De herontwikkeling van het Stationspostgebouw Waldorpstraat in het HS Kwartier – deel 2

Gebiedstransformatie

Den Haag gaat de komende jaren het voormalige industrie- en havengebied Laakhavens transformeren. HS Kwartier, het gebied rondom het station Hollands Spoor, is onderdeel van deze ontwikkeling en bovendien één van de drie polen in het Central Innovation District (CID).

KCAP transformeert het gebied rondom station Den Haag Hollands Spoor naar een aantrekkelijk woon- en werkgebied. Vijf torens zullen de skyline van Den Haag versterken. Dit nieuwe HS Kwartier moet volgens Central Innovation District een impuls geven aan zowel het stationsgebied als het centrum van de stad.

Zie ook: De herontwikkeling van het Stationspostgebouw Waldorpstraat in het HS Kwartier – deel 1

Het Stationspostgebouw vlakbij Hollands Spoor. | Foto Omroep West

PostNL komt ‘thuis’ en verhuist naar centrum van Den Haag

OmroepWest 07.09.2021  ‘Wij zijn er heel erg blij mee. En ik denk ook voor de medewerkers dat dit een topplek is’, zegt de Haagse burgemeester Jan van Zanen. Hij opende maandag samen met topvrouw Herna Verhagen het nieuwe hoofdkantoor van PostNL. Het bedrijf is daarmee officieel verhuisd van de Groene Toren in het Beatrixkwartier naar het centrum van Den Haag.

Daarmee komt het bedrijf ‘thuis, zoals het zelf zegt. Want een voorloper, de PTT, was ooit gevestigd in dit Stationspostgebouw, vlak achter station Hollands spoor.

Voor het zover was, moest het monument wel grondig worden verbouwd. In de dikke betonnen vloeren, die ooit de zware machines droeg, werden enorme gaten gezaagd, zodat er vides ontstonden waardoor nu licht van boven naar beneden kan stromen.

Gevel mocht niet aangepast

Dat is echter niet alles. Omdat het pand een Rijksmonument is, mocht er aan de kenmerkende gevel met de glazen stenen niet veel worden aangepast. Daarom werd er als het ware een compleet nieuw gebouw binnen het bestaande gerealiseerd. Dat betekent dus ook dat het nu dubbele gevels heeft en er geen geluid van voorbij komende treinen naar binnen kan komen.

In het gebouw is plek voor ongeveer 2500 werknemers van PostNL. Ondanks dat het gaat om een enorm pand, lijkt dat van binnen niet zo, merkte ook Van Zanen toen hij een rondleiding kreeg van CEO Verhagen. ‘Aan de buitenkant is het groot’, erkende hij. ‘Maar ik kwam boven op de achtste etage en liep uit de lift en het is meteen intiem. Dus ik vind het heel goed gelukt. Hier kunnen mensen heel plezierig werken.’

‘Heel mooi gebouw’

Dat vindt ook Verhagen zelf. ‘Ik vind het een heel mooi gebouw’, zegt zij, om daar ook het woord ‘intiem’ aan toe te voegen. Bovendien is het volgens haar functioneel. ‘Het is heel erg gericht op het hybride werken. Dus we kunnen in iedere vergaderzaal fysiek vergaderen, maar ook samen met mensen die thuis werken digitaal. We hebben ook het nieuwe werken heel erg in dit gebouw geïntegreerd. Dat maakt mij gewoon trots.’

Het Stationspostgebouw werd tussen 1940 en 1949 gebouwd. In het verleden werden er posttreinen van PTT Post geladen en gelost. In 2011 werd het door PostNL verlaten. Daarna was het een combinatie van kantoor- en bedrijfsruimte, maar de laatste jaren stond het vooral leeg.

Pionier in dit gebied

Voor de gemeente Den Haag is de komst van PostNL naar dit gebied erg belangrijk. Het bedrijf wordt een soort pionier in een gebied dat de komende jaren een grote verandering ondergaat. De bedoeling is dat er rond station Hollands Spoor duizenden woningen bijkomen. Daarnaast gaat het gebied plek bieden aan nog meer bedrijven. Tegelijk moet het groener worden, met een soort park op de plek waar nu nog de Waldorpstraat loopt.

