Demonstratie zorgsector 18.03.2014 Koekamp Malieveld

Demonstratie  zorgsector 18.03.2014

Zorg

In Den Haag zullen onder anderen Abvakabo FNV-voorzitter Corrie van Brenk en Tweede Kamerleden Emile Roemer (SP), Linda Voortman (GL) en Fleur Agema (PVV) aanwezig zijn. De politici zullen de duizenden bezwaren tegen de nieuwe cao die zorgmedewerkers de afgelopen weken ophaalden, in ontvangst nemen.

Ze protesteren tussen 14.00 en 15.00 tegen de nieuwe zorg-cao. Ook  veel andere plekken in het land komen lokale politici de zorgmedewerkers steunen.

Wantoestanden in Haagse verzorgingshuizen

Ellende in het Haagse HagaZiekenhuis – voortgang

Ruim 300 betogers bij zorgmanifestatie Den Haag

RTVWEST 18.03.2014 AudiofragmentDEN HAAG – Vakbond AbvaKabo FNV heeft dinsdagmiddag de landelijke actiedag in de zorg afgesloten met een kleine manifestatie in Den Haag. In een tent op het Malieveld kwamen zo’n driehonderd actievoerders bijeen. Lees verder

Gerelateerde artikelen

Landelijke manifestatie Zorg op Haags Malieveld

RTVWEST 18.03.2014 De derde landelijke actiedag in de zorg wordt dinsdagmiddag afgesloten met een manifestatie op het Malieveld in Den Haag. Op tweehonderd plaatsen in het land zijn er werkonderbrekingen. Actievoerders verzamelen zich op het Malieveld, waar vakbond AbvaKabo FNV duizenden protesthandtekeningen overhandigt aan Tweede Kamerleden.

‘De acties voor betere zorg breiden zich uit’, zegt Lilian Marijnissen van AbvaKabo FNV. ‘Op de eerste actiedag waren er werkonderbrekingen op achttien plekken. Daarna op vijftig plekken. Nu doen ruim tweehonderd verzorgings- en verpleeghuizen mee.’  Lees verder

Grote protestactie zorgpersoneel in Den Haag

RTVWEST 17.03.2014 DEN HAAG – Op de Koekamp in Den Haag komen dinsdagmiddag zorgmedewerkers uit het hele land bijeen. Ze protesteren tussen 14.00 en 15.00 tegen de nieuwe zorg-cao.Lees verder

Zorgpersoneel protesteert dinsdag op Koekamp

Den HaagFM 17.03.2014 Op de Koekamp komen dinsdagmiddag zorgmedewerkers uit het hele land bijeen. Ze protesteren tussen 14.00 en 15.00 tegen de nieuwe zorg-cao. In december sloten werkgevers in de ouderenzorg een nieuwe cao voor de verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg met de kleine vakbonden, zonder Abvakabo FNV. …lees meer

Zie ook:

Vanaf 1 januari 2015 worden de gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Tegelijk is er veel minder geld beschikbaar. Het kabinet maakt in mei het exacte budget per gemeente bekend.

Veel ontslagen

In oktober besloot Stichting Bureaus Jeugdzorg Haaglanden en Zuid-Holland al om alle tijdelijke contracten op te zeggen. Hierdoor verliezen 300 van de 1500 medewerkers in de loop van dit jaar hun baan. Er volgen de komende maanden nog meer ontslagen.

Bij Jeugdzorg Zuid-Holland moet uiteindelijk de helft van de 500 medewerkers vertrekken. Bij Haaglanden gaat om minder ontslagen, ruim 50 van de 500 medewerkers. Jeugdzorg is met de bonden in overleg over een sociaal plan.

DECENTRALISATIES WORDEN RACE TEGEN DE KLOK

BB 22.05.2014 Niet alle gemeenten zijn op 1 januari klaar voor de uitvoering van de nieuwe taken zorg, jeugd en werk. Voor veel gemeenten wordt het een ‘race’ tegen de klok om op 1 januari met de gedecentraliseerde taken van start te kunnen gaan.

