Waar blijft nou die nieuwe Haagse formatie – tussenstand 19.08.2022 – voortgang coalitievorming

Breekt Den Haag het Formatierecord ??!!??

Onderhandelt Den Haag zich in de recordboeken? De stad nadert het record voor de langste en traagste formatie !!!!!!

Den Haag blijkt het Putten aan de Noordzee te zijn. De Hofstad en het Veluwse plaatsje zijn de enige twee gemeenten in Nederland die vijf maanden na de gemeenteraadsverkiezingen nog steeds geen nieuwe coalitie hebben. De stad begint te morren. ‘We proberen hoop in onze wijk te organiseren en daar dreigt nu de klad in te komen’, zegt Neo de Bono van de Moerwijk Coöperatie.

‘De onderhandelaars hebben wel goede vooruitgang geboekt.’ Met deze boodschap gingen D66, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA vrijdag 8 juli 2022 op vakantie. De vijf partijen, die ook het huidige college vormen, zitten sinds half mei aan de onderhandelingstafel, maar zijn er nog niet uit. Wel zijn er uitgeschreven teksten voor een akkoord waar de partijen op de camping aan moeten schaven.

Gespreksleider Piet Hein Donner (CDA) bleef deze zomer achter in Den Haag om samen met een aantal ambtenaren de voortgang van de formatie te bewaken en begeleiden. Want iedereen is ervan doordrongen dat de formatie door moet gaan, ook tijdens de zomervakantie.

‘Onderhandelen met financiële krapte is moeilijker.’

De stad kampt met miljoenentekorten, staat voor een enorme bouwopgave om het woningtekort te lijf te gaan en intussen zijn de afvalhopen nog vrijwel dagelijks zichtbaar op straat en luiden wijken de noodklok over criminaliteit en leefbaarheid. Toch is er ruim vijf maanden na de verkiezingen nog geen nieuw stadsbestuur.

Reces

Ook in het reces is de formatie nog wel doorgegaan. Er werd via video-verbinding vergaderd tussen D66, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA en uitgewerkte thema’s zijn aan de fracties voorgelegd. In het stadhuis gaat men ervan uit dat het resultaat mogelijk in de eerste of tweede week van september bekend kan worden gemaakt.

Maar zover is het nog niet en met inmiddels 155 dagen op de teller kunnen het recordonderhandelingen worden. In 2014 stelde Culemborg dat op 157 dagen. In 2018 was het Enkhuizen dat in juli als een van de laatsten de aanvalsplannen presenteerden, maar de formatie pas op 25 september officieel afrondde toen de wethouders waren benoemd. In 188 dagen.

Den Haag is niet de enige gemeente zonder akkoord. Putten en Den Helder stellen dat 29 augustus vast en in het Noord-Hollandse Bergen is net als op Vlieland gekozen voor een raadsbreed akkoord. Beide gemeenten zoeken nog wethouders. Maar alle ogen zijn niet op Putten, Bergen of Vlieland, maar op de Hofstad gericht, weet Marcel Boogers, hoogleraar Innovatie en Regionaal Bestuur aan de Universiteit Twente.

Alle ogen op Den Haag gericht

Hij noemt het uitzonderlijk dat de formatie zo lang duurt. ,,Wat in Bergen gebeurt, daar zal de rest van Nederland zich niet zo druk over maken. Maar naar Den Haag kijkt de rest van het land wel. Zeker omdat Den Haag al een geschiedenis heeft met een burgemeester die opstapte en wethouders die vervolgd worden. Dat zegt iets over de bestuurbaarheid van de stad. Dat het dan lastig is een coalitie te vormen, bevestigt dat beeld.”

Dat dezelfde vijf partijen die nu de coalitie vormen, opnieuw aan tafel zitten, is dus niet per se een voorwaarde om er snel uit te komen, meent ook Boogers: ,,Ze zijn een beetje tot elkaar veroordeeld en dat weten ze. Dan is het ook een verstandshuwelijk, geen echte liefde. Dat heb je wel een beetje nodig om er snel uit te komen.”

