Gedonder in de Haagse Zorg door bezuinigingen

Gedonder in de HaagseZorg.  

De SP in de Haagse gemeenteraad heeft opheldering gevraagd aan het stadsbestuur over de misstanden bij de Haagse zorgaanbieder WZH. Het AD schrijft dat zwaar demente echtgenotes soms uren aan hun lot worden overgelaten. Ondertussen is het notabene Mark Rutte die  zich ergert aan die ‘onzin’ over zorg.

“Schandalig” en “onacceptabel”

De SP en Groep de Mos in de Haagse gemeenteraad noemen de situatie bij WZH “schandalig” en “onacceptabel“. Zorgaanbieder WZH wil niet ingaan op individuele gevallen, maar verklaart op de hoogte te zijn van de “bezorgdheid” van de heren Van Rijn en Oude Nijhuis. “Wij herkennen ons echter niet in de sfeer zoals deze wordt beschreven.” De beschreven situaties vragen om een genuanceerde interpretatie”, aldus WZH in een schriftelijke verklaring.

“De misstanden die aan de orde komen in het AD-artikel zijn onacceptabel. Zo is de leefbaarheid en de veiligheid van de bewoners ernstig in het gedrang. De SP wil dat de wethouder gaat optreden”, zegt fractievoorzitter Bart van Kent. De partij wil weten of het stadsbestuur al eerder signalen heeft ontvangen bij WZH. Ook wil de SP dat de verantwoordelijk wethouder bij de minister aan de bel trekt over de misstanden.

Het ministerie van Volksgezondheid bevestigt tegenover Omroep West dat het om de moeder van staatssecretaris Van Rijn gaat. Moeder Van Rijn zou, samen met haar demente medebewoners, soms urenlang alleen gelaten worden door personeel van WZH. Ook wordt geklaagd over de kwaliteit van de zorg. ‘Soms loopt de urine langs haar enkels’, vertelt Joop van Rijn aan de krant die samen met zijn buurman Ben Oude Nijhuis zijn verhaal doet. De echtgenote van Oude Nijhuis zit ook in WZH.

Ben Oude Nijhuis wijt de problemen aan de bezuinigingen in de zorg. Dat zijn vrouw er de dupe van is dat ‘het personeel zich rot rent’ – ‘op sommige momenten moet één medewerker drie huiskamers met elk zes bewoners in de gaten houden’ – gaat hem aan het hart. ‘Ik zit thuis vaak te huilen. Ik heb daar met iemand over gepraat. Die zei: je gaat hier aan onderdoor, Ben. Nu probeer ik het los te laten.’

Ook Joop van Rijn doet het pijn om te zien dat zijn wederhelft, die er zelf niet om kan vragen, de juiste zorg moet ontberen. ‘Soms is ze niet verschoond. Dan staat ze even op en loopt de urine langs haar enkels. Ik ga altijd opgewekt naar haar toe, maar kom er vaak met een zwaar gemoed weer vandaan.’

In een reactie tegenover Omroep West laat staatssecretaris Van Rijn weten dat zijn ‘persoonlijke situatie’ zijn ‘inspiratiebron’ is geweest om in de politiek te gaan. In januari 2013 riep hij bijvoorbeeld kinderen op te helpen bij de verzorging van hun ouders.

Al eerder problemen bij WZH.

lees ook: De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft al eerdet in 2012 en 2013 tal van tekortkomingen vastgesteld bij WoonZorgcentra Haaglanden (WZH); de zorgkoepel die in opspraak kwam door klachten van de vader van staatssecretaris Van Rijn over de verzorging van zijn vrouw.

De Inspectierapporten hadden betrekking op de situatie bij drie locaties van WZH. Het verpleeghuis Waterhof van de moeder van de staatssecretaris was daar niet bij. De Raad van Toezicht van WZH ontkende gisteravond in Pauw dat de zorg bij dat tehuis tekortschiet.

Leidschendam

Het eerste rapport is gebaseerd op een inspectiebezoek aan WZH-instelling Prinsenhof in Leidschendam op 2 april 2002. Bij eerdere inspecties was aan het licht gekomen dat de patiëntendossiers onvolledig en niet actueel waren. Ook bij dit bezoek bleken er nog verbeteringen mogelijk.

Ook constateerden de inspecteurs dat behandelingsprotocollen niet ingebed waren op de werkvloer. “Dat levert risico’s op”, rapporteerden de inspecteurs.

Verder maakten de inspecteurs zich zorgen over het opleidingsniveau en het tekort aan aan personeel. Van WZH werden ook op dit terrein maatregelen verwacht.

Den Haag

In januari 2013 werd WZH-instelling Transvaal in Den Haag geïnspecteerd. Doel was na te gaan of de richtlijnen ter voorkoming van infecties en andere hygiënemaatregelen voldoende werden nageleefd. Gelet werd onder meer op de persoonlijke hygiëne van medewerkers en cliënten en hygiënemaatregelen in verblijfsruimtes. De Inspectie constateerde op al deze punten tekortkomingen. WZH diende maatregelen te nemen.

In september van dat jaar bezochten de inspecteurs WZH-instelling Hoge Veld om te kijken hoe het hier met de naleving van hygiëneregels was gesteld. Ook hier waren de inspecteurs niet tevreden. “WZH Hoge Veld voldoet niet aan alle normen. Dit geeft een risico op onverantwoorde zorg en gezondheidsschade voor de cliënt.”

Daarna volgt een reeks aan verbeteringen die binnen een half jaar moesten zijn aangebracht. Of dat is gebeurd wil de Inspectie niet zeggen in het belang van het onderzoek dat is ingesteld.

NPCF

De NPCF wil dat er een stuurgroep komt die de „al jaren bekende problemen” in de verpleeghuizen controleert, oplost en de zorg verbetert.

zie ook: Verzorgingshuizen kunnen de structurele problemen niet oplossen›

lees ook: Inspectie was kritisch over WZH

zie ook: ‘Controle onaangekondigd’

Zorgpersoneel: verwaarlozing ouderen structureel probleem

AD 29.11.2014 Meer dan de helft van het personeel in verpleeg- en verzorgingshuizen moet cliënten regelmatig langer dan een uur zonder toezicht laten. Wat na de inmiddels beroemde klacht van Ben Oude Nijhuis nog werd afgedaan als incident, is voor het merendeel van het zorgpersoneel herkenbaar en een structureel probleem.

Ben Oude Nijhuis, die vorige week op 82-jarige leeftijd overleed, luidde vlak voor zijn dood de alarmbel over het Haagse verpleeghuis van zijn demente vrouw. In dezelfde instelling wordt ook de moeder van staatssecretaris Martin van Rijn verzorgd.

Lees ook;

Staatssecretaris Van Rijn belooft scherpere controles verpleeghuizen

RTVWEST 19.11.2014 Staatssecretaris Martin van Rijn gaat de zorg voor ouderen in verpleeghuizen verbeteren. Zo komen er scherpere controles en bestuurders van instellingen die keer op keer slechte zorg leveren, worden daar eerder op aangesproken.

Mocht dit allemaal niet helpen, dan moet een andere zorginstelling het maar overnemen. Dat beloofde de staatssecretaris de Tweede Kamerleden dinsdagavond tijdens het debat over het verbeteren van de verpleeghuiszorg. Een paar weken geleden klaagde de vader van Van Rijn over de zorg voor zijn demente vrouw in de Haagse zorginstelling WZH Waterhof.

De vader van Van Rijn uitte zijn ongenoegen in het AD. Hij vertelde aan de krant dat zijn vrouw, samen met haar demente medebewoners, soms urenlang alleen gelaten werd door het personeel van WZH. Ook klaagde hij over de kwaliteit van de zorg. ‘Soms loopt de urine langs haar enkels.’ Dat interview was aanleiding voor het debat van dinsdag.  Lees verder

gerelateerde artikelen;

Staatssecretaris Van Rijn belooft scherpere controles verpleeghuizen

Den HaagFM 19.11.2014 Staatssecretaris Martin van Rijn (grote foto) gaat de zorg voor ouderen in verpleeghuizen verbeteren. Zo komen er scherpere controles en bestuurders van instellingen die keer op keer slechte zorg leveren, worden daar eerder op aangesproken.

Mocht dit allemaal niet helpen, dan moet een andere zorginstelling het maar overnemen. Dat beloofde de staatssecretaris de Tweede Kamerleden dinsdagavond tijdens het debat over het verbeteren van de verpleeghuiszorg. De coalitiepartijen PvdA en VVD in de Tweede Kamer lieten tijdens het debat weten dat verpleeghuizen die slechte zorg bieden moeten sluiten. De partijen vinden het onacceptabel dat zorginstellingen met hetzelfde geld verschillende kwaliteit zorg bieden.

Een paar weken geleden klaagde de vader van Van Rijn over de zorg voor zijn demente vrouw in de Haagse zorginstelling WZH Waterhof. De vader van Van Rijn uitte zijn ongenoegen in het AD. Hij vertelde aan de krant dat zijn vrouw, samen met haar demente medebewoners, soms urenlang alleen gelaten werd door het personeel van WZH. Ook klaagde hij over de kwaliteit van de zorg. “Soms loopt de urine langs haar enkels.” Dat interview was aanleiding voor het debat van dinsdag. …lees meer

Van Rijn belooft scherper toezicht op slechte verpleeghuizen

Trouw 19.11.2014 Verpleeghuizen waar de zorg voor ouderen niet goed is, krijgen te maken met scherper inspectietoezicht. Bestuurders van instellingen die bij herhaling slechte zorg leveren, worden daar eerder op aangesproken. En als er geen verbeteringen zijn, moeten een andere zorginstelling het maar overnemen.

