Bezuinigingen, een Rode Lente ook in Den Haag ???

Het bezuinigingsvirus steekt de kop op in de Haagse wijken.

Vanwege de Haagse bezuinigingen ontstaan er onzekerheden in de Haagse wijken. Niet alleen de dreigende sluiting van buurthuizen is een veelbesproken onderwerp. Ook wordt er veel gepraat over de sluiting van flink wat wijkbibliotheken.

Maar ook de bewonersorganisaties dreigen  het slachtoffer te worden van het meedogenloze bezuinigingsvirus. Al eerder moest de Kunst en Cultuursector het ontgelden. Hoe staat het ook al weer met De Haagse Inspraak ???

Wethouder Karsten Klein is inmiddels begonnen met de grote kaalslag. Hij wil alvast wat oefenen voordat de echte besluiten vallen…..

Het belooft nog een Rode Lente te worden met de SP ook in Den Haag !!!!!

Spuiplein decor manifestatie tegen bezuinigingen

RTVWEST 13.05.2011  DEN HAAG – Op het Spuiplein in Den Haag wordt zaterdag een manifestatie gehouden tegen de bezuinigingsplannen op het Welzijnswerk. CDA-wethouder Klein wil tien miljoen euro besparen waardoor 22 van de 60 buurthuizen in de stad dicht moeten.

De manifestatie wordt georganiseerd door de SP in Den Haag samen met verschillende wijkcentra en welzijnsorganisaties. Er worden zaterdag op het Spuiplein verschillende activiteiten georganiseerd, zoals workshops acteren en tango-les. 

Donderdag liet collegepartij PvdA in Den Haag al weten niet zomaar akkoord te gaan met de bezuinigingsplannen op welzijnsorganisaties.

Gerelateerde berichten

Manifestatie tegen bezuinigingen welzijn (met audio)

Den Haag FM 13.05.2011 De SP in Den Haag en verschillende welzijnsorganisaties houden zaterdag een manifestatie tegen de bezuinigingsplannen op het welzijnswerk. CDA-wethouder Karsten Klein wil ruim tien miljoen euro bezuinigen. Van de 60…Lees meer

Bestanden: Interview_met_Bart_van_Kent_van_de_SP.mp3

Wethouder doet PvdA belofte op welzijn

Wethouder doet PvdA belofte op welzijn

Do 12 mei 2011 – In de media –  Wethouder Karsten Klein sluit pas buurthuizen als de activiteiten elders zijn ondergebracht. Die belofte deed hij aan de PvdA tijdens een raadscommissievergadering over de bezuiniging van ruim 10 miljoen euro op het Haagse welzijnswerk.  Lees verder »

Klein: Buurthuizen dicht als activiteiten veilig zijn

Den Haag FM 12.05.2011 Wethouder Karsten Klein sluit pas buurthuizen als de activiteiten elders zijn ondergebracht. Die belofte deed hij aan de PvdA tijdens een raadscommissievergadering over de bezuiniging van ruim 10 miljoen euro op het Haagse welzijnswerk. De PvdA vroeg niet om uitstel van de plannen…Lees meer

Onenigheid in PvdA over welzijnsbezuiniging

Den Haag FM 12.05.2011 In de PvdA in Den Haag is onenigheid ontstaan over de bezuinigingsplannen van CDA-wethouder Karsten Klein op het welzijnswerk. In een verklaring pleiten de leden voor uitstel, maar PvdA-raadslid Saskia Mulder is niet van plan daar om te vragen…Lees meer

PvdA eist garanties sluiting buurthuizen

RTVWEST 12.05.2011  – DEN HAAG – Collegepartij PvdA in Den Haag gaat niet zomaar akkoord met de bezuinigingsplannen op welzijnsorganisaties. De partij wil bepaalde garanties van CDA-wethouder Karsten Klein.

Klein wil 10 miljoen euro besparen waardoor onder andere 22 van de 60 buurthuizen in de stad moeten sluiten. Maar de PvdA-fractie eiste donderdagochtend tijdens een commissievergadering garanties van Klein dat er geen buurthuizen dicht gaan voordat er een alternatieve locatie voor de activiteiten is gevonden, bijvoorbeeld bij sportverenigingen of scholen.

