De hele wereld kijkt naar OPCW in Den Haag

‘Organization for the Prohibition of Chemical Weapons’ in Den Haag stad van vrede en recht.

Hele wereld kijkt naar OPCW in Den Haag

PH 09.09.2013 DEN HAAG – Dit wordt de week van Syrië. Komt er een Amerikaanse militaire aanval of niet? Den Haag speelt een belangrijke rol achter de schermen.

Syrie

Wie langs de vlaggenparade in de internationale zone rijdt, ziet bij het Bel Air hotel een opvallend rond gebouw. Wat het precies is weten maar weinigen. Daar zetelt de organisatie voor de afschaffing van chemische wapens. ‘The Organization for the Prohibition of Chemical Weapons’ (OPCW). Oftewel de wereldwijde waakhond die op dat verschrikkelijke spul let. Maar het gaat verder dan ‘blaffen’. OPCW speurt ook in Syrië naar chemische wapens die onlangs voor een verschrikkelijke moordpartij hebben gezorgd.
De afgelopen dagen melden zowat alle media in de wereld dat de inspecteurs chemisch materiaal hebben meegenomen naar Den Haag. Maar dat te onderzoeken spul blijft niet liggen in het OPCW gebouw. Het is gebracht naar TNO, ook al in Den Haag. De grootste speciaalkennis ter wereld zit hier.

Is dat nu allemaal iets om trots op te zijn in onze stad van vrede en recht? Trots klinkt in deze toch donkere tijden iets te feestelijk. Maar belangrijk is het allemaal wel. Bewijzen daar gaat het om. Om potentiële slachtoffers te beschermen en schuldigen aan deze misdaden tegen de menselijkheid te kunnen aanwijzen. In naam van de veiligheid en het recht. Goed dat in onze stad daar een flink steentje aan wordt bijgedragen. Op zondag 29 september kunt u op de Haagse Internationale Dag instellingen bezoeken: www.internationaledag.nl

Uitgelicht:

Lees hier de ontwerpresolutie die door president Obama naar het Congres is gestuurd Open pdf (81,9 kB)

Meer over Sarin l VS zetten VN opzij

zie ook: Obama overweegt beperkte aanval op Syrië

10-09 Syrië treedt toe tot OPCW

23:51 Timmermans bespreekt Syrië

Dossiers:

OPCW NRC

OPCW sloopt chemische wapenfabriek

Telegraaf 03.03.2015 De Organisatie voor het Verbod van Chemische Wapens (OPCW) heeft in Syrië voor het eerst de vernietiging van een productiefaciliteit voor chemische wapens afgerond. Dat was eind januari, meldde het hoofdkwartier van de OPCW in Den Haag dinsdag. Het ondergrondse productiecentrum was een van de twaalf centra die de OPCW in Syrië ontmantelt.

De chemische wapens van Syrië zijn eerder al afgevoerd. Onder grote druk van bondgenoot Rusland en de VS stemde de Syrische president Bashar al-Assad er in september 2013 mee in dat zijn chemisch wapenarsenaal door de OPCW en de VN wordt ontmanteld. Dat was nadat het gebruik van chemische wapens in de Syrische burgeroorlog was vastgesteld. Die oorlog vloeide in de loop van 2011 voort uit felle en bloedig neergeslagen protesten tegen Assads regime. Het protest barstte half maart 2011 los.

OPCW bevestigt voor het eerst inzet chloorgas Syrië

Trouw 07.01.2015 De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) heeft voor het eerst bevestigd dat er chloorgas is gebruikt in Syrië. Tegen drie dorpen die in handen zijn van de oppositie, is vorig jaar het gas ingezet. Dat staat in een nog vertrouwelijk rapport van de OPCW. Bij de aanvallen kwamen dertien mensen om, 350 tot vijfhonderd raakten gewond.

In het rapport wordt geen schuldige aangewezen. En hoewel in het rapport de Syrische regering niet als schuldige wordt aangewezen zeiden 32 van de 37 getuigen die de OPCW sprak wel dat ze ‘een helikopter hoorden of zagen ten tijde van de aanval met oliedrums vol explosieven en giftige chemicaliën’. Ook roken inwoners van de dorpen het chloorgas nadat de zogenoemde vatbommen waren ingeslagen.