Vlakbij liggen de kwetsbare delen van de stad: de Schilderswijk en Laakkwartier. Volgens Verhagen is de vestiging hier geen toeval. Het bedrijf wil graag een rol spelen in de maatschappij, zegt zij. ‘Daar geloven wij heel erg in. Wij zijn de verbinder. En we geloven ook dat we in een gebied als dit verbindend kunnen zijn.’ Daarom gaat het bedrijf onder meer een samenwerking aan met buurthuis de Mussen. ‘Dus die verbinding leggen we ook gewoon heel letterlijk. En ja in dit gebied denken we ook echt dat we een toegevoegde waarde kunnen hebben.’

Koos Havelaar in het monumentale postkantoor aan de Rijswijkseweg.

Post sorteren als Max Verstappen: oude postkantoor aan de Rijswijkseweg heeft allure terug

AD 06.09.2021 PostNL heeft het oude Stationspostkantoor aan de Rijswijkseweg gisteren in gebruik genomen als hoofdkantoor. De laatste creatie van rijksbouwmeester Bremer krijgt door een grote renovatie weer haar oude allure terug. Zaterdag mag u zelf komen kijken.

Het is een massief, robuust en stoer gebouw dat boven het spoor bij het Rijswijkseplein uit torent. Al lang niet meer de hoogste, maar na meer dan zeventig jaar toch imposant. Voorzitter Koos Havelaar van de stichting Haags Industrieel Erfgoed (SHIE) is in elk geval onder de indruk. ,,Het is een icoon van moderniteit”, zegt hij.

Het rijksmonument is behouden, ondanks ‘aanstormend nieuwbouwgeweld’ in het stationsgebied. Den Haag heeft veel ambities voor dit deel van de stad dat wordt gedomineerd door de Haagse Hogeschool en de flats voor studenten. Het oude Stationspostkantoor herinnert aan de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog.

Havelaar vindt dat de restauratie op een bijzondere manier is aangepakt. ,,Er is uitgegaan van de oorspronkelijke kwaliteit van het gebouw, allerlei toevoegingen zijn verwijderd. Het resultaat is een modern kantoorgebouw met verrassende doorkijkjes.” De grootste metamorfose is binnen te zien: in de oude fabriekshal zijn nu tussenverdiepingen gebouwd rond een atrium. Het is er erg licht.

Transorma

Hier stonden vanaf 1949 grote postsorteermachines, de Transorma’s. De snelste ter wereld, je zou het de Max Verstappen van de mechanisatie kunnen noemen. Maar liefst 120.000 poststukken per uur werden hier gesorteerd. De machine was een sensatie. Al op de wereldtentoonstelling van 1939 in New York vergaapten bezoekers zich eraan.

Transorma is een afkorting die staat voor TRANsporteren, SORteren, Marchand en Andriessen. Zij waren de uitvinders van het apparaat. Hoe werkte dit technisch wonder? De stapels post kwamen binnen op transportbanden en gingen via een lift naar de zevende etage en werd in bakjes vervoerd naar de machine.

Zogeheten Transormisten grijpen met hun rechterhand een poststuk, lezen de plaatsnaam, werpen het in een sleuf en tikken met de linkerhand drie cijfers in op een toetsenbord. De post gaat via automatische wagentjes naar het juiste vak. Het is niet voor te stellen: in 3600 seconden ziet zo’n medewerker 3000 brieven.

in 3600 seconden ziet zo’n medewerker 3000 brieven

Fouten werden niet getolereerd. Via een eigen merksleutel en de rode stempel was altijd een schuldige aan te wijzen als een brief in een verkeerd vakje belandde. Postcodes bestonden niet en Nederland was onderverdeeld in 110 nummers. En die moest de Transormist dus uit zijn hoofd kennen. Zijn elleboog rustte op een kussentje.

Via de vakjes wordt de post verdeeld over zakken. Stukken voor andere steden kunnen snel op station Hollands Spoor in de nachttrein worden geladen. Met de revolutionaire machine wilde de PTT personeelskosten besparen. Maar er bleven altijd beambten nodig om de post te verdelen over de sorteerkasten. Rond de Kerstdagen vonden jarenlang veel jonge Hagenaars een bijbaantje om ‘s nachts te helpen bij de berg post.

