Het Stationspostgebouw in de Waldorpstraat (HS Kwartier) opnieuw in gebruik genomen

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is 20210908_154652.jpg

PostNL is weer ‘thuis’

‘Wij zijn er heel erg blij mee. En ik denk ook voor de medewerkers dat dit een topplek is’, zegt de Haagse burgemeester Jan van Zanen. Hij opende maandag 06.09.2021 samen met topvrouw Herna Verhagen het nieuwe hoofdkantoor van PostNL. Het bedrijf is daarmee officieel verhuisd van de Groene Toren in het Beatrixkwartier naar het centrum van Den Haag.

Daarmee komt het bedrijf ‘thuis, zoals het zelf zegt. Want een voorloper, de PTT, was ooit gevestigd in dit Stationspostgebouw, vlak achter station Hollands spoor.

Voor het zover was, moest het monument wel grondig worden verbouwd. In de dikke betonnen vloeren, die ooit de zware machines droeg, werden enorme gaten gezaagd, zodat er vides ontstonden waardoor nu licht van boven naar beneden kan stromen.

Gevel mocht niet aangepast

Dat is echter niet alles. Omdat het pand een Rijksmonument is, mocht er aan de kenmerkende gevel met de glazen stenen niet veel worden aangepast. Daarom werd er als het ware een compleet nieuw gebouw binnen het bestaande gerealiseerd. Dat betekent dus ook dat het nu dubbele gevels heeft en er geen geluid van voorbij komende treinen naar binnen kan komen.

In het gebouw is plek voor ongeveer 2500 werknemers van PostNL. Ondanks dat het gaat om een enorm pand, lijkt dat van binnen niet zo, merkte ook Van Zanen toen hij een rondleiding kreeg van CEO Verhagen. ‘Aan de buitenkant is het groot’, erkende hij. ‘Maar ik kwam boven op de achtste etage en liep uit de lift en het is meteen intiem. Dus ik vind het heel goed gelukt. Hier kunnen mensen heel plezierig werken.’

Pionier in dit gebied

Voor de gemeente Den Haag is de komst van PostNL naar dit gebied erg belangrijk. Het bedrijf wordt een soort pionier in een gebied dat de komende jaren een grote verandering ondergaat. De bedoeling is dat er rond station Hollands Spoor duizenden woningen bijkomen. Daarnaast gaat het gebied plek bieden aan nog meer bedrijven. Tegelijk moet het groener worden, met een soort park op de plek waar nu nog de Waldorpstraat loopt.

Vlakbij liggen de kwetsbare delen van de stad: de Schilderswijk en Laakkwartier. Volgens Verhagen is de vestiging hier geen toeval. Het bedrijf wil graag een rol spelen in de maatschappij, zegt zij. ‘Daar geloven wij heel erg in. Wij zijn de verbinder. En we geloven ook dat we in een gebied als dit verbindend kunnen zijn.’ Daarom gaat het bedrijf onder meer een samenwerking aan met buurthuis de Mussen. ‘Dus die verbinding leggen we ook gewoon heel letterlijk. En ja in dit gebied denken we ook echt dat we een toegevoegde waarde kunnen hebben.’

Kortom, de laatste creatie van rijksbouwmeester Bremer krijgt door een grote renovatie weer haar oude  allure terug. Het is een massief, robuust en stoer gebouw dat boven het spoor bij het Rijswijkseplein uit torent. Al lang niet meer de hoogste, maar na meer dan zeventig jaar toch imposant. Voorzitter Koos Havelaar van de stichting Haags Industrieel Erfgoed (SHIE) is in elk geval onder de indruk. ,,Het is een icoon van moderniteit”, zegt hij.

Het rijksmonument is behouden, ondanks ‘aanstormend nieuwbouwgeweld’ in het stationsgebied. Den Haag heeft veel ambities voor dit deel van de stad dat wordt gedomineerd door de Haagse Hogeschool en de flats voor studenten. Het oude Stationspostkantoor herinnert aan de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog.

Havelaar vindt dat de restauratie op een bijzondere manier is aangepakt. ,,Er is uitgegaan van de oorspronkelijke kwaliteit van het gebouw, allerlei toevoegingen zijn verwijderd. Het resultaat is een modern kantoorgebouw met verrassende doorkijkjes.” De grootste metamorfose is binnen te zien: in de oude fabriekshal zijn nu tussenverdiepingen gebouwd rond een atrium. Het is er erg licht.

Zie ook: De herontwikkeling van het Stationspostgebouw Waldorpstraat in het HS Kwartier – deel 2

Zie ook: De herontwikkeling van het Stationspostgebouw Waldorpstraat in het HS Kwartier – deel 1

Zie ook: Opknapbeurt HS-kwartier in de wijk Laakhavens

Zie ook: Megakunstwerk PostNL Stationspostgebouw Den Haag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s