OPCW Den Haag
Er moet een onderzoek komen om te achterhalen wie gifgasaanvallen hebben uitgevoerd in Syrië.Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties en de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag moeten het initiatief nemen tot het onderzoek, zo wil de Veiligheidsraad. Dat wil de Veiligheidsraad. De vijftien leden hebben vrijdag unaniem ingestemd met een resolutie die daartoe oproept.
Chloorgas
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft unaniem ingestemd met een resolutie om de daders achter de chemische aanvallen in de burgeroorlog in Syrië op te sporen. De vijftien lidstaten vroegen aan secretaris-generaal Ban Ki-moon en het hoofd van Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) om een onderzoek op te zetten.
Het Syrische regime beloofde in 2013 zijn voorraad chemische wapens te vernietigen. Dat gebeurde na een aanval met het gifgas sarin op een voorstad van Damascus, waardoor honderden mensen waren omgekomen.
Stikkende kinderen
Bij de chemische wapenaanval in Damascus, die op 21 augustus 2013 plaatsvond, vielen honderden doden. ‘Het was vreselijk om mensen naar adem te zien happen en uiteindelijk te zien sterven in elkaars armen. Vooral de stikkende kinderen staan op mijn netvlies gebrand’, zegt een getuige in dit interview met de Volkskrant.
Eind mei beschuldigden mensenrechtenorganisatie het Syrische regime ervan minstens 35 aanvallen met gifgas te hebben uitgevoerd in de drie maanden daarvoor. In de Syrische provincie Idlib zou veelvuldig gebruik worden gemaakt van chloor, dat sinds 1993 op de lijst van verboden middelen staat in het Verdrag Chemische Wapens. Mensen die chloor inademen krijgen ademhalingsproblemen en kunnen er door stikken.
ONDERZOEKSINSTANTIE
Het toeschrijven van de verantwoordelijkheid voor de aanvallen kan de weg vrijmaken voor een optreden van de VN-Veiligheidsraad. De Raad heeft al gedreigd met consequenties, zoals sancties. Tot nu toe had het nog geen maatregelen genomen om de verantwoordelijkheid voor Syrische gifgasaanvallen toe te schrijven.
De VN-Veiligheidsraad vraagt Ban Ki-moon en de OPCW binnen twintig dagen met aanbevelingen te komen voor de oprichting van een onderzoeksinstantie “om de mogelijke individuen, organisaties, groepen of overheden te identificeren” die betrokken zijn bij de aanvallen.
De stemming kwam twee dagen nadat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en zijn Russische collega Sergej Lavrov overeenstemming bereikten over de definitieve tekst van de resolutie. Geen van de andere dertien lidstaten heeft bezwaar gemaakt tegen die versie.
GIFGASAANVAL TWEE JAAR GELEDEN
Op 21 augustus 2013 vond een grote gifgasaanval plaats in Damascus die aan honderden mensen het leven kostte. Het Syrische regime werd al snel door meerdere partijen van beschuldigd die aanval te hebben uitgevoerd met behulp van chemische wapens.
Een onderzoek van de VN wees uit dat sarin was gebruikt, een gas waar het regime van Assad in grote hoeveelheden over beschikte. Het dringt het lichaam binnen via de ademhaling en kan zenuwen verlammen. Een schuldige werd met dat onderzoek niet aangewezen.
VERNIETIGING CHEMISCHE WAPENS
Met een resolutie besloot de VN-Veiligheidsraad in september dat jaar tot de vernietiging van alle chemische wapens in Syrië. Syrië stemde toe om aan de ontmanteling mee te werken.
De vernietiging gebeurde onder toezicht van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW), die in juni vorig jaar aan de Veiligheidsraad rapporteerde dat de operatie was geslaagd. Alles wat het regime had opgegeven, was het land uit. Veel deskundigen waren sceptisch, mede door berichten over nieuwe aanvallen met gifgas.
CHEMISCHE AANVALLEN GAAN DOOR
Sindsdien zijn meerdere aanwijzingen dat de chemische aanvallen in Syrië doorgaan. In maart maakten activisten al melding van een aanval met chloorgas boven Sarmin in de noordwestelijke provincie Idlib. Volgens Human Rights Watch heeft de Syrische regeringin april en mei giftige chemicaliën gebruikt bij bomaanslagen.
