De nieuwe toekomst van snackcar “De Vrijheid” aan de Utrechtsebaan

Zie ook: De gewenste hoogbouw op de Utrechtsebaan bij snackcar De Vrijheid is afgeblazen

Kunstenaar Alex Verduijn den Boer heeft snackcar De Vrijheid vastgelegd in een tekening. Op de achtergrond het voormalige ministerie van Buitenlandse Zaken, waar de Tweede Kamer de komende jaren haar intrek neemt. © Frank Jansen

Lees: Iconische snackcar De Vrijheid is er niet meer AD 14.05.2021

Snackcar De Vrijheid maakt definitief plaats voor permanent paviljoen: ‘Van charme kan je niet eten’

AD 08.05.2021 Kijk er nog eens goed naar. Maak een foto, teken het karakteristieke pand na. Snackcar De Vrijheid wordt met de grond gelijkgemaakt. Een deel van het Haagse dna verdwijnt. Hoewel? ,,Alles blijft hetzelfde, alleen krijgt De Vrijheid een nieuwe jas.”

Kunstenaar Alex Verduijn den Boer heeft snackcar De Vrijheid vastgelegd in een tekening. Op de achtergrond het voormalige ministerie van Buitenlandse Zaken, waar de Tweede Kamer de komende jaren haar intrek neemt.

Laat dat maar eens bezinken. Want wie liep er niet binnen voor een patatje oorlog, broodje kroket of kipschnitzel? Of verbaasde zich de laatste jaren over de afbladderende verf, het gat in het naambord en de met mos bedekte panelen? 

Lees ook;

Den Haag krijgt woontorens op de Utrechtsebaan

Het is niet zo’n glanzend en strak Haags icoon als het Vredespaleis. Als het Binnenhof of de Scheveningse Pier. Maar elke Hagenaar zou de bekendste snackcar van de hofstad zonder nadenken opnemen in de Lonely Planet.

Haagse dna

Over een week of vijf maakt De Vrijheid plaats voor een nieuw, strak en permanent paviljoen. Het is maar goed dat de Haagse kunstenaar Alex Verduijn den Boer (62) de contouren van het Haagse dna met houtskool vereeuwigd heeft. 

Verbaasd: ,,Gaat De Vrijheid weg? Dan is het wel toevallig dat ik hier nu zit.” De snackcar is al gesloten. Mensen zie je niet op zijn afbeelding. Maar om die personen geeft hij ook niet. Het gaat hem om de ‘klerezooi’, op de Utrechtsebaan en elders in Den Haag.

De menselijke maat en rommelige en storende dingen in het stadsbeeld verdwijnen, aldus Alex Verduijn den Boer.

Hij tekende al bloemenkiosk Henkie’s Hoek en allerlei vistenten. ,,De menselijke maat en rommelige en storende dingen in het stadsbeeld verdwijnen. Alles moet netjes, strak en groot. Den Haag, maar ook Amsterdam, worden een té nette, opgepoetste en overgeorganiseerde stad.”

De tussentijdse aanpassingen aan het pand doen volgens R4a architecten en ingenieurs ‘afbreuk aan het beeld van een leuke eetgelegenheid’. ,,Het nieuwe paviljoen gaat meer aansluiten bij de ‘nette’ kantooromgeving.”

Snackcar De Vrijheid.

Snackcar De Vrijheid. © Daniella van Bergen

In de huidige snackcar is er geen onderscheid tussen afkomst, inkomen, religie of seksuele voorkeur. Het is een afspiegeling van de stad waar we zo van houden. Rauw, maar voor iedereen wat wils. Niet voor niets kwam je er na het stappen, als ambtenaar tijdens een lunchpauze of ‘gewoon’ voor het avondeten. De snacktent siert al 36 jaar het kruispunt van de Bezuidenhoutseweg en Utrechtsebaan. 

De Vrijheid zelf verdwijnt nooit, benadrukt Salih Arslan, sinds 2015 eigenaar. Hij is verguld met de nieuw te bouwen snackbar en het terras. Eerst wordt het huidige bouwsel gesloopt. Dan een nieuwe fundering gestort. En vervolgens het kant-en klare-gebouw op de vaste plek neergezet.

Wel pijn

Al doet de vernieuwing ‘ook wel pijn’, zegt de Hagenaar, die als jongetje al droomde om eigenaar te zijn van die pontificaal geplaatste en kleurrijke snackbar. Die ook nog eens bijna 24 uur per dag geopend is.  

,,Een heleboel vaste klanten zeggen dat de charme verdwijnt. Maar van charme kan je niet eten. Ook ik wilde de huidige tent niet weg hebben. Al kreeg ik ook opmerkingen dat het wel een aangespoeld wrak lijkt. Er moesten voortdurend monteurs langskomen omdat apparaten het niet meer deden. Tijden veranderen en we doen het ook niet voor de lol.”

Alles blijft hetzelfde, alleen krijgt De Vrijheid een nieuwe jas, aldus Salih Arslan.

Die naam, dat doet het ’m voor kunstenaar Verduijn den Boer. De vrijheid tegemoet. Hij kan zich de tijd niet meer herinneren dat de snackcar er nog niet stond. Opvallend, voor iemand die kleurrijk vertelt over zijn in 1924 gebouwde fiets die naast hem staat.

De laatste snacks zijn in het huidige pand gefrituurd. De Vrijheid is nu ‘wegens verbouwing’ gesloten. Maar niet getreurd, over vijf weken staat er volgens Arslan een gloednieuw pand. ,,Alles blijft hetzelfde, alleen krijgt De Vrijheid een nieuwe jas.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s