Ook de Haagse PvdA op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022

Lijsttrekker

Wethouder Martijn Balster wilde ook bij de komende gemeenteraadsverkiezingen de lijst van de PvdA aanvoeren. Balster stelt zich opnieuw kandidaat voor het lijsttrekkerschap, zo meldt hij aan Den Haag FM.

Balster is sinds 2019 wethouder wonen, wijken en welzijn. Daarvoor was hij bijna zes jaar fractievoorzitter van de Haagse PvdA. Drie jaar geleden was de geboren Zwollenaar ook al de lijsttrekker.

Balster: ‘Voor de volle honderd procent heb ik me de afgelopen tijd ingezet voor betaalbare huisvesting, het aanpakken van malafide huisbazen en het opknappen van wijken’, zegt Balster.

Balster verwijst bij zijn kandidaatstelling naar afgelopen zaterdag 1 mei, de Dag van de Arbeid. ‘Zaterdag hees ik in alle vroegte de rode vlag, bij het monument van Troelstra’, zegt Balster. ‘Dat is het moment om te kijken naar de resultaten van de sociaaldemocratie. Vandaag is het tijd om vooruit te kijken.’

Hardste schreeuwers

Hij maakt zich zorgen over de verdeeldheid in de stad. ‘Als onze stad nog verder opschuift naar rechts wordt onze woningmarkt overgenomen door beleggers, onze democratie gedomineerd door de hardste schreeuwers, onze buurtzorg voor ouderen en jongeren wegbezuinigd. Waar is de mens in dat verhaal? Het is tijd voor een stevige linkse vuist. Dat kan alleen als we de verdeeldheid tegengaan, anders valt onze stad ten prooi aan populisme en eigenbelang.’

Balster was in 2018 ook al lijsttrekker van zijn partij. Hij moest daarvoor de strijd aan met toenmalig wethouder Rabin Baldewsingh. Balster won de lijsttrekkersverkiezing met overtuiging: hij kreeg zestig procent van de stemmen van de partijleden. Maar de gemeenteraadsverkiezingen verliepen onder de leiding van Balster dramatisch. De PvdA halveerde en kwam uit op drie zetels. Daardoor vielen de sociaaldemocraten voor het eerst in vele jaren buiten het Haagse college van burgemeester en wethouders en werden veroordeeld tot de oppositiebanken.

Corruptie

Maar in het najaar van 2019 ontstonden er voor de PvdA nieuwe kansen. Het college van Hart voor Den Haag/Groep de Mos, VVD, D66 en GroenLinks viel uiteen doordat het Openbaar Ministerie de voormalige Groep de Mos-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui verdenkt van corruptie. De PvdA sloot zich samen met het CDA aan bij VVD, D66 en GroenLinks en vormde daarmee de nieuwe coalitie. Sindsdien is Balster wethouder.

Volgens Balster heeft de PvdA door terug te keren in het college en een ‘links coalitieakkoord te sluiten’ het verschil gemaakt. Balster: ‘Ik vond het ongelooflijk moeilijk in 2018 om te zien dat de wijkaanpak om zeep werd geholpen, dat buurthuizen gesloten moesten worden en er bijna geen betaalbaar huis meer werd gebouwd. Tot overmaat van ramp werd de stad in een corruptieschandaal gestort en viel het college. Gelukkig hebben we dat achter ons gelaten. De PvdA heeft na een lastige tijd verantwoordelijkheid genomen, de scherven opgeveegd en grote stappen gezet in de richting van een eerlijke stad.’

Partijleden

De partijleden van de PvdA spraken zich uit over de kandidatuur van Balster. Voor zover bekend hebben er zich nog geen andere kandidaten gemeld voor het lijsttrekkerschap van de PvdA.

Martijn Balster lijsttrekker voor Haagse PvdA

Martijn Balster is maandagavond 31.05.2021 gekozen tot lijsttrekker van de PvdA Den Haag voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Hij kreeg meer dan 90 procent van de stemmen. 

Balster, de huidige Wonen-wethouder in het Haagse college, liet begin deze maand weten dat hij vindt dat ‘de klus nog niet geklaard is’ en dat hij mede daarom een gooi wilde doen naar het lijsttrekkerschap voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar. ,,Voor de volle honderd procent heb ik me de afgelopen tijd ingezet voor betaalbare huisvesting, het aanpakken van malafide huisbazen en het opknappen van wijken.” 

