Vertraging bebouwing CS
De ondergrondse stalling voor 8500 fietsen is na twee jaar vertraging nagenoeg klaar. Dat maakt eindelijk de weg vrij voor de bouw van twee negentig meter hoge woontorens en een verbindend deel met groene daktuinen en een groot terras.
Fietsenstalling
Het dubbellaagse systeem faalde geruime tijd waardoor er regelmatig een of meerdere fietsen tegelijkertijd uit de rekken viel wanneer er een fiets in werd gezet. Het remsysteem dat voor een veilig fietsenrek moet zorgen werkte niet.
De gemeente had de leverancier van de fietsenrekken opgedragen om op korte termijn met een oplossing te komen. In de onderste rekken was het wel mogelijk om je fiets te stallen.

AD 23.12.2019
Woontorens
Echter nu laten ook de hoge woontorens erboven op zich wachten. De projectontwikkelaars hebben nog geen aannemer kunnen vinden. Op z’n vroegst eind volgend jaar denken zij alsnog aan de slag te kunnen gaan met het appartementencomplex.
Volgens de gemeente Den Haag hebben de twee ontwikkelaars last van de gestegen bouwkosten. Ook de complexiteit van het bouwen op een fietsenkelder, maakt dat ze nog geen aannemer hebben kunnen contracteren, stelt het stadsbestuur.
Lees ook;
Start eind 2020
Op z’n vroegst eind volgend jaar denken de projectontwikkelaars alsnog aan de slag te kunnen gaan met het appartementencomplex.
De zoveelste vertraging op het Koningin Juliana-plein is niettemin een streep door de rekening van Den Haag. Het Haagse stadsbestuur moet zelfs terugkomen op de eerdere beslissing om de megafietsenkelder niet open te stellen, voordat de woontorens klaar zijn.
Dus toch gaat de ondergrondse fietsenstalling alvast open. En moeten de ontwikkelaars tijdens de bouw van het complex met 350 woningen en commerciële ruimtes maatregelen nemen om de veiligheid van de bezoekers van de fietskelder te garanderen.
New Babylon
New Babylon wisselt van eigenaar. Vastgoedbedrijf Icon Real Estate verkoopt het hele complex aan de Luxemburgse investeerder Corestate. Buiten het dagelijkse beheer trekken de Luxemburgers er direct hun handen weer vanaf.
Lees ook;
New Babylon werd in 2012 volledig gerenoveerd en is sinds 2015 in handen van Icon. Afgelopen zomer veranderde het conferentiecentrum binnen het complex nog van naam naar The Hague Conference Center. Ook werd toen het aantal zalen flink uitgebreid. Toch staat van de in totaal 40.000 vierkante meter 18 procent leeg.
De nieuwe eigenaar verwacht dat deel nog op te kunnen vullen en daar een flinke huurprijs voor te vangen. ,,Er is interesse van internationale bedrijven voor een plekje in New Babylon. In 2020 gaat het Binnenhof op de schop en wordt het Nederlandse parlement de buurman, dat zal de vraag ook goed doen”, stelt de makelaar.
Terugblik
Van het voorheen M- en U- naar het L-gebouw
Na massale kritiek van binnen en buiten de gemeenteraad heeft verantwoordelijk wethouder Boudewijn Revis (VVD) van het beoogde U-gebouw een L-gebouw gemaakt. Aan de kant van New Babylon komen op het stationsplein geen woningen (en horeca) meer. Die komen wel pal voor het station en langs de Rijnstraat.
De bouw op het Koningin Julianaplein kent een lange geschiedenis. Jaren geleden waren er plannen om er een groot M-vormig gebouw neer te zetten, dat was ontworpen door Rem Koolhaas. Dit idee sneuvelde echter onder meer door de crisis in de bouw.
Maar de bouwplannen zijn ook altijd omstreden geweest. De afgelopen jaren ging het om ontwerpen die allemaal iets van een letter in zich hadden: het L-gebouw, het U-gebouw en het M-gebouw van architect Rem Koolhaas. Dat ontwerp, met eerst vijf en later vier ‘poten’, kreeg veel kritiek te verduren. Uiteindelijk trok de projectontwikkelaar zich terug omdat de bouwkosten te hoog uitvielen.