Tram

De PTT was in 1951 zo enthousiast over het nieuwe Stationspostkantoor, dat er zelfs even over is gedacht om brievenbussen aan trams te plaatsen. In Amsterdam gebeurde dat al. Maar daar reden alle trams naar het Centraal Station, waar de bussen geleegd konden worden. In Den Haag zouden alleen lijnen met bestemming HS in aanmerking komen. Lang verhaal kort: de brievenbus aan trams is er nooit gekomen.

Het Stationspostkantoor in de jaren zestig.
Het Stationspostkantoor in de jaren zestig. © Haags Gemeentearchief

Enige jaren later dreigde de postbezorging in Den Haag vast te lopen door een chronisch personeelstekort. De directie van de PTT sprak in 1961 van een ‘noodtoestand’. Het was niet meer op te vangen door ‘het aantrekken van vrouwelijke hulpkrachten’. Het postbedrijf haalde alles uit de kast om te voorkomen dat mannelijke werknemers verlof opnamen, als er thuis iemand ziek was.

Zo breidde de PTT het korps ‘gezinsverzorgsters’ uit. Dat waren meisjes en jonge vrouwen die hulp boden in gezinnen van postbezorgers en andere beambten. Later werden postkantoren eerder gesloten. Het leidde tot hevige protesten van vakbonden, omdat het personeel erdoor overvallen zou zijn.

Een echte overval vond ook wel eens plaats. In februari 1980 bestormden twee gewapende mannen een postauto op de Rijswijkseweg. Ze dreigden met een vuurwapen en sloegen de voorruit kapot. Ze verdwenen met een buit van twee ton op een motor. Diezelfde week was het hoofdpostkantoor in Utrecht ook doelwit van criminelen.

Het blad Haagvaarder 110 van SHIE staat deze maand in het teken van dit monument.

Open Monumentendagen

Fietsen door de Binckhorst

De stichting Haags Industrieel Erfgoed (SHIE) geeft zaterdag 11 september rondleidingen door het Stationspostkantoor. U krijgt meer te horen over de architectuur en bijzondere details. Bijvoorbeeld: de vier beelden van Hildo Krop die alle vormen van vervoer symboliseren. Aan de voeten dansen vijf figuren, dat zijn de werelddelen.

Vanwege corona zijn er in Den Haag dit jaar een beperkt aantal gebouwen geopend. Het wordt een ‘hybride’ Open Monumentendag. Veel locaties zijn alleen digitaal te bekijken. Monumentenzorg heeft een informatiekraam op het Binnenhof. Daar worden via een VR-bril allerlei ruimtes achter de gevels van gebouwen zichtbaar. Thema is dit jaar ‘Mijn monument is jouw monument’. Den Haag spitst dit toe op religieus erfgoed.

Op zondag staat de Binckhorst centraal. Dit was vanaf de jaren vijftig een industriegebied, maar wordt nu herontwikkeld als woonwijk. Een aantal oude fabriekspanden is te bezoeken en de SHIE houdt fietstochten door de Binckhorst.

Meer info op monumentenzorgdenhaag.nl

Het Stationspostgebouw vlakbij Hollands Spoor. | Foto Omroep West

Dit is de nieuwe bewoner van het stationspostgebouw Den Haag HS

OmroepWest 09.06.2021 ‘In Den Haag is straks geen enkel bedrijf dat zo’n bijzonder hoofdkantoor heeft als dit’, zegt Gerad Schoenaker, van de Haagse ontwikkelaar SENS Real Estate. Hij kijkt uit over een enorme open ruimte op de bovenste verdieping van het Stationspostgebouw, vlak naast station Hollands Spoor. Licht valt door het glazen dak naar beneden helemaal tot op de begane grond via enorme openingen die in de dikke betonnen vloeren zijn gemaakt. ‘Misschien vind je zoiets in Amsterdam of Rotterdam. Maar hier in Den Haag zeker nog niet’, voegt Gert Jan Smit, ook van SENS, daaraan toe.