Begin mei 2015 waren er nieuwe aanwijzingen dat het regime van de Syrische president Assad niet alle chemische wapens had opgegeven, terwijl het dat wel heeft verklaard.
zie ook: De hele wereld kijkt naar OPCW in Den Haag – deel 1
Lees hier de ontwerpresolutie die door president Obama naar het Congres is gestuurd Open pdf
Meer over Sarin l VS zetten VN opzij
zie ook: Obama ziet oplossing voor atoomprobleem Iran
zie ook: ‘Obama en Poetin naar NL’ nucleaire topconferentie
zie ook: Obama bezorgd over Syrië na de val van het regime
zie ook: Obama blokkeerde cyberaanval op Syrië
zie ook: Obama 500 miljoen uittrekken voor training Syrische rebellen
zie ook: Obama roept op tot een democratischer Irak
zie ook: Obama overweegt beperkte aanval op Syrië
lees: Syrië treedt toe tot OPCW
lees; Timmermans bespreekt Syrië
Dossiers: OPCW NRC
- Syrië Elsevier
- Syrië NU
- Gifgasaanval Syrië VK
- Syrië NRC
- Overzicht: Situatie in Syrië
- Achtergrond: Wat zijn chemische wapens?
- Lees het volledige dossier »
- Dossier Trouw
OPCW haalt alle chemische wapens uit Libië
Den HaagFM 04.09.2016 Het is de Haagse organisatie OPCW gelukt om alle chemische wapens uit Libië te halen. Afgelopen week werden de laatste 500 ton aan chemische wapens in Duitsland vernietigd.
In 2004 tekende de toenmalige Libische leider Moammar Kadaffi (kleine foto) een overeenkomst dat hij al zijn chemische wapens zou opgeven, waaronder mosterdgas en duizenden granaten met een chemische lading. Het OPCW kreeg de taak daarop toe te zien. Later bleek dat de Libische leider een geheime voorraad achter de hand had gehouden. In 2011 werd Kadaffi door politieke tegenstanders vermoord.
De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons oftewel OPCW) werkt samen met de Verenigde Naties. De Haagse organisatie kreeg in 2013 de Nobelprijs voor de Vrede voor de grote inspanningen om chemische wapens uit te bannen. …lees meer
OPCW: mosterdgas gebruikt bij strijd IS en rebellen
VK 06.11.2015 Bij gevechten in Syrië tussen strijders van Islamitische Staat (IS) en een andere rebellengroep is in augustus een verboden chemisch wapen gebruikt. Tot deze conclusie komen inspecteurs van de in Den Haag gevestigde VN-organisatie tegen chemische wapens (OPCW). IS wordt niet als de boosdoener genoemd, maar rebellen beschuldigen IS al maanden van de inzet van mosterdgas.
Het is voor het eerst dat de OPCW bevestigt dat een chemisch wapen in Syrië is ingezet sinds de vernietiging van het chemische wapenarsenaal van de regering-Assad in 2013.
Het vertrouwelijke OPCW-rapport, dat is ingezien door persbureau Reuters, is de zoveelste aanwijzing dat IS chemische wapens in zijn bezit heeft en ook gebruikt. Eerder deze maand maakten Koerdische autoriteiten in Noord-Irak bekend dat IS-strijders, ook in augustus, mosterdgas hadden gebruikt bij gevechten ten zuiden van Erbil.
In bloedmonsters van 35 Koerdische strijders werden volgens de autoriteiten sporen van mosterdgas gevonden. Mosterdgas is internationaal verboden en veroorzaakt verbrandingen van ogen, huid en longen. De OPCW onderzoekt ook deze aanval. Het OPCW-rapport over de aanval in Marea wordt eind deze maand besproken door de VN.
Speciale eenheid
In september werd bekend dat de Amerikaanse regering en de inlichtingendiensten in de VS er steeds meer van overtuigd zijn dat IS verboden chemische wapens produceert en gebruikt. IS zou een speciale eenheid hiervoor hebben. De jihadisten zouden de laatste tijd zeker vier keer mosterdgas hebben gebruikt in Irak en Syrië.