OPCW: inspecteurs in Syrië liepen in hinderlaag›

NRC 28.05.2014  De inspecteurs van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) die gisteren in Syrië werden aangevallen, liepen in een hinderlaag en werden kort vastgehouden. De OPCW verschafte vanochtend zelf duidelijkheid over de situatie.

HINDERLAAG

Het team was op weg naar Kafr Zita als onderdeel van haar missie om de feiten rond beschuldigingen van het gebruik van chloor in Syrië te onderzoeken. Met de regering van Syrië en gewapende oppositiegroepen in het gebied was een lokale wapenstilstand onderhandeld voor de dag.

TEAM WEER VEILIG

De inspecteurs werden korte tijd vastgehouden, maar na interventie van de grootste Syrische oppositiegroep vrijgelaten. Het team is inmiddels in Damascus.

Lees meer;

27 MEI Medewerkers van OPCW in Syrië zijn weer veilig›

29 APR Minstens 50 doden vandaag in Syrië, ruim 100 mensen gewond›

22 APR OPCW: 86 procent van alle chemische wapens weg uit Syrië›

12 APR Gifgas gebruikt bij aanval in Syrisch dorp›

6 MRT Syrië mist deadline vernietigen faciliteiten wapenproductie›

Ontvoerde VN-medewerkers Syrië weer vrij

Trouw 27.05.2014 De zes medewerkers van de Verenigde Naties die vandaag werden ontvoerd in Syrië zijn weer vrij. Dat meldt de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens. Ook de vijf lokale chauffeurs die werden ontvoerd zijn op vrije voeten.

Het Syrische ministerie van buitenlandse zaken liet eerder weten dat de groep was gekidnapt door gewapende lieden. De inspecteurs zijn namens de VN en de OPCW in Syrië om berichten over recente aanvallen met chloorgas te onderzoeken.

Meer over

o                                               Syrië

o                                               Onrust in Arabische wereld

o                                               Verenigde Naties

o                                               Burgeroorlog in Syrië

Medewerkers van OPCW in Syrië zijn weer veilig›

NRC 27.05.2014 Volgens het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken zijn zes medewerkers van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) vandaag ontvoerd. Volgens de OPCW zijn ze echter alweer vrij. Hun konvooi zou vandaag zijn overvallen door gewapende eenheden.

Volgens de OPCW is de groep alweer vrij. Het hoofd van de OPCW Ahmet Üzümcü heeft de strijdende partijen in het land opgeroepen om met de OPCW mee te werken.

Naar nu blijkt gaat het alleen om een aanval waarbij een bermbom is gebruikt. Het team deed volgens persbureau AFP onderzoek naar de mogelijke inzet van chloorgas in de burgeroorlog. Human Rights Watch kwam twee weken geleden met een rapport naar buiten waaruit bleek dat dit gas was ingezet in het noordwesten van het land. Slachtoffers zouden symptomen vertonen van blootstelling aan het gas, en daarnaast waren er ook gele gaswolken gesignaleerd na inslagen.

De OPCW is in Syrië voor een missie om het chemische arsenaal van president Assad te ontmantelen. Er zou nu 92,5 procent van het arsenaal uit het land zijn getransporteerd om elders vernietigd te worden. De bedoeling is dat de volledige voorraad voor 30 juni uit Syrië moet zijn. De regering had echter beloof dat dit voor eind april al het geval zou zijn.

Lees meer;

13 MEI ‘Syrisch leger heeft chloorgas ingezet’›BUITENLAND

22 APR OPCW: 86 procent van alle chemische wapens weg uit Syrië›BUITENLAND

6 MRT Syrië mist deadline vernietigen faciliteiten wapenproductie›BUITENLAND

14 FEB Nog maar elf procent van Syrische chemische wapens is vernietigd›BUITENLAND

3 FEB ‘Na tien jaar laatste deel chemische wapens Libië vernietigd’›BUITENLAND

Zes OPCW-medewerkers aangevallen in Syrië

NU 27.05.2014 Zes medewerkers van een VN/OPCW-missie en vijf Syrische chauffeurs zijn dinsdagochtend in Syrië vastgehouden door gewapende troepen. Het konvooi is inmiddels vrijgelaten en is veilig. Dat meldt de in Den Haag gevestigde Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW).

