Cybertop 16 en 17 april 2015

Cyberspace 2015

Volgende week donderdag en vrijdag vindt de internationale conferentie over cyberveiligheid Global Conference on Cyberspace (GCCS) plaats in Den Haag.

De top wordt gehouden in het World Forum, het vroegere Congresgebouw in Den Haag. Daarbij zijn onder meer ministers van over de hele wereld en vertegenwoordigers van grote bedrijven aanwezig. Er zijn zodoende veel extra veiligheidsmaatregelen nodig.

Dat was in maart vorig jaar het toneel van de nucleaire top. Toen kwamen wereldleiders als de Amerikaanse president Barack Obama, de Chinese president Xi Jinping, de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande en de Britse premier David Cameron naar de hofstad. Daarvoor werden strenge veiligheidsmaatregelen genomen. Zo werden wegen afgesloten, en dat gaat ook volgende week weer gebeuren.

Van woensdagochtend 15 april om 06.00 uur tot vrijdagavond 17 april 24.00 uur zijn de Johan de Wittlaan en een deel van de President Kennedylaan in beide richtingen afgesloten tussen de Stadhouderslaan en het Rooseveltplantsoen/Eisenhowerlaan. Het Omniversum, Brasserie Berlage, OPCW en Worldhotel Bel Air blijven bereikbaar voor bezoekers en overig bestemmingsverkeer. Op de Adriaan Goekooplaan en de Johan de Wittlaan tussen Alexander Gogelweg en President Kennedylaan geldt een parkeerverbod op 15 tot en met 17 april. lees meer: Den Haag een week lang hoofdstad ‘cyberwereld’

Gemeente alert op cyberaanvallen tijdens GCCS – 10.04.2015 De gemeente Den Haag is tijdens de Global Conference on CyberSpace (GCCS) alert op cyberaanvallen door internetcriminelen. De GCCS vindt donderdag 16 en vrijdag 17 april 2015 plaats in Den Haag.

Ministers, bedrijven, wetenschappers en maatschappelijke organisaties van over de hele wereld komen bij elkaar in het World Forum om afspraken te maken over een vrij, open en veilig internet.

De gemeente heeft extra maatregelen genomen om de computersystemen te beschermen tijdens de conferentie in het World Forum. Ook zijn er in de opmaat naar de GCCS extra checks geweest.

Daarnaast is afgelopen jaar geconstateerd dat een aantal zaken rondom IT en cybersecurity niet op orde was. Ook daar is een plan voor gemaakt. Inmiddels zijn er verbeteringen doorgevoerd.

De gemeente realiseert zich dat elke kwetsbaarheid op het vlak van IT in de aanloop naar de GCCS en ook tijdens deze cybertop een risico is en aanleiding geeft voor het op de proef stellen van de systemen. Honderd procent veiligheid van IT en ICT bestaat niet. Er is permanente monitoring, experts zijn ingeschakeld, maar hackincidenten zijn nooit helemaal uit te sluiten.  meer …

Zie ook

Foto: ANP

Den Haag start Cybercommissie

Telegraaf 18.02.2017  In Den Haag is een zogeheten cybercommissie van start gegaan. Deze moet voorstellen gaan doen over gedragsnormen en de veiligheid van het internet. Minister Koenders van Buitenlandse Zaken gaf zaterdag tijdens de Internationale Veiligheidsconferentie in München het startsein voor de Global Commission on the Stability of Cyberspace (GCSC), die in Den Haag is gevestigd.

Volgens Koenders komt de commissie op het juiste moment, omdat er volgens hem nu steeds meer sprake is van cyberonveiligheid en nepnieuws. GCSC verenigt meer dan 24 onafhankelijke experts vanuit overheden, bedrijfsleven en de IT-wereld uit meer dan 15 landen. De commissie vindt steun bij bedrijven als Microsoft en organisaties uit het veld zoals de Internet Society.

Internetknooppunt

Nederland is één van de grootste internetknooppunten ter wereld en een van de meest ICT-intensieve economieën van Europa. „In het cyberdomein zijn voor Nederland grote belangen in het spel, enorme kansen voor economische groei en ontwikkeling maar ook toenemende dreigingen. Duidelijkheid over internationale gedragsregels is van landsbelang”, stelt Koenders.

Van Aartsen: cybertop perfect verlopen

AD 17.04.2015 De cybertop in Den Haag is zonder problemen verlopen. De politie hoefde niemand aan te houden en ook deden zich geen andere incidenten voor. ,,Het is allemaal perfect verlopen dankzij de buitengewoon professionele inzet van de politie, ambulance en brandweer en ook de gastvrijheid van de Haagse bevolking”, aldus burgemeester Jozias van Aartsen.

Tijdens de top kwamen zo’n 2800 mensen naar Den Haag. De deelnemende landen, bedrijven en organisaties spraken twee dagen over manieren om het internet veiliger te maken en privacy te beschermen. Belangrijkste uitkomst van de Global Conference on Cyberspace is de oprichting van een bureau voor cyberveiligheid, dat in Den Haag wordt gevestigd. Met een aantal bedrijven die tijdens handelsmissies op bezoek waren in de stad zijn vergevorderde gesprekken over vestiging in de Haagse regio.

Lees ook;

VanAartsen: “Cybertop is perfect verlopen”

Den HaagFM 17.04.2015 De Cybertop in het World Forum is zonder noemenswaardige incidenten afgesloten. Bovendien komt er een nieuw instituut naar de stad en wil een aantal bedrijven zich in de stad vestigen. Vandaar dat de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen tevreden terugblikt. “De top is perfect verlopen”, zegt hij.

Naast dat delegaties van over de hele wereld kwamen praten over een open en veilig internet, presenteerde de regio zich de afgelopen week als ideale vestigingsplek voor bedrijven op het gebied van veiligheid. Volgens de burgemeester hebben enkele nieuwe ondernemingen serieus interesse om hier naartoe te komen. “Dat gaat absoluut wat opleveren”, aldus Van Aartsen.

Incidenten waren er nauwelijks. “De Johan de Wittlaan was afgesloten. ‘Dat leidde tot wat opstoppingen, maar dat was alles.” …lees meer

 Van Aartsen: cybertop perfect verlopen

Telegraaf 17.04.2015 De cybertop in Den Haag is zonder problemen verlopen. De politie hoefde niemand aan te houden en ook deden zich geen andere incidenten voor. „Het is allemaal perfect verlopen dankzij de buitengewoon professionele inzet van de politie, ambulance en brandweer en ook de gastvrijheid van de Haagse bevolking”, aldus burgemeester Jozias van Aartsen.

Tijdens de top kwamen zo’n 2800 mensen naar Den Haag. De deelnemende landen, bedrijven en organisaties spraken twee dagen over manieren om het internet veiliger te maken en privacy te beschermen. Belangrijkste uitkomst van de Global Conference on Cyberspace is de oprichting van een bureau voor cyberveiligheid, dat in Den Haag wordt gevestigd. Met een aantal bedrijven die tijdens handelsmissies op bezoek waren in de stad zijn vergevorderde gesprekken over vestiging in de Haagse regio.

Hackers lieten Cybertop links liggen

Den HaagFM 17.04.2015 De website van de Cybertop in Den Haag is niet aangevallen door hackers of andere kwaadwillenden. Van te voren was daar wel rekening mee gehouden. De gemeente zei extra alert te zijn op cyberaanvallen door internetcriminelen.

Jeroen van der Meer van het bedrijf ASP4all Bitbrains, dat de hosting verzorgde van de website GCCS2015.com, maakt enkele uren na de sluitingsceremonie van de top de balans op: “Er is geen seconde zorg geweest over de beschikbaarheid van de website, de content en de app. Opdracht was om tijdens de conferentie hacking en DDoS-aanvallen vroegtijdig op te sporen en direct de kop in te drukken. We hadden strakke dienstroosters opgesteld, zodat we bij een dreigende escalering snel zouden kunnen opschalen. Maar dat is gelukkig allemaal niet nodig geweest.”

ASP4all verzorgde vorig jaar ook de hosting van de website van de Nuclear Security Summit in Den Haag. …lees meer

‘Cybertop is een lachertje’

AD 17.04.2015 Voor de mensen in de IT-wereld is de cybertop in Den Haag eigenlijk een lachertje. Dat zegt internetondernemer en jurist Danny Mekic’.

,,Over het belangrijkste hebben ze het niet: internetspionage door overheidsdiensten. Landen moeten de hand in eigen boezem steken. De grootste dreiging voor het internet komt van overheden zelf. Ze schieten gaten in alles wat het internet veilig en stabiel maakt en ze houden elkaar de hand boven het hoofd. Het is een ongeloofwaardig congres”, aldus Mekic’.

De Amsterdammer (28) heeft een adviesbureau dat zich veel bezighoudt met moderne technologieën. Hij schrijft veel over internet en begon als middelbare scholier zijn eerste internetbedrijf.

Lees ook;

Internetondernemer Danny Mekic kritisch over cybertop in Den Haag: ‘een lachertje, ongeloofwaardig congres’

RTVWEST 17.04.2015 Voor de mensen in de IT-wereld is de cybertop in Den Haag eigenlijk een lachertje. Dat zegt internetondernemer en jurist Danny Mekic. ‘Over het belangrijkste hebben ze het niet: internetspionage door overheidsdiensten. Landen moeten de hand in eigen boezem steken. De grootste dreiging voor het internet komt van overheden zelf. Ze schieten gaten in alles wat het internet veilig en stabiel maakt en ze houden elkaar de hand boven het hoofd. Het is een ongeloofwaardig congres’, aldus Mekic.

De Amerikaanse veiligheidsdienst NSA verzamelt op grote schaal informatie, de Britse inlichtingendienst GCHQ brak in bij de Belgische provider Belgacom en het is nooit duidelijk geworden wie het Iraanse nucleaire netwerk heeft gesaboteerd met de worm Stuxnet. ‘De NSA, de GCHQ en de Russische FSB zijn verschrikkelijk goed geworden. Ze kunnen inbreken zonder dat iemand het merkt en wissen alle sporen uit. Ze metselen de muur weer dicht en verven de deur in de oorspronkelijke kleur.’

LEES OOK: Internationale cybertop in Den Haag afgesloten met ‘verwarde’ Bert Koenders

Op de cybertop spraken deelnemers wel over het belang van privacy. Bedrijven als Google en Facebook waren aanwezig en luisterden toe. ‘Dat was pr. Als ze de band met overheden warmhouden, pakken die je misschien wat zachter aan.’ Lees verder

gerelateerde artikelen;

“Cybertop was lachertje, een ongeloofwaardig congres”

Den HaagFM 17.04.2015 Voor de mensen in de IT-wereld was de Cybertop in het World Forum “een lachertje”. Dat zegt internetondernemer en jurist Danny Mekic.

