Van het Zeeheldenkwartier naar het “Beatheldenkwartier” !!! – Terugblik 29.08.2020

Onthulling geveltekst The Motions ‘Wasted Words’ en het Kunstwerk Shocking Blue zangeres Mariska Veres in het Zeeheldenkwartier

De Elandstraat en het Prins Hendrikplein waren zaterdagmiddag 29.08.2020 het bruisend hart van Den Haag. Het regende maar dat deerde niemand. De opkomst was groot.

Hagenezen en buitenlui zijn afgekomen op de onthulling van een fraaie geveltekst ter ere van de roemrijke Haagse popband The Motions en voorts is er een eerbetoon aan de legendarische zangeres van Shocking Blue – Mariska Veres – door middel van een fraai portret op het Prins Hendrikplein.

Henk Augustijn is de initiatiefnemer van dit evenement, zoals hij al vaker deed, zoals bij het eerbetoon aan Q 65 en Golden Earring.

AD 31.08.2020

The Motions

Vandaag 29.08.2020 onthulde burgemeester Jan van Zanen samen met zanger Rudy Bennett “The Motions” de muurschilderingen over de Haagse rockgeschiedenis.

Op de blinde muur van het hoekpand van de Zoutmanstraat en de Elandstraat staat nu de tekst van de eerste hit van The Motions.

Na een korte toespraak van de burgemeester zong Rudy Bennett, voorman van The Motions, het lied Wasted Words.

Telegraaf 02.09.2020

Posthoorn 02.09.2020

Shocking Blue

Tevens werd vandaag het portret van Shocking Blue-zangeres Mariska Veres, op een transformatorhuisje op het Prins Hendrikplein in het Zeeheldenkwartier, officieel onthuld. De muurschildering van de Haagse zangeres (1947-2006) is gemaakt door Roelof Schierbeek, bekend als Beyond van het artiestenduo Karski & Beyond.

Waarom zouden we de wijk voortaan niet Beatheldenkwartier, of Rockheldenkwartier noemen. Dat is toch veel leuker?”

Den Haag staat sinds de jaren ’60 bekend als de Beatstad van Nederland. Het was de bakermat van de ‘Nederbiet‘. Den Haag bracht vele roemruchte bands voort zoals Golden Earring, Q65, The Motions, Shocking Blue, Sandy Coast en Earth and Fire.

Gek genoeg is daar weinig van terug te vinden in de stad.” Om daar verandering in te brengen heeft Augustijn al op andere plekken in Den Haag muurschilderingen aangebracht van Q65, de Tielman Brothers en Golden Earring. Volgens hem mogen The Motions en Shocking Blue niet ontbreken.

Beide bands scoorden in de jaren ’60 van de vorige eeuw grote hits. The Motions was de eerste Nederlandse ‘beatgroep’ die in de hitparade terecht kwam. Van hun protestlied Wasted Words verkochten ze meer dan 25.000 exemplaren en daarmee behaalden ze nummer drie van de hitlijst.

Gitarist Robbie van Leeuwen verliet in 1967 de band en richtte Shocking Blue op. Die band maakte in 1969 het nummer Venus wat wereldwijd een enorm succes werd, met nummer één noteringen in onder andere Frankrijk, Spanje, Zuid Afrika, Australië en de Verenigde Staten.

Kortom, eigenlijk kan de naam van het Haagse Zeeheldenkwartier ook wel op de schop, zei de Haagse kunstenaar Henk Augustijn semi-grappend.

,,Die zeehelden waren natuurlijk heel dubieuze figuren. Prins Hendrik was een eikel eerste klas. Waarom zouden we de wijk voortaan niet Beatheldenkwartier, of Rockheldenkwartier noemen. Dat is toch veel leuker?”

Lees: Boek over band Shocking Blue en Mariska Veres in de maak: ‘Wil voorkomen dat zij in vergetelheid raken’ AD 04.03.2022

Wijk: Zeeheldenkwartier

Web: Zeeheldenkwartier

Zie ook: Het Zeeheldenkwartier opent op 29 augustus 2020 het “Beatheldenkwartier” !!!

Zie ook: Gaat Den Haag van het Zeeheldenkwartier het Beatheldenkwartier maken ??

Zie ook: Terugblik onthulling geveltekst Golden Earring Haagse Terletstraat 06.05.2017

Zie ook: Geveltekst Golden Earring Haagse Terletstraat

lees: Op het Almeloplein werd in 2016 een songtekst van de Q65 op een gevel aangebracht.

