Met een half lege spaarpot op weg naar de nieuwe Haagse formatie – tussenstand 30.06.2022 – voortgang coalitievorming

Voortgang

Drieënhalve maand na de gemeenteraadsverkiezingen is in 25 van de 27 gemeenten in onze regio een coalitieakkoord gesloten.

Leiderdorp was begin april de eerste, gevolgd door Zoeterwoude en Hillegom. In mei voegden achtereenvolgens Westland, Alphen aan den Rijn, Zuidplas, Katwijk, Delft, Bodegraven-Reeuwijk en Krimpenerwaard zich aan dit rijtje toe.

In juni volgden Zoetermeer, Leidschendam-Voorburg, Leiden, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Nieuwkoop, Waddinxveen, Noordwijk, Teylingen, Kaag en Braassem, Wassenaar, Oegstgeest, Lisse, Gouda en Midden-Delfland.

Alleen in Den Haag en Voorschoten zijn nog geen coalitieakkoorden gesloten en/of wethoudersploegen gepresenteerd.

Aldus formateur Donner

De formatie in Den Haag is ingewikkeld, omdat de stad er in financieel oogpunt zeer slecht voorstaat. Dat zei Piet Hein Donner, die de coalitieonderhandelingen leidt. De situatie wordt vanaf 2026 zelfs nog erger. Dan wordt de stad geconfronteerd met een ‘scherpe terugval’ van de middelen omdat er dan nog minder geld van het Rijk binnenkomt. Tegelijk worden veel dingen nu betaald uit eenmalige potjes, terwijl er structureel geld voor nodig is. ‘De stad leeft op reserves, terwijl een oorlogskas nodig is’, zei de CDA-prominent.

Kortom, Den Haag lijkt zich op te kunnen maken voor flinke bezuinigingen én hogere lasten. Oud-minister en Haags informateur Piet Hein Donner schetste donderdag 30.06.2022 een gitzwart beeld van  de financiële mogelijkheden van de vijf partijen die nu vijf weken over een nieuw coalitieakkoord onderhandelen.  

,,De confrontatie met de meerjarige financiële werkelijkheid kwam als een forse schok voor ieder van de betrokken partijen”, zei Donner in de raadzaal. ,,Het getuigt van grote moed en verantwoordelijkheidsgevoel dat geen van de vijf partijen van tafel is gelopen om vanaf de zijlijn te gaan toekijken hoe anderen het werk opknappen.”

Lees ook;

Hoe groot de ellende is? De verhoging van de ozb met pakweg tien procent zoals verwoord in verschillende Haagse partijprogramma’s is volgens de informateur ‘nog niet een begin van een oplossing’ voor de financiële ellende waarmee Den Haag te maken krijgt. Met dank aan het rijk dat dan met nog minder geld over de brug komt. 

Oorlogskas

Nu al moet Den Haag jaarlijks tientallen miljoenen bijleggen op de bijstand en op de (jeugd)zorg, omdat het rijksgeld niet genoeg is (21 miljoen in 2021). Daar komt bij dat de stad straks jaarlijks dik 20 miljoen euro minder krijgt uit het Gemeentefonds en ook nog eens een ingewikkelde korting van 30 miljoen kan verwachten uit een andere pot van het rijk.  

Is dat al een klein drama op zich,  er komt nog bij dat Den Haag de komende jaren juist heel veel extra geld nodig heeft. Dat om enorme opgaven als de isolatie van Haagse woningen, klimaatmaatregelen en het bijbouwen van tienduizenden huizen met de bijbehorende voorzieningen voor elkaar te boksen. ,,Het kabinet betaalt alleen als de gemeente substantieel bijdraagt. Dat heet cofinanciering, En daar heeft Den Haag een grote oorlogskas voor nodig.”  

Die is er nu niet.  Integendeel. Volgens Donner heeft Den Haag de afgelopen jaren de noden van de stad opgelost en de ambities van het college waargemaakt met incidenteel geld. Reserves die de komende raadsperiode niet meer beschikbaar zijn. ,,Alleen al de kosten om met dit beleid door te gaan, overstijgen de financiële middelen’’, zegt de informateur.

