Schilderswijk Shariawijk ?? Broodje aap !! en meer …!!!

Broodje aap !!

Rondwandeling Geert Wilders PVV door "Shariawijk" Schilderswijk.

Rondwandeling Geert Wilders PVV door “Shariawijk” Schilderswijk.

Ook het artikel over Schilderswijk is ingetrokken.

Trouw trekt 126 artikelen van de vorige maand ontslagen journalist Perdiep Ramesar in. De krant zegt vandaag, na extern onderzoek, dat hij gedurende een periode van 5,5 jaar “een onverklaarbaar aantal niet-traceerbare bronnen” heeft gebruikt. De ingetrokken stukken van Ramesar (hier de lijst) zijn in de afgelopen dagen van de website van Trouw gehaald.

De krant trekt ook de handen af van een geruchtmakend artikel over het bestaan van een ‘shariadriehoek’ in de Haagse Schilderswijk. Het veelbesproken verhaal van Ramesar over de ‘sharia-driehoek‘, waar radicale moslims de dienst zouden uitmaken, in de Haagse Schilderswijk (mei 2013) deed  veel stof opwaaien. Maar over dit verhaal is sterke twijfel bij de commissie. In het artikel staan veel gefingeerde en niet-traceerbare bronnen.

Myjer: “Als je spreekt over omvang, dan constateren we dit: over een periode van 5,5 jaar hebben wij niet-traceerbare bronnen gevonden in zijn artikelen. Ieder jaar pleegde Ramesar wel een journalistieke doodzonde. Naast de twaalf casussen die we hebben onderzocht, zijn er ook artikelen waarin hij anonieme bronnen heeft gebruikt. Die kunnen wij niet nagaan. De enige die daar opheldering over kan geven, de auteur van het stuk zelf, heeft daar geen antwoord op gegeven.” Ramesar heeft niet meegewerkt aan het onderzoek. Hoeveel effect had dat op het rapport?

Hoogleraar journalistiek Jeroen Smit en oud-rechter bij het Europees Hof Egbert Myjer, tevens vicevoorzitter van de Raad voor de Journalistiek presenteerden gisteren hun bevindingen aan de redactie. De gehele versie van het rapport staat op http://www.trouw.nl

Lees hier de brief van de bewoners.
Lees hier de reactie van de hoofdredactie.

Lees hier al een beknopt portret van Ramesar

Onderzoekscommissie;

·                            Onderzoeksrapport brongebruik bij Trouw
Open pdf (1,4 MB)
·                            Artikelen met niet-verifieerbare bronnen Ramesar
Open pdf (277,2 kB)

zie ook:  Schilderswijk Shariawijk ??

AD 08.11.2017

AD 08.11.2017

Schrijver Hendrik Jan Korterink nuanceert beeld van Schilderswijk als “broeinest van criminelen” en “no-go area”

Den HaagFM 07.11.2017 Schrijver Hendrik Jan Korterink nuanceert het beeld van de Schilderswijk als “broeinest van criminelen” en “no-go area” dat is ontstaan door de omschrijving van zijn nieuwe boek ‘Crimescene Schilderswijk’.

Nadat Den Haag FM een bericht plaatste over het boek stak een storm van kritiek op in de wijk. “Erg vervelend dat weer een of andere pipo de wijk gebruikt om zijn flutboek te verkopen”, zei bijvoorbeeld Karima Sahla van de Stichting Sabr.

Tegen Den Haag FM zegt de schrijver nu het “jammer” te vinden dat de ophef is ontstaan. “De meeste verhalen in het boek spelen zich af in net verleden. In de jaren tachtig en negentig was het wel iets anders dan nu. Een no go area was het toen en dat is het nu natuurlijk niet meer. Dat stond wel in het persbericht, maar dat was niet de bedoeling.”

De auteur schrijft onder meer voor Nieuwe Revu en Panorama. Eerder verschenen boeken van Korterink als ‘De BV Bruinsma’, ‘Haagse penoze’ en ‘Maffiameid’.…lees meer

Gerelateerd;

Nieuw boek over Schilderswijk als “broeinest van criminelen” 3 november 2017

Schilderswijkers reageren verontwaardigd op boek over misdaad in hun wijk 5 november 2017

Boek over Haagse misdaadwereld 2 december 2012

Schilderswijkers reageren verontwaardigd op boek over misdaad in hun wijk

Den HaagFM 05.11.2017 Het bericht op de website van Den Haag FM over een nieuw boek van Hendrik Jan Korterink over misdaad in de Schilderswijk, zorgt voor veel verontwaardigde reacties op social media. Vooral de omschrijving van de buurt als “broeinest van criminelen” en “no-go area” stuit Schilderswijkers tegen de borst.

“Ik vind het irritant voor de kinderen en jongeren die in de Schilderswijk opgroeien”, reageert Malika Chtatou, voormalig medewerker van de afdeling Communicatie en Verbinding van de politie. “Het bedrijfsleven, het onderwijs, de politiek, die allemaal uit individuen bestaan lezen dit ook en zullen dit bewust/onbewust projecteren op kinderen en jongeren.” Ook Mourad Ouari van Start Up Your Life maakt zich zorgen over de mogelijke effecten. “Nog meer jongeren die minder kans maken op een baan.”

Vital Moors, kandidaat gemeenteraadslid voor D66, kan ook niet tegen de omschrijving als “broeinest van criminelen” en “no-go area”. “Als je in de Schilderswijk wandelt is het een heel gewone wijk. Ik voel me er echt niet onveilig.” Dat vindt ook Rachid Ait Touzine. “Schilderswijkers leven in harmonie met elkaar, buiten enkele incidenten die er plaatsvinden, maar dat heb je in zoveel buurten in Nederland.”

“Flutboek”

Peter Duivesteijn, directeur van City Mondial, ziet in het boek juist aanleiding om nog harder te knokken voor zijn wijk. “Door blijven strijden. Iedere keer weer. Eens gaan ze inzien dat we allemaal nodig zijn voor een perfecte samenleving.” Dat vindt ook Karima Sahla van de Stichting Sabr. “Samen maken wij de stad. Erg vervelend dat weer een of andere pipo de wijk gebruikt om zijn flutboek te verkopen.”

Gerelateerd

Nieuw boek over Schilderswijk als “broeinest van criminelen”

3 november 2017

Kleurige speelhuisjestentoonstelling

21 juli 2008

Criminele jongeren Schilderswijk opgepakt

30 september 2012

Schilderswijk wil meer toeristen

Telegraaf 09.06.2017 De Schilderswijk moet ook bij de internationale bezoekers meer op de kaart. Om toeristen naar de multiculturele wijk te trekken heeft Itai Cohn, de drijvende kracht achter de al bestaande Schilderswijk Bewoners Tours de handen ineengeslagen met Mustapha Barbouch van Rif Reizen.