“Over het belangrijkste hebben ze het niet: internetspionage door overheidsdiensten. Landen moeten de hand in eigen boezem steken. De grootste dreiging voor het internet komt van overheden zelf. Ze schieten gaten in alles wat het internet veilig en stabiel maakt en ze houden elkaar de hand boven het hoofd. Het is een ongeloofwaardig congres”, aldus Mekic. Op de Cybertop spraken deelnemers wel over het belang van privacy. Bedrijven als Google en Facebook waren aanwezig en luisterden toe. “Dat was pr. Als ze de band met overheden warmhouden, pakken die je misschien wat zachter aan.”

Minister Bert Koenders deed tijdens de Cybertop een oproep om belangrijke netwerken nooit aan te vallen. “Komisch”, vindt Mekic. “Stel dat de VS én Nederland én Rusland én China én Noord-Korea én Zuid-Korea regels afspreken. Dan weet je twee dingen: de regels zullen niets voorstellen en het is naïef om te denken dat ze zich eraan houden.” In plaats daarvan moeten landen hun huiswerk doen. “Er is geen absolute zekerheid. Je moet juist een plan maken zodat het Rijk blijft draaien wanneer die systemen niet werken.” …lees meer

Internationale cybertop in Den Haag afgesloten met ‘verwarde man’ Bert Koenders

RTVWEST 17.04.2015 De top over internetbeveiliging in Den Haag is voorbij. De deelnemende landen, bedrijven en organisaties hebben twee dagen gesproken over manieren om het internet veiliger te maken en privacy te beschermen. ‘Ik ben nog steeds verward, maar nu wel op een hoger niveau’, zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken in zijn slotrede.

Enige concrete uitkomst van de Global Conference on CyberSpace is de oprichting van een bureau voor cyberveiligheid, dat in Den Haag wordt gevestigd. Er komen voorlopig drie mensen te werken. Het bureau moet bij veiligheidsproblemen landen en bedrijven in contact brengen met mensen en organisaties die kunnen helpen.

De top begon woensdag. Donderdagochtend sprak premier Mark Rutte de top toe. Tijdens de cybertop werden de deelnemers er ook meerdere keren aan herinnerd dat Nederland volgend jaar kandidaat is voor een zetel in de VN-Veiligheidsraad. De volgende cybertop is in 2017 in Mexico.  Lees verder

gerelateerde artikelen;

Cybertop in World Forum afgesloten (fotoserie)

Den HaagFM 17.04.2015 De Cybertop in het World Forum is voorbij. De deelnemende landen, bedrijven en organisaties hebben twee dagen gesproken over manieren om het internet veiliger te maken en privacy te beschermen.

“Ik ben nog steeds verward, maar nu wel op een hoger niveau”, zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken in zijn slotrede. De enige concrete uitkomst van de top is de oprichting van een bureau voor cyberveiligheid in Den Haag. Er komen voorlopig drie mensen te werken. Het bureau moet bij veiligheidsproblemen landen en bedrijven in contact brengen met mensen en organisaties die kunnen helpen.

De top begon woensdag. Donderdagochtend sprak premier Mark Rutte de top toe. Tijdens de Cybertop werden de deelnemers er ook meerdere keren aan herinnerd dat Nederland volgend jaar kandidaat is voor een zetel in de VN-Veiligheidsraad. De volgende Cybertop is in 2017 in Mexico.…lees meer

‘Safety standard voor internetsystemen’

Telegraaf 17.04.2015 Internetsystemen, software  en de apparaten die eraan zijn gekoppeld moeten worden voorzien van een soort ‘safety-standard’, zoals bijvoorbeeld doodnormaal is voor auto’s of vliegtuigen. Dit zegt dr. Michiel de Weger, veiligheidsadviseur bij G4S, ’s werelds grootste particuliere beveiliger. Een interview, met de voormalige defensiewetenschapper, die recent is aangesteld bij G4S als ’executive risk advisor’.

,,Dat lijkt me heel goed. Vreemd genoeg ontbreken die nu vrijwel voor software en internetdiensten. In algemene zin vallen die uiteraard wel onder algemene wetgeving, maar er zijn weinig specifieke eisen waaraan moet worden voldaan voordat een product mag worden verkocht. Voordat je een nieuwe auto in Europa mag verkopen moet je aan een heleboel regels hebben voldaan en moet je prototypes door onafhankelijke partijen laten testen. Voor bijvoorbeeld nieuwe social media of operating systems is dat niet zo.”

Gerelateerde artikelen

15-04: ‘Bestuur vliegtuig op afstand’

15-04: ‘Vliegtuig kan gehackt worden”

Lees ook;

Eetcaféhouder: ‘Gelukkig is Barack Obama er nu niet bij’

AD 16.04.2015 Het is druk op het kleine terras van eetcafé Statenplein in Den Haag. De gasten genieten van de overdadige zonnestralen en worden rap bediend door twee zwetende heren met een witte schort voor.

Tijdens de Nuclear Security Summitiets meer dan een jaar geleden was dit praktisch een oorlogszone, bijna onbereikbaar voor gewone burgers. Twee weken lang was het café omringd door hekken en daarmee het best beveiligde etablissement van de wereld. Een klein minpuntje: ook de vaste klanten konden niet bij het eetcafé komen.

,,Uiteindelijk moesten we ook nog een paar dagen helemaal dicht, van vrijdag tot en met maandag als ik het me goed herinner”, zegt Nathalie den Houter vanachter de kassa, terwijl de klanten de rekening komen betalen. ,,Maar het is alweer een tijdje geleden”, stelt ze vast.

Meeluisteren en kijken met de cybertop in Den Haag? Het congres is te volgen via livestream

RTVWEST 16.04.2016 Premier Mark Rutte heeft donderdagmorgen de cybertop in Den Haag geopend. Hij sprak de aanwezigen in het World Forum toe. ‘Internet biedt talloze mogelijkheden, maar de betrouwbaarheid moet buiten kijf staan’, aldus Rutte in zijn openingstoespraak.

De landen, bedrijven en organisaties op de top praten over maatregelen tegen cybermisdaad, voor innovatie en voor privacy. De top is te volgen via een livestream van de organisatie. Via Twitter is het congres te volgen via #GCCS2015

Het internationale evenement in Den Haag duurt nog tot en met vrijdag. Lees verder 

gerelateerde artikelen;

Vijf vragen en antwoorden over de cybertop in Den Haag

Elsevier  16.04.2015 Na een top over het bestrijden van nucleair terrorisme vorig jaar is Den Haag donderdag en vrijdag het toneel van een internationale conferentie over de veiligheid op internet. Bedrijven, organisaties en politici uit meer dan honderd landen praten over online misdaad en privacy. Elsevier.nl zet vijf vragen en antwoorden over de cybertop op een rij.

Waarover gaat de cybertop precies?

Over een vrij, open en veilig internet. Op de agenda van deGlobal Conference on Cyberspace staat een discussie over maatregelen tegen cybercrime en voor innovatie en privacy. Tijdens deze dertiende top praten de deelnemers over ‘normen voor verantwoord gedrag en vrijheid‘.

Cybertop is het eens, maar heeft nog geen concreet plan

AD 16.04.2015 De deelnemers aan de vandaag begonnen cybertop in Den Haag zijn het roerend met elkaar eens: burgers hebben recht op privacy online, misdaad moet er bestreden worden en internet moet veilig zijn. Maar er is nog geen concrete aanpak om dat te bereiken.

Het gaat om het delen van kennis, kunde en ervaring. Je hebt vrienden nodig en dan kun je ze beter nu maken, aldus Minister Ard van der Steur.

De belangrijkste uitkomst van de top is voorlopig alleen dat Den Haag een bureau voor cyberveiligheid krijgt. Dat werd vanavond gepresenteerd. Het Global Forum on Cyber Expertise (GFCE) gaat niet zelf strijden tegen de gevaren voor het internet. Het kantoor brengt landen of bedrijven die hulp nodig hebben in contact met mensen of organisaties die de hulp kunnen geven.

Lees ook;

‘We hebben elkaar nodig’

Telegraaf 16.04.2015 Landen en bedrijven hebben elkaar nodig om te zorgen voor een veilig internet. Een bedrijf in Amerika kan worden aangevallen vanuit Afrika, Nederlandse ondernemers kunnen de dupe worden van Poolse criminelen. Dat hebben ministers Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) donderdag gezegd op de cybertop. Ze lanceerden er een internationaal bureau voor cyberveiligheid. Dat wordt in Den Haag gevestigd.

Het Global Forum on Cyber Expertise (GFCE) moet cyberkennis en -ervaring delen. Het gaat dan behalve om cyberveiligheid (de beveiliging van de netwerken) ook om cybercriminaliteit, gegevensbescherming en de manier waarop de overheid via digitale kanalen met de burger communiceert. Onder de 42 oprichters zijn landen als Nederland, Duitsland, België, Australië, Israël, Japan en de Verenigde Staten. Ook bedrijven als Vodafone en Microsoft doen mee.

Gerelateerde artikelen;

16-04: Eensgezind op cybertop

16-04: ‘Regels voor cyberoorlog nodig’

16-04: ‘Bescherm de belangrijke delen’

16-04: ‘Innovatie internet stimuleren’

16-04: Rutte opent cybertop Den Haag

Den Haag krijgt internationaal bureau cyberveiligheid

NRC 16.04.2015 De eerste conferentiedag over cyberveiligheid zit er op. Naast veel gemeenplaatsen over veilig internet, de officiële aankondiging van een international bureau voor cyberveiligheid in Den Haag ook een spectaculaire lancering van een door hersenen bestuurde drone.

Internetgrondlegger Vint Cerf zorgde tijdens een seminar over de ethische kanten van technologie voor het meest spannende moment op de dag. Hij liet via zijn gedachten een drone opstijgen. En zoals al eerder was uitgelekt, krijgt Den Haag een international bureau voor cyberveiligheid. Via dit Global Forum on Cyber Expertise (GFCE) moeten landen met elkaar gaan samenwerken. Ook kunnen landen met onvoldoende kennis over beveiliging van netwerken en cybercriminaliteit kunnen hiervan profiteren. Zo laat minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie weten aan ANP.LEES VERDER

Den Haag krijgt bureau voor cyberveiligheid, besluiten deelnemers van cybertop

RTVWEST 16.04.2015 De deelnemers aan de donderdag begonnen cybertop in Den Haag zijn het roerend met elkaar eens: burgers hebben recht op online privacy, misdaad moet bestreden worden en internet moet veilig zijn. Maar er is nog geen concrete aanpak om dat te bereiken. De belangrijkste uitkomst van de top is voorlopig alleen dat Den Haag een bureau voor cyberveiligheid krijgt. Dat wordt donderdagavond gepresenteerd.

