De Toekomst van Den Haag ZuidWest – de nasleep – deel 2

De sloopkogel wordt opgepoetst voor Den Haag Zuidwest

Bewoners van de Tweebosbuurt kijken toe bij de start van de sloop van hun buurt.

De sloopkogel wordt opgepoetst voor Zuidwest: ‘Het is slikken of stikken’

In Den Haag wordt de sloopkogel opgepoetst om in Zuidwest ruimte te maken voor meer woningen. Een grote sloopactie van de Rotterdamse Tweebosbuurt leidt tot veel tegenstand. Niet minder dan vijf VN-rapporteurs klommen in de pen om hun zorgen over de rechten van de bewoners uit te spreken.

Zie ook: Gedonder met Vestia in de Tweebosbuurt in Rotterdam Zuid – de nasleep

Zie ook: Gedonder met Vestia in de Tweebosbuurt in Rotterdam Zuid

Wat is het verschil met de Haagse plannen? 

PvdA-wethouder Martijn Balster zei eerder al dat hij met de grootscheepse herbouwplannen het tegenovergestelde doet van wat in Rotterdam gebeurt: oude woningen slopen en duurdere terug bouwen.

,,Dat betekent dat de bewoners hun heil elders moeten zoeken en dat is nogal wat. Wat wij in Zuidwest doen, is niet alleen sloop-nieuwbouw, we bouwen alleen al in de Dreven, Zichten en Gaarden 3500 woningen extra. Zo kunnen we we iedereen die er nu woont ook een beter en betaalbaar huis bieden.” 

Lees ook;

Den Haag Zuidwest was het paradijs, een kans op een beter leven voor veel gezinnen
Den Haag groeit hard, heel erg hard: dit is Nanke, de 550.000ste bewoner!

De huidige bewoners van de Haagse buurten moeten dus straks ook weer sociale huurwoningen kunnen betrekken. Maar daar zet Tim de Boer van de Haagse Stadspartij zijn vraagtekens bij. Want uit antwoorden op zijn vragen blijkt dat niet alle bewoners terug kunnen naar een sociale huurwoning. Bewoners die op het moment dat ze terug willen verhuizen na de herbouw te veel verdienen, zijn dan aangewezen op duurdere alternatieven zoals particuliere huur of een koopwoning. 

In theorie kunnen ze terugkeren, maar ik denk dat veel mensen dat niet doen, aldus Robert Barker.

De Boer: ,,Ik sprak iemand in de wijk die nu nog te veel verdient, maar als haar man over een paar jaar stopt met werken, weer onder de grens voor sociale huur zit. Hoe ga je daarmee om? Ik denk niet dat er zoveel maatwerk mogelijk is.” Bovendien, zo merkt Robert Barker van de Partij voor de Dieren op, worden er geen sociale eengezinswoningen teruggebouwd. ,,In theorie kunnen ze terugkeren, maar ik denk dat veel mensen dat niet doen.”

Minder woningen

Een ander verschil met de Rotterdamse sloopplannen is dat er in Den Haag juist meer woningen terug worden gebouwd, waar het er in de Maasstad – ondanks het schreeuwende woningtekort – minder worden. Maar of de schaal waarop Den Haag bijbouwt nu zo goed is, vraagt Lesley Arp van de SP zich af. Renovatie had ook een oplossing kunnen zijn, eventueel met het toevoegen van een extra woonlaag. 

Nu wordt gekozen voor nieuwbouw van 10.000 extra woningen in Zuidwest, waarvan 3500 in de buurten Zichten, Dreven en Gaarden. ,,Ze gaan veel te veel bouwen op een kleine postzegel. 30 procent van de extra woningen komt op 4 procent van het oppervlak.”

In de Woonwijken Zichten, Gaarden en Dreven zullen woningen worden gesloopt.

In de Woonwijken Zichten, Gaarden en Dreven zullen woningen worden gesloopt. © Peter Franken

En daarom moeten de eengezinswoningen wijken, terwijl Arp van die bewoners hoort dat ze er graag willen blijven wonen. ,,Op sommige plekken is er steun voor sloop, maar er zijn hele straten die naar tevredenheid wonen. Die worden nu opgeofferd. Het is slikken of stikken. Wat mij betreft gaat de wethouder terug naar de tekentafel om te kijken of sloop echt nodig is.” 

Volgens de critici leidt de hoogbouw, tot maximaal 70 meter, tot problemen in Zuidwest. Arp: ,,De bereikbaarheid is er niet goed, het is echt in een uithoek van Zuidwest. We hebben er geen zicht op wanneer het openbaar vervoer wordt verbeterd en wanneer er voorzieningen komen. Dat moet minstens tegelijk met de bouw komen.”

Minder groen

Naast openbaar vervoer leven bij de HSP, SP en PvdD zorgen over voldoende verschillende scholen, huisartsen, parkeerplaatsen en groen. Volgens PvdD-fractievoorzitter Barker komt er minder groen terug bij de nieuwbouw, terwijl het bestaande groen juist door de bewoners als een positief element van hun wijk wordt gezien.