Dat beloofde staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) de Tweede Kamer in het gisteravond laat begonnen debat over betere verpleeghuiszorg. Van Rijn wil duidelijk maken dat het niet leveren van goede zorg niet acceptabel is.

Voldoende handen aan het bed zijn daarbij essentieel. De staatssecretaris gaat daarom met de beroepsgroep op zoek naar een verantwoorde samenstelling van het personeel. Bij het om- en bijscholen van zorgpersoneel wil hij bovendien meer inzetten op het bevorderen van deskundigheid over de verpleeghuiszorg.

Meer over;

Van Rijn: scherper toezicht

Telegraaf 19.11.2014 Verpleeghuizen waar de zorg voor ouderen niet goed is, krijgen te maken met scherper inspectietoezicht. Bestuurders van instellingen die bij herhaling slechte zorg leveren, worden daar eerder op aangesproken. En als verbeteringen uitblijven, moet een andere zorginstelling het maar overnemen.

Dat beloofde staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) de Tweede Kamer in het dinsdagavond laat begonnen debat over het verbeteren van de verpleeghuiszorg. Van Rijn wil duidelijk maken dat het niet leveren van goede zorg niet acceptabel is.

Gerelateerde artikelen;

18-11: ‘Sluit slechte verpleeghuizen’

17-11: GroenLinks wil noodfonds zorg

14-11: Meer aandacht voor ouders

11-11: Van Rijn: meer oog mantelzorger

09-11: ‘Controle onaangekondigd’

Van Rijn weet wat hij moet doen: het aanpakken van slechte zorg

Elsevier 19.11.2014 Staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA, Volksgezondheid) weet wat hem te doen staat: doorgaan met een zuiniger beleid, maar ernst maken met het aanpakken van zorginstellingen die onder de maat blijven. Zijn vader heeft groot gelijk.

Maak het persoonlijke politiek, en de sentimenten gaan regeren. Maak het politieke persoonlijk, en de vlam slaat in de pan. Dat moest staatssecretaris Van Rijn twee weken geleden ervaren.

Wellustig doken de media op het verhaal in het AD waarin Van Rijns vader en diens buurman getuigden van schrijnende omstandigheden in het verpleeghuis waar de moeder van de staatssecretaris verblijft. Met alle onfrisse details die onvermijdelijk blijken als de verpleging zich niet bekommert om een demente bejaarde.

Dit riep in het recente verleden bekende vragen op, zoals: kan een oudere zijn eigen rollator niet kopen, vroeger kon dat met de fiets toch ook? Moet iemand die het huis schoonmaakt uit collectieve middelen betaald? In de wetenschap dat iedere volwassen Nederlander ruim 5.000 euro per jaar aan zorgkosten betaalt – waarvan 13 procent stilletjes via het loonstrookje aan de AWBZ.

Dat zet de reactie van zorginstelling WZH in Den Haag, waar de moeder van Van Rijn woont, in een schril daglicht: haar geval zou een uitzondering zijn. Dat nu weerlegt het hoofd van het Kwaliteitsinstituut, hoogleraar Diana Delnoij, afdoende in een blog op de website Skipr: uit de CQ-Index, een betrouwbaar instrument om patiëntervaringen te meten, blijkt dat WZH op zeven van de tien kwaliteitspunten faalt. Onder meer hygiëne en personele bezetting.

zie ook;

18 nov Gevreesde ontslaggolf in de zorg blijft vooralsnog uit

Scherper toezicht op verpleeghuizen›

NRC 19.11.2014 Er komt scherper toezicht op verpleeghuizen waar de zorg voor ouderen onder de maat is. Dat zei staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) tijdens het debat over betere verpleeghuiszorg in de Tweede Kamer gisteravond.

Van Rijn beloofde ook dat bestuurders van instellingen die herhaaldelijk slechte zorg leveren, eerder worden aangesproken. Als er vervolgens geen verbeteringen zijn, moet een andere zorginstelling het overnemen.

“Als we de ouderenzorg in de toekomst aan de eisen willen laten voldoen, is het nu tijd voor actie. De problematiek is structureel en een gezamenlijke aanpak met betrokken partijen noodzakelijk.”

ZORG STEEDS COMPLEXER

Langdurige zorg in een instelling wordt steeds complexer, omdat ouderen op hogere leeftijd en met zwaardere zorgvragen in een instelling komen wonen. Om die ontwikkeling bij te benen, moet de kwaliteit van de zorg beter, schrijft Van Rijn in een brief aan de Tweede Kamer.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg meldde in juni dat er behoorlijk veel mis is in verpleeghuizen. Personeel is wel gemotiveerd maar heeft weinig tijd voor persoonlijke aandacht. Ouderen worden nog vaak beperkt in hun vrijheid en bij veel zorgorganisaties bleken kennis en vaardigheden van de medewerkers niet afgestemd te zijn op de zorgvraag van de ouderen. Van Rijn:

“Kwaliteit is een gezamenlijke verantwoordelijkheid, wij hebben samen de dure plicht om kwetsbare ouderen die van ons afhankelijk zijn de best mogelijke kwaliteit zorg te bieden.”

Lees meer

18 NOV Verzorgen is meer dan billen wassen

11 NOV Met dat geld voor toezicht heb je ‘handen aan het bed’

5 MRT Wijkverpleging komt in basispakket ziektekostenverzekering › BINNENLAND

12 JUN Ouderenzorg ‘onder de maat’ – per jaar 5 miljoen extra › BINNENLAND

20 SEP Naastenliefde verplicht

“Verpleeghuizen die slechte zorg bieden moeten dicht”

Den HaagFM 19.11.2014 Verpleeghuizen die slechte zorg bieden, moeten sluiten. Dat vinden coalitiepartijen PvdA en VVD in de Tweede Kamer. De Kamer heeft dinsdagavond gedebatteerd over de kwaliteit van de verpleeghuizen met staatssecretaris Martin van Rijn (kleine foto) van Volksgezondheid.

VVD en PvdA vinden het onacceptabel dat zorginstellingen met hetzelfde geld verschillende kwaliteit zorg bieden. “We zien heel grote verschillen en dat is gek”, zegt VVD-Kamerlid Bas van ‘t Wout tegen de NOS. Zijn PvdA-collega Van Dijk vindt dat deze situatie “echt niet meer kan voortbestaan.” Als een verpleeghuis slechte zorg biedt, moet eerst de directie weg, vindt hij. “Iedereen verdient goede zorg. Als dat niet gebeurt, moet eerst het bestuur weg en anders moet het verpleeghuis echt gesloten worden”, aldus Van Dijk.

De aanleiding voor het debat is een interview van de vader van staatssecretaris Van Rijn in het AD, die stelde dat de kwaliteit van zorginstelling WZH Waterhof  van zijn dementerende vrouw te wensen overliet. Hij uitte die kritiek samen met Ben Oude Nijhuis, die maandagochtend overleedaan de gevolgen van een hersenbloeding. …lees meer

Coalitie: Verpleeghuizen die slechte zorg bieden moeten dicht

RTVWEST 18.11.2014 Verpleeghuizen die slechte zorg bieden, moeten sluiten. Dat vinden coalitiepartijen PvdA en VVD in de Tweede Kamer. Dinsdagavond debatteert de Kamer over de kwaliteit van de verpleeghuizen met staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid.

VVD en PvdA vinden het onacceptabel dat zorginstellingen met hetzelfde geld verschillende kwaliteit zorg bieden. ‘We zien heel grote verschillen en dat is gek’, zegt VVD-Kamerlid Bas van ‘t Wout tegen de NOS. Zijn PvdA-collega Van Dijk vindt dat deze situatie ‘echt niet meer kan voortbestaan.’

De aanleiding voor het debat is een interview van de vader van staatssecretaris Van Rijn in het AD, die stelde dat de kwaliteit van zorginstelling WZH Waterhof in Den Haag van zijn dementerende vrouw te wensen overliet.

Overlijden Oude Nijhuis

Hij uitte die kritiek samen met Ben Oude Nijhuis, die maandagochtend overleed aan de gevolgen van een hersenbloeding. Lees verder

Coalitie: Verpleeghuizen die slechte zorg bieden moeten dicht

RTVWEST 18.11.2014 Verpleeghuizen die slechte zorg bieden, moeten sluiten. Dat vinden coalitiepartijen PvdA en VVD in de Tweede Kamer. Dinsdagavond debatteert de Kamer over de kwaliteit van de verpleeghuizen met staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid.

Lef hebben

Van ’t Wout: ‘We moeten het lef hebben om die instellingen waar het structureel mis gaat, te sluiten.’ De bewoners komen bij een sluiting niet op straat te staan, verzekeren de partijen. Een andere zorgaanbieder kan de zorg overnemen..

De aanleiding voor het debat is een interview van de vader van staatssecretaris Van Rijn in het AD, die stelde dat de kwaliteit van zorginstelling WZH Waterhof in Den Haag van zijn dementerende vrouw te wensen overliet.