De top wordt gehouden omdat internet en technologie steeds belangrijker worden in het dagelijkse leven. Mensen betalen via internet, lezen er nieuws en luisteren naar muziek. De centrale verwarming kan via apps aan en uit worden gezet, de zelfrijdende auto is op komst en de koelkast is over een paar jaar ook online. Dat maakt het belangrijk dat de technologie veilig is, zodat kwaadwillenden er geen misbruik van kunnen maken.

De cybertop verenigt landen, bedrijven en organisaties en wordt gehouden in het World Forum. Premier Mark Rutte opende de bijeenkomst donderdagochtend. Hij wees erop dat misdaad online, zoals het plunderen van bankrekeningen en het platleggen van websites, de wereld nu al elk jaar 400 miljard dollar kost. Lees verder

gerelateerde artikelen;

Cybertop-app vraagt om privacygevoelige gegevens

 TECH – VK 16.04.2015 De app ‘GCCS2015‘ van de cyberconferentie in Den Haag heeft tot enige verontwaardiging geleid. De applicatie vraagt Android-gebruikers namelijk om toegang tot hun gegevens. Het beschermen van privacygegevens is juist een van de onderwerpen op de internationale conferentie.

De app van de Rijksoverheid vraagt onder andere toegang tot foto’s, media en bestanden, en wil ook toegang tot de externe opslag van het apparaat.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontdekte afgelopen maandag zelf al dat de app om maar liefst acht ‘permissies’ vroeg aan de gebruiker tijdens het downloaden. Het ministerie kwam meteen in actie, wat resulteerde in een update van de app.

Eensgezind op cybertop

Telegraaf 16.04.2015 De deelnemers aan de donderdag begonnen cybertop in Den Haag zijn het roerend met elkaar eens: burgers hebben recht op privacy online, misdaad moet er bestreden worden en internet moet veilig zijn. Maar er is nog geen concrete aanpak om dat te bereiken.

De belangrijkste uitkomst van de top is voorlopig alleen dat Den Haag een bureau voor cyberveiligheid krijgt. Dat werd donderdagavond gepresenteerd. Het Global Forum on Cyber Expertise (GFCE) gaat niet zelf strijden tegen de gevaren voor het internet. Het kantoor brengt landen of bedrijven die hulp nodig hebben in contact met mensen of organisaties die de hulp kunnen geven. „Het gaat om het delen van kennis, kunde en ervaring. Je hebt vrienden nodig en dan kun je ze beter nu maken, dan heb je de vrienden alvast wanneer je ze echt nodig hebt”, aldus minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie).

Gerelateerde artikelen;

16-04: Gouden dag voor kentekenspotter

‘Regels voor cyberoorlog nodig’

Telegraaf 16.04.2015 Zoals het in een oorlog verboden is ziekenhuizen aan te vallen, zo zou het ook uit den boze moeten zijn cyberaanvallen uit te voeren op belangrijke onderdelen van het internet.

Het gaat dan bijvoorbeeld om netwerken waar hulpdiensten van afhankelijk zijn. Die oproep doen minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders en EU-buitenlandchef Federica Mogherini donderdag in het blad EU Observer. Het stuk is gepubliceerd tijdens de cybertop in Den Haag.

Gerelateerde artikelen;

14-04: ‘Hulp andere cyberdiensten’

23-03: Canada heeft arsenaal aan ‘cyberwapens’

25-02: Gemalto vreest voor uitbraak van oorlog

21-01: Obama wil Amerika beschermen tegen hackers

16-01: Cyberjihad tegen Franse websites

Online afluisteren heikel punt op cyberconferentie

Trouw 16.04.2015 Het op grote schaal via internet afluisteren van burgers door overheden is een van de kwesties die vandaag en morgen besproken zal worden tijdens de internationale top over de toekomst van het internet. Volgens minister Bert Koenders van buitenlandse zaken is privacy een van de belangrijke onderwerpen die door Nederland op de agenda is gezet. En daar hoort surveillance bij, zei de minister gisteren aan de vooravond van de zogenoemde ‘Global Conference on CyberSpace’.

Zo’n 1800 delegaties uit de hele wereld zullen vandaag en morgen in Den Haag praten over de toekomst van het internet. Er staat veel op het spel, benadrukte Koenders tegenover de verzamelde internationale pers. “Het internet heeft grote mogelijkheden, bijvoorbeeld als het gaat om economische groei. Maar er zijn ook uitdagingen, zoals cybercriminaliteit. En zijn onze persoonlijke data nog wel veilig?”

Verwant nieuws;

‘Bescherm de belangrijke delen’

Telegraaf 16.04.2015 Zoals het in een oorlog verboden is ziekenhuizen aan te vallen, zo zou het ook uit den boze moeten zijn cyberaanvallen uit te voeren op belangrijke onderdelen van het internet. Het gaat dan bijvoorbeeld om netwerken waar hulpdiensten van afhankelijk zijn. Die oproep doen minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders en EU-buitenlandchef Federica Mogherini donderdag in het blad EU Observer. Het stuk is gepubliceerd tijdens de cybertop in Den Haag.

‘Innovatie internet stimuleren’

Telegraaf 16.04.2015 „Internet brengt mensen samen, brengt ideeën voort en helpt zo onze toekomst te vormen.” Dat zei minster Bert Koenders ( Buitenlandse Zaken) donderdag bij de opening van de cybertop in Den Haag. Hij riep landen en bedrijven op „de innovatieve kracht van internet niet af te remmen”.

Koenders prees de mogelijkheden van internet en waarschuwde voor de gevaren. Technologie „maakt onze levens gemakkelijker en ons werk productiever. Het helpt ons te ontspannen en deel te nemen, te vermaken en creëren. Maar het maakt ons ook kwetsbaarder.” Het grote gevaar is dat „onze afhankelijkheid groter wordt dan ons vermogen om netwerken te beschermen tegen misdaad, spionage en privacyschendingen.”

Premier Rutte opent cybertop in Den Haag

NU 16.04.2015 De cybertop in Den Haag is begonnen. Premier Mark Rutte sprak de aanwezigen in het World Forum donderdagochtend toe. ”Internet biedt talloze mogelijkheden, maar de betrouwbaarheid moet buiten kijf staan”, aldus Rutte in zijn openingstoespraak.

De landen, bedrijven en organisaties op de top praten over maatregelen tegen cybermisdaad, voor innovatie en voor privacy.

Minister Bert Koenders ( Buitenlandse Zaken) zei bij de opening van de cybertop dat internet mensen samenbrengt. Hij riep landen en bedrijven op ”de innovatieve kracht van internet niet af te remmen”.

Lees meer over: Cybertop Den Haag

Gerelateerde artikelen;

Rutte opent cybertop Den Haag

Telegraaf  16.04.2015 De cybertop in Den Haag is begonnen. Premier Mark Rutte sprak de aanwezigen in het World Forum donderdagochtend toe. „Internet biedt talloze mogelijkheden, maar de betrouwbaarheid moet buiten kijf staan”, aldus Rutte in zijn openingstoespraak.

De landen, bedrijven en organisaties op de top praten over maatregelen tegen cybermisdaad, voor innovatie en voor privacy.

Gerelateerde artikelen;

16-04: Cybertop: speciale kentekens

16-04: Jacht op kenteken cybertop

15-04: Cybertop Den Haag

15-04: Politieacties cybertop verboden

15-04: Den Haag maakt zich op voor cybertop

14-04: ‘Veiligheid in gevaar door acties’

Koenders trapt cyber conferentie af

RO 16.04.2015 Koenders verwelkomt 1800 deelnemers uit ruim 100 landen als gastheer van de conferentie over cyberspace in Den Haag. ‘Nederland pleit voor een vrij, open en veilig internet. Dat is waaraan deze conferentie moet bijdragen.

Vrij, zodat iedereen toegang heeft tot het internet en zijn ongekende mogelijkheden. Open, zodat informatie zonder beperkingen van de ene gebruiker naar de andere kan vloeien, in één ongedeelde cyberspace. Veilig, zodat persoonlijke gegevens beschermd zijn en privacy gewaarborgd is.’ Dit zei minister Koenders (Buitenlandse Zaken) vandaag bij de opening van de Global Conference on CyberSpace 2015. Koenders is voorzitter van de conferentie.

Documenten en publicaties

Openingstoespraak Koenders GCCS

Toespraak | 16-04-2015

Wat doen al die bobo’s en politie-agenten hier? Er is een grote conferentie over misdaad en privacy op internet in het World Forum in Den Haag

RTVWEST 16.04.2015 Den Haag is donderdag en vrijdag weer het toneel van een grote internationale conferentie. Iets meer dan een jaar na de nucleaire top is de hofstad nu gastheer van de Global Conference on CyberSpace.

Landen, bedrijven en organisaties praten twee dagen lang over maatregelen tegen cybercrime, voor innovatie en voor privacy. Minister-president Mark Rutte en minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) openen de bijeenkomst in het World Forum donderdagochtend. Aan het begin van de avond wordt een internationaal secretariaat voor cyberveiligheid gelanceerd, dat in Den Haag moet worden gevestigd.

Onder de gasten zijn vicepremier Kris Peeters van België en EU-buitenlandchef Federica Mogherini. Daarnaast komen de ministers van Buitenlandse Zaken van landen als Zwitserland, Oekraïne, Australië en Canada. De Verenigde Staten sturen een ambtenaar, de coördinator ‘Cyber Issues’ op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington. Lees verder

gerelateerde artikelen;

Wat is dat nou weer, allemaal nummerborden met NL-GCCS? Het zijn speciale kentekens voor deelnemers cybertop Den Haag

RTVWEST 16.04.2015 Nederland heeft speciale kentekenplaten gemaakt voor de cybertop. De deelnemers worden vervoerd in auto’s met witte nummerborden NL-GCCS, wat staat voor Global Conference on CyberSpace.

De eerste deelnemers kwamen donderdagochtend per auto aan bij het World Forum in Den Haag, waar de cybertop wordt gehouden. Premier Mark Rutte en minister Bert Koenders openen de conferentie. De belangrijkste gasten zijn de Belgische vicepremier Kris Peeters en EU-buitenlandchef Federica Mogherini.

Bij de nucleaire top in Den Haag vorig jaar had Nederland ook aparte kentekens gemaakt. Die werden tot op het laatste moment geheim gehouden om namaken te voorkomen. Lees verder

gerelateerde artikelen;

Cybertop: speciale kentekens

Telegraaf 16.04.2015 Ministers en andere hoge buitenlandse vertegenwoordigers worden tijdens de cybertop in Den Haag vervoerd in limousines met speciale kentekens. Het is de tweede keer dat er in Nederland tijdelijke nummerplaten worden uitgegeven voor een wereldtop.