Gerelateerde berichten

PvdA-leden willen uitstel welzijnsbezuiniging

Den Haag FM 11.05.2011 De leden van de PvdA in Den Haag zijn niet te spreken over de bezuinigingsplannen van CDA-wethouder Karsten Klein op het welzijnswerk. Ze pleiten voor uitstel van de operatie. Dat bleek tijdens een Algemene Ledenvergadering van de partij. Volgens de leden ontbreekt in de plannen van…Lees meer

 PvdA-leden: stel bezuinigingen welzijn voorlopig uit

PvdA-leden: stel bezuinigingen welzijn voorlopig uit

Wo 11 mei 2011 – Uit de afdeling – De PvdA-leden hebben dinsdag op een Algemene Ledenvergadering erg kritisch gereageerd op de bezuinigingsplannen op welzijn van wethouder Klein (CDA).
 
Een visie op welzijn in de wijk ontbreekt volledig in de plannen, er is geen extra geld voor de beoogde toename van het aantal vrijwilligers en er is onvoldoende garantie dat ook vanuit het onderwijs, de sport en andere sectoren wordt bijgedragen aan het welzijn, zo oordelen de leden.Lees verder »
 
Ruimte voor onze Buurt

“Geef ons de ruimte”

SP 11-05-2011 •  De sprekers in het wijkcentrum ’t Lindenkwadrant vroegen de gemeentraadsleden om ruimte voor de organisaties in de buurthuizen. Niet alleen een fysieke ruimte om activiteiten te organiseren, maar ook de structurele ruimte als professionele ondersteuning. 

“Geef ons de ruimte zodat we door kunnen gaan met de activiteiten. Met deze bezuinigingen knijpt de gemeente de organisatie af.”, aldus één van de aanwezige van de vierde inspreekavond over de welzijnsnota door de gemeente georganiseerd.  > Lees verder…

Afbraak van het doelgroepenbeleid in het Haagse Welzijnswerk

Afbraak van het doelgroepenbeleid in het Haagse Welzijnswerk

Groenlinks wo 11 mei 2011, 18:04u – Nol Witte – Het Haags collegeakkoord en het daarop gebaseerde Uitvoeringsprogramma ”De Haagse participatiemaatschappij” gaat uit van de zogenaamde civil socieity. Zij wil welzijnstaken zoveel mogelijk neerleggen bij de burgers zelf en de vrijwilligersorganisaties vanuit de gedachte van zelfredzaamheid en eigen verantwoordelijkheid. Ze noemen dat een participatiemaatschappij of civil society (want een Engelse term bekt altijd iets beter). Deze civil society is in mijn ogen een utopie en is niet meer en niet minder dan ambtelijk jargon voor een ordinaire bezuinigingsmaatregel op het welzijnswerk.

14 mei: Manifestatie Buurthuizen en Welzijnswerk “Ruimte voor onze buurt”

SP 06-05-2011 • Op 14 mei organiseert de SP een manifestatie om het welzijnswerk en de buurthuizen in de buurten te redden. De SP doopt vanaf 11.00 uur het Spuiplein voor één dag om tot een groot openlucht buurthuis. De SP wil dat er in de toekomst letterlijk en figuurlijk ruimte blijft voor de verschillende organisaties, buurtbewoners en vrijwilligers om hun buurt leefbaar te houden. SP gemeenteraadslid Bart van Kent vreest voor de toekomst van de buurten. “Alle activiteiten die nu plaatsvinden in de buurthuizen zorgen ervoor dat de bewoners van een wijk samen leven. In de buurthuizen komen verschillende culturen samen, vrouwen helpen samen elkaar bijvoorbeeld met taal en jongeren hebben een plek om samen te komen. Met deze bezuinigingen maakt dit college van een samenleving een apart-leving.” De SP roept alle buurthuizen, organisaties en bewoners op om naar het Spuiplein te komen en te laten zien wat er na de bezuinigingen gaat verdwijnen of op straat komt te staan.  > Lees verder…

PvdA: 1 mei-boodschap aan wethouder Dekker

 PvdA: 1 mei-boodschap aan wethouder Dekker

Ma 2 mei 2011 – PvdA-fractievoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven waarschuwt wethouder van Financiën Sander Dekker: “Verdere bezuinigingen op armoede, cultuur, welzijn of krachtwijken zijn wat ons betreft onbespreekbaar zonder dat we eerst de OZB aan de orde stellen.” Lees verder »

De speech van Jeltje kunt u hier terugzien >>

Van Nieuwenhoven waarschuwt wethouder Dekker

RTVWEST 02.05.2011  DEN HAAG – Tijdens haar speech op de Dag van de Arbeid, heeft PvdA-fractievoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven de Haagse wethouder Sander Dekker gewaarschuwd voor bezuinigingen.

Van Nieuwenhoven stelde dat verdere bezuinigingen op armoede, cultuur, welzijn of krachtwijken voor haar partij ‘onbespreekbaar’ zijn, zonder dat eerst de OZB bespreekbaar wordt. 