Op gezag van het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken meldde persbureauAP eerder op de dag dat de elf werden ontvoerd op het platteland bij de centraal gelegen stad Hama. Het gaat om medewerkers van een gezamelijke missie van de OPCW en de Verenigde Naties (VN). Zij doen in Syrië onderzoek naar berichten over recente aanvallen met chloorgas.

De regering van president Bashar al-Assad beschuldigt rebellen van ontvoering en spreekt van een ‘terroristische actie’.

Ghouta

In augustus vorig jaar werd Ghouta, een voorstad van Damascus, getroffen door een grote gifgasaanval waarbij ruim 1.400 mensen om het leven kwamen. Een VN/OPCW-missie die sindsdien, onder leiding van de Nederlandse Sigrid Kaag, is belast met het opruimen van het chemisch wapenarsenaal van het regime is ook nog in het land.

Syrië verkeert sinds het begin van de opstanden tegen het autoritaire bewind van Assad in maart 2011 in een bloedige burgeroorlog. Regeringstroepen vechten dagelijks tegen eenverdeelde oppositie. De strijd heeft volgens recente cijfers al aan meer dan 160.000 mensen het leven gekost. Miljoenen Syriërs zijn hun land ontvlucht.

Chronologie van de Syrische burgeroorlog l Dossier Syrië

Gerelateerde artikelen;

VN-inspecteurs ontvoerd

Telegraaf 27.05.2014 Een konvooi van internationele wapenexperts van de Verenigde Naties (VN) en het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) is dinsdag in Syrië aangevallen. De zes onderzoekers en hun vijf lokale chauffeurs werden korte tijd ontvoerd door gewapende troepen, zo berichtte het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken. Het OPCW meldt inmiddels dat allen weer vrij zijn en ongedeerd zijn teruggekeerd naar hun basis.

Officieel heeft Damascus zijn hele voorraad onder internationaal toezicht gesteld. Die wordt uit het land weggehaald en vernietigd onder toezicht van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag.

De Nederlandse diplomate Sigrid Kaag is de speciale coördinator van de gemeenschappelijke missie van VN en OPCW die de vernietigingsoperatie organiseert. Die moet in de zomer zijn afgerond.

‘Weer gifgas gebruikt in Syrië’

Telegraaf 12.04.2014 Regering en oppositie in Syrië hebben elkaar zaterdag over en weer beschuldigd van het gebruik van gifgas. Daarbij zouden twee doden en tientallen gewonden zijn gevallen. Het bericht kon niet uit onafhankelijke bron worden bevestigd.

Meer over:

o                                               Burgeroorlog in Syrië

o                                               Syrië

o                                               Onrust in Arabische wereld

Weinig resultaat OPCW in Syrie

Den HaagFM 30.01.2014 De in Den Haag gevestigde Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) heeft nog maar weinig resultaat geboekt in Syrië.

Vorig jaar kreeg de Haagse instelling de Nobelprijs voor de Vrede, onder meer vanwege de inspanning om alle chemische wapens uit Syrië te vernietigen. Nu blijkt dat pas vijf procent uit het land is gehaald, terwijl was afgesproken dat volgende week alles zou zijn verwijderd. De internationale operatie om de wapens te vernietigen loopt inmiddels zes tot acht weken achter op schema.

OPCW brengt 8 januari verslag uit over Syrië

Tentoonstelling OPCW – Winnaar Nobelprijs voor de Vrede 2013

DH 10.12.2013  Van dinsdag 10 tot en met donderdag 19 december 2013 staat de OPCW (Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens) met een tentoonstelling in het Atrium Den Haag. De gemeente Den Haag en Stichting Atrium Den Haag bieden deze tentoonstelling aan de OPCW ter ere van het winnen van de Nobelprijs voor de vrede 2013, die op dinsdag 10 december 2013 is uitgereikt in Oslo, Noorwegen.