Volgens een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er slechts twintig auto’s met zo’n kenteken. Op de witte platen staat het logo van de top, de afkorting GCCS en een verwijzing naar het land of de organisatie van de passagier.

Tijdens de nucleaire top in 2014 waren er ook speciale kentekens. Dat was zo georganiseerd omdat hoogwaardigheidsbekleders zich met hoge snelheid over het Nederlandse wegennet moesten verplaatsen. De traditionele vlaggetjes op de auto zouden niet bestand zijn tegen die snelheden.

EU-buitenlandchef Mogherini in Den Haag

RTVWEST 16.04.2015 EU-buitenlandchef Federica Mogherini is donderdag op bezoek in Den Haag. Ze gaat onder meer langs bij de internationale cybertop en de Tweede Kamer.

De Italiaanse is sinds vorig najaar de Hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de Europese Unie. Het is haar eerste officiële bezoek aan Den Haag.

Mogherini spreekt met Kamerleden en de voorzitters van beide Kamers. Aan de orde komen onder meer het Nederlands EU-voorzitterschap in de eerste helft van volgend jaar en de veiligheidssituatie in en rond de EU.

Cybertop

Ook gaat de EU-buitenlandchef naar de Global Conference on CyberSpace in het Haagse World Forum. Die tweedaagse bijeenkomst met honderden gasten uit binnen- en buitenland moet bijdragen aan een ‘vrij, open en veilig internet’. .Lees verder

gerelateerde artikelen;

EU-buitenlandchef Federica Mogherini in Den Haag

Den HaagFM 116.04.2015  EU-buitenlandchef Federica Mogherini is donderdag op bezoek in Den Haag. Ze gaat onder meer langs bij de internationale Cybertop en de Tweede Kamer.

De Italiaanse is sinds vorig najaar de Hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de Europese Unie. Het is haar eerste officiële bezoek aan Den Haag. Mogherini spreekt met Kamerleden en de voorzitters van beide Kamers. Aan de orde komen onder meer het Nederlands EU-voorzitterschap in de eerste helft van volgend jaar en de veiligheidssituatie in en rond de EU.

Ook gaat de EU-buitenlandchef naar de Global Conference on CyberSpace in het World Forum. Verder staan er op de agenda van Mogherini ontmoetingen met onder anderen de ministers Bert Koenders van Buitenlandse Zaken en Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie.…lees meer

Burgemeester Van Aartsen verwelkomt gasten op Haagse cybertop

NU 15.04.2015 De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen heeft de gasten van de cybertop woensdagavond welkom geheten in zijn stad.

Hij herinnerde de ministers, staatssecretarissen, topambtenaren, ambassadeurs en andere gasten van over de hele wereld eraan wat Nederland graag wil.

“Nederland is kandidaat voor de VN-Veiligheidsraad in 2017 en 2018”, zei de voormalig minister van Buitenlandse Zaken tussen neus en lippen door. De VN-leden kiezen volgend jaar wie in de raad komt.

Gerelateerde artikelen;

Burgemeester Van Aartsen: Nederland wil in Veiligheidsraad

RTVWEST 15.04.2015 De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen heeft de gasten van de cybertop woensdagavond welkom geheten in zijn stad. Hij herinnerde de ministers, staatssecretarissen, topambtenaren, ambassadeurs en andere gasten van over de hele wereld eraan wat Nederland graag wil. ‘Nederland is kandidaat voor de VN-Veiligheidsraad in 2017 en 2018’, zei hij tussen neus en lippen door. De VN-leden kiezen volgend jaar wie in de raad komt.  

gerelateerde artikelen;

Cybertop: “Nederland wil in Veiligheidsraad”

Den HaagFM 15.04.2015 Jozias van Aartsen heeft woensdagavond de gasten van de Cybertop welkom geheten in onze stad.

Van Aartsen herinnerde de ministers, staatssecretarissen, topambtenaren, ambassadeurs en andere gasten van over de hele wereld eraan wat Nederland graag wil. “Nederland is kandidaat voor de VN-Veiligheidsraad in 2017 en 2018″, zei hij tussen neus en lippen door. De VN-leden kiezen volgend jaar wie in de raad komt.

De deelnemers van de Cybertop praten donderdag en vrijdag over de strijd tegen misdaad en de bescherming van privacy online. “Het internet moet zo min mogelijk inbreuk maken op onze individuele vrijheden en op onze privacy”, zei Van Aartsen. Hij noemde internet “de motor van de democratie” en zei dat “niemand kan claimen het internet te bezitten, het is voor iedereen”. …lees meer

Nederland wil in V-raad

Telegraaf 15.04.2015 De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen heeft de gasten van de cybertop woensdagavond welkom geheten in zijn stad. Hij herinnerde de ministers, staatssecretarissen, topambtenaren, ambassadeurs en andere gasten van over de hele wereld eraan wat Nederland graag wil. „Nederland is kandidaat voor de VN-Veiligheidsraad in 2017 en 2018”, zei de voormalig minister van Buitenlandse Zaken tussen neus en lippen door. De VN-leden kiezen volgend jaar wie in de raad komt.

Den Haag in het teken van internetveiligheid, honderd delegaties op Cybertop

RTVWEST 15.04.2015 Ruim honderd delegaties uit het buitenland zijn op dit moment in Den Haag voor de Cybertop, die woensdag van start is gegaan. Zij praten over een open internet en over veiligheid op het net.

Minister Kamp en burgemeester Van Aartsen waren woensdagmiddag in de zogenoemde Innovation Room op de Campus van The Hague Security Delta. Het is de plek waar Nederland haar innovaties op gebied van cyber Security aan de wereld toont. Eén van die innovaties is de Blackphone van KPN. Dat is een smartphone die specifiek is gericht op het beschermen van de privacy van gebruikers. De telefoon is door Time Magazine uitgeroepen is tot één van de 25 beste uitvindingen van 2014.

Minister Kamp is blij met de innovaties in Nederland omdat er gewoonweg veel geld mee wordt verdiend. ‘Nederland loopt mondiaal voorop als het gaat om cyber security. We positioneren ons land als een Secure Digital Gateway to Europe en onze bedrijven weten hoe ze bedreigingen moeten omzetten in kansen.’ Lees verder

gerelateerde artikelen;

Nederland scoort hoog op ICT, maar er is ruimte voor verbetering

Elsevier 15.04.2015 Het World Economic Forum (WEF) publiceert haar Global Information Technology Report – een ranglijst van 143 landen op het gebied van computers, internet en telefonie. Nederland doet het met een vierde plek niet onverdienstelijk, maar gooit niet op elk gebied hoge ogen.

Het World Economic Forum (WEF) – de Zwitserse nonprofit-organisatie die elk jaar in Davos een bijeenkomst organiseert voor de fine fleur onder CEO’s, politici en onderzoekers – bracht vandaag haar Global Information Technology Report uit.

Den Haag krijgt secretariaat voor cyberveiligheid

Trouw 15.04.2015 Den Haag krijgt een internationaal secretariaat voor cyberveiligheid. De lancering wordt morgen verwacht op de cybertop die in de hofstad wordt gehouden.

Het streven is een wereldwijd platform van de grond te krijgen waar kennis en ervaring op dit gebied kunnen worden gedeeld. Het gaat dan behalve om cyberveiligheid ook om cybercriminaliteit, gegevensbescherming en de manier waarop de overheid via digitale kanalen met de burger communiceert.

‘Daar hoort een secretariaat bij dat landen en bedrijven aan elkaar koppelt en bemiddelt’, aldus een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken. ‘Het initiatief ligt bij de landen en bedrijven zelf.’

Internationaal Secretariaat cyberveiligheid in Den Haag

AD 15.04.2015 Den Haag krijgt een internationaal secretariaat voor cyberveiligheid. De lancering wordt morgen verwacht op de cybertop die in de hofstad wordt gehouden.

Het streven is een wereldwijd platform van de grond te krijgen waar kennis en ervaring op dit gebied kunnen worden gedeeld. Het gaat dan behalve om cyberveiligheid ook om cybercriminaliteit, gegevensbescherming en de manier waarop de overheid via digitale kanalen met de burger communiceert.

,,Daar hoort een secretariaat bij dat landen en bedrijven aan elkaar koppelt en bemiddelt”, aldus een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken. ,,Het initiatief ligt bij de landen en bedrijven zelf.”

Den Haag krijgt internationaal secretariaat voor cyberveiligheid

NU 15.04.2015 Den Haag krijgt een internationaal secretariaat voor cyberveiligheid. De lancering wordt donderdag verwacht op de cybertop die in de hofstad wordt gehouden.

Het streven is een wereldwijd platform van de grond te krijgen waar kennis en ervaring op dit gebied kunnen worden gedeeld.

Het gaat dan behalve om cyberveiligheid ook om cybercriminaliteit, gegevensbescherming en de manier waarop de overheid via digitale kanalen met de burger communiceert.

Bureau cyberveiligheid in Den Haag

Telegraaf 15.04.2015 Den Haag krijgt een internationaal secretariaat voor cyberveiligheid. De lancering wordt donderdag verwacht op de cybertop die in de hofstad wordt gehouden.

Het streven is een wereldwijd platform van de grond te krijgen waar kennis en ervaring op dit gebied kunnen worden gedeeld. Het gaat dan behalve om cyberveiligheid ook om cybercriminaliteit, gegevensbescherming en de manier waarop de overheid via digitale kanalen met de burger communiceert.

„Daar hoort een secretariaat bij dat landen en bedrijven aan elkaar koppelt en bemiddelt”, aldus een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken. „Het initiatief ligt bij de landen en bedrijven zelf.”

Gerelateerde artikelen;

09-08: China is cyberaanvallen beu

03-08: 70 organi- saties gehacked

Mogherini in Den Haag

Telegraaf 15.04.2015 EU-buitenlandchef Federica Mogherini is donderdag op bezoek in Den Haag. Ze gaat onder meer langs bij de internationale cybertop en de Tweede Kamer.

De Italiaanse is sinds vorig najaar de Hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de Europese Unie. Het is haar eerste officiële bezoek aan Den Haag.

Ze spreekt met Kamerleden en de voorzitters van beide Kamers. Aan de orde komen onder meer het Nederlands EU-voorzitterschap in de eerste helft van volgend jaar en de veiligheidssituatie in en rond de EU.