Verzet in de omgeving
Daarna werd het even stil. Maar eind 2014 presenteerde wethouder Boudewijn Revis het idee om er een gebouw in de vorm van een U neer te zetten, van bovenaf gezien dan. Dit leidde tot verzet in de omgeving en in de gemeenteraad. De bewoners van New Babylon vreesden dat hun uitzicht zou worden belemmerd.
Daarop werd het plan aangepast en kreeg het van bovenaf meer de vorm van een L. In de praktijk ziet het er nu – vanaf de zijkant gezien dan – toch ook weer uit als een U.
Zoals bekend komt onder het plein een grote fietsenstalling. Als die klaar is, in de zomer van 2017, start de bouw van het complex. Dat moet dan begin 2019 worden opgeleverd.
zie ook: Gedonder over de bebouwing voor Den Haag Centraal
zie ook: Op weg naar het L-gebouw CS Den Haag
Zie ook: U gebouw CS Den Haag
Zie ook: U in plaats van de M bij het Haagse Centraal Station
Zie ook: Bouw M-gebouw – Ja/Nee ? Dus NEE !!
Zie ook: Geen M-gebouw in Den Haag ?
Zie ook: M-gebouw, stop de bouw ??
Zie ook: M-gebouw komt eraan
Zie ook: Haagse politiek beslist over M-gebouw Koolhaas
Zie ook: Voorbereiding M-gebouw station Centraal gaat verder
Zie ook: Haagse Stadspartij – Stop voorbereiding M-gebouw
Zie ook: Stop voorbereiding M-gebouw
zie verder ook: Heropening Centraal Station Den Haag
zie ook: Verbouwing Den Haag Centraal
zie ook: Bouw nieuwe stationshal Den Haag CS dichterbij
De gloednieuwe megafietsenstalling bij Den Haag CS gaat dicht, maar wanneer?
AD 30.11.2021 Het is al een tijd bekend dat de gloednieuwe ondergrondse fietsenstalling bij Den Haag CS de deuren tijdelijk moet sluiten. Het laatste bericht sprak van oktober 2021, maar Haagse fietsers kunnen nog altijd terecht in de megastalling. De sluiting is weer uitgesteld.
Al bijna vijf jaar gaat het Koningin Julianaplein schuil achter lelijke schuttingen. Er moet een groot appartementencomplex met winkels en horeca komen. Omdat de bouw al drie keer is vertraagd, is ook de fietsenstalling nog altijd open. De bouw staat inmiddels gepland voor april 2022, maar dat is niet zeker. De ontwikkelaar hoopt begin volgend jaar duidelijkheid te geven.
Startschot
De start van de bouw betekent overigens niet dat de fietsenstalling meteen dicht gaat. Het is enkel het startschot van de voorbereidingen, zoals de inkoop van bouwmateriaal. Als alles volgens plan gaat, starten de daadwerkelijke werkzaamheden op het Koningin Julianaplein in de zomer. Dat is ook het moment dat de fietsenstalling dichtgaat.
De gemeente verwacht dat de deuren een jaar gesloten blijven. Daarna kunnen die gedeeltelijk weer open en zijn er ongeveer 2000 fietsplekken beschikbaar. Volgens de gemeente hebben de fietsflat in de Rijnstraat en de fietsenstalling in de Anna van Buerenstraat in de tussentijd genoeg ruimte om het op te vangen.
,,De stalling onder het KJ-plein is groter omdat deze anticipeert op de verwachte groei van de behoefte aan fietsparkeerplekken in het gebied. De komende jaren kunnen de bestaande stallingen dit nog opvangen. Uiteraard blijft de gemeente dit volgen”, aldus een woordvoerder.
Net geopende mega-fietsenstalling bij Den Haag CS moet straks weer een jaar dicht
OmroepWest 26.04.2021 De gloednieuwe mega-fietsenkelder bij het Centraal Station in Den Haag, die vorige zomer werd geopend, gaat oktober alweer voor een jaar dicht. Dit omdat dan wordt begonnen met de bouw van de torens die er bovenop komen te staan. Vanwege de veiligheid is het niet verantwoord de stalling met plek voor 8000 fietsen open te houden. Bovendien kost de bouw van die torens de gemeente ook nog een twee miljoen euro extra, schrijft wethouder Anne Mulder aan de gemeenteraad.
