De nieuwe website “Buitenkunst Den Haag”

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is 20210822_145024.jpg

Lancering van de website Buitenkunst Den Haag

Als je in de stad loopt of fietst kun je het niet missen: Den Haag is versierd met talloze kunstwerken. Meer dan 550 beelden verrijken ons Haagse leven.

Omdat Den Haag én regeringsstad is én de leden van het Koninklijk Huis er altijd een grote rol hebben gespeeld (en nog spelen), is het logisch dat de stad in vergelijking met andere steden veel ‘historische’ standbeelden kent.

Denk maar aan Johan van Oldenbarnevelt bij de Hofvijver, Willem II op het Buitenhof, Koningin Wilhelmina tegenover Paleis Noordeinde of Willem Drees aan de Hofweg.

Daarnaast zijn er honderden bijzondere, opvallende, uitdagende en traditionele of juist moderne kunstwerken in de stad te vinden. Net zoals veel andere Nederlandse steden kent ook Den Haag sinds kort voor al die kunstwerken-in-openbare-ruimte een eigen website. De Haagse kunst is door Stroom, de organisatie die verantwoordelijk is voor de kunst in de Haagse openbare ruimte, digitaal verzameld onder de naam BuitenKunst Den Haag.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is 6597d-buitenkunst.jpg

De website is nog niet af, maar nu al schitterend. Uiteindelijk komen al de acht stadsdelen aan bod: Centrum, Escamp, Leidschenveen-Ypenburg, Laak, Loosduinen, Haagse Hout, Scheveningen en Segbroek. Op dit moment zijn al van vier stadsdelen de kunstwerken op de site te zien. De rest volgt snel. 

Als je de kunstwerken op bkdh.nl vergelijkt met die van andere steden, dan valt op dat de openbare ruimte vooral gevuld wordt door de ‘eigen’ Haagse kunstenaars. In Den Haag zijn bijvoorbeeld Jaroslava Dankova, Aart van den IJssel, Jan Snoeck, Phil van den Klundert, Rob Pleysier, Bram Roth, Rudi Rooijackers en Theo van der Nahmer ruim vertegenwoordigd.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is Buitenkunst.jpg

Zeker 200 van de 550 werken in de Haagse ‘buitenkunst’ zijn bijvoorbeeld afkomstig van oud-leerlingen of docenten van de Haagse Vrije Academie. In de collecties van andere steden kom je dus weer heel andere namen tegen.

Dat verschijnsel heeft te maken met de naoorlogse 1%-regeling en met de BKR-regeling die tot midden jaren tachtig voor kunstenaars was ingesteld. Steden steunden via die regelingen de eigen kunstenaars: het was een win-win situatie voor de stad, de bewoners en voor de kunstenaars. Buitenlandse uitzonderingen, zoals De Aartsengel van de Italiaan Marino Marini (1959) zijn op één Haagse hand te tellen. Eigenlijk pas na het jaar 2000 koos de stad vaker voor kunstenaars uit andere landen. 

Meer dan 550 kunstwerken telt de stad. Niet iedereen zal alles even mooi, interessant of verrassend vinden. Dat hoeft ook niet. Mijn eigen top drie?

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is buiten%2Bkunst.webp

Om te beginnen het Thorbecke-monument van Thom Puckey aan het Lange Voorhout. Dát vind ik een prachtig voorbeeld van eigentijdse figuratieve kunst. Echt een standbeeld uit de 21e eeuw.

Een werk dat blijft intrigeren is Room 1999 van Hans van Bentem. Het staat wat weggestopt bij de hoofdingang van de Koninklijke Bibliotheek, daar waar ze momenteel het plein bij de toekomstige Tweede Kamer opnieuw inrichten. Met wat fantasie zie je bij dit kunstwerk de studerende heilige Hieronymus voor de lessenaar op zijn stoeltje zitten.

En tenslotte het werk (Zonder Titel) van William Speakman. Je kunt het vinden op de binnenplaats bij de Wilhelmina van Pruisenweg 104. Als je aan komt lopen, lijkt het een vormeloze bonk grijs graniet, maar dichtbij komend, heeft het werk nog het meest weg van een elegante, fragiele damesschoen met stilettohak. Mooi hoe kunst je op het verkeerde been kan zetten.