Nobelprijs uitgereikt aan OPCW

Trouw 10.12.2013 De Organisatie voor het Verbod van Chemische Wapens heeft dinsdag in Oslo de Nobelprijs voor de Vrede gekregen. Op de plechtigheid nam OPCW-chef Ahmet Üzümcü de prijs in ontvangst. De OPCW streeft er sinds 1997 naar chemische wapens uit te bannen. Üzümcü riep de laatste landen die zich nog niet bij zijn organisatie hebben aangesloten, op dat snel te doen. Hij zei dat er geen excuus is om dat na te laten.

Meer over

Nobelprijs uitgereikt aan OPCW

Telegraaf 10.12.2013 De Organisatie voor het Verbod van Chemische Wapens heeft dinsdag in Oslo de Nobelprijs voor de Vrede gekregen. Op de plechtigheid nam OPCW-chef Ahmet Üzümcü de prijs in ontvangst. De OPCW streeft er sinds 1997 naar chemische wapens uit te bannen. Üzümcü riep de laatste landen die zich nog niet bij zijn organisatie hebben aangesloten, op dat snel te doen. Hij zei dat er geen excuus is om dat na te laten.

Gerelateerde artikelen;

10-12: Uitreiking Nobelprijzen

09-12: Wapenexit Syrië duurt langer

Nobelprijs uitgereikt aan OPCW

NU 10.12.2013 De Organisatie voor het Verbod van Chemische Wapens (OPCW) heeft dinsdag in Oslo de Nobelprijs voor de Vrede gekregen. Op de plechtigheid nam OPCW-chef Ahmet Üzümcü de prijs in ontvangst. De OPCW streeft er sinds 1997 naar chemische wapens uit te bannen.Üzümcü riep de laatste landen die zich nog niet bij zijn organisatie hebben aangesloten, op dat snel te doen. Hij zei dat er geen excuus is om dat na te laten.

Lees alles over de Nobelprijzen in ons dossier

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Nobelprijs

‘Vernietigen chemische wapens grootste uitdaging’

Trouw 31.10.2013 De OPCW heeft de productiefaciliteiten voor chemische wapens in Syrië allemaal vernietigd. Maar de chemische wapens zelf – meer dan 1000 ton aan giftig spul – moeten ook nog vernietigd worden. En dat wordt de grootste uitdaging.

Het vernietigingsproces van de chemische wapens verloopt in drie stappen, vertelt Sico van der Meer, onderzoeker op het gebied van chemische wapens bij het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen.

Vroeger was het gebruikelijk zulke wapens in zee te dumpen, te begraven of te verbranden. Maar onder het huidige Verdrag Chemische Wapens zijn die methoden strikt verboden. De kans op milieuschade is immers te groot.
Wat nu? De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry wil de wapens graag verschepen. Hij deed Noorwegen onlangs het verzoek om de wapens te ontvangen en te vernietigen. Maar dat land bedankte vriendelijk.

DOSSIER Burgeroorlog in Syrië Lees het volledige dossier »

Inspecteurs: Syrië kan geen chemische wapens meer maken

Trouw 31.10.2013 De productiefaciliteiten voor chemische wapens die Syrië heeft opgegeven bij internationale inspecteurs, zijn allemaal volgens schema vernietigd. Dit staat in een document van de organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) waar persbureau Reuters inzage in heeft gehad.

De OPCW had zich in september tot doel gesteld deze klus voor 1 november te klaren. Syrië moet voor halverwege 2014 van zijn chemische wapens af zijn geholpen. Dat vloeit voort uit een door de VS en Rusland opgestelde overeenkomst. De OPCW in Den Haag is met de uitvoering belast.

Syrië: (bijna) een land zonder chemische wapens

Lees ook Inspecteurs: Syrië kan geen chemische wapens meer maken – 31/10/13

Syrië kan geen chemische wapens meer maken

NU 31.10.2013 De productiefaciliteiten voor chemische wapens die Syrië heeft opgegeven bij internationale inspecteurs, zijn allemaal volgens schema vernietigd. Dat staat in een document van inspecteurs van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW).

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Syrië

Waakhond: alle fabrieken voor chemische wapens Syrië vernietigd

Elsevier 31.10.2013 Chemische wapens-waakhond OPCW zegt dat alle productiefaciliteiten voor chemische wapens in Syrië zijn vernietigd. De eerste stap om het Syrische regime zijn chemische wapens te ontnemen is daarmee voltooid.