Samen beginnen ze een pilot met speciale internationale wandeltours door de wijk. Dit kan in bijna alle talen, stellen beide partners, vanwege hun enorme netwerk in de buurt. „We hebben hier 136 nationaliteiten wonen. Het is eigenlijk een Madurodam van de wereld”, vertelt Barbouch.

Wijkwandeling

„De tours worden gegeven door de bewoners van de Schilderswijk zelf. We houden vast aan hetzelfde principe als de Schilderswijk Bewoners Tours, waarbij we een op iedere groep afgestemde wijkwandeling houden. Dat kan dus voor heel veel verschillende groepen. Van Marokkaanse toeristen tot een ambtelijke delegatie uit Luxemburg”, grapt Cohn.

Met de International Tours beogen Barbouch en Cohn hetzelfde als de al bestaande rondleidingen. „We willen met betrokken ondernemers en bewoners uit deze wijk aan de internationale toeristen laten zien hoe leuk en divers deze buurt is. Hiermee dragen we ook, op een kleine manier weliswaar, bij aan het versterken van de wijkeconomie.”

Mooi beeld

De Schilderswijk vaart wel bij de positieve benadering die de tours willen uitstralen, zo is de stellige overtuiging van beide organisatoren. „We willen hier op onze eigen bescheiden manier een verandering teweegbrengen. We willen een mooi beeld neerzetten van deze wijk, die nog wel eens in een verkeerd daglicht komt te staan”, geeft Cohn aan.

Barbouch vult aan: „Het is ook fijn dat de gemeente hier nu veel opknapwerk heeft gepland. De Stationsweg is al aangepakt en daar komt nu ook de Hoefkade bij. De mensen worden dan ook meer de wijk ingetrokken.”

Cohn verwacht niet dat er nu ineens busladingen vol Japanners op hun rondreis door Europa even snel de wijk induiken. „We willen niet die massale bustours maar juist mensen die oprecht interesse hebben in de Schilderswijk. En dat door de ogen te laten zien van de mensen die weten wat hier alles nu zo bijzonder maakt, omdat ze er zelf wonen.”

Ahmed Marcouch: “Wel degelijk veel mis in de Schilderswijk”

Den HaagFM 29.12.2014 Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch (grote foto) vreest dat er een onrealistisch beeld van de Schilderswijk ontstaat, nu Trouw-journalist Perdiep Ramesar (kleine foto) is ontmaskerd als fantast. “Als Trouw nu gelooft dat in de Schilderswijk de situatie liefelijk is, laat Trouw zich opnieuw verblinden.”

In een column op de website Republiek Allochtonië schrijft de PvdA-politicus dat er wel degelijk veel mis is in de Schilderswijk. “Of is het soms ook verzonnen dat ik bekogeld ben met eieren en vuurwerk in de Schilderswijk? En is ook verzonnen dat er demonstraties waren van extremisten? PVV, Salafisten, de criminaliteit, het gedoe met de politie – allemaal verzonnen door Perdiep?”

Marcouch stelt voor dat Trouw een groep Schilderswijkers gaat opleiden als journalist om zo alsnog betrouwbare verhalen uit de wijk te kunnen schrijven. “Laten ze Perdiep uitnodigen om de aspirant journalisten uit te leggen wat het verschil is in bronnen bij fictie en werkelijkheid. Dat kan hij vast goed, door schade en schande wijs geworden.” …lees meer

Trouw verwijdert teveel artikelen Perdiep Ramesar

Den HaagFM 29.12.2014 De krant Trouw blijkt iets te rigoureus artikelen van de Haagse journalist Perdiep Ramesar uit het digitale archief te hebben verwijderd. Ook verhalen waarmee waarschijnlijk niets mis is, zijn weggehaald. “Dit zullen we zo spoedig mogelijk herstellen”, laat de krant weten.

Trouw heeft vorig weekend bekendgemaakt 126 artikelen van ex-redacteur Ramesar in te trekken. De artikelen blijven op verzoek wel beschikbaar voor onder meer journalistiek wetenschappelijk onderzoek, “omdat ze onlosmakelijk onderdeel uitmaken van de geschiedenis van de krant”. Wel zijn ze van de site afgehaald en verdwijnen ze uit openbare digitale archieven, “omdat de krant voor de betrouwbaarheid van de artikelen niet langer kan instaan”. …lees meer

Ik blijf!

Trouw 28.12.2014 Deze Kerst kun je wel een bewogen editie noemen. Van de dapperheid van enkele collega-columnisten kon ik, tussen de kerstliedjes door wel opkijken afgelopen dagen. In hun respectievelijke kranten, die met Trouw concurreren, hadden ze geen goed woord over voor het dagblad dat zijn eigen‘bronnenaffaire’ onlangs heeft onthuld. Je proefde in die schrijfsels bijna de roep om de hele Trouw-redactie naar huis te sturen.

Door een externe commissie te benoemen en haar rapport integraal op de Trouw-site te publiceren, heeft deze krant een ongekende daad van openheid verricht.

Zelf kreeg ik van nieuwssite ThePostOnline de volgende vraag voorgelegd: “Elma Drayer stapt op bij Trouw wegens affaire-Perdiep. Wat ga je doen Ephi?” Ik besloot geen anonieme bron op te voeren en een net antwoord te geven. Dat kwam erop neer dat ik sinds 22 jaar een ongekende vrijheid bij Trouw heb gekregen om te schrijven wat ik wil. Ook al zullen mijn stukjes soms met tandengeknars op de redactie zijn begroet. Geen minuut opgelegde beperking of censuur in die 22 jaar. Ik herhaalde dus voor ThePostOnline wat ik vorig jaar bij het Lezersfestival had geroepen: Wat mij betreft, Trouw de beste krant van Nederland.

Doodzonde
Ik betreur dan ook de beslissing van mijn gewaardeerde collega-columnist Elma, maar ik respecteer die ook en zal haar missen. Ik denk dat ze haar bezwaren net zo goed in een stukje had kunnen zetten. Dit betekent nog niet dat ik de ernst van de affaire-Perdiep Ramesar niet onderken. Verzonnen bronnen zijn een doodzonde in de journalistiek omdat die de vertrouwensband tussen de lezer en de journalist beschadigen.

Maar ik wil wel twee in mijn ogen belangrijke punten naar voren brengen. Door een externe commissie te benoemen en haar rapport integraal op de Trouw-site te publiceren, heeft deze krant een ongekende daad van openheid verricht. Hiermee wordt een begin gemaakt met het herstel van de vertrouwensband met de lezers.

Verwant nieuws;

Uit NRC: De zaak-Ramesar: pijnlijke lessen voor de media

NRC 27.12.2014 Wie leeft van de media, crepeert in de media. Moet dat de al te simpele slotsom zijn van de kwestie-Ramesar? De Trouw-redacteur blijkt op grote schaal te hebben bedrogen met de bronnen voor zijn artikelen, ook in het stuk over een ‘sharia-driehoek’ in Den Haag dat tot veel ophef leidde.

Ja, bedriegers heb je altijd, en als je „te goed van vertrouwen” bent, zoals de hoofdredacteur van Trouw over zichzelf schreef, kan dit iedereen overkomen.

Maar dat is veel te gemakkelijk. Het onderzoeksrapport van Egbert Myjer en Jeroen Smit roept brede vragen op, ook voor andere media.

Het dichtst bij zijn latere specialisatie komt een stuk over moslima’s in de Schilderswijk die van de VVD meer naar buiten moeten (VVD Den Haag vindt moslimvrouwen te bleek, 12.6.02). De verhalen bevatten in elk geval geen opvallend welbespraakte buurtbewoners met wonderlijke achternamen.

Over tunnelvisie en framing. Volgens oud-Kamerlid Tofik Dibi, in een column op zijn blog, „leverde” Ramesar op de keper beschouwd niet meer dan wat Trouw wilde horen: ophef over de multiculturele samenleving. De media ,,wedijveren’’ daarin.

Dibi heeft een punt. Morele paniek over integratie en de islam is al tien jaar een dominant frame. En bedriegers spelen graag in op tijdgeestgevoelige onderwerpen. Zoals Jan Haerynck in 1996 scoorde met een verzonnen stuk over mogelijk misbruikte kinderen (in Euro Disney), toen een nationale kopzorg. Toenmalig Volkskrant-ombudsman Jos Klaassen schreef daar destijds dit over: „Soms kan een verhaal zo ontzettend geloofwaardig zijn dat de gedachte aan een canard zelfs niet in je opkomt.” Aha. Zoals ‘de shariadriehoek’ anno 2013 geloofwaardig was, ook al klinkt het als de titel van een airport novel?

En NRC Handelsblad? Dat bracht een kort, sceptisch bericht (‘Haagse buurt is geen kalifaat’, 30 mei 2013) en een kritisch opiniestuk van Maarten Zeegers (‘Sharia-driehoek? Het is vooral verpaupering’, 1 juni 2013).

Wrang genoeg leidde het schandaal bij Trouw ook tot schade bij NRC Handelsblad: het schrappen van Ramesars naam uit haar column, toen NRC die net als Trouw nog niet wilde noemen, was voor columniste Margriet Oostveen reden op te stappen.

Allemaal aandachtspunten voor het komende jaar.

Mét suggesties en kritiek van u, graag. Lezers weten vaak evenveel als, of meer dan, journalisten.

Of ombudsmannen. Enkele lezers maakten mij erop attent dat mijn lijst journalisten die hun eigen ziekbed beschrijven, incompleet was (Het eigen ziekbed is in kranten doorgebroken, 8 november).

Zij herinnerden zich nog de baanbrekende artikelen van Algemeen Dagblad-journalist Louis Sinner, in 1979 overleden aan keelkanker. Een ander wees mij op de puntgave ziekenhuiscolumns van de jonge Trouw-journalist Herman Pierik, uit 1989.

lees:‹ Commerciële bijlages moeten in één klap herkenbaar zijn

Schilderswijk verdient oprecht gebaar Trouw

Trouw 27.12.2014 Trouw heeft met een artikel over de ‘sharia-driehoek’ een beeld gecreëerd waar de Haagse Schilderswijk nog altijd last van heeft, betogen bewoners.

Open brief aan redactie van Trouw: Wat doet u aan reputatieschade voor de Schilderswijk? Zo langzamerhand begint al het hoog opgelaaide stof aardig neer te dalen De rechter heeft besloten dat Perdiep Ramesar, de man die de Schilderswijk een nieuwe bijnaam gaf, terecht is ontslagen.

Er zijn 126 artikelen van zijn hand ingetrokken en er is een rapport geschreven. De redacteuren hebben de bevindingen van de commissie “als een schok ervaren”, schrijft de hoofdredactie in de krant. Ze stelt dat er lessen moeten worden getrokken uit de “pijnlijke conclusies”.

We willen Trouw complimenteren met het externe onderzoek dat ze heeft laten doen. Dit siert de krant en dit zien we niet altijd terug bij andere media. Het is wel laat, de signalen waren er al veel eerder en dat kan men zich aanrekenen en dat vraagt om serieus zelfonderzoek van alle betrokkenen. Uiteindelijk is er aan waarheidsvinding gedaan en daar zijn we blij mee.

Geachte bewoners van de Schilderswijk,

Trouw 27.12.2014 Dank voor uw brief. U wijst er terecht op dat wij als krant een belangrijke maatschappelijke rol hebben, een rol die wij zeer serieus nemen. Wij staan niet bekend als medium dat zaken opklopt, of dat graag maatschappelijke hypes wil veroorzaken. Onze kracht ligt juist in meer reflectie, in terughoudendheid, en in het bieden van duiding en achtergrond.

In uw brief legt u uit dat de Schilderswijk reputatieschade heeft opgelopen door de ophef na publicatie van het artikel in Trouw van Perdiep Ramesar over een deel van uw wijk. Zoals u opmerkt, zijn er veel oorzaken die hebben bijgedragen aan de onrust na die publicatie, maar dat het artikel een rol heeft gespeeld staat ook voor ons buiten kijf. En helaas kunnen we met de kennis van nu niet langer achter beweringen in dat artikel staan.

Trouw zegt sorry tegen Schilderswijk voor artikelen Perdiep Ramesar

Den HaagFM 27.12.2014 De hoofdredactie van dagblad Trouw gaat begin januari praten met bewoners van de Schilderswijk over de berichtgeving over de wijk door verslaggever Perdiep Ramesar.

De bewoners van de wijk hadden daar in een open brief om gevraagd, nadat bekend werd dat de vorige maand ontslagen Ramesar zijn artikelen zo goed als zeker grotendeels heeft verzonnen. Trouw heeft de brief van de bewoners op de site gezet, net als dereactie van de hoofdredactie daarop. “We hebben oprechte spijt dat hierdoor bewoners in uw wijk zijn gekwetst en dat de reputatie van de wijk door de vervolgens ontstane ophef is aangetast”, zo schrijft de hoofdredactie.

“U vraagt ons om in gesprek te gaan over onze verantwoordelijkheid richting lezers en in het maatschappelijk debat. Dat aanbod nemen wij graag aan. En mogelijk mondt het gesprek uit in een journalistiek project dat recht doet aan de wijk en zijn bewoners.”  …lees meer

Trouw in gesprek met bewoners Haagse Schilderswijk na ophef over ex-redacteur Ramesar

RTVWEST 27.12.2014 De hoofdredactie van dagblad Trouw gaat begin januari praten met bewoners van de Schilderswijk over de berichtgeving in 2013 over de Haagse wijk door verslaggever Perdiep Ramesar. Dat staat op de website van de krant.

De bewoners van de wijk hadden daar in een open brief om gevraagd, nadat bekend werd dat de vorige maand ontslagen Ramesar zijn artikelen had gebaseerd op niet-traceerbare bronnen. Hij had een hele reeks verhalen geschreven over de Schilderswijk, waar volgens zijn verhalen radicale moslims de dienst zouden uitmaken.

Trouw heeft vrijdagavond de open brief van de bewoners en organisaties in de Schilderswijk op de site gezet, net als de reactie van de hoofdredactie daarop. ‘We hebben oprechte spijt dat hierdoor bewoners in uw wijk zijn gekwetst en dat de reputatie van de wijk door de vervolgens ontstane ophef is aangetast’, zo schrijft de hoofdredactie.

126 artikelen

Afgelopen zaterdag trok de krant zijn handen af van in totaal 126 artikelen van Ramesar. Een daarvan is een geruchtmakend verhaal over het bestaan van een zogenaamde ‘shariadriehoek’ in de Haagse Schilderswijk. Maar ook bij minder beladen onderwerpen, zoals een reportage van een aangespoelde walvis, heeft Ramesar mogelijk bronnen en uitspraken verzonnen.

gerelateerde artikelen;

Hoofdredactie Trouw gaat onrust Schilderswijk sussen

AD 27.12.2014 De hoofdredactie van dagblad Trouw gaat in gesprek met bewoners van de Haagse Schilderswijk. De bewoners van de wijk hadden daar in een open brief om gevraagd, na de onrust die is ontstaan over de artikelen die gebaseerd waren op niet-traceerbare bronnen van de vorige maand ontslagen redacteur Perdiep Ramesar.

De journalist had een hele reeks verhalen geschreven over de Schilderswijk, waarin een beeld werd geschetst dat radicale moslims er de dienst zouden uitmaken.

Trouw in gesprek met bewoners Schilderswijk

VK 27.12.2014 De hoofdredactie van dagblad Trouw gaat praten met bewoners van de Haagse Schilderswijk. De bewoners van de wijk hadden daar in een open brief om gevraagd, na de onrust die is ontstaan over de artikelen die gebaseerd waren op niet-traceerbare bronnen van de vorige maand ontslagen redacteur Perdiep Ramesar. Hij had een hele reeks verhalen geschreven over de Schilderswijk, waar volgens zijn verhalen radicale moslims de dienst zouden uitmaken.

Trouw heeft vrijdagavond de open brief van de bewoners en organisaties in de Schilderswijk op de site gezet, net als de reactie van de hoofdredactie daarop. ‘We hebben oprechte spijt dat hierdoor bewoners in uw wijk zijn gekwetst en dat de reputatie van de wijk door de vervolgens ontstane ophef is aangetast’, zo schrijft de hoofdredactie. ‘U vraagt ons om in gesprek te gaan over onze verantwoordelijkheid richting lezers en in het maatschappelijk debat. Dat aanbod nemen wij graag aan.’

Trouw gaat gesprek aan met bewoners Schilderswijk

Trouw 27.12.2014 Trouw gaat in gesprek met bewoners van de Schilderswijk in Den Haag over de berichtgeving in 2013. Dat schrijft de hoofdredactie in reactie op een verzoek daartoe vanuit de wijk.

Een groep bewoners legt in een open brief aan de redactie uit hoe de reputatie van hun wijk is aangetast door de ophef die ontstond na een artikel in mei 2013 van de inmiddels ontslagen Trouw-journalist Perdiep Ramesar.

Ramesar schreef op basis van anonieme bronnen dat in een deel van de wijk orthodoxe moslims andere bewoners onder druk zetten hun gedrag aan te passen. Als bijnaam gebruikte hij de term ‘sharia-driehoek’.

De bewoners willen met Trouw onder meer discussiëren over de rol van het artikel en gevolgen van de aandacht die de wijk daarna kreeg van media en politici. De hoofdredactie spreekt in haar reactie spijt uit dat mensen zijn gekwetst door het artikel, waarvan ze voor de betrouwbaarheid niet langer kan instaan.

Het gesprek kan uitmonden in een journalistiek project van Trouw dat recht doet aan wijk en bewoners.

Lees hier de brief van de bewoners.
Lees hier de reactie van de hoofdredactie.

Verwant nieuws;

Trouw praat met Schilderswijk

Telegraaf 26.12.2014  De hoofdredactie van dagblad Trouw gaat praten met bewoners van de Haagse Schilderswijk. De bewoners van de wijk hadden daar in een open brief om gevraagd, na de onrust die is ontstaan over de artikelen die gebaseerd waren op niet-traceerbare bronnen van de vorige maand ontslagen redacteur Perdiep Ramesar. Hij had een hele reeks verhalen geschreven over de Schilderswijk, waar volgens zijn verhalen radicale moslims de dienst zouden uitmaken.

Hoofdredactie Trouw gaat praten met bewoners Schilderswijk over zaak-Ramesar›

NRC 27.12.2014 De hoofdredactie van dagblad Trouwgaat praten met bewoners van de Haagse Schilderswijk, naar aanleiding van de commotie die is ontstaan in de zaak-Ramesar. Dat meldt de krant in een open brief aan de bewoners.

De bewoners van de wijk hadden daar om gevraagd, nadat er in de wijk onrust was ontstaan over de serie artikelen die journalist Perdiep Ramesar schreef over de buurt.

De hoofdredactie van Trouw schreef in haar reactie met de titel ‘Geachte bewoners van de Schilderswijk’ onder meer:

“We hebben oprechte spijt dat hierdoor bewoners in uw wijk zijn gekwetst en dat de reputatie van de wijk door de vervolgens ontstane ophef is aangetast.”

RAMESAR ONTSLAGEN EN ARTIKELEN INGETROKKEN

Journalist Perdiep Ramesar kwam afgelopen jaar in opspraak toen er steeds meer twijfels ontstonden over de bronnen waarop hij zijn verhalen baseerde. Trouw stelde daarom een onderzoek in. Van de 1.100 artikelen die Ramesar schreef, trok Trouw er 126 in. Ramesar werd vorige maand ontslagen.

Op basis van het externe onderzoek zei de krant dat de journalist gedurende een periode van 5,5 jaar “een onverklaarbaar aantal niet-traceerbare bronnen” heeft gebruikt. Ook de veelbesproken reportage over de ‘shariadriehoek’ in de Haagse Schilderswijk, gepubliceerd in mei 2013, werd ingetrokken.

Volgens de reeks verhalen zouden orthodoxe moslims in de Schilderswijk de dienst uitmaken.

Lees ook het artikel van de NRC Ombudsman over de lessen die de media kunnen trekken uit de zaak-Ramesar.

En het portret van Perdiep Ramesar: ambitieus en goed ingelezen, maar altijd was er twijfel.

LEES MEER;

6:00 De zaak-Ramesar: pijnlijke lessen voor deberoepsgroep ›

VANDAAG Journalistiek is speelveld van de gegoedeklasse

22 DEC AD verwijdert alle artikelen van Ramesar, stelt geen onderzoek in ›

23 DEC Ramesar ging al eerder in de fout

23 DEC AD schrapt artikelen Ramesar ‘uit voorzorg’

Ramesar is journalist van zijn generatie, die van de auteur als merk

VK 24.12.2014 Bert Wagendorp noemt de gewezen Trouw-journalist Perdiep Ramesar de ‘Diederik Stapel van de journalistiek’ en vindt dat redacties beter op moeten letten. Het bedrog van Ramesar onderstreept een groter fenomeen. In een tijd waarin oplages en kijkcijfers onder druk staan en journalisten zichzelf steeds meer in de markt moeten zetten, doet men alles om op te vallen.

Omdat redacties krimpen en de beroepsbevolking massaal aan de slag gaat als ZZP’er, wordt het voor journalisten belangrijker jezelf te ‘vermarkten’. Opvallen is het devies. Wie dat niet kan, heeft zonder een vast dienstverband eigenlijk niets in de journalistiek te zoeken. Voor doorgewinterde journalisten is het moeilijk om zonder ondersteunende redactie staande te blijven. Voor de jongere garde geldt dat ze in steeds grotere mate dient zichzelf te verkopen.

Columniste Elma Drayer stapt op bij dagblad Trouw vanwege de affaire rond Perdiep Ramesar. En Shukri F., die is vrijgesproken voor het ronselen van jihadisten, krijgt haar baby terug. Het mediaoverzicht van woensdag 24 december.

Bij Elma Drayer is het vertrouwen in de hoofdredactie van dagblad Trouw ‘helemaal weg’. ‘De top van de krant moet uit deze zaak consequenties trekken. Tot twee keer toe heb ik aan Van der Laan gevraagd of de hoofdredactie overwogen had haar functioneren ter discussie te stellen. Maar de sfeer was: zand erover,’ zegt Drayer in de Volkskrant.

‘Daar ben ik het niet mee eens. Hoe moet je nog gezag uitoefenen als je je zo hebt gedragen?’ Zaterdag publiceerde Trouw een uitgebreid rapport over Ramesar. De krant trok 126 artikelen van Ramesar terug, omdat hij gebruikmaakte van niet-traceerbare bronnen. Het AD, waar Ramesar eerder werkte, heeft artikelen uit voorzorg verwijderd.

Lees ook

De conclusies over verzinsels van Trouw-journalist Ramesar

Trouw-columniste Elma Drayer weg bij de krant om affaire-Ramesar›

NRC 24.12.2014  Trouw-columniste Elma Drayer stapt op bij de krant. Ze maakte dat gisteren intern bekend tijdens een redactiebijeenkomst nadat ze bij de hoofdredactie “geen enkele neiging bespeurde om hun eigen positie ter discussie te stellen” in de affaire-Ramesar.

“Ik heb twee keer gevraagd of ze daartoe bereid waren, en kreeg twee keer niet het antwoord waar ik op hoopte”, zei ze vanochtend tegen NRC, naar aanleiding van een bericht erover in de Volkskrant. “Ze zeiden alleen: het is heel vervelend, maar we hebben onze les geleerd en gaan verder.”

Ramesar werd begin november ontslagen omdat Trouw sterke vermoedens had dat hij niet-bestaande bronnen had opgevoerd in tientallen artikelen. Een extern onderzoekondersteunde dat, maar legde ook bloot dat de hoofdredactie jarenlang signalen dat er iets fout zat, genegeerd heeft. Een voormalig adjunct-hoofdredacteur zegt in het rapport dat hij tussen 2010 en 2014 “zo’n vijf keer” heeft aangedrongen op nader onderzoek, maar dat daar niets mee gebeurde.

ONTSLAG WAS TERECHT, BEPAALDE DE RECHTER GISTEREN

Dat Trouw Ramesar begin november na enkele dagen van intern onderzoek direct op staande voet ontsloeg, was terecht, zo oordeelde de Amsterdamse kantonrechter gistermiddag. Ramesar had een kort geding aangespannen omdat hij vond dat de leiding “onzorgvuldig en oncontroleerbaar” te werk was gegaan, maar de rechter stelde hem daarbij in het ongelijk.

Rechter: “Journalist Ramesar terecht ontslagen door Trouw”

Den HaagFM 24.12.2014 Dagblad Trouw heeft verslaggever Perdiep Ramesar terecht op staande voet ontslagen. Dat heeft de kantonrechter in Amsterdam dinsdag besloten. De Hagenaar werd de laan uitgestuurd toen Trouw ontdekte dat mensen uit zijn verhalen niet te traceren zijn. Ramesar vocht zijn ontslag aan met een kort geding.

Ramesar was stadsverslaggever van Trouw in Den Haag. Begin november werd hij weggestuurd. Trouw liet een commissie vervolgens kijken naar zijn berichten. Uit het onderzoek van die commissie bleek dat Ramesar onverklaarbaar veel anonieme bronnen gebruikte. Mensen die hij wel bij naam noemde, zijn nergens terug te vinden. Sommige achternamen bleken niet eens in Nederland voor te komen. Het gaat zo goed als zeker om verzonnen mensen.

Afgelopen zaterdag trok de krant zijn handen af van in totaal 126 artikelen van Ramesar. Een daarvan is het geruchtmakend verhaal over het bestaan van een zogenaamde ‘shariadriehoek’ in de Schilderswijk. Maar ook bij minder beladen onderwerpen, zoals een reportage van een aangespoelde walvis, heeft Ramesar mogelijk bronnen en uitspraken verzonnen. …lees meer

De kwestie ‘klein kalifaat’ bleek veel groter dan een incidentele misser

VK 23.12.2014 Als in een landelijke kwaliteitskrant verslag wordt gedaan van een ‘klein kalifaat’ dat zou heersen in de ‘shariadriehoek’ in de Haagse Schilderswijk, dan slaat zo’n publicatie in als een bom.

Rondwandeling Geert Wilders PVV door "Shariawijk" Schilderswijk.

Dat was dan ook precies wat er gebeurde nadat de reportage van Perdiep Ramesar in Trouw van 18 mei 2013 werd afgedrukt. PVV-leider Wilders en vicepremier Asscher maakten onder grote belangstelling van de media hun opwachting in de buurt, debatten volgden in de Tweede Kamer en de Haagse gemeenteraad en ambtenaren van de gemeente deden onmiddellijk bezorgd navraag bij contactpersonen in de wijk.

In die wijk bleek evenwel nooit iemand gehoord te hebben van een ‘shariadriehoek’ en al snel bleek dat geen enkele buurtbewoner zich in het verhaal van Trouw kon herkennen. Tekenend voor de macht van een gerespecteerd landelijk medium was evenwel dat het stadsbestuur van Den Haag uiteindelijk afzag van actie tegen Trouw, omdat men bang was voor nog meer negatieve publiciteit over de toch al zo geplaagde Schilderswijk.

Oud-hoofdredacteur Haagsche Courant over Perdiep Ramesar: “Krant valt niets te verwijten”

Den HaagFM 23.12.2014 Oud-hoofdredacteur van de Haagsche Courant Peter ter Horst (kleine foto) heeft nooit enig signaal gekregen dat journalist Perdiep Ramesar (grote foto) mogelijk bronnen verzon bij zijn nieuwsverhalen.

Maandag werd bekend dat na dagblad Trouw ook het AD verhalen van Ramesar uit het archief haalt. Er zijn aanwijzingen dat hij namen van mensen die hij opvoerde in zijn stukken verzon. Daarbij zit onder andere een geruchtmakend artikel in Trouw over de ‘shariadriehoek’ in de Schilderswijk. …lees meer

Rechter: Journalist Ramesar uit Den Haag terecht ontslagen door Trouw

RTVWEST 23.12.2014 Dagblad Trouw heeft zijn verslaggever Perdiep Ramesar terecht op staande voet ontslagen. Dat heeft de kantonrechter in Amsterdam dinsdag besloten. De Hagenaar werd de laan uitgestuurd toen Trouw ontdekte dat sommige mensen uit zijn verhalen niet te traceren waren. Ramesar vocht zijn ontslag aan met een kort geding.

Ramesar was stadsverslaggever van Trouw in Den Haag. Begin november werd hij weggestuurd, nadat de hoofdredactie had ontdekt dat sommige mensen die in zijn berichten voorkwamen nergens te vinden waren. Trouw liet een commissie vervolgens kijken naar zijn berichten.

Trouw trekt handen af van verhaal over ‘shariadriehoek’

Afgelopen zaterdag trok de krant zijn handen af van in totaal 126 artikelen van Ramesar. 1 daarvan is een geruchtmakend verhaal over het bestaan van een zogenaamde ‘shariadriehoek’ in de Haagse Schilderswijk. Maar ook bij minder beladen onderwerpen, zoals een reportage van een aangespoelde walvis, heeft Ramesar mogelijk bronnen en uitspraken verzonnen.

Ramesar werkte eerder voor de Haagsche Courant. Die ging in 2005 op in het AD. Dat dagblad haalt alle artikelen van Ramesar uit zijn archief en, als ze er nog op staan, van de website. Dat gebeurt zonder onderzoek en ‘uit voorzorg’. Lees verder

gerelateerde artikelen;

‘Ontslag Ramesar terecht’

Telegraaf 23.12.2014 Dagblad Trouw heeft zijn verslaggever Perdiep Ramesar terecht op staande voet ontslagen. Dat heeft de kantonrechter in Amsterdam dinsdag besloten. Ramesar werd de laan uitgestuurd toen Trouw ontdekte dat sommige mensen uit zijn verhalen niet te traceren waren. Ramesar vocht zijn ontslag aan met een kort geding.

Rechter: Ramesar werd terecht op staande voet ontslagen

NRC 23.12.2014   Trouw heeft juist gehandeld door Perdiep Ramesar begin november op staande voet te ontslaan. Dat bepaalde de rechtbank vandaag in het kort geding dat de 36-jarige journalist had aangespannen tegen de krant waar hij vanaf 2007 voor werkte.

Afgelopen weekend trok Trouw 126 artikelen van Ramesar in. De krant had extern onderzoek laten doen, waaruit bleek dat in veel van zijn stukken niet-traceerbare bronnen werden opgevoerd. Volgens het onderzoeksrapport gaf hij op vrijdag 7 november in een gesprek met twee leidinggevenden toe in een enkel geval namen te hebben verzonnen. Er werd hem toen ook een lijst met 26 onvindbare namen voorgelegd. LEES VERDER

Oud-hoofdredacteur Haagsche Courant: persoonlijk drama voor Perdiep Ramesar, krant valt niets te verwijten

RTVWEST 22.12.2014 DEN HAAG – Oud-hoofdredacteur van de Haagsche Courant Peter ter Horst heeft nooit enig signaal gekregen dat journalist Perdiep Ramesar mogelijk bronnen verzon bij zijn nieuwsverhalen. Dat zegt hij tegen Omroep West.

Maandag werd bekend dat na dagblad Trouw ook het AD verhalen van Ramesar uit archief haalt. Er zijn aanwijzingen dat hij namen van mensen die hij opvoerde in zijn nieuwsverhalen verzon. Daarbij zit onder andere een geruchtmakend artikel in Trouw over de ‘shariadriehoek’ in de Haagse Schilderswijk. Lees verder

gerelateerde artikelen;

Artikelen Perdiep Ramesar bij AD/Haagsche Courant ook verdacht’, AD verwijdert artikelen uit archief

RTVWEST 22.12.2014 De Haagse journalist Perdiep Ramesar heeft mogelijk ook bronnen verzonnen voor zijn artikelen in de krant AD/Haagsche Courant. Dat zegt de universitair docent Peter Burger van de Universiteit Leiden. Het AD verwijdert uit voorzorg alle stukken van Ramesar uit het archief, zegt hoofdredacteur Christiaan Ruesink tegen Omroep West.

Vrijdag werd duidelijk dat Trouw 126 artikelen schrapt van Ramesar, omdat zijn bronnen niet te verifiëren zijn. Daarbij zit onder andere een geruchtmakend artikel over de ‘shariadriehoek’ in de Haagse Schilderswijk. Ramesar ontving in oktober nog de Divali Award 2014. Bij de uitreiking werd hij geprezen om zijn ‘deskundigheid en zorgvuldigheid’. Lees verder

gerelateerde artikelen;

AD verwijdert alle artikelen Ramesar uit voorzorg uit archief

Elsevier 22.12.2014 AD verwijdert alle artikelen die de in opspraak geraakte Trouw-verslaggever Perdiep Ramesar in het verleden voor de krant heeft geschreven. Het AD vindt het niet nodig om een eigen onderzoek in te stellen.

In het verleden schreef Ramesar voor de Haagsche Courant en later voor het AD toen de Haagse krant door de Rotterdamse krant werd ingelijfd.

Tegen NRC Handelsblad zegt hij: ‘Wij zien dit als iets uit het verleden. Het speelde zich af ver voordat de huidige hoofdredactie er zat. Ramesar werkt niet meer bij ons en al zijn leidinggevenden van toen ook niet meer. Dat is toeval – het heeft vooral te maken met de reorganisatie bij De Persgroep in 2009.’

Teruggetrokken

Uit voorzorg worden wel al zijn artikelen die hij voor de krant schreef uit het archief verwijderd. Van de 1.011 artikelen die Ramesar voor Trouw schreef, trekt de hoofdredactie er 126 terug.

Dit gebeurde op basis van een onderzoekscommissie die het werk van de stadsverslaggever in Den Haag natrok. Uit het onderzoek bleek dat er grote twijfels zijn over de authenticiteit van de door Ramesar opgevoerde bronnen. Veel anonieme bronnen zijn alleen bij Ramesar bekend en lijken te zijn verzonnen, waar de verslaggever wel namen gebruikte, zijn die in veel gevallen niet traceerbaar op Google, Facebook en Linkedin.

Geen controle

Vanwege een interne structuur van goed vertrouwen kon Ramesar jaren lang ongestoord te werk gaan. Signalen over mogelijke fraude, onder meer vanuit de Schilderswijk waarover Ramesar zijn bekende ‘Shariadriehoek-verhaal’ schreef, werden door de hoofdredactie genegeerd. Toen er vorig jaar kritiek ontstond over de vele anonieme bronnen in het verhaal over de Shariadriehoek schreef de hoofdredactie in een brief dat alle bronnen bij de redactie bekend zijn. Dit blijkt achteraf een leugen te zijn geweest.

zie ook;

20 dec De conclusies over verzinsels van Trouw-journalist Ramesar

AD verwijdert alle artikelen van Ramesar, stelt geen onderzoek in›

NRC 22.12.2014 Het AD gaat ‘uit voorzorg’ alle artikelen van Perdiep Ramesar uit het eigen archief verwijderen. Dat laat hoofdredacteur Christiaan Ruesink weten. Ze worden van de website gehaald en uit andere archieven gewist.

Journalist Perdiep Ramesar kwam afgelopen jaar in opspraak toen er steeds meer twijfels rezen over de bronnen waarop hij zijn verhalen voor dagblad Trouw baseerde. De krant stelde daarom een onderzoek in waarvan afgelopen weekend de conclusies zijn gepresenteerd. Van de 1.100 verhalen die Ramesar heeft geschreven, trekt Trouw er 126 in.

Ramesar schreef in zijn tijd bij de regionale krant ongeveer 800 artikelen. Een groot deel daarvan is niet verdacht, omdat het korte nieuwsberichtjes zijn of omdat hij een aantoonbaar bestaand persoon opvoert – een politicus, een woordvoerder of een wetenschapper. Maar ook uit die tijd stammen artikelen waarvan namen niet te traceren zijn.

Lees in NRC Handelsblad: Bronnen in dit stuk zijn bekend bij de redactie, schreef Trouw(€) en Wij dachten op het stadhuis al: een ‘shariadriehoek’, dat zegt ons niets over de vermeende sharia-driehoek in de Schilderswijk (€)

AD schrapt artikelen Ramesar

Telegraaf 22.12.2014  In navolging van dagblad Trouw heeft ook het AD een streep gehaald door artikelen van de in opspraak geraakte journalist Perdiep Ramesar. Hoofdredacteur Christiaan Ruesink van het AD bevestigde maandag een bericht hierover van NRC.

Gerelateerde artikelen;

21-12: Misschien toch niet de beste…

20-12: Trouw trekt 126 artikelen in

13-11: Trouw ontslaat fantast

Trouw trekt artikelen Haagse journalist Ramesar in

RTVWEST 20.12.2014 Dagblad Trouw trekt 126 artikelen terug. De stukken zijn geschreven door de ontslagen Haagse journalist Perdiep Ramesar.

De journalist heeft een ‘onverklaarbaar groot aantal niet-traceerbare bronnen’ gebruikt, oordeelde de onafhankelijke commissie van externe deskundigen die Trouw heeft ingesteld. Daarover bericht de krant zaterdag op de voorpagina. De verslaggever heeft in zijn stukken mensen opgevoerd en geciteerd die niet terug te vinden zijn.

Ook artikel over Schilderswijk ingetrokken

De krant trekt ook de handen af van een geruchtmakend artikel over het bestaan van een ‘shariadriehoek’in de Haagse Schilderswijk, waar radicale moslims de dienst zouden uitmaken. Er is twijfel over de betrouwbaarheid van dat en de andere artikelen. Het gaat om artikelen die grotendeels gebaseerd zijn op onder meer anonieme bronnen en bronnen met een gefingeerde naam. De commissie adviseert de redactie meer onderlinge controle uit te voeren. Ook wordt het aanstellen van een ombudsman of -vrouw aangeraden. Lees verder

gerelateerde artikelen;

Trouw trekt artikelen Haagse journalist Ramesar terug

Den HaagFM 20.12.2014  Dagblad Trouw trekt 126 artikelen terug. De stukken zijn geschreven door de ontslagen Haagse journalist Perdiep Ramesar.

De journalist heeft een “onverklaarbaar groot aantal niet-traceerbare bronnen” gebruikt, oordeelde de onafhankelijke commissie van externe deskundigen die Trouw heeft ingesteld. Daarover bericht de krant zaterdag. De verslaggever heeft in zijn stukken mensen opgevoerd en geciteerd die niet terug te vinden zijn.

De krant trekt ook de handen af van een geruchtmakend artikel over het bestaan van een ‘shariadriehoek’ in de Schilderswijk, waar radicale moslims de dienst zouden uitmaken. Er is twijfel over de betrouwbaarheid van dat en de andere artikelen. …lees meer

Onderzoekscommissie: ‘We kregen vanaf het begin carte-blanche’

Trouw 20.12.2014 Ongeloof dat een journalist op eigen gezag gefingeerde namen gebruikt en opvoert als bron voor zijn artikelen. Jeroen Smit, hoogleraar journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen en lid van de Onderzoekscommissie Brongebruik Trouw, begrijpt de aanvankelijke reactie van Trouw-redacteuren op verdenkingen van Perdiep Ramesar. “De cultuur van de Trouw-redactie is er één van groot onderling vertrouwen.”

Terugkijkend is het misschien wel makkelijk praten. Voormalig journalist Smit: “Het is toch een koe in de kont kijken. Ik weet niet of ikzelf als collega-journalist of als chef dit onwaardige journalistieke gedrag eerder zou hebben herkend.”

VERWANT NIEUWS;

NU MOETEN WE LEREN VAN DEZE PIJNLIJKE CONCLUSIES

Trouw 20.12.2014 Er zijn momenten denkbaar dat het beslist niet leuk is om hoofdredacteur te zijn. Dit is zo’n moment. Het ondenkbare is denkbaar geworden. De krant kan niet instaan voor de controleerbaarheid en verifieerbaarheid van een groot aantal artikelen van onze inmiddels ex-collega Perdiep Ramesar. In onze eerdere berichtgeving noemden wij zijn naam niet. Nu doen we het wel.

VERWANT NIEUWS;

TWIJFEL OVER BRONGEBRUIK RAMESAR LEEFDE AL LANGER

Trouw 20.12.2014 Trouw kan voor ruim 10 procent van de artikelen van Perdiep Ramesar de hand niet langer in het vuur steken. Hoe kwam het zover en om welke verhalen gaat het?

Hoe kwam de zaak aan het rollen?

Niet-pluisgevoelens. Die leefden bij sommige collega’s al jaren over het brongebruik van Perdiep Ramesar. Dat constateert de onafhankelijke onderzoekscommissie na gesprekken en e-mailwisselingen met 35 redacteuren van Trouw. Ook is Ramesar sinds het begin van zijn loopbaan bij Trouw, waar hij in 2009 een vast contract kreeg, door opeenvolgende chefs gewezen op slordig brongebruik. Hij maakte verhalen die soms ‘too good to be true’ waren, om een redacteur uit het rapport te citeren.

VERWANT NIEUWS;

HOOFDCONCLUSIES EN AANBEVELINGEN

Trouw 20.12.2014 Trouw heeft op 12 november dit jaar een commissie van externe deskundigen opgedragen onafhankelijk onderzoek te doen naar de controle op bronnen bij de krant. Aanleiding: de ernstige twijfel die gerezen was over de verifieerbaarheid van opgevoerde bronnen in artikelen van verslaggever Perdiep Ramesar.

De onderzoeksopdracht luidde: aard, omvang en details van deze affaire onderzoeken en de interne controlemechanismen op de redactie grondig doorlichten. Hoogleraar journalistiek Jeroen Smit en oud-rechter bij het Europees Hof Egbert Myjer, tevens vicevoorzitter van de Raad voor de Journalistiek presenteerden gisteren hun bevindingen aan de redactie. De gehele versie van het rapport staat op http://www.trouw.nl

VERWANT NIEUWS;

TROUW TREKT TIEN PROCENT ARTIKELEN VAN RAMESAR IN

Trouw 20.12.2014 Trouw trekt de handen af van 126 artikelen die de vorige maand ontslagen Trouw-journalist Perdiep Ramesar sinds 2007 voor de krant schreef. Omdat de bronnen in die verhalen niet zijn te traceren, is er twijfel over de betrouwbaarheid van die artikelen.

De onafhankelijke commissie die Trouw instelde, heeft gisteren op de redactie het onderzoek naar de affaire gepresenteerd. Ze stelt vast dat Ramesar de afgelopen jaren ‘een onverklaarbaar groot aantal niet-traceerbare bronnen’ heeft gebruikt. Het gaat hierbij om personen die hij opvoerde en citeerde, die niet terug zijn te vinden. De onderzoekers menen dat de ex-Trouwverslaggever een aantal malen een journalistieke doodzonde beging, zeggen zij vandaag in een interview in deze krant.

VERWANT NIEUWS

Trouw trekt 126 artikelen in

Telegraaf 20.12.2014 Dagblad Trouw heeft besloten 126 artikelen in te trekken die zijn geschreven door de vorige maand ontslagen redacteur Perdiep Ramesar. De journalist heeft een „onverklaarbaar groot aantal niet-traceerbare bronnen” gebruikt, oordeelde de onafhankelijke commissie van externe deskundigen die Trouw heeft ingesteld. Daarover bericht de krant zaterdag op de voorpagina.

Gerelateerde artikelen

13-11: Persoonlijk drama fantast

12-11: Redacteur Trouw weg

De conclusies over verzinsels van Trouw-journalist Ramesar

Elsevier 20.12.2014 De externe commissie die onderzoek deed naar de verhalen van Trouw-journalist Perdiep Ramesar heeft zaterdag het rapport openbaar gemaakt. De conclusies liegen er niet om: het dagblad trekt 126 artikelen in die door Ramesar zijn geschreven.

De onafhankelijke commissie concludeert dat Ramesar, die van mei 2007 tot november in dienst was bij Trouw, een ‘onverklaarbaar groot aantal niet-traceerbare bronnen’ heeft gebruikt. Wat zijn de belangrijkste conclusies uit het rapport(pdf)?

De onderzoekerscommissie kan niet nagaan of al die anonieme bronnen wel echt bestaan. ‘De enige die daar opheldering over kan geven, de auteur van het stuk zelf, heeft daar geen antwoord op gegeven,’ zegt Egbert Myjer, oud-rechter van het Europees Hof en vicevoorzitter van de Raad  voor de Journalistiek zaterdag in Trouw. Ramesar wilde niet meewerken aan het rapport en heeft niet gereageerd.

Voorbeelden

Het veelbesproken verhaal van Ramesar over de ‘sharia-driehoek‘, waar radicale moslims de dienst zouden uitmaken, in de Haagse Schilderswijk (mei 2013) deed  veel stof opwaaien. Maar over dit verhaal is sterke twijfel bij de commissie. In het artikel staan veel gefingeerde en niet-traceerbare bronnen.

Trouw trekt 126 artikelen van Perdiep Ramesar in›

NRC 20.12.2014 Trouw trekt 126 artikelen van de vorige maand ontslagen journalist Perdiep Ramesar in. De krant zegt vandaag, na extern onderzoek, dat hij gedurende een periode van 5,5 jaar “een onverklaarbaar aantal niet-traceerbare bronnen” heeft gebruikt. Ook de veelbesproken reportage over de ‘shariadriehoek’ in de Haagse Schilderswijk, uit mei 2013, is ingetrokken.

Myjer zegt in een gesprek met Trouw: “Als je spreekt over omvang, dan constateren we dit: over een periode van 5,5 jaar hebben wij niet-traceerbare bronnen gevonden in zijn artikelen. Ieder jaar pleegde Ramesar wel een journalistieke doodzonde. Naast de twaalf casussen die we hebben onderzocht, zijn er ook artikelen waarin hij anonieme bronnen heeft gebruikt. Die kunnen wij niet nagaan. De enige die daar opheldering over kan geven, de auteur van het stuk zelf, heeft daar geen antwoord op gegeven.”

De resultaten van dat onderzoek werden gistermiddag aan de Trouw-redactie gepresenteerd. Vandaag werd het rapport in z’n geheel openbaar gemaakt. De ingetrokken stukken van Ramesar (hier de lijst) zijn in de afgelopen dagen van de website van Trouw gehaald.

Ramesar weigerde mee te werken aan het onderzoek. Hij was voor NRC de afgelopen weken, en ook vanochtend, niet bereikbaar voor commentaar.

Maandag in nrc.next en NRC Handelsblad meer over het onderzoek naar Ramesar: hoe kon het zo misgaan? Hoe controleer je eigenlijk of een bron wel of niet bestaat? En wat is er nu over van dat beeld van een ‘shariadriehoek’? Lees hier al een beknopt portret van Ramesar

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s