Bezuiniging welzijnswerk: Pennywise en Poundfoolish

Wederom Bezuinigen in het Haags Welzijnswerk 

Een paar jaar geleden hadden we nog die  financiële ’probleempjes’  bij het Welzijnswerk in Den Haag. 

Er was TOEN dus een financieel probleem ontstaan bij een aantal Welzijnorganisaties (BOOG, St. MOOI). Tevens kwamen een aantal stadsdelen geld te kort tbv het Welzijnswerk. Dit alles heeft geleidt tot het ontslag van nogal wat harde werkers.   Een flink aantal Welzijnspanden moest gedwongen sluiten. 

De grote Herverdeling was toen (2004/2005) het Toverwoord !!!! 

Wel, NU hebben we in Den Haag wederom een tekort aan  Euro’s;

Handtekeningen en actie Welzijnswerk Den Haag

Bezuinigen in het Haags Welzijnswerk – deel 2

Bezuinigen in het Haags Welzijnswerk – deel 1

Bezuinigingen Den Haag

Jet Bussemaker: ‘Beloon welzijnswerk voor de kosten die het helpt voorkomen’ . 

Ofwel ‘Als je te veel op welzijnswerk bezuinigt, ben je pennywise en poundfoolish bezig.’ 

Bezuinigingen zijn op dit moment de rode draad bij het nemen van maatregelen door de gemeente.  Een aantal daarvan raken de sector Kunst/Cultuur, sport in de Haagse wijken. Maar bovenal het Welzijnwerk daar gaat flink de hakbijl in.  Terwijl juist deze professionals de broodnodige ondersteuning leveren aan de vrijwilligers in deze eerder genoemde sectoren. 

Hierbij kijken we onder meer naar de sluiting van wederom flink wat buurtcentra  zoals De Keet in Spoorwijk en de drastische bezuinigingen bij locaties zoals het Moedercentrum, Vadercentrum Adam  vanwaar uit activiteiten worden georganiseerd, die o.a beoogen jongeren te activeren om bezig te zijn met sport, muziek en andere zaken waarbij zij hun talenten kunnen benutten en een zinvolle tijdsbesteding hebben.

Het juist niet aanwezig zijn van dergelijke zaken leidt tot verveling en de daaruit voortvloeiende en niet altijd gewenste “neveneffecten”. Gebleken is dat een afdoende aanbod van dergelijke activiteiten hun positieve effecten bewijzen. Immers er ging onlangs nog de Noodkreet op over vervelende zaken in Vinex Ypenburg dit juist door gebrek aan die activiteiten. 

De achterliggende gedachte bij deze bezuinigingen betreft het feit dat de huidige accomodatie niet voldoende wordt benut. Hierdoor is de gedachte ontstaan een aantal locaties qua activiteiten samen te voegen. 

Op de korte termijn zal de bezuinigingskaalslag in de begroting zichtbare effecten hebben.  Het zittende college kan zich op de borst slaan met het bereikte financiele resultaat. 

Echter de neveneffecten van deze bezuinigingen zullen hun tol gaan eisen. Dit o.a. in de vorm van toename overlast van jongeren op straat en aanverwanten ellende. Willen we dat in de wijken weer de oude klassieke problemen de kop gaan op steken ?   Op de Vinexlocatie gaan de laatste tijd signalen op over zaken die we hier niet meer willen. Zie Opkomst Gettowijken op Vinexlocaties

Het volgende college zal dus hiervoor de prijs moeten betalen. Na de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 zullen de nieuwe wethouders de nodige Hoofdpijndossiers erven van hun voorgangers.   

Wie wind zaait zal storm oogsten.

Zie ook:  Handtekeningen en actie Welzijnswerk Den Haag

Bij zo’n 22 buurthuizen hangt het bord “Dreigende sluiting” boven de deur.

PvdA wil helderheid voor bewonersorganisaties

Ma 21 Mrt 2011  De PvdA wil dat er helderheid komt voor de Haagse bewonersorganisaties. Tot op heden is nog niet duidelijk met welk budget de organisaties het komende jaar kunnen werken. Raadsleden Mustafa Okcuoglu en Gerard Verspuij hebben inmiddels schriftelijke vragen gesteld.

Lees verder »

PvdA wil duidelijkheid voor bewonersorganisaties

Den Haag FM 22.03.2011 De PvdA in Den Haag wil dat de bewonersorganisaties duidelijkheid krijgen over de toekomst. Zo is niet bekend hoeveel budget ze volgend jaar krijgen en kunnen er geen aanvragen worden gedaan omdat de formulieren ontbreken….Lees meer

Den Haag wil twintig buurthuizen sluiten

BB 16.03.2010 De Haagse wethouder Karsten Klein maakt een rondje langs twintig buurthuizen in de stad die op de nominatie staan om te worden gesloten. De activiteiten zouden in weinig gebruikte gebouwen ???in de buurt??? moeten voortbestaan. De raad is nog niet… lees meer 

 

SP woedend over sluiting buurthuizen

15-03-2011 • De SP is woedend dat ze vanuit de krant moesten vernemen dat er 22 buurthuizen worden gesloten. “Niet alleen pakt wethouder Klein wéér de gewone man, maar hij vergeet om eerst de gemeenteraad in te lichten. Een absolute doodzonde. Een discussie over alternatieven voor de bezuinigingen is nu mosterd naar de maaltijd. Dit plan moet direct van tafel of de wethouder kan wat ons betreft zijn spullen pakken.”, aldus SP-raadslid Bart van Kent. Door de politiek doodzonde van de wethouder overweegt de SP om een motie van wantrouwen tegen CDA-wethouder Klein in te dienen. De SP ziet niets in de sluiting van de buurthuizen. Door de hoeksteen van de wijk weg te halen wordt er op korte termijn bezuinigd, maar wordt de rekening in de toekomst in veelvoud neergelegd.

Lees verder…

SP woedend over sluiting buurthuizen

Den Haag FM 15.03.2011 De Haagse SP overweegt een motie van wantrouwen in te dienen tegen wethouder Karsten Klein. De partij zegt uit de krant te hebben vernomen dat hij 22 buurthuizen wil sluiten. Volgens raadslid Bart van Kent is Klein (foto) vergeten de gemeenteraad in te lichten. Hij spreekt van een ‘absolute…Lees meer

 

Duizenden handtekeningen voor Stichting Boog

RTVWEST 15.03.2011 – DEN HAAG – De Haagse welzijnsorganisatie Stichting Boog heeft tot nu toe ruim 4200 handtekeningen opgehaald tegen de voorgenomen bezuinigingen van de gemeente.

De stichting is zo’n twee weken geleden begonnen met de actie. De organisatie vreest dat het opbouwwerk in de wijken, zoals schoonmaakacties en ontmoetingsavonden, onder druk komt te staan als de bezuinigingen doorgaan.

Wethouder Klein wil de komende jaren 10,4 miljoen euro besparen op welzijnsinstellingen. Hierdoor moeten in elk geval twintig van de zestig buurthuizen in de stad de deuren sluiten. Boog gaat voorlopig door met de handtekeningenactie.

» Stichting Boog

19 Reacties op “Bezuiniging welzijnswerk: Pennywise en Poundfoolish

 1. Pingback: Bezuinigingen, Een Rode Lente ook in Den Haag ??? | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 2. Pingback: En maar weer bezuinigen bij de Haagse bewonersorganisaties ?? | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 3. Pingback: Geen extra Haagse bezuinigingen 2011 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 4. Pingback: Raadsleden en vrijwilligers ten einde raad. | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 5. Pingback: Bezuiniging welzijnswerk: Pennywise en Poundfoolish – deel 2 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 6. Pingback: De toekomst van de Haagse bewonersorganisaties | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 7. Pingback: De spanningen rondom het SpuiForum namen toe !!! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 8. Pingback: De spanningen rondom het SpuiForum namen toe !!! | Kunst in de Wijk

 9. Pingback: Haagse Bewonersorganisaties weer onder druk gezet | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 10. Pingback: Bewonersorganisaties weer de Pisang | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 11. Pingback: Bezuinigingen op Welzijn door Coalitieakkoord 2018 2022 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 12. Pingback: Bezuiniging op Welzijn door Coalitieakkoord 2018 2022 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 13. Pingback: De Haagse begroting 2019 versus het Welzijnswerk en meer | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 14. Pingback: Stichting Schets neemt het pand Schimmelweg 200 in Spoorwijk in gebruik – Veilig Spoorwijk

 15. Pingback: Buurthuis De Schets op 09.03.2019 geopend in Spoorwijk | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 16. Pingback: Het Haagse Welzijnswerk “Nieuwe Stijl” | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 17. Pingback: Het Haagse Welzijnswerk “Nieuwe Stijl” versus onderzoek naar Xtra | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 18. Pingback: Het Haagse Welzijnswerk “Nieuwe Stijl” versus onderzoek naar Xtra – de nasleep | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 19. Pingback: Het Haagse Welzijnswerk “Nieuwe Stijl” – resultaat onderzoek naar Xtra | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s