Overlijden Oude Nijhuis

Hij uitte die kritiek samen met Ben Oude Nijhuis, die maandagochtend overleed aan de gevolgen van een hersenbloeding.  Lees verder

gerelateerde artikelen;

‘Sluit slechte verpleeghuizen’

Telegraaf 18.11.2014  Verpleeghuizen die slechte zorg bieden moeten kunnen worden gesloten. Daar zijn coalitiepartijen VVD en PvdA het over eens. Als een verpleeghuis slechte zorg biedt moet eerst de directie weg. Maar als dat niet helpt moet de instelling de deuren sluiten.

Gerelateerde artikelen

11-11: Van Rijn: meer oog mantelzorger

05-11: Zorginstelling Van Rijn schrikt

05-11: ‘Betere zorg voor iedereen’

‘VVD en PvdA willen slechte verpleeghuizen harder aanpakken’

NU 18.11.2014 Verpleeghuizen die ondermaats presteren, moeten harder worden aangepakt. Dat zeggen coalitiepartijen VVD en PvdA volgens NOS. Als een verpleeghuis slecht presteert, moet eerst de directie weg.

In het uiterste geval moet een tehuis ook worden gesloten. Een andere aanbieder moet de zorg in dat geval overnemen om ervoor te zorgen dat de bewoners van het gesloten verpleeghuis niet op straat komen te staan.

Lees meer over: Verpleeghuizen

Gerelateerde artikelen;

Aanjager debat ouderenzorg Ben Oude Nijhuis overleden›

NRC 18.11.2014 Ben Oude Nijhuis, de man die eerder deze maand bij Pauw de kwaliteit van een zorginstelling in Den Haag aan de kaak stelde, is op 82-jarige leeftijd overleden. Hij zat destijds in de uitzending met staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid (PvdA).

Dat werd gisterenavond bekendgemaakt door zijn zoon in het televisieprogramma Pauw. Oude Nijhuis is dit weekend door een hersenbloeding getroffen, liet zijn zoon weten.

Ben Oude Nijhuis en zijn buurman Joop van Rijn (de vader van staatssecretaris Van Rijn) sloegen onlangs in het Algemeen Dagblad alarm over de staat van de zorg in het verpleeghuis waar hun demente vrouwen verblijven. Diezelfde avond zat Oude Nijhuis inPauw met de staatssecretaris.

Onze televisierecensent Hans Beerekamp schreef eerder een column over het optreden van Ben Oude Nijhuis: ‘Oratorisch talent van een bejaarde mantelzorger’ (€).

Lees meer;

15 NOV Oud worden is niet het toetje van het leven

5 NOV Staatssecretaris botst met zijn vader

5 NOV Bijna hield Van Rijn stand tegen zijn vader

11 NOV Oratorisch talent van een bejaarde mantelzorger

8 NOV Nu zijn dus ook de privélevens van naaste familieleden politiek

‘Zorgklager’ Ben Oude Nijhuis (82) overleden

NU 18.11.2014 Ben Oude Nijhuis, de man die stevige kritiek uitte op het Haagse verpleeghuis WZH, is maandagochtend op 82-jarige leeftijd overleden.

Dat heeft televisiepresentator Jeroen Pauw maandagavond gemeld in zijn programma Pauw. Oude Nijhuis werd zaterdag getroffen door een hersenbloeding en overleed aan de gevolgen daarvan.

Lees meer over: Ben Oude Nijhuis Martin van Rijn

Gerelateerde artikelen;

Ben Oude Nijhuis, klokkenluider WZH, overleden

Den HaagFM 18.11.2014 Ben Oude Nijhuis is maandagochtend overleden aan de gevolgen van een hersenbloeding, die hij afgelopen zaterdag kreeg. Dat meldt de redactie van het televisieprogramma ‘Pauw’.

De 82-jarige Oude Nijhuis luidde twee weken geleden de noodklok over de schrijnende situatie van zijn vrouw in verzorgingshuis WZH in Den Haag. Hij deed samen met de vader van staatssecretaris Martin van Rijn zijn beklag in het AD. Ben Oude Nijhuis zou maandagavond weer te gast zijn in het televisieprogramma.

Tijdens de demonstratie ‘Red de zorg’ op het Plein op 8 november, waarbij door ruim 2.000 mensen actie werd gevoerd tegen de Wet Landurige Zorg (WLZ), was Ben Oude Nijhuis een van de sprekers. In die wet wil het kabinet regelen dat alleen ouderen die zware zorg nodig hebben nog in een zorginstelling terecht kunnen. Veel verzorgingshuizen zullen daardoor moeten sluiten.  …lees meer

‘Klokkenluider’ falende zorg Ben Oude Nijhuis overleden

Trouw 17.11.2014 Ben Oude Nijhuis, de man die bijzonder kritisch was op de gang van zaken in het Haagse verpleeghuis WZH, is gisterochtend op 82-jarige leeftijd overleden. Oude Nijhuis sloeg begin deze maand in het AD alarm over de falende zorg aan zijn demente vrouw, waarna een debat ontstond over de ouderenzorg in Nederland.

Tv-presentator Jeroen Pauw maakte in zijn talkshow vanavond bekend dat Oude Nijhuis zaterdag werd getroffen door een zware hersenbloeding. Aan de gevolgen daarvan is hij overleden.

‘Klager’ falende zorg overleden

Telegraaf 17.11.2014  De man die onlangs krittiek uitte over de het Haagse verpleeghuis WZH, is maandag overleden. Ben Oude Nijhuis (82) overleed aan de gevolgen van een hersenbloeding. Dat maakte televisiepresentator Jeroen Pauw maandagavond bekend tijdens zijn programma.

Nijhuis sloeg begin deze maand in het AD alarm over de falende zorg aan zijn demente vrouw, waarna een debat ontstond over de ouderenzorg in Nederland.

‘Klokkenluider WZH Ben Oude Nijhuis overleden’

RTVWEST 17.11.2014 DEN HAAG – Ben Oude Nijhuis is maandagochtend overleden aan de gevolgen van een hersenbloeding, die hij afgelopen zaterdag kreeg. Dat meldt BNNVara-talkshow Pauw.

De 82-jarige Oude Nijhuis luidde twee weken geleden de noodklok over de schrijnende situatie van zijn vrouw in verzorgingshuis WZH in Den Haag. Hij deed dit samen met de vader van staatssecretaris Martin van Rijn in het AD. Lees verder

gerelateerde artikelen;

‘Klokkenluider’ falende zorg Ben Oude Nijhuis overleden

AD 17.11.2014 Ben Oude Nijhuis, de man die bijzonder kritisch was op de gang van zaken in het Haagse verpleeghuis WZH, is gisterochtend op 82-jarige leeftijd overleden. Oude Nijhuis sloeg begin deze maand in het AD alarm over de falende zorg aan zijn demente vrouw, waarna een debat ontstond over de ouderenzorg in Nederland.

Tv-presentator Jeroen Pauw maakte in zijn talkshow vanavond bekend dat Oude Nijhuis zaterdag werd getroffen door een zware hersenbloeding. Aan de gevolgen daarvan is hij overleden.

Besef dat goede omgang met dementen geld kost

VK 12.11.2014 Meer toezicht en controle lossen de problemen in de ouderenzorg niet op, maar verdoezelen die eerder.

De urine die langs de benen loopt van de demente moeder van de staatssecretaris heeft tot algehele verontwaardiging geleid over misstanden in de ouderenzorg. Maar het zijn krokodillentranen. Als we echt vinden dat ouderen aandacht behoeven dan moeten we de ouderenzorg meer vertrouwen geven en stoppen met verdere bezuinigingen.

Dat de ouderenzorg opeens volop in het nieuws is, komt doordat de vader van staatssecretaris Van Rijn in het AD klaagde over de behandeling van de moeder van de staatssecretaris in een Haags verpleeghuis. De staatssecretaris kon vervolgens niet overtuigend uitleggen waarom zijn beleid zou bijdragen aan verbeteringen in de zorg.

4 MILJOEN VOOR BETERE SAMENWERKING BIJ MANTELZORG

BB 12.11.2014 Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS, PvdA) gaat 4 miljoen euro inzetten voor een betere samenwerking tussen zorg- en welzijnsinstellingen en gemeenten aan de ene kant en mantelzorgers en vrijwilligers aan de andere kant.

80 geselecteerde aanbieders
Het geld is afkomstig uit de 11 miljoen die eerder al voor extra ondersteuning van informele zorg waren vrijgemaakt. De 4 miljoen wordt ingezet voor 80 geselecteerde zorgaanbieders die binnen een jaar meetbaar mantelzorgers in hun organisatie moeten betrekken. Als voorbeeld noemt het ministerie een GGZ instelling die mantelzorgers een adviesrol geeft of een zorgorganisatie voor ouderen die de sociale omgeving van een cliënt (digitaal) in beeld brengt en op die manier verbindt.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Van Rijn wil meer oog voor mantelzorger

Trouw 11.11.2014 Zorginstellingen en gemeenten moeten beter samenwerken met mantelzorgers en vrijwilligers. Voor zorgorganisaties die binnen 1 jaar kunnen laten zien dat de mantelzorger baat heeft bij die betere samenwerking, is 4 miljoen euro beschikbaar.

