Richard de Mos niet terug in de Haagse Coalitie – tussenstand coalitievorming 13.04.2022

Haagse informateurs: geen coalitie te vinden met partij Richard de Mos

In Den Haag willen andere partijen niet met de grootste fractie, Hart voor Den Haag/Groep de Mos, in een nieuw stadsbestuur. Er is daardoor geen coalitie te vormen, stellen de Haagse informateurs Gert-Jan Oplaat en Geerten Boogaard vast.

“Onze conclusie luidt dat er op dit moment onvoldoende basis bestaat om inhoudelijk te gaan onderhandelen over één van de getalsmatig denkbare meerderheidscoalities waaraan Hart voor Den Haag deelneemt”, schrijven de informateurs in hun verslag.

Volgens de informateurs is de hoofdreden “het na meer dan twee en een half jaar nog altijd lopende strafrechtelijke onderzoek”. De Mos wordt verdacht van corruptie, waaraan hij zich schuldig zou hebben gemaakt toen hij wethouder was.

Hart voor Den Haag laat in een reactie weten “ernstig teleurgesteld’ te zijn”. “Het is een gotspe dat partijen die zeggen zich zorgen te maken over de steeds lager wordende opkomst bij verkiezingen doen aan uitsluiting en obstructie van de grootste partij van de stad”, zegt De Mos. “Dat regenteske gedrag doet geen recht aan de verkiezingsuitslag en het niet willen samenwerken van partijen draagt niet bij aan het herstel van vertrouwen in de politiek.”

De partij zegt verder “alle blokkades jegens de partij bij anderen te hebben willen wegnemen. Rachid Guernaoui en ik hebben in een eerder stadium aangeven geen wethouderskandidaten te zijn en in gesprekken met de informateurs en met de VVD waren we bereid harde afspraken te maken over een stabiele en betrouwbare samenwerking”, zegt De Mos. “Het is door D66 en andere partijen allemaal weggewuifd en beantwoord met een kil nee. Meer dan 30.000 kiezers doen er niet toe.”

Frustratie

De Haagse fractie van D66 vindt een coalitie geen optie zolang het onderzoek nog loopt. “Overigens deelt D66 daarbij de breed gevoelde frustratie over de duur van het onderzoek, zeggen Oplaat en Boogaard. De andere partijen hebben vergelijkbare bezwaren. Ze willen nu niet inhoudelijk onderhandelen over andere coalitievarianten.

Volgens de informateurs zijn er zonder Hart voor Den Haag/Groep de Mos wel andere coalities mogelijk. Nu de formatiepoging van Hart voor Den Haag niet is gelukt mag D66 als tweede partij het voortouw nemen in de zoektocht naar een nieuwe coalitie. Ze geven morgenmiddag een toelichting op hun verslag, waarna de gemeenteraad erover spreekt.

Verdacht van corruptie

De partij van Richard de Mos en Rachid Guernaoui is met negen zetels de grootste partij in Den Haag. Meerdere partijen hadden al aangegeven niet met Hart voor Den Haag te willen samenwerken als het tweetal kandidaat zou zijn voor het wethouderschap.

Het Openbaar Ministerie verdenkt de Haagse oud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui van deelname aan criminele organisaties, meineed, corruptie en schending van hun ambtsgeheim. Het onderzoek loopt nog en de zaak moet nog voor de rechter komen.

Terugblik Informateurs

Oplaat en Boogaard werden twee weken geleden aangesteld om, in opdracht van Hart voor Den Haag, onderzoek te doen naar een coalitie met De Mos. Daar waren volgens Rita Verdonk mogelijkheden toe. Zij deed eerder voor de partij informele verkenningen door koffie te drinken met verschillende partijen. Bij voorbaat had een aantal partijen al gezegd niet met De Mos in een coalitie te willen stappen. Een meerderheidscoalitie met de partij van De Mos werd daardoor praktisch onmogelijk, zo schrijft mediapartner Omroep West.

D66 sprak zich in de campagne al uit over de mogelijkheid tot een samenwerking. Zolang het corruptieonderzoek naar de oud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui nog loopt zat dat er niet in. Ook GroenLinks en PvdA gaven dit aan. Hart voor Den Haag stelde na de verkiezingen voor om Richard de Mos en Rachid Guernaoui niet voor te dragen als wethouderskandidaat. Echter veranderde het besluit van de partijen daardoor niet.

‘Terroristen’

Later keerde ook de Partij voor de Dieren zich tegen een van de informateurs, Oplaat had de partij eerder ‘terroristen’ noemde. ‘Een PvdD-hater aanstellen als informateur, zo’n formatieproces kan niemand toch serieus nemen?’, aldus Robert Barker. Later stelde ook de SP ‘geen linkse aanhangwagen van een rechts college‘ te willen worden. Alleen de VVD sprak zich uit voor een samenwerking met De Mos, maar wel met D66 daarbij. Die samenwerking had ook de voorkeur van ChristenUnie/SGP.