Bovendien hoort de SP dat Staedion al werkt aan de urgentieverklaringen. ,,Terwijl er nog veel haken en ogen aan het plan zitten en de gemeenteraad er nog over moet besluiten. ,,Dat is een punt dat de VN ook aansneed bij de sloop van de Tweebosbuurt.”

Wijkaanpak vraagt om investeren, continuiteit en maatwerk

De nieuwe wijkaanpak in Den Haag Zuidwest moet aansluiten bij de energie en vele initiatieven die er daar al zijn. Maar deze hebben wel langdurige steun nodig, in plaats van de huidige tijdelijke subsidies of huisvesting. In het STADgesprek ‘Den Haag Zuidwest is klaar voor een nieuwe wijkaanpak’ doen partijen uit de meest kwetsbare wijk van Den Haag een oproep aan de politiek voor investeringen in mensen.

Platform STAD ging met Tweede Kamerleden, initiatiefnemers en stakeholders uit de wijk en de wethouder wonen en Den Haag Zuidwest op zoek naar randvoorwaarden voor die nieuwe integrale wijkaanpak.

Lees hier het hele verslag>   Bekijk hier het volledige online STADgesprek>

Of bekijk hieronder de korte compilatie:

Kijk hier wat de plannen van Martijn Balster zijn met Den Haag Zuidwest !!

Kijk: Oude foto’s van Den Haag: 15 x Escamplaan – indebuurt Den Haag 04.07.2021

lees: STADgesprek Den Haag Zuidwest is klaar voor nieuwe Wijkaanpak

Meer: De Toekomst van Den Haag ZuidWest

Zie ook: Tijd voor alweer een nieuwe impuls in de “Vogelaarwijken” versus Den Haag Zuidwest

Zie: De nieuwe “Bijlmer” in Den Haag Zuid-West ???

Zie: De Toekomst van Den Haag ZuidWest – de nasleep

Zie ook: Sloop in Moerwijk-oost is inmiddels begonnen

Zie verder ook: Den Haag Zuid West op de schop

Zie dan ook: Zorgen over nieuw Den Haag Zuid West

Zie verder ook nog: Aan informateur Boele Staal – Brandbrief bewonersplatform Den Haag Zuidwest

Martin van Rijn: ‘Stadsbestuur moet visie voor Zuidwest komende tien tot twintig jaar vasthouden’

Den HaagFM 19.07.2021 Voorzitter Martin van Rijn van Aedes (vereniging van woningcorporaties) adviseert het Haagse stadsbestuur om voor Zuidwest een visie te ontwikkelen voor tien tot twintig jaar en die visie ook vast te houden. Hij spreekt in Spuigasten op Den Haag FM de hoop uit dat komende colleges van burgemeester en wethouders verdergaan met de grootschalige opknapbeurt van woningen in het gebied.

Zuidwest krijgt de komende jaren een metamorfose. De gemeente Den Haag, woningcorporatie Staedion en bouwbedrijf Heijmans investeren flink in de buurten Dreven, Gaarden en Zichten: 2.000 woningen van Staedion worden vernieuwd en daarnaast worden 3.500 extra woningen toegevoegd.

Van Rijn is positief over de plannen voor de stadsvernieuwing – die hem doet denken aan de stadsvernieuwing in de Schilderswijk. Toch denkt hij dat de situatie in Zuidwest ingewikkelder is dan destijds in de Schilderswijk, omdat de sociale problematiek groter is en omdat er meer woningen worden toegevoegd.

Het advies van Van Rijn aan het stadsbestuur luidt: ‘Maak een langetermijnvisie, hou die vol en zorg ervoor dat organisaties die in Zuidwest actief zijn de ruimte krijgen om oplossingen te kiezen die bij Zuidwest passen.’

Woningen worden zodanig opgeknapt dat ze energielabel B krijgen.

Kabinet trekt portemonnee: ‘Er zijn nog te veel kwetsbare gebieden’

AD 15.07.2021 De rijksoverheid trekt ruim 400 miljoen euro uit om huizen in kwetsbare wijken op te knappen. De miljoenen gaan naar de grote steden en krimpregio’s, zoals de Achterhoek. Van het geld worden 20.000 woningen gerenoveerd. Dat maakt het demissionaire kabinet vandaag bekend.

In totaal keert het rijk 412 miljoen euro uit, terwijl door gemeenten om 567 miljoen euro was gevraagd. Driekwart gaat naar steden, een kwart gaat naar grens- en krimpregio’s. Ruim 20.000 huizen kunnen met het geld worden gerenoveerd. Nog eens 1250 woningen worden gesloopt. Daarvoor komen 1900 nieuwe huizen terug.

De miljoenen worden onder meer gebruikt om vocht- en schimmelproblemen aan te pakken. Ook worden huizen aangepast, zodat ouderen er langer kunnen blijven wonen. Het energielabel van de woningen moet met minimaal drie stappen omhoog gaan, of ten minste energielabel B worden. Daardoor gaat ook de energierekening voor bewoners omlaag.