OPCW: faciliteiten voor productie chemische wapens Syrië vernietigd›

NRC 31.10.2013   Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW), de internationale chemische waakhond, zegt dat alle faciliteiten om chemische wapens te produceren in Syrië zijn vernietigd. Dat meldt persbureau Reuters vanochtend.

Sigrid Kaag leidt ontmantelingsmissie Syrië

Trouw 16.10.2013 De Nederlandse Sigrid Kaag is woensdag benoemd tot speciaal coördinator van de missie die alle chemische wapens in Syrië moet gaat vernietigen. Dat heeft secretaris Ban Ki-moon van de Verenigde Naties bekendgemaakt.

Sigrid Kaag leidt ontmantelingsmissie Syrië

NU 16.10.2013 De Nederlandse Sigrid Kaag is woensdag benoemd tot speciaal coördinator van de missie die alle chemische wapens in Syrië moet gaat vernietigen. Dat heeft secretaris Ban Ki-moon van de Verenigde Naties bekendgemaakt.

OPCW actief op 11 plaatsen

Telegraaf  16.10.2013 De wapenexperts die in Syrië het arsenaal chemische wapens ontmantelen, zijn tot nu toe op 11 plaatsen actief geweest. Dat meldde de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) woensdag.

Uitleg over chemische wapens voor leerlingen VCL Den Haag

RTVWEST 15.10.2013 DEN HAAG – Leerlingen van het VCL (Vrijzinnig Christelijk Lyceum) aan de Van Stolkweg in Scheveningen krijgen vanaf deze week les over chemische wapens. Dat gebeurt aan de hand van het lespakket ‘Chemistry in Conflict’, dat uitleg … Lees verder

ANP

Kabinet biedt OPCW hulp en personeel aan

NU 13.10.2013 Het kabinet heeft de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) geld, logistieke hulp en mensen aangeboden om te helpen bij de ontmanteling van het chemische wapenarsenaal in Syrië. Dat zei premier Mark Rutte na een bezoek zondag aan de Nederlandse Patriot-missie in het Turkse Adana. De OPCW kreeg vorige week de Nobelprijs voor de Vrede toegekend.

Kabinet biedt OPCW in Den Haag hulp en personeel aan

RTVWEST 13.10.2013 DEN HAAG – Het kabinet heeft de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag geld, logistieke hulp en mensen aangeboden om te helpen bij de ontmanteling van het chemische wapenarsenaal in Syrië. Dat zei premier Mark Rutte na een bezoek zondag aan de Nederlandse Patriot-missie in het Turkse Adana. De OPCW kreeg vorige week de Nobelprijs voor de Vrede toegekend. … Lees verder

Gerelateerde artikelen;

Nobelprijs voor de Vrede krijgt mogelijk Haags tintje

RTVWEST 11.10.2013 DEN HAAG – De winnaar voor de Nobelprijs voor de Vrede lijkt dit jaar een Haags tintje te krijgen. Volgens kenners is de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) de belangrijkste kanshebber. Het hoofdkantoor van de … Lees verder

Van Aartsen trots op Nobelprijs voor ‘Haagse’ OPCW

RTVWEST 11.10.2013 DEN HAAG – De gemeente Den Haag is ‘zeer verheugd’ dat de OPCW de Nobelprijs voor de Vrede krijgt. Vrijdag maakte het Nobelcomité bekend dat de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens in Den Haag de prestigieuze prijs krijgt. Lees verder

Van Aartsen trots op Haagse Nobelprijs voor de Vrede

Den HaagFM 11.10.2013 De gemeente Den Haag feliciteert de organisatie voor het verbod op chemische wapens (OPCW) in Den Haag met de Nobelprijs…lees meer

Een kijkje achter de schermen van Nobelprijswinnaar OPCW

NRC 11.10.2013  En weer gaat de Nobelprijs voor de Vrede naar een orgaan en niet naar een individu: de internationale waakhond tegen de verspreiding van chemische wapens OPCW krijgt de prijs. De organisatie staat op dit moment voor een van de grootste uitdagingen in haar bestaan: toezien op de ontmanteling van de chemische wapens in Syrië.

