Bezuinigen in het Haags Welzijnswerk

Een paar jaar geleden hadden we nog die  financiële ‘probleempjes’ bij het Welzijnswerk in Den Haag.

Er was TOEN dus een financieel probleem ontstaan bij een aantal Welzijnorganisaties (BOOG, St. MOOI). Tevens kwamen een aantal stadsdelen geld te kort tbv het Welzijnswerk.

De grote Herverdeling was toen (2004/2005) het Toverwoord !!!!

Bezuinigingen bij Laak Welzijn; het welzijnswerk in de wijk 02.10.2004

Dit alles heeft uiteindelijk o,a geleidt tot het ontslag van nogal wat harde werkers.  Een flink aantal Welzijns-panden moest gedwongen sluiten.  

Er  zal ook NU weer flink gehakt moeten worden in het spaarzame cement van de Samenleving.

Het nieuwe Haagse college kondigt namelijk bezuinigingen aan. De invulling van de korting op subsidies voor welzijn voor 2012 en de jaren erna is nu nog niet aan de orde is. Een besluit daarover wordt pas  later dit jaar wordt genomen, op grond van onder meer het nieuwe op te stellen welzijnsplan.

Toch nemen een aantal Welzijns-organisatie alvast een voorschot op de te nemen maatregelen. Ze zien de bui al naderbij komen.

De Haagse PvdA: in de zomer slaapt het geweten?

David Rietveld 15.07.2010 

Op het moment dat de bezuinigingen op het gebied van welzijn en cultuur zijn uitgewerkt door de betreffende wethouders, zal een aparte ALV worden belegd om hierover van gedachten te wisselen. Voor de welzijnssubsidies heeft de afdeling de fractie meegegeven dat het principe van de sterkste schouders, de zwaarste lasten bij uitstek moet gelden.

Jajaja, stevige taal. Uitgeschreven door de lokale voorzitter van de PvdA-afdeling, Martijn Balster. Hij kon die stevige taal makkelijk hanteren, want ‘zijn’ Ledenvergadering had daags ervoor een echte motie aangenomen. Want hoewel je als Ledenvergadering alleen maar ja of ja kunt zeggen als er eenmaal een collegeakkoord ligt, je kunt natuurlijk prima in randvoorwaardelijke sfeer kanttekeningen plaatsen. Laat dat maar aan de PvdA-leden over.

Haagse welzijnssector gaat dienstverlening veranderen

RTVWEST 13.07.2010  –  DEN HAAG – De Haagse welzijnssector gaat de dienstverlening veranderen om de bezuinigingen op te vangen. Dat zegt Dik Hooimeijer van Stichting Mooi, een van de vier grote welzijnsinstellingen in Den Haag.

Dat betekent onder andere dat bewoners sommige activiteiten zoals ontmoetingsavonden zelf moeten gaan organiseren, dus zonder personeel van Stichting Mooi. Wel vindt Hooimeijer dat de gemeente projecten voor kinderen en jongeren en het maatschappelijk werk zou moeten ontzien. 

Den Haag gaat volgend jaar ruim 7 miljoen euro besparen op welzijn vanwege de recessie. Ook de kunst- en cultuursector krijgt 7,7 procent minder subsidie. 

Recessie

Door de recessie moet er in Den Haag in totaal 150 miljoen euro bezuinigd worden op onder andere welzijn, cultuur en het ambtenarenapparaat.

Dik Hooimeijer over de gevolgen voor de dienstverlening

Den Haag snijdt ook in welzijnsbudget

RTVWEST 13.07.2010  –  DEN HAAG – Den Haag wil in 2011 bijna acht procent bezuinigen op alle welzijnsinstellingen in de stad. Eerder besloot het Haagse college van burgemeester en wethouders al tot zo’n bezuiniging op de kunst- en cultuurinstellingen.

De bezuiniging van 7,7 procent is volgens wethouder Klein nodig omdat de inkomsten die de gemeente van het Rijk krijgt zijn teruggelopen. 

Den Haag moet daarom volgend jaar 7,2 miljoen besparen op welzijnsinstellingen zoals vrijwilligersorganisaties, jongeren- en ouderenwerk, bewonersorganisaties en maatschappelijk werk. De bezuinigingen lopen op tot ruim 19 miljoen per jaar in 2014.

Recessie

In totaal moet in Den Haag door de recessie 150 miljoen bezuinigd worden op onder andere welzijn, cultuur en het ambtenarenapparaat.

Ook bezuinigingen in welzijn

Gerelateerde berichten

Subsidies Haagse instellingen cultuur en welzijn met 7,7 % gekort

09.07.2010  DH – Alle culturele en welzijnsinstellingen in Den Haag moeten komend jaar 7,7 % van hun subsidie inleveren. De instellingen hebben hierover 9 juli een brief van het college van B & W ontvangen. De korting is een gevolg van teruglopende inkomsten van de gemeente, onder meer doordat de Rijksoverheid minder bijdraagt. Het college bezuinigt ook op armoedebestrijding. Daarbij gaat het om een bedrag van 8,5 miljoen euro in 2011.

Welzijn

De invulling van de korting op subsidies voor welzijn voor 2012 en de jaren erna is nu nog niet aan de orde. Het besluit daarover wordt later dit jaar genomen, op grond van onder meer het nieuwe welzijnsplan.

19 Reacties op “Bezuinigen in het Haags Welzijnswerk

 1. Pingback: Bezuinigen in het Haags Welzijnswerk – deel 2 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 2. Pingback: Bezuiniging welzijnswerk: Pennywise en Poundfoolish | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 3. Pingback: Handtekeningen en actie Welzijnswerk Den Haag | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 4. Pingback: Bezuinigingen, Een Rode Lente ook in Den Haag ??? | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 5. Pingback: En maar weer bezuinigen bij de Haagse bewonersorganisaties ?? | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 6. Pingback: Geen extra Haagse bezuinigingen 2011 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 7. Pingback: Raadsleden en vrijwilligers ten einde raad. | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 8. Pingback: De toekomst van de Haagse bewonersorganisaties | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 9. Pingback: Haagse Bewonersorganisaties weer onder druk gezet | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 10. Pingback: Bewonersorganisaties weer de Pisang | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 11. Pingback: Bezuinigingen op Welzijn door Coalitieakkoord 2018 2022 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 12. Pingback: Bezuiniging op Welzijn door Coalitieakkoord 2018 2022 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 13. Pingback: De Haagse begroting 2019 versus het Welzijnswerk en meer | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 14. Pingback: Stichting Schets neemt het pand Schimmelweg 200 in Spoorwijk in gebruik – Veilig Spoorwijk

 15. Pingback: Buurthuis De Schets op 09.03.2019 geopend in Spoorwijk | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 16. Pingback: Het Haagse Welzijnswerk “Nieuwe Stijl” | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 17. Pingback: Het Haagse Welzijnswerk “Nieuwe Stijl” versus onderzoek naar Xtra | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 18. Pingback: Het Haagse Welzijnswerk “Nieuwe Stijl” versus onderzoek naar Xtra – de nasleep | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 19. Pingback: Het Haagse Welzijnswerk “Nieuwe Stijl” – resultaat onderzoek naar Xtra | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s