Cybercentrum naar Den Haag

Telegraaf 15.04.2015 Den Haag wordt thuishaven van een nog op te richten internationaal centrum voor het oplossen van cyberkwesties. Dat is misschien wel de meest concrete uitkomst die de Global Conference on Cyberspace de komende twee dagen gaat krijgen.

Voor het Global Forum for Cyber Expertise hebben zich inmiddels al veertig landen gemeld. Het forum moet een schakelpunt worden tussen landen die bepaalde cyberproblemen wel of niet kunnen aanpakken.

Schakelpunt

„Sommige landen zijn een kei in cyberbeveiliging, andere landen zijn goed met wetgeving”, schetst een woordvoerder van Buitenlandse Zaken. Het schakelpunt brengt de landen en bedrijven nu bij elkaar.

Nieuw Cybercentrum vestigt zich in DenHaag

Den HaagFM 15.04.2015 Binnen enkele maanden vestigt een groot nieuw Cybercentrum zich in Den Haag. Dat bleek woensdag in de aanloop naar de Cybertop in het World Forum.

Het internationaal bureau moet landen gaan bijstaan die achterlopen op het gebied van internetveiligheid. Die kunnen niet alleen een beroep doen op de kennis van landen als Amerika en de Europese Unie, maar van een grote bedrijven als Apple en Microsoft. Het nieuwe bureau gaat Global Forum on Cyber Expertise heten. Waar het wordt gevetigd in Den Haag is nog niet bekend gemaakt.

Tijdens de internationale cyberconferentie donderdag en vrijdag in het World Forum praten zo’n 1.500 vertegenwoordigers van landen, bedrijven en maatschappelijke organisaties met elkaar over onder meer cyberveiligheid, internetvrijheid en economische groei door het internet. …lees meer

Rechter verbiedt politieacties tijdens cybertop in Den Haag

NU 15.04.2015 De politie mag donderdag geen actie voeren tijdens de internationale cyberconferentie in Den Haag.

Dat heeft de rechter woensdag besloten in een kort geding dat de korpsleiding en de Staat hadden aangespannen tegen de politiebonden. De uitspraak is ook online gepubliceerd.

De bonden, die actie voeren voor een betere cao, moeten hun oproep intrekken, oordeelde de rechter. Ze moeten aan hun leden bekendmaken dat de acties onrechtmatig zijn en dat het niet is toegestaan om ze te laten doorgaan, aldus een rechtbankwoordvoerster.

Lees meer over: Cybertop Den Haag Politie

Rechter verbiedt politieacties tijdens Cybertop

Den HaagFM 15.04.2015 De rechter heeft de voorgenomen politieacties tijdens de Cybertop deze week in Den Haag verboden. Ongeveer duizend politiemensen worden daar ingezet.

De Staat en de korpsleiding hadden het kort geding aangespannen. Volgens hen zou de nationale veiligheid in het geding komen als de acties donderdag zouden doorgaan. “Als zich toch onverhoopt een incident voordoet op het moment van de acties, heb je niemand om op terug te vallen”, voerde de advocaat van de Staat dinsdag al aan. Nationaal terrorismecoördinator Dick Schoof (kleine foto) sloot zich daarbij aan.

De politiebonden wilden actievoeren voor een betere cao. Ze moeten hun oproep van de rechter intrekken. “Ze moeten aan hun leden bekendmaken dat de acties onrechtmatig zijn en dat het niet is toegestaan om ze te laten doorgaan”, legt een rechtbankwoordvoerster uit. “Een verbod is een zwaar middel”, reageert voorzitter Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP. Hij zegt teleurgesteld te zijn. “Maar we zullen de uitspraak van de rechter respecteren.” De bonden maken binnenkort nieuwe acties bekend. …lees meer

Rechter verbiedt actie van politiebonden bij cybertop›

NRC 15.04.2015 De vakbondsacties van politiepersoneel tijdens de internationale cybertop de komende twee dagen in Den Haag morgen mogen niet doorgaan. Dat heeft de rechter zojuist bepaald in een door de politieleiding en Nederlandse staat aangespannen kort geding. NRC-redacteur Marcel Haenen was gisteren bij de zitting van het kort geding aanwezig.

Tijdens de de internationale conferentie over cyberveiligheid Global Conference on Cyberspace (GCCS) wilden de bonden collega’s terugroepen voor het bijwonen van vakbondsbijeenkomsten. Tijdens de zitting gisteren betoogde de staat dit tot “onnavolgbare veiligheidsrisico’s” zou leiden.

De politiebonden hadden hun collega’s die tijdens de cybertop morgen aan het werk moeten, opgeroepen om naar een vakbondsbijeenkomst te komen tussen 9.00 en 11.00 uur en ‘s avonds tussen 18.00 en 20.00 uur. De Nederlandse Politiebond schreef gisteren: “Inclusief de reistijd naar en van de bijeenkomsten zorgt dit voor werkonderbrekingen van drie uur, die grote gevolgen hebben voor het vervoer van de deelnemers aan de top naar de vergaderlocaties.”

Rechter verbiedt politieacties tijdens cybertop in Den Haag

RTVWEST 15.04.2015 De rechter heeft de voorgenomen politieacties tijdens de internationale cyberconferentie deze week in Den Haag verboden. Ongeveer duizend politiemensen worden daar ingezet.

De Staat en de korpsleiding hadden het kort geding aangespannen. Volgens hen zou de nationale veiligheid in het geding komen als de acties donderdag zouden doorgaan. ‘Als zich toch onverhoopt een incident voordoet op het moment van de acties, heb je niemand om op terug te vallen’, voerde de advocaat van de Staat dinsdag al aan. Nationaal terrorismecoördinator Dick Schoof sloot zich daarbij aan.   Lees verder

gerelateerde artikelen;

Rechter verbiedt politieacties cybertop

Trouw 15.04.2015 De politie mag morgen geen actie voeren tijdens de internationale cyberconferentie in Den Haag. Dat heeft de rechter vandaag besloten in een kort geding dat de korpsleiding en de Staat hadden aangespannen tegen de politiebonden.

Een verbod is een zwaar middel, alfus Gerrit van de Kamp, voorzitter van politievakbond ACP.

De bonden, die actievoeren voor een betere cao, moeten hun oproep intrekken, oordeelde de rechter. Ze moeten aan hun leden bekendmaken dat de acties onrechtmatig zijn en dat het niet is toegestaan om ze te laten doorgaan, aldus een rechtbankwoordvoerster.

Verwant nieuws;

Politieacties cybertop verboden

Telegraaf 15.04.2015 De rechter verbiedt politieacties tijdens de aanstaande cybertop in Den Haag, die morgen officieel begint. Ongeveer duizend politiemensen worden daar ingezet.

Het kort geding was aangespannen door de Staat en de korpsleiding van de politie om acties door de politiebonden te voorkomen.

De bonden, die actievoeren voor een betere cao, moeten hun oproep intrekken, oordeelde de rechter. Ze moeten aan hun leden bekendmaken dat de acties onrechtmatig zijn en dat het niet is toegestaan om ze te laten doorgaan, aldus een rechtbankwoordvoerster.

Gerelateerde artikelen;

15-04: Uitspraak over politieacties

14-04: ‘Veiligheid in gevaar door acties’

14-04: ‘Risico door werkonderbreking’

30-09: Cyberconferentie naar Den Haag

Woensdag opbouw cybertop

Woensdag zijn om 6.00 uur de verkeersmaatregelen ingegaan, om alles op te bouwen voor de top die morgen begint. Volgens de gemeente gaan de veiligheidsmaatregelen woensdagavond om 23.00 officieel in.

Maar op de cybertop gaat het natuurlijk niet over de beveiliging rondom het World Forum, maar over veiligheid online. Op de internationale top wordt gepraat over een vrij, open en veilig internet. De deelnemers praten onder andere over de bestrijding van misdaad op internet en over burgerrechten en privacy.

Omroep West-verslaggever wandelt ‘beveiligd’ gebied in bij cybertop World Forum Den Haag

RTVWEST 15.04.2015 Verslaggever Mariët Overdiep nam de proef om de som: ze wandelde op haar dooie gemak het ‘beveiligde’ gebied rondom het World Forum in waar deze week een internationale cybertop wordt gehouden. Van de politie mocht ze gewoon doorlopen. ‘Heb lek in beveiliging rond World Forum blootgelegd’, zegt Mariët gekscherend op Twitter.

‘Ik wandelde gewoon even tussen de gebouwen door’, vertelt de verslaggever, die voor het radioprogramma Mogge Michiel verslag doet bij de cybertop. Overdiep ging op pad om te kijken ‘of ze er bij het World Forum klaar voor zijn’. Toen ze rondsnuffelde bij het gebouw kwam er een beveiliger op haar af. ‘Heeft u een pasje mevrouw?’, vroeg hij. ‘Nee’, zei Mariët die zich van geen kwaad bewust was.

LEES OOK: Politie legt werk neer tijdens cybertop in Den Haag

‘Blijkbaar ging de politie niet over de beveiliging op die plek’, vervolgt Mariët. De beveiligers vroegen vriendelijk of ze het terrein weer wilde verlaten. Dat heeft ze uiteraard braaf gedaan. Lees verder

gerelateerde artikelen;

Den Haag maakt zich op voor cybertop

Telegraaf 15.04.2015 Den Haag is donderdag en vrijdag het toneel van een internationale cybertop, maar de gasten komen woensdag al aan in de hofstad. Op het stadhuis worden zij woensdagavond feestelijk welkom geheten. Den Haag treft de laatste voorbereidingen voor de eerste grote bijeenkomst sinds de nucleaire top van vorig jaar.

Onder de gasten zijn vicepremier Kris Peeters van België en EU-buitenlandchef Federica Mogherini. Daarnaast komen de ministers van Buitenlandse Zaken van landen als Zwitserland, Oekraïne, Australië en Canada. De Verenigde Staten sturen een ambtenaar, de coördinator ‘Cyber Affairs’ op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington. De Surinaamse vicepresident Robert Ameerali zou in rang de hoogste gast zijn, maar hij komt toch niet. Hij wordt vervangen door een vertegenwoordiger van de ambassade.

Uitspraak over politieacties

Telegraaf 15.04.2015  De rechter doet woensdagochtend om 10 uur uitspraak in een kort geding over voorgenomen politieacties tijdens de internationale cyberconferentie die deze week in Den Haag wordt gehouden. Ongeveer duizend politiemensen worden daar ingezet. Het kort geding is aangespannen door de Staat en de korpsleiding van de politie en is bedoeld om donderdag acties door de politiebonden te voorkomen.

Volgens de Staat en de korpsleiding komt de nationale veiligheid in het geding als de acties doorgaan. „Als zich toch onverhoopt een incident voordoet op het moment van de acties, heb je niemand om op terug te vallen”, voerde de advocaat van de Staat dinsdag aan.