Zie ook: Spreuken op de Haagse muren

Zie ook: Graffiti kunstwerk Q65 op de Soestdijksekade onthuld

Zie ook: Joop Roelofs gitarist van de Haagse band Q65 overleden

De onderste regel is weer te lezen | Foto: René Bom

Haagse ondernemer verplaatst zonwering: muurtekst van The Motions weer leesbaar – Omroep West

OmroepWest 30.06.2021  De onderste regel van de muurtekst van de Haagse band The Motions op een pand in Den Haag is weer volledig leesbaar. De eigenaar van het restaurant van het pand op de hoek van de Elandstraat en de Zoutmanstraat had in eerste instantie zijn zonwering over de tekst gemonteerd. ‘Ze hebben de zonwering nu wat lager gehangen’, zegt kunstenaar Henk Augustijn tevreden. ‘De tekst is weer te zien.’

Vorige week werd duidelijk dat de onderste regel niet meer zichtbaar was, omdat de zonwering overheen was gehangen. Daardoor waren de namen van Motions-leden Rudy Bennett, Henk Smitskamp en Sieb Warner niet meer zichtbaar. De kunstenaar baalde als een stekker. Volgens de eigenaar van restaurant Aleppo werd de zonwering alleen maar teruggehangen waar het ooit hing, voordat de muurtekst werd aangebracht. Toch heeft de restauranthouder de zonwering wat lager gehangen waardoor de tekst weer goed zichtbaar is.

Hoewel hij een klacht had ingediend, weet Augustijn niet hoe het zo snel is geregeld. ‘Nee, dat is heel gek. Ik heb wel een klacht ingediend, maar ik heb nog geen feedback gehad’, zegt hij tegen mediapartner Den Haag FM. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de ondernemer van restaurant Aleppo het zonnescherm lager heeft gehangen na een gesprek met een handhaver.

Meer over dit onderwerp: DEN HAAG RNN DEN HAAG FM

Ondernemer hangt zonwering lager: muurtekst van The Motions weer leesbaar

Den HaagFM 30.06.2021 De muurtekst van The Motions op een pand op de hoek van de Elandstraat en de Zoutmanstraat is weer volledig leesbaar. ‘In ieder geval is de luifel voor de tekst weg. Ze hebben de zonwering wat lager gehangen’, zegt kunstenaar Henk Augustijn tevreden. ‘De tekst is weer te zien.’

Vorige week werd duidelijk dat de onderste regel niet meer zichtbaar was omdat er een zonwering overheen was gehangen. Daardoor waren de namen van Motions-leden Rudy Bennett, Henk Smitskamp en Sieb Warner niet meer zichtbaar. Door het verlaging van de zonwering zijn ze nu weer goed zichtbaar.

Hoewel hij een klacht had ingediend wist Augustijn niet hoe het zo snel is geregeld. ‘Nee, dat is heel gek. Ik heb wel een klacht ingediend, maar ik heb nog geen feedback gehad. Het is vrij snel geregeld in ieder geval.’ Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de ondernemer (van restaurant Aleppo) het zonnescherm lager heeft gehangen na een gesprek met een handhaver.

‘Alle lof’

Nachtburgemeester in ruste René Bom spotte dat deze nu niet meer over de tekst hangt. ‘Binnen 1 week is de zonwering die over een deel van de tekst heen geplaatst was, weer weggehaald’, zet hij op Facebook. ‘Alle lof voor degene die dat heeft geregeld!’

Kan een afbeelding zijn van een of meer mensen en bril  René Bom

op zondag

Eerluk= Eerluk !! Ook melden als ut geregeld is !!!
Binnen 1 week is de zonwering die over een deel van de tektst heen geplaatst was , weer weggehaald, zodat de namen van de Leden van THE MOTIONS niet meer te lezen waren !!!
Alle lof voor DIEgene die dat heeft geregeld !! Gemeente Den Haag ?? Dus we kennuh weer naar Rudy Bennett, Henk Smitskamp en Sieb Warner kijkuh !! (wel leuk ook voor Ringo Mollinger,de maker).

Foto: René Bom

LEES OOK: Zonwering hangt over muurtekst The Motions in Elandstraat: ‘Dit is niet hoe het hoort’

 

Zonwering hangt over muurtekst The Motions in Elandstraat: ‘Dit is niet hoe het hoort’

Den HaagFM 23.06.2021 De onderste regel van de muurtekst van The Motions is sinds kort niet meer goed leesbaar. Op het pand aan de Elandstraat is een zonwering aan de gevel gehangen. Die is geplaatst over de namen van Motions-leden Rudy Bennett, Henk Smitskamp en Sieb Warner. De naam van Robbie van leeuwen is nog wel leesbaar.