Net zoals andere steden dat doen, nodigt ook de Haagse bkdh.nl inwoners uit om contact op te nemen als de site een beeld ‘mist’, of als bewoners extra informatie over een kunstwerk hebben. Dat kan via info@bkdh.nl.

kijk hier: www.bkdh.nl

Kunst is in Den Haag overal buiten te vinden, deze website vertelt de verhalen erachter

Kunst is in Den Haag overal buiten te vinden, deze website vertelt de verhalen erachter

NU 24.09.2021 Kunstliefhebber maar geen tijd om elke week naar het museum te gaan? Op de website Buitenkunst Den Haag staan tal van foto’s van kunstwerken in de stad. Sinds donderdag zijn er tachtig nieuwe werken te zien uit stadsdeel Escamp.

De website kwam deze zomer in de lucht en breidt zich steeds meer uit. Naast de tachtig nieuwe kunstwerken, stonden er al 370 werken in. De website werd ontwikkeld door Kunstcentrum Stroom Den Haag in opdracht van de gemeente.

Kunst is in Den Haag gewoon op straat te vinden. Zo staan er in het centrum al tal van beelden en werken. Maar ook daarbuiten is er geen gebrek aan. Juist daarbuiten. Denk bijvoorbeeld aan het beeld Paard en Ruiter in het Zuiderpark. Het is een sculptuur van de Italiaanse beeldhouwer Marino Martini.

Het verhaal achter het beeld? Dat kennen de meeste voorbijgangers vermoedelijk niet. Wie daar geïnteresseerd in is, kan er alles over vinden op de website. Voor toeristen is er een Engelse versie te vinden. Eind 2021 staat naar verwachting alle actuele informatie met foto’s en achtergrondverhalen van de meer dan 550 buitenkunstwerken in Den Haag online.

Door: AD Haagsche Courant

Lees meer over: Den Haag 

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is 4462408-640x360.jpg

Kom meer te weten over kunstwerken in Escamp en Wateringse Veld via speciale website

Den HaagFM 23.09.2021 Maar liefst 80 kunstwerken in Escamp en Wateringse Veld zijn vanaf volgende week donderdag te vinden op de kunstsite Buitenkunst Den Haag. Er staan nu al 370 openbare kunstwerken uit de stad op met informatie over de kunst en de kunstenaar. Uiteindelijk moeten alle 550 Haagse buitenkunstwerken online komen te staan.

Nadat afgelopen zomer de kunst uit Leidschenveen-Ypenburg, Scheveningen en Laak is toegevoegd aan de website, zijn nu weer nieuwe wijken aan de beurt.

Escamp is het stadsdeel met indrukwekkende sculpturen en reliëfs uit de wederopbouwperiode na de Tweede Wereldoorlog. Kijk bijvoorbeeld eens naar het mozaïek van Jeroen Voskuyl boven de ingang van de voormalige school aan de Zuidlarenstraat.

Kom meer te weten over kunstwerken in Escamp en Wateringse Veld via speciale website

Ruitermetpaard

Ook het Zuiderpark staat boordevol beelden. Eén van de meest markante beelden is Paard en Ruiter, een sculptuur van de wereldberoemde, Italiaanse beeldhouwer Marino Marini. In plaats van een machtige man op een paard, verbeeldt het kunstwerk een gewoon mens die probeert in het zadel van het leven te blijven zitten.

In de wijk Wateringse Veld staat ook een ruiterstandbeeld. Deze eigentijdse versie is van Q.S. Serafijn. De titel John Wayne verwijst onder andere naar de held van de roman voor en over de wijk die deze kunstenaar zelf schreef. Zo creëerde hij voor de bewoners een gezamenlijke geschiedenis.

Kom meer te weten over kunstwerken in Escamp en Wateringse Veld via speciale website

Verder bevinden zich in Wateringse Veld een aantal kleurrijke keramische beelden over de tuinbouw in dit voormalige kassengebied, zoals De Boomgaard van Dora Dolz.

LEES OOK: Zou dit kunst zijn? Alle info over Haagse kunstwerken check je via nieuwe site

Kom meer te weten over kunstwerken in Escamp en Wateringse Veld via speciale website

‘Zou dit kunst zijn?’ Alle info over Haagse kunstwerken check je via nieuwe site

Den HaagFM 04.06.2021 Van alle kunstwerken in de Grote Markstraat tot Haagse Harry en van het rode autootje verticaal op de muur geplakt tot het beeld van Johan de Witt: Den Haag kent veel openbare kunstwerken. In opdracht van de gemeente heeft Stroom, de organisatie die alle openbare kunstwerken beheert, een website gemaakt waar alle informatie over deze werken te vinden is.