Dat schrijft staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Het kabinet hervormt de langdurige zorg om ouderen, gehandicapten en chronisch zieken zo lang mogelijk thuis te kunnen laten wonen. Mantelzorgers en vrijwilligers zijn daarbij onmisbaar, stelt Van Rijn. Hij wil dat daar in onder meer de ouderen- en gehandicaptenzorg, thuiszorg en ziekenhuizen meer oog voor komt.

‘Mantelzorgers, vrijwilligers en professionals vullen elkaar aan. Zorg kan alleen passend zijn, als we aansluiten op de persoonlijke situatie van cliënten. De aanwezige mantelzorgers en vrijwilligers zijn daarvan een wezenlijk onderdeel en dienen daarom betrokken te worden’, aldus Van Rijn. Zo zouden mantelzorgers bijvoorbeeld een adviserende rol kunnen krijgen in een instelling in de geestelijke gezondheidszorg.

De 4 miljoen euro die hiervoor beschikbaar is, is een deel van de 11 miljoen euro die op aandringen van VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP dit jaar extra beschikbaar kwam. De partijen willen dat in de zorg niet alleen goed wordt samengewerkt met mantelzorgers maar dat die ook goed worden begeleid.

Van Rijn: meer oog mantelzorger

Telegraaf 11.11.2014 Zorginstellingen en gemeenten moeten beter samenwerken met mantelzorgers en vrijwilligers. Voor zorgorganisaties die binnen één jaar kunnen laten zien dat de mantelzorger baat heeft bij die betere samenwerking, is vier miljoen euro beschikbaar.

Dat schrijft staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Het kabinet hervormt de langdurige zorg om ouderen, gehandicapten en chronisch zieken zo lang mogelijk thuis te kunnen laten wonen. Mantelzorgers en vrijwilligers zijn daarbij onmisbaar, stelt Van Rijn. Hij wil dat daar in onder meer de ouderen- en gehandicaptenzorg, thuiszorg en ziekenhuizen meer oog voor komt.

Gerelateerde artikelen;

09-11: ‘Controle onaangekondigd’

08-11: Gaten in zorg aan ouderen

05-11: Zorginstelling Van Rijn schrikt

05-11: ‘Betere zorg voor iedereen’

04-11: Vader Van Rijn luidt noodklok

Van Rijn wil meer aandacht voor mantelzorger

NU 11.11.2014 Zorginstellingen en gemeenten moeten beter samenwerken met mantelzorgers en vrijwilligers.

Voor zorgorganisaties die binnen 1 jaar kunnen laten zien dat de mantelzorger baat heeft bij die betere samenwerking, is 4 miljoen euro beschikbaar.

Dat schrijft staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Het kabinet hervormt de langdurige zorg om ouderen, gehandicapten en chronisch zieken zo lang mogelijk thuis te kunnen laten wonen.

Lees meer over: Martin van Rijn mantelzorg

Gerelateerde artikelen;

‘Controle onaangekondigd’

Telegraaf 10.11.2014 Inspectiebezoeken aan verpleeghuizen moeten onaangekondigd gaan plaatsvinden, kwaliteitsverschillen tussen instellingen moeten duidelijker zichtbaar worden en er moet intensiever toezicht komen op de tehuizen. Dat stelt de Patiëntenfederatie NPCF in een brief die ze zondag heeft gestuurd aan staatssecretaris Martin van Rijn, die over de zorg in ons land gaat.

Patiëntenfederatie wil onaangekondigde controles verpleeghuizen

NU 10.11.2014 Inspectiebezoeken aan verpleeghuizen moeten onaangekondigd gaan plaatsvinden, kwaliteitsverschillen tussen instellingen moeten duidelijker zichtbaar worden en er moet intensiever toezicht komen op de tehuizen.

Dat stelt de Patiëntenfederatie NPCF in een brief die ze zondag heeft gestuurd aan staatssecretaris Martin van Rijn, die over de zorg in Nederland gaat.

Volgens NPCF-directeur Wilna Wind moet er een spoedige en grondige oplossing komen voor de tekortschietende zorg in een aantal verpleeghuizen.

Lees meer over: Verpleeghuizen NPCF

Vader Van Rijn

Buma haalde in Buitenhof uit naar de PVV en de SP die volgens hem deze week als aasgieren op staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid sprongen. Aanleiding was een bericht in het AD waarin Van Rijns vader zijn beklag deed over de behandeling van demente ouderen, onder wie zijn eigen vrouw, Van Rijns moeder.

De PVV en SP vroegen een debat aan over het optreden van Van Rijn, die op de avond van het verhaal over zijn ouders in het AD zelf bij Pauw inging op de kwestie. Volgens Buma gingen PVV en SP met hun kritiek op Van Rijn een grens over. Het persoonlijke is persoonlijk en daar moet de politiek van afblijven, zei Buma. „Je kunt niet een staatssecretaris dwingen tot aftreden om wat z’n vader zei.”

Buma werd in Buitenhof nog gevraagd of hij zich zelf geschikt acht om in de toekomst premier te worden. Hij antwoordde geschikt te zijn voor iedere functie in de politiek, maar niet te willen speculeren. „Het enige dat telt is wat ik met het CDA kan bereiken. Ik verbaas me er wel over hoe vaak men van zichzelf zegt voor een functie geschikt te zijn. Terwijl het er om gaat wat je met je partij doet voor Nederland. “

Gerelateerde artikelen;

08-11: Gaten in zorg aan ouderen

05-11: Zorginstelling Van Rijn schrikt

05-11: ‘Betere zorg voor iedereen’

04-11: Vader Van Rijn luidt noodklok

‘Je kunt de staatssecretaris niet dwingen tot aftreden’

RTVWEST 09.11.2014 De PVV en de SP zijn deze week als aasgieren op staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid gesprongen toen diens vader zijn beklag deed over de behandeling van demente ouderen. De vader van de staatssecretaris klaagde in het AD over de verzorging van zijn eigen vrouw, van Rijns moeder. CDA-leider Sybrand Buma zei dat zondag in Buitenhof.

Joop van Rijn (81) en medeklager Ben Oude Nijhuis (82) beschreven in het AD schrijnende situaties in WoonZorgcentra Haaglanden. De bewoners zouden soms uren alleen worden gelaten door het personeel. ‘En soms loopt de urine langs de enkels.’

PVV en SP vroegen deze week een debat aan over het optreden van Van Rijn, die op de avond van het verhaal over zijn ouders in het AD zelf bij Pauw inging op de kwestie.
In de Tweede Kamer is veel ophef ontstaan over het trieste lot van de moeder van de staatssecretaris. Lees verder

Gerelateerde artikelen:;

Buma vindt kritiek PVV en SP op Van Rijn ongepast

NU 09.11.2014 CDA-leider Sybrand Buma vindt dat de PVV en de SP deze week als aasgieren op staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid zijn gesprongen toen diens vader in het AD zijn beklag deed over de behandeling van demente ouderen, onder wie zijn eigen vrouw, van Rijns moeder. Dat zei Buma zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

Lees meer over: Sybrand Buma Martin van Rijn

Inspectie voor de Gezondheidszorg vernietigend over zorginstelling WZH

Den HaagFM 08.11.2014 De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft al meerdere vernietigende rapporten geschreven over de Haagse zorginstelling WZH, meldt RTL Nieuws

De bewoners van WoonZorgcentra Haaglanden liepen de afgelopen jaren “risico op onverantwoorde zorg en gezondheidsschade” concludeerde de Inspectie al eerder. WZH kwam vorige week onder vuur te liggen doordat de vader van staatssecretaris Martin van Rijnklaagde over de slechte zorg die zijn vrouw krijgt bij de locatie Waterhof. De onderzoeken van de Inspectie lopen echter al langer.

Het gaat om inspectiebezoeken die in 2012 en 2013 zijn gebracht aan de locaties Hoge Veld, Transvaal en Prinsenhof. Er bleek veel mis met het naleven van de hygiënevoorschriften, er waren onvoldoende steriele handschoenen en er werd geen registratie bijgehouden van infectie’s en infectierisico’s. De inspectie sprak ook haar zorg uit over de kwaliteit en kwantiteit van het zorgpersoneel. De inspectie doet op dit moment opnieuw onderzoek naar WZH vanwege “recente meldingen”. …lees meer

Tweede Kamerdebat over moeder Martin van Rijn moet wachten

Den HaagFM 07.11.2014 In de Tweede Kamer is donderdagmiddag veel ophef ontstaan over het lot van de moeder van staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid in het Haagse verpleeghuis WZH. De SP en PVV reageerden woedend toen de Kamervoorzitter bekendmaakte dat een debat over dekwaliteit van de verpleeghuiszorg niet meer volgende week kon plaatsvinden.

De agenda zit boordevol met andere onderwerpen als de begroting van Defensie en het Belastingplan. PVV-leider Geert Wilders (kleine foto) eiste een mondelinge stemming om de zaak van de moeder van Van Rijn toch volgende week te kunnen bespreken. Veertig Kamerleden stemden voor en honderd tegen. Wilders kondigde vervolgens aan elke vergaderdag een hoofdelijke stemming te vragen tot het onderwerp wel op de agenda komt.