Gerelateerde artikelen;

14-04: ‘Veiligheid in gevaar door acties’

14-04: ‘Risico door werkonderbreking’

30-09: Cyberconferentie naar Den Haag

‘Nieuwe banen en bedrijven door mondiale internettop Den Haag’

RTVWEST 15.04.2015 De internationale top over internetveiligheid moet de regio ook werkgelegenheid en nieuwe bedrijven opleveren. De hoop is dat komend jaar tenminste vijf nieuwe buitenlandse ondernemingen naar Den Haag komen.

Dat zegt Rinke Zonneveld van Innovation Quarter, een regionale ontwikkelingsmaatschappij voor Zuid-Holland. In de organisatie werken het Rijk, de provincie Zuid-Holland, gemeenten en instellingen als ziekenhuizen en universiteiten samen. Lees verder

gerelateerde artikelen;

“Cybertop zorgt voor nieuwe banen en bedrijven in Den  Haag”

Den HaagFM 15.04.2015 De Cybertop in het World Forum moet de regio ook werkgelegenheid en nieuwe bedrijven opleveren. De hoop is dat komend jaar tenminste vijf nieuwe buitenlandse ondernemingen naar Den Haag komen.

Dat zegt Rinke Zonneveld van Innovation Quarter, een regionale ontwikkelingsmaatschappij voor Zuid-Holland. In de organisatie werken het Rijk, de provincie Zuid-Holland, gemeenten en instellingen als ziekenhuizen en universiteiten samen. “Er komen hier heel veel buitenlandse bedrijven op bezoek. Dat zijn bedrijven die belangstelling hebben om zaken te doen. Laten we dan ook zorgen dat ze hier landen”, aldus Zonneveld.

Den Haag, als internationale stad van vrede en recht, is inmiddels goed voor 37.500 banen in de internationale sector, zo heeft de gemeente berekend. De internationale organisaties en 115 consulaten en ambassades leveren de stad jaarlijks 5,2 miljard euro op. ja…lees meer

Hack-cursus op de basisschool moet ook interesse kweken voor techniek

RTVWEST 14.04.2015 Het is de droom van alle jongens en meiden in 2015. Een Google glass, een 3D-printer en een zaal vol computers met uitdagingen. Een groep enthousiaste leerlingen van de Haagse Paschalisschool werd vanmorgen ondergedompeld in een cursus hacken.

Internationale conferentie in Den Haag

Het ‘HackLab’ vormde de opening van de Cyber Security Week van The Hague Security Delta. Die wordt gehouden omdat Den Haag deze week ook gaststad is van de Global Conference on Cyberspace (GCCS), een internationale conferentie waar delegaties uit ruim honderd landen aan deelnemen.

Volgens de Haagse wethouder Ingrid van Engelshoven (D66, internationale economie) is deze top niet alleen goed voor het imago van Den Haag als stad waar grote conferenties kunnen worden gehouden. Hij zorgt er ook voor dat Den Haag zich nog beter kan presenteren als de ‘veiligheidshoofdstad van de wereld‘. Want hier zijn veel instellingen, bedrijven en organisaties gevestigd die zich bezighouden met veiligheid.

Veel nieuwe banen

The Hague Security Delta verbindt die bedrijven en instellingen met overheden. Het afgelopen jaar heeft dit gewerkt, stellen Haisma en de wethouder. Want er zijn veel banen bijgekomen. Lees verder

gerelateerde artikelen;

Veel cyberaanvallen via Nederland, presentatie rapport tijdens cybertop Den Haag

RTVWEST 14.04.2015 Criminelen blijven veel gebruik maken van netwerken in Nederland om cyberaanvallen te plegen. De servers van ons land verwerken veel spam, phishing, botnets en andere digitale dreigingen. Nederland staat net als vorig jaar op een eerste plek in Europa en op de vierde plek wereldwijd. Alleen de Verenigde Staten, China en India verwerken nog meer ‘malware’. Dat blijkt uit het nieuwe jaarlijkse dreigingsrapport dat beveiliger Symantec in Den Haag presenteert tijdens de cybertop.
Read more at http://www.omroepwest.nl/nieuws/14-04-2015/veel-cyberaanvallen-nederland-presentatie-rapport-tijdens-cybertop-den-haag#EFFIQoKFgIpFfVck.99Lees verder

gerelateerde artikelen;

Cybertop:“Veel cyberaanvallen via Nederland”

Den HaagFM 14.04.2015 Criminelen maken nog steeds veel gebruik van netwerken in Nederland om cyberaanvallen te plegen. De servers van ons land verwerken veel spam, phishing, botnets en andere digitale dreigingen. Nederland staat net als vorig jaar op een eerste plek in Europa en op de vierde plek wereldwijd. Alleen de Verenigde Staten, China en India verwerken nog meer ‘malware’.

Dat blijkt uit het nieuwe jaarlijkse dreigingsrapport dat beveiliger Symantec in Den Haag presenteert tijdens de Cybertop. Nederland is zo geliefd bij criminelen, omdat de internetvoorzieningen hier goed zijn. De verbindingen zijn snel en betrouwbaar en veel mensen zijn online. Dat Nederland zo veel verwerkt, betekent niet automatisch dat de daders uit Nederland komen. Die hoeven namelijk niet in hetzelfde land te zitten. Het betekent ook niet per se dat zij Nederlanders willen duperen.

De opkomende trend is ransomware. Als mensen zoiets downloaden, worden hun computersystemen direct vergrendeld en gegijzeld. Privébestanden worden onbereikbaar. Criminelen geven die pas vrij wanneer gedupeerden losgeld betalen, meestal een paar honderd euro. …lees meer

‘Nederland helpt cyberdiensten andere landen’

Trouw 14.04.2015 Nederland gaat helpen de internetnooddiensten van andere landen en organisaties sterker te maken. Tijdens de komende cybertop in Den Haag deelt Nederland materiaal uit waarmee de deelnemers hun hulptroepen kunnen verbeteren.

Dat heeft Wilma van Dijk, de plaatsvervangend Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, vandaag bekendgemaakt. De hulp is een van de belangrijkste uitkomsten van het cybercongres van de afgelopen dagen. Dat was een voorbereiding op de cybertop van donderdag en vrijdag.

Verwant nieuws;

Delftse internetbeveiliger Fox-IT: Cybercriminelen gijzelen steeds vaker harde schijven voor losgeld

RTVWEST 14.04.2015 Mensen moeten erom denken dat ze regelmatig een kopie van hun computergeheugen maken, op een externe harde schijf of op een usb-stick. Ook moeten ze niet op elke link in een mail klikken en niet elke bijlage openen. Cybercriminelen gijzelen steeds vaker harde schijven van burgers en bedrijven, om ze pas na betaling van losgeld weer vrij te geven. Dat probleem van ‘ransomware’ zal de komende jaren alleen maar groter worden.

Dat zei Marco van Loosen van beveiliger Fox-IT maandag op een cybercongres in Den Haag. Met een back-up kunnen mensen voorkomen dat ze hun belangrijkste bestanden voorgoed kwijtraken. Lees verder

gerelateerde artikelen;

Volle stoep bij MinBuza

Regio15 13.04.2015 Voor de vele ministers die aanstaande woensdag en donderdag deelnemen aan de GCCS-conferentie zijn weer veel motorrijders in touw in de Haagse regio.

De ministers van vele landen moeten worden begeleid van een vliegveld naar Den Haag, waar in het World Forum aan de Johan de Wittlaan het GCCS-overleg (Global Conference on CyberSpace) plaatsvindt.

Deze motorrijders van de politie komen uit het hele land, en werden vandaag gebriefd in een ruimte in het gebouw van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Dit gaf, net als bij de briefing voor motorrijders voor de NSS in 2014, een bijzonder beeld. Dit omdat de motorrijders (ongeveer 200 mannen en vrouwen) hun motoren netjes in lijn voor het Ministerie aan de Bezuidenhoutseweg hadden geparkeerd.

Aankomende woensdag en donderdag is het gebied rondom het World Forum afgesloten. Voor informatie over o.a. bereikbaarheid en afsluitingen, zie de websitevan de gemeente Den Haag.

Video en foto’s: Nick van Mourik Lees meer…

Politiemotoren massaal naar Den Haag voor cybertop

RTVWEST 14.04.2015 Voor het ministerie van Buitenlandse Zaken aan de Bezuidenhoutseweg in Den Haag zijn maandag tientallen politiemotoren aangekomen. Ze worden ingezet om de komende dagen delegatieleden te begeleiden die van Schiphol naar de residentie komen om de Cybertop bij te wonen.

Om hoeveel motoren het precies gaat, kan een woordvoerder van het ministerie Veiligheid en Justitie niet zeggen. De motoren komen van korpsen uit het hele land.

Global Conference on CyberSpace

De hele week staat Den Haag in het teken van de Global Conference on CyberSpace. Maandag en dinsdag praten deskundigen met elkaar in het World Forum. Donderdag en vrijdag vindt de eigenlijke cybertop plaats. Premier Mark Rutte en minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) openen de topconferentie. Lees verder

gerelateerde artikelen;

Politiemotoren massaal naar Cybertop

Den HaagFM 14.04.2015 Voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken aan de Bezuidenhoutseweg zijn maandag tientallen politiemotoren aangekomen. Ze worden ingezet om de komende dagen delegatieleden te begeleiden die van Schiphol naar onze stad komen om de Cybertop bij te wonen.

Om hoeveel motoren het precies gaat, kan een woordvoerder van het Ministerie van Veiligheid en Justitie niet zeggen. De motoren komen van korpsen uit het hele land.

De hele week staat Den Haag in het teken van de Global Conference on CyberSpace. Maandag en dinsdag praten deskundigen met elkaar in het World Forum. Donderdag en vrijdag vindt de eigenlijke topconferentie plaats. Premier Mark Rutte en minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken openen de Cybertop. …lees meer

Terrorismecoördinator: Staking agenten bij internationale cybertop Den Haag ‘onacceptabel risico’

RTVWEST 14.04.2015 De werkonderbrekingen die de politiebonden donderdag willen houden tijdens de internationale cybertop deze week in Den Haag, vormen een onacceptabel risico voor het veilig en ongestoord verloop van die conferentie. Dat zegt nationaal terrorismecoördinator Dick Schoof.

De politiebonden dreigen te gaan staken tijdens de cybertop omdat ze een betere cao willen. Volgens Schoof kan ‘een veilig en ongestoord verloop van de Global Conference on Cyber Space niet gewaarborgd worden als de politie haar werk onderbreekt tijdens de conferentie.’