De politiek reageert uitermate kritisch op de mededeling van de wethouder. ‘De stad kijkt nu al heel lang tegen een bouwput op deze plek aan. En het blijkt ook nog eens een bodemloze put in financieel opzicht’, aldus raadslid Robert Barker van de Partij voor de Dieren. William de Blok van de grootste partij in de raad, Hart voor Den Haag: ‘Ik ben bang dat dit niet het laatste is wat we hierover horen.’
Over de bouw van de torens op het Koningin Julianaplein bij Den Haag CS en de fietsenstalling daaronder wordt al jaren gediscussieerd. De bedoeling was ooit dat er een groot complex zou komen naar een ontwerp van de bekende architect Rem Koolhaas. Maar mede omdat de financiering daarvan niet rondkwam, ging dat niet door.
Torens van negentig meter hoog
In 2016 werd daarom een nieuw ontwerp gepresenteerd. Op het plein komen straks twee torens van rond de negentig meter hoog met daarin 396 woningen en ruimte voor winkels, horeca en dienstverlening. Ook die plannen hebben in het verleden vertraging opgelopen, maar de bedoeling is nu toch echt dat de bouw in oktober van dit jaar begint. Consequentie daarvan is wel dat die fietsenstalling weer voor een jaar dicht moet. Wethouder Mulder (VVD, stadsontwikkeling) in een brief aan de gemeenteraad: ‘Vanuit bouwveiligheid zal de hele fietsenstalling gesloten worden wanneer de bouw start.’
Maar dat is niet het enige: als voorbereiding op de bouw van de torens moeten ook de roltrappen, lift en enkele rolbanen worden verwijderd. Pas als de kelder weer veilig toegankelijk is, een jaar later, worden de rolbanen weer teruggeplaatst en kan de fietsenstalling deels open. Tijdens de resterende bouwperiode kan alleen de hoofdingang worden gebruikt en blijven de andere twee entrees gesloten. Pas eind 2024 kan de kelder weer helemaal worden gebruikt.
Gemeente nog eens twee miljoen extra kwijt
Mulder schrijft ook de grondexploitatie is herzien. Dat levert de gemeente een nadelig saldo op van twee miljoen euro. Uit de stukken wordt niet precies duidelijk waarom, analyseert Barker van de Partij voor de Dieren. En dat steekt hem. Want Mulder had nog recent beloofd dat gemeentelijke stukken veel beter moeten zijn te begrijpen. ‘Echt vreemd’, aldus het raadslid. ‘De wethouder zegt toe ons beter te informeren en nu krijgen we weer een raadsvoorstel waaraan geen touw vast te knopen is.’
Volgens hem past de mededeling van de wethouder wel in een trend. ‘Je ziet dat nagenoeg alle grote bouwprojecten in Den Haag uitlopen in tijd en kosten.’ Dat idee deelt Lesley Arp van de SP. ‘Je schrikt bijna niet eens meer van dit soort bedragen’, zegt zij. Om er daarna op te wijzen dat de dat de gemeente in verleden een keer ruim vijf miljoen en bijna drie miljoen extra uittrok voor dit project. ‘Het stapelt zich op.’
Twee verschillende projecten
Arp en De Blok stellen dat dit waarschijnlijk mede komt omdat de bouw van de fietsenkelder en de torens daar bovenop twee verschillende projecten zijn geworden. ‘Het was beter geweest als dat door een ontwerper en bouwer was gerealiseerd’, zegt De Blok. ‘Nu is sprak van een soort wurggreep waarin alle partijen zijn verstrengeld.’
Arp spreekt van ‘mismanagement’ en wil dat een extern onderzoek naar de gang van zaken openbaar wordt gemaakt.
LEES OOK: Den Haag aan vooravond van megaproject: warmteleiding dwars door de stad
Meer over dit onderwerp: FIETSENSTALLING KONINGIN JULIANAPLEIN ANNE MULDER
Op het Koningin Julianaplein voor station Den Haag Centraal moet straks een groot L-vormig woon-werkgebouw verrijzen met onder meer 400 appartementen. © archieffoto AD
Ook tegenvallers bij bouw van woontoren met 400 woningen op Koningin Julianaplein
AD 09.09.2020 Nog voordat de bouw van de grote woontoren op het Koningin Julianaplein naast station Den Haag Centraal kan beginnen, stuit de gemeente al op tegenvallers. Hoeveel geld dat de stad gaat kosten is nog onduidelijk.