De geboren Zwollenaar was tijdens de vorige verkiezingen ook al de kopman van de PvdA. Hij was zes jaar fractievoorzitter, voordat hij in 2019 wethouder in het Haagse college werd met onder meer Wonen en Wijken in zijn portefeuille. Hij werd zoals verwacht met een ruime meerderheid verkozen tot lijsttrekker. Hij kreeg ruim 93 procent van de stemmen. Zijn uitdager, Huub Koers, kreeg een kleine drie procent van de stemmen weet mediapartner Omroep West.

Het wordt voor Balster de tweede keer dat hij lijstaanvoerder is van de PvdA. In 2017 werd hij na drie jaar raadlidmaatschap de aanvoerder van zijn partij, dit nadat hij daarvoor de strijd aanging met toenmalig wethouder Rabin Baldewsingh. Onder leiding van Balster behaalde de partij in 2018 drie zetels, de partij verloor er drie, en kwam terecht in de oppositie.

Nadat de coalitie van Groep de Mos/ Hart voor Den Haag, VVD, D66 en GroenLinks klapte werd de PvdA, evenals het CDA, onderdeel van de nieuwe coalitie (samen met VVD, D66 en GroenLinks). Balster werd daaropvolgend wethouder Wonen, Wijken, Welzijn  namens zijn partij.Nadat de coalitie van Groep de Mos/ Hart voor Den Haag, VVD, D66 en GroenLinks klapte werd de PvdA, evenals het CDA, onderdeel van de nieuwe coalitie (samen met VVD, D66 en GroenLinks). Balster werd daaropvolgend wethouder Wonen, Wijken, Welzijn  namens zijn partij.

‘De afgelopen jaren heb ik mij enorm ingezet voor meer betaalbare woningen in de stad, fatsoenlijke woonomstandigheden en het aanpakken van huisjesmelkers zodat iedereen fijn en betaalbaar kan wonen in de stad. Ik ga daar ontzettend graag mee door.’

‘Toen de PvdA weer in het stadsbestuur kwam (in december 2019 red.) heb ik daar echt werk van gemaakt’, zegt Balster tegen Omroep West. ‘Waar we bouwen wordt daarom ook betaalbaar gebouwd. Ook hebben we ingegrepen in de wijken die nu worden beheerst door beleggers en huisjesmelkers. Die proberen we echt aan te pakken. Dat proberen we lokaal te doen door kamerbewoning aan banden te leggen en goed te handhaven met de pandbrigade die we hebben uitgebreid.’

LEES OOK: Martijn Balster wil PvdA blijven leiden naar gemeenteraadsverkiezingen

Lees: Martijn Balster lijsttrekker voor Haagse PvdA AD 01.06.2021

Lees: Martijn Balster (PvdA) opnieuw lijsttrekker: ‘We gaan flink winnen’ OmroepWest 01.06.2021

Lees: Martijn Balster opnieuw lijsttrekker voor PvdA Den HaagFM 01.06.2021

In maart 2022 zijn de gemeenteraadsverkiezingen.

Zie ook: Op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022 versus de return van Richard de Mos !!

Zie ook: Denk NL op 16 maart 2022 ook in Den Haag ???

Martijn Balster wil PvdA blijven leiden naar gemeenteraadsverkiezingen

Den HaagFM 03.05.2021 Wethouder Martijn Balster wil ook bij de komende gemeenteraadsverkiezingen de lijst van de PvdA aanvoeren. Balster stelt zich opnieuw kandidaat voor het lijsttrekkerschap, zo meldt hij aan Den Haag FM.

De PvdA’er doet dat een paar dagen na de belangrijkste dag voor de sociaaldemocraten: 1 mei, de Dag van de Arbeid. ‘We kunnen ons geen verdeeldheid in de stad veroorloven’, zo luidt zijn motivering.

