Wereldtop in Den Haag – De oceanenconferentie op 22.04.2014 en verder

De oceanenconferentie In het World Forum 

De oceanen worden meer en meer bedreigd: door drijvende eilanden van plastic afvalmateriaal en door verzuring als gevolg van de opname van CO2. Ook zal door de groei van de wereldbevolking, van 7  naar 9 miljard mensen, de vraag naar vis naar verwachting verdubbelen, terwijl door overbevissing al ruim 40 procent van het totale visbestand is uitgeput.

Tegengestelde belangen

Volgens Staatssecretaris  Dijksma weten velen wel wat er nodig is om zeeën en oceanen schoner en gezonder te maken, maar lopen veel maatregelen en andere initiatieven stuk op tegengestelde belangen. Daarom is het nodig dat landen, bedrijven, internationale en maatschappelijke organisaties en wetenschappers de handen ineenslaan en samen echt iets doen.

Veel kennis in Nederland

Het Nederlands kabinet voelt een speciale verantwoordelijkheid om hier moreel leiderschap te tonen, zegt staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken. ‘We hebben veel kennis, bijvoorbeeld over duurzame visserij, en die willen we graag delen met andere landen.’

Slotverklaring Sharon Dijksma

De top is voor Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken pas geslaagd als er donderdag een slotverklaring ligt waarin concrete actie wordt afgesproken om de oceanen te redden van de vervuiling door de mens en ze schoner en gezonder te maken. Zij wil dan ook dat Nederland het voortouw neemt in het oplossen van de problemen.

Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry

Veel mensen denken dat de voorraad vis eindeloos is, aldus Kerry. In een restaurant bestel je vis zonder enige link met de weg van oceaan naar je bord. ‘Maar feit is dat bijna een derde van de visvoorraad overbevist is.’ Op de rest van de vis wordt maximaal gevangen, aldus Kerry. ‘Dat is de definitie van niet duurzaam.’

Stap richting schonere oceanen

Telegraaf 25.04.2014 Overheden, bedrijven en niet-gouvernementele organisaties uit 80 landen hebben vrijdag een stap gezet richting schonere oceanen en minder overbevissing. Dat blijkt uit de slotverklaring van de ‘oceanentop’ die deze week in Den Haag werd gehouden.

Kerry: stop met het leegvissen van oceanen

Trouw 24.04.2014 De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft in een videoboodschap op de ‘oceanentop’ in Den Haag gewaarschuwd voor overbevissing in de oceanen. ‘Vandaag de dag is te veel geld op zoek naar veel te weinig vis’, zei Kerry.

Veel mensen denken dat de voorraad vis eindeloos is, aldus Kerry. In een restaurant bestel je vis zonder enige link met de weg van oceaan naar je bord.

Veel mensen denken dat de voorraad vis eindeloos is, aldus Kerry. In een restaurant bestel je vis zonder enige link met de weg van oceaan naar je bord. ‘Maar feit is dat bijna een derde van de visvoorraad overbevist is.’ Op de rest van de vis wordt maximaal gevangen, aldus Kerry. ‘Dat is de definitie van niet duurzaam.’

Kerry tegen overbevissing

Telegraaf 24.04.2014 De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft in een videoboodschap op de ‘oceanentop’ in Den Haag gewaarschuwd voor overbevissing in de oceanen. „Vandaag de dag is te veel geld op zoek naar veel te weinig vis”, zei Kerry.

Gerelateerde artikelen;

22-04: ‘Lef voor schone oceanen’

20-04: Top moet zee versterken

10-04: Minder vis in de Waddenzee

28-01: Profiel Parlevliet & Van der Plas

21-01: ‘Kwart haaien kan uitsterven’

23-11: Vissen met trawler omstreden

Kerry waarschuwt voor leegvissen oceanen 

NU 24.04.2014 De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft in een videoboodschap op de ‘oceanentop’ in Den Haag gewaarschuwd voor overbevissing in de oceanen.

‘Vandaag de dag is te veel geld op zoek naar veel te weinig vis”, zei Kerry.

Veel mensen denken dat de voorraad vis eindeloos is, aldus Kerry. In een restaurant bestel je vis zonder enige link met de weg van oceaan naar je bord.