Zo moet de gemeente tijdelijk een nieuwe entree maken voor de fietsenstalling onder het Haagse plein, zodat deze veilig open kan blijven tijdens de bouw van de L-vormige woontoren. Het dek van de fietsenstalling aan de kant van New Babylon zal daarvoor opengebroken moeten worden. Eerder stelde het stadsbestuur de Ontwikkelcombinatie KJ-Plein (OCKJ) nog verantwoordelijk voor het veilig openhouden van de megastalling bij Den Haag CS.
Lees ook;
- Stad gaat de hoogte in en wordt ook nog groener: Den Haag over vijf jaar nauwelijks nog te herkennen
‘Rampzalig’, noemt raadslid Peter Bos van de Haagse Stadspartij de deal die de gemeente heeft gesloten met de projectontwikkelaar van de nieuwbouw op het plein. ,,Je maakt straks een enorm gat in het gloednieuwe dak van de fietsenstalling. En dan moet je nog nieuwe trappen aanleggen en zoal. Dat gaat al met al in de miljoenen lopen.”
Den Haag is ook coulant voor de projectontwikkelaar als het gaat om de sociale woningbouw in het woon-werkpand. De 51 goedkope appartementen zouden naar een woningbouwcorporatie gaan, maar de bouwer krijgt nu toestemming om de sociale woningen te verkopen aan een belegger. Dat is goedkoper, omdat deze de appartementen na twintig jaar mag verkopen (als de zittende huurders weggaan). Wel moet de ontwikkelaar in ruil daarvoor 510.000 euro in een Haags fonds voor sociale bouw stoppen.
Compensatie
Verder krijgt projectontwikkelaar OCKJ compensatie als de nieuwe Haagse huisvestingsverordening tot hogere kosten leidt. De nieuwe regels van de gemeente zouden als gevolg kunnen hebben dat meer van de pakweg 400 woningen in het gebouw voor niet meer dan 950 euro verhuurd mogen worden. In dit geval gaat de gemeente Den Haag akkoord met financiële compensatie of met een versoepeling van de regels voor dit specifieke bouwproject.
Volgens wethouder Boudewijn Revis kan het stadsbestuur niet anders dan de projectontwikkelaar tegemoet komen. OCKJ dreigt anders af te zien van het bouwen van de grote woontoren op het plein. De ontwikkelaar heeft de bouwkosten sinds de ondertekening van het contract in 2017 enorm zien oplopen.
Een nieuw plan zou op onontkoombare problemen stuiten, meent de Haagse bouwwethouder. De fundering in de fietsenstalling is afgestemd op het huidige plan van OCKJ. Bovendien kost zo’n nieuw plan extra geld en blijft het nu onaantrekkelijke Koningin Julianaplein dan nog langer braak liggen.
,,Dit is er weer eentje in het rijtje van louche deals‘’, moppert fractieleider Robert Barker van de Partij voor de Dieren. ,,Zoals we voor cultuurcomplex Amare ook ruim dertig miljoen extra hebben neergeteld. En kostte de fietsenstalling onder het KJ-Plein ook miljoenen extra. Het contractmanagement van de gemeente Den Haag is dramatisch, kun je wel zeggen. Elke keer als een projectontwikkelaar zegt dat ‘ie iets niet kan betalen. springen we bij.‘’
‘Onacceptabel’
De bouw van de ondergrondse fietsenstalling – die twee jaar later dan gepland opende – heeft de gemeente door tegenvallers al zo’n 5,5 miljoen euro extra gekost. Ook wil de aannemer nog altijd extra geld zien van de gemeente.
De bouw van de woontoren op het KJ-plein was eveneens al vertraagd. De projectontwikkelaar kon lange tijd geen aannemer kon vinden voor de klus. Wethouder Revis noemde dat destijds ‘onacceptabel’. Naar verwachting gaat de bouw nu in het tweede kwartaal van 2021 beginnen.
Bouwblunders verbijsteren Haagse raad: ‘We gooien tientallen miljoenen weg, maar bezuinigen op zorg’
AD 29.01.2020 De miljoenen vliegen in tientallen om je oren. Zo groot zijn de tegenvallers die Den Haag de laatste jaren boekt op enkele van haar bouwprojecten. Is het niet het Haagse cultuurpaleis aan het Spui, dan wel de ondergrondse fietsenkelder bij station Den Haag Centraal of het busplatform op het station.
,,Alles wordt miljoenen duurder dan begroot, elk bouwproject loopt zware vertraging op’’, verzucht raadslid Arjen Dubbelaar van Groep de Mos/Hart voor Den Haag, die ook de Scheveningse Noordboulevard als voorbeeld noemt.