Wel merkt hij op dat het in alle gemeenten gemiddeld genomen steeds langer duurt voor er een coalitie is. Steeds meer en kleinere partijen, verharde verhoudingen binnen de gemeenteraad en anti-establishment partijen die groter worden.

,,In Den Haag komt daar de bijzondere omstandigheid van het onderzoek naar Richard de Mos bij. Het is een schande dat het OM die zaak niet met meer voorrang heeft opgepakt. Nu zit de boel in een impasse.”

Ik noem het een magnetron­co­a­li­tie, maar ze krijgen de oude prak blijkbaar niet opgewarmd en dat is super­slecht voor de stad, aldus Richard de Mos

Dezelfde Richard de Mos, fractievoorzitter van Hart voor Den Haag, noemt het ‘bizar’ dat een akkoord nog op zich laat wachten. ,,Ik noem het een magnetroncoalitie, maar ze krijgen de oude prak blijkbaar niet opgewarmd en dat is superslecht voor de stad. Ik spreek mensen uit andere steden en die kijken hier wel met minachting naar, en als ik in de Tweede Kamer kom, word ik er ook altijd naar gevraagd.”

Volgens De Mos blijven belangrijke dossiers liggen en is er veel meer daadkracht nodig. ,,Ik zie nog geen antwoord op de groeiende bevolking, we hebben een gigantische woningnood, we zien wijken die zuchten onder overbewoning, kijk alleen al naar het afvalprobleem.”

Dat Piet Hein Donner voor de zomer meldde dat de financiële situatie van de stad als een ‘schok’ kwam voor de onderhandelaars – onder wie vier wethouders, inclusief de wethouder Financiën – noemt De Mos ‘knettergek’.

,,Hebben ze onder een steen gelegen? Wij roepen al langer om taken terug te geven aan het Rijk als er niet meer geld komt.” Hij vreest bezuinigingen en lastenverzwaring voor de Hagenaars. ,,Dat terwijl de lasten al omhoog gaan. Energie, huur, zorg, een luxetaks op water.”

Transparantie

Ook Nur Icar, fractievoorzitter van Denk, vindt het allemaal tergend lang duren en wil meer transparantie. De partijen aan tafel moeten veel opener zijn over hoe de onderhandelingen vorderen.

Op Twitter schrijft hij: ‘Waarom duurt het zo lang? Den Haag stevent af op financiële malaise en de wijken verloederen in snelvaarttempo. Den Haag is een grote bouwplaats geworden. Alles zit dicht, overal gaten in de weg’.

Dat het een moeilijke opgave zou worden om een nieuw stadsbestuur te vormen, was al direct na de verkiezingen half maart duidelijk. Dat het veel sneller had gekund, bestrijden de onderhandelaars. ,,Ik denk dat we hebben gedaan wat nodig is”, zegt Mariëlle Vavier, fractievoorzitter van GroenLinks.

,,Je gaat zo’n proces niet in met het idee dat we er even lekker lang over gaan doen, of dat we het supersnel gaan doen. We zitten er allemaal met de motivatie om er iets goeds van te maken, niet om procesmatige records te breken.”

We zijn het aan de stad verplicht om zo snel mogelijk met een akkoord te komen, maar zorgvuldig­heid is in deze lastige tijd heel belangrijk, aldus Hilbert Bredemeijer

CDA-fractievoorzitter en onderhandelaar Hilbert Bredemeijer wil zoveel mogelijk vaart maken, zolang dat niet ten koste gaat van de zorgvuldigheid. ,,We zijn het aan de stad verplicht om zo snel mogelijk met een akkoord te komen, maar zorgvuldigheid is in deze lastige tijd heel belangrijk. Het heeft aan de voorkant lang geduurd. Eerst Hart voor Den Haag, toen D66 en gelukkig ging het met de komst van Donner best snel.”