Woondeal met GroenLinks en PvdA

De miljoenen komen uit het Volkshuisvestingsfonds: een potje dat eind vorig jaar werd ingesteld nadat het kabinet een deal sloot over het woningbeleid met oppositiepartijen GroenLinks en PvdA. In totaal hebben 48 gemeenten 75 plannen ingediend. Daarvan kunnen 33 plannen op financiering rekenen, zo maakt demissionair minister Kajsa Ollongren (Wonen) vandaag  bekend. Een speciale toetsingscommissie bepaalde welke projecten voor geld uit het fonds in aanmerking kwamen.

Woningen worden gerenoveerd en verduurzaamd.

Woningen worden gerenoveerd en verduurzaamd. © Michel Theeuwen

,,In Nederland zijn nog te veel kwetsbare gebieden met verouderde woningen’’, zegt Ollongren. ,,Het verbeteren van die woningen is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat die gebieden leefbaarder en veiliger worden. Daarom ben ik blij dat zoveel gemeenten goede en vooral haalbare plannen hebben ingediend zodat de bewoners in betere huizen kunnen wonen.’’

De grootste ontvangers zijn Zaanstad (43 miljoen euro), Amsterdam (41 miljoen), Rotterdam (40 miljoen) en Lelystad (39 miljoen). In het noorden van het land krijgt Emmen (28 miljoen) het meeste geld. In het zuiden gaat 38 miljoen euro naar Parkstad Limburg en 26 miljoen euro naar Breda. In de provincies Utrecht, Overijssel en Zeeland krijgt geen enkele gemeente geld.

De komst van dit fonds betekent dat veel wijken die een opknap­beurt kunnen gebruiken een enorme boost krijgen, aldus Paul Smeulders , toenmalig GroenLinks-Kamerlid.

Amsterdam vroeg om 85 miljoen euro uit het fonds, waarmee de stad huizen wilde opknappen in Nieuw-West en de Bijlmer. Zaanstad diende plannen in om onder meer de wijken Zaandam-Zuid, Rosmolenwijk en Kogerveldwijk op te knappen. Ook vroeg de gemeente om geld voor Poelenburg, de Zaanse wijk die een paar jaar geleden bekend werd door ‘treitervlogger’ Ismail Ilgün.

,,De komst van dit fonds betekent dat veel wijken die een opknapbeurt kunnen gebruiken een enorme boost krijgen’’, zei toenmalig GroenLinks-Kamerlid Paul Smeulders bij de lancering van het fonds, in december vorig jaar. ,,Dit kan echt een verschil maken voor leefbaarheid en het woonplezier van heel veel bewoners verbeteren.’’

Wethouder: ‘Iedereen die dat wil, kan in Zuidwest blijven wonen’

Den HaagFM 13.07.2021 ‘Iedereen die dat wil, kan in Zuidwest blijven’, belooft wethouder Martijn Balster (PvdA). Hij reageert daarmee op de zorgen van de Haagse Stadspartij (HSP) over de sloopplannen voor Den Haag Zuidwest. Uit de beantwoording van schriftelijke vragen van het stadsbestuur blijkt namelijk dat niet alle bewoners terug kunnen naar een sociale woning.

Hoe zit dat precies? Bewoners die na de herbouw terug willen verhuizen en op dat moment te veel verdienen voor een sociale huurwoning, zijn dan aangewezen op duurdere alternatieven zoals particuliere huur of een koopwoning. Omdat er in Zuidwest vooral veel sociale huurwoningen staan, vreest de Haagse Stadspartij daarom dat deze groep sociale huurders na de grootschalige transformatie niet meer terug kan naar Zuidwest.

‘We hebben ons te houden aan de regels van passend toewijzen’, zo luidt het eerste antwoord van Balster. ‘Simpel gezegd: als je nu in een sociale huurwoning zit en je inkomen is verdrievoudigd, dan heb je geen recht meer op een sociale huurwoning, omdat wij passend moeten toewijzen. Dat is ook logisch, want je wil mensen goed toewijzen aan een woning.’

‘Kan ik nog wel in mijn vertrouwde wijk terugkomen?’

De bedoeling hiervan is dat sociale huurders doorstromen naar een duurdere huurwoning in de particuliere sector of op zoek gaan naar een koopwoning, want zo ontstaat er weer plek voor andere mensen die op zoek zijn naar een sociale huurwoning – en daar vaak al maanden of zelfs jaren op wachten.

‘Daar is op zich niks mis mee, maar dan zijn mensen toch wel bezorgd: ‘Kan ik nog wel in mijn vertrouwde wijk terugkomen?’ En dat kan’, vertelt Balster in Spuigasten op Den Haag FM. ‘We gaan mensen voorrang geven op een middeldure huurwoning of een betaalbare koopwoning – die we ook in grote mate gaan toevoegen in de wijk. Dus zo kan iedereen passend terugkomen’, bezweert de wethouder. ‘Iedereen die dat wil, kan in Zuidwest blijven.’

3.500 woningen erbij

Dat is volgens de wethouder mogelijk, doordat niet alleen de oude woningen in Zuidwest worden gesloopt, maar doordat er ook in de Dreven, Zichten en Gaarden zo’n 3.500 woningen extra worden gebouwd.

‘Die extra woningen bouwen, maakt dat we het betaalbaar, extreem betaalbaar kunnen doen’, benadrukt hij. ‘En dat maakt weer dat we mensen echt allemaal terug kunnen laten keren.’