Donderdagmiddag 14.04.2022 om 17.00 uur staat een raadsvergadering gepland. Dan zal er gesproken worden over het mislukken van de formatie. De informateurs stellen voor om D66, de partij die als tweede grootste uit de stembus kwam, het initiatief te geven om te komen tot een meerderheidscoalitie.

Zie verder ook: Met Richard de Mos weer terug in de Haagse Coalitie ???

Zie ook: Gemeenteraadsverkiezingen 16 maart 2022

BEKIJK OOK;

verder:

Lees: DENK teleurgesteld in formatie: ‘Transparantie ontbreekt’ – Den Haag FM 29.04.2022

Lees: Gemopper over Haagse formatie: ‘Dit is niet transparant’ – Omroep West 29.04.2022

Lees: D66 krijgt kritiek als boemerang terug: ‘Formatie verloopt niet transparant’ AD 28.04.2022

Lees: ‘Collectief uitsluiten is onrechtvaardig en onnodig’, schrijft Hart voor Den Haag aan D66-leider – Den Haag FM 25.04.2022

Lees: Nog geen zicht op nieuwe politieke coalitie in Den haag NU 23.04.2022

Lees: Nog geen zicht op nieuwe politieke coalitie in Den haag AD 22.04.2022

Lees: Nog geen zicht op nieuwe Haagse coalitie – Omroep West 22.04.2022

Lees: ‘Linkse coalitie moet je de stad niet aandoen’, waarschuwt oud-wethouder Baldewsingh (PvdA) – Den Haag FM 18.04.2022

Lees: Het stijgt D66 een beetje naar het hoofd AD 17.04.2022

Lees: Het kan zomaar: een knetterlinks college in Den Haag AD 16.04.2022

Lees: Van Asten: ‘Als je steeds roept dat het een corrupte bende is, nodig je mensen niet uit om te stemmen’ AD 15.04.2022

Lees: Krijgt Den Haag een links-progressief college? Vertrekkend informateur tempert ‘de euforie’ AD 14.04.2022

Lees: Nieuwe verkenners in Den Haag na weerstand tegen coalitie met partij Richard de Mos Telegraaf 14.04.2022

Lees: Twee nieuwe verkenners gaan in Den Haag aan de slag: Annelien Bredenoord en Joost Sneller (D66) AD 14.04.2022

Lees: D66 kiest voor twee nieuwe verkenners uit eigen partij: Annelien Bredenoord en Joost Sneller – Den Haag FM 14.04.2022

Lees: D66 in Den Haag wil links-progressieve coalitie, maar informateurs vragen zich af of dit kan NOS 14.04.2022

Lees: KIJK LIVE | Debat over mislukken Haagse formatiepoging – Omroep West 14.04.2022

Lees: LIVE: Extra raadsvergadering over mislukte formatie – Den Haag FM 14.04.2022

Lees: Richard de Mos wilde vastleggen dat hij politiek verlaat bij veroordeling – Omroep West 14.04.2022

Lees: Formatie mislukt, Den Haag krijgt geen coalitie met grootste partij van de stad NU 13.04.2022

Lees: Coalitie met partij Richard de Mos van tafel: strafrechtelijk onderzoek blijkt obstakel  Telegraaf 13.04.2022

Lees: Haagse informateurs: geen coalitie te vinden met partij Richard de Mos  NOS 13.04.2022

Lees: Formatie mislukt, Den Haag krijgt geen coalitie met grootste partij van de stad AD 13.04.2022

Lees: Haagse formatie tweede ronde in: D66 neemt het initiatief over – Omroep West 13.04.2022

Lees: D66 neemt voortouw in formatie: ‘Nieuwe verkenner moet meer doen dan alleen zetels tellen’ – Den Haag FM 13.04.2022

Lees: Informateurs zien geen basis voor coalitie met Hart voor Den Haag – Den Haag FM 13.04.2022

Lees: Hart voor Den Haag wil aangifte doen van lekken na mislukte formatiepoging – Omroep West 13.04.2022

Lees: Informateurs: partij Richard de Mos niet in stadsbestuur Den Haag MSN 13.04.2022

Lees: Formatiepoging met Hart voor Den Haag mislukt – Den Haag FM 13.04.2022

Lees: Haagse formatie met Hart voor Den Haag mislukt – Omroep West 13.04.2022

Lees: ‘Minder dan de helft van de Hagenaars heeft gestemd en dat doet wel wat met het politieke draagvlak’ – Den Haag FM 13.04.2022

2 Reacties op “Richard de Mos niet terug in de Haagse Coalitie – tussenstand coalitievorming 13.04.2022

  1. Pingback: Geen transparantie bij de Haagse formatie – tussenstand coalitievorming 30.04.2022 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  2. Pingback: Mislukken van de nieuwe Haagse formatie – Debat 12.05.2022 tussenstand coalitievorming | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s