De uitspraken van Joop van Rijn, de vader van de staatssecretaris, over de behandeling van zijn vrouw in WZH zorgden voor veel onrust, omdat zijn zoon politiek verantwoordelijk is voor de zorg. De Inspectie voor de Gezondheidszorg is al enige tijd bezig met een onderzoek naar de zorginstelling. De Raad van Toezicht van WZH ontkent dat in de aangesloten tehuizen sprake is van falende zorg. …lees meer

Kamerdebat over moeder Van Rijn moet wachten op begroting Defensie en andere zaken

RTVWEST 06.11.2014 DEN HAAG – In de Tweede Kamer is donderdagmiddag weer veel ophef onstaan over het trieste lot van de moeder van staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid (PvdA) in een verpleeghuis. De SP en PVV reageerden woedend toen de Kamervoorzitter bekendmaakte dat een debat over de kwaliteit van de verpleeghuiszorg niet meer volgende week kon plaatsvinden.

SP: ‘Tragisch verhaal’

Wilders kondigde aan elke vergaderdag een hoofdelijke stemming te vragen tot het onderwerp wel op de agenda komt. Ook SP’er Renske Leijten vindt het uitstel van het debat onbegrijpelijk. ‘Als het om kwetsbare ouderen gaat, kan het niet. Dat is het tragische verhaal van vandaag.’ Het nieuws van Omroep West over de verzorging in een verpleeghuis van de moeder van staatssecretaris Van Rijn heeft veel losgemaakt. Zijn vader klaagde over de behandeling van zijn vrouw en de staatssecretaris zei de situatie heel erg te vinden. … Lees verder

gerelateerde artikelen;

Cliëntenraad Woon Zorgcentra Haaglanden legt spreekverbod op aan klagende echtgenoot

Den HaagFM 06.11.2014 Ben Oude Nijhuis (kleine foto), de 82-jarige man die in de media uitgebreid heeft geklaagd over de verzorging van zijn vrouw in een huis van de WoonZorgcentra Haaglanden (WZH), is door de cliëntenraad van de instelling gesommeerd niet meer met de pers te praten. Dat meldt het AD.

De Hagenaar laat weten zich daar niets van aan te trekken. “Ik laat me de mond niet snoeren, ik woon niet in Rusland”, zegt hij in de krant. De buurman van Ben Oude Nijhuis, de vader van staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, praat niet meer met de pers. De uitspraken van Joop van Rijn over de behandeling van zijn vrouw in WZH zorgden voor veel onrust, omdat zijn zoon politiek verantwoordelijk is voor de zorg.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg is al enige tijd bezig met een onderzoek naar de zorginstelling. De Raad van Toezicht van WZH ontkent dat in de aangesloten tehuizen sprake is van falende zorg. “Het gaat om beelden in plaats van feiten”, zei voorzitter Heleen Dupuis van de raad woensdagavond in het televisieprogramma ‘Pauw’. …lees meer

Inspectie Gezondheidszorg onderzoekt instelling WZH

Den HaagFM 06.11.2014 De Inspectie voor de Gezondheidszorg is al enige tijd bezig met een onderzoek naar de zorginstelling WZH in Den Haag, zegt een woordvoerder tegen de NOS Inspectie was kritisch over WZH .

In een vestiging van de WoonZorgcentra Haaglanden wordt de dementerende moeder van staatssecretaris Martin van Rijn verpleegd. Dat kwam in het nieuws doordat de vader van de staatssecretaris en een buurman in het AD kritiek uitten op de verzorging. De inspectie benadrukt dat het onderzoek al voor de media-aandacht is begonnen.

In de krant vertelde de 81-jarige vader van Van Rijn dat hij zich ernstig zorgen maakt over zijn vrouw. Zo zou er urenlang geen toezicht worden gehouden op de bewoners en zouden ze niet op tijd worden verschoond. De Raad van Toezicht van WZH zegt dat er niets aan de hand is. …lees meer

Ministerie probeerde Joop van Rijn uit de krant te houden

VK 06.11.2014 Dagblad AD is door het ministerie van Volksgezondheid onder druk gezet om het interview met Joop van Rijn niet te publiceren. De vader van de staatssecretaris van Volksgezondheid beklaagde zich dinsdag in het AD in een interview samen met een vriend over de zorg voor hun dementerende echtgenotes in een Haags verpleeghuis.

Toen het AD niet boog voor de druk, is hoofdredacteur Christiaan Ruesink indringend gevraagd niet te vermelden dat het om de vader van de staatssecretaris ging. ‘Dat stond er oorspronkelijk wel bij’, zegt Ruesink. De familieband werd geschrapt in de verwachting dat Martin van Rijn de volgende dag een interview aan de krant zou geven over de zorg voor zijn moeder.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Dupuis ontkent in Pauw misstanden Haagse zorgcentra

Klokkenluider verpleeghuis blijkt vader Martin van Rijn

‘Mijn vrouw kreeg geen ontbijt of medicijn. Ze waren haar vergeten’

Burger roept hulp rechter in tegen hervorming zorg

‘Onenigheid tussen ministerie VWS en AD over interview vader Van Rijn’

NU 06.11.2014  Het ministerie van Volksgezondheid heeft geprobeerd de publicatie van een interview in het AD met de vader van staatssecretaris Martin van Rijn te voorkomen.

In het interview uit de vader, Joop van Rijn, zijn zorgen over de gebrekkige zorg die zijn vrouw krijgt. Het AD plaatste het interview dinsdag toch, maar vermeldde op verzoek van het ministerie niet dat het om de vader van de staatssecretaris ging, schrijft de Volkskrant donderdag.

Het AD verkeerde in de veronderstelling dat de staatssecretaris de volgende dag een interview zou geven over de zorg voor zijn moeder, zegt hoofdredacteur Christiaan Ruesink in de Volkskrant.

Video: SP slijpt messen met aangeslagen Van Rijn

Lees meer over: Martin van Rijn

Gerelateerde artikelen

Raad van Toezicht: “Geen misstanden bij zorginstelling WZH”

Den HaagFM 06.11.2014 De Raad van Toezicht van de WoonZorgcentra Haaglanden (WZH) ontkent dat in de aangesloten tehuizen sprake is van falende zorg. “Het gaat om beelden in plaats van feiten”, zei voorzitter Heleen Dupuis van de raad woensdagavond in het televisieprogramma ‘Pauw’.

Zij reageerde daarmee op de onrust die is ontstaan nadat de vader van staatssecretaris Martin van Rijn van Volkgezondheid maandag in het AD zijn beklag had gedaan over gebrekkige zorg aan zijn echtgenote, de moeder van de politicus. Zij wordt verzorgd in een van de zorginstellingen van WZH. Volgens Dupuis is er in de zorg aan demente ouderen regelmatig sprake van “dramatische situaties”. Dat heeft volgens haar niets te maken met een tekort aan personeel. “Daar kun je zelfs met drie mensen geen verandering in brengen”, zei zij.

Volgens haar heerst bij WZH “geen structurele puinhoop”, hoewel zij geen verklaring had voor de stijging van het aantal klachten van 125 in 2012 naar 227 vorig jaar. De klacht van Van Rijn sr. is naar de mening van Dupuis onjuist. Zij kondigde aan met de betrokkenen te gaan praten hoe het beeld van falende zorg is ontstaan. …lees meer

Raad van Toezicht ontkent misstanden bij zorginstelling WZH in Den Haag

RTVWEST 06.11.2014 DEN HAAG – De Raad van Toezicht van de WoonZorgcentra Haaglanden (WZH) ontkent dat in de aangesloten tehuizen sprake is van falende zorg. ‘Het gaat om beelden in plaats van feiten’, zei voorzitter Heleen Dupuis van de raad woensdagavond in het tv-programma Pauw (BNN-VARA).

Zij reageerde daarmee op de beroering die is ontstaan nadat de vader van staatssecretaris Martin van Rijn (Volkgezondheid), Joop van Rijn, maandag in het AD zijn beklag had gedaan over gebrekkige zorg aan zijn echtgenote, de moeder van de politicus. Zij wordt verzorgd in een van de zorginstellingen van WZH. … Lees verder

Gerelateerde artikelen;

Dupuis ontkent in Pauw misstanden Haagse zorgcentra

Trouw 06.11.2014 De Raad van Toezicht van de WoonZorgcentra Haaglanden (WZH) ontkent dat in de aangesloten tehuizen sprake is van falende zorg. ‘Het gaat om beelden in plaats van feiten’, zei voorzitter Heleen Dupuis van de raad gisteravond in het tv-programma Pauw (BNN-VARA).

Dupuis, tevens Eerste Kamerlid voor de VVD, reageerde daarmee op de beroering die is ontstaan nadat de vader van staatssecretaris Martin van Rijn (Volkgezondheid), Joop van Rijn, maandag in het AD zijn beklag had gedaan over gebrekkige zorg aan zijn echtgenote, de moeder van de politicus. Zij wordt verzorgd in een van de zorginstellingen van WZH.

Meer over;

Mistanden zorg ontkend

Telegraaf 06.11.2014  De Raad van Toezicht van de WoonZorgcentra Haaglanden (WZH) ontkent dat in de aangesloten tehuizen sprake is van falende zorg. „Het gaat om beelden in plaats van feiten”, zei voorzitter Heleen Dupuis van de raad woensdagavond in het tv-programma Pauw (BNN-VARA).

Dupuis ontkent misstanden Haagse zorgcentra

NU 06.11.2014 De Raad van Toezicht van de WoonZorgcentra Haaglanden (WZH) ontkent dat in de aangesloten tehuizen sprake is van falende zorg.