De organisatie, die gevestigd is in Den Haag en waar zo’n 500 mensen werken, houdt toezicht op de naleving van de Conventie tegen Chemische Wapens die 1997 van kracht werd.

OPCW ziet Nobelprijs als erkenning, Den Haag is trotse thuisbasis›

NRC 11.10.2013  De directeur-generaal van de OPCW (de Organisatie voor het Verbieden van Chemische Wapens) ziet de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede als een “erkenning” – niet alleen voor de algemene inzet voor vrede, maar ook voor de inspanningen in Syrië. In meer reacties wordt die link gelegd. Directeur-generaal Ahmet Uzumcu zei tegenover NRK, de Noorse zender die het nieuws al bracht voordat de commissie het had bekendgemaakt.

Haagse OPCW wint Nobelprijs voor de Vrede

Den HaagFM 11.10.2013 De Organisatie voor het verbod op chemische wapens (OPCW) in Den Haag krijgt dit jaar de Nobelprijs voor de Vrede. De or…lees meer

OPCW krijgt Nobelprijs voor de Vrede – ‘aanmoedigingsprijs’›

NRC 11.10.2013 De OPCW – de internationale waakhond tegen de verspreiding van chemische wapens – ontvangt dit jaar de Nobelprijs voor de Vrede. Dat heeft het Nobelcomité om 11.00 uur bekendgemaakt. Iets voor tien uur lekte het nieuws al uit via de Noorse publieke omroep NRK op basis van bronnen binnen het Nobelcomité.

De OPCW krijgt de prijs ‘voor haar uitvoerige inspanningen om chemische wapens te elimineren’, zo maakte Thorbjorn Jagland van het Noorse Nobelcomité in Oslo bekend.

Nobelprijs voor de Vrede dit jaar naar waakhond OPCW

Elsevier 11.10.2013 Het Nobelcomité heeft vrijdag bekendgemaakt wie de Nobelprijs voor de Vrede krijgt. De prestigieuze prijs gaat dit jaar naar de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW).

Nobelprijs voor de Vrede naar OPCW

NU 11.10.2013 De Nobelprijs voor de Vrede van 2013 is toegekend aan de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens, OPCW.

Dat heeft het Noorse Nobelcomité vrijdag bekendgemaakt in Oslo. De OPCW wordt onderscheiden wegens zijn “buitengewone bijdragen aan het elimineren van chemische wapens”, aldus het comité. Video

TNO feliciteert OPCW

OPCW onbereikbaar

Inspectie VN blij met Nobelprijs

Van Aartsen trots op Nobelprijs

Timmermans: mooi en terecht

OPCW: eer en erkenning

‘Belangrijke opsteker OPCW’

EU steunt Nobelprijswinnaar

94e Vredesprijs

OPCW strijdt al jaren

‘Damascus’ bracht  OPCW Nobelprijs

Nobelprijs naar OPCW

‘Israël zou toe kunnen treden tot OPCW’

NU 30.09.2013 De Israëlische regering zou serieus kunnen overwegen toe te treden tot de Organisatie voor het Verbod van Chemische Wapens (OPCW). Dit zei de Israëlische president Shimon Peres maandag op bezoek in het Vredespaleis in Den Haag. De Israëlische regering tekende al in 1993 voor toetreding, maar van ratificatie is het nooit gekomen.

‘Israël overweegt toetreding OPCW’

Telegraaf 30.09.2013 De Israëlische regering zou serieus kunnen overwegen toe te treden tot de Organsiatie voor het Verbod van Chemische Wapens (OPCW). Dit zei de Israëlische president Shimon Peres maandag op bezoek in het Vredespaleis in Den Haag. De Israëlische regering tekende al in 1993 voor toetreding, maar van ratificatie is het nooit gekomen.

Syrië open tegenover OPCW over chemische wapens

Trouw 21.09.2013 De Syrische regering heeft de ‘verwachte openheid’ over zijn arsenaal chemische wapens gegeven. De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag heeft dat zaterdag bekendgemaakt.

