten van de eerste zijn nog niet duidelijk. Ook worden topmensen over één kam geschoren, vinden de liberalen in de Senaat. Ook CDA, D66 en OSF stemden tegen.

Wet topinkomens aangenomen door Senaat ondanks tegenstem VVD –De Eerste Kamer heeft zojuist de wet normering topinkomens aangenomen, ondanks een tegenstem van coalitiepartij VVD. Het voorstel kreeg 38 stemmen voor en 33 stemmen tegen. In de Tweede Kamer stemde de VVD nog wel voor het wetsvoorstel.

IMG_0455

BROZE COALITIE

De tegenstem van de liberalen is een nieuwe tegenslag voor de toch al broze coalitie van de VVD samen met de PvdA. De partijen geraakten vorige week in een kerstcrisis nadat drie Senaatsleden van de PvdA het wetsvoorstel van minister Edith Schippers van Volksgezondheid (VVD), dat het recht op vrije artsenkeuze moet beperken, afstemden. Pas na een aantal dagen van crisisberaad kwamen de partijen tot overeenstemming over een nieuw wetsvoorstel, al wilden de drie dissidenten van de PvdA geen stemgarantie geven.LEES VERDER

zie ook: Aanpak Topsalaris publieke en semi-publieke sector

zie ook:  Gedonder met topbestuurders in de zorg, het onderwijs, woningcorporaties en toezichthouders

zie ook: Gedonder in de top ook bij de woningcorporaties

zie ook: Parlementair onderzoek woningbouwcorporaties – Conclusie

Gemeente gaat toch door met aanpakken topinkomens publieke instellingen

Den HaagFM 12.01.2015 De gemeente gaat toch door met aanpakken van topinkomens van bestuurders van onder andere woningcorporaties en zorginstellingen. Eerder besloot wethouder Tom de Bruij daarmee te stoppen omdat de juridische risico’s te groot zouden zijn en omdat de landelijke overheid de regels voor topinkomens al had aangescherpt. Maar de gemeenteraad heeft hem teruggefloten.

Sinds 2011 mochten bestuurders van instellingen die door de gemeente Den Haag worden gesubsidieerd niet meer verdienen dan 194.000 euro per jaar. Wanneer dat wel het geval was, werden de organisaties gekort op hun subsidies met het bedrag waarmee de norm werd overschreden. De korting heeft geleid tot twee beroepszaken, ingediend bij de rechtbank Den Haag. Daarnaast lopen er twee bezwaarprocedures bij de Adviescommissie Bezwaarschriften. De zittingen moeten nog plaatsvinden.

Sinds dit jaar zijn de landelijke regels aangescherpt. Een jaarsalaris van bestuurders mag niet hoger zijn dan 178.000 euro, dat is net zoveel als het salaris van een minister. De gemeente Den Haag neemt deze nieuwe landelijke norm over. …lees meer

Hoe de onwil om topsalarissen te matigen zich steeds weer laat zien

Elsevier 10.01.2015 Gaat het om topsalarissen, dan is er altijd wat. Aanpassingen, zeker als die neerwaarts kunnen uitpakken, gaan nooit zonder slag of stoot. Wordt een maatregel tot matiging eindelijk ingevoerd, dan is het, zeker bij beursgenoteerde bedrijven, usance om elders compensatie te zoeken.

Toen al te ruimhartige optieregelingen enigszins aan banden werden gelegd, werden cashbonussen populair. Toen die door strengere prestatiecriteria lager uitvielen, werden de pensioenpotten van de topmanagers extra gevuld.

Niemand wil een sukkel zijn. De op 1 januari 2013 ingevoerde Wet normering topinkomens (WNT) werd door tal van (semi)publieke organisaties dusdanig genegeerd, dat het kabinet besloot de wet aan te scherpen. Vanaf dit jaar moest gelden dat bestuurders hoogstens een ministerssalaris zouden krijgen. In onder meer de zorg krijgen ze dat niet rond. De nieuwe WNT gaat op zijn vroegst in 2016 in.

Bonuswet

De nieuwe bonuswet voor bankiers en verzekeraars is ook zoiets. Die wet komt erop neer dat zij een bonus van hooguit 20 procent van hun vaste jaarsalaris krijgen. Die wet zou eveneens per 1 januari zijn ingegaan. Zo, ja. Dat is voorlopig uitgesteld.

Blok wil nieuwe nederlaag voorkomen in zaak topinkomens corporaties

NU 09.01.2015 Minister Stef Blok (Wonen) ontkent dat hij weigert een wet uit te voeren om topinkomens bij corporaties aan banden te leggen.

Wel wil de minister de wet zorgvuldig invoeren. Blok wil voorkomen dat hij opnieuw door de rechter wordt teruggefloten. Dat gebeurde bij een eerdere poging de topinkomens in de sector aan te pakken.

De Senaat nam eind vorig jaar een wet aan die topinkomens bij de (semi)overheid moet beperken. Blok en minister Edith Schippers (Volksgezondheid) zeggen die wet pas volgend jaar te kunnen uitvoeren.

Lees meer over: Woningcorporaties

Gerelateerde artikelen;