De website is donderdag gelanceerd, maar hij is nog niet compleet. Enkel alle kunstwerken van het centrum staan nu online. Langzaamaan zullen andere stadsdelen volgen. Maar dan kan er alsnog een beeld over het hoofd zijn gezien. ‘Het zou zomaar kunnen dat we ergens iets gemist is. Ik reken dan op de kritische Haagse kijker die ons daarvan op de hoogte stelt’, aldus Van Asten.

150 nieuwe kunstwerken toegevoegd aan app met openbare kunst

Den HaagFM 15.07.2021 De kunstroute van Buitenkunst Den Haag heeft er vanaf vandaag 150 kunstwerken bij in Leidschenveen-Ypenburg, Scheveningen en Laak. Sinds een maand staat de website met informatie over openbare kunst online. Uiteindelijk moeten alle 550 Haagse buitenkunstwerken in het najaar online staan.

In stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg staat een jonge collectie kunstwerken, zowel klein en ingetogen als monumentaal. Een opvallend kunstwerk is de Ling Zhi Helicopters van de Frans-Chinese kunstenaar Huang Yong Ping. Het werd onthuld in oktober 2020.

Waar vroeger vliegtuigen landden staan nu drie reusachtige paddenstoelen met een helikopterpropeller. De kunstwerken staan tussen de nieuwbouwhuizen.

In stadsdeel Scheveningen staan het Vissersmonument van Gerard Bakker op de kop van de Keizerstraat. Daar tuurt een vrouw naar de horizon of haar man al terugkeert van zee. Bij de Scheveningse Bosjes staat het Indisch monument van Jaroslawa Dankowa.

150 nieuwe kunstwerken toegevoegd aan app met openbare kunst

150 nieuwe kunstwerken toegevoegd aan app met openbare kunst

Echtelijke ruzie in Laak

Het kunstwerk Echtelijke ruzie van Jo Klingers in stadsdeel Laak laat het alledaagse zien. Het kunstwerk aan de Noordpolderkade moet een uit de hand gelopen ontbijt voorstellen met een flinke koffiepot, een gebroken tafel en een paar betonnen boterhammen.

Op de site is allerlei informatie te vinden over de sculpturen, standbeelden en reliëfs in de stad. Iedereen kan opzoeken wie de kunstenaar is, wanneer het werk is gemaakt en wat het betekent. Ook zie je op de site welke Haagse kunstwerken een kunstenaar nog meer heeft gemaakt.

150 nieuwe kunstwerken toegevoegd aan app met openbare kunst

150 nieuwe kunstwerken toegevoegd aan app met openbare kunst

LEES OOK:

Standbeeld op de Grote Markt van Haagse Harry, creatie van tekenaar Marnix Rueb.

Den Haag, stad van meer dan 550 beelden: ‘Elk beeld heeft zijn verhaal’

AD 07.06.2021 Van Haagse Harry tot de oude Drees en van Willem van Oranje tot het paard van de schillenboer: noem het of ze hebben wel ergens een standbeeld in Den Haag. De stad telt meer dan 550 beelden, plaquettes, sculpturen en reliëfs in de openbare ruimte. De nieuwe website bkdh.nl nodigt uit ze te gaan (her)ontdekken. 

Ze staan vaak al jaren op hun sokkel. Prominent of verborgen, bescheiden of brutaal, opgepoetst of bedekt onder een laag vogelpoep. Beelden en kunstwerken in de openbare ruimte. Je loopt of rijdt er soms dagelijks aan voorbij en toch weet je amper wat er staat. 

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is db8f9-buitenkunst2bdh.jpg

Neem de zes meter hoge Frog With Umbrella op de hoek van het Spui en de Kalvermarkt pal voor de Centrale Bibliotheek. Haastige fietsers, piepende trams en impulsieve voetgangers zorgen voor georganiseerde verkeerschaos. Aan de overkant wacht een rij winkelend publiek geduldig op de beurt om de Primark in te mogen. Wie van hen zal oog hebben voor het beeld? Wie van hen weet dat hier een Karel Appel staat?