”Het gaat om beelden in plaats van feiten”, zei voorzitter Heleen Dupuis van de raad woensdagavond in het tv-programma Pauw (BNN-VARA).

Zij reageerde daarmee op de beroering die is ontstaan nadat de vader van staatssecretaris Martin van Rijn (Volkgezondheid), Joop van Rijn, maandag in het AD zijn beklag had gedaan over gebrekkige zorg aan zijn echtgenote, de moeder van de politicus. Zij wordt verzorgd in een van de zorginstellingen van WZH.

Lees meer over: Den Haag

Dupuis ontkent slechte zorg,

Elsevier 06.11.2014 Heleen Dupuis, voorzitter van de Raad van Toezicht van de WoonZorgcentra Haaglanden, ontkent dat er in de aangesloten tehuizen sprake is van falende zorg. ‘Het gaat om beelden in plaats van feiten,’ zei Dupuis woensdagavond in het televisieprogramma Pauw.

Er is veel om de zorgcentra te doen nadat onder anderen de vader van staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA, Volksgezondheid) klaagde over de slechte zorg voor zijn echtgenote. Volgens Dupuis is er sprake van ‘dramatische situaties’ als het gaat om de zorg voor dementerende ouderen, maar dat heeft volgens haar niets te maken met gebrek aan personeel. ‘Daar kun je zelfs met drie mensen geen verandering in brengen.’

Klokkenluider over falende zorg blijft strijdbaar

AD 06.11.2014 De strijdbare Ben Oude Nijhuis (82) is gisteravond door de cliëntenraad van WoonZorgcentra Haaglanden gesommeerd niet meer met de pers te praten. Zijn relaas in het AD over de falende zorg voor zijn dementerende vrouw wordt hem kwalijk genomen. Daar trekt hij zich niets van aan. Ben vertelt dat verantwoordelijk staatssecretaris Martin van Rijn het met hem op een akkoordje wilde gooien. ‘Vlak voor de uitzending van talkshow Pauw zei Van Rijn: We kunnen elkaar het balletje toespelen. Ik zei meteen: niets daarvan.’

Dit gebeurt er dus met klokkenluiders, denkt hij nu. Nadat Ben Oude Nijhuis (82) in het AD alarm sloeg over de falende zorg aan zijn demente vrouw, staat hij alleen. Het verpleeghuis wuift de kritiek weg en hoewel de moeder van staatssecretaris Martin van Rijn één van de slachtoffers is, trekt die z’n handen er vanaf.

Saillant natuurlijk dat nota bene de moeder van de ‘zorg-staatssecretaris’ de dupe is van kabinetsbezuinigingen. Al ging het de twee daar niet eens om. Nee, het is dat hun dementerende vrouwen uren alleen worden gelaten. Dat er geen tijd is voor verzorging. Voor medische hulp. Dat ze in hun eigen urine zitten. In vieze kleren. De beleidsmakers falen. Zoals bijvoorbeeld zoon/staatssecretaris Van Rijn.

Dus zat Oude Nijhuis diezelfde avond ineens tegenover de PvdA-bewindsman bij Pauw. Dat was wel even wat. Al die camera’s. In de schmink. Bekende Nederlanders. En z’n maatje Joop was er toch maar niet bij. ‘Vervangen’ door de staatssecretaris zelf. Waarom weet Ben niet, Joop komt de deur niet uit vandaag. Misschien wil hij z’n zoon niet afvallen. Maar niemand die Oude Nijhuis van z’n stuk zou brengen. Ook niet op tv. Al schrok hij even toen tijdens de uitzending z’n kunstgebit er bijna uit floepte.

Kriegel

Even daarvoor was de staatssecretaris nog naar hem toegekomen, net voor de uitzending. Oude Nijhuis: ,,Hij zei: ‘We kunnen elkaar het balletje toespelen’. Ik heb meteen gezegd: niets daarvan. Ik ga m’n verhaal niet afzwakken en dat verhaal in de krant deugt gewoon’. Toen zei hij niets meer.’

Alsof vader Joop en hij niet al jaren op de trom slaan? En dan zei Van Rijn ook nog dat hij niet even met z’n vingers kon knippen. Nou, had Oude Nijhuis gedacht, als de staatssecretaris dat niet kan, wie dan wel? Ging het ook nog eens om z’n moeder. ‘Ik weet dat hij hier niet dagelijks is, maar z’n vader vertelt hem over alle ellende. Onze vrouwen zitten in hun eigen uitwerpselen. Het gaat hier om je moeder.’

Lees ook;

Ministerie probeerde Joop van Rijn uit de krant te houden

VK 05.11.2014 Dagblad AD is door het ministerie van Volksgezondheid onder druk gezet om het interview met Joop van Rijn niet te publiceren. De vader van de staatssecretaris van Volksgezondheid beklaagde zich dinsdag in het AD in een interview samen met een vriend over de zorg voor hun dementerende echtgenotes in een Haags verpleeghuis.

Toen het AD niet boog voor de druk, is hoofdredacteur Christiaan Ruesink indringend gevraagd niet te vermelden dat het om de vader van de staatssecretaris ging. ‘Dat stond er oorspronkelijk wel bij’, zegt Ruesink. De familieband werd geschrapt in de verwachting dat Martin van Rijn de volgende dag een interview aan de krant zou geven over de zorg voor zijn moeder.

Dinsdagmiddag werd via andere kanalen alsnog duidelijk dat de anonieme Joop van Rijn niet zomaar een Hagenaar is, maar de vader van de staatssecretaris. Plots doken alle media op vader en zoon. TV-talkshow Pauw meldde dat vader en zijn kompaan aan zouden schuiven om hun verhaal te doen. Begin van de avond werd de aankondiging gewijzigd: ‘Joop van Rijn is de vader van staatssecretaris van Volksgezondheid Martin Van Rijn en durft niet te komen uit angst voor represailles van de zorginstelling’. Wie wel aanschoof: Martin van Rijn. Ruesink: ‘Toen  ik dat hoorde ben ik ontploft’, zegt Ruesink.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Klokkenluider verpleeghuis blijkt vader Martin van Rijn

Patiëntgegevens zonder toestemming gedeeld

Nieuw en succesvol: 1,5-lijnszorg, tussen de huisarts en het ziekenhuis

Zorginstelling Van Rijn schrikt

Telegraaf 05.11.2014  De Haagse zorginstelling waar de moeder van staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) wordt verpleegd, is „geschrokken” van het verhaal over de falende zorg voor de dementerende bewoners. Van Rijn sprak daarover dinsdagavond in het tv-programma Pauw, nadat zijn vader en een andere mantelzorger in het AD een boekje open hadden gedaan.

Gerelateerde artikelen;

05-11: ‘Betere zorg voor iedereen’

04-11: Vader Van Rijn luidt noodklok

‘Betere zorg voor iedereen’

Telegraaf 05.11.2014 Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) wil de zorg in z’n algemeenheid beter maken. „Niet alleen voor mijn moeder, maar voor iedereen”, zei hij dinsdagavond in het televisieprogramma Pauw.

De bewindsman sprak daar over de wijze waarop zijn moeder in een Haagse zorginstelling wordt verpleegd. Aanleiding was een verhaal in het AD, waarin zijn vader Joop van Rijn (81) en Ben Oude Nijhuis (82) hun beklag deden over de falende zorg voor hun zwaar dementerende echtgenotes. Personeel zou mevrouw Van Rijn en andere bewoners soms uren alleen laten.

Haagse verpleegkundige: ‘Je wilt een bewoner niet verwaarlozen’

RTVWEST 05.11.2014 De Haagse verpleegkundige Mea Hooplot leeft intens mee met de ouders van staatssecretaris Martin van Rijn. Van Rijns vader deed deze week zijn beklag over de verzorging van zijn demente vrouw in de Haagse zorginstelling WZH en ook Martin van Rijn sprak zijn zorgen uit. ‘Ik voel hun verdriet’, zegt Hooplot.

Hooplot werkt al 35 jaar in de zorg. Ze herkent de problemen, veroorzaakt door tijdsdruk als gevolg van bezuinigingen. ‘Er komt op een werkdag van alles tussendoor. Als een bewoner ziek is of is gevallen, dan moet je hele schema overhoop’, aldus Hooplot. ‘Je bent dan best wel aan het rennen en vliegen’.  Lees verder;

LEES OOK: Uitgerekend vader staatssecretaris klaagt over zorg in verzorgingstehuis

gerelateerde artikelen;

Zorginstelling WZH in Den Haag ‘schrikt’ van verhaal staatssecretaris Martin van Rijn

RTVWEST 05.11.2014 De Haagse zorginstelling waar de moeder van staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) wordt verpleegd, is ‘geschrokken’ van het verhaal dat hun zorg voor dementerende bewoners faalt. Van Rijn sprak hierover dinsdagavond in het tv-programma Pauw. Dit deed hij nadat zijn vader en een andere mantelzorger in het AD een boekje open hadden gedaan.

WoonZorgcentra Haaglanden liet eerder al weten dat ‘de beschreven situaties vragen om een meer genuanceerde interpretatie’. WZH gaat met de betrokkenen en de cliëntenraad in gesprek.

Joop van Rijn (81) en medeklager Ben Oude Nijhuis (82) beschreven in het AD schrijnende situaties. De bewoners zouden soms uren alleen worden gelaten door het personeel. ‘En soms loopt de urine langs de enkels.’