‘Mensen met relatief grote woning zullen misschien kleiner moeten wonen’

De sloop en het bijbouwen van nieuwe woningen is volgens Balster ‘de opoffering die we doen, in het belang van het grotere geheel’. Hij waarschuwt: ‘Het alternatief is – dat als je dat niet doet: dat je minder woningen bouwt. Als je gaat renoveren: dat je slechtere woningen krijgt en duurdere woningen krijgt. En dat wil ik nou juist niet. Ik wil echt mensen een prettige en nieuwe leefomgeving bieden waar iedereen betaalbaar kan terugkomen.’

Balster begrijpt wel de kritiek en zorgen van bewoners die nu in een woning zitten en die volgens de bewoners nog in prima staat verkeren. ‘Dat zijn relatief grotere woningen. We zien daar ook verschillende soorten situaties: sommige mensen wonen alleen in een relatief grote woning: krijg je dat nog terug? Dat zal misschien wat kleiner moeten, dat zou kunnen’, geeft de wethouder toe.

‘Bewoners het liefs tin één keer verhuizen naar nieuwe plek’

‘Anderen wonen in een middeldure huurwoning, mogen vanuit hun geloofsovertuiging geen woning kopen, maken zich zorgen: ‘Krijg ik wel een goede plek in mijn vertrouwde buurt?’ Ik snap die zorgen heel goed’, zegt hij.

Balster legt uit waarom ook de laagbouw moet worden aangepakt, ondanks de relatief goede staat: ‘De mensen in de laagbouwwoningen zeggen – op zich ook wel terecht: ‘Mijn woning kan echt nog wel een tijdje mee.’ Maar we moeten bij die laagbouw juist beginnen, want we willen meer woningen toevoegen om ervoor te zorgen dat mensen het liefst in een keer verhuizen naar een nieuwe plek.’

LEES OOK:

De Meppelweg in Den Haag Zuidwest© Omroep West

Bewoners Den Haag Zuidwest krijgen onafhankelijk advies bij sloopplannen

OmroepWest 09.07.2021 Het Haagse stadsbestuur en woningcorporatie Staedion willen een onafhankelijke deskundige aanstellen die bewoners bijstaat die te maken krijgen met de grootschalige sloopplannen in Den Haag Zuidwest. De deskundige beoordeelt of bewoners die moeten verhuizen goed worden begeleid en een passende woning terugkrijgen.

In de wijken Dreven, Zichten en Gaarden in Zuidwest worden de komende jaren ongeveer tweeduizend woningen gesloopt. Hiervoor komen nieuwe woningen terug. Reden is dat veel huizen in slechte staat verkeren en renovatie niet rendabel zou zijn. Daarnaast bouwen de gemeente en Staedion samen met ontwikkelaar Heijmans in deze wijken 3500 extra huur- en koopwoningen. In totaal komen er dus 5500 nieuwe woningen in Zuidwest.

Wethouder Martijn Balster (PvdA) belooft dat elke bewoner die zijn of haar huis uit moet een betaalbare woning terugkrijgt in de eigen wijk. ‘Iedereen heeft een terugkeergarantie en we bouwen voor elke portemonnee’, zegt hij. Maar sommige bewoners maken zich desondanks zorgen over hun nieuwe woning en over de vraag of buren wel bij elkaar kunnen blijven wonen. Daarom komt er een onafhankelijke deskundige die bewoners ondersteunt.

Passende woning

‘Het college en Staedion hechten er aan dat elke bewoner passend kan terugkeren’, schrijft wethouder Balster vrijdag aan de gemeenteraad. ‘Mocht hierover bij bewoners onverhoopt toch onduidelijkheid bestaan, moet het voor bewoners mogelijk zijn een onafhankelijke partij in te schakelen.’

Deze onafhankelijke deskundige ziet toe op de vragen en klachten van de bewoners, op de wijze waarop zij worden begeleid en op de toewijzingsregels van de gemeente. Balster: ‘Bewoners kunnen hier terecht met vragen over het passend toewijzen van woningen. Uitgangspunt daarbij is het principe van passend toewijzen (terugkeergarantie) en behoud van de sociale samenhang in de buurten. Het oordeel van deze onafhankelijke deskundige in geval van een geschil, is bindend’, stelt de wethouder.

Bewoners Den Haag Zuidwest uiten hun zorgen bij wethouder Martijn Balster (PvdA) © Omroep West

Drastische verbouwing Den Haag Zuidwest: dit staat de bewoners te wachten

OmroepWest 08.07.2021 Den Haag Zuidwest staat aan de vooravond van een zeer ingrijpende periode. Woningcorporatie Staedion, de gemeente Den Haag en projectontwikkelaar Heijmans hebben de ambitie om van de wijken de Dreven, Gaarden en Zichten ‘een betere en mooiere buurt’ te maken. Die ambitie willen ze waar maken door de komende jaren verouderde woningen te slopen voor nieuwe, en extra huizen bij te bouwen. Donderdag ondertekenen alle partijen die betrokken zijn bij de aanpak van de wijken de intentieverklaring met de naam: Het verbond van Zuidwest. Het is de start van een ongetwijfeld roerige tijd. Wat staat de bewoners en de stad te wachten?