Gerelateerde artikelen

Lees meer over: Oceanen Overbevissing John Kerry

Dijksma opent oceanentop in World Forum

RTVWEST 22.04.2014 Staatsecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken heeft dinsdag de Oceanentop in Den Haag geopend. In het World Forum zijn ruim 600 mensen uit 80 verschillende landen aanwezig. Tijdens de top komen overbevissing, voedseltekorten en vervuiling van de oceanen aan de orde.Lees verder

Gerelateerde artikelen;

Oceanentop van start met tachtig landen

Den HaagFM 22.04.2014 Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken heeft dinsdag de Oceanentop geopend. In het World Forum zijn ruim 600 mensen uit tachtig verschillende landen aanwezig. Tijdens de top komen overbevissing, voedseltekorten en vervuiling van de oceanen aan de orde.

Dijksma roept de internationale gemeenschap op om in actie te komen om de vervuiling van oceanen tegen te gaan. Volgens Dijksma weten velen wel wat er nodig is om zeeën en oceanen schoner en gezonder te maken, maar lopen veel maatregelen en andere initiatieven stuk op tegengestelde belangen. Daarom is het nodig dat landen, bedrijven, internationale en maatschappelijke organisaties en wetenschappers de handen ineenslaan en samen echt iets doen. …lees meer

Dijksma roept op tot tonen van lef voor schonere oceanen 

‘Samenwerking geboden om problemen hoofd te bieden’

NU 22.04.2014 De internationale gemeenschap moet lef tonen en in actie komen om de vervuiling van oceanen tegen te gaan. Die oproep zal staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken dinsdag in Den Haag doen bij de opening van de ‘oceanentop’, waaraan vijfhonderd mensen uit tachtig landen tot en met donderdag meedoen.

‘Lef voor schone oceanen’

Telegraaf 22.04.2014 De internationale gemeenschap moet lef tonen en in actie komen om de vervuiling van oceanen tegen te gaan. Die oproep zal staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken dinsdag in Den Haag doen bij de opening van de ‘oceanentop’, waaraan deze week vijfhonderd mensen uit tachtig landen meedoen.

Gerelateerde artikelen;

20-04: Top moet zee versterken

13-04: VN: moeilijk streven opwarming

31-03: ‘Klimaat: tijd begint te dringen’

20-11: Schild om aarde zwakker

06-11: Meer broeikasgassen

03-10: Oceanen in gevaar door ‘dodelijk trio’

Opnieuw een wereldtop in Den Haag: de oceanenconferentie

RTVWEST 21.04.2014  Na de kerntop in maart vindt er opnieuw een wereldtop plaats in Den Haag: de oceanenconferentie. Van dinsdag tot en met donderdag gaan 500 deelnemers uit 80 landen in het World Forum praten over overbevissing en vervuiling van de oceanen.Lees verder

Grote oceanenconferentie in WorldForum

Den HaagFM 21.04.2014 Na de kerntop vorige maand vindt opnieuw een wereldtop plaats in Den Haag: de oceanenconferentie. Van dinsdag tot en met donderdag gaan 500 deelnemers uit 80 landen in het World Forum praten over overbevissing en vervuiling van de oceanen.

Sharon Dijksma

De oceanen worden meer en meer bedreigd: door drijvende eilanden van plastic afvalmateriaal en door verzuring. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken wil dat Nederland het voortouw neemt in het oplossen van de problemen. “We hebben veel kennis, bijvoorbeeld over duurzame visserij, en die willen we graag delen met andere landen.” De top is voor Dijksma geslaagd als er donderdag een slotverklaring ligt waarin concrete actie wordt afgesproken om de oceanen te redden van de vervuiling door de mens en ze schoner en gezonder te maken. …lees meer

MEER:

Kabinet maant tot extra aandacht voor water

NU 25.04.2014 De kwaliteit van drinkwaterbronnen staat onder druk als gevolg van gewasbeschermingsmiddelen, nitraat, nieuwe stoffen in geneesmiddelen en cosmetica, klimaatverandering en bepaalde activiteiten in de grond.

Terecht

De vereniging van drinkwaterbedrijven Vewin noemt het “terecht” dat het kabinet de drinkwatervoorziening als “nationaal belang” erkent.

“Drinkwater is een eerste levensbehoefte en het veiligstellen van drinkwaterbronnen is minstens zo belangrijk als andere belangen, zoals energie”, aldus de organisatie.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Drinkwater

Nederland scoort matig op energierapport – kernenergie nodig

NRC 22.04.2014 Nederland heeft een gemengd rapport gekregen van het Internationale Energie Agentschap (IEA). Met de duurzaamheid en de uitstoot van CO2 gaat het slecht. Maar er is hoop dat dat gaat veranderen.