Lees ook;
En hij is zeker niet het enige raadslid dat tijdens het commissiedebat vandaag uithaalt naar het stadsbestuur: ,,Het is dramatisch’’, zegt Geert Tomlow van 50Plus: ,,Belangrijke bouwprojecten lopen enorm uit in tijd en in kosten. En voor de woontorens op de fietsenstalling bij het station kan de bouwer niet eens een aannemer vinden. Een blamage is het.’’
Tunnel
De feiten zijn pittig. Zo gaat de ondergrondse fietsenstalling bij het station Den Haag Centraal in maart open, maar wel drie jaar later dan bedoeld. De fietsenkelder wordt zeker 5,5 miljoen euro duurder en misschien zelfs 11,5 miljoen, vrezen sommige politici. Want de ondergrondse tunnel van zes miljoen van de stalling naar de stationshal komt er niet.
Eerder moest Den Haag al bijna vijf miljoen meer neertellen voor het nieuwe busplatform op station CS dat bovendien een klein jaar later open ging dan verwacht. En het verhaal van Amare is bekend: het stadsbestuur stak 31 miljoen euro extra in het cultuurpaleis, dat na opening jaarlijks ook nog 2,7 miljoen euro tekort gaat komen.
Bezuinigingen
Vooral voor de Haagse oppositiepartijen is het niet te verkroppen. ,,We gooien tientallen miljoenen euro’s weg, maar tegelijkertijd moeten we enorm bezuinigen op zorg en jeugdhulp. Hoe verkoop je dat?’’, vraagt Dubbelaar zich af.
Van de opening van die ondergrondse fietsenstalling zou ik maar geen feestje maken, aldus Peter Bos.
En waarom is het eigenlijk nodig? Bij de projecten gebruikt Den Haag volgens de Haagse stadspartij juist een aanbestedingsvorm die meerkosten bij de bouwers neerlegt. ,,Hoezo dan toch die miljoenentegenvallers’’, vraagt raadslid Peter Bos zich af. En: ,,Van de opening van die ondergrondse fietsenstalling zou ik maar geen feestje maken.’’
Belastinggeld
Ook coalitiepartij VVD is teleurgesteld over de ondergrondse fietsenstalling. ,,Die wordt te duur, die komt te laat en we krijgen ook nog eens niet wat we wilden’’, zegt raadslid Det Regts. En het zijn de burgers die de meerkosten moeten opbrengen, benadrukt ze. ,,Ik roep het college op om prudent en zuinig met belastinggeld om te gaan.’’
Zoals het nu is, krijgt Den Haag de prijs voor het allerslechtste projectmanagement, aldus Robert Barker.
De vraag is ook: Wat leert het Haagse stadsbestuur van wat raadslid Pieter Grinwis van de ChristenUnie/SGP het ‘bouwblundermoeras’ noemt . Misschien moet er een raadsonderzoek naar de bouwprojecten komen, stelt Robert Barker van de Partij voor de Dieren. ,,Zoals het nu is, krijgt Den Haag de prijs voor het allerslechtste projectmanagement.’’
Het stadsbestuur kon tijdens het commissiedebat vandaag niet reageren op de kritiek. Wethouder Robert van Asten had andere verplichtingen.
ChristenUnie-SGP spreekt van ‘bouwblundermoeras bij Den Haag Centraal’
Den HaagFM 28.01.2020 De ChristenUnie-SGP in de gemeenteraad is niet te spreken over de totale kosten voor de nieuwe fietsenstalling bij station Den Haag Centraal. “Hoe verzin je het, 42 miljoen voor een fietsenstalling met 7.000 nieuwe plekken. Dat is 6.000 euro per fietsplek”, schrijft fractievoorzitter Pieter Grinwis.
De vernieuwde stalling biedt straks plaats voor een totaal van 8.500 fietsen, al stelt Grinwis dat een deel daarvan bestaande capaciteit betreft. De partij spreekt van een ‘bouwblundermoeras‘ waar het stadsbestuur op is vastgelopen, daarmee wordt gedoeld op de aanleg van de fietsenstalling en de herontwikkeling van het gebied bij Den Haag Centraal.