De VS denken dat IS erin is geslaagd mosterdgas in poedervorm te maken. Het chemische wapen zou zijn gestopt in explosieven, zoals mortiergranaten. ‘Onze inschatting is dat ze een kleine, actieve chemische-wapencel hebben die onderzoek doet en probeert het beter en beter te maken’, aldus een hoge Amerikaanse regeringsfunctioris tegen de BBC.
ISLAMITISCHE STAAT;
OPCW: mosterdgas gebruikt bij strijd IS en rebellen
Hoe komt een bom in een vliegtuig?
Gemarteld door IS en vlak voor executie gered
‘Wij laten zien wat zich werkelijk afspeelt in het kalifaat’
‘Hooggeplaatste IS-terrorist onderweg naar Nederland of Duitsland’
OPCW: mosterdgas gebruikt bij strijd IS en rebellen
VK 06.11.2015 Bij gevechten in Syrië tussen strijders van Islamitische Staat (IS) en een andere rebellengroep is in augustus een verboden chemisch wapen gebruikt. Tot deze conclusie komen inspecteurs van de in Den Haag gevestigde VN-organisatie tegen chemische wapens (OPCW). IS wordt niet als de boosdoener genoemd, maar rebellen beschuldigen IS al maanden van de inzet van mosterdgas.
Het is voor het eerst dat de OPCW bevestigt dat een chemisch wapen in Syrië is ingezet sinds de vernietiging van het chemische wapenarsenaal van de regering-Assad in 2013.
Het vertrouwelijke OPCW-rapport, dat is ingezien door persbureau Reuters, is de zoveelste aanwijzing dat IS chemische wapens in zijn bezit heeft en ook gebruikt. Eerder deze maand maakten Koerdische autoriteiten in Noord-Irak bekend dat IS-strijders, ook in augustus, mosterdgas hadden gebruikt bij gevechten ten zuiden van Erbil.
Jihadisten Syrië gebruikten volgens OPCW mosterdgas
NU 05.11.2015 In de strijd tussen verscheidene groepen jihadisten in Syrië is in augustus mosterdgas ingezet. Dit stelt de in Den Haag gevestigde internationale Organisatie voor het Verbod van Chemische Wapens (OPCW).
Volgens de OPCW is het gas in het dorp Marea ten noorden van Aleppo op 21 augustus gebruikt tijdens gevechten tussen jihadisten van Islamitische Staat (IS) en een andere extremistische strijdgroep.
Er is waarschijnlijk een dode door gevallen, aldus een OPCW-rapport van eind oktober waarvan donderdag een samenvatting is gepubliceerd.
Mosterdgas is een internationaal verboden chemisch wapen en veroorzaakt verbrandingen van ogen, huid en longen.
OPCW: jihadisten gebruikten mosterdgas
Telegraaf 05.11.2015 In de strijd tussen verscheidene groepen jihadisten in Syrië is in augustus mosterdgas ingezet. Dit stelt de in Den Haag gevestigde internationale Organisatie voor het Verbod van Chemische Wapens (OPCW).
Volgens de OPCW is het gas in het dorp Marea ten noorden van Aleppo op 21 augustus gebruikt tijdens gevechten tussen jihadisten van Islamitische Staat (IS) en een andere extremistische strijdgroep. Er is waarschijnlijk een dode door gevallen, aldus een OPCW-rapport van eind oktober waarvan donderdag een samenvatting is gepubliceerd.
Mosterdgas is een internationaal verboden chemisch wapen en veroorzaakt verbrandingen van ogen, huid en longen.
Gerelateerde artikelen;
31-10: België pakt paspoort jihadist af
30-10: Duitse IS-rapper gedood
18-10: ‘Leider Khorasan gedood’
OPCW: jihadisten gebruikten mosterdgas
AD 05.11.2015 In de strijd tussen verscheidene groepen jihadisten in Syrië is in augustus mosterdgas ingezet. Dit stelt de in Den Haag gevestigde internationale Organisatie voor het Verbod van Chemische Wapens (OPCW).
Volgens de OPCW is het gas in het dorp Marea ten noorden van Aleppo op 21 augustus gebruikt tijdens gevechten tussen jihadisten van Islamitische Staat (IS) en een andere extremistische strijdgroep. Er is waarschijnlijk een dode door gevallen, aldus een OPCW-rapport van eind oktober waarvan donderdag een samenvatting is gepubliceerd.