Reactie op de voortgang formatieproces 

Op advies van dhr. J.P.H. Donner onderhandelen D66, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA over een nieuwe samenwerking, beleidsprogramma en financieel kader. Dhr. Donner begeleidt de formatie en was tijdens deze raadsvergadering aanwezig om vragen over het proces te beantwoorden. 

Hart voor Den Haag 

Hart voor Den Haag spraak haar grote zorgen uit over de traagheid van het formatieproces. De partij vroeg zich af of dhr. Donner wel regie heeft, en wilde ook graag horen wat hij vond van het uitsluiten van de grootste partij en de betekenis daarvan voor het vertrouwen in de politiek. Uiteraard was de partij ook benieuwd naar wanneer er een coalitieakkoord verwacht kan worden.

Hart voor Den Haag diende twee moties in. Met de eerste motie verzochten zij aan zittende wethouders om hun raadszetel op te geven zodat zij al hun tijd en energie kunnen besteden aan onderhandelingen.

Met hun tweede motie verzochten zij de onderhandelaars om de financiële inzichten, waar dhr. Donner en de onderhandelaars volgens de toelichting van dhr. Donner zo van geschrokken waren, zo snel mogelijk te delen met de raad. Beide moties werden verworpen.

PVV 

De PVV dankte dhr. Donner voor zijn aanwezigheid. De partij vond het apart dat de onderhandelende partijen geschokt zijn over de problemen en financiële tekorten die zijn geconstateerd. Daar was PVV dan weer geschokt over, omdat deze partijen momenteel ook aan de knoppen zitten.

Volgens de PVV zijn zij zich kennelijk niet bewust van de schade die deze partijen de stad hebben aangedaan. Wat de PVV betreft is er geen haast geboden met de onderhandelingen, want beter geen college dan zo’n college.

Partij voor de Dieren 

De Partij voor de Dieren stelde dat hun standpunt over de formatie duidelijk is en niet herhaald hoefde te worden. Wel deed de partij de oproep om in het nieuwe college en collegebeleid een voedselstrategie te verankeren zoals de inspreker over het formatieproces ook bepleitte.

De Partij voor de Dieren was ook benieuwd of er al meer bekend was over de wijze waarop oppositiepartijen betrokken worden bij het tot stand komen van het coalitieakkoord. Tevens was ook de Partij voor de Dieren verrast over de opmerkingen van dhr. Donner over de reserves, dat er sprake is van een tekort mag volgens deze partij geen verrassing zijn, want het vorige college heeft bewust alle reserves opgemaakt.

DENK 

DENK noemde dit debat een herhaling van zetten en gaf aan vooral benieuwd te zijn naar de beantwoording van dhr. Donner. De partij sloot zich aan bij de vragen van de Partij voor de Dieren.

SP 

De SP benoemde dat de schok van de onderhandelaars met betrekking tot het beeld van de financiën de partij zorgen baart. Volgens de SP zitten er een aantal wethouders aan tafel, en daarnaast heeft de raad vóór de onderhandelingen ook onderzoek laten doen naar de mogelijkheden op dit vlak. Daaruit is de zogenoemde menukaart gekomen waarin de verschillende opties voor bezuinigingen en inzet van de gemeentelijke financiën op staan opgenomen.  

Nu vragen waarom het niet opschiet is als een man die aan het kraambed van zijn vrouw bij een moeilijke en pijnlijke bevalling vraagt of ze niet sneller kan, aldus Piet Hein Donner, formateur

Vandaar dus die schok bij de onderhandelende partijen die zich moeten afvragen welke ambities nog wel overeind kunnen blijven. Vandaar ook dat Donner de oproep van veel partijen om tempo te maken met de formatie ongepast vindt. 

,,Nu vragen waarom het niet opschiet en of er geen haast gemaakt kan worden, is als een man die aan het kraambed van zijn vrouw bij een moeilijke en pijnlijke bevalling vraagt of ze niet sneller kan. Op zo’n moment geldt alleen maar: tanden op elkaar, persen en steun bieden.” 

