Wereldtop Antibiotica 25 en 26 juni 2014 Vredespaleis

Wereldtop 25, 26 juni 2014

Met staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) is Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) 25 en 26 juni gastvrouw van de ministersconferentie in Den Haag, die mede wordt gesteund door de WHO en de Verenigde Naties. Tijdens de top wordt onder meer gesproken over verantwoord gebruik van antibiotica voor mens en dier en de mogelijkheid om gezamenlijk nieuwe antibiotica te ontwikkelen.

Door slordig en onzorgvuldig gebruik van antibiotica worden steeds meer soorten bacteriën resistent voor antibiotica. Daardoor zijn infecties als hersenvliesontsteking of longontsteking in de toekomst mogelijk niet meer te bestrijden. Schippers zet zich al lange tijd in om de aanpak van antibioticaresistentie wereldwijd te verbeteren. De bacteriën stoppen nu eenmaal niet bij de grens, is haar boodschap.

Grote prijs

„Of je nu in een sloppenwijk in Azië woont of in Amerika in een duur top-ziekenhuis een cosmetische operatie ondergaat, deze bacteriën discrimineren niet en stoppen niet bij landsgrenzen. Als we dit probleem niet wereldwijd aanpakken, gaan we er wereldwijd een grote prijs voor betalen. Een blaasinfectie wordt ongeneeslijk en een knieoperatie levensbedreigend. Dit is geen apocalyptische fantasie, maar een werkelijke dreiging”, aldus Schippers.

Meer over;

Schippers en Dijksma: wereldwijde actie tegen antibioticaresistentie

RO 26.06.2014 Bijna 40 landen hebben internationale afspraken gemaakt over de aanpak van antibioticaresistentie, onder leiding van minister Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken). De noodzaak van de aanpak van antibioticaresistentie wordt door landen, zoals de Verenigde Staten, China, Rusland en Indonesië, onderstreept.

Zie ook

Onderzoek antibioticum

Telegraaf 26.06.2014 De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doet onderzoek bij vier kalverhouders en een rundveehouder naar toediening van het verboden middel furazolidon. Dit antibioticum kwam aan het licht in urinemonsters van rosékalveren en in het veevoer van een Gelderse kalverhouder.

Onderzoek naar verboden antibioticum bij veehouders

Trouw  26.06.2014 De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doet onderzoek bij vier kalverhouders en een rundveehouder naar toediening van het verboden middel furazolidon. Dit antibioticum kwam aan het licht in urinemonsters van rosékalveren en in het veevoer van een Gelderse kalverhouder.

Alle vijf bedrijven zijn door de NVWA geblokkeerd. Dit betekent dat ze geen dieren of producten meer mogen verhandelen.
Het ministerie van Economische Zaken heeft dat donderdag bekendgemaakt.

Strijd nodig tegen bacteriën

Telegraaf 26.06.2014 Bijna 40 landen gaan samenwerken om mensen aan te zetten tot verantwoord gebruik van antibiotica. Daarover zijn donderdag internationale afspraken gemaakt op de tweede dag van de internationale conferentie over antibiotica-resistentie in Den Haag.

„De experts zijn het erover eens dat antibiotica-resistentie een grote dreiging is. Maar veel mensen kennen de gevaren niet en vragen hun huisarts nog steeds om antibiotica als het niet echt nodig is. Mensen moeten weten hoe groot het probleem is,” aldus staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken).

Gerelateerde artikelen;

25-06: ‘Samen voor nieuwe antibiotica’

20-06: Toconferentie over antibiotica

28-01: Zuid-Europese bacterie vaak resistent

28-11: ‘Wereldwijde aanpak antibioticaresistentie’

18-11: Denk na over antibioticagebruik

15-11: Resistente bacterie bedreigt Europa

13-11: Minder antibiotica

Wereldwijde aanpak antibioticaprobleem

NU 26.06.2014 Bijna veertig landen gaan samenwerken om mensen aan te zetten tot verantwoord gebruik van antibiotica. Daarover zijn donderdag afspraken gemaakt op de tweede dag van de internationale conferentie over antibioticaresistentie in Den Haag.

”De experts zijn het erover eens dat antibiotica-resistentie een grote dreiging is. Maar veel mensen kennen de gevaren niet en vragen hun huisarts nog steeds om antibiotica als het niet echt nodig is. Mensen moeten weten hoe groot het probleem is”, aldus staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken).

Gerelateerde artikelen

Lees meer over Antibiotica

‘Samen voor nieuwe antibiotica’

Telegraaf 25.06.2014 Wereldwijd moeten overheden, bedrijven en wetenschappers gaan samenwerken om nieuwe antibiotica te ontwikkelen. Die boodschap gaf minister Edith Schippers (Volksgezondheid) woensdag af bij de eerste dag van de internationale conferentie over antibioticaresistentie.

In het Vredespaleis buigen ministers en vertegenwoordigers van onder meer Indonesië, Zweden, Verenigde Staten, Rusland, Brazilië, China en Japan zich woensdag en donderdag over de problemen die ontstaan doordat steeds meer bacteriën ongevoelig worden voor antibiotica.

‘Passief’

Door slordig en overmatig gebruik van antibiotica slaan de middelen steeds vaker niet meer aan en bestaat het risico dat ziektes als longontsteking ofblaasontsteking straks niet meer bestreden kunnen worden.

Presentatrice en voormalig topmodel Daphne Deckers vertelde tijdens de top in het Vredespaleis over haar eigen ervaringen. Deckers was maanden uit de running door een nierbekkenontsteking die was veroorzaakt door een bacterie die vrijwel resistent bleek voor antibiotica. Deckers: „We worden bedreigd door deze bacteriën, maar de grootste vijand is onze passieve houding”.

