Den Haag geeft strook grond na 22 jaar terug aan buurgemeente Rijswijk

Den Haag wordt een beetje kleiner en geeft een strook grond na 22 jaar geleden terug aan Rijswijk

De stad geeft buurgemeente Rijswijk een strook grond terug die 22 jaar geleden werd geannexeerd. Maar dat gaat veranderen. Gisteravond 20.10.2022 besloot de politiek in Den Haag een strook grond van een kleine kilometer langs de Trekvliet na bijna 22 jaar terug te geven aan Rijswijk.

Bij de gemeentelijke herindeling van 2001 kreeg de hofstad de grond om er een (deels ondergrondse) weg te kunnen aanleggen die zou moeten aansluiten op de A13. Maar dit zogeheten Trekvliet-tracé is sinds de aanleg van de Rotterdamsebaan overbodig geworden.

Dwars door de wijk

Bijzonder is het wel, zo’n grenscorrectie. Het gebeurt maar zelden. Den Haag maakt zich er niet zo druk over, Rijswijk lijkt er zwaarder aan te tillen. En dat heeft veel te maken met de omstreden gemeentelijke herindeling van 2001.

Destijds dreigde Rijswijk veel meer grond te verliezen aan Den Haag. De nu zo smalle Haagse corridor naar de Vlietzone zou veel breder worden en dwars door de Rijswijkse wijk Leeuwendaal gaan. ,,Daar is er gelukkig nooit van gekomen”,

Stukje grond terug naar Rijswijk

De gemeenteraad stemde donderdag 21.04.2022 reeds in met de teruggave van een stukje grond aan Rijswijk dat bij de gemeentelijke herindeling van 2001 naar Den Haag ging. Het gaat om het gebied in de buurt van de Cromvlietkade, Geestbrugkade en een gedeelte van de Nassaukade. Daar staan de woningen op Rijswijks grondgebied, terwijl de stoepen, straten en de groenvoorzieningen binnen de gemeente Den Haag liggen.

Zo ontstond voor Den Haag een ‘corridor’ naar de Vlietzone. De bedoeling was dat hierover een weg over eigen Haags grondgebied naar het centrum naar de rijkswegen kon worden aangelegd. Met de komst van de Rotterdamsebaan is de noodzaak daarvan verdwenen.

Ook de kiosk aan de Cromvlietkade mag blijven, al gaat de huurovereenkomst over naar Rijswijk. Een aantal jaar geleden zorgde dat voormalige benzinestationnetje nog tot onenigheid tussen omwonenden en een ondernemer die er een Mexicaans restaurant wilde beginnen. Bewoners vreesden overlast en wilden het tegenhouden. Het stak bewoners dat ze niet door de andere gemeente werden geïnformeerd over de komst van de zaak.

Helderheid

Rijswijk vroeg Den Haag daarom de grond weer terug te geven. Dat doet Den Haag dan nu ook. ‘Dit zorgt voor eenduidigheid en helderheid voor de bewoners op het gebied van beheer, onderhoud en handhaving,’ aldus de gemeente.

Rijswijk krijgt van Den Haag de wegen, het groen, de riolering, verlichting en straatmeubilair. En hoeft daarvoor niets te betalen. Wel heeft Rijswijk beloofd de fietsroute via deze wegen te laten bestaan en die in de winter ook te strooien.

Meer: Cromvlietkade – Google Maps

Meer: Cromvlietkade – Google Maps

Zie ook: Van Den Haag terug aan Rijswijk

Lees: Laak gaat slanker het nieuwe jaar in: deze drie straten zijn nu weer van Rijswijk – Den Haag FM 02.01.223

Lees: Den Haag stukje kleiner: gemeente geeft grond terug aan Rijswijk – Omroep West 02.01.2023

Lees: Voormalige gemeentegrens tussen Rijswijk en Den Haag wordt teruggebracht – Feel Good Radio 21.10.2022

Lees: Voormalige gemeentegrens tussen Rijswijk en Den Haag wordt teruggebracht – Rijswijk.TV 21.10.2022

Lees: Den Haag geeft strook grond van kilometer na 22 jaar terug aan buurgemeente Rijswijk: ‘Het werd tijd ook’

Een Reactie op “Den Haag geeft strook grond na 22 jaar terug aan buurgemeente Rijswijk

  1. Pingback: Strook grond na 22 jaar terug van Den Haag aan gemeente Rijswijk | Piramide Rijswijk

Plaats een reactie