Mosterdgas is een internationaal verboden chemisch wapen en veroorzaakt verbrandingen van ogen, huid en longen.
GERELATEERD NIEUWS;
Rusland: aanblijven Assad geen principekwestie
Ouders gaan naar Syrië waar zoon vecht tegen IS
Annan vertrouwt op vredesrol Rusland en VS
MEER OVER; SYRIË BURGEROORLOG IN SYRIË
Verenigde Naties: Zoek daders gifgasaanvallen Syrië
AD 07.08.2015 Er moet een onderzoek komen om te achterhalen wie gifgasaanvallen hebben uitgevoerd in Syrië. VN-chef Ban Ki-moon en de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag moeten dat opzetten. Dat wil de Veiligheidsraad. De vijftien leden hebben vrijdag unaniem ingestemd met een resolutie die daartoe oproept.
Het Syrische regime beloofde in 2013 zijn voorraad chemische wapens te vernietigen. Dat gebeurde na een aanval met het gifgas sarin op een voorstad van Damascus, waardoor honderden mensen waren omgekomen.
Chloorgas
Begin dit jaar concludeerde de OPCW dat er in 2014 zeer waarschijnlijk chloorgas is gebruikt in drie dorpen in Noord-Syrië, maar er werd geen verdachte genoemd.
Westerse landen zeggen dat het Syrische regime verantwoordelijk is voor de chemische aanvallen. Maar Damascus en Rusland geven opstandelingen de schuld.
GERELATEERD NIEUWS; De strijd om een Nederlandse zetel in Veiligheidsraad
MEER OVER; SYRIË VERENIGDE NATIESNEW YORK STATE NEW YORK VERENIGDE STATEN VAN AMERIKA BAN KI-MOON
VN-orgaan moet daders gifgas Syrië achterhalen
VK 07.08.2015 De VN-Veiligheidsraad heeft vrijdag unaniem een verzoek ingediend bij VN-chef Ban Ki-moon en het hoofd van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) om een onderzoek in te stellen naar de daders achter de chemische wapenaanvallen die zijn uitgevoerd tijdens de Syrische burgeroorlog.
Als duidelijk is wie verantwoordelijk is voor de aanvallen, kunnen de vijftien leden van de Veiligheidsraad mogelijk stappen ondernemen. Onder meer het instellen van sancties behoort tot de mogelijkheden.
Het voorstel, dat door Rusland en de Verenigde Staten was ingediend, kreeg de steun van alle leden van de Veiligheidsraad. De resolutie was een uitzonderlijk staaltje samenwerking tussen beide grootmachten, die het over Syrië doorgaans volstrekt oneens zijn. De Verenigde Staten dringen al geruime tijd aan op het achterhalen van de daders achter de gifgasaanvallen in Syrië.
De Veiligheidsraad verleende de OPCW in 2013 het mandaat om onderzoek te doen naar het gebruik van chemische wapens in Syrië. Maar dat mandaat strekte zich niet uit tot het aanwijzen van schuldigen. Het verzoek van de veiligheidsraad moet daar verandering in brengen.
Stikkende kinderen
Bij de chemische wapenaanval in Damascus, die op 21 augustus 2013 plaatsvond, vielen honderden doden. ‘Het was vreselijk om mensen naar adem te zien happen en uiteindelijk te zien sterven in elkaars armen. Vooral de stikkende kinderen staan op mijn netvlies gebrand’, zegt een getuige in dit interview met de Volkskrant.
Eind mei beschuldigden mensenrechtenorganisatie het Syrische regime ervan minstens 35 aanvallen met gifgas te hebben uitgevoerd in de drie maanden daarvoor. In de Syrische provincie Idlib zou veelvuldig gebruik worden gemaakt van chloor, dat sinds 1993 op de lijst van verboden middelen staat in het Verdrag Chemische Wapens. Mensen die chloor inademen krijgen ademhalingsproblemen en kunnen er door stikken.