Zorg beter maken

Staatssecretaris Van Rijn zei bij Pauw dat hij de zorg in zijn algemeenheid beter wil maken. ‘Niet alleen voor mijn moeder, maar voor iedereen.’  Lees verder

gerelateerde artikelen;

WZH schrikt van verhalen over falende zorg dementerenden

Den HaagFM 05.11.2014 WoonZorgcentra Haaglanden (WZH) is “geschrokken” van het verhaal dat hun zorg voor dementerende bewoners faalt.

Ook de moeder van staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (kleine foto) wordt er verpleegd. Van Rijn’s vader deed dinsdag in het AD een boekje open over de situatie. Joop van Rijn (81) en medeklager Ben Oude Nijhuis (82) beschreven schrijnende situaties. De bewoners zouden soms uren alleen worden gelaten door het personeel. “En soms loopt de urine langs de enkels.”

WZH liet eerder al weten dat “de beschreven situaties vragen om een meer genuanceerde interpretatie”. De organisatie gaat met de betrokkenen en de cliëntenraad in gesprek. Staatssecretaris Van Rijn zei dinsdag in het televisieprogramma ‘Pauw’ dat hij de zorg in zijn algemeenheid beter wil maken. “Niet alleen voor mijn moeder, maar voor iedereen.” …lees meer

‘Maar 2 personeelsleden voor 100 mensen in WZH’

RTVWEST 05.11.2014 De zorg in het Haagse zorgcentrum WZH is ondermaats. Dat bepleitte Ben Oude Nijhuis, echtgenoot van een bewoner van het Woonzorgcentrum, dinsdagavond in het VARA-programma Pauw. ’s Nachts zouden er maar 2 personeelsleden voor 100 patiënten aanwezig zijn, aldus Oude Nijhuis.

Oude Nijhuis sprak bij Pauw over de slechte verzorging van zijn dementerende vrouw, naar aanleiding van een publicatie in het AD. Daaruit bleek dat niet alleen de vrouw van Oude Nijhuis, maar ook de moeder van staatssecretaris Van Rijn dezelfde verzorging krijgt. Van Rijn is met zijn portefeuille verantwoordelijk voor de zorg aan ouderen in Nederland.

Ouderenzorg schiet tekort

Staatssecretaris Van Rijn erkende dat de zorg voor ouderen tekortschiet. ‘Iedereen beseft dat dit zo niet langer kan’, aldus Van Rijn.

WZH Haaglanden zei eerder op dinsdag op de hoogte te zijn van de ‘bezorgdheid’ van de heren Van Rijn en Oude Nijhuis, maar wil niet ingaan op individuele gevallen. Wel benadrukt de zorginstelling dat de zaak om een ‘genuanceerde interpretatie vraagt.’ Lees verder

Gerelateerde artikelen;

“Maar twee personeelsleden voorhonderd mensen in WZH”

Den HaagFM 05.11.2014 De zorg in het Haagse zorgcentrum WZH is ondermaats. Dat zei Ben Oude Nijhuis, echtgenoot van een bewoner van het woonzorgcentrum, dinsdagavond in het televisieprogramma ‘Pauw’. ‘s Nachts zouden er maar twee personeelsleden voor honderd patiënten aanwezig zijn.

Oude Nijhuis sprak bij ‘Pauw’ over de slechte verzorging van zijn dementerende vrouw, naar aanleiding van een publicatie in het AD. Daaruit bleek dat niet alleen de vrouw van Oude Nijhuis, maar ook demoeder van staatssecretaris Martin van Rijn (kleine foto) dezelfde verzorging krijgt. Van Rijn is met zijn portefeuille verantwoordelijk voor de zorg aan ouderen in Nederland.

De situatie zou veroorzaakt worden door bezuinigingen, bepleitte Oude Nijhuis. “In plaats van personeel, hebben ze in de slaapkamers camera’s opgehangen, om te zien of mensen uit bed vallen.” Staatssecretaris Van Rijn erkende dat de zorg voor ouderen tekortschiet. “Iedereen beseft dat dit zo niet langer kan”, aldus Van Rijn. …lees meer

‘Personeel WZH zette vader van staatssecretaris Van Rijn op z’n nummer’

RTVWEST 05.11.2014 De vader van staatssecretaris Van Rijn is door het personeel van verzorgingstehuis WZH in Den Haag aangesproken op de publicatie in het AD van dinsdag. Dat zei Ben Oude Nijhuis, een vriend van Van Rijn, in het VARA-programma Pauw dinsdagavond.

‘Toen hij binnenkwam na het artikel in de krant, werd hij direct op z’n nummer gezet’, vertelde een geëmotioneerde Oude Nijhuis. Daarom durfde de vader van de staatssecretaris ook niet in het tv-programma te komen. Staatssecretaris Van Rijn was zelf wel aanwezig in Pauw. Hij ontkende het verhaal, en zei dat zijn vader vooral bang was geworden door alle publiciteit.

‘Onzin’, aldus Oude Nijhuis, die vertelde dat zelfs een familielid door het WZH was gebeld om te voorkomen dat het verhaal ook nog in Pauw verteld zou worden.

Moeder van de staatssecretaris

Het onderwerp draait om een verhaal dat dinsdagochtend in het AD verscheen, waarin meneer Van Rijn vertelde hoe zijn demente vrouw soms in de urine baadde, door bezuinigingen in de zorg. De bal ging rollen toen Omroep West publiceerde dat het hier notabene om de moeder van de verantwoordelijke staatssecretaris gingLees verder

Gerelateerde artikelen;

Haagse zorginstelling schrikt van verhaal staatssecrataris Van Rijn

NU 05.11.2014 De Haagse zorginstelling waar de moeder van staatssecretaris Martin van Rijn wordt verpleegd, is ”geschrokken” van het verhaal over de falende zorg voor de dementerende bewoners.

Van Rijn sprak daarover dinsdagavond in het tv-programma Pauw, nadat zijn vader en een andere mantelzorger in het AD een boekje open hadden gedaan.

WoonZorgcentra Haaglanden (WZH) schreef ook in een reactie dat ”de beschreven situaties vragen om een meer genuanceerde interpretatie”. WZH gaat met de betrokkenen en de cliëntenraad in gesprek.

Lees meer over: Martin van Rijn Den Haag

Gerelateerde artikelen;

Staatssecretaris Van Rijn vindt situatie rond verpleging moeder ‘heel erg’

RTVWEST 05.11.2014  Staatssecretaris Martin van Rijn (Volkgezondheid) vindt de situatie rond zijn demente moeder in de Haagse verpleeginstelling WZH ‘heel erg’. Dat zegt hij dinsdagavond in het tv-programma Pauw over de hulpverlening aan zijn moeder in een Haagse zorginstelling. Van Rijn noemt de problemen in de zorg ‘een van de redenen dat hij de politiek is ingegaan.’

Zijn vader Joop van Rijn (81) en medeklager Ben Oude Nijhuis (82) deden dinsdag in het AD hun beklag over de falende zorg voor hun zwaar dementerende echtgenotes in een Haagse zorginstelling. ‘Soms loopt de urine langs haar enkels’, vertelde het tweetal in de krant.

Omroep West meldde dat het onder meer om de moeder van de staatssecretaris bleek te gaan. Lees verder

Gerelateerde artikelen;

Joop (81) heeft geen trek in mediaoptreden bij Pauw

AD 04.11.2014 Joop (81), de vader van staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid), ziet af van een optreden in het BNN-VARA-programma Pauw. Dat bevestigt hoofdredacteur Herman Meijer van de talkshow.

Aanvankelijk zouden Joop van Rijn (81) en Ben Oude Nijhuis (82) samen hun beklag doen over de falende zorg voor hun zwaar dementerende echtgenotes in een Haagse zorginstelling. Beiden lieten zich vandaag in het AD kritisch uit over die zorg. Later bleek dat een van de klagers de vader is van staatssecretaris Van Rijn, die verantwoordelijk is voor ouderenzorg.

Lees ook;

MISSTANDEN ZORGAANBIEDER WZH ONACCEPTABEL

SP 04-11-2014•De SP heeft opheldering gevraagd aan het Haagse stadsbestuur over de misstanden bij zorgaanbieder WZH. SP-fractievoorzitter Bart van Kent: “De misstanden die aan de orde komen in het AD-artikel zijn onacceptabel. Zo is de leefbaarheid en de veiligheid van de bewoners ernstig in het gedrang. De SP wil dat de wethouder gaat optreden”. In een artikel vandaag in het AD worden verschillende misstanden aan de kaak gesteld, zo zouden shifts van verzorgend personeel niet aansluiten, worden medicijnen alleen klaar gezet en niet toegediend bij cliënten en is er te weinig toezicht. › Lees verder

SP: “Misstanden bij zorgaanbieder WZH onacceptabel”

Den HaagFM 04.11.2014 De SP in de Haagse gemeenteraad heeft opheldering gevraagd aan het stadsbestuur over de misstanden bij de Haagse zorgaanbieder WZH. Het AD schrijft dat zwaar demente echtgenotes soms uren aan hun lot worden overgelaten.