Waarom zijn de toekomstplannen nodig?

Den Haag Zuidwest voert heel veel slechte lijstjes aan. De armoede in het stadsdeel is groot, de werkloosheid hoog, de gezondheid van veel mensen is niet goed en woningen verkeren in slechte staat. Zuidwest is met recht een achterstandswijk te noemen waarover de gemeente en hulpverleners zich zorgen maken.

Wat gaat er de komende jaren in Zuidwest gebeuren?

De gemeente en het Rijk pompen geld in het stadsdeel om bewoners aan het werk of een opleiding te helpen. Ook gaat er geld naar buurt- en gezondheidsprojecten.

Verstrekkender zijn de plannen om in ‘stenen’ te investeren. In de wijken de Dreven, Gaarden en Zichten gaan ongeveer 2000 woningen tegen de vlakte. Hier komen nieuwe woningen voor in de plaats. Tegelijkertijd worden er 3500 extra woningen gebouwd. In totaal komen er na de sloop dus 5500 woningen terug, zowel huur- als koopwoningen.

Dat zijn zeker allemaal woningen voor mensen met een dikkere portemonnee dan de huidige bewoners?

Alle bewoners die dat willen, kunnen na de sloop van hun huis terugkeren in de wijk, verzekeren de gemeente en woningcorporatie Staedion. In de nieuwe situatie moet er voor elke portemonnee een geschikte woning zijn, dus ook voor mensen met een laag inkomen. Van de 5500 nieuwe woningen is ongeveer 3000 sociale huur en er komen meer sociale woningen terug dan er gesloopt worden. ‘Alle bewoners krijgen een terugkeergarantie’, herhaalt wethouder Martijn Balster (PvdA) keer op keer.

Geloven bewoners dat?

Tijdens een commissievergadering van de Haagse gemeenteraad afgelopen donderdag, bleek dat sommige bewoners zich zorgen maken ondanks deze terugkeergarantie. Zij willen hun huis niet uit en vrezen hun buren te verliezen. ‘Een goed huis is makkelijk te vinden, maar goede buren niet’, zei één van de bewoners die de gemeenteraad toesprak. En ook PVV-fractievoorzitter Sebastian Kruis vroeg zich af waarom de wethouder ‘sociale structuren kapot maakt’. Kruis: ‘Waar bent u mee bezig?’

De Meppelweg in Den Haag Zuidwest

De Meppelweg in Den Haag Zuidwest © Omroep West

De zorg is niet onterecht, want de gemeente en Staedion kunnen niet garanderen dat buren bij elkaar kunnen blijven. ‘Het hangt af van uw situatie voor welk type woning u in aanmerking komt’, valt te lezen in een lijst met veel gestelde vragen. ‘Dit wordt bepaald door duidelijke regels over de grootte van uw gezin en de hoogte van uw inkomen. We weten nu nog niet precies welk type woning op welke plek komt en wanneer. Het huis waar u naar toe kunt verhuizen, moet passen bij de regels en bij de planning. Als dit het geval is, proberen we rekening te houden met uw wensen.’

Begrijpen bewoners dat hun huizen gesloopt moeten worden?

De mensen die in de portiekflats in Zuidwest wonen over het algemeen wel. Vriend en vijand is het erover eens dat heel veel van deze woningen niet meer op te knappen zijn. De huizen zijn gehorig, vocht en schimmel zit op en in de muren en de ramen tochten. Volgens wethouder Balster verkeren veel van deze woningen in ‘erbarmelijke staat’ en zijn niet meer te renoveren. Bovendien moeten ze allemaal van het gas af.

Maar in de laagbouw ligt dit anders. Volgens bewoners kunnen deze huizen nog makkelijk een paar jaar mee als ze goed gerenoveerd worden. SP-fractievoorzitter Lesley Arp vindt dat er niet goed geluisterd wordt naar deze bewoners. ‘Er wordt over bewoners heen gewalst die renovatie willen en geen sloop’, vindt ze. Arp wil dat sloop of renovatie moet afhangen van het draagvlak in de wijk of zelfs het draagvlak per woonblok.

Maar dat is niet werkbaar, vindt wethouder Balster. Hij zegt dat sommige woningen nog niet slooprijp zijn, maar ook niet in opperbeste staat verkeren. Daarom is het slopen van deze woningen toch noodzakelijk. Ook is er ruimte nodig om de extra woningen te kunnen bouwen. ‘Wij maken een afweging voor het hele gebied’, aldus Balster.

Over die 3500 extra woningen gesproken: is daar wel ruimte voor in Zuidwest?

Sommige politieke partijen betwijfelen dat. ‘De kans wordt aangegrepen om op deze postzegel extreem meer woningen te bouwen’, zei Tim de Boer van de Haagse Stadspartij in de commissievergadering twee weken geleden. Daardoor wordt het beschermd stadsgezicht aangetast vindt hij. ‘Het is een barbaars voornemen waarvoor Den Haag zich moet schamen.’

En Robert Barker van de Partij voor de Dieren stelde dat er veel groen verdwijnt. ‘Zeker zeven voetbalvelden aan groen. Om het gebrek aan bomen te compenseren, worden bomen in een parkeergarage geplempt.’