De PvdA ziet liever dat de OZB wordt verhoogd, dan dat er wordt bezuinigd op andere posten. In het Haagse Westbroekpark werd zondag de Dag van de Arbeid herdacht; ook vierde de PvdA haar 65e verjaardag.

Groenlinks boos om verdwijnen geleidehond

RTVWEST 30.04.2011  – DEN HAAG – Groenlinks in Den Haag is woedend op de PvdA, omdat die partij heeft geprotesteerd tegen het verdwijnen van de geleidehond uit het zorgpakket. 

De PvdA sprak zich eerder negatief uit over het verdwijnen van de geleidehond, maar moet zich volgens Groenlinks ook zorgen maken over de bezuinigingen bij de Haagse ouderen en het welzijnswerk. 

‘Aan de vooravond van de grootste bezuinigingsoperatie op welzijn en cultuur presteert de PvdA-fractie het om zich zorgen te maken over de hulphond die uit het zorgpakket verdwijnt als gevolg van landelijke bezuinigingen’, aldus fractievoorzitter Rietveld.

Krokodillentranen

Volgens fractievoorzitter Rietveld huilt de PvdA dikke krokodillentranen, omdat ze zelf verantwoordelijk is voor het opheffen van het Haagse Fonds voor Ouderen. ‘De PvdA moet zich eens zorgen maken over het welzijnswerk in Den Haag in plaats van zich druk te maken om nationale bezuinigingen,’ zegt Rietveld. De gemeenteraad praat binnenkort over de lokale bezuinigingen.

Zie ook: PvdA, maak je eens druk om Den Haag!

Haagse PvdA wil behoud hulphonden in zorgpakket

‘Dramatische gevolgen kabinetsbezuinigingen voor de zorg’

Vrijwilligers werven met de Taxibus

RTVWEST 30.04.2011  DEN HAAG – De Haagse Taxibus gaat ingezet worden om vrijwilligers te werven. Alle 47 bussen worden de komende weken voorzien van wervende teksten om mensen enthousiast te maken.

Wethouder Karsten Klein heeft vrijdag met een aantal vrijwilligers de eerste Taxibus voorzien van een nieuwe slogan om Hagenaars te motiveren.

Vrijwilligers spelen een grote rol in de samenleving door verenigingen en clubs draaiende te houden en zich in te zetten voor hulpbehoevenden. De wethouder wil dat er in 2014 110.000 Hagenaars aan vrijwilligerswerk doen. Nu zijn dat er nog 90.000.

Klein: ‘Aantal vrijwilligers Den Haag fors omhoog’

RTVWEST 27.04.2011 DEN HAAG – Het aantal mensen dat vrijwilligerswerk doet in Den Haag moet fors omhoog. Daarvoor is woensdag een campagne gestart door de Haagse wethouder Karsten Klein (Jeugd, Welzijn en Sport).

De wethouder vindt dat Hagenaars zich meer voor de samenleving kunnen inzetten en dat niet de overheid overal verantwoordelijkheid voor draagt. Momenteel doet 18 procent van de Hagenaars vrijwilligerswerk maar dat wil Klein verhogen naar 25 procent.

Om dat bereiken gaat hij proberen mensen te stimuleren om onbetaald werk te doen door het geven van vergoedingen. Ook zal hij uitkeringsgerechtigden vrijwilligerswerk laten doen.

Weinig vertrouwen

Welzijnsorganisaties die veel met vrijwilligers werken hebben weinig vertrouwen in de ambitie van Klein. Volgens Stichting Boog zal het aantal vrijwilligers eerder afnemen dan toenemen omdat de gemeente tien miljoen euro wil bezuinigen op de welzijnssector.

Daardoor dreigen professionele krachten die vrijwilligers begeleiden hun baan te verliezen.

  Campagne voor de werving van vrijwilligers

 Gemeenteraad 21.04.2011 Commissievergadering (cie. Samenleving)

Inspraak E. Raadsvoorstel over de Wmo- en Participatienota (RIS 180162) (84:18 min) 

Video  woensdag 20 april in Centrum Laakhage

Laakhage Hoorzitting Video

“Laakhage moet open blijven”

21-04-2011 • SP – Alle vrijwilligers die op de tweede inspreekavond over het welzijnswerk en buurthuizen het woord voerden waren het over één ding eens, Laakhage moet open blijven. De commissie was woensdag 20 april in Centrum Laakhage om te luisteren naar hoe de bewoners uit Laak over de bezuinigingen denken. Vrijwilligers die de afgelopen dertig jaar als vrijwilliger gewerkt hebben om van Laak Noord een wijk te maken waar ze trots op zijn, zien hun werk met deze bezuinigingen verdwijnen. “Als Centrum Laakhage gesloten wordt, waar moeten we dan heen? We gaan dan weer terug in de tijd en we krijgen niet alleen hangjongeren, maar ook hangouderen en hangvrouwen.”, aldus een bezorgde vrijwilliger. > Lees verder…