Zowel Vavier als Bredemeijer benadrukken dat de vijf partijen niet op dezelfde manier verder kunnen als het de afgelopen drie jaar ging. ,,We zitten in een heel andere tijd”, legt Bredemeijer uit. ,,We hebben corona gehad, we hebben nu de hoge gasprijzen en de financiële situatie van de stad is heel anders. We moeten op bepaalde zaken een andere koers varen. En we zijn natuurlijk niet demissionair. Het stadsbestuur is gewoon in charge.”

Schoonheidsprijs

,,Maar grote, politiek gevoelige onderwerpen worden vaak niet meer opgepakt”, merkt hoogleraar Boogers daarover op. ,,En de schoonheidsprijs verdient het niet. Je wilt na de verkiezingen dat de nieuwe wethouders worden benoemd. Dan geeft de raad die nieuwe wethouders een bepaalde steun. Die steun ontbreekt nu.”

Wel beaamt hij dat het inderdaad moeilijker onderhandelen is met minder geld in kas. Je kan niet meer als partij zomaar iets ‘weggeven’ om een ander punt binnen te halen. ,,Normaal kan je nog iets afkopen, maar in tijden van financiële krapte is dat moeilijker. Je kan niet allebei de dingen doen, je moet kiezen.”

Of de lange aanloop naar een akkoord uiteindelijk ook iets zegt over de uitvoering ervan in de komende drieënhalf jaar die nog resteert? Dat is volgens hoogleraar Boogers moeilijk te zeggen. ,,Als een van de partijen enorme concessies moet doen, kan zich dat gaan wreken. Het langdurig onderhandelen kan ook juist leiden tot een stevig akkoord waar alle partijen voor willen gaan.”

meer:

Lees: Voorlopig nog geen begroting in Den Haag, maar wat merken de inwoners daar van? AD 31.08.2022

Lees: Den Haag, komt er nog wat van? De stad wacht al maanden op een akkoord – Omroep West 31.08.2022

Lees: Den Haag, komt er nog wat van? De stad wacht al maanden op een akkoord – Den Haag FM 31.08.2022

Lees: Oud-wethouder Guernaoui: ‘Gênant dat collegevorming zo lang duurt’ – Den Haag FM 30.08.2022

Lees: Commissaris van de koning maant Den Haag tot haast: ‘Formatie kan niet eeuwig duren’ – Omroep West 29.08.2022

Lees: Commissaris van de koning spoort Den Haag aan: ‘Formatie nieuw college duurt heel lang’ – Den Haag FM 29.08.2022

Lees: Den Haag staat een periode van grote chagrijnigheid te wachten AD 28.08.2022

Lees: Waarom Den Haag, als één van de laatste twee gemeentes, nog aan het formeren is AD 24.08.2022

Lees: Den Haag is nu enige gemeente in Nederland zonder nieuw college – Omroep West 23.08.2022

Lees: Den Haag nu enige gemeente in Nederland zonder nieuw college – Den Haag FM 23.08.2022

Lees: Alleen Den Haag heeft nog geen nieuw college MSN 23.08.2022

Lees: Eindeloze Haagse formatie: ‘Projecten lopen jaar vertraging op’ – Omroep West 20.08.2022

Lees: Haagse formatie nadert recordduur: ‘Heel Nederland kijkt hoe het in Den Haag gaat’ AD 19.08.2022

meer:

Zie ook: Met een half lege spaarpot op weg naar de nieuwe Haagse formatie – tussenstand 30.06.2022 – voortgang coalitievorming

Zie ook: Een nieuwe poging na het weer mislukken van de nieuwe Haagse formatie – tussenstand 13.05.2022 – voortgang coalitievorming

Zie ook: Een nieuwe poging na het weer mislukken van de nieuwe Haagse formatie – tussenstand 13.05.2022 – voortgang coalitievorming

Zie ook: Geen transparantie bij de Haagse formatie – tussenstand coalitievorming 30.04.2022

Zie ook: Richard de Mos niet terug in de Haagse Coalitie – tussenstand coalitievorming 13.04.2022

Zie verder ook: Met Richard de Mos weer terug in de Haagse Coalitie ???

Zie ook: Gemeenteraadsverkiezingen 16 maart 2022

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s