In het gebouw wordt nog hard gewerkt door timmerlieden, stukadoors, elektriciens en schoonmakers. Kabels slingeren los uit het plafond, de vloeren gaan verborgen onder karton en plastic, een laag bouwstof bedekt een hippe, halfronde bar waar straks werknemers koffie kunnen drinken. Over drie weken moet het allemaal klaar zijn. Dan is de grote verhuizing. Op de eerste verdieping staan stoelen en bureaus al keurig in het gelid te wachten. Ze hoeven alleen nog maar te worden uitgepakt.

De bovenste verdieping van het Stationspostgebouw. | Foto Omroep West

Dit wordt het nieuwe hoofdkantoor van PostNL. De medewerkers van het hoofdkantoor die nu nog in de Groene Toren in het Beatrixkwartier een werkplek hebben, trekken hier allemaal in. Rond de 2500 mensen werken dan op steenworp afstand van het centrum van de stad. Daarnaast is er nog een deel van het in totaal 25.000 vierkante meter grote gebouw beschikbaar voor kantoren van andere bedrijven, onder de naam Stationpost Offices.

Terug naar het oude sorteercentrum

Het Stationspostgebouw was ooit een sorteercentrum van de post. Daarna werd het een combinatie van kantoor- en bedrijfsruimte, maar de laatste jaren stond het vooral leeg. Uiteindelijk werd het gekocht door de Belgische ontwikkelaar LIFE. Het Haagse SENS – bekend van de parkeergarage onder het Tournooiveld en Legoland op Scheveningen – zou het in opdracht van de ontwikkelaar aanvankelijk ombouwen tot voornamelijk woningen.

Dat bleek onder meer door de constructie van het gebouw een lastige opdracht. Vandaar dat LIFE en SENS ook op zoek gingen naar andere opties. Dat werd uiteindelijk PostNL. Het huurcontract van dat bedrijf met de Groene Toren zou binnen niet al te lange tijd aflopen en PostNL was verschillende scenario’s voor de toekomst in beeld aan het brengen, vertelt Nikaj van Hermon, manager services van PostNL. ‘In Den Haag en stiekem ook daarbuiten.’

Puzzelstukje viel op z’n plek

Het plan van LIFE, SENS en architect KCAP voor het gebouw aan de Waldorpstraat zag hij direct als een puzzelstukje dat op z’n plek viel. ‘Ik was zelf ook wel verrast dat dit voorbij kwam, want sommige dingen komen niet altijd direct op je netvlies. Maar tegelijk hadden we iets van: Wauw, onze geschiedenis ligt hier. PostNL komt weer thuis.’

Het Stationspostgebouw. | Foto Omroep WestVan Hermon is het met Schoenaker en Smit eens dat het een heel mooi gebouw is. ‘Waanzinnig stoer’. Maar dat is niet de enige reden om hier naartoe te gaan. Het voldoet ook aan de eisen. Zo zijn de vloeren veel groter in oppervlak dan in het huidige hoofdkantoor. Het idee is dat iedereen zoveel mogelijk de trap moet nemen, vandaar dat de liften op een veel minder prominente plek zitten. ‘Hierdoor ontstaan veel spontane ontmoetingen. Die zorgen voor samenwerking, nieuwe ideeën en vooruitgang.’

Het Stationspostgebouw. | Foto Omroep West

Hierdoor ontstaan veel spontane ontmoetingen. Die zorgen voor samenwerking, nieuwe ideeën en vooruitgang. – Nikaj van Hermon, PostNL

Begin 2019 werd een akkoord gesloten en dat jaar werd vervolgens gebruikt om plannen en tekeningen te maken en de benodigde vergunningen te krijgen. In december van dat jaar begon de transformatie.

Hoge ruimtes en dikke vloeren

Het pand was oorspronkelijk bedoeld voor grote postsorteermachines, vandaar dat het hoge ruimtes heeft en dikke vloeren. Wie er nu doorheen wandelt, merkt dat het vooral open en licht is. Dat komt onder meer omdat er in die vloeren grote openingen zijn gemaakt, zodat de werkvloeren vides zijn geworden en als het ware om een groot atrium liggen.