Werkbesprekingen over bezuinigingen Haagse welzijnsinstellingen

RTVWEST 19.04.2011  DEN HAAG – Ongeveer veertig mensen waren dinsdagavond naar buurthuis De Mussen in de Haagse Schilderswijk gekomen. Daar werd de eerste van drie werkbesprekingen gehouden over de bezuinigingen op welzijnsinstellingen.

De aanwezigen konden met leden van de Haagse gemeenteraad in gesprek over hun bezwaren tegen de voorgenomen besparingen waardoor eenderde van de buurthuizen moet sluiten. Veel mensen vrezen dat hierdoor vooral ouderen en allochtonen in een isolement terecht komen. 

Woensdagavond is eenzelfde bijeenkomst in Centrum Laakhage. Wethouder Klein wil de komende jaren 10 miljoen euro bezuinigen op welzijnsorganisaties.
Half mei neemt de gemeenteraad een definitief besluit over de bezuinigingsplannen.

Zie ook: “Er wordt gevreesd dat ouderen en allochtonen in een isolement terechtkomen”

Welzijnswerk kan niet zonder professionals

19-04-2011 • SP Verschillende vrijwilligers, medewerkers en gebruikers van de buurthuizen riepen de gemeenteraadsleden op om niet alle professionele ondersteuning uit het welzijnswerk weg te bezuinigen. Op 19 april gingen leden van de gemeenteraad in buurthuis de Mussen in Schilderswijk voor de eerste keer in gesprek met belanghebbende en betrokkenen van buurthuizen. Verschillende mensen gaven aan dat het welzijnswerk niet zonder professionele krachten kan. “Als je geopereerd wordt, laat je dat ook niet door een vrijwilliger doen?”, aldus een inspreker. > Lees verder…

Laat u horen over bezuinigingen op buurthuizen!

Laat u horen over bezuinigingen op buurthuizen!

Het Haagse college van PvdA, VVD, D66 en CDA wil grote bezuinigingen op het welzijnswerk in Den Haag doorvoeren. De komende weken worden deze plannen in de Haagse gemeenteraad besproken. Op aandringen van GroenLinks en SP vinden er 3 ‘hoorzittingen’ plaats op verschillende plekken in de stad. Lees meer

Gemeenteraad start bezoeken buurthuizen

17-04-2011 • SP De gemeenteraad start deze week met de bezoeken aan de buurthuizen om met de betrokkenen te praten over het welzijnswerk in de wijken. Dankzij de SP krijgen alle vrijwilligers, medewerkers en gebruikers van de buurthuizen de kans om aan alle politieke partijen duidelijk te maken hoe zij over de bezuinigingen denken. Initiatiefnemer Bart van Kent, raadslid voor de SP, is blij dat alle partijen nu de verhalen achter de bezuinigingen kunnen zien. “Achter de cijfers van de bezuinigingen zitten honderden mensen die hun buurt mooier willen maken. De bezuinigingen gaat niet alleen ten koste van de buurthuizen maar ook ten koste van de leefbaarheid van een wijk.” > Lees verder…

Buurthuizen die worden gesloten, waarbij activiteiten worden behouden en verplaatst (volgens de Gemeente Den Haag) 

1. DeeDrie/Anker, Witte de Withstraat 119
2. De Tuimelaar, Suze Robertsonstraat 83-89
3. De Loods, Beijerstraat 105
4. Vader- en Moedercentrum Zuidwest, Berensteinlaan 625
5. De Horst, Amethisthorst 9j
6. Buurtcentrum de Nieuwe School, Van Heutzstraat 12
7. Laakhage, Peilstraat 67
8. De Keet, Schimmelweg 200
9. Wijkcentrum Lipa, Linnaeustraat 4-6
10. ’t Praethuis, Stieltjesstraat 702a
11. De Naald, Vissershavenstraat 83
12. De Harstenhoek, Harstenhoekstraat 29-b 
 
Panden die worden gesloten met kantoorfunctie en beperkte buurtfunctie

1. Tandem, Engeringstraat 46
2. Vermeerstraat, Vermeerstraat 56
3. Buurthuis Hobbema, Hobbemastraat 32 
 
Centra die gesloten worden en waarvan de activiteiten naar Brede Buurtschool gaan