De commissie Ruimte spreekt woensdagochtend over de voortgang van de bouw van de fietsenstalling die later dit jaar open moet gaan en meermaals bleek duurder te zijn dan verwacht. In een brief aan de gemeenteraad spreekt wethouder Robert van Asten over een verwachte opening eind maart 2020. Grinwis is bang dat de openstelling van de stalling van korte duur is aangezien er bovenop de stalling nog gebouwd moet worden.
Ook die herinrichting bovengronds komt woensdag aan bod. Als het aan Grinwis ligt wordt het gebouw Stichthage gesloopt om plaats te maken voor ‘iets beters en groters’, het stationsplein zou vervolgens een groene stadsentree moeten worden. Eenzelfde plan poneerde de partij al in 2015.
Foto: De nieuwe inrichting van de Koekamp.
Den HaagFM 28.01.2020 Hart voor Den Haag wil een streep door de hoogbouwplannen op het Koningin Julianaplein. Raadslid Arjen Dubbelaar: “Maak het hele KJ-plein onderdeel van de Koekamp, die op dit moment wordt opgeknapt. Zo krijg je meer groen in de versteende Haagse binnenstad. Maak een levendig groen plein met kiosken, terrassen, bankjes en een fontein, waar mensen kunnen ontspannen.”
De realisatie van de fietsenstalling onder het Koningin Julianaplein gaat miljoenen extra kosten. Ook is nog geen aannemer gevonden voor de bouw van de torens. Dubbelaar: “Nu er geen aannemer is voor de bovenbouw, is het mogelijk om die enorme hoogbouwplannen op het plein alsnog te schrappen. Al in 2015 bleek dat bewoners liever een open, groen plein willen.”
Hoe de partij dat financieel wil dekken is niet geheel duidelijk. De opbrengst van de torens is gebruikt voor realisatie van de stalling. De partij suggereert dat een deel van de kosten kan worden gecompenseerd door de sloop en herontwikkeling van Stichthage als stip aan de horizon te zetten. Dit gebouw aan het KJ-plein is inmiddels 45 jaar oud. “Dan nog zal er nog een groot gat in de dekking zitten.”
Megafietsenstalling Den Haag Centraal gaat eindelijk open, maar miljoenen extra kosten
OmroepWest 21.01.2020 De megafietsenstalling onder het Koningin Julianaplein naast Den Haag Centraal gaat waarschijnlijk eind maart open. Door tegenslagen is dat twee jaar later dan bij de start van de bouw was gepland. Ook is de stalling met plek voor 8500 fietsen 5,5 miljoen euro duurder geworden.
In de zomer van 2018 meldde wethouder Robert van Asten (D66) dat de bouw voor onbepaalde tijd was vertraagd. Een van de oorzaken was dat de aannemer na aanvang van het werk zijn bouwmethode heeft moeten aanpassen.
Bovenop de stalling komen twee woontorens van negentig meter. De bouwer was er niet in geslaagd om een methode te vinden om ervoor te zorgen dat de stalling veilig kan worden gebruikt tijdens de bouw van die torens, schreef Van Asten destijds aan de gemeenteraad.
Daarnaast mislukte de aanbesteding van de ondergrondse verbinding tussen de fietsenstalling en de stationshal tweemaal en bleek de verbinding ook duurder uit te vallen waardoor er gezocht moest worden naar een andere, goedkopere, verbinding met de hal.
Bouwkosten
Inmiddels heeft de gemeente besloten om de rechtstreekse verbinding tussen de stationshal en de stalling te schrappen, omdat die te duur zou worden vanwege een forse stijging van de bouwkosten in de afgelopen jaren. Hiervoor in de plaats wordt de trap van de stationsentree aan de Rijnstraat verbreed.
Voordat de fietsenstalling definitief open kan, moeten er nog tijdelijke overkappingen boven de drie entrees gemaakt worden. Die tijdelijke overkappingen zijn nodig om de stalling voldoende water- en winddicht te maken.
‘Bij eerdere planvorming is aangenomen dat de bovenbouw als overkapping voor de entrees kan functioneren’, schrijft wethouder Van Asten aan de gemeenteraad. ‘Door de vertraagde bouw van de bovenbouw en het feit dat we daarop niet willen wachten bij openstelling van de fietsenstalling, zijn de tijdelijke overkappingen nodig.’