We hebben eigenlijk een compleet nieuw gebouw binnen het bestaande monument gemaakt – Gerad Schoenaker, SENS Real Estate

Omdat het pand een Rijksmonument is, mocht er aan de kenmerkende gevel met de glazen stenen niet veel worden aangepast. ‘Dat is opgelost door eigenlijk een compleet nieuw gebouw binnen het bestaande monument te realiseren’, aldus Schoenaker. Dat betekent dus ook dat het nu dubbele gevels heeft en er geen geluid van voorbij razende treinen naar binnen kan komen, zo blijkt als een intercity trein Hollands Spoor verlaat.

Plan is onderdeel van een groter geheel

De transformatie van dit gebouw is onderdeel van veel grotere plannen voor dit deel van de stad. LIFE is samen met Focus Real Estate uit Eindhoven ook eigenaar van andere gebouwen en stukken grond op de strook die parallel aan het spoor loopt, zoals The Globe en het parkeerterrein naast het Mondriaan College. De ambities voor het gebied dat HS Kwartier wordt genoemd, zijn fors en uitdagend, vertellen Schoenaker en Smit.

The Globe. | Foto Omroep West

Zo zien LIFE en SENS ruimte voor nog een gebouw van ongeveer zeventig meter hoog tussen het Stationspostgebouw en het spoor: de PosTTower.

Twee torens van 150 meter

Op de plek van het parkeerterrein naast het Mondriaan College zou ruimte zijn voor twee torens van pakweg 150 meter hoog met daarin kantoren, voorzieningen, horeca en woningen, met als naam Escher Gardens. Voor The Globe – het zilverkleurige gebouw direct naast het Stationspostgebouw – worden de plannen nu uitgewerkt. Het zou kunnen dat het blijft staan en dat er bovenop wordt gebouwd, het zou kunnen dat het wordt gesloopt. Wel is duidelijk dat ook hier nog twee torens verrijzen met woningen, voorzieningen, commerciële ruimtes en kantoren.

Naast de entree van station HS moet een museum en culturele instelling komen. Afbeelding: KCAP

Op een nog braakliggend stuk grond pal naast de nieuwe ingang van het station zien de ontwikkelaars plek voor wat zij het centrale punt in het gebied noemen, The Special. Dat is een wat lager gebouw, met daarin bijvoorbeeld een culturele voorziening of museum. ‘Een echte eyecatcher en een icoon voor Den Haag.’

Kritiek op Haagse bouwplannen

De laatste tijd klinkt kritiek op de ambitieuze plannen van Den Haag om rond de grote stations veel woningen te bouwen. Bewoners en de politiek vrezen dat hierdoor de leefbaarheid onder druk komt te staan. Bijvoorbeeld omdat er te weinig ruimte wordt gereserveerd voor groen en voorzieningen als scholen, dokters en sport.

Smit en Schoenaker benadrukken daar in de plannen voor HS Kwartier juist veel rekening mee te houden en het als basis te zien. Zo moet het viaduct waarover nu nog auto’s razen, in de toekomst worden gesloopt. Straks wordt de Waldorpstraat een groene boulevard met alleen nog plek voor bestemmingsverkeer. Daardoor ontstaat ruimte voor een park.

Tuinen op meerdere verdiepingen

Ook de torens worden meer dan alleen een constructie van beton en glas. Op de eerste schetsen is te zien dat op meerdere verdiepingen tuinen zijn. ‘HS Kwartier bestaat straks niet alleen uit gebouwen, maar vooral ook uit een mooie openbare ruimte op de begane grond’, aldus Smit. ‘We willen dit een heel aantrekkelijk gebied maken.’

De Waldorpstraat wordt in de toekomst autoluw, zodat er plek ontstaat voor en park. | Afbeelding KCAP

Het autoluw maken van de Waldorpstraat en het creëren van die parkachtige omgeving is voor PostNL een belangrijk argument om de verhuizing door te laten gaan, aldus Van Hermon. ‘We hebben ons natuurlijk eerst wel even achter de oren gekrabd over dit gebied.