Bijsturen

Dat concludeert de commissie Van Geel na onderzoek bij alle (33) Limburgse gemeenten. De commissie twijfelt of 1 januari gehaald gaat worden, als de komende periode niet wordt bijgestuurd of zaken anders worden aangepakt. Gemeenten zijn in sommige gevallen te laat begonnen, maar ook het rijk treft blaam. Het uitblijven van de exacte contouren van de taken en financiële middelen die worden overgeheveld spelen gemeenten parten, stelt de commissie. Op verzoek van de provincie en alle gemeenten heeft zij de voortgang van de implementatie van de drie decentralisaties onder de loep genomen.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

 

Van Rijn verwacht minder ontslagen in zorg dan werkgeversorganisatie›

NRC 15.06.2014 Door de hervorming van de langdurige zorg verdwijnen veel minder banen dan de 66 duizend waarvoor de werkgevers vrezen. Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Martin van Rijn (PvdA) verwacht dat er volgend jaar slechts zestienduizend voltijds arbeidsplaatsen minder zijn dan in 2013.

Werkgeversorganisatie Actiz gaat volgens hem uit van verouderde cijfers.

Lees meer;

30 MEI Hulpbehoevende ouderen naar huis gestuurd – Van Rijn erkent fouten›BINNENLAND

5 MRT Wijkverpleging komt in basispakket ziektekostenverzekering›BINNENLAND

29 JAN Staatssecretaris Van Rijn komt gemeenten tegemoet›BINNENLAND

17 APR Abvakabo niet blij met zorgakkoord: onder sociaal aanvaardbaar niveau›ECONOMIE

2013 Werkgevers: hervorming leidt tot massaontslag in langdurige zorg›BINNENLAND

‘100.000 extra banen geschrapt in zorg’

Telegraaf 15.06.2014  Duizenden, mogelijk zelfs tienduizenden banen staan op de tocht in verzorgingshuizen, verpleeghuizen en in de thuiszorg. Ingevoerde bezuinigingen van 2,5 miljard euro op de zorg hebben de afgelopen maanden al gezorgd voor 11.000 ontslagen, maar het ergste moet nog komen. Daarvoor waarschuwt brancheorganisatie ActiZ zondag.

‘Weer massaontslag in de zorg: 55.000 banen in gevaar’

Trouw 15.06.2014 ActiZ, de werkgeversorganisatie in de zorg, verwacht dat er volgend jaar in totaal zo’n 55.000 mensen hun baan verliezen. De grote ontslaggolf zal plaatsvinden in verzorgingshuizen, verpleeghuizen en in de thuiszorg. Volgens ActiZ zijn vanwege de bezuinigingen van 2,5 miljard euro de afgelopen maanden al 11.000 ontslagen aangekondigd, maar de grote bulk moet nog komen.

‘Het gaat veelal om banen in de huishoudelijke zorg, maar ook andere banen. Als een verzorgingshuis gaat sluiten zijn ook de kok en de tuinman niet meer nodig, helaas,’ zo laat directeur Aad Koster van ActiZ weten aan de NOS.

Verwant nieuws;

BIBLE BELT FINANCIEEL GESTRAFT DOOR RIJK

BB 23.05.2014 Gemeenten in de Bible Belt lijken door het rijk financieel te worden gestraft voor hun sterke sociale cohesie en dus hun lage beroep op bijvoorbeeld de jeugdzorg.

Finaciële positie
Dat blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur, met data van Deloitte. Hoewel gemeentelijk Nederland nog steeds wacht op de exacte verdeling van de middelen voor de drie decentralisaties, valt al veel te zeggen over de financiële positie waarin gemeenten vanaf 2015 komen te verkeren.

KOUDWATERVREES BIJ AANBESTEDING ZORG

BB 23.05.2014 Inkoop en bekostiging van alle nieuwe taken binnen het sociaal domein (Wmo 2015, jeugdzorg) leveren gemeenten veel hoofdbrekens op. Omdat gemeenten niet goed overzien wat er op ze afkomt, spelen ze op safe en gaan ze veelal met de huidige aanbieders en hun beproefde producten in zee.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Zijn gemeenten op tijd klaar voor zorgtaken?