Op dit moment komt slechts 4,5 procent van het energieverbruik uit hernieuwbare, duurzame, bronnen. Daarnaast neemt het aandeel van het relatief schone, maar dure gas, in de energiemix af ten gunste van olie en steenkool, grondstoffen die veel meer CO2 uitstoten. Fossiele brandstoffen bepalen 90 procent van de totale energiemix. In plaats van minder uitstoot, is Nederland op weg om veel meer CO2 te gaan uitstoten. LEES VERDER

Lees meer;

8 FEB Leer van het mislukte Duitse energieplan›

22 JAN Nieuwe klimaatdoelstellingen EU op ‘veel terreinen weinig ambitieus’›

2013 ‘We kunnen niet om fossiele brandstof heen’›

2013 ‘We kunnen niet om fossiele brandstof heen’›

2012 Amerikaanse energierevolutie laat broeikaseffect intact›

Energieakkoord op scherp om bijstookhout

NU 22.04.2014 Dat schrijft het Financieele Dagblad (FD) dinsdag. Stroomproductenten hebben volgens de krant inmiddels spijt dat zij akkoord gingen met de hoge eisen voor de duurzaamheid van het hout dat zij bijstoken in kolencentrales, maar milieuorganisaties houden vast aan de strenge criteria.

Gerelateerde artikelen

Lees meer over: Energieakkoord

‘De duurzame ondernemer heeft aandelen in de opwarming van de aarde’

VK 19.04.2014  Ongemakkelijk wordt het als de ondernemer op de kansel klimt en ons zwaaiend met De Wetenschap hel en verdoemenis belooft als we zijn product niet afnemen, schrijft wetenschapsredacteur Maarten Keulemans.In de VS zal het best, maar in ons land lopen de klimaatsceptici de deur nu niet direct plat, een enkele losgeslagen PVV¿er of gepensioneerde ingenieur daar gelaten

Dinsdag verschijnt een boek waarop ik mij verheug. In De Balie zullen een stuk of tien wetenschappers en ondernemers met elkaar in debat gaan over De Twijfelbrigade, een ‘boek dat de klimaatscepsis fileert’, zoals de aankondiging strijdbaar belooft.

Milieukundige Jan Paul van Soest, die het boek schreef, heeft er lang aan gewerkt. Het boek ‘onthult’ welke belangen er schuilgaan achter ‘de enorme sceptische machinerie’ van ‘ideologisch gemotiveerde dienaren van de vrijemarktvisie en de fossiele brandstoffenenergie’, aldus de aankondiging. De klimaatontkenners dus. Ik heb er ook wel eens een stel ontmaskerd.

De klimaatwetenschappelijke papers vliegen ons om de oren, en volgens Eurobarometer vinden Europeanen klimaatverandering het op een na grootste wereldprobleem (na honger). Maar blijkbaar is dat niet genoeg en meent Van Soest dat ‘de klimaatwetenschap wordt afgewezen’.

Zijn uitgever, Maurits Groen? De naam zegt het al: alweer een ondernemer die tot over de hernieuwbare oren in duurzaam zit. Oud-hoofdredacteur van Milieudefensie, oprichter van meerdere duurzaam-bedrijven, gewild spreker op bijeenkomsten voor duurzame ondernemers. Alweer iemand met aandelen in de opwarming van de aarde, om het zo maar eens te zeggen.

En ga zo maar door. Drie sprekers die in De Balie ‘de jonge generatie’ vertegenwoordigen, zitten in de duurzame consultancy en de zakelijke milieulobby. De wetenschap wordt vertegenwoordigd door onder meer Pier Vellinga, keer op keer bekritiseerd wegens wel erg vrijelijk gedoemdenk, en vooral: wederom iemand wiens broodwinning het is om heel hard te roepen dat de wereld vergaat.

Groene gospel
Zelfs de columnist van de avond, die toch als hofnar wat tegengas had kunnen bieden, zal het groene gospel uit volle borst meezingen: het is Erik van Praag, organisatieadviseur, schrijver van boeken met titels als De aarde heeft koorts en iemand die blijkens zijn bedrijfswebsite vindt dat er ‘een massale bewustzijnstransformatie nodig is.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s