Hoe reageert de wethouder?

Die ontkent dat er groen verdwijnt. Hij zegt dat er zelfs een lichte toename is van het groen in de wijk. Om dat te bereiken, is het wel nodig om de hoogte in te gaan en dus komen er flats die hoger zijn dan de huidige woonblokken. Ook willen de gemeente en Staedion binnentuinen die nu afgesloten zijn, beter gaan gebruiken en toegankelijk maken.

Een binnentuin in de buurt van de Genemuidenstraat in Den Haag Zuidwest. | Foto Omroep West

Een binnentuin in de buurt van de Genemuidenstraat in Den Haag Zuidwest. | Foto Omroep West

Volgens Balster is het sowieso nodig om extra woningen bij te bouwen. Die moeten het hoofd bieden aan de grote woningcrisis waarin het land en dus ook Den Haag zit. Een oplossing hiervoor is meer woningen neerzetten. Die extra woningen maken het ook mogelijk om voldoende betaalbare huizen te kunnen aanbieden. Balster: ‘Met een verdicht programma kunnen we betaalbare woningen terugbouwen. Anders worden woningen duurder en kunnen bewoners niet terugkeren.’

De wethouder verzekert dat voorzieningen zoals scholen en openbaar vervoer niet achter zullen blijven en dat hier afspraken over zijn gemaakt voordat het project van start gaat.

Wanneer gaat deze operatie beginnen?

Donderdag is de symbolische start van het project met de ondertekening van ‘Het verbond van Zuidwest’ door onder andere de gemeente, Staedion, het Rijk, ondernemers en bewoners. Ook komt burgemeester Jan van Zanen aan vijf bewoners die zich inzetten voor de buurt een Zuidwest-speldje uitreiken. De planning is dat de eerste sloopwerkzaamheden in 2023 van start gaan. In 2040 moet het project zijn afgerond zo is de verwachting.

Lees ook: Onzekerheid in Den Haag Zuidwest door grootschalige sloopplannen: ‘Ik wil niet weg’ 

Wethouder Martijn Balster wil zich sterk maken voor een vwo-school in Den Haag Zuidwest.

‘Geef Den Haag Zuidwest een icoon én een vwo-school’

AD 29.06.2021 De inwoners van Den Haag Zuidwest moeten weer trots kunnen zijn op hun wijk. Daarvoor is niet alleen extra geld, maar ook een Zuidwest-icoon nodig. Dat zou de rode draad moeten worden bij de grootschalige hersteloperatie van de afgegleden naoorlogse wijken. 

Den Haag Zuidwest staat aan de vooravond van een ingrijpende operatie. Niet alleen een deel van de woningen wordt gesloopt en nieuw gebouwd, ook de inwoners zelf moeten meer hulp krijgen. Zet de cijfers van Zuidwest af tegen de Haagse gemiddelden en de moed zou je in de schoenen zakken.

In Zuidwest gaan mensen eerder dood, ze leven een groter deel van hun leven in ongezondheid, de werkloosheid is hoger en het inkomen lager. ,,Het is een vindplaats voor mensen met problemen”, duidde Jooske Baris, directeur van Platform Stad. ,,Terwijl Zuidwest een van de groenste en ruimst opgezette wijken was. Het werd ‘de wijk van de belofte’ genoemd.”

Lees ook;

De sloopkogel wordt opgepoetst voor Zuidwest: ‘Het is slikken of stikken’

Slop

In Pand Zuidwest, waar startende bedrijven uit de omliggende wijken aan gratis bedrijfsruimte helpt, had Platform Stad een zogeheten StadGesprek georganiseerd. Onder anderen Tweede Kamerleden, HTM-directeur Bruno Bruins, HaagWonen-directeur Mohamed Baba én wethouder Martijn Balster legden de vinger op de zere plek om te kijken wat er nu moet gebeuren om Zuidwest uit het slop te krijgen. 

Pieter Grinwis, voormalig raadslid en tegenwoordig Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, drukte het wethouder Martijn Balster nog maar eens op het hart: ,,Laat de mensen weer trots zijn op hun wijk. Dat kan met de Sportcampus die er al is, maar ook met de bouw van een excellente middelbare school, zodat kinderen de wijk niet meer uit hoeven fietsen.” 

In de Woonwijken Zichten, Gaarden en Dreven zullen woningen worden gesaneerd.

In de Woonwijken Zichten, Gaarden en Dreven zullen woningen worden gesaneerd. © Peter Franken

Die middelbare school met een vwo-opleiding was er in elk geval nog toen presentator en politiek verslaggever Ron Fresen nog in Zuidwest woonde. ,,Ze waren er wel, in een aantal gevallen zelfs.” In een wijk waarin de schooladviezen structureel lager zijn dan in andere wijken, zou een havo- en vwo-leerweg meer dan welkom zijn.

Zeker in een deel van de stad dat net zoveel inwoners heeft als de stad Gouda. Het laat kinderen zien dat hun toekomst net zo serieus wordt genomen als die van kinderen uit andere delen van Den Haag waar dat hogere onderwijs wel wordt geboden. 

