Op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022 versus de return van Richard de Mos en ook Denk doet mee !!

Hart voor Den Haag/Groep de Mos als gedoogpartij in de Haagse Coalitie ??

De Haagse GroenLinks-wethouder Bert van Alphen zag donderdag tijdens de gemeenteraadsvergadering hoe zijn integratieplannen door coalitiegenoot VVD werden aangescherpt. Het was de VVD-voorwaarde voor steun.

En vandaag stelt Richard de Mos in deze krant voor om de plek van GroenLinks in te nemen als gedoogpartij, omdat het beleid van die partij een grote mislukking zou zijn.

Richard de Mos is terug: ‘Ik wil verder. Voor de stad’

Na een slopende en uiteindelijk teleurstellende landelijke campagne met Code Oranje, moest Richard de Mos even bijkomen. Maar de politicus Richard de Mos is terug met typerende bluf én een opmerkelijk plan: ,,Loos GroenLinks uit het college en Hart voor Den Haag is bereid om het stadsbestuur te gedogen.’’

Lokale politiek is de landelijke niet. Met Code Oranje haalde lijsttrekker Richard de Mos vorige maand in Den Haag 1,7 procent van de stemmen, ofwel: tien keer zo weinig als de 17 procent die van Hart voor Den Haag/ Groep de Mos in 2018 de grootste partij maakte in de hofstad. Een pittige tegenvaller, dat kan de charismatische politicus niet ontkennen. ,,Dat vond ik niet leuk, nee’’, zegt hij in de fractiekamer op het stadhuis. ,,Ik had hier gerekend op vijf procent.’’

Lees ook;

Met het oog op de lokale strijd van volgend jaar: D66 tankt vertrouwen voor strijd tegen de Mos en co.
Haagse partijen gaan financieel met de billen bloot: donaties en giften vanaf 500 euro worden openbaar

Maar een paar dagen bijkomen bij familie in het rustgevende  oosten van het land doet wonderen. 

De aanklacht van omkoping en corruptie zal je toch niet geholpen hebben. 
,,Landelijk niet nee. Ik heb het in de verkiezingscampagne best gehoord: ‘De Mos, je lijk me een aardige man, maar er hangt nog wel wat aan je’. Lokaal speelt dat niet zo. In Den Haag kennen ze me.”

Kortom, het kan toeval zijn.

Maar duidelijk is dat de campagne voor de raadsverkiezingen deze keer wel erg vroeg is begonnen.

Ook Denk heeft van zich laten horen, want ook zij willen Meedenken in Den Haag !!!!!

Denk doet definitief mee aan de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022 ook in Den Haag. Tijdens de landelijke verkiezingen wist de landelijke partij zoveel stemmen binnen te halen in de hofstad, dat niet meedoen geen optie was. Den Haag is zelfs zo belangrijk voor de partij dat partijleider Farid Azarkan, die waarschijnlijk als lijstduwer op de lokale lijst komt, persoonlijk het besluit wil toelichten. ,,We mikken op minstens vijf zetels.’’

In andere grote steden als RotterdamAmsterdam en Utrecht is Denk al jaren vertegenwoordigd in de gemeenteraad. In Den Haag koos de partij er in 2018 tot verbazing van velen voor om niet mee te doen aan de lokale verkiezingen. ,,Dat was een afspraak, een soort gentleman’s agreement, tussen het voormalig bestuur en enkele partijen die al actief waren in de Haagse raad’’, legt Azarkan uit.

Kwalijk genomen

,,We kregen de afgelopen jaren van veel bewoners en organisaties de vraag om alstublieft mee te doen in Den Haag. Het werd ons zelfs kwalijk genomen dat we dat eerder niet hebben gedaan.’’ Binnen de partij werd al een tijdje serieus nagedacht over deelname aan de lokale verkiezingen, maar na de uitslag van de laatste Kamerverkiezingen (Denk werd de op drie na grootste partij in Den Haag), wist Azarkan het zeker. In zeven wijken werd Denk zelfs de grootste.