Dinsdagmiddag dient een kort geding, aangespannen door de Staat en de korpsleiding van de politie om donderdag acties te voorkomen van de politiebonden.

‘Legitiem doelwit’

‘De cyberbijeenkomst kan door jihadisten als legitiem doelwit worden gezien’, zegt Schoof. Als er ook maar een deel van de beveiliging wegvalt, zijn er gelijk grote risico’s. Lees verder

gerelateerde artikelen;

‘Veiligheid in gevaar door acties’

Telegraaf 14.04.2015 Door de aangekondigde acties van de politiebonden is de nationale veiligheid in het geding. Dat stellen de korpsleiding van de politie en de Staat dinsdag tijdens een kort geding tegen de politiebonden. „Als zich toch onverhoopt een incident voordoet op het moment van de acties, heb je dan niemand om op terug te vallen”, voerde de advocaat van de Staat op.

De voorbereiding van de internationale top is al geruime tijd aan de gang, en dat geldt ook voor de opzet van de beveiliging, aldus de advocaat. Ze heeft het over een evenement van grote en internationale betekenis, waar al zo’n 15 miljoen euro in geïnvesteerd is. Ongeveer duizend politiemensen worden ingezet.

Gerelateerde artikelen;

14-04: ‘Risico door werkonderbreking’

‘Risico door werkonderbreking’

Telegraaf 14.04.2015 De werkonderbrekingen die de politiebonden van plan zijn te gaan houden tijdens de internationale cybertop deze week in Den Haag, vormen een onacceptabel risico voor het veilig en ongestoord verloop van die conferentie. Dat stelt nationaal terrorismecoördinator Dick Schoof dinsdag. Volgens Schoof kan „een veilig en ongestoord verloop van de Global Conference on Cyber Space niet gewaarborgd worden als de politie haar werk onderbreekt tijdens de conferentie”

Kort geding tegen actie politiebonden tijdens cybertop in Den Haag

RTVWEST 14.04.2015 De Staat en de korpsleiding van de politie hebben een kort geding aangespannen, om te voorkomen dat politiebonden donderdag acties voeren in Den Haag. Het geding dient dinsdagmiddag om 14.00 uur in Den Haag.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie laten weten. Het gaat om de acties die zouden plaatshebben op donderdag. Die hebben vooral gevolgen voor de veiligheid van de zogenoemde cyberconferentie deze week in het World Forum in Den Haag. Lees verder

LEES OOK: Politie dreigt met staking tijdens cybertop in Den Haag

gerelateerde artikelen;

Staat wil met kort geding politieacties voorkomen

Trouw 14.04.2015 De Staat en de korpsleiding van de politie hebben een kort geding aangespannen om donderdag acties te voorkomen van de politiebonden. Het geding dient vanmiddag om 14.00 uur in Den Haag.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie laten weten. Het gaat om de acties die zouden plaatshebben op donderdag. Die hebben vooral gevolgen voor de veiligheid van de zogenoemde cyberconferentie deze week in Den Haag.

Kort geding tegen politieacties

Telegraaf 14.04.2015 De Staat en de korpsleiding van de politie hebben een kort geding aangespannen om donderdag acties te voorkomen van de politiebonden. Het geding dient dinsdagmiddag om 14.00 uur in Den Haag.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie laten weten. Het gaat om de acties die zouden plaatshebben op donderdag. Die hebben vooral gevolgen voor de veiligheid van de zogenoemde cyberconferentie deze week in Den Haag.

Voor de conferentie  Global Conference on Cyberspace komen op 16 en 17 april ruim 1600 vertegenwoordigers van minstens 100 overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties naar Den Haag. Zij overleggen over de bescherming van privacy en data op internet en de bestrijding van cybercrime.

Gerelateerde artikelen;

13-04: Politie legt bij cybertop werk neer

12-04: Ophef om leus agenten

09-04: Politie dreigt met werkonderbreking

08-04: Begin grote politiedemonstratie

Kort geding tegen actie politiebonden tijdens cybertop

Den HaagFM 14.04.2015 De Staat en de korpsleiding van de politie hebben een kort geding aangespannen, om te voorkomen dat politiebonden donderdag acties voeren in Den Haag.

Het geding dient dinsdagmiddag om 14.00 uur in Den Haag. Dat heeft een woordvoerder van het Ministerie van Veiligheid en Justitie laten weten.

De acties zouden vooral gevolgen hebben voor de veiligheid van de Cybertop in het World Forum. …lees meer

Staat wil met kort geding politieacties voorkomen

VK 14.04.2015 De Staat en de korpsleiding van de politie hebben een kort geding aangespannen om donderdag acties te voorkomen van de politiebonden. Het geding dient vanmiddag om 14.00 uur in Den Haag.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie laten weten. Het gaat om de acties die zouden plaatshebben op donderdag. Die hebben vooral gevolgen voor de veiligheid van de zogenoemde cyberconferentie deze week in Den Haag.

Politie legt werk neer tijdens cybertop in Den Haag

RTVWEST 13.04.2015 Politiepersoneel legt donderdag tijdens de internationale cybertop in Den Haag twee keer het werk neer. De bonden vragen politiemensen tussen 09.00 en 11.00 uur en tussen 18.00 uur en 20.00 uur naar vakbondsbijeenkomsten te komen.

De agenten protesteren al enige weken voor een betere cao. Minister van Veiligheid en Justitie, Ard van der Steur (VVD), had van de bonden tot maandag gekregen om met een voorstel voor een betere cao te komen. Volgens politievakbond ACP is dat niet gebeurd, vandaar de actie bij de cybertop.

Bij dit soort internationale toppen is altijd veel beveiliging van de politie. Volgens ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp wordt de persoonlijke veiligheid van de gasten en delegaties wel gegarandeerd. In geval van een calamiteit worden de vakbondsbijeenkomsten beëindigd en kunnen de politiemensen meteen aan de slag.

Langzaamaanactie en sirenes

De werkonderbreking is de vierde in een reeks acties in Zuid-Holland voor een betere cao. Vorige week woensdag kwamen ruim 3000 agenten bij elkaar op het Malieveld. Daarvoor werd er een langzaamaanactie gehouden op de A12 en was er een manifestatie in Leiden waarbij ze de sirenes van verschillende politiewagens lieten loeienLees verder

gerelateerde artikelen;

Politie legt bij cybertop werk neer

Telegraaf 13.04.2015  Politiepersoneel legt donderdag tijdens de internationale cybertop in Den Haag twee keer het werk neer. Tussen 09.00 en 11.00 uur en tussen 18.00 uur en 20.00 uur worden politiemensen door de bonden gevraagd om naar vakbondsbijeenkomsten te komen.

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) had van de bonden tot maandag gekregen om met een voorstel voor een betere cao te komen. Maar dat is niet gebeurd, volgens de ACP, vandaar de actie bij de cybertop.

Bij dit soort internationale toppen is altijd veel beveiliging van de politie. Volgens ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp wordt de persoonlijke veiligheid gegarandeerd van de gasten en delegaties die worden beveiligd. In geval van een calamiteit worden de vakbondsbijeenkomsten beëindigd en kunnen de politiemensen meteen aan de slag.

Wethouder van Engelshoven en leerlingen openen Cyber Security Week

Den HaagFM 13.04.2015 Wethouder Ingrid van Engelshoven en leerlingen van de Paschalisschool hebben maandagochtend de Cyber Security Week van The Hague Security Delta geopend. Deze week staat Den Haag staat in het teken van internetveiligheid.

De leerlingen maken kennis met de nieuwste technologieën en met de kwetsbaarheden van internet. Ook gaan zij aan de slag met de Google Glass, een drone en een virtual reality bril. “Het is belangrijk dat kinderen leren omgaan met veilig internet en cybersecurity is een belangrijke banenmotor in deze regio. We hopen dat kinderen kiezen voor een baan in dit gebied”, aldus wethouder Van Engelshoven.

Den Haag is deze week ook gaststad van de Global Conference on Cyberspace, een internationale conferentie waar delegaties uit ruim 100 landen aan deelnemen. De deelnemers praten onder meer over de bestrijding van misdaad op internet en over burgerrechten en privacy, maar ze spreken niet over het gedrag van inlichtingendiensten op het web. …lees meer

Den Haag een week lang hoofdstad ‘cyberwereld’

RTVWEST 13.04.2015 Den Haag staat de komende week in het teken van het internet. Op maandag en dinsdag praten deskundigen elkaar bij tijdens een congres in het World Forum. Daar is donderdag en vrijdag het hoofdonderdeel, een cybertop. Tussen de bedrijven door probeert de regio zichzelf te promoten bij de buitenlandse gasten.

De cybertop, de Global Conference on CyberSpace, wordt donderdag geopend door premier Mark Rutte en minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken). Het overleg moet bijdragen aan een ‘vrij, open en veilig internet’.

Lees ook: Johan de Wittlaan in Den Haag drie dagen dicht voor nieuwe wereldtop

De deelnemers praten onder meer over de bestrijding van misdaad op internet en over burgerrechten en privacy, maar ze spreken niet over het gedrag van inlichtingendiensten op het web. Het is ook de vraag of de top iets oplevert.

Nucleaire top vorig jaar

Het is de eerste grote bijeenkomst in Den Haag sinds de nucleaire top vorig jaar. Toen kwamen de wereldleiders naar de hofstad. De cybertop is veel kleiner. Er komen vooral ministers, staatssecretarissen, ambassadeurs en hoge ambtenaren.

Ook bedrijven als Facebook en Microsoft, organisaties als Bits of Freedom en Human Rights Watch en internationale organen als Europol, Interpol en de Wereldhandelsorganisatie doen mee.

The Hague Security Delta

Den Haag en omgeving noemt zichzelf The Hague Security Delta. De regio probeert zo veel mogelijk organisaties te trekken die met veiligheid te maken hebben. In het gebied zitten al internationale tribunalen, de Europese politiedienst (Europol) en de VN-organisatie tegen chemische wapens (OPCW).

Verder heeft Den Haag een NAVO-basis en het Nederlands Forensisch Instituut. De regio kent daarnaast belangrijke IT-beveiligers, zoals Fox-IT in Delft … Lees verder

gerelateerde artikelen;

Den Haag een week lang hoofdstad ‘cyberwereld’

Den HaagFM 13.04.2015 Den Haag staat de komende week in het teken van het internet. Op maandag en dinsdag praten deskundigen elkaar bij tijdens een congres in het World Forum. Daar is donderdag en vrijdag het hoofdonderdeel, een cybertop. Tussen de bedrijven door probeert de regio zichzelf te promoten bij de buitenlandse gasten.