1. De Boskant, Uilenbomen 71
2. Wijkcentrum Vrederust, Melis Stokelaan 2496 w
3. Wijkcentrum Morgenstond, Fluitenbergstraat 6
4. ?t Lindenkwadrant, Tweede Braamstraat 9
5. ?t Buuthuis I, Gaslaan 175
6. De Lijsterbes, Lijsterbesstraat 61
7. De Steeg, Kepplerstraat 301/303 

Besprekingen nieuwe Welzijnsnota in de stad 

  • Dinsdag 19 april 2011 om 19.00 uur
    Buurthuis De Mussen, Hoefkade 602
  • Woensdag 20 april 2011 om 19.00 uur
    Centrum Laakhage, Peilstraat 67
  • Dinsdag 10 mei 2011 om 19.00 uur
    ’t Lindenkwadrant, Verlengde 2e Braamstraat 9

Aanmelden

Wilt u een van deze bijeenkomst bijwonen? Meldt u zich dan aan, bij voorkeur door een e-mail te sturen naar commissiesamenleving@denhaag.nl, onder vermelding van ‘Bespreking Welzijnsnota’. U kunt ook bellen naar (070) 353 99 98.  Meer informatie over de commissie Samenleving

Actie tegen sluiting bibliotheek Schilderswijk

Den Haag FM 13.04.2011 Leerlingen en leerkrachten van zeven Haagse basisscholen hebben actie gevoerd tegen de voorgenomen sluiting van bibliotheek Schilderswijk. Ze overhandigden honderden handtekeningen van sympathisanten aan GroenLinks-raadslid Arjen Kapteijns. GroenLinks wil de komende tijd met meer scholen en…Lees meer

Honderden handtekeningen tegen sluiting bieb Schilderswijk

Honderden handtekeningen tegen sluiting bieb Schilderswijk

Vanmiddag hebben leerlingen van zeven basisscholen uit de Schilderswijk honderden handtekeningen aan GroenLinks overhandigd tegen de sluiting van hun bibliotheek in de Koningstraat. De actie werd ondersteund door kinderboekenschrijver Peter Smit: hij las voor uit eigen werk. Lees meer

Handtekeningen tegen bezuinigingen welzijn aangeboden

RTVWEST 07.04.2011  DEN HAAG – Directie en medewerkers van welzijnsorganisatie Stichting Boog hebben donderdagochtend bijna zevenduizend handtekeningen overhandigd aan de Haagse raadscommissie Samenleving. 

De handtekeningen zijn verzameld onder bewoners in de stad die willen dat de voorgenomen bezuinigingen op het welzijnswerk niet doorgaan. Ze vrezen dat daardoor de leefbaarheid in Den Haag achteruit gaat, omdat de plannen ten koste zouden gaan van bijvoorbeeld schoonmaakprojecten en toezichtteams. Ook de sociale samenhang in de wijken zou hierdoor onder druk komen te staan.

De komende weken gaat de commissie Samenleving langs bij een aantal wijkcentra in de stad die wethouder Klein wil sluiten. Het college van burgemeester en wethouders bezuinigt in totaal 10,4 miljoen euro op de welzijnsorganisaties in Den Haag.

Wethouder sluit 22 club- en buurthuizen

Den Haag FM 05.04.2011 Den Haag sluit 22 van de 50 club- en buurthuizen in de stad. Daarmee bespaart wethouder Karsten Klein 3,5 miljoen euro. Het gaat onder meer om de wijkcentra Morgenstond, Vrederust en De Lijsterbes.

Klein wil dat de activiteiten verplaatst worden naar andere gebouwen in de wijk zoals sportclubs,…Lees meer

Gemeente Den Haag sluit 22 club- en buurthuizen

RTVWEST 05.04.2011  DEN HAAG – Den Haag sluit 22 van de in totaal zestig club- en buurthuizen in de stad. Hiermee bespaart de gemeente Den Haag 3,5 miljoen euro.

Tot nu toe zijn er al vijf accommodaties gesloten op initiatief van de welzijnsinstellingen zelf. Als clubhuizen dicht gaan, wil de gemeente de panden verhuren of verkopen aan andere partijen zoals kinderopvangorganisaties of gezondheidscentra. De bezuinigingsoperatie is onderdeel van een grotere besparing op welzijn van in totaal 10,4 miljoen euro.

  Bezoekers van wijkcentrum Morgenstond over de bezuinigingen
  Wethouder Klein over de bezuinigingen

Campagne om buurthuizen te redden gestart

05-04-2011 • Op maandag 4 april ging de SP met verschillende welzijnsorganisaties en buurthuizen in gesprek over de plannen van wethouder Klein. De SP wil samen met de organisaties, vrijwilligers en bezoekers van de buurthuizen één vuist maken om het welzijnswerk te redden. SP-raadslid Bart van Kent is strijdbaar: “Het gaat niet alleen om het sluiten van 20 buurthuizen, ook het welzijnswerk dreigt grote klappen te krijgen. Achter de cijfers van de bezuinigingen zitten honderden jongerenwerkers, ouderenwerkers en vrijwilligers. Zij zijn de kracht van de wijken, zij maken een wijk mooier, leefbaarder en sterker.” > Lees verder…

Bibliotheek Schilderswijk

Geslaagde aftrap “De bieb moet blijven

02-04-2011 • Zaterdag werd de campagne “De bieb moet blijven” afgetrapt voor Bibliotheek Schilderswijk door de SP en buurtbewoners. D66 Wethouder Van Engelshoven wil in Den Haag zes van de twintig bibliotheken sluiten. De SP wil dat de bieb voor iedereen toegankelijk blijft en haalde in twee uur tijd ruim achthonderd handtekeningen om de bieb te behouden op. SP-raadslid Bart van Kent is blij met alle steunbetuigingen. “Nog nooit was het zo makkelijk om ergens een handtekening voor te krijgen. Niemand wil de bieb hier kwijt. Als het zo doorgaat hebben we een heftruck nodig om de wethouder de handtekeningen te overhandigen.” > Lees verder…

GroenLinks maakt zwartboek over sluiting bibliotheken

do 31 mrt 2011, – Arjen Kapteijns
GroenLinks maakt zwartboek over sluiting bibliothekenD66-wethouder Ingrid van Engelshoven gaat bezuinigen op de bibliotheken. Dit heeft tot gevolg dat er zeven filialen moeten sluiten. GroenLinks maakt zich grote zorgen en werkt aan een zwartboek

Aftrap campagne “De bieb moet blijven”

31-03-2011 • Zaterdag 2 april zal SP Den Haag de campagne “De bieb moet blijven” aftrappen in de Schilderswijk. Met deze campagne zullen handtekeningen worden verzameld tegen het voornemen van D66 wethouder Ingrid van Engelshoven om zes bibliotheken in Den Haag te sluiten. SP-Raadslid Bart van Kent: “De bibliotheek is de belangrijkste én best bezochte culturele instelling van Den Haag. De kenniseconomie begint bij de bibliotheek, daar leren kinderen lezen. Sluiting van de bibliotheken is oliedom.” > Lees verder…

Actie tegen de sluiting van Haagse bibliotheken

RTVWEST 31.03.2011  DEN HAAG – De SP in Den Haag begint zaterdag een grote actie voor het behoud van bibliotheken.

De partij gaat de komende weken handtekeningen ophalen en verwacht de steun van duizenden Hagenaars. Met de actie ‘De bieb moet blijven’ protesteert de SP tegen de sluiting van zes bibliotheken in de stad. Ook scholen en buurtverenigingen zullen mogelijk meedoen. 

Volgens de SP is sluiting van bibliotheken ‘oliedom’, omdat het belangrijkste en best bezochte culturele instellingen zijn van Den Haag.

Raad gaat op voorstel van SP in gesprek met buurthuizen

25-03-2011 • Het voorstel van de SP om vier vergaderingen van de commissie in de buurthuizen te organiseren over de bezuinigingen op welzijn en het sluiten van buurthuizen wordt door een meerderheid in de gemeenteraad gesteund.

SP-Raadslid Bart van Kent wil met zijn voorstel de mensen en het werk achter de bezuinigingen op de buurthuizen laten zien: “De impact van de voorgenomen maatregel voor de stad zijn gigantisch. Ik heb dit voorstel gedaan om de vele gebruikers en werknemers de gelegenheid te bieden om hun visie, ideeën en bezwaren met de raadsleden te delen. Een betere manier om ze hun verhaal te laten doen dan in de buurthuizen zelf is er niet.” > Lees verder…

Gemeenteraad gaat naar buurthuizen

Den Haag FM 25.03.2011 De Haagse gemeenteraad gaat vier commissievergaderingen houden in buurthuizen. Dat gebeurt op voorstel van de SP. Gesproken zal worden over de bezuinigingen op welzijn en het sluiten van 22 buurthuizen.

De SP wil op die manier de mensen en het werk achter de bezuinigingen laten zien. Het…Lees meer

SP verbaasd over sluiting bibliotheken 

Den Haag FM 24.03.2011  De SP in Den Haag is verbaasd dat uitgerekend een D66 wethouder zes bibliotheken wegbezuinigd. Volgens de partij leren kinderen lezen in de bieb en gaat sluiting dus ten koste van de door D66 zo geprezen kenniseconomie. Raadslid Bart van Kent wil dat alle filialen open blijven. Ook is hij…Lees meer

Den Haag Te Kijk 23.03.2011 Onder het mom van bezuinigingen gaat het monddood maken van de bewonersorganisaties en de daarmee gepaard gaande repressie nog steeds door. meer…… 

Lees verder;

Hoe de bewonersorganisaties ondergeschikt worden gemaakt aan de Bende van Vier 

En of de laatste vrijwilliger het licht uit wil doen?   

Read this entry in full  Den Haag Te Kijk 23.03.2011

PvdA wil duidelijkheid voor bewonersorganisaties

Den Haag FM 22.03.2011 De PvdA in Den Haag wil dat de bewonersorganisaties duidelijkheid krijgen over de toekomst. Zo is niet bekend hoeveel budget ze volgend jaar krijgen en kunnen er geen aanvragen worden gedaan omdat de formulieren ontbreken….Lees meer

PvdA wil helderheid voor bewonersorganisaties

21.03.2011 De PvdA wil dat er helderheid komt voor de Haagse bewonersorganisaties. Tot op heden is nog niet duidelijk met welk budget de organisaties het komende jaar kunnen werken. Raadsleden Mustafa Okcuoglu en Gerard Verspuij hebben inmiddels schriftelijke vragen gesteld. Lees verder »

Zie ook: 

Bezuiniging welzijnswerk: Pennywise en Poundfoolish

Aan de slag in de Haagse wijken – nog 2 te gaan.

Stadsdeelgesprekken ‘Aan de slag in de Wijken’

Bezuinigen in het Haags Welzijnswerk

Achtergrond:

Het college heeft 14 december 2010 besloten het concept Meerjarenbeleidsplan maatschappelijke ondersteuning “Zorg voor elkaar” en het uitvoeringsprogramma “De Haagse participatiemaatschappij” vrij te geven voor de inspraakprocedure. De inspraakprocedure loopt van maandag 20 december 2010 tot en met vrijdag 18 februari 2011.

Ten behoeve van de inspraakreactie zijn het concept Meerjarenbeleidsplan maatschappelijke ondersteuning en het concept uitvoeringsprogramma “De Haagse participatiemaatschappij’ in te zien op het stadhuis en alle stadsdeelkantoren.

Om het bereik verder te vergroten zullen beide conceptnota’s ter inzage liggen op alle I-shops. Verder worden de conceptnota’s toegestuurd aan alle betrokken partners in de stad. Een digitale versie van beide conceptnota’s zal via de site van de Wmo op http://www.denhaag.nl beschikbaar worden gesteld.

Na de inspraakperiode worden het Meerjarenbeleidsplan en het uitvoeringsprogramma met de verwerkte inspraakreacties tezamen met de volledige inspraakrapporten als raadsvoorstel naar uw gemeenteraad gestuurd.

Zorg voor Elkaar 2011-2014 

De Haagse Participatiemaatschappij  2011-2014 

Inspraak op nota participatie 

Speerpunten uit de nota:

De nota is een eerste uitwerking van het kaderplan Maatschappelijke ondersteuning 2011-2014 ‘Zorg voor elkaar’ dat in dezelfde periode voor inspraak is vrijgegeven. In de nota staan de speerpunten van het Haagse participatiebeleid. De gemeente vindt het belangrijk dat Hagenaars zich actief inzetten voor elkaar en voor de buurt. Hier zijn veel vrijwilligers voor nodig. Daarom bezuinigt de gemeente de komende jaren niet op het vrijwilligerswerk (artikel pagina 3, Stadskrant 15, 2010). Daarnaast blijven er professionele organisaties die een vangnet vormen om te voorkomen dat mensen tussen wal en schip vallen.

Aan de slag!: coalitieakkoord Den Haag 2010-2014 PvdA, VVD, D66 en CDA 21 mei 2010

Ruimte voor vrijwilligers

Technische vragen bij nota ‘Ruimte voor vrijwilligers’

Uitvoeringsprogramma Welzijn 2011-2014

En ook:

Elders wordt gekeken naar alternatieven in het kaders van de bezuinigingsmaatregelen.

Zo levert het Gemeentebestuur Amstelveen de dienstauto in. SP-Kamerlid Harry van Bommel neemt zijn petje af voor de beslissing. “Welke gemeenten volgen?”, twittert hij

Waar kunnen we in Den Haag nog meer mee bezuinigen ipv van het Welzijnswerk ????

Den Haag in rode cijfers

RTVWEST 19.04.2011  DEN HAAG – Den Haag is voor het eerst sinds de jaren negentig in de rode cijfers beland.

Uit de jaarrekening die wethouder Sander Dekker van Financiën dinsdag presenteerde blijkt dat de gemeente Den Haag het jaar 2010 afsloot met een tekort van 8,6 miljoen euro. 

Dit komt vooral door stagnatie in de woningbouw en de slecht lopende arbeidsmarkt waardoor meer mensen een beroep doen op de bijstand. 

Het tekort is opgevangen uit de financiële reserves van de gemeente. Volgens Dekker volstaan de aangekondigde bezuinigingen op welzijn, kunst- en cultuursubsidies en het ambtenarenapparaat voorlopig. Toch sluit hij een nieuwe bezuinigingsronde niet uit. 
Zie ook:

“We kunnen dit wel verdragen” 

Positief nieuws voor de stad is dat ze meer inwoners heeft en daardoor meer geld uit het gemeentefonds kan claimen. In 2011 zal de stad meer dan een half miljoen inwoners tellen.

Wethouder Dekker waarschuwt dat het een zware opgave wordt de financiële huishouding van de gemeente gezond te houden. ‘De situatie op de vastgoedmarkt verbetert niet en het aantal Hagenaars in de bijstand blijft hoog’, legt hij uit. ‘Bezuinigingen van het Rijk op bijvoorbeeld openbaar vervoer en sociale zekerheid zullen onze stad ook raken. De bezuinigingen van de gemeente op de eigen organisatie en subsidies kunnen onvoorziene kosten met zich meebrengen.’

Den Haag kan niet met geld omgaan

Spits 19.04.2011 Gemeente Den Haag heeft het boekjaar 2010 met een verlies van 8,6 miljoen euro afgesloten. De hofstad had vooral last van een ontwaarding van het grondbezit en hogere bijstandsuitkeringen, zo meldt persbureau ANP. LEES VERDER…

Den Haag sluit 2010 af met rode cijfers

AD 19.04.2011 De gemeente Den Haag sluit 2010 voor het eerst in jaren af met een tekort van 8,6 miljoen euro. Dit gat is opgevangen uit het vermogen van de gemeente, zo heeft wethouder Sander Dekker (Financiën) bekendgemaakt.

Gemeente Den Haag staat rood

Den Haag FM 19.04.2011 De gemeente Den Haag zit in de rode cijfers, Uit de door wethouder Sander Dekker van Financiën gepresenteerde cijfers blijkt dat 2010 is afgesloten met een tekort van 8,6 miljoen euro.

Het tekort is onder meer ontstaan doordat meer mensen gebruik maken van de bijstand en de…Lees meer

17 Reacties op “Bezuinigingen, een Rode Lente ook in Den Haag ???

  1. Pingback: Bezuinigingen, een Rode Lente ook in Den Haag ??? deel 2 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  2. Pingback: En maar weer bezuinigen bij de Haagse bewonersorganisaties ?? | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  3. Pingback: Sluiting Haagse bibliotheken | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  4. Pingback: Geen extra Haagse bezuinigingen 2011 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  5. Pingback: Raadsleden en vrijwilligers ten einde raad | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  6. Pingback: De spanningen rondom het SpuiForum namen toe !!! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  7. Pingback: De spanningen rondom het SpuiForum namen toe !!! | Kunst in de Wijk

  8. Pingback: Bezuinigingen op Welzijn door Coalitieakkoord 2018 2022 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  9. Pingback: Bezuiniging op Welzijn door Coalitieakkoord 2018 2022 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  10. Pingback: De Haagse begroting 2019 versus het Welzijnswerk en meer | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  11. Pingback: Stichting Schets neemt het pand Schimmelweg 200 in Spoorwijk in gebruik – Veilig Spoorwijk

  12. Pingback: Buurthuis De Schets op 09.03.2019 geopend in Spoorwijk | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  13. Pingback: Het Haagse Welzijnswerk “Nieuwe Stijl” | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  14. Pingback: Het Haagse Welzijnswerk “Nieuwe Stijl” versus onderzoek naar Xtra | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  15. Pingback: Het Haagse Welzijnswerk “Nieuwe Stijl” versus onderzoek naar Xtra – de nasleep | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  16. Pingback: Het Haagse Welzijnswerk “Nieuwe Stijl” – resultaat onderzoek naar Xtra | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  17. Pingback: De relatie tussen de gemeente Den Haag en de bewonersorganisaties dreigt af te koelen !!!! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

Plaats een reactie