Website Buitenkunst

Frog With Umbrella vormt het knooppunt van de Beeldengalerij, een lint van kunstwerken in de binnenstad. Hier wacht Vincent de Boer, adviseur kunst en openbare ruimte van kunstinstelling Stroom, voor een rondleiding op de fiets door de binnenstad langs enkele beelden. Aanleiding van de tocht is de lancering van de website Buitenkunst Den Haag. 

,,In opdracht van de gemeente zijn we bezig aan een inventarisatie van alle kunst in de openbare ruimt”, zegt hij. ,,Dat alles komt in een groot openbaar digitaal archief. Er staat een plattegrond bij, zodat iedereen zijn eigen route kan samenstellen.”

Ruiterstandbeeld

De eerste kunstwerken in de openbare ruimte verschenen ongeveer 180 jaar geleden. Het ruiterstandbeeld van Willem van Oranje tegenover Paleis Noordeinde uit 1845 geldt als het oudste vrijstaande beeld van Den Haag. De website bkdh.nl leert dat kunstenaar Emile de Nieuwerkercke de prins wilde uitbeelden als een echte heerser: ‘te paard, hoog boven het volk verheven’.

Hannemanplantsoen Paard van de Schilleboer (Schillepaard), beeld in de Schilderswijk van kunstenaarskoppel Axel & Helena van der Kraan.

Hannemanplantsoen Paard van de Schilleboer (Schillepaard), beeld in de Schilderswijk van kunstenaarskoppel Axel & Helena van der Kraan. © Frank Jansen

De beeldenfietstocht die Vincent de Boer heeft uitgestippeld voert echter naar het Schillenpaard van de Schilderswijk. Kunstenaars Axel en Helena van der Kraan lieten zich voor hun bronzen beeld aan het Hennemanplantsoen inspireren door de schillenboer die met paard en wagen door de wijk trok.  Hier is het bronzen paard verheven boven een speeltuin en een complex van volkstuinen. Het werkpaard symboliseert een tijd die nooit meer terugkeert. Maar spelende kinderen zijn van alle tijden. 

Het Otootje

De route gaat voorts langs Het Otootje van Theo van Laar, een gevelobject van een Mini Cooper die op zijn kant tegen een blinde muur is geplakt. Ooit prijkte het aan de De Heemstraat. Toen die muur door sloopwerkzaamheden moest verdwijnen kwamen buurtbewoners in actie. Sinds 2004 is het te zien op de hoek Koningstraat-Westenbergstraat. 

Het Otootje op de hoek Koningstraat-Westenbergstraat, een werk van Theo van Laar

Het Otootje op de hoek Koningstraat-Westenbergstraateen werk van Theo van Laar © Frank Jansen

Iedereen kent dit beeld van de auto en de opgeschilderde parkeervakken, zoals iedereen ook Haagse Harry kent, boven op de tramtunnel bij de Grote Markt. ,,Elk beeld heeft zijn verhaal’’, zegt Vincent de Boer. ,,Haagse Harry is hier door particulier initiatief gekomen. Nabestaanden van tekenaar Marnix Rueb hebben hiervoor het geld gebruikt van de Haagse Cultuurprijs die de gemeente in 2015 postuum toekende.”

Dit monument is te vinden in de bocht van de Vondelstraat tegenover de Bilderdijkstraat en is opgericht ter nagedachtenis aan de deportatie van 112 Haagse zigeuners, Sinti en Roma. Het ligt enigszins verscholen, maar weinig mensen kennen het.

Dit monument is te vinden in de bocht van de Vondelstraat tegenover de Bilderdijkstraat en is opgericht ter nagedachtenis aan de deportatie van 112 Haagse zigeuners, Sinti en Roma. Het ligt enigszins verscholen, maar weinig mensen kennen het. © Frank Jansen

De inventarisatie van kunstwerken in de openbare ruimte is een project van lange adem. Stroom roept iedereen op met informatie te komen over de meer dan 550 beelden, plaquettes, sculpturen en reliëfs. ,,Ook wij kennen nog lang niet alle verhalen achter de werken, dus is elke input welkom’’, zegt De Boer, ,,De site groeit gestaag. We hebben nu een inventarisatie geplaatst van de beelden in het centrum. Andere stadsdelen volgen snel.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s