Na zeventig jaar is, zoals ze dat dan noemen, het draagvlak voor die voorzienin­gen weg

Wethouder Martijn Balster zei dat hij zich hard gaat maken voor zo’n onderwijsinstelling in Zuidwest. ,,Daar wil ik voor knokken. Na zeventig jaar is, zoals ze dat dan noemen, het draagvlak voor die voorzieningen weg. Het is een beetje het kip-ei-verhaal. Het zou heel goed zijn als elk kind met elk talent naar zijn eigen schoolniveau kan. Iedereen moet carrière kunnen maken en dromen kunnen verwezenlijken. De bewoners moeten weer durven dromen.”

Verkeerde keuzes

Daarvoor is niet alleen die school van belang, benadrukten verschillende aanwezigen aan de discussietafel. Beginnende ondernemers moeten de kans krijgen om zich te ontwikkelen in goedkope bedrijfspanden en vanuit het Rijk moet meer geld beschikbaar komen. Burgemeesters van vijftien grote steden deden daarvoor onlangs een oproep aan het Binnenhof. Maar dat geld moet wel goed terechtkomen, benadrukten ook de Tweede Kamerleden. 

Denk-Kamerlid Farid Azarkan betreurt het eigenlijk dat er extra geld naar Zuidwest moet. ,,In Bezuidenhout en Benoordenhout is geen nationale aanpak nodig. Het onderhoud in Zuidwest is de afgelopen jaren heel slecht geweest. Als je gebouwen niet onderhoudt, kom je op slopershoogte.  Zo’n school verdwijnt ook niet uit zichzelf uit een wijk. Er zou geen specifiek beleid moeten zijn omdat er in het verleden verkeerde keuzes zijn gemaakt.”

Fractievoorzitter Farid Azarkan (DENK).

Fractievoorzitter Farid Azarkan (DENK). © Hollandse Hoogte / ANP

Dus moet er structureel meer geld komen. Geld dat er wel is, meent Azarkan. ,,Voor de corona-aanpak werd 100 miljard vrijgemaakt omdat we dat zo belangrijk vonden. Maar als er in een bepaalde wijk mensen zeven jaar korter leven, waarom trekken we dan dat geld niet uit? Het geld is niet eens het probleem, het gaat om de keuzes.”

Zijn CDA-collega René Peters ziet dat ook vanuit zijn portefeuilles Zorg en Sociale Zaken. ,,Er wordt met geld gesmeten, het komt alleen niet altijd op de juiste plek terecht. In Amsterdam en Utrecht zag ik dat het meeste geld terecht komt bij kinderen met lichte problemen, waardoor er geen geld meer is voor kinderen met zware problematiek. Je kan nog beter iedereen een staatslot te geven. Als één iemand wint, is het al effectiever.”

We zitten hier te praten alsof het een begrafenis is

HTM-directeur Bruno Bruins merkte op dat het sentiment wel erg negatief werd. ,,We zitten hier te praten alsof het een begrafenis is. We moeten het niet in de put praten. Den Haag Zuidwest zou een icoon moeten hebben, dat zou de Sportcampus in het Zuiderpark kunnen zijn.”

Tweede Kamerlid Grinwis: ,,Als mensen trots zijn op hun wijk, zingen ze vanzelf weer: ‘Ik zou best nog wel een keertje net als vroeger in Moerwijk willen wonen’.” 

Foto ter illustratie. Huizen in Den Haag Zuidwest.

‘Sloop huizen Den Haag Zuidwest mag wachtlijsten voor sociale huur in Westland niet laten oplopen’

AD 29.06.2021 GemeenteBelang Westland vreest dat de sloop van huizen in Den Haag Zuidwest voor extra drukte op de Westlandse huizenmarkt gaat zorgen. De partij wil daarom dat Hagenaars met een urgentieverklaring voor een sociale woning geen voorrang krijgen bij Westlandse huizen.

De gemeente Den Haag gaat samen met woningcorporatie Staedion en ontwikkelaar Heijmans een gigantische renovatie doen in Den Haag Zuidwest. Naast de sloop van 1800 woningen en renovatie van een kleine 300 huizen, komen er 3.500 nieuwbouwhuizen bij.

Slaagkans

Daarvoor moeten bewoners wel (tijdelijk) verhuizen en volgens raadslid André van den Berg betekent dat dat bewoners van sociale woningen die gesloopt gaan worden, een urgentieverklaring krijgen. ,,Met deze verklaring hebben de bewoners voorrang in alle Haaglanden-gemeenten, dus ook in Westland. 

Vooral het aanbod sociale huurwoningen in Wateringen, Kwintsheul en Poeldijk zal voor veel mensen die hun huurwoning in Den Haag Zuidwest moeten verlaten, aantrekkelijk zijn. Daarmee zullen Westlandse woningzoekenden zolang de vernieuwingsoperatie duurt, verder worden verdrongen op hun eigen Westlandse woningmarkt; hun slaagkans zal verder afnemen en hun wachttijd verder oplopen.”

Van den Berg heeft schriftelijke vragen gesteld en wil dat de gemeente Westland gaat zorgen dat deze urgentieverklaring hen geen voorrang geeft op het woningaanbod van sociale huurwoningen in Westland.