Veiligheidsraad stemt in met onderzoek naar gifgasaanvallen Syrië
NU 07.08.2015 Er moet een onderzoek komen om te achterhalen wie gifgasaanvallen hebben uitgevoerd in Syrië. De vijftien leden van de VN-Veiligheidsraad hebben vrijdag unaniem ingestemd met een resolutie die daartoe oproept.
Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties en de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag moeten initiatief nemen tot het onderzoek, zo wil deVeiligheidsraad.
De onderzoeksgroep wordt voorlopig opgericht voor een jaar, met mogelijke verlenging, en krijgt vooral de taak “individuen, groepen of overheden” te identificeren die betrokken zijn bij het gebruik van chemische wapens. Het gaat vooral om chloorgas.
De resolutie vraagt bovendien “volledige medewerking” van de betrokken partijen, waaronder Syrische rebellen en het leger van president Assad. “Ze moeten volledige toegang geven tot alle locaties, materialen en personen,” aldus de VN.
Gerelateerde artikelen;
‘Amerikaans plan om Syrische strijders op te leiden schiet tekort’
VS begint aan missies vanuit Turkije naar Syrië
Voedselhulp Syrische vluchtelingen gehalveerd door geldgebrek
Telegraaf 07.08.2015 Er moet een onderzoek komen om te achterhalen wie gifgasaanvallen hebben uitgevoerd in Syrië. VN-chef Ban Ki-moon en de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag moeten dat opzetten. Dat wil de Veiligheidsraad. De vijftien leden hebben vrijdag unaniem ingestemd met een resolutie die daartoe oproept.
Het Syrische regime beloofde in 2013 zijn voorraad chemische wapens te vernietigen. Dat gebeurde na een aanval met het gifgas sarin op een voorstad van Damascus, waardoor honderden mensen waren omgekomen. Begin dit jaar concludeerde de OPCW dat er in 2014 zeer waarschijnlijk chloorgas is gebruikt in drie dorpen in Noord-Syrië, maar er werd geen verdachte genoemd.
Westerse landen zeggen dat het Syrische regime verantwoordelijk is voor de chemische aanvallen. Maar Damascus en Rusland geven opstandelingen de schuld.
Gerelateerde artikelen;
18-07: ‘IS gebruikte gifgas in Syrië’
17-03: ‘Syrische leger gebruikte gifgas’
15-06: ’26 keer gifgas in Syrië dit jaar’
29-05: Syrië haalt deadline niet
06-03: ‘Syrië mist weer deadline’
VN dringt aan tot opsporing daders Syrische chemische aanvallen
NRC 07.08.2015 De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft unaniem ingestemd met een resolutie om de daders achter de chemische aanvallen in de burgeroorlog in Syrië op te sporen. De vijftien lidstaten vroegen aan secretaris-generaal Ban Ki-moon en het hoofd van Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) om een onderzoek op te zetten.
ONDERZOEKSINSTANTIE
Het toeschrijven van de verantwoordelijkheid voor de aanvallen kan de weg vrijmaken voor een optreden van de VN-Veiligheidsraad. De Raad heeft al gedreigd met consequenties, zoals sancties. Tot nu toe had het nog geen maatregelen genomen om de verantwoordelijkheid voor Syrische gifgasaanvallen toe te schrijven.
De VN-Veiligheidsraad vraagt Ban Ki-moon en de OPCW binnen twintig dagen met aanbevelingen te komen voor de oprichting van een onderzoeksinstantie “om de mogelijke individuen, organisaties, groepen of overheden te identificeren” die betrokken zijn bij de aanvallen.
De stemming kwam twee dagen nadat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en zijn Russische collega Sergej Lavrov overeenstemming bereikten over de definitieve tekst van de resolutie. Geen van de andere dertien lidstaten heeft bezwaar gemaakt tegen die versie.
GIFGASAANVAL TWEE JAAR GELEDEN
Op 21 augustus 2013 vond een grote gifgasaanval plaats in Damascus die aan honderden mensen het leven kostte. Het Syrische regime werd al snel door meerdere partijen van beschuldigd die aanval te hebben uitgevoerd met behulp van chemische wapens.
Een onderzoek van de VN wees uit dat sarin was gebruikt, een gas waar het regime van Assad in grote hoeveelheden over beschikte. Het dringt het lichaam binnen via de ademhaling en kan zenuwen verlammen. Een schuldige werd met dat onderzoek niet aangewezen.