“De misstanden die aan de orde komen in het AD-artikel zijn onacceptabel. Zo is de leefbaarheid en de veiligheid van de bewoners ernstig in het gedrang. De SP wil dat de wethouder gaat optreden”, zegt fractievoorzitter Bart van Kent. De partij wil weten of het stadsbestuur al eerder signalen heeft ontvangen bij WZH. Ook wil de SP dat de verantwoordelijk wethouder bij de minister aan de bel trekt over de misstanden. …lees meer

‘Urine loopt langs de enkels’ van moeder staatssecretaris Van Rijn in Haags verpleeghuis, vader Van Rijn klaagt over zorg

RTVWEST 04.11.2014 De vader van staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) van Volksgezondheid klaagt over de zorg die de demente moeder van Van Rijn krijgt van de zorgaanbieder WZH. In het AD doet haar 81-jarige man zijn beklag over de werkwijze van de Haagse zorginstelling WZH.

Het ministerie van Volksgezondheid bevestigt tegenover Omroep West dat het om de moeder van staatssecretaris Van Rijn gaat. Moeder Van Rijn zou, samen met haar demente medebewoners, soms urenlang alleen gelaten worden door personeel van WZH. Ook wordt geklaagd over de kwaliteit van de zorg. ‘Soms loopt de urine langs haar enkels’, vertelt Joop van Rijn aan de krant die samen met zijn buurman Ben Oude Nijhuis zijn verhaal doet.

De echtgenote van Oude Nijhuis zit ook in WZH.  Ben Oude Nijhuis wijt de problemen aan de bezuinigingen in de zorg. In een reactie tegenover Omroep West laat staatssecretaris Van Rijn weten dat zijn ‘persoonlijke situatie’ zijn ‘inspiratiebron’ is geweest om in de politiek te gaan. In januari 2013 riep hij bijvoorbeeld kinderen op te helpen bij de verzorging van hun oudersLees verder

Ook vader van minister van Volksgezondheid klaagt over zorgaanbieder WZH

Den HaagFM 04.11.2014 De vader van staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid klaagt over de zorg die de demente moeder van Van Rijn krijgt van de Haagse zorgaanbieder WZH. In het AD doet haar 81-jarige man zijn beklag over de werkwijze van de zorginstelling.

Het ministerie van Volksgezondheid bevestigt dat het om de moeder van staatssecretaris Van Rijn gaat. Moeder Van Rijn zou, samen met haar demente medebewoners, soms urenlang alleen gelaten worden door personeel. Ook wordt geklaagd over de kwaliteit van de zorg. “Soms loopt de urine langs haar enkels”, vertelt Joop van Rijn aan de krant die samen met zijn buurman Ben Oude Nijhuis zijn verhaal doet. De echtgenote van Oude Nijhuis zit ook in WZH. …lees meer

ader Van Rijn luidt noodklok

Telegraaf 04.11.2014 De man die vanochtend in het AD de noodklok luidde over de erbarmelijke omstandigheden in het verzorgingshuis van zijn vrouw, is niemand minder dan de vader van verantwoordelijk staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid). Dat erkent de bewindsman tegen De Telegraaf.

Mannen slaan alarm om slechte zorg demente echtgenotes

AD 04.11.2014 Twee tachtigers slaan alarm om de falende zorg aan hun zwaar demente echtgenotes bij de Haagse zorgaanbieder WZH. ‘Ik moet vaak huilen.’

Zes weken later kreeg ze een schone bh. Zo lang, dat vind ik smerig, aldus Oude Nijhuis

Op een dag trof Joop van Rijn (81) zijn vrouw en zeven demente medebewoners volkomen verlaten aan in de gemeenschappelijke huiskamer. De ene medewerker was om 14.00 uur in de middag vertrokken. De dienst zat erop. De shift van de volgende begon pas om 16.00 uur. Twee volle uren lang was er – op een vluchtige inspectie na – geen toezicht. En zo ging het niet één keer, maar gebeurt het al jaren meerdere keren per week. ‘Vooral in het weekend.’

Lees ook;

47 Reacties op “Gedonder in de Haagse Zorg door bezuinigingen

  1. o u d n i e u w s : achterstand van een kwart E E U W …..

    AOV / OUDEREN UNIE 55+ MAAKTEN SAMEN IN 1994 AL HUN BORST NAT MAAR DE DOVE POLITIEK WAS ER, IS ER HELAAS NOG NIET RIJP VOOR.
    MAAR NA 20 OF BINNEN 25 JAAR MOET HIERIN EEN KENTERING EN EEN DUIDELIJKE VERANDERING KOMEN.

    OF GAAT `T ALLEEN & ENKEL OM ZUIVERE MACHTSSPELLETJES ?

    tja, als de verbeelding sprak en spreekt en tegelijkertijd was en is het Kabinet horende doof en ziende blind. JAMMER XXX !

    GAAN EIGEN BELANGEN EN ANDERE PRIORITEITEN SOMS VOOR ???

    (Horende blind en ziende doof !)

    Zelfs MEDIA hadden er geen tijd voor en er geen oren naar !!!

  2. Pingback: Demonstratie 08.11.2014 tegen de aangekondigde bezuinigingen in de zorg | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  3. Pingback: Gedonder in de Haagse Zorg door bezuinigingen – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad

  4. Pingback: Gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad

  5. Pingback: Gedonder in de Haagse Zorg door bezuinigingen – deel 2 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  6. Pingback: Het Kabinet met de aangepaste Zorgwet « Debat in de Digitale Hofstad

  7. Pingback: Gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 3 « Debat in de Digitale Hofstad

  8. Pingback: Debat in de Digitale Hofstad

  9. Pingback: Gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 4 « Debat in de Digitale Hofstad

  10. Pingback: Gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 6 « Debat in de Digitale Hofstad

  11. Pingback: Gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 7 « Debat in de Digitale Hofstad

  12. Pingback: Gedonder in de Haagse Zorg door bezuinigingen – deel 3 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  13. Pingback: Manifest gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 8 « Debat in de Digitale Hofstad

  14. Pingback: Manifest gedonder ook in de Haagse Zorg door bezuinigingen | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  15. Pingback: Meer geld vanwege gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 9 « Debat in de Digitale Hofstad

  16. Pingback: Meer geld vanwege gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 10 « Debat in de Digitale Hofstad

  17. Pingback: Terugblik demonstratie 07.08.2017 HWW Zorg bij winkelcentrum Leyweg | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  18. Pingback: Gedonder in de Haagse Zorg door bezuinigingen – deel 4 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  19. Pingback: Meer geld vanwege gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 11 « Debat in de Digitale Hofstad

  20. Pingback: Meer geld vanwege gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 12 « Debat in de Digitale Hofstad

  21. Pingback: Meer geld vanwege gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 13 « Debat in de Digitale Hofstad

  22. Pingback: Gedonder in de Haagse Zorg door bezuinigingen – deel 5 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  23. Pingback: Meer geld vanwege gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 14 « Debat in de Digitale Hofstad

  24. Pingback: Gedonder in de Haagse Zorg door bezuinigingen – deel 6 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  25. Pingback: Gaat het gedonder in de Haagsche zorg gewoon verder ??? | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  26. Pingback: Meer geld vanwege gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 15 « Debat in de Digitale Hofstad

  27. Pingback: Weer gedonder bij de Haagse Wijk- en Woonzorg HWW | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  28. Pingback: Meer geld vanwege gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 16 « Debat in de Digitale Hofstad

  29. Pingback: Meer geld vanwege gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 17 « Debat in de Digitale Hofstad

  30. Pingback: Meer geld vanwege gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 19 – commissie Bos « Debat in de Digitale Hofstad

  31. Pingback: Meer geld vanwege gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 19 « Debat in de Digitale Hofstad

  32. Pingback: En weer gedonder bij de Haagse Wijk- en Woonzorg HWW | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  33. Pingback: Meer geld vanwege gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 20 « Debat in de Digitale Hofstad

  34. Pingback: Gedonder bij de Haagse Wijk- en Woonzorg HWW – de nasleep | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  35. Pingback: Gedonder bij de Haagse zorginstelling Just Care – de nasleep | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  36. Pingback: Meer geld vanwege gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 21 « Debat in de Digitale Hofstad

  37. Pingback: Gaat het gedonder in de Haagse zorg gewoon verder ??? – Bronovo toch nog even open !! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  38. Pingback: Meer geld vanwege gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 22 « Debat in de Digitale Hofstad

  39. Pingback: Meer geld vanwege gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 23 – LangeLand ziekenhuis Zoetermeer « Debat in de Digitale Hofstad

  40. Pingback: Meer geld vanwege gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 24 Isala ziekenhuis Zwolle « Debat in de Digitale Hofstad

  41. Pingback: Meer geld vanwege gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 25 – wachtlijsten « Debat in de Digitale Hofstad

  42. Pingback: Meer geld vanwege gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 26 – wachtlijsten – de nasleep « Debat in de Digitale Hofstad

  43. Pingback: Meer geld vanwege gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 27 – gedonder neemt toe !! « Debat in de Digitale Hofstad

  44. Pingback: Op weg naar de 2e kamerverkiezingen op 22 november 2023 !!! – deel 5 « Debat in de Digitale Hofstad

  45. Pingback: Meer geld vanwege gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 28 – HagaZiekenhuis « Debat in de Digitale Hofstad

  46. Pingback: Meer geld vanwege gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 29 – « Debat in de Digitale Hofstad

  47. Pingback: Meer geld vanwege gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 30 – de opkomst van de Commerciële Zorg !! « Debat in de Digitale Hofstad

Plaats een reactie