Kunstenaar Henk Augustijn baalt als een stekker. ‘Er zit een restaurant onder en die is daar een terras begonnen. En hij heeft een luifel opgehangen waardoor je die laatste regel niet meer ziet. Zeker niet als de luifel uithangt’, zegt Augustijn. De gemeente laat weten dat er wordt gekeken hoe dit kan worden opgelost. ‘Dit is niet de bedoeling’, laat een woordvoerder weten.

Op de Elandstraat werd in augustus vorig jaar de tekst aangebracht van Wasted Words, de eerste grote hit van The Motions. Negen maanden later blijkt dat er een zonwering aan de muur hangt waardoor de onderste regel niet meer te lezen is. ‘Dit is echt schandalig. Het zit gewoon over het kunstwerk heen, dat is toch raar?’, zegt René Bom, hij zag de mankering van het kunstwerk toen hij er langs fietste. ‘Dat ding moet weg. Die zonwering moet weg.’

Volgens de eigenaar van restaurant Aleppo gaat het simpelweg om een zonwering die weer op zijn oude plek hangt. ‘De motor was kapot, dus ze hebben hem meegenomen. En weer teruggeplaatst. Dat was de plek van de zonwering.’ Hij zegt te begrijpen dat de kunstenaar het ‘jammer’ vindt dat hij nu over het werk hangt. ‘Je moet begrijpen: we hebben een moeilijke tijd gehad door corona, we hadden het terras nodig.’ Onder de overkapping zit het terras van de zaak.

renebom

@dehaagsebom

WAT IS DIT NU !! SCHANDALAG !!Is er bij de #GemeenteDenHaag, GEEN afd. of Comm, die dit in de gaten houd, beelden en kunstwerken, enz,enz,enz. De namen van Rudy Bennett, Henk Smitskamp en Sieb Warner zijn niet meer te zien !!!!!!??? DAT KAN TOCH NIET ZOMAAR !!?? (DISRESPECT !!!)

Afbeelding

Afbeelding

8:43 p.m. · 22 jun. 2021 10 3

https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?creatorScreenName=denhaagfm&dnt=true&embedId=twitter-widget-0&features=eyJ0ZndfZXhwZXJpbWVudHNfY29va2llX2V4cGlyYXRpb24iOnsiYnVja2V0IjoxMjA5NjAwLCJ2ZXJzaW9uIjpudWxsfSwidGZ3X2hvcml6b25fdHdlZXRfZW1iZWRfOTU1NSI6eyJidWNrZXQiOiJodGUiLCJ2ZXJzaW9uIjpudWxsfSwidGZ3X3R3ZWV0X2VtYmVkX2NsaWNrYWJpbGl0eV8xMjEwMiI6eyJidWNrZXQiOiJjb250cm9sIiwidmVyc2lvbiI6bnVsbH19&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1407408945459826689&lang=nl&origin=https%3A%2F%2Fdenhaagfm.nl%2F2021%2F06%2F23%2Fzonwering-hangt-over-muurtekst-the-motions-in-elandstraat-dit-is-niet-hoe-het-hoort

Het is een afknapperiseenafknapperalshetzóaangetastwordt’

Augustijn is initiator van vele muurteksten van Haagse Helden in de stad: hij zorgde onder meer voor een geveltekst van Kees van Kooten, Harrie Jekkers en ook deze tekst van The Motions. ‘We hebben nog staan zingen bij de onthulling. Het is een afknapper als het dan nu zó aangetast wordt.’

Voor het werk kreeg Augustijn toestemming van de eigenaar van het pand. ‘Maar de onderkant is niet van hem’, zegt hij. ‘Ik ben nu aangifte aan het doen van het aantasten van een kunstwerk in de hoop dat de zonwering wordt weggehaald. Ik hoop dat het snel wordt opgelost.’

‘Ditisniethoehethoort’

Een vlotte oplossing lijkt in zicht, ook de gemeente weet van de aantasting van het kunstwerk. Een woordvoerder laat weten dat er samen met het stadsdeel Centrum wordt bekeken hoe het probleem kan worden opgelost. ‘Maar dit is niet de bedoeling. Dit is niet hoe het hoort.’

Op onderstaande foto is de tekst nog in zijn geheel te zien. Dit is een oudere foto.