De cybertop, de Global Conference on CyberSpace, wordt donderdag geopend door premier Mark Rutte en minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken). Het overleg moet bijdragen aan een ‘vrij, open en veilig internet’. De deelnemers praten onder meer over de bestrijding van misdaad op internet en over burgerrechten en privacy, maar ze spreken niet over het gedrag van inlichtingendiensten op het web. Het is ook de vraag of de top iets oplevert.

Het is de eerste grote bijeenkomst in Den Haag sinds de nucleaire top vorig jaar. Toen kwamen de wereldleiders naar de hofstad. De cybertop is veel kleiner. Er komen vooral ministers, staatssecretarissen, ambassadeurs en hoge ambtenaren. Ook bedrijven als Facebook en Microsoft, organisaties als Bits of Freedom en Human Rights Watch en internationale organen als Europol, Interpol en de Wereldhandelsorganisatie doen mee.

The Hague Security Delta

Den Haag en omgeving noemt zichzelf The Hague Security Delta. De regio probeert zo veel mogelijk organisaties te trekken die met veiligheid te maken hebben. In het gebied zitten al internationale tribunalen, de Europese politiedienst (Europol) en de VN-organisatie tegen chemische wapens (OPCW). Verder heeft Den Haag een NAVO-basis en het Nederlands Forensisch Instituut. De regio kent daarnaast belangrijke IT-beveiligers, zoals Fox-IT in Delft. …lees meer

Politie dreigt met staking tijdens cybertop in Den Haag

RTVWEST 10.04.2015 De politiebonden dreigen dat politiemannen hun werk neerleggen tijdens de internationale cybertop in het World Forum in Den Haag, volgende week. Bij dit soort bijeenkomsten is altijd veel beveiliging van de politie nodig.

De bonden hebben minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie tot maandag gegeven om met een voorstel voor een betere cao te komen. Als dat niet gebeurt, volgen er hardere acties. De werkonderbrekingen tijdens de top Global Conference on Cyber Space zijn daar onderdeel van, laten de bonden weten.

LEES OOK: Veiligheid op internet belangrijk onderwerp cybertop in Haags World Forum

De politiebonden vragen agenten vanaf volgende week om regelmatig het werk neer te leggen om naar vakbondsbijeenkomsten te komen. Ze hopen hiermee de politieke druk op de minister te verhogen en gehoor te krijgen voor hun cao-eisen.

Cybertop

De internationale bijeenkomst over cybercrime wordt volgende week donderdag en vrijdag gehouden in Den Haag. Daarbij zullen veel buitenlandse ministers en andere hoogwaardigheidsbekleders aanwezig zijn, onder wie EU-buitenlandchef Federica Mogherini.

Ook bedrijven als Facebook en Microsoft, organisaties als Bits of Freedom en Human Rights Watch en internationale organen als Europol, Interpol en de Wereldhandelsorganisatie doen mee. Lees verder

gerelateerde artikelen;

Politie dreigt met staking tijdens Cybertop

Den HaagFM 10.04.2015 De politiebonden dreigen met een staking van politiepersoneel tijdens de internationale Cybertop volgende week in het World Forum. Bij dit soort bijeenkomsten is altijd veel beveiliging van de politie nodig.

De bonden hebben minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie tot maandag de tidj gegeven om met een voorstel voor een betere cao te komen. Als dat niet gebeurt, volgen er hardere acties. De werkonderbrekingen tijdens de Global Conference on Cyber Space zijn daar onderdeel van, laten de bonden weten.

De internationale bijeenkomst over cybercrime wordt volgende week donderdag en vrijdag gehouden. Daarbij zullen veel buitenlandse ministers en andere hoogwaardigheidsbekleders aanwezig zijn. Ook bedrijven als Facebook en Microsoft, organisaties als Bits of Freedom en Human Rights Watch en internationale instituties als Europol, Interpol en de Wereldhandelsorganisatie doen mee. …lees meer

Vooral ministers naar Global Conference on Cyberspace 2015 in Den Haag

RTVWEST 09.04.2015 Aan de internationale cybertop die volgende week in Den Haag wordt gehouden doen vooral ministers en staatssecretarissen mee. Er komen geen staatshoofden. De belangrijkste gasten zijn EU-buitenlandchef Federica Mogherini, de Belgische vicepremier Kris Peeters en de ministers van Buitenlandse Zaken van landen als Zwitserland, Australië en Oekraïne. De top is op 16 en 17 april.

De hoogst geplaatste deelnemer in rang is de Surinaamse vicepresident Robert Ameerali. Dat meldt de organisatie van de Global Conference on Cyberspace 2015. Het is nog niet bekend wie voor de Verenigde Staten naar Den Haag gaat. Ook bedrijven als Facebook en Microsoft en organisaties als Bits of Freedom en Human Rights Watch doen mee. De cybertop moet bijdragen aan een ‘vrij, open en veilig internet’.

De top wordt gehouden in het World Forum, het vroegere Congresgebouw in Den Haag. Dat was in maart vorig jaar het toneel van de nucleaire top. Toen kwamen wereldleiders als de Amerikaanse president Barack Obama, de Chinese president Xi Jinping, de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande en de Britse premier David Cameron naar de hofstad. Daarvoor werden strenge veiligheidsmaatregelen genomen. Zo werden wegen afgesloten, en dat gaat ook volgende week weer gebeuren.  …Lees verder

gerelateerde artikelen;

Vooral ministers naar Cybertop

Den HaagFM 09.04.2015 Aan de internationale Cybertop die volgende week in Den Haag wordt gehouden, doen vooral ministers en staatssecretarissen mee. Er komen geen staatshoofden. De belangrijkste gasten zijn EU-buitenlandchef Federica Mogherini, de Belgische vicepremier Kris Peeters en de ministers van Buitenlandse Zaken van Zwitserland, Australië en Oekraïne.

De hoogst geplaatste deelnemer in rang is de Surinaamse vicepresident Robert Ameerali. Dat meldt de organisatie van de Global Conference on Cyberspace 2015. Het is nog niet bekend wie voor de Verenigde Staten naar Den Haag komt. Ook bedrijven als Facebook en Microsoft en organisaties als Bits of Freedom en Human Rights Watch doen mee.

De top wordt op 16 en 17 april gehouden in het World Forum, het vroegere Congresgebouw. …lees meer

Ministers naar Haagse cybertop

Telegraaf 09.04.2015 Aan de internationale cybertop die volgende week in Den Haag wordt gehouden, doen vooral ministers en staatssecretarissen mee. Er komen geen staatshoofden. De belangrijkste gasten zijn EU-buitenlandchef Federica Mogherini, de Belgische vicepremier Kris Peeters en de ministers van Buitenlandse Zaken van landen als Zwitserland, Australië, Canada en Oekraïne. China en Marokko sturen hun ambassadeurs. De hoogst geplaatste deelnemer in rang is de Surinaamse vicepresident Robert Ameerali.

Gerelateerde artikelen;

25-03: Nederland met cybertop op de kaart

Politie dreigt met werkonderbreking bij cybertop

Trouw 09.04.2015 De politiebonden dreigen met werkonderbrekingen van het politiepersoneel tijdens de internationale cybertop volgende week in Den Haag. Dat hebben de bonden vandaag bekendgemaakt. Bij dit soort toppen is altijd veel beveiliging van de politie.

Ze hebben minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) tot maandag gegeven om met een voorstel voor een betere cao te komen. Als dat niet gebeurt, volgen er hardere acties. Werkonderbrekingen zijn daar onderdeel van, laten de bonden weten. Ze hopen hiermee de politieke druk op de minister te verhogen en gehoor te krijgen voor hun cao-eisen.

Verwant nieuws;

Politie dreigt met werkonderbreking

Telegraaf 09.04.2015 De politiebonden dreigen met werkonderbrekingen van het politiepersoneel tijdens de internationale cybertop volgende week in Den Haag. Dat hebben de bonden donderdag bekendgemaakt. Bij dit soort toppen is altijd veel beveiliging van de politie.

Ze hebben minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) tot maandag gegeven om met een voorstel voor een betere cao te komen. Als dat niet gebeurt, volgen er hardere acties. Werkonderbrekingen zijn daar onderdeel van, laten de bonden weten. Ze hopen hiermee de politieke druk op de minister te verhogen en gehoor te krijgen voor hun cao-eisen.

Politie dreigt met staken tijdens grote cyberconferentie in Den Haag

NRC 09.04.2015 In hun strijd voor een betere cao hebben de politiebonden vandaag een stevig dreigement geuit. Als er voor maandag geen voorstel voor een betere arbeidsovereenkomst op tafel ligt, dan gaat het politiepersoneel staken tijdens de grote, internationale cyberconferentie in Den Haag van volgende week, zo lieten de bonden vandaag weten.

Tot dusver voerden politieagenten al meermaals actie om een betere cao af te dwingen. Zo reden er eergisteren op een aantal snelwegen politieauto’s langzaam over de gehele rijbaan. Tot dusver hebben minister van Justitie Ard van der Steur en ook zijn voorganger Ivo Opstelten nog geen goed bod op tafel gelegd, vinden ze. LEES VERDER

Overzicht verkeersmaatregelen voor Cybertop

Den HaagFM 02.04.2015 Na de Kerntop van vorig jaar, is Den Haag deze maand opnieuw gaststad van een grote internationale conferentie. Op donderdag 16 en vrijdag 17 april komen ministers, bedrijven, wetenschappers en maatschappelijke organisaties van over de hele wereld bij elkaar in het World Forum om afspraken te maken over een vrij, open en veilig internet: de Global Conference on CyberSpace.

Om de conferentie goed te laten verlopen zijn rond het World Forum een aantal verkeersmaatregelen noodzakelijk. Er gelden omleidingen en er kan vertraging ontstaan voor het wegverkeer.

Van woensdagochtend 15 april om 06.00 uur tot vrijdagavond 17 april 24.00 uur zijn de Johan de Wittlaan en een deel van de President Kennedylaan in beide richtingen afgesloten tussen de Stadhouderslaan en het Rooseveltplantsoen/Eisenhowerlaan. Het Omniversum, Brasserie Berlage, OPCW en Worldhotel Bel Air blijven bereikbaar voor bezoekers en overig bestemmingsverkeer. Op de Adriaan Goekooplaan en de Johan de Wittlaan tussen Alexander Gogelweg en President Kennedylaan geldt een parkeerverbod op 15 tot en met 17 april.

Doorgaand autoverkeer wordt in beide richtingen omgeleid via rijksweg A4 en de CentrumRing (Laan Copes van Cattenburch – Burgemeester Patijnlaan – Carnegielaan – Groot Hertoginnelaan – Conradkade). Alle trams en bussen in Den Haag rijden hun reguliere route.  …lees meer

Verder:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s