Bewoners Den Haag Zuidwest komen verhaal halen bij wethouder Martijn Balster (PvdA) | Foto: Omroep West

Woede over sloopplannen Den Haag Zuidwest: ‘Blijf met je klauwen van mijn huis af’

Omroep 25.06.2021 De kritiek op de grootschalige sloopplannen in Den Haag Zuidwest is groot. Bewoners willen niet weg uit hun huis en ook de Haagse gemeenteraad zet vraagtekens bij de plannen van wethouder Martijn Balster (PvdA). ‘Het is een barbaars voornemen waar Den Haag zich voor moet schamen’, zei Tim de Boer van de Haagse Stadspartij.

De gemeente Den Haag wil samen met woningcorporatie Staedion en ontwikkelaar Heijmans tweeduizend woningen slopen in de wijken Dreven, Gaarden en Zichten. Hiervoor komen nieuwe woningen terug. Daarnaast moeten er 3500 extra huizen bijgebouwd worden. Het is volgens wethouder Balster nodig omdat veel woningen is deze wijken in slechte staat verkeren. Bovendien is de woningnood in de stad groot en kunnen veel mensen geen nieuwe, betaalbare woning vinden.

Maar sommige bewoners vinden de plannen onbegrijpelijk. Zij zien liever dat hun woningen gerenoveerd worden. Tien bewoners spraken donderdagavond tijdens een commissievergadering de raadsleden toe, zo nu en dan op emotionele wijze. ‘Mijn dochtertje van drie verliest straks al haar vriendjes’, zei Lara van der Zwan. ‘Blijf met je klauwen van mijn huis af. Het is mijn huis en het zijn mijn kinderen.’

Onzekerheid

Ook andere bewoners vrezen de sloopplannen, omdat hun buurt uit elkaar dreigt te vallen. ‘We hebben leuke buren en we gaan leuk met elkaar om’, zei een van de inwoners. ‘Onze kinderen zijn hier opgegroeid. Mijn kinderen willen hier niet weg.’ Bovendien is de onzekerheid groot. ‘We weten niet waar we aan toe zijn.’

De Haagse gemeenteraad toonde zich ook uitermate kritisch over de sloopplannen. ‘Er wordt over bewoners heen gewalst die geen sloop willen, maar renovatie’, zei SP-fractievoorzitter Lesley Arp. ‘De sloop moet gedragen worden door de wijk.’ VVD-raadslid Jan Pronk vroeg zich af of er wel met inwoners is gesproken. ‘Het college wil het leven van de mensen in Zuidwest beter maken, maar wij horen de mensen vanavond zeggen: wat doet u ons aan?’

Wegvagen

Robert Barker van de Partij voor de Dieren zei dat ‘wijken worden weggevaagd’ en veel groen verdwijnt. ‘Er verdwijnen zeven voetbalvelden aan groen. Om het gebrek aan bomen te compenseren worden bomen in een parkeergarage geplempt.’ Dat wordt ontkend door wethouder Balster. Volgens hem is er juist sprake van een lichte toename van het groen.

Daarnaast zijn er zorgen over de vele woningen die erbij komen in de wijken, terwijl het tegelijkertijd onduidelijk is of er wel gezorgd wordt voor voldoende voorzieningen zoals scholen en openbaar vervoer. VVD’er Pronk wil dat de wethouder nog voor het project start, concrete plannen maakt voor het realiseren van voorzieningen. Bovendien fronsen veel partijen de wenkbrauwen over de vele woningen die erbij komen in Zuidwest. ‘De kans wordt aangegrepen om op deze postzegel extreem meer woningen te bouwen’, zei De Boer. ‘Het beschermd stadsgezicht wordt aangetast. Het is een barbaars voornemen waarvoor Den Haag zich moet schamen.’ Volgens PVV-fractievoorzitter Sebastian Kruis maakt wethouder Balster een ‘enorme bende van Den Haag’. ‘Waarom maakt u de sociale structuur in Zuidwest kapot? Waarom maakt u Den Haag kapot?’

Erbarmelijke staat

Maar volgens wethouder Balster zijn de sloopplannen pure noodzaak. ‘Vooral de portiekflats verkeren in erbarmelijke staat’, zei hij. ‘Renovatie is niet meer mogelijk bij deze woningen. Maar ik realiseer mij dat het een ingrijpend plan is, want verhuizen is nooit leuk en gedwongen verhuizen al helemaal niet.’

Balster garandeert wel dat iedereen kan terugkeren in een passende woning in de eigen wijk. ‘Elke bewoner heeft een terugkeergarantie’, zei hij. ‘We gaan daarbij uit van de portemonnee van bewoners. Iedereen kan dus terugkomen in een betaalbare woning.’ Maar daarvoor is het wel noodzakelijk om extra woningen bij te bouwen. Balster: ‘Met een verdicht programma kunnen we betaalbare woningen terugbouwen. Anders worden woningen duurder en kunnen bewoners niet terugkeren.’

LEES OOK: Onzekerheid in Den Haag Zuidwest door grootschalige sloopplannen: ‘Ik wil niet weg’

Meer over dit onderwerp: DEN HAAG ZUIDWEST SLOOPPLANNEN WETHOUDER BALSTER

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s