Woontorens
De ontwikkelaar van de woontorens verwacht niet eerder dan eind 2020 te kunnen beginnen met de bouw omdat hij nog geen aannemer heeft kunnen vinden. Dat heeft gevolgen voor de fietsenstalling, omdat vanwege de bouwveiligheid de stalling dicht zou moeten tijdens de eerste zes maanden van de bouw van de torens.
Maar daar komt de gemeente van terug. Van Asten: ‘Ik vind het niet wenselijk om de fietsenstalling volledig te sluiten nadat deze al is opengesteld. De ontwikkelaar is hierover geïnformeerd. Er zal worden onderzocht hoe de fietsenstalling kan worden opengehouden.’
De fietsenstalling kost in totaal ruim 42 miljoen euro, waarvan ongeveer de helft voor rekening van de gemeente komt. Eerder schreef Van Asten dat de stalling 3,5 miljoen euro duurder zou worden maar inmiddels is dit bedrag naar boven bijgesteld, tot een tekort van 5,5 miljoen euro. Dat komt onder meer door de vertraging.
Maar daarnaast houdt de gemeente rekening met claims van de aannemer van de fietsenstalling. ‘Of deze voorziening toereikend is, is afhankelijk van een definitieve uitspraak over deze claims op basis van minnelijk overleg of – mocht het zover komen – een gerechtelijke uitspraak.’
De stalling is de grootste van Den Haag en de op één na grootste stalling van Nederland.
Zo moet de nieuwe fietsenstalling onder het Koningin Julianaplein in Den Haag eruit komen te zien. | Illustratie: gemeente Den Haag
Meer over dit onderwerp: FIETSENSTALLING CENTRAAL STATION MEGAFIETSENSTALLING KJ-PLEIN
Duurdere fietsenstalling Den Haag Centraal in maart open
Den HaagFM 21.01.2020 De fietsenstalling Koningin Julianaplein gaat binnenkort open voor gebruik. De afgelopen periode is er hard gewerkt aan de afbouw van de fietsenstalling. Zo zijn de installaties gerealiseerd, de vloeren, wanden en plafond afgewerkt en de fietsrekken geplaatst.
De sleutels van de fietsenstalling zijn inmiddels overgedragen aan de gemeente ,maar voordat de fietsenstalling open kan moeten er nog tijdelijke overkappingen boven de drie entrees gemaakt worden. Naar verwachting wordt eind maart de stalling geopend. De fietsenstalling is 5,5 miljoen euro duurder geworden.
Voor de overkappingen voor de entrees moet de bovenbouw straks functioneren. Nu de bouw hiervan vertraagd is, heeft de gemeente een oplossing gevonden in een tijdelijke overkapping om de fietsenstalling toch spoedig in gebruik te nemen. De tijdelijke overkappingen zorgen ervoor dat de fietsenstalling voldoende wind- en waterdicht is.
De stalling is de grootste van Den Haag en de 1 na grootste stalling van Nederland. Met een oppervlakte van 8.000 m2 is er plaats voor 8.500 fietsen, daarbij is rekening gehouden met afwijkende exemplaren 20% en 600 ov fietsen.
Fietsenstalling onder station Den Haag CS gaat eind maart open
AD 21.01.2020 De grote ondergrondse fietsenstalling bij station Den Haag CS gaat eind maart open. In de stalling onder het plein voor het station is plaats voor 8500 fietsen, waarvan 600 NS-huurfietsen.
Na aanhoudende berichtgeving over uitlopen van de bouwwerkzaamheden kan wethouder Van Asten (verkeer) vandaag eindelijk melden wanneer de stalling haar deuren opent. Het wordt na Utrecht CS de grootste fietsenstalling in Nederland.
Lees ook;
Domper op de feestvreugde is dat er geen tunnel komt van de fietsenstalling naar de stationshal. Na twee rondes aanbesteden bleken de meerkosten van zes miljoen euro niet op te wegen tegen de voordelen. Er komt nu een extra brede ingang aan de kant van het ministerie van onderwijs, vanwaar men overdekt naar de treinen kan lopen.
Verder gebouwd
Op het plein boven de stalling wordt de komende jaren driftig verder gebouwd aan grote torens. Reizigers zullen daar niets van merken. Zij kunnen hun ogen uitkijken in de nieuwe hal, die qua architectuur wel wat wegheeft van het hoofdstation van Rotterdam, maar de afgeronde puntdaken zouden ook niet misstaan in de Efteling.