Zie ook: Denk NL ook in Den Haag ???

Lees: Wrevel binnen coalitie over integratienota Den HaagFM 16.04.2021

Lees: Wrevel binnen Haagse coalitie over integratienota OmroepWest 16.04.2021

Meer lezen uit dit dossier? Dat kan hier!

meer: richard de mos – Bing

lees: Richard de Mos – Mijn verhaal (hetboekvandemos.nl)

lees: Richard de Mos – Wikipedia

Zie ook: Is voorheen wethouder Richard de Mos nu dan echt de Klos ??? – deel 2 – de nasleep

Zie ook: Is voorheen wethouder Richard de Mos nu dan echt de Klos ??? deel 1

zie ook: Code Oranje op weg naar de 2e kamerverkiezingen op 17 maart 2021

zie ook: Code Oranje versus Richard de Mos en de vlucht naar de Tweede Kamer

Axel Veldhuijzen

Alle pijlen gericht op GroenLinks

AD 18.04.2021 Axel Veldhuijzen, chef van AD Haagsche Courant schrijft wekelijks een commentaar over het nieuws. Deze keer: Het vroege begin van de campagne voor de raadsverkiezingen.

Krap een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen is het gedaan met de liefde binnen het Haagse college van burgemeester en wethouders. Alle pijlen worden gericht op GroenLinks.

De Haagse GroenLinks-wethouder Bert van Alphen zag donderdag tijdens de gemeenteraadsvergadering hoe zijn integratieplannen door coalitienoot VVD werden aangescherpt. Het was de VVD-voorwaarde voor steun.

En vandaag stelt Richard de Mos in deze krant voor om de plek van GroenLinks in te nemen als gedoogpartij, omdat het beleid van die partij een grote mislukking zou zijn. Het kan toeval zijn. Maar duidelijk is dat de campagne voor de raadsverkiezingen deze keer vroeg is begonnen.

Is de VVD-kie­zer de vergeetach­tig­heid van Mark Rutte over 11 maanden alweer vergeten?, aldus Axel Veldhuijzen.

Het is de vraag wat de combinatie van VVD, CDA, D66 en GroenLinks de komende maanden eigenlijk nog bindt. Tijd of geld om nieuwe plannen uit te voeren is er niet. En corona legde ook nog een loodzware deken over de stad. Bovendien maakte de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen duidelijk dat die van de raadsverkiezingen in maart heel lastig is te voorspellen.

Iets meer dan 4000 Hagenaars stemden op Richard de Mos als leider van Code Oranje, terwijl hij bij de laatste raadsverkiezingen nog steun van ruim 30.000 stadgenoten kreeg. Maar ook voor de anderen is het nagelbijten: hoe beoordeelt de Haagse D66-kiezer het nieuwe leiderschap van de Sigrid Kaag en is de VVD-kiezer de vergeetachtigheid van Mark Rutte over 11 maanden alweer vergeten?

Schofferend

Die mix en nog steeds het gemis van bijvoorbeeld een duidelijke leider bij de Haagse VVD, leidt al snel tot irritaties. Dat wethouder Van Alphen tijdens een raadsvergadering zijn plannen door zijn partners laat aanpassen is bovendien schofferend. 

Na de volgende verkiezingen kan het alle kanten opgaan. De partijen die nu op elkaars tenen staan, hebben elkaar straks waarschijnlijk toch weer nodig. Maar die ongemakkelijke realiteit maakt de sfeer er nog niet beter op.

Meer lezen uit dit dossier? Dat kan hier! 

Richard de Mos.

Richard de Mos is terug: ‘Had ook gewoon boos kunnen blijven, maar ik wil verder. Voor de stad’

AD 18.04.2021 Na een slopende en uiteindelijk teleurstellende landelijke campagne met Code Oranje, moest Richard de Mos even bijkomen. Maar de politicus is terug met typerende bluf én een opmerkelijk plan: ,,Loos GroenLinks uit het college en Hart voor Den Haag is bereid om het stadsbestuur te gedogen.’’