Foto’s: René Bom

LEES OOK:

De onderste regel is niet meer te lezen | Foto: René Bom

Zonwering hangt over muurtekst The Motions: ‘Dit is niet hoe het hoort’

OmroepWest 23.06.2021 De onderste regel van de muurtekst van de Haagse band The Motions op een pand in Den Haag is sinds kort niet meer goed leesbaar. Op het pand op de hoek van de Elandstraat en de Zoutmanstraat is een zonwering van een restaurant aan de gevel gehangen. Die is geplaatst over de namen van Motions-leden Rudy Bennett, Henk Smitskamp en Sieb Warner. De naam van Robbie van Leeuwen is nog wel leesbaar.

Kunstenaar Henk Augustijn baalt als een stekker. ‘Er zit een restaurant onder en die is daar een terras begonnen. En hij heeft een luifel opgehangen waardoor je die laatste regel niet meer ziet. Zeker niet als de luifel uithangt’, zegt Augustijn tegen mediapartner Den Haag FM. De gemeente laat weten dat er wordt gekeken hoe dit kan worden opgelost. ‘Dit is niet de bedoeling’, laat een woordvoerder weten.

Op de Elandstraat werd in augustus vorig jaar de tekst aangebracht van Wasted Words, de eerste grote hit van The Motions. Oud-nachtburgemeester René Bom zag het zonnescherm toen hij er langs fietste. ‘Dit is echt schandalig. Het zit gewoon over het kunstwerk heen, dat is toch raar?’, zegt Bom. ‘Dat ding moet weg. Die zonwering moet weg.’

Op onderstaande foto is de tekst nog in zijn geheel te zien. Dit is een oudere foto:

De muurtekst in zijn oorspronkelijke vorm | Foto: René Bom

‘Zonwering is teruggeplaatst’

Volgens de eigenaar van restaurant Aleppo gaat het simpelweg om een zonwering die is teruggeplaatst. ‘De motor was kapot, dus ze hebben hem meegenomen. En nu weer teruggeplaatst. Dat was de plek van de zonwering.’ Hij zegt te begrijpen dat de kunstenaar het ‘jammer’ vindt dat hij nu over het werk hangt. ‘Je moet begrijpen: we hebben een moeilijke tijd gehad door corona, we hebben het terras nodig.’ Onder de overkapping zit het terras van de zaak.

Augustijn is initiator van vele muurteksten van Haagse Helden in de stad: hij zorgde onder meer voor een geveltekst van Kees van Kooten, Harrie Jekkers en ook deze tekst van The Motions. ‘We hebben nog staan zingen bij de onthulling. Het is een afknapper als het dan nu zó aangetast wordt.’ Voor het werk kreeg Augustijn toestemming van de eigenaar van het pand. ‘Maar de onderkant is niet van hem’, zegt hij. ‘Ik ben nu aangifte aan het doen van het aantasten van een kunstwerk in de hoop dat de zonwering wordt weggehaald. Ik hoop dat het snel wordt opgelost.’

‘Dit is niet hoe het hoort’

Ook de gemeente weet van de aantasting van het kunstwerk. Een woordvoerder laat weten dat er samen met het stadsdeel Centrum wordt bekeken hoe het probleem kan worden opgelost. ‘Maar dit is niet de bedoeling. Dit is niet hoe het hoort.’

LEES OOK: Tekst van Harrie Jekkers gloort op gevel: ‘Moerwijk kon wel een oppepper gebruiken’

Meer over dit onderwerp: ZONWERING KUNSTWERK THE MOTIONS ELANDSTRAAT DEN HAAG DEN HAAG FM RNN

6 Reacties op “Van het Zeeheldenkwartier naar het “Beatheldenkwartier” !!! – Terugblik 29.08.2020

  1. Pingback: Tee-Set definitief op de muur hoek Warmoezierstraat en de Buitenwatersloot te Delft | Kunst in de Wijk

  2. Pingback: Het monument voor Tee-set in de Westerkwartier te Delft is gepland voor begin maart 2021 | Kunst in de Wijk

  3. Pingback: Het monument voor Tee-Set in het Westerkwartier te Delft is gepland voor begin maart 2021 | Kunst in de Wijk

  4. Pingback: Straatnamen met Haagse Pophelden | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  5. hoi, ik hoorde dat jullie een eerbetoon aan Gerard Fieret gaan doen. Bij wie moet ik zijn om mee te doen? Ik heb nl. een bundel met gedichten en anecdotes samengesteld, een inleiding geschreven en ook naar het Spaans vertaald en deze in Spanje uitgegeven. Ik denk dat een interessante toevoeging kan zijn voor jullie programma. Laat maar weten of jullie geïnteresseerd zijn. hartelijke groet, Nanne

Plaats een reactie