Bouwellende naast station CS duurt voort: na fietsenkelder nu ook woontorens vertraagd
AD 21.12.2019 Aan de bouwellende op het KJ-plein komt maar geen eind. Na de jarenlange vertraging van de megafietsenkelder naast station Den Haag CS , laten ook de hoge woontorens erboven op zich wachten. De projectontwikkelaars hebben nog geen aannemer kunnen vinden, zo stelt de gemeente.
De ondergrondse stalling voor 8500 fietsen is na twee jaar vertraging nagenoeg klaar. Dat maakt eindelijk de weg vrij voor de bouw van twee negentig meter hoge woontorens en een verbindend deel met groene daktuinen en een groot terras. Maar ondanks afspraken zijn projectontwikkelaars Synchroon en Amvest Development nog niet zover.
Lees ook;
Complex
Op z’n vroegst eind volgend jaar denken zij alsnog aan de slag te kunnen gaan met het appartementencomplex. Volgens Den Haag hebben de twee ontwikkelaars last van de gestegen bouwkosten. Maar ook de complexiteit van bouwen op een fietsenkelder, maakt dat ze nog geen aannemer hebben kunnen contracteren, stelt het stadsbestuur.
Woordvoerder René de Wit van ontwikkelaar Synchroon weet van geen probleem af. ,,We zijn momenteel constructief in overleg met een aannemer’’, zegt hij. En over de vertraging: ,,Op dit moment loopt het project voorspoedig.’’
Onaanvaardbaar
De zoveelste vertraging op het Koningin Juliana-plein is niettemin een streep door de rekening van Den Haag. Het Haagse stadsbestuur moet zelfs terugkomen op de eerdere beslissing om de de megafietsenkelder niet open te stellen, voordat de woontorens klaar zijn. Bezoekers van de stalling zouden tijdens de bouw ‘onaanvaardbare risico’s’ lopen, zei Haags wethouder Robert van Asten vorig jaar. Er zou maar iets zwaars van een steiger vallen en verkeerd terecht komen.
Nu gaat de ondergrondse fietsenstalling dan toch open. En moeten de ontwikkelaars tijdens de bouw van het complex met 350 woningen en commerciële ruimtes maatregelen nemen om de veiligheid van de bezoekers van de fietskelder te garanderen.
Het gaat zeker anderhalf jaar duren voordat het wooncomplex op het Koningin Julianaplein klaar is. Dat betekent dat de verbonden woontorens niet voor medio 2021 opgeleverd zullen worden.
New Babylon krijgt nieuwe eigenaar: huren kantoren waarschijnlijk flink omhoog
AD 21.12.2019 New Babylon wisselt van eigenaar. Vastgoedbedrijf Icon Real Estate verkoopt het hele complex aan de Luxemburgse investeerder Corestate. Buiten het dagelijkse beheer trekken de Luxemburgers er direct hun handen weer vanaf.
Het onroerend goed gaat namelijk door naar een Deense pensioen- en verzekeringsmaatschappij. Door de wijziging van eigenaar gaat de huurprijs voor een kantoorruimte in het gebouw naar alle waarschijnlijkheid fors omhoog.
New Babylon werd in 2012 volledig gerenoveerd en is sinds 2015 in handen van Icon. Afgelopen zomer veranderde het conferentiecentrum binnen het complex nog van naam naar The Hague Conference Center. Ook werd toen het aantal zalen flink uitgebreid. Toch staat van de in totaal 40.000 vierkante meter 18 procent leeg.
De nieuwe eigenaar verwacht dat deel nog op te kunnen vullen en daar een flinke huurprijs voor te vangen. ,,Er is interesse van internationale bedrijven voor een plekje in New Babylon. In 2020 gaat het Binnenhof op de schop en wordt het Nederlandse parlement de buurman, dat zal de vraag ook goed doen”, stelt de makelaar.
Lees ook;
Pingback: De Skyline van Den Haag gaat de komende jaren drastisch veranderen en nog verder | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen
Pingback: Bellevue Tower op het Koningin Julianaplein naast Centraal Station | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen
Pingback: Gaat de bouw van de woontorens op het Koningin Julianaplein naast station Den Haag Centraal dan eindelijk beginnen ?? | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen
Pingback: Dan gaat de bouw van de woontorens op het Koningin Julianaplein naast station Den Haag Centraal eindelijk beginnen !! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen
Pingback: Het plan van de woontorens op het Koningin Julianaplein naast station Den Haag Centraal eindelijk uit de slop !! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen