Groep de Mos – Aftrap Haagse gemeenteraadsverkiezingen 21 maart 2018

Aftrap

Groep De Mos gaat meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag.

Groep de Mos voor Den Haag
Wij helpen je graag
Heb je een klacht of idee?
Nou kom er maar mee
Groep de Mos punt nl
Want wij luisteren wel

Lijsttrekker Richard de Mos van groep de Mos doet alvast een voorspelling voor de verkiezingen in maart 2018.

Foto: ANP

“Ik denk dat gevestigde partijen zoals de PvdA een behoorlijke klap op de billen gaan krijgen. Groep de Mos kan in dat gat springen. Ik denk zelfs dat een aantal kleine partijen het helemaal niet gaan redden.”

Het verschil zit enerzijds in het schreeuwerige karakter van sommigen en anderzijds in een passieve houding van andere politici, zet De Mos. “De PVV is bijvoorbeeld te schreeuwerig. Wij willen aan de knoppen zitten om de stad uiteindelijk mooier te maken.”

AD 10.01.2018

Richard presenteerde dinsdag 10 oktober 2017 de campagne kick-off van Groep de Mos in restaurant Burrata aan het Goudenregenplein. “Als het lokale belang de Hagenaar lief is, dan stemt die op Groep de Mos.”

AD 19.01.2018

Grootste?
Ze hebben momenteel drie zetels in de Haagse gemeenteraad, maar Richard de Mos denkt dat zijn partij de grootste kan worden. ,,Het worden minstens zeven zetels”, weet John van Zweden, behangkoning en voetbalbestuurder. ,,We kunnen hier wel dollen en lachen, maar van nul naar drie zetels was al een mooie stap. Dat worden er straks nóg veel meer. Richard de Mos is iemand die de mensen in Den Haag aanspreekt.”

De Mos vertelt dat het klaarstomen van zijn mensen voor de gemeenteraad al is begonnen. Van Zweden was bij de vorige verkiezingen lijstduwer en stond op de onverkiesbare 25ste plaats van de lijst. Nu twijfelt hij, misschien wil hij de raad wel in. ,,Ik ben gestopt met werken, dus heb ik de tijd. Ik denk dat ik een aardige politicus zou zijn. Ik begrijp het spelletje wel. Maar ik ben nu niet belangrijk.

Haagse behangkoning

John van Zweden wil de gemeenteraad in. Dat laat de ondernemer weten in een interview met de Nieuwe Revu. De Haagse Behangkoning was bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen lijstduwer voor Groep de Mos en hoopt voor de komende verkiezingen in 2018 op een hoge plek op de lijst.

Ook Van Zweden wil dat Groep de Mos bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 de grootste gaat worden. ‘Maar ik zie mijzelf geen wethouder worden’, laat hij weten in het interview. ‘Daarvoor mis ik de bestuurlijke knowhow. Gemeenteraadslid lijkt me wel wat.’’

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 was Van Zweden lijstduwer van Groep de Mos. Hij hield zich toen vooral bezig met het werven van sponsors en meedenken over het verkiezingsprogramma van de partij.

Campagne

Dit is ‘m: de campagnefilm van Groep de Mos / Hart voor Den Haag
Heb jij ‘m al gezien? Onze campagnefilm staat online! De bijna één miljoen kijkers van talkshow Jinek zagen onze campagnefilm gisteren voor het eerst. Je kunt ‘m hier bekijken (klik op het plaatje):

Groep de Mos (4 zetels) en het verkiezingsprogramma.

Speerpunten: verkeer, veiligheid en onderwijs. Er gaan honderden miljoenen naar parkeergarages, metrolijnen, tunnels, extra handhavers en lerarenbonussen. Nieuwe plannen worden afgewisseld met bekende stokpaardjes van de oud-PVV’er, met voorstellen voor het weren van kansarmen uit zwakkere wijken, minder statushouders, meer bankjes voor senioren, 24-uurs-horeca, de Haagsche Knaak en gratis OV voor 65-plussers.

Het programma is dubbel zo dik is als in 2014. Voor ieder wat wils, lijkt het motto. ,,We zijn een lokale partij die niets heeft met landelijke partijdogma’s”, schrijft partijleider De Mos in het voorwoord. En dus pleit hij net zo makkelijk voor heropvoedingskampen voor reljeugd en een rem op de groei van de stad om in een ander hoofdstuk duurzaamheidsmaatregelen te prijzen en een proef met basisinkomen te lanceren: ,,We zijn niet in linkse of rechtse hoekjes te stoppen.”

Een greep uit de plannen van De Mos
-Heropvoedingskampen voor criminele jeugd
-Referenda bij grote besluiten (zoals Spuiforum)
-Haagse onderwijscode: gedragsregels op scholen
-2.000 bomen per jaar erbij
-Alleen woningbouw als de wijk het aankan
-Stadsverbod voor haatimams
-Wisseling van de wacht bij Paleis Noordeinde
-Verkeerstunnel van Madurodam tot Kijkduin
-Partyverbod voor herrieschoppers in de horeca
-Speciale wethouder voor Scheveningen (en voor Economie)
-Proef met basisinkomen voor 55-plussers
-Den Haag-wet: beperk toestroom van kansarmen
-Formule 1 of Wielerronde naar Den Haag
-Meer 24-uurs horeca
-Luchtalarm moet behouden blijven
-Nieuwe opleidingen: Zeevaartschool en Pop-opleiding
-Meer ondergrondse parkeergarages

Parkeervergunning niet meer gratis !!!!!

Darter Raymond van Barneveld is lijstduwer van De Mos. © Getty Images

Om alle plannen te financieren rekent De Mos, net als bijvoorbeeld de VVD, alvast op 300 miljoen euro van de – niet onomstreden – verkoop van Eneco-aandelen. Ook keert De Mos de gemeentelijke spaarpotten nog eens om. Dat levert bijna 60 miljoen op.

Opvallend detail: in 2014 maakte De Mos de eerste parkeervergunning voor bewoners nog gratis, maar dat idee is uit het programma verdwenen.

Wil je het interview met onze lijsttrekker Richard de Mos en kandidaat-raadslid John van Zweden (nr. 15), die van plan is met voorkeursstemmen de raad in te komen, bij Jinek terugkijken? Dat kan ook!

Wil je weten wie onze andere kandidaten zijn voor de verkiezingen? Een paar namen heb je waarschijnlijk al gehoord, zoals onze top 5 (Richard de Mos, Rachid Guernaoui, Janice Roopram, Nino Davituliani en Arjen Dubbelaar) en bekende lijstduwers als darter Raymond ‘Barney’ van Barneveld (nr. 36) en ADO-verdediger Tom Beugelsdijk (nr. 50).

We hebben nog veel meer mooie namen op onze lijst staan. Het is een echte afspiegeling van Den Haag geworden. Iedereen heeft een hart voor Den Haag. Bekijk nu de volledige top 50 op onze site! Op wie ga jij stemmen op 21 maart?

De Mos maakte zijn top vijf bekend.

Programma

Ons verkiezingsprogramma is af en we zijn er apetrots op. Het programma (84 pagina’s dik) heeft de naam Hart voor Den Haag en staat bomvol speerpunten en goede ideeën voor Den Haag, Loosduinen en Scheveningen (al zeggen we het zelf ��).

Een ambitieus programma met een hart voor Den Haag

De Haagse politieke partij Groep de Mos / Hart voor Den Haag presenteert vandaag haar verkiezingsprogramma Hart voor Den Haag, dat begint met de zinnen: “Den Haag is een fantastische stad. De stad die eigenlijk dé hoofdstad van Nederland zou moeten zijn.” Met het uitgebreide programma, dat wordt ondersteund en uitgedragen door vijftig kandidaat-raadsleden en een legioen aan vrijwilligers, legt de partij de focus op een veilige, bereikbare en levendige stad.

Op het vlak van bereikbaarheid betekent dat concreet dat de partij een Haags Deltaplan Bereikbaarheid wil. Files moeten worden weggewerkt, het openbaar vervoer moet worden verbeterd en er moeten meer ondergrondse parkeergarages komen. Daarnaast moet het betaald parkeren in de stad een halt worden toegeroepen. Op het vlak van veiligheid wil de partij méér blauw op straat en een patseraanpak, een snoeiharde aanpak van jihadi’s die wat de partij betreft niet meer welkom zijn en een zero tolerance-aanpak van jeugdige straatcriminelen.

Als het gaat om een levendige stad, wil Groep de Mos / Hart voor Den Haag het ondernemerschap stimuleren door onnodige regels af te schaffen, de kiosken terug te brengen en de openingstijden van de Haagse horeca uit te breiden. Daar hoort dan ook één wethouder Economische Zaken bij, om een integrale visie op de economische visie van de stad te bevorderen.

Lijsttrekker Richard de Mos: “De afgelopen vier jaar hebben we vanuit de oppositie keihard geknokt voor onze mooie stad. Vanaf 2018 willen we meebesturen, dat is onze ambitie. Dit programma, dat bijna uit z’n voegen barst van de goede ideeën dankzij de talloze bijdragen uit de stad, draagt daar aan bij. Het is aan de kiezer om het programma te lezen en op 21 maart de keuze te maken: willen ze Den Haag nog mooier maken? Dan moeten ze Groep de Mos / Hart voor Den Haag stemmen.”

De partij, die vanwege haar ombudsmanpolitiek wordt geroemd door vriend en vijand, kiest in haar programma ook voor een wijkgerichte aanpak. “Ieder stadsdeel verdient aandacht en liefde van de politiek,” aldus De Mos. “Wij hebben een compleet hoofdstuk besteed aan de stadsdelen, allemaal dankzij de voelsprieten van onze wijkvertegenwoordigers en stadsdeelvoorzitters. Zo willen we de vreugdevuren op Scheveningen behouden, willen we dat er een grootschalige opknapbeurt komt voor Loosduinen en gaan we van Leyweg in Escamp weer een bruisend winkelcentrum maken.”

De Mos maakte zijn top vijf bekend.

lees: Verkiezingsprogramma Groep de Mos Hart voor Den Haag 2018-2022

De pdf-versie van ons programma kun je hier vinden.

Het programma is ook door te bladeren via Issuu.

zie ook: Groep de Mos/Ouderen Partij – Aftrap gemeenteraadsverkiezingen 19 maart 2014

Hoogleraar sportrecht: FIFA-code niet bedoeld om voetballer van kieslijst te halen

OmroepWest 25.01.2018 ADO Den Haag heeft onterecht gedreigd met de ethische code van de internationale voetbalbond FIFA in de affaire rondom het lijstduwersschap van Tom Beugelsdijk. Dit zegt Marjan Olfers donderdag tegen Omroep West. De code is daar helemaal niet voor bedoeld, aldus de bijzonder hoogleraar sport en recht aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Beugelsdijk trok zich donderdag terug als lijstduwer van Groep De Mos. De verdediger moest als bekende naam stemmen trekken bij de komende gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. Hij stond op plaats 50 op de lijst. Na een gesprek met de club ziet hij daar nu vanaf, een besluit van hem zelf, aldus ADO.

Volgens ADO-directeur  Mattijs Manders is de club van mening dat voetballers alle aandacht moeten hebben voor de competitie, ‘daar passen politieke activiteiten niet bij’, zei hij op Radio West. De directeur wees er in het gesprek op dat de club zich altijd nog had kunnen beroepen op de ethische code van de FIFA, die verbiedt dit soort politieke activiteiten dit volgens Manders.

Code niet bedoeld om voetballer van lijst te halen
Maar dat klopt niet volgens de hoogeleraar Olfers. Zij vindt dan ook dat deze beslissing wel heel ver binnendringt in de privacy van een voetballer: ‘De code strekt in mijn ogen niet zo ver dat een Nederlandse voetballer niet op een kieslijst mag staan. Een voetballer is ook mens.’

Olfers legt uit dat de code vooral bedoeld is om het merk FIFA internationaal te beschermen: ‘Het gaat de FIFA er vooral om, internationale wedstrijden neutraal te houden. Bij de Olympische Spelen wil men dat ook. FIFA wil bijvoorbeeld niet dat Ronaldo tijdens een internationale wedstrijd met een shirt over Kosovo rond gaat lopen.

‘Beugelsdijk onder druk gezet’
Groep De Mos reageerde donderdagmorgen verrast op het nieuws, volgens lijsttrekker Richard de Mos is Beugelsdijk onder druk gezet door zijn club. Hij spreekt Beugelsdijk donderdagmiddag over zijn besluit. De KNVB laat weten dat de bond erop toeziet dat de clubs de etische code naleven. ‘Het tuchtorgaan van de KNVB moet deze ethische code waarborgen’, aldus een woordvoerder.

Omroep West heeft gesproken met Beugelsdijk, maar hij heeft laten weten niet inhoudelijk te willen reageren.

LEES OOK: ‘Lijstduwers zijn nepkandidaten en plegen kiezersbedrog’

Meer over dit onderwerp: TOM BEUGELSDIJK ADO DEN HAAG MARJAN OLLFERS GROEP DE MOSGEMEENTERAADSVERKIEZINGEN

‘Dit overvalt ons volledig’, Richard de Mos over afhaken ADO-icoon Beugelsdijk als lijstduwer

OmroepWest 25.01.2018  ‘Ik vind het vreemd…’ Zo reageert Hagenaar Richard de Mos op het feit dat Tom Beugelsdijk afhaakt als lijstduwer van zijn politieke partij voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen.

Volgens algemeen directeur van ADO Den Haag Mattijs Manders heeft de centrumverdediger ‘in deze fase van de competitie alle aandacht nodig voor het voetballen’. Daarom zou Beugelsdijk hebben besloten af te zien van het lijstduwersschap voor Groep de Mos.

‘Ik hoorde het nieuws vannacht’, vertelt lijsttrekker Richard de Mos. ‘Het overvalt ons volledig. Tom is vrijdag nog op onze nieuwjaarsreceptie geweest… Ik ga donderdagmiddag met hem praten.’ De Mos noemt de timing en de beslissing ‘vreemd’.

‘Voetballers vaker lijstduwer’

Een ethische code in het FIFA-reglement verbiedt profvoetballers politiek actief te zijn. Maar volgens Manders speelde dit geen rol bij het besluit van Beugelsdijk. ‘Als Tom zich niet had teruggetrokken, hadden we als club kunnen zeggen dat de etische code van de FIFA dit verbiedt. Maar die discussie hebben we niet met elkaar gehad.’

De Mos benadrukt dat er wel vaker voetballers lijstduwer zijn geweest. ‘Bijvoorbeeld Frank van der Struijk, toen hij nog voor Vitesse uitkwam. We zoeken via de vakbond uit of de ethische code van de FIFA hier wel van toepassing is. Natuurlijk moet Tom zich focussen op het voetbal, maar het lijstduwerschap vergt niet al te veel tijd.’ Volgens hem hebben ‘andere krachten’ de druk opgevoerd. ‘Maar we zullen dit besluit respecteren.’

Omroep West heeft gesproken met Beugelsdijk, maar hij heeft laten weten niet inhoudelijk te willen reageren.

LEES OOK: 

Meer over dit onderwerp: TOM BEUGELSDIJK ADO DEN HAAG TELEURSTELLING

ADO-icoon Tom Beugelsdijk trekt zich terug als lijstduwer Groep de Mos: “Dit overvalt ons”

Den HaagFM 25.01.2018 ADO Den Haag-speler Tom Beugelsdijk trekt zich terug als lijstduwer van Groep de Mos. Dat zei algemeen directeur Mattijs Manders donderdag op Radio West. Dit doet Beugelsdijk na een gesprek met de club. ADO vindt dat voetballers alle aandacht moeten hebben voor de competitie, “daar passen politieke activiteiten niet bij.”

Volgens Manders was een gesprek met Tom Beugelsdijk voldoende om de voetballer daarvan te overtuigen. “In deze fase van de competitie heeft Tom alle aandacht nodig voor het voetballen en heeft daarom besloten af te zien van zijn lijstduwersschap”, zo zegt Manders. Het besluit om zich terug te trekken als lijstduwer is volgens de algemeen directeur dan ook door de voetballer zélf genomen. Tom Beugelsdijk stond op nummer 50 van Groep de Mos.

De internationale voetbalfederatie FIFA verbiedt voetballers ook om politiek actief te zijn, omdat politiek en sport los van elkaar moeten staan. “Als Tom zich niet had teruggetrokken hadden we kunnen zeggen dat de ethische code van de FIFA het verbiedt, maar die discussie hebben we niet met elkaar gehad”, zegt Manders op Radio West.

Onder druk gezet

Groep De Mos zegt verrast te zijn. ” ‘Het overvalt ons volledig. Vrijdag was Tom Beugelsdijk nog op onze nieuwjaarsreceptie”. Richard de Mos (kleine foto) denkt dat de voetballer onder druk is gezet om zich terug te trekken. ADO ontkent dat dus. …lees meer

Gerelateerd;

Tom Beugelsdijk betuigt spijt21 december 2012

Tommie Beugelsdijk steunt Groep de Mos14 januari 2017

Beugelsdijk twee duels aan de kant17 december 2012

Tom Beugelsdijk trekt zich terug als lijstduwer Groep de Mos

OmroepWest 25.01.2018 Tom Beugelsdijk trekt zich terug als lijstduwer van Groep de Mos. Dat zei algemeen directeur Mattijs Manders donderdag op Radio West. Dit doet Beugelsdijk na een gesprek met de club. ADO vindt dat voetballers alle aandacht moeten hebben voor de competitie, ‘daar passen politieke activiteiten niet bij.’

Volgens Manders was een gesprek met Tom Beugelsdijk voldoende om de voetballer daarvan te overtuigen. ‘In deze fase van de competitie heeft Tom alle aandacht nodig voor het voetballen en heeft daarom besloten af te zien van zijn lijstduwersschap’, zo zegt Manders.  Het besluit om zich terug te trekken als lijstduwer is volgens de algemeen directeur dan ook door de voetballer zélf genomen. Tom Beugelsdijk stond op nummer 50 van Groep de Mos.

De internationale voetbalfederatie FIFA verbiedt voetballers ook om politiek actief te zijn, omdat politiek en sport los van elkaar moeten staan. ‘Als Tom zich niet had teruggetrokken hadden we kunnen zeggen dat de etische code van de FIFA het verbiedt, maar die discussie hebben we niet met elkaar gehad’, zegt Manders op Radio West.

Verrast

Groep De Mos zegt verrast te zijn. ‘Vrijdag was Tom Beugelsdijk nog op onze nieuwjaarsreceptie’. Richard de Mos denkt dat de voetballer onder druk is gezet om zich terug te trekken. ADO ontkent dat dus.

Omroep West heeft gesproken met Beugelsdijk, maar hij heeft laten weten niet inhoudelijk te willen reageren.

LEES OOK: ‘Dit overvalt ons’, Richard de Mos over afhaken ADO-icoon Beugelsdijk als lijstduwer

Meer over dit onderwerp: ADO GROEP DE MOS

Groep De Mos: Tom Beugelsdijk onder druk gezet om lijstduwerschap op te geven

OmroepWest 25.01.2018 Groep De Mos is verbijsterd dat ADO-voetballer Tom Beugelsdijk onder druk wordt gezet om zich terug te trekken van de kandidatenlijst van deze partij. Beugelsdijk is lijstduwer en staat op nummer 50 op de concept-kandidatenlijst van Groep De Mos voor de gemeenteraadsverkiezingen.

UPDATE: Tom Beugelsdijk trekt zich terug als lijstduwer Groep de Mos

Een ethische code in het FIFA-reglement verbiedt profvoetballers politiek actief te zijn. De Mos vindt dat vreemd. Hij stelt dat de FIFA eerst maar eens ‘haar eigen integriteit op orde moet hebben voordat ze profvoetballers een verbod opgelegd krijgen om lokale politieke partijen te ondersteunen’.

‘Dat een corrupt boevennest als de FIFA klaarblijkelijk haar neus ophaalt voor de Nederlandse grondwet – waarin staat dat iedere Nederlander bij verkiezingen het recht heeft om te kiezen én om verkozen te worden – is natuurlijk te bizar voor woorden’, vindt lijsttrekker De Mos. Volgens ADO-directeur Mattijs Manders heeft het FIFA-reglement geen rol gespeeld bij de beslissing van Beugelsdijk. Het besluit om zich terug te trekken als lijstduwer is volgens de algemeen directeur door de voetballer zélf genomen. ‘In deze fase van de competitie heeft Tom alle aandacht nodig voor het voetballen.’

‘Tommie mag hier niet onder lijden’

Groep De Mos zal donderdag een gesprek hebben met Beugelsdijk. ‘Tommie mag hier uiteraard niet onder lijden en moet zich compleet kunnen focussen op de verdediging van ADO’, aldus De Mos.

Omroep West heeft gesproken met Beugelsdijk, maar hij heeft laten weten niet inhoudelijk te willen reageren.

LEES OOK: ‘Lijstduwers zijn nepkandidaten en plegen keizersbedrog’

Meer over dit onderwerp: GROEP DE MOS ADO DEN HAAG TOM BEUGELSDIJK

Haagse VVD: ‘Groep de Mos rekent zich rijk’

OmroepWest 23.01.2018 De Haagse VVD noemt het financiële hoofdstuk in het verkiezingsprogramma van Groep de Mos ‘onrealistisch’. Volgens de partij rekent Groep de Mos met veel te rooskleurige cijfers en speelt daarmee voor sinterklaas. Groep de Mos-lijsttrekker Richard de Mos reageert laconiek. ‘Gaat de VVD ons een lesje financiën geven? Laat me niet lachen.’

Steen des aanstoots is het bedrag dat Groep de Mos uittrekt voor de bereikbaarheid van de stad. Jaarlijks wil de partij 25 miljoen extra uitgeven aan het aanleggen van wegen en het verbeteren van het openbaar vervoer. Daarnaast rekent De Mos op een eenmalig bedrag van driehonderd miljoen euro dat vrij moet komen met de verkoop van energiebedrijf Eneco. Den Haag is grootaandeelhouder van Eneco en kan daarom een flink bedrag tegemoet zien.

Maar volgens VVD-fractievoorzitter Frans de Graaf is het onrealistisch om uit te gaan van een opbrengst van driehonderd miljoen voor Den Haag. ‘Dat bedrag is veel te hoog’, zegt De Graaf. ‘Groep de Mos gaat ervan uit dat alle gemeenten die aandelen hebben in Eneco willen verkopen maar dat is niet het geval. Een aantal gemeenten is tegen de aandelenverkoop.

Als niet alle gemeenten verkopen dan is een beursgang van Eneco waarschijnlijker en dat betekent dan een lagere opbrengst. De Mos deelt in het verkiezingsprogramma kleine cadeautjes uit en speelt voor sinterklaas.’

Opbrengsten Eneco

Ook de VVD rekent  in het verkiezingsprogramma met verwachte opbrengsten uit de Eneco-verkoop maar volgens De Graaf gaat de VVD uit van een realistische schatting. ‘Wij gaan uit van honderd miljoen euro. Dat is reëel want wij beperken ons bij die schatting tot onze eigen gemeente. En de VVD is heel duidelijk: ondanks dat een meerderheid van de huidige gemeenteraad tegen is, willen wij Eneco verkopen.’

Lijsttrekker Richard de Mos van Groep de Mos is niet onder de indruk van de kritiek. ‘Wij hebben een gedegen financiële paragraaf. En gaat de VVD ons nu een lesje financiën geven terwijl de partij medeverantwoordelijk is voor de bouw van het Spuiforum dat financieel gierend uit de hand loopt? Uiteraard verkopen we Eneco alleen als we er een goed bedrag voor krijgen.

De verkoop is een financiële boost voor de Haagse infrastructuur waar de VVD de laatste jaren zo weinig in heeft geïnvesteerd. Wij willen Eneco duur verkopen en als de VVD het energiebedrijf voor een dubbeltje van de hand wil doen, dan wens ik ze bij de partij veel succes met hun handelsgeest.’

Meer over dit onderwerp: ENECO VVD GROEP DE MOS VERKOOPVERKIEZINGSPROGRAMMA GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN

Barney wil stad met minder regels: ‘Mijn hart ligt in Den Haag’

OmroepWest 19.01.2018 Als lijstduwer van Groep de Mos heeft darter Raymond van Barneveld genoeg ambities voor de stad. ‘Er gebeuren dingen om ons heen waar ik niet achter sta’, zei de Haagse darter vrijdag op Radio West.

Barney staat op nummer 36 op de kandidatenlijst van Groep de Mos, een onverkiesbare plek. Het is dan ook niet de bedoeling dat Van Barneveld de gemeenteraad ingaat.

Toch heeft hij wel een idee hoe de stad zou kunnen veranderen. ‘Mijn hart ligt in Den Haag’, zegt de darter vol passie. En daarom steunt hij de partij van Groep de Mos. Er zijn volgens hem aardig wat problemen die aangepakt moeten worden, zoals het parkeren. ‘Het is duur om te parkeren, het gaat tegenwoordig nergens meer over.’

‘Regeltjes, regeltjes, regeltjes’

Ook klaagt hij over de vele regels in de stad. ‘Mensen worden allemaal afgeknepen, niets mag meer in de kroeg. Als je drie, vier dartboarden wil hebben en er staan te veel gokkasten binnen, dan mag het weer niet. Allemaal regeltjes, regeltjes, regeltjes. Daar moeten we eens naar gaan kijken’, vindt Barney.

Of hij al heeft geflyerd voor zijn partij? ‘Nee, ik hou het voorlopig even rustig. Ik heb het erg druk.’

LEES OOK: 

Meer over dit onderwerp: RAYMOND VAN BARNEVELD BARNEY GROEP DE MOS POLITIEK

Groep de Mos: tuigdorpen, proef met basisinkomen én meer bomen

AD 18.01.2018 Met een bombardement aan plannen gaat Groep de Mos de verkiezingen in. Het programma is dubbel zo dik als in 2014 en bevat rechtse én linkse punten, met voorstellen voor tuigdorpen, maar ook voor extra bomen en een basisinkomen voor senioren. Met dit cafetariamodel probeert De Mos in het stadsbestuur te komen.

Vanmiddag presenteerde Groep de Mos (4 zetels) het verkiezingsprogramma. Speerpunten: verkeer, veiligheid en onderwijs. Er gaan honderden miljoenen naar parkeergarages, metrolijnen, tunnels, extra handhavers en lerarenbonussen. Nieuwe plannen worden afgewisseld met bekende stokpaardjes van de oud-PVV’er, met voorstellen voor het weren van kansarmen uit zwakkere wijken, minder statushouders, meer bankjes voor senioren, 24-uurs-horeca, de Haagsche Knaak en gratis OV voor 65-plussers.

Het programma is dubbel zo dik is als in 2014. Voor ieder wat wils, lijkt het motto. ,,We zijn een lokale partij die niets heeft met landelijke partijdogma’s”, schrijft partijleider De Mos in het voorwoord. En dus pleit hij net zo makkelijk voor heropvoedingskampen voor reljeugd en een rem op de groei van de stad om in een ander hoofdstuk duurzaamheidsmaatregelen te prijzen en een proef met basisinkomen te lanceren: ,,We zijn niet in linkse of rechtse hoekjes te stoppen.”

Een greep uit de plannen van De Mos
-Heropvoedingskampen voor criminele jeugd
-Referenda bij grote besluiten (zoals Spuiforum)
-Haagse onderwijscode: gedragsregels op scholen
-2.000 bomen per jaar erbij
-Alleen woningbouw als de wijk het aankan
-Stadsverbod voor haatimams
-Wisseling van de wacht bij Paleis Noordeinde
-Verkeerstunnel van Madurodam tot Kijkduin
-Partyverbod voor herrieschoppers in de horeca
-Speciale wethouder voor Scheveningen (en voor Economie)
-Proef met basisinkomen voor 55-plussers
-Den Haag-wet: beperk toestroom van kansarmen
-Formule 1 of Wielerronde naar Den Haag
-Meer 24-uurs horeca
-Luchtalarm moet behouden blijven
-Nieuwe opleidingen: Zeevaartschool en Pop-opleiding
-Meer ondergrondse parkeergarages

Parkeervergunning niet meer gratis

Darter Raymond van Barneveld is lijstduwer van De Mos. © Getty Images

Om alle plannen te financieren rekent De Mos, net als bijvoorbeeld de VVD, alvast op 300 miljoen euro van de – niet onomstreden – verkoop van Eneco-aandelen. Ook keert De Mos de gemeentelijke spaarpotten nog eens om. Dat levert bijna 60 miljoen op.

Opvallend detail: in 2014 maakte De Mos de eerste parkeervergunning voor bewoners nog gratis, maar dat idee is uit het programma verdwenen.

Winst
Concurrenten voorspellen zetelwinst voor Groep de Mos, met vrijwel wekelijks creatieve nieuwe plannetjes en de typische ombudsman-politiek: geen probleem is te min, geen klacht te klein – De Mos en zijn raadsleden gaan erop af. Dat wekt sympathie. ,,Hij kan zomaar de grootste worden”, zei een wethouder vorig jaar een tikje bezorgd. En met Haagse helden als ‘Barney’ en Tom Beugelsdijk als stemmentrekkers op de lijst zal de populariteit alleen maar toenemen.

‘Uitsluitingspolitiek’

,,Wij willen niets liever dan bestuursverantwoordelijkheid nemen”, zegt De Mos. Met het bombardement aan plannen – rijp en groen, links en rechts, voor jong en oud – bedient hij veel doelgroepen én presenteert hij zich handig als een coalitiepartner voor zo ongeveer alle partijen.

Toch wordt meebesturen niet makkelijk: D66 en PvdA waarschuwden vorige week expliciet. ‘Als De Mos zo doorgaat werken we niet samen’.De partijen hekelen de ‘uitsluitingspolitiek’ van De Mos. ,,Mensen met lage inkomens zijn voor De Mos in bepaalde wijken niet welkom”, zegt PvdA-fractieleider Martijn Balster. ,,Huizen in Scheveningen zijn alleen voor Scheveningers. Extra statushouders zijn niet gewenst. Die boodschap van uitsluiting moet echt overboord.”

   Niels Klaassen@NielsKlaassen

Oei.

D66: De Mos moet dimmen, anders werken we niet samen ->https://www.ad.nl/den-haag/d66-de-mos-moet-dimmen-anders-werken-we-niet-samen~a08a290c/ …   9:04 AM – Jan 10, 2018

D66: De Mos moet dimmen, anders werken we niet samen

D66 heeft geen trek om met Groep de Mos in een stadsbestuur te gaan zolang die oppositiepartij geen andere toon aanslaat.

ad.nl

Groep de Mos wil Den Haag seniorvriendelijk maken

OmroepWest 18.01.2018 Meer bankjes en pinautomaten in de stad, postbodes die een oogje in het zeil houden en een seniorenpardon voor 60-plussers die niet aan het werk komen. Groep de Mos in de Haagse gemeenteraad wil Den Haag ‘seniorvriendelijk’ maken. Het staat in het verkiezingsprogramma ‘Hart voor Den Haag’ dat de partij donderdag presenteerde.

Het aantal ouderen in de stad groeit en Groep de Mos wil het leven van senioren in Den Haag beter maken. Dit zegt Richard de Mos over hoe hij Den Haag ‘seniorproof’ wil maken:

Veel geld voor bereikbaarheid

Verder wil de partij veel geld uittrekken om de bereikbaarheid in de stad te verbeteren. Groep de Mos trekt hier jaarlijks 25 miljoen euro extra voor uit en eenmalig 279 miljoen euro. Dit geld komt in een Haags Investeringsfonds. Hierbij gaat de partij uit van de verkoop van energiebedrijf Eneco, waarin de gemeente Den Haag grootaandeelhouder is.

Maar de aandelenverkoop is nog niet zeker want de Haagse gemeenteraad stemde hier onlangs tegen. De Mos: ‘Als de verkoop niet doorgaat, dan hebben we minder geld maar trekken we nog altijd jaarlijks 25 miljoen euro extra uit voor bereikbaarheid.’

Dit zegt De Mos over het plan om de bereikbaarheid te verbeteren:

Toon matigen

PvdA-lijsttrekker Martijn Balster zei dit weekend dat hij pas wil samenwerken met Groep de Mos als de partij zijn toon matigt. ‘Groep de Mos sluit groepen mensen categorisch uit’, stelde Balster. Hij doelde vooral op de opvattingen van Groep de Mos rondom het opvangen van vluchtelingen.

Richard de Mos: ‘Vluchtelingen opvangen is oké, maar de stad heeft al genoeg problemen en dus willen we niet meer vluchtelingen opnemen dan we verplicht zijn.’ Den Haag wil bovenop de door het Rijk opgelegde aantal vluchtelingen van ruim duizend, nog eens zevenhonderd extra statushouders opvangen.

Richard de Mos daarover:

‘Klaar om te besturen’

Lijsttrekker Richard de Mos laat er geen gras over groeien. Zijn partij is klaar om te besturen: ‘We willen niet alleen roepen, maar ook aan de knoppen zitten.’

Meer over dit onderwerp: GROEP DE MOS SENIOREN VERKIEZINGSPROGRAMMAGEMEENTERAADSVERKIEZINGEN RICHARD DE MOS

Veiligheid speerpunt verkiezingsprogramma Groep de Mos

Den HaagFM 15.01.2018 Veiligheid wordt een speerpunt in het verkiezingsprogramma van Groep de Mos. Richard de Mos zet zich daar overigens al veel langer voor in. Hij is veel op straat te vinden, maar de afgelopen dagen veelal in de fractiekamer. Het zijn tropenweken voor de partij. “Wij zijn volop bezig met het verkiezingsprogramma”, vertelde hij in Dossier Mastenbroek op Den Haag FM.

“Het gaat op veel plaatsen in Den Haag goed hoor, maar er is een aantal hardnekkige jeugdgroepen die keihard aangepakt moet worden.” Zijn partij wil ook zogenoemde stadsmariniers inzetten en BOA’s uitrusten met pinautomaten. “Dan kan asociaal gedrag meteen worden afgerekend in de vorm van een boete.”

Richard is overigens zeer tevreden over de nieuwe burgemeester Pauline Krikke. Zeker wanneer het gaat over veiligheidskwesties. “Ze heeft meerdere voorstellen van onze partij uitgevoerd. Ook kan ze goed luisteren. Daarnaast is ze volop in de stad. Als ze zo doorgaat, dan wordt ze echt de burgermoeder van Den Haag.”…lees meer

Gerelateerd;

John van Zweden steunt Groep de Mos13 februari 2013

Groep de Mos rekent op vijf tot tien zetels10 augustus 2013

D66-afsplitser Rachid Guernaoui sluit zich aan bij Groep de Mos12 april 2017

Na ‘Barney’ ook ADO-voetballer Beugelsdijk op lijst Groep de Mos

AD 12.01.2018 ADO-voetballer Tom Beugelsdijk staat op de kieslijst van Groep de Mos. De verdediger staat op de laatste plek en fungeert als stemmentrekker en ambassadeur, net als darter Raymond van Barneveld en ‘behangkoning’ John van Zweden.

De Haagse oppositiepartij Groep de Mos (nu vier zetels) heeft vanmiddag de complete kandidatenlijst bekendgemaakt. Beugelsdijk is al langer fan van De Mos.
Eerder deze week presenteerde De Mos de top-5, gisteren wierp hij ‘Barney’ in de strijd. Behangkoning John van Zweden staat op plek 15. ,,Het is fantastisch dat bekende Hagenezen onze partij ondersteunen”, zegt lijsttrekker Richard de Mos.

Ondernemers

Op de lijst staan verder de Hagenaar van het Jaar Melissa Frieser, organisator van het Scheveningse vreugdevuur Wesley IJzendoorn. Ook verschillende bevriende ondernemers van De Mos hebben een plek op de lijst, zoals Jelle Meinesz (plek 6),  en lager de eigenaren van zalencentrum Opera en cafés Augustus en Foots.

Topdarter en voormalig rapper Raymond van Barneveld gaat de politiek in

Den HaagFM 12.01.2018 Opnieuw een opmerkelijke carrièremove van Raymond van Barneveld. Na vorig jaar zijn debuut als rapper te hebben gemaakt, is het nu tijd om de politiek in te gaan. Hij staat op de kandidatenlijst van de politieke partij Groep de Mos. De Haagse dartlegende staat op plek 36.

Van Barneveld zegt het verkiezingsprogramma van de partij te steunen. De Haagse topdarter is via Jelle Meinesz bij Groep de Mos terechtgekomen. Meinesz is ondernemer en bevriend met ‘Barney’, en staat zelf op plek 6 van de kieslijst van de partij. Met Groep de Mos gooit Den Haag “bullseye”, luidt de eerste scherpe oneliner van Van Barneveld in een persbericht. Lijsttrekker Richard de Mos (kleine foto) is blij met zijn komst: “We zijn natuurlijk apetrots dat Barney onze partij gaat promoten.”

Of Van Barneveld de campagne van Groep de Mos naar een hoger plan gaat tillen, moet de toekomst uitwijzen. Aan zijn verbale vaardigheden zal het in ieder geval niet liggen. Barney maakte namelijk vorig jaar kortstondig furore in de Nederlandse hiphopscene toen hij onder de naam ‘Raya van Mattaveld’ met de Amsterdamse rapper Donnie de plaat ‘180 Linkerbaan’ lanceerde. ,…lees meer

Gerelateerd;

Groep de Mos rekent op vijf tot tien zetels10 augustus 2013

Richard de Mos komt met partijlied1 oktober 2013

Nederlaag en overwinning voor Barney7 april 2017

Raymond van Barneveld op kieslijst Groep de Mos: ‘Hij staat op dubbel 18’

OmroepWest 11.01.2018 Raymond van Barneveld gaat op de politieke tour. Hij staat op de kandidatenlijst van de Haagse politieke partij Groep de Mos. ‘Hij staat op dubbel 18, ofwel 36’, laat de partij weten.

Van Barneveld zegt het verkiezingsprogramma van de partij te steunen. Met Groep de Mos gooit Den Haag ‘bullseye’, zegt de Haagse darter. Van Barneveld is via Jelle Meinesz bij Groep de Mos terechtgekomen. Meinesz is ondernemer en bevriend met Van Barneveld. Meinesz staat zelf op plek 6 van de kieslijst van Groep de Mos.

Lijsttrekker van Groep de Mos, Richard de Mos is blij met de steun van Van Barneveld. ‘We zijn natuurlijk apetrots dat Barney onze partij gaat promoten.’ Van Barneveld staat op een onverkiesbare plek 36. Het is dan ook niet de bedoeling dat Van Barneveld de gemeenteraad ingaat.

Top vijf

Eerder deze week presenteerde Groep de Mos de top vijf van de kieslijst. Naast drie oude bekenden, Richard de Mos (lijsttrekker), Rachid Guernaoui (plek twee) en Arjen Dubbelaar (plek vijf), staan twee nieuwe kandidaten in de top vijf. Dat zijn voormalig radio- en tv-journalist Janice Roopram (plek drie) en juriste Nino Davituliani (plek vier).

De gemeenteraadsverkiezingen zijn op woensdag 21 maart 2018.

LEES OOK: De dubbel acht van Barney die de dartswereld veranderde: ‘Ik zal het nooit vergeten’

Meer over dit onderwerp: RAYMOND VAN BARNEVELD BARNEY GROEP DE MOS KIESLIJSTGEMEENTERAADSVERKIEZINGEN KANDIDATENLIJST

Van Barneveld richt pijlen op Haagse raad

Telegraaf 11.01.2018 Darter Raymond van Barneveld doet in maart mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in zijn thuisstad Den Haag. Hij staat op de kandidatenlijst van de Groep De Mos, een lokale partij van ex-PVV-Kamerlid Richard de Mos. Van Barneveld heeft geen verkiesbare plek: hij staat op plaats 36, oftewel dubbel 18.

De Groep De Mos heeft momenteel 4 van de 45 zetels in de Haagse raad. Daarmee is het een van de grootste oppositiepartijen. De partij maakt binnenkort de volledige lijst bekend. ADO-speler Tommie Beugelsdijk sprak ook al zijn steun uit voor De Mos. Of ook hij op de lijst staat, is nog onbekend.

Andere partijen in Den Haag hebben ook bekende kandidaten. Zo staan op de lijst van het Haagse CDA oud-voetballer Lex Schoenmaker en olympisch snowboarder Dimi de Jong.

Van Barneveld lijstduwer Groep de Mos: ‘Met die partij gooit Den Haag bullseye’

AD 11.01.2018 Dartgrootheid Raymond van Barneveld gaat zich met de Haagse politiek bemoeien. De lokale partij Groep de Mos heeft de bekende darter kunnen binnenhengelen als lijstduwer van de kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Van Barneveld staat voor de komende gemeenteraadsverkiezingen in maart op plek 36 van de kieslijst: een sympathiebetuiging aan de partij, want hij gaat de gemeenteraad niet in. ,,Ik heb het binnenkort te verschijnen verkiezingsprogramma van de partij gelezen. Dat is een programma waar ik helemaal achter sta en waarmee Groep de Mos de grootste partij van Den Haag kan worden’’, vindt Van Barneveld. Hij gooit er een oneliner tegenaan om zijn woorden kracht bij te zetten: ,,Met Groep de Mos gooit Den Haag bullseye!’’

Richard de Mos, lijsttrekker van Groep de Mos, is blij met de gloednieuwe samenwerking. ,,We zijn natuurlijk apetrots dat Barney onze partij gaat promoten.’’

Ook maakte De Mos vandaag bekend dat Jelle Meinesz, een bekende horecaondernemer uit Den Haag, op de zesde plek van de kieslijst staat. ,,Met Jelle hebben we iemand in de top van onze kandidatenlijst die weet hoe het is om als ondernemer door de gemeentelijke regeltjesbulldozer vermorzeld te worden. Met hem gaan we van ondernemen weer een feest maken in Den Haag.’’

De Mos maakte zijn top vijf bekend.

Voormalig Den HaagFM-presentatrice Janice Roopram op kieslijst Groep de Mos

Den HaagFM 09.01.2018 Op de kieslijst van Groep de Mos voor de gemeenteraadsverkiezingen zijn twee dames de hoogste nieuwe binnenkomers. Janice Roopram (plek drie) en Nino Davituliani (plek vier).

Lijsttrekker van Groep de Mos is Richard de Mos. De nummer twee is raadslid Rachid Guernaoui die vorig jaar overstapte van D66 naar Groep de Mos. Daarna volgen de twee nieuwe dames. Groep de Mos-raadslid Arjen Dubbelaar is op plek vijf beland.

De 43-jarige Janice Roopram werkte tot voor kort als radiopresentatrice bij Den Haag FM. De 34-jarige Georgische Nino Davituliani werkte bij de Belastingdienst. Hoe de rest van de kandidatenlijst er uit ziet maakt de partij later bekend. De gemeenteraadsverkiezingen zijn op woensdag 21 maart. …lees meer

Gerelateerd;

John Medley lijstduwer Groep de Mos8 september 2013

Richard de Mos komt met partijlied1 oktober 2013

Groep de Mos presenteert tienpuntenplan22 maart 2013

Twee nieuwe vrouwen in top vijf kieslijst Groep de Mos

OmroepWest 09.01.2018 Op de kieslijst van Groep de Mos in de Haagse gemeenteraad zijn twee dames de hoogste nieuwe binnenkomers. Janice Roopram (plek drie) en Nino Davituliani (plek vier) komen in de top vijf van de lokale politieke partij. Roopram: ‘We gaan wat vrouwelijke powerkracht in de partij gooien.’

Lijsttrekker van Groep de Mos is Richard de Mos. De nummer twee is raadslid Rachid Guernaoui die in april vorig jaar overstapte van D66 naar Groep de Mos, nadat hij een wethoudersstrijd met Saskia Bruines verloor. Daarna volgen de twee nieuwe dames. Groep de Mos-raadslid Arjen Dubbelaar is op plek vijf beland.

De 43-jarige Janice Roopram heeft een journalistieke achtergrond. De Hindoestaanse werkte tot voor kort als radiopresentatrice bij Den Haag FM. De 34-jarige Georgische Nino Davituliani heeft een juridische achtergrond en werkte onder andere als bezwaar beoordelaar bij de Belastingdienst.

Groengeel hart

Beiden zeggen voor Groep de Mos te hebben gekozen omdat de partij volgens hun ‘een betrokken partij is die dicht bij de Hagenaars staat’. ‘Groep de Mos is toegankelijk en is er voor iedereen met een groengeel hart’, vindt Roopram. Davituliani: ‘Groep de Mos pakt kleine en grote dingen op en krijgt veel voor elkaar.’

Hoe de rest van de kandidatenlijst van Groep de Mos er uit ziet maakt de partij later bekend. De gemeenteraadsverkiezingen zijn op woensdag 21 maart.

Meer over dit onderwerp: GROEP DE MOS KIESLIJST KANDIDATENLIJSTGEMEENTERAADSVERKIEZINGEN TOP VIJF JANICE ROOPRAMNINO DAVITULIANI

Twee nieuwkomers hoog op de lijst van Groep de Mos

AD 09.01.2018 De top-5 van de kieslijst van oppositiepartij Groep de Mos bevat twee nieuwkomers: oud-radiomaker Janice Roopram staat op plek drie en jurist Nino Davituliani op vier.

Lijsttrekker is partijleider Richard de Mos, op twee staat oud-D66’er Rachid Guernaoui. Groep de Mos-raadslid Arjen Dubbelaar daalt: in 2014 stond hij op plek drie, nu op vijf.

,,Met Janice en Nino halen we twee powervrouwen binnen”, meldt Richard de Mos. De Hindoestaanse Roopram (43) werkte tot voor kort als radiopresentatrice bij Den Haag FM. De Georgische  Davituliani (34) heeft een juridische achtergrond en werkte tot voor kort bij de Belastingdienst.

De rest van de kandidaten worden binnenkort bekendgemaakt. Groep de Mos rekent op ‘minimaal tien zetels’ bij de verkiezingen in maart.

Groep de Mos in verkiezingsprogramma: ‘armoede uit de taboesfeer’

OmroepWest 18.12.2017  Groep de Mos wil afrekenen met de armoede in Den Haag. Dat blijkt uit de eerste plannen van de partij voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar maart. ‘Het is belangrijk dat armoede uit de taboesfeer wordt gehaald, want verborgen armoede blijft een hardnekkig probleem,’ aldus fractiecoorzitter Richard de Mos.

Eén op de vijf gezinnen met kinderen in Den Haag leeft in armoede, becijferde het CBS in september. ‘Onacceptabel,’ vindt Groep de Mos. De partij wil daarom een Meldpunt Armoede opzetten; een website en telefoonnummer waar armoede kan worden gemeld.

Ook moet er een buddy-systeem komen, waarbij de gemeente bedrijven en minima-gezinnen aan elkaar koppelt, zodat de kinderen bijvoorbeeld mee op schoolreisje kunnen zonder dat het financiële problemen oplevert. De Mos: ‘Het wordt hoog tijd dat we armoede de stad uitjagen.’

Verkiezingsprogramma

Hoe de plannen precies in de praktijk worden gebracht is nog niet duidelijk. Binnenkort presenteert de partij haar definitieve verkiezingsprogramma.

LEES OOK: Ook kleinere partijen in Haagse raad allemaal klaar voor verkiezingen

Meer over dit onderwerp:  RICHARD DE MOS GROEP DE MOS ARMOEDE DEN HAAG CBSGEMEENTERAADSVERKIEZINGEN MAART

John van Zweden: “Groep de Mos wil Lex Immers op de lijst voor de verkiezingen”

Den HaagFM 27.11.2017 Groep de Mos wil graag ADO-speler Lex Immers (kleine foto) op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen zetten. Dat zei kandidaat-raadslid van Groep de Mos John van Zweden (grote foto) in het radioprogramma Hou je Haags! op Den Haag FM. “Wij willen net als het CDA met een aantal prominente namen komen.”

John staat 18 december op de planken van de Koninklijke Schouwburg tijdens de theatervoorstelling HOT van het Nationale Theater. De voorstelling is bedoeld om politieke partijen een kans te geven hun standpunten voor de aankomende gemeenteraadsverkiezing uit te spreken. Bekende Hagenaars zoals oud-burgemeester Willem Deetman en voetballer Tommy Beugelsdijk spelen ook een rol in de nieuwe theaterproductie.

“Ik ga morgen met iemand van de schouwburg praten om te bespreken wat ik op het podium ga doen.” Van Zweden wil tijdens de voorstelling vooral vertellen over zijn Haagse roots. “Ik heb een fantastische jeugd gehad en dat zal ik met trots vertellen.”

“Ik ben een trotse Transvaal-jongen.” Hoewel John zijn debuut maakt op het podium van de schouwburg, blijft hij nuchter. “Ik trek gewoon mijn trainingspak aan op het podium hoor. “Johnny is er klaar voor”, aldus John.…lees meer

Gerelateerd;

John van Zweden steunt Groep de Mos 13 februari 2013

Behangkoning John van Zweden wil Haagse gemeenteraad in 21 juli 2017

John van Zweden rijdt auto in de prak 22 september 2013

richard de mos groep de mos

Groep de Mos vol bravoure de verkiezingsstrijd in: ‘Wij worden de grootste’

OmroepWest 10.10.2017 Met een voor veel politieke partijen ongebruikelijke bravoure is de Groep de Mos de aan de verkiezingscampagne begonnen. Hoeveel zetels de partij krijgt in maart 2018, vroeg de meer dan ooit diepgegroefde stem van spreekstalmeester Jeffrey Huf aan lijsttrekker Richard de Mos. ‘Tien plus’, aarzelde die geen moment. ‘En dan gaan we de gevestigde orde een klap op de billen geven die zich nog lang zal heugen.’

Geen aarzeling over de ambities, waar andere lijsttrekkers zich liever verschuilen achter voorzichtigheden. De Mos wil niet alleen de grootste worden bij verkiezingen. Hij is ervan overtuigd dat het moet kunnen. Met alle gevolgen van dien: bij de collegeonderhandelingen het voortouw nemen, wethouders leveren, de stad mee-besturen.

De ‘campagne kick-off’ in restaurant Burrata aan het Goudenregenplein had eigenlijk meer iets weg van een feest. Een bijeenkomst die vaag deed denken aan de evenementen rond Leefbaar Nederland en de LPF in 2001/2002. Mensen die het vertrouwen in de politiek al lang kwijt zijn, zien weer iemand die naar hen luistert en belooft hun stem te laten doorklinken. Veel dezelfde bezorgde burgers als toen: kleine ondernemers die de gemeente of de politiek in het algemeen meer als tegenstander zien.

Tegenpartij

Meer bezorgde toeschouwers zullen er liever de Tegenpartij in zien. Jacobse en Van Es, de andere Haagse iconen waarvan de partij  uiteindelijk moest worden afgeschoten op het Binnenhof wegens te groot succes. En eerlijk is eerlijk: een campagneliedje dat door de luidsprekers van het restaurant klonk, deed een herinnering daaraan ook onmiddellijk ontwaken.

Groep de Mos voor Den Haag
Wij helpen je graag
Heb je een klacht of idee?
Nou kom er maar mee
Groep de Mos punt nl
Want wij luisteren wel

Pooierbak

Voor de deur van het tot feestpaleis omgedoopte restaurant dan wel geen Amerikaanse pooierbak, maar de inmiddels groengele Engelse dubbeldekker waarmee de lokale partij door de stad gaat trekken om bij de inwoners punten voor het verkiezingsprogramma op te halen. En waar ze ‘een bakkie kunnen komen doen’. Bovendien beloofde De Mos zelf al: ‘We kunnen ook wel iemand met de boodschappen thuis gaan afzetten.’ Ombudspolitiek in optima forma.

Dat ontkent ook helemaal niemand. Zo liep ook Hilbrand Nawijn rond op de bijeenkomst. Tevreden aan een sigaar trekkend. De voorman van de – ook al een lijst- uit Zoetermeer was er om te leren en kennis over te dragen, vertelde hij openhartig. ‘Mensen vragen mij wel eens: Waar staat de Lijst Hilbrand Nawijn voor. En dan zeg ik: Dat kan me niet zoveel schelen. Ik sta voor het volk. Daar luister ik naar.’

Nawijn vertegenwoordigt een partij die in Zoetermeer al zeven jaar een wethouder levert. En dus kan De Mos van hem leren hoe dat dan straks moet. Een paar woorden heeft Nawijn er zelf maar voor nodig. ‘Kritisch blijven.’

Andere verrassing

Omgekeerd kan Nawijn dan weer leren hoe je campagne moet voeren. Nee, in Zoetermeer straks geen dubbeldekker, maar wel een andere verrassing. ‘Maar daar zeg ik nog niets over. daar krijgen jullie later nog wel bericht over.’ Ook zo’n leerpuntje: de pers goed gebruiken en op tactische momenten van informatie voorzien.

Dus zal er de komende tijd nog wel veel nieuws rond De Mos, Nawijn en ook Leefbaar Rotterdam zijn – want die laatste partij wordt ook gezien als een broertje of zusje in de groep van nieuwe lokalo’s.

Stromende bier

Ook in een toelichting, ver van de band op het podium en het stromende bier aan de bar, neemt de voorman niets terug van zijn woorden. ‘Ik voel een goede vibe in de stad. Leefbaar Rotterdam heeft in het verleden bewezen dat een lokale partij heel groot kan worden en ook kan besturen. Dat wil ik kopiëren. Wij willen uitstralen dat we willen besturen .Wij willen er echt voor gaan. Wij willen ervoor knallen.’

En dat door een manier van politiek bedrijven die door de gevestigde orde niet echt wordt gewaardeerd. ‘Mensen hebben mij uitgelachen omdat ik voor individuen aan het knokken ben. Wij gaan juist met deze bus voor nog meer individuen knokken. Wij zorgen ervoor dat mensen zich wel gehoord voelen, dat mensen zien dat er een partij is die wel voor ze knokt. Er zijn meer steden waar een lokale partij de grootste is. Dus dat kan ook hier. Een stukje Haagse bluf is mij niet vreemd. Maar als je vandaag de opkomst ziet, denk ik ook echt dat het kan. Wij worden de grootste.’

LEES OOK: Groep de Mos wordt Hart voor Den Haag

Meer over dit onderwerp: GROEP DE MOS CAMPAGNE RICHARD DE MOS

Nieuwe naam Groep de Mos verbaast HSP: die leus was van ons

AD 10.10.2017 Groep de Mos wordt Hart voor Den Haag. Partijleider Richard de Mos wil de naam van zijn partij in 2022 definitief veranderen. Coalitiepartij HSP is verrast: dat was toch ons motto?

,,Deze verkiezingen gaan we nog in als Groep de Mos/Hart voor Den Haag, in 2022 laten we Groep de Mos dan los”, zei Richard de Mos dinsdagochtend.
De Mos had al eerder laten doorschemeren zijn eigen naam uit de partijnaam te willen halen. ,,We hebben hart voor Den Haag, dus dat is de beste naam.”

Groep de Mos werkte in 2014 nog samen met de Ouderenpartij onder de noemer Groep de Mos/Ouderen Partij Den Haag. 

Leus geleend?
HSP-fractieleider Peter Bos reageert verbaasd op de nieuwe partijnaam. De Stadspartij hanteerde het motto ‘hart voor Den Haag’ in de campagne van 2014, onder meer in een filmpje en op t-shirts. ,,Volgens mij probeert De Mos ons succes van 2014 te kopiëren.” De Mos zei bij de keuze voor de nieuwe naam niet gekeken te hebben naar anderen in het verleden. ,,Volgens de Kiesraad kan het”, aldus De Mos.

View image on Twitter

 Follow  Joris Wijsmuller @JorisWijsmuller …@groepdemos #campagne 2014

Nieuw wapen in verkiezingsstrijd: met een dubbeldekker naar de kiezer toe

OmroepWest 09.10.2017  De Groep de Mos in de Haagse gemeenteraad voegt een heel nieuwe dimensie toe aan het campagnevoeren. Geen folders, ballonnen of rozen, maar met een echte campagne-dubbeldekker moeten de kiezers worden verleid om in maart volgend jaar op die partij te stemmen. De bus wordt betaald door sponsors.

Vrijwilligers van de partij leggen op dit moment de laatste hand aan de dubbeldekker in een loods in het Westland. Het idee komt van Jelle Meinesz, de voorzitter van de Club van 100, de mensen op de achtergrond die Groep de Mos steunen. Hij vond dat het campagnevoeren anders moest. ‘Ik dacht: dat flyeren is uit de tijd. Je moet naar de mensen toe gaan. En hoe doe je dat het beste? Met een bus. Dit is verkiezingscampagne 2.0. En dit soort aparte ideeën hoort wel bij Groep de Mos.’

De bus dateert uit 1972 en reed ooit rond in het Engelse Chester. Meinesz kocht hem via Marktplaats. Dat kostte natuurlijk geld. Geld dat de partij niet heeft. Maar sponsers waren bereid bij te dragen. En dus is de dubbeldekker aan de buitenkant helemaal voorzien van reclame. Lijsttrekker van fractievoorzitter Richard de Mos: ‘Wij zijn creatief en daar ook heel transparant in. De namen staan dus gewoon op de bus.’

Grote renovatie

Vrijwilligers en medewerkers van de partij zijn de afgelopen weken flink bezig geweest om de bus helemaal op te knappen. Er kwamen deels nieuwe vloeren in, de buitenkant werd overgeschilderd, er zit nu een flinke geluidsinstallatie in. De Mos: ‘We hebben keihard gewerkt om er een groen-gele bus van te maken. Ik ben dan dankbaar en trots dat zoveel vrijwilligers er tijd in hebben gestoken.’

LEES OOK: ‘De Mos slaat alarm: ‘Haagse ministeries kunnen instorten’

Meer over dit onderwerp: CAMPAGNE DUBBELDEKKER GROEP DE MOS

“50Plus gaat geen zetels van Groep de Mos wegsnoepen”

Den HaagFM 09.10.2017 Politieke partij 50Plus gaat volgend jaar voor het eerst meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag. Volgens lijsttrekker Richard de Mos van Groep de Mos gaat 50plus geen zetels wegsnoepen van zijn politieke partij die zich ook inzet voor ouderen. “Het loopt zeker niet dun door de broek. Het zou eerder andersom moeten zijn”, zei Richard in het radioprogramma Hou je Haags! op Den Haag FM.

“Voorop gesteld wensen we hen veel succes. Het is een feest der democratie.” Richard zegt zelfs gesprekken te hebben gehad met 50Plus. “Ze hebben er voor gekozen om het alleen te doen. Ik denk niet dat het een succes gaat worden. Ze hebben het landelijk ook niet erg goed gedaan.” Ook doet de lijsttrekker alvast een voorspelling voor de verkiezingen in maart. “Ik denk dat gevestigde partijen zoals de PvdA een behoorlijke klap op de billen gaan krijgen. Groep de Mos kan in dat gat springen. Ik denk zelfs dat een aantal kleine partijen het helemaal niet gaat redden.”

Het verschil zit enerzijds in het schreeuwerige karakter van sommigen en anderzijds in een passieve houding van andere politici, zet De Mos. “De PVV is bijvoorbeeld te schreeuwerig. Wij willen aan de knoppen zitten om de stad uiteindelijk mooier te maken.” Richard presenteert dinsdag de campagne kick-off van Groep de Mos in restaurant Burrata aan het Goudenregenplein. “Als het lokale belang de Hagenaar lief is, dan stemt die op Groep de Mos.”

Dagvriend Henk Bres gelooft ook niet dat de komst van 50plus zetelverlies voor Groep de Mos zou kunnen betekenen. “Ik denk toch dat ik meer naar Richard neig. Groep de Mos is een frisse partij.” Toch hoopt Bres dat één van beide partijen in de nieuwe gemeenteraad iets gaat doen voor de bejaarden. “Er is zoveel leed onder die oude mensen. Jongens er liggen hier mensen in strontluiers”, aldus Henk Bres. …lees meer

Foto: ANP

Hagenaars schrijven mee aan verkiezingsprogramma Groep de Mos

OmroepWest 04.08.2017 Groep de Mos in de Haagse gemeenteraad roept Hagenaars op om met ideeën te komen voor het verkiezingsprogramma ‘Hart voor Den Haag’. Een verkiezingscommissie met daarin de raadsleden Richard de Mos, Rachid Guernaoui en Arjen Dubbelaar beoordeelt de voorstellen.

Groep de Mos zegt de stad te willen betrekken bij het schrijven van het verkiezingsprogramma. ‘We roepen mensen op om ons massaal te mailen en zo mee te schrijven aan ons programma’, stelt de commissie. Ook trekken we de komende maanden actief de stad in om meningen te peilen.

De gemeenteraadsverkiezingen zijn in maart 2018.

LEES OOKHaagse Behangkoning John van Zweden in 2018 in gemeenteraad?

Meer over dit onderwerp: GROEP DE MOS VERKIEZINGSPROGRAMMACOMMISSIE RICHARD DE MOS

Behangkoning John van Zweden: “Ik hoop op een mooie plek op de lijst van Groep de Mos”

Den HaagFM 24.07.2017 Behangkoning John van Zweden (kleine foto) wil de gemeenteraad in. In maart doet hij daarom opnieuw mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. “Ik was vier jaar geleden al lijstduwer van Richard de Mos, maar nu wil ik me echt hard gaan maken voor de ondernemers. Ik hoop op een mooie plek op de lijst van Groep De Mos”, vertelde John in het radioprogramma Hou je Haags! op Den Haag FM.

“Mijn zoon draait nu de winkel en ik ben met voetbalclub Swansea gestopt. Stilzitten is niks voor mij.” John staat er om bekend dat hij zijn mening niet onder stoelen of banken steekt. “Ik zal concessies moeten doen. Ik denk dat ik voor de stad best wat kan betekenen.” John heeft een “goed gesprek” gehad met Richard de Mos. “Ik heb gezegd dat ik er voor hem ben als hij me nodig heeft. Hoe het verder gaat lopen, gaan we binnenkort naar buiten brengen.”

De Behangkoning wil zich naast sport vooral bezig houden “met het hele gebeuren omtrent ondernemers.” “Ik heb zelf het geluk aan mijn zijde gehad met mijn zaak. Eigenlijk heb ik nooit problemen met de gemeente gehad. Maar als ik anderen hoor dan denk ik: jongens, jongens, wat een gemierenneuk om die regeltjes.” Binnenkort maakt Groep de Mos bekend welke plek John van Zweden op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen zal krijgen. …lees meer

Gerelateerd;

John van Zweden steunt Groep de Mos

13 februari 2013

Behangkoning John van Zweden wil Haagse gemeenteraad in

21 juli 2017

John Medley lijstduwer Groep de Mos

8 september 2013

Haagse Behangkoning John van Zweden in 2018 in gemeenteraad?

OmroepWest 21.07.2017 John van Zweden wil de gemeenteraad in. Dat laat de ondernemer weten in een interview met de Nieuwe Revu. De Haagse Behangkoning was bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen lijstduwer voor Groep de Mos en hoopt voor de komende verkiezingen in 2018 op een hoge plek op de lijst.

Van Zweden wil dat Groep de Mos bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 de grootste gaat worden. ‘Maar ik zie mijzelf geen wethouder worden’, laat hij weten in het interview. ‘Daarvoor mis ik de bestuurlijke knowhow. Gemeenteraadslid lijkt me wel wat.’’

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 was Van Zweden lijstduwer van Groep de Mos. Hij hield zich toen vooral bezig met het werven van sponsors en meedenken over het verkiezingsprogramma van de partij. Destijds vertelde Van Zweden dat hij ruzie met zijn vrouw zou krijgen als hij in de gemeenteraad plaats zou nemen.

LEES MEER: Groep de Mos wil voederverbod in de buurt van broodcontainers

Meer over dit onderwerp: JOHN VAN ZWEDEN BEHANGKONING GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018 GROEP DE MOS

Van Zweden gaat de politiek in: ‘Ik doe iets terug voor de stad’

AD 21.07.2017 Behangkoning John van Zweden gaat de politiek in. Hij hoopt volgend jaar een plekje in de Haagse gemeenteraad te veroveren voor Groep de Mos. ‘Ik wil voor de hele stad opkomen.’

Ik weet het zeker, we worden volgend jaar de grootste partij van Den Haag. aldus John van Zweden.

Vier jaar geleden had Van Zweden het nog te druk voor een politiek carrière, ondanks zijn plek op de kandidatenlijst. Maar bij deze verkiezingen, nu hij zijn aandelen in het bedrijf Swansea City heeft verkocht, gaat hij er helemaal voor. ,,Ik was te druk om de politiek in te gaan, maar nu heb ik de tijd. Ik zie zelf wel voor me dat ik op plek zeven of acht kom te staan, maar volgende week gaan we daarover in gesprek. Dan ga ik rond de tafel met Richard en de rest van de fractie. We zullen een partijprogramma moeten maken en bedenken hoe we campagne gaan voeren.’’

Met de stap richting de politiek zegt Van Zweden eindelijk iets terug te kunnen doen voor zijn geliefde stad. ,,Die ambitie is er altijd al geweest. De ideeën van Groep de Mos staan me aan, zoals wel meer mensen. Ik weet het zeker, we worden volgend jaar de grootste partij van Den Haag. Tommy Beugelsdijk maakt zich hard voor de partij en ik ken wat Scheveningers. Let maar op: we worden de grootste verrassing bij de verkiezingen.’’

De behang- en ADO-koning wil zich hard maken voor ondernemers en voor de sport in de stad. ,,Ik hoop tijdens de campagnetijd Tommy naast mij te hebben staan. Ik wil iets terugdoen voor de stad. Ik vind dat er veel te veel regeltjes zijn. Daar moet iets tegen gedaan worden.’’

Mochten de politieke Goden hem goed gezind zijn en hij mag volgend jaar een plekje in de raad zich toe-eigenen, weet Van Zweden dat hij niet de sterkste politicus zal zijn. ,,Ik heb geen ervaring, dus mij moet je niet op een wethouders-plek zetten. Ik ben geen goede leider, ik heb altijd een heleboel mensen om mij heen gehad die mij steunden. Zo wil ik het ook doen in de politiek. Ik heb zát ideeën. Richard zie ik wel een plekje als wethouder pakken. Misschien iets in de economie, of ook in de sport, want dat ligt precies in zijn straatje.’’

Behangkoning John van Zweden wil Haagse gemeenteraad in

Den HaagFM 21.07.2017 John van Zweden, bekend van zijn winkel De Behangkoning, wil de Haagse gemeenteraad in. Dat zegt de ondernemer in een interview met het weekblad Nieuwe Revu.

John van Zweden, die lange tijd mede-eigenaar was van voetbalclub Swansea City in Engeland, was bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen lijstduwer voor Groep de Mos. Bij de komende verkiezingen hoopt hij op een hogere plek op de lijst.

“Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 gaat Groep de Mos de grootste van Den Haag worden. Let maar op”, zegt Van Zweden in het interview. “Maar ik zie mijzelf geen wethouder worden. Daarvoor mis ik de bestuurlijke knowhow. Gemeenteraadslid lijkt me wel wat.”  …lees meer

Gerelateerd;

John van Zweden rijdt auto in de prak

22 september 2013

John van Zweden steunt Groep de Mos

13 februari 2013

John Medley lijstduwer Groep de Mos

8 september 2013

Eten om De Mos aan ‘knaken’ te helpen

AD 05.04.2017 Richard de Mos heeft, zoals hij het op zijn Haags zegt, ‘knaken nodig’ voor de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgende jaar. Hij heeft geen landelijke partij, dus krijgt hij geen subsidie. ,,Dat geeft niet, hoor. Dan regelen we het gewoon zelf,” zegt de lijsttrekker. Dus wordt er gegeten voor de partij, een ‘fundraisediner’.

Ik begrijp het spelletje wel. Maar ik ben nu niet belangrijk, aldus John van Zweden.

Voor 250 euro schuiven mensen die De Mos een warm hart toedragen aan op de tweede etage van Catch, het populaire restaurant van Allie Simonis in Scheveningen. ‘Donaties zijn fiscaal aftrekbaar’ stond er onderaan de uitnodiging.

De tafels zitten vol. ,,Alle mooie mensen van Den Haag zijn er!”, zegt Jelle Meinesz, voorzitter van de Club van Honderd, sympathisanten van Groep De Mos, tijdens het welkomswoord.

Grootste?
Ze hebben momenteel drie zetels in de Haagse gemeenteraad, maar Richard de Mos denkt dat zijn partij de grootste kan worden. ,,Het worden minstens zeven zetels”, weet John van Zweden, behangkoning en voetbalbestuurder. ,,We kunnen hier wel dollen en lachen, maar van nul naar drie zetels was al een mooie stap. Dat worden er straks nóg veel meer. Richard de Mos is iemand die de mensen in Den Haag aanspreekt.”

De Mos vertelt dat het klaarstomen van zijn mensen voor de gemeenteraad al is begonnen. Van Zweden was bij de vorige verkiezingen lijstduwer en stond op de onverkiesbare 25ste plaats van de lijst. Nu twijfelt hij, misschien wil hij de raad wel in. ,,Ik ben gestopt met werken, dus heb ik de tijd. Ik denk dat ik een aardige politicus zou zijn. Ik begrijp het spelletje wel. Maar ik ben nu niet belangrijk. Daar staat-ie: Richard de Mos.”

Eerst krijgen de gasten Canadese wilde zalm als voorgerecht, daarna neemt de lijsttrekker het woord. ,,Wij geloven er in”, roept hij. ,,We willen aan de knoppen zitten, wethouders leveren en van Den Haag een nog leukere stad maken. Met jullie steun gaan we de grootste worden, zes, zeven, acht zetels!”

Tommie Beugelsdijk steunt Groep de Mos

Den HaagFM 14.01.2017 ADO-speler Tommie Beugelsdijk gaat Groep de Mos steunen. Mogelijk doet de ‘Hagenaar van het Jaar 2016’ zelfs mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2018.

“Ik ben een echte Haagse jongen en Groep de Mos staat voor de stad Den Haag”, schrijft Beugelsdijk in een persbericht. De onderwerpen die hij belangrijk vindt zijn de strijd voor het behoud van De Pier, het opkomen voor de Haagse Markt en het verbeteren van het ondernemersklimaat op de Leyweg.

Fractievoorzitter Richard de Mos is blij met de steun van de voetballer. “Zijn onverzettelijkheid op het veld, waar hij knokt voor iedere meter, getuigt van de juiste mentaliteit. Wij doen elke dag hetzelfde, maar dan voor onze mooie stad.” Voorlopig spreekt Beugelsdijk alleen publiekelijk zijn steun uit voor Groep de Mos. Naar een eventuele andere rol bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 wordt in een later stadium gekeken. …lees meer

Groep De Mos lonkt naar Tom Beugelsdijk voor kieslijst

AD 13.01.2017 Fractieleider Richard de Mos van Groep de Mos / Ouderen Partij ziet hem in 2018 het liefst op zijn kieslijst belanden, maar vooralsnog moet de Haagse politicus het ‘enkel’ doen met een steunbetuiging van de cultheld van ADO Den Haag, Tom Beugelsdijk.

Beugelsdijk won onlangs nog de Hagenaar van het Jaar-verkiezing van deze krant. ‘Tommie staat voor alles wat Haags is. Zijn onverzettelijkheid op het veld, waar hij knokt voor iedere meter, getuigt van de juiste mentaliteit’, stelt een Richard de Mos die in zijn nopjes is met de steun van de bekende ADO-speler.

De club van Beugelsdijk treedt morgenavond, bij de hervatting van de eredivisie, aan in Friesland waar ADO te gast is bij sc Heerenveen.

3 Reacties op “Groep de Mos – Aftrap Haagse gemeenteraadsverkiezingen 21 maart 2018

  1. Pingback: Op weg naar 21 maart 2018  !!! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  2. Pingback: Aftrap Haagse gemeenteraadsverkiezingen 21 maart 2018 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  3. Pingback: Uitslag gemeenteraadsverkiezingen 21.03.2018 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

Plaats een reactie