Belangenverstrengeling in de Haagse politiek ???

Haagse politiek ruziet over ‘belangenverstrengeling’ rond Escher Museum

Is de lokale politiek wel integer genoeg? Niet voor het eerst was er in het stadhuis deze week een akkefietje over de dubbele petten van een Haags raadslid. Peter Bos van de Haagse Stadspartij (HSP) wil gaan overleggen met de burgemeester: ,,Dit moeten we niet willen.’’

Det Regts, VVD-raadslid

Det Regts, VVD-raadslid © gemeente Den Haag

VVD-raadslid Det Regts is bestuurslid van de Vrienden van Escher in het Paleis. Naar eigen zeggen gaat het om een clubje vrijwilligers dat de museumwinkel aan het Lange Voorhout bestiert. Niks mis mee natuurlijk, zoals er ook met de politica weinig mis is, vindt HSP’er Peter Bos: ,,Als woordvoerder cultuur doet ze het heel goed. Ze heeft veel verstand van zaken.’’

Plannen om het Escher Museum naar de voormalige Amerikaanse ambassade te verhuizen liggen stil. VVD-raadslid Det Regts vroeg ernaar, maar is zelf ook bestuurslid van de Stichting Vrienden van het Escher Museum. ‘Belangenverstrengeling’, zo mopperen collega-raadsleden.


Alleen moet ze die twee rollen niet door elkaar gaan halen. En dat is precies wat er in zijn ogen gisteren gebeurde. VVD-raadslid Det Regts voerde een debat over de langdurige leegstand van de voormalige Amerikaanse ambassade, waar het Escher Museum dolgraag naartoe zou verhuizen.

Lees ook;

Tentoonstelling rond Escher en tijdgenoten in de maak
Nieuwe fietsparkeergarage trekt nu al de aandacht van Lonely Planet

,,Wat is er aan de hand? De ambassade aan het Korte Voorhout staat nu al drie jaar leeg. En iedereen zou het prachtig vinden als het Escher Museum daar in zou komen te zitten’’, zei ze onder meer.

Dit roept de schijn op van ‘belangenverstrengeling’, vindt HSP’er Bos. ,,Zit ze hier als een onafhankelijk raadslid of als bestuurslid van de vriendenclub? Ik vind dat niet wenselijk.’’ Robert Barker van de Haagse Partij voor de Dieren is het volmondig met hem eens. ,,Het is onhandig, dit hoort niet. Laat het onderwerp aan een ander VVD-raadslid over. Ze hebben er genoeg.’’

Gevraagd naar de kwestie kiest Det Regts voor de aanval als beste verdediging: ,,Wat Bos doet, is spijkers op laag water zoeken. Hij probeert me een hak te zetten. En dat is niet in de haak’’, vindt ze.

Collega

Als het werkelijk over het Escher Museum gaat, laat Regts het onderwerp aan een collega over, stelt ze. Dat is ook al eens gebeurd. ,,Maar gisteren ging het over de leegstand van de ambassade. En ik vertel niets nieuws als ik zeg dat het college het Escher Museum er graag wil hebben.’’

De schijn van belangenverstrengeling wordt best snel gewekt. Ook in het nabije verleden had de Haagse raad zo zijn akkefietjes. Zo nam raadslid Kavish Partiman van het CDA het in 2019 nadrukkelijk op voor de vastgoedbranche, toen toenmalig wethouder Revis de vrije huursector met een inkomenseis aan banden wilde leggen. In de wandelgangen sprak men er schande van, omdat Partiman naast zijn raadswerk ‘ondernemer in vastgoed’ is. Maar daar bleef het ook bij.

Je kunt je persoonlij­ke gedoe zo natuurlijk niet inzetten, aldus Barker.

Een ander voorbeeld: vorige week verklapte William de Block van Hart voor Den Haag dat hij zijn woning wel eens toeristisch verhuurt, maar de administratieve rompslomp van de gemeente onnodig groot vindt. Prima, maar het raadslid diende ook een motie in om dat te veranderen. ,,Ik heb er toen iets van gezegd. Je kunt je persoonlijke gedoe zo natuurlijk niet inzetten’’, stelt Robert Barker.

Er zijn meer dubbele petten die her en der de wenkbrauwen doen fronsen. Zoals die van Tahsin Cetinkaya, die raadslid is voor de Islam Democraten, maar ook de voorzitter van een Turkse culturele vereniging die subsidie ontvangt van de gemeente. En CDA-raadslid Cees Pluimgraaff die dit jaar het stadsbestuur onderuit de zak gaf in zijn functie van voorzitter van stichting Trix.

,,Alle gedoe rond Groep de Mos/Hart voor Hen Haag heeft ervoor gezorgd dat er veel over integriteit is gesproken. Maar het blijft nog steeds te veel bij woorden’’, zegt Robert Barker desgevraagd.

lees: BOUW AMBASSADE VS AD 30.30.2016

Stadsconsult Amerikaanse ambassade – aanbevelingen 16.05.2018

Zie ook: Nieuw plan bestemming voormalige Amerikaanse ambassade Den Haag – deel 2

zie ook:  Nieuw plan amerikaanse ambassade Den Haag – deel 1

zie ook:  Ambassades in Den Haag in slechte staat

zie ook: Aftrap nieuwbouw Amerikaanse ambassade

zie ook: Verhuizing Amerikaanse ambassade dichterbij

zie ook: Verhuizing Amerikaanse Ambassade vertraagd

zie ook: Referendum Toekomst Amerikaanse ambassade

zie ook: Amerikaanse Ambassade monumentenstatus

zie ook: Amerikaanse ambassade – monumentenstatus

zie ook: Verplaatsing Amerikaanse ambassade VS gaat beginnen

Een Reactie op “Belangenverstrengeling in de Haagse politiek ???

  1. Ik vind dat het langzamerhand een jarenlange soap wordt: zo’n beetje iedereen wil dat het Eschermuseum daarheen verhuist. Het is ook goed voor het toerisme. Daadkracht graag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s