Rita Verdonk.
Rita Verdonk. © ANP

Hart voor Den Haag is niet erg onder de indruk van het praatje van informateur Donner. ,,Het is allemaal bekend wat er hier gezegd wordt. Loze woorden zijn het. Ik maak me zorgen over de traagheid van de formatie. Ga eens iets doen”, zegt Rita Verdonk. PVV’er Sebastian Kruis is verbaasd: ,,Ik ben geschokt door de geschoktheid van de onderhandelende partijen. Het is een bende in de stad. Letterlijk en figuurlijk. Daar zijn ze zelf verantwoordelijk voor.”

Bange vermoedens

Als Donner vragen heeft beantwoord, beginnen ook bij de oppositiepartijen bange vermoedens te rijzen. ,,Ik ben heel benieuwd naar de financiële inzichten die iedereen zo heeft doen schrikken’’, zegt Lesley Arp van de SP. ,,Dat baart ook mij zorgen.”.

Maar die informatie wordt pas openbaar als de nieuwe coalitie er staat. Tot ergernis van Rita Verdonk. ,,Die moeten we gewoon krijgen.”

Zie ook: Een nieuwe poging na het weer mislukken van de nieuwe Haagse formatie – tussenstand 13.05.2022 – voortgang coalitievorming

Zie ook: Een nieuwe poging na het weer mislukken van de nieuwe Haagse formatie – tussenstand 13.05.2022 – voortgang coalitievorming

Zie ook: Geen transparantie bij de Haagse formatie – tussenstand coalitievorming 30.04.2022

Zie ook: Richard de Mos niet terug in de Haagse Coalitie – tussenstand coalitievorming 13.04.2022

Zie verder ook: Met Richard de Mos weer terug in de Haagse Coalitie ???

Zie ook: Gemeenteraadsverkiezingen 16 maart 2022

meer:

Lees: Het is vier maanden na gemeenteraadsverkiezingen, hoe staat het ervoor? NOS 16.07.2022

Lees: Bezuinigingen liggen op onderhandelingstafel: ‘Den Haag staat er niet goed voor’ – Omroep West 09.07.2022

Lees: Onderhandelaars praten tijdens zomervakantie verder over nieuwe coalitie – Den Haag FM 08.07.2022

Lees: Haagse formatie duurt langer: geen coalitieakkoord voor de zomer – Omroep West 08.07.2022

Lees: Donner over formatie: ‘Partijen kregen forse schok’ (denhaagcentraal.net) 30.06.2022

Lees: Den Haag kan zich schrap zetten: flinke bezuinigingen én hogere lasten lijken onontkoombaar AD 30.06.2022

Lees: Donner over Haagse formatie: ‘Tanden op elkaar, persen en steun bieden’ – Omroep West 30.06.2022

Lees: Kunnen we niet wat minder vergaderen? Vraag schiet bij Hart voor Den Haag in verkeerde keelgat AD 28.06.2022

Lees: Hagenaars hard over ‘vuilnisbelt’ Den Haag: ‘Zet je ego opzij en ga besturen’ – Omroep West  16.06.2022

Lees: Deuren blijven gesloten bij coalitieonderhandelingen in Den Haag – Omroep West 09.06.2022

Lees: ‘Opschieten met dat gezeik en ga de stad besturen’, geef jouw mening over het Haagse coalitieakkoord – Omroep West 08.06.2022

Lees: Stevige kritiek Adri Duivesteijn (PvdA) op formatie: ‘Je gaat door met een gezichtsloos college’ – Den Haag FM 04.06.2022

Lees: Haagse oppositie moppert: betrek stad bij formatie – Omroep West 03.06.2022

Lees: Geef jouw mening: wat moet er in het Haagse coalitieakkoord? – Omroep West 01.06.2022

4 Reacties op “Met een half lege spaarpot op weg naar de nieuwe Haagse formatie – tussenstand 30.06.2022 – voortgang coalitievorming

  1. Pingback: Waar blijft nou die nieuwe Haagse formatie – tussenstand 19.08.2022 – voortgang coalitievorming « Debat in de Digitale Hofstad

  2. Pingback: Waar blijft nou die nieuwe Haagse formatie – tussenstand 19.08.2022 – voortgang coalitievorming | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  3. Pingback: Eindelijk op weg naar de nieuwe Haagse coalitie – tussenstand 05.09.2022 – voortgang coalitieakkoord | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  4. Pingback: De nieuwe Haagse coalitie met eindelijk een coalitieakkoord op weg naar het nieuwe college | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s