Maar de plannen voor de ontwikkeling ervan, hebben geholpen. Verder speelt de aanwezigheid van de Haagse Hogeschool een rol. Evenals de goede bereikbaarheid per spoor en weg. Hij wijst daarbij op de net opgeleverde Rotterdamsebaan. Toch gaat PostNL goed in de gaten houden of de gemeente de plannen voor het verbeteren van dit gebied ook echt gaat waarmaken, voorspelt Van Hermon. ‘Onze mensen moeten zich veilig voelen in het gebouw én daarbuiten.’

LEES OOK: Wethouder: meer invloed politiek op grootste bouwplannen Den Haag in decennia

Meer over dit onderwerp: STATIONSPOSTGEBOUW POSTNL DEN HAAG

PostNL terug naar station Hollands Spoor: ‘Onze geschiedenis ligt hier. PostNL komt weer thuis’

Den HaagFM 09.06.2021 Eind juni moet PostNL haar intrek gaan nemen in het nieuwe hoofdkantoor in de buurt van station Den Haag HS. ‘In Den Haag is straks geen enkel bedrijf dat zo’n bijzonder hoofdkantoor heeft als dit’, zegt Gerad Schoenaker, van de Haagse ontwikkelaar SENS Real Estate tegen mediapartner Omroep West. In het gebouw wordt nu nog hard gewerkt om het pand klaar te maken voor de over drie weken gepland staande verhuizing.

De medewerkers van het hoofdkantoor die nu nog in de Groene Toren in het Beatrixkwartier een werkplek hebben zullen uiteindelijk in het nieuwe pand terechtkomen. Rond de 2500 mensen werken dan op steenworp afstand van het centrum van de stad. Daarnaast is er nog een deel van het in totaal 25.000 vierkante meter grote gebouw beschikbaar voor kantoren van andere bedrijven, onder de naam Stationpost Offices.

Het Stationspostgebouw was ooit een sorteercentrum van de post. Daarna werd het een combinatie van kantoor- en bedrijfsruimte, maar de laatste jaren stond het vooral leeg. Uiteindelijk werd het gekocht door de Belgische ontwikkelaar LIFE. Het Haagse SENS – bekend van de parkeergarage onder het Tournooiveld en Legoland op Scheveningen – zou het in opdracht van de ontwikkelaar aanvankelijk ombouwen tot voornamelijk woningen.

Dat bleek onder meer door de constructie van het gebouw een lastige opdracht. Vandaar dat LIFE en SENS ook op zoek gingen naar andere opties. Dat werd uiteindelijk PostNL. Het huurcontract van dat bedrijf met de Groene Toren zou binnen niet al te lange tijd aflopen en PostNL was verschillende scenario’s voor de toekomst in beeld aan het brengen, vertelt Nikaj van Hermon, manager services van PostNL. ‘In Den Haag en stiekem ook daarbuiten.’

‘PostNL komt weer thuis’

Het plan van LIFE, SENS en architect KCAP voor het gebouw aan de Waldorpstraat zag hij direct als een puzzelstukje dat op z’n plek viel. ‘Ik was zelf ook wel verrast dat dit voorbij kwam, want sommige dingen komen niet altijd direct op je netvlies. Maar tegelijk hadden we iets van: Wauw, onze geschiedenis ligt hier. PostNL komt weer thuis.’ Begin 2019 werd een akkoord gesloten en dat jaar werd vervolgens gebruikt om plannen en tekeningen te maken en de benodigde vergunningen te krijgen. In december van dat jaar begon de transformatie.

Omdat het pand een Rijksmonument is, mocht er aan de kenmerkende gevel met de glazen stenen niet veel worden aangepast. ‘Dat is opgelost door eigenlijk een compleet nieuw gebouw binnen het bestaande monument te realiseren’, aldus Schoenaker. Dat betekent dus ook dat het nu dubbele gevels heeft en er geen geluid van voorbij razende treinen naar binnen kan komen, zo blijkt als een intercity trein Hollands Spoor verlaat.

Plan is onderdeel van een groter geheel

De transformatie van dit gebouw is onderdeel van veel grotere plannen voor dit deel van de stad. LIFE is samen met Focus Real Estate uit Eindhoven ook eigenaar van andere gebouwen en stukken grond op de strook die parallel aan het spoor loopt, zoals The Globe en het parkeerterrein naast het Mondriaan College.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s