VK 21.05.2014 Het is volstrekt onduidelijk of de 403 gemeenten klaar zijn voor de overheveling van taken van het Rijk op 1 januari 2015. Daarom moet er uiterlijk in oktober een ‘beoordelingsmoment’ komen om te kijken of die zogenoemde decentralisatie van langdurige zorg, jeugdzorg en werk ‘haalbaar en verantwoord’ is. Ook moet er een onafhankelijke commissie komen om de operatie ter waarde van 8 miljard euro te begeleiden.

o   Lees ook Financiële risico’s voor schatkist fors lager – 21/05/14

Acties voor betere zorg in verpleeghuizen

RTVWEST 17.04.2014 DEN HAAG – In verpleeghuizen in Den Haag en omgeving wordt donderdag actie gevoerd. Op veel plekken wordt het werk symbolisch één minuut stilgelegd. Deze acties zijn onderdeel van een grote actiedag van Abvakabo FNV. In Zoetermeer bij woonzorgcentrum ’t Seghe Waert legt het personeel ’s middags het werk neer. Sinds januari voeren de medewerkers van verpleeg- en verzorgingshuizen actie voor ‘een goede zorg met een betere cao’.Lees verder

Gerelateerde artikelen;

Achtergrond: De zorg op de schop

NU 15.04.2014 Het kabinet wil het zorgsysteem ingrijpend wijzigen. Niet het Rijk, maar de gemeenten en de zorgverzekeraars worden voor veel taken verantwoordelijk. Al per 1 januari 2015 moeten de wijzigingen ingaan.

De top van het kabinet, coalitiepartijen VVD en PvdA en de drie ‘bevriende’ oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP zijn het woensdagavond eens geworden over de plannen voor de zorg.

Vanaf 2015 zullen de gemeenten dus verantwoordelijk worden voor veel meer taken dan voorheen. De gemeente is er niet meer alleen voor het aanvragen van het rijbewijs, voortaan bepaalt de gemeente ook hoeveel huishoudelijke hulp u krijgt en helpt het jonggehandicapten aan een baan.

Meer langere verhalen en achtergronden op NUweekend

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Zorg NUweekend

Zorgverzekeraars willen uitstel zorgwet

Trouw 11.04.2014 Het is niet verantwoord als de langdurige zorg al volgend jaar wordt hervormd. De wet die dat regelt is nog niet af, de systemen zijn er nog niet klaar voor en de voorbereidingstijd is erg kort. Daarom zou de wet moeten worden uitgesteld. Dat zei oud-minister André Rouvoet, voorzitter van brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland, vandaag tegen de NOS.

Zorgverzekeraars willen uitstel invoering zorgwet

Kabinet wil op 1 januari hervormingen

NU 11.04.2014 Het is niet verantwoord als de langdurige zorg al volgend jaar wordt hervormd. De wet die dat regelt is nog niet af, de systemen zijn er nog niet klaar voor en de voorbereidingstijd is erg kort.  Daarom zou de wet moeten worden uitgesteld. Dat zei oud-minister André Rouvoet, voorzitter van brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland, vrijdag tegen de NOS.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Zorgverzekeraars Zorgwet

‘Stel de zorgwet nog uit!’

Telegraaf 11.04.2014  Het is niet verantwoord als de langdurige zorg al volgend jaar wordt hervormd. De wet die dat regelt is nog niet af, de systemen zijn er nog niet klaar voor en de voorbereidingstijd is erg kort. Daarom zou de wet moeten worden uitgesteld. Dat zei oud-minister André Rouvoet, voorzitter van brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland, vrijdag tegen de NOS.

Zorgverzekeraars Nederland vraagt om jaar uitstel van nieuwe zorgwet

NRC 11.04.2014 Zorgverzekeraars Nederland (ZN), de belangenvereniging van zorgverzekeraars, pleit voor uitstel van de nieuwe zorgwet. De druk op zorginstellingen en gemeenten wordt te groot waardoor de kwaliteit in gevaar komt, schrijft ZN-voorzitter André Rouvoet in een brief aan de Vaste Kamercommissie die gaat over de wet. LEES VERDER

Lees meer;

9 APR Grote verschillen in aantal operaties in ziekenhuizen›

1 MRT Gemeenten bieden steeds vaker noodhulp aan lokaal ziekenhuis›

29 JAN Staatssecretaris Van Rijn komt gemeenten tegemoet›

6 JAN Minder Nederlanders wisselden van zorgverzekering: 5,7 procent›

2013 Gemeenten gaan weer in gesprek met kabinet over zorg›

Jeugdzorgbinnenkortvakeraanhuis

Den HaagFM 03.04.2014 Jongeren die specialistische zorg nodig hebben, moeten vaker thuis geholpen worden. Zo hoopt de gemeente vanaf 2015 de zware bezuinigingen op de jeugdzorg het hoofd te kunnen bieden.

Ouders worden vanaf 2015 veel verantwoordelijker gemaakt voor hun ‘zorgenkind’. Pas als ze op eigen kracht en met hulp van hun omgeving er niet uitkomen, kunnen ze een beroep doen op zorgvoorzieningen. Dat is het uitgangspunt van de gemeente, die vanaf 2015 de lokale jeugdzorg onder haar hoede krijgt. …lees meer

‘Nog geen ontslagen bij bureaus jeugdzorg’

NU 03.04.2014 De bezuinigingen die gepaard gaan met de overheveling van de jeugdzorg van de provincies naar de gemeenten hebben op dit moment niet geleid tot ontslagen bij de bureaus jeugdzorg in Nederland.

Dat zei staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven donderdagmiddag tijdens het debat over de financiële gevolgen van de Jeugdwet voor gemeenten.

De Volkskrant meldt donderdag dat de bureaus Haaglanden en Zuid-Holland al honderden werknemers de wacht heeft aangezegd. Tientallen andere bureaus zouden inmiddels massaontslagen voorbereiden.

Gerelateerde artikelen:

Lees meer over: Jeugdzorg

Verlies van 5.000 tot 9.000 banen in jeugdzorg verwacht

VK 03.04.2014 De ontslaggolf in de jeugdzorg is begonnen. De bureaus Jeugdzorg Haaglanden en Zuid-Holland zeggen honderden medewerkers de wacht aan, respectievelijk ruim 10 en 30 procent van hun personeel. Tientallen andere bureaus elders in het land bereiden eveneens massaontslagen voor, zegt een woordvoerder van branchevereniging Jeugdzorg Nederland.

MEER OVER: Jeugdzorg

‘Verlies van banen in jeugdzorg’

Telegraaf 03.04.2014  Uitkeringsinstantie UWV verwacht dat er van de circa 30.000 banen in de jeugdzorg 5.100 tot 8.700 verdwijnen. De ontslagen zijn een direct gevolg van kabinetsbezuinigingen.

Tot 2017 moeten de instellingen zeker 15 procent van hun budget inleveren, zo meldt de Volkskrant. Ook wordt de aansturing van de jeugdzorg van de provincies overgeheveld naar de gemeenten. Het tempo waarop dit allemaal gebeurt, is volgens velen te hoog. „Wij bereiden ons nu voor op een groot aantal ontslagen zonder precies te weten voor hoeveel medewerkers we na 1 januari nog werk hebben, of welke taken we dan überhaupt nog hebben”, zegt een woordvoerster van Bureau Jeugdzorg Haaglanden.

Leidinggevenden de laan uit bij jeugdzorg

RTVWEST 02.04.2014 De Bureaus Jeugdzorg Haaglanden en Zuid-Holland hebben ruim 20 leidinggevenden ontslag aangezegd. De ontslagen zijn onderdeel van een forse reorganisatie die nodig is door bezuinigingen en het onderbrengen van de jeugdzorg bij de gemeenten. Lees verder

Gerelateerde artikelen