Lokale politiek is de landelijke niet. Met Code Oranje haalde lijsttrekker Richard de Mos vorige maand in Den Haag 1,7 procent van de stemmen, ofwel: tien keer zo weinig als de 17 procent die van Hart voor Den Haag/ Groep de Mos in 2018 de grootste partij maakte in de hofstad. Een pittige tegenvaller, dat kan de charismatische politicus niet ontkennen. ,,Dat vond ik niet leuk, nee’’, zegt hij in de fractiekamer op het stadhuis. ,,Ik had hier gerekend op vijf procent.’’

Lees ook;

Met het oog op de lokale strijd van volgend jaar: D66 tankt vertrouwen voor strijd tegen de Mos en co.
Haagse partijen gaan financieel met de billen bloot: donaties en giften vanaf 500 euro worden openbaar

Maar een paar dagen bijkomen bij familie in het rustgevende  oosten van het land doen wonderen. Zijn natuurlijke opgeruimdheid – ‘Een glas is voor mij eerder halfvol dan halfleeg’ – doet de rest. De Mos is weer helemaal klaar voor de lokale politiek en voor een campagne die Hart voor Den Haag volgend jaar nog groter moet maken dan ze nu al is.

Is dat niet heel ambitieus? ‘Het de Mos-effect is uitgewerkt’, hoor ik al.
,,Welnee joh, we zijn springlevend. Het probleem is dat er landelijk heel anders gestemd wordt dan lokaal. We hebben ook pech gehad dat Forum voor Democratie splitste en JA21 opeens hot werd. Dat hielp niet.”

Heel veel Hagenaars hadden geen idee dat ik bij Code Oranje zit, aldus Richard de Mos.

Maar zeker in je eigen stad had het toch veel beter moeten scoren?
,,Ik liep een dag voor de landelijke verkiezingen in mijn Code Oranje-jas op de Leyweg. Kreeg ik een dikke duim: ‘Ik vind je een sympathieke man. Ik ga volgend jaar op je stemmen’, riep een voorbijganger  ‘Ik hoop morgen al’, zei ik. Heel veel Hagenaars hadden geen idee dat ik bij Code Oranje zit.’’

,,Je zag het  ook bij het populaire Leefbaar Rotterdam. Marco Pastors en Joost Eerdmans probeerden het in 2006 tevergeefs met een landelijke partij. Maar lokaal bleef Leefbaar groot.’’

Spijt van je landelijke avontuur?
,,Totaal niet. We hebben toch een halve zetel gehaald, een basis gelegd. Belangrijk is dat ik mijn punten heb kunnen maken. Dat de landelijke politiek het  slecht voor heeft met de regio, bijvoorbeeld. Dat pikken de lokalo’s niet meer. Ook heb ik onze ombudspolitiek landelijk kunnen uitdragen.”

,,Dat Peter Plasman, mijn advocaat en de man die bij alle verhoren van de rijksrecherche heeft gezeten, met mij op de kieslijst van Code Oranje wilde staan, is voor mij ook een belangrijk statement. Dat hij mijn running mate was, is een groot blijk van vertrouwen.’’

Richard de Mos en Peter Plasman.

Richard de Mos en Peter Plasman. © Marlies Wessels

De aanklacht van omkoping en corruptie zal je toch niet geholpen hebben. 
,,Landelijk niet nee. Ik heb het in de verkiezingscampagne best gehoord: ‘De Mos, je lijk me een aardige man, maar er hangt nog wel wat aan je’. Lokaal speelt dat niet zo. In Den Haag kennen ze me.”

,,Privé merk ik het ook. Ik wil weer een dag of anderhalf voor de klas gaan staan. Er is een groot lerarentekort. Maar het eerste de beste wervingsbureau zei: ‘nou nee, laten we dat nu maar even niet doen’. Ik kan je zeggen dat  het niet fijn is om zo de deksel op je neus te krijgen.’’ Dan grappend: ,,Ik krijg zo langzaamaan een platte neus van alle deksels.’’

Een frisse Richard de Mos is een ideeënmachine. Nu komt hij ook weer met een heel opmerkelijk plan. Eén die op voorhand overigens niet veel kans van slagen lijkt te hebben. Hart voor Den Haag wil het huidige college gedogen als dat afscheid neemt van GroenLinks, een partij die volgens Richard de Mos de voortgang van het stadsbestuur in de weg staat.

Is dit een pesterijtje?
,,Nee, ik ben serieus. Als niks doen een kunst is, zijn de wethouders van GroenLinks kunstenaars. Het schiet niet op met die twee. Dat kunnen we ons, zeker gezien de gevolgen van de coronacrisis, niet permitteren in Den Haag.’’

,,Wethouder Van Alphen faalt bij de bestrijding van de armoede in onze stad. Haagse wijken als Moerwijk behoren nog steeds tot de armsten van Nederland. Het werkproject Energie Academie heeft ‘ie naar de ratsmodee geholpen. En ook met zijn integratieplan zakt ‘ie door het ijs. Hij schaft het gewoon af.’’

Kap met GroenLinks en ga met ons als gedoogpart­ner in zee, aldus Richard de Mos.

,,Wethouder Van Tongeren is stadsdeelwethouder Laak, maar daar komt ze nooit. En haar duurzaamheidsbeleid lijkt nergens naar. Ze wil van het gas  af en overal leidingen uit de grond te halen. Met zulke kapitaalvernietiging  smelten onze Eneco-miljoenen als sneeuw voor de zon. Kap met GroenLinks en ga met ons als gedoogpartner in zee. Dan krijgen we nog iets gedaan in de stad.’’

(In een reactie zegt Arjen Kapteijns van GroenLinks: ,,Ik moet hier vooral om lachen. De Mos kan dit college nu al gedogen door onze goede voorstellen te steunen. En dat hij vind dat een stadsbestuur met links een meer duurzame koers vaart, beschouw ik als een compliment.’’  Minder lollig vindt Kapteijns de persoonlijke aanval op de GroenLinks-wethouders: ,,Zo laatdunkend, en ook nog eens totaal ongegrond. Dat vind ik echt kwalijk.”)

Waarom zou u dit stadsbestuur eigenlijk  willen gedogen? U noemt het een ‘ondemocratisch fopcollege’.
,,Achter die uitspraak blijf ik staan. Na de invallen van de rijksrecherche zijn we als grootste partij buitenspel gezet . Dat is een soort staatsgreep geweest. Het is dus inderdaad een fop-college. Maar we moeten verder.’’

Een staatsgreep? Die terminologie  gaat uw voorstel niet helpen.
,,Ik zeg waar het op staat. Maar we zijn als Hart voor Den Haag ook bereid vooruit te kijken. Wat denk je dat dit mij kost? Ik ben overtuigd van mijn onschuld, maar heb de halve wereld over me heen gekregen. Ik had ook gewoon boos kunnen blijven. Maar we moeten verder, voor de stad. Ik wil daarom met iedereen samenwerken.‘’ 

En wat betekent dat, met het oog op Hart voor Den Haag?
,,We willen bij de raadsverkiezingen van volgend jaar groeien. Naar tien tot vijftien zetels. En we willen weer bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen, we sluiten niemand uit.. Ja, ik keer zelf ook graag terug als wethouder, maar dat is geen doel op zich. We hebben straks meerdere goede kandidaat-bestuurders.’’

Een Reactie op “Op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022 versus de return van Richard de Mos en ook Denk doet mee !!

  1. Pingback: Ook de Haagse PvdA op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s