Geen transparantie bij de Haagse formatie – tussenstand coalitievorming 30.04.2022

Zeven weken later

Het is bijna zeven weken geleden dat we naar de stembus togen en hoewel alle politici benadrukken dat er veel werk wacht – een wooncrisis, stijgende energierekeningen, verduurzaming – lijkt het in sommige gemeenten nog wel even te duren voordat een nieuwe wethoudersploeg de mouwen op kan stropen. Hoe verloopt de zoektocht naar een politieke meerderheid in de Haagse regio?

Den Haag ergert zich groen en geel

De formatie maakte in Den Haag een valse start. Hart voor Den Haag, de partij van Richard de Mos, werd voorafgaand aan de verkiezingen al door een aantal partijen uitgesloten. D66, GroenLinks en de PvdA zagen bij voorbaat al niks in een samenwerking.

Toen De Mos tijdens de verkiezingen zoals verwacht de meeste stemmen binnenhaalde, mocht hij de teugels van het formatieproces in handen nemen. Chagrijn was er bij D66 en GroenLinks, omdat het volgens die partijen te lang duurde en niet duidelijk was wat er nu precies gebeurde.

Hart voor Den Haag-lijsttrekker Richard de Mos reageert met Rita Verdonk in café Luden op de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen.
Hart voor Den Haag-lijsttrekker Richard de Mos reageert met Rita Verdonk in café Luden op de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen. © ANP

Ook de Partij voor de Dieren deed een duit in het zakje toen bekend werd wie de informateurs waren. Een van hen had de manier van politiek bedrijven van de dierenpartij vergeleken met ‘ongebreideld jihadisme’. De PvdD ging niet meer in gesprek.

Een maand na de verkiezingen volgde de onvermijdelijke conclusie: een meerderheid met Hart voor Den Haag was niet mogelijk. D66 moest het stokje overnemen en dat gebeurde snel. In de vergadering waarin de vertrekkende informateurs verslag deden, presenteerde D66 twee nieuwe verkenners.

Geboycot
Dit tot woede van Richard de Mos, die ziedend was op de partijen die de deur dicht hielden, ondanks de toezeggingen die hij vooraf al had gedaan. De door D66 geleide verkenning is door Hart voor Den Haag overigens geboycot omdat die partij eerst volledige openheid over de affaire rond het seksueel overschrijdend gedrag van Frans van Drimmelen eist.

Vorige week kwamen de D66-verkenners met een eerste update naar aanleiding van de gesprekken: er was nog geen meerderheid voor een voorkeurscoalitie gevonden. Daarom worden nu gesprekken gevoerd met ‘clusters van partijen’.

Dat verloopt echter minder open en transparant dan een aantal partijen had gehoopt. Zij weten niet met wie er wel en niet wordt gesproken en ook is onduidelijk of zij zelf nog een uitnodiging krijgen voor zo’n ‘clustergesprek’. Ze denken dat er wordt aangestuurd op een voortzetting van de huidige coalitie.

Transparantie

‘De transparantie ontbreekt’, zegt fractievoorzitter Nur Icar (Denk). Nadat dat verkenningsfase van Hart voor Den Haag strandde werd het stokje overgenomen door twee D66’ers: Annelien Bredenoord en Joost Sneller. ‘Daar waren wij best blij mee. De formulering was dat alle opties bestudeerd moesten worden en was gericht op een transparantie werkwijze.’

Maar dat viel Icar nogal tegen. Eerst zijn er gesprekken gevoerd met alle partijen, maar daarna is een aantal partijen nog een keer op gesprek gevraagd. ‘Wij moesten via andere wegen vernemen dat er gesprekken waren. In het kader van de transparantie is het netjes als je gesprekspartners informeert.’

‘Vreemde vraag’

Ook vond Icar het eerste gesprek een beetje vreemd. Hij kreeg de vraag wat hij vindt over gelijkheid tussen mannen en vrouwen. ‘Het was een vreemde vraag en ik snap niet waar het vandaan komt. Is die vraag ook gesteld aan De Mos? Ik voelde me er niet prettig bij.’

Volgens Icar werd de vraag gesteld omdat het in een rapport stond van een vorig verkenningsgesprek. ‘Maar de verkenner is geen doorgeefluik, ze kunnen zelf bepalen welke vragen ze stellen. Ik heb wel gewoon antwoord gegeven en gezegd dat de vrouw meer waarde heeft dan de man.’

De DENK-leider vindt dat het in de gesprekken moet gaan over hoe we Den Haag en Hagenaars vooruit helpen. ‘En dan stel je me een vraag die niet relevant is.’ Met D66 heeft hij naar eigen zeggen een goede band. ‘Ik maak onderscheid tussen de verkenners en D66 Den Haag. Het gaat me om eerlijk zijn naar elkaar.’