Vrijdag werd al bekend dat Syrië een begin had gemaakt met het overhandigen van de gegevens. ‘We hebben een deel van de verificatie ontvangen en verwachten meer’,

Meer over Burgeroorlog in Syrië ‘Syrië blijft chemische wapens verplaatsen’

Syrië geeft OPCW benodigde informatie

NU 21.09.2013 De Syrische regering heeft de ”verwachte openheid” over zijn arsenaal chemische wapens gegeven. De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag heeft dat zaterdag bekendgemaakt.

Vrijdag werd al bekend dat Syrië een begin had gemaakt met het overhandigen van de gegevens. ”We hebben een deel van de verificatie ontvangen en verwachten meer”, aldus een woordvoerder toen. De OPCW is inmiddels begonnen met het onderzoeken van de informatie.

Alle berichten over Syrië

Achtergronden: Overzicht van het Amerikaans-Russische akkoord

VS ruimen al jaren chemische wapens l Wat zijn chemische wapens? l Meer over Sarin

Vergadering OPCW in Den Haag over Syrië uitgesteld

RTVWEST 20.09.2013 De vergadering van de OPCW over chemische wapens in Syrië die voor komende zondag stond gepland in Den Haag, gaat niet door. De bijeenkomst is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Dat heeft de OPCW vrijdag bekendgemaakt.

De reden voor het uitstel is niet bekendgemaakt. De uitvoerende raad van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) zou praten over de vernietiging van de chemische wapens in Syrië. Een nieuwe datum wordt zo snel mogelijk aangekondigd, aldus de OPCW. . Lees verder

Vergadering OPCW over wapens Syrië afgelast

NU 20.09.2013 De vergadering van de OPCW over de Syrische chemische wapens die voor zondag stond gepland in Den Haag, gaat niet door. De bijeenkomst is voor onbepaalde tijd uitgesteld.  Dat heeft de OPCW vrijdag bekendgemaakt.

De Uitvoerende Raad van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) zou praten over de vernietiging van de chemische wapens. Een nieuwe datum wordt zo snel mogelijk aangekondigd, aldus de OPCW. De OPCW liet vrijdag weten dat het al wel informatie heeft ontvangen van Syrië over het arsenaal chemische wapens in het land.

Alle berichten over Syrië

Achtergronden: Overzicht van het Amerikaans-Russische akkoord

VS ruimen al jaren chemische wapens l Wat zijn chemische wapens? l Meer over Sarin

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Syrie OPCW

 Vergadering OPCW over wapens Syrië afgelast

Telegraaf 20.09.2013 De vergadering van de OPCW over de Syrische chemische wapens die voor zondag stond gepland in Den Haag, gaat niet door. De bijeenkomst is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Dat heeft de OPCW vrijdag bekendgemaakt.

 OPCW: info over chemische wapens

Telegraaf 20.09.2013 De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) heeft informatie van Syrië ontvangen over de chemische wapens in dat land. Dat meldde de organisatie vrijdag. De OPCW denkt de komende dagen nog meer details te krijgen. „We hebben een deel van de verificatie ontvangen en verwachten meer”, aldus een woordvoerder.

OPCW ontvangt informatie over chemische wapens Syrië

Trouw 20.09.2013 De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) heeft informatie van Syrië ontvangen over de chemische wapens in Syrië. De organisatie verwacht de komende dagen nog meer details te krijgen. Dat meldt een woordvoerder van de OPCW. Een geplande vergadering is uitgesteld, mogelijk vanwege onenigheid tussen Rusland en de VS.

Vergadering OPCW over aanpak Syrische wapens

NU 20.09.2013 De Uitvoerende Raad van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) komt zondag in Den Haag bijeen om te praten over de vernietiging van de chemische wapens in Syrië. Dat maakte de OPCW, die die vernietiging in goede banen moet gaan leiden, vrijdag bekend.

De Raad, bestaande uit 41 lidstaten van over de hele wereld, is verantwoordelijk voor de efficiënte uitvoering van de Chemischewapensconventie, in samenwerking met de directeur-generaal en het secretariaat van de OPCW.