Gerelateerde artikelen

20-06: Toconferentie over antibiotica

28-01: Zuid-Europese bacterie vaak resistent

28-11: ‘Wereldwijde aanpak antibioticaresistentie’

18-11: Denk na over antibioticagebruik

15-11: Resistente bacterie bedreigt Europa

13-11: Minder antibiotica

Schippers roept op tot wereldwijde samenwerking rond antibiotica

NU 25.06.2014 Wereldwijd moeten overheden, bedrijven en wetenschappers gaan samenwerken om nieuwe antibiotica te ontwikkelen. Die boodschap gaf minister Edith Schippers (Volksgezondheid) woensdag af bij de eerste dag van de internationale conferentie over antibioticaresistentie in Den Haag.

In het Vredespaleis buigen ministers en vertegenwoordigers van onder meer Indonesië, Zweden, Verenigde Staten, Rusland, Brazilië, China en Japan zich woensdag en donderdag over de problemen die ontstaan doordat steeds meer bacteriën ongevoelig worden voor antibiotica.

Gerelateerde artikelen

Lees meer over Antibiotica

Top in Den Haag over bacteriën

RTVWEST 23.06.2014 Ministers uit 17 verschillende landen over de hele wereld zullen woensdag en donderdag in het Haagse Vredespaleis deelnemen aan een conferentie over de wereldwijde aanpak van antibioticaresistentie.

De conferentie wordt georganiseerd door minister Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken).

Resistentie van antibiotica is een groeiend wereldwijd probleem. Door slordig en overdadig gebruik van antibiotica bieden steeds meer bacteriesoorten weerstand tegen de werking van antibiotica. Risico daarvan is dat ziektes, zoals longontsteking of hersenvliesontsteking, in de toekomst niet meer bestreden kunnen worden. Lees verder

gerelateerde artikelen;

Topconferentie in Den Haag over antibiotica

Den HaagFM 20.06.2014 Volgende week wordt in Den Haag een topconferentie gehouden over antibiotica.

Aan het congres op 25 en 26 juni in het Vredespaleis doen ministers uit zeventien landen mee. De conferentie wordt georganiseerd door minister Edith Schippers van Volksgezondheid en staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken, samen met internationale organisaties. Presentatrice en ex-topmodel Daphne Deckers (foto) is als gastspreker aanwezig. Zij is vier maanden uit de roulatie geweest omdat ze was geveld door een nierbekkenontsteking, veroorzaakt door een E.coli-bacterie die vrijwel immuun bleek voor antibiotica.

Door overdadig gebruik van antibiotica bieden steeds meer bacteriesoorten weerstand tegen de werking van antibiotica. Het risico bestaat dat ziektes als longontsteking of hersenvliesontsteking straks niet meer bestreden kunnen worden. Dit probleem komt op de topconferentie aan de orde. …lees meer

Toconferentie over antibiotica

Telegraaf 20.06.2014 Ministers uit 17 landen nemen op 25 en 26 juni deel aan een internationale conferentie in het Haagse Vredespaleis over de mondiale aanpak van antibioticaresistentie. De conferentie wordt georganiseerd door minister Edith Schippers (VWS) en staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken), samen met internationale organisaties.

Gerelateerde artikelen;

28-01: Zuid-Europese bacterie vaak resistent

28-11: ‘Wereldwijde aanpak antibioticaresistentie’

18-11: Denk na over antibioticagebruik

15-11: Resistente bacterie bedreigt Europa

13-11: Minder antibiotica

Topconferentie in Den Haag over antibiotica

NU 20.06.2014 Ministers uit 17 landen nemen op 25 en 26 juni deel aan een internationale conferentie in het Haagse Vredespaleis over de mondiale aanpak van antibioticaresistentie.

De conferentie wordt georganiseerd door minister Edith Schippers (VWS) en staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken), samen met internationale organisaties.

Door overdadig gebruik van antibiotica bieden steeds meer bacteriesoorten weerstand tegen de werking van antibiotica. Het risico bestaat dat ziektes als longontsteking of hersenvliesontsteking straks niet meer bestreden kunnen worden. Dit probleem komt op de topconferentie aan de orde.

Vijf vragen over antibioticaresistentie

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Antibioticaresistentie

Wereldtop over antibiotica in Den Haag

RTVWEST 20.05.2014 In het Haagse Vredespaleis komen eind juni ministers uit de hele wereld bijeen om de gevolgen en de aanpak van onzorgvuldig antibioticagebruik te bespreken. Dat maakte minister Edith Schippers (Volksgezondheid) dinsdag bekend in Genève, waar zij de jaarlijkse algemene vergadering van wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bijwoonde…. Lees verder

Antibioticatop in Den Haag

Telegraaf 20.05.2014 In het Haagse Vredespaleis komen eind juni ministers uit de hele wereld bijeen om de gevolgen en de aanpak van onzorgvuldig antibioticagebruik te bespreken. Dat maakte minister Edith Schippers (Volksgezondheid) dinsdag bekend in Genève, waar zij de jaarlijkse algemene vergadering van wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bijwoonde.

Wereldtop in Den Haag over antibiotica

Trouw 20.05.2014 In het Haagse Vredespaleis komen eind juni ministers uit de hele wereld bijeen om de gevolgen en de aanpak van onzorgvuldig antibioticagebruik te bespreken. Dat maakte minister Edith Schippers (Volksgezondheid) vandaag bekend in Genève, waar zij de jaarlijkse algemene vergadering van wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bijwoonde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s