Andere partijen ook kritisch

Ook andere partijen zijn niet enthousiast over de huidige situatie. ‘Wat meer inzicht in de Haagse verkenning lijkt mij wenselijk’, zegt Robert Barker van de Partij voor de Dieren bij mediapartner Omroep West. ‘Wij zijn in elk geval niet uitgenodigd voor die ‘clustergesprekken’. Wanneer komt er algehele transparantie over de verkenning?’

Voorkeurscoalitie

Maar, alle inzet ten spijt, de gesprekken leverden geen voorkeurscoalitie op die door een meerderheid gedragen wordt, zo lieten de verkenners eind vorige week weten in een brief aan de gemeenteraad. ‘Het voornemen is om begin volgende week gesprekken te voeren met clusters van partijen om een aantal varianten nader te onderzoeken’, schreven ze.

Op het stadhuis beginnen partijen te mopperen over de formatie. ‘Wat meer inzicht in de Haagse verkenning lijkt mij wenselijk’, vindt Robert Barker van de Partij voor de Dieren. ‘Wij zijn in elk geval niet uitgenodigd voor die ‘clustergesprekken’. Wanneer komt er algehele transparantie over de verkenning?’ Rita Verdonk van Hart voor Den Haag eist onmiddellijk opheldering van de verkenners.

‘Tot onze verrassing vernemen we uit de wandelgangen dat er gesprekken gaande zijn met de partijen die zitting hebben in het huidige college’, zegt Rita Verdonk. Dat past niet in een transparant proces en helemaal niet in de ‘nieuwe bestuurscultuur’ die D66 zegt te hebben omarmd. Oude politiek in achterkamertjes is het laatste waar de stad behoefte aan heeft.

‘Tot onze verrassing vernemen we uit de wandelgangen dat er gesprekken gaande zijn met de partijen die zitting hebben in het huidige college’, zegt Verdonk. ‘Dat past niet in een transparant proces en helemaal niet in de ‘nieuwe bestuurscultuur’ die D66 zegt te hebben omarmd. Oude politiek in achterkamertjes is het laatste waar de stad behoefte aan heeft.’

Lees ook: ‘Rita Verdonk voert achter de schermen gesprekken over coalitie met Groep de Mos’ 

Clustergesprekken

Ondertussen leggen juist de vervolggesprekken met ‘clusters van partijen’ bloot waar de verkenning op uit lijkt te draaien. Nu Hart voor Den Haag aan de zijlijn staat, zijn er in theorie twee mogelijkheden: voortzetten van de huidige coalitie (D66, VVD, GroenLinks, CDA en PvdA) of een links-progressief college met zes of zeven partijen.

Maar die laatste variant wordt niet serieus onderzocht, zo concluderen een aantal linkse partijen. De Partij voor de Dieren, SP en de Haagse Stadspartij hebben slechts een enkel gesprek gehad en zijn niet uitgenodigd voor een vervolggesprek met andere partijen.

Kabinetsformatie

Op het stadhuis wordt al – nog enigszins gekscherend – de vergelijking gemaakt met het grote Den Haag. Op het Binnenhof deden ze er bijna driehonderd dagen over om tot de conclusie te komen dat doorgaan met dezelfde vier partijen het beste was. Hopelijk boekt het kleine Den Haag sneller resultaat.

Lees: Den Haag is terug bij af: ook tweede poging om politieke coalitie te smeden mislukt: ‘Pijnlijk’ AD 11.05.2022

Lees: Twee maanden na verkiezingen is coalitie in Den Haag nog niet in zicht – Omroep West 11.05.2022

Lees: Formatie Den Haag opnieuw mislukt: partijen sluiten elkaar uit – Omroep West 11.05.2022

Lees: Oud-formateur hekelt trage formatie: ‘Deze fase duurt wel erg lang’ – Den Haag FM 07.05.2022

Lees: Oude kliek probeert formatiepoging D66 nieuw leven in te blazen AD 04.05.2022

Lees: Hart voor Den Haag wil raad terug van vakantie om te praten over formatie – Omroep West 02.05.2022

Lees: Bijna zeven weken later: zo staan de formaties ervoor in de Haagse regio AD 30.04.2022

Lees: DENK teleurgesteld in formatie: ‘Transparantie ontbreekt’ – Den Haag FM 29.04.2022

Lees: Gemopper over Haagse formatie: ‘Dit is niet transparant’ – Omroep West 29.04.2022

Lees: D66 krijgt kritiek als boemerang terug: ‘Formatie verloopt niet transparant’ AD 28.04.2022

Lees: Vier gemeenten hebben anderhalve maand na verkiezingen coalitieakkoord gesloten OmroepWest 28.04.2022

Zie ook: Richard de Mos niet terug in de Haagse Coalitie – tussenstand coalitievorming 13.04.2022

Zie verder ook: Met Richard de Mos weer terug in de Haagse Coalitie ???

Zie ook: Gemeenteraadsverkiezingen 16 maart 2022

Een Reactie op “Geen transparantie bij de Haagse formatie – tussenstand coalitievorming 30.04.2022

  1. Pingback: Mislukken van de nieuwe Haagse formatie – Debat 12.05.2022 tussenstand coalitievorming | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s