Syrië wil lid worden van OPCW in Den Haag

RTVWEST 12.09.2013 DEN HAAG – VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft al een brief ontvangen waarin Syrië de intentie uitspreekt toe te treden tot de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag, zo meldt de nieuwszender CNN. Lees verder

Den Haag speelt hoofdrol in ontknoping Syrië

RTVWEST 11.09.2013  Heeft het regime in Syrië chemische wapens gebruikt of niet? Dat is de vraag die de hele wereld op dit moment bezighoudt. De Verenigde Staten willen militair ingrijpen als blijkt dat er chemische wapens gebruikt zijn, maar dit moet eerst onderzocht worden. En hierin speelt een aantal organisaties in Den Haag een hoofdrol., … Lees verder

gerelateerde artikelen;

Syrië sluit zich aan bij OPCW in Den Haag

Den HaagFM 11.09.2013 De Syrische minister van Buitenlandse Zaken, Walid al-Moualem, zegt dat Syrië wil toetreden tot de Organisatie voor het …lees meer

Bewijsmateriaal Syrië aangekomen in Rijswijk

 31.09.2013  Regio15 Rijswijk – Het team dat onderzoek heeft gedaan naar de inzet van chemische wapens in Syrië, is vanmiddag geland op Rotterdam/The Hague Airport.  Lees meer…

VN-team arriveert in Den Haag

RTVWEST 31.08.2013 Video DEN HAAG – Een konvooi van auto’s met daarin vermoedelijk de inspecteurs die in Syrië onderzoek hebben gedaan naar het gebruik van chemische wapens, is zaterdagavond aangekomen in Den Haag. De wagens arriveerden bij het hoofdkantoor … Lees verder

Gerelateerde artikelen

20 Reacties op “De hele wereld kijkt naar OPCW in Den Haag

 1. Pingback: Demonstratie 20.06.14 Iraakse ambassade Den Haag sympatisanten ISIS tegen Sjiieten | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 2. Pingback: Demonstratie 20.06.14 Iraakse ambassade Den Haag – sympatisanten ISIS tegen Sjiieten « Debat in de Digitale Hofstad

 3. Pingback: De hele wereld kijkt naar OPCW in Den Haag – deel 2 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 4. Pingback: De hele wereld kijkt naar OPCW in Den Haag – deel 3 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 5. Pingback: De hele wereld kijkt naar OPCW in Den Haag « Debat in de Digitale Hofstad

 6. Pingback: De hele wereld kijkt naar de OPCW in Den Haag en Rusland « Debat in de Digitale Hofstad

 7. Pingback: En weer kijkt de hele wereld naar de OPCW « Debat in de Digitale Hofstad

 8. Pingback: En weer kijkt de hele wereld naar de OPCW in Den Haag | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 9. Pingback: En weer kijkt de hele wereld naar Rusland en de OPCW in Den Haag « Debat in de Digitale Hofstad

 10. Pingback: Op weg naar een nieuwe Koude Oorlog ??? « Debat in de Digitale Hofstad

 11. Pingback: En weer kijkt de hele wereld naar de OPCW in Den Haag- de nasleep « Debat in de Digitale Hofstad

 12. Pingback: De hele wereld kijkt wederom weer naar de OPCW in Den Haag en Rusland « Debat in de Digitale Hofstad

 13. Pingback: Nederland wil een arbitrageprocedure beginnen tegen Syrië vanwege grove mensenrechtenschendingen « Debat in de Digitale Hofstad

 14. Pingback: De hele wereld kijkt wederom weer naar de OPCW in Den Haag en Rusland deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad

 15. Pingback: De hele wereld kijkt wederom weer naar de OPCW in Den Haag en Rusland deel 3 « Debat in de Digitale Hofstad

 16. Pingback: Terugblik – 10 jaar oorlog in Syrië « Debat in de Digitale Hofstad

 17. Pingback: En weer kijkt de hele wereld naar Rusland !!! « Debat in de Digitale Hofstad

 18. Pingback: De hele wereld kijkt wederom weer naar de OPCW in Den Haag en Rusland – deel 4 « Debat in de Digitale Hofstad

 19. Pingback: De hele wereld kijkt wederom weer naar de OPCW in Den Haag en Rusland – deel 5 « Debat in de Digitale Hofstad

 20. Pingback: Terugblik demonstratie Koerden bij OPCW tegen de inzet van chemische wapens door Turkije « Debat in de Digitale Hofstad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s