VERNIETIGING CHEMISCHE WAPENS
Met een resolutie besloot de VN-Veiligheidsraad in september dat jaar tot de vernietiging van alle chemische wapens in Syrië. Syrië stemde toe om aan de ontmanteling mee te werken.
De vernietiging gebeurde onder toezicht van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW), die in juni vorig jaar aan de Veiligheidsraad rapporteerde dat de operatie was geslaagd. Alles wat het regime had opgegeven, was het land uit. Veel deskundigen waren sceptisch, mede door berichten over nieuwe aanvallen met gifgas.
CHEMISCHE AANVALLEN GAAN DOOR
Sindsdien zijn meerdere aanwijzingen dat de chemische aanvallen in Syrië doorgaan. In maart maakten activisten al melding van een aanval met chloorgas boven Sarmin in de noordwestelijke provincie Idlib. Volgens Human Rights Watch heeft de Syrische regeringin april en mei giftige chemicaliën gebruikt bij bomaanslagen.
Begin mei waren er nieuwe aanwijzingen dat het regime van de Syrische president Assad niet alle chemische wapens had opgegeven, terwijl het dat wel heeft verklaard. LEES VERDER
Lees ook in NRC Handelsblad: Boven Syrië hangt geur van chloorgas, drie vragen over de gifgasaanvallen.
Lees meer;
3 JUN Human Rights Watch: Syrië heeft chemische wapens gebruikt
18 MRT Boven Syrië hangt geur van chloorgas
8 MEI ‘Syrische regime was niet eerlijk over opgeven chemische wapens’
2013 Syrische oppositie zeer teleurgesteld over akkoord
2013 ‘Syrië vraagt hulp bij overdracht wapens’ – VN-rapport afgerond
Pingback: De hele wereld kijkt naar OPCW in Den Haag – deel 3 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen
Pingback: De hele wereld kijkt naar OPCW in Den Haag « Debat in de Digitale Hofstad
Pingback: De hele wereld kijkt naar de OPCW in Den Haag en Rusland « Debat in de Digitale Hofstad
Pingback: En weer kijkt de hele wereld naar de OPCW « Debat in de Digitale Hofstad
Pingback: En weer kijkt de hele wereld naar de OPCW in Den Haag | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen
Pingback: En weer kijkt de hele wereld naar Rusland en de OPCW in Den Haag « Debat in de Digitale Hofstad
Pingback: Op weg naar een nieuwe Koude Oorlog ??? « Debat in de Digitale Hofstad
Pingback: En weer kijkt de hele wereld naar de OPCW in Den Haag- de nasleep « Debat in de Digitale Hofstad
Pingback: De hele wereld kijkt wederom weer naar de OPCW in Den Haag en Rusland « Debat in de Digitale Hofstad
Pingback: Nederland wil een arbitrageprocedure beginnen tegen Syrië vanwege grove mensenrechtenschendingen « Debat in de Digitale Hofstad
Pingback: De hele wereld kijkt wederom weer naar de OPCW in Den Haag en Rusland deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad
Pingback: De hele wereld kijkt wederom weer naar de OPCW in Den Haag en Rusland deel 3 « Debat in de Digitale Hofstad
Pingback: Terugblik – 10 jaar oorlog in Syrië « Debat in de Digitale Hofstad
Pingback: En weer kijkt de hele wereld naar Rusland !!! « Debat in de Digitale Hofstad
Pingback: De hele wereld kijkt wederom weer naar de OPCW in Den Haag en Rusland – deel 4 « Debat in de Digitale Hofstad
Pingback: De hele wereld kijkt wederom weer naar de OPCW in Den Haag en Rusland – deel 5 « Debat in de Digitale Hofstad
Pingback: Terugblik demonstratie Koerden bij OPCW tegen de inzet van chemische wapens door Turkije « Debat in de Digitale Hofstad
Pingback: De hele wereld kijkt wederom weer naar de OPCW in Den Haag en Rusland – deel 6 – de nasleep met Navalny « Debat in de Digitale Hofstad
Pingback: En weer kijkt de hele wereld naar de OPCW in Den Haag – de nasleep gifgasaanval Douma in Syrië – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad