Gedonder bij partij BIJ1, de Haagse afdeling stapt op

Haagse afdeling BIJ1 breekt met landelijke partij

Het is serieus Hommeles bij de partij van Sylvana Simons. Nadat Quinsy Gario, de nummer twee op de kandidatenlijst,er afgelopen weekend keihard uitgebonjourd werd, is op donderdag 29.07.2021 het voltallige bestuur van de lokale BIJ1-afdeling in Den Haag hard weggelopen.

Sylvana Simons tijdens de uitslagenavond van de Tweede Kamerverkiezingen.
Ik val zowat van mijn stoeltje !!!

Kortom, het bestuur van de Haagse afdeling van BIJ1 stapt op, zo laten de bestuursleden via Twitter weten. De lokale bestuursleden vinden dat er sprake is van een ‘giftige cultuur’ en fluistercampagnes in de landelijke organisatie.

Er is geen steun vanuit het landelijke partijbestuur en het werkt de Haagse afdeling actief tegen, staat in een verklaring. Een en ander werd volgens het lokale bestuur “tot onze grote ontsteltenis” dit weekend duidelijk tijdens de algemene ledenvergadering van BIJ1.

Zaterdag hield BIJ1 een digitale ledenvergadering. Daarin kwam onder meer de schorsing van Quinsy Gario aan de orde.

Sommige leden, zoals de Haagse afdeling, leverden kritiek op de schorsing van Gario. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan “manipulatief, dominant en toxisch gedrag”, waardoor andere leden zich onveilig voelden. Het partijbestuur en partijleider Sylvana Simons, die als enige van BIJ1 in de Tweede Kamer zit, verdedigden het besluit hem uit de partij te zetten en maakten excuses naar degenen die last hebben gehad van zijn optreden.

Het Haagse bestuur noemt de schorsing onrechtmatig. De bestuursleden zeggen dat zij met het partijbestuur in dialoog wilden, maar daar is niet naar geluisterd. “We liepen tegen actieve tegenwerking, wantrouwen, een gebrek aan communicatie en transparantie aan. De autonomie van de lokale afdeling in Den Haag werd daarnaast totaal niet gewaardeerd, noch gerespecteerd.”

De vijf zeggen dat zij “buiten BIJ1 als individuen doorgaan met het bouwen van onze overlappende maatschappij en activistisch werk in onze stad”.

Terugblik

Het was al eerder nog niet zeker of de Haagse Bij1-afdeling komend voorjaar zou strijden om een plek in de gemeenteraad. Het landelijk bestuur wilde eerst nog de plannen zien en gesprekken voeren met de lokale afdeling.

Tijdens de landelijke algemene ledenvergadering van Bij1 van afgelopen weekend, waarin ook de kwestie rond het geschorste partijlid Quinsy Gario werd besproken, maakte de partij bekend dat de lokale afdelingen in elk geval in acht gemeenten mee zullen doen aan de verkiezingen: Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Almere, Haarlem, Delft, Nijmegen en Arnhem. Den Haag werd niet genoemd. 

De Haagse afdeling koos twee maanden geleden een bestuur en liet weten vol enthousiasme de verkiezingen in te willen gaan.

Kritiek op schorsing Gario 

Een woordvoerder van Bij1 bevestigt dat. ,,Er waren gesprekken met de Haagse afdeling gaande, voor het goed vastleggen van een plan. We zijn een nieuwe partij met verschillende afdelingen. Sommigen zijn al beter klaargestoomd voor de gemeenteraadsverkiezingen.” Er zijn meer gemeenten waar Bij1 een afdeling heeft, maar vooralsnog niet meedoet, zoals Tilburg, waar het recent gekozen bestuur de conclusie trekt dat de verkiezingen te snel komen.

Dat de Haagse afdeling zich in de aanloop naar de ledenvergadering kritisch uitliet over de schorsing van Quinsy Gario heeft geen rol gespeeld in het besluit om Den Haag nog geen groen licht te geven. Vorige week werd bekend dat sommige partijleden zich niet veilig voelden bij hem en dat hij uit de partij gezet dreigde te worden. Er waren zestien klachten over hem binnengekomen.

Volgens de partij ging het om klachten over ‘toxisch gedrag’, onder meer ‘het zaaien van tweedeling’ en ‘mannelijke dominantie en manipulatief gedrag’. Fractievoorzitter Sylvana Simons zei dat de partij van tevoren was gewaarschuwd dat met Gario een Paard van Troje werd binnengehaald. Ze bood haar excuses aan omdat de kwestie volgens haar voorkomen had kunnen worden.

Mariam El Maslouhi
Mariam El Maslouhi © Henriette Guest

‘Wit landelijk bestuurslid’

Haagse bestuursleden uitten vooraf op Twitter stevige twijfels aan de aanpak van de kwestie rond Gario. Deborah Cameron liet weten dat ze alle berichtgeving rond de voormalige nummer twee van de kieslijst ‘vol afschuw en pijn in mijn hart’ las. Ze sprak haar volledige steun uit aan hem. 

Ook mede-bestuurslid Mariam el Maslouhi schreef dat ze in shock was over de zaak. Verder merkte ze op dat: ‘Als een lid van @PolitiekBIJ1 en bestuurslid van Bij1 Den Haag heb ik al snel mogen meemaken hoe sommige mensen bij Bij1 niet weten hoe ze zwarte mensen en mensen van kleur horen te bejegenen’.

Even later voegde ze daar aan toe dat ze niet er niet van gediend was dat ze gebeld werd door ‘een wit landelijk bestuurslid’ dat niet in Den Haag woont. ‘Ik heb elke x snel opgehangen en haar nummer opgeslagen als “don t pick up”.’ 

Of de toelichting die tijdens de afgelopen ledenvergadering werd gegeven, hen gerust heeft gesteld, is niet duidelijk. Zowel Cameron als haar mede-bestuurslid Mariam el Maslouhi waren gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

“Kritiek in een activisti­sche partij is natuurlijk ook goed”

Maar de kritische houding van de Haagse leden is geen reden voor de landelijke partij geweest om terughoudend te zijn om in de hofstad aan de verkiezingen mee te doen, aldus de Bij1-woordvoerder. ,,Nee, intern weten we al langer welke afdelingen meedoen, nog voor het hele debacle met Quinsy Gario begon. Dat is geen beweegreden geweest.” Bovendien is Den Haag niet de enige afdeling die kritiek uitte. ,,Ook andere afdelingen waren daar kritisch op. En kritiek in een activistische partij is natuurlijk ook goed.”

Zie: Nu alweer gedonder bij BIJ1 – deel 2 – de nasleep

Zie verder ook: Nu alweer gedonder bij BIJ1 – deel 1

Web: BIJ1 – Spreek je uit beken kleur

Meer: bij1 Quinsy Gario – Bing

Zie: Partij BIJ1 op weg naar de 2e kamerverkiezingen op 17 maart 2021

Zie ook: Sylvana Simons van DenkNL naar de artikel 1 partij BIJ1

Bestuur Haagse afdeling BIJ1 stapt op na royement Gario

NOS 29.07.2021 Het vijfkoppige bestuur van de Haagse afdeling van Bij1 verbreekt de banden met de landelijke partij en splitst zich af. In een verklaring zeggen zij dat er naar aanleiding van het royement van Quinsy Gario een onhoudbare situatie is ontstaan.

Volgens de bestuursleden is het afgelopen weekend duidelijk geworden dat de landelijke organisatie “een giftige interne cultuur heeft, die ons actief tegenwerkt en belemmert als bestuur van een lokale afdeling.”

Zaterdag was er een algemene ledenvergadering over het uit de partij zetten van de nummer 2 op de kandidatenlijst van Bij1, dat sinds de verkiezingen één zetel in de Tweede Kamer heeft. Het landelijke bestuur zei toen dat Gario was geschorst omdat hij “toxisch gedrag” vertoonde.

Lees ook dit artikel dat we eerder publiceerden over het conflict bij Bij1.

De afdeling Den Haag heeft Gario steeds gesteund, maar zegt voor de kwestie ook al tegen “actieve tegenwerking, wantrouwen, een gebrek aan communicatie en transparantie” aan te zijn gelopen.

Vorige week zei het Haagse bestuurslid Mariam El Maslouhi dat ze “al snel heeft ervaren hoe sommige mensen van het bestuur niet weten hoe ze zwarte mensen en mensen van kleur horen te bejegenen”.

Ze voegt daar nu aan toe dat ze eerder voor een politieke partij in Den Haag werkte en toen vond dat het beter kon. “En nu heb ik gemerkt dat BIJ1 geen oog had voor de stad zoals ik dat had verwacht.”

Het bestuur van Den Haag Bij1 wil nu “buiten Bij1 als individuen door met het bouwen van onze overlappende community en activistisch werk in onze stad.”

profielfoto

Mariam El Maslouhi – مريم المصلوحي@mariammaslouhiHet bestuur verbreekt band met BIJ1 en stapt op: “We liepen tegen actieve tegenwerking, wantrouwen, een gebrek aan communicatie en transparantie aan. De autonomie van de lokale afdeling in Den Haag werd niet gewaardeerd noch gerespecteerd.” https://t.co/2Zv1HzAW4G

De landelijke partij zegt nog geen commentaar te kunnen geven. omdat nog niet alle informatie bekend is. “Ook wij zijn verrast door het nieuws. We hebben dat via de media moeten vernemen”, zegt een woordvoerder.

“Laat het duidelijk zijn: wij willen openheid en transparantie bieden, maar op dit moment ligt de focus op goed intern oppakken van deze issue, en op onze leden, onze mensen. Zoals altijd draait het bij Bij1 om onze mensen en dit is dan ook onze eerste prioriteit.”

BIJ1 zit op dit moment alleen in Amsterdam in de gemeenteraad. Het is de bedoeling dat de partij bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 in elk geval meedoet in acht gemeenten: Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Almere, Haarlem, Delft, Arnhem en Nijmegen.

BEKIJK OOK:

Bestuur van BIJ1 Den Haag breekt met landelijke partij

RTL 29.07.2021 Het bestuur van BIJ1 Den Haag breekt met de landelijke partij. BIJ1 Den Haag spreekt over een ‘giftige interne cultuur’ en zegt zonder reden te worden tegenwerkt als bestuur van een lokale afdeling.

De Haagse partij schaart zich achter de recent geschorste Quinsy Gario, voorheen nummer twee op de landelijke kieslijst van de partij. Dat schrijft de Haagse partij in een verklaring.

De landelijke partij was de afgelopen tijd vaak in het nieuws nadat Gario vorige week maandag uit de partij werd gezet. Volgens BIJ1 vertoonde Gario ‘manipulatief en toxisch gedrag’ binnen de partij.

Afbeelding

BIJ1@PolitiekBIJ1Replying to @PolitiekBIJ1

“In februari bleven de signalen komen. Het bestuur heeft een eerste gesprek met Quinsy gehad over diens functioneren in de partij. Er is gesproken over samenwerking, communicatie en omgaan met elkaar. Op 9 februari is er een sessie met een organisatiecoach.”12:16 PM · Jul 24, 2021

De Haagse partijleden breken nu met de landelijke tak. BIJ1 Den Haag zegt zich niet gesteund te voelen en spreekt over ‘actieve tegenwerking, wantrouwen, een gebrek aan communicatie en transparantie’.

‘Autonomie niet gewaardeerd’

“De autonomie van de lokale afdeling in Den Haag werd daarnaast totaal niet gewaardeerd noch gerespecteerd. In korte tijd is een patroon zichtbaar geworden waarbij het onmogelijk is gemaakt om als afdeling van BIJ1 te mogen bestaan in onze eigen stad”, valt te lezen in de verklaring.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook: Prominent BIJ1-lid Quinsy Gario werd uit partij gezet om ‘manipulatief gedrag’

Waarom de Haagse tak zou worden tegenwerkt, zou onduidelijk zijn, schrijft BIJ1 Den Haag. “We gaan buiten BIJ1 als individuen door met het bouwen van onze overlappende community en activistisch werk in onze stad”, besluiten de Haagse partijleden.

RTL Nieuws; Quinsy Gario BIJ1 Den Haag

Haagse afdeling van BIJ1 breekt met partij om 'giftige cultuur' en stapt op

Haagse afdeling van BIJ1 breekt met partij om ‘giftige cultuur’ en stapt op

NU 29.07.2021 Het bestuur van de afdeling Den Haag van BIJ1 stapt op, zo laten de bestuursleden via Twitter weten. De lokale bestuursleden vinden dat er sprake is van “een giftige interne cultuur ” in de landelijke organisatie.

Er is geen steun vanuit het landelijk partijbestuur en het werkt de Haagse afdeling actief tegen, staat in een verklaring. Een en ander werd volgens het lokale bestuur “tot onze grote ontsteltenis” dit weekend duidelijk tijdens de algemene ledenvergadering van BIJ1.

Zaterdag hield BIJ1 een digitale ledenvergadering. Daarin kwam onder meer de schorsing van Quinsy Gario aan de orde.

Sommige leden, zoals de Haagse afdeling, leverden kritiek op de schorsing van Gario. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan “manipulatief, dominant en toxisch gedrag”, waardoor andere leden zich onveilig voelden. Het partijbestuur en partijleider Sylvana Simons, die als enige van BIJ1 in de Tweede Kamer zit, verdedigden het besluit hem uit de partij te zetten en maakten excuses naar degenen die last hebben gehad van zijn optreden.

Het Haagse bestuur noemt de schorsing onrechtmatig. De bestuursleden zeggen dat zij met het partijbestuur in dialoog wilden, maar daar is niet naar geluisterd. “We liepen tegen actieve tegenwerking, wantrouwen, een gebrek aan communicatie en transparantie aan. De autonomie van de lokale afdeling in Den Haag werd daarnaast totaal niet gewaardeerd, noch gerespecteerd.”

De vijf zeggen dat zij “buiten BIJ1 als individuen doorgaan met het bouwen van onze overlappende maatschappij en activistisch werk in onze stad”.

Lees meer over: Den Haag  Politiek 

Sylvana Simons tijdens de uitslagenavond van de Tweede Kamerverkiezingen.

Haagse bestuursleden Bij1 stappen op om ‘giftige cultuur’, fluistercampagnes en Gario-rel

AD 29.07.2021 Het voltallige bestuur van Bij1 Den Haag stapt op. De leden vinden dat ze worden belemmerd en tegengewerkt en spreken van een ‘giftige interne cultuur’ bij de landelijke organisatie.

In een verklaring schrijft het Haagse bestuur dat het werk ze onmogelijk werd gemaakt door hun landelijke partijgenoten. ‘Tot onze grote ontsteltenis is het afgelopen weekend duidelijk geworden dat de nationale organisatie een giftige interne cultuur heeft die ons actief tegenwerkt en belemmert als bestuur van een lokale afdeling.’

Lees ook:

‘Wokies’ van Bij1 zijn wakker, wij slapen nog
Nog geen groen licht voor Haagse Bij1-afdeling, kritische houding leden ‘speelt geen rol’

Het landelijk bestuur zou bijvoorbeeld hebben geprobeerd om invloed uit te oefenen op de berichten op de sociale media. Het zou onder meer gaan om berichten waarmee solidariteit werd betuigd met Aruba. ‘Leden van onze afdeling kregen ook te maken met negatieve fluistercampagnes door een bestuurslid van een andere lokale Bij1-afdeling.’ ,,Ik zag al langer dat het rommelde binnen Bij1”,  zegt vertrekkend bestuurslid Mariam el Maslouhi. ,,Al voor de afgelopen verkiezingen, maar ik dacht dat het landelijke perikelen waren.”

Portret van Mariam El Maslouhi.

Portret van Mariam El Maslouhi. © Henriette Guest

‘Toxisch gedrag’

De Haagse afdeling ging in januari vorig jaar officieel van start. De leden zetten zich onder meer in bij protesten tegen misstanden in het Griekse vluchtelingenkamp Moria en tegen politiegeweld. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen afgelopen voorjaar haalde de partij van lijsttrekker Sylvana Simons 3800 stemmen (1,5 procent) in Den Haag. Eind vorige maand volgde de officiële verkiezing van het Haagse bestuur, waarin Mariam El Maslouhi, Deborah Cameron, Samantha Macín, Szilva Balog en Damani Leidsman werden gekozen. 

Maar onlangs liep de animositeit tussen de landelijke partijtop en het lokale Haagse bestuur op, door onder meer de kwestie rond Quinsy Gario. De nummer twee op de lijst van de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen werd beschuldigd van ‘toxisch gedrag’ en afgelopen weekend uiteindelijk uit de partij gezet. De manier waarop dat gebeurde, was tegen het zere been van de Haagse bestuursleden, die op Twitter hun steun uitspraken voor Gario. Ze noemen zijn schorsing onrechtmatig. ,,Wij werden geframed als intriganten en Gario-sympathisanten. Maar het gaat mij niet alleen om Quinsy Gario, maar om hoe er met mensen wordt omgegaan.”

Alle banden verbroken

Tijdens datzelfde weekend werd bekend dat Bij1 tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen in acht gemeenten meedoet, maar niet in Den Haag. Volgens een woordvoerder van de partij liepen er nog wel gesprekken over deelname en moest er nog een campagneplan worden ingediend. Dat wordt door de Haagse bestuursleden in hun verklaring bestreden. 

Haagse bestuur BIJ1 stapt op vanwege ‘tegenwerking en wantrouwen van landelijke bestuur’

Den HaagFM 29.07.20212 Het lokale bestuur van de politieke partij BIJ1 stapt op. Dat maken de vijf bestuursleden donderdag bekend. ‘Wij zijn vrijwilligers en kunnen het ons niet veroorloven naast onze privé omstandigheden, ons te bevinden in een voor ons onveilige en onwerkbare omgeving’, schrijft het vijftal.

Het lokale bestuur voelt zich te weinig gesteund door de landelijke organisatie. ‘We liepen tegen actieve tegenwerking, wantrouwen, een gebrek aan communicatie en transparantie aan. De autonomie van de lokale afdeling in Den Haag werd daarnaast totaal niet gewaardeerd noch gerespecteerd. In korte tijd is een patroon zichtbaar geworden waarbij het onmogelijk is gemaakt om als afdeling van BIJ1 te mogen bestaan in onze eigen stad.’

Dit weekend hield BIJ1 een digitale ledenvergadering, onder andere over de schorsing van Quincy Gario. Hij zou ‘manipulatief zijn en dominant en toxisch gedrag’ vertonen. Het Haagse bestuur is het niet eens met de schorsing.

Zelf verder

De Haagse afdeling heeft geprobeerd te praten over de werkwijze en communicatie, maar zegt dat er niet werd geluisterd door het partijbestuur. ‘Daarom hebben we besloten om de banden met BIJ1 te verbreken en als bestuur op te stappen.

De vijf bestuursleden gaan buiten BIJ1 als individuen door met het ‘bouwen van onze overlappende community en activistisch werk in de stad. Den Haag is juist een stad die een radicale, intersectionele en dekoloniale partij mist en nodig heeft.’

Sylvana Simons Kamerlid van BIJ1 tijdens een debat in de Tweede Kamer

Haagse afdeling van BIJ1 breekt met partij en stapt op

OmroepWest  29.07.2021 Het bestuur van de afdeling Den Haag van BIJ1 stapt op, zo laten de bestuursleden via Twitter weten. De lokale bestuursleden vinden dat er sprake is van ‘een giftige interne cultuur’ in de landelijke organisatie. Er is geen steun vanuit het landelijk partijbestuur en het werkt de Haagse afdeling actief tegen, staat in een verklaring. Een en ander werd volgens het lokale bestuur ‘tot onze grote ontsteltenis’ dit weekend duidelijk tijdens de algemene ledenvergadering van BIJ1.

Zaterdag hield BIJ1 een digitale ledenvergadering. Daarin kwam onder meer de schorsing van Quinsy Gario aan de orde. Sommige leden, zoals de Haagse afdeling, leverden kritiek op de schorsing van Gario. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan ‘manipulatief, dominant en toxisch gedrag’, waardoor andere leden zich onveilig voelden. Het partijbestuur en partijleider Sylvana Simons, die als enige van BIJ1 in de Tweede Kamer zit, verdedigden het besluit hem uit de partij te zetten en maakten excuses naar degenen die last hebben gehad van zijn optreden.

Het Haagse bestuur noemt de schorsing onrechtmatig. De bestuursleden zeggen dat zij met het partijbestuur in dialoog wilden, maar dat niet is geluisterd. ‘We liepen tegen actieve tegenwerking, wantrouwen, een gebrek aan communicatie en transparantie aan. De autonomie van de lokale afdeling in Den Haag werd daarnaast totaal niet gewaardeerd, noch gerespecteerd’, schrijft Mariam El Maslouhi, bestuurder bij BIJ1 Den Haag.

Ongezonde en onveilige werkomgeving

‘Deze hele gang van zaken vormt een ongezonde en onveilige werkomgeving en creëert hierdoor een onhoudbare situatie voor ons als bestuursleden,’ staat in een verklaring van de Haagse afdeling van BIJ1 op de website.

‘Het is onwerkbaar geworden om als bestuur met het afdelingsteam deze onheuse bejegening te adresseren. We betreuren dit, omdat wij het beste plan voor de stad hebben en een radicaal gelijkwaardig geluid wilden laten horen. Maar helaas is er binnen deze partij niet dezelfde zorg voor mensen die wij voor onze stad voor ogen hebben,’ aldus de verklaring.

Afbeelding

Mariam El Maslouhi – مريم المصلوحي@mariammaslouhi·

Het bestuur verbreekt band met BIJ1 en stapt op: “We liepen tegen actieve tegenwerking, wantrouwen, een gebrek aan communicatie en transparantie aan. De autonomie van de lokale afdeling in Den Haag werd niet gewaardeerd noch gerespecteerd.”Bestuur BIJ1 Den Haag stapt op(English below)medium.com314889

Afbeelding

Mariam El Maslouhi – مريم المصلوحي@mariammaslouhi·

We gaan buiten BIJ1 als individuen door met het bouwen van onze overlappende community en activistisch werk in onze stad.7849Mariam El Maslouhi – مريم المصلوحي@mariammaslouhi·

Dit is bijvoorbeeld niet waar.

Sylvana Simons@SylvanaBIJ1 · 26 jul.

Als antwoord op @EwoudKieviet @CanYouImagineI en @PolitiekBIJ1We hebben alle afdelingen gevraagd een campagne plan aan te leveren. Den Haag is er nog mee bezig. It ain’t that juicy.1110

Antwoorden

Er@Errrr_________·Als antwoord op @mariammaslouhi

Snap ook niet waarom Simons een onjuiste bewering heeft gedaan door te zeggen dat jullie afdeling nog een campagneplan moet indienen. Hoe kan dat, vraag ik me dan af 🤨16Thari only thinks about the Olympics@ObliviousThari·Als antwoord op @mariammaslouhiHet track record van de bestuursleden van DH laat zien hoeveel jullie hebben betekent voor de meest kwetsbare mensen in Den Haag. Dat juist die groep mensen geen support krijgt van landelijk is zo ontzettend veelzeggend. Opdat jullie nog veel moois blijven doen!

Afbeelding

Rodrigo Bueno Lacy@Rocko_Blacy·

Als antwoord op @mariammaslouhiHet gedrag van het partijbestuur de afgelopen weken heeft niets te maken met radicale gelijkheid. Ze hebben het vertrouwen dat partijleden en kiezers op hen hebben gesteld misbruik van gemaakt. Veel liefde en ik wens jullie alle success.

Meer antwoorden bekijken

De vijf zeggen dat zij ‘buiten BIJ1 als individuen doorgaan met het bouwen van onze overlappende community en activistisch werk in onze stad’.

Haagse afdeling van BIJ1 breekt met partij en stapt op

Haagse afdeling van BIJ1 breekt met partij en stapt op

MSN 29.07.2021 Het bestuur van de afdeling Den Haag van BIJ1 stapt op, zo laten de bestuursleden via Twitter weten. De lokale bestuursleden vinden dat er sprake is van “een giftige interne cultuur ” in de landelijke organisatie. Er is geen steun vanuit het landelijk partijbestuur en het werkt de Haagse afdeling actief tegen, staat in een verklaring. Een en ander werd volgens het lokale bestuur “tot onze grote ontsteltenis” dit weekend duidelijk tijdens de algemene ledenvergadering van BIJ1.

Het landelijk bestuur is verrast door de stap van de Haagse afdeling, die het via de media te horen kreeg. Een persvoorlichter van de partij kan nog geen commentaar geven, omdat nog niet alle informatie bekend is. De partij gaat eerst de situatie in kaart brengen.

Zaterdag hield BIJ1 een digitale ledenvergadering. Daarin kwam onder meer de recente schorsing van Quinsy Gario aan de orde. Sommige leden, zoals de Haagse afdeling, leverden kritiek op dit besluit. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan “manipulatief, dominant en toxisch gedrag”, waardoor andere leden zich onveilig voelden. Het partijbestuur en partijleider Sylvana Simons, die als enige van BIJ1 in de Tweede Kamer zit, verdedigden het besluit hem uit de partij te zetten en maakten excuses naar degenen die last hebben gehad van zijn optreden.

Openheid en transparantie

Het Haagse bestuur noemt de schorsing onrechtmatig, maar zegt dat de eigen negatieve ervaringen met het bestuur al daarvoor waren ontstaan. De bestuursleden zeggen dat zij met het partijbestuur in dialoog wilden, maar dat niet is geluisterd. “We liepen tegen actieve tegenwerking, wantrouwen, een gebrek aan communicatie en transparantie aan. De autonomie van de lokale afdeling in Den Haag werd daarnaast totaal niet gewaardeerd, noch gerespecteerd.”

De vijf Haagse bestuursleden stellen dat tijdens het beraad zaterdag een van de “kernteamleden verbaal gewelddadig vernederd” werd. De media werden geweerd bij de ledenvergadering. Ook verwijst het Haagse bestuur naar een brief van Rebekka Timmer van het partijbestuur, die kritische leden “intriganten” zou noemen. De vijf zeggen dat zij “buiten BIJ1 als individuen doorgaan met het bouwen van onze overlappende community en activistisch werk in onze stad”.

De partijwoordvoerder zegt dat het bestuur “openheid en transparantie” wil bieden, maar zegt deze kwestie nu eerst intern goed op te willen pakken en zich daarbij vooral te richten op de leden. “Zoals altijd, draait het bij BIJ1 om onze mensen en dit is dan ook onze eerste prioriteit.”

Hommeles bij partij van Sylvana Simons: complete bestuur BIJ1 Den Haag stapt op

Hommeles bij partij van Sylvana Simons: complete bestuur BIJ1 Den Haag stapt op

MSN 29.07.2021 Het is hommeles bij de partij van Sylvana Simons. Nadat de nummer twee op de lijst Quinsy Gario er afgelopen weekend keihard uitgebonjourd werd, is vandaag het voltallige bestuur van de lokale BIJ1-afdeling in Den Haag opgestapt.

Reden voor het vertrek van BIJ1 Den Haag is volgens henzelf de ‘giftige interne cultuur’ van de landelijke organisatie. Ze zouden actief zijn tegengewerkt en belemmerd bij het uitvoeren van hun taken.

Het landelijke BIJ1 bestuur zou bijvoorbeeld invloed hebben uitgeoefend op de berichten die op social media verschenen. Daarnaast hadden de lokale bestuursleden in Den Haag naar eigen zeggen ‘te maken met negatieve fluistercampagnes door een bestuurslid van een andere lokale Bij1-afdeling’. Tot slot speelde de hele kwestie rondom Quinsy Gario een belangrijke rol in het vertrek van het voltallige Haagse BIJ1-bestuur.

Quinsy Gario

Gario, de nummer twee op de lijst, zou zich schuldig hebben gemaakt aan ‘toxisch gedrag’ en werd keihard gecanceld door zijn eigen partij. Quinsy werd er zelfs uit geknikkerd afgelopen weekend. Tot grote onvrede van BIJ1 Den Haag. De lokale bestuursleden spraken op social media van een ‘onrechtmatige schorsing’. En volgens hen vond het landelijke bestuur dat weer niet zo leuk.

Allemaal opgestapt

Goed, dat was afgelopen weekend. Ongeveer rond dezelfde tijd dat BIJ1 bekendmaakte komende gemeenteraadsverkiezingen niet in Den Haag mee te doen. En hoewel er volgens een woordvoerder van de partij nog gesprekken over een eventuele deelname liepen, claimt de Haagste tak het tegendeel.

Lang verhaal kort: de bestuursleden – Damani Leidsman, Deborah Cameron, Mariam El Maslouhi, Samantha Macin en Szilva Balog – kappen ermee. Ze verbreken per direct alle banden met de partij.

Haagse afdeling BIJ1 breekt met partij en stapt op om ’giftige cultuur’

Telegraaf 29.07.2021 Het bestuur van de afdeling Den Haag van BIJ1 stapt op, zo laten de bestuursleden via Twitter weten. De lokale bestuursleden vinden dat er sprake is van „een giftige interne cultuur ” in de landelijke organisatie. Er is geen steun vanuit het landelijk partijbestuur en het werkt de Haagse afdeling actief tegen, staat in een verklaring. Een en ander werd volgens het lokale bestuur „tot onze grote ontsteltenis” dit weekend duidelijk tijdens de algemene ledenvergadering van BIJ1.

Zaterdag hield BIJ1 een digitale ledenvergadering. Daarin kwam onder meer de schorsing van Quinsy Gario aan de orde. Sommige leden, zoals de Haagse afdeling, leverden kritiek op de schorsing van Gario. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan „manipulatief, dominant en toxisch gedrag”, waardoor andere leden zich onveilig voelden. Het partijbestuur en partijleider Sylvana Simons, die als enige van BIJ1 in de Tweede Kamer zit, verdedigden het besluit hem uit de partij te zetten en maakten excuses naar degenen die last hebben gehad van zijn optreden.

Het Haagse bestuur noemt de schorsing onrechtmatig. De bestuursleden zeggen dat zij met het partijbestuur in dialoog wilden, maar dat niet is geluisterd. „We liepen tegen actieve tegenwerking, wantrouwen, een gebrek aan communicatie en transparantie aan. De autonomie van de lokale afdeling in Den Haag werd daarnaast totaal niet gewaardeerd, noch gerespecteerd.”

De vijf zeggen dat zij „buiten BIJ1 als individuen doorgaan met het bouwen van onze overlappende community en activistisch werk in onze stad.”

Het conflict liep in iets meer dan een week hoog op. Er werd volop modder gegooid bij de partij waar altijd wordt beweerd dat verbinding en inclusiviteit hoog in het vaandel staan. Actrice en lijstduwer Nzume trok de integriteit van de partijtop in twijfel en deed een onderzoeksbureau zonder enige onderbouwing af als ’wit bureau’.

Vanuit de afdeling Den Haag klonken vergelijkbare geluiden. Bestuurslid El Maslouhi stelde dat ’sommige mensen bij Bij1 niet weten hoe ze zwarte mensen en mensen van kleur horen te bejegenen’. Ondanks stevige verwijten lijkt een scheuring voorlopig te zijn afgewend.

Partijvoorzitter Mills bestrijdt dat BLM-activist Quinsy Gario zonder eerlijk proces uit de partij wordt gezet. „Ik ben beledigd door insinuaties dat ik als voorzitter, als een zwarte vrouw, zou meewerken aan – of nog erger – stil zou blijven wanneer er een zwarte man ten onrechte, zónder een eerlijk proces, uit de partij zou worden gezet.” Ze vertelde zelfs door mensen huilend te zijn gebeld.

Gario herkent zich niet in de beschuldigingen en zegt bovendien nooit te zijn aangesproken op zijn vermeende ’toxische gedrag’.

BEKIJK OOK: Bij1 viel ten prooi aan zelf uitgezette ideologische val

BEKIJK OOK: Bij1-rel rond weggestuurde Quinsy Gario loopt hoog op: ’Ben door mensen huilend gebeld’

BEKIJK MEER VAN; partijen en bewegingen lokale autoriteiten Quinsy Gario Bij1

Sylvana Simons (BIJ1) tijdens het laatste vragenuur in de Tweede Kamer op het Binnenhof.

Haagse afdeling BIJ1 breekt met partij en stapt op om ’giftige cultuur’

MSN 29.07.2021 Het bestuur van de afdeling Den Haag van BIJ1 stapt op, zo laten de bestuursleden via Twitter weten. De lokale bestuursleden vinden dat er sprake is van „een giftige interne cultuur ” in de landelijke organisatie. Er is geen steun vanuit het landelijk partijbestuur en het werkt de Haagse afdeling actief tegen, staat in een verklaring. Een en ander werd volgens het lokale bestuur „tot onze grote ontsteltenis” dit weekend duidelijk tijdens de algemene ledenvergadering van BIJ1.

Zaterdag hield BIJ1 een digitale ledenvergadering. Daarin kwam onder meer de schorsing van Quinsy Gario aan de orde. Sommige leden, zoals de Haagse afdeling, leverden kritiek op de schorsing van Gario. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan „manipulatief, dominant en toxisch gedrag”, waardoor andere leden zich onveilig voelden. Het partijbestuur en partijleider Sylvana Simons, die als enige van BIJ1 in de Tweede Kamer zit, verdedigden het besluit hem uit de partij te zetten en maakten excuses naar degenen die last hebben gehad van zijn optreden.

Het Haagse bestuur noemt de schorsing onrechtmatig. De bestuursleden zeggen dat zij met het partijbestuur in dialoog wilden, maar dat niet is geluisterd. „We liepen tegen actieve tegenwerking, wantrouwen, een gebrek aan communicatie en transparantie aan. De autonomie van de lokale afdeling in Den Haag werd daarnaast totaal niet gewaardeerd, noch gerespecteerd.”

De vijf zeggen dat zij „buiten BIJ1 als individuen doorgaan met het bouwen van onze overlappende community en activistisch werk in onze stad.”

Het conflict liep in een week hoog op. Er werd volop modder gegooid bij de partij waar altijd wordt beweerd dat verbinding en inclusiviteit hoog in het vaandel staan. Actrice en lijstduwer Nzume trok de integriteit van de partijtop in twijfel en deed een onderzoeksbureau zonder enige onderbouwing af als ’wit bureau’.

Vanuit de afdeling Den Haag klonken vergelijkbare geluiden. Bestuurslid El Maslouhi stelde dat ’sommige mensen bij Bij1 niet weten hoe ze zwarte mensen en mensen van kleur horen te bejegenen’. Ondanks stevige verwijten lijkt een scheuring voorlopig te zijn afgewend.

Partijvoorzitter Mills bestrijdt dat BLM-activist Quinsy Gario zonder eerlijk proces uit de partij wordt gezet. „Ik ben beledigd door insinuaties dat ik als voorzitter, als een zwarte vrouw, zou meewerken aan – of nog erger – stil zou blijven wanneer er een zwarte man ten onrechte, zónder een eerlijk proces, uit de partij zou worden gezet.” Ze vertelde zelfs door mensen huilend te zijn gebeld.

Gario herkent zich niet in de beschuldigingen en zegt bovendien nooit te zijn aangesproken op zijn vermeende ’toxische gedrag’.

BIJ1

Hommeles bij partij van Sylvana Simons: complete bestuur BIJ1 Den Haag stapt op

Panorama 29.07.2021 Het is hommeles bij de partij van Sylvana Simons. Nadat de nummer twee op de lijst Quinsy Gario er afgelopen weekend keihard uitgebonjourd werd, is vandaag het voltallige bestuur van de lokale BIJ1-afdeling in Den Haag opgestapt.

Reden voor het vertrek van BIJ1 Den Haag is volgens henzelf de ‘giftige interne cultuur’ van de landelijke organisatie. Ze zouden actief zijn tegengewerkt en belemmerd bij het uitvoeren van hun taken.

Het landelijke BIJ1 bestuur zou bijvoorbeeld invloed hebben uitgeoefend op de berichten die op social media verschenen. Daarnaast hadden de lokale bestuursleden in Den Haag naar eigen zeggen ‘te maken met negatieve fluistercampagnes door een bestuurslid van een andere lokale Bij1-afdeling’. Tot slot speelde de hele kwestie rondom Quinsy Gario een belangrijke rol in het vertrek van het voltallige Haagse BIJ1-bestuur.

Quinsy Gario

Gario, de nummer twee op de lijst, zou zich schuldig hebben gemaakt aan ‘toxisch gedrag’ en werd keihard gecanceld door zijn eigen partij. Quinsy werd er zelfs uit geknikkerd afgelopen weekend. Tot grote onvrede van BIJ1 Den Haag. De lokale bestuursleden spraken op social media van een ‘onrechtmatige schorsing’. En volgens hen vond het landelijke bestuur dat weer niet zo leuk.

Allemaal opgestapt

Goed, dat was afgelopen weekend. Ongeveer rond dezelfde tijd dat BIJ1 bekendmaakte komende gemeenteraadsverkiezingen niet in Den Haag mee te doen. En hoewel er volgens een woordvoerder van de partij nog gesprekken over een eventuele deelname liepen, claimt de Haagste tak het tegendeel.

Lang verhaal kort: de bestuursleden – Damani Leidsman, Deborah Cameron, Mariam El Maslouhi, Samantha Macin en Szilva Balog – kappen ermee. Ze verbreken per direct alle banden met de partij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s