‘Als onze stad nog verder opschuift naar rechts, wordt onze woningmarkt overgenomen door beleggers, onze democratie gedomineerd door de hardste schreeuwers, onze buurtzorg voor ouderen en jongeren wegbezuinigd. Waar is de mens in dat verhaal?’, vraagt Balster. ‘Het is tijd voor een stevige linkse vuist, dat kan alleen als we de verdeeldheid tegengaan, anders valt onze stad ten prooi aan populisme en eigenbelang.’

Balster leidde de Haagse PvdA ook naar de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. De sociaaldemocraten behalen onder zijn lijsttrekkerschap drie zetels; een halvering ten opzichte van de periode ervoor. Na het verlies belandt de PvdA voor het eerst in lange tijd in de oppositie. Maar na het corruptieonderzoek naar de wethouders van Hart voor Den Haag/Groep de Mos valt het college en treedt de PvdA – samen met het CDA – alsnog tot het stadsbestuur toe. Balster is in dat nieuwe stadsbestuur sinds een klein anderhalf jaar wethouder van wonen.

Volgens Balster móest de PvdA wel haar verantwoordelijkheid nemen en tot het stadsbestuur toetreden. ‘Ik vond het ongelooflijk moeilijk in 2018 om te zien dat de wijkaanpak om zeep werd geholpen, dat buurthuizen gesloten moesten worden en er bijna geen betaalbaar huis meer werd gebouwd. Tot overmaat van ramp werd de stad in een corruptieschandaal gestort en viel het college. De PvdA heeft na een lastige tijd verantwoordelijkheid genomen, de scherven opgeveegd en grote stappen gezet in de richting van een eerlijke stad’, stelt Balster. ‘Maar de klus is nog lang niet geklaard, we zijn pas net begonnen.’

Voor zover bekend hebben er zich nog geen andere kandidaten gemeld voor het lijsttrekkerschap van de PvdA. De leden zijn maandagochtend geïnformeerd en zullen over zijn kandidatuur besluiten.

Martijn Balster | Foto: PvdA Den Haag

Martijn Balster stelt zich kandidaat als lijsttrekker van de Haagse PvdA

OmroepWest 03.05.2021 Martijn Balster wil volgend jaar maart met de gemeenteraadsverkiezingen weer lijsttrekker van de PvdA in Den Haag worden. Hij heeft zich maandag kandidaat gesteld. De Haagse wethouder Wonen, Wijken en Welzijn was vier jaar geleden ook lijsttrekker van zijn partij. Balster: ‘Ik heb ongelooflijk veel energie om samen met al onze leden te knokken voor een eerlijke stad.’

Balster (40) loopt al flink wat jaren mee bij de PvdA, zowel landelijk als lokaal. Hij was een aantal jaren fractiemedewerker in de Tweede Kamer en was van 2014 tot eind 2019 raadslid en fractievoorzitter in Den Haag. Daarna werd hij wethouder op het Haagse stadhuis. Balster: ‘Voor de volle honderd procent heb ik me de afgelopen tijd ingezet voor betaalbare huisvesting, het aanpakken van malafide huisbazen en het opknappen van wijken’, zegt Balster.

Balster verwijst bij zijn kandidaatstelling naar afgelopen zaterdag 1 mei, de Dag van de Arbeid. ‘Zaterdag hees ik in alle vroegte de rode vlag, bij het monument van Troelstra’, zegt Balster. ‘Dat is het moment om te kijken naar de resultaten van de sociaaldemocratie. Vandaag is het tijd om vooruit te kijken.’

Hardste schreeuwers

Hij maakt zich zorgen over de verdeeldheid in de stad. ‘Als onze stad nog verder opschuift naar rechts wordt onze woningmarkt overgenomen door beleggers, onze democratie gedomineerd door de hardste schreeuwers, onze buurtzorg voor ouderen en jongeren wegbezuinigd. Waar is de mens in dat verhaal? Het is tijd voor een stevige linkse vuist. Dat kan alleen als we de verdeeldheid tegengaan, anders valt onze stad ten prooi aan populisme en eigenbelang.’

Balster was in 2018 ook al lijsttrekker van zijn partij. Hij moest daarvoor de strijd aan met toenmalig wethouder Rabin Baldewsingh. Balster won de lijsttrekkersverkiezing met overtuiging: hij kreeg zestig procent van de stemmen van de partijleden. Maar de gemeenteraadsverkiezingen verliepen onder de leiding van Balster dramatisch. De PvdA halveerde en kwam uit op drie zetels. Daardoor vielen de sociaaldemocraten voor het eerst in vele jaren buiten het Haagse college van burgemeester en wethouders en werden veroordeeld tot de oppositiebanken.

Corruptie

Maar in het najaar van 2019 ontstonden er voor de PvdA nieuwe kansen. Het college van Hart voor Den Haag/Groep de Mos, VVD, D66 en GroenLinks viel uiteen doordat het Openbaar Ministerie de voormalige Groep de Mos-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui verdenkt van corruptie. De PvdA sloot zich samen met het CDA aan bij VVD, D66 en GroenLinks en vormde daarmee de nieuwe coalitie. Sindsdien is Balster wethouder.

Volgens Balster heeft de PvdA door terug te keren in het college en een ‘links coalitieakkoord te sluiten’ het verschil gemaakt. Balster: ‘Ik vond het ongelooflijk moeilijk in 2018 om te zien dat de wijkaanpak om zeep werd geholpen, dat buurthuizen gesloten moesten worden en er bijna geen betaalbaar huis meer werd gebouwd. Tot overmaat van ramp werd de stad in een corruptieschandaal gestort en viel het college. Gelukkig hebben we dat achter ons gelaten. De PvdA heeft na een lastige tijd verantwoordelijkheid genomen, de scherven opgeveegd en grote stappen gezet in de richting van een eerlijke stad.’

Partijleden

De partijleden van de PvdA moeten zich nog uitspreken over de kandidatuur van Balster. In maart 2022 zijn de gemeenteraadsverkiezingen.

Meer over dit onderwerp: MARTIJN BALSTER PVDA GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN POLITIEK

Wethouder Martijn Balster.

Martijn Balster doet gooi naar lijsttrekkerschap PvdA Den Haag

AD 03.05.2021 Martijn Balster (40) wil het lijsttrekkerschap van de PvdA op zich nemen voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar in Den Haag. Dat maakte de huidige wonen-wethouder zojuist bekend. 

Balster is sinds 2019 wethouder  wonen, wijken en welzijn. Daarvoor was hij bijna zes jaar fractievoorzitter van de Haagse PvdA. Drie jaar geleden was de geboren Zwollenaar ook al de lijsttrekker. Toen draaiden de verkiezingen voor de PvdA in de grote steden uit op een grote teleurstelling. In Den Haag halveerde het aantal zetels van de sociaaldemocraten van zes naar drie. Aanvankelijk nam de PvdA geen deel aan de coalitie, maar toen het stadsbestuur anderhalf jaar later viel als gevolg van de corruptieaffaire sprong de arbeiderspartij alsnog bij.

Lees ook;

Haagse Bomenbuurt in rep en roer: opvang voor daklozen in Willem Dreeshuis
Met spoed gezocht: 1300 extra huizen voor vluchtelingen en kwetsbare Hagenaars

Terugkijkend zegt Balster daarover dat de ‘scherven inmiddels zijn opgeveegd’, maar dat er nog veel werk aan de winkel is. ,,De klus is nog lang niet geklaard: we zijn pas net begonnen.” Balster is naar eigen zeggen van plan een ‘stevige linkse vuist’ te maken. ,,Als onze stad nog verder opschuift naar rechts wordt onze woningmarkt overgenomen door beleggers, onze democratie gedomineerd door de hardste schreeuwers, onze buurtzorg voor ouderen en jongeren wegbezuinigd. Waar is de mens in dat verhaal?”

Hij wil er daarom onder meer voor zorgen dat de Hagenaars en Hagenezen het vertrouwen weer terugkrijgen in de gemeente en dat zij zeker kunnen zijn van hun baan. Verder noemt hij betaalbare huizen als speerpunt, wat nu al tot zijn wethoudersportefeuille behoort. ,,Voor de volle honderd procent heb ik me de afgelopen tijd ingezet voor betaalbare huisvesting, het aanpakken van malafide huisbazen en het opknappen van wijken. Eropaf en oplossen.”

Wethouder Martijn Balster.

Wethouder Martijn Balster. © Henriette Guest

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s